Stiri pe scurt 31 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 31 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  31  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 31 ianuarie. În 1797, s-a născut compozitorul Franz Schubert, unul dintre cei mai mari compozitori ai istoriei muzicii. Creaţia sa însumează peste 950 de opusuri, muzică de scenă, religioasă, coral, simfonică (9 simfonii), muzică de cameră, pentru pian, vocală (605 lieduri, 10 uverturi) şi pentru pian (22 de sonate) (m. 19 noiembrie 1828).

AtFabrika, primul restaurant de tip Fresh Market din România, care nu are ospătari, iar tot procesul de “fabricare” a mâncării este intern, a fost deschis, la Timişoara. Localul este gândit precum o mică fabrică, utilată cu tehnologie de ultimă generaţie. În cadrul acestuia, tot procesul de “fabricare” al mâncării este intern, de la producţia de paste făinoase, până la modul de selecţie al preparatelor care urmează să fie gătite. Alimentele proaspete sunt alese din Fresh Market-ul din interiorul restaurantului, zona de selecţie fiind împărţită în mai multe secţii. Astfel, în sectorul de fructe şi legume se pot prepara sucuri naturale prin presare la rece. Din sectorul carmangerie clienţii pot să-şi aleagă carnea, care este trimisă spre bucătar şi gătită în funcţie de preferinţele fiecăruia. Aici se găsesc delicatese precum muşchi de vită de Uruguay, delicatese italiene, prosciutto di Parma sau bresaola.

În interiorul restaurantului se află şi o brutărie, care se face remarcată prin specialităţile de panificaţie create după reţete proprii şi coapte în cuptoare performante. De asemenea, restaurantul merge şi pe ideea de food-to-go, asta pentru că există şi posibilitatea pregătirii “pe loc” a unui sandwich, ce poate fi ambalat şi pus la pachet. În departamentul “vitrina caldă” specialităţile deja pregătite sunt păstrate proaspete pentru cei care doresc să consume alimente sănătoase, însă nu au prea mult timp la dispoziţie să stea în local. Localul este deschis de la ora 8.00 până la ora 00.00. În funcţie de momentele zilei, restaurantul se transformă dintr-un spaţiu al micului dejun într-un spaţiu în care se poate servi cina sau un loc în care oamenii se pot întâlni, ca într-un pub, să bea o bere.

Tot mai mulţi timişoreni îşi rezervă din iarnă vacanţa de vară, deoarece agenţiile de turism vin cu reduceri în medie de 25% pentru unele dintre cele mai căutate destinaţii, favoritele bănăţenilor fiind, în continuare, insulele din Grecia. La Cluj, reducerile ajung şi la 60 la sută. La fel ca în anii precedenţi, insulele din Grecia reprezintă principalul punct de atracţie pentru timişoreni în concediul de vară, iar reprezentanţii agenţiilor de turism din oraş au venit cu oferte speciale. De altfel, timişorenii pot ajunge cu avionul, în sezonul estival, în Creta, Santorini şi Zakynthos.

Printre destinaţiile preferate de timişoreni se numără şi Antalya, Turcia, unde, prin early booking, pentru cinci nopţi la un hotel de cinci stele, zbor dus-întors şi ultra all inclusive, preţul este de 600 euro de persoană. Sunt şi timişoreni interesaţi să-şi petreacă vacanţa de vară la Marea Neagră. În staţiunea Mamaia, pentru cinci nopţi la un hotel de trei stele, fără transport inclus, timişorenii trebuie să scoată din buzunar 900 de lei de persoană. În restul staţiunilor de pe litoralul românesc, preţurile sunt mai mici.

Clujenii care se pregătesc pentru concediul de vară au la dispoziţie oferte atrăgătoare din partea agenţiilor de turism încă de la începutul anului. Prin rezervările de tip early booking, aceştia beneficiază, de exemplu, de reduceri care ajung până la 60% spre destinaţii din Turcia sau de 60 – 70% pentru croaziere în Mediterana. Astfel, pentru cei care fac rezervări până în 12 februarie, o agenţie de turism oferă o reducere de 60% pentru un sejur de 7 zile în luna iulie la un hotel de 5 stele, ultra all inclusive, în staţiunea Lara, la un preţ de 490 de euro, iar persoanele care rezervă un pachet de cazare într-un hotel de 5 stele în staţiunea Alanya în luna iunie primesc o reducere de 50% şi plătesc doar 457 de euro.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, se oferă un sejur în Grecia la un hotel de 3 stele în luna iunie la un preţ de 226 de euro de persoană, faţă de 266 de euro preţ standard, sau în Bulgaria, sejur de 7 nopţi la un hotel de 4 stele în regim de all inclusive tot în luna iunie la un preţ de 164 euro de persoană faţă de un tarif standard de 217 euro. Agenţia are în ofertă o croazieră de grup cu zbor din Bucureşti în “Capitalele Nordice” la un tarif early booking de 1.475 euro/persoană faţă de tariful standard de 1.575 euro. Pachetul include 7 nopţi la bordul vasului, pensiune completă, în luna iunie. O altă agenţie de turism din Cluj-Napoca are oferte early booking pentru destinaţii exotice, în Maldive, un sejur de 7 nopţi în luna iunie pornind de la 1.200 de euro la un hotel de 5 stele, cu mic dejun inclus.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la sediul ICCJ, unde a fost prezent pentru primul termen în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, că o lege a graţierii nu l-ar ajuta, precizând că România e patria denunţurilor şi a ascultărilor. Procesul a fost amânat. Întrebat ce l-ar sfătui pe Florin Iordache în privinţa modalităţii de promovare a actelor normative privind graţierea şi modificarea codurilor penale, Liviu Dragnea a declarat: „Eu l-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, adică din experienţa guvernului precedent. Dacă e să se dea prin ordonanţă sau să adopte proiect de lege, asta e problema lor. Dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, pot să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine. eocamdată eu am văzut foarte mult scandal pe nişte intenţii. Am văzut şi o dezbatere publică şi eu zic să aşteptăm să vedem ce face guvernul”.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au reunit la Palatul Cotroceni, pentru discuţii despre dimenisiunea bugetelor pe 2017 ale instituţiilor de siguranţa naţională. Premierul Sorin Grindeanu participă la prima sa şedinţă de CSAT. Mai sunt prezenţi, în calitate de membri ai CSAT: ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul de Externe, TeodoR Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. La şedinţă mai participă directorul Serviciului Roman de Informaţii – Eduard Hellvig, directorul interimar al Serviciului de Informaţii Externe – generalul Silviu Predoiu, şeful Statului Major General -generalul Nicolae Ciucă şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România cere ministrului Afacerilor Interne verificarea protocoalelor de colaborare semnate cu SRI, Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie, menţionând că nu este de acord cu abuzuri în numele acestor documente. Poliţiştii vor să ştie dacă aceste protocoale au fost încheiate în mod legal, când au fost semnate şi de către cine, dar şi interesele care au stat la baza lor. În comunicatul trimis Ministrului Carmen Dan, aceştia explică faptul că poliţiştii sunt nemulţumiţi de amestecul altor instituţii în anchetele desfăşurate de ei.

Poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune în Grecia, au salvat, luni, 56 de cetăţeni străini din Irak, Palestina, Algeria, Kuweit şi Tunisia, care se aflau pe o ambarcaţiune de mici dimensiuni, supraaglomerată, în apele Mării Egee. Poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1102, aflaţi în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „Epn Poseidon Sea”, au observat o ambarcaţiune de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care a intrat în apele teritoriale ale Greciei venind din Turciei. Ambarcaţiunea era supraaglomerată şi risca să se scufunde, iar persoanele de pe ambarcaţiunea ar fi putut intra în şoc hipotermic, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au transbordat pe nava Gărzii de Coastă ce 56 de persoane: 31 de bărbaţi, 15 femei şi 10 copii.

Compania Electrica are o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo, firmă care a cerut recent intrarea în insolvenţă, conducerea celui mai mare jucător din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică aşteptându-se la un grad scăzut de recuperare a sumei respective. Recent, piaţa energetica romaneasca a intrat intr-o etapa turbulenta, care a avut ca rezultat cresteri semnificative ale consumului de energie electrica si a preturilor de pe piata, ambele atingand maxime istorice.

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din Romania, un business de 1,35 mld. lei (300 de milioane de euro), şi-a cerut pe 17 ianuarie insolvenţa. Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele traderului de energie Transegero COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului. O decizie în acest dosar urmează să fie luată pe 1 februarie.

Gradul de ocupare la Penitenciarul cu regim de maximă siguranţă Aiud, care are o capacitate legală de 759 de locuri, este de 108,43%, aici fiind închise 823 de persoane, iar în celule stau între doi şi 12 deţinuţi. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, subcomisar Nicoleta Mătărîngă, a declarat, că gradul de ocupare a închisorii a scăzut simţitor în ultimii ani. Efectivul mediu de deţinuţi pe anul trecut a fost de 860, iar gradul de ocupare 113%. La nivel naţional, gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Şapte zboruri externe şi interne operate, pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj sunt afectate de ceaţă, majoritatea fiind întârziate, iar unul a fost anulat. Reprezentanţii Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj au declarat că sunt afectate curse spre şi dinspre Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Munchen sau Zaragoza.

Aşteptările salariale ale românilor pentru jobul dorit au arătat un salariu minim net de 2.311 lei pe lună în cazul femeilor, cu 500 de lei mai puţin decât al bărbaţilor, care au menţionat că ar dori să câştige cel puţin 2.880 de lei. Românii cu cele mai mari aşteptări salariale au menţionat că îşi doresc joburi în domenii precum import-export, management şi consultanţă sau arhitectură şi design, potrivit raportului eJobs Review & Trends, care face radiografia pieţei din 2016. Transporturile, construcţiile şi producţia sunt domeniile în care bărbaţii au reprezentat peste 78% din totalul candidaţilor, în timp ce domeniile preferate de femei pentru un loc de muncă au fost administrativ (89%), finanţe (87%) şi resurse umane (84%).

De asemenea, industriile în care a existat un echilibru între candidaţi, în funcţie de gen, au fost management & consultanţă, chimie & petrochimie şi imobiliare. Mai mult, poziţiile de internship au fost preferate, în egală măsură, de bărbaţi şi femei. Companiile care au angajat cel mai mult personal calificat au fost din domeniile BPO (business services, call centers etc.), retail, firmele de IT si companiile din producţie. În ceea ce priveşte specializările, în 2016 au fost deschise multe poziţii în domenii precum vânzări, inginerie, resurse umane, digital marketing, financiar. În total, peste 420.000 de poziţii au fost deschise pe eJobs.ro în 2016, cu aproape 70% mai multe faţă de anul anterior.

O companie cu capital românesc, deschisă în Craiova, cu activitate pe piaţa cafelei, a reuşit să îşi crească cifra de afaceri de peste 20 de ori între 2013 şi 2016, de la circa 120.000 de lei la peste 2,7 milioane de lei. Afacerea a pornit prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea, o comandă de cafea verde din Olanda şi cu trei angajaţi. Acum numărul lucrătorilor a crescut la 25. Evoluţia financiară este importantă: de la o 127.576 lei în 2013 cifra de afaceri a ajuns anul trecut la 2.735.798 lei. În fabrica deschisă în Parcul Industrial Craiova, Hedone Cafe prăjeşte boabele de cafea, le macină şi ambalează, ulterior cafeaua fiind scoasă la vânzare. Tot aici se produc râşniţe şi espressoare de cafea. Compania are o capacitate de producţie de 100 de tone pe lună de cafea proaspăt prăjită şi deserveşte aproximativ 650 de clienţi, persoane juridice, prin centrele sale logistice din ţară.

OLX relansează, secţiunea „Locuri de muncă”, oferind pieţei de recrutare un instrument online care va include domenii şi specializări variate, precum IT-Telecomunicaţii, Marketing-PR-Media, Finanţe-Contabilitate, Resurse Umane sau Educaţie-Training. Mai mult, OLX lansează o sub-secţiune specială în care utilizatorii pot solicita joburi angajatorilor de pe platformă, în funcţie de specializarea lor. Odată cu actualizările aduse categoriei „Locuri de muncă”, OLX propune angajatorilor şi un serviciu premium prin care aceştia au acces la pachete personalizate pentru publicarea mai multor anunţuri cu posturile disponibile.

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au depistat o familie de cetăţeni străini, originari din Siria şi Kârgâstan, solicitanţi de azil în Bulgaria, care au încercat să intre ilegal în România cu documente bulgăreşti false. Persoanele în cauză au fost predate Poliţiei de Frontieră Bulgare pentru continuarea cercetărilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara fac 68 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, format din 58 de suspecţi, specializat în trafic de droguri de risc şi de mare risc şi trafic internaţional de droguri de risc şi de mare risc.

Incepând cu luna octombrie 2015, suspecţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat, având ca preocupare procurarea şi comercializarea de droguri de risc şi de mare risc (canabis, amfetamină, ecstasy, ciuperci halocinogene) şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, în scopul obţinerii de venituri materiale ilicite. Majoritatea suspecţilor au ajuns să se cunoască şi să dezvolte relaţii specifice mediului infracţional pe linia traficului şi consumului de droguri, ca urmare a frecventării unui club situat pe raza municipiului Timişoara.

Aproximativ 700 de imigranţi care încercau să ajungă în Europa pe mare au fost reţinuţi de Paza de Coastă din Libia în apropiere de plajele din localitatea Sabratah, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al forţelor maritime libiene. Majoritatea imigranţilor arestaţi provin din Africa Subsahariană, însă la bordul celor două ambarcaţiuni se aflau şi egipteni, sirieni, tunisieni şi palestinieni. În timp ce statele europene încearcă să diminueze fluxul de imigranţi, oferind susţinere gărzilor de coastă libiene, peste 1.360 de imigranţi au fost salvaţi începând cu ziua de vineri de către gărzile de coastă italiene, iar trei au fost găsiţi decedaţi.

Mike Pence, vice-preşedintele SUA, a avut o întrevedere în Washington, cu regele Abdullah al Iordaniei în care au discutat despre relaţiile strategice dintre cele două ţări şi despre rolul statului american în asigurarea stabilităţii regionale. Cei doi au discutat de asemenea despre o serie de subiecte care au variat de la accelerarea luptei împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, criza din Siria, şi până la eforturile întreprinse pentru a ajunge la un acord între israelieni şi palestinieni. Abdullah este primul lider arab care a avut discuţii cu noua Administraţie de la Casa Albă, acesta a ridicat de asemenea problema unor potenţiale schimbări aduse ambasadei SUA în Israel.

Aproximativ 250.000 de euro au fost descoperiţi în bagajele unui cetăţean moldovean ce circula cu un autobuz care efectua curse internaţionale, conform serviciilor vamale franceze. Vameşii din oraşul francez Laon au controlat autobuzul ce efectua curse între Amsterdam şi Barcelona. Pasagerul a fost plasat în detenţie temporară, iar un raport a fost înmânat Serviciilor naţionale pentru justiţie vamală. Procesul cetăţeanului moldovean, ce fusese iniţial stabilit pentru ziua de luni, a fost reprogramat pentru data de 4 aprilie, a precizat Parchetul din Laon. În anul 2015, serviciile vamale franceze au expus peste 240 de cazuri de spălare de bani.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, se va întâlni la Budapesta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu o zi înainte de vizita oficială pe care o va efectua preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Szijjarto va avea o întâlnire cu Alexei Likhachev, directorul executiv al companiei ruse Rosatom, care modernizează singura centrală nucleară din Ungaria. Szijjarto va avea o întrevedere cu ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, în dimineaţa zilei de joi. Putin ar trebui să ajungă la Budapesta în jurul prâzului.

Guvernul SUA a acordat derogări pentru a permite intrarea în ţară a 872 de refugiaţi, în această săptămână, deşi ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump interzice acest lucru temporar. Un oficial al Departamentului de Securitate Naţională a confirmat derogările, sub anonimat, menţionând că refugiaţii erau consideraţi „în tranzit”, relocarea lor fiind deja aprobată înainte ca interdicţia să intre în vigoare. De obicei, refugiaţii care se pregătesc pentru relocare se rup de legături personale şi îşi abandonează bunurile, ceea ce îi expune unui risc major în cazul în care planurile lor de relocare sunt anulate brusc.

Un student canadian, în vârstă de 27 de ani, a fost acuzat de crimă de gradul întâi pentru uciderea a şase persoane într-o moschee din Quebec, în timpul rugăciunilor de seară. Alexandre Bissonnette, student al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii Laval, a fost acuzat de asemenea de alte cinci tentative de omor. O organizaţie locală ce susţine refugiaţii, Bienvenu aux réfugiés, a comunicat faptul că numele lui Bissonnette le este familiar, descriindu-l pe acesta drept o persoană care posta în mediul online comentarii prin care denigra refugiaţii şi care şi-a exprimat suportul pentru Marine Le Pen, liderul partidului francez de centru-dreapta, Frontul Naţional.

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a criticat ordinul executiv împotriva imigranţilor, emis de actualul lider de la Casa Albă şi a susţinut protestatarii care au ocupat aeroporturile americane pentru a-şi exprima nemulţumirea în faţa acţiunii Administraţiei Donald Trump. Lewis a adăugat faptul că Obama crede că oamenii care protestează întreprind ”exact ceea ce ar trebui să aibă loc în momentul în care valorile americane sunt în pericol”, iar acest lucru îi sporeşte fostului preşedinte ideea de siguranţă. Aceasta este pentru prima dată când Barack Obama, ce a cedat puterea Administraţiei de la Casa Albă cu 11 zile în urmă, a criticat actuala preşedinţie, încălcând un protocol nescris al foştilor preşedinţi de a critica actualul Guvern.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a concediat-o pe Sally Yates, procurorul general interimar, pentru ”refuzul de a pune în aplicare un ordin juridic destinat să protejeze cetăţenii Statelor Unite ale Americii”. Dana Boente, procuror al Districtului de Est din Virginia, a fost investit provizoriu pentru a o înlocui pe Sally Yates de către un oficial al Administraţiei de la Casa Albă. Câteva ore mai târziu, Boente a emis o declaraţie prin care instruia avocaţii Departamentului de Justiţie să ”apere ordinele legislative ale preşedintelui”. Yates a fost demisă prin intermediul unei scrisori livrate direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Adminstraţia lui Donald Trump.

Mii de oameni s-au adunat în capitala britanică, Londra, pentru a protesta faţă de ordinul executiv privind imigraţia şi primirea refugiaţilor semnat de preşedintele american, Donald Trump. Membrii Parlamentului din Londra au avut o discuţie de urgenţă pentru a discuta despre ordinul executiv al lui Donald Trump. Mii de protestatari, ce aveau asupra sa pancarte, s-au adunat pe strada Downing, unde este situat sediul Administraţiei locale. Demonstraţiile au avut în faţa biroului premierului britanic.

Enrique Pena Nieo, preşedintele mexican, a avut o discuţie telefonică cu premierul canadian, Justin Trudeau, pentru consolidarea relaţiilor între cele două state. Convorbirea telefonică a avut loc în urma ameninţărilor preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din Acordul Comercial Nord-American (NAFTA), semnat cu Mexicul şi Canada, în cazul în care nu poate renegocia în favoarea statului american. Oficialii canadieni au declarat că se vor concentra pe menţinerea relaţiilor cu SUA în timpul renegocierilor pentru NAFTA şi s-ar putea să nu poată evita vizarea Mexicului de către Administraţia Donald Trump.

Cele şase persoane care au murit în urma atacului armat din Quebec aveau dublă cetăţenie, canadiană şi respectiv marocană, algeriană, tunisiană şi guineeană. La Alger, ministrul Afacerilor Externe a confirmat moartea a doi algerieni într-un comunicat citat de postul public de televiziune. Un purtător de cuvânt al Guvernului din Guineea, ministrul Damantang Albert Camaram, a indicat faptul că doi cetăţeni ai acestei ţări se numără printre cele şase persoane decedate. Şase persoane au fost ucise, iar alte opt au fost rănite, în urma unui atac armat care a avut loc la Centrul Cultural Islamic din oraşul canadian Quebec, unde zeci de persoane se adunaseră la rugăciunile de seară.

O percheziţie este în curs la sediul Adunării Naţionale din Franţa în dosarul Penelope Fillon, soţia lui Francois Fillon, candidatul partidului Republicanii în scrutinul prezidenţial. Această percheziţie nu are loc în biroul deputatului, ci, după cum se pare, într-o anexă a Adunării Naţionale unde sunt situate serviciile administrative, în special cele privind plata salariului. Ancheta privind activităţile lui Penelope Fillon s-a accelerat luni după-amiază, odată cu audierea celor doi soţi la Versailles, care a durat cinci ore.

Francois Fillon, candidatul partidului Republicanii în scrutinul prezidenţial din Franţa, şi soţia sa, Penelope Fillon, au fost audiaţi separat de procurori în ancheta privind salariul pe care aceasta l-ar fi încasat ilegal. Francois Fillon a cerut să fie audiat în acest caz, iar procedura este normală, neînsemnând că ar fi suspectat de comiterea vreunei fapte ilegale. Francois Fillon, favorit în scrutinul prezidenţial din Franţa, a semnalat vineri că îşi va retrage candidatura în cazul în care va fi investigat. Audierea intervine la o săptămână după ce publicaţia Canard Enchaîné a dezvăluit că soţia candidatului de centru-dreapta, Penelope Fillon, ar fi fost remunerată timp de opt ani ca asistent parlamentar al lui Francois Fillon deşi nu a efectuat activităţile prevăzute în fişa postului.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a insistat,în cadrul unei sesiuni din Camera Comunelor, că este de părere că majoritatea membrilor vor recunoaşte că trebuie să se facă pregătirile pentru ca Trump să fie primit în ţară, făcând trimitere la vizita lui Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie. Ministrul britanic de Externe a respins însă unele comparaţii ale parlamentarilor dintre Donald Trump şi Hiltler. Mii de oameni s-au adunat în capitala britanică, Londra, pentru a protesta faţă de ordinul executiv privind imigraţia şi primirea refugiaţilor semnat de preşedintele american, Donald Trump. Peste 1,3 milioane de britanici au semnat, potrivit datelor existente luni seară, o petiţie adresată Parlamentului prin care cer interzicerea vizitei lui Donald Trump pentru a se evita o situaţie ofensatoare pentru regina Elizabeth.

SPORT

Adrian Mititelu consideră că Victor Piţurcă, fost antrenor la Craiova, este autorul moral al scandalului care a dus de la dezafilierea echipei. Mititelu îl acuză pe fostul selecţioner că a încercat să-i ia jucătorii şi „închidă” astfel afacerea. Mai mult, omul de afaceri oltean este convins că Piţurcă se află şi în spatele scandalului în care este implicată acum echipa lui Gigi Becali cu Armata. Mititelu susţine că Piţurcă i-ar fi dezvăluit încă din 2004 că generalii din MApN urmează să-i ceară lui Becali echipa înapoi. În opinia fostului patron al Universităţii Craiova, proiectul celor de la CSA este sortit eşecului şi dă vina pe Federaţia Română de Fotbal pentru că menţine acest scandal.

Fundaşul Bogdan Vătăjelu, transferat în această iarnă de la CS Universitatea Craiova la Sparta Praga, consideră că nivelul fotbalului din Cehia este peste cel din România şi mărturiseşte că a fost întâmpinat cu căldură la noua echipă, acolo unde coechipierii i-au stabilit deja o poreclă. Fundaşul stânga Bogdan Vătăjelu, în vârstă de 23 de ani, a fost transferat, în această iarnă, la Sparta Praga, formaţie pentru care a semnat un contract pe trei ani şi jumătate. În schimbul fostului căpitan de echipă, CS Universitatea Craiova a primit 1,3 milioane de euro.

Alin Toşca a debutat pentru Betis la doar câteva zile după transferul său la echipa din Sevilla. Fundaşul în vârstă de 24 de ani a jucat pentru prima dată în tricoul noii sale echipe chiar contra Barcelonei şi s-a descurcat bine ţinând cont de faptul că apărarea din care a făcut parte a rezistat în faţa trio-ului Messi, Neymar, Suarez şi a primit doar un gol. Toşca este mulţumit şi fericit că a ajuns la Betis şi este de părere că transferul în Spania îi va creşte şansele să fie titular la echipa naţională.

Adi Popa a fost prezentat oficial la Reading, iar apoi şi-a cunoscut noii colegi şi a intrat rapid în programul echipei, în condiţiile în care trupa lui Jaap Stam are astăzi meci pe terenul lui Birmingham, în Championship. Fostul mijlocaş al Stelei a fost primit aşa cum se cuvine de noii colegi şi, aşa cum e obiceiul în Anglia, a trebuit să le cânte acestora o melodie. Cu trei ani în urmă, Vlad Chiricheş îşi făcea „intrarea” la Tottenham cu melodia „Ochii tăi”, a trupei L.A, iar Adi Popa a ales de această dată un stil uşor diferit. Mijlocaşul a ales melodia „Sub Pielea Mea”, de la Carla’s Dreams. Interpretarea fostului stelist a lăsat însă de dorit.

Irina Begu (28 WTA) a avut o aventură scurtă la turneul WTA de la Sankt Petersburg, cedând încă din manşa inaugurală, scor 1-6, 5-7 cu Andrea Petkovic (Germania, 52 WTA). Sezonul slab continuă pentru Begu, bucureşteanca pierzând destul de clar, în turul I la Sankt Petersburg, contra nemţoaicei Petkovic! Deşi adversara Irinei venea după trei meciuri disputate în calificări, tot românca a fost jucătoarea fără vlagă, permiţându-i Andreei să-şi impună ritmul. Petkovic, sportivă care a ocupat locul 9 WTA în trecut, a învins-o pe Irina într-o oră şi 38 de minute, scor 6-1, 7-5.

Cu o istorie de 146 de ani, Cupa Angliei este cea mai veche competiţie din istoria fotbalului şi reuşeşte să-şi păstreze şi în era modernă aerul romantic. Tragerea la sorţi pentru meciurile din turul 5 al competiţiei a adus-o pe Arsenal Londra faţă în faţă cu Sutton United, o echipă din National League, adică Liga a 5-a din Anglia, campionat semiprofesionist. Alexis Sanchez, Mesut Ozil sau Olivier Giroud vor merge pe stadionul Gander Green Lane, din Sutton (localitate aflată în zona metropolitană a Londrei), unde gazonul este artificial. Arena are 5000 de locuri, dintre care doar 765 pe scaune.

Clubul fondat în urmă cu 118 ani, în 1898, a trecut până acum de cinci formaţii, iar în runda a patra a învins-o pe Leeds United, scor 1-0. În timpul meciului cu Leeds, atenţia publicului a fost atrasă în special de portarul de rezervă al lui Sutton, care are un look cel puţin inedit în comparaţie cu fotbaliştii profesionişti. Wayne Shaw are 45 de ani şi este un portar cu greutate, la propriu.

Adrian Mititelu este sigur că va avea câştig de cauză în procesul cu FRF şi LPF în cazul dezafilierii Craiovei. Omul de afaceri oltean este convins că procesul va avea o finalitate în luna aprilie a acestui an sau cel mai târziu în luna mai şi speră să poată reînscrie echipa în Liga 2 începând cu sezonul următor. Mititelu dă asigurări că, în cazul în care va avea câştig de cauză, nu se va produce falimentul fotbalului românesc. De asemenea, Mititelu susţine că actuala echipă din Craiova care activează în prima ligă joacă în mod fraudulos, iar Lia Olguţa Vasilescu (n.red. fostul primar din Craiova) va răspunde penal pentru ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Atacantul togolez Emmanuel Adebayor, în vârstă de 32 de ani, a semnat un contract valabil pe un an şi jumătate cu formaţia Istanbul Başakşehir. Adebayor a evoluat ultima dată la echipa londoneză Crystal Palace, pentru care a marcat un gol în 15 meciuri jucate şi de care s-a despărţit în vara anului 2016. Atacantul togolez a mai jucat la Metz, AS Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid şi Tottenham Hotspur, iar la nivelul internaţional a strâns 63 de selecţii 29 la prima reprezentativă din ţara sa. Adebayor are în palmares o Cupă a Spaniei, cucerită cu Real Madrid în 2011, precum şi titlul de cel mai bun jucător african al anului 2008, perioadă în care evolua pentru Arsenal.

Cu doar 36 de ore înainte de startul partidei CS Pandurii Târgu Jiu – CSM Poli Iaşi, gazonul Municipalului severinean încă n-a fost deszăpezit complet. Primăria Drobeta – Turnu Severin, cea care are în administrare baza sportivă, a început de-abia astăzi să degajeze stratul de 10-15 cm de zăpadă care s-a aşternut peste terenul de joc, iar operaţiunea va continua şi mâne. Principala problemă o reprezintă faptul că arena de 19.000 de locuri nu beneficiază de instalaţie de încălzire a suprafeţei de joc, iar zapăda s-a transformat în gheaţă pe multe porţiuni ale gazonului.

CSM Bucureşti s-a impus luni seara cu 27-24 în partida cu CSM Roman, într-un meci în devans din etapa a 16-a a Ligii Naţionale. Paula Ungureanu, portarul campioanei en-titre, a părăsit terenul accidentată la mijlocul reprizei secunde. Momentul respectiv a dat tuturor foarte multe emoţii, în timp ce handbalista a tras o sperietură zdravănă, având în vedere că la genunchiul la care a acuzat dureri a mai fost operată în 2008, după Campionatul European din Macedonia.

Primele semne pozitive au venit după partida de la Roman, când Paula a putut să se sprijine în picior. Marţi dimineaţă, jucătoarea echipei CSM Bucureşti s-a prezentat la un control medical, iar previziunile sunt că ea ar avea şanse să joace inclusiv cu Krim Ljubljana, în partida programată sâmbătă, în Liga Campionilor. Deocamdată, Ungureanu va lua o pauză de 2-3 zile, timp în care va fi sub tratament cu antiinflamatoare şi fizioterapie. Genunchiul nu s-a umflat, norocul Paulei fiind acea genunchieră pe care o poartă în timpul partidelor.

Echipa lui Laurenţiu Reghecampf va disputa astăzi, ultimul amical al stagiului de pregătire din Turcia. Steaua îi va întâlni pe polonezii de la Wisla Cracovia. Steliştii mai aveau programată o partidă amicală, cu Hajduk Split pe 2 februarie, dar meciul a fost amânat. Steaua va reveni în ţară, iar pe 5 februarie va juca la Cluj, contra CFR-ului, într-un meci contând pentru etapa a 22-a a Ligii 1. Elevii lui Reghe au mai jucat patru partide amicale şi au înregistrat o victorie (1-0 cu Vardar), o remiză (1-1 cu Terek Grozny) şi două înfrângeri (0-2 cu Qarabag şi 1-2 cu Slovan Bratislava).

Hull City a anunţat, prin intermediul paginii oficiale de Twitter, că l-a împrumutat pe fundaşul central italian Andrea Ranocchia de la Internazionale Milano. În vârstă de 28 de ani, Ranocchia va evolua în următoarele şase luni la Hull City. Echipa britanică ocupă locul 19 din 20 în Premier League, cu 16 puncte acumulate în 22 de etape. Ranocchia a jucat cinci meciuri pentru Internazionale Milano, în acest sezon de campionat, formaţie care se află pe locul 4 în Serie A, cu 42 de puncte, după 22 de etape. În total, Ranocchia, care a mai evoluat de-a lungul carierei la Genoa, Bari şi Sampdoria, a jucat 175 de partide la Inter.

FC Viitorul precizează, marţi, într-un comunicat de presă referitor la transferul mijlocaşului Răzvan Marin la Standard Liege, că suma vehiculată în presă este mai mare decât cea reală a tranzacţiei şi că deţine procent din următoarea vânzare a fotbalistului către alt club. Mijlocaşul Răzvan Marin, în vârstă de 20 de ani, a fost transferat, în această iarnă, la Standard Liege, formaţie pentru care a semnat un contract pe patru ani şi jumătate. Presa din ţară a anunţat că suma de transfer este de 2,5 milioane de euro.

România găzduieşte în premieră un Campionat Mondial de seniori la sporturile de iarnă. Federaţia Română de Bob şi Sanie organizează în perioada 2 februarie – 5 februarie 2017, pe pârtia Bucovina din Vatra Dornei, Campionatul Mondial de sanie pe piste naturale. La start şi-au anunţat prezenţa aproximativ 100 de sportivi din 15 ţări, pe lângă România: Rusia, Germania, Austria, Italia, Brazilia, Bosnia, Cehia, Marea Britanie. Kazakhstan, Moldova, Polonia, Slovenia, Serbia, Turcia, Ucraina. Toate manşele de concurs sunt rezervate seniorilor la cele patru probe de sanie: echipe, simplu masculin, feminin şi dublu.

Echipa României este reprezentată în concursul de talie mondială de campionii naţionali la sanie pe piste naturale: Anişoara Hutopilă, Adrian Filimon, Bogdan Moroşan şi Ciprian Tăzlăoanu, alături de Denis Ciobanuc şi Nicoleta Burlui. În competiţie vor fi prezenţi ca deschizători de manşe sportivii Petrică Pilug, Ioana Ismană şi Maria Ciubotaru. Campionatele mondiale se desfăşoară o dată la doi ani, iar România a fost desemnată ca ţară organizatoare în Congresul Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL) de la Istanbul, Turcia. La eveniment şi-a anunţat intenţia de a participa Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, iar din partea Federaţiei Internaţionale de Sanie vor fi prezenţi: Josef Fendt, preşedinte FIL, şi Harald Steyrer, vicepreşedinte.

Bayer Leverkusen a anunţat, marţi, pe site-ul oficial, transferul mijlocaşului ofensiv jamaican Leon Bailey, în vârstă de 19 ani, de la formaţia belgiană KRC Genk, adversara Astrei Giurgiu din şaisprezecimile de finală ale Europa League. Leon Bailey a semnat un contract valabil pe cinci ani cu Bayer Leverkusen, echipă la care va purta tricoul cu numărul 9. Suma de transfer nu a fost făcută publică, însă jucătorul are o cotă de piaţă, conform transfermarkt.de, de 12,5 milioane de euro. Bailey a jucat 35 de partide în acest sezon la KRC Genk, în toate competiţiile, şi a reuşit să marcheze opt goluri şi să dea 10 pase decisive. Jucătorul transferat de Bayer Leverkusen a fost inclus în echipa ideală din grupele UEFA Europa League, rundă în care mijlocaşul jamaican a înscris patru goluri.

La numai două zile după ce Campionatul Mondial de handbal masculin din Franţa s-a încheiat, întrecerile interne sunt gata să înceapă. La mijlocul acestei săptămâni sunt programate sferturile de finală ale Cupei României, două jocuri fiind adevărate derby-uri, Dinamo – Steaua şi HCDS Constanţa – HC Odorhei. Dinamo şi Steaua se înfruntă miercuri pe două fronturi. Prima bătălie este la handbal în sferturile de finală ale Cupei României (ora 18:45), apoi în Liga Naţională de baschet masculin (ora 20:30). În ambele cazuri se va juca fără fanii echipelor oaspete în tribune.

Informaţiile despre modul în care antrenorii români de gimnastică obişnuiau să-şi trateze elevele ies la suprafaţă. Într-un sistem care a dat lumii campioane adulate pe toate meridianele, relaţia profesor – elev a fost de multe ori presărată cu lucruri de-a dreptul odioase, iar legea junglei funcţiona între sportivele care împărţeau sala de antrenament sau căminul. Anamaria Sanda (31 de ani). Fostă sportivă la Deva, Sanda a avut curajul să dezvăluie o serie de secvenţe care vorbesc despre lucruri inimiaginabile, care au făcut-o, la un moment dat, să se gândească la sinucidere.

Sala Polivalentă din Bucureşti a găzduit, pe 28 şi 29 ianuarie 2017, concursul internaţional de sabie pentru cadeţi – Cupa Riposta, iar sportivii CSA Steaua Bucureşti au fost remarcaţii acestui eveniment. Competiţia a fost ultima etapă din Circuitul European de cadeţi, sezonul 2016-2017, şi s-a disputat la feminin şi masculin, doar la individual. În cele două zile de concurs, au luat startul 194 de sportivi din 18 ţări din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud. Întrecerea masculină a fost câştigată de către Matei Aniculoesei, de la CSA Steaua. Pregătit de Adrian Cârlescu Badea, Matei a dispus în finală de Arne De Ridder (Belgia), scor 15-9. În concursul feminin, Sabina Martiş (antrenori – Cătălina Anghel şi Cosmin Hânceanu), tot de la CSA Steaua, s-a clasat pe locul al doilea, după ce a cedat în finală în faţa sportivei Olena Pysarenko (Ucraina), scor 11-15.

Juventus Torino a anunţat, pe site-ul oficial, transferul mijlocaşului ofensiv italian Riccardo Orsolini de la divizionara secundă Ascoli, pe care îl va lăsa să evolueze la fosta sa formaţie până la sfârşitul sezonului. Orsolini, a cărui sumă de transfer poate să ajungă la 10 milioane de euro, cu tot cu bonusuri, a semnat un contract valabil pe cinci ani cu Juventus. In vârstă de 20 de ani, Ricardo Orsolini a jucat 22 de meciuri în actualul sezon competiţional din Serie B, în care a marcat patru goluri şi a dat patru pase decisive. Fotbalistul transferat de Juventus are trei selecţii şi un gol înscris la reprezentativa Under 20 a Italiei.

Las Palmas a câştigat, meciul jucat pe teren propriu împotriva formaţiei Valencia, scor 3-1, în etapa a 20-a din La Liga. Santi Mina a deschis scorul pentru Valencia, în minutul 21, dar Las Palmas a revenit şi a marcat de trei ori, prin Jonathan Viera (minutul 42), Mauricio Lemos (minutul 57) şi Kevin-Prince Boateng (minutul 61). A fost al şaselea gol înscris, în actualul sezon de campionat, de mijlocaşul ofensiv ghanez Kevin-Prince Boateng, care a reuşit şi o pasă decisivă în partida cu Valencia, la golul de 1-1.

Costel Pantilimon s-a accidentat în meciul cu Millwall din Cupa Angliei şi va lipsi între trei şi patru săptămâni. Presa engleză nota ca Watford va încerca să aducă un nou portar până la finalul perioadei de mercato, ‘fereastră’ care se închide în această seară, iar Tim Krul este goalkeeper-ul pe care Mazzarri vrea să-l aducă. Watford va încerca să finalizeze împrumutul portarului olandez de la Newcastle până la finalul acestei zile. Krul, în vârstă de 28 de ani, este legitimat la Newcastle din 2006, iar ultimul sezon l-a petrecut la Ajax, tot sub formă de împrumut.

PROGNOZA METEO
31 Ianuarie 2017

Vremea se va menține rece, geroasã dimineața și noaptea cu precãdere în Transilvania. În cursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorãri mai ales în sudul și estul țãrii, unde izolat se vor semnala fulguieli sau burnițe, favorizând depunerile de polei. Noaptea, înnorãrile vor fi mai accentuate în regiunile vestice și nord-vestice, unde pe arii restrânse vor cãdea precipitații mixte și se va depune polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în Banat și Moldova. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade în Oltenia și estul Transilvaniei și 6 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între -13 și 0 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, pânã spre -18 grade. Îndeosebi dimineața și noaptea, în zonele joase se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea se va menține rece. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în special în primele ore ale zilei, când vor fi condiții de fulguialã sau burnițã, favorizând depunerile de polei. Vântul va sufla slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea minimã va fi de -10…-8 grade. Mai ales noaptea se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *