Stiri pe scurt 29 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 29 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 29 iunie. In anul 1819, s-a născut Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia. Înfiinţează împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia secretă Frăţia. (moare la Palermo la 29 noiembrie 1852). Tot pe 29 iunie, in anul 1886, s-a născut Robert Schuman, om politic francez. A propus, în 1950, un plan (“Planul Schuman”), care a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieţei Comune. Este considerat drept unul dintre “părinţii” Europei unite. (m. 4 septembrie 1963).

Apostolii Petru şi Pavel (Paul, la catolici), patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, ziua în care amândoi au murit, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero, sărbătoarea fiind denumită popular Sânpetru. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pe Hristos tuturor, a străbătut, în trei călătorii misionare, toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, prin decapitare. Cei doi apostoli ar fi fost ţinuţi închişi în Carcera Mamertinică, situată între Capitoliu şi Forumul Roman. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi patronii spirituali ai penitenciarelor. Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, s-a adăugat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Baremul la proba de matematică va fi publicat astăzi pe mediafax.ro şi pe edu.ro, imediat ce acesta va fi disponibil. Elevii de clasa a VIII-a au susţinut ultima probă din cadrul examenului de la Evaluarea Naţională 2016. Prima afişare a rezultatelor este programată pe data de 1 iulie (până la ora 16:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse şi contestaţiile (până la ora 20:00). Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Pentru susţinerea probelor au fost desemnate 4.809 centre de examen. Lucrările candidaţilor vor fi evaluate în centre zonale din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

Mai mulţi profesori, elevi şi părinţi reclamă că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi.La Subiectul I, care nu ar fi clar enunţată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

„S-au încurcat!”, a explicat mama unul elev de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”. „Nu au înţeles exact cum se citeşte diagrama fiindcă nu era clar precizat care sunt notele şi care şir este numărul de elevi. Suntem câţiva care ne gândim să contestăm”, a spus aceasta. Şi profesorii sunt de acord, avertizând că vor fi zeci de mii de contestaţii numai pe această temă.

Diagrama nu este complet enunţată pentru că nu se specifică în axa OX notele elevilor şi în axa OY, numărul de elevi. De aceea, unii elevi au citit invers diagrama şi nu le poţi cere în condiţii de examen să gândească ca un adult. Vor fi probabil zeci de mii de contestaţii pe acest subiect şi cel mai simplu ar fi să să plece o notă de la Comisia Centrală de Examen către centrele de corectare prin care să li se ceară să acorde punctajul prevăzut indiferent în ce mod au citit elevii diagrama, a explicat profesorul Ştefan Vlaston .

Birourile mai multor instituţii româneşti din străinătate au fost, în ultimii doi ani, ţinta unor ameninţări cibernetice complexe, menite să sustragă informaţii, fiind folosite documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări şi invitaţii la evenimente. Ameninţarea, denumită „Pacifer” de către analiştii Bitdefender, a fost detectată în calculatoarele unor instituţii româneşti din Iran, Filipine, Rusia, Lituania, Thailanda, Vietnam şi Ungaria.

Ameninţările ar fi fost ascunse în fişiere infectate „de tip .doc şi .zip, ditribuite prin e-mail-uri aparent legitime, unele marcate ca fiind „urgente”, „importante” sau care „necesită răspuns în timp foarte scurt”. Cei de la Bitdifender dau ca exemplu, pentru un astfel de fişier virusat, o invitaţie primită pentru a 23-a conferinţă internaţională Caspian Oil & Gas, eveniment real care a avut loc în 1-4 iunie 2016 în Baku. Azerbaidjan.

Lira sterlină şi-a transformat câştigul de ieri în pierdere şi a scăzut cu 0,4%, la 1,3297 dolari/liră. Marţi reuşise să aibă un avans de 0,9%, după prăbuşirea de 11% de vineri şi luni, la minimul ultimilor 31 de ani. Euro s-a depreciat cu 0,1%. Yenul, considerat unul dintre activele sigure, a crescut cu 0,5%, după un declin de 0,7% marţi. Indicele dolarului calculat de Bloomberg, care poziţionează valuta americană în raport cu principalele 10 valute la nivel mondial, a rămas constant după ce în ultima sesiune a scăzut cu 0,5%.

Yuanul din China a crescut cu 0,2%, câştigând teren pentru prima oară în contextual speculaţiilor că autorităţile de la Beijing vor interveni pentru a susţine cursul de schimb. Wonul coreean a crescut cu 1% pentru a doua zi consecutiv, după ce guvernul a anunţat un pachet de măsuri de stimulare economică de peste 17 miliarde de dolari. Leul s-a depreciat în raport cu euro şi dolarul înaintea cursului oficial anunţat de BNR. Euro este cotat la 4,5277/4,5328 lei, în timp ce cursul pentru dolar este de 4,0918/4,0974. Preţul barilului de petrol a urcat din nou. Aurul, de asemenea în creştere. Preţul petrolului a urcat cu 0,7%, la 48,16 dolari barilul, continuând avansul din sesiunea de ieri, când a crescut cu 3,3%.

Companiile de stat trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucrează cu ele, în caz contrar fiind necesar să fie desfiinţate sau transformate în instituţii publice. Aceeaşi instituţie anunţă acţiuni noi de control ”în puncte nevralgice ale administraţiei publice centrale şi ale companiilor deţinute de stat”.Premierul Dacian Cioloş a afirmat la sfârşitul lunii mai că îi reproşează ministrului Transporturilor, Dan Costescu, că nu a abordat cu mai mult curaj restructurarea CNADNR, o companie care în opinia sa manifestă „o rezistenţă foarte mare” la reformă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă. În acest dosar, Curtea de Apel Constanţa a admis, pe 20 mai, cererea procurorilor DNA Constanţa de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, pe o perioadă de 30 de zile, după ce acesta s-ar fi sustras de la obligaţiile prevăzute prin măsura controlului judiciar, respectiv obligaţia de a se prezenta la instanţă la termenele prevăzute, după ce, în ultima perioadă, fostul preşedinte al CJ Constanţa s-a internat de mai multe ori în diverse unităţi sanitare chiar în preajma termenelor de judecată.

Activitatea din industrie şi construcţii va fi pe plus, în perioada iunie-august, la fel ca şi cea comerţ şi servicii unde creşterea va fi moderată, potrivit estimărilor managerilor sintetizate de Institutul Naţional de Statistică. În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor şi pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (solduri conjuncturale +52%, respectiv +46%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%).

Descoperită cu ajutorul unui grup de experţi în securitate, o vulnerabilitate în modul cum browserul Chrome realizează afşarea fluxurilor video criptate permite ocolirea completă a sistemului Widevine, folosit pentru gestionarea de conţinut protejat. Una din cerinţele esenţiale pentru furnizarea de conţinut video online este existenţa unui sistem securizat care să permită vizionarea acestuia de către public fără ca fluxul video original să poată fi interceptat şi duplicat pentru vizionarea ulterioară de către persoane neautorizate.

Descoperită cu ajutorul unui grup de experţi în securitate, o vulnerabilitate în modul cum browserul Chrome realizează afşarea fluxurilor video criptate permite ocolirea completă a sistemului Widevine, folosit pentru gestionarea de conţinut protejat. Mai precis, web browserul nu verifică dacă fluxul video decriptat este redat doar pe fereastra aplicaţiei, permiţând interceptarea acestuia pe măsură ce este transmis playerului media intern. Teoretic, în prezenţa unui software potrivit este de ajuns să foloseşti butonul Play pentru a începe copierea în formă nealterată a unui film Netflix.

Un grup de români este blocat pe aeroportul din Istanbul, iar Consulatul României este în legatură cu ei pentru a-i ajuta să ajungă acasă cât mai repede, însă, potrivit Guvernului, până la această oră, nu sunt date referitor la cetăţeni români implicaţi în atentat. Există un grup de români blocaţi în zona liberă, după controlul paşapoartelor, cu care echipa consulară ţine legătura telefonic, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. Este vorba despre români care aşteptau să plece cu o cursa Turkish Airlines, spre Bucureşti, însă zborul a fost anulat. Echipa de la consulat s-a deplasat la aeroport şi încearcă să îi preia.

Deficitul bugetar după cinci luni de exerciţiu bugetar este de 0,1% din PIB, respectiv 780 de milioane de lei „dar este foarte normal”, iar încasările ANAF sunt cu 3% mai mari decât s-a prevăzut iniţial. Ea a mai adăugat că investiţiile au crescut cu 25%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi s-au înregistrat cheltuieli suplimentare în urma creşterii pensiilor cu 5%, a dublării alocaţiei pentru copii şi a cheltuielilor cu personalul.

Traficul pe linia de tramvai 41 este întrerupt după ce un muncitor care curăţa zona de pe marginea liniilor a fost lovit de o garnitură, fiind transportat de urgenţă la spital. Muncitorul a fost lovit de tramvai în zona Podului Ciurel, imediat la faţa locului deplasându-se o ambulanţă. Victima a fost transportată la Spitalul Universitar şi potrivit ultimelor informaţii, starea muncitorului nu este gravă. Circulaţia tramvaielor a fost întreruptă pentru câteva zeci de minute pentru cercetarea la faţa locului.

Administraţia Bazinală de Apă Banat a anunţat, cod roşu de inundaţii pe Bârzava, pompierii lucrând pentru supraînălţarea şi consolidarea digurilor din mai multe localităţi aflate pe cursul acestui râu. In Gătaia, localitate aflată pe cursul Bârzavei, apa are 498 cm, ceea ce înseamnă că a fost depăşită ultima cotă de apărare cu 48 de centimetri, localnicii şi pompierii acţionând pentru supraînălţarea şi consolidarea digurilor. Aceleaşi acţiuni au loc şi la Şoşdea, localitate aflată în amonte de Gătaia şi la Sculia.

Conform ISU Banat, 75 de subofiţeri şi un ofiţer au consolidat digurile din Gătaia şi Sculia cu ajutorul a 2.000 de saci de nisip. Aceştia sunt ajutaţi de 10 pompieri din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Bihor, Hunedoara, 20 de jandarmi, 14 lucrători din cadrul poliţiei de frontieră, 20 de voluntari şi echipe din cadrul ABAB. Forţele inspectoratului acţionează şi în localitatea Boldur unde sunt inundate 154 de gospodării şi 165 curţi şi grădini. La locul intervenţiei sunt 11 subofiţeri cu două autospeciale, trei motopompe şi o ambarcaţiune cu motor.

Vernisajul expoziţiei „Ştefan Luchian–Desenator”, ce comemorează centenarul morţii pictorului Ştefan Luchian,a avut loc,la Biblioteca Academiei Române. Lucrările de grafică înfăţişează portrete, nuduri, flori şi peisaje ale pictorului care a schiţat frânturi de lume în tuşe străluminate. Expoziţia „Ştefan Luchian–Desenator“ cuprinde peste 100 de lucrări de grafică, fotografii (imagini de familie, portrete, lucrări ale pictorului) şi o serie de scrisori selectate din Colecţiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Pe simeze se află desene în cărbune, litografie şi pastel – tehnică în care artistul a excelat şi pe care a transformat-o într-o artă majoră– dar şi acuarele, caracterizate deopotrivă de forţă şi delicateţe.

Cel mai mare festival de muzică de pe litoral, „Spellground Festival”, va pune stăpânire pe nordul litoralului la jumătatea lunii august, din Constanţa până în Năvodari, zeci de artişti români şi internaţionali confirmând deja prezenţa, între aceştia cap de afiş fiind trupele The Kooks şi Röyksopp. Cu trei scene, 17 trupe internaţionale şi 44 româneşti, festivalul, ce se va desfăşura între 12 şi 14 august este descris de către organizatori drept un tărâm magic, unde arta va prinde viaţă. În total vor fi peste 300 de artişti, care timp de trei zile vor pune stăpânire pe Constanţa, headliner-ii festivalului fiind trupa britanică de rock The Kooks şi cea norvegiană de electro, Röyksopp, cărora li s-au adăugat britanicii de Editors şi Biffy Clyro.

Festivalul Jazz in the Park a început luni, 27 iunie, la Cluj-Napoca, şi se desfăşoară pe parcursul a şapte zile cu muzică bună şi activităţi diverse–scene pe Malul Someşului şi în Parcul Central, muzică jazz şi clasică, concurs, jocuri, sport şi implicare în comunitate. Evenimentul a fost deschis de concertul susţinut de Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet care a avut loc în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Pe lângă muzica bună, în Parcul Central vor fi amplasate zone dedicate copiilor, jocurilor, artelor şi designului, relaxării, sportului şi filmului.

Cei care doresc să se relaxeze îşi vor putea întinde hamacul sau pătura în zona chill, persoanele interesate de sport vor putea testa pereţii de căţărat şi pot învăţa să joace minigolf, în timp ce bicicliştii vor avea spaţiul lor de unde vor putea închiria şi repara biciclete. Iar pentru cei mai mici participanţi vor fi organizate ateliere de pictură şi ceramică, jocuri şi concerte. Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca vine la Jazz in the Park cu expoziţii de pictură şi sculptură, workshopuri şi cu o prezentare de modă, revista Glamour va descoperi pe tot parcursul festivalului cele mai cool look-uri de festival, iar Târguţu’ Vintage vine cu lucruşoare făcute de mâini iscusite.

Oamenii de ştiinţă au încercat să explice motivul pentru care cea mai mare parte a materialului genetic se transmite pe linie maternă, iar în acest sens o echipă condusă de geneticianul Ding Xue a analizat comportamentul mitocondriilor speciei de viermi Caenorhabditis elegans într-un nou experiment. Principala informaţie pe care cercetătorii o au până acum este faptul că elementele responsabile de acest proces sunt mitocondriile, organite citoplasmatice din structura celulei, care îi asigură acesteia toată energia de care are nevoie. În urmă cu 1,5 – 2 miliarde de ani, mitocondriile erau corpuri vii propriu-zise. Strămoşul lor era un tip de bacterie, care, în timp, a dat naştere eucariotelor, fiinţe ale căror celule conţin un nucleu bine diferenţiat şi organite. Din aceste organisme au evoluat toate plantele şi animalele pe care noi le ştim astăzi.

Marea Britanie ar trebui să organizeze un al doilea referendum pentru a rămâne membru al Uniunii Europene dacă negocierile ar conduce la un mai bun control asupra frontierelor sale, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic al Sănătăţii. Într-o scrisoare publicată de cotidianul conservator The Daily Telegraph, Jeremy Hunt estimează că succesorul lui David Cameron la funcţia de premier trebuie să încerce să negocieze din nou cu Bruxelles-ul. După ce a militat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, Jeremy Hunt estimează că poporul britanic s-a exprimat în special cu privire la problema migraţiei. Dacă aceasta ar fi soluţionată, s-ar discuta din nou despre locul ţării în Europa, a continuat acesta.

Procurorii francezi l-au pus sub acuzare pe Rifaat al-Assad, unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru spălare de bani şi acte de corupţie. Unchiul preşedintelui sirian, fost şef al temutei unităţi paramiliare de apărare în anii 1970 şi 1980, s-a exilat în Europa după o lovitură de stat eşuată împotriva fratelui său, Hafez, tatăl lui Bashar al Assad, ce a avut loc în 1983. Ancheta privind finanţele sale a fost iniţiată de Sherpa, un grup activist reprezentând victimele infracţiunilor financiare, care pretinde că bogăţia lui Rifat al-Assad este rezultatul furturilor săvârşite în timpul exercitării activităţii sale în cadrul grupării paramilitare.

Unui număr de 40 de români le-a fost facilitată cazarea la hotelurile din apropierea Aeroportului Internaţional Atatürk din Istanbul, făcându-se eforturi pentru identificarea unor soluţii cât mai rapide pentru repatrierea persoanelor ale căror zboruri au fost anulate. Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului şi se depun eforturi pentru identificarea unor soluţii cât mai rapide pentru repatrierea cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

Miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit, în faţa grupului de la Vişegrad, un plan de a transforma statele UE într-un superstat gigant, în care ţările membre ar trebui să renunţe la armata proprie sau la banca naţională. TVP Info a anunţat că propunerea ar fi urmat să fie prezentată marţi seara în faţa grupului de la Vişegrad din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, de către minstrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Planul care ar fi urmat să fie prezentat de cei doi miniştri de a reduce din puterea statelor membre este descris drept un “ultimatum”.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a ajuns la Bruxelles unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie şi posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE. Aceasta a spus că este „hotărâtă” să protejeze interesele Scoţiei în Europa. Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment. Europarlamentarul scoţian Alyn Smith a declarat, înaintea discuţiilor pe care urmează să le aibă Sturgeon la Bruxelles, că există multă bunăvoinţă faţă de Scoţia în capitala UE.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a ţinut, în Parlamentul Scoţiei, un discurs cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, ocazie cu care a afirmat că ieşirea din UE ar fi împotriva voinţei poporului scoţian. Oficialul scoţian a mai spus că perioada de trei luni de criză politică până la nominalizarea unui nou premier al Regatului Unit va provoca şi mai multe pagube economiei britanice. În cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE, majoritatea populaţiei din regiunea Scoţiei a votat în favoarea rămânerii în Blocul comunitar.

Liderii UE se întâlnesc pentru a discuta decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar şi viitorul Uniunii Europene, aceasta fiind prima întâlnire la acest nivel la care reprezentantul britanic nu participă. Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri este acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie. În ziua precedentă, liderii UE au discutat cu premierul britanic David Cameron despre rezultatul referendumului, acesta fiind ultimul summit UE la care participă Cameron, care a anunţat că va demisiona în următoarele trei luni. David Cameron a declarat că cooperarea în probleme de securitate şi comerţ este vitală în relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

SPORT

Marius Şumudică e confuz în urma deciziei FIFA ţinând cont că datele la care este suspendat de FRF şi FIFA nu corespund. Tehnicianul spune că nu se gândeşte să plece de la Astra. FIFA a extins la nivel internaţional sancţiunile dispuse împotriva antrenorului Marius Şumudică de către Comisia de Recurs a Federaţiei Române de Fotbal. Decizia Preşedintelui Comisiei de Disciplină a FIFA a venit ca urmare a solicitării Federaţiei Române de Fotbal.Site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal precizează că, în conformitate cu decizia anterior menţionată, sancţiunea la nivel internaţional se aplică în condiţiile precizate în Decizia Comisiei de Recurs a FRF, respectiv cu începere din data de 08.06.2016.

În ceea ce priveşte executarea sancţiunii pe teritoriul României sunt aplicabile prevederile Regulamentului Disciplinar al FRF. Suspendat iniţial timp de 6 luni pentru activitate de pariere, Marius Şumudică a rămas cu o interdicţie de doar două luni după apelul făcut în luna martie. Marius Şumudică se află în Slovenia, acolo unde Astra Giurgiu îşi desfăşoară primul cantonament al verii.

Simona Halep s-a despărţit de preparatorul fizic Teo Cercel după trei ani de colaborare fructuoasă. Fostul om de încredere al Simonei a lucrat apoi pentru o perioadă scurtă cu Yaroslava Şvedova din Kazahstan, însă Teo a dat lovitura la Wimbledon. Teo Cercel a fost surprins de camerele televiziunii în loja Svetlanei Kuzneţova (Rusia, 14 WTA), în meciul pe care dubla campioană de Grand Slam l-a câştigat contra Carolinei Wozniacki (Danemarca, 45 WTA), scor 7-5, 6-4.

Faptul că Teo Cercel a luat loc în loja rusoaicei reprezintă dovada că acesta s-a reorientat repede, calităţile sale de preperator fizic recomandându-l pentru un contract cu o sportivă de top. Omul care a însoţit-o pe Simona Halep la fiecare turneu disputat în perioada noiembrie 2013 – iunie 2016 a mai lucrat şi cu Sorana Cîrstea în 2013, ocupându-se în acelaşi timp şi de loturile naţionale ale României. Astfel, după ce a lucrat în ultimii ani cu Simona, finalistă la Roland Garros 2014, Teo a fost angajat de Svetlana, campioana de la US Open 2004 şi Roland Garros 2009.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunţat miercuri că sportivii medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio vor fi premiaţi cu un Renault Kadjar de către Renaul România, sponsor oficial al echipei olimpice. În funcţie de versiunile de echipare, SUV-ul porneşte de la 18.500 de euro în România şi ajunge până la suma de 27.500 de euro. Sponsorul echipei olimpice va premia însă şi medaliaţii cu argint şi bronz la Jocuriole Olimpice care se vor desfăşura în perioada 5-21 august. Astfel, cei care vor urca pe treapta a doua vor fi premiaţi cu maşini Renaul Captur (valoare în funcţie de versiuni între 12.800 euro şi 15.250 de euro), iar medaliaţii cu bronz vor fi recompensaţi cu automobile Renault Clio (valoare în funcţie de versiuni în jur de 10.000 de euro).

Gaz Metan ar putea semna revenirea verii, dacă îl va convinge pe Eric de Oliveira să rămână la Mediaş. Mijlocaşul brazilian a plecat în cantonament cu Gaz Metan şi a jucat aseară în primul amical al echipei lui Pustai. Visul lui Eric a rămas acela de a deveni primul jucător străin din istoria naţionalei Romniei şi dă exemple de la Euro. Fotbaliştii Gazului au avut parte de o supriză, la plecarea în cantonamentul din Serbia. Eric de Oliveira, mijlocaşul plecat în 2013 de la echipa din Mediaş, i-a însoţit în turneul de pregătire. Brazilianul de 30 de ani e liber de contract şi i-a cerut lui Cristi Pustai să-i permită să se alăture echipei în pregătiri, până îşi va găsi echipă. Totuşi, Eric nu respinge o revenire în Liga I, unde este pe locul 3 în topul celor mai buni marcatori străini, după Wesley şi Kapetanos.

Andrei Ivan, puştiul minune al Craiovei, este la un pas de un transfer în Serie A. Jucătorul are şanse minime de a începe viitorul sezon în tricoul Universităţii dat fiind faptul că oltenii au primit o ofertă avantajoasă. Empoli este echipa care insistă cel mai mult pentru transferul atacantului în vârstă de 19 ani. Italienii au scouteri în cantonamentul Craiovei din Austria şi l-au urmărit pe jucător la meciul cu Salzburg după care au făcut o recomandare de transfer. Craiova cere 2,5 milioane de euro pentru Ivan, dar oficialii olteni ar fi dispuşi să accepte şi 2 milioane de euro în schimbul atacantului. Empoli a terminat sezonul trecut de Serie A pe locul 10.

Ricardo Cadu, fostul căpitan al CFR-ului, este foarte aproape de o revenire în Liga 1 şi poate juca la Rapid din sezonul viitor. Cadu, ajuns la 34 de ani, este în negocieri avansate cu gruparea giuleşteană, informează DigiSport. Fotbalistul şi-a încheiat socotelile cu Gil Vicente şi va veni din postura de jucător liber de contract. Cadu a mai fost în negocieri cu Rapid în urmă cu un an şi jumătate atunci când conducerea clubului negocia cu Vasile Miriuţă. Cum antrenorul nu a mai ajuns în Giuleşti, nici Cadu nu a mai dorit să vină la Rapid.

Zinedine Zidane insistă pentru aducerea internaţionalul francez N’Golo Kante (25 de ani), de la campioana Angliei, Leicester City, la Real Madrid. Tehnicianul francez vrea astfel să aibă mai multe variante pe postul de mijlocaşul la închidere, post pe care în prezent poate conta doar pe brazilianul Casemiro, şi le-a cerut şefilor echipei Real Madrid să îl aducă pe Kante. Monitorizat de Real Madrid încă de la începutul acestui an, N’Golo Kante are o clauză de reziliere a contractului cu formaţia Leicester City de 25 de milioane de euro, stabilită în urmă cu un an, când a fost transferat de la Caen, în schimbul sumei de 9 milioane de euro. În sezonul de debut în Premier League, Kante a câştigat titlul de campion alături de Leicester City.

Echipa naţională a ajuns într-un punct aparent mort. De la jocul României bazat pe rezultate şi calificări pe bandă rulantă la turneele finale europene şi mondiale din anii ’90, acum ne aflăm într-un punct în care oferim Albaniei momente istorice la EURO 2016. Cei care au prins sau nu Generaţia de Aur o ştiu şi acum bine. Iar pe acea vreme nu exista Facebook, nu erau reţele sociale, nu erau like-uri. Era doar fotbal transparent pe teren, iar lucrurile din spate erau mai puţin ştiute. Totul a fost şters precum o mobilă cu o cârpă de praf. Totul este acum pe reţelele sociale, totul se ştie, la totul se dă like. La tot, mai puţin la ceea ce se petrece pe teren. Jucătorii actuali fac parte din Generaţia Facebook, dar like-urile lor de azi înseamnă mult mai puţin decât aprecierea noastră pentru Generaţia de Aur.

Axel Witsel are şanse mari de a ajunge în Serie A în această perioadă de mercato. Mijlocaşul belgian a declarat că doreşte o nouă provocare, iar campionatul italian pare a fi o destinaţie interesantă. Presa italiană notează că oficialii clubului Napoli se vor întâlni cu agentul jucătorului pentru a pune la punct detaliile transferului. Potrivit celor de la Tuttosport, echipa la care evoluează Chiricheş va trebui să plătească 20 de milioane de euro. De jucătorul lui Mircea Lucescu s-au mai interesat şi Roma şi AC Milan. Witsel a venit la Zenit de la Benfica. A semnat cu ruşii în 2012, perioadă în care a jucat 156 de meciuri şi a marcat 21 de goluri. A câştigat toate trofeele interne alături de gruparea din Sankt-Petersburg.

Fostul internaţional german Lothar Matthäus crede că Wayne Rooney (30 de ani) ar trebui să se retragă de la echipa naţională a Angliei, după prestaţiile dezamăgitoare de la Campionatul European din Franţa. Wayne Rooney a debutat la prima reprezentativă în 2003, pe când avea doar 17 ani, trei luni şi două zile, într-un meci amical pierdut de Anglia în faţa Australiei, scor 1-3. De atunci a mai adunat 114 selecţii şi a marcat 53 de goluri. Echipa naţionala a Angliei a fost eliminată de la Euro 2016, în faza optimilor de finală, în urma unei înfrângeri, scor 1-2, în faţa Islandei. La turneul final din Franţa, Rooney a jucat 4 meciuri, din tot atâtea posibile, şi a înscris un gol, din penalty, cu Islanda.

După ce rochiile create de Nike pentru Wimbledon au stârnit numeroase controverse în mediul online, a venit rândul unei jucătoare cunoscute să reacţioneze. Costumaţia descrisă ca fiind prea scurtă de către sportivele care au îmbrăcat-o în calificări nu a fost nici pe placul Sabinei Lisicki, finalista ediţiei din 2013 a turneului de la Wimbledon. Nemţoaica în vârstă de 26 de ani a mărturisit pentru Daily Mail că a refuzat să intre în meciul din primul tur îmbrăcată în rochia cunoscutului sponsor de echipament sportiv.

În mod surprinzător, rochiile pe care Nike le-a fabricat special pentru al treilea turneu de Grand Slam au avut iniţial un design şi mai îndrăzneţ decât cel actual. Mai multe tenismene din calificări s-au plâns că acestea se ridică prea mult în timpul punctelor, punându-le în situaţii jenante. Reprezentanţii Nike au luat măsuri şi le-au făcut rochiilor câteva ajustări, însă nu s-a schimbat mare lucru. Interesant este că au existat şi jucătoare încântate de modelele echipamentelor Nike pentru Wimbledon. Canadianca Eugenie Bouchard a postat o fotografie pe Twitter, în care apare în noua rochie, spunând că aceasta este scurtă şi sexy. De asemenea, cea mai importantă tenismenă aflată sub contract cu Nike, Serena Williams (SUA), a declarat că adoră rochia pe care compania de echipament sportiv i-a pus-o la dispoziţie.

HCM Râmnicu Vâlcea continuă campania de transferuri şi se axează în ultimul timp pe straniere. Ultima achiziţie anunţată de către conducerea clubului din Zăvoi este o handbalistă care provine din Brazilia. Pivotul Elaine Gomes Barbosa (24 ani), componentă a naţionalei Braziliei a semnat un contract valabil pe un an, după ce, ultima oară a evoluat în Danemarca, la Nykøbing Falster. Cu siguranţă, campania de transferuri va continua pentru Vâlcea, care mai vizează un portar şi un inter drept. HCM le-a mai adus în această vară pe Nicoleta Safta (pivot, 21 ani, Sebeş), Maria Gavrilă (centru, 21 ani, Craiova) şi tunisianca Ines Khouildi (inter stâng,31 ani, Molde). Echipa pregătită de Constantin Ştefan se va reuni pe data de 14 iulie, la Râmnicu Vâlcea, obiectivul pentru sezonul următor fiind intrarea în play-off.

Formaţia CSMS Iaşi a terminat, la egalitate, scor 1-1(1-0), al doilea meci amical disputat în cadrul stagiului de pregătire din Turcia, în compania echipei Osmanlispor. Golul formaţiei ieşene a fost marcat de Dan Roman în minutul 42. Antrenorul Nicolo Napoli a început cu formula: Caparco – Voicu, Mihalache, Frăsinescu,Seto – Ciucur, Mitic, Creţu, Ţigănaşu – Cristea, D. Roman. După pauză au mai jucat: Grahovac, V. Gheorghe, Ciucă, Goge şi Piccioni. În primul meci amical din Turcia, CSMS Iaşi a terminat la egalitate, scor 3-3 (2-1), cu Neftci Baku.

Vestea trecerii în nefiinţă a actorului Bud Spencer, la 86 de ani, a fost făcută publică, de familia sa pe Twitter. În “cizmă”s-a făcut cunoscut sub numele de Carlo Pedersoli, primul italian care înota 100 de metri sub un minut (59, 5 secunde), românii l-au cunoscut sub porecla de Piedone, actorul care-l juca pe comisarul Rizzo. La Hollywood, “Spaghetti Westerns” îl primea cu braţele deschise pe cel care-şi reinventa numele combinând noţiunile care-l făceau fericit, berea Budweiser şi actorul Spencer Tracy. Născut în Napoli, pe 31 octombrie, 1929, cu numele Carlo Pedersoli, tânărul italian intra pentru prima oară în bazin în 1936, iar la 15 ani era deja o legendă printre ceilalţi înotători. În 1948 se întorcea cu familia sa în Italia, după o scurtă perioadă în Brazilia. Pe lângă nataţie, Carlo a cochetat în tinereţe şi cu boxul.

Influenţele din jurul Mării Mediterane şi-au pus amprenta pe cariera din tinereţe, iar la 20 de ani era deja campion naţional la stilul „liber”. Un an mai târziu dobora recordul de a fi primul italian care să coboare sub un minut, la 100 de metri “liber”, cu 59,5 secunde. Până în 1957 deţinea şapte titluri de campion al Italiei la nataţie. A performat cu succes şi în polo. În 1954 devenea campion al Italiei cu S.S. Lazio. A ajuns cu echipa naţională a Italiei la Olimpiada din Londra, în 1948, cu care a cucerit medalia de aur. La 27 de ani avea să-şi termine cariera de sportiv abrupt.

PROGNOZA METEO
29 Iunie 2016

Vremea se va menține în general instabilã în sud-estul țãrii și la munte, unde pe parcursul zilei vor mai fi averse, descãrcãri electrice și posibil intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Izolat cantitãțile de apã vor mai depãși 20…25 l/mp și vor fi condiții de grindinã. În restul teritoriului, vremea va deveni în general frumoasã, cerul va fi variabil, cu înnorãri mai ales dupã-amiaza când astfel de fenomene se vor semnala pe areale restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 31 de grade, iar cele minime între 12 și 22 de grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și, mai ales dupã-amiaza, vor fi averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în timpul ploilor. Temperatura maximã va fi de 26…27 de grade, iar cea minimã de 17…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *