Stiri pe scurt 4 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  4  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   4  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 4 februarie. 1974 – A încetat din viaţă compozitorul şi pianistul Mihail Andricu, membru al Academiei Române, considerat unul dintre întemeietorii şcolii muzicale simfonice de inspiraţie folclorică din ţara noastră (n. 22 decembrie 1894).

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat primul deces într-un caz de infecţie respiratorie acută severă „confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09″. În informare se precizează că este vorba despre un ‘bărbat în vârstă de 38 de ani, domiciliat în municipiul Bucureşti, având condiţii preexistente, nevaccinat anti-gripal”. CNCSBT apreciază că activitatea gripală este sporadică, adică s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul, „de intensitate medie, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat”.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) şi până pe 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripă din care „72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat”, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (36), Constanţa (15), Dâmboviţa (9).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că există negocieri între PSD şi ALDE în vederea semnării unui protocol pentru alegerile locale, însă s-a arătat sceptic că ar putea exista o colaborare şi la scrutinul parlamentar. El a precizat că în urma semnării acestor protocoale, majoritatea parlamentară PSD-UNPR-ALDE va fi valabilă până la finalul acestei legislaturi.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că anunţul SUA privind creşterea de patru ori a bugetului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (ERI) arată angajamentul puternic al părţii americane pentru securitatea europeană. Dacian Cioloş a amintit că România şi-a asumat alocarea de anul viitor a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pentru a răspunde „adecvat” provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Administraţia Barack Obama intenţionează să suplimenteze substanţial capacităţile militare în state NATO din Europa Centrală şi de Est, în scopul contracarării agresivităţii Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017.

Circulaţia pe DN 17, în judeţul Bistriţa-Năsăud, se desfăşoară în condiţii de iarnă, după ce în cursul nopţii de miercuri spre joi a început să ningă abundent, zece utilaje de deszăpezire aflându-se în zonă, iar stratul de zăpadă a ajuns la 20 de centimetri. La munte viscoleşte puternic, iar zăpada este adusă în drum, în spatele utilajelor de deszăpezire. Din cauza temperaturilor scăzute şi a frigului, drumul este alunecos.

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre este audiat la DNA ca martor în dosarul „ANRP 5” vizând retrocedări ilegale. La intrarea în sediul DNA, Mazăre a declarat că nu ştie cât valorează terenul invocat în dosar. „Nu am de unde să ştiu cât costă un metru pătrat de pământ. Nu aceasta este meseria mea”, a spus fostul primar.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea au semnat procotolul de colaborare, care prevede că organizaţiile pot încheia alianţe în vederea alegerilor locale,o decizie definitivă privind liste comune pentru alegerile parlamentare urmând să fie luată ulterior. Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a precizat că s-a stabilit să fie liste comune pentru alegeri parlamentare, însă nu sunt inculse locurile eligibile în acordul semnat.

Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vânzare, la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess. Preţul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a început de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte strânsă între licitatorii prezenţi la Palatul Cesianu Racoviţă din Bucureşti (sediul Artmark) şi persoane care au licitat online şi care nu au dorit să îşi dezvăluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numărat şi reprezentanţi ai lui Gigi Becali, dar şi ai autorităţilor locale din comuna ardeleană Horea.

Fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, contraamiralul de flotilă (r) Vergil Chiţac, a fost desemnat candidatul liberal la Primăria Constanţa după ce, în cursul aceleiaşi zile, s-a înscris în PNL Constanţa. Decizia CCL al PNL Constanţa vine după ce, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chiţac, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. La şedinţa CCL au participat secretarul general al PNL Constanţa, Ilie Bolojan, copreşedinţii PNL Constanţa deputatul Gheorghe Dragomir şi Sorina Tusa, şi parlamentari ai PNL Constanţa.

Grupul farmaceutic Sanofi Pasteur a lansat un proiect pentru dezvoltarea unui vaccin menit să contracareze virusul Zika, catalogat de OMS drept urgenţă medicală globală. In prezent, nu există niciun vaccin împotriva virusului Zika şi nici vreun tratament specific.

Implemetarea legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament reprezintă un risc major pentru perspectiva macroeconomică, iar aplicarea retroactivă la împrumuturile aflate în derulare poate afecta încrederea investitorilor şi creditarea. Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

Therme Bucureşti a avut peste 55.000 de vizitatori în primele două săptămâni de la deschidere, a anunţat centrul de wellness bazat pe ape termale. „Vom continua să facem investiţii în centru şi să îi adăugăm noi extinderi şi funcţionalităţi”, a declarat într-un comunicat administratorul complexului, Stelian Iacob. Astfel, zona Galaxy, dedicată familiilor, va fi extinsă cu spaţii care vor fi deschide în perioada martie – iunie.

Preţurile cerute de proprietarii de apartamente din Bucureşti s-au stabilizat în ianuarie, faţă de decembrie, pentru prima dată în ultimii trei ani, însă comparativ cu prima lună a anului precedent se află în scădere, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară HomeFinders. În timp ce în prima lună din anii anteriori, respectiv 2014 şi 2015, proprietarii de apartamente solicitau preţuri cu mult mai mari decât în celealte luni ale anului, anul acesta pretenţiile proprietatilor s-au moderat.

Poliţiştii de la transporturi din Constanţa au efectuat, miercuri, peste 20 de percheziţii la persoane bănuite că ar fi acordat diplome false, în schimbul unor sume între 600 şi 900 de lei. Şase dintre suspecţi, între care unul de 82 de ani, au fost reţinuţi. În urma percheziţiilor, au fost ridicate certificate de calificare profesională falsificate, precum şi echipamente informatice pentru falsificarea diplomelor. Şase dintre suspecţi, cu vârste cuprinse între 40 de ani şi 82 de ani, din judeţul Constanţa, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de joi să fie prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Constanţa, cu propunere de arestare preventivă.

Doi bărbaţi au ajuns la spitalul din Făgăraş, în noaptea de miercuri spre joi, unul înjunghiat în piept şi altul rănit la cap, după ce s-au luat la bătaie într-un taxi, apoi au continuat conflictul pe o stradă din localitate. Intre cei doi bărbaţi, unul în vârstă de 25 de ani şi altul de 38 de ani, a izbucnit un conflict spontan pe strada Parcului din localitatea Făgăraş, în urma consumului de alcool. Cei doi bărbaţi veneau cu taxiul din localitatea Mândra, iar pe drum între ei a izbucnit un conflict. Când au ajuns la Făgăraş, bărbaţii s-au luat la bătaie în stradă, iar unul dintre ei şi-a înjunghiat de trei ori adversarul cu un cuţit în zona inimii.

Tenorul italian Alessandro Safina, aflat în România pentru a-şi promova concertul pe care îl va susţine, pe 14 aprilie, la Sala Palatului din Capitală, a declarat că i-ar face plăcere să cânte şi la Festivalul „George Enescu”, dacă va fi invitat de organizatorii evenimentului. „Energia pe care o transmit în muzică este generată de forţa iubirii. Iubirea este cel mai important sentiment uman pentru mine. Când eram copil, pe la 15 ani, aveam o frică imensă de a fi pe scenă. Acum, toată emoţia este transferată în inimile celor care mă ascultă. De fapt, acesta este motivul pentru care am trecut către conceptul muzical de operă rock, de aceea am vrut să îmbin muzica clasică cu cea pop, pentru a fi mai aproape de oameni”.

Alessandro Safina are o carieră de succes în lumea operei, concertând, cu casa închisă, pe cele mai importante scene de profil. Tenorul italian a cunoscut o creştere a popularităţii la începutul anului 2000, când a combinat muzica clasică cu cea pop pentru a crea un nou stil, greu de încadrat, „opera-rock”,după cum el însuşi îl numeşte.

Starea de sănătate a actorului italian Raphael Schumacher, care s-a strangulat, la un teatru din Italia, în timp ce interpreta un personaj care se spânzura, s-a deteriorat. Incidentul a avut loc în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Teatrul Lux, situat în centrul vechi al oraşului italian Pisa. O serie de şase spectacole erau programate începând de sâmbătă seară până duminică în zori, în cadrul unui eveniment teatral intitulat „Miraje. O noapte Lux”.

Consiliul American al Fashion Designer-ilor (the Council of Fashion Designers of America, CFDA), în parteneriat cu Liga Naţională de Fotbal (National Football League, NFL) a creat o serie de mingi de fotbal unicate pentru a marca ediţia cu numărul 50 a Super Bowl-ului. În proiect au participat 50 de firme de renume, precum Tiffany & Co sau Betsey Johnson, fiecare reflectând propria viziune asupra mingii, care in mod normal este fabricată din piele de culoare maro. Majoritatatea designerilor au creat mingile din metale şi pietre preţioase, dar şi piele naturală, ţinte sau franjuri.

Starea de sănătate a actorului italian Raphael Schumacher, care s-a strangulat, la un teatru din Italia, în timp ce interpreta un personaj care se spânzura, s-a deteriorat. Incidentul a avut loc în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Teatrul Lux, situat în centrul vechi al oraşului italian Pisa. O serie de şase spectacole erau programate începând de sâmbătă seară până duminică în zori, în cadrul unui eveniment teatral intitulat „Miraje. O noapte Lux”.

Ministerul polinezian al Sănătăţii a informat că virusul Zika, transmis prin intermediul ţânţarilor, nu mai circulă în Polinezia franceză, după ce a lovit această colectivitate în perioada 2013-2014, cu doi ani înainte să se propage la scară mondială. În contextul unei epidemii care capătă caracter global, în special în ţările tropicale, ministerul a dat asigurări că „nu există vreun risc cunoscut de contaminare cu virusul Zika pentru turiştii care vor să ajungă în Polinezia franceză”. Majoritatea populaţiei este imunizată după această epidemie, „ceea ce face puţin probabil ca ea să circule din nou, deocamdată”.

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a anunţat, într-un comunicat, că este pregătit să se predea poliţiei britanice vineri la prânz, zi în care aşteaptă arbitrajul cu caracter neconstrângător – al Grupul de lucru ONU privind detenţia arbitrară (WGAD). Grupul de lucru ONU privind detenţia arbitrară (WGAD) a luat o decizie în favoarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, după ce a examinat o petiţie prin care australianul i-a cerut să examineze o „detenţie ilegală”.

Un tribunal de la Moscova a prelungit detenţia înainte de proces a unui cetăţean rus acuzat de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Statelor Unite. Dosarul care-l vizează pe Petrin, arestat în ianuarie 2015, este clasificat. Avocaţii săi au declarat anterior că Petrin a pledat nevinovat. Petrin lucra pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB), din care a demisionat în 2013. Presa scrie că Petrin a fost un angajat al Departamentului pentru Relaţii Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe ruse şi a lucrat în Kiev, capitala Ucrainei.

Coreea de Nord ar putea pregăti lansarea unei rachete balistice de la o bază situată pe coasta de est a acestei ţări izolate, pe lângă anunţul lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune în nord-vest. Anunţul Phenianului, cu privire la planul de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, în intervalul 8-25 februarie, a provocat reacţii dure în întreaga lume şi critici acerbe din partea Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, înfuriate deja de cel de-al patrulea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord la începutul lui ianuarie.

Cele şase noi comandamente NATO în Europa de Est,Unităţile de Integrare a Forţei NATO (NIFU),urmează să devină deplin operaţionale înainte de Summitul de la Varşovia, în iulie 2016. Aceste unităţi fac parte din cadrul unui plan de acţiune vizând pregătirea celei mai importante consolidări a apărării colective a NATO de la sfârşitul Războiului Rece, în urma crizei din Ucraina. Inaugurate în urmă cu şase luni în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România, aceste unităţi au participat între timp la exerciţii militare de anvergură şi au fost dotate cu personal nou, precizează NATO.

SPORT

Steaua a fost cea mai activă formaţie din Liga 1 pe piaţa transferurilor, campionii urmând să se prezinte la startul sezonului de primăvară cu cel puţin 11 nume noi în lot. La începutul sezonului – primul în care în Liga 1 se joacă în sistem play-off/play-out – părerea unanimă a fost că formaţiile din România îşi vor face stragegii diferite pentru cele două „părţi” ale campionatului, iar Steaua pare să aplice întocmai această teorie. Campionii au avut un sezon de toamnă sub aşteptări, după o vară în care Mirel Rădoi a încercat să facă curăţenie la nivelul lotului şi să aducă fotbalişti fără a avea la dispoziţie un buget consistent de transferuri, însă se vor prezenta în a doua cu o echipă radical schimbată.

Cercetătorii din Olanda au anunţat că sunt în cautare de voluntari care să participe la un studiu asupra efectului eritropoietinei (EPO) asupra cicliştilor. Pentru a realiza cercetările, oamenii de ştiinţă au nevoie de ciclişti bărbaţi care să facă o căţărare pe biclicletă în stare de dopaj până pe muntele Ventoux, unul dintre simbolurile Turului Franţei. CHDR caută 48 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. Voluntarii vor fi rugaţi să se înscrie într-un program de 12 săptămâni, care include 15 zile de antrenamente, fiecare şedinţă având trei ore, şi o cursă de 150 de kilometri spre muntele Ventoux.

Renault revine în Formula 1 cu statut de echipă de uzină în lupta pentru a redeveni echipa care a dominat Marele Circ în 2005 şi 2006, atunci când a câştigat titlul mondial la piloţi şi la constructori. ProSport a participat la lansarea oficială a echipei Renault Sport Formula 1 în cadrul galei de la Paris, acolo unde au fost prezentaţi şi cei doi piloţi: Kevin Magnussen şi Jolyon Palmer.

Sfertul Grupei Mondiale disputat în perioada 6-7 februarie de echipele României şi Cehiei este văzut drept unul dezechilibrat de către specialiştii caselor de pariuri. Chiar dacă în lotul tricolorelor şi-a făcut apariţia Simona Halep, a treia jucătoare a lumii, bookmakerii nu au fost impresionaţi, aceştia oferind naţionalei României o cotă de 3,00 la victorie. Asta înseamnă că orice parior poate realiza un profit de 200 de lei, cu numai 100 de lei pariaţi. De partea cealaltă, echipa Cehiei, condusă de Petra Kvitova (9 WTA), are o cotă de 1,37 pentru calificarea în semifinalele Fed Cup (un profit de 37 de lei obţinut cu o miză de 100 de lei).

Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a aprobat, completarea unui paragraf din regulamentul disciplinar, referitor la darea şi luarea de mită, trucare de meciuri, pariuri şi premieri. Comitetul de Urgenţă a hotărât completarea Regulamentului Disciplinar al FRF prin introducerea articolului 601 ce va avea următorul conţinut.

Odată cu instalarea sa pe banca tehnică, Zinedine Zidane (43 de ani) a adus un suflu nou la gruparea „Blanco”. După ce termină antrenamentele, fostul internaţional francez îşi adună jucătorii la un meci de baschet. Real Madrid a urcat pe contul oficial de YouTube un clip în care, la antrenamentul de miercuri, 3 februarie, fotbaliştii de sute de milioane de euro de pe Santiago Bernabeu îşi arată talentul la un alt sport decât fotbalul. Rând pe rând, Isco, cel care celebrează coşurile înscrise în stilul lui Ronaldo, Danilo, Varane şi Cristiano Ronaldo se înalţă şi reuşesc să treacă mingea prin inel.

Sandra Izbaşa a declarat că este decisă să pună punct carierei la nivel înalt. Izbaşa a precizat că i-a fost greu să ia o asemenea hotărâre, însă simte că nu mai poate evolua la un nivel foarte bun la Jocurile Olimpice de la Rio. Izbaşa a declarat că va încerca să devină antrenoare şi îşi doreşte să se ocupe de o grupă de junioare în cadrul clubului Steaua. Sandra Izbaşa este dublă campioană olimpică (2008 şi 2012) şi s-a retras după Campionatele Mondiale din Antwerp (Belgia) care s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie – 6 octombrie. Sportiva anunţase în octombrie 2015 că a revenit la antrenamente.

Cluburile din China au pornit o adevărată ofensivă pe piaţa transferurilor. Guangzhou Evergrande l-a achiziţionat pe Jackson Martínez, iar Jiangsu Suning (n.red. echipa lui Dan Petrescu) l-a luat pe Ramires de la Chelsea şi este foarte aproape de a-l aduce şi pe Alex Teixeira de la Şahtior. Shanghai Shenhua a încercat una dintre cele mai importante mutări din istoria fotbalului, din punct de vedere financiar. Formaţia pregătită de Francis Gillot a încercat să-l transfere pe Hulk de la Zenit contra sumei de 91,5 milioane de euro.

Chelsea l-a numit pe Guus Hiddink în funcţia de antrenor după despărţirea de Jose Mourinho, însă tehnicianul olandez va conduce echipa doar până la finalul sezonului. Italienii anunţă că viitorul antrenor al „albaştrilor” va fi Massimiliano Allegri, tehnicianul lui Juventus. Conform Calciomercato, Allegri va fi numit imediat după încheierea sezonului şi va semna un contract pe patru sezoane cu gruparea din Premier League. Abramovic i-a oferit un salariu stagional de 7 milioane de euro, propunere acceptată de italian.

România a rămas pe locul 16 în clasamentul FIFA pe luna februarie, dat publicităţii, joi, de forul mondial. Echipa naţională condusă de Anghel Iordănescu are 987 de puncte, cu patru mai puţin decât Italia, ocupanta locului 15. Adversarele României din grupa A de la Euro 2016 ocupă următoarele poziţii: Elveţia (locul 12, 1050 de puncte) Franţa (locul 24, 868 de puncte) şi Albania (locul 36, 746 de puncte).

Marius Şumudică îşi exprimă încă o dată nemulţumirea faţă de noul sistem competiţional din România. Astra e lider în Liga 1 şi are mari şanse să termine sezonul regulat pe prima poziţie, însă în play-off avantajul faţă de urmăritoare se va înjumătăţi. Dacă în acest moment giurgiuvenii au şase puncte în faţa Stelei (locul 4), la începutul play-off-ului Astra va mai avea doar 3 puncte. Dincolo de această problemă, Şumi e deranjat de faptul că liderul din sezonul regulat nu va avea nici avantajul unui program favorabil, partidele din play-off urmând să fie trase la sorţi.

Hocheistul Dennis Wideman a fost suspendat de Liga nord-americană (NHL) pe o perioadă de 20 de meciuri după ce a lovit un arbitru în timpul unei partide. Incidentul s-a petrecut în urmă cu o săptămână, la partida Calgary Flames-Nashville Predators, scor 1-2, din sezonul regulat. Lovit şi doborât pe gheaţă de un adversar, fundaşul lui Calgary, Dennis Wideman, s-a ridicat şi a plecat patinând spre banca de rezerve a echipei sale. În cale i-a ieşit arbitrul asistent Don Henderson pe care jucătorul l-a izbit cu putere, trântindu-l pe burtă. Imaginile arată că jucătorul ridică braţele şi crosa într-o mişcare pe care hocheiştii o fac atunci când intenţionează să blocheze un adversar în mantinelă.

PROGNOZA METEO
4 Februarie 2016

Vremea se va rãci în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor deveni preponderent negative. În sudul, centrul și estul țãrii cerul va fi mai mult noros, vor cãdea precipitații pe arii relativ extinse și izolat cantitãțile de apã vor depãși 15 l/mp. La munte vor predomina ninsorile și în special în zona Carpaților Meridionali și Orientali se va depune un strat nou de zãpadã. În sud și în sud-est vor fi mai ales ploi, ziua și precipitații mixte, noaptea, iar în restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare și se vor semnala mai ales ninsori și lapovițã. Izolat vor fi condiții de polei. Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificãri la munte, cu viteze de peste 60…70 km/h și va viscoli sau va spulbera zãpada, iar în restul teritoriului vitezele vor fi mai reduse (în general sub 50…55 km/h). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 13 grade, iar cele minime se vor situa între -8 și 2 grade.

Bucuresti

Vremea se va rãci fațã de intervalul anterior, astfel încât temperatura maximã va fi în jur de 10 grade, iar cea minimã de 0…1 grad. Cerul va fi mai mult noros și vor cãdea precipitații sub formã de ploaie, iar noaptea, trecãtor și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va avea unele intensificãri ziua, apoi va slãbi treptat în intensitate.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *