Stiri pe scurt 31 August 2016

Stiri pe scurt 31 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  31  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 31 august. In anul 1914, s-a născut Octavian Vuia, filosof, eseist, memorialist; a fost director adjunct al departamentului românesc al postului de radio “Europa Liberă” în perioada 1976-1980 şi a fondat, împreună cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Horia Stamate Centrul român de studii de la Paris (1949) (m. 11 decembrie 1989).

Ziua Limbii Române va fi celebrată la Institutul Cultural Român din Londra, printr-un eveniment dedicat celor pasionaţi de limbi străine şi ţări necunoscute, invitându-i pe doritori să descopere limba română prin conversaţii, dar şi printr-un curs demonstrativ. Evenimentul, organizat la sediul Institutului din 1 Belgrave Square, va debuta cu o scurtă prelegere menită să plaseze limba şi cultura română în context european, urmată de o conversaţie cu câţiva dintre studenţii britanici şi străini din Londra care, în ultimii ani, au ales să studieze limba română. Aceştia vor vorbi despre experienţa şi motivaţiile lor în procesul de învăţare.

Seara va culmina cu predarea unui curs demonstrativ de limba română, ce îi va echipa pe participanţi cu destule informaţii lingvistice pentru a-şi dori să exploreze „ţara romanţei şi a misterului”, caracterizare atribuită României de publicaţia britanică The Guardian. Cei prezenţi vor putea consulta manualele de limba română disponibile pe rafturile bibliotecii ICR Londra. Evenimentul constituie o avanpremieră la cursul intensiv de limba română pe care ICR Londra îşi propune să îl lanseze în toamna acestui an. Iniţiativa survine numeroaselor solicitări şi interesului crescut pentru cultura română în rândul britanicilor, iar cursul va fi predat de profesori de la universităţi londoneze.

Patru deţinuţi, care erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu în timpul revoltelor, acuză că au fost bătuţi „cu bestialitate” pentru că ar fi instigat la proteste, aceştia având şi certificate medico-legale care dovedesc loviturile. Conducerea închisorii neagă un asemenea incident. Agenţia de presă MEDIAFAX a intrat în posesia rapoartelor de medicină legală, dar şi a sesizărilor formulate de unii dintre aceştia către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului şi Parchetul Giurgiu. Toţi cei patru au dorit să-şi păstreze anonimatul pentru a evita ca astfel de situaţii să se repete.

Un bărbat susţine că a fost transferat la Penitenciarul Arad la câteva minute după ce s-ar fi încheiat presupusa bătaie. Pe drumul de la Giurgiu la Arad ar fi fost legat şi ţinut cu capul în jos. Soţia deţinutului a declarat,că bătăia ar fi fost una atât de dură încât bărbatul prezenta sângerări în tălpi. O altă femeie susţine că a cerut explicaţii conducerii referitor la ceea ce s-a întâmplat şi i s-a spus că soţul său „a făcut gălăgie”. Reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu precizează că, în urma protestelor din iulie, nicio persoană condamnată nu a solicitat îngrijiri medicale.

Agenţia de presă MEDIAFAX a solicitat la fiecare dintre penitenciarele în care au avut loc proteste un punct de vedere cu privire la posibile alte astfel de situaţii. Dintre acestea, la Penitenciarul Bistriţa, şapte persoane care au protestat în iulie au solicitat îngrijiri medicale după acele momente, iar dintre acestea, patru au cerut transportul la Serviciul de Medicină Legală pentru expertiză. La Bistriţa, 28 dintre deţinuţii care au protestat au fost transferaţi la alte unităţi de detenţie.

OUG care prevede că lucrările ştiinţifice publicate sau invenţiile şi inovaţiile brevetate de către un condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, intră miercuri în vigoare. Actul normativ introduce de asemenea o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora. Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a dat aviz favorabil, tot pe 28 iunie, pentru proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Justiţiei în cazul deţinuţilor care scriu cărţi, dar cu observaţia ca aceştia să obţină 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică. OUG vine în condiţiile în care prevederile privind reducerea pedepselor pentru „scriitorii” din penitenciare au fost suspendate la începutul anului. Decizia a fost luată de Executiv când s-a constatat un abuz de drept, având în vedere că persoane condamnate au obţinut reduceri substanţiale ale pedepselor aplicate, cu consecinţa accederii mai rapide la beneficiile liberării condiţionate şi, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări ştiinţifice, formalizând şi golind de conţinut aceste dispoziţii legale.

Apple a fost obligată de Comisia Europeană să plătească Irlandei taxe suplimentare de 13 miliarde de euro, după ce gigantul american s-a bucurat de 25 de ani de susţinere ilegală din Irlanda care a afectat puternic competiţia în Europa. Taxa imensă pentru taxele restante, la care trebuie adăugate şi dobânzile, este la capătul extrem al speculaţiilor. Taxa a ridicat ştacheta pentru companiile din SUA care fac afaceri în Europa, autorităţile din Bruxelles luând atitudine şi ţintind la firmele din Siliocon Valley. Atunci Cork se confrunta cu o rată mare a şomajului şi cu investiţii în economie foarte scăzute.

Liderii Apple au văzut o comunitate plină de talent şi au crezut în creşterea companiei dacă aceasta era suficient de norocoasă pentru a reuşi. Nenumărate companii multinaţionale au urmat iniţiativa Apple de a investi în Cork, iar astăzi economia locală este mai puternică decât niciodată. Succesul pe care Apple îl are în Cork se datorează produselor inovative care vin în serviciul clienţilor noştri. Compania a ajutat la crearea şi suţinerea a peste 1,5 milioane de joburi din toată Europa, joburi la Apple, joburi pentru sute de mii de investitori în aplicaţii inteligente, care pot fi găsite în App Store, joburi în fabrici, dar şi altele pentru servicii suplimentare. Nenumărate companii mici şi mijlocii depind acum de Apple, iar noi suntem mândri să le susţinem.

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis Baroului Bucureşti o scrisoare prin care solicită reprogramarea pentru data de 5 septembrie a participării acesteia la şedinţa în care se discută excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Motivul solicitării este dat de faptul că europarlamentarul susţine, într-o şedinţă extraordinară a Comisiei LIBE a Parlamentului European, proiecte la care este raportor PE. Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti. În solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.

Într-o colecţie de fotografii adunate de UNOCHA, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, copiii din naţiunile afectate de criză se lasă imortalizaţi în timp ce se costumează pentru locul de muncă pe care speră să îl aibă în viitor. In ziua de azi, 130 de milioane de oameni depind de ONU şi organizaţiile partenere pentru sprijin umanitar la nivel global, din cauza conflictelor şi dezastrelor care au loc în ţări. Copiii din zonele afectate sunt în mod special vulnerabili din cauza consecinţelor periculoase ale violenţei, războaielor şi sărăciei.

Plafonul pentru „Prima Casă” va fi suplimentat în luna septembrie, iar în octombrie va fi finalizată o strategie pe cinci ani pentru acest program, pentru a fi mai predictibil şi toate părţile implicate să îşi poată face planuri pe acest termen. Cererile pentru „Prima Casă” au crescut foarte mult în perioada discuţiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel pentru că „oamenii nu ştiu dacă programul va mai fi la anul sau nu”.

În opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel încât cetăţenii şi dezvoltatorii imobiliari să îşi poată face planuri pe termen mediu. Înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, bancherii au ameninţat cu creşterea avansului, restricţionând astfel accesul la creditare pentru majoritatea populaţiei. Creşterea avansului la 30-35% a dus însă la un blocaj un piaţă şi implicit la o intrare în picaj a vânzărilor de credite. Astfel, aceste scăderi masive ale creditării au determinat unele bănci din sistem pre­cum BCR, BRD şi Piraeus să se răz­gândească în privinţa avansurilor şi să le re­ducă pentru anumite categorii de clienţi.

Noi audieri au loc, la Poliţia Capitalei în cazul suporterului dinamovist care a fost ucis după meciul dintre Dinamo şi Steaua Bucureşti, fiind interogat un alt fan, participant şi el la conflictul din 20 august. La ora transmiterii ştirii, la sediul Poliţiei Capitalei este audiat un alt participant la conflictul din 20 august, în urma căruia un suporter dinamovist, în vârstă de 18 ani, şi-a pierdut viaţa. Procurorii criminalişti din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti îl audiază pe un alt suporter, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de tâlhărie.

Bărbatul ar fi încercat să smulgă fularul cu inscripţia clubului de fotbal unui alt fan, lucru ce a dus la scandalul în urma căruia Adrian Daniel Matei a murit. Cel care l-ar fi omorât pe tânărul suporter dinamovist în vârstă de 18 ani din Capitală după meciul dintre Dinamo şi Steaua Bucureşti a fost arestat preventiv. În timpul audierilor, Alexandru Badea, în vârstă de 25 de ani, a recunoscut că a avut un conflict cu suporterul dinamovist şi că l-a lovit cu un baston telescopic în cap. După audieri, Alexandru Badea a fost condus de o echipă de poliţişti de la Serviciul Omoruri pentru recunoaştere în locul unde s-a petrecut agresiunea, intersecţia bulverdelor Constantin Brâncuşi şi Nicolae Grigorescu din sectorul 3 al Capitalei.

Impactul pe care îl au oamenii asupra Pământului este atât de profund, înctât o nouă eră geologică – Era Antropocenă – trebuie să fie declarată, potrivit unui grup de experţi care a prezentat propunerea în faţa Congresului Internaţional de Geologie, în Cape Town. Noua epocă ar trebui să înceapă din 1950, potrivit experţilor, fiind cel mai probabil definită de elementele radioactive dispersate pe suprafaţa planetei de testele cu bombe nucleare, deşi o dispunere de alte semnale – inclusiv poluarea cu plastic, funinginea de la centralele electrice, cimentul, şi chiar oasele lăsate în urmă de proliferarea globală a puilor domestici – este acum luată în considerare, potrivit The Guardian.

Epoca curentă, Holocen, reprezintă cei 12.000 de ani de climat stabil de la ultima Epocă de Gheaţă încoace, în timpul căreia s-au dezvoltat toate civilizaţiile umane. Dar accelerarea extraordinară a emisiilor de dioxid de carbon şi creşterea nivelului mării – începute de la mijlocul secolului 20 – extincţiile masive ale speciilor, transformarea pământului prin defrişări marchează sfârşitul acestei ere, argumentează experţii. Planeta este atât de afectată, încât Epoca geologică Holocen trebuie să-i facă loc Epocii Antropocene.

Guvernul va stabili, data alegerilor parlamentare, surse politice precizând că scrutinul va avea loc, cel mai probabil, la 11 decembrie. Pe ordinea de zi figurează şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind votul în diaspora. MAE va dispune suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate, pe lângă cele organizate în ambasade şi consulate, pentru localităţile unde au fost înregistraţi cel puţin 100 de cetăţeni români. Decizia vine în condiţiile în care numărul românilor înscrişi în Registrul electoral cu opţiunea vot prin corespondenţă este redus.

Procedura de înregistrare în Registrul electoral va fi simplificată, astfel încât românii din diaspora să poată trimite cererile şi copiile după documentele necesare înscrierii şi prin e-mail. În acelaşi timp, Guvernul va adopta şi un proiect de hotărâre pentru declararea zilei de 1 septembrie 2016 zi de doliu naţional în memoria celor 11 români morţi în urma cutremurului din Italia.

Mogulul şi rapperul Sean ‘Diddy’ Combs celebrează deschiderea noii sale şcoli în cartierul în care a fost născut, Harlem din New York. Şeful casei de discuri Bad Boy Records a dezvăluit planurile pentru înfiinţarea şcolii la începutul acestui an, iar luni, 29 august, a participat la ceremonia de deschidere a Capital Preparatory Harlem Charter School, unde a tăiat panglica şi a oficializat deschiderea instituţiei de învăţământ. Combs a început să dezvolte ideea acestei şcoli în urmă cu 5 ani, când a discutat planurile cu educatorul dr. Steve Perry, care a fondat o şcoală asemănătoare în Hartford, Connecticut.

Operatorii sălilor de cinema trag un semnal de alarmă asupra ordonanţei iniţiată de Corina Şuteu spunând că aceasta “încurajează mediocritatea” şi va duce la scăderea numărului de spectatori şi creşterea preţului la bilete, reacţia venind după ce senatorii au cerut retragerea proiectului. Dragoş Batir susţine şi că prin impunerea unui număr minim de spectacole de un anumit tip se va ajunge la “creşterea şi încurajarea mediocrităţii”. Potrivit ordonanţei de urgenţă, publicată pe site-ul ministerului Culturii, contribuţiilor cinematografelor vor creşte de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

O angajată a Serviciului Resurse Umane din cadrul Spitalului Municipal Târnăveni a fost plasată în arest la domiciliu, fiind bănuită că a luat mai multe credite pe numele unor angajaţi ai unităţii medicale la datele cărora avea acces. Femeia este cercetată pentru folosirea în mod direct de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani (14 infracţiuni), înşelăciune (6 acte materiale), fals intelectual (15 infracţiuni), fals material în înscrisuri oficiale (15 infracţiuni), fals în înscrisuri sub semnătură privată (29 infracţiuni) şi uz de fals (59 infracţiuni). Cercetările au fost făcute de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, în baza mai multor ordonanţe de delegare ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Mai multe asociaţii de magistraţi din ţară i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Cioloş să nu modifice OUG nr. 20/2016, ci să aplice actul normativ cum a fost aprobat iniţial altfel, „magistraţii fiind pregătiţi să apere principiul nediscriminării”. Reprezentanţii UNJR susţin că solicitarea trimisă premierului vine după ce, pe 29 august, a avut loc o întâlnire „cu uşile închise” între ordonatorii de credite din justiţie, respectiv ÎCCJ, CSM, IJ, DNA, PG şi MJ.

Asociaţiile de magistraţi susţin că este o perioadă în care încrederea publicului în justiţiei este în scădere „dramatică” şi că demersurile Ministerului Justiţiei ar trebui să fie pentru rezolvarea problemelor din sistem. Scrisoarea trimisă premierului Dacian Cioloş este semnată de preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, de preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, de co-preşedinţii Fromului Judecătorilor din România şi de preşedintele UNJR. Solicitarea a fost, de asemnea, semnată de aproximativ 2.000 de judecători şi procurori din toată ţara.

Traficul feroviar pe linia secundară de cale ferată Zărneşti şi Braşov este blocat, miercuri, după ce un tren personal a deraiat, neexistând persoane rănite. Traficul feroviar pe linia secundară de cale ferată 203 Zărneşti — Braşov este întrerupt la intrarea în staţia CF Cristian, după ce miercuri dimineaţă trenul personal 14703 a lovit o bovină nesupravegheată şi a deraiat. În urma incidentului, nu s-au înregistrat victime. Călătorii au fost orientaţi către alte mijloace de transport.

Propunerea României la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, lungmetrajul ”Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu ajunge de săptămâna viitoare în cinematografele din toată ţara. Pelicula, care îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache, va rula pe marile ecrane din 9 septembrie. Acţiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu –producător. „Sieranevada” este o producţie Mandragora în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

Evenimentul teatral Gala Tânărului Actor HOP ce va avea loc între 5-8 septembrie, la Costineşti, vine cu două noi propuneri adresate atât profesioniştilor lumii teatrale, lumii culturale, cât şi publicului larg: agenţia HOP şi revista Thespis. Atât agenţia HOP şi Revista Thespis sunt găzduite pe noul site al Galei şi ţintesc două obiective importante. Pe de o parte, realizarea acestora presupune un laborator al tinerilor actori, un „atelier” şi o provocare de a lucra împreună – artiştii între ei şi/sau împreună cu noua generaţie de teatrologi pentru a se cunoaşte mai bine unii pe alţii, dar şi pentru ca produsul final să fie expresia generaţiei lor, a gândurilor şi preocupărilor lor, a modului lor de a se exprima artistic. Pe de altă parte, atât Agenţia HOP, cât şi Revista Thespis încearcă să suplinească un gol şi să apropie tinerii artişti de publicul lor.

Trei dintre cei mai iubiţi actori români, Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu, vor fi omagiaţi la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie, în zece locaţii din Bucureşti. Spectatorii îi vor (re)vedea pe regretaţii mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa. Ajuns la a şaptea ediţie, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie, filme de ficţiune şi documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii şi thrillere în proiecţii speciale sau în avanpremieră.Pe 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme româneşti recente, precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), dar şi o selecţie de documentare şi scurtmetraje noi de la TIFF 2016.

Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viaţă în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torţionar (r. Lucian Pintilie, 2001), alături de Gheorghe Dinică, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos şi Dorina Chiriac. Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlneşte cu un fost torţionar pregătit să-şi mărturisească crimele. Filmul, inspirat de cartea „Drumul Damascului”, de Doina Jela, a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Cel mai longeviv actor român, Beligan a fost celebrat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, în 2014.

Marin Moraru are un rol memorabil în Operaţiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii româneşti din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea „monstrului”, un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară. Doi dintre ceilalţi aventurieri sunt Toma Caragiu şi Octavian Cotescu. Regretatul actor Marin Moraru s-a stins pe 21 august, la 79 de ani. Anul trecut, a fost distins cu Premiul de Excelenţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Doi bărbaţi eliberaţi din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate. În distribuţie: Dan Condurache, Ioana Crăciunescu, Paul Lavric. Pentru performanţa sa, actorul a câştigat Premiul pentru interpretare masculină la Costineşti, în 1983. După o carieră impresionantă, cu sute de roluri în cinema şi teatru, Mircea Albulescu s-a stins în aprilie, anul acesta, la 81 de ani.

Coregraful Italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, potrivit unui anunţ pe pagina sa oficială de Facebook, în care se declară „fericit să coordoneze una dintre cele mai mari companii din Europa cu o veritabilă tradiţie în dans”. Opera Naţională Bucureşti a fost teatrul unor conflicte tensionate în 2016. Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg, care avea atribuţia de a coordona trupa şi foştii directori interimari ai instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Conta, numiţi pe rând în funcţie de conducere, pe timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii din acel moment.

Chris Brown a fost arestat în Los Angeles, după ce modelul Baylee Curran a anunţat poliţia declarând că a fost ameninţată cu arma de cântăreţul american. Modelul Baylee Curran a declarat pentru LA Times că Brown a ameninţat-o cu arma după ce i-a admirat bijuteriile unui prieten de-ai cântăreţului. Chris Brown a mai fost condamnat pentru acte de violenţă. În 2009, Rihanna l-a acuzat de vătămare corporală.

Poliţia a descins în casa starului, după un apel primit la serviciul de urgenţe. Curran a anunţat poliţia după ce a părăsit locuinţa lui Brown. Modelul a declarat pentru LA Times că alături de o prietenă şi un asociat în afaceri, a mers în casa cântăreţului luni după-amiaza. Curran a mai afirmat că admira bijuteriile şi lanţul cu dimanante ale unui prieten de-ai lui Brown, încă neidentificat, iar bărbatul s-ar fi enervat şi i-ar fi spus să se îndepărteze. Atunci spune modelul că Brown a luat arma şi a ameninţat-o şi i-a spus să părăsească locuinţa.

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă s-au întrecut în a construi sisteme de fuziune nucleară care să poată furniza energie verde într-un mod cât mai sigur cu putinţă şi pe termen nelimitat. Recent, guvernul american a anunţat că susţine un astfel de plan, având intenţia să sprijine fabricarea celui mai eficient dispozitiv de fuziune nucleară de până acum. În momentul de faţă, centralele nucleare produc energie prin intermediul fisiunii nucleare, un proces care presupune fragmentarea nucleelor atomilor în nuclee mai mici, numite produşi de fisiune. Deşi această metodă s-a dovedit a fi foarte eficientă, utilizarea ei se face, totuşi, cu costuri foarte mari şi, mai mult decât atât, se finalizează cu producerea de deşeuri radioactive extrem de periculoase.

Pe de altă parte, în timpul fuziunii nucleare poate fi obţinută o cantitate mult mai mare de energie (prin fuziunea a doi sau mai multor atomi într-un singur nucleu) şi nu se finalizează cu producerea de deşeuri radioactive. Principala problemă a oamenilor de ştiinţă care încearcă să construiască reactoare care să funcţioneze după acest principiu este cea a faptului că procesul de fuziune nucleară presupune obţinerea unei temperaturi extrem de mari, asemănătoare celei de pe Soare (cel puţin 100 de milioane de grade Celsius).

Abu Muhammad al-Adnani, adjunctul lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic, a fost ucis într-un raid aerian efectuat în oraşul sirian Alep, a transmis agenţia de ştiri Amaq, a reţelei teroriste sunnite. Abu Muhammad al-Adnani, care era şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria), avea 39 de ani. Zone ale oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei, sunt ocupate în prezent de grupuri insurgente siriene şi de membri ai reţelei teroriste Stat Islamic. Nu există detalii despre circumstanţele eliminării lui Muhammad al-Adnani. Serviciile de securitate siriene susţinute militar de Rusia şi o coaliţie internaţională coordonată de SUA efectuează separat operaţiuni antiteroriste în Siria.

Un cutremur cu magnitudinea de 6.7 grade, a avut loc, în Papua Noua Guinee. Cutremurul s-a produs la 89 de kilometri nord-est de oraşul Rabaul, aflat pe insula Noua Britanie din estul statului insular. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la o adâncime de 499 de kilometri. Nu a fost emisă o alertă de tsunami în urma cutremurului.

Două terminale ale aeroportului International din Frankfurt am Main au fost parţial evacuate în urma unei alerte de securitate, după ce o persoană a trecut de un punct de control fară să fie verificată. Acest incident a dus la evacuarea parţială a două terminale ale aeroportului. Un purtător de cuvânt al poliţiei federale germane a declarat că persoana nu a fost arestată şi nu este încă clar dacă încălcarea normelor de securitate a fost accidentală sau deliberată. Oficialul a mai precizat că nu se cunoaşte dacă suspectul transporta „obiecte interzise”.

Trei cetăţeni sârbi au fost arestaţi de forţele de securitate întrucât voiau să transporte ilegal 64 de imigranţi de afgani către vestul Europei. O patrulă formată din ofiţeri ai poliţiei şi armatei a arestat trei cetăţeni sârbi suspectaţi că au folosit două maşini şi o furgonetă pentru a-i transporta pe refugiaţi. Autorităţile au găsit 34 de persoane în interiorul unei furgonete (inclusiv copii, un bebeluş şi o femeie însărcinată) în localitatea Zaicear, situată în apropiere de graniţa Serbiei cu Bulgaria. Ceilalţi 30 de imigranţi afgani aşteptau în apropiere pentru a fi transportaţi în maşini. Cei trei suspecţi locuiesc în oraşul Belgrad.

Angela Merkel a recunoscut că atât în Germania, cât şi la nivelul Uniunii Europene, au fost făcute greşeli în gestionarea crizei refugiaţilor. Cancelarul a mai adăugat că Germania şi Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de răbdare şi rezistenţă în gestionarea situaţiei refugiaţilor. Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Asia care au ajuns anul trecut în UE, a lăsat Spania şi alte ţări de la frontiera UE să se ocupe singure de refugiaţi. Merkel a declarat că Berlinul nu a susţinut modele precum agenţia europeană de apărare a frontierelor (Frontex) care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. Ea a mai afirmat că UE trebuie să îmbunătăţească cooperarea şi să sporească substanţial ajutorul acordat pentru dezvoltare statelor din Africa, dar şi pentru Turcia şi alte ţări din zone cu probleme.

Valerie Pecresse, unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni francezi, doreşte să aducă job-urile britanice în Franţa. Şefa regiunii Parisului avea deja pregătit discursul prin care doreşte să aducă companiile britanice în Franţa imediat după Brexit, indiferent de rezultat. Având în vedere decizia surpriză a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, decizie care ridică dubii legate de accesul companiilor la piaţa europeană, Pecresse a început ofensiva. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană i-a oferit lui Pecresse oportunitatea de a-I ajuta pe cei aproximativ 700.000 de şomeri din jurul Parisului. Este de asemenea o şansă să demonstreze puterea politică pe care o are, după ce şi-a condus partidul într-o victorie răsunătoare în cea mai puternică regiune a Franţei pentru prima oară în ultimii 17 ani.

SPORT

Ana Maria Brânză Popescu, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu sunt fetele noastre de aur, campioane olimpice la Rio – singura medalie de aur a delegaţiei României la Jocurile Olimpice din acest an. Ana Maria (31 de ani), liderul echipei, spune povestea drumului către aur. ”Cred că, înainte de a câştiga această medalie, găseam un răspuns mai bun, acum pot spune doar că te simţi uşurat şi recunoscător, totodată, pentru că munca ta nu a fost în zadar. Mi-aş fi dorit ca şi alţi colegi din delegaţie să fie acolo, era bine pentru noi toţi, pentru sport. Se simte ca o apăsare şi ca o presiune în plus pe umerii noştri, ai sportivilor şi antrenorilor. Chiar daca vina este împărţită, noi apărem primii in „scenă” şi când e bine, şi când nu e”.

România atacă partida cu Muntenegru cu patru atacanţi: Stancu, Andone, Keşeru şi Rotariu. Denis Alibec, vârful Astrei, a fost lăsat în afara lotului de Christoph Daum, iar selecţionerul german şi-a motivat decizia. Alibec nu este deocamdată complet refăcut după accidentarea suferită la Campionatul European, iar o forţare a sa în aceste momente i-ar putea produce o recidivă cu urmări grave asupra carierei.

Steaua continuă mişcările pe piaţa transferurilor, de data acesta cu o altă plecare. Jougurtha Hamroun va fi împrumutat pentru un an de zile în Qatar, la Al-Sadd, Steaua urmând să primească 1 milion de euro pentru toată acestă perioadă. În cazul în care qatarezii vor dori să îl transfere definitiv trebuie să plătească Stelei alt milion de euro. Informaţia a fost confirmată de finanţatorul Stelei, Gigi Becali, cel care a precizat că Sparta Praga şi Steaua erau înţelese pentru transferul lui Hamroun, însă totul a picat atunci când au intervenit qatarezii. Plecarea lui Hamroun vine la finalul unei perioade agitate între mijlocaş şi conducerea Stelei. Algerianul a cerut să plece de mai multe ori, chiar a fugit de la echipă în încercarea de a-l convinge pe Becali să accepte ofertele venite pe numele lui, însă finanţatorul vicecampioanei a refuzat până acum.

Steaua a reuşit să aducă unul dintre cei trei jucători anunţaţi de finanţatorul Gigi Becali. Croatul Antonio Jakolis a semnat cu echipa pregătită de Laurenţiu Reghecampf, informaţia fiind oferită chiar de Iuliu Mureşan, preşedintele celor de la CFR Cluj. Suma vehiculată pentru achiziţia lui Jakolis s-ar ridica la 350.000 de euro. Mijlocaşul în vârstă de 24 de ani a venit la CFR în 2014 şi a reuşit să câştige o Cupă a României. Cele mai importante cluburi din CV-ul lui Jakolis sunt Dnipro Dnipropetrovsk şi Hajduk Split. Celelalte două achiziţii pe care Steaua le-ar putea perfecta sunt Stăncioiu, de la ASA Târgu-Mureş, şi Moke de la FC Voluntari.

Dan Nistor a fost declarat jucător liber de contract şi a semnat cu Dinamo. Mijlocaşul a efectuat miercuri dimineaţă vizita medicală, iar apoi a parafat înţelegerea cu echipa pregătită de Ioan Andone. Fostul căpitan al celor de la Pandurii se va alătura lotului lui Dinamo în cantonamentul echipei de la Săftica, informează site-ul oficial al grupării din „Ştefan cel Mare”.4 meciuri a evoluat Dan Nistor în Europa League pentru Pandurii Tîrgu Jiu, în urmă cu trei ani, în “dublele” cu Levadia şi Hapoel Tel Aviv. 6 partide a jucat Dan Nistor în prima ligă a campionatul francez pentru Evian în sezonul 2013-2014. Pentru Evian a mai bifat un meci în Cupa Franţei şi două jocuri în Cupa Ligii. 177 de meciuri şi 12 goluri în prima divizie din România a adunat Dan Nistor pentru Pandurii Tîrgu Jiu. Fostul căpitan al gorjenilor a ocupat cu Pandurii locul 2 (2012-2013) şi locul 3 (2015-2016) în Liga 1, fiind finalist al Cupei Ligii în 2015.

Timişoreanul Marius Marin a prins trenul carierei sale fotbalistice. Mijlocaşul legitimat la ASU Politehnica, în liga a doua, a semnat un contract pe patru ani cu echipa italiană de Serie A Sassuolo Calcio, formaţie care joacă în grupele Europa League. Transferul a fost perfectat de agentul de jucători Cătălin Sărmăşan, care este la a patra lovitură majoră anul acesta, după Rus (Lazio), Oaidă (Brescia) şi Farcaş (Ajax Amsterdam). Marius Marin s-a pregătit timp de o lună în Italia, cu noua sa echipă, însă actele le-a semnat abia după ce a împlinit 18 ani, pe 30 august. Dacă le-ar fi perfectat înainte, fiind minor, ar fi avut nevoie de acordul FIFA.

Mişcarea CFR, una din echipele care doresc să preia ştafeta fotbalului feroviar după ce FC Rapid a intrat în faliment, va porni din Liga 5, va juca pe Stadionul Giuleşti, va fi antrenată de fostul atacant rapidist Vasile Caciureac şi va fi finanţat prin donaţii. Aceste detalii au fost date pentru ProSport de doctorul Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid.

Suporterii giuleşteni grupaţi în Clubul Aristocratic Rapid revin astfel în prim-plan după ce, acum aproape trei săptămâni, se retrăseseră din parteneriatul cu CS Rapid şi Mişcarea CFR în urma unei şedinţe furtunoase şi a unui comunicat surprinzător. O parte dintre membrii CAR s-au regrupat şi au decis să meargă înainte în proiectul pe care şi-l asumaseră şi prin care spun că urmăresc renaşterea Rapidului prin „întoarcerea la izvoare“, adică un restart din sânul mişcării sindicale a ceferiştilor, aşa cum s-a înfiinţat şi Rapidul iniţial, club „născut în 1923 şi decedat în 2016“, după cum se exprimă doctorul Pârvu.

La Tărlungeni şi Braşov s-au desfăşurat recent două puternice turnee internaţionale de fotbal pentru copii şi juniori, „Braşov Junior’s Cup”, respectiv „Braşov Cup”, competiţii structurate pe mai multe categorii de vârstă. „Braşov Junior’s Cup” a reunit pe terenurile din Complexul Sportiv Tărlungeni echipe din şase ţări, la şapte categorii de vârstă, iar la turneul „Braşov Cup” au participat 200 de echipe din cinci ţări, meciurile desfăşurându-se pe terenurile „Metrom”, „Carpaţi” şi de la Baza Sportivă „Braşovia”. O figură frumoasă la cele două turnee au făcut şi tinerii fotbalişti de la cluburile ieşene CSM Politehnica şi Didi Junior, care au disputat finalele cu grupele 2002, respectiv 2010.

Mijlocaşul italian a fost vândut de CFR pentru 450 de mii de euro, după informaţiile apărute în presa turcă. Rizespor vrea să ajungă o forţă în Turcia şi i-a luat şi pe Adebayor şi Flamini, foştii jucători de la Arseanal. Davide Petrucci vorbeşte despre ofertele avute din România, despre cum l-a schimbat experinţa la CFR şi despre instabilitatea politică din Turcia. CFR a punctat pe piaţa vânzării de jucători şi în această vară, prin transferul lui Davide Petrucci, la Rizespor, mutare oficializată ieri de echipa turcă. Jucătorul venit de la Manchester United în 2014 a fost cedat pentru 450.000 de euro de către echipa clujeană, conform presei din Turcia. Jucătorul spune că plecarea a venit în momentul perfect, pentru el şi club.

În ziua în care a anunţat că-i va transfera la Steaua pe Eduard Stăncioiu, Antonio Jakolis, Wilfred Moke şi Brayan Perea Vargas, Gigi Becali a dezvăluit şi că s-ar putea despărţi de patru dintre cei mai importanţi jucători. Pescara a venit cu o ofertă importantă pentru Alin Toşca, dar fundaşul central nu e singurul titular care s-ar putea despărţi de echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf. Pe lângă Valentin Cojocaru, care are şanse foarte mari să ajungă la Crotone, italienii urmând să achite un milion de euro pentru portarul de 21 de ani, Steaua negociază şi pentru Adi Popa şi Hamroun. Venirile lui William de Amorim şi Florin Tănase îl fac pe Gigi Becali să ia în considerare despărţirea de cei doi mijlocaşi ofensivi. Finanţatorul vicecampioanei a dezvăluit că Adi Popa e dorit de un club din Turcia, în timp ce oferta unul club din Qatar pentru Jugurtha Hamroun a redevenit de actualitate.

Jucătoarea de tenis Patricia Ţig, clasată pe poziţia 128 WTA, a fost învinsă, în primul tur al turneului de Mare Şlem de la US Open, scor 6-3, 3-6, 2-6, de către o sportivă din Germania aflată pe locul 27 în clasamentul mondial, Laura Siegemund. Meciul a început la 20 de minute după miezul nopţii şi a durat două ore şi 33 de minute. În debutul partidei, jucătoarea din România a jucat fără greşeală la serviciu şi, mai mult, a reuşit un break la scorul de 4-3, iar după aproape o oră şi-a adjudecat primul set în faţa Laurei Siegemund, scor 6-3. Acelaşi scor s-a înregistrat şi în cel de-al doilea act, doar că în favoarea nemţoaicei, astfel că s-a intrat în decisiv. Ţig a fost învinsă cu 2-6 în cel de-al treilea set, după ce a pierdut de trei ori pe propriul serviciu şi a reuşit un singur break.

Clubul german Schalke 04 l-a împrumutat pentru un sezon, cu opţiune de cumpărare, pe mijlocaşul ucrainean Yevhen Konoplyanka, de la FC Sevilla. Konoplyanka, în vârstă de 26 de ani, va purta tricoul cu numărul 11 la Schalke. „Suntem bucuroşi că am semnat cu un fotbalist precum Yevhen Konoplyanka, un mijlocaş de bandă rapid care apare des la finalizare. Pe lângă aceste calităţi, Konoplyanka are foarte multă experienţă datorită evoluţiilor la nivel internaţional”, a afirmat tehnicianul german al echipei Schalke, Markus Weinzierl.

Schalke ajunge astfel la opt transferuri realizate în această vară, pentru care a investit în total 37 de milioane de euro. Pe lângă Konoplyanka, pe Veltins Arena au mai ajuns Coke, tot de la FC Sevilla, Naldo (VfL Wolfsburg), Robert Leipertz (FC Heidenheim), Abdul Rahman Baba (Chelsea), Nabil Bentaleb (Tottenham), Benjamin Stambouli (PSG), precum şi Breel Embolo, de la FC Basel, care a fost cel mai scump: 22,5 milioane de euro. Cotat la 25 de milioane de euro, Konoplyanka a adunat, în primul sezon la Sevilla, 52 de meciuri în toate competiţiile şi a reuşit să marcheze opt goluri şi să paseze decisive de nouă ori. La nivel internaţional, mijlocaşul lateral are 56 de selecţii şi 13 goluri marcate la prima reprezentativă din Ucraina.

Liga Zimbrilor – handbal masculin a debutat furtunos, cu un succes al echipei SCM Poli Timişoara pe terenul echipei HCDS Constanţa, scor 26-25. Bănăţenii şi-au jucat cu ardoare şansele şi au dat lovitura într-un final de meci în care au fost mai proaspeţi, reuşind să refacă un handicap de 3 goluri la jumătatea reprizei a doua, de la 18-21. Constanţa şi-a asumat un risc mare înaintea partidei cu Timişoara, prin participarea la un turneu de pregătire în Serbia, în perioada 25-28 august, în care a disputat şi trei meciuri de pregătire. HCDS a revenit acasă doar cu o zi înaintea partidei, iar oboseala acumulată în ultimele zile şi-a spus cuvântul pe finalul partidei cu Poli.

Jucătoarea sârbă de tenis Ana Ivanovic, locul 31 WTA şi favorită 29, a fost eliminată, de sportiva Denisa Allertova din Cehia în primul tur al turneului de Mare Şlem US Open, dotat cu premii totale în valoare de 22,102,700 de dolari. Partida dintre cele două a durat o oră şi 20 de minute. Sportiva ce face pereche în proba de dublu cu Sorana Cîrstea a pierdut primul set, deşi a debutat cu break. Allertova a revenit de la scorul de 4-2 în favoarea sârboaicei, a reuşit să câşitige de două ori pe serviciul Anei Ivanovic, şi s-a impus, scor 7-6(4) în primul set.

Actul secund a fost unul lipsit de reacţie din partea sportivei din Serbia, care şi-a pierdut propriul serviciu încă din primul game. Apoi, meciul a curs în direcţia Allertovei, care şi-a trecut în cont şi setul doi, scor 6-1. În turul următor, Denisa Allertova o va întâlni pe câştigătoarea partidei dintre Karin Knapp şi Johanna Larsson. Pentru accederea în turul doi, Allertova va încasa un cec în valoare de 77,188 de dolari şi 70 de puncte WTA.

PROGNOZA METEO
31 August 2016

Vremea va fi în general frumoasã, iar valorile termice vor marca o ușoarã scãdere fațã de ziua precedentã. Vor fi înnorãri temporar accentuate în zona Carpaților Meridionali și în Munții Banatului, dar și în Subcarpații Getici unde local vor fi averse și descãrcãri electrice. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile cu totul izolat. Vântul va avea intensificãri în cursul zilei în regiunile estice, dar de scurtã duratã și asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 29 de grade, ușor mai ridicate în sudul Olteniei, iar cele minime între 10 și 19 grade, mai scãzute în depresiunile intramontane, spre 4….6 grade. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, în special în zonele depresionare, va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã, iar valorile termice vor marca o scãdere fațã de ziua precedentã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri trecãtoare pe parcursul zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 27 de grade, iar cea minimã va fi de 16…17 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *