Stiri pe scurt 3 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 3 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  3 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 februarie. In anul 2009, Curtea de la Haga a dat câştig de cauză României în procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagră şi Insula Şerpilor. Curtea a acordat României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută. Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

Anul trecut, 60 de dascăli au fost sancţionaţi pentru acte violente, a declarat secretarul de stat Liviu Pop, care a mai menţionat faptul că în ultimii ani, numărul actelor de violenţă a scăzut. În cadrul conferinţei de presă, secretarul de stat a mai explicat şi faptul că numărul cazurilor de violenţă de la nivelul şcolilor s-a diminuat. Dar multe alte incidente violente în şcoli nu sunt declarate. Acesta speră ca în anul viitor, numărul actelor de violenţă din unităţile de învăţământ să scadă cu aproximativ 10%.

Peste 30 de mămici cu copii în cărucioare sau în braţe, aflate în “tura de dimineaţă”, protestează, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de OUG privind Codurile, spunând că este o acţiune de solidaritate cu soţii lor care participă în fiecare seară la manifestaţiile din oraş. Mămicile s-au adunat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu copii în cărucioare sau în braţe, şi au afişe cu mesaje precum “România nu este a noastră, ci a copiilor noştri”, “Refuz acest abuz”, “Mai paşnic de atât nu se poate”, “Jos ordonanţa”, “Copiii noştri vor avea conducători cinstiţi, nu hoţi de 199.999 lei” sau “Nu ne auziţi? Mâine vom ieşi mai mulţi!”,

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat că va ridica la CCR excepţia de neconstituţionalitate pentru „OUG 13 din acest an” (nr-OUG de modificare a Codurilor penale), precizând că documentul va fi trimis „în câteva minute” la Curtea Constituţională. Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat că aşteaptă să primească sesizarea, dar îi va da termen în conformitate cu regulamentul şi prevederile constituţionale. El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi „scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România”.

Instanţa supremă a decis, definitiv, că Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, s-a aflat în conflict de interese în perioada în care era director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa pentru că ar fi fost project officer într-un proiect european din care ar fi obţinut 27.086 lei. Magistraţii au menţinut hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din data de 24 aprilie 2015, prin care instanţa a decis că „respinge acţiunea formulată de reclamanta Petcu Adriana în contradictoriu cu pârâta A.N.I., ca inadmisibilă”.

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a declarat, la Parlament, că fluctuaţiile de curs valutar sunt cauzate de protestele de stradă şi nu de măsurile luate de Executiv. Ministrul a explicat ca nu măsurile luate de guvern destabilizează cursul valutar şi nici ordonanţa de modificare a Codurilor Penale. Întrebată cum vede, din calitatea de membru al Executivului faptul că Avocatul Poporului contestă la CCR ordonanţa de modificare a Codurilor Penale, Olguţa Vasilescu a refuzat să comenteze.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care solicită ca marţi, 7 februarie să adreseze un mesaj în plenul reunit al Parlamentului, pe tema modificărilor aduse Codurilor Penale.Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională a României cu privire la un conflict instituţional între guvern, instituţiile de justiţie şi Parlament, după ce Executivul a adoptat ordonanţa de modificare a Codurilor Penale. În expunerea de motive, preşedintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanţei de urgenţă de către guvern este un abuz.

Aproximativ 80 de persoane s-au adunat, la prânz, în faţa Prefecturii Timiş pentru a protesta din nou faţă de adoptarea proiectului privind graţierea şi ordonanţa pentru modificarea Codurilor Penale. De data aceasta, protestul a fost tăcut, manifestanţii lipindu-şi leucoplast pe gură. Protestul s-a desfăşurat timp de aproximativ o oră în faţa Palatului Administrativ, clădire în care îşi are sediul Prefectura Timiş, dar şi Consiliul Judeţean Timiş, al cărui preşedinte a fost Sorin Grindeanu înainte de a ajunge premier. Manifestanţii nu au scos niciun cuvânt, ci doar au ţinut în mâini afişe cu mesaje precum “Ultimul care a ignorat mulţimea a plecat cu elicopterul”, “Jos mâinile de pe DNA”, „Acum suntem mai înţelepţi cu 27 de ani” sau „Vrem sistem de sănătate, nu dosare curăţate”.

Vineri seara, de la ora 19.00, timişorenii protestează din nou în Piaţa Victoriei faţă de adoptarea proiectului de lege privind graţierea şi ordonanţa pentru modificarea Codurilor Penale. De la ora 18.00, vor porni în marş spre centrul Timişoarei şi tineri care sunt cazaţi în Complexul Studenţesc din Timişoara, iar de la ora 18.30 manifestanţii pleacă în grup spre Piaţa Victoriei din cartiere. Astfel, au fost stabilite şase puncte de plecare, respectiv Calea Şagului, Complexul Studenţesc, Calea Aradului, Piaţa Dacia, Modern şi Calea Girocului.

Deputaţii au adoptat, proiectul pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal- bugetar pe anul 2017, şedinţa nefiind lipsită de confruntări, dar pe alt subiect, Raluca Turcan cerând aborogarea OUG privind Codul Penal, iar Corneliu Bichineţ (PMP) sancţionarea USR. Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal- bugetar pe anul 2017 a cărui aprobare era neceasă pentru dezbaterea legii bugetului de stat a fost aprobat de Camera Deputaţilor, forul decizional. PNL a declarat că nu va vota proiectul de lege, afirmând că nu respectă angajamentele internaţionale asumate de România.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima. Procurorii din CSM au decis, retragerea Oanei Hăineală şi a lui Constantin Sima din funcţiile de secretari de stat în Ministerul Justiţiei. Sima a preluat atribuţiile ministrului până pe 7 februarie. Propunerea a fost făcută de procurorul general al României. Ministerul Justiţiei este susţine că decizia nu are temei juridic.Constantin Sima, unul dintre secretarii de stat retraşi de la minister, fusese delegat să preia atribuţiile ministrului pentru şapte zile.

DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, sub control judiciar, fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false sau inexacte, având rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Ministerul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că în cadrul direcţiilor de specialitate de la nivelul instituţiei au fost păreri pro şi contra referitoare la ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor, precizând că „oportunitatea o stabileşte ministrul”. Procurorul general al României, Augustin Lazăr este de părere că ar fi trebuit ca modificările să fie făcute de un grup de jurişti.

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis vineri preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, ministru interimar pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care Florin Nicolae Jianu şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Bugetul Ministerului Economiei a fost aprobat de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, cu 39 de voturi, 15 împotrivă şi fără nici o abţinere. A existat un singur amendament, care a fost însă respins. Acesta se referea la o suplimentare a alocării pentru sprijinirea exporturilor.

Mariana Ghena, preşedintele CSM, a declarat la sediul CSM că sistemul judiciar nu e destabilizat, precizând că nici unul dintre membri consiliului nu a resimţit interferenţe politice în ceea ce priveşte acţiunile legate de ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor. Precizările Marianei Ghena au venit ca urmare a unui mesaj transmis consiliului de un alt membru, judecătoarea Gabriela Baltag. După decizia de sesizare a CCR, magistratul le-a trimis colegilor din CSM un mesaj prin care susţine că politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi, judecătorii fiind cei care trebuie să aplice legile, nu să le creeze.

Românii din diaspora şi-au manifestat solidaritatea faţă de amplele proteste din România faţă de Ordonanţa 13, prin mai multe manifestaţii în diferite oraşe din străinătate. Sute de români au ieşit în stradă la Bruxelles, Paris, Londra, Roma şi Copenhaga, Austria, Atena, dar şi în mai multe oraşe din SUA. Românii au manifestat şi în Elveţia. Cei mai numeroşi au fost românii ce au protestat ICR Londra. Câteva sute de persoane au manifestat la Londra paşnic, au fluturat steagul afisand mesaje care condamnau decizia guvernului referitoare la ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal.

Protestatarii din Bucureşti şi 20 de alte oraşe din România promit să continue să participe la demonstraţiile împotriva adoptării proiectului de lege privind graţierea şi OUG-ul pentru modificarea Codurilor Penale, în pofida refuzului premierului de a abroga ordonanţa de urgenţă. Presa internaţională a continuat abordarea subiectului protestelor din România. Frans Timmermans, prim-vicepresedintele al Comisiei Europene, a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie.

Judecătoria Sectorului 1 a decis arestarea prevetivă pentru 30 de zile în cazul a patru persoane care au luat parte la violenţele de la protestul care a avut loc miercuri seara la Guvern. Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în urma incidentelor care au avut loc la protestele de miercuri seara, în total fiind opt persoane faţă de care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au pus în mişcare urmărirea penală, preciza joi seara Poliţia Capitalei. Ulterior, procurorii au cerut arestarea pentru patru persoane, alte patru fiind cercetate sub control judiciar. Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea parchetului şi a dispus mandate de arestare preventivă.

Traficul rutier pe DN1C Cluj-Napoca – Gherla, unde 16 persoane au fost rănite, din cauza unei coliziuni dintre un microbuz care transporta muncitori şi un TIR, a fost reluat. Circulaţia rutieră fusese întreruptă în zona localităţii Răscruci, unde şaisprezece persoane au fost rănite după ce un microbuz care transporta muncitori şi un TIR s-au ciocnit. La UPU Cluj-Napoca au ajuns 12 persoane rănite şi au fost internate cu contuzii şi fracturi, fiind activat codul roşu de prespital. Victimele sunt conştiente şi au contuzii şi fracturi. La UPU sunt tratate aceste victime cu traumă, iar urgenţele cotidiene sunt redirecţionate spre camerele de gardă pentru câteva ore.

Un ploieştean care deţine o firmă de produs materiale publicitare se oferă să facă gratuit bannere pentru participanţii la protestele din toate judeţele. El spune că vrea să ajute mai mult decât prin simpla prezenţă la manifestări. Acesta se oferă să printeze mesajele protestatarilor pe bannere, mash-uri pe care nu vrea niciun ban.

Creşterea preţului va fi suportată exclusiv de către companii şi nu se va regăsi în facturile populaţiei, a declarat, Radu Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta a spus că nu suspectează posibile tranzacţii suspecte pe bursa de energiei. Acesta a mai spus că furnizorii de energie au solicitat introducerea unor noi reglementări, cum ar fi reintroducerea contractelor negociate direct sau blocarea intrării pe piaţa a firmelor care cumpără energie peste capacitatea lor financiară. Tudorache nu crede că pe OPCOM au existat tranzacţii suspecte şi că, Autoritatea de Concurenţă a fost implicată deoarece “aşa este procedura”.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, poate fi primul om a cărui avere ar putea depăşi o mie de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Oxfam, o reţea internaţională de organizaţii care lucrează pentru a reduce sărăcia la nivel global. Având în vederea creşterea exponenţială a averii existente, primul om a cărui avere ar depăşi o mie de miliarde de dolari ar fi Bill Gates, în următorii 25 de ani, când va avea 86 de ani. Bill Gates avea o avere de 50 de miliarde de dolari când a părăsit Microsoft, în 2006. Începând din 2016, averea acestuia a crescut la 75 de miliarde de dolari, în ciuda donaţiilor făcute prin fundaţia sa.

Potrivit unei analize, cercetătorii Oxfam au aplicat rata medie de creştere a averilor celor mai bogaţi oameni, 11% pe an din 2009, nivelului actual al averii lui Gates (peste 84 de miliarde de dolari, potrivit Forbes). Dacă plasamentele lui continuă să evolueze la fel, Bill Gates ar putea deveni primul om a cărui avere ar putea depăşi o mie de miliarde de dolari. Conform ultimului raport publicat de Oxfam, cei mai bogaţi opt miliardari din lume au o avere echivalentă cu cea deţinută de jumătatea cea mai săracă a populaţiei din lume, reprezentată de 3,6 miliarde de oameni.

O statistică realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că una din zece românce nu a fost la niciun control medical în ultimul deceniu. Studiul arată că 11% dintre femei le din România nu şi-au mai făcut analize de sânge de peste 10 ani, iar 68% nu au auzit de infecţia cu HPV. Datele arată că 86% dintre romance au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecţia persistentă cu virusul HPV.

Sapte din zece românce nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV, iar 10% nu au mai fost la un control medical de rutină de mai bine de un deceniu. În ceea ce priveşte analizele de sânge, 11% dintre romance nu şi-au făcut niciun set în ultimii zece ani, iar patru din zece femei şi-au făcut analizele doar o singură dată în ultimii trei ani. Institutul Naţional de Sănătate Publică a lansat joi, o campanie de informare şi prevenţie în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă cancerul de col uterin.

Poliţiştii de frontieră români, aflaţi în misiune în Grecia, au salvat 56 de persoane din apele Mării Egee. Cei 56 sunt originari Siria, Afganistan, Camerun, Iran, Irak, Liban şi Algeria, Kuweit şi Tunisia, printre ei fiind 19 minori, dintrecare doi în vârstă de numai câteva luni. Nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de poliţişti de frontieră la bord, desfăşoară, începând cu 1 ianuarie 2017, timp de 4 luni, misiuni de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene în Marea Egee.

Un cetăţean turc care încerca să iasă ilegal din România a fost prins, în noaptea de joi spre vineri, la Nădlac, ascuns pe osia unui camion încărcat cu roşii. Tânărul a declarat că dorea să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen şi nu putea călători legal. Cetăţeanul turc Mehmet A., în vârstă de 24 de ani, a declarat că s-a ascuns sub camion pentru că dorea să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a călători într-un stat din vestul Europei. La rândul său, şoferul camionului a spus că nu avea cunoştinţă despre faptul că Mehmet A. este ascuns.

Patru persoane au ajuns, la spital, după ce maşinile în care se aflau s-au ciocnit în localitatea argeşeană Albota, pe drumul care leagă Slatina de Piteşti. Soferul uneia dintre maşini nu a adaptat viteza şi într-o curbă la dreapta nu a mai putut controla maşina, ajungând pe contrasens. Aici a lovit frontal un alt autoturism, astfel că patru persoane din cele două maşini au fost rănite şi au ajuns la spital. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Din cauza accidentului rutier, traficul pe DN 65, care leagă Slatina de Piteşti, în zona Albota, a fost blocat aproximativ 20 de minute.

Cinci copii cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani aflaţi într-o tabără de schi la Azuga, au ajuns, la Spitalul din Sinaia, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, iar Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă epidemiologică. Cei cinci copii se aflau într-o tabără de schi la Azuga. Două echipe au plecat către Azuga pentru a face verificări. Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, dr. Daniel Nicolae, a declarat, că analizele de laborator au infirmat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară.

Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor ʼ70, va fi adusă în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franţa şi Elveţia, în perioada 9-14 februarie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român .Cele patru concerte fac parte din turneul care a început pe 9 octombrie 2016 la Palatul Congreselor din capitala Franţei şi vor avea loc după următorul program: 9 februarie 2017 – sala Arena din Geneva, 10 februarie 2017 – sala Amphithéâtre din Lyon, 11 februarie 2017 – sala Zénith din Rouen şi 14 februarie 2017 – sala Zénith din Lille.

Incendiul de la fabrica din Filipine, în urma căruia 126 de muncitori au fost răniţi şi mii au fost evacuaţi, care a avut loc în provincia Cavite, la sud de capitala ţării, Manila, a fost stins după mai mult de 40 de ore de la producere, şase muncitori fiind daţi dispăruţi. Pompierii şi poliţiştii aşteptau în exteriorul clădirii de trei etaje ca ultimele focare să se stingă pentru a începe o inspecţie la faţa locului. Incendiul ar fi izbucnit din cauza defecţiunii nui aparat şi a produs mici explozii în zona cu materiale inflamabile când se făcea schimbul de ture ale muncitorilor. Fum negru a cuprins cerul iar flăcări uraşe au împânzit miercuri seară fabrica care are în jur de 15.000 de angajaţi fiind cea mai mare din provicina Cavite. Fabrica în care se produceau piese pre-fabricate pentru locuinţe, pentru a fi exportate în Japonia, este amplasată într-o zonă economică din general Trias, la 26 de km la sud de Manila.

Numărul incidentelor antisemite produse în Marea Britanie în cursul anului trecut a crescut cu 36% faţă de 2015, ajungând până la nivelul record de 1.309 de incidente. Organizaţia, care colaborează cu poliţia pentru colectarea de date, a comunicat că peste o treime dintre incidente au avut loc în zona metropolitană a Londrei şi Manchester, unde sunt localizate cele mai importante comunităţii evreieşti din Marea Britanie. Potrivit raportului CST, au fost înregistrate 1.006 de incident cu caracter abuziv, inclusiv abuz verbal, scrisori de ameninţare. În alte 107 de cazuri a fost vorba de agresiuni antisemite, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de incidente din 2010 încoace.

James Mattis, secretarul american al Apărării, a avertizat Coreea de Nord că va avea parte de un răspuns ”eficient şi copleşitor” din partea SUA în cazul unui atac nuclear .Mattis este primul membru al noii Administraţii americane care face o vizită peste ocean. Acesta este aşteptat ca vineri să ofere reasigurări similare Japoniei, în pofida unei sugestii a lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale că angajamentul Washingtonului faţă de Tokyo s-ar putea atenua în cazul în care niponii nu vor plăti mai mult pentru desfăşurarea trupelor americane pe insulele japoneze. James Mattis a reasigurat Guvernul de la Seul că SUA ar recurge la represalii în cazul în care Coreea de Nord ar lansa orice tip de atac.

Nikki Haley, noul ambasador american la ONU, a criticat Moscova pentru intervenţia militară efectuată în Ucraina. Este pentru prima dată când Administraţia Donald Trump a criticat Rusia. În cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate ONU, Nikky Haley a declarat: ”Desigur estul Ucrainei nu este singura parte a acestui stat ce suferă din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei. Statele Unite continuă să condamne şi să solicite încheierea ocupaţiei ruse în Crimeea”. Remarcile lui Haley au reiterat poziţia inflexibilă a acesteia, din momentul audierii pentru confirmare, făcută de către Senat, dar sunt în opoziţie cu abordarea SUA, care a rămas tăcută în privinţa acţiunilor Rusiei din Ucraina.

Preşedintele Donald Trump a discutat sâmbătă timp de 50 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin, aceasta fiind primul contact direct între cei doi lideri de la instalarea noului preşedinte la Casa Albă. Potrivit Kremlinului, Putin şi Trump au căzut de acord să îmbunătăţească relaţiile între cele state. Moscova consideră Washingtonul drept cel mai important partener în lupta antiteroristă, a afirmat Putin în cursul conversaţiei telefonice. În estul Ucrainei, luptele s-au intensificat la scurt timp după convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi Vladimir Putin.

Ministerul rus de Externe a acuzat, forţele armate ucrainiene de încălcarea Convenţiei de la Geneva privind protecţia civililor pe timp de război, după ce acestea ar fi bombardat zone populate de civili. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că armata ucraineană a bombardat, în cursul nopţii, zone unde se aflau femei şi copii. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Moscova, ea a denunţat o „barbarie” nejustificată.

Estul Ucrainei se confruntă cu o reluare a violenţelor care coincide cu investitura lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite şi cu declaraţiile noului şef al Casei Albe în favoarea unei apropieri de Moscova. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea zonelor populate de civili situate în apropiere de linia de front, provocând victime în rândul ambelor tabere. Conflictul separatist din estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi rebeli proruşi, a izbucnit în martie 2014. Bilanţul este estimat la cel puţin 9.700 de morţi.

Travis Kalanick, directorul executiv al Uber, s-a retras din echipa de consiliere economică a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în urma criticilor din partea echipei şi a publicului. Uber este una dintre companiile din domeniul tehnlogiei îngrijorată de impactul asupra forţei de muncă pe care îl va avea interdicţia care vizează imigraţia, semnată de Trump. Compania susţine că a pus deoparte un fond în valoare de trei milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi. Acestă iniţiativă i-ar putea include şi pe şoferii Uber. Echipa de consiliere economică, din care face parte şi directorul executiv al Tesla, Elon Musk, se va întâlni vineri cu preşedintele Donald Trump.

Cel puţin o persoană a fost grav rănită şi alte câteva au fost uşor afectate în urma unei deflagraţii, posibil cauzată din cauza unei acumulări de gaze, care a avut loc în Noisy-le-Grand, o suburbie din estul Parisului. Un pavilion al suburbiei pariziene Noisy-le-Grand a fost afectat de o explozie. La faţa locului au fost desfăşuraţi 35 de pompieri care au găsit un bărbat în vârstă de 45 de ani ce prezenta arsuri grave. Deşi iniţial alte cinci persoane aflate în apropierea exploziei au fost raportate a fi fost rănite, în urma examinării s-a constatat că acestea au fost doar uşor afectate de şocul exploziei.

Preşedintele american, Donald Trump, adoptă tactica ”dezbină şi stăpâneşte” în relaţia cu Uniunea Europeană iar statele membre ale Blocului comunitar nu ar trebui să cedeze acestei manevre. Trump a lansat o serie de atacuri Germaniei. Acesta a afirmat că UE a devenit ”un vehicul” al intereselor Germaniei şi a anticipat că tot mai multe state membre ale Blocului comunitar vor vota ieşirea din UE, ca în cazul Marii Britanii. Administraţia Donald Trump a acuzat Germania că utilizează un euro „puternic subevaluat” pentru a „profita” de exporturi în relaţia cu SUA şi cu partenerii europeni ai Berlinului, însă cancelarul Angela Merkel a respins ideea, reiterând că BCE este independentă şi a denunţat politicile Washingtonului.

Mark Toners, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, a declarat că OUG emisă de Guvernul român pune în pericol credibilitatea internaţională a României pentru investiţiile străine. Chiar şi unii social democraţi proeminenţi din România au criticat acest decret. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a catalogat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, ordonanţa de urgenţă si problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.

Un militar din cadrul operaţiunii franceze Sentinelle a deschis focul după ce un individ a agresat cu un cuţit un alt militar în apropiere de Muzeul Luvru din Paris şi ar fi strigat Allah Akbar. Lansând ameninţări şi strigând Allah Akbar, potrivit prefectului poliţiei din Paris, atacatorul ar fi încercat să pătrundă în centrul comercial Carroussel du Louvre cu două ruscacuri. Unul dintre militari a fost rănit uşor. Agresorul este încă în viaţă, dar grav rănit. Serviciile de deminare au fost chemate, însă au constatat că cele două rucsacuri nu conţineau materiale explozive.

SPORT

Simona Halep şi-a exprimat dezamăgirea după ce s-a retras înaintea sfertului de la Sankt Petersburg cu Natalia Vikhlyantseva. A 4-a jucătoare a lumii a vorbit într-o conferinţă de presă despre problema de la genunchi care a forţat-o să declare forfait. Halep spune că ar fi fost prea riscant să intre pe teren în meciul cu Vikhlyantseva, în condiţiile în care accidentarea la genunchi, care a supărat-o şi la Australian Open, a recidivat. În ciuda ghinionului pe care l-a avut, Simona s-a simţit bine la turneul din Sankt Petersburg, la care îşi doreşte să revină în viitor. Halep mai rămâne în oraşul din Rusia, pentru că astăzi are programată şi o întâlnire cu fanii, după care va zbura în România pentru a se recupera înaintea meciului România – Belgia.

Surprins video de către Vice România, momentul în care un jandarm în civil este bătut de un grup de colegi în uniformă a cunoscut una dintre cele mai rapide şi ample distribuiri din online-ul românesc al ultimilor ani. Amuzant dacă nu ar fi trist, momentul care a avut loc în Piaţa Victoriei, atunci când a avut loc conflictul dur dintre Jandarmerie şi presupuşii ultraşi ai lui Dinamo, capătă noi direcţii. Informaţiile indică faptul că ”civilul” cu pricina este un cunoscut monitor al Jandarmeriei, personaj folosit la meciurile de fotbal şi însărcinat cu supravegherea membrilor galeriei de cele mai multe ori chiar din mijlocul acestora.

Meciul dintre Deportivo La Coruna, la care evoluează atacantul Florin Andone, şi Real Betis, echipă la care se află fundaşul Alin Toşca, programat, vineri, de la 21:45, în etapa a 21-a din campionatul Spaniei, a fost amânat din cauza vântului puternic. Marca precizează că bucăţi ale acoperişului stadionului El Riazor au căzut pe teren. În următoarele este anunţată o altă alertă de furtună, cu o viteză a vântului de aproximativ 120 de kilometri pe oră. Înaintea acestei runde, Deportivo La Coruna ocupă locul 16 în campionatul Spaniei, cu 19 puncte, iar Betis se află pe poziţia a 13-a, cu 23 de puncte.

CSM Bucureşti îşi continuă aventura în Liga Campionilor, sâmbătă (ora 18:00, Digi Sport, Dolce Sport), urmând să ajungă în premieră la Ljubljana, acolo unde va întâlni Krim. Deţinătoare a trofeului, echipa pregătită de Aurelian Roşca este sub presiune, având în vedere situaţia din grupă, fiind la 3 puncte distanţă de campioana Sloveniei. Acum câţiva ani, Krim era o echipă foarte greu de bătut la Ljubljana, avea bani, jucătoare de top şi influenţă. Spre sfârşitul perioadei în care a contat cu adevărat, patru din actualele componente ale CSM Bucureşti, Linnea Torstensson, Oana Manea, Carmen Martin şi Jelena Grubisic, au jucat pentru campioana Sloveniei în perioada 2012-2014.

Bumba este foarte aproape de un transfer la Dinamo. Mijlocaşul ofensiv în vârstă de 23 de ani a fost aproape de o mutare la CFR Cluj, însă ardelenii au renunţat la achiziţionarea lui din pricina unor probleme pe care jucătorul le are cu Hapoel Tel-Aviv, fostul său club. Bumba a efectuat în acestă dimineaţă vizita medicală alături de juniorii lui Dinamo şi este aşteptat să semneze, informează DigiSport. Echipa din „Ştefan cel Mare” îi oferă un contract valabil pe trei ani şi jumătate şi un salariu lunar de 6500 de euro.

Pandurii – CSM Poli Iaşi, ora 17:30, este prima partidă oficială din 2017. Liga 1 se reia de astăzi cu meciul de la Severin, confruntare contând pentru etapa a 22-a. Gorjenii au pierdut în pauza de iarnă o serie de jucători, din pricina problemelor financiare, şi s-au despărţit şi de Petre Grigoraş. Locul acestuia pe bancă a fost luat de Flavius Stoican care nu vrea să piardă niciun meci din acest mini-retur. De partea cealaltă, iarna a fost una mai liniştită pentru gruparea din Iaşi. CSM Poli a obţinut trei victorii şi două rezultate de egalitate în meciurile amicale, iar cea mai notabilă achiziţie este cea a lui Golubovic care a revenit la Iaşi de la Steaua.

O altă veste tristă pentru handbalul românesc vine de la Reşiţa. Echipa locală HC Adrian Petrea a anunţat într-o conferinţă de presă că nu se prezintă la meciul din Liga Zimbrilor cu Dunărea Călăraşi, programată la sfârşitul acestei săptămâni, iar cel mai probabil se retrage din campionat. Adrian Petrea Reşiţa va pierde cu 10-0 partida cu Dunărea Călăraşi, iar la a doua neprezentare va fi exclusă din campionat. Acest lucru nu se va întâmpla din moment ce Mihai Rohozneanu a declarat că va trimite mai devreme o cerere de retragere din campionat. Toate echipele care vor juca cu Reşiţa în retur vor câştiga cu 10-0, având în vedere că Liga Zimbrilor se află deja în a doua parte a sezonului regular. Din fericire, nimeni nu va fi dezavantajată în retur, din moment ce Odorhei, Suceava şi Constanţa, echipele care au întâlnit deja HC Adrian Petrea, au câştigat punctele puse în joc. La finalul sezonului va mai retrogrrada doar o echipă.

Cristi Chivu şi Zlatan Ibahimovic au fost colegi, între 2001-2003, la Ajax Amsterdam, iar cei doi au trăit amintire plăcute în vestiarul batavilor. Dacă suedezul scria în cartea sa că românul era respectat de toată echipa, fostul căpitan a relatat un episod mai tensionat între cei doi. În lupta pentru a se impune la Ajax, cei doi au avut intrări reciproce ceva mai dure, iar după câteva lovituri aplicate din partea suedezului, Chivu a reacţionat. Mai târziu, în 2003, Chivu pleca la AS Roma, iar mai apoi la Inter, acolo unde a câştigat o Ligă a Campionilor, iar pentru Zlatan urma o adevărată serie de echipe: Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, PSG şi Manchester United.

Gică Hagi primeşte aprecieri din toate părţile pentru modul său de a creşte tineri fotbalişti în cadrul Academiei, iar Cristi Chivu a vorbit despre proiectul „Regelui”, pe care-l vede favorit la câştigarea titlului în Liga 1, în acest sezon, cu Viitorul Constanţa. Viitorul Constanţa a reuşit ca înainte de pauza competiţională, din iarnă, să preia locul întâi, în clasament, de la FCSB, iar Chivu a recunoscut că şi-ar dori ca echipa lui Hagi să câştige campionatul.

Campionatul Mondial de handbal masculin din Franţa este deja istorie, Liga Campionilor la handbal feminin s-a reluat, iar lucrurile au început să se mişte din ce în ce mai spectaculos pe piaţa transferurilor. Veszprem şi Ungaria au anunţat mutarea începutului de an în handbalul intenaţional. Antrenorul suedez Ljubomir Vranjes (43 ani) va prelua din vară campioana Ungariei, urmând să-l înlocuiască în funcţie pe Xavier Sabate. Actualul tehnician al lui Flensburg a semnat în paralel un contract pe 3 ani şi cu Federaţia Ungară, urmând să devină selecţionerul naţionalei masculine până la Jocurile Olimpice din 2020 (Tokyo). Vranjes va deveni în premieră antrenor de echipă naţională, dacă vreţi, urmând exemplul lui Xavier Pascual şi Ambros Martin, selecţionerii naţionalelor României, care au făcut acest pas după câştigarea Ligii Campionilor. Suedezul a câştigat trofeul Ligii Campionilor cu Flensburg în 2014.

Lucruri interesante s-au anunţat deja şi în handbalul feminin, acolo unde campioana României deţine trofeul Ligii Campionilor. Iar una dintre mutări ar putea avea o legătură indirectă cu CSM Bucureşti. Kinga Achruk (28 ani) şi-a anunţat plecarea de la Buducnost, la sfârşitul acestui sezon. Handbalista poloneză va evolua la MKS Lublin din vară. Achruk este una din jucătoarele importante ale echipei Buducnost, în special în compartimentul defensiv. Iar plecarea polonezei este un prim semnal că formaţia din Muntenegru va intra din vară într-un nou ciclu. Dacă este să dăm crezare speculaţiilor din handbalul feminin, Cristina Neagu (ajunsă la Podgorica în acelaşi an cu Achruk), Dragana Cvijic şi Katarina Bulatovic ar urma să se despartă la rândul lor de Buducnost la sfârşitul sezonului.

Deşi CS Pandurii Târgu-Jiu a pierdut majoritatea titularilor din prima parte a sezonului, iar lotul a fost completat cu mulţi jucători din ligile inferioare, noul antrenor Flavius Stoican are planuri mari. Cu toate că echipa sa are şi un program infermal, urmând să joace cu CSM Poli Iaşi (acasă), Viitorul Constanţa (deplasare), Concordia Chiajna (a), FC Botoşani (d) şi Dinamo Bucureşti (a), tânărul tehnician vrea maximum de puncte din cele 5 partide rămase de disputat în sezonul regulat! Echipa gorjeană s-a antrenat în ultimele zile pe terenurile din Rovinari şi Motru.

Perechea Alexandra Cadanţu/Cornelia Lister (România/Suedia), cap de serie numărul 1, s-a calificat, joi, în finala turneului ITF de la Grenoble, Franţa, disputat în sală şi dotat cu premii în valoare totală de 25.000 de dolari. În semifinale, Cadanţu şi sportiva suedeză au trecut de dublul Mathilde Armitano/Cristina Bucsa (Franţa/Spania), scor 6-2, 6-1, într-o oră şi trei minute de joc. Dublul Cadanţu/Lister, care a beneficiat de un bye în runda inaugurală, va evolua în finală, vineri, împotriva perechii Ilona Kremen/Tereza Smitkova (Belarus/Cehia). Cele două au trecut în semifinale de două sportive din Spania, Georgina Garcia-Perez şi Olga Saez Larra, scor 6-3, 6-2.

Dorin Rotariu (21 de ani) a semnat în urmă cu două zile cu liderul din Belgia, FC Brugge, echipă antrenată de Michel Preud’homme. Transferul dinamovistului care va purta pe tricou numărul 29 s-a realizat pentru 2,2 milioane euro. Rotariu ar putea debuta duminică, de la 15:30, în meciul de pe teren propriu cu Charleroi. Timişoreanul este al cincilea român din campionatul Belgiei, după Stanciu şi Chipciu (Anderlecht), Cristi Manea (Mouscron) şi Răzvan Marin (Standard Liege).

Campioana în exerciţiu, Astra Giurgiu are la dispoziţie cinci meciuri pentru a evita intrarea în play-out şi implicit, să lupte în continuare pentru a îşi apăra titlul cucerit în sezonul anterior. Prima “finală” pentru giurgiuveni se joacă acasă şi îi vor avea în faţă pe ardelenii de la ASA Tg. Mures. Meciul programat pe stadionul Marin Anastasovici va fi arbitrat de Cătalin Popa şi porneşte cu Astra ca mare favorită.

Situaţia de la Giurgiu s-a înbunătăţit considerabil în ultima perioadă şi pare să fie momentul cel mai aproape de normalitate şi stabilitate din ultimele luni. Salariile jucătoritor şi angajaţilor clubului au fost plătite, cu o singură excepţie, antrenorul Marius Şumudică. Razboiul rece, de la distanţă dintre patron şi antrenor continuă şi rămâne de văzut dacă va afecta jocul echipei. Însă este puţin probabil, echipa a reuşit cele mai importante performanţe în momente mai dificile, iar încununarea efortului a venit în decembrie prin calificare istorică în primăvara europeană.

În această iarnă la capitolul plecări pentru giurgiuveni a fost înregistrat doar transferul lui Alibec la FCSB, tranzacţie ce a adus în conturile clubului în jur de 2 milioane de euro. Deşi au existat zvonuri care anunţau plecarea unor jucător de bază precum Săpunaru, Junior Morais sau Silviu Lung, niciunul dintre transferuri nu s-a concretizat şi piesele importanate din primul “11” au fost păstrate. Cel mai mare câştig este fără niciun dubiu Constanin Budescu, mijlocaşul a fost convins să semneze un nou contract din postura de jucător liber, lucru ce l-a făcut pe Marius Şumudică să spună ”Chiar sunt fericit!” .

Fostul internaţional brazilian Ronaldinho, ajuns la 36 de ani, a fost desemnat ambasador global al clubului Barcelona. Ronaldinho a jucat la FC Barcelona între 2003 şi 2008, perioadă în care a marcat 91 de goluri, în 198 de meciuri. În palmares şi-a trecut, alături de formaţia de pe Camp Nou, două titluri de campion al Spaniei, două Cupe ale Spaniei şi o Ligă a Campionilor. La nivel individual, Ronaldinho a cucerit Balonul de Aur din 2005, precum şi titlul de jucătorul anului în Europa, în 2006. Ronaldinho nu este primul fost fotbalist brazilian care va ocupa o asemenea funcţie. Ronaldo Luis Nazario de Lima a devenit, în 2016, ambasador al echipei Real Madrid şi consilier al preşedintelui clubului, Florentino Perez.

Simona Halep (4 WTA) are în această săptămână o şansă imensă să revină pe locul 3 mondial după 6 luni de aşteptare. Jucătoarea aflată în prezent pe 4 WTA va urca o poziţie în clasament dacă mai obţine încă două victorii la turneul de la Sankt Petersburg (Rusia). În ciuda începutului slab de sezon, Halep se află la doi paşi de revenirea pe locul 3 WTA. Frumoasa performanţă va fi înfăptuită dacă Simona ajunge în finala turneului de la Sankt Petersburg – lucru perfect realizabil în acest moment. Jucătoarea antrenată de tandemul Darren Cahill şi Daniel Dobre s-a calificat deja în sferturi, după 6-4, 7-6(2) cu Ana Konjuh, iar pentru un loc în penultimul act se va duela vineri cu Natalia Vikhlyantseva (Rusia, 115 WTA).

Într-o posibilă semifinală care ar avea ca miză urcarea pe locul 3 mondial, Halep ar urma să joace cu Roberta Vinci (Italia, 21 WTA) sau Kristina Mladenovic (Franţa, 51 WTA). În cazul în care îşi atinge obiectivul, Simona Halep îi va lua locul Karolinei Pliskova (Cehia, 3 WTA), iar românca ar mai fi devansată în clasament doar de Serena WIlliams (SUA, 1 WTA) şi Angelique Kerber (Germania, 2 WTA). Halep profită şi de faptul că Pliskova nu s-a înscris la niciun turneu în această săptămână, rămâmând cu 5270 de puncte în visterie. Simona are 5.172 de puncte în clasamentul live, iar prin calificarea în finala de la Sankt Petersburg ar acumula 5.377 de puncte. Constănţeanca nu a mai urcat pe podiumul mondial de aproape 6 luni: ultima ei clasare pe locul 3 datează din 7 august 2016.

PROGNOZA METEO
3 Februarie 2017

Vremea va fi mai caldã decât în mod obișnuit la începutul lunii februarie în majoritatea zonelor, dar cu precãdere în regiunile vestice, la deal și la munte. Cerul va avea înnorãri ce vor persista în vestul, nordul și centrul țãrii, unde temporar va ploua. Ploile vor fi mai frecvente și mai însemnate cantitativ în Maramureș și în nordul Transilvaniei, unde se vor acumula local 15…20 l/mp și izolat peste 35 l/mp. În zona Carpaților Orientali, la peste 1800 m vor fi ninsori, se va depune strat consistent de zãpadã, iar vântul va prezenta intensificãri cu rafale de peste 70 km/h. În Moldova și în restul zonei de munte vor fi precipitații mixte și pe arii restrânse se va produce polei. Mai ales dimineața, local în zonele joase de relief din sudul și din estul țãrii va fi ceațã și cu totul izolat ploi slabe sau burnițe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, dar local și în vestul și sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 1…2 grade în sudul extrem al Olteniei și sud-vestul Munteniei și în jurul a 14 grade în Banat și Subcarpații de Curburã, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -2 și 5 grade.

Bucuresti

Valorile termice vor fi în creștere fațã de intervalul precedent, vremea devenind mai caldã decât ar fi normal la aceastã datã. Cerul va fi temporar noros, iar dimineața și noaptea va fi ceațã. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 5…7 grade, iar cea minimã se va situa în jurul a 0 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *