Stiri pe scurt 4 Februarie 2017

Stiri pe scurt 4 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  4 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 4 februarie. In anul 1974,a încetat din viaţă compozitorul şi pianistul Mihail Andricu, membru al Academiei Române, considerat unul dintre întemeietorii şcolii muzicale simfonice de inspiraţie folclorică din ţara noastră (n. 22 decembrie 1894).

Peste o mie de părinţi şi câteva sute de copii sunt, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Adulţii au venit cu cei mici pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Evenimentul „Educaţie pentru democraţie” a fost organizat pe Facebook. Mai multe persoane s-au alăturat protestatarilor, împărţind mere şi alte alimente pentru copii. Până la ora 16.00 sunt aşteptaţi mai mulţi protestatari, urmând ca aceştia să meargă în marş către Palatul Parlamentului, unde vor forma un lanţ uman în jurul instituţiei.

Clujenii care au ieşit în stradă în ultimele patru zile pentru a protesta faţă de OUG privind modificarea Codurilor merg seara la protestele din Piaţa Unirii ca la al doilea loc de muncă. Ambele job-uri sunt obligatorii, primul ca să aibă ce pune pe masă, al doilea ca să aibă conştiinţa curată. Ceasul de pe turnul Bisericii Sfântul Mihail arată ora 18.45. În Piaţa Unirii încep să se adune grupuri-grupuri de persoane care vin de pe străzile adiacente.

Tineri, bătrâni, mame cu copii, femei cu câini, un domn cu un iepure gigant, oameni de toate vârstele, unii cu steaguri tricolore, alţii cu pancarte cu mesaje meşteşugite sau pur şi simplu cu o coală A4 scoasă la imprimantă sau o bucată de carton scrisă cu markerul, prinsă de băţ din lemn. Toate despre PSD, Dragnea, Abrogare, OUG. Forfota se accentuează puţin după ora 19 când, de pe strada Napoca, se aude ecoul ”Şase-şase, vin studenţii”, iar o coloană de tineri hotărâţi erupe în piaţă şi se grupează în cerc în faţa statuii lui Matei Corvin. Toată Piaţa Unirii vibrează de la scandări, sunt mii şi mii de oameni în fiecare seară. De patru zile, Clujul fierbe.

Coloana de manifestanţi străbate agale Piaţa Cipariu, ca un şarpe lung şi contorsionat, care umple câteva străzi şi a cărui coadă a rămas, departe, în Piaţa Unirii. În partea din faţă a protestatarilor, ţinând ridicată o pancartă cu două mesaje pe faţă şi pe verso mărşăluieşte şi Gicu, un bărbat trecut de 54 de ani. Scandează la unison cu ceilalţi manifestanţi şi ţopăie alături de ei când se strigă mesajul ”Cine nu sare, nu vrea schimbare”. Gigu a venit în fiecare seară la protestele din Piaţa Unirii după ce, dimineaţă, a fost la serviciu. A apucat să treacă pe acasă, prin cartierul Plopilor, după care, la ora 19, este prezent la program, la al doilea loc de muncă, la protest alături de fiul său, Marius. Protest în familie, cum ar veni.

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, acuză Guvernul şi Parlamentul de încălcarea legii în ceea ce priveşte bugetul instituţiei, afirmând că ”toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi”. Preşedintele Curţii de conturi a mai spus că, în această situaţie, nu exclude eventuale disponibilizări, însă activitatea instituţiei ar putea fi afectată. Bugetul Curţii de Conturi a fost aprobat în forma prezentată, cu doar un vot împotrivă.

Comisiile de Buget-Finanţe a aprobat bugetul pentru 2017 al Administraţiei Prezidenţiale, respingând amendamentul privind suplimentarea fondurilor. Consilierul prezidenţial George Duhan a prezentat în faţa comisiei planul de cheltuieli pentru 2017 al Administraţiei Prezidenţiale, solicitând ca bugetul să fie suplimentat cu suma de 5 milioane de lei. Solicitarea Administraţiei Prezidenţiale a fost susţinută de PNL, care a depus un amendament în acest sens. Ministerul de Finanţe nu a susţinut amendamentul, precizând că bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar putea fi însă mărit la rectificarea bugetară.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, susţine că filialele PNL şi USR din întreaga ţară se pregătesc să aducă membri de partid în Bucureşti la protestul de duminică, precizând că este momentul ca şi PSD să iasă în stradă. Lia Olguţa Vasilescu susţine, în mesajul postat, că tehnocraţii „s-au activat puternic” pentru a reveni la guvernare. Ministrul susţine că incendiul din Bamboo a fost o manipulare, menită să schimbe guvernul. Reacţia ministrului vine după ce, sute de mii de oameni au protestat în toată ţara, pentru a patra seară consecutiv, faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Camera Deputaţilor a publicat stenograma şedinţei comune a Birourilor permanente reunite din data de 1 februarie în care Cristian Ghinea (USR), Şerban Nicolae (PSD) şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-au aruncat reciproc injurii, pe fondul protestelor din ultimele zile. Social-democratul Şerban Nicolae le-a reproşat celor de la USR faptul că l-ar fi insultat prin protestele organizate pe holurile Parlamentului pe tema OUG privind modificarea Codurilor penale.

Ambasada Austriei la Bucureşti a criticat sâmbătă OUG privind modificarea Codurilor penale, făcând un apel la Guvern să găsească o soluţie acceptabilă pentru toate părţile. ”România a făcut progresele considerabile în ultimii ani în întărirea statului de drept şi a luptei anticorupţie. Buna guvernanţă şi statul de drept sunt, printre altele, unele dintre cele mai importante condiţii pentru dezvoltarea economică. OUG adoptată în data de 31 ianuarie ar putea slăbi considerabil legislaţia anticorupţie şi pune în pericol astfel progresele făcute. Austria este un prieten şi partener al României în UE. Facem un apel la Guvern să găsească o soluţie care să fie acceptabilă pentru toate părţile”, se arată într-un comunicat al ambasadei.

Ministerul Finanţelor Publice anunţă lansarea platformei www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, unde se regăsesc informaţii şi statistici privind titlurile de stat emise de România pe piaţa financiară internă şi externă. De asemenea, în secţiunea „comunicate de presă” vor fi actualizate constant informaţii din domeniul managementului datoriei publice. Ministerul susţine că site-ul va creşte nivelul de transparenţă al activităţii Departamentului Trezorerie şi Datorie Publică.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că partidul a decis să organizeze un miting de susţinere a Guvernului pentru că îşi propune să facă auzite şi vocile „românilor care nu sunt ai lui Iohannis”. Potrivit social-democratului, votanţii PSD se simt umiliţi. Pleşoianu nu a comunicat câţi oameni îşi propune partidul să scoată în stradă. Pleşoianu a precizat că mitingul va fi autorizat şi că va avea loc săptămâna viitoare.

În perioada 27 ianuarie – 2 februarie, poliţiştii au depistat 120 de persoane semnalate ca fiind dispărute, dintre care 82 de copii, aceştia fiind încredinţaţi familiilor sau internaţi în centre pentru minori. Printre cei urmăriţi în temeiul legii este un bărbat de 63 de ani, din localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa, care se sustrăgea arestării preventive pentru omor, acesta fiind depistat de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Constanţa.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptată de Guvernul României în noaptea de marţi spre miercuri (31 ianuarie – 1 februarie). Răspunsul societăţii civile nu s-a lăsat aşteptat: protestele împotriva Ordonanţei au început chiar în noaptea adoptării şi au continuat, de atunci, în fiecare zi. Au ieşit în stradă sute de mii de oameni, şi nu doar la Bucureşti.

De la evenimentele din decembrie 1989, este cea mai amplă acţiune „de stradă” care se petrece în România. Guvernul sfidează demonstranţii şi anunţă că nu este dispus să facă niciun pas înapoi. Contestatarii, la rândul lor, anunţă că nu se lasă şi vor continua protestele. O seamă de reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti (Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Belgia, Franţa, Canada, Olanda) semnalează Guvernului român că tocmai ce a intrat în derapaj.

Fanii celebrei emisiuni „Dancing with the stars” vor revedea show-ul în această primăvară, la PRO TV, cu Mihaela Rădulescu şi Cabral în calitate de prezentatori. Nostalgicii şi-ar fi dorit ca vechiul cuplu format din Iulia Vântur şi Ştefan Bănică să fie din nou gazde, însă acest lucru nu mai este posibil, cei doi fiind acum la posturi de televiziune rivale. Ultima ediţie a emisiunii „Dansez pentru tine”, de la PRO TV, s-a difuzat pe 29 noiembrie 2013, după 14 sezoane pline de fast şi de strălucire. Cuplul format din Iulia Vântur (36 de ani) şi Ştefan Bănică (49 de ani) a prins la publicul fan al acestui gen de emisiune, iar audienţele erau pe măsură.

Între timp, fiecare dintre cei doi au intrat în alte proiecte de televiziune, Ştefan semnând cu Antena 1, unde face parte din juriul „X Factor”, iar Iulia Vântur devenind, tot la PRO TV, din 2015, prezentatoarea emisiunii „Ferma Vedetelor”.
În plus, ea a început o carieră paralelă, la Bollywood. Deşi cei de la PROTV nu s-au „înghesuit” cu oferte, Iulia Vântur nu s-a gândit niciodată să semneze cu altă televiziune, deşi oferte au fost. Surse din interiorul PRO TV ne-au mărturisit că fosta prezentatoare de la „Dansez pentu tine” este în continuare favorita conducerii, însă nu este legată de un contract. Din contră, poate oricând să revină pe sticlă şi n-ar fi exclus să prezinte mult-aşteptatul reality-show „Ferma vedetelor”, sezonul 3, care ar trebui să înceapă în această vară. Până atunci, Iulia se concentrează pe proiectele ei din India, unde a devenit mare vedetă.

Iranul a început exerciţii militare ce includ rachete, în plină reînnoire a tensiunilor cu Statele Unite, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, armata iraniană de elită. Aceste exerciţii au ca obiectiv să arate „pregătirea totală în confruntarea cu ameninţările”, inclusiv „sancţiunile umilitoare” contra Iranului anunţate de Statele Unite. Preşedintele american Donald Trump a scris într-o postare pe Twitter „că Iranul a fost atenţionat oficial” pentru testul cu rachetă balistică, după ce administraţia americană a transmis miercuri că analizează răspunsul la această acţiune.

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE au aprobat, cu ocazia summitului informal din Malta, un document care prevede limitarea afluxului de imigranţi care traversează Marea Mediterană din Libia spre Italia. Fondul de Încredere pentru Africa a fost lansat în toamna anului 2015, alocându-i-se 1,8 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene şi 152 de milioane de euro din partea statelor membre. Planul aprobat prevede, printre altele, alocarea de echipamente suplimentare Pazei de Coastă din Libia.

Omul de afaceri Vincent Viola, propunerea preşedintelui Donald Trump pentru funcţia de Secretar al Armatei, şi-a retras candidatura pentru acest post. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, s-a declarat dezamăgit de acest gest, însă a înţeles şi a respectat decizia lui Viola, se arată într-un comunicat al Pentagonului. Mattis îi va recomanda lui Trump un alt candidat, în curând, mai precizează acelaşi comunicat. Un oficial din Administraţia Trump a confirmat că Viola şi-a retras candidatura. Oficialul a dorit să rămână anonim pentru că nu a primit permisiunea de a vorbi în mod public.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge în primele 15 zile din luna martie la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, a declarat ambasadorul Turciei la Moscova, Huseyin Dirioz. Cei doi lideri, care au început de anul trecut să îşi amelioreze relaţiile după un grav incident diplomatic provocat de doborârea unui avion rus, lucrează la elaborarea unui plan pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Siria.

România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, avertizează senatorul John McCain, arătând că integritatea statului de drept este o ”componentă esenţială a calităţii de aliat capabil şi de încredere” al ţării noastre. Senatorul aminteşte de poziţiile sistemului judiciar şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi despre sutele de mii de oameni care protestează pentru că ”au înţeles implicaţiile” deciziei guvernamentale. Preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA a vorbit despre integritatea statului de drept, inclusiv legislaţia anticorupţie, pe care o consideră „piatra de temelie a democraţiei vibrante din România” şi o componentă esenţială a calităţii de aliat capabil şi de încredere.

China înregistrează câştiguri în competiţia cu Statele Unite în domeniul armamentului ultramodern bazat pe tehnologia inteligenţei artificiale, experţii întrebându-se dacă Beijingul doar imită activităţi tehnologice sau are într-adevăr capacitatea de a depăşi Washingtonul în viitor. Robert O. Work, adjunct al secretarului american al Apărării în mandatul preşedintelui Barack Obama menţinut în funcţie de noul lider al SUA, Donald Trump, încearcă reconfigurarea strategiilor de conflict prin introducerea inteligenţei artificiale pe câmpul de luptă.

Pentagonul a elaborat planuri de a introduce inteligenţa artificială în armată, însă cercetătorii chinezi se afirmă, la rândul lor, din ce în ce mai mult în acest domeniu tehnologic nou. Iar această schimbare este reflectată în progresele comerciale surprinzătoare înregistrate de companiile chineze în domeniul inteligenţei artificiale. Anul trecut, spre exemplu, specialiştii Microsoft au pretins crearea unui soft capabil să substituie abilităţile umane de înţelegere a conversaţiilor. Cercetătorii de la Microsoft se lăudau că i-au depăşit pe concurenţii din Statele Unite în acest domeniu, însă un expert al sediului din Silicon Valley al companiei chineze de servicii web Baidu a transmis politicos că firma lor obţinuse o acurateţe similară cu un soft de înţelegere a limbii chineze cu doi ani înainte.

Un judecător federal din Seattle a acordat, un ordin de restricţie temporară valabil la nivel naţional, prin care blochează măsura luată de Donald Trump ce presupune interzicerea pe teritoriul SUA timp de 90 de zile cetăţenilor provenind din şapte state cu populaţie majoritar musulmană. Ordinul de interdicţie temporară al judecătorului James Robart este valabil te întreg teritoriul Statelor Unite, pe perioada în care o plângere depusă luni de către procurul general din Washington, Bob Ferguson, este examinată. Guvernul federal susţinea că trebuie să protejăm Statele Unite de indivizi provenind din acest ţări, şi nu există nimic care să vină în sprijinul acestei aFirmaţii.

SPORT

Marius Şumudică se felicită pentru că s-a implicat în negocierile dintre Astra şi Constantin Budescu şi a reuşti în cele din urmă să-l convingă pe mijlocaşul ofensiv să semneze cu gruparea campioană. Budescu a fost cel mai bun om al Astrei în prima victorie din 2017, 1-0 cu ASA Târgu Mureş, iar tehnicianul Astrei a vorbit la superlativ despre vedeta sa, imediat după meci. Şumi s-a declarat impresionat de ceea ce a arătat Budescu pe teren, mai ales în condiţiile în care acesta nu e pus cu pregătirea fizică.

Ciprian Deac s-a întors la CFR Cluj după un an şi jumătate petrecut în Kazahstan, la echipele Aktobe şi Tobol. Jucătorul l-a supărat pe Vasile Miriuţă în 2015, când nu a mai semnat cu ETO Gyor, unde antrena actualul tehnician din Gruia, dar spune că au depăşit acel moment. Mijlocaşul de 30 de ani nu exclude posibilitatea ca CFR să se bată la titlu şi expune atuurile clujenilor în meciul cu FCSB. Ciprian Deac este singurul transfer al CFR-ului din această iarnă. Mijlocaşul s-a întors la Cluj, de unde plecase în 2015 în Kazahstan şi unde avea un super-contract, după cum spune chiar el.

Ilie Năstase, antrenorul nejucător al echipei FedCup a României, a declarat că i-a suferat Simonei Halep „să îşi ia mai mult timp liber”, după ce numărul patru mondial a decis să se retragă în sferturile de finală ale turneului de la Sankt Petersburg. Jucătoarea de tenis Simona Halep, locul 4 WTA, s-a retras, înainte de meciul din sferturile de finală ale turneului WTA de la Sankt Petersburg, unde era principala favorită, din cauza unei accidentări la genunchi. Mai mult, Halep a anunţat în cursul serii de vineri că nu va participa la meciul cu Belgia din FedCup, precum şi la turneele de la Doha şi Dubai. Locul Simonei Halep în echipa de FedCup va fi luat de Patricia Ţig.

Potaissa Turda a câştigat, scor 24-23, meciul disputat în Sala Sporturilor din Chiajna, cu CSA Steaua, în etapa a 17-a din Liga Naţională masculină de handbal. Echipa antrenată de Horaţiu Gal a urcat pe locul trei în clasament, însă HC Odorhei are un meci în minus. Steaua a început mai bine derby-ul de la Chiajna şi a condus la pauză cu scorul de 12-11. Jocul echipei pregătite de Ovidiu Mihăilă a fost mult mai slab în partea secundă, iar Turda s-a distanţa la trei goluri, 21-18, cu zece minute înainte de finalul partidei.

Roş-albii încep sezonul de primăvară cu o partidă cu liderul Ligii 1, dar Ioan Andone le-a transmis elevilor săi că remiza nu reprezintă o opţiune în partida de diseară, în condiţiile în care lupta pentru calificare în play-off e tot mai strânsă. Viitorul speră însă să-şi menţină invincibilitatea la Bucureşti, după ce în precedentele 5 întâlniri de pe terenul „câinilor” constănţenii au obţinut patru victorii şi o remiză. Deşi Dinamo şi-a vândut cei mai buni jucători de atac în această iarnă, Andone speră că Tha’er Bawab să se integreze cât mai rapid, iar atacantul iordanian şi-ar putea face debutul chiar în meciul cu Viitorul.

Etapa 24 din Premier League e deschisă de derby-ul londonez Chelsea – Arsenal, în care gazdele pot face un pas apăsat spre titlu, în cazul unei victorii. Chelsea e lider detaşat în Premier League, cu un avans de 9 puncte faţă de următoarele două clasate, Tottenham şi Arsenal, iar oamenii lui Conte îi pot scoate definitiv din cursă pe „tunari”, dacă se impun în confruntarea ce va avea loc pe Stamford Bridge.

Arsenal speră însă într-o victorie care să reaprindă lupta la vârf şi are drept principal argument meciul tur, când Chelsea a plecat umilită de pe Emirates, scor 0-3. De fapt după meciul cu Arsenal a început „marşul” albaştrilor spre primul loc. Atunci a decis Antonio Conte să schimbe sistemul din 4-2-3-1 în 3-4-3, iar din acel moment londonezii au mai cedat doar 5 puncte dintr-un total de 51 (15 victorii, o remiză şi o înfrângere).

CS Universitatea Craiova întâlneşte FC Voluntari, pe arena „Extensiv”, în etapa a 22-a a Ligii I. Antrenorul oltenilor, Gigi Mulţescu, spune că partida va fi una dificilă, deoarece oaspeţii posedă câţiva jucători cu mare experienţă, iar starea terenului de pe „Extensiv” şi jucătorii indisponibili îi crează probleme tehnicianului, care consideră însă că totul va depinde de concentrarea elevilor săi la finalizare. Tehnicianul recunoaşte că la primul meci oficial echipa sa se va baza în mare parte tot pe jucătorii de anul trecut, fiindcă Mingote este rezervă, Barthe este accidentat, Fajic nu a primit cartea verde, Drăghici nu intră în calcule, jucând doar 10 minute în meciurile amicale, doar Dimitrov intrând în echipă, ca înlocuitor al lui Vătăjelu.

Clubul Gaz Metan Mediaş a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul fotbalistului georgian Akaki Khubutia, care a semnat un contract valabil până în vara acestui an. Fundaşul georgian revine la Mediaş, acolo unde a mai evoluat în perioada 2009-2012. Acesta a semnat un contract valabil până în vară. Gaz Metan Mediaş evoluează în etapa a 22-a din Liga I, în deplasare, cu ACS Poli Timişoara, ultima clasată, luni, de la ora 20.00.

Astra a început cu dreptul sezonul de primăvară, iar Şumudică şi elevii săi speră la o calificare în play-off după ce au trecut de ASA Târgu Mureş, scor 1-0. În ciuda victoriei, starea de tensiune se menţine la nivelul lotului campioanei. Printre cei nemulţumiţi se numără şi fundaşul Cristian Săpunaru, care a recunoscut că a fost la un pas să se despartă de Astra, fiind ofertat de Karabukspor, însă totul a picat după ce conducerea clubului s-a opus acestei mutări. Fundaşul nu renunţă însă la ideea de a mai prinde un contract în străinătate şi speră ca mutarea să se realizeze în vară.

Aproximativ 100 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa spectatorilor ce vor fi prezenţi la meciul de fotbal dintre Dinamo şi Viitorul, din cadrul Ligii I, care se va disputa sâmbătă, pe stadionul „Dinamo”. Accesul spectatorilor în stadion se va face începând cu ora 18.30, doar pe bază de bilete şi invitaţii. Intrarea în stadion, accesul publicului prin turnichete, paza vestiarelor şi protecţia arbitrilor, îndrumarea şi supravegherea publicului în stadion se realizează cu agenţi ai societăţii de pază şi protecţie contractată de organizator.

Pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în arena sportivă, Jandarmeria Capitalei recomandă spectatorilor să vină din timp la stadion, începând cu ora deschiderii porţilor de acces. Jandarmeria Capitalei recomandă suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice. Jandarmeria Capitalei informează suporterii că legislaţia în vigoare interzice persoanelor fizice deţinerea, folosirea sau efectuarea oricăror operaţiuni cu materiale pirotehnice, aşadar, spectatorii nu au voie să introducă în stadion astfel de obiecte care pot pune în pericol securitatea participanţilor la această competiţie sportivă.

Bănel Nicoliţă, mijlocaşul echipei ASA Târgu Mureş, a declarat după partida pierdută, scor 0-1, cu Astra Giurgiu, că cel mai mare regret al său este că, în această pauză de iarnă, nu a ajuns la un acord cu formaţia antrenată de Marius Şumudică, însă este bucuros de revenirea în Liga I. Mijlocaşul este convins că probleme de la ASA se vor rezolva în cel mai scurt timp. De asemenea, fostul jucător de la Steaua şi Viitorul crede că formaţia lui Ilie Stan va evolua şi în sezonul viitor pe prima scenă a fotbalului românesc.

Atacantul spaniol Alvaro Morata pare tot mai aproape de un transfer în Premier League, după ce vârful Realului le-ar fi transmis deja prietenilor săi că se aşteaptă să ajungă la Chelsea Londra. Morata le-a mai spus apropiaţilor că e un mare admirator al lui Antonio Conte, antrenor care a şi insistat pentru transferul său la Juventus, în 2014. Atunci, cei doi au apucat să lucreze împreună mai puţin de o lună, tehnicianul de 47 de ani fiind numit selecţioner al Italiei. Interesul lui Chelsea pentru Alvaro Morata vine în contextul în care titularul din atacul londonezilor, Diego Costa, ar putea face obiectul unui transfer record în China, fiind dorit de asemenea şi de fosta sa echipă, Atletico Madrid.

Roger Federer şi Rafael Nadal continuă să fie cei mai apreciaţi tenismeni ai lumii, audienţele generate de cei doi campioni atingând cote fabuloase. Roger şi Rafa au făcut spectacol în finala câştigată duminica trecută de elveţian, la Australian Open, astfel că postul care a transmis meciul, Eurosport, a înregistrat cifre record. Finala de la Australian Open, adjudecată cu 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 de Federer, a fost urmărită de 20,7 milioane de telespectatori pe Eurosport si pe canalele libere la retransmisie deţinute de Discovery. Federer – Nadal a fost cel mai vizionat meci de tenis difuzat vreodată de Eurosport şi al doilea cel mai urmărit eveniment sportiv din întreaga istorie a canalului TV.

Şi românii au urmărit cu mare interes al 35-lea duel dintre geniul elveţian şi matadorul spaniol, audienţa partidei atingând o cotă de 1 milion de telespectatori în ţara noastră! Chiar dacă multe meciuri s-au jucat la o oră aproape imposibilă, ediţia din acest an a turneului din Melbourne a strâns în faţa televizoarelor peste 3,2 milioane de oameni în România. Interesant este că finala de vis a stabilit un record all time în ţara lui Rafa Nadal, unde a fost atinsă cea mai mare medie de telespectatori pentru un program transmis vreodată de Eurosport. Alături de Nadal au fost alături 610.000 de spanioli prin intermediul Eurosport, însă ibericul a ratat câştigarea celui de-al 15-lea turneu de Grand Slam al carierei.

Ilie Stan, antrenorul echipei ASA Târgu Mureş, a declarat la finalul partidei pierdute, scor 0-1, cu Astra Giurgiu, că formaţia pe care o pregăteşte a avut mari probleme la finalizare.Takayuki Seto a marcat unicul gol al meciului de la Giurgiu, în minutul 28, când a fructificat o pasă venită de la Budescu.În urma acestei victorii cu 1-0, campioana României a acumulat 32 de puncte şi a urcat pe locul şase în clasament, ultimul care asigură calificarea în play-off, la egalitate cu Dinamo, în timp ce ASA Târgu Mureş ocupă penultima poziţie, cu nouă puncte acumulate după 22 de etape. Pentru Astra Giurgiu, va urma meciul cu CSM Poli Iaşi, una dintre pretendentele la un loc în play-off.

Ziua de 4 februarie va rămâne în istorie ca momentul în care sportul românesc îşi consolida dominaţia la una dintre disciplinele de iarnă. În 1934, echipajul de bob de două persoane alcătuit din Alexandru Frim şi Vasile Dumitrescu obţinea titlul mondial la campionatul din Elveţia. Ascensiunea acestui sport avea să înceapă odată cu obţinerea locului întâi la CM din 1933, de la Oberschreiberhau (Germania). Echipajul de la „Aeronautica I” la bob două persoane, format din Alexandru Papană şi Dumitru Hubert, obţinea prima medalie de aur pentru boberii români la un Campionat Mondial. Cel de-al doilea echipaj („Politehnica” Bucureşti), format din Alexandru Frim şi Dumitru Zană, se clasează pe locul şase.

PROGNOZA METEO
4 Februarie 2017

Vremea va fi caldã pentru prima decadã a lunii februarie, chiar deosebit de caldã în zonele de deal și de munte, în regiunile vestice și centrale. Cerul va fi temporar noros și va ploua în jumãtatea de vest a țãrii și pe arii mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a intervalului, în cea de est. Doar izolat, în zona Carpaților Occidentali, Munții Banatului și în Maramureș, se vor mai cumula în jurul a 15 l/mp. Vor fi condiții de producere a poleiului în jumãtatea de nord a Moldovei și în estul Transilvaniei, dar izolat și trecãtor și în zonele joase de relief din restul teritoriului, din ceața ce se va semnala dimineața și noaptea când se poate asocia cu burnițã sau ploaie slabã. La munte, la altitudini mari, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane și în Banat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 12 grade, izolat mai ridicate în dealurile submontane, dar și în Banat pânã spre 14 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -3 și 6 grade.

Bucuresti

Vremea va fi caldã pentru aceastã datã. Temporar, cerul va fi noros, iar spre searã și noaptea vor fi condiții de ceațã dar și de ploaie slabã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 9…10 grade, iar cea minimã de 0…1 grad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *