Stiri pe scurt 29 Mai 2016

loading...

Stiri pe scurt 29 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 mai. In anul 1453, Armata otomană condusă de sultanul Mahomed al II-lea cucereşte Constantinopole punând capăt Imperiului Bizantin. Numele oraşului este schimbat în Istanbul.

Candidatul PRU la Primăria Capitalei, deputatul Bogdan Diaconu, cunoscut pentru mesajul său extremist, îşi întreabă susţinătorii, pe Facebook, dacă România mai trebuie să fie în Uniunea Europeană, susţinând că „tot mai multă lume înţelege nocivitatea UE şi refuză dictatura Bruxelles-ului”.

Douăzeci de persoane au fost rănite, după ce au căzut de pe un podeţ din comuna prahoveană Plopu care s-a rupt, fără ca victimele să ajungă în apă. Podeţul s-a rupt, iar cele 20 de persoane au căzut de la circa doi metri, patru Ambulanţe şi altre patru echipaje SMURD deplasându-se la locul accidentului. Zece persoane sunt transportate la spital, din care două sunt în stare mai gravă, cu suspiciuni de fracturi, în timp ce celelalte zece persoane primesc îngrijiri medicale la faţa locului.

Traficul feroviar între Deva şi Arad este oprit, din cauza unui accident care a avut loc pe raza localităţii hunedorene Zam, un autotren fiind lovit, la un pasaj de trecere la nivel cu calea ferată, de un accelerat, în urma impactului nefiind înregistrate victime. Pompierii hunedoreni intervin pentru degajarea căii ferate. Trenul Accelerat 1821 circula pe ruta Arad-Bucureşti Arad.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a cerut Guvernului o foaie de parcurs pentru a face din diaspora o prioritate naţională, cu scopul de a folosi potenţialul românilor din afara graniţelor, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea României în exterior. Preşedintele a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai. Şeful statului se referă şi la românii din Republica Moldova şi Bucovina de Nord, precizând că trebuie sprijiniţi pentru a-şi păstra identitatea.

Duminică, 29 mai 2016, vor avea loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Loto 5/40, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus. Joi, 26 mai 2016, Loteria Română a acodat peste 8.860 de câştiguri în valoare totală de 500.941,64 lei. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro) iar la Noroc este un report cumulat de peste 2,47 milioane lei (peste 549.450 euro).

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 9,9 milioane lei (peste 2,2 milioane euro). La Noroc Plus, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 248.780 lei (peste 55.280 euro). La Loto 5/40, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 658.690 lei (peste 146.690 euro). La Super Noroc, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 2.200 lei.

Suspectul în cazul uciderii vânzătoarei din Constanţa, înjunghiată cu zece lovituri de cuţit în torace şi abdomen, a fost prins, la Sibiu. Acesta a fost transportat la Constanţa, unde urmează să fie cercetat. Femeia înjunghiată, vineri seara, într-un chioşc de ziare din Constanţa, a primit zece lovituri de cuţit în torace şi abdomen, iar două i-au fost fatale, una în zona unei clavicule şi una care i-a atins un plămân. Atacul a fost dat, cel mai probabil, în scop de jaf. Tânăra, care lucra ca vânzătoare în chioşcul în care a fost atacată, avea 33 de ani şi era mamă a două fetiţe, de 4 şi 6 ani.

Peste 40 de persoane, din judeţul Covasna şi nu numai, au participat, la un campionat de puzzle derulat pe echipe, la Sfântu Gheorghe, finala urmând să aibă loc duminică. Campionatul a fost organizat într-un local din Sfântu Gheorghe, de către o companie din oraş, care a dorit să marcheze astfel împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea sa, dar şi să promoveze rezolvarea de puzzle-uri. Organizatorii şi-au propus să deruleze manifestarea şi în anii următori.

La eveniment au participat 14 echipe, majoritatea formate din trei persoane. Concurenţii au avut de rezolvat un puzzle de 225 de piese, în cel mai scurt timp, iar cinci dintre cele mai rapide echipe vor participa la finala concursului, ce va avea loc duminică. Acestora li se va alătura şi o echipă invitată, din Odorheiu Secuiesc.

Forţa de muncă este o mare problemă în Dolj, acesta fiind al doilea judeţ din ţară după numărul de şomeri, dar să găseşti un muncitor este la limita consumului nervos. Virgil Fira precizează că, dacă ar fi la Palatul Victoria, ar înfiinţa şcoli profesionale, ar revizui legea insolvenţei şi ar investi în sănătate:”Putem vedea că multe proiecte se construiesc cu firme din străinătate, proiecte pe care putea să le facă şi România, dar asta este politica firmelor străine”. Moviplast, specializată în producţia de mase plastice, vinde doar 2% din producţie în Dolj, exporturile reprezentând circa 40%. Firma, cu 116 angajaţi, a raportat în 2014 afaceri de 27,8 milioane lei şi un profit de un milion lei.

Asocierea cu firme mari, în special din UE, care ştiu să facă proiecte în colaborare va creşte foarte mult productivitatea muncii, crede Constantin Popeci, administrator al producătorului de utilaje şi subansamble Popeci Utilaj Greu din Dolj. Antreprenorul spune că se gândeşte să vândă o parte din companie în 5-10 ani astfel încât să dezvolte businessul. În ultimii ani, mai mulţi antreprenori români au luat decizia de a vinde pachete majoritare de acţiuni unor companii străine.

Exemple sunt Cristian Amza, care a vândut 92% din companie către fondul de investiţii Oresa Ventures, Ioan Istrate, care a atras compania letoniană Food Union în businessul pe care l-a creat, sau Ioan Tecar, care a „predat“ o parte din grupul Pehart Tec fondului de investiţii Abris Capital Partners. De asemenea, şi familia Korponay a vândut 50% din acţiunile companiei veterinare Maravet către gigantul american Henry Schein.

Google a încercat mai multe strategii prin care să îi determine pe partenerii săi hardware să actualizeze sistemul de operare Android în mod regulat, dar aceste eforturi nu au dat roade, aşa că acum compania ia în considerare o măsură ceva mai radicală. Google are o listă secretă cu producători de Android, care include un clasament al acestora realizat în funcţie de cât de repede oferă cele mai recente actualizări şi versiuni disponibile pentru sistemul de operare.

Deocamdată lista este secretă, dar compania ia în considerare publicarea acesteia. Google speră că în urma acestei măsuri producătorii care se află în coada listei să se străduiască mai mult. De multe ori actualizările software întârzie mult deoarece operatorii telecom petrec mult timp testându-le. Google face presiuni şi asupra acestora pentru a scurta această perioadă sau chiar să renunţe de tot la teste.

Pompierii militari care au intervenit, să stingă un incendiu la o gospodărie din Vatra Dornei i-au trezit pe proprietari care dormeau în casa aflată la trei metri distanţă de adăpostul de animale aflat în flăcări. Pompierii din Vatra Dornei au intervenit, timp de circa două ore pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din municipiul Vatra Dornei, unde, la sosirea echipajelor, ardea acoperişul adăpostului de animale, existând pericolul de propagare la casă. În incendiu au ars acoperişul şi plafonul adăpostului de animale, pe suprafeţe de câte 64 de metri pătraţi, şi s-au degradat şi pereţii construcţiei, în proporţie de 60%. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit produs la conductori electrici cu improvizaţii.

Artista americană Beth Soll a creat împreună cu elevii de la Liceul „Floria Capsali” din capitală, cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, un dans inspirat de coregrafa avangardistă Iris Barbura, spectacolul fiind programat pe 4 iunie, la ora 19:00, la Sala „Stere Popescu” a CNDB. Beth Soll a ajuns în România la jumătatea lunii mai pentru a se întâlni şi colabora cu tinerii dansatori de la Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti, iar Tribute to Iris Barbura reprezintă reacţia ei la lucrările şi viaţa celei cu care a început să studieze dansul modern.

Iris Barbura a avut-o ca elevă pe Beth Soll la studioul de dans pe care l-a înfiinţat în oraşul Ithaca din statul New York în anii ’50. Născută la Arad, în 1912, Barbura face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România. Această nouă colaborare între Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Liceul de coregrafie „Floria Capsali” continuă o serie din care mai fac parte, printre altele, spectacolele Reenacting Lizica Codreanu (2014) şi Rythmodia / Vera Proca-Ciortea (2015).

Primul concurs de frumuseţe destinat transsexualilor din Israel, câştigat de Taleen Abu Hanna, o arăboaică de religie creştină, a adus laolaltă concurente din principalele confesiuni ale Ţării Sfinte într-un spectacol neconvenţional al toleranţei şi al păcii între religii. În ceea ce organizatorii au descris drept un mozaic ethnic, printre cele 12 concurente aspirante la coroana Miss Trans Israel 2016 s-au numărat o evreică maestru-cofetar dintr-o familie ortodoxă din Ierusalim, o dansatoare din buric din Tel Aviv şi o balerină creştină din Nazareth. Cea din urmă, pe numele său Taleen Abu Hanna, a fost marea câştigătoare a concursului de miss şi va reprezenta Israelul la concurusul de frumuseţe Miss Trans Star International din Barcelona care va avea loc în septembrie.

Spre deosebire de altă ţari din Orientul Mijlociu, Israelul are cele mai liberale legi asupra identităţii sexuale, persoane gay şi transsexuali numărându-se şi printre recruţii armatei. Însă oamenii care sunt homosexuali sau transsexuali au parte adesea de ostilităţi din partea membrilor conservatori ai majorităţii evreieşti, sau a minorităţilor musulmane sau creştin-arabe. Un evreu ultra-ortodox este judecat pentru crimă, acuzat de moartea unei adolescente pe care ar fi înjunghiat-o anul trecut în timpul unei parade pro-gay din Ierusalim. Carolin Khoury, o concurentă musulmană a declarat că a sperat ca acest concurs „va trimite un mesaj comunităţilor arabe din Israel şi din străinătate de a-l accepta pe celălalt.”

Fostul membru al trupei Take That, cântăreţul britanic Robbie Williams, doreşte să înregistreze un nou duet cu cântăreaţa australiană Kylie Minogue pentru o melodie de pe albumul său de revenire, potrivit The Sun, în prezent, cei doi artişi pop având contracte cu aceeaşi casă de discuri, Sony Music. Robbie a mai înregistrat duete cu Nicole Kidman, Kelly Clarkson, Lily Allen, Tom Jones şi Michael Buble, în timp ce Kylie a colaborat cu conaţionalii săi din Australia Nick Cave, Jason Donovan, sora sa Dannii şi cu spaniolul Enrique Iglesias, printre alţii.

O serie de texte vechi, de peste 1700 de ani, traduse recent, au scos la iveală vrăji antice, invocate în speranţa de a obţine dragoste sau putere. Descântecele sunt doar o mică parte dintr-o colecţie impresionantă de papirusuri egiptene descoperite în urmă cu peste 100 de ani, în oraşul Oxyrhynchus. Vrăjile descifrate au fost scrise pe două dintre papirusuri şi au fost destinate pentru a fi utilizate ca ,,reţete de completat”, ceea ce înseamnă că nu au fost redactate pentru o anumită persoană, ci puteau fi folosite de absolut oricine. Astfel, o persoană care dorea să arunce o vrajă asupra cuiva trebuia doar să adăuge numele celui/celei care urma să fie blestemat(ă) şi apoi să urmeze instrucţiunile.

În cosmos, ar putea exista o particulă, denumită ,,foton întunecat”, care ar putea transporta cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers. Până de curând se credea că totul în Univers este controlat de doar patru forţe fundamentale: gravitaţională, electromagnetică, nucleară slabă şi nucleară tare. Dar acum, fizicienii din Ungaria susţin că este posibil să fi găsit dovezi ale existenţei unei a cincea forţe. Dacă teoriile vor fi demonstrate, însemnă că tot ceea ce ştim despre Univers ar trebui reinterpretat. Dovezile existenţei celei de-a cincea forţe au fost găsite anul trecut, când o echipă din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe a raportat că au propulsat protoni asupra unui eşantion de litiu-7. În timpul experimentului, cercetătorii au detectat un nou tip de boson, care avea o greutate de 34 ori mai mare decât cea a unui electron.

Peste 100 de militanţi islamişti au murit în Siria, în raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA şi în bombarbamentele lansate de Turcia în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Operaţiunea militară a avut loc la câteva ore după ce rachete lansate din Siria au lovit un oraş din sudul Turciei, de la frontiera celor două state, fiind rănite cinci persoane. În timpul raidurilor, au fost distruse şapte clădiri folosite de militanţii SI ca baze militare.

Poliţia ungară a arestat un cetăţean rus şi doi austrieci, în nord-vestul ţării, sub suspiciunea de trafic de imigranţi, după ce ar fi încercat să scoată ilegal din ţară 15 extracomunitari. Cei trei au fost opriţi de poliţia ungară pe autostrada M1 din nord-vestul ţării, în cursul după-amiezei de sâmbătă. Fiecare conducea câte un autoturism în care poliştii au descoperit în total 15 imigranţi, 13 sirieni, un iranian şi un irakian, pe care încercau să-i scoată ilegal din ţară. Toţi cei 15 extracomunitari au depus solicitări de azil în ţară, a precizat poliţia ungară, adăugând că au fost deschise dosare pe numele celor trei suspecţi.

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, va fi supus unei intervenţii chirurgicale cardiace în Londra marţea viitoare, au anunţat membrii ai familiei şi biroul de presă al guvernului pakistanez, fiind a doua intervenţie de acest tip în ultimii cinci ani. Premierul va continua să supravegheze activitatea guvernului până în ziua operaţiei. Premierul pakistanez a călătorit frecvent în ultimul an în străinătate pentru tratamente medicale.

Opt copii şi trei adulţi au fost loviţi de fulger în parcul Monceau din Paris. Cel puţin patru micuţi sunt în stare gravă. Copiii, cu vârste cuprinse între şapte şi paisprezece ani, se aflau la o petrecere când au fost surprinşi de furtună. Ei s-au adăpostit sub un copac care a fost lovit de fulger şi au suferit arsuri. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri, Eric Moulin, a declarat că 11 persoane, printre care opt copii, au fost lovite de fulger.

Compania aeriană germană Lufthansa a anunţat că va suspenda zborurile spre Venezuela începând cu data de 18 iunie, pe o perioadă nedeterminată, pe fondul instabiltăţii economice cu care se confruntă ţara, declanşată de scăderea preţului petrolului, principala sursă de venit a ţării. Lufthansa a mai specificat că, din cauza inflaţiei crescute şi a controalelor stricte de convertire monetară, filialelor din Venezuela ale companiilor aeriene le este imposibil să-şi convertească încasările (obţinute în bolivari-moneda naţională a Venezuelei) în dolari şi să le trimită sediilor centrale.

Conservatorul moderat, Ali Larijani, a fost reales preşedinte al Parlamentului iranian în faţa adversarului său reformator Mohammad Reza Aref, fiind unul dintre cei care au aprobat semnarea acordului nuclear dintre Teheran şi marile puteri din iulie 2015. Alegerea lui Larijani vine în contextul scrutinul legislativ din ţară care a permis reechilibrarea puterii între conservatori şi reformatori (aliaţi ai moderaţilor preşedintelui Hassan Rohani), care nu au reuşit să formeze o majoritate parlamentară pentru a prelua conducerea Parlamentului.

Activitatea feroviară din gara Montparnasse a fost suspendată în totalitate din cauza unei pene informatice înregistrată în sistemul de monitorizare a trenurilor în timp real. Este al doilea incident de acest tip în ultimele zile în gara Montparnasse, după ce traficul feroviar a fost suspendat vineri noapte din aceeaşi cauză. Gara Montparnasse este o gară importantă în Paris, situată în centru-sud, făcând legătura spre nord-vestul Franţei, dar şi spre sud (spre oraşele Tours şi Bordeaux).

Cel puţin 17 persoane au murit într-un incendiu izbucnit duminică într-un azil de bătrâni în apropiere de capitala ucraineană Kiev. Incendiul a izbucnit în primele ore ale dimineţii într-o clădire cu două etaje în care locuiau 35 de persoane. Autorităţile ucrainene au deschis o anchetă pentru a investiga incidentul. Premierul ucrainean, Vladimir Groisman, a descris incidentul ca fiind „o tragedie teribilă care a cauzat pierderi nerecuperabile” şi a transmis condoleanţe famiilor victimelor din partea guvernului ucrainean.

Două persoane, dintre care un poliţist, au fost rănite într-un atac armat în Paris, în apropiere de Champs-Elysées, cauzele atacului rămânând necunoscute momentan. Un bărbat de 32 de ani, grav rănit, care reprezintă o urgenţă absolută, a fost transportat la spitalul Bichat. Al doilea rănit, un poliţist de 40 de ani, a fost evacuat din zonă şi nu a necesitat transport medical, alegându-se cu răni uşoare. Incidentul a avut loc în arondismentul al VIII-lea, în apropierea mai multor cluburi de noapte din zona Champs-Elysées.

SPORT

Diego Simeone, antrenorul echipei Atletico Madrid, a declarat, după înfrângerea formaţiei sale în finala Ligii Campionilor, că jucătorii săi trebuie să treacă rapid peste acest eşec şi să continue să muncească din greu. Argentinianul a vorbit după finală inclusiv despre o posibilă plecare de la Altetico, după 5 ani petrecuţi pe Vicente Calderon. Real Madrid a învins, la Milano, formaţia Atletico Madrid cu scorul de 6-4 (1-1), după prelungiri şi lovituri de departajare. Sergio Ramos (minutul 15) şi Ferreira Carrasco (minutul 79) au marcat în timpul regulamentar. Real Madrid a cucerit pentru a 11-a oară în istorie trofeul Ligii Campionilor.

Recunoscut pentru duritatea sa şi pentru faptul că apelează la orice tertip pentru a-şi crea un avantaj în timpul jocurilor, portughezul Pepe s-a dat din nou în spectcol, chiar în finala Champions League, un spectacol urmărit live de sute de milioane de fani din toată lumea. De această dată, fundaşul Realului nu a mai atras atenţia prin faulturile sale, ci prin două momente în care s-a umplut de penibil încercând să obţină cartonaşe pentru adversarii săi.

Marian Drăgulescu a deschis perfect ziua finalelor pe aparate de la Europenele de seniori de la Berna (Elveţia). Sportivul de la Steaua a cucerit medalia de argint la sol, cu o notă de 15.333. Aurul i-a revenit rusului Nikita Nagornyy, cu 15.566, iar bronzul, israelianului Alexander Shatilov, cu 15.300. Drăgulescu (35 de ani) a fost al şaptelea în finala de la sol şi a avut un exerciţiu cu o dificultate de 6.800. Pentru el, medalia de la sol a fost a 15-a câştigată în carieră la Campionatele Europene. Palmaresul său continental este impresionant: 9 aur – 4 argint – 2 bronz.

Zi mare pentru tenisul românesc: două reprezentante ale României, Irina Begu (28 WTA) şi Simona Halep (6 WTA), luptă pentru calificarea în sferturile de la Roland Garros (Franţa). Begu joacă după ora 14:00 contra unei revelaţii a turneului, Shelby Rogers (SUA, 108 WTA). Astfel, pe arena Suzanne Lenglen, avem parte de un duel între două sportive care au făcut meciuri memorabile la ediţia din 2016 a Grand Slamului desfăşurat pe zgură.

Irina a câştigat cel mai lung meci disputat în 2016 în circuitul feminin (6-7, 7-6, 10-8 cu Coco Vandeweghe în turul doi, după 3 ore şi 40 de minute), în timp ce Shelby a scos-o în turul precedent pe Petra Kvitova (favorita 10), scor 6-0, 6-7, 6-0. Begu nu a mai jucat contra americancei până acum, iar bucureşteanca se află în faţa unei şanse imense: atingerea primului sfert de finală al carierei într-un turneu de Grand Slam. Irina a mai evoluat în optimile unui turneu major şi în 2015, la Australian Open, dar a fost învinsă de Eugenie Bouchard, scor 6-1, 5-7, 6-2.

Simona Halep o întâlneşte în optimile de finală pe Samantha Stosur (Australia, 24 WTA), într-un meci programat pe arena Philippe Chatrier, după ora 17:30. Va fi o reeditare a semifinalei disputate la Madrid în acest sezon, în care Simona a zdrobit-o pe Samantha cu scorul de 6-2, 6-0. Halep a câştigat ultimele patru meciuri directe cu Stosur.

Cele două se cunosc la perfecţie, după 7 partide directe consumate, ultimele 4 fiind adjudecate de româncă: 5-7, 1-6 în primul tur la Roland Garros 2010 (zgură), 0-6, 2-6 în turul doi la Roland Garros 2011 (zgură), 5-7, 4-4 (abandon) în turul doi la Montreal 2012 (hard), 6-4, 4-6, 6-2 în optimi la Cincinnati 2013 (hard), 7-6, 6-2 în finală la Moscova 2013 (hard), 2-6, 6-2, 6-2 în finala Turneului Campioanelor de la Sofia (hard) şi 6-2, 6-0 în semifinale la Madrid 2016 (zgură).

Zinedine Zidane, antrenorul echipei Real Madrid, a declarat, sâmbătă seară, după ce formaţia sa a câştigat Liga Campionilor, că este foarte mândru să fie o parte din acest club de foarte mulţi ani. Zinedine Zidane a devenit după victoria de la Milano primul manager francez care câştigă Champions League şi primul om din istorie care are în palmares trofeul ca jucător, antrenor secund şi antrenor principal

Dinu Guţu sau „Guzzu”. Omul ăsta are microbul de la taică-su. Şi ce nebunie! Ştia Dinamo ca abecedarul. Când a crescut, a studiat Dinamo, a umblat cu galeria de fotbal Dinamo şi a scris un studiu sociologic despre galerie. A luat-o de jos, de la Cetăţean timid şi a devenit Ultras Dinamo. Că un „cetăţean” ştie mai bine ca un Ultras chiar rezultate, schimbări, ce fac presarii. Când devii Ultras, deja ai pe umeri Faima. Este o luptă. “Băieţii de brigadă” nu sunt neapărat şi cei mai vehemenţi cunoscători ai istorie, palmaresului sau lotului actual al echipei. În orice caz, nu privesc aceste aspecte ca acumulare de informaţii, ci au mai degrabă repere emoţionale asupra acestora. Ultraşii nu sunt interesaţi asemeni unui simplu fan, strict de mersul bun al echipei şi de rezultatele acesteia, ci mai degrabă de “meciurile” simbolice pe care le au faţă de galeria clubului advers.

Atletico Madrid a pierdut o nouă finală Champions League în faţa marilor rivali de la Real Madrid, după 120 de minute dramatice. Bara s-a opus penalty-ului bătut de Juanfran, după ce şi Griezmann ratase o lovitură de la 11 metri în timpul regulamentar, iar trupa lui Simeone rămâne cu marele regret că nu a reuşit să transforme ultimele trei sezoane fantastice şi într-o victorie memorabilă în cea mai puternică competiţie inter-cluburi. Atletico a ajuns astfel la trei finale ale Ligii Campionilor pierdute (1974, 2014, 2016), iar după meci camerele de luat vederi au suprins cadre impresionante care vorbesc de la sine despre pasiunea pe care fotbalul o naşte în oameni şi nu mai au nevoie de niciun comentariu.

Real Madrid a cucerit al 11-lea trofeu al Ligii Campionilor după finala cu Atletico Madrid de la penalty-uri şi şi-a consolidat astfel poziţia de cea mai titrată echipă din lume. Galacticii au devenit după victoria obţinută la penalty-uri şi cea mai titrată formaţie din Era Champions League, cu 5 trofee câştigate din sezonul 1992-1993 (când competiţia şi-a schimbat denumirea) până în prezent (1998, 2000, 2002, 2014, 2016), faţă de „doar” patru ale Barcelonei (catalanii au 5 trofee, dar primul a fost câştigat în 1992, când competiţia încă se juca în vechiul format). Chiar şi aşa, catalanii au dat dovadă de fair-play şi după meci au ţinut să-şi felicite marii rivali pentru victoria din finală. A fost probabil unul dintre cele mai dureroase mesaje postate de administratorii conturilor de social media ale catalanilor.

Cristiano Ronaldo a fost unul dintre cei mai slabi jucători ai finalei UEFA Champions League, portughezul fiind anihilat aproape perfect de jucătorii lui Diego Simeone. Starul Realului s-a zbătut, însă nu a reuşit nimic notabil. Din fericire pentru CR7, istoria va ţine minte că a înscris golul decisiv la loteria penalty-urilor, prin care Realul a cucerit al 11-lea trofeu al Ligii Campionilor. După meci, Ronaldo a declarat că a simţit înainte de meci că va înscrie golul decisiv pentru echipa sa şi că i-a spus asta lui Zidane înainte de meci.

FC Botoşani şi CFR Cluj se vor întâlni pe stadionul Municipal, în ultimul meci al sezonului. Teoretic, meciul nu mai are miză deoarece CFR Cluj nu are dreptul de a juca în cupele europene iar FC Botoşani mai are şanse doar şanse teoretice să prindă ultimul loc de Europa League. Cu toate acestea, meciul se anunţă unul interesant deoarece ambele echipe vor să încheie sezonul pe un loc cât mai bun şi să încaseze mai mulţi bani din drepturile TV.

A opta reuniune a Campionatelor Internaţionale de înot ale României a adus noi satisfacţii pentru iubitorii nataţiei. Prezent în ştafeta masculină de 4X100 metri liber, Marius Radu a intrat în primul schimb şi a înotat un timp excepţional de 48:76, ceea ce i-a asigurat baremul olimpic A de calificare pentru Rio de Janeiro, informează siteul FRNPM: Marius Radu este al treilea înotător român cu această performanţă, după Robert Glinţă şi Norbert Trandafir. Ştafeta a înotat timpul de 3:16:71, nedepăşind performanţa de săptămâna trecută, de la Campionatele Europene desfăşurate la Londra. În orice caz, cvartetul românesc păstrează reale şanse de a se califica pentru Jocurile Olimpice, acest lucru urmând a fi certificat de către FINA, în primele zile din luna iunie. Ana Dascăl a doborât un record naţional pentru junioare de 14 ani, la proba de 50 metri fluture, unde a înotat timpul de 28:04.

Răzvan Raţ (35 de ani) a ţinut, o conferinţă de presă de urgenţă, în cantonamentul României din Italia, pentru a detensiona situaţia creată în ultimele zile, în care s-a vorbit despre momentele tensionate dintre el şi selecţionerul Anghel Iordănescu. Imediat după meciul cu RD Congo (1-1), Raţ a spus că nu ştie motivele pentru care Anghel Iordănescu a preferat să-i dea banderola de căpitan lui Vlad Chiricheş, iar apoi informaţiile au început să curgă. S-a scris că fundaşul lui Vallecano are o mare influenţă pe lângă Răzvan Burleanu şi chiar i-a recomandat acestuia să-l aducă la echipa naţională pe Paco Jemez, antrenorul de la echipa sa de club.

Daniel Ricciardo, pilotul Red Bull, a obţinut primul său pole position la Monaco Grand Prix, utilizând noul pneu P Zero Mov de compoziţie ultrasoft, care s-a dovedit a fi cu peste o secundă pe tur mai rapid decât P Zero Roşu supersoft. Pneul P Zero Mov de compoziţie ultrasoft a fost principala alegere pentru calificări, fiind utilizat de către toţi piloţii de la start la sosire: cu excepţia Force India care a utilizat supersoft în Q1 şi Q3 şi Ricciardo care a reuşit cel mai bun timp al său în Q2 pe supersoft şi astfel el va porni în cursă pe această compoziţie.

Timpul de pole al australianului Ricciardo de 1m13.622s a fost cu aproape o secundă şi jumătate mai rapid decât timpul de pole position de anul trecut şi astfel a fost doborât şi recordul pe tur la Monaco. Cu un circuit deschis pentru traficul normal după cursa de GP2 de vineri şi antrenamentele libere de joi, modelul obişuit de evoluţie a pistei de-a lungul unui weekend de grand-prix nu a fost respectat la Monaco. Drept rezultat, ultima sesiune de antrenamente de sâmbătă dimineaţă a fost de maximă importanţă pentru determinarea nivelului de aderenţă în vederea calificărilor. Temperatura pistei a atins 48 de grade Celsius pe parcursul calificărilor: cea mai ridicată din weekend până acum.

PROGNOZA METEO
29 Mai 2016

Vremea va fi caldã, cãlduroasã dupã-amiaza în vestul și local în centrul și sudul țãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 32 de grade, ușor mai coborâte pe litoral. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, dupã-amiaza și seara, în est, sud-est și în zona de munte, iar noaptea în vest, unde pe arii restrânse vor fi averse și descãrcãri electrice. Punctiform se vor înregistra cantitãți de apã mai însemnate și vor fi condiții de grindinã. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor fi posibile doar cu totul izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Minimele termice se vor încadra între 10 și 20 de grade, ușor mai coborâte în depresiuni, unde izolat vor mai fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi caldã, cãlduroasã dupã-amiaza, cu o maximã a temperaturii aerului de 29…30 de grade. Cerul va fi variabil, chiar mai mult senin în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *