Stiri pe scurt 29 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 29 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 29 august. In anul 1619, s-a născut Jean Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor; datorită politicii fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei, astfel încât, datorită lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi (m. 6 septembrie 1683).

Casa Majestăţii Sale a luat cunoştinţă cu dezamăgire de afirmaţiile şi speculaţiile apărute în câteva publicaţii, legate de starea de sănătate a Regelui Mihai I şi atestă că declaraţiile Protosinghelul Caliopie sunt neadevărate. La Palatul Episcopal din Curtea de Argeş, Principele Radu a răspuns la o întrebare legată de sănătatea Majestăţii Sale, spunând că Regele este într-o stare de fragilitate care, datorită vârstei şi diagnosticelor Majestăţii Sale, se accentuează. Orice alte afirmaţii, speculaţii sau supoziţii sunt neadevărate, se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.

Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia, conform acestuia, urmând să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, dar şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului la bilete. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contribuţia de 1% va fi aplicată tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune. Proiectul abrogă punctul 16 din vechea ordonanţă, ce prevedea că persoanele juridice autorizate pot opta pentru finanţarea directă a producţiilor de filme de televiziune cu până la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune şi după notificarea CNC, ceea ce înseamnă că toţi banii vor merge obligatoriu către Fondul Cinematografic.

Şi biletele la cinematograf ar putea să se scumpească, în condiţiile în care odonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%. Nici furnizorii de servicii de internet nu au scăpat de o nouă taxă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite. Ordonanţa iniţiată de Ministrul Culturii prevede şi ca sintagma „credit direct“ sau „credit“ să se înlocuiască cu sintagma „subvenţie”. Nu este foarte clar ce se întâmplă în aceste condiţii cu toate contractele aflate în derulare şi dacă mai este posibilă organizarea concursului de proiecte.

Beyonce a dominat Gala MTV Video Music Awards, ce a avut loc, la Madison Square Garden din New York, cântăreaţa obţinând premiul pentru videoclipul anului, alături de alte şapte premii, Rihanna fiind recompensată cu premiul pentru întreaga carieră. Beyonce a încins spiritele participanţilor Galei găzduită de Madison Square Garden din New York, cântând melodiile de pe albumul „Lemonade” care vorbeşte despre trădare, răzbunare şi drepturile femeilor, spectacolul lui Beyonce fiind îndelung ovaţionat de public.

Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, deturnare de fonduri şi obstrucţionarea justiţiei. Rareş Văduva a preluat conducerea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă în luna februarie, după ce fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

Antreprenorii care vor să dezvolte afaceri pe fonduri europene trebuie să verifice condiţiile de eligibilitate, să stabilească clar ceea ce vor să facă, să întocmească planul de afaceri şi să aibă curaj să facă cererile pentru rambursarea fondurilor. Printre proiectele la care a lucrat Valentina Savu se numără şi achiziţia de cai, sănii sau trăsuri pentru un antreprenor din nordul ţării care avea o cabană, dar care nu îşi permitea să facă un credit la bancă, dar şi un inginer agronom care a cumpărat trac¬toare, semănătoare şi o combină.

În ceea ce priveşte sectorul public, Savu a observat în cei şapte ani în care a activat în domeniul fondurilor europene că absorbţia fondurilor europene de către instituţiile publice se face greoi, iar acest lucru poate fi corectat prin angajarea unor profesionişţi şi prin schimbarea motivaţiilor acestora:”În sectorul public au o frică de a-şi asuma responsabilităţile, de a cunoaşte foarte bine ce au de făcut. Nu au suficient interes pentru acest lucru”. În actualul exerciţiu financiar, proiectele disponibile pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se referă strict la sate pentru activităţile care sunt deja înfiinţate sau în curs de dezvoltare acolo.

Persoanele fizice din Bucureşti si din judeţul Ilfov vor putea plăti taxele şi impozitele cu ajutorul cardului bancar la ghişeele Administraţiei Finanţelor Publice, începând de luni, 29 august. În acest scop, au fost instalate 37 de POS-uri, în 21 de sedii care aparţin Administraţiilor Sectoarelor 1-6 ale Finanţelor Publice, Activităţii de Trezorerie si Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti şi unităţilor de trezorerie suboordonate (Trezoreriile Statului – Sectoarele 1-6 şi Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Judeţului Ilfov).

Bărbatul de 23 de ani din Bucureşti care a provocat miercuri un accident mortal şi a fugit de la locul faptei este din nou liber, după ce ordonanţa de reţinere a expirat, acesta urmând să fie prezentat marţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a dispus efectuarea unor verificări în cazul anchetatorilor care instrumentează dosarul deschis după ce, miercuri, un tânăr a provocat un accident mortal după care a fugit de la locul faptei.

Transportatorii circulă cu viteză redusă şi claxonează, pe şoseaua de centură nord-vest a municipiului Arad, parte din DN7, în semn de protest faţă de valoarea asigurărilor RCA, traficul fiind îngreunat. Aproape 350 de maşini de toate mărimile, de la camioane, basculante, microbuze sau maşini mici participă la protest. Maşinile protestatarilor au lipite pe parbrize afişe cu mesajul „Protest RCA”, iar şoferii claxonează şi circulă cu 10-15 kilometri la oră, de la un capăt la altul al şoselei de centură, iar cozile se întind pe mai mulţi kilometri, traficul desfăşurându-se cu dificultate.

Un incendiu de amploare a izbucnit, la o rampă temporară de deşeuri din zona Pata Rât, din Cluj-Napoca. Patru autospeciale ale pompierilor intervin la un incendiu izbucnit pe o rampă temporară de deşeuri din zona Pata Rât, din Cluj-Napoca, nefiind înregistrate victime. Din primele informaţii, nu este pericol de extindere a flăcărilor. Nu se cunosc cauzele care au dus la izbucnirea incendiului, se vor face cercetări în acest sens. Iniţial, la locul incendiului a fost trimisă o singură maşină de intervenţie, ”dar pompierii au suplimentat numărul după ce au văzut că acesta a luat amploare”.

Vinurile ce vor fi incluse în cel de-al doilea volum al ghidului „The Wine Book of Romania”, realizat de Marinela Ardelean, specialist în enogastronomie, ce va apărea la sfârşitul anului, au fost jurizate de experţi internaţionali, între 24-26 august, la Valea Verde Retreat, în satul Cund, judeţul Mureş. Un juriu format din experţi internaţionali a evaluat, săptămâna trecută, 294 de vinuri, dintre care 228 din România şi 66 din Republica Moldova. Dintre acestea, 90 de vinuri au obţinut 3 stele (70 din România şi 20 din Republica Moldova), 152 de vinuri au obţinut 4 stele (119 din România şi 33 din Republica Moldova) şi 52 de vinuri au obţinut 5 stele (39 din România şi 13 din Republica Moldova).

Dacă anul trecut 15% dintre vinurile evaluate au obţinut 5 stele, anul acesta procentul este de 18%. Noutatea absolută faţă de primul volum al ghidului a fost introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin („vinars” în România şi „divin” în Republica Moldova). Au fost degustate şi notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova şi 3 din România. Din juriul care a evaluat vinurile româneşti au făcut parte: Rod Smith (Master of Wine – Franţa), Paul Robert Blom (degustător internaţional de vinuri – Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunităţii #winelover), Galina Niforou (Asociaţia Exportatorilor de Vin – Bulgaria), József Kosarka (preşedinte al Asociaţiei Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin („Wine and More”– Germania), Elias Macovela (blogger de profil şi activist al vinului – Portugalia).

Ghidul „The Wine Book of Romania” este un instrument complex de cunoaştere şi clasificare a vinurilor de top din România şi Moldova, atât pentru publicul larg, cât şi pentru specialişti şi importatori. De asemenea, „The Wine Book of Romania” este parte integrantă a unui proiect mai amplu, care include şi RO-Wine I The Wine Festival of Romania. Fondatorii acestui proiect sunt Marinela Ardelean, Liviu Popescu şi Mihai Popescu. Vinurile ce vor apărea în volumul al doilea al „The Wine Book of Romania” nu vor fi supuse preselecţiei la următoarea ediţie a RO-Wine I The Wine Festival of Romania, ce va avea loc în 20-21 mai 2017.

Numărul românilor dispăruţi în urma cutremurului din Italia a scăzut la patru după ce zece dintre ei au fost găsiţi şi sunt în viaţă. Bilanţul total al victimelor este în acest moment de 11 morţi, şase răniţi şi patru dispăruţi. Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, i-a vizitat, la spital, pe toţi cetăţenii români răniţi, precum şi pe cei din zonele afectate. De asemenea, demnitarul român a participat la ceremonia religioasă oficiată de P.S. Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru victimele tragicelor evenimente şi a avut o serie de discuţii cu autorităţile locale.

Un puternic cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 7.1 grade, a avut loc, în mijlocul Oceanului Atlantic. Cutremurul s-a produs la 975 de kilometri nord-vest de Insula Ascension, o insulă slab populată aflată în sudul Oceanului Atlantic, iar epicentrul a fost înregistrat la o adâncime de doar 10 kilometri. Nu a fost emisă o alertă de tsunami în urma cutremurului, şi nici nu au fost semnalate victime sau daune materiale. Ascension, o insulă vulcanică izolată aflată în sudul Oceanului Atlantic, are mai puţin de o mie de locuitori şi este administrată de Marea Britanie.

Gruparea marxistă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) a anunţat încetarea definitivă a ostilităţilor cu forţele guvernamentale. Armistiţiul pune capăt unui război de gherilă ce dateză de 52 de ani, unul dintre cele mai lungi din lume. Acordul de pace de final va fi semnat în următoarele câteva săptămâni şi vine după patru ani de negocieri de pace în Cuba. Liderul FARC, Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timoleon Jimenez sau Timoşenko, a dat ordinul încetare a focului. Armistiţiul definitiv constituie un punct cheie în cadrul procesului de pace din Columbia, care ar trebui să pună capăt la peste 50 de ani de lupte în urma cărora au decedat aproximativ 260.000 de persoane, în timp ce milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele.

Poliţia a transmis că informaţiile privind presupusele focuri de armă nu s-au confirmat, fiind vorba doar de „zgomote puternice”. Ancheta rămâne să stabilească originea acestor zgomote. Operaţiunile normale pe aeroport au fost reluate, interdicţia de aterizare fiind ridicată după confirmarea faptului că a fost vorba doar de o alarmă falsă. Forţele de ordine au anunţat că anchetează un incident de securitate la aeroportul internaţional din Los Angeles, după ce a fost sesizată prezenţa unui posibil atacator înarmat în incinta aeroportului.

Poliţia spune că cercetează toate terminalele, însă până la această oră nu există informaţii că ar fi fost trase focuri de armă sau ca cineva ar fi fost rănit. Zeci de persoane au fost evacuate, iar poliţia a închis traficul rutier în zona terminalelor. Mai multe zboruri au fost trimise spre alte aeroporturi, momentan, traficul aerian fiind suspendat. Poliţia şi departamentul de pompieri din Los Angeles au anunţat trimiterea mai multor echipaje la aeroport pentru a interveni în caz de necesitate.

O bombă a fost detonată în parcarea Institutului de Criminalistică din Bruxelles, însă nu au existat victime în urma acestui incident. Incidentul a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 02:30 (03:30 ora României) în parcarea instituţiei. Un vehicul ar fi intrat în parcare, trecând peste trei bariere, iar „unul sau mai mulţi” suspecţi ar fi detonat ulterior o bombă. Nu este clar ce s-a întamplat cu suspecţii şi nici cine este responsabil pentru acest incident. Nivelul de alertă teroristă în Belgia rămâne la trei, în urma atentatului din luna martie de la aeroportul şi metroul din Bruxelles şi care s-a soldat cu 32 de decese.

Cel puţin 45 de persoane au murit, iar alte 60 au fost rănite, în urma unui atentat sinucigaş ce a vizat un forţele pro-guvernamentale din oraşul Aden, în sudul Yemenului. Oficialii din cadrul forţelor de securitate au declarat că un atacator sinucigaş a detonat un vehicul-capcană în zona unde erau adunaţi mai mulţi recruţi ce urmau să plece în Arabia Saudită pentru antrenamente. Yemenul este scena unui război civil sângeros între guvernul recunoscut în plan internaţional şi care este susţinut de o coaliţie a statelor arabe din zonă şi rebeli houti, susţinuţi de Iran. Pe lângă aceste forţe, în Yemen sunt active şi mai multe grupări teroriste, inclusiv reţele teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic.

SPORT

Nicolae Stanciu va deveni cel mai scump transfer din istoria Ligii 1: Anderlecht plăteşte pentru mijlocaşul român nu mai puţin de 9,8 milioane de euro. Ioan Danciu, fostul arbitru internaţional, este cel care l-a adus pe Stanciu la Vaslui şi îşi aminteşte de începuturile carierei acestuia. Viorel Hizo, pe atunci antrenor la Vaslui, nu a fost prea încântat de aducerea lui Stanciu. Fostul tehnician al moldovenilor era de părere că tânărul fotbalist nu ar putea ajuta echipa în cupele europene.

Transferul la Anderlecht poate fi o rampă lansare pentru Nicolae Stanciu. Clubul din Belgia vinde fotbalişti în fiecare sezon către cluburile bogate ale lumii. Nicolae Stanciu a devenit, la doar 23 de ani, cel mai scump fotbalist din două campionate diferite. Transferul său de la Steaua Bucureşti la Anderlecht Bruxelles pentru o sumă care poate ajunge la 9,8 milioane de euro îl face pe mijlocaş cel mai scump fotbalist plecat vreodată din Liga 1, depăşindu-l pe Chiricheş, cel care a fost cumpărat în 2013 de Tottenham pentru 9,5 milioane. Mai mult, investiţia lui Anderlecht este una foarte importantă, Stanciu devenind cu acest transfer cel mai scump fotbalist cumpărat vreodată în prima ligă belgiană.

Simona Halep, în faţa Serenei Williams în clasament: un vis care poate deveni realitate pentru sportiva în vârstă de 24 de ani chiar în două săptămâni. Condiţiile pentru ca Halep să treacă peste actualul lider mondial în ierarhia WTA sunt greu, dar nu imposibil de îndeplinit: Simona trebuie să câştige titlul de la US Open, iar Serena să nu ajungă în turul al treilea. Prin prisma jocului solid arătat în sezonul de hard, Halep este una dintre marile favorite la câştigarea titlului de la US Open, performanţă care i-ar aduce un beneficiu uriaş în clasament! Simona ar acumula 6.371 de puncte în visterie şi s-ar poziţiona în faţa Serenei, dacă americanca ar pierde în primul sau cel târziu în al doilea tur (ar rămâne cu 6.280 de puncte sau cu 6.340 de puncte).

Serena Williams are mare nevoie să rămână în fotoliul de lider după US Open, doar astfel putând să doboare recordul absolut deţinut de Steffi Graf, de 186 săptămâni consecutive petrecute pe locul 1 WTA. Dacă pică în clasament după US Open, Serena doar o egalează pe Steffi, însă americanca în vârstă de 34 de ani se află la mâna ei: câştigă turneul şi rămâne lider mondial indiferent de rezultatele celorlalte adversare! În schimb, dacă Williams pierde înainte de semifinale, Kerber devine sigur noua regină din WTA.

Internaţionalul român Ciprian Tătăruşanu s-a accidentat, în partida Fiorentina-Chievo, în etapa a doua din Serie A, şi a fost înlocuit în minutul 40, acuzând ameţeli după ce a primit o lovitură la cap. În minutul 31 al meciului, portarul Fiorentinei a fost lovit cu piciorul în cap de către Riccardo Meggiorini, atacantul oaspeţilor. Tătăruşanu a ieşit la marginea careului pentru a intercepta o minge urmarită de către un fundaş al Fiorentinei şi atacantul lui Chievo. Românul a primit îngrijiri medicale preţ de două minute. Dupa incident, Tătăruşanu a vrut să rămână pe teren, dar a simţit ameţeli după alte câteva minute şi a fost înlocuit cu Lezzerini.

Tătăruşanu s-a accidentat destul de serios în ultima partidă de campionat şi nu va putea veni în România pentru a juca în confruntarea cu Muntenegru. Deşi iniţial se credea că Daum îl va chema pe Niţă pentru a înlocui absenţa portarului Fiorentinei, se pare că în cele din urmă Cristian Bălgrădean va primi convocarea. Niţă a fost prima opţiune pentru Christoph Daum, dar selecţionerul german a înţeles că Steaua se află într-o situaţie delicată în acest moment şi s-a reorientat către goalkeeper-ul de la Concordia Chiajna. Clubul ilfovean a anunţat prin intermediul site-ului oficial că portarul se va alătura lotului naţionalei în cursul zilei de astăzi, 29 august.

Nicolae Stanciu a ajuns la Bruxelles pentru a efectua viztia medicală şi pentru a semna contractul cu Anderlecht. Dacă totul va decurge conform planului, Stanciu va deveni cel mai scump transfer din istoria fotbalului românesc. Belgienii plătesc 9,8 milioane de euro pentru român: 7,8 milioane, plus alte două milioane de euro dacă Stanciu va juca peste 50% din meciuri în două din cele cinci sezoane de contract. Christoph Daum, selecţionerul României, s-a opus iniţial plecării lui Stanciu în Belgia în condiţiile în care „tricolorii” se pregătesc de meciul cu Muntenegru, dar în cele din urmă antrenorul german a cedat. Stanciu trebuie să se întoarcă însă în cantonamentul naţionalei tot în cursul zilei de astăzi.

Jucătoarea de tenis Monica Niculescu, în vârstă de 28 de ani, a urcat o poziţie în ierarhia WTA la dublu dată publicităţii luni şi ocupă locul 15, cea mai bună clasare din carieră, în timp ce Simona Halep se menţine pe 5 la simplu. Monica Niculescu şi indianca Sania Mirza s-au impus sâmbătă, 27 august, în proba de dublu a turneului de la New Heaven şi au primit câte 470 de puncte WTA. În urma succesului respectiv, Mirza îşi păstrează prima poziţie la dublu, cu 11.260, iar Niculescu ajunge la 3.705 puncte şi urcă pe locul 15. La simplu, top 10 este neschimbat faţă de săptămâna trecută, astfel că Simona Halep, în vârstă de 24 de ani, rămâne a cincea, cu 5.151 de puncte. În schimb, Irina Begu şi Monica Niculescu coboară câte o poziţie, până pe 23, respectiv 58. Sorana Cîrstea, cea de-a patra româncă aflată în top 100, urcă două locuri, pe 86.

Academia lui Gică Hagi continuă să propună nume interesante, iar Basarab Panduru, fostul fotbalist al Stelei, ajuns între timp „expert” Dolce Sport, a identificat un fotbalist despre care spune că are toate calităţile necesare pentru a face pasul spre…Steaua. Plecarea lui Florin Tănase a lăsat un loc liber în atacul Viitorului. Cum Gică Hagi e adeptul promovării fotbaliştilor din propria academie, una dintre poziţiile din linia ofensivă de trei a „Regelui” a fost imediat ocupată de Florinel Coman, un atacant de doar 18 ani de la care Hagi are multe aşteptări.

AS Monaco a câştigat meciul disputat, duminică seară, pe teren propriu împotriva campioanei en-titre Paris Saint-Germain, scor 3-1, în etapa a treia a campionatului Franţei. Internaţionalul portughez Joao Moutinho a deschis scorul pentru AS Monaco în minutul 13, cu un şut din prima atingere de la aproximativ 16 metri, la care Kevin Trapp nu a putut să intervină. Edinson Cavani a avut şansa egalării în minutul 23. Scăpat singur cu portarul Subasic, atacantul uruguayan a şutat pe lângă poartă. Cavani a marcat în repriza a doua, însă nu pentru 1-1, ci pentru 1-2, pentru că între timp gazdele îşi dublaseră avantajul, din penalty, prin Fabinho. Scorul final a fost decis în minutul 80, după un autogol al fundaşului ivorian de la PSG, Serge Aurier.

Internaţionalul român Bogdan Stancu a înscris un gol pentru Genclerbirligi în remiza formaţiei sale în deplasare cu Osmanlispor, scor 2-2, duminică, în etapa a doua din prima ligă turcă. Stancu a marcat în minutul 65, dintr-o lovitură de la 11 metri. Atacantul în vârstă de 29 de ani a fost înlocuit în minutul 84. Un alt internaţional român, Raul Rusescu, a oferit pasa de gol la prima reuşită a lui Osmanlispor. Rusescu a părăsit terenul în minutul 66, înlocuit de către Cheick Diabate. Osmanlispor a condus cu 2-0, după reuşitele lui Delarge (minutul 9) şi Guven (minutul 16), dar oaspeţii au revenit graţie golurilor lui Gurler (minutul 43) şi Stancu. Osmanlispor are două remize de la începutul campionatului, în timp ce Genclerbirligi a înregistrat o victorie şi un egal după primele două etape.

Athletic Bilbao a pierdut meciul disputat duminică pe teren propriu împoriva campioanei en-titre FC Barcelona, scor 0-1, în etapa a doua a campionatului Spaniei. Bascii au avut prima mare ocazie a partidei, însă Benat l-a nimerit pe Marc-Andre ter Stegen. Mijlocaşul croat Ivan Rakitic a marcat singurul gol al confruntării, în minutul 21, cu capul, după o fază colectivă la care au mai participat Busquets, Luis Suarez, precum şi Arda Turan, care a centrat decisiv. Rakitic, în vârstă de 28 de ani, a ajuns astfel la 18 goluri înscrise în 112 meciuri jucate în toate competiţiile pentru FC Barcelona.

Laurenţiu Reghecampf nu e impresionat de faptul că selecţionerul Christoph Daum l-a felicitat doar pe Marius Şumudică după calificarea în grupele Europa League. Antrenorul Stelei a reacţionat la finalul meciului câştigat împotriva Pandurilor, scor 1-0, şi a declarat că el şi noul antrenor al naţionalei nu sunt prieteni. Marius Şumudică a obţinut o calificare istorică, când a învins pe terenul lui West Ham şi şi-a dus echipa în grupele Europa League. Performanţa i-a atras multe laude, iar unul dintre cei care l-au felicitat pe antrenorul campioanei a fost chiar selecţionerul Christoph Daum.

Ziua de luni va fi una încărcată pentru fanii tenisului din România! Nu mai puţin de patru dintre cele şase românce prezente pe tabloul principal îşi vor începe aventura la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Astfel, Irina Begu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu evoluează în prima zi pe hardul american, în timp ce Simona Halep şi Patricia Ţig vor lupta marţi pentru calificarea în turul doi.

Startul acţinunii de la New York se dă la 18:00 (ora României), dar primul meci în care este implicată o reprezentantă a României nu va începe înainte de ora 22:00. Pe terenul 14, Irina Begu (favorită 21) se va duela cu Lesia Tsurenko (Ucraina, 80 WTA), după disputarea partidelor Mikhail Youzhny – Martin Klizan şi Stephane Robert – Andreas Seppi. Irina şi Lesia au mai jucat trei meciuri directe până acum, bucureşteanca învingând-o o singură dată pe ucraineancă, în turul doi la Wimbledon 2015 (7-5, 6-7, 7-5). De partea cealaltă, Tsurenko s-a impus în calificări la Acapulco 2011, scor 6-3, 6-4, şi în optimi la Taşkent 2014, cu 3-6, 6-1, 7-6.

După ora 23:30, vom avea parte de un meci 100% românesc, între Sorana Cîrstea (88 WTA) şi Ana Bogdan (117 WTA)! Cele două îşi vor face debutul la turneul desfăşurat la Flushing Meadows pe acelaşi teren 14, imediat după încheierea partidei dintre Begu şi Tsurenko. Întâlnirea dintre Sorana şi Ana este una inedită, punându-le pentru prima oară faţă în faţă pe cele două. Bogdan nu a mai jucat până acum pe tabloul principal într-un turneu de Grand Slam, aşa că promite să-i facă viaţa grea Soranei, sportivă aflată şi ea într-o ascensiune evidentă.

Monica Niculescu va juca în jurul aceleiaşi ore, după 23:30, în ultimul meci de pe terenul 5! Românca aflată pe locul 57 WTA are o misiune dificilă, cu Barbora Strycova (Cehia, 19 WTA), sportivă pe care a mai întâlnit-o de 7 ori până acum. Cehoaica a câştigat în 4 rânduri, învingând-o pe Niculescu chiar la US Open, în anul 2014 – turul doi, scor 4-6, 6-4, 6-2. Organizatorii s-au gândit că Monica e obosită după finala câştigată sâmbătă la New Haven, în echipă cu Sania Mirza, astfel că au programat-o cât de târziu s-a putut pe româncă, după duelurile Kyle Edmund – Richard Gasquet, Alize Cornet – Mirjana Lucic şi Brian Baker – Federico Delbonis.

Meciurile Simona Halep – Kirsten Flipkens şi Patricia Ţig – Laura Siegemund vor avea loc marţi. În schimb, luni pot fi urmărite în direct la Eurosport alte partide interesante, cum ar fi: Rafael Nadal – Denis Istomin, după ora 21:00, Kei Nishikori – Benjamin Becker, după ora 21:00, Novak Djokovic – Jerzy Janowicz, de la ora 02:00, Petra Kvitova – Jelena Ostapenko, de la ora 18:00, sau Angelique Kerber – Polona Hercog, după ora 19:30.

PROGNOZA METEO
29 August 2016

În majoritatea zonelor țãrii, vremea va deveni cãlduroasã, cerul va fi variabil la senin, iar vântul slab. Excepție vor face Dobrogea, Muntenia, zona Carpaților de Curburã și estul Carpaților Meridionali unde instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și unele intensificãri ale vântului. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 20 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Ploi de scurtã duratã vor fi posibile și în sudul Moldovei și în estul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 34 de grade, ușor mai mici pe litoral; minimele termice vor fi cuprinse, în general, între 11 și 21 de grade.

Bucuresti

Cerul va fi variabil, cu înnorãri, temporar accentuate și mai ales în a doua parte a zilei vor fi averse, descãrcãri electrice și scurte intensificãri ale vântului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar minima va fi de 17…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *