Stiri pe scurt 30 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 30 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 30  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 mai. In anul 1878, Marea Britanie şi Rusia au încheiat un Acord prin care Cabinetul englez, în schimbul unor concesii obţinute din partea guvernului de la Petersburg în favoarea intereselor britanice din Balcani şi în regiunea Caucazului, se angaja ca la Congresul de Pace de la Berlin să nu se opună anexării sudului Basarabiei de către Imperiul ţarist. In anul 1945, după ce la 14 mai 1945 regimul comunist declanşase procesul primului lot de aşa numiţi “criminali de război”, la 30 mai 1945 a început procesul ziariştilor “criminali de război şi vinovaţi de dezastrul ţării”. Printre cei acuzaţi se aflau Pamfil Şeicaru, Radu Demetrescu Gyr, Nichifor Crainic. Sentinţa în acest “proces” a fost pronunţată la 4 iunie 1945.

Controlorii de trafic din România au intrat în grevă generală pe timp nelimitat pe fondul neînţelegerilor cu ministerul Transporturilor. Potrivit legii, o treime dintre zboruri vor fi asigurate, restul fiind anulate sau amânate. Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi a anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa – n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”. În replică, conducerea ROMATSA a cerut Tribunalului Bucureşti să decidă dacă greva controlorilor de trafic aerian, programată marţi, începând cu ora 9.00, este legală.

Toate taxiurile din Sinaia trebuie să fie, începând de joi, galbene, în urma unei decizii a CL care intră în vigoare după patru ani.Mulţi taximetrişti şi-au acoperit maşinile cu abţibilduri galbene, dar spun că imaginea de ansamblu nu e plăcută, pentru că unele maşini sunt crem,altele galben muştar. Decizia ca în Sinaia toate taxiurile să fie galbene a fost luată de Consiliul Local în urmă cu patru ani, dar până acum nu a fost aplicată. Cei mai mulţi taximetrişti s-au conformat deja şi şi-au acoperit maşinile cu abţibilduri galbene. Există, însă, şi o nemulţumire a taximetriştilor: nu toate maşinile au aceeaşi culoare de galben. În acest moment, în staţiune îşi desfăşoară activitatea 67 de taxiuri autorizate.

Pasagerii afectaţi de greva controlorilor de trafic aerian au dreptul să primească mese şi răcoritoare în timpul de aşteptare. În cazul în care nu au primit mese şi răcoritoare, pasagerii sunt sfătuiţi să păstreze bonurile, chitanţele pentru sumele cheltuite în acest sens pentru a putea cere banii înapoi de la companiile aeriene. În privinţa compensaţiilor prevăzute pentru anulări şi întârzieri prelungite (ajungerea la destinaţie cu o întârziere egală sau mai mare de trei ore), situaţia acestora trebuie analizată de la caz la caz împreună cu măsurile luate de compania aeriană pentru a limita prejudiciul cauzat pasagerilor. Greva poate fi considerată o împrejurare excepţională care exonerează companiile de transport aerian de la plata acestor compensaţii. Acest lucru este realizat, de obicei, de instanţele de judecată.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 183 de voturi „împotrivă”, 88 de voturi „pentru” şi 2 abţineri, cererea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat, în faţa plenului Camerei, că respinge categoric acuzaţia că ar fi comis vreun abuz în serviciu şi că acuzaţiile aduse de DNA sunt complet nefondate, el solicitând deputaţilor să se pronunţe prin vot asupra cererii DNA potrivit propriei lor conştiinţe.

Potrivit acestuia, contractul încheiat între Guvernul României şi Microsoft Irlanda este parte a unui act normativ adoptat de Guvernul României, iar semnătura sa în numele Guvernului a fost acordată în baza unui mandat imperativ al HG care a aprobat contractul şi l-a desemnat explicit. El a mai spus că semnarea contractului între Guvernul României şi Microsof Irlanda a fost decisă prin adotarea de către Guvern a unui act normativ, cu respectarea legii privind achiziţiile publice, şi a avut toate avizele juridice şi de conformitate în toate etapele. Bejinariu a atras atenţia că în acest moment există o decizie a CCR, respectiv decizia nr. 68/2017, care stabileşte că adoparea şi conţinutul unor acte normative nu pot constitui subiect de cercetare penală.

Statuia Mica Sirenă a fost pictată cu vopsea roşie de către posibili activişti pentru drepturile animalelor. Insulele Feroe din Atlanticul de Nord reprezintă locul unde are loc sângeroasa tradiţie „grindadrap”: balenele sunt prinse într-un golf sau fiord şi ucise cu ajutorul unor cuţite lungi. Statuia de bronz, personajul unor basme ale scriitorului Hans Christian Andersen, a mai fost vandalizată de-a lungul timpului, capul său fiind furat de două ori, în 1964 şi 1984. În 2004, statuia a fost acoperită cu o burqa, o formă de protest faţă de candidatura Turciei la Uniunea Europeană.

Specialiştii IT din justiţie susţin că sunt nemulţumiţi de prevederile legii salarizării unitare pentru că veniturile ar urma să fie înjumătăţite, fiind încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici. Informaticienii susţin că dacă legea trece în varianta actuală, vor declanşa proteste. Specialiştii IT susţin că sunt mulţumiţi de salariile actuale însă, chiar dacă se apropie de cele din mediul privat, responsabilităţile sunt mai multe.

Ministrul Muncii susţine că nu e corect specialiştii IT să fi asimilaţi la nivel de magistraţi. Ministerul Justiţiei a cerut, vineri, corectarea grilei de salarizare pentru grefieri şi specialiştii în tehnologia informaţiei din domeniul justiţiei, care sunt îngrijoraţi de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018. Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor preşedinţilor curţilor de apel nivelul de salarizare şi baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remuneraţii egale la nivel de ţară.

Grefierii din Prahova, Arad şi Constanţa protestează, marţi, faţă de prevederile noii legi a salarizării. Ei spun că, în urma aplicării prevederilor, pot pierde chiar până la 1.300 de lei din salarii, iar cei cu studii medii vor avea salarii mai mari. Şi grefierii din Alba, Sibiu, Dolj şi cei din Cluj protestează fiind nemulţumiţi de noua Lege a salarizării unitare.

Preşedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat, că turiştii care urmează să plece cu avionul trebuie să contacteze agenţia de turism de la care au cumpărat pachetul turistic şi să aştepte să fie îmbarcaţi în avion. Acesta spune că pierderile suferite de ROMATSA în patru ore de grevă se ridică la circa jumătate de milion de euro, fiind vorba nu numai despre avioane care pleacă din România, ci şi de cele care survolează spaţiul aerian al ţării. Preşedintele ANAT a spus că agenţiile de turism vor încerca să găsească soluţii, chiar şi transportul turiştilor către aeroporturi din ţările învecinate astfel încât să nu îşi piardă vacanţa.

Procesul dintre Traian Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, privind anularea cetăţeniei moldoveneşti, a fost amânat încă o dată, reprezentantul lui Dodon neprezentându-se la primul termen de judecată, a declarat, Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu. Aceasta este cea de a doua amânare în procesul pe care Traian Băsescu i l-a intentat lui Igor Dodon, după ce preşedintele moldovean a înaintat la prima înfăţişare, din data de 16 mai, o cerere de recuzare care a dus la înlocuirea magistratului Viorica Puică, invocând că prin admiterea cererii de suspendare a decretului care anula cetăţenia moldovească judecătorul s-a antepronunţat asupra fondului cauzei.

SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL. Precizările SRI vin după ce România Liberă a dezvăluit informaţia. Potrivit SRI, proiectul SII Analitycs, care include platforma electronică Big Data, „este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România” şi că obiectivul său este „de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient”. SRI arată că acest sistem nu va colecta date noi, ci le va analiza pe cele existente, pe baza unor algoritmi.

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, arestat preventiv pentru tentativă de omor, a fost găsit spânzurat în arestul Secţiei 5 Poliţie din Bucureşti. Bărbatul a fost găsit de colegul de celulă marţi dimineaţa, în jurul orei 3.00. La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD care a efectuat manevre de resucitare, constatând decesul. Poliţiştii au demarat o anchetă, investigaţiile fiind conduse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, urmând a se stabili cu exactitate cum a survenit decesul.

Ca în fiecare an, festivalul care aduce la Bucuresti giganţii tehnologiei globale are si o parte importantă dedicată creativităţii si celor care vin cu idei care generează emoţie, online. Pe lângă ei, iCEE.fest 2017 – aici agenda ediţiei din acest – aduce si experţi care cultivă creativitatea pentru organizaţiile care au nevoie permanentă de idei noi pentru a evolua. Unul dintre cele mai importante festivaluri de digital tech şi Internet din regiune, iCEE.fest a publicat Agenda pentru ediţia 2017. Nu vor lipsi giganţii internetului – Facebook şi Google – iar temelor deja consacrate, precum Realitatea Virtuală & Augmentată, AdTech, eCommerce, Startups sau e-Health li s-au alăturat anul acesta Smart Homes şi Fintech.

Cristian Ghinea l-a acuzat pe preşedintele USR, Nicuşor Dan, că încearcă să impună USR punctul său de vedere referitor la problema revizuirii Constituţiei şi schimbării definiţiei familiei. După un Congres în care favoritul, Nicuşor Dan, a fost reales în fruntea partidului, controversele revin, iar modul său de a conduce formaţiunea este, încă o dată, contestat din interior. Concret, Dan este acuzat de Cristian Ghinea că încearcă să impună USR punctul său de vedere referitor la această problemă extrem de sensibilă, cu toate că majoritatea se opune modificării Legii fundamentale, recurgând la şantaj.

Şefii tribunalelor din România au adoptat, la Constanţa, în urma unei întâlniri, o rezoluţie prin care solicită „separarea atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor”. La întâlnire a participat şi ministrul Justiţiei. AMR susţine iniţiativa. Rezoluţia este urmare a discuţiilor din cadrul „Întâlnirii profesionale periodice a reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Nationale de Grefieri şi a reprezentanţilor tribunalelor”. Magistratul susţine că judecătorii vor cere ca rezoluţia să fie inclusă în modificările aduse legilor justiţiei, care vor ajunge la CSM, cel târziu, săptămâna următoare.

O maşina a luat foc în urma unui accident care a avut loc, în dreptul localităţii Daia, judeţul Giurgiu. În autoturism erau doi pasageri, aceştia reuşind să se autoevacueze. La faţa locului au ajuns trei ambulanţe pentru a le acorda primul ajutor celor două persoane. Victimele nu prezintă probleme deosebite. Incediul a fost stins.

Proprietarii caselor sau terenurilor neîngrijite din municipiul Arad vor plăti, începând de anul viitor, impozite cu până la 500 la sută mai mari, dacă un proiect al Primăriei va fi votat de Consiliul Local. Autprităţile urmăresc prin proiect ”schimbarea la faţă” a oraşului. Primăria municipiului Arad a elaborat regulamentul privind supra-impozitarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite şi terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, urmând ca proiectul să fie supus votului Consiliului Local. Proiectul este afişat la sediul Primăriei şi pe site-ul instituţiei pentru a fi consultat de către cei interesaţi.

Senatorul american John McCain a declarat, luni, că preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea internaţională, mai importantă chiar şi decât organizaţia teroristă Stat Islamic. Senatorul republican în vârstă de 80 de ani este de părere că presupusa implicare a Rusiei în campania electorală prezidenţială din SUA a reprezentat un pericol pentru democraţie. John McCain, preşedinte al comitetului senatorial pentru Serviciile Armate, consideră că implicarea lui Vladimir Putin în conflictul din estul Ucrainei este o altă dovadă că liderul de la Moscova este un pericol pentru statele suverane.

John McCain a subliniat că Statele Unite ar trebui să răspundă cu sancţiuni împotriva Rusiei, apreciind că Administraţia americană „nu a făcut nimic” de la alegerile din luna noiembrie pentru a răspunde la tentativele de interferenţă. Întrebat despre îngrijorările statelor aliate privind securitatea internaţională cu Donald Trump ca preşedinte al SUA, McCain a recunoscut că este „agitat din când în când”, dar a lăudat echipa de securitate naţională a preşedintelui. John McCain a avertizat că situaţia din Coreea de Nord are potenţialul să devină „o criză serioasă precum criza rachetelor cubaneze, dar nu vom face tot posibilul pentru a limita comportament nord-coreean”.

O furtună puternică a lovit capitala Rusiei. În total, 168 de persoane au cerut asistenţă medicală, iar 146 dintre acestea au fost internate în 15 spitale din Moscova. 38 de oameni au fost externaţi în cursul nopţii. 108 persoane, între care 22 de copii, rămân spitalizate, majoritatea în stare moderat severă sau satisfăcătoare. Opt persoane se află în stare gravă. Mii de copaci au fost doborâţi pe străzile din capitala Rusiei, iar numărul maşinilor avariate nu a putut fi stabilit încă. Totodată, vântul puternic, grindina şi ploaia torenţială au afectat reţeaua de electricitate.

Potrivit meteorologilor, vântul a atins viteze de 110 kilometri pe oră, un fenomen extrem de rar pentru Moscova. Furtuna a provocat daune structurale mai multor clădiri, iar acoperişul Senatului de la Kremlin a fost serios avariat. Ministerul rus al Sănătăţii a actualizat bilanţul victimelor cauzate de furtună, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 14. Trei oameni au murit în suburbiile capitalei, iar alţi unsprezece în Moscova. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că 20 de străzi sunt închise, iar peste 50 de zboruri au fost amânate în capitala Rusiei. Peste 1.500 de maşini au fost avariate de copacii prăbuşiţi şi de fragmentele desprinse din acoperişuri. Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate.

Australia intenţionează să anuleze paşapoartele persoanelor condamnate la închisoare pentru pedofilie, cu scopul de a-i împiedica să acţioneze din nou în alte state. Măsura ar reprezenta o premieră mondială şi urmează să fie prezentată în Parlamentul australian în această lună. Ministrul a mai precizat că mulţi dintre pedofili – care adesea se îndreaptă către ţările în curs de dezvoltare din Asia – au încălcat obligaţiile de a notifica poliţia atunci când călătoresc, jumătate dintre aceştia fiind consideraţi cu risc mediu sau ridicat de recidivă. Interdicţia s-ar aplica pe durata obligaţiilor de raportare ale infractorului înregistrat. Odată ce persoanele condamnate sunt scoase din registru, acestea pot solicita paşapoarte.

Regimul din Coreea de Nord a anunţat, că a dezvoltat o tehnologie care permite lovirea cu precizie a ţintelor aflate în mişcare pe mare, după ce Phenianul ar fi folosit un nou sistem de ghidare în ultimul test cu rachete balistice. Autorităţile nord-coreene susţin că zona de acţiune pentru acest test a fost înjumătăţită, ceea ce înseamnă că distanţa care poate fi parcursă de racheta balistică Scud ar putea fi de aproximativ 1.000 de kilometri. În aceste condiţii, sistemul de ghidare cu rachete balistice nord-coreean ar reprezenta o potenţială ameninţare pentru trupele americane staţionate în Japonia şi care sunt pregătite de intervenţie în caz de urgenţă.

Angela Merkel a declarat că Germania doreşte să-şi dezvolte relaţiile cu India. Cancelarul german a subliniat că acest deziderat nu ar trebui să afecteze legăturile cu alte state, mai ales cele transatlantice, cu Statele Unite. Germania este cel mai important partener comercial al Indiei, din cadrul Uniunii Europene. Peste 1.600 de companii germane activează pe piaţa indiană. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a afirmat duminică, pe fondul disensiunilor cu Administraţia Donald Trump, constatate la recentele reuniuni NATO şi G7, că Uniunea Europeană nu se mai poate baza pe Statele Unite, astfel că trebuie să îşi construiască propriul viitor.

Michael Dubke, directorul de comunicare de la Casa Albă, şi-a dat demisia, la doar trei luni după ce a fost numit în această funcţie de preşedintele Donald Trump. El a fost angajat să refacă strategia de comunicare a Casei Albe. In perioada următoare sunt aşteptate o serie de modificări în structura echipei de comunicare a Casei Albe. Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, aparent va rămâne în funcţie, însă numărul conferinţelor de presă ar urma să fie redus. Kellyanne Conway, consiliera prezidenţială, a declarat că Dubke şi-a exprimat dorinţa de a părăsi Casa Albă. Dubke, proprietarul unei firme de comunicare, a fost angajat în luna martie şi încă nu a anunţat o dată exactă de plecare, însă părăseşte Casa Albă în relaţii bune.

Poliţiştii de frontieră de pe aeroportul parizian Roissy au capturat de la începutul anului şi până în prezent 135 kg de captagon. Aceasta substanţă psihoactivă sintetică întâlnită sub formă de tablete este considerată a fi „drogul folosit de militanţi islamişti”. Recent (captagon, not.red.) a fost prezentat drept ‘drogul conflictului sirian’ din cauza ravagiilor cauzate de acesta în Siria. Captagon este un psihostimulant creat la sfârşitul anilor 1950, fiind în prezent cel mai consumat drog din Orientul Mijlociu. Este cea mai mare captură de captagon de până acum din Franţa. Drogurile capturate de pe aeroportul parizian ar proveni din Liban şi erau destinate Cehiei. Valoarea drogurilor se ridică la suma de 1,5 milioane de euro.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pare să atragă atenţia asupra faptului că problemele globale complexe nu pot fi rezolvate prin soluţii simpliste, afirmă experţi citaţi de Associated Press, observând că liderul de la Berlin adoptă o abordare mai pragmatică. Declaraţia făcută cu o zi înainte, în care Merkel a afirmat că Europa trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini, a reprezentat un semnal puternic dat de către unul dintre cei mai importanţi lideri europeni legat de o nouă dinamică a relaţiilor transatlantice. Aceste reacţii au venit pe fondul dezacordurilor de la recentul summit G7. Criticile la adresa preşedintelui american venite din Germania s-au înmulţit. Sigmar Gabriel, ministrul de Externe al Germaniei, deşi rival politic al Angelei Merkel, a fost de acord cu declaraţiile cancelarului german şi a adăugat că poziţia Occidentului a devenit mai slabă din cauza politicilor lui Trump, care pune interesul naţional al SUA înaintea ordinii internaţionale.

Angela Merkel a subliniat importanţa păstrării relaţiilor de prietenie cu SUA. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a afirmat că Angela Merkel este o atlantistă convinsă. Seibert a adăugat că relaţiile dintre Germania şi SUA reprezintă un pilon important al politicii externe şi de securitate a Germaniei, iar Berlinul va continua să consolideze această relaţie. . Sylker Tempel, expert al filialei germane a Consiliului pentru Relaţii Externe, a scos în evidenţă faptul că Angela Merkel s-a distanţat de componenta emoţională pe care s-au fundamentat relaţiile dintre SUA şi Europa în timpul Războiului Rece şi că urmăreşte o abordare mai pragmatică. „Merkel simte că relaţiile transatlantice au ajuns la un punct de cotitură şi că nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii”, a mai spus Tempel.

Probabilitatea fragmentării Occidentului începe să fie vizibilă în contetxul în care cancelarul german Angela Merkel a sugerat că a venit vremea ca Europa să se separe de Statele Unite, iar premierul polonez Beata Szydlo a acuzat „şantajul“ la care este supusă de către UE ţara sa, cea mai mare economie est-europeană, din cauza refugiaţilor. Aceste goluri, vizibile şi la nivel de ţară, nu doar de regiune, vor stabili viitorul Uniunii. Prin aceste rifturi îşi pot infiltra influenţa Rusia şi Turcia. In UE, editorialistul de la Wall Street Journal Simon Nixon vede Dunărea ca pe o linie clară de demarcaţie între est şi vest, în contextul în care Europa caută să-şi întărească moneda comună, graniţele şi piaţa internă.

Această fragmetare se vede clar şi la nivel mai mic, spre exemplu în Republica Moldova, o ţară cu un guvern proeuropean bombardat cu scandaluri de corupţie şi cu un preşedinte prorus care s-a întâlnit de patru ori în doar trei luni cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. De altfel, influenţa Kremlinului pare că se infiltrează prin unele din crăpături. Premierul maghiar Viktor Orban, care conduce o campanie agresivă „Opriţi Bruxellesul“ prin intermediul presei fidele guvernului (în care acuză UE de subminarea suveranităţii Ungariei şi despre care Comisia Europeană spune că se bazează pe minciuni), a discutat vineri telefonic cu Putin despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, potrivit Budapest Business Journal. Mai multe detalii nu există, deşi de obicei cei doi politicieni se grăbesc să arate cât de bine se înţeleg.

Aceasta în condiţiile în care în Ungaria în ultimul timp au avut loc demonstraţii masive contra politicilor lui Orban şi contra legăturilor acestuia cu Kremlinul. Pentru Orban, liderul unei economii mărunte din Est, discuţiile cu liderul fostei superputeri nu pot fi decât un semn de putere. Orban este mai mereu în centrul atenţiei presei din vestul Europei. Şi Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte al Franţei, s-a întâlnit ieri cu Putin, însoţindu-l într-un tur al impresionantului palat Versailles. Putin a sprijinit deschis doi dintre rivalii lui Macron din campania electorală, iar echipa lui Macron susţine că guvernul rus este implicat într-o serie de atacuri cibernetice asupra sistemelor lor.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a afirmat, la Munchen, pe fondul disensiunilor cu Administraţia Donald Trump, constatate la recentele reuniuni NATO şi G7, dar şi al Brexit că Uniunea Europeană nu se mai poate baza pe SUA, astfel că trebuie să îşi construiască propriul viitor. Apoi a luat o gură de bere dintr-o halbă. Imaginile fac acum înconjurul lumii. Iar pe Twitter, reacţiile userilor au fost pozitive. Noul lider al lumii lbere, a scris unul dintre utilizatori. Angela Merkel, preşedintele formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată, s-a întâlnit în München cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale, filiala bavareză a CDU.

La summitul G7, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Canada au reiterat „angajamentul puternic” în sensul aplicării rapide a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Însă preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat să asume această responsabilitate. Anterior, la summitul NATO, Statele Unite au avut disensiuni cu Germania pe tema cuantumului bugetelor militare şi referitor la participarea efectivă a Alianţei Nord-Atlantice la coaliţia antiteroristă.

Jucătorul de golf Tiger Woods, reţinut câteva ore de către poliţia din Florida, a declarat că nu a consumat alcool şi a precizat că a fost vorba despre o reacţie neaşteptată cauzată de medicamente prescrise. Jucătorul de golf Tiger Woods, în vârstă de 41 de ani, a fost reţinut câteva ore în Florida, fiind prins când conducea sub influenţa băuturilor alcoolice. Woods a fost reţinut la închisoarea Palm Beach County, la ora 7:18, după ce a fost arestat de poliţie în Jupiter, Florida. Americanul a fost eliberat la ora 10:50, după ce a recunoscut că a consumat alcool. Nu este prima dată când Tiger Woods ajunge pe prima pagină a tabloidelor pentru acţiunile sale din afara terenului de golf.

Uniunea Europeană a publicat, două documente de negociere pentru Brexit care vizează în special protejarea drepturilor cetăţenilor care locuiesc în Marea Britanie şi care reprezintă cea mai clară poziţie de până acum a Blocului comunitar. Documentele întocmite de negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, sunt publicate cu zece zile înainte de alegerile generale din Marea Britanie şi în condiţiile în care negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE vor debuta pe 19 iunie. Unul dintre documente este intitulat „Principii esenţiale privind drepturile cetăţenilor” şi are patru pagini, iar celălalt a fost denumit „Principii esenţiale privind acordul financiar” şi conţine zece pagini.

Primul document explică în detaliu protecţia pe care o doreşte să o garanteze pentru aproape 5 milioane de persoane vizate de Brexit – 3,5 milioane de cetăţeni ai UE din Marea Britanie şi 1,2 milioane de britanici aflaţi pe continent. Potrivit abordării UE, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) ar trebui să aibă competenţe depline pentru a se pronunţa asupra disputelor privind drepturile cetăţenilor, iar Comisia Europeană ar trebui să aibă puteri depline pentru a monitoriza dacă Marea Britanie respectă înţelegerea. Uniunea Europeană vrea ca Marea Britanie să garanteze că actualii şi viitorii membri ai familiilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie vor avea dreptul să se stabilească în ţară, pe o perioadă nedeterminată, după Brexit, la cinci ani după o rezidenţă continuă.

Londra ar trebui să se angajeze şi după martie 2019 să contribuie la fondul de pensii pentru foştii angajaţi şi oficiali UE. Totodată, UE va cere ca studenţii din afara Marii Britanii să poată avea drept de muncă după terminarea studiilor, fără a fi încadraţi la legea imigraţiei. Documentul privind aspectele financiare nu stabileşte o sumă exactă pentru acordul Brexit, dar menţionează 74 de instituţii diferite ale UE la care Londra ar trebui să continue să contribuie, în baza unor acorduri semnate cu celelalte state membre. Instituţiile europene pentru care au fost făcute menţiuni specifice privind Brexit sunt Banca Europeană de Investiţii, Banca Centrală Europeană, Fondul European de Dezvoltare.

Generalul Manuel Noriega, fostul dictator militar al Panamei, a decedat la vârsta de 83 de ani, după ce suferise o operaţie pe creier la începutul acestui an. Noriega, care nu a fost niciodată ales în funcţia de lider al Panamei, a fost conducătorul de facto al ţării între 1983 şi 1989. Iniţial a fost un aliat cheie al Statelor Unite în regiunea Americii Latine, însă în cele din urmă a fost îndepărtat de la putere în urma intervenţiei americane din 1989, fiind închis timp de mai mulţi ani în SUA pentru trafic de droguri şi spălare de bani. În anul 2011, după ispăşirea pedepselor în SUA şi Franţa, Noriega a fost extrădat în Panama, fiind închis pentru crimă, corupţie şi spălare de bani. Fostul dictator a fost operat de mai multe ori după operaţia pe creier pentru îndepărtarea unei tumori, decedând luni noaptea într-un spital din Panama.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a impus în faţa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pe subiectele Siria şi drepturile comunităţii gay, în prima întâlnire oficială dintre cei doi, de la Versailles. Macron a venit cu mesaje ferme pe aceste subiecte, şi nu numai. Cât priveşte strângerea de mână, toate camerele şi aparatele de fotografiat au fost îndreptate către mâinile celor doi din momentul în care Putin a coborât din maşină.

Macron a surprins lumea întreagă, săptamâna trecută, când l-a salutat puternic pe Donald Trump, la prima întâlnire dintre cei doi. Preşedintele american este recunoscut pentru strângerile de mână puternice, care i-a luat pe mulţi lideri ai lumii prin surprindere. Macron a venit însă pregătit. Deşi Donald Trump s-a înclinat primul, a încercat să-şi elibereze mâna de două ori, însă Macron a insitat. Pe camere s-a văzut cum degetele celor doi s-au albit din cauza strânsorii puternice.

SPORT

Cupa României a ajuns, în sfârşit, şi la cei care au câştigat-o: jucătorii echipei FC Voluntari au făcut, marţi, poze oficiale pe gazonul stadionului lor, alături de primul trofeu câştigat în istoria clubului. Evenimentul a fost salutat cu mare bucurie de angajaţi. Pe contul de Facebook al clubului au fost urcate fotografii ale jucătorilor, pe gazon, alături de Cupă. Poza de grup este însoţită de un comentariu scris într-o limbă română stângace: „Cupa României a ajuns acasă! Alb-vişinii au adus trofeul câştigat pe stadionul <<Anghel Iordănescu>> din Pipera. Împreună am scris istorie pentru oraşul Voluntari!“.

Florin Andone este convins că nu va pleca de la Deportivo La Coruna în această vară, în condiţiile în care actualul său club i-a fixat o sumă de transfer uriaşă. Conform spuselor lui Andone, SuperDepor cere 30 de milioane de euro pentru a se despărţi de internaţionalul român, o sumă considerată de atacant mult prea mare faţă de valoarea sa actuală. Oricum, Andone se declară extrem de mulţumit la Deportivo, în condiţiile în care a jucat constant, fiind folosit în 37 din cele 38 de etape ale sezonului din La Liga.

Fostul arbitru internaţional Cristian Balaj, care a votat împotriva propunerilor făcute de către preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la Adunarea Generală, a declarat că dacă votul ar fi fost secret, situaţia ar fi fost diferită. Balaj, care ocupă funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş, consideră că unele decizii luate de către Răzvan Burleanu au scop electoral. Fostul arbitru face referire, printre altele, la principiul solidarităţii, care înseamnă că echipele din ligile a doua şi a treia vor primi un procent din banii din drepturile TV ale Ligii 1.

Fundaşul dreapta spaniol Jose Antonio Romera Navarro a semnat, marţi, un nou contract cu FC Dinamo Bucureşti, valabil până la finalul sezonului competiţional 2017-2018. Romera a jucat 39 de meciuri pentru Dinamo, în toate competiţiile, şi a fost unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti dinamovişti în sezonul recent încheiat. În vârstă de 29 de ani, jucătorul spaniol a marcat două goluri pentru Dinamo, dintre care unul în campionat şi unul în Cupa României, şi a mai dat trei pase decisive. Format la Academia clubului Levante, Romera a evoluat în carieră pentru CD Onda, Levante B, CF Gandia (toate din Spania), FK Dukla Praga, FK Jablonec (ambele din Cehia) şi, din vara anului 2016, pentru FC Dinamo Bucureşti.

Noul acţionar majoritar al CFR-ului, Marian Băgăcean, spune că a aşteptat cu emoţii decizia Curţii de Apel şi a vorbit despre importanţa acestei zile. CFR Cluj a ieşit oficial din insolvenţă după mai bine de doi ani şi poate evolua în ediţia 2018-2019 a cupelor europene, dacă se va califica. Marian Băgăcean susţine că primul obiectiv va fi calificarea în viitoarea ediţie a play-off-ului Ligii 1 şi abia apoi îşi va pune problema dacă echipa sa poate câştiga titul. Acţionarul majoritar al CFR-ului a anunţat că ardelenii au ajuns deja la înţelegeri cu mai mulţi jucători, iar transferurile vor fi oficializate în zilele următoare.

Roland Garros, ziua a 3-a. Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea de la Roland Garros, după ce s-a impus în faţa chinezoaicei Shui Peng, scor 6-3, 6-1. Simona Halep va încheia seria de meciuri de pe Philippe Chatrier, într-o partidă în care o va întâlni pe Jana Cepelova. Jean Julien Rojer/Horia Tecău vor închide şi ei ziua pe Terenul 10, unde vor juca împotriva perechii Thomaz Belluci/Carlos Berloci.

Antrenorul francez al echipei Real Madrid, Zinedine Zidane, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că formaţia sa şi Juventus Torino s-au calificat meritat în finala Ligii Campionilor, meci programat sâmbătă, la Cardiff. Tehnicianul în vârstă de 44 de ani spune că atacantul Gareth Bale s-a recuperat după accidentarea suferită la gambă şi poate evolua în partida cu Juventus. Internaţionalul galez ar putea să joace titular, într-o echipă în care să se regăsească şi Isco. Finala Ligii Campionilor, dintre Juventus Torino şi Real Madrid, se va disputa sâmbătă, 3 iunie, de la 21:45, pe Millennium Stadium, din Cardiff.

Jucătoarea britanică de tenis Johanna Konta, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7, a fost eliminată, marţi, în primul tur la Roland Garros, al doilea turneu de Mare Şlem al anului. Aflată pe aceeaşi jumătate de tablou cu Simona Halep, Johanna Konta ar fi putut fi adversara româncei în semifinale
Konta a fost învinsă, scor 6-1, 6-7 (2), 4-6, de Su-Wei Hsieh (Taiwan, locul 109 WTA), în două ore şi 18 minute de joc. În turul următor, Hsieh o va întâlni pe americanca Taylor Townsend, locul 121 WTA, care a câştigat în primul tur, scor 6-4, 6-0, în faţa japonezei Miyu Kato, locul 199 WTA. Prezenţa în turul doi la Roland Garros este recompensată cu 70 de puncte în clasamentul mondial şi 60.000 de euro.

Sorana Cîrstea a spart seria neagră a românilor la ediţia 2017 a Roland Garros-ului. A făcut-o într-o manieră categorică, agresivă, pozitivă, cu un succes în 59 de minute, scor 6-3, 6-1 cu Shuai Peng (36 WTA). Sorana îşi confirmă forma bună arătată pe zgură la Madrid, cu al nouălea succes pe suprafaţa roşie. Victoria de marţi, din primul tur de la French Open, este a 15-a în sezonul 2017 pentru ‘Sori’. Românca a reuşit prima victorie a zilei a treia la Roland Garros, partida sa ajungând cel mai repede la un deznodământ.

Juan Martin de Potro (30 ATP) a câştigat autoritar partida din primul tur de la Roland Garros împotriva conaţionalului Guido Pella, cu seturi la 2, la 1 şi la 4, într-o oră şi 49 de minute. Cu multe emoţii însă! Şi asta, clar, nu din cauza scorului sau a vreunei rezistenţe speciale a lui Pella. Campionul din 2009 de la US Open a a revenit după cinci ani pe zgura franceză, cu spatele chinuit de durere. Plasturi negri în zona lombară şi sus, spre umărul drept, au avut misiunea de a amorţi durerea, de a o calma şi de a proteja… pentru ca lucrurile să nu se înrăutăţească.

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a analizat în cadrul rubricii „The Coach”, din emisiunea zilnică a postului Eurosport de prezentare a acţiunii de la Roland Garros, jocul Simonei Halep, iar tonul descrierii făcute de francez este unul cât se poate de pozitiv. Mouratoglou o consideră pe Simona una dintre foarte puţinele specialiste pe suprafaţa roşie din circuitul WTA, regăseşte în jocul ei aspecte ale jocului care asigură succesul zguriştilor în circuitul ATP şi aşteapată de la româncă un triumf, sugerând totodată faptul că sportiva pregătită de Darren Cahill o poate lua drept model pe Francesca Schiavone, italianca învingătoare în 2010 care, ajunsă la 36 de ani, a disputat cel mai probabil ultimul meci la French Open ieri, fiind învinsă pe terenul celui mai mare succes al carierei – Philippe Chatrier – de Garbine Muguruza, deţinătoarea trofeului.

„Puţine jucătoare din circuitul WTA pot fi considerate ‘specialiste pe zgură’, dar Simona Halep este, cu siguranţă, una dintre ele. După un start dezamăgitor de sezon, românca a regăsit succesul pe suprafaţa roşie: şi-a apărat titlul la Madrid şi a făcut finală în turneul de la Roma. Ea intră la Roland Garros cu un record impresionant, 14-2 pe zgură în acest sezon. Cu Williams, Azarenka şi Şarapova absente, ea este, cel mai probabil, principala favorită a turneului”, îşi începe pledoaria „The Coach”, care mai apoi intră în detalii tehnico-tactice.

Adunarea Generală a FRF a aprobat o modificare a statutului FRF în privinţa condiţiilor necesare pentru cei care vor să candideze la preşedinţia federaţiei, iar nume importante din fotbalul românesc nu se mai pot „califica” pentru această funcţie (DETALII AICI). Ionuţ Lupescu, Ciprian Marica sau Cristi Chivu nu vor putea să concureze împotriva lui Răzvan Burleanu la alegerile din primăvara viitoare, iar pe listă se mai înscrie un nume important din fotbalul românesc.

Este vorba de Marius Stan, adică omul care a împins-o pe Oţelul Galaţi spre primul şi singurul titlu din istore, în 2011, în calitate de conducător. Ieşit din lumea fotbalului în ultimii 5 ani, Stan nu mai îndeplineşte condiţiile necesare. Fostul preşedinte al Oţelului spune însă că nu vizează neapărat conducerea FRF, ci mai degrabă pe cea a Ligii Profesioniste de Fotbal.

Fundaşul echipei Unirea Tărlungeni, Epaminonda Nicu (foto – în alb, în duel cu fostul stelist Marius Bilaşco), campion naţional cu Unirea Urziceni în 2009, a fost suspendat trei luni şi amendat cu 25.000 de lei de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal, pentru trucare de meciuri. Meciul vizat este cel dintre Unirea Tărlungeni şi CS Baloteşti, scor 1-3, disputat în noiembrie 2016, iar în scandal este implicat şi Laurenţiu Tudor, fostul antrenor secund al lui Laurenţiu Reghecampf la FC Snagov.

Formaţia VfL Wolfsburg a învins, luni seara, în deplasare, cu scorul de 1-0, echipa Eintracht Braunschweig, în manşa retur a barajului de menţinere/promovare în prima ligă germană, şi şi-a asigurat salvarea de la retrogradare. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de mijlocaşul portughez Vieirinha, în minutul 49. Gazdele au încheiat partida în inferioritate numerică, după eliminarea lui Sauer, din minutul 82, pentru cumul de cartonaşe galbene. În tur, Wolfsburg s-a impus, pe teren propriu, tot cu acelaşi scor, 1-0, în urma unui gol înscris din penalty de Mario Gomez.

Mihai Pârvu (32) şi Mihai Potîrniche (31 ani) sunt de săptămâna trecută arbitri internaţionali. Cuplul a fost săptămâna trecută la un curs la Balaton (Ungaria), încheiat cu un examen, trecut cu brio. Dragan Nacevski şi Sandor Andorka s-au numărat printre examinatori.

Mihai Pârvu a fost în trecut în proiectul ”Arbitrului Tânăr”, pe care l-a absolvit în urmă cu aproximativ 5-6 ani în urmă. El a trecut la candidaţi în 2016. În ultimii ani, pe lângă meciurile la care a fost delegat, Mihai Pârvu a îndeplinit şi ocupă şi azi funcţia de preşedinte al Comisiei de Competiţii din cadrul Federaţiei Române de Handbal.

Mihai Potîrniche este considerat în lumea arbitrajului unul dintre cei mai promiţători oameni în domeniu. Până anul trecut, el a făcut cuplu cu Tibi Dobre, dar a renunţat la acest parteneriat şi a făcut echipă cu Mihai Pârvu. Ultimul cuplu de arbitri care a trecut la statut de ”internaţional” era Radu Iliescu – Doru Manea, în urmă cu 3 ani.

Măgura Cisnădie se pregăteşte să treacă la un nivel superior în handbalul feminin, după 2 ani în care a avut ca principal obiectiv evitarea retrogradării. După primul sezon în Liga Naţională în care şi-a păstrat locul în urma unui turneu de baraj, iar apoi s-a clasat pe locul 9 (sezonul 2016-2017), echipa pregătită de Alexandru Weber îşi propune să atace Top 6 în viitorul sezon. Pentru ca obiectivul să devină posibil, Măgura a tranferat până la această oră cinci jucătoare, toate cu selecţii la echipele naţionale şi jocuri în cupele europene.

Tranferul numărul 1 este cel al braziliencei Deonise Fachinello (33 ani), una din ”cvartetul” adus de CSM Bucureşti în sezonul în care a câştigat primul titlu de campioană naţională. Interul dreapta vine de la Odense (Danemarca), iar printre altele a câştigat titlul mondial cu Brazilia în 2013. Fachinello este o excelentă jucătoare de apărare şi vine la Cisnădie alături de alte două brazilience, Mariana Costa (24 ani, extremă dreapta) şi Larissa Araujo (24 ani, extreme stânga).

”U” Cluj va juca şi în viitoarea ediţie a Ligii Naţionale de handbal feminin, în ciuda speculaţiilor care s-au făcut în ultimele zile. În handbalul feminin a circulat informaţia conform căreia formaţia ardeleană s-ar putea retrage din prima ligă, din cauza dificultăţilor financiare. Restanţele financiare către handbaliste s-au adunat la câteva luni, iar pe masa FRH există deja cinci memorii, dintre care două au şi un verdict final.

Gruparea ardeleană trebuie să plătească până la sfârşitul lunii iunie restanţele către Alla Sheiko şi Tamara Bokaric, în sens contrar va avea transferurile blocate. În acelaşi timp, Alexandra Dindiligan, Alexandra Prodan şi Sonia Vasiliu au câştigat procesul cu U Cluj la Comisia de Memorii, dar clubul a făcut Apel. Dintre cele trei handbaliste, conducătorii Univeristăţii susţin că Dindiligan şi-a exprimat dorinţa de a pleca în această vară, însă în acest caz clubul care o doreşte trebuie să plătească o grilă de transfer.

Formaţia Al Ahli Dubai, din Emiratele Arabe Unite, pregătită de Cosmin Olăroiu, a fost eliminată în optimile de finală ale Ligii Campionilor Asiei, după ce a pierdut, luni seara, pe teren propriu, scor 1-3, împotriva echipei saudite Al Ahli. Al Jassim (minutul 18), Al Mogahwi (minutul 24) şi Saad Abdulameer (minutul 72-penalty) au marcat golurile învingătorilor, în timp ce pentru echipa lui Olăroiu a punctat Asamoah Gyan, din penalty, în primul minut din prelungirile reprizei a doua. În tur, cele două formaţii au remizat, scor 1-1.

Formaţia AS Roma s-a despărţit, marţi, de antrenorul principal Luciano Spalletti, al căruia contract urma să expire la sfârşitul lunii iunie 2017. Anunţul oficial vine după ce echipa din capitala Italiei a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 3-2, Genoa, şi s-a clasat pe locul al doilea în campionatul Italiei, poziţie care îi asigură prezenţa în grupele Ligii Campionilor. În vârstă de 58 de ani, Spalletti a preluat-o pe AS Roma în ianuarie 2016, după ce Rudi Garcia a fost demis. Luciano Spalletti a mai pregătit-o pe AS Roma între 2005 şi 2009, iar de-a lungul carierei, a mai fost antrenor principal la Empoli, Sampdoria, Venezia, Udinese, Ancona şi Zenit Sankt Petersburg.

PROGNOZA METEO
30 Mai 2017

Vremea va fi mai caldã decât în mod normal, la aceastã datã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza și prima parte a nopții, când local în zona de munte și pe spații mai mici în centrul și estul țãrii vor fi averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã, în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 30 de grade, cu cele mai scãzute valori pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 9 și 18 grade. Izolat, în zonele joase de relief, îndeosebi din centru vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi mai caldã decât în mod obișnuit pentru sfârșitul lunii mai. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 13…15 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *