Stiri pe scurt 29 Martie 2016

loading...

Stiri pe scurt 29 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificatii istorice pentru ziua de 29 martie. In anul 1971, Lt. american William Calley este singurul gasit vinovat si condamnat la închisoare pe viata de justitia militara pentru masacrul comis în satul sud-vietnamez My Lai la 16.03.1968, incident care a subminat sprijinul opiniei publice americane pentru razboiul din Indochina.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a publicat pe site-ul oficial lista cu toate scolile acreditate/autorizate din Capitala si a cerut tuturor scolilor sa puna la dispozitia parintilor toate documentele care atesta acreditarea si autorizarea unitatii de învatamânt. Informatile privind unitatile de învatamant preuniversitar particular acreditate /autorizate se afla deja postate pe prima pagina a site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, la sectiunea Retea Scolara. Ministerul Educatiei a cerut inspectoratelor scolare din toata tara sa „ asigure informarea parintilor cu privire la lista actualizata a unitatilor de învatamânt preuniversitar particular acreditate/autorizate.

Masurile au fost luate dupa ce directoarea unei gradinite private din Capitala a fost filmata de camerele de supraveghere batând copiii pe care îi avea în grija, iar doi parinti au depus plângere la Sectia 17 de Politie din Sectorul 5. Mai mult, gradinita „Flipper”, locul unde a fost semnalat incidentul, functioneaza fara autorizatie din partea Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Preuniversitar (ARACIP).

Noul regulament de functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei Adrian Curaj. Pentru asigurarea transparentei si a calitatii procesului de selectie a viitorilor membri, Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a câte unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati.

Dintre acestea, este preferabil ca doi membri sa aiba afilieri institutionale în afara României. Însa, membrii comitetelor de selectie nu vor face parte din CNATDCU în mandatul 2016-2020. Comitetele de selectie, a caror componenta va fi publica, vor analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si vor înainta Ministerului Educatiei, lista cuprinzând propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Salariul minim va creste de la 1 iulie, la 1250 de lei, iar dezbaterile cu partenerii sociali au fost eficiente. Masura a avut ca scop cresterea nivelului de trai al populatiei cu impact în sectorul bugetar, pentru ca, în sectorul privat, salariile sunt mult peste nivelul salariului minim. La sfârsitul trimestrului trei din 2015, conform statisticilor, rata de ocupare a populatiei a fost de 67,8%, la o distanta de 2,2 puncte procentuale fata de tinta stabilita.

Deputatul Sebastian Ghita a ajuns la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, unde urmeaza a fi audiat în legatura cu solicitarea DNA de retinere si arestare preventiva a sa. Sebastian Ghi?a a venit cu aproximativ 20 de minute înainte de începerea sedintei. Parlamentarul de Prahova a adus doua dosare voluminioase în care s-ar afla probe, sustinând ca are dovezi în apararea sa. El este însotit de trei avocati.

Specialistii de la Auto Bild TV au publicat un filmulet cu noul Duster pe care îl pregatesc cei de la Dacia. Noua versiune a modelului Duster se va construi pe platforma modulara CMF a Aliantei. Astfel, Dacia va renunta dupa 13 ani la platforma care a stat la baza lui Logan, Sandero si Duster. Schimbare va avea loc si în ceea ce priveste dimensiunile, 18 cm vor fi adaugati lungimii totale, ajungându-se la 4,50 metri, iar noua varianta va oferi sapte locuri la fel ca fostul Logan MCV. În privinta motorizarii nu vor exista schimbari.

Esti mereu pe fuga si ai în minte zeci de lucruri de rezolvat. Nu te descurci fara internet, trebuie sa raspunzi acum la e-mailuri, sa vorbesti cu cei mici pe chat sau sa stai la pânda pentru reducerile la pantofii preferati. Ai nevoie de un device mult mai practic decât smartphone-ul sau laptopul personal. În plus, trebuie sa ai totul organizat, rapid, usor de share-uit. Si, toate acestea, cât mai repede. HP Chromebook este fix ceea ce îti trebuie: laptopul Google care permite acces rapid rapid, simplu si securizat la toate activitatile online si la documentele organizate in Google Cloud si care are un pret foarte accesibil, fiind potrivit pentru toata familia.

Clientii Gusto Dominium, unul dintre lanturile de resturante de origine poloneza prezente pe piata locala, cheltuie la o singura iesire în oras circa 60 de lei. În cazul comenzilor livrate la domiciliu, suma alocata este, în medie, de 45 de lei, diferenta comparativ cu nota de plata din restaurante fiind determinata de faptul ca, de cele mai multe ori, clientii nu opteaza si pentru bauturi, ci doar pentru preparate de bucatarie. Si deserturile sunt printre preparatele preferate de clienti. Astfel, la o iesire în oras clientii comanda marchiza, mousse de ciocolata si cheesecake.

Cartele prepay ar trebui scoase de pe piata, daca acestea constituie un risc la nivel european sau national, a declarat presedintele Comisiei de Aparare. Marius Obreja a mai afirmat ca legea privind cartelele prepay, în forma în care a trecut de Parlament si a fost contestata de CCR, este „frectie la picior de lemn”, afirmând ca prin prezentarea unui act de identitate, la cumpararea unei cartele prepay, nu se poate obtine cresterea gradului de siguranta sau identificarea viitorilor infractori.

ANAF trebuie sa se cladeasca pe acei oameni care îsi fac treaba cinstit, transparent, fara sa abuzeze de o putere pe care o are, dar fara sa închida ochii sau sa fie prea flexibili atunci când, reprezentând statul, trebuie sa fie în masura sa ia decizii si sa transeze, a spus premierul Dacian Ciolos. Seful Executivului a subliniat faptul ca ANAF trebuie sa fie totodata si un partener al mediului de afaceri. El a adaugat ca ANAF are toate atuurile sa poata sa fie considerat unul din promotorii unei administratii publice românesti moderne si eficiente.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, în contextul discutiilor privind legea cartelelor prepay, ca nu a fost si nu va fi niciodata ofiter acoperit, si ca ar trebui lasate la o parte teoriile conspiratiei, fiind nevoie de o dezbatere publica privind legislatia. El a dorit sa sublinieze faptul ca nu are niciun obiectiv ascuns atunci când a afirmat ca s-au utilizat cartele prepay în pregatirea unor atentate. El a mai spus ca este nevoie de o dezbatere publica în acest sens, iar decizia apartine Parlamentului, nu Guvernului. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu se gândeste „la o demitere sau la o numire” în ceea ce priveste conducerea Departamentului pentru Situatii de Urgenta condus de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, ci vrea sa îmbunatatirea mecanismului, nefiind vorba „doar de un om” ci de un sistem.

Vizita fulger a presedintelui Klaus Iohannis în capitala Turciei si întâlnirea cu presedintele Recep Tayyip Erdogan s-au încheiat cu ridicarea înca unui etaj al fantasmei islamice în Bucuresti. Cea mai mare moschee din Europa are, de acum, promise autorizatii de la Primarie (presedintele României), o replica crestin-ortodoxa minuscula în Istanbul (presedintele Erdogan) si o serie de referendumuri ale prezumtivilor primari (Dan, Orban, Firea). Iata o lamurire a felului în care aceasta moschee s-a ridicat, pâna în acest moment, doar „din cutite si pahare” si consecintele acestei furtune de vorbe, în mijlocul unui razboi la distanta cu fundamentalismul islamic.

Negocierile dintre Electrica si Fondul Proprietatea pentru achizitia pachetelor minoritare de actiuni detinute de FP la cele trei filiale de distributie ale Electrica si la subsidiara de furnizare s-au încheiat fara un acord, dupa ce cele doua parti nu s-au înteles asupra pretului. Electrica a oferit 790 de milioane de lei, în timp ce Fondul Proprietatea a cerut 875 milioane lei. Furnizorul de energie considera ca oferta FP nu surprinde modificarile cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluarii în opul actualizarii Valorii Activului Net (VAN) si nu are la baza un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificarilor inopinate recent aprobate de ANRE.

Oamenii de stiinta au analizat informatia genetica a aproximativ 1.500 de oameni din locuri din întreaga lume si au ajuns la concluzia ca specia Homo sapiens are o istorie sexuala mai aventuroasa decât se credea pâna acum. Cercetatorii au descoperit ca unele dintre genele mostenite de la aceste specii disparute au fost benefice pentru specia noastra. Multe sunt implicate în sistemul imunitar si probabil au ajutat la protejarea împotriva agentilor patogeni, iar altele joaca un rol important în biologia pielii si parului, potrivit geneticianului Joshua Akey de la Universitatea din Washington, care a ajutat la realizarea studiului publicat în revista Science.

Berea blonda belgiana „The End of History” este una dintre cele mai tari beri din lume, cu un grad de alcool de 55%, spre deosebire de cea obisnuita care are aproximativ 5%, si se recomanda servirea în pahare mici, specifice bauturilor spirtoase. Numele berii este derivat din opera lui Francis Fukuyama „The End of History and the Last Man”. „The End of History” este un ale infuzat cu urzici si boabe de ienupar, iar o sticla se vindea cu 765 de dolari. Nu doar continutul este special, ci si ambalajul. Doar 12 beri au fost create si fiecare vine cu un certificat de autenticitate si este prezentata într-un animal împaiat. Ambalajul a fost creat de un taxidermist, iar animalele folosite au fost gasite moarte pe carosabil.

Nicolae Breban si Eugen Simion se alatura cetei celor 11 scriitori exclusi recent din Uniunea Scriitorilor (USR), aducând o serie de critici conducerii institutiei pentru ca nu se ocupa de probleme esentiale unei uniuni de creatie si ca nu tolereaza punctele de vedere diferite ale membrilor sai. Prozatorul Cristian Teodorescu, noul presedinte al gruparii scriitorilor razvratiti din Uniunea Scriitorilor, care contesta autoritatea lui Nicolae Manolescu la conducerea USR a anuntat, pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook, ca romancierul Nicolae Breban si criticul literar Eugen Simion nu mai sunt membri ai institutiei.

Anuntul inflameaza si mai mult lumea culturii în contextul în care USR a exclus la începutul saptamânii trecute unsprezece scriitori-membri care s-au coalizat si au denuntat lipsa diagolului si politica „totalitara” a Uniunii Scriitorilor din România, prezidata de Nicolae Manolescu. Scriitorii rebeli, care se auto-intituleaza drept „neexclusi” si-au prezentat, ulterior si programul lor pentru reformarea si modernizarea USR.

Filmul „Aferim!”, ce înfatiseaza Tara Româneasca în verva, decadenta, îndracirea, dramatismul si cruzimea de secol XIX, a primit douasprezece statuete Gopo la ceremonia de luni, în uralele publicului de leat 2016, caci tot norodul românesc, si juriul asemeni, a pretuit povestea conului Radu Jude. „Aferim!” a câstigat belsug de trofee la Gala Gopo 2016, toata semintia româneasca a vrut sa vada cum se desfatau si se voiniceau si se pedepseau autohtonii în Tara Româneasca, au zabovit la cinematograf si au vazut oroarea si sublimul povestii despre Valahia. Juriul de la Gopo a fost unit în cuget si simtiri cu toata lumea, caci asa pelicula de soi, ce ilustreaza paradoxul românesc de „râsu-plânsu”, rupta din raiul si iadul românesc, e demna de ovatii.

Lungmetrajul lui Radu Jude, „Aferim!”, a câstigat la toate cele 12 categorii la care a fost nominalizat în cadrul celei de-a zecea editii a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc luni seara, în Sala Mare a Teatrului National I.L. Caragiale. „Aferim!”, de Radu Jude, un lungmetraj produs de Ada Solomon, este un un film istoric a carui actiune are loc în Tara Româneasca a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Oamenii de stiinta americani au analizat în detaliu modul în care genele de polaritate actioneaza asupra celulelor bolnave, fiind gasite similaritati între Brad Pitt si musculita de fructe. În cadrul unui studiu s-a demonstrat faptul ca Brad Pitt si musculita de fructe au caracteristici comune, iar acestea sunt legate de coafura actorului. Probabil ca nu toata lumea a fost atenta la modul în care Brad Pitt îsi aranjeaza parul, însa se poate observa cu usurinta ca are mai multe vârtejuri. Din câte se pare, ele se formeaza datorita asa-numitelor „gene de polaritate”. Acestea au rolul de a ajuta la mentinerea fluxului de nutrienti între celule, ajutându-le se comunice între ele. Mai mult decât atât, genele de polaritate stimuleaza anumite structuri biologice sa formeze modele genetice opuse, inclusiv în cazul parului uman, ducând la cresterea firelor în directii opuse.

Participanti la un miting organizat de catre Partidul Egyutt („Împreuna”, în opozitie) i-au cerut premierului Viktor Orban sa-si prezinte public sursele averii. Vicepresedintele Egyutt Peter Juhasz a cerut raspunsuri la întrebari cu privire la active asociate lui Viktor Orban si membrilor familiei acestuia. Juhasz a facut aceste declaratii, la Szekesfehervar (vest), la mitingul de protest organizat înaintea scoaterii la licitatie a unor terenuri în localitate. El a promis ca formatiunea sa, în cazul în care va ajunge la putere, va „recupera” terenurile de stat scoase „ilegal” la licitatie si le va restitui oamenilor, pentru a le cultiva.

Coreea de Nord a lansat, o racheta cu raza scurta de actiune având titlu experimental în Marea Japoniei, a informat agentia de presa sud-coreeana Yonhap, citând un responsabil din cadrul armatei. Racheta a fost lansata din orasul de coasta Wonsan si a zburat deasupra marii pe o distanta de 200 de kilometri înainte de a i se pierde urma. Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Su-Yong, a avertizat ca tara sa poate lansa oricând un „atac nuclear preventiv” împotriva Statelor Unite, subliniind ca Peninsula Coreea este în pragul razboiului din cauza manavrelor militare americano – sud-coreene.

Vit Jedlicka, de origine ceha, a gasit un teren din Europa despre care sustine ca nu apartine niciunei tari si a fondat acolo Republica Liberland, autoproclamându-se presedintele tarii cu o suprafata de 7 km patrati situata lânga Dunare, între Croatia si Serbia. Teritoriul este, de fapt, disputat de guvernele celor doua tari, dar niciunul dintre state nu îl detine asa ca era un „no man’s land”. Liberland are propriul site, un drapel si o stema, iar limbile oficiale sunt ceha si engleza. Republica este deja foarte populara pe internet, dupa ce Jedlicka a lansat o campanie pentru a gasi 5.000 de cetateni. Pâna acum, peste 160.000 de persoane au depus cereri.

Într-un articol din cotidianul britanic Financial Times, celebrul analist Gideon Rachman, avertiveaza ca un vot pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) a devenit cu mult mai probabil decât estimeaza elita britanica, europeana sau globala în general. Facând o paralela între ascensiunea lui Donald Trump în America si Brexit, Rachman sublinieaza ca primele calculele conform carora intentia de vot pentru republicanul american va scadea dupa ce electoratul de peste Ocean se va trezi si va constientiza întreaga plaja de candidati, se dovedesc în momentul de fata gresite, iar Donald Trump se prefigureaza tot mai mult ca finalistul întrecerii electorale americane,

În arsenalul armatei britanice urmeaza sa fie inclus un tun care poate fi încarcat din lateral si care are o putere de tragere de patru ori mai mare decât cea a dispozitivelor folosite astazi de catre militari. Sistemul, denumit „40 mm Cased Telescoped Cannon”, este primul produs de expertii Ministerului de Aparare în ultimii 50 de ani. Principala caracteristica a acestei arme consta în modul de încarcare a munitiei, care se realizeaza printr-un tub cilindric si nu printr-un orificiu de forma unui glont, asa cum se întâmpla în cazul mecanismelor folosite la ora actuala. Creatorii sai sustin ca acesta este motivul pentru care în tun poate fi încarcata munitie de calibru mult mai mare.

Focuri de arma au fost auzite, în Centrul de vizitare de la Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite. O femeie a fost ranita în incidentul armat, iar autorul atacului este si el ranit si a fost arestat, confirma Politia din Washington. Informatia potrivit careia un politist a fost ranit nu a fost confirmata. Activitatea în Senatul si în Camera Reprezentantilor a revenit la normal în urma incidentului. Autoritatile nu au confirmat informatia transmisa de presa americana privind ranirea unui agent de politie în schimbul de focuri.

Serviciile de securitate turce au omorât 5.359 de militanti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de la anularea armistitiului, în iulie 2015, pâna în prezent, afirma presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan a precizat ca 355 de militari si politisti turci au murit în confruntari cu militanti kurzi, începând din iulie pâna în prezent. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a suspendat armistitiul cu Turcia dupa interventii brutale ale fortelor turce ca reactie la o serie de atentate, în iulie 2015. Conflictul separatist dintre Partidul Munctitorilor din Kurdistan si serviciile de securitate turce s-a soldat cu circa 40.000 de morti, în ultimele patru decenii.

Vulcanul Pavlof din Alaska continua sa erupa, deversând lava, iar o coloana de cenusa vulcanica s-a ridicat pâna la 11 de kilometri în atmosfera. Un nor de cenusa s-a extins pâna la peste 650 de kilometri nord-est, catre interiorul Alaskai, iar o alerta aeriana a fost emisa. Eruptia nu a provocat victime sau pagube pe acest vulcan înzapezit din Peninsula Alaska, situat la aproximativ 953 de kilometri sud-vest de Anchorage. Cea mai apropiata comunitate, Cold Bay, se afla la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de vulcan.

Un avion Egyptair a fost deturnat de persoane înarmate si a aterizat pe aeroportul Larnaka din Cipru. Barbatul care a deturnat zborul EgyptAir, Ibrahim Abdel Tawwab Samaha, este profesor la Universitatea de Medicina Veterinara din Alexandria. Samaha este seful Facultatii pentru Sanatate Alimentara. Martori au declarat ca barbatul a aruncat o scrisoare pe pista aeroportului din Larnaca, scrisa în araba, si a cerut ca aceasta sa-i fie livrata fostei sale sotii, o cipriota. Cyprus Broadcasting Corporation a anuntat ca 55 de persoane se aflau la bord si sapte membri ai echipajului. Între pasagerii aeronavei se aflau opt britanici si zece americani.

Mai multi teroristi din cadrul retelei Stat Islamic au elaborat planuri pentru a ucide copii evrei în Turcia „în urmatoarele 24 de ore sau în urmatoarele zile”, tintind gradinite, scoli si centre de tinetet. Informatii despre ceea ce responsabilii serviciilor de informatii descriu drept un atac „iminent” au fost obtinute de la sase membri ai asa-zisului Califat, care au fost arestati în orasul turc Gaziantep saptamâna trecuta. Cea mai vizata locatie a atacului este sinagoga din districtul Beyoglu din Istanbul, unde se afla un centru al comunitatii si o scoala.

Un incendiu de proportii a cuprins doua turnuri locuite, într-o zona rezidentiala, în Emiratele Arabe Unite (EAU), al treilea incident de acest fel în mai putin de un an. Incendiul a izbucnit într-un turn din emiratul Ajman, la nord de Dubai, dupa care s-a extins la alt turn. Locuitorii au fost evacuati, iar mai multi au primit îngrijiri la fata locului pentru probleme respiratorii si rani usoare. În Ajunul Anului Nou, un incendiu de proportii a cuprins Address Hotel, un turn de 63 de etaje, în centrul Dubaiului.

SPORT

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului de Miami dupa ce a învins-o pe britanica Heather Watson (69 WTA) în doua seturi, scor 6-3, 6-4, la capatul unui meci de o ora si 30 de minute. Pentru Halep urmeaza partida cu Timea Bacsinszky(Elvetia, cap de serie 13), care a câstigat meciul cu Agnieszka Radwanska, scor 2-6, 6-4, 6-2.

Meciul dintre Halep si Bacsinszky se va disputa marti, nu mai devreme de ora 20:00, ora României. Partida româncei va fi gazduita de arena centrala de la Miami, fiind a doua confruntare care se va disputa pe terenul central dupa meciul dintre Richard Gasquet si Tomas Berdych. Imediat dupa încheierea meciului Simonei cu Bacsinszky pe terenul central se va juca partida dintre Novak Djokovic si Dominic Thiem.

În ziua în care site-urile de sport din România au scris despre tensiunile interne de la Dinamo, finantatorul Ionut Negoita a decis sa apara public si sa dezminta un conflict cu antrenorul Mircea Rednic. În esenta, aparitiile sale la ProSport Live si la DigiSport au fost similare: „Exista o dorinta sa continuam împreuna”, „domnul Rednic a primit ce a cerut”, „nu ma deranjeaza faptul ca anumiti jucatori sunt impresariati de fiica domnului Rednic”. Singurul dezacord de opinie cu Mircea Rednic a aparut, însa, exact pe tema care a declansat tensiunile din club în ultimele saptamâni: transferul fundasului dreapta Andrei Peteleu.

Pandurii – Steaua, meci care se va disputa miercuri la Severin, are o încarcatura deosebita pentru ambele formatii. Aflate la trei puncte în spatele liderului Astra, cele doua echipe pot, cu o victorie, sa vina în premiera pe prima pozitie în clasament în acest sezon. Tocmai din acest motiv a pornit un adevarat razboi al declaratiilor înainte de joc, duel pe care l-a pornit chiar Laurentiu Reghecampf. La conferinta de presa oficiala ce a precedat jocul, Reghecampf a trimis sageti catre omologul sau de pe banca gorjenilor.

Cursa jucatorilor din campionatele europene pentru Gheata de Aur, sezonul 2015-2016, se apropie de sfârsit. Cu mai putin de doua luni înainte de finalul sezonului, clasamentul are un lider surprinzator: brazilianul Jonas, de la Benfica Lisabona. În TOP 10 intra un singur jucator care nu evolueaza în cele mai bune 5 campionate ale europei: israelianul Eran Zahavi, de la Maccabi Tel Aviv, care a marcat pâna acum 28 de goluri în campionat.

Atacantul echipei Astra Giurgiu, Denis Alibec ramâne principala tinta a campioanei Steaua Bucuresti pentru perioada de transferuri din aceasta vara. Antrenorul campioanei Laurentiu Reghecampf este sigur ca tehnicianul liderului Astra Giurgiu, Marius Sumudica nu s-ar opune unui transfer al lui Alibec. Denis Alibec a fost transferat la Astra Giurgiu în iarna lui 2014 si a semnat un contract valabil pentru urmatoarele patru sezoane si jumatate. Atacantul a marcat primul sau gol pentru echipa Astra Giurgiu pe 30 martie 2014, într-un meci cu Ceahlaul Piatra Neamt, câstigat cu scorul de 2-0. În acest sezon, Denis Alibec a marcat de 9 ori pentru Astra Giurgiu în cele 20 de partide în care a evoluat, fiind golgheterul formatiei antrenate de Marius Sumudica.

CSM Bucuresti a oficializat astazi transferul jucatoarei franceze Gnonsiane Niombla (25 de ani), de la CJF Fleury Loiret. Campioana a Frantei în 2015 cu Fleury Loiret, Niombla are 22 de selectii în nationala din Hexagon, pentru care a evoluat deja la trei turnee finale (CM 2013 si 2015 si Euro 2014). Niombla a ajuns deja la Bucuresti si urmeaza sa fie prezentata oficial.

Presa internationala a speculat intens în ultima perioada pe seama unui eventual transfer al lui Robert Lewandowski, însa starul polonez va continua la Bayern Munchen. Lewandowski îsi va prelungi contractul cu gruparea bavareza, pâna în 2021, fiind convins de aducerea lui Carlo Ancelotti, antrenor ce va prelua clubul dupa plecarea lui Pep Guardiola. Lewandowski se va alatura astfel lui Thomas Muller, Jerome Boateng, David Alaba si Javier Martinez care de asemenea si-au prelungit contractele cu Bayern Munchen.

Cu mai putin de trei luni ramase pâna la startul Euro 2016, cotidianul spaniol Marca a lansat un sondaj în care cititorii sunt invitati sa aleaga lotul Spaniei pentru turneul final din Franta. Astazi au fost publicate rezultatele scrutinului, iar pe lista apar aproape toate numele importante avute la dispozitie de selectionerul Vicente del Bosque. Atrag însa atentia doua absente din compartimentul ofensiv.

Danut Lupu a comentat situatia tulbure de la Dinamo precizând ca aceste contre din Rednic si conducere este cauzata de negocierea unui nou contract. Lupu este de parere ca Rednic ar trebui sa continue la clubul din „Stefan cel Mare” deoarece a demonstrat ca este un antrenor bun si a reusit sa duca echipa pe locul 4 în clasament desi nu a avut la dispozitie un lot valoros. Lupu este însa contrariat de modul în care se lucreaza în Liga 1: fiica lui Mircea Rednic, Luana, este agent de jucatori la fel ca si sotia lui Laurentiu Reghecampf si trage un semnal de alarma în privinta conflictelor de interese ce ar putea fi declansate de asemenea situatii.

Desi patronii clubului nu i-au oferit înca un nou contract, managerul echipei Arsenal Londra, Arsene Wenger a declarat ca va continua pe Emirates si din vara, chiar daca Arsenal nu va câstiga nici un trofeu la finalul acestui sezon. Arsenal a fost eliminata din Liga Campionilor si Cupa Angliei, iar în Premier League, formatia londoneza se afla la 11 puncte de liderul Leicester City, cu 8 etape înainte de finalul campionatului. Managerul Arsene Wenger, care ar putea sarbatori în septembrie 2016, 20 ani la conducerea formatiei londoneze, a câstigat trei titluri de campion si sase Cupe ale Angliei pe banca echipei Arsenal. De asemenea, în sezonul 2003-2004 când a cucerit campionatul, Arsenal a terminat sezonul neînvinsa, iar doi ani mai târziu, a jucat finala Ligii Campionilor, pierduta în fata echipei FC Barcelona, cu scorul de 2-1.

Presedintele FIFA, Gianni Infantino sprijina o oferta comuna din partea Argentinei si Uruguayului pentru organizarea editiei centenare a Cupei Mondiale, sugerând ca istoria este de partea celor doua nationale care au câstigat de patru ori titlul Mondial. Infantino, ales la conducerea forului international în februarie 2016, a declarat ca nu ar fi împotriva ideei ca doua tari sa fie gazdele unui Campionat Mondial. Acest lucru s-a mai întâmplat în 2002, când FIFA a decis ca Japonia si Coreea de Sud sa organizeze turneul final.

Nationala de handbal masculin încearca sa paraseasca lumea a treia, dupa o „dubla” cu Israel care va conta pentru accederea în grupele preliminare ale Campionatului European din 2018. Partidele se vor desfasura în 6 aprilie (mansa tur, Tel Aviv) si 10 aprilie (mansa retur, Calarasi). Si la aceste actiuni, selectionerul Aihan Omer trebuie sa se descurce fara Alexandru Simicu si Bogdan Criciotoiu.

Aflati pe lista handbalistilor convocati, Alexandru Simicu, jucator în prima liga franceza la St. Raphael, si Bogdan Criciotoiu, component al echipei ThSV Eisenach (Germania, 1.Bundesliga), au refuzat sa vina la echipa nationala, invocând si de aceasta data motive personale, conform informatiilor furnizate de oficialii FRH. Interul stânga s-a aflat chiar printre cei mai buni marcatori în partida din weekend cu SKA Minsk în Cupa EHF. Este adevarat, Criciotoiu nu a jucat în ultima etapa de campionat, ultima lui evolutie fiind pe 19 martie. Fostii jucatori ai echipei HCM Constanta nu se afla la primul refuz. De fapt, Simicu nu mai raspunde convocarilor de aproximativ 2 ani, în timp ce Criciotoiu a fost pentru ultima data la lot în iunie 2015.

Thibaut Courtois este dorit de granzii din Spania, Real si Barcelona manifestându-si interesul pentru portarul lui Chelsea. Belgianul a declarat ca desi mai are contract pentru înca trei ani cu gruparea din Premier League nu stie daca va mai continua la „albastri” si din sezonul urmator. Chelsea a pregatit planul de rezerva pentru eventualitatea în care îl va pierde pe Courtois. Englezii vor sa-l aduca pe pustiul Gianluigi Donnarumma, de la AC Milan. În vârsta de 17 ani, tânarul goalkepper al italienilor a fost trecut pe lista de achizitii si de alte cluburi. Manchester City, Manchester United si, de asemenea, Real Madrid si Barcelona îl vor pe jucatorul lui Milan.

Serena Williams (SUA, 1 WTA), a fost învinsa de rusoaica Svetlana Kuznetova cu 6-7(3), 6-1, 6-2, si a ratat calificarea în sferturile de finala ale turneului de la Miami (Florida), dotat cu premii în valoare totala de peste sase milioane dolari. Serena, care a câstigat ultimele trei editii ale turneului Miami Open (din totalul de opt titluri în Florida), a cedat dupa doua ore si trei minute de joc, pierzând fara drept de apel ultimele doua seturi. Ultimul esec pentru Serena Williams (34 ani) la acest turneu data din martie 2012, când era eliminata în sferturi de daneza Caroline Wozniacki.

Williams a suferit a treia sa înfrângere în acest an, precedentele doua fiind în finale la Australian Open (cu germanca Angelique Kerber) si la Indian Wells (cu Victoria Azarenka). În sferturi la Miami, Kuznetova o va înfrunta pe învingatoarea meciului dintre compatrioata sa Ekaterina Makarova (30 WTA) si ucraineanca Elina Svitolina (12 WTA).

Pentru prima oara în istoria voleiului românesc o echipa feminina joaca o finala de cupa europeana, dar nu toti cei care vor dori sa vada pe viu meciul tur vor gasi loc în sala. CSM Bucuresti joaca miercuri, de la ora 18:00 cu echipa turca Trabzon Idman Ocagi, în micuta sala Elite & Performance Sport, aflata în incinta centrului comercial Sun Plaza, iar asistenta nu poate fi mai mare de 500 de persoane. Confruntati cu o cerere foarte mare de bilete, oficialii echipei feminine de volei au fost obligati sa-si arate regretul ca nu pot solutiona toate cererile. ”Având în vedere ca sala Elite are o capacitate redusa de locuri (aproximativ 500), va comunicam ca nu putem solutiona favorabil toate cererile de bilete.

La partida de miercuri, 30 martie, vor avea acces persoanele care detin invitatii sau bilete cu valoare nominala zero. Subliniem ca cei care au primit invitatii sau bilete nominale cu valoare sunt suporterii si copiii centrului de juniori care au fost alaturi de noi pe toata durata parcursului european. Ne cerem scuze fata de fanii voleiului bucurestean care îsi doreau sa fie lânga echipa noastra la marea finala si îi invitam sa urmareasca partida de miercuri în zona de restaurante din Sun Plaza, pe cel mai mare ecran full HD indoor din Europa

Românca Monica Niculescu, ocupanta locului 33 în clasamentul WTA, a pierdut, scor 6-2, 6-2, meciul cu Johana Konta (Marea Britanie, 23 WTA), si a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami (Florida), dotat cu premii totale în valoare de peste sase milioane de dolari. Meciul dintre cele doua combatante a durat o ora si 22 de minute. În primul set, Konta a început mai bine si a condus-o pe reprezentanta noastra, scor 4-0. Monica a reusit sa modifice zeroul din dreptul numelui sau abia în urmatorul game, când a reusit sa-si faca serviciul pentru prima data în meci.

HCM Baia Mare a înregistrat a 21-a victorie a sezonului în Liga Nationala de handbal feminin, scor 31-21, în partida sustinuta în deplasare cu SCM Craiova. Jocul s-a desfasurat în devans în cadrul etapei a 23-a, fiind ultima repetitie pentru trupa lui Aurelian Rosca înaintea mansei tur cu Buducnost (sâmbata, ora 14.00), contând pentru sferturile de finala ale Ligii Campionilor.

Cu sanse minime la titlu si neplatite de câteva luni, jucatoarele de la HCM Baia Mare au reusit totusi sa faca un meci bun la Craiova, oarecum încurajator în perspectiva partidei cu Buducnost. Antrenorul Aurelian Rosca a revenit pe banca tehnica dupa problemele ivite în familie, echipa l-a avut alaturi si pe managerul sportiv Liviu Bala, iar jucatoarele au dat senzatia pe parcursul jocului ca s-au detasat de toate problemele din ultimul timp si au evoluat cu zâmbetul pe buze. Fara a fi apasate de nicio presiune, handbalistele lui Aurelian Rosca au obtinut la final o victorie convingatoare, dar si mai important au facut o repetitie utila pentru „sfertul” din weekend cu campioana Europei.

PROGNOZA METEO
29 Martie 2016

Vremea va continua sã se încãlzeascã ușor. În vestul și nord-vestul țãrii vor fi înnorãri accentuate și, îndeosebi în cursul zilei, va ploua, iar izolat cantitãțile de apã vor depãși 10…15 l/mp, mai ales la munte. În rest, înnorãrile vor fi temporare și ploile se vor semnala local în Oltenia și Transilvania și cu totul izolat în rest. Pe crestele montane, precipitațiile vor mai fi și sub formã de lapovițã și ninsoare, iar vântul va avea unele intensificãri. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 8 grade. Pe arii restrânse, dimineața și noaptea, va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va continua sã se încãlzeascã ușor. Cerul va fi temporar noros, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar cea minimã va fi de 4…5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *