Stiri pe scurt 29 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 29 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 septembrie. In anul 1901, s-a născut Enrico Fermi, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1938, membru de onoare străin al Academiei Române; a condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan (d. 1954).

Sebastian Papaiani va fi înmormântat azi, la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Sebastian Papaiani, cunoscut pentru rolurile sale din filmele de comedie s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Sebastian Papaiani avea 80 de ani şi avea probleme de sanatate. El suferise în luna mai un accident vascular cerebral şi era internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la sectia de Neurologie. Actorul Sebastian Papaiani a murit marţi, pe 27 septembrie, la vârsta de 80 de ani, împlinită pe 25 august.

Trei copii cu sindrom hemolitic uremic au fost internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Doi dintre copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti sunt din Craiova, în stare gravă, iar unul dintre ei are manifestări neurologice în cadrul bolii. Cel de-al treilea copil este din Bucureşti şi este dializat peritoneal. La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în judeţul Argeş, 24 de cazuri de afecţiuni digestive grave la copii, dintre care 19 copii au dezvoltat sindrom Hemolitic-Uremic.

Sucursala unei bănci din cartierul Micălaca al municipiului Arad a fost jefuită, de un bărbat înalt mascat cu o cagulă pe faţă a intrat în sediul băncii şi a ameninţat angajaţii cu ceea ce părea a fi un pistol, cerându-le banii. Atacatorul a reuşit să ia o parte din bani şi a fugit printre blocurile din zonă. În acel moment, în bancă se afla doar un client, un bărbat, care spune că a fost şi el ameninţat şi nu a reuşit să imobilizeze atacatorul. Mai multe echipaje de poliţie au ajuns în cartierul Micălata pentru cercetări, o parte dintre poliţişti încercând să-l găsească pe bărbat, printre blocurile din zonă.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o postare pe Facebook, ”să respecte Legea fundamentală a statului român şi să se abţină de la a se implica în competiţia electorală dintre partidele politice”. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, personal, crede că Dacian Cioloş ar face bine să continue proiectele, dar atunci să îşi declare măcar „simpatia sau adeziunea sau preferinţa” pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare. Iohannis a mai spus că dacă premierul va decide să intre în campanie electorală, ar trebui să-i comunice şi să aibă o discuţie. Şeful statului a insistat că „Dacian Cioloş ar putea să-şi continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor”. Klaus Iohannis a reafirmat că după alegerile parlamentare nu va nominaliza persoane independente politic pentru poziţia de premier al României.

Vasile Blaga a declarat, la sediul PNL, că se va implica în continuare în parcursul partidului din poziţia de simplu membru şi a adăugat că liberalii vor lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte formula de conducere, evitând să se pronunţe asupra soluţiei unui înlocuitor sau preşedinte unic. Cât priveşte numirea unui copreşedinte sau alegerea unui preşedinte unic, Blaga a declarat că partidul trebuie să ia cea mai bună soluţie. Vasile Blaga a demisionat miercuri din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef de campanie, după urmărirea sa penală într-un dosar de corupţie privind finanţarea campaniei electorale a PDL, în 2009-2012.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au efectuat importuri intracomunitare de bunuri/servicii în alt stat membru UE în anul 2015 mai au o zi pentru a solicita rambursarea taxei pe valoarea adaugată aferentă acestora. Pentru a obţine rambursarea TVA în statul membru de rambursare, persoana impozabilă stabilită în România completează şi transmite statului membru respectiv, pe cale electronică, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de ANAF, formularul 318 „Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în România”. Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum trei luni calendaristice. Cererile de rambursare pot însă viza o perioadă mai mică de trei luni, în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic.

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a spus că Dacian Cioloş ar putea fi ”opţiunea principală” de prim-ministru din partea PNL şi că este foarte posibil ca liberalii să aibă cu proiect comun cu premierul după alegerile parlamentare. El a spus că există şi varianta unui proiect comun cu Cioloş, fără ca acesta să fie obligat să se înscrie în PNL. ”Este foarte posibil să facem un proiect comun cu premierul Dacian Cioloş după aceste alegeri. (…) Putem construi un proiect politic cu domnia sa fără să fie neapărat membru al PNL, ne putem coordona mesaje mai ales că sunt foarte multe teme în care gândim şi acţionăm în aceeaşi direcţie”, a mai spus Buşoi.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, că, în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu, primul medic venit pentru intervenţie a decis să nu facă o electrocardiogramă, dar „poate că alt medic făcea”, precizând că oficialii Colegiului Medicilor vor stabili vinovatul. Potrivit Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, la primul apel dat la ora 03:26 prin 112, motivul invocat a fost „atacul de panică”, în timp ce la al doilea apel, dat la 04:46, motivul solicitării a fost „cianoză, comă”. Astfel, primul medic care l-a consultat pe artistul Ioan Gyuri Pascu a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie şi i-a administrat tratament cu diazepam.

In situaţia în care comisia de disciplină va găsi aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, anunţă Ambulanţa. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat deja în acest caz. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a precizat, după verificările Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Direcţiei de Sănătate Publică la Ambulanţa Bucureşti, că informaţiile de până acum arată o posibilă abordare terapeutică superficială.

Preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut că a stat de vorbă la telefon cu Vasile Blaga, înainte ca acesta să ajungă la DNA Ploieşti pentru a fi audiat în dosarul de corupţie privind finanţarea campaniei PDL. Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar privind finanţarea PD-L din perioada 2009-2012. După audierea sa la DNA Ploieşti, Vasile Blaga şi-a dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi cea de şef al campaniei electorale, anunţând că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi copiii săi, Vlad şi Ana Popescu, sunt audiaţi, la Parchetul General în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe fostul edil de conflict de interese. Întrebat dacă copiii săi au avut afaceri în sectorul 4, cel în care Cristian Popescu Piedone a fost primar, fostul edil a răspuns pozitiv, precizând că este vorba de un restaurant. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuză pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, de conflict de interese, faptă ce ar fi fost comisă în perioada 2013-2015, fiind sesizat Parchetul General.

Poliţiştii efectuează 34 de percheziţii în Bucureşti, Prahova, Iaşi, Suceava şi Ilfov la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale bănuite de infracţiuni economice, surse judiciare declarând că vizaţi în dosar sunt Adina Buzatu şi Eugen Burada. Sumele de bani rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în cuantum de 117.746.750 de lei. 27 de mandate de aducere vor fi puse în executare, iar persoanele depistate vor fi audiate. Creatoarea de modă Adina Buzatu a fost adusă pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în dosarul în care, au fost făcute percheziţii la sediile unor societăţi comerciale bănuite de infracţiuni economice.

Munca unui detectiv particular profesionist nu este nici pe departe aşa cum poate fi văzută la televizor şi tot mai mulţi detectivi se concentrează pe cazuri serioase, pentru clienţi comerciali, fiind vizate cazuri de contrafacere, supraveghere şi verificarea antecedentelor angajaţilor din companii. Când vine vorba despre câştiguri, detectivii particulari spun că nu trăiesc pe picior mare, dar sunt mulţumiţi. Cât despre timpul liber, aceştia îl petrec ca oricare altă persoană obişnuită. Poate vă întrebaţi de ce este nevoie de un detectiv particular de vreme ce există poliţişti, avocaţi şi instituţii care se pot ocupa de rezolvarea cazurilor. Într-un sistem legal există organizaţii de investigare a criminalităţii, însă instanţele nu mai pot fi de ajutor când nu este vorba de un caz penal şi nici nu există foarte multe căi de investigare în ceea ce priveşte drepturile omului, spune Matthias Willenbrink, preşedintele WAD.

Votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ar putea să fi răcit piaţa imobiliară din UK, însă peste tot în Europa, lucrurile încep să se mişte. În Suedia, unde dobânzile sunt negative, politicile monetare stabile iar creşterea economică este rapidă, o privire rapidă la companiile de real estate listate la bursă arată că cererea începe să crească puternic. Mare parte din creşterea sectorului de real-estate este „datorită unui efect pozitiv al Brexitului”. Acţiunile companiilor imobiliare din cele mai mari economii nordice au crescut cu 35% în ultimele 12 luni.

Volkswagen are vizor un plan ambiţios pentru a aduce vehiculele electrice către mase, cu zeci de noi modele din diverse game, care ar putea provoca producătorii auto să ţină pasul la un an după izbucnirea scandalului emisiilor. Procesul va primi un impuls la salonul auto de la Paris de joi, când compania va lansa maşina concept I.D., un hatchback cu baterie care va avea o autonomie de două ori mai mare decât Tesla Modele 3. Spre deosebire de alte modele inspirate din variantele mai vechi ale Volkswagen, maşina va fi primul prototip construit de VW de la zero, un angajament important, atât financiar cât şi de resurse de inginerie.

Un camion s-a răsturnat, pe Autostrada 2, la kilometrul 25, pe sensul de mers spre Bucureşti, şoferul camionului fiind rănit. Camionul, care era încărcat cu materiale textile, a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. În urma accidentului, şoferul camionului a fost rănit, el fiind conştient. Bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD pentru acordarea de prim-ajutor.

Un bărbat este căutat de poliţişti şi pompieri, de peste 10 ore, după ce barca în care se afla pe Dunăre, împreună cu un prieten, s-a răsturnat şi apoi s-a scufundat, în apropiere de Tulcea. Un apel la 112 a anunţat, miercuri seară, în jurul orei 23.00, dispariţia unei persoane în apele Dunării, în apropiere de municipiul Tulcea, în zona în care fluviul se desparte în braţele Sulina şi Sfântul Gheorghe. Doi bărbaţi care ieşiseră cu o ambarcaţiune pe Dunăre s-au răsturnat, iar apoi barca s-a scufundat. Numai una dintre persoanele aflate în ambarcaţiune a reuşit să ajungă la mal şi să se salveze, celălalt bărbat fiind dat dispărut. La faţa locului a ajuns un echipaj de căutare şi salvare de la ISU Tulcea, dar şi un echipaj terestru de la Garda de Coastă, căutările în zonă făcându-se şi cu camerele de termoviziune. Acţiunea a fost oprită în jurul orei 23.00, dar a fost reluată în cursul acestei dimineţi.

Dacia propune un nou design pentru patru din modelele emblematice ale mărcii: Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway. Acestea sunt disponibile cu o gamă largă de motorizări (printre care noul bloc SCe 75 CP) şi de transmisii, precum şi noi echipamenmte la un preţ la fel de accesibil. La rândul său, Duster dispune, pentru prima oară, de o cutie de viteze automată, cu dublu ambreiaj, intitulată EDC. Cu ocazia Salonului Auto de la Paris, modelele Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway afişează, în premieră, identitatea luminoasă a mărcii Dacia.

Modelele care constituie soclul gamei Dacia dispun, de acum, de o identitate luminoasă proprie atât pentru partea frontală cât şi pentru cea din spate. Această evoluţie, aşteptată de clienţi, conferă vehiculelor un plus de dinamism şi de modernitate. Blocurile optice faţă şi spate au fost redesenate. În partea frontală, luminile de zi, cu lămpi de tip LED, se compun din patru blocuri dreptunghiulare suprapuse pe verticală. În partea din spate, identitatea luminoasă este constituită dintr-un ansamblu de patru careuri. Noile modele Logan, Logan MCV şi Sandero dispun de o bară de protecţie frontală redesenată care oferă un plus de modernitate, datorită grilei de admisie a aerului cu contur cromat. Designul barelor de protecţie faţă şi spate accentuează impresia de robusteţe pe care o degajă vehiculele.

Două persoane au murit, iar alte două au fost rănite, pe DN68, la intrarea în localitatea Iaz din judeţul Caraş-Severin, după ce o autoutilitară s-a răsturnat peste două maşini parcate pe marginea drumului, în faţa cărora se aflau trei oameni, iar ulterior a lovit un alt autoturism. In faţa autoturismelor parcate se aflau trei persoane, două dintre ele fiind lovite de autoutilitară, iar una a decedat pe loc. În urma impactului violent, autoutilitara a fost proiectată pe partea carosabilă şi a lovit un autoturism care circula regulamentar din sens opus. Şoferul maşinii a rămas încărcerat, iar ulterior a murit. Celelalte două persoane aflate în faţa maşinilor parcate au fost rănite, dar sunt în afara oricărui pericol, fiind transportate la spitalul din Caransebeş.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că românii ştiu să se mobilizeze, comentând numărul mare de SMS-uri date pentru donarea a 2 euro pentru achiziţia operei Cuminţenia Pământului, printre aceştia numărându-se chiar şi el. Premierul Dacian Cioloş a răspuns, marţi seara, unui îndemn care circulă pe internet, denumit ”2 euro ca să participi la viralizarea anului. Acum!” şi care presupune donarea a doi euro pentru Cuminţenia pământului şi postarea printscreen-ului cu confirmarea de plată pe Facebook.

Comedia „Prenumele” cu Mihai Călin, Claudiu Bleonţ, Mirela Oprişor, Leonid Doni şi Raluca Aprodu va avea prima reprezentaţie a noii stagiuni şi va fi pusă în scenă la Cinema Pro din Bucureşti, urmând apoi un turneu naţional în perioada octombrie-noiembrie. După un an de la premiera oficială, comedia revine pornind noua stagiune într-un cinematograf. Vincent (Mihai Călin), un agent imobiliar de succes şi în curând fericit tată, este invitat la cină de către sora sa Babou (Mirela Oprişor) şi cumnatul său Pierre (Claudiu Bleonţ), profesor la universitate. Soţia sa Anna (Raluca Aprodu), specialistă în modă, şi prietenul acestora din copilărie, Claude (Leonid Doni), trombonist la filarmonica radio, îl însoţesc.

Patriarhul Kiril al Moscovei şi întregii Rusii a semnat o petiţie care face apel la interzicerea prin lege a avortului. În comunicatul dat publicităţii de Patriarhia rusă se afirmă textul petiţiei, care cere „încetarea uciderii legale a copiiilor înainte de naştere”, a fost adoptat de Comisia Bisericii Ortodoxe pentru familie şi protejarea maternităţii şi copilăriei. Această nouă poziţie a patriarhului Kiril reprezintă o înăsprire a poziţiei Bisericii Ortodoxe Ruse în această chestiune, deoarece până acum se pronunţa numai pentru interzicerea avortului în spitalele publice, în cazurile în care nu era vorba de o necesitate medicală. Semnatarii petiţiei „cer amendamente legislative” pentru interzicerea avortului „chirurgical ” şi „medicamentos”, precum şi folosirea pilulei de a doua zi.

Acordul nuclear încheiat anul trecut între Iran şi cele şase puteri mondiale nu va fi în pericol dacă Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane, a spus că acesta este „cel mai prost acord negociat vreodată”, adăugând că înţelegerea ar putea conduce chiar la „holocaust nuclear”, deşi a recunoscut, de asemenea, că va fi dificil de anulat un acord înscris într-o rezoluţie ONU. Cu toate acestea, Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, a minimalizat posibilitatea ca Trump să întoarcă spatele acestui acord.

Adolescentul care este considerat drept autorul atacului armat de la o şcoală din Carolina de Sud şi-a ucis tatăl înainte de a deschide focul în faţa şcolii, rănind doi elevi şi o profesoară. Zeci de echipaje de poliţie au fost trimise la locul atacului, iar şcoala a fost evacuată.Suspectul a fost imobilizat rapid de către un pompier voluntar, la doar câteva minute după ce a deschis focul. Cei doi elevi au suferit răni la nivelul membrelor inferioare, în timp ce profesoara a fost împuşcată în umăr. Autorităţile nu au indicat numele şi nici vârsta exactă a suspectului, însă au precizat că adolescentul şi-a împuşcat mortal tatăl în locuinţa lor, aflată la aproximativ 3 kilometri de şcoală. Tatăl suspectului a fost identificat drept Jeffrey Osborne, în vârstă de 47 de ani. Motivul exact pentru atac este încă necunoscut, autorităţile nefiind sigure că elevii şi profesoara au fost în mod special vizaţi. Adolescentul a fost educat acasă, nefiind înscris la cursurile unei şcoli publice.

Puţine proiecte energetice la nivel mondial au o forţă dezbinatoare mai mare decât Nord Stream 2 al Gazprom, gazoductul de 11 miliarde de dolari şi 1.200 km menit să ducă gaze ruseşti direct în Germania pe sub Marea Baltică. Criticii planului, SUA, unii oficiali UE şi mai multe ţări central şi est-europene, spun că acesta va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti şi va restrânge competiţia. Aceştia adaugă că vor fi afectate economiile unor ţări ca Ucraina, Slovacia şi Polonia, care câştigă acum mult din trecerea gazelor ruseşti prin teritoriul lor.

Bernard Squarcini, fostul director al DGSI, serviciului francez de informaţii interne, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, a fost inclupat pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi folosit în mod ilegal informaţii secrete. Squarcini, care a înfiinţat o firmă privată de consultanţă după ce a fost schimbat de la conducerea DGSI, s-ar fi folosit de legăturile sale cu oficiali din cadrul poliţiei pentru a obţine informaţii confidenţiale necesare în cadrul investigaţiilor desfăşurate pentru cilenţii săi privaţi. Michel Gaudin, fostul director general al Poliţiei Naţionale franceze, a fost audiat luni în acest caz. De asemenea, un funcţionar al Direcţiei Generale de Securitate Internă (DGSI) a fost pus sub acuzare pentru încălcarea secretului profesional şi compromiterea secretului de stat, acesta fiind plasat sub supraveghere judiciară, conform unei surse ce este familiară cu ancheta.

SPORT

Colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, afirmă că scoaterea la licitaţie a mărcii Steaua este inevitabilă şi că acest proces se va derula indiferent de reacţiile lui Gigi Becali, patronul din umbră al FC Steaua Bucureşti. Ofiţerul a lăsat impresia, în dialogul cu ProSport, că nu e afectat de atacurile latifundiarului, despre care spune că „a luat-o un pic cam personal“ după ce executivul a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind închirierea mărcii. Boroi atrage atenţia că Armata are în mână o decizie definitivă a instanţei supreme, căreia Becali îi opune doar un discurs, chiar dacă intens mediatizat, fără relevanţă juridică.

Simona Pop, una dintre campionele olimpice din echipa de spadă a României, a fost invitata lui Andru Nenciu în studioul ProSport Live şi a dezvăluit secretul din spatele aurului de la Rio. Spadasina din Satu Mare a vorbit despre începuturile ei în scrimă, despre ce înseamnă o adevărată echipă şi modul în care sportul te căleşte pentru viaţa de zi cu zi. Pe lângă toate acestea, Simona Pop a relatat şi unele dintre cele mai haioase întâmplări trăite la Rio de Janeiro, alături de colegele sale, Ana Maria Popescu, Simona Gherman şi Loredana Dinu. Becul din avion, „obsesia” feresterlor curate şi „adevărata doamnă” din echipa de spadă, sunt peripeţiile povestite de Simona Pop.

Să ai doar 1,68 metri înălţime şi să domini din punct de vedere fizic, fără drept de apel, o jucătoare ce măsoară 1,80 metri, asta înseamnă să fii Simona Halep. Constănţeanca a demonstrat încă o dată că este antrenată de război şi a învins-o cu 6-4, 6-2 pe Madison Keys, americanca posesoare a unui serviciu redutabil. Simona este prima semifinalistă de la Wuhan şi se va duela cu câştigătoarea meciului dintre Kvitova şi Konta, iar românca are toate motivele să spere la finală după ce a arătat un tenis de mare calitate.

Walter Zenga a fost la un pas de a deveni noul selecţioner al României. Tehnicianul italian a dezvăluit că s-a aflat în discuţii avansate cu oamenii din conducerea FRF, dar în cele din urmă negocierile au intrat în impas, iar Christoph Daum a ajuns pe banca primei reprezentative. Antrenorul în vârstă de 56 de ani şi-a găsit rapid angajament şi a semnat un contract cu englezii de la Wolverhampton.

Ludogoreţ a pierdut meciul de pe teren propriu cu PSG, scor 1-3, partidă din etapa a doua a grupelor UEFA Champions League. Cosmin Moţi a ratat un penalty la scorul de 2-1 pentru francezi, în timp ce Keşeru a fost introdus pe teren abia în minutul 88. Atacantul român nu este deloc mulţumit cu situaţia sa de la clubul bulgar şi ia în calcul o despărţire de Ludogoreţ în perioda de transferuri din iarnă.

Campionii mondiali Mark Selby, Ronnie O’Sullivan, John Higgins, Stuart Bingham, dar şi Judd Trump sau Neil Robertson sunt doar câţiva dintre jucătorii care ar putea participa la European Masters, competiţie de snooker care se va desfăşura la Circul Globul din Bucureşti, în perioada 3–9 octombrie. European Masters se va bucura de participare a 32 dintre cei mai buni jucatori din lume, partidele fiind programate in perioada 3-7 octombrie, cu start de la ora 10:00, meciul zilei disputandu-se zilnic de la orele 19:30. Semifinalele se vor disputa sambata, 8 octombrie, cu incepere de la ora 13:00. Marea finala este programata duminica, 9 octombrie, in cadrul a doua sesiuni, de la ora 13:00, respectiv ora 19:00.

Campioana României funcţionează în regim de avarie. Cu un start foarte slab de campionat, Astra Giurgiu a reuşit surpriza şi s-a calificat în grupele Europa League acolo unde a început cu un pas greşit pierzând cu 3-2 meciul de debut contra celor de la Austria Viena. Pentru ca situaţia să arate şi mai prost, patronul giurgiuvenilor a acceptat să îl vândă rivalei Steaua pe Alibec, cel mai de preţ bun de export al Astrei, exact înainte de meciul cu AS Roma. Marius Şumudică deplasează astfel în capitala Italiei un lot demoralizat, dar unul care are şansa să profite de o conjunctură importantă. Elevii lui Spalletti sunt în plină petrecere în această perioadă, una datorată legendei Francesco Totti. Simbolul lui AS Roma a împlinit 40 de ani şi petrecerile vor continua până în apropierea meciului contra românilor.

Total neprofesionist modul în care ziariştii italieni tratează echipa Astrei pentru meciul din această seară, cu Roma, de la ora 22:05, din grupele Europa League. Nu mai puţin de cinci site-uri de sport din Peninsulă îi dau pe De Amorim, Boldrin, Găman şi Quieiros în primul 11 pe care, zic italienii, îl va trimite Şumudică în teren. Din prima echipă, lipseşte însă Budescu. Amorim şi Boldrin s-au transferat de ceva vreme la Steaua, iar Găman şi Quieiros nici măcar nu au început sezonul sub culorile grupării din Giurgiu.

FC Botoşani se pregăteşte pentru confruntarea de sâmbătă seara cu Dinamo, programată să se dispute pe stadionul Municipal, începând cu ora 20.30. Antrenorul Leo Grozavu şi jucătorii botoşăneni spun că va fi un meci deschis, spectaculos, deoarece se vor întâlni două echipe preocupate să joace fotbal şi nu să se apere. Tehnicianul Leo Grozavu a analizat jocul echipei Dinamo şi susţine că rezultatul partidei de sâmbătă seara va depinde de foarte multe lucruri.

Dragan Adzic va continua să pregătească în paralel Buducnost Podgorica şi naţionala Muntenegru, a anunţat antrenorul, deşi după Jocurile Olimpice îţi prezentase demisia de la prima reprezentativă. La Rio 2016, tehnicianul şi-a asumat întreaga responsabilitate a ratării calificării în sferturile de finală, dar la o lună distanţă a acceptat să continue şi la naţională, în urma unui telefon primit de la conducerea Federaţiei Muntenegrene.

Bojana Popovic va fi asistenta lui Adzic şi la naţională, la fel ca şi la Buducnsot. Săptămâna viitoare, în săptămâna dedicată echipelor naţionale, Muntenegru va susţine două jocuri de pregătire cu Macedonia. Katarina Bulatovic, Jovanka Radicevic, Marija Jovanovic, Andjela Bulatovic şi Sonja Bajraktarovic nu au fost convocate. În schimb, se regăsesc jucătoarele din Liga Naţională, Majda Mehmedovic (CSM Bucureşti), Jasna Toskovic (CSM Roman) şi fosta handbalistă a CSM Ploieşti, Ivana Bozovic.

Suporterii din „Ştefan cel Mare” i-au cerut demisia lui Ioan Andone după înfrângerea cu Concordia Chiajna. Tehnicianul lui Dinamo spune că va pleca de la club dacă nu va câştiga titlul în Liga 1. O despărţire în cursul sezonului este improbabilă date fiind clauzele din contract. În acest moment, Dinamo ocupă locul 5 în Liga 1, cu 16 puncte. Liderul Steaua are 23 de puncte.

HC Zalău şi CSM Roman au terminat la egalitate în etapa a 5-a, într-un meci care a început însă cu o contestaţie. Formaţia gazdă a contestat dreptul de participare al adversarei în Liga Naţională. CSM Roman este ilegal în Liga Naţională. Înscrierea e făcute cu acte false, cu tabele depuse, conform cărora nu au obligaţii faţă de jucătoare şi corpul tehnic, ceea ce nu este adevărat, iar Federaţia a acceptat acest lucru”, a susţinut Gheorghe Tadici, managerul echipei HC Zalău. În vară, formaţia din Roman şi-a schimbat CIS-ul (Certificatul de Identitate Sportivă), iar HCM s-a transformat în CSM. Conform regulamentelor FRH – Art 9.1. Regulamentul de Organizare şi Desfăşurare a Competiţiilor Naţionale de Handbal 2016-2017 – clubul a fost accceptat în Liga Naţională.

Gigi Becali a anunţat că s-a înţeles cu Astra pentru transferul lui Alibec, deşi actele nu sunt încă perfectate. Totuşi sunt şanse mari ca până în pauza de iarnă cele două părţi să ajungă la un acord. Finanţatorul Stelei spune că îşi mai doreşte un jucător de la Astra şi nu a renunţat nici la Gnohere de la Dinamo. „Am făcut o ofertă de 2 milioane, adică atât cereau ei, eu am zis 1,5 milioane pentru Alibec şi încă 300.000 de euro pe Morais. Şi Gnohere încă mai e o ţintă pentru Steaua. La mine dacă am zis că îl vreau, îl vreau. Şi pe Gnohere vrem să îl luăm”, a declarat Gigi Becali.

Florin Prunea, preşedintele de la CSMS Iaşi, a răspuns enigmatic, când a fost întrebat dacă şi când vine preşedinte la Dinamo. „Vom vedea“, a fost replica lui Prunea, care a adăugat că „va veni momentul în care mă voi întoarce şi eu acasă“. Şeful grupării moldovene a recunoscut însă că vorbeşte foarte des cu Ionuţ Negoiţă, patronul echipei Dinamo, discursul său fiind atât de amănunţit încât a semănat mai degrabă cu cel al unui şef al grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Trei români, Cătălin Neacşu, Mihai Emil Isar şi Bogdan Guţă, intenţionează să traverseze pe biciclete Pegas deşertul Atacama şi să se caţere de la malul Oceanului Pacific până la 5800 m altitudine pe pantele celui mai înalt vulcan din lume, Ojos Del Salado (6893 m). Incălecarea pe înaripatul Pegas va avea loc la intrarea pe Salar de Uyuni, cea mai mare câmpie de sare din lume, rămasă în urma secării unui lac acum mai bine de 40000 ani.

Deşertul Atacama din America de Sud este cel mai arid loc de pe planetă, unde staţiile meteo nu au înregistrat niciun fel de precipitaţii de mai bine de 10 ani. Este, în principiu, lipsit de viaţă şi are cele mai mari diferenţe de temperatură – în care ziua sunt 30 de grade şi noaptea sunt sub zero grade. Lipsa vegetaţiei, a apei şi a aşezărilor omeneşti, te duce cu gândul la peisajele selenare. Astfel, traversarea cu bicicletele a deşertului Atacama şi caţărarea de la malul Oceanului Pacific până la 5500 m altitudine pe pantele celui mai înalt Vulcan din lume, Ojos Del Salado reprezintă o mare provocare pentru grupul de temerari români. Cei trei au cucerit până acum Mont Blanc, Kilimanjaro şi vârful Ebrus şi şi-au propus să escaladeze vârful cel mai înalt al fiecărui continent (7 vârfuri din 7 continente).

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului, Nr. 69/2000, şi Hotarârea pentru completarea normelor financiare pentru activităţi sportive aprobate prin H.G. 1447/2007. Hotararea pentru completarea normelor finaciare pentru activităţi sportive aprobate prin H.G. 1447/2007 creează cadrul legal pentru modificarea şi completarea normelor financiare pentru activităţi sportive, avand scopul principal de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizaţii de merit, etc.) ale sportivilor cu nevoi speciale faţă de ceilalţi sportivi. Astfel se realizează o armonizare a normelor financiare pentru activităţile sportive cu actualele prevederi ale Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, privind medaliaţii la Jocurile Paralimpice 2016, în sensul în care aceştia vor primi premii egale cu sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceeaşi performanţă obţinută.

Diego Simeone, antrenorul echipei Atletico Madrid, şi-a felicitat jucătorii după victoria, scor 1-0, cu Bayern Munchen din grupele Ligii Campionilor, însă consideră că formaţia pe care o pregăteşte nu a obţinut încă accesul în optimile de finală, chiar dacă are şase puncte după două jocuri. Mijlocaşul belgian Yannick Carrasco a marcat unicul gol al întâlnirii de pe Vicente Calderon. Atletico a avut şansa să îşi dubleze avantajul în ultimul sfert de oră, însă francezul Antoine Griezmann a ratat o lovitură de la 11 metri. S-a terminat 1-0 pentru Atletico, acelaşi rezultat ca şi în manşa tur a semifinalei de anul trecut, când elevii lui Diego Simeone au obţinut calificarea în finala Ligii Campionilor, pierdută cu Real Madrid.

Deşi a anunţat în dese rânduri că Alexandru Creţu nu va mai juca în acest sezon dacă nu îşi va prelungi angajamentul cu clubul ieşean, antrenorul Nicolo Napoli şi-a schimbat discursul după ce în ultima perioadă s-a confruntat cu mari probleme de lot. Cu un singur stoper valid (Saric) pentru meciul cu ACS Poli Timişoara, tehnicianul ia în calcul titularizarea lui Creţu în centrul defensivei, dar o decizie va lua cel mai probabil în ziua partidei, în funcţie şi de starea de sănătate a celorlalţi jucători din lot. Portarul italian Alessandro Caparco este de părere că Iaşiul se poate impune în faţa Timişoarei, dacă jucătorii vor fi concentraţi în teren.

Azdren Llullaku este aproape de o nouă selecţie la naţionala Albaniei, după ce a ajuns golgheterul campionatului în România, cu 8 reuşite. E ţara în care nu a putut să trăiască din cauza conflictelor armate şi care l-a transformat în refugiat. În urmă cu 14 ani lăsa în spate toată agoniseala familiei în raza bombardamentelor din Kosovo şi pleca cu o barcă plină de refugiaţi, în Italia, pentru a-şi salva viaţa. Acum s-ar putea întoarce în ţara de origine pentru a juca în tricoul naţionalei. O poveste despre rezistenţă, răbdare şi ambiţie, de la un fotbalist amator, care lucra şi la restaurant, la golgheterul Ligii I.

Românul Florin Mergea, al 16-lea jucător al lumii în circuitul de dublu, s-a reorientat repede după despărţirea de indianul Rohan Bopanna! Vicecampionul olimpic a anunţat că începând cu anul 2016 va face echipă cu britanicul Dominic Inglot (34 ATP la dublu), alături de care a mai evoluat în perioada septembrie 2014 – iulie 2015. Mergea a făcut anunţul pe Facebook, arătându-se entuziasmat de noul parteneriat! Tenismenul de 31 de ani spune că are o relaţie specială cu Dominic Inglot, iar asta va conta mult şi pe teren.

Mergea are amintiri frumoase alături de Inglot! Pe lângă victoria contra gemenilor Bryan despre care vorbeşte mai sus, obţinută în optimi la Australian Open 2015, cei doi au reuşit să atingă două finale în circuit, ambele pierdute: Auckland şi Montpellier! Dominic, proaspăt campion la Moscova în echipă cu Henri Kontinen, are un CV impresionant dacă ne raportăm la competiţia inter-ţări din tenis. Acesta este campion en-titre în Cupa Davis cu echipa Marii Britanii, din care au mai făcut parte Andy Murray şi Jamie Murray.

PROGNOZA METEO
29 Septembrie 2016

Vremea se va menține predominant frumoasã și se va încãlzi ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare mai ales în prima parte a zilei în nord, în centru și în est, dar numai în zona Carpaților Orientali vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri la munte, dar trecãtor și pe spații mici și în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 26 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade, mai scãzute în depresiuni, spre 3 grade. Dimineața și noaptea cu totul izolat se va semnala ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și în încãlzire ușoarã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 24…25 de grade, iar cea minimã de 11…12 grade, posibil ușor mai coborâtã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *