Stiri pe scurt 3 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 3 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  3 Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 martie. In anul 1693, s-a născut James Bradley, astronom, succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich; este celebru datorită descoperirii fenomenului aberaţiei luminii (1727) (m. 13 iulie 1762).

După ce a fost pusă în dezbatere publică, structura anului şcolar 2017 – 2018 a fost publicată, în Monitorul Oficial. Şcoala va începe pe 11 septembrie, programul „Şcoala altfel” va fi ales de către unitatea de învăţământ, iar simulările la examenele naţionale se vor da concomitent. Simularea evaluării naţionale pentru elevii claselor a VIII-a şi cea a examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a se vor da simultan şi vor începe pe 13 martie cu proba scrisă la limba şi literatura română. A doua zi, pe 14 martie, se va susţine simularea la limba maternă pentru ambele examene naţionale, urmând ca pe 15 martie, elevii de clasa aVIII-a să dea simularea la matematică, iar cei de a XII-a, pe cea la proba obligatorie, în funcţie de profil, matematică sau istorie.

Pe 17 martie, liceenii vor susţine simularea la proba la alegere, iar pe 31 martie vor fi afişate rezultatele simulărilor. Anul şcolar 2017 – 2018 va avea 35 de săptămâni, adică 167 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale de liceu, anul are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe data de 25 mai 2018. Elevii care termină clasa a VIII-a vor aveam 34 de săptămâni de şcoală şi vor termina pe data de 8 iunie 2018. Semestrul I are 18 săptămâni dispuse în perioada 11 septembrie 2017-2 februarie 2018. În perioada 28 octombrie – 5 noiembrie 2017, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe pe 23 decembrie iar cursurile se vor relua pe 15 ianuarie, urmând ca în intervalul 3 -11 februarie 2016 elevii să aibă vacanţă intersemestrială. Semestrul II are 17 săptămâni dispuse în perioada 12 februarie 2018 – 22 iunie2018. Vacanţa de primăvară va fi în intervalul 10-22 aprilie 2018, cursurile urmând să fie reluate pe 23 aprilie. Vacanţa de vară va fi în intervalul 16 iunie-9 septembrie. Programul „Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe o perioadă de cinci zile consecutive lucrătoare, iar unitatea de învăţământ va decide planificarea ei. Şcolile şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei, ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului.

Coaliţia de guvernare PSD- ALDE va decide, cine va prelua funcţia de ministru al Energei, Toma Petcu urmând să fie schimbat din cauza problemelor de sănătate. Toma Petcu era pe lista celor care urmau să fie schimbaţi, social democraţii solicitând înlocuirea, însă ea a fost amânată de ALDE, care nu avea un înlocuitor pregătit. Se pare că la baza schimbării sunt problemele de sănătate ale ministrului. Tot în şedinţa coaliţiei, se va decide şi cine va prelua postul de viceguvernator BNR, funcţie rămasă vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu.

Gheorghe Ştefan (Pinalti), doi foşti şefi din Poşta Română şi doi adminstratori au fost trimişi vineri în judecată, de către procurorii DNA, în al optulea dosar „Poşta Română”, pentru infracţiuni de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane lei. În al optulea dosar Poşta Română, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. La momentul faptei, acesta era primarul oraşului Piatra Neamţ. Şi fostul director al sucursalei „Fabrica de Timbre” din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română S.A.(C.N.P.R.), Cosmin Mihăilescu, este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi: omul de afaceri Constantinof Marian, Chebac Mihai- la data faptei director al Direcţiei dezvoltare din cadrul C.N.P.R şi Dorin Firuti, la data faptei administrator al S.C. Romkuvert S.R.L. Din rechizitoriul procurorilor, a reieşit faptul că, în 2009, Gheorghe Ştefan Pinalti, la momentul respectiv, primar al oraşului Piatra Neamţ, i-ar fi propus lui Marian Constantinof, om de afaceri, că în schimbul unor sume de bani, va interveni pe lângă reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.), astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” – C.N.P.R., să le atribuie unor societăţi comerciale conduse de omul de afaceri.

Un fost director al unei închisori din Norvegia, în care s-a implementat conceptul de „ecologie umană” şi în care gradul de recidivă este de doar 15 % faţă de 70 % cât este media europeană, spune că penitenciarele din România sunt prea mari, suprapopulate, iar deţinuţii sunt lăsaţi „pe stradă” după eliberare. Arne Kvernvik Nilsen, expert din cadrul Serviciului Corecţional al Norvegiei, consideră că autorităţile din România ar trebui să se ocupe de foştii deţinuţi pâne ce aceştia îşi vor găsi o locuinţă şi un loc de muncă. Arne Kvernvik Nilsen este guvernator pentru Regiunea de Sud în cadrul Serviciului Corecţional al Norvegiei şi fost director al închisorii Bastoy, situată pe o insulă norvegiană, la 75 de kilometri de capitala Oslo, unde s-a implementat, începând cu anul 2007, conceptul de ”ecologie umană”.

Mai mult de 120 de clienţi români au plecat de la un restaurant din Spania fară să plătească consumaţia. Aceştia au participat la un botez în restaurantul El Carmen, din oraşul spaniol Bembibre. Antonio Rodriguez a făcut o plângere la poliţie, dar spune că nu se aşteaptă să-i fie plătită datoria. Datoria este de 2.000 de euro. Ei au plătit înainte de botez garanţia de 900 de euro. Mesenii au consumat aperitive, un fel principal şi 30 de sticle de băutură. Rodriguez a mai adăugat că în 35 de ani de muncă în restaurante nu a văzut ceva asemănător.

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog declara că încă de la instalarea în funcţie a găsit o situaţie critică în ceea ce priveşte stocurile de vaccinuri pentru bebeluşi la nivelul întregii ţări. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis)”, a spus atunci Bodog, adăugând că a cerut atât Institutului de Sănătate Publică, cât şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să pună la punct un plan de remediere a situaţiei. Totuşi, realitatea din teritoriu, la mai mult de o lună de la declaraţia respectivă, se prezintă la fel de gravă.

Din 10 judeţe din care au fost obţinute informaţii, în opt lipseşte vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuţi în primele 24 de ore de viaţă. Judeţul Argeş se confruntă cu o situaţie şi mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent şi trivaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Ministerul Sănătăţii publica situaţia stocurilor de vaccinuri din Schema obligatorie de vaccinare existentă la data de 31 decembrie 2016. Dacă în cazul a patru dintre cele cinci vaccinuri obligatorii stocurile fie erau suficiente, fie problemele fuseseră deja rezolvate sau urmau să fie rezolvate, în cazul vaccinului hepatitic B stocul de doar 22.300 de doze era insuficient şi nu exista disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România, Ministerul urmând să încerce procurarea acestuia din alte state membre ale Uniunii Europene.

Deoarece lipsa numărului necesar de vaccin antihepatic nu este o noutate, în decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a aprobat o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie urmând să administreze vaccinul hexavalent, copiilor cu vârsta de 6 săptămâni. În schema obligatorie de vaccinare a copiilor sunt incluse: vaccinul antihepatic B, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, vaccinul hexavalent, vaccinul ROR (rujeolic-oreion-rubeolic) şi cel diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat. Dintre acestea, cel antihepatic B se administrează în primele 24 de ore de viaţă, în timp ce cel antituberculoză se face în primele 2-7 zile de viaţă. Rezultă că ambele trebuie făcute înainte ca bebeluşul să iasă din maternitate.

Primul ministru, Sorin Grindeanu, se întâlneşte cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan pentru a discuta despre colectarea taxelor şi impozitelor. Discuţiile se vor axa pe colectarea la buget a taxelor şi impozitelor. Conform ultimelor date publicate recent de Ministerul Finanţelor, veniturile la bugetul general consolidat au scăzut cu 5,7% în ianuarie 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde de lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cea mai mare reducere a fost înregistrată la încasările din TVA, care au scăzut cu 24,8%. Pe de altă parte, cheltuielile au crescut cu 3,5%.

Trei persoane au fost rănite, una fiind transportată la spital, după ce autocarul în care se aflau a fost lovit de un tren de călători, la o trecere la nivel cu calea ferată din localitatea Comloşul Mare, judeţul Timiş. Autocarul în care se aflau şase persoane a fost izbit de un tren motor Regiotrans, cu doi pasageri, mecanic şi conductor. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, un ofiţer şi patru subofiţeri pentru asigurarea măsurilor PSI, două ambulanţe SAJ şi un echipaj de poliţie.

Actriţa Jane Fonda a dezvăluit că a fost violată şi abuzată sexual când era un copil. Fonda a explicat că acestă experianţă a făcut-o să fie o susţinătoare acerbă a drepturilor femiilor: „Ştiu fete tinere care au fost violate şi nici nu ştiau ca a fost un viol. Se gândesc probabil s-a întâmplat pentru că nu am spus nu destul de bine. Unul din cele mai bune lucruri la mişacare feministă este cum ne-a ajutat să realizăm că violul şi abuzul nu se întâmplă din vina noastră. Am fost violate şi nu este în regulă.“

Durerile musculare, cele articulare, insomnia şi stresul pot fi tratate cu amestecuri de uleiuri esenţiale, specialiştii în aromaterapie care au participat la primul Congres pe această temă din România, la Cluj-Napoca, cerând introducerea Aromaterapiei în spitale. Psihologul Cornelia Decu Chaumont, membru al Comitetului ştiinţific şi organizatoric al primului Congres de Aromaterapie din România, fondator al Şcolii de Aromaterapie Stiinţifică “Aromaarmony” Bucureşti, a declarat, joi, la deschiderea evenimentului care s-a desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” că aromaterapia susţine corpul să facă faţă stresului, în primul rând. Potrivit acesteia, aromaterapia ar putea fi folosită pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi durerile musculare, cele articulare sau insomnia.

Sezonul estival va fi deschis în acest an, în premieră, la jumătate lunii viitoare, pe 15 aprilie, atât în staţiunile de pe Litoral, cât şi în Delta Dunării. Potrivit reprezentanţilor ALDD, programul va fi transmis începând de săptămâna viitoare către agenţiile de turism din România, ambasadele şi misiunile diplomatice ale României în străinătate, birourile de turism externe ale Ministerului Turismului şi mass-media. In această vară vor avea loc câteva premiere în calendarul de evenimente estivale, prima fiind chiar deschiderea sezonului cu două săptămâni mai devreme decât în anii anteriori. Minivacanţa de 1 Mai va începe încă de pe 27 aprilie, când va fi lansată ediţia 20 a Festivalului de muzică electronică Sunwaves din Mamaia, la care se aşteaptă participarea a peste 7.000 de turişti străini din vestul Europei şi mii de participanţi din România.

Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu 6,4%, respectiv cu 6,2%, în ianuarie 2017, faţă de ianuarie 2016. În luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 24,9%, ca urmare a scăderii vânzărilor de produse nealimentare (-32,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-21,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-12,4%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,2%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,8%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 6,2%. In luna ianuarie 2017, comparativ cu luna ianuarie 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+15,5%), vânzările de produse nealimentare (+5,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,6%).

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, despre anularea TVA pentru vânzarea de locuinţe, că, dacă întreabă un finanţist ”care stă şi doar adună plusuri şi minusuri”, primul răspuns este că va aduce un minus important la buget, dar că efectele secundare ar fi benefice pentru domeniu şi buget.El a spus că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice se vor cedea în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari. Premierul a mai spus, însă, că va fi nevoie să trimită o notificare Comisiei Europene.

Poliţiştii de frontieră din Tulcea i-au prins, pe cei doi bărbaţi, în vârstă de 31 de ani, respectiv 23 de ani, în localitatea Sălcioara, zona Lacului Razelm. Bărbaţii transportau cu un atelaj hipo 13 saci de rafie având o cantitate mare de peşte din diferite specii. În atelajul hipo a fost găsită cantitatea de 360,8 kilograme de peşte din speciile caras, şalău, biban, babuşcă, plătică şi crap, în stare proaspătă, pentru care persoanele respective nu au putut prezenta documente de provenienţă şi transport. Poliţiştii de frontieră au confiscat şi predat întreaga cantitate de peşte unei societăţi comerciale, iar cei doi sunt cercetaţi pentru deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui.

O unitate a monedei digitale bitcoin a întrecut pentru prima dată valoarea unei uncii de aur, la finalul zilei de joi, bitcoin a ajuns la 1.268 de dolari, în timp ce uncia de aur valora 1.233 de dolari. Valoarea monedei este atribuită cererii în creştere din China, unde autorităţile avertizează că bitcoin este folosită pentru a scoate bani din ţară. Moneda digitală bitcoin a trecut de nivelul record de 1.200 de dolari pe 24 februarie, în contextul în care investitorii au speculat că prima platformă de tranzacţionare bitcoin (ETF) din Statele Unite va primi aprobare din partea autorităţilor. Analiştii financiari tradiţionali au considerat că moneda este prea volatilă, complicată şi riscantă şi au pus la îndoială valoarea acesteia. Dar bitcoin, inventată în 2008, a avut o performanţă mai bună decât orice altă monedă în fiecare an din 2010, cu excepţia anului 2014, când a fost moneda care a înregistrat cea mai slabă performanţă.

Patru bărbaţi din Sri Lanka au fost prinşi, de poliţiştii de frontieră din Nădlac, când încercau să iasă din România într-un microbuz. Ei încercau să ajungă în Spaţiul Schengen, dar nu îndeplineau condiţiile legale de călătorie. Poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunşi în compartimentul de marfă al microbuzului, între bagaje, patru bărbaţi. Cei patru bărbaţi au vârste cuprinse între 25 şi 37 de ani şi au intrat legal în România. Bărbaţii au declarat că au încercau să ajungă în Spaţiul Schengen şi nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători într-un stat din vestul Europei. Cei patru bărbaţi din Sri Lanka sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferul român pentru complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Trei schiori au decedat, iar alţi cinci au fost răniţi în urma unei avalanşe produse în Alpi, în nord-vestul Italiei. Victimele avalanşei erau din Italia, Germania şi Belgia. Trei răniţi, doi italieni şi un bărbat a cărui naţionalitate nu a fost indicată, sunt în continuare spitalizaţi, a anunţat Walter Milan, purtătorul de cuvânt al serviciului de urgenţe alpine. Doi belgieni au fost externaţi după ce au primit îngrijirile medicale necesare. Bilanţul anterior era de cel puţin patru schiori morţi şi alţi patru răniţi. Avalanşa a avut loc în Valea Veny, în zona Courmayeur (regiunea italiană Aosta).

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat vineri Germania de standarde duble după ce autorităţile din două oraşe germane au anulat evenimentele la care câţiva miniştri turci urmau să ţină discursuri în faţa susţinătorilor preşedintelui Recep Erdogan. Autorităţile din oraşul german Gaggenau au retras joi autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii unde era programat să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, Bekier Bozdag. Aceast eveniment avea drept scop să promoveze referendumul din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Autorităţile oraşului au explicat că retragerea autorizaţiei are legătură cu numărul mare de participanţi anunţaţi în comparaţie cu spaţiul alocat. Bozdag şi-a anulat întâlnirea programată cu oficialul său german şi s-a întors la Ankara. În urma acestui incident, ambasadorul german la Ankara a fost chemat la Ministerul turc de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu această situaţie. O situaţie similară s-a petrecut la Koln, unde autorităţile au anulat un eveniment la care urma să participe şi ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybecki, citând preocupări legate de securitate.

Acest incident amplifică şi mai mult tensiunile între cele două state membre NATO, relaţiile dintre Ankara şi Berlin fiind deja tensionate după ce autorităţile au arestat un jurnalist german de origine turcă, acesta fiind acuzat de propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste şi instigarea publicului la violenţă. Guvernul Germaniei l-a convocat marţi seară pe ambasadorul Turciei, în semn de protest faţă de arestarea preventivă a jurnalistului. Turcia va organiza pe 16 aprilie un referendum pe tema introducerii sistemului prezidenţial, iar în Germania trăiesc aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni turci.

Poliţia din Bangladesh l-a arestat pe liderul unei grupări islamiste acuzate că şi-ar fi îndemnat adepţii să ucidă cetăţeni străini, a declarat, şeful Unităţii anetoteroriste din această ţară. Shaikh Mohammad Abul Kashem, care a creat o filială a grupării Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh (JMB), a fost arestat joi noapte în zona Senpara Parbata din capitala Dhaka. Kashem a colaborat cu cetăţeanul canadian Tamim Chowdhury şi cu Nurul Islam Marjan, doi indivizi acuzaţi de Poliţie de organizarea atacului comis în iulie la o cafenea din Dhaka şi soldat cu moartea a 22 de persoane, majoritatea străini, a declarat Monirul Islam, şeful Unităţii antiterorism din Bangladesh.

Poliţia malaeziană a emis un mandat de arestare în cazul asasinării lui Kim Jong-nam pe numele unui angajat al companiei aeriene nord-coreene. Poliţia l-a menţionat pe Kim Uk-il, în vârstă de 37 de ani, ca fiind o persoană „de interes” în investigaţia asasinatului fratelui vitreg al liderului nord corean. Angajatul Air Koryo a ajuns în Malaysia cu două săptămâni înainte de asasinat şi se presupune că a rămas în ţară. Autorităţile au identificat şapte nord-cooreni acuzaţi de implicare în asasinarea lui Kim Jong-nam. Kim Jong-Nam, care critica dinastia la putere de la Phenian, a murit după ce a fost agresat pe aeroportul din Kuala Lumpur de două femei care i-ar fi aplicat pe faţă substanţa toxică VX, inclusă de ONU în categoria armelor de distrugere în masă.

Oficiali suedezi fac investigaţii în urma unei ameninţări cu bombă care a vizat un avion al companiei Thai Airways şi care ar fi trebuit decoleze joi de pe aeroportul Arlanda din Stockholm cu destinaţia Phuket. Zborul nu a mai fost efectuat şi toţi cei 300 de pasageri au fost evacuaţi în siguranţă. Ameninţarea a vizat zborul TG963. Aeronava ar fi trebuit să decoleze la ora locală 20.45 (21.45, ora României), a declarat Sven-Erik Olsson, în numele Poliţiei din Stockholm. O rudă a unuia dintre pasageri a spus că poliţia a ajuns atunci când avionul mergea spre pistă. O echipă de dezamorsare a bombelor a ajuns la scurt timp după aceea. Anumite zone ale aeroportului Arlanda din Stockholm au fost înceruite de forţele de ordine.

Coreea de Nord dezvoltă dispozitive sofisticate pentru a spionarea digitală a propriei populaţie, tot mai mulţi dintre aceştia folosind telefoane mobile pentru a se conecta unii cu alţii. Potrivit raportului intitulat ”Compromiţând conectivitatea”, Coreea de Nord a permis creşterea utilizării telefoanelor mobile şi accesului la internet în schimbul informaţiilor detaliate pe care reţeaua o furnizează supravegherii statului din partea Phenianului. Strategiile Coreei de Nord de a monitoriza în permanenţă cetăţenii săi s-au aflat în centru atenţiei din luna februarie, de la moartea fratelui vitreg al liderului de la Phenian, Kim Jong-Un. Accesul la informaţii din exterior este strâns controlat în Coreea de Nord.

Senatul american l-a confirmat pe fostul guvernator de Texas, Rick Perry, în funcţia de secretar al Energiei, în pofida opoziţiei democraţilor care s-au arătat îngrijoraţi de legăturile acestuia cu firmele petroliere şi negarea dovezilor ştiinţifice privind schimbările climatice. Nominalizarea fostului guvernator al statului Texas a fost confirmată de Senat cu 62 de voturi pentru şi 37 împotrivă. În cursul audierilor pentru confirmare, Rick Perry a declarat că se va concentra asupra modernizării arsenalului nuclear al ţării, după ce preşedintele Donald Trump a declarat că vrea să se asigure că arsenalul nuclear al Statelor Unite este superior altor ţări.

Melania Trump a avut prima apariţie singură ca Prima Doamnă. Ea a vizitat un spital pediatric şi le-a citit pacienţilor. Prima apariţie publica a Melaniei a fost îndelung aşteptată. Ea a ales să-şi petreacă după-amiaza în compania unor copii internaţi în spital, citind o carte scrisă de Dr. Seuss, un îndrăgit autor de cărţii de copii. Alegerea nu a fost întâmplătoare, evenimentul având loc chiar de ziua autorului, dar şi de Ziua Naţională a Cititului în America. Melania Trump a fost o prezenţă discretă atât în campania electorală a soţului ei, cât şi după acesta a câştigat mandatul. În mod tradiţional Primele Doamne americane îşi aleg o cauză pe care să o suţină timp de patru ani. În timpul campaniei Melania a declarat că ar vrea să lupte împotriva hărţuirii pe internet, dar publicul a criticat această decizie. Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a luptat împotriva obezităţii.

Procurorul general Jeff Sessions a anunţat că se va auto-exclude din toate anchetele referitoare la presupusele imixtiuni ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, însă a reiterat că el consideră că nu a făcut nimic greşit omiţând să menţioneze discuţiile lui cu ambasadorul rus în SUA. Anunţul lui Sessions nu a calmat spiritele în tabăra democrată, liderul grupului minoritar din Camera Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, cerând din nou demisia procurorului general, fiind de părere că „simpla recuzare şi tentativa eşuată de a explica sperjurul lui” sunt insuficiente.

Preşedintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker a prezentat un plan de reformă a UE, îmbrăţişat imediat de Franţa şi Germania. Sunt cinci propuneri în proiectul lui Juncker, dar ideea de forţă este realizarea conceptului de „Europă cu două viteze”, adică împărţirea clubului în două grupuri de membri. Pentru economistul Adrian Codîrlaşu, depinde de România ce drum vrea să apuce: „Cei care vor mai multă integrare vor merge în acest sens. Cei care nu vor, pot rămâne la stadiul în care sunt”. Codîrlaşu face parte din grupul mai optimist al economiştilor şi nu ar ezita să propună o cât mai grabnică aderare a României la zona euro, având în vedere că, după cum spune, apartenenţa la acest club „ne-ar disciplina” foarte mult. Altfel spus: depinde de România dacă va vrea să pătrundă în cercul select al noii Uniuni.

Franţa şi Germania au anunţat că susţin proiectul „Europei cu două viteze”, în vreme ce România crede că o astfel de formulă va conduce la dezintegrarea proiectului comun european. Principiul „Europei cercurilor concentrice“ prinde contur, după ce ieri Franţa şi Germania au anunţat că susţin proiectul anunţat miercuri de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a cărui linie de forţă este împărţirea Europei în „zone” diferite de integrare – celebrul concept al „Europei cu două viteze”. România va fi pe o orbită marginală, dacă proiectul devine funcţional.

România a dorit în trecut să facă parte din primul cerc al UE înainte chiar ca cercurile să fi fost inventate – trebuie amintită insistenţa din 2012 a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru o „Europă federală” sau de adoptarea în dreptul intern a „obiectivelor pe termen mediu” (MTO), deşi România nu era obligată să facă acest lucru, nefiind în zona euro. Opţiunea nu s-a schimbat de atunci. Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a dezavuat ideea unei Europe cu două viteze, arătând că România reconfirmă angajamentul „ferm de a contribui la consolidarea proiectului european”. Potrivit lui Dochia, dacă Europa cu două viteze devine realitate, şi evoluţia va deveni mai dificilă. România îndeplineşte de doi ani criteriile formale de aderare la euro, dar nu a făcut nici acum cerere pentru a intra în ERM 2, anti­ca­mera euro, din cauza nivelului redus al bună­stării cetăţenilor României care – s-a spus – ar face dificilă convieţuirea în acest club.

Vicepreşedintele american Mike Pence a folosit un cont de email privat în activităţi oficiale în perioada în care acesta a fost guvernator al statului Indiana, potrivit datelor obţinute de cotidianul Indianapolis Star. Cotidianul a indicat că datele obţinute arată faptul că Pence a comunicat cu consilierii lui prin intermediul contului personal de email, discutând inclusiv chestiuni ce privesc siguranţa naţională. Mai mult, contul personal AOL al lui Pence a fost vizat de hackeri, iar datele furate au fost folosite într-un caz de înşelăciune în primăvara anului trecut, înainte ca el să fie ales de Donald Trump pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte. În urma acestui incident, guvernatorul şi-a deschis un noul cont AOL, cu măsuri de securitate sporite, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Pence, Marc Lotter, adăugând că acesta a încetat să-şi folosească noul cont personal din momentul în care a preluat funcţia de vicepreşedinte.

SPORT

Filmul „Nicolae Simatoc. Variaţiuni pe un nume”, un documentar despre primul fotbalist român care a jucat la F.C.Barcelona, va fi proiectat pentru prima dată în România, vineri, 3 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Iaşi. O legendă a fotbalului mondial şi drumul său prin regimurile politice europene din perioada 1938-1952. Smatoc – Simatoc – Szegedy – Sims sunt numele sub care a evoluat în diferite ţări primul fotbalist de origine română ajuns la magnifica echipă spaniolă FC Barcelona. O poveste impresionantă începută la Grimăncăuţi, în Basarabia, şi încheiată în Australia. Filmul prezintă traseul parcurs de Nicolae Simatoc până la gloria sportivă, dar, mai ales, lupta omului înzestrat cu talent pentru depăşirea obstacolelor vieţii şi atingerea succesului. Component al „naţionalei” României, şase trofee cu Barcelona, campion al Ungariei, vicecampion al Italiei şi României sunt câteva dintre reperele unei cariere remarcabile.

AMF Bucureşti, cea mai mare asociaţie locală de fotbal din România, ar fi organizat ilegal competiţii timp de trei săptămâni, în intervalul 21 noiembrie – 15 decembrie 2016, iar acum este în pericol de a rămâne fără drept de funcţionare. Membrii asociaţiei îşi acuză conducerea că le-a ascuns ordinul prin care MTS suspenda Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) al AMFB şi, implicit, posibilitatea de a mai desfăşura competiţii. Scandalul a căpătat proporţii foarte mari pentru că situaţia acestei asociaţii care numără, în acte, 125 de membri a devenit, în acest moment, ambiguă. Nu se ştie ce se va întâmpla cu meciurile disputate la finalul sezonului de toamnă, cum se va sfârşi conflictul cu MTS, dacă AMFB va mai funcţiona şi cine va returna banii cheltuiţi de cluburi dacă se anulează actualul campionat. Printre păgubiţi se numără cele două urmaşe ale Rapidului, AFC şi CFR, care au plătit, până acum, câte 35.000 de lei fiecare şi se văd în pericol de a pierde cel puţin un an în drumul spre Liga 1.

Astra a câştigat meciul cu CSM Poli Iaşi, partidă restantă din etapa a 23-a, iar echipa lui Şumudică este sigură de prezenţa în play-off. Scăpat de griji, antrenorul campioanei a declarat că îşi doreşte un play-off cât mai puternic, cu toate echipele importante calificate. Dinamo nu este deocamdată sigură de prezenţa între primele şase echipe ale campionatului, echipa lui Contra având nevoie de o victorie în meciul cu Pandurii din ultima etapă a sezonului regulat. Şumudică este însă sigur de faptul că trupa din „Ştefan cel Mare” nu va avea probleme cu gorjenii: diferenţa de valoare dintre cele două formaţii şi ‘şocul’ creat de venirea lui Contra sunt argumentele tehnicianului campioanei en-titre.

De la venirea lui Cosmin Contra pe banca tehnică, Dinamo este într-o revenire de formă evidentă, iar după o victorie importantă în faţa FCSB-ului antrenorul a explicat modul în care a reuşit să-l învingă pe finul său, Laurenţiu Reghecampf. Deşi Dinamo se axează mai mult pe campionat, acolo unde trage tare pentru a prinde play-off-ul, gruparea din “Ştefan cel Mare” şi-a făcut timp şi de o victorie în Cupa Ligii, acolo unde a bătut şi în retur FCSB, calificându-se în finala competiţiei cu scorul de 7-2, la general.

Fostul fotbalist Raymond Kopa, câştigător al Balonului de Aur în 1958, a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 85 de ani. Raymond Kopaszewski a fost primul fotbalist francez care a primit distincţia Balonul de Aur, în anul în care Franţa a terminat pe locul trei la Cupa Mondială. Mijlocaşul a evoluat, de-a lungul carierei, pentru Angers şi Reims, dar s-a consacrat la Real Madrid, în perioada 1956-1959. Poreclit „Căpitanul” şi „”Napoleon al fotbalului”, Kopa a reuşit 24 de goluri în 79 de apariţii pentru formaţia madrilenă, care a plătit pentru transferul său echivalentul unui milion de euro la acea vreme, şi a înscris 18 goluri în 45 de partide pentru naţionala Franţei.

Raymond Kopa a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători din generaţia sa, un coordonator de joc care a rămas în istoria fotbalului, cunoscut pentru agilitate şi driblinguri de calitate. Cele mai importante trofee din palmares sunt cele trei Cupe ale Campionilor Europeni (în 1957, 1958 şi 1959), competiţie ulterior denumită Liga Campionilor. S-a mai încoronat de două ori campion al Franţei, cu Reims. În 1970, Kopa a devenit singurul fotbalist care a primit distincţia „Legiunea de onoare” (Légion d’honneur), cea mai înaltă recunoaştere civilă şi militară franceză, acordată neîntrerupt din 1804 până în prezent. În 2004, legendarul fotbalist brazilian Pele l-a trecut pe lista celor mai buni 125 de fotbalişti din istorie, în cadrul Galei FIFA.

Una dintre puţinele aventuri, în antrenorat, ale lui Bogdan Stelea, a avut loc pe banca echipei unuia dintre cei mai buni prieteni ai săi, Gică Hagi, fostul coleg din Generaţia de Aur a României. “Regele” îl instala pe Stelea, în iulie 2014, pe banca tehnică a Viitorului Constanţa, dar o lună mai târziu fostul portar al naţionalei pleca de la echipa de pe Litoral. Relaţia dintre Stelea şi Hagi, la Viitorul, a fost una destul de tensionată din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare ale echipei, dar şi din cauza diferenţelor de mentalitate dintre cei doi foşti colegi. Bogdan Stelea pleca o lună mai târziu de la echipă, lucru pe care fostul portar nu-l regretă şi anunţă că nu-i poartă pică lui Hagi pentru scurta sa aventură ca antrenor la Viitorul. Mai mult, Stelea a recunoscut că metodele pe care „Regele” le implementează la echipa sa dau roade.

Tenismenii Novak Djokovic şi Dominic Thiem au fost eliminaţi, în sferturile de finală ale turneului de la Acapulco, disputat pe suprafaţă dură, în condiţiile în care cei doi se aflau printre favoriţii la câştigarea competiţiei din Mexic. Sârbul Novak Djokovic (locul 2 în clasamentul mondial) a fost învins de către australianul Nick Kyrgios (locul 17 ATP), scor 6-7 (11), 5-7, după o oră şi 48 de minute. Kyrgios a reuşit 25 de aşi şi nu a cedat niciodată serviciul. Procentajele de reuşită la serviciu au fost foarte bune, 81% cu prima minge şi 75% cu a doua. Djokovic a avut, de asemenea, un serviciu solid, singurul moment în care a cedat venind pe final, când a servit pentru a rămâne în meci şi nu a reuşit să câştige niciun punct.

În semifinale la Acapulco, Nick Kyrgios (21 de ani) va juca împotriva americanului Sam Querrey (locul 40 ATP), care a trecut în runda precedentă de austriacul Dominic Thiem (locul 9 ATP), campionul en titre, cu scorul de 6-1, 7-5. Querrey şi-a luat revanşa în faţa lui Thiem pentru înfrângerea de anul trecut din semifinalele competiţiei din Mexic.

Croatul Marin Cilic (8 ATP) a profitat de retragerea americanului Steve Johnson (26 ATP), iar spaniolul Rafael Nadal (6 ATP) a trecut de japonezul Yoshihito Nishioka (86 ATP), scor 7-6 (2), 6-3. Nadal a avut un meci mai greu decât se aştepta, fiind condus atât în primul set, cât şi în cel de-al doilea. Ibericul a avut probleme în special cu serviciul al doilea, dar a închis meciul după două ore. Rafael Nadal, în vârstă de 30 de ani, are o serie de 13 victorii consecutive la Acapulco, după ce a câştigat trofeul în 2005 şi 2013. Semifinalele turneului de la Acapulco sunt Maric Cilic – Rafael Nadal şi Nick Kyrgios – Sam Querrey. Câştigătorul întrecerii va primi 500 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 321.290 de dolari.

Fernando Torres, atacantul lui Atletico Madrid, a vrut să-şi liniştească fanii după lovitura la cap suferită în timpul partidei cu Deportivo La Coruna şi a postat un mesaj pe reţelele sociale în care a menţionat că este într-o stare bună. In minutul 85 al partidei Deportivo La Coruna – Atletico Madrid, scor 1-1, Fernando Torres s-a aflat într-un duel aerian cu Bergantinos, a fost dezeechilibrat şi s-a lovit la cap în cădere. Spaniolul şi-a pierdut cunoştinţa pentru câteva momente şi a fost transportat de urgenţă la spital. Presa spaniolă notează că fotbalistul în vârstă de 32 de ani a suferit un traumatism cranian, a fost stabilizat şi şi-a petrecut noaptea în spital, sub observaţie. Primele investigaţii medicale nu au arătat existenţa unei leziuni la cap sau la coloana vertebrală şi va fi examinat suplimentar vineri.

Minutele de final ale meciului Deportivo La Coruna – Atletico Madrid au adus un moment ce se putea transforma într-o tragedie. În minutul 85, la un duel la cap, Fernando Torres a fost lovit în ceafă, cu mâna, de Laure, iar atacantul spaniol a căzut ca secerat. Fotbaliştii aflaţi în apropiere i-au sărit imediat în ajutor, cazătura fiind una foarte urâtă, şi au încercat să-l facă pe Torres să nu-şi înghită limba. Jimenez a fost cel mai speriat de incident, făcând semne disperate spre echipele medicale să intervină de urgenţă.

Marca scrie că atacantul spaniol a suferit un traumatism cranian şi şi-a petrecut noaptea la spital, sub atenta supraveghere a medicilor. Din fericire, jurnaliştii spanioli scriu că fotbalistul şi-a recăpătat cunoştinţa, pierdută în momentul cazăturii, înainte de a ajunge la spital şi a putut comunica cu medicii de pe ambulanţă. Florin Andone, autorul golului pentru Deportivo, a avut o reacţie apreciată de întreaga suflare fotbalistică din Spania. Fotbalistul român, care a deschis scorul în minutul 13, le-a făcut semn suporterilor lui Deportivo să înceteze scandările în favoarea echipei în momentele în care echipa medicală a celor de la Atletico se afla pe teren pentru a-l examina pe Torres. Suporterii l-au ascultat pe Andone şi au început să-l aplaude pe Torres.

Ieşit victorios din Marele Derby, după ce l-a „năşit” pe Reghecampf şi pe terenul de fotbal, Cosmin Contra a vorbit, despre bucuria „câinilor” de la finalul meciului de pe Arena Naţională şi modul în care au sărbătorit dinamoviştii victoria împotriva FCSB, în vestiar. „Alb-roşii” i-au imitat pe cei de la Real Madrid şi au făcut o poză de grup. Ce i-a transmis „Guriţă” lui Patrick Petre când l-a văzut că se „umflă” ca Ronaldo şi ce a spus antrenorul lui Dinamo despre jucătorii care au mers în casino în ziua meciului din semifinalele Cupei Ligii.

După victoria din semifinalele Cupei Ligii, „câinii” au ajuns la 10 meciuri fără înfrângere în faţa FCSB. Contra face apel la jucători să rămână cu picioarele pe pământ şi să se concentreze pe meciul cu Pandurii, care va fi decisiv pentru accederea în play-off-ul Ligii 1. Tehnicianul dinamovist a vorbit şi despre momentul în care mai mulţi jucători „alb-roşii” au fost surprinşi în casino, înaintea partidei din semifinalele Cupei Ligii cu FCSB. Contra cataloghează episodul drept o „scăpare”, dar spune că jucătorii au „galben spre roşu” după acest incident.

Gică Hagi putea să rateze cea mai bună perioadă pe care a avut-o la o echipă de club, din cariera de fotbalist. Înainte să semneze cu Galatasaray, cel mai mare fotbalist român îşi dăduse acordul pentru un transfer în Mexic. Gică Hagi a fost unul dintre cei mai buni mijlocaşi din istoria fotbalului mondial, însă abia la Galatasaray a reuşit să joace la adevăratul său potenţial. Hagi a jucat pentru Real Madrid şi FC Barcelona, dar la Galatasaray a avut cele mai mari realizări pentru o echipă de club. Puţini ştiu însă că Hagi a fost aproape de un transfer în Mexic. Actualul patron al Viitorului a recunoscut pentru cnnturk.com că negocierile au fost foarte avansate, însă au fost oprite de oferta primită de la Galatasaray.

După ce a fost suspendată pentru dopaj, Maria Şarapova nu va putea participa la celebrul Roland Garros. Federaţia Franceză de Tenis a dezvăluit că nu-i va da wild-card-ul. Astfel, fostul număr 1 mondial nu va putea participa în competiţia ce se va desfăşura în perioada 28 mai – 11 iunie. Într-un interviu, întrebat dacă se gândeşte să-i acorde un wild-card Mariei Şarapova, noul preşedinte al Federaţiei Franceze de Tenis, Bernard Giudicelli, a explicat că deşi decizia nu a fost luată oficial, „Roland Garros este Roland Garros” şi nu îşi permite să invite sportivi care au fost suspendaţi pentru dopaj. De altfel, o poziţie similară a exprimat şi jucătorul britanic de tenis Andy Murray, lider al ierarhiei ATP.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a participat, în perioada 28 februarie – 2 martie, la Tbilisi, la UEFA Grow Summit, o întâlnire dedicată creşterii participării la fenomenul fotbalistic în Europa de Est. Summit-ul a fost organizat de UEFA cu sprijinul Consiliului Europei şi au participat 14 delegaţii compuse din conducerile federaţiei, managerii Grow şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi al Tineretului şi Sportului. Din partea Federaţiei Române de Fotbal au fost prezenţi: preşedintele Răzvan Burleanu, secretarul general Radu Vişan şi Managerul Grow Ciprian Paraschiv.

Din partea UEFA au participat Zoran Lakovic, Directorul Asociaţiilor Naţionale, Per Ravn Omdal, Ambasadorul Programului Grassroots, Julien Zylberstein, Specialist Juridic Superior, Noel Mooney, Managerul Proiectului Grow, şi Emma Sykes, Coordonator Dezvoltare Fotbal Feminin. La întâlnire au fost dezbătute mai multe aspecte ce vizează dezvoltarea fotbalului de masă, a fotbalului feminin sau instruirea antrenorilor în Europa de Est. În plus, oficialii prezenţi la summit au făcut schimb de opinii în ceea ce priveşte implicarea structurilor statului în dezvoltarea fotbalului cu sprijinul forului fotbalistic european.

Delegaţia României a prezentat situaţia fotbalului de tip Grassroots în România. Astfel, în 2014, în ţara noastră doar 0,5 la sută din populaţie practica fotbalul, la nivel profesionist sau amator. Media europeană era de 2,7 la sută. Conducerea FRF a susţinut o prezentare prin care a arătat cum a reuşit deja să îşi atingă obiectivul, acela de a ajunge la un procent de 1,5 la sută până în 2020.

În cadrul prezentării s-a arătat evoluţia numărului de practicanţi de fotbal în ţara noastră. Astfel, la masculin, pentru sezonul 2015-2016 ţinta era de 95.314, dar s-a ajuns la 127.018. Pentru actualul sezon, 2016-2017, targetul de 128.288 a fost deja depăşit cu mult, ajungându-se acum la 208.298. Cifra este cu mult mai mare şi decât obiectivul final din 2020, care e de 132.725. De asemenea, la feminin, creşterea a fost şi mai accentuată: în sezonul 2015-2016 targetul era de 1.171, însă s-au înregistrat 2.726 de practicante, iar în actualul sezon cifra a ajuns deja la 52.014, aproape de 10 ori mai mare decât era targetul pentru 2020, şi anume 5.570.

Ric Flair, un celebru jucător de wrestling, care a împlinit recent 68 de ani este cunoscut şi îndrăgit pentru momentele amuzante din WWE care l-au avut ca protagonist principal. Filmarea are 72 de secunde şi prezintă o selecţie de momente memorabile precum cel în care Ric s-a dezbrăcat în ring, sau momentul în care a căzut pe jos într-o emisune. Ric Flair este în prezent logodit cu o tânără care urmează să fie cea de-a cincea lui soţie.

PROGNOZA METEO
3 Martie 2017

Vremea va fi în general frumoasã, cu cer variabil la senin, exceptând zonele joase de relief, unde în primele ore ale zilei și din nou noaptea pe arii restrânse vor fi nori și ceațã, asociate izolat cu burnițã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime, mult mai ridicate decât cele climatologic specifice datei, se vor încadra între 8 și 18 grade; minimele termice vor fi cuprinse între -5 și 5 grade, mai scãzute în depresiuni, spre -10 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general frumoasã, cu cer variabil, exceptând primele ore ale zilei și a doua parte a nopții când vor fi nori și condiții de ceațã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 15…16 grade, iar cea minimã de 2…3 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *