Stiri pe scurt 30 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 30 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  30  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 august. În 1940, s-au semnat, la Viena, documentele „arbitrajului” germano-italian (Dictatul de la Viena), prin care partea de nord a Transilvaniei (43.492 kmp şi 2.667.000 de locuitori, în majoritate români) era luată României şi predată Ungariei horthyste.

Tinerii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului 2016 au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz. Medaliile de argint au fost obţinute de Alexandra Alexiu (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti), Hakan Calila (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa) şi Tudor Pipirig (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi). Diana-Gabriela Oprea (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău) a fost medaliată cu bronz. Ediţia a X-a a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO) s-a desfăşurat în perioada 20-27 august în localitatea japoneză Tsu, la competiţie participând o sută de elevi din 26 de ţări.

Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU) va avea patru structuri noi cu atribuţii în ceea ce priveşte pregătirea pentru intervenţie a personalului operativ, pregătirea populaţiei să reacţioneze în cazul unor situaţii de urgenţă, precum şi pentru planificarea exerciţiilor.Decizia a fost luată de Guvern, prin hotărâre, şi vizează Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste, măsura fiind considerată a fi „încă o etapă a măsurilor de îmbunătăţirea a activităţii acestei instituţii, asumate la începutul mandatului guvernamental”.

Unioniştii din Acţiunea 2012 protestează în Piaţa Universităţii strângând cărţi de istorie pentru ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, după ce acesta a declarat că Moldova nu este România, are propria istorie şi este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite. De asemenea, la sediul Ambasadei de la Chişinău are loc un protest, manifestanţii cerând retragerea de urgenţă a lui James D. Pettit din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane la Chişinău.Ambasadorul SUA al Chişinău, James Pettit, a declarat la postul de radio Moldova 1, că R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţie sigure.

Daniel Marius Văitiş, şoferul care a accidentat mortal o femeie în Capitală şi a fugit, fiind apoi prins la îndemnul celebrului poliţist Marian Godină pe Facebook, va fi arestat preventiv, a decis Judecătoria Sectorului 3, hotărârea fiind executorie, însă nu şi definitivă. La data de 27 august poliţiştii au formulat propunere de punere in mişcare a acţiunii penale si arestare preventivă a bărbatului, dată la care un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 „a dispus respingerea propunerii de sesizare a Judecătoriei Sectorului 3 cu luarea măsurii arestului preventiv deoarece din mijloacele de proba administrate până la acel moment în cauza nu rezulta suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale. Totodată, s-a dispus punerea de îndată în libertate a inculpatului.

Ulterior, pe parcursul cercetărilor poliţiştii au găsit probe noi, duminică bărbatul fiind dus la audieri în baza unui mandat de aducere. Acesta a colaborat cu organele de urmărire penală şi a participat la administrarea probelor necesare în cauză. Faţă de inculpat nu s-a dispus măsura reţinerii deoarece prin ordonanţa din data de 27 august 2016 se mai dispusese o dată această măsură pentru comiterea aceloraşi fapte. Conform art. 209 C.proc.pen. în aceeaşi cauză nu se poate dispune luarea măsurii reţinerii pentru aceleaşi fapte.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că autorităţile americane trebuie să dea explicaţii legate de afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, pe care îl acuză că a reluat tezele lui Stalin care au dus la amputarea teritorială a României, prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Tăriceanu spune că are rezerve că aceasta este poziţia oficială a Departamentului de Stat şi adaugă că va discuta în Biroul Permanent al Senatului despre o posibilă declaraţie politică a grupurilor parlamentare.

Tăriceanu aminteşte că în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic.Rusia care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. El adaugă că rămâne de văzut dacă declaraţia diplomatului american a fost o gafă cauzată de „grave deficienţe de cunoaştere privind statul diplomaţilor” sau de „lacune de cultură generală şi politică”.

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, se află în Italia, unde se vor întâlni cu cei patru cetăţeni răniţi şi cu familiile de români din tabăra de sinistraţi din zona Amatrice. În cursul serii, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Pîslaru vor participa la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului, alături de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi de premierul Matteo Renzi.

Persoanele care îşi caută un loc de muncă în Marea Britanie încep să vadă impactul Brexitului, salariile fiind sub presiune iar companiile scoţând la concurs tot mai multe posturi pe perioadă determinate şi de colaborare. Salariul mediu oferit era de 43,174 de dolari în iulie, cu 2,4% mai mic decât anul trecut. Dacă se ia în calcul şi inflaţia, câştigul real a scăzut cu 3%.

În timp ce Banca Angliei aştepta creşterea continuă a salariilor, lira slabă ar putea impinge inflaţia şi afecta veniturile reale. Brexitul a jucat un rol important în stagnarea salariilor în industrii precum finanţe, având în vedere că muncitorii plătiţi bine amână angajările şi aşteaptă ca peisajul economic şi politic să fie mai clar. Piaţa muncii a rămas relativ stabile în perioada următoare votului pentru părăsirea Uniunii Europene, desi au existat unele semne de slăbiciune la sfârşitul trimestrului doi. Companiile au adăugat 172,000 de job-uri în trei luni, iar rata şomajului a rămas la 4,9%.

Violeta Moldovan, una dintre victimele cutremurului din Italia, al cărei trup neînsufleţit este aşteptat,în localitatea natală, se afla în Amatrice în vacanţă în momentul seismului. Femeia din Neamţ era plecată în Italia de circa zece ani împreună cu sora ei şi îngrijea persoane vârstnice. Bârsan a spus că, în momentul producerii seismului, Violeta Moldovan, care lucra la Roma, se afla în Amatrice în vacanţă, alături de persoana pe care o îngrijea. Violeta Moldovan nu avea copii şi plănuia să îşi renoveze casa pe care o construise alături de soţul ei. Două transporturi funerare cu trupurile a şapte cetăţeni români, decedaţi în urma seismului, au pornit, către România, urmând să ajungă în ţară marţi. Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

Actorul american Gene Wilder, faimos pentru rolul principal din filmul „Willy Wonka şi fabrica de ciocolată”, în regia lui Tim Burton, a murit la vârsta de 83 de ani. Actorul de comedie Gene Wilder a jucat, de asemenea, în filmele „The Producers”, „Blazing Saddles” şi „Young Frankenstein”. Gene Wilder a fost bun prieten şi a colaborat de-a lungul carierei cu actorul, scenaristul şi regizorul Mel Brooks, dar şi cu Richard Pryor, actor cunoscut pentru spectacolele de stand-up. Actorul a murit la vârsta de 83 de ani, în Stamford, Connecticut, din cauza unor complicaţii ale maladiei Alzheimer.

Wilder a devenit faimos întâi pe Broadway, înainte de a juca în producţii pe marile ecrane. Primul său rol a fost în filmul „Bonnie and Clyde” din 1967, unde a jucat un antreprenor răpit de cuplul de bandiţi. Apoi Mel Brooks l-a distribuit drept Leo Bloom, un contabil anxios în comedia din 1968, „The Producers”. În 1971, a jucat unul dintre rolurile pe care a mărturisit că le-a iubit cel mai mult, pe Willy Wonka, în filmul „Willy Wonka & the Chocolate Factory”. Printre alte roluri faimoase, se numără Waco Kid în filmul cult din 1974, „Blazing Saddles”, dar şi personajul Doctor Ross în „Everything You Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask”, în regia lui Woody Allen.

Legendele despre cruzimea şi metodele de tortură ale lui Vlad Ţepeş (popularizate, cel mai probabil, în urma conflictelor pe care le-a avut cu negustorii braşoveni) au fost preluate începând cu secolul XX de către occidentali, care i-au atribuit voievodului identitatea lui ,,Dracula”. Vlad Ţepeş (1431-1476) este, cu siguranţă, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria ţării noastre. Există numeroase teorii legate de probabilitatea ca toate miturile create în jurul lui Vlad Ţepeş să fi fost, într-adevăr, reale.

Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International şi Alu Menziken sunt cele şase companii care au fost selectate de Ministerul Finanţelor pentru a primi ajutoare de stat în valoare de 621 mil. lei. Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 mil. lei urmează să fie acordat companiei Arctic, care a anunţat că va folosi banii pentru construcţia unei noi fabrici de electrocasnice. Cererile totale de acord pentru proiectele depuse de cele 36 de companii arată o valoare a investiţiilor de 5,47 miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,98 miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.

Deşi Marea Piramidă din Giza este, de departe, cea mai populară structură de acest tip din întreaga lume, ea nu este, însă, cea mai mare piramidă construită până acum. Titlul este deţinut de Marea Piramidă din Cholula, un templu aztec din Puebla, Mexic, al cărei volum este dublu faţă de cel al construcţiei antice din Egipt. Piramida ar putea fi chiar cea mai mare construcţie realizată vreodată. Motivul pentru care piramida din Cholula nu este atât de cunoscută este că ea se află sub straturi groase de pământ, care o fac să arate mai degrabă ca un munte şi nu ca un templu. Din această cauză, construcţia a trecut neobservată de Hernán Cortés, în momentul în care acesta a început cucerirea teritoriului actual al Mexicului.

Originea piramidei este incertă, însă majoritatea istoricilor presupun că ,,Tlachihualtepetl” (,,muntele făcut de om”) a fost construită în jurul anului 300 î.Hr., de comunităţi diferite, pentru a-l onora pe zeul Quetzalcoatl. Structura a fost construită din chirpici, are o bază de lungime 450 x 450 metri şi o înălţime maximă de 66 de metri. Volumul total de construcţie este de aproximativ 4,45 milioane de metri cubi. Istoricii presupun că Marea Piramidă din Cholula a fost folosită ca lăcaş de cult vreme de aproape 1000 de ani. Piramida a fost descoperită de-abia la începutul anilor 1900, în momentul în care s-a hotărât construirea unui spital de psihiatrie în apropiere. Primele cercetări arheologice au fost realizate aici în anii ’30, iar primii turişti au început să apară în aceeaşi perioadă.

Rompetrol Rafinare, parte a KMG International, a notificat săptămâna trecută autorităţile locale de mediu în legătură cu intrarea în revizie a rafinăriei Petromidia. Lucrările erau programate iniţial pentru luna septembrie şi fac parte din programul de întreţinere periodică a instalaţiilor. Rafinăria a finalizat deja procedurile de oprire eşalonată a instalaţiilor şi urmează golirea şi curăţarea cu abur a echipamentelor. În această perioadă se vor realiza lucrări de reparaţie şi probe tehnologice în instalaţii.

Pe parcursul acestei perioade, compania va continua livrările de produse către clienţii şi partenerii săi, conform angajamentelor asumate. Activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie a fost oprită în perioada 11 octombrie – 20 noiembrie 2015 pentru realizarea reviziei generale programate de 5 ani, valoarea totală a investiţiilor realizate ridicându-se la 82 milioane de dolari.

Primele componente din cel mai puternic laser din lume au fost dezvăluite luni, la sediul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Fizicienii, împreună cu reprezentanţii firmei Thales, care construieşte laserul, au scos din cutiile sigilate, trei componente mari de laser. Asamblarea acestora va fi finalizată peste aproximativ un an, fiind vorba de sute de astfel de piese care sunt aduse din Franţa, la Institutul de Fizică de la Măgurele. Denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, echipamentul este mult mai complex decât relevă simpla descriere folosită pentru publicul larg. Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări, nu numai în România, iar până în 2018, toate echipamentele vor fi instalate în cadrul sediului care se contruieşte în prezent pe platforma de la Măgurele.

În realitate, „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două braţe a câte 10 petawaţi fiecare, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante. Cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem rezolva. Spre exemplu, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele este o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. Alte aplicaţii ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

Fost secretar executiv al Partidului Democrat (PD), omul de afaceri Dorin Iacob, a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii la data de 27 august, fiind acuzat că a hărţuit sexual o femeie în timpul unei şedinţe de masaj la un hotel din Manchester. Fapta de hărţuire sexuală s-ar fi petrecut pe 26 august la hotelul Mercure Norton Grange Hotel and Spa, din Manchester, unde omul de afaceri era cazat alături de soţie şi de fiică. Dorin Iacob ar fi beneficiat de o şedinţă de masaj la zona de spa a hotelului. O zi mai târziu, pe 27 august, omul de afaceri a fost ridicat de poliţie din camera în care era cazat fiind ulterior arestat sub acuzaţia de hărţuire sexuală asupra maseuzei.

Omul de afaceri George Copos a ajuns, la sediul DNA pentru a da declaraţii în calitate de martor în dosarul privind suspiciuni de corupţie în legătură cu lucrările ştiinţifice scrise în închisori, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. El a declarat că cei de la conducerea penitenciarului Rahova au fost exigenţi în ceea ce priveşte elaborarea cărţilor pe care le-a scris în închisoare, precizând că s-a respectat legea. George Copos a fost condamnat în martie 2014 la trei ani şi opt luni de închisoare în dosarul transferurilor de jucători, după câteva luni primind o pedeapsă de patru ani de detenţie în dosarul Loteria I. Omul de afaceri a fost eliberat în anul 2015, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

Două persoane au ajuns, după ce un şofer care tocmai ieşise de la serviciu a adormit la volan şi a lovit trei maşini parcate în faţa unui magazin din comuna argeşeană Stâlpeni, iar traficul între Câmpulung şi Piteşti se desfăşoară cu dificultate. Un şofer în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung, a adormit la volan în drum spre casă, a pătruns pe contrasens pe Drumul Naţional 73, care leagă Piteştiul de Câmpulung şi a lovit trei maşini parcate în faţa unui magazin din comuna Stâlpeni. Şoferul le-a declarat poliţiştilor că tocmai a ieşit de la muncă, din schimbul trei. În urma impactului, un pasager din maşina şoferului, în vârstă de 25 de ani din Câmpulung şi o femeie în vârstă de 49 de ani, din localitatea Bălileşti, aflată într-unul din autoturismele parcate, au fost răniţi. Victimele au fost transportate la spital, iar Poliţia a început o anchetă în acest caz.

Banca de investiţii JP Morgan a transmis zilele trecute că, în cel mai rău scenariu, Apple ar putea fi obligată de Comisia Europeană (CE) să plătească taxe suplimentare în valoare de 19 miliarde de dolari în dosarul legat de o posibilă înţelegere făcută de companie cu autorităţile din Irlanda. Ancheta a fost lansată în iunie 2014 pentru a se vedea dacă înţelegerea dintre Apple şi Irlanda încalcă sau nu legislaţia europeană. CE crede că gigantul american a obţinut beneficii fiscale speciale pentru a-şi stabili sediul în Irlanda. Atât Apple, cât şi Departamentul de Finanţe din Irlanda au negat existenţa unei asemenea înţelegeri.

Apple are de partea sa Departamentul Trezoreriei din SUA, care a avertizat că aplicarea unei amenzi ar transforma Bruxelles-ul într-o „autoritate fiscală supra-naţională”, care rescrie codurile fiscale din statele membre. Apple are motive serioase să se teamă de o decizie nefavorabilă, deoarece există precedente. Înţelegeri similare făcute de alte companii în Belgia, Luxemburg şi Olanda, în care erau implicate Starbucks şi Fiat, au fost deja declarate ilegale de către autorităţile europene.

Apple a plătit taxe suplimentare în valoare de 318 milioane de euro în Italia fără a protesta, atunci când autorităţile fiscale din această ţară au acuzat compania de evaziune. Apple deţine în acest moment, în subsidiarele din afara SUA, numerar în valoare de aproape 215 miliarde de dolari. În cazul în care compania ar dori să mute aceşti bani în Statele Unite, mai mult de 80 de miliarde ar merge automat la IRS, fiscul american.

O maşină a explodat în apropierea ambasadei chineze din Kârgâzstan, omorând şoferul său şi rănind trei persoane. O sursă de la poliţia din Bishkek a declarat pentru AFP ca vehiculul a distrus o poartă a ambasadei după care a explodat în apropierea reşedinţei ambasadorului. O altă sursă din cadrul serviciului de securitate a afirmat că un „dispozitiv exploziv” a fost plasat în interiorul vehiculului. Angajaţii ambasadei chineze, dar şi cei ai ambasadei americane aflată în apropiere, au fost evacuaţi.

Autorităţile japoneze urmează să evacueze aproximativ 48.000 de oameni din nord-estul ţării, zonă care este de aşteptat să fie afectată de taifunul Lionrock începând de marţi. Taifunul Lionrock a paralizat deja traficul rutier şi feroviar pe insula Hokkaido, a cauzat mari pene de curent şi zeci de zboruri au fost anulate. Peste 41.000 de persoane urmează să fie evacuate din prefectura Iwate. De asemenea, autorităţile au în plan şi evacuarea a peste 5.000 de persoane din prefectura Aomori şi aproape 1.900 din prefectura Miyagi. Peste 50 de zboruri de pe aeroportul din Sendai au fost anulate şi a fost suspendată circulaţia trenurilor de mare viteză în regiunile Tohoku şi Hokkaido. Taifunul este în largul coastelor japoneze, în zona Fukushima, unde se înregistrează viteze ale vântului de până la 126 de kilometri la oră.

Mark Zuckerberg i-a oferit Papei Francisc o dronă Facebook, când el şi soţia sa, Priscilla Chan, au avut o întâlnire cu acesta. Zuckerberg a postat o fotografie pe pagina sa personală de Facebook, în care apare oferindu-i Papei un model Aquila, o dronă care, speră cei de la Facebook, va fi capabilă să ofere acces la internet în ţările în curs de dezvoltare şi zonele izolate. Zuckerberg şi-a anunţat vizita în Italia, săptămâna trecută, după ce ţara a fost lovită de un cutremur devastator.

CEO-ul Facebook a spus că Roma este un oraş special pentru el. Aici a fost în luna de miere cu soţia sa Priscilla. De asemenea, acesta a mai postat o fotografie pe reţeaua de socializare în care este înfăţişat în faţa Colosseumului, alături de soţia sa. Mark Zuckerberg este în prezent unul dintre cei mai tineri şi de succes oameni de afaceri din lume, având o avere estimată de Forbes la 45,7 miliarde de dolari. Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,49 de miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.

Un luptător islamist a pledat vinovat în faţa Curţii Penale Internaţionale, în Haga, pentru distrugerea unor mausolee din oraşul Timbuktu, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta fiind primul caz bazat pe distrugerea unor artefacte. Ahmad al-Faqi al-Mahdi a recunoscut că a distrus 14 dintre cele 16 mausolee ale oraşului Timbuktu, precum şi o moschee care datează din anul 1400, în timpul raidurilor islamiştilor radicali, care au avut loc în 2012. Ahmad a declarat pentru tribunalul din Ţările de Jos că regretă „stricăciunile cauzate de acţiunile sale”.

Oficialităţile din Muntenegru au un plan de reconsolidare a fortului din Mamula, una dintre cele mai bine conservate fortăreţe austro-ungare din secolul XIX. Guvernul a aprobat un plan de transformare a lagărului într-un resort luxos, investiţie ce se ridică la 15 milioane de euro. Fortul, construit în 1853 de generalul austro-ungar Lazar Mamula, ocupă peste 90% din suprafaţa insulei. Fortăreaţa a făcut parte din planul armatei austro-ungare de prevenire a atacurilor din zona Boka Kotorska. Insula a devenit cunoscută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când fasciştii conduşi de Benito Mussolini au tranformat fortul într-un lagăr de concentrare.

Închisoarea deţinea 2.000 de ostatici care erau torturaţi în cele mai brutale moduri. Majoritatea prizonierilor erau aduşi din zonele învecinate. După închiderea lagărului, Mamula şi restul clădirilor au fost lăsate în paragină, de atunci nimeni nu a mai locuit pe această insulă. Fortăreaţa este una dintre cele mai bine conservate fortificaţii austriece din Marea Adriatică. Oficialităţile din Muntenegru au un plan de reconsolidare a fortului. Guvernul din Muntenegru a aprobat un plan de transformare a lagărului într-un resort luxos. Investiţia pentru realizarea acestui plan s-a ridicat la 15 milione de euro.

Autorităţile trebuie să se asigure cu grupurile mafiote nu vor participa în niciun fel la operaţiunile de reconstrucţie după cutremurul din centrul Italiei, soldat cu aproape 300 de morţi. Procurorul-şef antimafie a amintit că organizaţii infracţionale s-au implicat în contractele de reconstrucţie după cutremurul care a avut loc în Irpinia în anul 1980, soldat cu 2.483 de morţi. Au existat acuzaţii că organizaţii criminale precum Camorra şi ‘Ndrangheta ar fi încercat să obţină contracte de reconstrucţie şi după seismul produs în L’Aquila în anul 2009, soldat cu moartea a 309 persoane. L’Aquila ne oferă un model important, care a funcţionat bine. Un model de reconstrucţie elaborat împreună, sub supravegherea Procuraturii naţionale antimafie şi a Direcţiei anticorupţie.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că Marea Britanie şi UE au nevoie de reguli noi, „echitabile şi obligatorii” privind relaţiile după părăsirea efectivă a Uniunii Europene de către Regatul Unit. Oficialul german a adăugat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va avea consecinţe pe termen lung care sunt greu de estimat . Cu ocazia unei conferinţe organizate la Ministerul de Externe de la Berlin, Steinmeier a mai spus că era în interesul Marii Britanii să iniţieze rapid procedura de ieşire având în vedere efectele economice care sunt deja evidente.

SPORT

Începem campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 2018 cu oameni noi. Naţionala de fotbal a României are un nou selecţioner, pe neamţul Christoph Daum, un nou staff tehnic, dar şi jucători noi. Daum şi-a permis să cheme la lot pentru partida cu Muntenegru de pe 4 septembrie fotbalişti care nu apăreau foarte des pe radarul selecţionerilor ce l-au precedat. Astfel, între obişnuiţii naţionalei Chipciu, Popa, Pantilimon sau Dragoş Grigore şi-a făcut apariţia şi Eric Bicfalvi. În vârstă de 28 de ani, Bicfalvi este unul dintre fotbaliştii români cu cea mai curioasă evoluţie profesională. Plecat de la Steaua în 2012, Eric a reveni în atenţia microbiştilor după ce a reuşit să devină golgheterul Ucrainei, peste faimosul Alex Teixeira, din postura de coordonator de joc la Volyn Luţk.

Nicolae Stanciu a devenit în această săptămână cel mai scump jucător din istoria Ligii 1, fiind vândut de Steaua la Anderlecht pentru suma de 9,8 milioane de euro (7,8 milioane acum, plus alte 2 milioane dacă va juca peste 50% din meciurile lui Anderlecht), iar jucătorul a fost învoit de selecţionerul Christoph Daum pentru a se putea deplasa în Belgia. Stanciu i-a cerut acordul lui Daum să se prezinte la lot cu întârziere pentru a putea efectua vizita medicală la Anderlecht şi să îşi pună semnătura pe contractul în urma căruia va încasa aproximativ 900.000 de euro pe sezon.

Daum i-a permis lui Stanciu să plece, dar astăzi a taxat dur atitudinea clubului din Belgia, pe care l-a acuzat de amatorism. Tehnicianul german spune că a fost de acord doar pentru că realizarea mutării însemna foarte mult pentru mijlocaş, dar că Anderlecht nu a dat deloc dovadă de profesionalism. Daum va debuta pe banca naţionalei la sfârşitul acestei săptămâni, pe 4 septembrie, în partida România – Muntenegru, prima din campania de calificare pentru CM 2018. Meciul se va disputa pe Cluj Arena, de la 21:45.

Steaua pare că şi-a găsit un nou fundaş central. Presa din Grecia anunţă că Dimitrios Chatziisaias ar putea veni în România, sub formă de împrumut. Stopper-ul ar fi trebuit să fie sub comanda lui Reghecampf încă din momentul plecării lui Varela, dar atunci grecul în vârstă de 23 de ani a refuzat împrumutul la Steaua. Ca urmare, PAOK Salonic a fost nevoită să mărească oferta pentru Varela pentru a suplini astfel că nu-l poate include în tranzacţie şi pe Chatziisaias. Chatziisaias a refuzat în această vară o altă variantă de împrumut, la Cadiz, în liga a doua din Spania. Se pare că perspectiva de a juca alături de roş-albaştri în Europa League l-a determinat pe fundaşul grec să revină asupra deciziei.

Selecţionerul Christoph Daum a dezvăluit că şi-ar fi dorit să-l cheme pe Florin Niţă la lot, după accidentarea lui Ciprian Tătăruşanu, însă s-a văzut pus în situaţia de a-l alege pe Cristian Bălgrădean (Concordia Chiajna), deoarece Steaua nu ar fi rămas fără portar în vederea restanţei cu CSM Poli Iaşi, ce se va disputa pe 31 august. Tehnicianul german spune că a contactat clubul Steaua pentru a-l chema pe Niţă, un portar aflat într-o formă foarte bună în ultimul timp, dar că s-a lăsat păgubaş după ce a aflat că CSM Poli Iaşi nu e de acord cu o nouă amânare a partidei. Daum e deranjat de faptul că oficialii fotbalului românesc au permis disputarea unui meci oficial într-o perioadă „FIFA”, dedicată exclusiv echipelor naţionale şi anunţă că va lua măsuri în acest sens: „Niciodată nu voi mai fi de acord cu aşa ceva!”.

Naţionala României se pregăteşte de primul meci din campania de calificare la Campionatul Mondial din 2018, primul meci al lui Christoph Daum pe banca „tricolorilor”. Florin Andone, unul dintre jucătorii importanţi ai echipei naţionale, a fost impresionat de prima întâlnire cu noul selecţioner şi este convins că germanul va insufla României dorinţa de câştiga fiecare meci şi o mentalitate de învingători. Andone şi Keşeru au părăsit antrenamentul de azi al naţionalei, dar nu este nimic grav. Decizia a fost luată ca o măsură de precauţie pentru a preveni eventaale accidentări mai grave.

Nicolae Stanciu a părăsit-o pe Steaua după trei sezoane petrecute la echipa roş-albastră. Mijlocaşul în vârstă de 23 de ani a semnat un contract pe cinci sezoane cu Anderlecht şi a devenit cel mai scump transfer realizat vreodată de un club din România: 9,8 milioane de euro vor plăti belgienii, per total, pentru achiziţia românului. Stanciu a acordat un interviu pentru site-ul oficial al Stelei în care a vorbit despre perioada petrecută la echipa pregătită de Laurenţiu Reghecampf, precum şi despre transferul său la Anderlecht.

Din luna septembrie, CS Pandurii Târgu Jiu şi CSU Craiova vor împărţi stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin. La solicitarea televiziunilor care deţin drepturile TV pentru Liga I, LPF a obligat clubul din Bănie să joace meciurile de pe propriul teren pe o arenă cu nocturnă, pentru a evita ca partidele din perioada următoare nu poată fi transmise în prime-time, ci să se dispute la ore total nepotrivite pentru audienţe (ora 17 – septembrie / 15 – octombrie) / 14 – noiembrie / 13 decembrie, cum era cazul stadionului Extensiv).

Paradoxul face ca, până la finele sezonului regulat, atât Pandurii Târgu Jiu, cât şi CSU Craiova să joace în aceeaşi rundă pe propriul teren, ceea ce înseamnă că, în decurs de 2/3 zile, pe arena de 18.000 de locuri, de la malul Dunării, să fie programate 2 jocuri. În această situaţie, gazonul ar putea ceda, iar antrenorul Pandurilor, Petre Grigoraş, speră ca echipa sa să fie prima care joacă meciul de la Severin, în runda respectivă.
Selecţionerul Chiristoph Daum s-a arătat deranjat, într-o conferinţă de presă ţinută astăzi, că partida Steaua – CSM Poli Iaşi a fost reprogramată în perioada în care România pregăteşte partida cu Muntenegru, din preliminariile CM 2018, fiind astfel forţat să-l convoace pe Cristian Bălgrădean, în locul lui Florin Niţă, după ce Ciprian Tătăruşanu s-a accidentat. „Nu voi mai fi niciodată de acord cu aşa ceva”, a anunţat Daum, iar imediat a venit şi răspunsul lui Reghecampf, unul în care tehnicianul Stelei a ţinut să precizeze că Niţă ar fi trebuit să fie prima opţiune pentru echipa naţională, ţinând cont de ce a arătat în debutul de sezon. Reghecampf spune că nu înţelege de ce selecţionerul german al României a deschis discuţia privind rejucarea meciului Steaua – CSM Poli Iaşi, din moment ce cele două cluburi ajunseseră la o înţelegere şi primiseră şi acceptul FRF.

La solicitarea preşedintelui Florin Prunea, situaţia fostului internaţional de tineret Alexandru Creţu a fost analizată, ieri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Director al CSM Politehnica Iaşi. La finalul discuţiilor, membrii acestui organism au concluzionat că jucătorul ar trebui păstrat la Iaşi, dar l-au împuternicit pe Florin Prunea să ia o decizie finală în acest caz. Cum şeful executivului din Copou a venit cu propunerea ca Alex Creţu să fie pus pe lista de transferuri, şansele par minime ca jucătorul dorit de Steaua în urmă cu un an şi jumătate să continue la CSM Poli.

Alin Toşca a plecat din cantonamentul echipei naţionale de la Mogoşoaia. Fundaşul Stelei s-a prezentat la lot cu probleme medicale, iar după o evaluare medicii echipei naţionale au decis ca jucătorul să revină la echipa de club pentru a se recupera. Bogdan Vătăjelu, de la CS U Craiova, a fost chemat în locul lui Toşca. Fundaşul, care se află la prima convocare la lotul primei reprezentative, se va alătura „tricolorilor” în cursul zilei de astăzi.

Lotul lărgit pe care îl are la dispoziţie Christoph Daum:

Portari: Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra), Cristian Bălgrădean (Concordia Chiajna)

Fundaşi: Cristian Săpunaru (Astra), Valerică Găman (Karabükspor), Vlad Chiricheş (Napoli), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al Sailiya), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Steliano Filip (Dinamo), Gabriel Enache (FC Steaua Bucureşti)

Mijlocaşi: Vlad Achim (FC Steaua Bucureşti), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Răzvan Marin (FC Viitorul), Nicolae Stanciu (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Gabriel Torje (Terek Grozny), Romario Benzar (FC Viitorul), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti)

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Deportivo La Coruña), Claudiu Keşeru (Ludogorets), Dorin Rotariu (Dinamo)

Arbitrul englez Anthony Taylor va oficia la centru meciul România – Muntenegru, programat pe 4 septembrie, la Cluj-Napoca, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, potrivit site-ului oficial al UEFA. Anthony Taylor, 37 de ani, purtător al ecusonului FIFA din anul 2013, va fi ajutat la cele două tuşe de către conaţionalii Stuart Burt şi Stephen Child, respectiv de către al patrulea oficial Andre Marriner. Anthony Taylor a mai arbitrat doar de două ori în preliminariile unui turneu final de seniori, Macedonia – Belarus, scor 1-2, şi Cipru – Bosnia-Herţegovina, scor 2-3, în calificările pentru Euro 2016.

În actualul sezon, arbitrul englez a condus şi două jocuri din cupele europene, PAOK – Ajax, scor 1-2, în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, şi Anderlecht-Slavia Praga, scor 3-0, în returul play-off-ului pentru grupele Europa League. În Premier League, Taylor a acordat 11 cartonaşe galbene şi două penalty-uri în cele trei runde în care a oficiat la centru. Partida România – Muntenegru se dispută duminică, 4 septembrie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena.

Nicolae Stanciu a plecat la Anderlecht pentru 9,8 milioane de euro, cea mai mare sumă de transfer din istoria fotbalului românesc. Adrian Porumboiu, fostul patron de la Vaslui, îl felicită pe jucător şi pe oamenii din conducerea Stelei pentru această mutare reuşită. Porumboiu este de părere că Gigi Becali este un as la negocierilor şi a obţinut maximum din acest transfer. Pe de altă parte, fostul arbitru internaţional îl avertizează pe Stanciu să nu se lase luat de val pentru a nu claca în fotbalul european.

Arbitrul român Ovidiu Haţegan va oficia la centru meciul Belarus – Franţa, programat pe 6 septembrie, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Fotbal. Începutul lunii septembrie va consemna startul campaniei europene de calificare la Campionatul Mondial care va fi găzduit peste doi ani de Rusia. Pentru fotbalul din România, prima etapă a preliminariilor nu va însemna doar debutul echipei naţionale, care va întâlni Muntenegru pe 4 septembrie, de la ora 21:45, la Cluj-Napoca, pe Cluj Arena, ci şi prima delegare a unei brigăzi de arbitri de la noi din ţară.

De la promovarea în Liga I, FC Botoşani nu a obţinut niciun punct în meciurile jucate contra formaţiei Steaua Bucureşti. Pe 8 septembrie, cele două formaţii se vor întâlni din nou în Cupa Ligii iar oficialii botoşăneni speră din nou. Finanţatorul Valeriu Iftime consideră că echipa lui Leo Grozavu are o şansă în plus deoarece Steaua nu îl mai are pe Nicuşor Stanciu, un fotbalist care făcea diferenţa în campionatul românesc. FC Botoşani şi Steaua se vor întâlni în sferturile de finală ale Cupei Ligii, pe data de 8 septembrie, de la ora 20.30, partida urmând să se dispute pe stadionul Municipal.

După prima zi de la US Open, trebuie să ne declarăm mulţumiţi! E adevărat că înfrângerea neprevăzută a Irinei Begu ne lasă un gust amar, dar cel mai important e că avem două jucătoare din România în turul al doilea! Iar Monica Niculescu şi Ana Bogdan nu au fost doar jucătoare în noaptea de luni spre marţi, ci mai degrabă luptătoare! Monica şi Ana au obţinut două victorii dramatice, pe care le vor ţine minte multă vreme: Niculescu s-a mobilizat exemplar în decisivul cu Strycova, după ce jucătoarea din Cehia revenise incredibil de la 3-6 şi 3-5, în timp ce Bogdan a întors incredibil meciul cu Cîrstea, de la 0-6 şi 2-5!

Monica Niculescu câştigă cu 6-3, 6-7, 6-1 şi impresionează după multă vreme la simplu, pe când triumful Anei Bogdan (0-6, 7-5, 6-2 cu Cîrstea) are o valoare nepreţuită! Sportiva din Sinaia a câştigat primul meci al carierei într-un turneu de Grand Slam, chiar la debutul pe tablul principal al unei astfel de competiţii, iar cecul asigurat, în valoare de 77.000 de dolari, reprezintă o bază pe care se poate clădi cariera ei. Dar deocamdată nu e timp pentru planuri de viitor, pentru că miercuri urmează un duel teribil: Bogdan vs Niculescu!

Singurul român care a câştigat titlul mondial atât la amatori, cât şi la profesionişti, în box, Leonard Doroftei s-a întors după o lungă pauză în sala de antrenament de la Ploieşti. De această dată din postura de antrenor pentru Mihăiţă Golescu şi Răzvan Ţîru, doi dintre luptătorii care vor urca în ring la începutul lunii viitoare, dar nu pe reguli de box, ci pe K-1, într-o gală Superkombat. La 46 de ani, Doroftei şi-a regăsit motivaţia de a reveni în lumea sportului de contact. Printre sportivi, acolo unde se simte cel mai bine. În ultimele săptămâni, legendarul pugilist a mai susţinut antrenamente la Academia Superkombat din Capitală.

Cu cinci zile înaintea primului meci oficial din acest sezon, cel cu HCM Roman din Supercupa României (sâmbătă, ora 17:00, TVR), CSM Bucureşti a efectuat primul antrenament cu toate jucătoarele aflate sub contract. Cele nouă handbaliste care au evoluat la Jocurile Olimpice de la Rio au ajuns în Bucureşti, iar luni după-amiază au efectuat primul antrenament sub comanda lui Jakob Vestergaard, cel mai fericit om din tabăra CSM Bucureşti, având în vedere că de acum poate lucra cu mai mult de 8 jucătoare. Dacă Gnonsiane Niombla şi Camille Ayglon au afişat o stare euforică după finala de la Rio, în schimb, Isabelle Gullden şi Paula Ungureanu nu şi-au ascuns dezamăgirile după Jocurile Olimpice.

Suspendarea pentru dopaj primită de Maria Şarapova generează un şoc în clasamentul WTA. După numai 7 luni de absenţă din circuitul profesionist, rusoaica a picat 89 de locuri în clasamentul WTA, poziţionându-se în acest moment pe 95 în lume. Şarapova se află sub Sorana Cîrstea (86 WTA) în ierarhia mondială, iar picajul va continua având în vedere că interdicţia de a juca tenis se menţine până în 2018 (dacă hotărârea luată de ITF nu se modifică după apel).

Suspendată din tenis după ce s-a dopat cu meldonium, Maria Şarapova îşi umple timpul mergând la plajă şi la evenimente mondene, dar respectivele activităţi nu îi aduc puncte WTA şi nici nu pot abate atenţia de la dezastrul din clasamentul oferit publicităţii luni. „Masha”, jucătoarea care începea anul pe locul 4 WTA, ocupă poziţia 95 WTA în această săptămână! Evident că fostul lider mondial va ieşi în curând din Top 100 WTA; aşa că atunci când va reveni pe teren, la aproape 31 de ani, rusoaicei îi va fi extrem de greu să reintre în top.

Cel mai elocvent exemplu despre cât de mult se pot schimba lucrurile în tenisul feminin într-o perioadă atât de scurtă este reprezentat de noul statut al Soranei Cîrstea în raport cu Maria Şarapova! Sportiva noastră a început sezonul pe locul 244 WTA, pentru ca acum să o devanseze pe Şarapova cu 9 poziţii. Rusoaica a jucat un singur turneu în 2016, la Australian Open, iar după eliminarea din sferturile competiţiei a fost depistată pozitiv cu meldonium şi pedepsită aspru de către Federaţia Internaţională de Tenis, cu o suspendare de doi ani.

PROGNOZA METEO
30 August 2016

Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, dar mai ales în jumãtatea de sud. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse și descãrcãri electrice, îndeosebi în zonele de munte, iar local, mai ales dupã-amiazã și la începutul nopții și în centrul, nordul și sud-estul teritoriului. Vor fi condiții de grindinã, iar izolat cantitãțile de apã pot depãși 15…20 l/mp. Vântul va prezenta intensificãri în regiunile estice, iar în rest va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în nordul Moldovei și 34 de grade în sudul Olteniei, iar cele minime între 10 și 20 de grade, mai ridicate pe litoral, spre 22 de grade, dar ușor mai coborâte în estul Transilvaniei.

Bucuresti

Vremea va fi cãlduroasã, cu o maximã termicã în jurul a 31 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate mai ales spre searã, când vor fi condiții de averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura minimã va fi de 17…19 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *