Stiri pe scurt 3 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 3 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  3 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 3 august. In anul 1958, submarinul american cu propulsie nucleară „Nautilus” a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954.

Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind declararea zilei în care va fi înmormântată Regina Ana, 13 august, zi de doliu naţional pe teritoriul României. În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Ceremonia se va desfăşura în două părţi: ora 15.00-15.50, în faţa Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Elevii şi studenţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte la înscriere copii legalizate după documente oficiale. Guvernul României a adoptat, prin OUG 41/2016, mai multe măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale, obligând fiecare instituţie publică şi organ de specialitate al administraţiei publice centrale să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. De asemenea, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate drept condiţie pentru furnizarea unui serviciu public sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că datele propuse de Guvern pentru organizarea alegerilor, 4 şi 11 decembrie, sunt puţin fezabile şi că trebuie analizat dacă se pot organiza în noiembrie. El a mai spus că decizia trebuie adaptată la termenii constituţionali pentru că s-ar putea ca BEC să anunţe rezultatele în 19 decembrie. Nici ALDE nu este de acord cu datele propuse de Guvern. Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neînsufleţit urmând să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce piveşte speranţa de viaţă a cetăţenilor, un român trăind în medie 75 de ani. Zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. Pe ultimele locuri privind durata medie de viaţă sunt Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea, fiecare cu 73 de ani. Speranţa de viaţă la naştere este un in­di­cator care arată numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou născut dacă ar trăi în condiţiile mortalităţii pe vârste dintr-o pe­rioa­dă de referinţă. În funcţie de nivelul du­ratei medii de viaţă se poate stabili şi starea de sănătate a populaţiei unei ţări.

In judeţele unde există o pondere mai mare a satelor regăsim o speranţă de viaţă mai mică decât în zonele în care predomină ponderea localităţilor urbane pentru că în mediul rural „sunt persoane îmbătrânite care au un risc de deces mai mare şi sunt zone sărace, cu mai puţină educaţie”. De asemenea, nivelul de dezvoltare a judeţelor determină durata de viaţă medie pentru fiecare regiune în parte. Satu Mare este judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă din România în 2015, iar cifrele nu au suferit modificări majore faţă de anul 1990, când sătmărenii se aflau pe penultimul loc în topul celor mai longevive municipii, cu 67 de ani la acea vreme. Valoarea PIB per capita în judeţul Satu Mare a fost de circa de 5.700 de euro pentru anul 2015, de 3,6 ori mai mică decât cea din Bucureşti, unde PIB-ul per capita a fost de circa 28.900 de euro anul trecut, media PIB per capita la nivel naţional fiind de aproximativ 8.000 de euro.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Bogdan Păltineanu, manager al Spitalului Bagdasar Arseni şi pe Dan Nicolae Straja, manager la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, ambii fiind acuzaţi de luare de mită. În ceea ce îl priveşte pe Bogdan Păltineanu, sunt vizate fapte care ar fi fost comise în perioada în care conducea Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”. Dan Nicolae Straja este suspectat că în luna mai a anului 2015, în calitate de manager la Institutul Oncologic Profesor Doctor „Alexandru Trestioreanu” , în exercitarea atribuţiilor privind încheierea de contracte de achiziţii şi derularea lor ar fi primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale suma totală de 95.750 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea, în bune condiţii, a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plată facturi).

Corpul de control al premierului efectuează verificări la Ministerul Culturii privind concursul pentru şefia Muzeului Ţăranului Român. Demersul vine după ce o serie de personalităţi ale culturii române, precum scriitorii Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, profesorul Theodor Paleologu şi alte nume importante de jurnalişti, cercetători şi angajaţi ai MNŢR, i-au adresat o scrisoare deschisă lui Dacian Ciloş în care atrag atenţia asupra situaţiei muzeului. Personalităţi ale lumii culturale din România, precum scriitori, artişti, jurnalişti, etnologi, cercetători, antropologi, ahitecţi, profesori universitari, fotografi şi regizori, dar şi angajaţi Muzeului Naţional Ţăranului Român (MNŢR) au adresat luni, o scrisoare deschisă Prim-ministrului Dacian Cioloş în care atrag atenţia asupra „managementului ilegal” al instituţiei.

Într-un document intitulat „Muzeul Ţăranului Român în derivă. Scrisoare Deschisă adresată Prim-Ministrului României, dl. Dacian Cioloş”, aceştia afirmă că soarta instituţiei este „periclitată şi decredibilizată” din cauza managementului ilegal, precizând că MNŢR „se află, din păcate, în pragul colapsului, atât ca funcţionare, cât şi ca imagine”, din cauza faptului că Virgil Niţuescu, actualul director interimar al Muzeului, poate deveni managerul acestuia pe o perioadă de cinci ani. Rezultatul celui de-al doilea concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), organizat la finalul lunii iulie, l-a dat câştigător pe Virgil Niţulescu.

Traficul a fost restricţionat, pentru a nu se pune în pericol viaţa trecătorilor, iar două persoane au fost evacuate din imobil, pe Drumul Judeţean 106 E – Transalpina, după ce o stâncă stă să se desprindă, urmând ca situaţia să fie reevaluată în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Săbău a precizat că este recomandată o rută alternativă Transalpinei, respectiv DJ 106 G: Poiana Sibiului – Dobârca. Situaţia înregistrată pe Transalpina va fi analizată într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.

Instanţa supremă a motivat decizia plasării în arest la domiciliu a lui Bogdan Olteanu, precizând că faptele sunt de o gravitate extremă pentru societate, procurorii prezentând la dosar ca probe mărturia unui angajat al lui Vîntu şi interceptări vechi de 8 ani. Procurorii au prezentat în cererea lor de arestare a lui Bogdan Olteanu documente privind transferurile bancare, însă legat de predarea banilor către Olteanu apare doar declaraţia angajatului lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ Eftimie.

În documentele prezentate, procurorii anticorupţie spun că transferul banilor pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării s-ar fi făcut în două tranşe- o plată de 1 milion euro în contul unei societăţi (IT Media Productions Delaware), după care banii au ajuns la martorul Ionuţ Eftime. Şi Liviu Mihaiu a fost audiat la DNA, acesta spunându-le procurorilor că „nu a fost mulţumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea funcţiilor pe care le avea el atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării”. Acesta le-a spus procurorilor că „Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru”.

Ministrul Justiţiei le dă frisoane celor peste 3 milioane de români care vor ca în Constituţie să scrie că familia este formată din uniunea dintre bărbat şi femeie. Cu proiectul în acest sens trecut deja de CCR, Raluca Prună anunţă că nu putem lăsa „în afara protecţiei date de lege cuplurile care aleg sa trăiască altfel decât cele, să zicem aşa, majoritare”. Ministrul Justiţiei invocă în acest sens experienţa altor state în care există în legislaţie parteneriatele civile atât în cazul cuplurilor heterosexuale, cât şi al celor gay. Prună admite că subiectul este sensibil, dar trebuie discutat.

O echipă formată din trei studenţi români a câştigat marele premiu pentru inovaţie, la o competiţie mondială Microsoft. Din 35 de echipe finaliste, echipa studenţilor de la Politehnica din Bucureşti, denumită ENTy, a câştigat premiul cel mare la Microsoft Imagine Cup cu un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni care urmăreşte echilibrul urechii interne şi verifică postura coloanei vertebrale în timp real. Dispozitivul poate fi purtat pe spate sau cap, poate detecta probleme ale urechii interne şi generează date care pot fi utile medicilor în diagnosticarea pacienţilor cu tulburări de echilibru. Cristian Alexandrescu, Flavia Oprea şi Iulian Mateşică au realizat, cu ajutorul unui medic, un aparat ingenios care măsoară nivelul de echilibru al pacienţilor şi care ajută în diagnostigarea şi tratarea bolilor care afectează echilibrul corpului.

În ceea ce priveşte concursul Microsoft care a avut loc în Seattle (SUA), tinerii spun că nu se aşteptau să câştige premiul cel mare pentru inovaţie, care înseamnă şi suma de 50.000 de dolari, bani pe care au de gând să-i investească mai departe în proiect. Pentru a ajunge pe piaţă, peste câteva luni, ei au nevoie de mai multe aprobări pe care le vor obţine tocmai din Statele Unite. Mai departe, cei trei tineri au de gând să mai realizeze un dispozitiv care să atragă atenţia dacă stai corect, dacă ai o postură corectă. Coordonatorul echipei, profesorul Daniel Rosner, spune că este pentru prima dată când o echipă din România aduce acasă acest premiu de la Microsoft.

Copil straşnic, cu părinţi autentici din satul românesc, „Zmeurel”, aşa cum l-au numit cadrele medicale de la spitalul din Haţeg pe bebeluşul născut pe vârf de munte, când mama sa se afla la cules de zmeură, şi-a luat soarta în mâini înainte ca orologiul naşterii să anunţe venirea lui pe lume. A aşteptat doar asfinţitul soarelui, parcă pentru a se feri de fierbinţeala unei zile de duminică ce începuse normal pentru părinţii lui – Suzana şi Iliuţă, doi tineri de 20 şi 27 de ani. Cuminte până în jurul orei 20, însă deranjat cu siguranţă de denivelările cărărilor abrupte de munte, „Zmeurel” a băgat spaima în părinţii lui mai mult decât ar fi putut-o face un salut şugubâţ al vreunui urs care şi-ar fi simţit violat dreptul la proprietate – zmeurişul.

BRD a anunţat schimbarea directorului general al băncii, în locul lui Phillipe Lhotte fiind numit Francois Bloch, fost prim vicepreşedinte executiv la Rosbank, subsidiara din Rusia a grupului Societe Generale. Numirea noului director general este cu data de 1 noiembrie, cu condiţia obţinerii aprobării din partea BNR. Decizia a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al băncii, întrunit pe 2 august 2016. Philippe Lhotte va rămâne membru al Consiliului de Administraţie al BRD, în timp ce va prelua alte responsabilităţi în cadrul Grupului Societe Generale.

Gregor Aufhauser, directorul general al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL, care administrează hotelul Marriott din Capitală, a fost plasat sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală, au declarat oficiali din cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Directorului firmei care administrează hotelul Marriott i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect pentru evaziune fiscală şi faptul că s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, acesta nefiind în România la momentul percheziţiilor. În acelaşi dosar, încă din 7 iulie, este urmărit penal şi pus sub control judiciar şi directorul financiar al Societăţii companiilor Hoteliere Grand SRL, Kathrin Brettschneider.

Aproximativ 700 de persoane, suspecte de consum şi trafic de droguri, au fost executate de autorităţile din Filipine. Peste 300 de organizaţii din Filipine care luptă pentru drepturile omului au trimis o scrisoare Naţiunilor Unite (ONU) în care denunţă executările suspecţilor de consum de droguri şi traficanţilor, fără ca aceştia să aibă parte de un proces. De la data de 10 mai, ziua în care Duterte a fost desemnat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Filipine, cel puţin 704 persoane au fost ucise sub suspiciunea de consum şi trafic de droguri. Leila De Lima, senator al statului filipinez, a declarat că poliţia ucide chiar şi oameni nevinovaţi folosind campania antidrog drept scuză.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a justificat, anularea unor festivităţi anunţate în Franţa prin constrângeri legate de „starea de război” a ţării cu terorismul. „Suntem în stare de război. Deci, deocamdată, trebuie să interzicem manifestaţiile dacă normele de securitate nu sunt respectate”, a explicat Le Drian, în cadrul unei vizite la Lyon. „Trebuie ca fiecare să înţeleagă că ne aflăm în această situaţie şi că acest lucru atrage uneori după sine constrângeri”, a adăugat ministrul.

Cheia succesului deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este lăsarea lirei sterlină să se devalorizeze şi să se încurajeze producţia. Economia britanică este afectată în prezent de mai multe problem, precum productivitate scăzută, investiţii scăzute, de-industrializare şi un deficit al balanţei de plăţi care s-a ridicat la 5% anul trecut.

Reacţia Uniunii Europene la creşterea numărului de imigranţi care încercau să ajungă pe teritoriul său a fost „lamentabilă,” aceasta este concluzia unui raport întocmit de o comisie a Parlamentului Marii Britianii, care critică UE ca fiind nepregătită să facă faţă crizei refugiaţilor. UE şi statele membre nu a reuşit să anticipeze amploarea fluxurilor de imigranţi şi nu au avut structuri şi mecanisme capabile să facă faţă acestei situaţii.

Aproximativ 1,3 milioane de solicitanţi de azil, majoritatea din Siria şi Irak, au sosit în Europa de la începutul anului 2015, fapt ce a agravat resentimentele populaţiei în unele ţări şi chiar a dus în pericol de prăbuşire zona Schengen. Temerile cu privire la creşterea numărului de imigranţi a fost un factor major pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în luna iunie.

Candidatul republican Donald Trump a descris mandatul lui Barack Obama la Casa Albă drept un „dezastru,” în replică la recentele critici venite din partea preşedintelui american. „Donald Trump a demonstrat în mod deplorabil că nu este pregătit să fie preşedinte al Statelor Unite”, a declarat Barack Obama într-o conferinţă de presă, şi le-a cerut liderilor republicani să îi retragă sprijinul lui Donald Trump.

„A fost slab, a fost ineficient”, a declarat Trump cu referire la Obama, într-un interviu acordat marţi postului de televiziune Fox News. A fost „cel mai prost preşedinte, poate, chiar din istoria ţării noastre,” a continuat candidatul republican. Criticat pentru declaraţiile sale în care par să sugereze că susţine anexarea regiunii Crimeea de Rusia, Trump a replicat că „Eu cred că ştiu mult mai multe despre politica externă decât ştie el [Obama]. Uită-te la Ucraina. Vorbeşte despre Ucraina [şi] cât de greu este cu Rusia. Între timp [ruşii] au ocupat Crimeea.”

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat că Statele Unite nu şi-au respectat în totalitate angajamentele, ceea ce a împiedicat Teheranul şi Washingtonul să poarte discuţii pe teme regionale. Încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), acordul nuclear a intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie. Acesta a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul angajamentului acestei ţări de a-şi limita programul nuclear pentru sectorul civil şi de a nu se dota cu arme atomice. Iranul a respectat în totalitate angajamentele, însă Teheranul acuză în mod frecvent Washingtonul că împiedică reluarea relaţiilor comerciale şi economice cu comunitatea internaţională.

Alexander Pieter Cirk, în vârstă de 41 de ani, a călătorit de curând din Olanda până în Hunan, o provincie din sudul Chinei, în speranţa că îşi va întâlni iubita din mediul online, o chinezoaică cunoscută doar ca Zhang, pe care a aşteptat-o timp de 10 zile în aeroport, dar aceasta nu şi-a făcut apariţia. Cazul bărbatului a devenit cunoscut, reuşind să câştige simpatia Chinei..Cirk a declarat pentru presa chineză că a întâlnit-o pe Zhang (26 de ani) în urmă cu 2 luni, într-o aplicaţie, iar dragostea pentru ea a înflorit de atunci, aşa că a decis să ia avionul şi să îi facă o vizită, dar când a ajuns în Hunan, nimeni nu a venit să îl întâmpine la aeroport.

Bărbatul a refuzat să părăsească aeroportul şi şi-a aşteptat iubirea 10 zile, până când a fost dus la spital din cauza epuizării fizice. Presa locală i-a luat interviuri, l-au filmat şi au făcut un reportajul despre bărbatul îndrăgostit. La o zi după ce reportajul a fost difuzat, Zhang a contactat canalul de televiziune Hunan TV pentru a clarifica lucrurile. Aceasta a crezut că totul este o glumă, adăugând că în ziua în care Alexander ajunsese în aeroport, ea era în altă provincie, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale şi a avut telefonul închis.

Autorităţile turce au arestat 36 de persoane sub suspiciunea că ar fi implicate într-un scandal mai vechi, legat de distribuirea unor înregistrări cu tentă sexuală, pentru care mişcarea clericului Fethullah Gulen este considerată responsabilă. Un scandal cu tentă sexuală care a afectat partidele de opoziţie din Turcia în urmă cu mai mulţi ani a revenit în centrul atenţiei după ce autorităţile turce au emis marţi mandate de reţinere pentru 120 de persoane suspectate de implicare în distribuirea unor înregistrări cu tentă sexuală.

Scandalul a afectat formaţiunile de opoziţie Partidul Popular Republican (CHP) şi Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) şi se suspectează că incidentul ar avea legătură cu mişcarea clericului Gulen, care este acuzat şi pentru lovitura de stat eşuată din data de 15 iulie. În 2010, Deniz Baykal, liderul de atunci al CHP, a fost forţat să demisioneze din această funcţie în urma acestui scandal, iar politicienii MHP au avut probleme similare în anul 2011.

Un avion care decolase din India s-a prăbuşit, pe aeroportul internaţional din Dubai în timp ce făcea manevrele de aterizare, nu au fost înregistrate victime. La scurt timp, acesta a explodat. Avionul de tip Boeing 777 efectua o cursă între oraşul indian Trivandrum şi Dubai. Compania aeriană Emirates a anunţat că la bordul avionului se aflau 275 de pasageri şi echipajul. Site-ul de monitorizare a traficului aerian Flightradar24 a anunţat că decolările şi aterizările pe aeroportul din Dubai au fost suspendate din cauza incidentului.Toţi pasagerii avionului au fost evacuaţi în siguranţă.

SPORT

Dincolo de dorinţa legitimă a suporterilor de a vedea din nou echipa lor performând, tensiunea aproape insuportabilă care s-a resimţit zilele acestea printre conducătorii de la FC Steaua are un motiv cât se poate de palpabil: banii. Partida Steaua – Sparta Praga (în tur, 1-1), manşa secundă a turului III din preliminariile Ligii Campionilor (ora 20:45, în direct la Pro TV şi liveblog pe ProSport), poate determina în mare măsură traiectoria pe termen mediu a clubului patronat, în acte, de Constantin Geambazi (56%), Vasile Geambazi (37%), Tomaida Bădescu (4%) şi Marius „Mache“ Ianuli (3%).

Steaua şi Astra dispută în această seară partide capitale pentru viitorul celor două formaţii din Liga 1. Roş-albaştrii primesc vizita celor de la Sparta Praga, în timp ce Astra s-a deplasat în Danemarca pentru confruntarea cu FC Copenhaga. Ambele meciuri, ce vor începe de la ora 20:45, contează pentru manşa secundă a turului trei preliminar al UEFA Champions League şi pornesc de la scorul de 1-1. Steaua are şanse mai mari de a se califica în play-off-ul competiţiei dat fiind faptul că a marcat în deplasarea din Cehia, în timp ce echipa lui Şumudică este obligată să înscrie pe terenul celor de la Copenhaga pentru a se califica.

Dinamo l-a achiziţionat pe Raul Costin, ultima oară la Rapid. Mijlocaşul în vârstă de 31 de ani şi-a reziliat contractul cu giuleştenii şi a fost imediat înregimentat de Ioan Andone. Costin s-a alăturat noii sale echipe şi a intrat în programul de pregătire al „câinilor”, informează DigiSport. Raul Costin şi-a început cariera la FC Naţional, a trecut apoi pe la Dacia Mioveni, Vaslui, Simurq (Azerbaijan), Universitatea Cluj, FC Botoşani, iar în 2016 a venit la Rapid. Din pricina problemelor uriaşe cu care se confruntă clubul din Giuleşti, Raul Costin şi-a reziliat contract cu rapidiştii. Ieri, Virgil Drăghia, un alt fost fotbalist al Rapidului, a semnat un contract valabil pe două sezoane cu Concordia Chiajna.

Fotbalistul George Ganea, în vârstă de 17 ani, fiul fostului internaţional român Ionel Ganea, a semnat un contract pe un an, cu drept de prelungire pe alţi trei, cu formaţia din liga a doua italiană Virtus Entella. Entella a terminat pe locul nouă ultimul sezon din Serie B. Înainte de Rapid Bucureşti, Ganea a mai evoluat doar la echipa sub 19 ani a Universităţii Cluj. Sezonul trecut a evoluat în 13 meciuri pentru Rapid, timp în care a reuşit să marcheze trei goluri şi să ofere o pasă decisivă. În prezent, fiul lui Ionel Ganea este cotat la 100.000 de euro.

Eurosport România a dat o lovitură în această săptămână, achiziţionând drepturile pentru transmiterea turneului de la Wimbledon în anii 2017, 2018 şi 2019! În urma noului acord cu organizatorii britanici, canalul TV a obţinut dreptul de a televiza meciurile de la Wimbledon în 25 de ţări, cu 16 mai multe decât până în prezent, printre acestea numărându-se şi România. Începând cu sezonul 2017, toate cele patru turnee de Grand Slam vor putea fi urmărite la Eurosport. Până în 2016, postul TV transmitea Australian Open, Roland Garros şi US Open, drepturile pentru Wimbledon fiind deţinute de Digisport.

Astra joacă în această seară în Danemarca returul partidei cu FC Copenhaha, meci contând pentru turul trei preliminar al UEFA Champions League. Partida începe de la scorul de 1-1, rezultat înregistrat la Giurgiu, în tur. Dacă steliştii au promisă o primă consistentă în eventualitatea în care trec de Sparta Praga, în aceeaşi fază a competiţiei, nici giurgiuvenii nu se lasă mai prejos. Meciul cu Copenhaga e vital pentru echipa lui Şumudică. Dacă vor trece de danezi, „astralii” se vor califica automat în grupele Europa League şi vor încasa cel puţin 5 milioane de euro. Dacă vor reuşi să treacă şi de play-off şi vor ajunge în grupele UEFA Champions League vor primi 20 de milioane de euro.

Julian Draxler, tânărul fotbalist al clubului VfL Wolfsburg, se află în conflict cu oficialii echipei după ce le-a transmis acestora că, odată cu încheierea Campionatului European, vrea să părăsească echipa, aşa cum stabiliseră în momentul semnării contractului, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Perceput de directorul sportiv al lui Wolfsburg, Klaus Allofs, drept înlocuitorul perfect pentru Kevin De Bruyne, în momentul plecării acestuia la Manchester City, se pare Draxler nu se simte prea bine la formaţia germană. Tânărul mijlocaş este nemulţumit de faptul că antrenorul lui Wolfsburg nu-i permite să plece, deşi ştia de discuţiile avute atunci când s-a parafat înţelegerea.

Răzvan Itu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Tenis, a oferit, miercuri, pentru site-ul FRT, primele declaraţii declaraţii după sosirea în Brazilia, la Rio de Janeiro, pentru Jocurile Olimpice, competiţie ce va avea loc în perioada 5-21 august. Delegaţia oficială a României care participă la Jocurile Olimpice de la Rio a ajuns, deja, în Brazilia, iar printre sportivii şi oficialii din lot se numără şi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Tenis. Şeful delegaţiei de tenis este vicepreşedintele FRT, Răzvan Itu, care şi-a făcut, deja, primele impresii despre Jocurile Olimpice.

Internaţionalul român Florin Andone, în vârstă de 23 de ani, a fost prezentat oficial la noua sa echipă, Deportivo La Coruna, pe Estadio Municipal de Riazor, alături de celălate achiziţii pe care clubul spaniol le-a făcut în vederea noului sezon din prima ligă a campionatului spaniol. Fostul atacant al Cordobei, cumpărat pentru patru milioane de euro de la divizionara secundă, va purta la noua sa echipă tricoul cu numărul 10, purtat de-a lungul timpului de fotbalişti celebri, precum Fran şi Bebeto.

Rezultat bombă în turneul WTA de la Florianopolis (Brazilia): Ana Bogdan (România, 127 WTA) a învins-o pe favorita principală a competiţiei Jelena Jankovic (Serbia, 29 WTA), scor 6-2, 7-5! Ana a obţinut prima calificare a carierei în sferturile unui turneu de categorie International, iar pentru un loc în semifinale se va duela cu Lyudmyla Kichenok (Ucraina, 363 WTA). Ana şi-a asigurat un cec în valoare de 6.175 de dolari şi 60 de puncte WTA, iar miercuri, după ora 18:30, o va întâlni pe Lyudmyla Kichenok (Ucraina, 363 WTA) în sferturile de finală. Tot astăzi se va lupta pentru un loc în careul de aşi din Florianopolis şi Irina Begu, a doua favorită întâlnind-o pe Nao Hibino (Japonia, 84 WTA), într-un meci programat după ora 20:00.

Încă o jucătoare din România promite să devină o nouă stea a tenisului mondial – nu că apartenenţa de România ar reprezenta vreun avantaj având în vedere facilităţile inexistente pe care statul le oferă jucătoarelor noastre. Ana Bogdan începe să strălucească în circuitul WTA, la vârsta de 24 de ani reuşind să învingă pentru prima oară un fost lider mondial! Şi nu multe jucătoare din afara Top 100 se pot lăuda că au răpus vreo jucătoare precum Jelena Jankovic. Sârboaica a plecat acasă după o oră şi 31 de minute de joc, fiind învinsă fără drept de apel de Bogdan, scor 6-2, 7-5.

Jelena Jankovic nu şi-a făcut nici măcar o dată serviciul în primul set al meciului de la Florianopolis! Ana Bogdan a returnat excelent şi a reuşit 4 break-uri, obţinând totodată dreptul de a servi prima în actul secund. Ana a început hotărâtă şi s-a desprins la 2-0, dar Jelena a fost capabilă să revină în meci. Sârboaica a condus cu break, la 4-3, apoi cu 5-4 şi 40-0, însă sportiva din Sinaia nu a depus armele. Pasionată de schi, un sport în care trebuie să dai dovadă de multă bărbăţie, Ana Bogdan a jucat cu mult curaj pe finalul setului secund, închizând partida după o serie de trei game-uri, scor 6-2, 7-5.

Una din ramurile cu cele mai bune rezultate pe plan internaţional din istoria sportului românesc, canotajul a adus ţării noastre nu mai puţin de 37 de medalii la Jocurile Olimpice, dintre care 19 de aur. La precedenta participare, de la Londra, în 2012, sportul nautic cu schif n-a izbutit însă nicio clasare pe podium, contraperformanţă care nu se mai întâmplase de la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972. La Rio de Janeiro, ţara noastră va miza pe 19 canotori, 6 la băieţi şi 13 la fete, care vor concura la 5 probe. Dintre cei prezenţi în Brazilia, 8 sportivi, 4 la masculin şi 4 la feminin, sunt foşti componenţi ai CSS Orşova. Antrenoarea care i-a format pe aceştia la malul Dunării nu garantează că România va lua vreo medalie la actuala ediţie a JO, ţinând cont de tinereţea lotului naţional şi de condiţiile precare de pregătire din ţara noastră.

Noul selecţioner al naţionalei de fotbal a Argentinei, Edgardo Bauza, numit în locul lui Gerardo Martino, cel care a demisionat după terminarea Copei America, a declarat, miercuri, că vedeta Lionel Messi face parte din planurile sale pentru viitoarele campanii de calificare. Messi a anunţat, pe 26 iunie, că nu va mai juca în echipa naţională a Argentinei, după ce a fost învins în finala Copa America Centenario de naţionala Statului Chile, a treia finală pierdută de argentinieni în decurs de doi ani, după cea de la Campionatul Mondial din 2014, pierdută în faţa Germaniei, şi finala Copa America 2015, tot în faţa Chile.

Gabor Kiraly, portarul echipei naţionale a Ungariei în vârstă de 40 de ani, a anunţat, miercuri, prin intermediul site-ului personal, că se retrage din echipa naţională după 18 ani în echipa pregătită de Bernd Storck şi 107 selecţii strânse. Veteranul cunoscut în întreaga lume pentru faptul că evoluează într-o pereche pantaloni lungi gri, indiferent de temperatură, a participat în această vară la Campionatul European din Franţa, fiind cel mai bătrân jucător de la turneul final. Naţionala Ungariei a ajuns până în optimile Euro 2016, fiind eliminată de Belgia (0-4).

Au mai rămas 2 zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Rio, iar Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a reinterat la plecarea către Brazilia target-ul delegaţiei tricolore, între 6 şi 8 medalii. Este un obiectiv minuscul dacă ne raportăm la istorie – 301 medalii la Jocurile Olimpice de vară (din acest punct de vedere, România este în Top 15 all-time), dar totuşi realist în raport cu tot ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în societatea românească în general, în sportul românesc în special.

La casele de pariuri, România are o cotă de peste 3.00 că va obţine două medalii de aur, câte a obţinut, spre exemplu, la ediţia precedentă de la Londra, o altă evidenţă a regresului accentuat pe care l-a cunoscut sportul românesc. Dar, ca la orice întreceri de acest gen, olimpicii se pot autodepăşi, iar loc pentru suprize este suficient. Alin Moldoveanu (tir) este cel mai bun exemplu în acest sens, după ce a câştigat aurul olimpic la Londra.

Ianis Hagi a impresionat în primel sale meciuri la Fiorentina, tânărul mijlocaş oferind trei pase de gol în primele trei amicale, dar apoi a avut o discuţie mai aprinsă cu Paulo Sousa. Presa italiană nota în urmă cu aproape două săptămâni că tehnicianul grupării din Firenze a fost extrem de nemulţumit de modul în care s-a prezentat românul la un antrenament şi se punea în discuţie chiar împrumutul jucătorului la o formaţie mai mică.

Gazzetta dello Sport informează că tensiunile dintre cei doi au dispărut, iar Hagi jr. l-a convins pe Sousa că merită să fie păstrat în lotul Fiorentinei. Astfel, Ianis a fost inclus de tehnicianul lusitan în lotul echipei ce a făcut deplasarea în cantonamentul din Austria. Ianis Hagi a semnat în această vară cu Fiorentina un contract valabil pe cinci sezoane. Italienii ar fi plătit 800.000 de euro în schimbul jucătorului în vârstă de 17 ani, iar Viitorul mai poate încasa anumite sume de bani în funcţie de performanţele fotbalistului la noua echipă.

Compania Adidas a prezentat echipamentul cu care Simona Halep va juca la US Open, competiţie programată în perioada 29 august – 11 septembrie. Simona se va îmbrăca în roşu la ultimul turneu de Grand Slam al anului, culoare pe care a treia jucătoare a lumii nu a mai purtat-o de multă vreme. Aşa cum sponsorul tehnic al Simonei a obişnuit în ultima vreme, designul creat special pentru turneele importante este unul excentric. Dacă maieul jucătoarei se remarcă prin simplitate, fustiţa iese în evidenţă printr-o cromatică vie şi strălucitoare. Cadrele cu Simona şi noul echipament au fost surprinse la o sesiune foto organizată special pentru prezentarea colecţiei de toamnă a Adidas. Respectivul echipament va fi îmbracăt de mai multe jucătoare la US Open, însă Halep, proaspăt campioană la Montreal, este jucătoarea care se află în prim-plan.

Doi tineri fotbalişti ai clubului sloven NK Maribor au decedat, iar altul a fost grav rănit, în urma unui accident de maşină în care au fost implicaţi cu două zile înainte de meciul retur dintre Maribor şi Aberdeen din preliminariile Europa League. Atacantul Zoran Baljak (21 de ani) şi fundaşul stânga al echipei, Damjan Marjanovic (20 de ani), au suferit răni fatale, în timp ce Ljubomira Moravca, în vârstă de 20 de ani, a fost rănit grav. În maşină se mai afla şi un al patrulea coleg, apărătorul Ziga Lipuscek, care a scăpat doar cu răni superficiale.

Peste 3.000 de fani au fost prezenţi în tribunele arenei Ilie Oană la primul antrenament al echipei Petrolul 52, nou înfiinţată şi recent înscrisă în cel de al cincilea eşalon al fotbalului românesc, Liga A Prahova. Petrolul 52 porneşte la drum cu un preşedinte de onoare, Mircea Dridea, şi unul executiv, în persoana lui Cristi Vlad. Staff-ul echipei este format din Octavian Grigore (principal), Nicolae Constantin (secund), Gheorghe Liliac (antrenor portari), Marius Haită (preparator fizic), Laurenţiu Bulata (medic), Răduţă Gheoca şi Dan Răduţă (maseori). Între cei 33 de jucători prezenţi la reunire au figurat nouă juniori din propria pepinieră, doi foşti prim-divizionari (Georgian Păun şi Claudiu Tudor), foşti componenţi ai unor echipe din judeţ (Blejoi, Păuleşti, Vălenii de Munte, Sălciile), între care şi fii unor petrolişti cu state vechi, Petre Butufei şi Dumitru Jipa, Vladimir şi Michel.

La Rio de Janeiro, a fost răcoare în a doua zi a săptămânii. Nori negri pe cer, un pic de ploaie pe seară. Capricii de iarnă braziliană. Corina Căprioriu a sărit primul antrenament pe tărâm brazilian. Vicecampioana olimpică de la Londra a ajuns la Rio cu o falcă umflată de la aerul condiţionat din avion. A intrat imediat pe tratament şi se speră că va fi OK cât mai repede. La Parcul olimpic se lucrează din greu. Încă nu e totul gata, se mai finisează pe ici-pe colo, se mai strânge nisipul rămas de la constructori. ”Inima” Jocurilor Olimpice este impresionantă, uriaşă şi futuristă, pe alocuri. Unele arene de la tenis sunt ridicate pe schele clasice.

Viktoria Plzen (Cehia), APOEL Nicosia (Cipru), Dinamo Zagreb (Croaţia), Ludogoreţ Razgrad (Bulgaria) şi Dundalk (Irlanda) sunt cele cinci echipe care au obţinut, marţi, calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor. În cadrul celor cinci meciuri au fost implicaţi şi trei internaţionali români: Alexandru Măţel, Claudiu Keşeru şi Cosmin Moţi. Dacă primul a început partida dintre Dinamo Zagreb şi Dinamo Tbilisi (1-0; 2-0 în tur) de pe banca de rezerve, Keşeru şi Moţi au fost titulari pentru Ludogoreţ în confruntarea cu Steaua Roşie Belgrad (4-2; 2-2 în tur), dar doar Cosmin Moţi a fost şi integralist.

PROGNOZA METEO
3 August 2016

Vremea va fi în general instabilã, îndeosebi în cursul zilei, în regiunile din jumãtatea esticã a țãrii, unde vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp și se mențin condițiile de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil și doar pe ari restrânse va ploua slab. Temperaturile maxime, în scãdere fațã de ziua anterioarã în regiunile estice și sud-estice, se vor încadra între 23 și 32 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 și 20 de grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã în cursul zilei, când vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Noaptea cerul va fi variabil. Temperatura maximã, în scãdere fațã de ziua anterioarã, va fi de 29…30 de grade, iar cea minimã de 17…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *