Stiri pe scurt 29 Martie 2017

Stiri pe scurt 29 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 martie. La data de 29 martie 2004 România a devenit membru al NATO, alături de alte şase state est-europene invitate să adere la Alianţă în cadrul summit-ului de la Praga din noiembrie 2002.

Vasile Traciuc, fost profesor de jurnalism radiofonic la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii Bucureşti, dar şi la Universitatea din Piteşti, s-a stins din viaţă. Anunţul a fost făcut pe pagina sa de Facebook de profesorul Horia Moraru, fost coleg al lui Vasile Traciuc la FJSC. În ultimii ani, Vasile Traciuc se retrăsese la pensie şi îşi ocupa timpul cu cei patru nepoţi şi cu agricultura, pe care o practica în jurul casei sale din judeţul Prahova.

Michelin investeşte 60 de milioane de euro în uzina de cord metalic din Zalău, Michelin Zalău Cord, urmând să creeze 140 de locuri de muncă şi să crească capacitatea de producţie cu 50%, la 60.000 de tone de cord metalic pe an, până în 2019. Uzina Michelin Zalău Cord produce cabluri metalice pentru producţia anvelopelor Michelin şi are 350 de angajaţi. Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001, investind peste 400 de milioane de euro de-a lungul anilor pentru modernizarea uzinelor.

În prezent, Michelin are în România aproximativ 3.300 de angajaţi, trei uzine, două la Zalău şi una la Floreşti, o reţea comercială şi un Centru de Excelenţă şi servicii partajate, care oferă servicii de suport pentru diferite entităţi Michelin din Europa. Activităţile comerciale ale Grupului pentru Europa Centrală şi de Sud sunt coordonate de la Bucureşti. Compania Michelin activează în domeniul anvelopelor. Cu sediul în Clermont-Ferrand, Franţa, Michelin este prezentă în 170 de ţări, are 111.700 de angajaţi şi operează în 68 de unităţi de producţie în 17 ţări care au produs împreună 184 de milioane de anvelope în 2015.

Mihai Rotaru, CEO al Clever Tech, compania care a dezvoltat prima aplicaţie mobilă pentru comenzi taxi (Clever Taxi) şi care a ajutat aeroportul Henri Coandă (Otopeni) în 2013 să reorganizeze activitatea de taximetrie prin implementarea unei soluţii touch-screen prin care pasagerii comandau direct din aeroport un taxi monitorizat prin aplicaţie, susţine că oficialii aeroportului le-au cerut desfiinţarea butonului de căutare în rândul mai multor companii de taxi şi înlocuirea acestuia cu butoane pe care sunt afişate numele dispeceratelor ce îşi permit să plătească aeroportului o taxă de 500 de euro lunar plus TVA.

Astfel că, de la peste 20 de companii de taxi către care se trimiteau comenzile când pasagerul apăsa pe butonul agregator, aparatul afişează acum doar maşinile libere ale cinci companii de taxi ce au plătit să apară cu numele pe aparatul touchscreen. Numărul de comenzi onorate acum s-a redus cu până la 90% faţă de perioada când comenzile se făceau butonul agregator, a mai precizat el. În prezent, pe aparatele touch screen ale Clever Taxi sunt afişate numele companiilor de taxi Elegant (tarif de 3,5 lei pe kilometru), Taxi Next (1,77 lei/km), Taxi Nord (1,69 lei pe kilometru), Taxi Apolodor (1,39 lei/km) şi Taxi Titan (1,39 lei/km).

Premierul Sorin Grindeanu va avea, o întâlnire cu ministrul Justiţiei, înainte ca Tudorel Toader să anunţe public concluziile evaluării şefilor de parchete. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va anunţa, la ora 18.00, care sunt concluziile evaluării şefilor de parchete, după ce acesta a avut discuţii cu Augustin Lazăr şi cu Laura Codruţa Kovesi.

Peste un milion de lei alocă, în acest an, Primăria municipiului Bistriţa pentru amenajarea unui sistem de săniuţe de vară pe şine, pe amplasamentul pârtiei de schi, investiţie finalizată în decembrie 2016, însă neinaugurată din cauza unor probleme tehnice şi de organizare. După ce a investit 24 de milioane de lei într-o pârtie de schi, amenajată la o altitudine de 680 de metri, într-un telescaun cu patru locuri şi într-o instalaţie de nocturnă care nu au putut fi folosite iarna trecută, municipalitatea face noi investiţii în pârtia de schi.

O sumă de aproape 3 milioane de lei a fost alocată pentru continuarea proiectului, din aceşti bani 1,1 milioane de lei fiind destinaţi special achiziţionării unei „instalaţii de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi” pentru ca pârtia şi telescaunul să poată fi folosite pe întreaga perioadă a anului. Ceilalţi bani alocaţi pentru pentru acest proiect vor fi folosiţi pentru amenjarea drumurilor de acces, achiziţia de suporţi speciali pentru biciclete, amenajarea unui şopron unde să fie parcate utilajele folosite la întreţinerea pârtiei de schi şi depozitate tunurilor de zăpadă.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că la Tarom au fost demarate procedurile pentru achiziţia a două aeronave în regim leasing, şi s-a discutat deja în acest sens cu două dintre cele mai mari constructoare de avioane. Ministrul a mai precizat că „ne dorim să avem o flotă unitară la Tarom, se ştie că în prezent sunt mai multe tipuri de nave”. De asemenea, Răzvan Cuc a menţionat că la Tarom se va aplica şi „o nouă strategie de marketing şi comunicare”. Anul trecut, Tarom a renunţat la două aeronave Airbus, acestea depăşindu-şi durata de serviciu, urmând să fie demarate, până în noiembrie 2016, procedurile pentru achiziţia de înlocuire. Aceste proceduri au fost, însă, declanşate abia acum.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, că veştile bune din economie arată că Sorin Grindeanu a „îmbrăcat haina de premier” şi „ţine bine în mâini frâiele guvernării”, acestea confirmând că programul PSD poate aduce mai mulţi bani românilor fără a afecta echilibrul macroeconomic. El a precizat că în februarie există o creştere a veniturilor bugetare cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care au fost eliminate taxa pe construcţii speciale şi alte 102 taxe şi au fost reduse accizele. De asemenea, liderul PSD a susţinut că există o creştere la încasările din TVA cu 2,5%, faţă de februarie 2016, deşi taxa a fost redusă de la 20% la 19% şi că, în acelaşi timp, în primele trei luni ale anului numărul contractelor de muncă a crescut cu 44.000.

Pe ordinea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), primarul general al Capitalei a introdus proiectul de înfiinţare a 56 de noi linii de transport public. Acestea ar urma să lege cartierele mari ale Bucureştiului de localităţile importante din judeţul Ilfov. De asemenea, vor face legătura între cartierele de periferie ale Capitalei şi zona de centru a municipiului Bucureşti. Conform proiectului de hotărâre, între zona Republica, din Bucureşti, şi localitatea Dobroeşti, din judeţul Ilfov, ar urma să circule linia 400, care va fi deservită de două autobuze, va avea 23 de staţii şi pe percursul unei zile vor fi efectuate cel mult 26 de curse.

Cel mai lung traseu va fi cel al liniei 444, între Piaţa Presei, din Capitală, şi localitatea Micşuneşti-Moară, care va avea 50 de kilometri lungime, 48 de staţii, va fi deservit de două autobuze, care vor face cel mult opt curse într-o zi. Localităţile care ar urma să fi conectate de Capitală prin autobuzele Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) sunt Brăneşti, Danubiana, Pantelimon, Chiajna, Cornetu, Domneşti, Afumaţi, Bălăceanca, Petrichioaia, Leordeni, Sitaru, Moara Vlăsiei, Ştefăneşti, Vidra, Berceni, Zurbaua, Chitila, Jilava, Dascălu, Pruni, Tegheş, Islaz, Şindriliţa, Dărăşti, Agropol, Bragadiru, Clinceni, Siliştea Snagovului, Dimieni, Gruiu, Ciolpani, Sitaru, Otopeni, Baloteşti, Vârteju, Găneasa, Măgurele, Dârvari, Tanganu, Buftea, Cernica, Glina, 1 Decembrie, Vidra, Tunari şi Periş.

Tot acest proiect propune şi prelungirea liniilor 138 (cartier Militari + Piaţa 21 Decembrie 1989), 178 (cartier Militari – Sala Palatului), 236 (Divertiland – Spitalul Universitar) şi 302 (Ghencea – cartier Fortuna), până la limita municipiului Bucureşti, urmând ca staţiile de la capătul traseelor să fie în judeţul Ilfov. Preţul unei călătorii pe aceste rute va rămâne neschimbat – 1,3 lei. Acestei iniţiative se opune, însă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care susţine că introducerea acestor linii RATB ar putea duce la falimentul operatorilor privaţi.

În cel mai recent test pentru anvelopele de vară organizat de Autozeitung, anvelopa ContiPremiumContact 5 a primit calificativul de top „foarte recomandată”. Experţii revistei au examinat, în total, 13 caracteristici ale anvelopelor pe carosabil umed şi uscat. Au fost apreciate caracteristicile bune privind manevrabilitatea ale ContiPremiumContact 5 pe carosabil umed, pentru care a şi obţinut cel mai bun calificativ din cadrul testării. ContiPremiumContact 5 obţine cele mai bune calificative. Calificative maxime pentru rularea pe carosabil umed şi calificative bune pe carosabil uscat. Succesoarea PremiumContact 6 este disponibilă în prezent de la distribuitori în 70 de mărimi.

Compania americană Uber, care le pune la dispoziţie utilizatorilor de smartphone-uri un serviciu de transport prin intermediul unei aplicaţii mobile, se va retrage din Danemarca de luna viitoare ca urmare a unei noi legi a taxiurilor care le impune şoferilor utilizarea taximetrelor. Încă de la intrarea pe piaţa din Danemarca în noiembrie 2014, Uber s-a confruntat cu o serie de plângeri din partea companiilor de taxi şi a politicienilor care susţineau că firma americană nu îndeplineşte standardele legale ale companiilor de taxi. Uber are circa 2.000 de şoferi şi 300.000 de utilizatori în Danemarca. De la lansarea serviciului în România în februarie 2015 şi până în prezent, Uber a atras în total peste 250.000 de utilizatori, din care 200.000 în Capitală, iar restul la Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov.

Ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a anunţat, că proiectul de lege privind prevenţia va intra în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, amânarea fiind cauzată de solicitarea de a fi introduse în lege şi componente privind administraţia locală. El a mai spus că în acest an vor mai fi dezbătute proiectul de lege privind salarizarea unitară şi cel pentru Educaţie. Noul proiect al Legii Prevenţiei va include şi unităţile administraţiei publice locale (primării, prefecturi, consilii judeţene etc.) în aria de protecţie faţă de rigorile controalelor. Proiectul iniţial prevedea doar protecţia firmelor private.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis spre validare către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţiile contractelor de lucrări pentru Varianta de Ocolire Timişoara Sud şi Centura Bucureşti. Lungimea Variantei de Ocolire Timişoara Sud este de 25,690 km de drum naţional. Principala atribuţie vizează fluidizarea traficului intern şi internaţional care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa, se desfăşoară pe DN 59, ajunge în zona Timisoara şi se îndreaptă către centrul ţării pe DN 6 sau pe sectoarele de autostradă Arad – Timişoara – Lugoj.

Proiectul vizează modernizarea a 11,524 km din centura rutieră a municipiului Bucureşti. Sectorul DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750) constă, în principal, în sporirea capacităţii de circulaţie de la două la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi în eliminarea unor intersecţii la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum şi prin reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente pe aceste sectoare de drum naţional. Proiectul va fi finanţat din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, şi este prevăzut în Master Planul General de Transport (MPGT), aprobat prin HG 66/ 2016.

Directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, a declarat că după intrarea în vigoare a HG 42/2017, prin care se acordă studenţilor gratuitatea transportului feroviar, capacităţile companiei au devenit insuficiente. Iosif Szentes a mai spus că la supraaglomerarea capacităţilor de transport va contribui şi revenirea unor călători care în trecutul apropiat renunţaseră la calea ferată, descoperind că între timp s-au îmbunătăţit condiţiile de transport. Compania pune în circulaţie 1.300 de trenuri pe zi şi cererea cea mai mare se manifestă pe rutele lungi, deservite de trenurile InterRegio. Pe de altă parte, având în vedere provocările generate de liberalizarea pieţei de transport feroviar, Iosif Szentes a spus că sistemul românesc „ori se va prăbuşi în 2019, ori se va reseta”.

Raportul ideal pentru România între salariul minim brut pe economie şi cel mediu este de 50%, prag care maximizează beneficiile în economie şi societate, piaţa locală apropiindu-se în prezent de un nivel de 44%, mult mai ridicat decât în urmă cu zece ani, dar încă inferior celor din Polonia, Slovenia, Ungaria, Letonia şi Lituania. Dacă până în 2014 România se afla în partea inferioară a clasamentului european, cu o pondere a salariului minim în câştigul salarial mediu de 35%, în mai 2016 se va ajunge în partea superioară, ponderea de 44% fiind una compatibilă cu nevoia de reducere a inegalităţilor economice, a să­răciei şi a deprivării materiale şi sti­mularea eficienţei în muncă.

Peste 70 de angajaţi din Depoul CFR Cluj, care se ocupă de repararea locomotivelor şi de reviziile acestora, au întrerupt activitatea, fiind în grevă spontană, nemulţumiţi că nu au primit garanţii scrise că salariile le vor fi majorate cu 17,64%. Liderul Sindicatului Mecanicilor Depoului Cluj, Grigore Ciurtin, a declarat, că angajaţii aşteaptă semnale de la Bucureşti, unde au loc negocieri. Potrivit acestuia, secţia de reparaţii locomotive de la Cluj aparţine de Braşov, fiind o filială a CFR Călători.

Peste o mie de beneficiari de prestaţii sociale din judeţul Olt, care au încasat ilegal anumite drepturi sociale, vor fi executaţi silit de Fiscul oltean, suma pe care statul o are de recuperat de la ei ridicându-se la aproape 600.000 lei. Cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat, sub formă de alocaţie de stat, de creşterea a copilului, ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei, sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale (AJPIS) Olt.

In topul datornicilor primul loc este ocupat de un beneficiar de prestaţii sociale care are de returnat statului 22.321 lei. Pe locul doi se situează un beneficiar de prestaţii sociale care are de returnat 17.194 lei. Urmează un beneficiar, cu o datorie de 9.431 lei şi un altul cu 6.587 de lei. Locul cinci este ocupat de un beneficiar de prestaţii sociale care are de returnat statului 5.889 de lei. Dacă persoanele beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. În cazul în care beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii, după ce datornicii au avut la dispoziţie, potrivit legii, şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, fără a plăti dobânzi şi penalităţi.

Tribunalul Constanţa a admis, contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia care, în 16 februarie, hotărâse că Mircea Băsescu, poate fi eliberat condiţionat din închisoare. Decizia magistraţilor a fost luată după o săptămână de deliberare, contestaţia judecându-se miercurea trecută, când instanţa a rămas în pronunţare. Hotărârea Tribunalului Constanţa este definitivă, astfel că Mircea Băsescu rămâne în închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv, pe Ion Ficior la 20 de ani pentru infracţiuni contra umanităţii. Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

Pisc Scrădeanu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, a fost găsit spânzurat în locuinţa sa din Sectorul 3 al Capitalei. Trupul neînsufleţit al liderului de sindicat ar fi fost descoperit de un apropiat. La ora transmiterii ştirii, poliţiştii de la Serviciul Omoruri fac cercetări la faţa locului, primele date arătând că ar fi vorba despre o sinucidere.

Cea mai valoroasă parte din Palatul Principilor din Alba,imobil de patrimoniu din secolul al XV-lea, care a fost folosit ca sediu şi de Mihai Viteazu, va fi transformat, printr-un proiect cu finanţare europeană de cinci milioane euro, într-un centru expoziţional cu bucătărie din perioada habsburgică. Corpul E al Palatului Principilor ar urma să fie reabilitat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de cinci milioane de euro, după ce acesta a fost depus şi evaluat cu 95 de puncte, din 100 posibile, cinci puncte lipsind deoarece clădirea nu este patrimoniu UNESCO. Proiectul a fost depus pentru finanţare de Primăria Alba Iulia.

Scopul general al proiectului este realizarea de lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare şi valorificare durabilă a ansamblului, în acord cu statutul său istoric, menite să-i crească atractivitatea turistică pe viitor şi posibilităţile de autofinanţare. Proiectul pune în evidenţă vestigiile din perioada Principatului, perioada în care Alba lulia a fost capitala Transilvaniei, dar ţine seama şi de etapele de construcţie şi de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci şi stiluri: romană, medievală, renascentistă, barocă şi rococo.

Statisticile privind siguranţa rutieră din România pentru 2016, publicate de Comisia Europeană, indică o creştere uşoară a numărului de accidente faţă de anul 2015. Datele arată că numărul persoanelor care au murit în accidente, raportat la un milion de locuitori, a crescut cu 1%. România continuă să fie printre ţările cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere, raportat la un milion de locuitori. La nivel european, în 2016, 25 500 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, cu 600 mai puţine decât în 2015 şi cu 6 000 mai puţine decât în 2010. Alte 135 000 de persoane au suferit accidente grave, conform estimărilor Comisiei.

Senatorii americani au aprobat aderarea Muntenegrului la NATO, cu 97 de voturi pentru şi doar două împotrivă, Spania şi Olanda rămând ultimele state membre ale alianţei care încă nu au aprobat aderarea. Decizia de ratificare urmează să fie prezentată pentru a fi semnată de preşedintele Donald Trump. Administraţia Trump a încurajat de mai multe ori congresmanii să aprobe aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia şi-a manifestat în repetate rânduri opoziţia faţă de aderarea Muntenegrului, afirmând că reprezintă „o provocare” din partea NATO care astfel îşi va consolida prezenţa în sud-estul Europei.

Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a votat împotriva aplicării unei reglementări privind protejarea vieţii private pe internet, astfel făcând un prim pas spre a le permite furnizorilor de internet să vândă informaţii despre clienţii lor. O reglementare ce viza Comisa Federală de Comunicaţii (FCC), introdusă în ultimele luni ale mandatului preşedintelui Barack Obama, avea drept scop să ofere consumatorilor un control mai mare asupra modului în care furnizorii de internet gestionează informaţiile confidenţiale, inclusiv istoricul de navigare online.

Criticii reglementării afirmau că aceasta ar fi generat costuri adiţionale şi afecta în mod inegal companiile din domeniul internetului. După ce anterior a fost respinsă în Senat, reglementarea a fost respinsă cu 215 voturi pentru şi 205 voturi împotrivă în Camera Reprezentanţilor şi urmează să ajungă pe masa preşedintelui Donald Trump. Votul în Camera Reprezentanţilor a fost unul destul de strâns având în vedere majoritatea confortabilă a Partidului Republican în ambele camere ale Congresului american. Nancy Pelosi, liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a declarat că prin această decizie, republicanii pun profiturile companiilor mai presus decât temerile cetăţenilor americani privind protejarea vieţii private pe internet.

Lira este în scădere uşoară, în contextul în care investitorii se pregătesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie să iasă din UE, după ce Theresa May a semnat procedura pentru declanşarea Brexit. Premierul britanic Theresa May a semnat, scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Scrisoarea urmează să fie înmânat miercuri lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow.

Patru presupuşi membri Al-Qaida au fost eliminaţi, într-un atac comis cu ajutorul unei drone americane în sudul Yemenului. Cei patru indivizi se aflau la bordul unei maşini care circula în regiunea Mudiah din provincia Abyane, a precizat acest responsabil. Vehiculul a fost lovit de două rachete lansate dintr-o dronă americană. Pe data de 9 martie, un presupus lider local Al-Qaida a fost ucis într-un atac cu dronă atribuit armatei americane, care şi-a intensificat raidurile aeriene împotriva reţelei teroriste din această ţară.

Doi deţinuţi au murit şi alţi treisprezece au fost răniţi, în urma unei revolte care a izbucnit la o închisoare din nordul Mexicului. evolta a avut loc în incinta penitenciarului Cadereyta situat în apropiere de oraşul Monterrey, după ce aproximativ 50 de deţinuţi au atacat farmacia din clădire şi şi-au dat foc la celule. Aceasta a fost cea de-a doua zi consecutivă în care au loc violenţe în această clădire. Luni, şapte persoane au fost rănite, două gărzi de corp şi cinci deţinuţi, după blocarea culoarelor cu saltele în flăcări.

Legea ungară privind plasarea sistematică în detenţie a imigranţilor a intrat marţi în vigoare, în pofida criticilor emise de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, Uniunea Europeană făcând apel, la rândul său, la respectarea „principiilor” umanitare. Toţi solicitanţii de azil prezenţi în Ungaria sau care ajung în ţară trebuie să fie regrupaţi în două tabere închise, instalate la frontiera sârbă, la Röszke şi la Tompa. Prin această măsură se urmăreşte „împiedicarea imigranţilor al căror statut nu este definit în mod clar să se deplaseze liber pe teritoriul naţional şi în cadrul Uniunii Europene şi deci să reducă riscurile de securitate legate de fenomenul migraţiei”.

Preşedintele moldovean Igor Dodon a semnat un decret de iniţierea unui referendum consultativ pe tema a patru subiecte, inclusiv introducerea instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei şi lărgirea prerogativelor prezidenţiale. Unul din subiectele referendumului ţine de acordarea preşedintelui Republicii Moldova a dreptului de a dizolva Parlamentul şi declanşa alegeri legislative anticipate. O altă chestiune propusă de Dodon spre consultare este cea a studierii în instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei, preşedintele spunând că „în România ei nu studiază Istoria Românilor. Un alt subiect constă în reducerea numărului de deputaţi în Parlament, de la 101 la 71 de deputaţi, preşedintele motivând iniţiativa prin faptul că numărul cetăţenilor a scăzut de-a lungul anilor.

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,9 grade pe scara Richter a avut loc în zona peninsulei Kamceatka din Orientul Îndepărtat Rus. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 22,8 kilometri şi a avut epicentrul la 78 de kilomteri nord nord-est de localitatea Ust-Kamchatsk. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime ori daune materiale semnificative, însă regiunea este una slab populată. Nu a fost emisă alertă de tsunami, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific.

Companiile şi băncile se numără printre sectoarele care se pregătesc pentru Brexit, cerând guvernului Marii Britanii să le prioritizeze interesele în discuţiile cu UE, după ce Theresa May va declanşa, miercuri, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Companiile din Marea Britanie sunt preocupate de tarifele la export către Uniunea Europeană, de întreruperi ale lanţului de aprovizionare şi de o posibilă pierdere a angajaţilor europeni. Mai mult, statul se poate confrunta cu pierderea finanţării europene a sectorului de cercetare şi dezvoltare, în special în cazul universităţilor şi al start-upurilor de biotehnologie.

Companiile farmaceutice, precum AstraZeneca Plc, doresc ca legile imigraţiei să permită cercetătorilor din Uniunea Europeană (UE) să lucreze în Marea Britanie. Pacienţii britanici ar putea pierde dacă ţara stabileşte reglementări mai severe cu Agenţia Europenă pentru Medicamente, din cauza faptului că Marea Britanie este prea mică pentru a fi o prioritate pentru ca producătorii de medicamente să aducă tratamente noi pe pieţă. Astfel, este critic pentru Marea Britanie să stabilească o înţelegere pentru acordul reciproc de noi medicamente sau să permită ţării să se alinieze statelor precum Norvegia şi Islanda în ceea ce priveşte autoritatea reglementatorilor.

Pentru industriile creative din Marea Britanie, pierderea statutului de membru pe piaţa unică ar putea afecta investiţiile în film, programe de televiziune, ameninţând poziţia Marii Britanii ca destinaţie principală în Europa pentru studiourile din Statele Unite. Companiile vor să se asigure că producţiile Marii Britanii vor continua să se clasifice ca „europene”, pentru a beneficia de subvenţiile care stimulează investiţiile. În ceea ce priveşte sectorul telecomunicaţiilor, turiştii riscă facturi telefonice mai mari. În timp ce Uniunea Europeană va elimina tarifele de roaming de la 15 iunie, companiile precum BT Group şi Vodafone Group s-ar putea confrunta cu preţuri mai mari din partea altor reţele de pe continent, dacă Marea Britanie este de acord cu reducerile, ca parte a tratatului comercial.

Mai multe persoane au fost rănite uşor, după ce un avion cu 141 de oameni la bord a luat foc în cursul aterizării forţate pe aeroportul din localitatea peruană Jauja. Deşi mai multe persoane au suferit răni uşoare, nu s-au înregistrat decese, pasagerii şi echipajul de zbor reuşind să părăsească avionul la timp, potrivit cotidianului El Comercio. O înregistrare pare să indice că avionul de tip Boeing 737 al companiei Peruvian Airlines ar fi ieşit de pe pistă, o aripă a aeronavei fiind distrusă. Unii martorii spun că pilotul ar fi pierdut controlul aparatului din cauza vântului puternic, în timp ce alţii afirmă că incendiul ar fi fost cauzat de explozia unei roţi. Avionul efectua o cursă specială între Lima şi Jauja, oraş care de câteva săptămâni a fost practic izolat din cauza inundaţiilor care au afectat regiunea.

Un articol obscor din regulamentul de zbor al celor de la United Airlines a pornit o întreagă controversă pe Twitter. Totul a început de la un mesaj postat pe Twitter, care anunţa că cei de la United nu permit unor fete îmbrăcate în pantaloni colanţi să urce la bordul unui avion. Compania a răspuns prompt, amintind că are dreptul de a interzice anumiţi pasageri dacă ţinuta acestora nu este corespunzătoare. După ce mai mulţi utilizatori ai reţelei sociale au reacţionat negativ, cei de la United au încercat să clarifice situaţia, scriind următoarele: „Pasagerii de azi-dimineaţă nu îndeplineau normele politicii noastre de dress code, ce trebuie să aducă beneficii liniei aeriene”. Neînţelegerea provine de la un articol vechi din regulament, care stipulează că angajaţii trebuie să se prezinte într-un mod care să reprezinte compania într-un mod corespunzător.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) rămâne pe primul loc în preferinţele electoratului german, la două puncte procentuale în faţa Partidului Social-Democrat (SPD), în timp ce formaţiunea populistă Alternativă pentru Germania (AfD) se află la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2015. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Forsa la comanda Stern şi RTL, blocul Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) al cancelarului Angela Merkel ar obţine 34% din voturi la alegerile parlamentare din Germania.

Pe dea altă parte, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz, ar obţine 32% din voturi, cu un punct procentual mai mult decât săptămâna trecută. Cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile parlamentare din Germania, formaţiunea populistă şi eurosceptică Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) este creditată cu 7% din voturi, acesta fiind cel mai scăzut nivel din noiembrie 2015. Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 20-24 martie.

Reglementatorii din Uniunea Europeană au blocat, intenţia de fuziune în valoare de 21 de miliarde de lire dintre London Stock Exchange şi Deutsche Boerse, bursa de valori din Germania. Comisia Europeană a spus că acordul ar fi creat un „monopol de facto” pentru anumite servicii financiare. Fuziunea s-ar fi realizat între cei mai mari operatori de burse de valori din Europa. London Stock Exchange Group a avertizat luna trecută că este puţin probabil ca acordul să primească aprobarea Uniunii Europene, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că ar limita competiţia.

Cele două instituţii au anunţat planul de a fuziona în urmă cu un an, cu scopul de a crea o companie comercială care ar putea intra mai bine în competiţie cu rivalii din Statele Unite. Premierul britanic Theresa May a semnat, miercuri, scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

SPORT

Cristiano Ronaldo, fotbalistul formaţiei spaniole Real Madrid, era poreclit „copil plângăcios” de către colegii din perioada junioratului, pe care portughezul l-a făcut în oraşul său natal. Îi spuneau copil plângăcios pentru că, încă din copilărie, iubea să câştige, la fel de mult ca şi în prezent. Când echipa pierdea sau când ceilalţi copii nu-i pasau mingea, începea să plângă. Dorinţa de victorie a lui Cristiano Ronaldo (32 de ani), dobândită încă din copilărie, l-au adus în postura de a câştiga patru Baloane de Aur, de a fi golgheterul all-time al Ligii Campionilor şi de a câştiga Campionatul European din 2016, găzduit de Franţa, cu naţionala Portugaliei.

Laura Badea Cârlescu, fostă campioană olimpică şi mondială la floretă, a fost aleasă, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, pentru următorii patru ani. Candidaţii au fost Marius Florea şi Laura Badea Cârlescu. În urma votului secret, din partea reprezentanţilor tuturor cluburilor de scrimă din România, Laura Badea a câştigat cu 32 de voturi, în timp ce Marius Florea a strâns doar 18 voturi. Postul de preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă a fost ocupat de către Mihai Covaliu din 2013 până în noiembrie 2016, când fostul campion mondial la sabie a devenit preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Emilian Hulubei, preşedintele Sindicatului Fotbaliştilor din România (AFAN), a anunţat, că vicecampioana României, FC Steaua Bucureşti, se va numi începând de joi Fotbal Club FCSB SA, iar finanţatorul George Becali a confirmat această informaţie. Ulterior, finanţatorul echipei bucureştene a confirmat că societatea comercială îşi va schimba numele, pentru a evita orice probleme. În data de 21 decembrie, societatea comercială înfiinţată de către George Becali a pierdut dreptul de a mai folosi numele „Steaua”, în urma unei decizii a Curţii de Apel. Finanţatorul formaţiei bucureştene a apelat şi la ultima cale de atac înainte ca hotărârea să fie definitivă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Robert Bobroczky, un adolescent de 16 ani ar putea ajunge vedeta baschetului american, călcând pe urmele lui Ghiţă Mureşan. Tânărul ar putea deveni cel mai înalt jucător profesionist de baschet din NBA-ul american. Robert Bobroczky, un adolescent de origine română, are la 16 ani 2,31 metri, fiind cel mai înalt dintre colegii săi de la liceul Grand River Academy din statul american Ohio. El este doilea cel mai înalt baschetbalist din prezent, din Statele Unite, iar tânărul este originar din Arad. Cei care îl cunosc spun că nu doar înălţimea îl diferenţiază. Poreclit “Big Rob” de către colegi, Bobroczky are note mari la învăţătură şi vorbeşte patru limbi: română, engleză, ungară şi italiană.

Jucătoarele de tenis Caroline Wozniacki (locul 14 în clasamentul mondial) şi Karolina Pliskova (locul 3 WTA) s-au calificat, în semifinalele turneului Premier Mandatory de la Miami, SUA, jucat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari. Daneza Caroline Wozniacki a învins-o pe cehoaica Lucie Safarova (36 WTA), scor 6-4, 6-3, în o oră şi 51 de minute de joc. Wozniacki a reuşit 3 aşi şi a câştigat 73% dintre punctele jucate cu primul serviciu. Daneza, în vârstă de 26 de ani, a reuşit trei break-uri şi a cedat serviciul o singură dată.

Jucătoarea cehă Karolina Pliskova a câştigat meciul împotriva croatei Mirjana Lucic-Baroni (29 WTA), scor 6-3, 6-4, după o oră şi 13 minute. Pliskova a reuşit şase break-uri şi a cedat serviciul de trei ori. Cehoaica în vârstă de 25 de ani ajunge pentru prima dată în semifinale la Miami şi are 21 de victorii şi doar 3 înfrângeri în 2017. Caroline Wozniacki şi Karolina Pliskova se vor înfrunta în prima semifinală de la Miami, joi, de la ora 20.00, ora României. Daneza conduce cu 3-1 în privinţa întâlnirilor directe, dar cehoaica s-a impus în acest an în finala de la Doha, scor 6-3, 6-4.

Tricourile naţionalei României au fost văzute sâmbătă dimineaţă pe un stadion din Republica Moldova. Siluetele care le-au îmbrăcat nu au fost însă băieţii lui Daum, ci echipamentul primei reprezentative a fost purtat de o echipă de amatori a AJF Vaslui. Aceasta a susţinut un meci-şusă cu o formaţie de peste Prut. Preşedintele AJF Vaslui, Bogdan Gheorghiţă, a declarat: „Am solicitat Federaţiei să ne pună la dispoziţie tricourile naţionalei, deoarece am reprezentat România. Le dăm înapoi. Meciul a făcut parte din evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea raionului Cantemir”.

Transilvania Rally va găzdui, la începutul lunii mai, în premieră pentru Cluj-Napoca, o etapă a Campionatului European de Raliuri, care se va desfăşura atât pe asfalt, cât şi pe macadam. Managerul echipei de raliuri Napoca Rally Academy Cluj-Napoca, Marco Tempestini, a declarat, că Transilvania Rally va fi o sărbătoare a raliului. Acesta a explicat că se dorea obţinerea unei etape de campionat european în anul 2018, dar organizatorii raliului San Remo au anunţat că nu pot onora contractul în acest an, astfel că etapa a fost transferată către Transilvania Rally. Echipa de raliuri Napoca Rally Academy şi-a prezentat, la Cluj-Napoca, piloţii şi maşinile cu care va concura în acest an.

Simona Halep, locul 5 WTA, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Miami, marţi dimineaţă, după ce a învins-o pe australianca Samantha Stosur, scor 6-4, 5-2. După această victorie, românca va juca în semifinale cu britanica Johanna Konta, locul 11 WTA. Simona Halep şi Johanna Konta au mai jucat o dată la turneul de la Wuhan în 2015, în optimile de finală, când britanica a reuşit să se impună cu scorul de 6-3, 3-6, 7-5. Dacă va câştiga meciul cu Johanna Konta, Simona Halep va juca în semifinale cu învingătoarea din partida Angelique Kerber – Venus Williams.

CS Mioveni – FC Voluntari, ora 18:30, este primul ‘sfert’ al zilei în Cupa României. Formaţia din liga secundă a reuşit deja să scrie istorie în actuala ediţie a întrecerii după ce a eliminat Steaua în optimi, la loviturile de departajare. Dacă va ajunge în semifinale, CS Mioveni îşi va egala performanţa din 2007-2008, sezonul în care a mai ajuns în penultimul act al întrecerii. FC Voluntari, pe de altă parte, a avut parte de un traseu mai uşor până în această fază a competiţiei. Ilfovenii i-au eliminat pe Academica Clinceni şi ASA Târgu-Mureş.

La o zi după ce consilierul local ieşean Eduard Boz a cerut sistarea finanţării echipei de fotbal, preşedintele executiv al Iaşiului, Florin Prunea, a răbufnit. Oficialul lui CSM Poli spune că echipa din Copou a dat Iaşiului mulţi oameni de calitate în ultimii zeci de ani şi nu ar fi normal ca un astfel de oraş să nu aibă echipă de fotbal în primul eşalon. Reacţia preşedintelui lui CSM Poli Iaşi vine după ce consilierul local PNL Eduard Boz a cerut Primăriei Iaşi să nu mai aloce niciun ban echipei de fotbal.

Cum banii care au intrat în ultima perioadă în conturile clubului au mers către stat, jucătorii au rămas neplătiţi. În momentul de faţă, elevii lui Eugen Neagoe au de încasat două salarii, iar pe 15 aprilie se va ajunge la trei luni restanţe şi vor putea depune memorii. În plus, chiriile nu au fost plătite de aproape nouă luni. Preşedintele Florin Prunea îşi susţine jucătorii, dar este optimist că problemele se vor remedia şi a făcut apel la răbdare.

Peste 700 de alergători au participat la prima ediţie a evenimentului SportGuru Timişoara 21k, iar Ancuţa Bobocel a câştigat cursa de semimaraton. La evenimentul din oraşul de pe Bega au luat parte sportivi de toate nivelurile de performanţă, de toate vârstele, de la bunici până la copii. Au fost 700 de participanţi din 7 ţări, la 5 probe – semimaraton, ştafetă, cros, cros popular, cursa copiilor. La proba de semimaraton s-a impus kenyanul Henry Kemboi cu un timp de 64.27, urmat îndeaproape de sportivii SportGuru – BCR Racing Team, Alexandru Corneschi, pe locul doi (64.56), şi Marius Ionescu, pe poziţia a treia (65.30). La feminin, a câştigat Ancuţa Bobocel (73.19), urmată de Liliana Dragomir (Danci), în 74.43, şi de Adela Bălţoi, în 74.58.

Ancuţa Bobocel a fost singurul reprezentant al României care a câştigat una dintre cele două probe competitive. La crosul de 10 kilometri, podiumul, la fete, a fost alcătuit din kenyanca Stellah Barsosio – 34.54 (Kenya), Mădălina Florea, 38.18, şi Natasa Culafiuc – 39.43 (Serbia), iar la băieţi, din Laszlo Gregor – 31.37 (Ungaria), Andrei Ştefana, 32.52, şi Ionuţ Betej, 33.24. Mihai Leu, fost campion de box la profesionişti, categoria WBO, a premiat sportivii care au urcat pe podium, iar maghiarul Istvan Kovacs, fost campion olimpic şi dublu campion mondial de box la amatori, a alergat în crosul de 10 km.

Conducerea lui Anderlecht îl laudă pe Alexandru Chipciu, pe care îl consideră cel mai bun transfer al verii trecute, dar şefii clubului belgian se tem că l-ar putea pierde pe român în perioada din mercato de la finalul sezonului. În ceea ce-l priveşte pe Stanciu, belgienii se declară mulţumiţi de evoluţia fotbalistului care a costat 7,8 milioane de euro şi sunt convinşi că acesta va juca din ce în ce mai bine.

Universitatea Cluj a învins CSM Roman cu 26-25, la începutul acestei săptămâni, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naţionale de handbal feminin, dar bucuria antrenorului Florentin Pera s-a transformat în scurt timp în durere! Tehnicianul formaţiei ardelene a suferit o ruptură de tendon, iar marţi a şi fost operat. Victoria neaşteptată a echipei Danubius Galaţi la HCM Rm. Vâlcea (scor 34-31), una care a ridicat multe semne de întrebare, a schimbat, duminică, calculele în subsolul clasamentului. Înaintea etapei, U Cluj avea o situaţie sigură în Liga Naţională, dar şi-a văzut ameninţată poziţia de către formaţia gălăţeană, care se apropiase la 4 puncte.

Starea de nesiguranţă a venit şi de programul celor două formaţii, mult mai dificil în cazul Clujului. Astfel, pentru ”U”, obţinerea a cel puţin 3 puncte în ultimele patru etape cu Roman, Brăila, Craiova şi Braşov devenise obligatoriu, pentru a evita să ajungă într-un turneu de baraj în vară. Cea mai accesibilă partidă era chiar cea cu CSM Roman, programată la începutul acestei săptămâni. Formaţia ardeleană a trăit cu sufletul la gură până în ultimele 5 secunde, când Florina Chintoan a făcut o intercepţie în defensivă şi a plecat pe contraatac, acţiunea fiind terminată cu golul care a adus cele 3 puncte atât de vitale (scor 26-25). Imediat cum s-a terminat meciul, jucătoarele şi staff-ul tehnic s-au eliberat de tenisune şi s-au bucurat ca la o finală câştigată. În meleu, antrenorul Florentin Pera şi-a rupt însă tendonul, astfel că de la sală a plecat direct la spital.

ACS Poli Timişoara este una dintre remarcatele acestui sezon. Echipa condusă de Ionuţ Popa a început campionatul cu -14 puncte, dar a reuşit să recupereze. Mai mult, echipa bănăţeană este calificată în finala Cupei Ligii, iar aseară a obţinut calificarea în semifinalele Cupei României. Ionuţ Popa a dezvăluit care este cheia succesului, dar este sincer şi recunoaşte că nu se aştepta la un asemenea parcurs. Mai mult, tehnicianul în vârstă de 63 de ani a precizat că a fost ‘şicant’ de prieteni după ce a decis să preia o echipă care începe sezonul de la -14.

Tenismenul elveţian Stan Wawrinka, al treilea jucător al lumii, a pierdut, meciul cu germanul Alexander Zverev, aflat pe locul 20 ATP, scor 6-4, 2-6, 1-6, în optimile de finală ale turneului de Masters Series de la Miami, SUA, jucat pe suprafaţă dură. Partida a durat o oră şi 45 de minute. Wawrinka a reuşit 6 aşi şi a comis 4 duble greşeli, iar procentajele de reuşită la serviciu au fost 65% cu prima minge şi 47% cu cea de-a doua. Elveţianul a reuşit un break şi a cedat serviciul de cinci ori. Stan Wawrinka, principalul favorit de la Miami, nu a reuşit niciodată în carieră să treacă de optimi în această competiţie. Elveţianul a pierdut chiar în ziua în care a împlinit 32 de ani. În 2017, Wawrinka a ajuns în semifinale la Openul Australiei şi în finală la Indian Wells.

Alexander Zverev, în vârstă de 19 ani, ajunge pentru prima dată în sferturile de finală ale unui turneu Masters 1000. În acest an, Zverev a câştigat cel de-al doilea turneu ATP din carieră, la Montpellier, pe suprafaţă dură în sală. În sferturile de finală, Alexander Zverev va juca împotriva australianului Nick Kyrgios (21 de ani, locul 16 ATP), care l-a învins pe belgianul David Goffin (26 de ani, 12 ATP), scor 7-6 (5), 6-3. Kyrgios nu a cedat niciodată serviciul şi a comis puţine erori neforţate. Celelalte sferturile de finală ale turneului de la Miami, dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari, sunt: Fabio Fognini (Italia, 40 ATP) – Kei Nishikori (Japonia, 4 ATP), Rafael Nadal (Spania, 7 ATP) – Jack Sock (SUA, 17 ATP) şi Roger Federer (Elveţia, 6 ATP) – Tomas Berdych (Cehia, 14 ATP).

Echipa naţională de fotbal a Argentinei a pierdut, miercuri, meciul din deplasare cu Bolivia, scor 0-2, în preliminariile sud-americane pentru Campionatul Mondial din 2018, şi se află pe locul de baraj pentru accederea la turneul final din Rusia. Fără căpitanul Lionel Messi, suspendat, şi atacantul Gonzalo Higuain, Argentina a primit gol în minutul 31, de la Juan Arce. Pe stadionul din La Paz, oraş aflat la 3.500 de metri altitudine, Bolivia a stabilit scorul final încă din minutul 52, prin Marcelo Moreno. Argentina a jucat foarte slab şi a expediat doar trei şuturi pe spaţiul porţii adverse.

Canadianul Martin Lacroix, antrenorul echipei de hochei pe gheaţă Corona Braşov, proaspăt câştigătoare a Campionatului Naţional, este noul selecţioner al naţionalei României. Martin Lacroix, în vârstă de 48 de ani, îi va conduce de pe bancă pe tricolori la meciurile de la Campionatul Mondial, Divizia II, Grupa A, care se va desfăşura la Galaţi în perioada 3 – 9 aprilie. Competiţia va reuni la start şase echipe naţionale: Australia, Belgia, Spania, Islanda, Serbia şi România. Naţionala României vizează promovarea în Divizia I mondială, Grupa B, de unde a retrogradat acum doi ani.

PROGNOZA METEO
29 Martie 2017

Vremea va fi predominant frumoasã și va deveni mult mai caldã decât în mod obișnuit pentru sfârșitul lunii martie; temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 23 de grade, iar cele minime între 3 și 10 grade, mai mici în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorãri temporare în cursul nopții în nord și nord-est, unde pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri în zona montanã înaltã, iar spre sfârșitul intervalului și în regiunile estice.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și va deveni deosebit de caldã pentru aceastã perioadã din an. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 21…22 de grade, iar cea minimã va fi de 6…8 grade, ușor mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *