Stiri pe scurt 3 Septembrie 2016

Stiri pe scurt 3 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  3 Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 septembrie. În 2003, a încetat din viaţă Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film; filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler, „Olympia”, „Triumph des Willens”, deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice; în anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă comentariile criticilor nu au omis răspunderea morală a creatorului de artă (n. 22 august 1902).

Universitatea din Bucureşti demarează, 3 septembrie, înscrierile pentru a doua sesiune de admitere la facultate. A doua sesiune de admitere la studiile de licenţă şi masterat de la Universitatea din Bucureşti începe, 3 septembrie. Data limită pentru înscrierea la facultăţile Universităţii din Bucureşti este duminică, 11 septembrie 2016, iar examenele de admitere se organizează în perioada 14 – 19 septembrie 2016. Data de afişare a rezultatelor este 23 septembrie 2016. Taxele de înscriere variază între 330 de lei (Facultatea de Drept) şi 80 de lei (Facultatea de Fizică). Numărul total de locuri pentru sesiunea din septembrie 2016 alocat programelor de studii de licenţă la nivelul Universităţii din Bucureşti este de 348 de locuri la buget şi aproximativ 1500 de locuri la taxă.

O tânără de 27 de ani a ajuns la spital după ce a fost rănită de o săgeată în timp ce se afla la o terasă din localitatea Cernica, judeţul Ilfov, fiind deschis un dosar penal. Accidentul a avut loc, în timp ce femeia de 27 de ani se afla, alături de un bărbat la o terasă din localitatea Cernica, situată în apropierea unui poligon. Tânăra a fost lovită de o săgeată provenită de la un bărbat care tragea cu arcul într-un parc de distracţii din apropiere, poligonul neavând nevoie de autorizaţii pentru activităţile desfăşurate în zona respectivă. Poliţiştii au fost anunţaţi de bărbatul care o însoţea pe femeie, autorul fiind identificat şi cercetat pentru vătămare corporală din culpă. Tânără a fost transportată la spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală unde a fost supusă unei operaţii. Starea femeii este bună, urmând ca peste câteva zile să fie externată, au precizat medicii.

Un cetăţean irakian, suspect de propagandă spre ideologia jihadistă, declarat joi indezirabil pentru o perioadă de 10 ani de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, a fost îndepărtat vineri noaptea de pe teritoriul României.Irakianul a intrat în atenţia SRI în 2013, după ce a ajuns în România în baza unei vize de studii. Concret, irakianul s-a remarcat printr-un profil religios radical, „manifestând în repetate rânduri intoleranţă faţă de occidentali şi musulmanii şiiţi, derulând activităţi de propagandă menite să atragă coreligionari din ţara noastră spre ideologia jihadistă / ideologia DAESH”.

Primarul Capitalei, primarii de sector, primarii oraşelor şi comunelor vor putea să-şi angajeze un consilier personal pentru relaţia cu diaspora, potrivit unei propuneri legislative privind administraţia publică locală, semnată de 23 de deputaţi şi senatori PNL şi PSD. niţiatorii spun că în acest fel se poate crea o „legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuă în dezvoltarea ţării noastre”. Ei mai spun, în expunerea de motive, că unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicare românilor din diaspora în dezbaterile politice interne, dar şi în procesul politicii de administraţie locală.

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au descoperit, ascunse într-un autocar cu destinaţia Turcia, mai multe pachete care conţineau peste 360.000 euro şi dolari, bani pe care o femeie încerca să îi scoată ilegal din ţară. Poliţiştii de frontieră au verificat călătorii şi bagajele lor, descoperins, ascunse sub scaunul şoferului şi sub spaţiul destinat pentru acumulatorii auto, mai multe pachete învelite în folie şi bandă adezivă care conţineau 223.000 euro şi 138.000 de dolari.

Banii aparţineau Georgianei I., în vârstă de 35 ani, din Giurgiu, care nu a putut justifica legalitatea provenienţei şi destinaţia sumelor de bani ascunse în autocar. Aceasta a declarat că a primit banii de la două persoane din Bucureşti, care au rugat-o să-i transporte, în schimbul unui comision, în Bulgaria, unde urmau să se reîntâlnească şi să-i restituie. Intreaga sumă de bani a fost ridicată, iar cercetările continuă.

Traficul rutier pe DN2 (E85) se desfăşoară cu dificultate între municipiile Suceava şi Fălticeni, unde şoferii a circa 40 de camioane, tractoare şi autoturisme protestează faţă de scumpirea RCA. Din cauza protestului, traficul rutier între Suceava şi Fălticeni se desfăşoară cu dificultate.

Facebook testează o nouă caracteristică. Este vorba de un filtru pentru conţinutul pentru adulţi. Unii utilizatori au descoperit în ultimele zile că au posibilitatea să ascundă postările pe care Facebook le consideră ca fiind „pentru adulţi”. Compania a confirmat pentru Business Insider că a construit un nou filtru, cu trei setări: No Filter, Warn Only şi Filter.

În primul caz filtrul este dezactivat, iar în al doilea utilizatorii sunt notificaţi atunci când este afişat conţinut pentru adulţi. Pentru ca filtrul să fie activat permanent trebuie selectată setarea Filter. Cei care au fost incluşi în grupul de teste au văzut în partea de sus a News Feed-ului un banner cu mesajul „Remove Mature Posts From News Feed”. Facebook nu a oferit detalii despre conţinutul pe care îl consideră a fi „pentru adulţi” şi nici nu a spus dacă va implementa pentru toţi utilizatorii noul filtru.

Marian Godină susţine că după ce a scris un comentariu la postarea lui Petre Tobă, prin care fostul ministru făcea un rezumat al realizărilor sale la MAI, a fost criticat de câţiva colegi, poliţistul precizând că, în calitate de agent de poliţie, nu a simţit nimic din lista de realizări. Precizările lui Godină vin după ce mesajul prin care susţinea că cel mai bun lucru pe care l-a făcut Petre Tobă în mandatul de ministru a fost să îşi dea demisia ar fi fost criticat de mai multe persoane.

În urmă cu 4 ani, oamenii de ştiinţă ruşi descopereau în zona râului Kolyma, din nord-estul Siberiei, 70 de seminţe îngropate la adâncimi cuprinse între 20 şi 30 de metri. Specialiştii susţin că seminţele au fost puse aici de veveriţele care trăiau în stratul de permafrost în urmă cu 30 de milenii. O echipă de experţi coordonată de cercetătorul David Gilichinsky (Academia Rusă de Ştiinţe) a analizat probe din ţesutul plancetar al fructelor uneia dintre plantele conservate în permafrost, „Silene stenophyla”. Cu ajutorul acelui ţesut, specialiştii au putut produce vlăstari, pe care i-au cultivat apoi folosind in vitro.

Oamenii de ştiinţă au mai încercat să cultiveze plante din seminţe descoperite în permafrost, însă niciuna dintre ele nu a supravieţuit. Cercetătorii ruşi au putut produce seminţe fertile, care au putut fi folosite pentru a creşte o nouă generaţie de plante. Pe parcurs ce acestea se dezvoltau, experţii au aflat că floarea sălbatică producea mai mulţi muguri decât cea întâlnită astăzi în tundra siberiană, însă vlăstarii care supravieţuiau erau mult mai puţini. Specialiştii şi-au dat astfel seama că specia de plantă dispărută avea un alt fenotip decât cea actuală, iar acesta îi permitea să crească în mediul extrem din Epoca de Gheaţă. Specialistul a mai spus că ţesuturile unor plante care au trăit într-o perioadă mult mai veche decât cea studiată de experţii ruşi ar putea fi aduse la viaţă, revelând schimbările care au avut de-a lungul timpului în ecosistemele Epocii de Gheaţă.

Elena Băsescu şi Bogdan Ionescu au divorţat, după un mariaj de patru ani, informaţia fiind confirmată de fiica fostului preşedinte al României, pe pagina sa de Facebook, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora mariajul celor doi s-a încheiat. Elena Băsescu s-a căsătorit în anul 2012 şi are doi copii.

Poliţiştii de frontieră de la Moraviţa şi Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au prins, şapte migranţi din Kosovo, Etiopia şi Eritrea. Poliţiştii de frontieră din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au observat, cu ajutorul aparaturii pe termoviziune, în vegetaţia din apropierea frontierei cu Serbia, pe direcţia localităţii Valcani, două femei. Acestea au fost transportate la sediul Poliţiei de Frontieră, iar în urma verificărilor s-a stabilit că acestea sunt din Etiopia şi Eritrea care au intrat legal în ţară, în baza documentelor personale şi a vizei valabile, însă deoarece vizele au expirat au încercat să treacă ilegal frontiera, cu intenţia de a ajunge în Germania.

Totodată, poliţiştii de frontieră din Moraviţa, judeţul Timiş, au depistat, în apropierea frontierei cu Serbia, cinci bărbaţi care au încercat să treacă ilegal frontiera cu România. Cei cinci bărbaţi din Kosovo, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 ani, nu aveau documente de identitate asupra lor, ei declarând că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei. În ambele cazuri se efectuează cercetări pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cele şapte persoane urmează să fie predate Serviciului pentru Imigrări Timiş.

Mark Zuckerberg, directorul executiv al Facebook, s-a declarat „profund dezamăgit” după ce o rachetă Falcon 9 care avea la bord un satelit al companiei a explodat în timpul unor teste efectuate la Cape Canaveral. Satelitul în valoare de 95 milioane de dolari aparţinea organizaţiei Internet.org, o iniţiativă a lui Zuckerberg prin care doreşte să ofere internet în zonele sărace sau greu accesibile.

Racheta Falcon 9 aparţinea companiei SpaceX, co-fondată de Elon Musk. Şeful Facebook se află în aceste zile în Africa. Din fericire, potrivit lui Zuckerberg, Internet.org dispune şi de alte tehnologii, precum drona Aquila. Aceasta va fi alimentată cu energie prin intermediul panourilor solare montate pe aripile cu o anvergură mai mare decât cea a celor de pe Boeing 737. Dronele Aquila vor furniza internet în Africa şi America Latină.

Circulaţia rutieră este îngreunată, Circulaţia rutieră este îngreunată, sâmbătă dimineaţă, pe DN2, între Buzău şi Râmnicu Sărat, din cauza unui accident în urma căruia o persoană a fost rănită, pe DN2, între Buzău şi Râmnicu Sărat, din cauza unui accident în urma căruia o persoană a fost rănită. În această zonă a avut loc un accident în care au fost implicate trei autoturisme. Reprezentanţii IPJ Buzău au declarat că din primele date a reieşit că în localitatea Poşta Câlnău trei maşini s-au ciocnit, iar o persoană a fost rănită.

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic, adică cu produse agricole ecologice, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, aferente anului 2015. Pe primul loc în clasament se află Spania, care a cultivat anul trecut produse „bio“ pe o suprafaţă de 1,4 mil. hectare, urmată de Franţa cu un milion de hectare cultivate şi Polonia cu 500.000 de hectare de agricultură ecologică. În România, suprafaţa agricolă cultivată cu produse ecologice aproape că s-a triplat în ultimii zece ani de la circa 65.000 de hectare în 2006 la peste 175.000 de hectare anul trecut. Proximitatea faţă de Capitală îi asigură fermierului din Joiţa piaţă de desfacere, dar pe de altă parte forţa de muncă este mai scumpă decât în alte zone ale ţării.

Majoritatea lucrătorilor din sectorul agri¬col preferă să lucreze în străinătate pe salarii mai mari. Termenul de agricultură ecologică, este similar cu agricultură organică sau biologică, produsele agricole „bio” fiind crescute cât mai natural, fiind interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor şi antibioticelor. Raportată la suprafaţă agricolă a României, care este de circa 13 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu produse ecolo¬gice (175.000 de hectare) este nesemnificativă, reprezentând sub 1%. Produsele eco-logice sunt încă un segment de nişă din cauza preţului mai mare comparativ cu cel al produselor obişnuite.

Circulaţia rutieră pe Autostrada Soarelui este blocată în localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi, după ce camion încărcat cu cereale s-a răsturnat peste parapetul care separă sensurile de mers şi s-a izbit de o maşină. Autocamionul, care circula pe sensul către Capitală, s-a răsturnat peste parapetul care separă sensurile de mers şi s-a izbit de un alt autoturism care se deplasa regulamentar. Traficul se desfăşoară îngreunat, pe o singură bandă, pe sensul către Bucureşti, iar către Constanţa circulaţia este întreruptă, în timp ce poliţiştii au deviat autovehiculele pe un drum vechi.

O paradă de fachiri, domniţe şi personaje din desene animate, atelierele creative şi cursuri de dans în aer liber au loc la Festivalul „Sinaia Forever”, a cărui temă aleasă în acest an este „Inspiraţia”. Festivalul „Sinaia Forever” a început vineri seara, cu o paradă la care au participat zeci de localnici, turişti şi personaje ce fac parte din povestea acestei ediţii, respectiv fachiri, domniţe şi persoane din desene animate, însoţite de fanfară. Circa 50.000 de turişti sunt aşteptaţi să participe la „Sinaia Forever”, pe care organizatorii îi învită să descopere Sinaia.

În cadrul festivalului ajuns la ediţia a 22-a, cu tema “Inspiraţia”, sunt pregătite atelierele creative şi de ştiinţă distractivă în orăşelul cunoaşterii, iar doritorii pot învăţa de la cei mai iscusiţi meşteşugari cum să transforme lemnul, sticla, lutul şi alte materiale în obiecte decorative. Festivalul a adus, de-a lungul anilor, în centrul atenţiei aspectele cu care locuitorii din Sinaia se mândresc, respectiv cultura, natura, istoria, bunul gust şi atitudinea. La Festivalul „Sinaia Forever” vor mai avea loc concerte, spectacole de teatru, de balet, jocuri pentru copii şi o expoziţie de flori. Festivalul se va încheia duminică.

Totodată, au loc cursuri de dans în aer liber, iar o echipă de căţărători îi învaţă pe doritori cum să se caţere pe un panou de escaladă.

Deschiderea oficială a Concursului Enescu 2016, care are loc în perioada 3 – 25 septembrie, a fost marcată printr-o conferinţă de presă care a avut loc pe 1 septembrie la Ateneul Român, în prezenţa artiştilor care susţin Concertul de Deschidere a Concursului. Anna Tifu, Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu şi Sebastian Androne, patru dintre cei mai promiţători artişti ai momentului, laureaţi ai Concursului Enescu, au povestit despre puterea visurilor şi a muzicii de a duce societatea mai departe, în cadrul conferinţei de presă care a marcat deschiderea oficială a Concursului Enescu 2016.

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Desfăşurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi – membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intemediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului şi Festivalului. La această ediţie, Concursul Enescu aduce, în premieră, şi transmisii live în străinătate.

Apropo TV, una dintre cele mai longevive emisiuni, se întoarce cu sezonul 24, care debutează duminică, 11 septembrie, de la 13:05, două dintre subiectele ediţiei fiind aplicaţia Pokemon Go şi Cuminţenia Pământului. Astfel, revin şi rubricile lansate sezonul trecut. TrendBox – un serial cu invitaţi în studio, dedicat trendurilor tehnologice, şi nu numai, care îi ajută pe telespectatori să înţeleagă mai bine în ce lume complicată şi costisitoare trăiesc. Se întorc, de asemenea, rubricile îndelung consacrate. Pubfather – clasicul segment dedicat publicităţii, susţinut de Andi Moisescu şi invitaţii săi. În prima ediţie a acestui sezon aceştia vor discuta despre Cuminţenia Pământului şi proverbiala noastră generozitate scoţiană.

Fie că este într-o piscină sau la mare, înotul poate fi periculos pentru copii, dar şi pentru adulţi. ”Înecul pe uscat” a ucis, subit, un băiat din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Fenomenul este cunoscut cu denumirea de ,,înec pe uscat” sau ,,înec secundar”. Experţii avertizează că oamenii care au fost salvaţi de la înec pot muri din cauza înecului secundar. Joe Mulligan, de la Crucea Roşie din Statele Unite ale Americii, a declarat: ,,Înecul sau înecul secundar este acelaşi lucru, chiar dacă al doilea poate surveni în 48 de ore. Ceea ce este mai important este ca oameni să conştientizeze că se pot îneca şi după ce au fost salvaţi din apă”.

Acesta explică faptul că fenomenul apare după ce o persoană supravieţuieşte unui înec. Apa inhalată în plămâni poate irita învelişul interior al plămânilor. Aceasta cauzează inflamaţia şi umflarea plămânilor, făcând aproape imposibilă inspirarea oxigenului şi expirarea dioxidului de carbon. În funcţie de cantitatea apei inhalate şi de calitatea acesteia (apă din mare sau apă potabilă), fenomenul poate surveni în câteva ore sau o zi. Mulligan afirmă că ,,fenomenul este destul de rar, însă dacă cineva a fost în pragul înecului ar trebui monitorizat în primele 48 de ore”. Vara aceasta, un copil de 10 ani din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii, a murit la câteva ore după ce a ieşit din piscină.

Premierul spaniol în funcţie Mariano Rajoy a pierdut, şi al doilea vot de încredere al Parlamentului pentru un al nou mandat în fruntea guvernului de la Madrid, lucru ce ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate. La prima tentativă, care a avut loc miercuri, şeful Guvernului spaniol a primit doar 170 de voturi de încredere, fiind la o distanţă de şase voturi pentru a atinge majoritatea necesară, de 176 din 350.

Cum nu au existat abţineri, rezultatul votului de vineri a fost identic cu cel de miercuri. Partidul liberal Ciudadanos a votat în favoarea lui Rajoy, la fel ca şi un mic partid din insulele Canare. Pe de altă parte, împotriva premierului în funcţie au votat socialiştii, alianţa anti-austeritate Unidos Podemos şi partidele regionale din Ţara Bascilor şi Catalunia.

Autorităţile franceze intenţionează să desfiinţeze „cât mai repede posibil” tabăra de refugiaţi aflată în apropiere de oraşul Calais din nordul ţării. În lunile februarie şi martie, autorităţile au demontat partea de sud a taberei, unde locuiesc mai multe mii de imigranţi care încearcă să ajungă în Marea Britanie. Potrivit autorităţilor locale, în partea de nord a taberei, trăiesc aproximativ 7.000 de imigranţi, însă grupurile umanitare plasează numărul imigranţilor din această tabără la aproape 9.000.

Presedintele american Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, au înaintat, Secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, planul lor de a adera la acordul de la Paris care prevede reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră pentru a limita impactul încălzirii globale. Obama şi Xi s-au angajat să coopereze şi în legătură cu două alte acorduri globale de mediu – un amendament la Protocolul de la Montreal privind eliminarea agenţilor de răcire pentru aparatele de aer condiţionat şi o măsură referitoare la reducerea emisiilor de carbon din sectorul aviaţiei. În luna decembrie a anului trecut, la Paris, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră şi menţinerea creşterii temperaturii globale la un nivel „mult sub” 2 grade Celsius.

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte decretat instituirea la nivel national a „stării de anarhie”, după ce gruparea teroristă Abu Sayyaf au detonat o bombă în oraşul Davao, cauzând decesul a 14 persoane şi rănirea a aproximativ 70. Duterte, care a inspectat locul atacului de vineri seară, ce s-a petrecut într-o piaţă de noapte din centrul oraşului Davao, a declarat că instituirea stării de anarhie nu constituia o impunere a legii marţiale. Aceasta ar permite trupelor militare să fie dislocate în centrele urbane pentru a susţine poliţia în operarea unor puncte de control şi ar creştere numărul de patrule pe străzi.

Incidentul a avut loc chiar în perioada în care preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se află în Davao, însă acesta se afla departe de locul exploziei, a declarat fiul său, Paolo, care este şi viceprimar al oraşului. Explozia s-a produs într-o piaţă aflată în apropierea hotelului Marco Polo, care este în mod frecvent vizitat de preşedintele filipinez, care amterior a fost primar al oraşului. Un purtător de cuvânt al Abu Sayyaf, Abu Rami, a anunţat că gruparea este responsabilă pentru explozie, dar Duterte a spus anchetatorii i-au în calcul şi alţi posibili suspecţi, printre care sindicatele de droguri.

SPORT

România începe duminică, de la 21:45, cursa spre CM 2018 Rusia, cu partida cu Muntenegru, prima din Grupa E a preliminariilor. Selecţionerul Christoph Daum îşi va face şi el debutul pe banca naţionalei, în partida ce se va disputa pe Cluj Arena. Tricolorii au plecat în această dimineaţă spre Cluj, fără să ofere declaraţii pe aeroport. În această seară, România are programat antrenamentul oficial înainte de meciul cu Muntenegru, ce va avea loc însă pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu (arena CFR-ului), acolo unde se vor antrena şi oaspeţii de mâine. Decizia a venit la recomandarea UEFA, în încercarea de a proteja gazonul şi aşa afectat de pe Cluj Arena. Tot astăzi, selecţionerul Daum are programată o conferinţă de presă în care va prefaţa meciul cu Muntenegru.

Lot România pentru meciul cu Muntenegru, din preliminariile CM 2018

Portari: Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra), Cristian Bălgrădean (Chiajna)

Fundaşi: Cristian Săpunaru (Astra), Valerică Găman (Karabükspor), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al Sailiya), Bogdan Vătăjelu (Craiova), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Steliano Filip (Dinamo), Gabriel Enache (FC Steaua Bucureşti)

Mijlocaşi: Vlad Achim (FC Steaua Bucureşti), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Răzvan Marin (FC Viitorul), Nicolae Stanciu (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Gabriel Torje (Terek Grozny), Romario Benzar (FC Viitorul), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti)

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Deportivo La Coruña), Claudiu Keşeru (Ludogorets), Dorin Rotariu (Dinamo)

După 20 de ani de aşteptare, România speră la o nouă calificare la un turneu final al Campionatului Mondial, însă misiunea noului selecţioner Christoph Daum şi a elevilor săi nu va fi deloc uşoară. Tricolorii au fost repartizaţi în Grupa E în urma tragerii la sorţi ce a avut loc anul trecut în Rusia, la Sankt Petersburg, iar pentru calificarea la CM 2018 se vor lupta cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan. Echipele din Europa au fost împărţite în nouă grupe preliminare, din care doar primul loc se califică direct la CM 2018 Rusia.

Cele mai bune opt locuri doi din cele nouă grupe vor avansa în play-off-ul de calificare, în timp ce ultima clasată (locul 9) din topul locurilor doi va fi eliminată. Astfel, România trebuie să câştige Grupa E pentru a fi sigură de calificarea la CM 2018, o misiune extrem de dificilă în viziunea oamenilor din fotbalul românesc, în condiţiile în care vom întâlni Polonia – sfertfinalistă la Euro 2016 şi o naţională a Danemarcei în creştere, cu un lot tânăr, ajuns acum aproape de maturitate.

Meciuri România preliminarii CM 2018. Program Grupa E şi rezultate

4 septembrie 2016: Danemarca – Armenia, Kazahstan – Polonia (ora 19:00), România – Muntenegru (ora 21:45)

8 octombrie 2016: Armenia – România, Muntenegru – Kazahstan (ora 19:00), Polonia – Danemarca (ora 21:45)

11 octombrie 2016: Kazahstan – România (ora 19:00), Danemarca – Muntenegru, Polonia – Armenia (ora 21:45)

11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)

26 martie 2017: Armenia – Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru – Polonia, România – Danemarca (ora 21:45)

10 iunie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – Armenia, Polonia – România (ora 21:45)

1 septembrie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Danemarca – Polonia, România – Armenia (ora 21:45)

4 septembrie 2017: Armenia – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan (ora 21:45)

5 octombrie 2017: Armenia – Polonia (ora 19:00), Muntenegru – Danemarca, România – Kazahstan (ora 21:45)

8 octombrie 2017: Danemarca – România, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru (ora 19:00)

Preliminarii CM 2018 Europa – grupele de calificare la Campionatul Mondial din Rusia

Grupa A: Olanda, Franţa, Suedia, Bulgaria, Belarus, Luxemburg

Grupa B: Portugalia, Elveţia, Ungaria, Feroe, Letonia, Andorra

Grupa C: Germania, Cehia, Irlanda de Nord, Norvegia, Azerbaijan, San Marino

Grupa D: Ţara Galilor, Austria, Serbia, Irlanda, Moldova, Georgia

Grupa E: ROMÂNIA, Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia, Kazahstan

Grupa F: Anglia, Slovacia, Scoţia, Slovenia, Lituania, Malta

Grupa G: Spania, Italia, Albania, Israel, Macedonia, Liechtenstein

Grupa H: Belgia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Estonia, Cipru

Grupa I: Croaţia, Islanda, Ucraina, Turcia, Finlanda

Vlad Chiricheş nu va putea fi folosit în meciul programat duminică, de la 21:45, pe Cluj Arena, după ce staff-ul mediac al naţioanlei a decis că fundaşul, care acuza dureri la genunchiul stâng, nu poate fi recuperat în timp util. Daum a decis să-i permită jucătorului de 26 de ani să părăsească cantonamentul echipei naţionale pentru a face investigaţii amănunţite în Italia, şi apoi să-şi continue recuperarea la echipa de club, Napoli. Chiricheş a efectuat ieri o artroscopie la o clinică din Roma, iar jurnalistul italian Gianluca Di Marzio a publicat primele detalii pe site-ul său. Analiza a relevat că fundaşul are o leziune superficială la meniscul medial al genunchiului stâng, ceea ce înseamnă că nu va lipsi foarte mult de pe teren. Foarte probabil, Napoli va face un anunţ oficial în aceste sens în cursul zilei de astăzi, susţine Di Marzio.

Dinamo e pe cale să transfere încă doi fotbalişti străini, un fundaş central şi un atacant, apoi va putea să se bată cu Steaua pentru titlu în acest sezon, anunţă Ioan Andone, antrenorul „roş-albilor“, care acum sunt pe locul 2 în clasament, la două puncte de echipa lui Gigi Becali. Ambii jucători e posibil să fie transferaţi până la începutul săptămânii viitoare, spune „Fălcosul“, care îi asigură pe suporteri că golgheterul Gnohere va rămâne la echipă.

România va avea din nou reprezentante în grupele competiţiilor europenei după un an negru în care toate echipele din Liga 1 au fost eliminate în preliminarii, iar coeficientul de ţară a avut mult de suferit. Astra şi Steaua vor evolua în grupele Europa League, după ce au ratat calificare în grupele Champions League. Cu 2,250 puncte au contribuit formaţiile din Liga 1 la coeficientul de ţară, în sezonul 2015-2016, iar contraperformanţa poate avea efecte imediate. România a început acest sezon pe locul 15 în clasamentul coeficienţilor, dar a pierdut deja o poziţie, ceea ce înseamnă că riscăm să rămânem fără al doilea loc în preliminariile Champions League (vicecampioana joacă pe ruta non-campioanelor). Iar şansele de a reveni în TOP 15 (locul 15 e ultimul care asigură două echipe în Champions League) par mici în acest moment.

Probabil cel mai în vogă agent al momentului, Mino Raiola are şi motive de nemulţumire în această vară, deşi a avut încasări uriaşe de pe urma transferurilor realizate (cele mai importante Ibrahimovic şi Pogba la United). Agentul de origine olandeză a lansat un atac extrem de dur la adresa antrenorului lui Liverpool, Jurgen Klopp, după ce atacantul Mario Balotelli a ajuns în Franţa, la Nice. Vârful italian a fost lăsat să plece liber de contract, după ce Klopp i-a transmis că nu intră în planurile sale la Liverpool, însă Raiola consideră că germanul s-a comportant sub orice critică cu Balotelli.

Fostul internaţional olandez Johan Boskamp, care a antrenat-o pe Anderlecht Bruxelles în anii ’90, a analizat în presa din Belgia campania de transferuri din această a clubului din Bruxelles. Steliştii Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu au ajuns la Anderlecht în această vară, pentru 10,8 milioane de euro, cu posibilitatea ca suma să sară de 13 milioane de euro, în funcţie de performanţele atinse de cei doi, însă Boskamp are cuvinte de laudă doar despre fostul decar al Stelei. Mai exact, fostul mijlocaş spune că Stanciu reprezintă cu adevărat un transfer important pentru Anderlecht, în timp ce ceilalţi jucători aduşi în această vară, printre care şi Chipciu, nu reprezintă un plus şi chiar afectează într-o oarecare măsură progresul unor jucători din propria pepinieră a clublui.

Simona Halep, a 5-a favorită a turneului, se duelează, de la ora 18:00, cu Timea Babos (Ungaria, 34 WTA) pentru un loc în optimile de la US Open. Pe centralul Arthur Ashe, acelaşi teren unde Simona a defilat în primele două tururi (6-0, 6-2 cu Kirsten Flipkens şi 6-3, 6-4 cu Lucie Safarova), se întâlnesc două jucătoare aflate probabil în cea mai bună formă a carierei. Halep a câştigat 15 din ultimele 16 meciuri dispuate în circuitul WTA, în timp ce Babos a reuşit două victorii de răsunet în ultima lună: le-a învins pe Belinda Bencic şi Dominika Cibulkova la Cincinnati, cu 7-5, 6-2, respectiv 4-6, 6-3, 6-1. De remarcat faptul că organizatorii de la US Open o tratează pe Simona ca pe o mare vedetă, puţini tenismeni având onoarea să joace toate meciurile din primele trei tururi pe arena centrală într-un turneu de Grand Slam.

”U” Cluj este pregătită pentru un nou start în Liga Naţională de handbal feminin, lotul echipei fiind deja conturat. Carmen Amariei, sărbătorita zilei (38 ani), va aborda sezonul 2016-2017 cu 20 de handbaliste. Cu lotul definitivat, ”U” Cluj a efectuat şi fotografia de prezentare în noul echipament de joc, tricouri cu dungi albe şi negre. Imaginea a atras imediat privirile, circa 40.000 de oameni vizualizând pagina de Facebook a echipei de handbal, în doar câteva ore. Echipamentul de joc semănă cu cel al echipei de fotbal Juventus Torino, dar directorul sportiv, Cosmin Sălăjan, ne-a contrazis imediat.

”U” Cluj îşi propune pentru noul sezon o clasare între cele mai bune 8 echipe ale Ligii Naţionale şi a demarat şi în oraş o campanie agresivă de promovare a echipei. Cu o Sală Polivalentă populată măcar cu 4.000-5.000 de oameni la fiecare meci, Clujul are la dispoziţie o arenă care o ajută din acest punct de vedere ”U” speră să revină puternic în prim-planul handbalului feminin.

Fotbalistul german Bastian Schweinsteiger nu a fost inclus în lotul formaţiei engleze Manchester United pentru meciurile din grupele Europa League. Schweinsteiger s-a antrenat separat sau cu echipa de rezerve a lui Manchester United de când a venit noul antrenor Jose Mourinho, înainte de a fi inclus în lotul de Premier League pentru sezonul actual. În lotul de 27 de jucători transmis la UEFA, Mourinho a preferat să înregistreze pentru Europa League un fundaş în vârstă de 18, Axel Tuanzebe, care nu a debutat încă pentru echipa mare într-un meci oficial. Bastian Schweinsteiger (32 de ani) a semnat un contract pe trei ani cu Manchester United în vara anului 2015, dar Mourinho i-a transmis de acum o lună că va fi „foarte dificil” să mai joace regulat la United.

Schweinsteiger a jucat, miercuri, ultimul său meci internaţional, în victoria cu 2-0 de pe teren propriu cu Finlanda. Mijlocaşul deţine recordul de apariţii pentru Germania la campionatele europene, 18, şi se retrage din postura de al patrulea cel mai selecţionat fotbalist german din toate timpurile. El a făcut parte din echipa Germaniei care a câştigat Campionatul Mondial din 2014 şi încheie cariera internaţională cu 121 de selecţii şi 24 de goluri înscrise. Manchester United face parte din grupa A a Europa League, alături de olandezii de la Feyenoord, turcii de la Fenerbahce şi ucrainenii de la Zorya.

Plecat de la Dinamo la finalul sezonului trecut, după ce nu a ajuns la o înţelegere cu patronul Ionuţ Negoiţă în privinţa prelungirii contractului, Mircea Rednic anunţă că e gata să preia o nouă echipă. „Puriul” va reveni în campionatul Belgiei, acolo unde a petrecut şase ani ca jucător şi unde le-a mai antrenat în trecut pe Standard Liege (2012-2013) şi Gent (2013-2014). Rednic nu a dezvăluit numele echipei cu care va semna, însă a ţinut să precizeze că a refuzat oferte din zona arabă, preferând să pregătească o formaţie din campionatul Belgiei.

Echipa feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat, vineri, în sferturile de finală ale Campionatelor Europene de Baschet 3×3 care se dispută la Bucureşti, în AFI Palace Cotroceni, între 2 şi 4 septembrie. România a încheiat Grupa A pe locul doi, cu o victorie în faţa Belgiei, scor 18-16 şi o înfrângere în faţa Ungariei, 13-17. Ungaria a învins Belgia în cel de-al treilea meci al grupei şi a avansat mai departe de pe primul loc. Gabriela Mărginean a fost cea mai bună marcatoare a tricolorelor şi a doua a competiţiei după prima zi, cu 16 puncte în ambele meciuri, fiind decisivă în victoria contra Belgiei, când a marcat jumătate din punctele echipei noastre. Sonia Ursu a marcat 10 puncte în cele două meciuri, Anca Şipoş 3 şi Andra Haas 2.

Tenismenii Novak Djokovic şi Rafael Nadal au avansat, sâmbătă, în optimi la US Open, ultimul turneu de Mare Şlem al anului, după ce au trecut de Mikhail Youzhny, respectiv Andrey Kuznetsov. Sârbul Novak Djokovic (locul 1 în clasamentul mondial) a profitat de abandonul rusului Mikhail Youzhny (poziţia 61 ATP), la scorul de 4-2 în primul set, după 32 de minute de joc. Youzhny, în vârstă de 34 de ani, a reclamat probleme la picior şi avea dificultăţi vizibile de deplasare în teren.

Djokovic, campion en-titre la Flushing Meadows, nu a jucat niciun minut în turul doi, întrucât cehul Jiri Vesely (49 ATP) s-a retras înainte de confruntare din cauza unei accidentări la antrebraţ. Sârbul s-a confruntat de asemenea cu o problemă la încheietură în ultimele luni, dar este vizibil nemulţumit de faptul că nu a jucat mai mult până acum la US Open. În optimile competiţiei americane, Novak Djokovic va juca împotriva britanicului Kyle Edmund (locul 84 ATP), cel care a produs una dintre surprize şi l-a eliminat pe americanul John Isner (al 21-lea jucător al lumii), scor 6-4, 3-6, 6-2, 7-6 (5). În primul tur, Edmund (21 de ani) a reuşit un alt rezultat surprinzător, învingându-l pe francezul Richard Gasquet (locul 15 ATP) în minimum de seturi.

În penultimul meci al zilei pe arena Arthur Ashe, spaniolul Rafael Nadal (locul 5 ATP) a câştigat lejer meciul împotriva rusului Andrey Kuznetsov (47 ATP), scor 6-1, 6-4, 6-2, după două ore. Nadal, dublu campion la US Open, nu a pierdut niciun set în acest an şi a stat destul de puţin timp pe teren. În optimile de finală, Rafael Nadal (30 de ani) îl va înfrunta pe francezul Lucas Pouille (25 ATP), care l-a învins în turul trei pe spaniolul Roberto Bautista Agut (17 ATP), scor 3-6, 7-5, 2-6, 7-5, 6-1. Nadal şi Djokovic se află pe aceeaşi parte de tablou şi s-ar putea întâlni în finală.

Achiziţiile făcute de Steaua în această vară nu compensează plecările, astfel că echipa lui Gigi Becali e, în acest moment, mai slabă decât în sezonul trecut, estimează Ioan Andone, antrenorul rivalilor de la Dinamo. Tehnicianul „câinilor roşii“ spune, totuşi, că sub comanda lui Reghecampf au ajuns şi doi fotbalişti pe care i-ar fi vrut şi el în echipă: De Amorim şi Boldrin. „Nu am crezut că vor pleca de la Astra. Dacă ar fi trecut de Copenhaga, sigur nu acceptau să se ducă la Steaua“, spune Andone.

Bugetul echipei Dinamo e, în sezonul 2016-2017, de 5,5 milioane de euro, anunţă antrenorul formaţiei, Ioan Andone, iar obiectivul – clasarea pe locurile 1-2. Tehnicianul „roş-albilor“ spune că bugetul e „bun pentru Liga 1“ şi explică motivul pentru care Dinamo încă nu se aventurează în licitaţii contra Stelei la achiziţiile de jucători: în 2010 „s-au cheltuit 15 milioane de euro şi n-am jucat în cupele europene, n-a fost niciun venit. Trebuie atenţie, dacă mai intri o dată în insolvenţă, nimeni nu te mai scoate“.

Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a fost cel mai rapid în sesiunea a doua de antrenamente libere de la Monza, înaintea Marelui Premiu de Formula 1 al Italiei. Hamilton a fost cronometrat cu 1 minut, 22 de secunde şi 801 miimi în cel mai bun tur de circuit, folosind pneuri supersoft. Timpul de pole position de anul trecut a fost întrecut încă din prima sesiune de antrenamente libere, cu pneuri soft. Extrem de cald, cu temperaturi la nivelul pistei mai ridicate decât cele din Belgia de weekendul trecut, viteze foarte mari şi o relativ mică diferenţă de performanţă între pneurile supersoft şi soft, au fost punctele cheie ale sesiunii de antrenamente libere de la Monza.

Temperatura la nivelul pistei a atins 46 de grade Celsius în a doua parte a zilei, iar temperatura ambientală a fost de peste 30 de grade, ceea ce a avut un efect direct asupra uzurii şi degradării (în special la pneurile supersoft). Cu compoziţia supersoft s-a realizat cel mai rapid timp al zilei de către pilotul Mercedes, Lewis Hamilton, dar avantajul de performanţă al acestei compoziţii comparative cu pneul soft este relativ mic: doar 0.6 secunde, până acum. Există o diferenţă clară între compoziţia soft şi cea medie, de aproape 1 secundă, toate cele trei compoziţii fiind utilizate azi.

Acest lucru sugerează că pneul soft va fi puternic utilizat în cursă, deşi echipele au o bună oportunitate de a rula perioade mai lungi şi guma supersoft. Ca de obicei, munca echipelor în sesiunea a doua de antrenamente libere s-a împărţit între simulările de cursă şi cele de calificare, cu scopul de a se obţine o imagine clară a uzurii şi degradării în condiţiile diverselor cantităţi de combustibil. Monza include cele mai ridicate viteze ale anului, piloţii apropiindu-se de 360km/h la şicana de la finalul liniei drepte. Cu o aderenţă din ce în ce mai ridicată pe măsură ce pista evoluează, aceste viteze impresionante ar putea creşte şi mai mult.

Afirmaţiile absolut surprinzătoare ale lui James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău, care a declarat pe 28 august că „Moldova nu e România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile provocări“, iar „unirea cu România nu e o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova“, au generat reacţii din cele mai diverse pături sociale şi profesionale româneşti. Ioan Andone, antrenorul echipei Dinamo, e iritat de această opinie bizară din partea unui aliat important al României şi răspunde printr-o sintagmă devenită deja celebră: „Basarabia e România!“.

PROGNOZA METEO
3 Septembrie 2016

Vremea va fi în general frumoasã și caldã pentru începutul lunii septembrie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri dupã-amiaza și seara în zona de munte, dar și în regiunile sudice, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtã duratã, descãrcãri electrice și unele intensificãri ale vântului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 26 și 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în depresiunile Carpaților Oritentali și 19…20 de grade pe litoral. În zonele joase, dimineața și noaptea, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține în general frumoasã și va fi caldã pentru începutul lunii septembrie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri dupã-amiaza și seara, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimã va fi de 14…16 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *