Stiri pe scurt 31 Octombrie 2016

Stiri pe scurt 31 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  31 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 31 octombrie. În 1881, s-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: „Istoria literaturii române contemporane”, „De peste prag”, „Lulu”, „Nuvele florentine”, „T. Maiorescu şi contemporanii lui” (d. 16 iulie 1943).

De Halloween 2016, vrăjitoare, zombie sau vampiri, toţi monştrii ies la lumina lanternelor din dovleci. Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”) este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie. Precedă sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Halloween e pe 31 octombrie. O dată cheie pentru cei care iubesc să se deghizeze şi cel mai important, să mănânce bomboane! Acest festival păgân este faimos pentru că e o ocazie de a demitiza moartea. Moartea nu e tragică, e o horă truculentă, un spectacol de varieteu, o şuşanea.

În timp ce unii critică partea comercială a sărbătorii, alţii, dimpotrivă, o cred un bun prilej să te îmbraci în costume fistichii, să-ţi sperii prietenii şi vecinii şi să strângi bomboane. De unde provine petrecerea de Halloween şi personajul Jack O’Lantern? De ce este legată de moarte, fantome, vrăjitoare şi alte personaje înfricoşătoare? De ce este sărbătorită pe 31 octombrie, Ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinţilor? Jurnaliştii francezi de la Linternaute.fr oferă mai multe detalii despre Halloween. Contrar variantei oficiale, Halloween-ul nu provine din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea este mult mai veche. Este, de fapt, derivată din celebrarea Samhain (denumire irlandeză) sau Samonios (nume galic), creată de celţi.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt dovlecii sculptaţi, luminaţi cu ajutorul felinarelor, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colindă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri. Toată lumea ştie despre aceste obiceiuri. Merele glazurate sunt cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare, un obicei tradiţional din Marea Britanie şi Irlanda. Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără „barmbrack”, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.

Peste 5.000 de oameni au mers, la sediul clubului Colectiv din Capitală, o parte dintre ei plecând de la Piaţa Universităţii, alţii alăturându-se pe drum. Cei prezenţi au adus flori şi au aprins lumânări în memoria celor care au decedat în urma incendiului. Unii dintre ei rememorează clipele de groază prin care au trecut. Printre ei, şi Felicia Plângu, mama lui Alexandru Plângu, student la arhitectură, care se afla în noaptea tragediei în club. Unii dintre cei prezenţi au adus 64 de baloane albe pe care le-au înălţat spre cer. La Colectiv a mers şi Camelia Roiu, medicul de la Spitalul de Arşi care a filmat larve pe rănile unui pacient, ulterior, secţia de Terapie Intensivă a unităţii medicale fiind închisă.

Printre participanţii la marşul tăcerii a fost şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, împreună cu familia. La locul tragediei au venit încă de dimineaţă câteva sute de persoane care au aprins lumânări şi au adus flori în memoria celor decedaţi, în piaţeta din faţa clubului fiind inaugurat şi monumentul ridicat în memoria celor 64 de tineri. La club, mai mulţi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire pentru cei care au murit. La clubul Colectiv a venit să aducă un omagiu victimelor şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Orice persoană care se aşează „cu bune intenţii” fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii. Primăria Municipiului Târgu-Jiu aminteşte că, în calitatea sa de proprietar, „este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental <<Calea Eroilor>> cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici”. Precizarea primăriei a fost făcută ca urmare a unor critici apărute în mass-media ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Johannis aflat în viztă în municipiul Târgu-Jiu, s-a aşezat pe unul din scaunele Mesei Tăcerii, pentru a se fotografia.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni Parlamentului reexaminarea legii prin care termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice a fost stabilit pentru 31 octombrie 2016, nu 31 decembrie 2016, aşa cum decisese Guvernul. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 prevede că termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, prevăzut la art. 93 teza întâi din actul normativ menţionat, se prorogă până la data de 31 decembrie 2016. Prin Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, Parlamentul a decis că termenul prorogat este 31 octombrie 2016.

Şeful statului atrage atenţia că termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităţilor publice şi/sau instituţiilor publice să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât şi la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Iohannis mai argumentează că intrarea în vigoare a dispoziţiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active are, de asemenea, impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani. Potrivit legii, cei care îşi declară falimentul personal sunt protejaţi astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar şi de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Prinţul Harry ar avea o relaţie secretă cu actriţa americană din serialul „Suits”, Meghan Markle, interpreta lui Rachel, aceasta făcând deja cunoştinţă cu ducele şi ducesa de Cambridge, potrivit unor apropiaţi ai presupusului cuplu. Aşa-zisul cuplu se pare că a făcut cunoştinţă în Toronto, Canda, locul în care se filmează serialul „Suits”, când Harry se afla în vizită, în luna mai, pentru a promova jocurile pentru anul 2017 ale Fundaţiei Invictus. Purtătorul de cuvânt al Palatului Kensington nu a dorit să comenteze zvonurile afirmând că „nu comentează chestiuni private”, în timp ce un reprezentat al actriţei nu a oferit niciun punct de vedere cu privire la presupusa relaţie.

Mai mulţi politicieni de la Bucureşti au transmis mesaje de mobilizare la vot în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Fostul preşedinte Traian Băsescu a prognozat chiar că Maia Sandu va câştiga alegerile în turul doi, salutând rezultatele de duminică. Pe de altă parte, deputatul Theodor Paleologu este de părere că Maia Sandu are o şansă ”mică, dar reală” de a deveni preşedinte. Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, candidat din partea USR la parlamentare, a afirmat însă că rezultatul de duminică seara ”este trist în primul rând pentru că se putea mai mult, mai bine şi la momentul necesar”, cu referire la ceea ce putea face România pentru o Moldovă cu adevărat democratică. El a făcut o paralelă între Maia Sandu şi Dacian Cioloş şi a subliniat că Traian Băsescu şi Victor Ponta ar fi trebuit să aplice mai devreme principiul ”asistenţă contra condiţii” – transparenţă, democratizare, anticorupţie.

În jur de 80.000 de cadre medicale dar şi personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanşat greva generală, câteva zeci adunându-se, în faţa Spitalului Floreasca. O delegaţie a sindicaliştilor a intrat la discuţii la Ministerul Sănătăţii. Sindicaliştii cer introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe.

De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) anunţă că susţine cauza şi greva generală declanşată de personalul medical din România.

Poştaşii protestatari de la Cluj l-au aşteptat, timp de trei ore, pe premierul Dacian Cioloş în faţa USAMV, cerându-i demiterea conducerii Companiei de stat Poşta Română, însă primul-ministru nu a putut oferit un răspuns. La ieşire, premierul s-a oprit să discute cu protestatarii, aceştia cerându-i demiterea conducerii Companiei de stat Poşta Română. Liderul de sindicat de la Cluj, Carol Sinka, a declarat că de trei zile, de când poştaşii au întrerupt activitatea, nicio autoritate nu s-a întâlnit cu protestatarii.

În replică, acesta a afirmat că a discutat, în urmă cu câteva zile, cu ministrul Comunicaţiilor şi i s-a spus că negocierile sunt în curs de desfăşurare cu sindicatele. Premierul a afirmat că aşteaptă rezultatul acestor discuţii, iar dacă va fi nevoie, se va implica şi Guvernul. După plecarea acestuia, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de discuţie, deoarece nu au primit un mesaj concrect legat de problemele cu care se confruntă.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta au prins, opt cetăţeni sirieni care încercau să intre ilegal din Serbia în România, pe jos. Poliţiştii de frontieră au preluat cei opt bărbaţi, stabilind că sunt cetăţeni sirieni cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani, care nu aveau documente de identitate asupra lor. Bărbaţii au declarat că au trecut ilegal frontiera din Serbia în România pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cei opt sunt cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Patriarhul Daniel a transmis, un mesaj de condoleaţe după moartea Arhiepiscopului Iustinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, decedat la Baia Mare, la vârsta de 95 de ani. Iustinian Chira, în vârstă de 95 de ani, a murit, la Spitalul Judeţean din Baia Mare după ce, sâmbătă seara a suferit un infarct. ÎPS Iustinian Chira i-au fost conferite de-a lungul vremii 4 titluri de Doctor honoris causa, de către Universitatea de Vest din Oradea (23.05.2001), Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia (20.10.2009), Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad (12.03.2010) şi Universitatea de Nord din Baia Mare (27.05.2010). A publicat 22 de titluri de carte, un volum în colaborare, precum şi un număr de peste 150 de studii şi articole în reviste de specialitate sau în presa locală.

Actorul american Tom Hardy va juca rolul celui mai mare gangster al tuturor timpurilor, Al Capone, simbolul spălării banilor şi al afacerilor murdare în Statele Unite, în filmul „Fonzo”, ce va fi scris şi regizat de Josh Trank. Tom Hardy, care a fost nominalizat la Premiile Oscar, va juca rolul lui Al Capone în Fonzo, viitorul proiect al scenaristului şi regizorului Josh Trank, faimos pentru lungmetrajele „Chronicle” şi „Fantastic Four”. Filmul se va concentra în jurul poveştii lui Capone la vârsta de 47 de ani, după aproape zece ani petrecuţi în închisoare, timp în care demenţa îi degradează mintea şi trecutul său violent îl bântuie.

Actorul american Michael Douglas susţine că Val Kilmer suferă în secret de cancer şi că boala ar putea fi localizată la nivelul gâtului sau limbii. Actorul în vârstă de 72 de ani – care a învins cancerul de gât cu care a fost diagnosticat în august 2010 – afirmă că fostul său coleg de platou suferă, în prezent, de această boală necruţătoare. Aflându-se într-o discuţie de tipul Q&A (Question&Answers/ Întrebări&Răspunsuri) cu prezentatorul TV Jonathan Ross, în cadrul evenimentului „An Evening with Michael Douglas/ O după-amiază cu Michael Douglas”, desfăşurat în Londra, actorul a vorbit despre filmările pentru pelicula „The Ghost in the Darkness/ Umbra şi întunericul” (1996), în care a jucat alături de Val.

Candidatul prorus, Igor Dodon, a obţinut 49,67% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, care a primit 37%, în al doilea tur de scrutin, conform rezultatelor anunţate după numărarea de 92,4% din sufragii. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), avusese 52,56% după numărarea a 60% din voturi. Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru, PN, centru-stânga, proeuropean) este pe locul al treilea, cu 6,03% din voturi. Pe locurile următoare sunt Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM, centru-dreapta), cu 3,5%, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PLM), cu 2,4%, Valeriu Ghileţchi (independent), cu 1,13%, Maia Laguta (independent), cu 0,85%, Silvia Radu (independent), cu 0,39% şi Ana Guţu (Partidul Dreapta, centru-dreapta, unionist), cu 0,18%.

Guvernul australian plănuieşte introducerea unei legi prin care ar putea interzice pe viaţă dreptul de şedere solicitanţilor de azil care debarcă clandestin în Australia. Interdicţia va putea fi aplicată oricărui adult care a fost trimis în centrele de detenţie din Nauru sau Insula Manus din Papua Noua Guinee, încă din 19 iulie 2013. Asta înseamnă că persoanele adulte care au încercat anterior să pătrundă clandestin pe teritoriul Australiei, la bordul bărcilor, din iulie 2013, dar care au ales să revină în statul de unde erau originari, nu vor primi niciodată permis de şedere australian, nici ca turist, nici pentru reîntregirea familiei. În conformitate cu legislaţia australiană, oricine încearcă să ajungă în ţară pe mare este transferat în centrele aflate pe insula Nauru în Pacific sau insula Manus, în largul statului Papua Noua Guinee.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a obţinut un mandat de percheziţie pentru emailurile găsite pe calculatorul personal portabil al Humei Abedin, vice-preşedintă a campaniei electorale a candidatei democrate, ca parte a investigaţiei mailurilor lui Hillary Clinton. Noul mandat a trebuit să fie obţinut din cauza faptului că autorizaţia deţinută de FBI de percheziţiei calculatorului acoperea numai investigaţia lui Anthony Weiner, fostul soţ al Humei Abedin, anchetat pentru că ar fi trimis mesaje cu implicaţii sexuale unei fete în vârstă de 15 ani. Noile emailurile private ale lui Hillary Clinton au fost descoperite în momentul în care FBI-ul a confiscat dispozitive electronice ce aparţineau lui Rauschner Huma Abedin, vice-preşedintă a campaniei electorale a candidatei democrate, şi soţului ei, Anthony Weiner.

Computerul în cauză ar fi aparţinut lui Anthony Weiner şi a fost confiscat în cadrul investigaţiei acestuia. Obţinerea mandatului are loc după ce Harry Reid, lider al Senatului, avertizase că ancheta FBI ar putea încălca legea. Potrivit acestuia, directorul Biroului de Investigaţii, Comey ar demonstra dublu-standard faţă de abordarea unui subiect sensibil, fiind acuzat că ar sprijini Partidul Republican. De asemenea, reluarea anchetei ar putea încălca unul dintre articolele Constituţiei americane, Hatch Act, care interzice autorităţilor oficiale să influenţeze alegerile electorale.

Mariano Rajoy a depus, jurământul pentru un nou mandat de prim-ministru al Spaniei, în faţa regelui Felipe al VI-lea, punând astfel capăt unei perioade de peste zece luni de criză politică. Rajoy, liderul Partidului Popular, a reuşit să formeze un nou guvern după două alegeri generale neconcludente. Noul cabinet condus de Mariano Rajoy va trebui să apeleze la sprijinul opoziţiei pentru a putea să guverneze, în condiţiile în care Parlamentul spaniol este puternic scindat. Liderul conservator a primit sâmbătă votul Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar, cu 170 de voturi pentru, 111 împotriva, în timp ce 68 de parlamentari s-au abţinut.

Aproximativ 25.000 de persoane au fost dislocate pe teritoriul statului italian, în urma cutremurelor care au avut loc în Italia începând din luna august. Mii de persoane au ieşit pe străzi din cauza seismelor, semnalându-se scene de panică. Sute de persoane aflate în stare de şoc au sunat la serviciile de urgenţă. Clădiri întregi au fost evacuate din raţiuni de precauţie. Un cutremur de 6,5 grade pe scara Richer a avut loc duminică dimineaţă în regiunea italiană Umbri. Sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale, pagubele fiind estimate la zeci de milioane de euro. Amatrice, este o altă localitate afectată grav de cutremurul din august, s-a prăbuşit o biserică şi un sediu al administraţiei locale. În orăşelul Norcia s-a prăbuşit Basilica San Benedict. Prăbuşiri de clădiri au fost înregistrate şi în localităţile Castelsantangelo sul Nera şi Preci. Ca măsură de precauţie, la Roma au fost închise catedralele San Paolo şi San Lorenzo.

Matteo Renzi, premierul italian, promite reconstrucţia caselor, bisericilor şi clădirilor care au fost distruse în seria de cutremure care a lovit Italia în ultimele luni. Matteo Renzi a făcut această declaraţie la numai câteva ore după puternicul cutremur care a avut loc în centrul Italiei. Anterior, Matteo Renzi a emis anularea taxelor pentru localnicii afectaţi de cutremure şi a anunţat o nouă iniţiativă, „Case italiene”, pentru a stopa criticile în privinţa cauzelor prăbuşirii a sute de clădiri, inclusiv a unora care fuseseră consolidate recent. În acelaşi timp, acesta a declarat că este „absurd” să crezi că Guvernul italian ar putea construi clădiri care să reziste pe deplin în faţa cutremurelor. Autorităţile italiene au declanşat o anchetă privind omor multiplu din culpă şi neglijenţă, în urma prăbuşirii a sute de clădiri ca efect al cutremurelor produse în luna august în centrul Italiei.

Locuitorii oraşului indian New Delhi sunt sfătuiţi să rămână în case, din cauza nivelului ridicat de poluare a aerului, care este de 90 de ori mai mare decât standardele maxime recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nivelul de poluare a crescut din cauza arderii miriştilor, după recoltarea culturilor. Conform unui raport al UNICEF, peste 300 de miliarde de copiii din lume sunt expuşi unor nivele de poluare mai mari decât standardele recomandate de Organizaţia mondiale a Sănătăţii, 620 de milioane din aceştia trăind în sudul Asiei, mai ales în nordul Indiei. În cazul capitalei indiene, New Delhi, cifrele poluării sunt alarmante, acesta fiind unul dintre cele mai poluate oraşe. Spre deosebire de adulţi, copii sunt mult mai vulnerabili în faţa poluării, aceştia respiră de ori mai repede mai mult aer, comparativ cu greutatea corpului lor, creierul şi sistemul lor imunitar aflându-se încă în proces de dezvoltare.

Sigurdur Ingi Johannsson, premierul islandez, a demisionat după ce partidul său a pierdut în cadrul alegerilor parlamentare, în faţa Partidului Piraţilor, alianţă de centru-stânga. Johannsson şi-a anunţat demisia pe un post de televizune naţională, după ce Partidul Progresului, de centru-dreapta, a obţinut mai puţin de jumate din numărul de mandate parlamentare, în urma alegerilor care au avut loc duminică. Partidul Progresul a pierdut în favoarea Partidului Piraţilor, al cărui mesaj a câştigat popularitate în rândul votanţilor, în ultimele luni. Partidul Piraţilor a ieşit în cadrul alegerilor parlamentare din Islanda pe locul al doilea, pe primul loc fiind Partidul Indepedenţei, ce a format o coaliţie guvernamentală cu Partidul Progresul.

Anunţul de politică monetară pe care guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, îl va face ar putea să nu fie cel mai important de săptămâna aceasta. Economiştii susţin că temerile legate de Brexit şi scăderea lirei, care ar putea duce la creşteri puternice de preţuri, ar putea duce la renunţarea scăderii dobânzii de politică monetară pe 3 noiembrie. Totuşi, guvernatorul Băncii Angliei ar putea de asemenea să anunţe cât de multă vreme va rămâne în poziţia actuală, o decizie care are ramificaţii puternice asupra economiei, într-o perioadă de schimbări puternice.

În weekend, mai multe ziare locale din Anglia au raportat că Mark Carney se pregăteşte să îşi părăsească poziţia de guvernator în 2018, rămânând la mandatul de 5 ani cu care a fost de acord când a fost numit, în timp ce Financial Times spune că va duce la capăt întreagul mandat de 8 ani, până în 2021. Banca Angliei nu a comentat încă, iar o decizie oficială nu a fost pronunţată de către guvernator. În contextul speculaţiilor legate de durata mandatului guvernatorului, Ministrul Afacerilor Greg Clark l-a susţinut pe Carney să rămână pe poziţia actuală în cadrul Băncii Angliei.

Poliţia turcă a reţinut redactorul-şef al ziarului de opoziţie Cumhuriyet, Murat Sabuncu, care este acuzat că ar fi participat la plănuirea tentativei de lovitură de stat care a avut loc în luna iulie. Poliţia a percheziţionat casele altor membri de personal ai ziarului Cumhuriyet. Alte mandate de arestare au fost emise pe numele mai multor jurnalişti ai ziarului de opoziţie. Jurnaliştii ziarului de opoziţie sunt acuzaţi că ar avea legături organizaţii teroriste şi cu clericul Fethullah Gulen, care este suspectat că ar fi plănuit tentativa de lovitură de stat din luna iulie. Arestarea lui Mirat Sabuncu are loc la scurt timp după închiderea altor 15 publicaţii de presă şi concedierea a 10.000 de alţi angajaţi publici.

Cel puţin 300 de copii-soldaţi folosiţi de SI au fost ucişi în ultimele două săptămâni de când forţele guvernamentale irakiene şi aliaţii acestora au lansat o ofensivă de recucerire a oraşului Mosul, aflat sub controlul oranizaţiei teroriste Stat Islamic. Cel puţin 232 de civili au fost măcelăriţi de SI, în cursul săptămânii trecute. Între 12.000 şi 15.000 de persoane au fost până acum nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza operaţiunilor militare care vizează recucerirea oraşului Mosul, ultimul bastion al teroriştilor în această ţară.

Cele mai mari bănci şi firme financiare din Marea Britanie ar putea câştiga 12 miliarde de lire (14,6 mld. dolari) pe an în venituri dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Părăsirea spaţiului comunitar şi încheierea apartenenţei la piaţa comună pentruservicii şi persoane ar putea ajuta Marea Britanie să renunţe la legătura cu Bruxelles-ul, iar firmele din industria financiară să crească.Potrivit unui raport al Leave Means Leave publicat duminică, Londra ar urma de asemenea să evite criza bancară şi lupta pentru supravieţuire din zona euro. Raportul vine în condiţiile în care este un contrast puternic între firmele globale financiare care susţin că Londra va fi puternic afectată de Brexit, ceea ce ar risca zeci de mii de job-uri şi miliarde de lire din venituri şi taxe. Şeful Barclays, Jes Staley, susţine că se uită la mutarea operaţiunilor undeva în spaţiul comunitar pentru a reduce impactului părăsirii Uniunii Europene.

SPORT

Ciprian Marica, ajuns la 31 de ani, şi-a anunţat oficial retragerea din activitatea sportivă din pricina problemelor medicale. Adrian Mutu, fostul său coleg din linia de atac a echipei naţionale, a precizat că îi pare rău de faptul că Marica a fost practic forţat de problemele medicale să ia o asemenea decizie. Mutu a declarat mai în glumă, mai în serios că şi l-ar dori pe Marica alături de el în conducerea lui Dinamo, însă a dezvăluit că fostul internaţional are alte planuri. Marica se gândeşte serios să candideze la următoarele alegeri pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal.

Marica a obţinut 8 trofee în cariera sa (3 cu Dinamo, 4 cu Şahtior şi 1 cu Steaua) şi a jucat şase sezoane în Germania, dar probabil cel mai mare regret al său este ratarea unui transfer în Premier League. Marica a fost crescut la Dinamo, iar după trei sezoane petrecute în „Ştefan cel Mare” a plecat la Şahtior. A stat alte trei sezoane sub comanda lui Mircea Lucescu şi a impresionat la gruparea din Ucraina. Mai multe cluburi importante din Europa îl monitorizau pe tânărul atacant, inclusiv Manchester City. E drept, în 2007, City abia începea să pună pe hârtie proiectul ce avea să o transforme în echipa de top care este astăzi. Marica a fost dorit de englezi, dar a ales să meargă în Bundesliga, la Stuttgart, campioana Germaniei în acel moment.

CSM Poli Iaşi – Steaua 0-2. Vicecampioana pleacă din Iaşi cu toate cele trei puncte după un meci tensionat, marcat însă de eliminarea lui Alexandru Boiciuc, din debutul partidei, după intrarea extrem de dură la Ovidiu Popescu. Starea de tensiune s-a menţinut şi la final, când Eugen Neagoe a refuzat să dea mâna cu Reghecampf, iar ambii tehnicieni au avut declaraţii „războinice”. Florin Prunea spune că înţelege de ce Eugen Neagoe a refuzat să dea mâna cu omologul său şi îi transmite lui Reghecampf să se concentreze mai mult pe problememe propriei echipe. Prunea spune că Steaua suferă în principal din punct de vedere fizic şi că rezultatele din Europa League sunt concludente în acest sens.

Vicecampioana a câştigat greu un meci în care a avut superioritate numerică din primele 10 minute, după ce Alex Boiciuc a fost eliminat pentru intrarea dură la Ovidiu Popescu, iar Gigi Becali spune că a fost total dezamăgit de prestaţia echipei sale. Patronul Stelei îşi critică dur jucătorii şi spune că echipa sa e lider în acest moment doar datorită valorii individuale, nu şi a jocului colectiv. Becali îşi acuză jucătorii că „se menajează” pentru meciurile din Europa League, unde pot atrage atenţia cluburilor din străinătate. Referitor la cazul „Tamaş”, Becali spune că nu îi poate reproşa nimic fundaşului din punct de vedere fotbalistic şi rememorează momentul în care acesta a venit la Steaua după experienţa de la Watford, când acesta a preferat să revină în România doar pentru a juca meci de meci.

Dinamo l-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe Luca Cecceralli, un fundaş italian în vârstă de 33 de ani care poate juca atât ca stopper, cât şi ca fundaş dreapta. Venirea lui Ceccarelli reprezintă şi prima mutare a lui Adrian Mutu din postura de manager general al clubului din „Ştefan cel Mare”. Oficialul dinamovist este încrezător că fotbalistul italian va aduce un plus de valoare echipei deoarece este un jucător peste nivelul fotbalului care se joacă în Liga 1. Rezultatele din ultima perioadă nu-l mulţumesc pe Adrian Mutu care i-a avertizat pe elevii lui Andone că sunt atent monitorizaţi, iar în perioada de pauză din iarnă se va efectua o analiză amănunţită a lotului şi a prestaţiilor jucătorului. Managerul general al lui Dinamo şi-a propus şi un obiectiv pentru perioada de mercato din intersezon: patru transferuri importante.

Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internaţional, a comentat arbitrajul lui Cristi Balaj de la partida dintre Dinamo şi Astra. Centralul a fost acuzat că a dat un penalty care n-a fost în minutul 90+3 al meciului, penalty din care Astra a egalat şi stabilit scorul final de 2-2. Porumboiu este de acord cu faptul că duelul dintre Kortzorg şi Penedo nu poate fi judecat drept penalty şi nu îşi explică de ce Balaj, un arbitru cu experienţă, a comis o asemenea eroare. Porumboiu îl laudă în schimb Vladimir Urizcă, tuşierul care a validat golul lui Săpunaru din lovitură liberă.

Internaţionalul portughez Pepe, de la Real Madrid, s-a accidentat la bicepsul femural în meciul cu Deportivo Alaves şi va fi indisponibil aproximativ patru săptămâni, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de către clubul de pe Santiago Bernabeu. Fundaşul central s-a accidentat în minutul 24 al meciului din deplasare cu Deportivo Alaves, câştigat de Real Madrid cu scorul de 4-1, şi a fost înlocuit cu Nacho Fernandez. Luni, portughezul a fost supus unor investigaţii medicale şi a fost diagnosticat, potrivit comunicatului respectiv, cu „leziune musculară de gradul doi la bicepsul femural stâng”.

Pepe va avea nevoie de o perioadă de aproximativ patru săptămâni pentru recuperare, astfel că va rata confruntările cu Legia Varşovia şi Leganes, pe care formaţia sa le va disputa înainte de pauza competiţională prilejuită de meciurile echipelor naţionale. Pepe este incert şi pentru partida Portugaliei cu Letonia, precum şi pentru celelalte meciuri din luna noiembrie ale echipei sale de club, cu Atletico Madrid, Sporting Lisabona, Sporting Gijon şi Cultural Leonesa. Derby-ul oraşului Madrid este programat la 19 noiembrie, pe stadionul Vicente Calderon.

După ce Eugen Neagoe a refuzat să-i întindă mâna la finalul partidei din Copou, antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, a ţinut să-i dea o replică omologului său de pe banca Iaşiului la conferinţa de presă. Acesta nu a dorit să comenteze arbitrajul şi şi-a cerut scuze în numele lui Boiciuc pentru faultul asupra lui Ovidiu Popescu. „Bine că nu s-a întâmplat nimic grav cu Ovidiu Popescu. Îmi cer eu scuze în numele jucătorului nostru pentru acel fault. A fost clar fault de roşu la acea fază, nu am ce să comentez la adresa arbitrajului”, a adăugat Prunea, care nu se gândeşte să plece din Copou: „Nu vreau să plec, mă îndoiesc că poate fi altcineva care să facă lucrurile mai bine decât le-am făcut eu. Nu ştiu dacă nu mai sunt dorit. Nu am mai vorbit cu primarul, deşi am încercat să iau legătura cu dânsul. Prunea e trecător la Iaşi, dar echipa trebuie să meargă mai departe, pentru că e un sinmbol al oraşului”.

Într-o perioadă în care la Dinamo se vorbeşte tot mai des despre schimbarea antrenorului, Mircea Rednic vine cu o propunere surprinzătoare pentru banca trupei din „Ştefan cel Mare”. Fostul tehnician al „câinilor” ar merge mai degrabă pe mâna lui Claudiu Niculescu, decât pe cea a lui Şumudică sau Contra. Claudiu Niculescu a jucat în trei perioade la Dinamo (2001-2002, 2003-2008, 2009-2010) şi a câştigat şapte trofee alături de gruparea alb-roşie. Fostul atacant, ajuns acum la 40 de ani, şi-a început cariera de antrenor în 2012 la Universitatea Cluj. I-a mai pregătit apoi pe cei de la Bihor Oradea, Damila Măciuca, CSM Râmnicu Vâlcea şi CS Mioveni.

Daniel Natea a dat o doua lovitură după Jocurile Olimpice de la Rio. Uriaşul judoka de la categoria +100 kg a câştigat medalia de aur la Grand Slamul de la Adu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), performanţă care îi aduce 500 de puncte importante în clasamentul mondial, dar şi un cec în valoare de 4000 de dolari. În finala celui mai important turneu ale finalului de an, Daniel Natea (CS Dinamo) l-a învins pe Aliaksandr Vakhaviak (Belarus). Anterior, în semifinale, românul trecuse de rusul Soslan Bostanov, prin ippon. Aurul de la Adu Dhabi este al doilea în decurs de o lună. La finele lui septembrie, Natea se clasa pe locul întâi la Grand Prixul de la Zagreb.

Jucătoarea de tenis Simona Halep, în vârstă de 25 de ani, se menţine pe locul 4, cu 5.228 de puncte, în clasamentul WTA. Sportiva Irina-Camelia Begu rămâne pe locul 29, cu 1.531 de puncte. Monica Niculescu coboară de pe 37 pe 39, cu 1.300 de puncte, iar Sorana Cîrstea se menţine pe locul 81, cu 787 de puncte. În top 200 se află Patricia Ţig, pe locul 112 cu 548 de puncte, în urcare de pe 112, şi Ana Bogdan, pe poziţia locul 118 cu 519 puncte, în urcare de pe 119. La dublu, Monica Niculescu este cel mai bine clasată dintre românce. Niculescu se menţine pe locul 19, cu 3.205 puncte. Raluca-Ioana Olaru a urcat de pe poziţia 74 pe 73, cu 1.105 puncte, iar Andreea Mitu a coborât de pe locul 69 pe 81, cu 1.028 de puncte.

PROGNOZA METEO
31 Octombrie 2016

Vremea va continua sã se rãceascã astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 13 grade, iar cele minime între -4 și 3 grade, mai scãzute în depresiuni. Cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații, pe arii relativ extinse, sub formã de ninsoare în zona montanã, mixte în Maramureș, Transilvania și Moldova și izolat, predominant sub formã de ploaie, în celelalte regiuni. Vântul va avea intensificãri temporare mai ales în estul teritoriului, unde vitezele vor atinge 50…60 km/h. În zona înaltã a Carpaților Meridionali și Orientali, rafalele vor depãși 70…80 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea. Noaptea și dimineața, local, va fi brumã.

Bucuresti

Vremea se va rãci. Cerul va avea înnorãri trecãtoare, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 1 grad. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *