Stiri pe scurt 30 Iulie 2016

Stiri pe scurt 30 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  30  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 30 iulie. In anul 2008, fostul pugilist croat Mate Parlov, campion olimpic sub culorile Iugoslaviei în 1972, a decedat. Dublu campion european la categoria semigrea la amatori, în 1971 şi 1973, iar apoi campion mondial în 1974, Mate Parlov a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972. (n. 1949).

Ancheta inspectorilor sanitari arată „clar existenţa unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale” în cazul pacientei care se află în stare gravă după o transfuzie de sânge făcută la spitalul CF2. Inspectorii sanitari au mai probat faptul că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare şi că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operaţii, iar registrele şi evidenţele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete. În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. În ceea ce priveşte măsurile de sancţionare a personalului, procedurile sunt în continuare în derulare.

Nouă români care se întorceau de la muncă din Germania, răniţi după ce un microbuz s-a ciocnit de o combină agricolă. Un bărbat de 25 de ani din Buftea va fi transportat cu elicopterul la un spital din Timişoara, având fractură de coloană vertebrală, alte opt persoane aflate în acelaşi microbuz cu acesta suferind traumatisme în urma unui accident petrecut în judeţul Hunedoara. Mai multe echipaje de salvare au intervenit, pentru acordarea de prim-ajutor la un accident rutier petrecut pe DN 7, în localitatea hunedoreană Mintia. Cele nouă persoane se aflau într-un microbuz care venea din Germania şi se îndrepta spre sudul ţării.

Cel mai grav rănit este un tânăr de 25 de ani din Buftea, acesta fiind de altfel cel care va primi îngrijiri medicale la un spital timişorean, dar şi o femeie de 41 de ani care are mai multe fracturi costale, dar şi traumatism cranian. În acelaşi microbuz se afla şi soţul femeii care are răni mai puţin grave, dar şi alţi trei fraţi cu vârste de până la 32 de ani. Poliţiştii hunedoreni spun că accidentul s-a produs pe fondul oboselii, când într-o curbă, probabil şoferul a adormit la volan şi a intrat într-o combină agricolă ce circula în acelaşi sens. Circulaţia în zona a fost restricţionată timp de o oră. Pasagerii din microbuz se întorceau de la muncă din Germania.

Alexandru Miloş a avut în 1982 curajul de a lupta cu sistemul comunist pentru casa în care s-a născut Andrei Mureşanu. Au urmat 7 ani de controale de la Securitate. Abia după 32 de ani, gestul său a fost răsplătit, iar românii pot acum vizita locul în care s-a născut cel care a dat imnul naţional. După 32 de ani, poetul a primit şi prima mulţumire oficială din partea autorităţilor pentru curajul de care a dat dovadă. În 2014, Primăria municipiului Bistriţa i-a decernat poetului Alexandru Cristian Miloş titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Acum, şi reabilitarea Casei Memoriale Andrei Mureşanu a fost finalizată, iar micuţa locuinţă este deschisă publicului care doreşte să vadă unde s-a născut cel care a dat ţării imnul naţional.

Cel puţin şapte tamponări au avut loc, iar cinci oameni au fost răniţi pe autostrada Bucureşti-Constanţa, cauza fiind ceaţa deasă care s-a format sâmbătă dimineaţă. Întrucât vizibilitatea în unele zone a scăzut sub 100 de metri, este posibil să se mai fi produs şi alte tamponări, dar care nu au mai fost raportate. De asemenea, din cauza neatenţiei, a oboselii la volan sau a vitezei, mai multe accidente s-au produs pe drumurile naţionale.

Ştrandurile şi băile termale, majoritatea private, reprezintă o alternativă pentru cei care nu au bani de mare. Sucevenii nu au în oraş nicio posibilitate de a face o baie „controlată”, prahovenii fug de caniculă la Sinaia, Buşteni sau Azuga, iar bihorenii, arădenii sau timişorenii preferă Ungaria. În municipiul Suceava, a funcţionat, în cartierul Iţcani, o bază sportivă de agrement cu restaurant, terenuri de tenis, volei sau alte sporturi de echipă, cabine, duşuri şi spaţiu generos pentru plajă, dar şi trei bazine de înot, din care unul cu dimensiuni olimpice.

Cea de-a opta ediţie a Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition, spectacol aviatic organizat sâmbătă pe aeroportul Băneasa, reuneşte 100 de aeronave civile şi militare, dar şi peste 250 de piloţi şi paraşutişti. Evenimentul este organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, Clubul Sportiv AIBO şi ROMATSA. Intrarea la spectacol se va face prin sediul Romaero. La eveniment vor participa echipe din România, Spania, Ucraina, Cehia, SUA, Grecia, Bulgaria, Austria şi Lituania, care vor realiza o serie de acrobaţii aeriene şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol.

Invitaţi speciali în acest an sunt Forţele Aeriene ale Spaniei, cu aeronavele F18 ”Hornet”, Forţele Aeriene ale Ucrainei, care evoluează cu Suhoi Su 27 ”Flanker”, Forţele Aeriene ale Cehiei, cu Saab 39 Gripen şi L-159 ALCA, Forţele Aeriene ale SUA, care participă cu F15 ”Eagle”, dar şi cu un Hercules C-130 Alabama National Guard, expus la sol. Echipa din Grecia vine cu Mirage 2000, avion de vânătoare francez, iar Bulgaria participă cu Suhoi Su 25, expus la sol. Pe platforma aeroportului va fi expusă pentru public şi o aeronavă NATO AWACS. Piloţii Forţelor Aeriene Române vor fi la manşa aeronavelor MiG 21 LanceR, IAR 99 Şoim, IAR 316 B, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, şi C 27 Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian, executate de Forţele Aeriene Române.

Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, organzaţie pentru apărare a drepturilor omului, îi solicită preşedintelui Iohannis graţierea lui Gregorian Bivolaru, conform textului unei „scrisori-apel”. Andreescu spune că „Bivolaru şi adepţii din Mişcarea înfiinţată de el, MISA, sunt victimele unei ample conspiraţii implicând agenţi publici şi instituţii”, începută în „anii comunismului” şi continuată după 1990, cu ” forme extreme – incluzând asalturi ale trupelor de jandarmi însoţite de procurori şi ofiţeri SRI, declarate în anul 2015 de Curtea de Apel din Cluj drept «barbare», bazate pe acuzaţii «absurde»”.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat prin pagina sa de Facebook că peste 10.000 de oameni au donat pentru „Cuminţenia Pământului”, contribuind cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, în cursul primei săptămâni de la lansarea donaţiilor prin SMS. Peste 10.000 de euro s-au strâns în doar 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS. Şase zile mai târziu, a anunţat că au fost trimise peste 10.000 de SMS-uri (deci s-au donat peste 20.000 de euro, prin SMS). Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”, lansată de Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.

Situaţiile în care absolvenţii se plâng că angajatorii nu îi cheamă la un interviu pentru că nu au experienţă sunt din ce în ce mai întâlnite pe piaţa muncii. În ultimele trei luni, zece companii au scos la concurs 2.000 de noi locuri de muncă, pentru care au aplicat peste 85.000 de candidaţi, potrivit informaţiilor de la eJobs, una dintre cele mai mari platforme online de recrutare de pe plan local.Platforma a adunat de la începutul anului peste 4,5 mil. de aplicări. Faţă de anul trecut, pe platforma eJobs s-a înregistrat o creştere de 10% a numărului celor care aplică la ofertele de muncă. În ceea ce priveşte cele mai căutate poziţii de pe platforma de joburi, circa 567 sunt din domeniul administrativ, care au adunat aproximativ 60.000 de persoane care se bat pentru locurile scoase pe piaţă.

Bogdan Olteanu a făcut o scurtă declaraţie la ieşirea din arest în care a confirmat că îşi va da demisia din funcţia de viceguvernator al BNR. Bogdan Olteanu a fost eliberat după 24 de ore de la reţinerea sa de către DNA pentru o acuzaţie de trafic de influenţă care ar fi avut loc în 2008, în perioada când deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Olteanu este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l susţine în funcţia de guvernator al Deltei pe jurnalistul Liviu Mihaiu.

Turiştii care doresc să petreacă un weekend altfel au posibilitatea să doarmă, în premieră, la Cetatea Râşnov, rezervând pe platforma internaţională Airbnb unul dintre cele şase corturi militare amplasate în curtea Cetăţii, în perioada 5 – 6 august, când în oraş are loc Festivalul de Film Istoric. Participanţii care vor alege să rezerve unul dintre corturile, cu o capacitate de până la patru locuri, se vor bucura de programul Festivalului de Film Istoric Râşnov, care are loc în perioada 29 iulie – 7 august.

Ediţia din acest an aduce publicului peste 40 de producţii documentare şi de ficţiune, 13 concerte şi evenimente speciale, două expoziţii şi un târg de carte, ce vor avea loc în Cetatea Râşnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică şi în Piaţa Unirii din oraş. De asemenea, aproape 40 de invitaţi speciali vor dezbate tema principală a festivalului de anul acesta: „(R)Evolution”. Cei care se vor afla la Râşnov în perioada 5 – 7 august vor putea participa la un concert marca Luiza Zan şi Dan Byron (5 august) şi la un recital Vali Răcilă, Raul Kuşak şi Hanno Höfer (6 august). Cinefilii vor putea viziona în această perioadă producţii precum „Cinema, mon amour”, „Regina Elisabeta a II-a”, „Războiul Regelui”, „Iarnă Fierbinte: Lupta Ucrainei pentru libertate”, „Sufraggette” şi „Bolivar, omul difficultăţilor”.

La festival va putea fi vizitată expoziţia „Frânturi de istorie”, care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu maşini de epocă ce aparţin unor familii britanice şi este dedicată Zilei Armistiţiului (11 noiembrie). În acelaşi timp, vor avea la dispozitţie şi expoziţia colectivă „Bilet de lup”, care este un martor al unui ciclu de documentare şi prezintă imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuţ Piţurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu şi Mihai Ţucă. Fondurile strânse în urma închirierii celor şase corturi vor fi donate grupului de reconstituire istorică „Living Rosenau”.

Compania kazahă care a preluat de la Dinu Patriciu Rompetrol a ajuns să notifice statul român că îi afectează investiţiile – măsură prealabilă unui arbitraj internaţional – după ce procurorii DIICOT au pus un sechestru în valoare de peste 700 de milioane de dolari pe bunurile şi conturile companiei, în dosarul penal Rompetrol 2, vizând privatizarea rafinăriei Petromidia şi companiei petroliere create în jurul ei. Kazahii susţin că prin acest sechestru pus de români, privatizarea KazMunaiGaz către o companie din China riscă să eşueze.

Un bărbat a murit şi alte cinci persoane au fost rănite, printre care două minore de 9 şi 17 ani, în urma unui accident produs, pe DN1, pe raza localităţii braşovene Şercaia, după ce două autoturisme înmatriculate în Italia s-au ciocnit frontal. Accidentul s-a produs pe DN1, la kilometrul 221 + 100 metri, pe raza localităţii Şercaia, după ce un şofer de 43 de ani s-a angajat într-o depăşire periculoasă şi s-a ciocnit cu un autoturism care circula regulamentar din sens opus. În urma impactului, şoferul maşinii care cirula regulamentar, un bărbat de 46 de ani, a murit, iar alte cinci persoane, printre care două minore de 9 şi 17 ani, au fost rănite.

Ansambluri din nouă ţări participă la cel mai mare festival internaţional de folclor din Transilvania, „Nunta Zamfirei”, ajuns la a 21-a ediţie. Municipiul Bistriţa găzduieşte, până pe 31 iulie, a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, eveniment la care participă artişti din nouă ţări. Festivalul „Nunta Zamfirei’ este unul dintre festivalurile de renume de folclor din întreaga lume, care îşi propune să perpetueze şi să promoveze tradiţiile, dansurile populare tradiţionale şi costumele specifice popoarelor din întreaga lume, la Bistriţa fiind prezenţi peste 200 de dansatori.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani şi fiul acestuia în vârstă de patru ani au murit într-un accident rutier ce a avut loc în localitatea Călineşti, după ce căruţa nesemnalizată cu care se deplasau a fost lovită de un taxi. În căruţă se afla şi un copil de aproximativ patru ani, în stare critică în urma impactului. La faţa locului au fost chemate mai multe ambulanţe. Copilul a fost resuscitat, dar manevrele n-au dat rezultat. Taximetristul, în vârstă de 52 de ani, locuieşte în Călineşti. Se pare că bărbatul mergea spre casă în momentul în care a intrat în plin în căruţa nesemnalizată corespunzător, pe care a susţinut în faţa anchetatorilor că a observat-o prea târziu şi nu a mai putut evita impactul. În autoturismul implicat în accident, folosit ca taxi, nu se aflau clienţi, ci doar şoferul care a fost rănit, având nevoie de îngrijiri medicale.

Muzicieni britanici, mii de fani exaltaţi, jocuri de lumini,tehnică vocală remarcabilă, solo-uri de chitară cu sonorităţi astrale, o călătorie intergalactică pe ritmuri de heavy metal şi muzică electronică-au fost surprizele concertului trupei Muse,în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Rockerii britanici au venit în România în cadrul turneului „Drones World Tour”, după ce îşi anulaseră concertul din Istanbul, programat pentru 26 iulie, ca urmare a tensiunilor existente după lovitura de stat din Turcia. La Bucureşti, britanicii au venit să facă muzică, să egaleze viteza luminii cu viteza sunetului, să îşi transbordeze fanii în universuri paralele, în lumi distopice, în sfere înalte şi în spaţiile interstelare.

Proaspătă sau uscată, lavanda poate deveni ingredientul secret al celor mai gustoase preparate din bucătăria ta. Francezii folosesc lavanda mult, mai ales vara. Au grijă să o usuce şi să o folosească apoi tot anul. Este nelipsită din Herbes de Provence, celebrul amestec de rozmarin, oregano, maghiran şi cimbru. Trebuie să ai însă grijă cu ce o combini şi ce cantitate foloseşti. În primul rând, asigură-te că găteşti cu lavandă culinară. Ca şi uleiul de cocos, există lavandă care se foloseşte doar în scop cosmetic, de exemplu. Lavanda englezească este cea mai dulce şi des întâlnită în bucătărie.

Vicepreşedintele Americii, Joe Biden, a fost invitat să joace într-un viitor episod al celebrului serial „Low & Order”. oe Biden va apărea în noul sezon al celebrului serial, cu o poveste axată pe violenţa împotriva femeilor. Politicianul a scris „Actul de Violenţă Împotriva Femeilor” în 1994. Nu e prima dată când Joe Biden face echipă cu vedeta serialului „Law & Order”, Mariska Hargitay. Cei doi au mai colaborat la un anunţ public despre agresiunea sexuală, în 2014.

Peste 3.400 de imigranţi africani au fost salvaţi în sudul Mării Mediterane, în largul Libiei, în timp ce se îndreptau spre Europa. Circa 1.400 de imigranţi au fost salvaţi de nave italiene, iar restul de ambarcaţiuni care participă la operaţiunea Uniunii Europene sau aparţinând unor organizaţii umanitare. Mii de imigranţi extracomunitari s-au înecat anul trecut în Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în Europa.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,7 grade, a avut loc în apropiere de insulele Mariane de Nord. Epicentrul, situat la 212 kilometri adâncime, a fost înregistrat în regiunea arhipeleagului Marianelor de Nord, la 50 de kilometri nord de insula nelocuită Pagan şi aproape 500 kilometri nord de Saipan, principala insulă a arhipelagului Marianelor. Nu au fost anunţate deocamdată victime sau pagube şi nu a fost emisă o alertă de tsunami.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că, într-un gest unic de bunăvoinţă, va renunţa la procesele deschise împotriva persoanelor acuzate l-ar fi insultat. Potrivit autorităţilor, mai devreme în acest an, aproximativ 2.000 de persoane erau anchetate pentru acuzaţii de acest fel. Pe de altă parte, Erdogan a criticat dur reacţia statelor occidentale faţă de măsurile de epurare din Turcia împotriva persoanelor suspectate de legături cu tentativa de lovitură de stat, cerând acestora „să-şi vadă de propriile treburi”.

În pofida unei vaste şi bine puse la punct reţele de spionaj, agenţia turcă de informaţii MIT nu a reuşit să găsească dovezi care să indice faptul că elemente din cadrul forţelor de securitate pregăteau o lovitură de stat. Concentrată pe dejucarea ameninţărilor teroriste venite din partea militanţilor Stat Islamic şi a separatiştilor kurzi, agenţia turcă de spionaj nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat. Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forţă armată din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agenţiile de spionaj americane cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminenţa unei lovituri de stat.

Autorităţile de la Ankara îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gulen de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia, iar Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor acestuia şi cere extrădarea lui Gulen din Statele Unite. Gulen şi adepţii acestuia însă neagă orice fel de implicare în lovitura de stat şi susţin că Erdogan ar fi orchestrat această acţiune pentru a impune o dictatură, afirmaţie negată de preşedintele turc. În urma interceptării unui canal de comunicaţii folosit de susţinătorii lui Gulen, agenţia turcă de spionaj MTI a identificat numele a aproximativ 40.000 de persoane, inclusiv 600 de ofiţeri superiori, suspectate că are avea legături cu organizaţia clericului musulman.

O poliţistă din Suedia, aflată în afara orelor de serviciu, a imobilizat un hoţ de buzunare, care încearca să fure telefonul mobil al prietenei sale, în timp ce se plimbau relaxate în parc. Mikaela Kellner a fost numită „poliţista în bikini”, după ce a pus la pământ un hoţ care a încercat să îi fure telefonul mobil chiar prietenei sale. O fotografie ce a surprins incidentul a fost vizualizată de mii de oameni, în mediul online, după ce a fost postată pe Instagram. Omul ar fi pretins că vinde reviste pentru cei fără adăpost, când a intrat în vorbă cu femeile.

Poliţia a arestat doi bărbaţi suspectaţi de planificarea unui atentat în Belgia, în urma percheziţiilor efectuate vineri seara. Cei doi, Nourredine H. şi fratele său Hamza H., vor apărea în faţa unui judecător care va stabili dacă aceştia vor rămâne în continuare în arest preventiv. Pe baza rezultatelor provizorii ale anchetei, se pare că plănuiau să efectueze un atac în Belgia. Poliţia a efectuat şapte percheziţii în regiunea Mons şi o alta la o adresă din Liege, însă nu au fost găsite arme sau materiale explozibile. Nivelul de alertă de teroristă în Belgia este la trei dintr-un maximum de patru, ceea ce înseamnă un nivel „grav,” o ameninţare fiind „posibilă şi probabilă”.

SPORT

Plecarea lui Paul Anton la Getafe a lăsat un gol în linia mediană a lui Dinamo, dar „câinii” au găsit înlocuitor. Dan Nistor de la Pandurii este jucătorul pe care Dinamo şi-l doreşte, iar Narcis Răducan i-a stabilit preţul fotbalistului în vârstă de 28 de ani. Preşedintele grupării gorjene a declarat că Nistor poate pleca dacă Dinamo oferă cel puţin 50.000 de euro în schimbul său. Oficialul de la Pandurii a precizat că mijlocaşul are o clauză de reziliere în valoare de 350.000 de euro, dar aceasta nu va fi adusă în discuţie.

Naţionala de handbal feminin se pregăteşte să decoleze spre Jocurile Olimpice din 5-21 august, acolo unde va fi pata de culoare a delegaţiei tricolore. Drumul până la Rio le dă deja bătăi de cap handbalistelor, se anunţă poate un meci mai dificil decât cel cu Angola, la debutul turneului olimpic (7 august, ora 1:50 ora României). Cea mai experimentată jucătoare din echipa naţională a mai avut călătorii de mii de kilometri, la Sydney 2000 şi la CM de tineret (China 1999).

Hamroun a fos reprimit în lotul Stelei după ce a plecat din cantonamentul echipei fără a primi acceptul staff-ului chiar înaintea meciului tur cu Sparta Praga. Laurenţiu Reghecampf a declarat că algerianul va primi o amendă, însă îl va reprimi la antrenamente deoarece este un fotbalist valoros. Tamaş s-a declarat extrem de nemulţumit de modul în care s-a comportat conducerea în cazul lui Hamroun, ţinând cont că el a avut parte de un tratament mult mai aspru sezonul trecut pentru un gest similar. Întrebat despre o eventuală răbufnire a fundaşului central, Reghecampf a răspuns tăios: „Să facă şi Tamaş aşa şi o să vedeţi ce se va întâmpla!”.

Încercarea eşuată de lovitură de stat din Turcia de la mijlocul acestei luni se lasă cu repercusiuni şi în lumea fotbalului de pe malurile Bosforului. După ce presa internaţională a informat că fosta legendă a fotbalului turc Hakan Sukur riscă patru ani de închisoare pentru că ar fi un simpatizant al lui Fethullah Gulen, acum autorităţile de la Ankara extind ancheta la nivelul întregii Federaţii de Fotbal. Intreg staff-ul selecţionerului Fatih Terim şi toţi arbitrii sunt anchetaţi de poliţie pentru a se stabili cu exactitate dacă au legătură cu Fetullahçı Terör Örgütü (FETO), organizaţia lui Fethullah Gulen, omul despre care autorităţile de la Ankara susţin că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate.

Walter Zenga este noul antrenor al celor de la Wolverhampton, echipă din liga a doua engleză. Anunţul a fost făcut în urmă cu scurt timp pe site-ul oficial al grupării engleze. Wolverhampton Wanderers a fost cumpărat de către conglomeratul financiar chinez Fosun International, pentru aproximativ 54 de milioane de euro. Wolverhampton Wanderers a încheiat sezonul trecut pe locul 14 în Championship, la 16 puncte distanţă de play-off şi cu 18 puncte avans faţă de poziţiile retrogradabile. Echipa de fotbal înfiinţată în 1877 a fost de trei ori campioană a Angliei (în 1953, 1957 şi 1958), finalistă a Cupei UEFA (1972) şi cvadruplă câştigătoare a Cupei Angliei (1893, 1908, 1949, 1960).

Costel Pantilimon este dorit cu insistenţă de DiMatteo la Aston Villa, iar cei de la Watford şi-au dat acordul pentru plecarea românului. DailyMirror notează că românul a primit „undă verde” la transfer, iar Villa pregătit 2 milioane de lire sterline pentru achiziţia portarului în vârstă de 29 de ani. Englezii mai notează că mutarea se va perfecta în următoarele zile, iar Panti va avea asigurat locul de titular. Chiar dacă Villa nu îi va putea achita salariul de 50.000 de lire sterline pe săptămână pe care îl are la Watford, DiMatteo este convins că Pantilimon va accepta să joace meci de meci în liga secundă engleză decât să fie rezervă în Premier League.

Sportivi australieni prezenţi la Jocurile Olimpice de la Rio au fost evacuaţi din apartamente, din cauza unui incediu care a izbucnit în blocul din Satul Olimpic unde aceştia erau cazaţi. Potrivit agenţiei de presă Xinhua, pompierii au intervenit imediat, iar incediul a fost stins în scurt timp. Delegaţia Australiei care va participa la Jocurile Olimpice de la Rio este formată din 419 sportivi, care vor concura în 26 de discipline sportive. De asemenea, australienii au cucerit de-a lungul timpului 468 de medalii la Jocurile Olimpice de vară, la 25 de ediţii: 139 de medalii de aur, 152 de argint şi 177 de bronz.

FC Botoşani începe noul sezon din etapa a doua. Confruntarea din prima rundă a fost „suspendată” deoarece nu se ştia exact cu cine trebuie să joace: Rapid sau Timişoara. De partea cealaltă, CFR Cluj a debutat cu dreptul după victoria cu Concordia Chiajna din prima partidă. Un eventual succes cu moldovenii, i-ar aduce pe ardeleni „pe zero” după ce început cu depunctare de şase puncte.

Leonid Carp şi Andrei Ştefan Strat ar fi putut ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio, dar sunt nevoiţi să-şi arate valoarea doar la Campionatele Mondiale de juniori şi tineret (U23), care au loc la Minsk, în Belarus. Reabilitaţi după ”scandalul Meldonium”, – s-a dovedit, de altfel, că nu au încălcat regulamentul antidoping -, cei doi tineri mânuitori de pagaie au căzut la selecţia olimpică odată cu întreg lotul de seniori al României. După cum se ştie, federaţia internaţională (ICF) a suspendat forul român pe timp de un an la nivel de seniori, din cauza multipelor cazuri de dopaj depistate la loturile naţionale, prima competiţie sacrificată fiind JO de la Rio.

Kevin Gameiro, atacantul francez în vârstă de 29 de ani al echipei FC Sevilla, a ajuns la un acord cu Atletico Madrid pentru transferul său la formaţia pregătită de Diego Simeone, unde va evolua pentru următoarele patru sezoane, în timp ce Sevilla va primi 32 de milioane de euro în schimbul său. Cluburile spaniole Atletico Madrid şi Sevilla s-au înţeles pentru transferul lui Kevin Gameiro pe Vicente Calderon. Atacantul francez, care va semna un contract pentru patru sezoane, va sosi sâmbătă la Madrid şi va efectua vizita medicală.

Constantin Budescu revine la Astra. Anunţul a fost făcut de Dani Coman, preşedintele clubului giurgiuvean, care a precizat că jucătorul s-a înţeles cu clubul chinez DL Yifang şi se va întoarce la Astra sub formă de împrumut pentru următoarele şase luni. Budescu a mai jucat în România la Petrolul şi Astra. La echipa giurgiuveană a strâns 155 de meciuri şi a marcat 61 de goluri reuşind să câştige o Cupă şi o Supercupă a României. Sezonul trecut a contribuit din plin la câştigarea titlului deşi nu s-a mai aflat în lotul lui Şumudică până la finalul stagiunii.

Simona Halep a câştigat un meci de poveste la Montreal (3-6, 6-1, 6-1 cu Svetlana Kuzneţova), dar memorabile au fost şi momentele petrecute în pauzele dintre game-uri. Halep a fost ajutată şi de antrenorul Darren Cahill să revină în meci şi să obţină calificarea în semifinale, australianul oferind o mostră de discurs motivaţional. Înaintea setului al treilea, Simona l-a chemat pe tehnicianul în vârstă de 50 de ani pe teren, iar vorbele sale au fost extrem de interesante. Omul care l-a pregătit pe Andre Agassi în trecut a demonstrat încă o dată de ce este un antrenor de clasă mondială. Discursul lui Darren Cahill este dovada că între Simona şi australian s-a consolidat una dintre cele mai puternice relaţii jucătoare-antrenor din circuitul WTA. Pentru „Darremona” urmează o nouă aventură sâmbătă, de la ora 20:00: semifinala cu Angelique Kerber.

Noul portar la echipei Liverpool, Loris Karius, s-a accidentat grav şi va fi indisponibil între opt şi zece săptămâni, astfel că managerul Jurgen Klopp îi va avea la dispoziţie pentru începutul campionatului pe doar pe Simon Mignolet şi veteranul Alex Manninger. Germanul Loris Karius, în vârstă de 22 de ani, va lipsi cel puţin două luni de pe gazon, după ce şi-a rupt mână, în amicalul cu Chelsea, desfăşurat în Statele Unite ale Americii şi pierdut de fomaţia antrenată de Jurgen Klopp, scor 0-1. Karius a suferit o fractura şi absenta, conform staff-ului medical al clubului de pe Anfield, între opt şi zece săptămâni. Portarul german a fost transferat în această vară de la Mainz pentru 5 milioane de euro.

Perechea formată din Simona Halep şi Monica Niculescu a trecut în trei seturi de cuplul Caroline Garcia/Kristina Mladenovic în sferturile turneului de la Montreal. Sportivele din România s-au calificat în semifinale după ce au învins cu 6-4, 3-6, 10-8 perechea franceză. În penultimul act al competiţiei, Halep şi Niculescu se vor duela cu perechea Andreja Klepac/Katarina Srebotnik care a trecut de „dublul” Bethanie Mattek-Sand/Heather Watson cu scorul de 6-3, 4-6, 10-7. În urma acestei victorii româncele vor primi 350 de puncte WTA şi un cec în valoare de 35.604 dolari.

Antrenorul echipei, Gaz Metan Mediaş, Cristian Pustai, a declarat vineri seară, la finalul partidei pierdute în deplasare, scor 1-3 (1-1), în faţa formaţiei CSM Poli Iaşi că elevii săi nu au reuşit să păstreze rezultatul de la pauză, deşi au jucat destul de bine. CSM Politehnica Iaşi a deschis scorul după numai 3 minute, prin Ţigănaşu, însă până la pauză, oaspeţii de la Gaz Metan au restabilit egalitatea prin Mircea Axente. Partea a doua a jocului a fost dominată de gazde, care au preluat conducerea cu nouă minute până la final, printr-o execuţie spectaculoasă a lui Bole. Andrei Cristea a înschis tabela, în minutul 90.

Antrenorul echipei CSM Politehnica Iaşi, Nicolo Napoli, a declarat la finalul partidei câştigate pe teren propriu, scor 3-1 (1-1), în faţa formaţiei Gaz Metan Mediaş că este mulţumit de jocul prestat de elevii săi şi de rezultat. Tehnicianul formaţiei ieşene a mai precizat că cei doi jucători sub 21 de ani folosiţi au nevoie timp pentru a creşte. CSM Politehnica Iaşi va evolua, în etapa a treia a Ligii I, în deplasare, cu ASA Târgu Mureş, vineri, 5 august, de la ora 21:00.

Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a anunţat, prin intermediul unui comunicat oficial, că echipa Rusiei a primit interdicţie de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, fiind acuzaţi că au încălcat regulamentele antidoping. Comitetul Internaţional Olimpic a decis, săptămâna trecută, că Rusia nu va primi o interdicţie generală de participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi va lăsa federaţiile internaţionale să decidă, iar echipa de haltere este prima care are de suferit. Mai mult, doi dintre componenţii echipei erau deja suspendaţi din cauza încălcării regulilor antidoping, în timp ce alţi opt au fost numiţi în raportul McLaren.

Perechea română Florin Mergea/Horia Tecău, cap de serie numărul cinci la turneul de la Toronto (Canada) a câştigat, scor 6-3, 6-3, partida disputată împotriva fraţilor Bob şi Mike Bryan şi s-au calificat în semifinalele competiţiei dotate cu premii totale de 4,691,730 de dolari. Partida dintre cele două perechi a durat doar 57 de minute. Mergea şi Tecău au început meciul cu un break şi s-au distanţat imediat la 2-0. Distanţa de două game-uri s-a menţinut până în ultimul game, când românii au reuşit să câştige din nou contra serviciului şi şi-au adjudecat primul set, scor 6-3. Pentru calificarea în semifinalele turneului de la Toronto, Florin Mergea şi Horia Tecău vor primi un cec în valoare de 59,510 de dolari şi 360 de puncte ATP. Cei doi vor face pereche în proba de dublu la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, competiţie ce va lua startul pe 5 august.

PROGNOZA METEO
30 Iulie 2016

Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, local canicularã dupã-amiaza în sud și în sud-est, unde și disconfortul termic va fi mai accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãși pragul critic de 80 de unitãți. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 25 de grade pe litoral. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, mai ales dupã-amiaza și seara. Vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului în zona montanã, în Maramureș, Moldova, local în Transilvania, nordul Munteniei, dar izolat și în restul teritoriului. Punctiform vor fi condiții de grindinã, iar cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp.

Bucuresti

Vremea se va menține cãlduroasã, canicularã dupã-amiaza când indicele temperaturã-umezealã va atinge și chiar va putea depãși ușor pragul critic de 80 de unitãți . Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri spre searã, când vor fi condiții pentru averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimã va fi de 20…21 de grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *