Stiri pe scurt 29 Octombrie 2016

Stiri pe scurt 29 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 29 octombrie. In anul 2003, Celebrul Moise al lui Michelangelo, realizat de artist la cererea Papei Iulius al II-lea pentru a-i împodobi mormântul, a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii oficiale la Roma, care a pus capăt unui lung proces de restaurare.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă. Atunci, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 4.00 va deveni ora 3.00. În acest fel, ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an și va avea 25 de ore. Pentru informaţii actualizate despre circulaţia trenurilor, călătorii sunt rugaţi să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să contacteze compania la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern) sau sa se adreseze personalului din staţii.

Raed Arafat explică, într-un interviu la un an de la tragedia de la Colectiv, că nu a demisionat de la şefia DSU pentru că nu consideră că a fost vorba de neglijenţă în intervenţia de la incendiu şi că cei care i-au cerut demisia au avut „anumite motive”. Raed Arafat consideră criticile la adresa oamenilor din subordine, după Colectiv, drept nejustificate şi cu „impact” direct asupra celor care au intervenit. Medicul consideră că oamenii din sistemul de urgenţă românesc sunt mai pregătiţi după „experienţa” Colectiv şi spune că, personal, a învăţat mai multe lecţii.

Întrebat despre condiţiile din spitale, locurile unde au fost internaţi şi au murit mulţi dintre arşii de la Colectiv, medicul aduce în discuţie că în ţara noastră nu a fost construit un spital mare în ultimii 25 de ani, sistemul sanitar primind o lovitură şi prin reducerea veniturilor. Raed Arafat susţine şi acum că cei care au fost răniţi în incendiul din Colectiv nu au fost trimişi imediat în străinătate pentru că procedura nu a permis acest lucru. Secretarul de stat consideră că transportul unora dintre răniţi în străinătate s-a făcut la presiune, deşi starea lor medicală nu permitea. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), se lucrează la o nouă procedură în cadrul Mecanismului de protecţie civilă europen pentru activare în cazul arşilor.

La puţin timp după teribila noapte din Colectiv doi pompieri de prevenire au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu după ce s-a descoperit că ar fi validat ilegalităţile din club, privind avizele necesar, aceasta fiind o cauză a tragediei. Incendiul şi ancheta ulterioară au scos la suprafaţă nevoia de schimbare în procedurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă. După Colectiv au început controale masive ale pompierilor la nivel naţional. Datele transmise de IGSU, arată că din 4 noiembrie 2015 şi până în 30 septembrie 2016, la nivel naţional, s-au derulat peste 15.000 de controale, fiind acordate în cuantum de peste 52 de milioane de lei. Prin Hotărâre de Guvern au fost introduse noi categorii de construcţii şi spaţii ce necesită avizare în caz de incendiu, dar a fost simplificată şi procedura de obţinere a autorizaţiei.

A părut un simplu foc. A scos telefonul să filmeze. Instinct jurnalistic. Acum nu se mai poate uita la înregistrarea din noaptea aceea decât fără sonor. Cristian Matei, jurnalist, a fost în Colectiv în noaptea care a luat şi a schimbat vieţi. Cu mănuşile de protecţie pe mâini şi cu o bandană care-i acoperă capul şi urechile arse, Mumu, aşa cum îl ştiu prietenii, îşi aminteşte fiecare secundă din momentul în care acel stâlp a început să ardă şi până când a primit calmante în ambulanţă. Şi-a impus să nu evite să vorbească despre ce s-a întâmplat atunci. El a găsit drumul prin întunericul din seara de 30 octombrie 2015, drumul care l-a scos din Colectiv şi datorită căruia astăzi respiră, vorbeşte şi merge pe propriile picioare.

Între vizitele la spital şi şedinţele de kinetoterapie se gândeşte la operaţiile pe care trebuie să le mai facă şi-i dau lacrimile când îşi aminteşte de Teo, prietena lui care-a murit în noaptea aceea, şi la toţi tinerii care-şi strigau părinţii în încercarea disperată de a-şi salva, cumva, viaţa. Cristian Matei se consideră norocos. O dată pentru a reuşit să iasă din Colectiv, apoi că a fost transferat la timp în străinătate.

O seară pe care Cristian Matei nu o va uita niciodată, de care-i vor aminti cicatricile de pe spate, pe care spune că nu vrea neapărat să le opereze, aşa cum vrea să facă în cazul celor de pe gât care „se văd”. „Totul este foarte greoi pentru mine”, îşi rezumă Cristi cu vocea tremurândă viaţa de după Colectiv. Nu se fereşte să spună că ceea ce trăieşte şi ceea ce i se întâmplă lui nu înseamnă că li se întâmplă tuturor răniţilor din acea seară. El este norocos, într-un fel. Chiar dacă de la Bagdasar Arseni a plecat în Israel cu două bacterii intraspitaliceşti, mai mult mort decât viu, organismul lui a avut puterea să lupte. Şi a câştigat.

Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 29 octombrie şi până în seara zilei de luni, 31 octombrie, la munte vor fi intervale de timp în care va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60…70 km/h, viscolind şi spulberând ninsoarea. Mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali rafalele vor depăşi temporar 80 km/h şi se va depune strat nou de zăpadă. Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, unde rafalele vor atinge 50…60 km/h, iar duminică şi luni (30 şi 31 octombrie), îndeosebi în Maramureş, Transilvania şi Moldova trecător se vor semnala precipitaţii mixte.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineața, la ora locală 01.08, în judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 129,3 kilometri. În această lună, în România s-au produs 21 de cutremure între 2,1 grade pe scara Richter şi 3,8 grade pe Richter. Cel mai important seism din acest an s-a înregistrat în data de 24 septembrie, la ora locală 2:11, în zona Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,3 grade pe Richter. Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.

Legătura care s-a dezvoltat între oameni şi animale este una foarte veche. Atât câinii, cât şi pisicile, dar şi alte animale pot juca un rol esenţial în viaţa noastră, chiar dacă, de multe ori, nu realizăm asta. În primul rând, este efectul relaxant pe care animalele îl au asupra oamenilor. Acest efect l-aş asocia cu creşterea bunei dispoziţii, cu apariţia momentelor haioase, oferite de jocul acestora, care pot detensiona, pot amâna o stare conflictuală, pot comuta atenţia şi gândirea de la problemele curente şi o pot îndrepta către altceva, către alte fiinţe ‘fără acele probleme’, iar de aici putem împrumuta şi noi puţin înapoi. Problemele se pot amâna astfel, pot părea mai depărtate, poate chiar te pot ajuta să găseşti rezolvarea lor.

Un alt aspect important este legat de stările emoţionale implicate în această conexiune, în care putem primi o aşa numită „afectivitate necondiţionată” – „Ea nu este complet necondiţionată, ştim că animalele se ataşează de persoana care le îngrijeşte, le hrăneşte, le mângâie etc, doar că ele nu o fac la fel ca persoanele care ne sunt apropiate. Acestea pot să nu fie disponibile să ne ofere atenţie şi afecţiune oricând, oricum, în orice cantitate. Animalele uită uşor şi nu au resentimente, ca oamenii”.

Cercetătorul Radu Silaghi – Dumitrescu, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), care caută formula sângelui artificial, pensionarul italian născut în Florenţa, Giancarlo Bellini, şi directorul unui SRL, „Gustul Rafinat”, candidează, în Cluj, la parlamentare. Preşedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a declarat, că au fost admise listele depuse de 11 partide – PSD, PNL, UDMR, PMP, ALDE, PRU, PER, PSR, PRM, USR, Partidul Alianţa Noastră România, şi au fost respinse cele ale Alianţei electorale „Alternativa Naţională 2016” – Partidul Forţa Pensionarilor, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Comunitar din România şi Partidul Comuniştilor, precum şi cele ale Partidului „Democraţie Directă România” (DDR), care nu au prezentat liste de susţinători.

Debranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus în prezent de vicepremierul Vasile Dîncu, s-ar putea transforma într-un soi de supraautoritate de control și monitorizare la nivel național a serviciului de alimentare cu energie termică a populației, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaților, cameră decizională.

Este vorba de un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică. Acesta a fost inițiat în urmă cu 8 ani de deputații Iulian Iancu (PSD) și Dan-Radu Rușanu, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea și Ioan-Silviu Lefter (PNL). Proiectul a fost adoptat de Senat în septembrie 2008 și trimis la deputați, iar ultimul aviz acordat în cadrul procedurii de la Cameră a fost cel al Comisiei Juridice, în ianuarie 2009. De atunci, proiectul a „băltit” în sertarele Camerei Deputaților. Săptămâna trecută, Comisia de Industrii a trimis în cele din urmă Biroului Permanent raportul asupra proiectului de lege, cu numeroase amendamente admise, care schimbă fundamental varianta adoptată de Senat.

Discuţiile dintre liderii de sindicat şi conducerea Poşta Română s-au încheiat fără un rezultat care să îi determine pe poştaşi să renunţe la protestul spontan, aceştia aşteptând în continuare să primească mărirea de salariu negociată. Liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) filiala Dolj, Titi Roman, a precizat, că în cursul zilei de sâmbătă, factorii poştali aşteaptă o ofertă de majorare a salariilor de la conducerea Companiei Naţionale Poşta Română. Poştaşii sunt în grevă de joi, refuzând să mai distribuie corespondenţă, colete, ori ziare. Vineri, în unele localităţi din ţară au fost livrate pensii şi ajutoare sociale.

Bob Dylan nu a avut nicio reacţie, în primele săptămâni după ce a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016. Dar pe 28 octombrie, într-un nou interviu cu Edna Gunderson de la The Telegraph, Dylan a mărturisit că atunci când a auzit vestea s-a simţit „uimitor, incredibil”. „Cine nu visează la ceva de genul ăsta?”, a adăugat Dylan.”Este greu de crezut „, a mai spus cântăreţul. Întrebat dacă plănuieşte să participe la ceremonia de premiere pe 10 decembrie, Dylan a răspuns: „Absolut”, spune el. „În cazul în care este posibil.”

Președintele Klaus Iohannis a făcut o gafă în timpul vizitei de la Târgu-Jiu, atunci când s-a așezat pe unul dintre scaunele de la ”Masa tăcerii”, operă a lui Constantin Brâncuși. Gestul președintelui este unul inexplicabil, în condițiile în care există mai multe plăcuțe prin care vizitatorii sunt înștiințați că nu au voie să atingă niciuna dintre piese. Șeful statului a vizitat parcul în care sunt expuse operele marelui sculptor imediat după ce a participat împreună cu premierul Dacian Cioloș la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916.

O vorbă veche românească spune să faci ce zice preotul, și nu ce face el. Un caz de acest fel a avut loc în Anglia, acolo unde un preot, care este și profesor de psihologie, a ajuns să fie exclus din biserică, după ce soția sa nu i-a mai suportat comportamentul și l-a dat de gol. Părintele, după spusele femeii, ducea o viață dublă, era bisexual și obsedat de sex. Mai mult, el a fost prins petrecând cu prostituatele și frecventa saunele pentru homosexuali.

De asemenea, împotriva preotului James Day, tată a trei copii, a fost depusă și o plângere. Soția preotului, Brite Day, ”înarmată” cu imagini pornografice găsite în computerul bărbatului, dar și cu detalii despre aventurile lui cu alți bărbați, a mers la tribunalul Biserii Angliei. Ulterior, el a fost exclus din clerul bisericii. Soția sa a mărturisit că nu a făcut acest demers neapărat din cauza vieții extraconjugale, dar pentru că preotul a agresat-o și ar fi încercat să o sugrume cu o eșarfă.

Trei jandarmi din Suceava au scăpat, ca prin minune, cu viaţă, după ce au fost implicați într-un grav accident de circulație pe DN 17. Bărbaţii se întorceau de la serviciu când, pe şosea, le-a apărut o vacă în fața mașinii. Şoferul ar fi încercat să o evite, dar a intrat într-un autoturism care circula pe celălalt sens.

Social-democratul Andi Cristea este de părere că, în cazul alegerilor de mâine din Republica Moldova, vor exista două tururi de scrutin. El a spus că speră ca drumul Moldovei către Europa să continue, indiferent de rezultatul alegerilor. ”Ne dorim stabilitate la graniță”, a adăugat social-democratul. La rândul său, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a făcut apel la prezența la vot. Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, este dat pe primul loc în sondaje, Maia Sandu din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate , fiind cotată cu cea de-a doua șansă.

Trei persoane au fost rănite şi una a murit, în Italia, după ce un pod s-a prăbuşit sub greutatea unui tir, informează un post de televiziune. Vehiculul lung de peste 10 metri şi bucăţi imense de beton au căzut pe Autostrada 36, care leagă Milano de Lecco. Accidentul a avut loc în apropierea localităţii Annone Brianza. În accident a fost rănit şoferul bulgar al TIR-ului sub greutatea căruia s-a rupt podul. Bărbatul a fost dus la spital cu traumatisme la nivelul cutiei toracice, dar se află în afara oricărui pericol. Pe sub pod, exact în momentul prăbuşirii, treceau trei maşini. Şoferul uneia dintre ele a fost rănit grav şi a murit până la venirea echipelor de salvare. Un adult şi o fată de 12 ani au fost duşi la spital, cu răni care nu le pun viaţa în pericol.

Oraşele şi statele americane şi-au restrâns dramatic cheltuielile cu infra­structura, de la autostrăzi la sisteme de canalizare şi staţii de poliţie, ceea ce apasă greu asupra creşterii economiei americane. O astfel de austeritate din partea guvernului este neobişnuită pentru că acesta este al optulea an de expansiune economică şi reprezintă un obstacol în calea creşterii chiar în vremuri în care cele mai puternice efecte negative ale crizei industriei energetice şi aprecierii dolarului se atenuează.

O investigaţie realizată de jurnaliştii BBC a scos la iveală faptul că mii de femei tinere din societăţile conservatoare din Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau Sudul Asiei sunt batjocorite sau şantajate prin intermediul unor imagini care nu au neapărat conţinut sexual explicit. În 2009, o tânără de 18 ani din Egipt, Ghadeer Ahmed, i-a trimis un filmuleţ iubitului ei în care dansa lipsită de inhibiţii. Nu era nimic pornografic în filmare, ci doar o rochiţă mai decoltată decât purta ea în mod normal. Trei ani mai târziu, când cei doi s-au despărţit, iubitul lui Ghadeer a postat filmarea în care ea dansa pe YouTube. Ghadeer s-a panicat. Ştia că întreaga situaţie – dansul, rochia, iubitul, sunt ceva de neconceput pentru părinţii şi vecinii ei, dar mai ales pentru o societate în care femeilor li se cere să îşi acopere corpul şi să se poarte cu modestie.

În anii de când a trimis filmarea, Ghadeer a luat parte la revoluţia din Egipt, şi-a dat jos hijab-ul şi s-a făcut auzită, militând pentru drepturile femeilor. Scandalizată că un bărbat a încercat să o facă de ruşine în mod public, aceasta a acţionat legal. Deşi a înregistrat un succes atunci când fostul ei iubit a fost condamnat pentru defăimare, videoclipul a rămas pe paltforma online YouTube – iar Ghadeer s-a trezit atacată în mediul online de bărbaţi care nici măcar nu o cunoşteau, dar au crititcat-o pentru faptul că dansa fără jenă. În 2014, sătulă de abuzurile verbale şi de grija cui ar vedea filmarea, Ghadeer a luat o decizie curajoasă: a postat chiar ea clipul pe pagina personală de Fabeook, comentând că „este timpul să încetaţi folosirea corpului femeii ca o metodă de a o ruşina şi a o reduce la tăcere”.

Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) va fi semnat duminică, în cadrul unui summit organizat în capitala belgiană Bruxelles. Premierul canadian Justin Trudeau a descris această hotărâre ca fiind „o veste excelentă” şi a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să participe la summitul din Bruxelles. Ceremonia de semnare a acordului CETA a fost iniţial anulată din cauza Guvernului regiunii belgiene Wallonia, din raţiuni de ordin social şi ecologic. Acordul CETA a trebuit supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE şi în Canada, în unele ţări fiind necesară şi validarea de către parlamente.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a iniţiat o anchetă în cazul emailurilor private utilizate de candidatul democrat la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, în timp ce deţinea funcţia de secretar de Stat american. Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial programat pe 8 noiembrie, a fost secretar de Stat în perioada 2009-2013. Utilizarea mailurilor private în activităţi oficiale a atras o serie de critici dure, mai ales din partea adversarului republican, Donald Trump.

Cel puţin 20 de persoane au fost uşor rănite în cursul operaţiunii de evacuare a unui avion care a luat foc pe pista de decolare în oraşul american Chicago. Avionul Boeing 767 se pregătea să decoleze în momentul în care turnul de control a alertat pilotul în privinţa unui incendiu produs la unul dintre motoare. Celor 161 de pasageri li s-a cerut să părăsească avionul, folosind ieşirile de urgenţă. Douăzeci de persoane au fost rănite în urma evacuării, aceştia suferind răni uşoare.

SPORT

Sorana Cîrstea (26 de ani) a vorbit la DolceSport despre numirea lui Ilie Năstase în funcţia de căpitan nejucător al echipei de Fed Cup, fostul lider mondial urmând a-i lua locul Alinei Tecşor, o apropiată a fostului nr.21 mondial (2009). „Putin ciudat, suspect. Am citit intnerviul dansului dupa ce s-a aflat. Mi s-a aprut ca n-ar vrea sa fie aici. Un pic ciudat din toate punctele de vedere tinand cont ca echipa a mers incredibil cu Alina. Lucrurile mergeau foarte bine. N-am inteles schimbarea, dar toata lumea stie ca avem respect pentru domnul Nastase si vom vedea cum vor functiona lucruril. Insa eu atatat timp cat e si Alina antrenor acolo in spate, probabil vor merge bine”.

Ion Ţiriac este de părere că Simona Halep nu are cum să ajungă lider mondial. Cel puţin nu în viitorul imediat. Ţiriac consideră că sportiva din Constanţa ar trebui să lucreze mai mult la antrenamente pentru a putea spera la supremaţie în clasamentul WTA. După eliminarea de la Turneul Campioanelor încă din faza grupelor, pentru Halep urmează o perioadă de pauză. Apoi, sezonul 2017 începe cu un turneu la Shenzhen, competiţie ce se va desfăşura în perioada 1-7 ianuarie.

Meciul dintre Craiova şi Pandurii se va disputa aşa cum era programat iniţial. Narcis Răducan, preşedintele gorjenilor, a declarat că a reuşit în cele din urmă să-i convingă pe jucători să se prezinte la confruntarea cu Craiova, deşi problemele nu s-au rezolvat la Târgu-Jiu. Răducan a declarat şi că în perioada imediat următoare salariile se vor reduce considerabil astfel că nu exclude posibilitatea ca Grigoraş să rămână fără o parte dintre cei mai importanţi fotbalişti.

Antrenorul gazdelor, Gigi Mulţescu, nu crede că gorjenii vor alinia echipa a doua, din cauza problemelor salariale cu care se confruntă, şi consideră partida una dificilă, ţinând cont de valoarea jucătorilor adverşi: „Sunt sigur că pentru noi va fi un meci foarte greu, fiindcă ştiu lotul celor de la Pandurii şi au jucători de valoare. În plus, există şi orgolii în acest joc, fiind vorba de un derby regional. Nu cred că vor veni cu echipa a doua, dar acest lucru nu trebuie să ne precoupe pe noi, trebuie să abordăm jocul la fel, indiferent de jucătorii pe care-i vom întâlni. Săptămâna aceasta am avut probleme cu recuperarea unor jucători accidentaţi şi ne-a afectat şi programul încărcat, oboseala resimţindu-se, mai ales că am folosit cam aceiaşi jucători” a spus Mulţescu, aduăgând că nu va putea conta în meciul cu Pandurii pe Mateiu şi Dumitraş (trimişi la echipa a doua), Madson (accidentat) şi Băluţă (suspendat).

Fotbalistul italian Marco Verratti ar putea pleca de la formaţia Paris Saint Germain, dacă va continua să fie ţinta criticilor în presa franceză. Impresarul mijlocaşului în vârstă de 23 de ani a precizat că Verratti ar putea părăsi Parc de Princes în condiţiile actuale, mai ales că echipe precum Juventus şi AC Milan se interesează de transferul lui. Marco Verratti a fost criticat vehement de către presa franceză în acest sezon şi a avut o discuţie în contradictoriu cu noul antrenor al lui PSG, Unai Emery, săptămâna trecută. Internaţionalul italian a reacţionat agresiv în momentul în care a fost înlocuit după 59 de minute în meciul cu Marseille, încheiat 0-0. Camerele de luat vederi au surprins momentul în care Verratti a avut un schimb de replici cu Emery.

Fără punct obţinut de la venirea pe banca tehnică a Iaşiului, antrenorul Eugen Neagoe speră să spargă gheaţa în faţa propriilor suporteri, în meciul de duminică, cu vicecampioana Steaua. Tehnicianul crede că elevii săi pot obţine un rezultat bun cu Steaua dacă vor fi determinaţi şi vor avea o atitudine bună în teren. Optimist înaintea duelului cu vicecampioana este şi mijlocaşul Milan Mitic, singurul jucător ieşean integralist în turul sezonului regulat. ”Închizătorul” lui CSM Poli spune că nu se aştepta ca Iaşiul să ajungă atât de jos în clasament şi este încrezător că echipa poate obţine cel puţin un punct cu Steaua.

Clubul HCM Râmnicu Vâlcea i-a reziliat contractul pivotului Elaine Gomes Barbosa (24 ani), jucătoare venită în vara acestui an. Barbosa este componentă a lotului naţional al Braziliei şi a marcat 9 goluri, în cele 6 meciuri în care a fost folosită de antrenorul Constantin Ştefan. ”În seara zilei de 28 octombrie, clubul nostru a ajuns la un acord, prin care se reziliază pe cale amiabilă contractul cu handbalista braziliancă Elaine Gomes Barbosa. Motivele sunt datorate neacomodării ei în România, precum şi la condiţiile de antrenament şi competiţie de la noi. HCM contează în partidele următoare pe cei doi tineri pivoti pe care îi are in lot, Nicoleta Safta şi Florentina Craiu, ambele fiind vâlcence” a anunţat preşedintele clubului vâlcean, Marian Joiţa.

Manchester United este dispusă să doboare toate recordurile. După ce l-au adus pe Pogba pentru 105 milioane de euro, acum „diavolii” pregătesc cea mai costisitoare mutare din istorie. Don Balon notează că Jose Mourinho îl vrea pe Luis Suarez de la Barcelona pentru care a pregătit 150 de milioane de euro. Mourinho este un fan declarat al starului din Uruguay şi vrea să profite de faptul că atacantul în vârstă de 29 de ani nu a semnat încă prelungirea contractului cu catalanii. Messi şi Neymar au făcut-o deja. Un alt motiv pentru care transferul lui Suarez ar putea prinde contur este Ibrahimovic. Suedezul a ţinut prim-planul în această vară prin venirea sa la United, însă nu a avut impactul aşteptat de toată lumea de pe Old Trafford, astfel că Mourinho vrea să aducă un om de gol.

În această seară, sâmbătă, pe ringul instalat în Teatrul Principe din Milano se bat doi boxeri români, miza fiind centura WBC Mediteraneană la categoria super-mijlocie (76,2 kg). Cătălin Paraschiveanu, 25 de ani (13-0, 13KO), şi Dragan Lepei, 26 de ani (8-0-2, 5KO), se vor afla faţă în faţă într-un meci care le poate deschide uşa către un titlu mult mai important. Paraschiveanu este născut la Focşani, iar Lepei – la Timişoara. Ambii au plecat în Italia pentru a-şi construi o carieră în boxul profesionist şi ambii au urcat treaptă cu treaptă, bazându-se pe talentul lor şi pe abecedarul deprins în ţară. Sunt rezidenţi în oraşe diferite, Milano, respectiv Lastra a Signa (Toscana), dar visul lor este acelaşi, să ajungă cât mai sus în boxul profesionist.

Juan Martin Del Potro (Argentina), tenismen care în mod normal dă dovadă de o atitudine exemplară pe teren, şi-a ieşit din minţi în această săptămână, în primul tur al turneului de la Basel. „DelPo” a avut un comportament scandalos la adresa lui Robin Haase (Olanda), argentinianul considerând că adversarul său mimează o accidentare. Del Potro a avut reacţia care nu îi face cinste în setul al doilea al meciului cu Haase, după ce olandezul şi-a luat break-ul înapoi, la 3-3. Vicecampionul olimpic l-a insultat pe Robin pe motiv că outsiderul lasă impresia că e accidentat, însă se bucură după ce câştigă punctele. Vorbele sale au fost captate de microfoanele ambientale.

Dalibor Cutura (HCDS Constanţa) a fost desemnat cel mai bun jucător al etapei a 10-a în Liga Zimbrilor, după partida cu Steaua (scor 28-23). Coordonatorul de joc al formaţiei constănţene a făcut o altă partidă foarte bună în acest sezon, el reuşind să marcheze trei goluri importante în primele 10-12 minute ale reprizei a doua, care au contribuit la desprinderea şi consolidarea succesului cu numărul 9 al HCDS în acest sezon. Şi în derby-ul Constanţa – Steaua, Dalibor Cutura (41 de ani) a fost cel mai bun marcator al gazdelor, dar şi al meciului, cu 6 goluri.

Joachim Low şi-a prelungit contractul cu naţionala Germaniei până în 2020, informează Bild. Anunţul oficial al Federaţiei Germane va veni în cursul zilei de luni. Low, în vârstă de 56 de ani, a început să lucreze la naţionala Germaniei în 2004, mai întâi ca secund al lui Klinsmann, apoi în 2006 a devenit „principal”. Cu el pe bancă, Germania a câştigat titlul mondial în 2014 şi s-a clasat pe locul trei în 2010, iar în 2008 a fost vice-campioana Europei şi în 2012 a terminat Campionatul European pe ultima treaptă a podiumului.

Walter Zenga a fost demis în urmă cu câteva zile din funcţia de antrenor de la Wolverhampton, iar imediat s-a vehiculat numele lui Dan Petrescu pentru a-i prelua pe “lupi”, care se află pe locul 18 în Championship. Wolverhampton este în căutarea unui nou antrenor, iar zvonurile l-au dat şi pe Dan Petrescu pe lista oficialilor englezi. “ Bursucul” a recunoscut că a fost în Anglia, dar nu pentru a negocia cu „lupii”.

Confruntarea dintre Dinamo şi Astra se anunţă a fi derby-ul etapei a- XIV-a, din Liga 1, cu ambele echipe în căutarea celor trei puncte puse în joc, în contextul în care atât „câinii” cât şi „astralii” nu trec printr-o perioadă bună. Astra nu a mai câştigat de trei etape, în timp ce Dinamo a câştigat etapa trecută cu 4-0, în faţa lui Pandurii Târgu Jiu, după o serie de trei meciuri fără victorie. Fundaşul dreapta al lui Dinamo, Jose Romera, a prefaţat meciul împotriva Astrei, de sâmbătă, de la ora 20:30, a vorbit despre fanii “câinilor”, dar şi despre viitorul său adversar, de pe post, Luca Ceccarelli.

Paris Saint Germain a câştigat, meciul din deplasare cu Lille, scor 1-0 (0-0), în etapa a 11-a din prima ligă franceză de fotbal. Uruguayanul Edinson Cavani a înscris singurul gol al partidei, în minutul 64. Angel di Maria a pasat perfect în centrul careului, Cavani a pivotat şi a înscris după un şut puternic cu stângul la colţul scurt. Parizienii au dominat categoric această partidă, cu o posesie de 66% şi un raport al şuturilor pe poartă de 7-1. În urma acestui rezultat, PSG se află pe locul doi în clasamentul Ligue 1, cu 23 de puncte, la trei lungimi de liderul Nice, care va juca duminică pe teren propriu cu Nantes. Parizienii sunt neînvinşi de patru meciuri. De cealalta parte, Lille se află în zona retrogradării: locul 16, cu zece puncte.

PROGNOZA METEO
29 Octombrie 2016

Cerul va avea înnorãri în vestul, nordul și centrul țãrii, unde pe arii restrânse va ploua slab. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil în cursul zilei și temporar noros pe parcursul nopții, când numai izolat și trecãtor se vor semnala ploi. La munte, mai ales în zona Carpaților Meridionali și Orientali, vor fi intervale de timp în care vor fi precipitații predominant sub formã de ninsoare și vântul va avea intensificãri cu viteze la rafalã de peste 60…80 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea. Intensificãri temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, unde rafalele vor atinge 50…60 km/h. Temperaturile maxime vor marca o creștere mai ales în regiunile sudice și sud-estice și se vor încadra între 6 și 16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 8 grade.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi, astfel cã valorile termice se vor apropia de cele normale pentru sfârșitul lunii octombrie. Cerul va fi variabil ziua și temporar noros pe parcursul nopții, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimã va fi de 5…7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *