Stiri pe scurt 3 Martie 2016

Stiri pe scurt 3 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  3 Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 3 martie.In anul 1693, s-a născut James Bradley, astronom, succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich; este celebru datorită descoperirii fenomenului aberaţiei luminii (1727) (m. 13 iulie 1762).

Executivul a adoptat, o Hotârâre potrivit căreia unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învăţământul de stat. Costurile standard per elev/preşcolar alocate învăţământului preuniversitar particular şi confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru învăţământul preuniversitar de stat. Costul standard se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil şi specializare, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, dacă provin din mediul rural sau din cel urban, şi în funcţie de coeficienţii de temperatură din zonele geografice.

Patru copii cu sindrom hemolitic-uremic mai sunt internaţi, la spitalul „Marie Curie” din Capitală. Miercuri, un copil de opt luni cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic a fost adus cu un elicopter SMURD de la spitalul din Sf. Gheorghe la Bucureşti, unde a fost internat la „Marie Curie”. Doctorii au infirmat însă zvonurile că bebeluşul ar suferi de aceeaşi boală ca cei din Argeş.

Fostul ministru al Energiei Andrei Gerea susţine, într-un comunicat de presă, că prin afirmaţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma „Lactate Brădet” se încearcă pasarea responsabilităţii „într-un mod foarte mizerabil”. Fostul ministru susţine că a vizitat firma „Lactate Brădet”, unde i s-a explicat că procesul de producţie nu permite contaminarea laptelui, de la pasteurizare până la manipularea produsului, unde nu are loc contact direct cu angajaţii.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, la şedinţa de bilanţ a activităţii DIICOT pe anl 2015, că speră “ca în două luni legea de modificare a structurii DIICOT să fie pe masa Guvernului”.Potrivit modificărilor menţionate în proiectul de lege, DIICOT ar urma să beneficieze de aceleaşi resurse ca DNA. Declaraţiile ministrului Justiţiei legate de reorganizarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost făcute în contextul în care, procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu a precizat, la prezentarea raportului de activitate pe anul 2015, că prioritatea anului în curs este modificarea legislaţiei care stă la baza funcţionarii instituţiei.

Dan Marin, tatăl Andreei Marin, a murit. Dan Marin ar fi împlinit, duminică, vârsta de 70 de ani. Andreea Marin şi-a pierdut mama la vârsta de 9 ani. Violeta, mama Andreei Marin, a murit în anul 1984, într-un accident de maşină. „Acum câteva ore, sufletul şi sprijinul meu de o viaţă, Tata, s-a ridicat la cer, acolo unde sunt îngeri şi mama, şi bunicii mei şi atâţia oameni dragi ce s-au stins mult prea devreme… Tata a fost stâlpul meu de sprijin de la primul meu pas în viaţă, în momentele grele şi bune, necondiţionat, până în ultima clipă. Duminică ar fi fost ziua de naştere a tatei, Dumnezeu să-l odihnească”, a scris Andreea Marin

Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a declarat, la prezentarea raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2015, că “România, din postura de graniţă externă a Uniunii Europene, se confruntă cu ameninţări din ce în ce mai complexe”. Eduard Hellvig a mai precizat că “terorismul, migraţia ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte reţele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacităţi sporite de adaptare şi reacţie rapidă”.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună a declarat, că „ce se întâmplă la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie este scandalos”, iar activitatea instituţiei este dezastruoasă, concluziile controlului solicitat de ministru urmând să fie prezentate în cursul zilei. Cinci şefi ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi-au anunţat demisiile din funcţii, printr-o scrisoare adresată ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul MApN, că unul dintre obiectivele importante ale acestui an este consolidarea prezenţiei NATO în România, achiziţionarea de echipamente şi respectarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi. Şeful statului a mai spus că România va trebui să se adapteze continuu la o realitate complexă, precizând că autorităţile de la Bucureşti au confirmat anul trecut hotărârea de a fi un furnizor de securitate în zonă.

Un şofer a fost oprit cu focuri de armă, joi, în Capitală, după ce a refuzat să respecte indicaţiile echipajului Poliţiei Rutiere. Poliţiştii au pornit în urmărirea şoferului şi au tras cinci focuri de armă, dintre care trei în plan vertical şi două înspre autoturism. Potrivit Poliţiei, conducătorul auto a fost prins şi nimeni nu a fost rănit în incident. Surse apropiate anchetei au declarat că şoferul implicat în incident este Mitrache Crăişor, un cunoscut interlop din clanul Belgienilo,r care a mai fost implicat într-un caz asemănător în anul 2006, atunci când a refuzat să oprească maşina la îndemnul poliţiştilor, deoarece autoturismul pe care îl conducea avea numerele expirate.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întrunit joi diminieaţă pentru a stabili calendarul solicitării DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea. Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi fiul său, Oprea Carabulea, reţinuţi, alături de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu, vor fi prezentaţi,Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă. Alături de Ilie şi Oprea Carabulea, au fost reţinuţi Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu şi Gheorghe Năsaru, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la sediile Carpatica Asig S.A., într-un dosar de delapidare şi spălare de bani.

Legea dării în plată, care se rediscută acum în Parlament, este foarte criticată de bănci şi BNR. Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit ieri într-o declaraţie fără pre­cedent avertizând că urmează înăspri­rea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie.

UNPR va stabili în „maximum 14 zile” candidatul pentru Primăria Capitalei şi pentru cele de sector. Decizia a fost anunţată prin intermediul unui comunicat semnat de liderul UNPR Bucureşti, Neculai Onţanu. Numele avansat de UNPR pentru Primăria Capitalei este Ilie Năstase.

Un studiu despre utilizarea aplicaţiilor care blochează apariţia reclamelor analizează numărul de persoane care instalează un astfel de program, dar şi motivele ce au stat la baza acestei decizii. Studiul s-a desfăşurat pe 80 dintre site-urile cu cel mai mare trafic din România (conform SATI). Publicul nu este deranjat neapărat de conţinutul reclamei, ci de faptul că activitatea desfăşurată la momentul respectiv le este brusc întreruptă. Acesta este principalul motiv pentru care românii îşi instalează un astfel de program, 85% dintre cei care au instalat programe de blocare a reclamelor având acest motiv.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, la Bucureşti, că 150 de milioane de euro, destinaţi construcţiei a trei spitale regionale în România, aşteaptă încă la Bruxelles, pentru care „nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate”. Comisarul european a mai spus că pentru Sănătate şi Educaţie, România are alocate 500 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020, iar pentru fiecare spital regional, 50 de milioane de euro.

Circa doi din zece tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani îşi doresc să devină antreprenori în următorul an, însă văd ca principale obstacole birocraţia Fiscului, nivelul mare al taxelor la bugetul de stat şi accesul la finanţare. Aceştia sunt interesaţi cel mai mult să facă afaceri în domeniul comerţului (26%), agriculturii (18%) şi în serviciile profesionale (16%). Dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani, 59% sunt bărbaţi, iar 67% au educaţie medie, jumătate dintre respondenţi fiind deja salariaţi, indică studiul companiei de cercetare de piaţă realizat la comanda Romanian Business Leaders.

România va împrumuta 48 milioane euro de la BIRD pentru finanţarea unui proiect privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi, măsura venind ca urmare a necesităţii alinierii la cerinţele Directivei UE a nitraţilor, de protejare a calităţii apei prin prevenirea poluării apelor subterane. Proiectul privind controlul integrat al poluării solului cu nutrienţi în România va fi realizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi va cuprinde atât investiţii la nivel de comunităţi locale pentru reducerea acestui tip de poluare, cât şi măsuri de consolidare a capacităţii instituţionale.

România se află pe locul al 15-lea într-un top al impactului economic al suspendării Schengen, care clasifică 27 de state din UE, fără Marea Britanie, în funcţie de cât de puternic ar fi afectate comerţul intracomunitar, transporturile şi turismul de o întrerupere a circulaţiei libere. O suspendare a Schengen ar submina funcţionarea pieţei unice, impactul economic fiind cel mai puternic în Europa Centrală şi de Est, Ţările Baltice, precum şi Belgia, Olanda şi Luxemburg, potrivit unei note de cercetare a analiştilor Morgan Stanley,

Cele mai puternice efecte negative vor fi resimţite de România pe filiera schimburilor comerciale şi traficului aerian, în timp ce dificultăţile înregistrate de turismul intracomunitar ar afecta mai puţin România decât alte state, ca urmare a ponderii reduse a acestui sector în PIB şi a numărului redus de turişti străini.

Numărul copiilor cu probleme digestive internaţi în spitalele din Argeş este de 46, după ce în ultimele 24 de ore un singur copil a ajuns la o unitate medicală din judeţ. Un singur copil cu probleme digestive a fost internat, în ultimele 24 de ore, într-un spital din judeţ, astfel că numărul micuţilor spitalizaţi a ajuns, la 46. Dintre cei 46 de copii cu probleme digestive internaţi, 34 sunt mai mici de doi ani.

Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că Regele Mihai este un om pentru care a avut întotdeauna mult respect, precizând că îi doreşte sănătate în aceste momente grele. Biroul de Presă al Regelui Mihai I a transmis, într-un comunicat de presă, că Regele Mihai I este bolnav. La rândul său, Regele Mihai I a transmis următorul mesaj: „În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”.

Fragmente de fuselaj găsite pe o plajă din Mozambic ar putea aparţine avionului malaysian dispărut în martie 2014 cu 239 de persoane la bord. Fragmentele de fuselaj găsite în Oceanul Indian, între Mozambic şi Madagascar, provin de la un avion de tip Boeing 777, modelul avionului dispărut pe 8 martie 2014 în timp ce zbura din Kuala Lumpur spre Beijing. Potrivit unor oficiali americani citaţi de NBC, fragmentul găsit este un stabilizator orizontal aparţinând unui avion Boeing 777.

Şase copii se aflau într-o maşină în momentul în care a fost furată din parcarea unui magazin din statul american Ohio, fiind găsiţi teferi la scurt timp, după ce hoţul a lăsat maşina în faţa unui complex rezidenţial. Incidentul a avut loc, în oraşul Dayton, din sud-vestul statului Ohio. În maşină se aflau şase copii cu vârste cuprinse între un an jumătate şi zece ani. Poliţia locală a precizat că adultul care a lăsat copii nesupravegheaţi ar putea fi acuzat că a pus în pericol vieţile minorilor.

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, va efectua o vizită în Iran în cursul acestei săptămâni, în ceea ce poate fi o oportunitate pentru a discuta despre punctele de vedere diferite în privinţa soluţionării conflictului din Siria. Vizita la Teheran a şefului Guvernului turc va avea loc pe 4-5 martie. Iranul şi Rusia oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad, în timp ce Turcia pledează pentru înlăturarea regimului şi susţine insurgenţii sunniţi. În plus, Turcia este un aliat apropiat al Arabiei Saudite, principalul adversar al Iranului.

Consiliul de Securitate al ONU a impus miercuri Coreei de Nord cele mai dure sancţiuni de până în prezent, după ce Phanianul a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, urmat pe 7 februarie de tirul unei rachete balistice. Rezoluţia interzice vânzarea oricărui tip de armament Phenianului, inclusiv arme mici şi armament uşor, transferuri care nu erau interzise prin sancţiunile anterioare. Textul interzice totodată vânzarea oricărui alt tip de obiecte obiecte, cu excepţia alimentelor şi medicamentelor, care ar putea conduce la o consolidare a capacităţilor militare nord-coreene.

Franţa va înceta să mai reţină migranţi la Calais (nord) şi îi va îndemna pe bancheri să părăsească Marea Britanie şi să vină pe teritoriul său, în cazul unei ieşiri din UE (Brexit). Macron a făcut aceste declaraţii miercuri, cu o zi înaintea summitului anual franco-britanic între preşedintele francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron, dominat de referendumul cu privire la rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Un tribunal de la Chişinău a refuzat eliberarea din custodie a fostului premier şi lider al Partidului Liberal-Democrat din republica Moldova (PLDM) Vlad Filat, acuzat de corupţie, respingând „garanţii personale” oferite de cinci deputaţi din cadrul formaţiunii. Deputaţi din cadrul PLDM consideră că tribunalul nu are motive să-l ţină pe Filat în custodie atât timp cât nu-i este dovedită vinovăţia. Procurorii îl suspectează pe Filat că este implicat în scandalul extrem de mediatizat al „dispariţiei” sumei de peste un miliard de dolari din sectorul bancar moldovean, care a provocat proteste ale opoziţiei în întreaga ţară.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat joi pe imigranţii economici să nu vină în Europa, în urma unei întrevederi la Atena cu premierul grec Alexis Tsipras. Comisia Europeană a propus oficial, acordarea a 700 de milioane de euro, în următorii trei ani, statelor membre UE care se confruntă cu crize generate de imigranţi, 300 de milioane urmând să fie oferite de urgenţă Greciei, unde aproximativ 10.000 de persoane sunt în continuare blocate la frontiera cu Macedonia.

Coreea de Nord a lansat proiectile cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor de est, la câteva ore după adoptarea unei rezoluţii care înăspreşte sancţiunile impuse Phenianului. Sase proiectile cu o rază de acţiune de 100 până la 150 de kilometri au fost trase în Marea Japoniei, la ora locală 10.00 (3.00, ora României). Un purtător de cuvânt, Moon Sang-gyun, a declarat că ministerul încerca să stabilească dacă este vorba despre obuze sau rachete cu rază scurtă de acţiune.

Două femei neidentificate au deschis focul şi au aruncat cu o grenadă asupra unui autobuz al poliţiei turce, atunci când acesta a ajuns,la o secţie dintr-o suburbie a Istanbulului, atacul nefiind soldat cu victime. Una dintre femei a aruncat o grenadă, iar cealaltă a deschis focul, în timp ce autobuzul poliţiei anti-revoltă se apropia de secţia din districtul Bayrampaşa din Istanbul.Poliţia a răspuns cu focuri de armă, rănind una dintre femei, înainte de a le urmări pe amândouă până când acestea au intrat într-o clădire din apropiere. Forţele speciale au fost trimise la faţa locului, iar locuitorii au fost evacuaţi în vederea desfăşurării unei operaţiuni.

Bernie Sanders, unul dintre democraţii din cursa pentru desemnarea candidatului stângii la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a făcut o remarcă la adresa României, acesta fiind şocat de viteza de internet din ţara noastră, comparativ cu cea din SUA.Declaraţia vine la o oră după ce Sanders a firmase, tot pe Twitter, că „azi, oamenii ce locuiesc în Bucureşti, România, au acces la un internet cu o viteză mult mai mare decât majoritatea zonelor din Statele Unite. Acest lucru este inacceptabil şi trebuie schimbat.”

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk efectuează vizite la Atena şi Ankara, ultimele etape în cadrul unui turneu în ţările de pe ruta migranţilor care vor să ajungă în Europa de Nord. Marea majoritate a migranţilor a trecut prin Grecia, principala poartă de intrare în Uniune, venind dinspre coastele Turciei, unde continuă să sosească solicitanţi de azil care fug din Siria, o ţară în care un armistiţiu fragil a intrat joi în cea de a şasea zi.

SPORT

De doar două ori a mai jucat prima reprezentativă a României la Cluj Napoca, în aproape un secol de existenţă. Naţionala nu a marcat niciodată în partidele pe care le-a disputat la Cluj, din 1923 încoace. Problemele de la Naţional Arena, care au determinat mutarea partidei cu Spania în Ardeal, au atras atenţia şi jurnaliştilor de la Marca. Spaniolii anunţă că Bucureştiul ar putea pierde şi organizarea jocurilor de la Euro 2020.

Fanii din Ardeal ai echipei naţionalei vor avea partea de o experienţă la care nici nu visau, la finalul lunii martie. Între 23 şi 27 martie vor avea ocazia să urmărească pe Cluj Arena, două partide ale echipei naţionale. Jocurile amicale cu Lituania şi Spania disputate în decurs de numai 4 zile la Cluj, reprezintă egalarea numărului de partide pe care naţionala României le-a jucat în acest oraş, în toată istoria de 95 de ani a primei reprezentative de fotbal. Prima naţională a jucat două partide la Cluj, în toată istoria sa. Primul joc datează din anul 1923.

Dinamo şi Steaua se vor afla în această seară, de la 20:30, faţă în faţă pentru a treia oară în acest sezon, în manşa tur a semifinalelor Cupei României. Victorioşi în ultima confruntare directă, scor 3-1, disputată tot în „Ştefan cel Mare”, elevii lui Mircea Rednic vor să ia o opţiune pentru calificarea în finală încă din primul meci al „dublei”, iar principalul obiectiv trasat de tehnicianul 53 de ani echipei sale e să nu primească gol. „Câinii” s-ar mulţumi şi cu o victorie la limită, care le-ar permite ca în retur să mizeze pe cartea contraatacului.

Preşedintele AIBA, Ching-Kuo Wu, a anunţat că pugiliştii profesionişti pot participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Preşedintele federaţiei internaţionale de box, Ching-Kuo Wu, a anunţat joi că toţi pugiliştii care vor dori să fie prezenţi la Rio vor avea ocazia să o facă. „Am discutat cu toate federaţiile naţionale, şi, în proporţie de peste 90%, răspunsurile au fost pozitive cu referire la prezenţa sportivilor profesionişti în competiţia de box”.

România ar putea fi reprezentată la Rio şi de Lucian Bute. În vârstă de 36 de ani, Bute şi-ar putea trece în palmares prima sa medalie olimpică, dacă se va califica pentru Jocurile Olimpice. Singurul titlu olimpic din palmaresul României a fost cucerit în 1956, la Melbourne, de către Nicolae Linca. De atunci sportivii români au mai cucerit alte 24 de medalii dintre care 9 de argint şi 15 de bronz.

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, boxul are rezervate 250 de locuri: 187 destinate amatorilor şi 63 profesioniştilor, iar vedetele Pacquaio şi Klitschko şi-au manifestat deja interesul pentru competiţia de la Rio, în timp ce Mayweather, a spus că nu este interesat. Sportivii profesionişti care vor să meargă la Rio vor trebui să participe la cel puţin un turneu special de calificare.

Dincolo de rivalitatea tradiţională şi interesul generat în rândul microbiştilor din România, partidele dintre Dinamo şi Steaua reprezintă în ultimii ani şi „scena” perfectă pe care jucătorii celor două mari rivale oferă „audiţii” în faţa trimişilor cluburilor europene aflaţi în căutare de noi talente. Aproape la fiecare meci dintre Dinamo şi Steaua, tribuna oficială e înţesată de scouteri, iar meciul din această seară nu va face excepţie.

Vicepreşedintele PNL, senatorul Alin Tişe, a acuzat oficialii fotbalului românesc că „distrug acest sport apărând grupurile de interese” şi a criticat declaraţiile „incalificabile” referitoare la disputarea meciului România – Spania pe stadionul Cluj Arena. Antrenorul naţionalei României, Anghel Iordănescu, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de starea gazonului de la Cluj Arena, „dar nu a fost la fel de preocupat la meciul România-Franţa de inaugurare, desfăşurat pe Naţional Arena, când stadionul era plin de muşuroaie”.

Gheorghe Mulţescu o vede pe Dinamo favorită în faţa Stelei, în partida de Cupă care se va disputa în această seară, de la 20:30, pe arena din Şoseaua Ştefan cel Mare. Deşi s-a format la grupele de copii şi juniori ale Stelei, Mulţescu a făcut carieră ca fotbalist la Dinamo, grupare unde activat şi ca antrenor în mai multe rânduri. Acesta a analizat cele două formaţii înainte de derby precizând că forma de moment indică un avantaj al „câinilor” în faţa marii rivale.

Echipa naţională de fotbal a României rămâne pe locul 16 în clasamentul mondial FIFA-Coca Cola, dat publicităţii joi. Cu 990 de puncte, echipa antrenată de Anghel Iordănescu este cel mai bine clasată reprezentativă din Grupa A a turneului final al Euro 2016, după Elveţia, situată pe locul 12.

Cu 871 de puncte, Franţa, adversara tricolorilor din meciul de deschidere al Euro 2016 este clasată pe poziţia 24, în timp ce a patra echipă din grupa noastră de calificare, Albania, are 754 şi ocupă locul 35.

Belgia este liderul clasamentului mondial cu 1506 puncte, urmată de Argentina cu 1457 şi Spania cu 1374 de puncte. În Top 20 doar Italia şi Olanda şi-au modificat poziţiile. Cu 999 de puncte Italia a trecut pe locul 14 devansând chiar selecţionata antrenată de Danny Blind.

Prezent, la cursurile Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, Adrian Mutu a dezvăluit că se va apuca de antrenorat imediat ce se lasă de fotbal şi că modelul său de tehnician este Cesare Prandelli. Adrian Mutu spune că ar fi vrut să urmeze cursurile Şcolii de Antrenori în Italia, însă lipsa timpului îl împiedică să facă acest lucru. In vârstă de 37 de ani, Adrian Mutu mai are contract cu ASA Târgu Mureş până la vară, când va anunţa dacă va merge din nou în India sau va renunţa la activitatea de fotbalist.

Marius Copil, locul 202 ATP, îl va înfrunta pe Blaz Rola, poziţia 160 ATP, în primul meci de simplu al întâlnirii de Cupa Davis dintre echipele României şi Slovenie. Al doilea meci de simplu de vineri îi va pune faţă în faţă pe Adrian Ungur, locul 193 ATP, şi pe Grega Zemlja (181 ATP).

Sâmbătă, la ora 15:00, va avea loc meciul de dublu, în care pentru România vor juca Horia Tecău, locul 3 în clasamentul mondial de dublu, şi Florin Mergea, locul 11, iar pentru oaspeţi Tomislav Ternar (fără clasament la dublu) şi Aljaz Radinski (1.337 ATP la dublu). Duminică sunt programate ultimele două meciuri de simplu, Ungur – Rola, de la ora 14.00, şi Copil – Zemlja.

Jucătorii dinamovişti vor dona fanilor tricourile cu care vor juca în această seară, în derbyul cu Steaua din Cupa României. Membrii Peluzei Cătălin Hâldan vor organiza în zilele următoare o licitaţie, iar fondurile obţinute vor fi donate suporterului Cătălin Mihai Zarian, poreclit „Cătău”. Cătălin Mihai Zarian (32 de ani) este grav bolnav şi se află acum la Viena. În ultima perioadă, fanii şi jucătorii s-au implicat într-o campanie serioasă de strângere de fonduri. Zarian are nevoie de aproximativ 90.000 de euro.

Oficialii companiei Home Box Office (HBO) au lăsat de înţeles că au luat în calcul posibilitatea de a nu mai transmite meciul de box dintre Manny Pacquaio şi Timothy Bradley, ca urmare a comentariilor pe tema homosexualităţii făcute de sportivul filipinez. Meciul de la categoria semimijlocie este programat pe 9 aprilie la MGM Grand Arena din Las Vegas şi are o bursă de 26 de milioane de dolari (20 de milioane pentru Pacquaio şi 6 milioane pentru Bradley), care poate creşte dacă minimum 600.000 de telespectatori vor plăti pentru a vedea partida în sistemul pay-per-view.

HCM Baia Mare a pierdut surprinzător, miercuri seara, partida cu Corona Braşov (scor 26-32), într-un meci din etapa a 21-a a Ligii Naţionale de handbal feminin, astfel că în mare măsură şi-a luat adio de la titlu în acest sezon. CSM Bucureşti s-a desprins la 6 puncte în clasament cu 5 etape înainte de final şi este greu de crezut că mai poate fi ajunsă, chiar dacă ar pierde în ultima etapă cu HCM.

Rezultatul de la Braşov ar putea însemna începutul sfârşitului pentru HCM Baia Mare. Trecând peste faptul că autorităţile locale doresc să finanţeze un alt club – de drept public -, care ar urma să preia locurile în Ligile Naţionale ale actualei entităţi, sunt tot mai multe informaţii care converg către acelaşi numitor: cele mai importante jucătoare vor părăsi Baia Mare.

Acest lucru poate s-ar fi întâmplat şi mai devreme, dacă ar fi fost o perioadă deschisă de transferări, mai ales în Europa, astfel încât mai multe jucătoare să-şi poată continua activitatea la alte echipe. Acest lucru nu a fost posibil, dar Pineau & Co au găsit totuşi o motivaţie cât se poate de solidă, având în vedere instabilitatea de la club, viitorul incert, dar mai ales restanţele financiare care au devenit tot mai însemnate

Un fan al clubului englez Aston Villa, care a aruncat cu o brichetă înspre tuşierul meciului cu Liverpool, pierdut de echipa sa cu 6-0, a scăpat de suspendare după ce avocatul său a pledat că „suporterul a fost epuizat emoţional” de jocul catastrofal al favoriţilor. Paul Burton, un fan devotat, fără loc de muncă, se pregătea să iasă din stadion, în minutul 90 al partidei disputate pe 14 februarie, pentru a-şi aprinde o ţigară. „Era foarte emoţional şi a reacţionat. Bricheta i-a sărit din mână. Nu a aruncat-o înspre nimeni”, a spus avocatul Ash Mistry, în faţa judecătorilor.

Veşti excelente pentru Constantin Gâlcă, care din vară poate face parte dintr-un proiect spectaculos, dacă va reuşi să-i convingă pe şefii lui Espanyol să-i prelungească contractul. Conducătorii clubului preluat recent de o companie din China vorbesc despre o ridicare graduală a plafonului salarial de la echipă, dar şi de posibilitatea de a transfera jucători care până acum nu erau accesibili.

Ramon Robert, omul delegat de miliardarul chinez Chen Yansheng să o conducă pe Espanyol, după preluarea clubului, anunţă că formaţia catalană îşi propune să se lupte pentru calificarea în cupele europene an de an şi îi oferă un nou vot de încredere lui Gâlcă, în care spune că are încredere „100%”.

Oficialul grupării catalane a precizat într-un interviu acordat Radio Catalunya că Espanyol îşi va permite să transfere jucători cu nume în scurt timp, însă investiţiile vor fi făcute gradual. Gruparea din Barcelona nu va arunca foarte mulţi bani pe piaţa transferurilor din vara lui 2016, însă lucrurile se vor schimba în timp, dorinţa noului patron fiind să o transforme pe Espanyol într-o echipă puternică a Spaniei.

Lleyton Hewitt a fost anunţat rezervă în echipa Australiei pentru partida cu Statele Unite, contând pentru turul I al Cupei Davis, Grupa Mondială, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. În vârstă de 35 de ani, fostul număr 1 mondial ATP a prins echipa după ce Nick Kyrgios a devenit indisponibil.

Lleyton Hewiit ar putea juca sâmbătă, în meciul de dublu, împotriva fraţilor Bryan, în funcţie de rezultatul primei zile. Deocamdată, Australia a anunţat o echipă formată din Sam Groth şi John Peers, însă Lleyton Hewitt ar urma să-i ia locul primului, care joacă şi simplu. Decizia va fi luată în funcţie de rezultatul primei zile şi de modul cum cum se va recupera Groth după partida cu John Isner.

Nationala de rugby a Romaniei se pregateste pentru cea de-al patrulea meci din Cupa Europeana a Natiunilor. Stejarii vor intalni pe 12 februarie, la Iasi, Germania, un meci ce va avea loc de la ora 14:00 si va fi transmis in direct de Dolce Sport 1. Pentru acest meci, staff-ul tehnic al echipei nationale a convocat un lot de 30 de jucatori, 16 inaintasi si 14 jucatori de treisferturi.

De remarcat este prezenta in lot a lui Ovidiu Tonita, cel care si-a anuntat retragerea din rugbyul de performanta la Cupa Mondiala din 2015, din Anglia, dupa meciul cu Irlanda, cand a marcat un eseu. De altfel, meciul de la Iasi, cu Germania, va fi meciul oficial de retragere al jucatorului de linia a treia, poreclit “Autobuzul din Carpati”.

Aflat la un pas de demitere la mijlocul lunii februarie, Constantin Gâlcă a reuşit să redreseze situaţia la Espanyol cu două victorii consecutive în campionat, iar în această seară vizează al treilea succes, în partida cu Betis. Espanyol s-a îndepărtat de zona retrogradării după ce a trecut de Deportivo (1-0) şi Sporting Gijon (4-2), iar o nouă victorie cu Betis ar reprezenta un important balon de oxigen pentru catalani.

Marile surprize au continuat în Premier League şi în această etapă, una în care Leicester putea pierde locul de lider după 2-2 cu WBA. Tottenham avea şansa sa urce pe primul loc cu o victorie în deplasarea de la West Ham, în timp ce Arsenal şi Manchester city se puteau apropia de trupa lui Ranieri, după meciurile cu Swansea, respectiv Liverpool. Nicuna nu a reuşit însă să câştige, ba chiar au pierdut astfel că Vardy & Compania au mai pus un punct între ei şi principalele urmăritoare.

PROGNOZA METEO
3 Martie 2016

Vremea va fi mai caldã decât în mod obișnuit în aceastã perioadã din an în aproape toatã țara, cu excepția litoralului, unde valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice, temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 17 grade, iar cele minime între 0 și 7 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorãri mai persistente în sud-estul extrem și cu caracter temporar în restul țãrii; vor fi ploi în Dobrogea, în special în zona litoralã unde vor fi în general moderate cantitativ și precipitații slabe, mixte la munte. Începând de seara aria de nebulozitate se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde majoritatea zonelor; va ploua pe arii extinse în Banat și vestul Olteniei unde se vor cumula local peste 15 l/mp, în timp ce în rest vor fi ploi slabe, izolate. În Munții Banatului și în Carpații Meridionali precipitațiile vor fi sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, în sudul Banatului și local în Oltenia și în Muntenia. În orele dimineții izolat se va semnala ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare mai caldã decât în mod obișnuit în prima decadã a lunii martie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în primele ore ale dimineții, dar în special noaptea, atunci când vor fi condiții de ploaie slabã. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în a doua parte a nopții. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar cea minimã va fi de 6…7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *