Stiri pe scurt 30 Mai 2016

loading...

Stiri pe scurt 30 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  30  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 mai. In anul 1878, Marea Britanie şi Rusia au încheiat un Acord prin care Cabinetul englez, în schimbul unor concesii obţinute din partea guvernului de la Petersburg în favoarea intereselor britanice din Balcani şi în regiunea Caucazului, se angaja ca la Congresul de Pace de la Berlin să nu se opună anexării sudului Basarabiei de către Imperiul ţarist.

Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalaureat, începând de luni, 30 mai, până vineri, 3 iunie, la secretariatele liceelor. Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului. Pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi trebuie să realizeze nişte tabele de înscriere la prima sesiune de Bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor.

Negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii au eşuat, profesorii urmând să declanşeze acţiuni de protest în Capitală pe 1 iunie. Sindicaliştii din învăţământ s-au întâlnit, cu reprezentanţii Ministerului Muncii, pentru o nouă rundă de negocieri privind salarizarea. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunearea Guvernului şi spun că miercuri vor avea loc acţiuni de protest în Capitală. Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, propunerea Guvernului a fost pentru o corecţie de 5% în grila de salarizare, ceea ce ar însemna creşteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

Monumentul „Aripi” din Piaţă Presei Libere, opera lui Mihai Buculei, în memoria luptătorilor din rezistenţă anticomunistă 1945-1989 din România şi Basarabia, va fi dezvelit, în prezenţa unor personalităţi din ţară şi din străinătate. Monumentul „Aripi”, realizat de sculptorul Mihai Buculei, care va fi amplasat în Piaţa Presei Libere, a fost ridicat în semn de recunoştinţă faţă de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

Agenţia de marketing digital Kinecto Isobar a lansat un Muzeul tematic pentru „hotspot-ul” vieţii cotidiene, de business, economice şi politice din România: corupţia. Printre lucrările expuse sunt: „Şpagă în cimitir”, „Tablouri şi lingouri”, „Şapte uşi de la Buhuşi”, „Pod în Comuna Şanţ”. Muzeul Corupţiei găzduieşte Galeria Şpăgilor, în care sunt ilustrate cele mai cunoscute şpăgi din România, şi Testul Şpăgilor, care pune la încercare cunoştinţele oricui în materie de corupţie. Proiectul se concentrează pe cel mai frecvent întâlnit act de corupţie din ţară noastră: Şpaga.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a fost reţinută de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, pe 30 martie, fiind acuzată de patru fapte de luare de mită, trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, urmând să fie prezentată joi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost arestată la domicilu până pe 6 aprilie, când Curtea de Apel Bucureşti a decis să revoce măsura arestului la domiciliu dispusă de Tribunalul Bucureşti în cazul acesteia.

Prinţul de Wales va petrece cea mai mare parte a vizitei pe care o face în România în Transilvania, în cadru privat, precizează Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, care informează că acesta va inaugura la Viscri centrul de pregătire meşteşugărească ­ ‘The Prince of Wales’s Training Centre’. Lansată pe data de 2 iunie 2015, fundaţia este o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Noul centru de formare este amplasat în Viscri, judeţul Braşov, unde un vechi hambar a fost transformat, iar vechea casă a fost extinsă pentru a găzdui ucenici din întreaga ţară.

Companiile care solicită ajutor de stat pentru investiţii care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă pot depune cererile începând de luni, 30 mai, până pe 10 iunie, bugetul acestei sesiuni fiind de 250 milioane lei. Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative, necesare în prima etapă de evaluare, se transmit prin poştă, prin servicii de curierat cu confirmare de primire sau se depun personal la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice, menţionându-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014”.

Afirmaţiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pe tema scutului anti-rachetă trebuie tratate cu toată seriozitatea, fiind necesară o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii, consideră liberalii. Liberalul reiterează că scutul anti-rachetă are un rol strict defensiv şi vizează un alt tip de ameninţări decât cele venite din partea Federaţiei Ruse. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei.

Un bărbat a anunţat IPJ Iaşi despre amplasarea unui pachet „posibil periculos” în sediul Tribunalului Iaşi, toate persoanele fiind evacuate din clădire pentru verificările necesare. Alerta cu bombă din Tribunalul Iaşi s-a dovedit a fi falsă, astfel că activitatea instanţelor şi circulaţia rutieră au fost reluate. Purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi a afirmat că poliţiştii fac acum verificări pentru identificarea persoanei care a sunat la 112 şi a anunţat amplasarea unui pachet „posibil periculos” în sediul Tribunalului.

După câteva incidente de securitate importante petrecute în ultimele luni şi în care au fost implicate servicii online populare, Microsoft a decis să interzică parolele slabe pentru conturile sale. Majoritatea serviciilor online au anumite cerinţe legate de parole: acestea trebuie să aibă o anumită lungime şi să includă cifre sau litere mari. Potrivit unei echipe de cercetare a Microsoft, oamenii tind să creeze parole destul de uşor de ghicit chiar şi aşa.

În acest mod compania a aflat, din milioanele de parole apărute pe internet în ultimii ani, care sunt cele mai slabe şi va interzice folosirea acestora de către utilizatorii serviciilor sale. Astfel, dacă un utilizator alege parole precum „12345” sau „password”, Microsoft îi va cere să introducă o altă combinaţie.

Aproximativ 30 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu au participat, la un ceremonial religios în memoria colegului lor, care a fost omorât în urmă cu patru ani, în timp ce efectua paza Consulatului German, criminalul fiind liber. Mama jandarmului care a fost ucis în faţa Consulatului a fost prezentă pentru prima dată la ceremonialul organizat de colegii lui Marius Andrei Palicu, femeia fiind îndurerată că fiul ei nu a fost avansat în grad post-mortem.

Întrebată de când nu mai ştie nimic de ancheta în cazul omorului fiului ei, femeia a spus că de mai bine de doi ani şi jumătate. Şeful Inspectoratului de Jandarmi Sibiu, Costel Dogaru, a declarat că ancheta în cazul uciderii plutonierului major Marius Andrei Paliuc continuă, însă înaintarea în grad nu ţine de Jandarmeria Sibiu şi nici de Inspectoratul General. La ceremonial a participat şi consulul Republicii Federale Germania în Sibiu, Judith Urban, care a transmis familiei condoleanţe, iar reprezentanţilor Jandarmeriei le-a transmis că are încredere că obiectivul în care îşi desfăşoară activitatea este protejat şi că se simte în siguranţă sub paza jandarmilor sibieni.

Procurorii au cerut, magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, 14 ani de închisoare pentru Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul terenului subevaluat în care au fost trimişi în judecată şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici. De asemenea, în acelaşi dosar, procurorii au mai cerut pedepse de 12 ani pentru Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, pentru Andrei Mihai Bejinaru, 12 ani de închisoare, ca şi pentru Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor.

Un pui de căţel prins între doi pereţi ai unui imobil a fost salvat, de reprezentanţii ISU Timiş, şi redat proprietarilor. La locul indicat de apelanţi s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului I Pompieri Timişoara. Reprezentanţii ISU Timiş au reuşit să elibereze puiul de căţel prins între pereţi şi să-l redea proprietarilor.

Un turist din Argeş care plutea în derivă pe mare, în staţiunea Mamaia, pe o saltea pneumatică, confuz şi aflat în stare de ebrietate, a ajuns, la spital, salvat de poliţiştii de frontieră constănţeni. Mai multe persoane au sunat, la 112 după ce au observat un bărbat care plutea în derivă cu o saltea pe mare, în dreptul Hotelului Neptun din staţiunea Mamaia. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de ţărm şi era în pericol de înec. Bărbatul a venit în vacanţă pe litoral. El a fost aşteptat la mal de un echipaj al Ambulanţei, cadrele medicale acordându-i primul ajutor. Ulterior, bărbatul, confuz şi aflat în stare de ebrietate, a fost transportat la spital pentru investigaţii medicale de specialitate.

Un număr de 23 de gospodării din zona Pârscov – Bădila, judeţul Buzău, au fost inundate în urma unei ploi torenţiale. S-au format torenţi pe versanţi care au dus la inundarea gospodăriilor din zona Pârscov – Bădila. Este o zonă de deal şi şes. În unele părţi apa era mai mare, în altele mai mică. Pompierii militari au intervenit cu motopompe, ajutaţi fiind de voluntari. Locuinţele nu au fost inundate, de ape fiind afectate doar curţile şi grădinile.

Televiziunea Publică se implică în campania de subscripţie naţională lansată de Guvern prin organizarea unui teledon şi a mai multor emisiuni speciale pentru a sprijini achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”. În acest sens, televiziunea publică va organiza un teledon şi mai multe emisiuni speciale, la care vor fi invitaţi să participe toţi cei care doresc să contribuie la achiziţia creaţiei lui Brâncuşi şi păstrarea acesteia în patrimoniul naţional.

COMICON 2016, o cronică Ioan Bug a evenimentului european desfăşurat între 27-29 mai 2016 la Bucureşti. „Un eveniment în care plăcerea de a participa este dată în primul rând de miile de copii de diverse vârste (între 5-75 de ani) care te înconjoară. „Tonic, dar şi cu câteva observaţii pentru o organizare mai bună data viitoare, Ioan Big, în cronica sa despre ediţia românească a COMICON, exclamă: „Eu voi rămâne în minte cu replica bonomă a lui Sylvester McCoy (Radagast din “The Hobbit” dar şi nebunul Regelui Lear din montarea lui Royal Shakespeare Company) când i-am adus aminte că, în tinereţe, a fost bodyguard pentru The Rolling Stones: “The greatest role of my life”. Asta e cultura Pop şi de asta voi merge an de an la EECC”.

Cele cinci documentare noi şi provocatoare din competiţia oficială Pelicam 2016 vor fi jurizate de Vlad Alexandrescu şi Levente Molnár. Documentarele despre mediu şi oameni prezentate la Pelicam vorbesc despre cărbune, land grabbing, viaţă sălbatică sau industria modei. Fie că vorbesc despre cărbune, land grabbing, viaţă sălbatică sau industria modei, filmele din competiţia oficială Pelicam 2016 provoacă la o privire critică asupra realităţilor de lângă noi sau îndepărtate. Selecţia oficială va fi jurizată, printre alţii, de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, care merge la Tulcea pentru cea de-a cincea ediţie de festival.

Mai sunt doar câteva zile până când va începe BOOKFEST (1-5 iunie, la ROMEXPO), cel mai important târg estival de carte din România. Editurile participante au, fireşte, obiectivele lor. În ce măsură obiectivele editurilor se vor întâlni cu aşteptările cititorilor, rămâne de văzut.

Un top al celor mai costisitoare filme din istorie a fost alcătuit de către revista Forbes, iar printre acestea se regăsesc seria Batman, Harry Potter sau Piraţii din Caraibe. Acestea sunt cele mai scumpe pelicule din istorie. The Avengers/ Răzbunătorii (2012)- Budget: 220 milioane de dolari,Încasări: 1.520 miliarde de dolariThe Lone Ranger/ Legenda Călăreţului Singuratic (2013)-Buget: 215 milioane de dolari, Încasări: 261 milioane de dolari, Oz The Great and Powerful/ Grozavul şi puternicul Oz (2013)- Buget: 215 milioane de dolari, Încasări: 493 milioane de dolari, etc.

Statele Unite au înregistrat primul caz de pe teritoriul lor de infecţie cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele. Oficialii din sistemul sănătăţii trag un semnal de alarmă că această descoperire ar putea marca „începutul sfârşitului pentru antibiotice”. Anunţul a fost făcut de directorul Centrului American pentru Controlul Bolilor. Pacientul este o femeie de 49 de ani din statul Pennsylvania, care a fost infectată cu o tulpină rară de E.Coli. Aceasta nu a putut fi controlată nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina – un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate.

O echipă internaţională de cercetători, condusă de Christina Gremel, profesor la Universitatea din California, a arătat că incapacitatea de a ne deconecta de la acţionarea în mod obişnuit (implicit) la acţiunile deliberate poate evidenţia dependenţă şi anumite tulburări obsesiv-compulsive. Lucrând cu şoarecii, o echipă internaţională de cercetători a aflat ce se întâmplă în creier când obiceiurile controlează comportamentul unui om. Studiul a fost condus de Christina Gremel, profesor de psihologie la Universitatea din California (San Diego). Autorii principali ai studiului sunt Rui Costa, de la Centrul Champalimaud din Lisabona, şi David Lovinger, de la NIAAA / NIH.

Trei persoane au murit şi mai multe au fost rănite în sudul Germaniei din cauza ploilor abundente care au provocat inundaţii, au anunţat autorităţile. În oraşul Schwäbisch Gmünd, situat în apropiere de Stuttgart, un pompier a murit încercând să salveze un bărbat, probabil de asemenea mort, într-o gară inundată, au informat autorităţile din oraş. În oraşul Weissbach, situat mai la nord, un bărbat de şaizezi de ani a murit înecat într-un garaj subteran. Ministerul regional din landul Bade-Wurtemberg a anunţat că mai multe persoane au fost rănite. Echipe de interveţie au ajutat la salvarea mai multor persoane care au rămas blocate în maşini acoperite de apă.

In localitatea Braunsbach, nivelul crescut al unui râu a provocat inundaţii care au distrus o casă şi au deteriorat multe altele.Potrivit unui responsabil al districtukui Schwäbisch Hall, cantitatea de apă care a căzut în ultimele ore este echivalentă cu cea din urma unor ploi care ar fi căzut, în mod normal, timp de mai multe luni. Aproximativ 7.000 de pompieri, poliţişti şi membrii ai echipelor de salvare au ajuns în regiune, potrivit ministerului regional, care a mai anunţat că au avut loc 2.000 de intervenţii.

Nouăsprezece imigranţi au fost salvaţi, în apropiere de regiunea de coastă a Marii Britanii, în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge de pe teritoriul francez pe cel britanic. Paza de coastă britanică ar fi fost alertată în legătură cu o barcă gonflabilă care începuse să se scufunde, situată în largul localităţii Dymchurch, faţă în faţă cu oraşul francez Calais, unde se află cea mai mare tabără de imigranţi clandestini din Franţa. Barca a fost descoperită câteva ore mai târziu, la bordul său aflându-se 19 persoane. Autorităţile franceze şi britanice s-au mobilizat pentru a interveni în cazul de sâmbătă noapte, fiind trimis şi un elicopter britanic pentru a participa la căutări.

Două persoane, printre care şi atacatorul, au murit, iar alte şase au fost rănite, inclusiv doi ofiţeri de poliţie, într-un atac armat în Huston, cauzele atacului rămânând necunoscute momentan. Martorii au raportat că un atacatorul a abordat un bărbat în faţa unui service auto şi a deschis focul cu un pistol. Victima, un bărbat în vârstă de peste 50 de ani, a murit. Suspectul a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de intervenţie, doi poliţişti au fost răniţi, alegându-se cu răni uşoare. O a doua persoană, considerată în continuare ca posibil suspectă, a fost, de asemenea, împuşcată de atacator.

Circa 600.000 de civili se află în stare de asediu în Siria pe fondul confruntărilor armate dintre forţele regimului Assad şi grupările insurgente, în pofida armistiţiului parţial din ţară, cei mai mulţi fiind asediaţi de armata siriană. Numărul civililor asediaţi în diverse zone ale Siriei a ajuns la 592.700 de persoane, a indicat vineri un înalt responsabil al ONU, înregistrând o creştere de 75.000, pe fondul noilor ofensive declanşate în ţară. Dintre cei 592.700 de locuitori aflaţi sub asediu, o majoritate covârşitoare (452.700) se află în această situaţie din cauza armatei siriene în periferiile rurale ale capitalei Damasc pe care încearcă să le recâştige de la rebeli.

Unele companii, inclusiv din SUA, ajută autorităţile de spionaj la dezvoltarea propriilor instrumente de supraveghere digitală, care sunt capabile chiar şi să eludeze măsurile de securitate avansate, cum ar fi criptarea. Aceste instrumente sunt folosite pentru supravegherea dizidenţilor, însă unele state le folosesc pentru a reduce la tăcere vocile critice, din interiorul cât şi din afara graniţelor. În ultimii cinci ani, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului în Emiratele Arabe Unite, a fost închis şi concediat de la locul de muncă, paşaportul său a fost confiscat, maşina furată, e-mailul spart, iar din contul său bancar au fost sustraşi 140.000 de dolari. De asemenea, a fost bătut, de două ori, în aceeaşi săptămână.

SPORT

CSM Bucureşti a anunţat, pe pagina oficială de Facebook, noul antrenor principal al echipei pentru sezonul următor, după ce s-a despărţit de Kim Rasmussen. Acesta este tot un danez, Jakob Vestergaard, care a semnat un contract pe 2 ani. Confirmarea lui Jakob Vestergaard ca nou antrenor al formaţiei CSM Bucureşti a venit înaintea vacanţei. Antrenorul danez revine în România după aproximativ un an, timp în care a pregătit naţionala Germaniei. Vestergaard a mai lucrat la CSMB, dar din postura de director tehnic. Tehnicianul revine ca antrenor în România după 3 ani, el fiind cel care a condus pentru ultima dată Oltchim într-o semifinală a Ligii Campionilor, sezonul 2012-2013.

n mod normal, rezultatele examenului toxicologic sunt disponibile în două săptămâni. Din momentul în care doctorii de la Institutul Naţional de Medicină Legală au prelevat probe în urma autopsiei lui Patrick Ekeng au trecut 20 de zile şi nimeni nu a făcut deocamdată niciun anunţ în privinţa concluziilor. În Camerun, dezamăgit de informaţiile despre modul în care a fost asigurat şi tratat fotbalistul de 26 de ani, unul dintre fraţii săi studiază posibilitatea de a acţiona în instanţă clubul Dinamo, după consultări cu Mircea Rednic, antrenorul înlocuit săptămâna trecută cu Ioan Andone.

Rapid a scăpat de depunctare. Comisia de Disciplină a FIFA a informat Federaţia Română să nu sancţioneze clubul din Giuleşti. Rhema Obed, jucător din pricina căruia Rapid risca depunctarea, a confirmat celor de la FIFA că şi-a primit restanţele datorate de echipa finanţată de Valerii Moraru. 56.000 de euro era suma datorată de Rapid fotbalistului nigeriano-englez. Clubul a prezentat la FRF o înţelegere semnată cu jucătorul, iar Federaţia a avut o serie de discuţii cu FIFA pentru a lămuri situaţia.

Abia revenit de la Timişoara, preşedintele executiv al Iaşiului, Florin Prunea a oficializat primul transfer. Atacantul Dan Roman a semnat cu CSMS Iaşi un contract pe doi ani, acesta având misiunea de a-l înlocui pe golgeterul stagiunii trecute, Bojan Golubovic. Florin Prunea a precizat că este foarte aproape de a aduce un jucător român, afirmând că va face totul public în momentul în care actele vor fi semnate.

CSMS Iaşi a câştigat în ultimele momente meciul cu ACS Poli Timişoara şi este calificată din punct de vedere sportiv în preliminariile Europa League. Moldovenii nu sunt 100% siguri că vor juca în Europa, TAS având ultimul cuvânt în această speţă: dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv va da dreptate celor de la Dinamo, atunci echipa din „Ştefan cel Mare” va juca în cupele europene.

Cordoba s-a impus la Mallorca, scor 1-0, şi e aproape sigură de prezenţa în play-off. Echipa lui Andone e pe cinci în Segunda, penultimul care duce în play-off, cu 64 de puncte. Românul a ieşit din nou la rampă şi a redevenit liderul golgheterilor din liga a doua spaniolă în minutul 31, când a reluat în poartă, cu un vole frumos, o recentrare a unui coechipier. Spaniolii sunt la picioarele românului. Dincolo de golul marcat care o duce pe Cordoba în play-off-ul de promovare, andaluzii îl apreciază pe Andone pentru faptul că a dat dovadă de profesionalism şi a aşteptat până în ultimul moment înainte de a merge la echipa naţională.

Măgura Cisnădie şi Unirea Slobozia îşi vor păstra foarte probabil locul în Liga Naţională de handbal feminin, după primele rezultate înregistrate la turneul de baraj de la Piteşti. Dacă formaţia din judeţul Sibiu îşi permite chiar şi o înfrângere la 5 goluri cu CSM Slatina în ultimul meci din grupă (greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva), în schimb, Unirea Slobozia are nevoie de cel puţin un rezultat de egalitate cu Ştiinţa Bucureşti. Rezultate înregistrate în primele două zile ale turneului de baraj (feminin) de la Piteşti: Grupa 1: Cetate Deva – Ştiinţa Bucureşti 26-26, Unirea Slobozia – Cetate Deva 30-23; Grupa 2: CS HM Buzău – CSM Slatina 28-24, Măgura Cisnădie – HM Buzău 32-25

Meciul zilei de luni va fi cu siguranţă cel dintre Unirea Slobozia şi Ştiinţa Bucureşti, programat de la ora 19:00. Echipa Victorinei Bora este mare favorită, însă şi formaţia pregătită de Nicileta Alexandrescu ar putea să profite. Locul 3 de la turneul de baraj este la fel de important, ţinând cont că, foarte probabil, şi acesta ar putea asigura prezenţa în Liga Naţională. HCM Baia Mare se va retrage din campionat, cel puţin acestea sun previziunile, astfel că echipa clasată pe locul 3 la Piteşti îi va lua locul. Spre exemplu, Ştiinţa Bucureşti are şi varianta unei înfrângeri la maximum 6 goluri diferenţă, care i-ar asigura marţi un meci pentru locul 3 cu HM Buzău, după cum se prezintă situaţia în cealaltă grupă.

La 22 de ani, John Stones e cel mai curtat fundaş central din fotbalul mondial. Apărătorul lui Everton se află atât pe lista Barcelonei, cât şi pe cea a lui Manchester United sau PSG, iar echipa lui Luis Enrique a făcut o nouă ofertă pentru fotbalistul care va merge cu Anglia la EURO 2016. Criza acută de fundaşi centrali le face pe marile cluburi ale Europei să-şi îndrepte atenţia spre cam aceiaşi jucători. Daily Mail anunţă că Barcelona a făcut o ofertă de 32 de milioane de euro (25 de milioane de lire sterline) pentru John Stones, noul produs de export al lui Everton. Sursa citată susţine, însă, că board-ul clubului de pe Goodison Park nu ar accepta, însă, o ofertă mai mică de 52 de milioane de euro (45 de milioane de euro) pentru fundaşul care mai are contract cu Everton până în 2019.

Atacantul Bojan Golubovic s-a despărţit de CSMS Iaşi în stil de mare campion. Vârful de de 32 de ani a marcat în ultimele două meciuri ale Iaşiului din acest sezon şi i-a făcut pe fanii echipei din Copou să-l regrete enorm. După meciul de la Timişoara, Bojan Golubovic a primit un tricou din partea clubului şi a suporterilor pe care sunt trecute cifrele atacantului de când se află la Iaşi: 71 de meciuri, 19 goluri, 6 pase de gol, 5883 minute şi mesajul „Ieşenii îţi mulţumesc!”. Statistica a fost completată de atacant în meciul de la Timişoara cu un nou gol superb, reuşită ce a reaprins speranţele Iaşiului într-o victorie.

Ultimul amical al României din cadrul stagiului din Italia, confruntarea cu Ucraina, este un meci care a intrat în istoria adversarilor noştri. Ucraina a câştigat cu 4-3, dar golul de 2-1 este cel care stabileşte o nouă bornă pentru fotbalul ucrainean. Oleksandr Zinchenko, mijlocaşul în vârstă de doar 19 ani al celor de la FC Ufa, a devenit cel mai tânăr marcator din istoria naţionalei Ucrainei după reuşita sa din minutul 48. Zinchenko a izbutit să înscrie la 19 ani şi 165 de zile în tricoul naţionalei, devansându-l astfel pe legendarul Andriy Shevchenko care a reuşit să marcheze la 19 ani şi 214 zile. Shevchenko stabilea recordul în urmă cu 20 de ani, într-un amical cu Turcia disputat în mai 1996.

Victoria elevilor lui Nicolo Napoli la Timişoara, 3-2 cu ACS Poli, duminică seară, a declanşat nebunia în Copou. Zeci de suporteri ieşeni s-au strâns la stadionul „Emil Alexandrescu” şi au sărbătorit după joc prima calificare în Europa League din istoria fotbalului ieşean. De la copii şi până la pensionari, suporterii Iaşiului au ieşit din case după victoria dramatică de la Timişoara şi şi-au strigat în stradă bucuria une calificări istorice în Europa. Un succes pe care cei mai în vârstă suporteri îl aşteaptă de decenii întregi.

Serge Aurier, fotbalistul lui PSG, a fost arestat în această dimineaţă după o altercaţie cu forţele de ordine. Fundaşul dreapta în vârstă de 23 de ani a fost arestat în această dimineaţă, în jurul orei 06:00. Poliţiştii din arondismentul 8 din Paris au vrut să verifice un Porsche Cayenne parcat chiar pe mijlocul carosabilului. Fotbalistul lui PSG, care ocupa scaunul din dreapta, a devenit agresiv atunci când i s-a cerut să se legitimeze şi chiar i-a ameninţat pe poliţişti: „Nu ştiţi cine sunt, o să regretaţi!”. Mai mult, Aurier i-a îmbrâncit pe oamenii legii moment în care a fost luat la secţia de poliţie.

Dinamo Bucureşti şi CSM Bucureşti au ajuns la bătălia decisivă pentru titlul de campioană a României în handbalul masculin, după ce fiecare au câştigat câîte o partidă în această serie (Dinamo 34-20, CSMB 27-25). Trupa din Ştefan Cel Mare încearcă să recâştige titlul după o pauză de 11 ani. Clubul susţinut de Primăria Capitalei încearcă să reuşească o dublă istorică, titlul atât la fete (deja acontat), cât şi la masculin.

În urmă cu 10 zile, Dinamo era socotită mare favorită la câştigarea trofeului în Liga Naţională, după ce se impunea într-o manieră entuziasmantă în prima partidă. CSM Bucureşti a avut însă o răbufnire de orgolii câteva zile mai târziu şi a reuşit să prelungeawscă suspansul acestei finale. Astăzi, la ora finalei (18:00, DigiSport) nu se mai poate vorbi de o favorită certă la câştigarea campionatului, ci de un război al nervilor tari, al bărbaţilor adevăraţi. Ambele tabere au ajuns în acest sezon în grupele Cupei EHF, au dominat sezonul regular, au la dispoziţie jucători cu mare experienţă, jucători de echipe naţionale, jucători care îşi doresc cu orice preţ să joace din toamnă în Liga Campionilor.

Alan Pulido, jucătorul echipei Olympiacos Pireu şi al naţionalei Mexicului, a fost eliberat după ce sâmbătă noapte fusese răpit de şase indivizi mascaţi în timp ce se întorcea cu prietena sa de la o petrecere. Autorităţile din statul mexican Tamaulipas au declarat că Alan Pulido este în siguranţă, fără a oferi însă mai multe detalii despre operaţiunea în urma căreia fotbalistul echipei Olympiacos Pireu a fost eliberat. Mexic are una dintre cele mai ridicate rate de răpiri din lume, aproape 1 000 pe an, însă surse neoficiale susţin că această cifră este de 10 ori mai mare. Tamaulipas, locul unde a fost răpit jucătorul, se află la graniţa cu Statele Unite ale Americii şi este un teritoriu pentru care îşi dispută supremaţia mai multe carteluri de droguri.

La finalul săptămânii trecute Espanyol a anunţat oficial despărţirea de Costel Gâlcă. În locul românului este aşteptat Quique Sanchez Flores. Antrenorul în vârstă de 51 de ani va fi noul tehnician al grupării din Barcelona. Ultima oară la Watford, Quique Sanchez Flores s-ar fi înţeles deja cu şefii lui Espanyol pentru un contract pe două sezoane, cu opţiune de prelungire pentru încă un an. Quique Sanchez Flores şi-a început cariera de antrenor la echipa de juniori a lui Real Madrid, apoi a trecut la Getafe. Au urmat Valencia, Benfica, Atletico Madrid, Al Ahli şi Al Ain, a revenit pentru scurt timp la Getafe, iar în sezonul trecut a antrenat-o pe Watford.

Crotone a promovat direct în Serie A şi caută antrenor după ce Genoa şi-a manifestat interesul pentru Ivan Juric. Variantele pentru formaţia nou-promovată sunt Roberto De Zerbi, fost jucător al CFR-ului, actualmente antrenor la Foggia şi Răzvan Lucescu, iar negocierile dintre italieni şi tehnicianul român au avansat. Lucescu jr. are şanse importante de a ajuns în fotbalul italian. Faptul că tatăl său, Mircea Lucescu, a antrenat la Pisa, Brescia, Reggiana şi Inter Milano reprezintă un avantaj imens pentru Răzvan, care are mari şanse să calce pe urmele tatălui său şi să se bată cu forţele Italiei. Negocierile cu Crotone au avansat, iar românul ar putea fi anunţat oficial săptămâna viitoare.

Florentino Perez, preşedintele clubului Real Madrid, i-a asigurat pe suporterii echipei că Zinedine Zidane va continua să antreneze echipa căreia i-a adus al 11-lea trofeu al Ligii Campionilor din istorie. În cele 27 de meciuri ca antrenor al echipei Real Madrid, Zinedine Zidane a înregistrat 22 de victorii, 3 egaluri şi 2 înfrângeri. Cu Zidane antrenor, Real Madrid a marcat 77 de goluri şi a primit 22. Născut la Marsilia, pe 23 iunie 1972, Zinedine Zidane a jucat la echipele Cannes, Bordeaux, Juventus Torino şi Real Madrid. Zidane are în palmaresul de jucător titlul de campion al Italiei şi al Spaniei, Liga Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei şi Supercupa Italiei. Zidane este campion mondial şi campion european cu naţionala Franţei.

Judoka Daniel Natea (24 de ani) a câştigat finala categoriei +100 kg la turneul Masters de la Guadalajara (Mexic), competiţie de elită care a reunit primii 16 clasaţi de la fiecare categorie de greutate, conform ierarhiei la zi a Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), cea care stabileşte şi calificaţii la Jocurile Olimpice. Natea (CS Dinamo) l-a depăşit în finală prin ippon pe Or Sasson (Israel), cel care îl învinsese în semifinalele Campionatului European de anul acesta. Sportivul dinamovist a obţinut astfel un rezultat important cu doar două luni şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, unde este calificat.

PROGNOZA METEO
30 Mai 2016

Vremea se va menține caldã, dar va deveni în general instabilã. În regiunile intracarpatice și la munte vor fi înnorãri temporar accentuate și vor cãdea averse, însoțite de descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. În restul țãrii, astfel de fenomene se vor semnala pe spații mai restrânse, îndeosebi dupã-amiaza și noaptea. Vor fi condiții de grindinã, iar ploile vor avea și caracter torențial și, izolat, cantitãțile de apã vor depãși 20 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade pe litoral și 32 de grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor situa între 11 și 19 grade.

Bucuresti

Vremea se va menține caldã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare spre searã și la începutul nopții, când vor fi posibile ploi de scurtã duratã, descãrcãri electrice și unele intensificãri ale vântului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *