Stiri pe scurt 28 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 28 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 octombrie. In anul 2005, a încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului „Steaua României”, cea mai mare distincţie pe care o poate acorda instituţia prezidenţială, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Româna pe anul 2001 (n. 27 februarie 1903).

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a făcut,  un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, oră la care în urmă cu un an izbucnea incendiul de la Colectiv, în care au murit 64 de tineri, să ţină un moment de reculegere şi ”să ridice o rază de lumină spre cer”.

La un an de când 145 de pacienţi arşi au ajuns la 11 spitale din Bucureşti, mulţi murind din cauza infecţiilor dobândite aici, unii dintre medicii care i-au tratat susţin că, deşi speranţa în schimbare a fost mare, paşii făcuţi sunt “foarte mici” şi că ar fi „groaznic” într-o situaţie asemănătoare. Fac parte din grupul celor care nu au luat drumul străinătăţii, ci au ales să rămână în ţară, să încerce să salveze vieţile pacienţilor greu încercaţi de soartă. Este vorba despre medicii români care au rămas să lucreze la spitale din Capitală, pe zona de urgenţe majore, zone unde nimeni nu şi-ar dori să ajungă.

Medicii, asistentele, infirmierele din 11 spitale din Bucureşti au trăit, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 şi în săptămânile de după, momente pe care nu le vor uita niciodată. Le cataloghează simplu: “covârşitoare”, “de cotitură”. Acum, la un an de la tragedie, emoţia a rămas aceeaşi atunci când îşi aduc aminte prin ce au trecut, alături de victime. Medicii şi-au pus şi ei speranţa în fenomenul „Colectiv”, speranţa că va veni o schimbare, că aceasta nu va fi de moment şi că se vor putea asigura tratatamente la fel de moderne ca în ţările „civilizate”. La un an de atunci, recunosc însă că s-au făcut “paşi mici, foarte mici”, este “încă foarte puţin” şi că multe au rămas doar pe hârtie.

Incendiul din clubul Colectiv a avut urmări importante pe scena politică, protestele de stradă de după tragedie ducând la demisia Guvernului Ponta, consultarea în premieră a societăţii civile de către preşedinte şi instalarea primului Guvern tehnocrat în întreaga sa componenţă. Primul şi cel mai de impact efect asupra scenei politice pe care l-a avut incendiul din clubul Colectiv a fost demisia Guvernului în funcţie la acea dată. Marţi, 3 noiembrie 2015, a patra zi de la tragedia din clubul bucureştean şi după trei zile de doliu naţional, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Capitală şi din toată ţara pentru a-şi exprima revolta faţă de clasa politică. ”Corupţia ucide” a fost sloganul sub care s-a cerut plecarea celor consideraţi responsabili de moartea tinerilor arşi de vii în clubul Colectiv. Erau vizaţi, în primul rând, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul de interne, Gabriel Oprea şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Procurorii anticorupţie susţin, într-un răspuns la o solicitare, că în dosarul în care sunt cercetaţi doi foşti angajaţi ai ISU în legătură cu incendiul din clubul Colectiv s-au constituit 248 de părţi civile care cer daune de 212.474.000 euro şi 51.240.315 lei. Curtea Militară de Apel a decis pe 15 februarie să retrimită dosarul în care sunt anchetaţi pompierii George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Bucureşti-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul, magistraţii cerând „respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor părţilor, subiecţilor procesuali principali şi ale celorlalţi subiecţi procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părţilor civile şi a celorlaţi subiecţi procesuali – corelativ infracţiunilor imputate celor doi inculpaţi dar şi înlătură de la aplicare măsurile procesuale şi probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil”.

Prin demisia Guvernului, mingea a fost pasată în terenul preşedintelui, care trebuia acum să nominalizeze un alt prim-ministru după consultarea partidelor parlamentare. Klaus Iohannis a ales însă să joace în alt registru, diferit faţă de cel cu care era obişnuită clasa politică românească. A chemat la consultări partidele politice, dar, lucru nemaiîntâlnit până atunci, a invitat şi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor. Varianta lui Klaus Iohannis a fost desemnarea unui premier tehnocrat, fără apartenenţă politică, în persoana fostului comisar european Dacian Cioloş. Partidele politice au calificat propunerea preşedintelui drept o soluţie bună, mai puţin PSD care, deşi nu a respins această variantă, s-a arătat mai prudent în declaraţii.

Familiile şi persoanele care sunt lipsite de venituri sau ale căror venituri nu acoperă nivelul de trai minimal vor primi venitul minim de incluziune-ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii şi suplimentul pentru locuire. Familiile şi persoanele singure care şi-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacităţi de integrare socială vor beneficia de venitul minim de incluziune, format din ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii şi suplimentul pentru locuire, însă, în funcţie de nevoile persoanelor vizate, acest venit poate fi însoţit de măsuri de asistenţă socială complementare – stimulente, facilităţi contributive sau ajutoare individuale de urgenţă.Ajutorul de incluziune se acordă persoanelor sau familiilor cu un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei, însă pentru persoana singură cu vârsta de cel puţin 60 de ani, limita este de 300 de lei.
În acest caz, se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre suma de 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă în fiecare lună.

În cazul familiei biparentale cu copii se acordă pentru fiecare copil câte 107 de lei şi maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii, iar în cazul familiilor monoparentale se acordă câte 120 de lei pentru fiecare copil, dar maximum 480 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii. Pentru familiile cu venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), iar în cazul familiilor biparentale, şi câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii) în cazul familiilor monoparentale. Suplimentul pentru locuire se acordă diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilitzat şi vor primi acest ajutor familiile care au venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. De asemenea, persoanele fără adăpost beneficiază de venitul minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în care trăiesc.

Poştaşii continuă, protestul spontan declanşat joi, ca urmare a nemulţumirilor legate de condiţiile precare de muncă şi de refuzul conducerii instituţiei de a creşte salariile cu 200 de lei, astfel încât oamenii primesc pensiile în câteva localităţi din ţară şi în municipii. Poştaşii din judeţul Dolj nu vor să se mai întoarcă la lucru până nu vor semna un act adiţional la contractul de muncă, prin care să primească 200 lei în plus la salariu. Cu toate acestea, au hotărât ca în Craiova,  să distribuie pensii şi ajutoare sociale. Banii nu vor ajunge însă şi pensionarii din judeţ, întrucât şoferii refuză să plece cu maşinile din Punctul de Tranzit Gara Craiova. Angajaţii din judeţul Dolj ai Companiei Naţionale Poşta Română cer condiţii mai bune de muncă şi investiţii în sediile în care îşi desfăşoară activitatea, în special în cele din mediul rural, multe dintre acestea fiind în stare de degradare.

Angajaţii Romatsa, regia autonomă de stat care controlează şi dirijează traficul aerian, au cele mai mari salarii medii din economie: 17.600 de lei net pe lună. Romatsa (controlul şi dirijarea traficului aerian), Nuclearelectrica (producţia de energie electrică), ING Bank (bancar), IBM (IT) şi Oracle (IT) sunt companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii, arată o analiză a Ziarului Financiar  pe baza datelor din bilanţurile financiare ale companiilor cu cea mai mare masă salarială din 2015. Demersul ZF, care a calculat salariile medii din companiile care au cele mai mari bugete de salarii din România, scoate la iveală unul dintre cele mai bine păzite secrete de către companii.

În ce industrii activează companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii şi ce companii îşi plătesc mai bine angajaţii decât concurenţa, dar şi banii pe care îi lasă marile companii în economie sunt doar câteva dintre informaţiile dezvăluite de acest top. De exemplu, fiecare zi de salariu la OMV Petrom aduce 80 de milioane de lei în economie.Cel mai bine plătiţi angajaţi din economie lucrează cu precădere în domeniul serviciilor, unde există salariaţi cu studii superioare şi cu o productivitate mai mare. Patru bănci (ING Bank, BCR, Banca Transilvania şi UniCredit Bank) şi trei companii cu activităţi în IT (IBM, Oracle şi Ericsson Telecommunications) se află în top 10 angajatori care oferă cele mai mari salarii medii.

Parlamentarii Sebastian Ghiţă şi Bogdan Diaconu au ajuns,  la sediul DNA pentru a depune o plângere împotriva premierului Dacian Cioloş, acuzându-l pe acesta de infracţiuni în legătură în legătură cu achiziţionarea de către statul român a operei de artă Cuminţenia Pământului. Sebastian Ghiţă a părăsit sediul DNA după câteva minute, Bogdan Diaconu fiind cel care a depus plângerea pe numele mai multor persoane. Unul dintre cei vizaţi de sesizare este ministrul Finanţelor, Anca Dragu, căreia Diaconu i-a greşit numele în declaraţia publică. Guvernul a aprobat OUG potrivit căreia statul român va achita de la buget sumele pentru achiziţionarea sculpturii Cuminţenia Pământului, completând astfel suma strânsă din donaţii până la valoarea totală de 11 milioane euro.

Circulaţia pe Podul Grant din Capitală este îngreunată,  după ce un segment de la rostul de dilataţie al podului s-a desprins, maşinile circulând doar pe o bandă.La faţa locului sunt echipaje de poliţie care acţionează pentru fluidizarea traficului. Se circulă îngreunat şi pe străzile din zona Podului Grant.

Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte  cu o parte dintre supravieţuitorii incendiului din Colectiv, la discuţii urmând să participe preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, dar şi ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul internelor Dragoş Tudorache. Guvernul a prelungit cu încă doi ani posibilitatea Ministerului Sănătăţii de a deconta tratamentul în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, ministrul Sănătăţii acuzând ”bariere birocratice” care au dus la folosirea într-o foarte mică măsură a fondurilor alocate în 2016.

Preţurile fără taxe la benzină şi motorină practicate în România în iulie 2016 erau peste nivelul mediu din Uniunea Europeană, iar preţurile cu taxe înregistrate în ţară se situau sub nivelul mediu practicat în blocul comunitar. În perioada 2015 – iulie 2016, „taxele pentru benzină şi motorină au fost relativ mici la nivelul României, faţă de cele din alte state membre UE, tendinţă care s-a manifestat mai accentuat, în primele şase luni din anul 2016, ca efect al reducerii TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a aplicat de la 1 ianuarie.

În perioada 30 iunie 2014 – 4 iulie 2016, „România a înregistrat a şaptea cea mai mare reducere la benzină fără taxe şi cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la benzină cu taxe, pe fondul reducerii taxelor”. La capitolul motorină fără taxe, ţara avea „a 20-a cea mai mare reducere şi a treia cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la motorina cu taxe, în contextul reducerii taxelor. Potrivit raportului „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie”, sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi prezintă „caracteristicile unui oligopol, un grad mare de concentrare, cu bunuri omogene, bariere ridicate la intrare pe piaţă, transparenţă relativ ridicată şi elasticitate relativ scăzută a cererii în funcţie de preţ”.

120 de pompieri prahoveni donează sânge în cadrul Campaniei „Salvatorii donează pentru viaţă”, în condiţiile în care tot mai puţini donatori vin la Centrul de Transfuzii Sanguine din Prahova. 40 de angajaţi ai ISU Prahova au donat în prima zi a campaniei la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti. Toţi au venit din timpul lor liber. Florin Piţoiu este unul dintre pompierii care au donat sânge şi pentru victimele de la Colectiv. Este paramedic de 3 ani şi este donator de câte ori poate pe parcursul unui an. Centrului de Transfuzii Sanguine, campania ajută instituţia să refacă rezervele de sânge pentru toate grupele şi rh-urile. In această perioadă aproximativ 60 de persoane donează sânge, zilnic.

Din mesajele principale pe care le-au transmis partidele care se vor bate în alegerile din 11 decembrie reies până acum următoarele: PSD promite şi deja execută scăderi de taxe, PNL a pus pe masă un proiect de taxare specială a profitului multinaţionalelor în acord cu o nouă directivă europeană, iar gruparea care se configurează ca a treia forţă politică, la concurenţă cu ALDE a lui Tăriceanu, şi anume USR, nu şi-a anunţat deocamdată nicio iniţiativă clară pentru economie.

În intervalul 30 octombrie, ora 22:00 – 31 octombrie, ora 08:00, sistemul de carduri va fi oprit, iar ATM-urile/MFM-urile (automatele multifuncţionale) şi POS-urile BCR nu vor funcţiona. Cardurile BCR nu vor putea fi utilizate la sistemele de operare ATM/POS BCR/ATM non BCR. BCR recomandă clienţilor să-şi programeze din timp toate operaţiunile bancare pe care trebuie să le efectueze în această perioadă. Pentru operaţiuni urgente, clienţii pot folosi serviciul de phone banking, Alo 24 Banking, apelând gratuit 0800.801.227.

Primăria Bistriţa a investit 6 milioane de euro pentru amenajarea unui parc industrial, însă firmele se lasă aşteptate de mai bine de un an, neexitând niciun om de afaceri dispus să îşi mute afacerea în noua zonă industrială a oraşului. Pentru amenajarea parcului industrial, municipalitatea a accesat fonduri europene din Fondul European de Dezvoltare Regională şi a mai contribuit din bugetul oraşului cu 2,5 milioane de euro. Aici există disponibile pentru agenţii economici mari 4 loturi de teren, 11 loturi de 1400 mp pentru industria medie, 23 de loturi de 400 mp pentru industria mică şi 3 loturi de 3000 mp pentru servicii. Obiectivul general al proiectului finaţat de UE este „crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor pentru a atrage investitori în structura nou creată care, prin investiţii, vor genera pe termen mediu (până în 2015) cel puţin 200 de noi locuri de muncă”.

Un general american a estimat că aproximativ 900 de combatanţi ai grupării Stat Islamic au fost eliminaţi de când a început ofensiva forţelor irakiene pentru eliberarea oraşului Mosul şi a împrejurimilor. Între 12.000 şi 15.000 de persoane au fost până în prezent nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza operaţiunilor militare care vizează recucerirea oraşului Mosul, ultimul bastion al teroriştilor în această ţară. În cea de-a 11-a zi a ofensivei, generalul american Joseph Votel a indicat că forţele irakiene au „eliminat probabil între 800 şi 900 de combatanţi Stat Islamic” până în prezent. O coaliţie internaţională condusă de Statele Unite susţine forţele irakiene în confruntările pentru preluarea oraşului, în special cu ajutorul raidurilor aeriene. Ofensiva a fost lansată pe data de 17 octombrie pe trei fronturi şi se concenrează în prezent asupra localităţilor din apropierea oraşului Mosul, progresând relativ repede.

In fiecare an, 712.000 de locuitori ai continentului african mor în urma bolilor cauzate de poluarea din aer, susţin noile cercetări demarate în acest sens. Cu toate că pare clişeic, victimele acestui fenomen sunt mai numeroase decât cele ale malnutriţiei, ale lipsei apei potabile sau ale condiţiilor sanitare inadecvate. Studiul are la bază fenomenul de dezvoltare neîntreruptă a mediului urban în Africa şi se crede că, în curând, continentul african se va confrunta cu o criză climatică şi una a sănătăţii la fel cum se întâmplă în China şi India, cele mai populate ţări.

În perioada 1990-2003, poluarea de pe teritoriul Africii a crescut cu 36%, iar ţări ca Etiopia, Africa de Sud şi Nigeria s-au confruntat cu o industrializare rapidă, ceea ce a afectat calitatea aerului. Cu toate acestea, cercetătorii menţionează că nu trebuie să confundăm modul în care se manifestă poluarea în aceste ţări cu fenomenele din oraşele mari precum Londra, de exemplu, căci există o mare diferenţă din punct de vedere economic şi industrial, care influenţează decisiv acest fenomen. Această poluare contribuie la apariţia multiplelor probleme pulmonare şi de respiraţie, precum cancerul de plămâni, astmul, dar şi la accidentele vasculare cerebrale şi la atacul de cord.

Numărul formularelor de înscriere al studenţilor din UE în universităţile britanice a scăzut cu până la 9 la sută în anul universitar 2017-1018, comparativ cu anul universitar 2016-2017. Aceste cifre acoperă disciplinele care necesită înscrieri anticipate, precum: medicina, odontologia, medicina veterinară, precum şi toate înscrierile la universităţile Oxford şi Cambridge. Termenul final pentru înscrierile pentru alte discipline este 15 ianuarie 2017. Studenţii care provin din Uniunea Europeană beneficiază de un împrumut de la statul britanic, care achită integral taxele de studii, împrumut care este obţinut cu uşurinţă. Guvernul britanic a anunţat că în ciuda votului pro-Brexit, în anul universitar 2017-2018 studenţii din UE vor putea fi eligibili în continuare pentru obţinerea împrumuturilor de studii din partea Marii Britanii.

Avionul candidatului republican la vicepreşedinţia Statelor Unite, Mike Pence, a ieşit, de pe pista aeropotului LaGuardia din New York în timpul unei furtuni, însă nimeni nu a fost rănit. Când avionul s-a oprit, agenţii serviciilor secrete americane au verificat dacă candidatul este teafăr. Avionul se îndrepta spre New York din oraşul Fort Dodge, Iowa, unde efectuase cu dificultate o aterizare joi după-amiază, însă a rămas pe pistă. După un miting din Fort Dodge, zborul lui Pence către New York a fost întârziat din cauza vremii nefavorabile.

Campania lui Hillary Clinton debutează argumentele finale ale candidatei la preşedinţia Statelor Unite, inclusiv un spot electoral narat de actorul american Morgan Freeman. Intitulat „Exemple/ Exemplu”, spotul face o comparaţie între cariera lui Clinton şi cea a lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, poziţionându-i pe cei doi ca opţiuni: „În mâinile cui ne vom încredinţa ţara şi viitorul?”. De exemplu, spotul o prezintă pe Clinton ca fiind informată şi constantă, în timp ce Trump este prezentat ca fiind nepregătit şi nesăbuit. Campania lui Clinton a avut de asemenea şi alte spoturi de la show-urile produse de Shonda Rhimes “Scandal”, “How to Get Away With Murder” şi “Grey’s Anatomy/ Anatomia lui Grey”, dar şi unul în care apar actorii din “Empire”.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului pentru Aviaţie Civilă din Myanmar a declarat că o „aeronavă neidentificată” s-a prăbuşit în mare, în largul coastei de vest a ţării, iar autorităţile încearcă să o localizeze. Tin Maung Ni  a spus că autorităţile aviatice au fost alertate de către surse regionale despre accidentul care, potrivit unor informaţii neconfirmate deocamdată, a avut loc vineri dimineaţa. Tin Maung Ni a spus, de asemenea, că nu există informaţii că ceva ar fi în neregulă de la vreo companie care operează în larg în regiune sau care survolează Myanmarul.

SPORT

Simona Halep (4 WTA) a dezamăgit pentru al doilea an consecutiv la Turneul Campioanelor, ratând calificarea în semifinale după un meci bizar: 3-6, 6-7 cu Dominika Cibulkova (8 WTA)! Halep avea o victorie şi o înfrângere înaintea duelului cu slovaca, fiind cotată cu şanse mari să iasă din Grupa Roşie. Nu a reuşit să câştige nici măcar setul care o trimitea în careul de aşi. E clar că Halep nu învăţat din erorile făcute anul trecut, neştiind nici acum să-şi fructifice poziţia favorabilă pe care şi-a câştigat-o după o victorie convingătoare! Turneul Campioanelor este singurul din circuit care propune sistemul cu grupe, iar jucătoarele trebuie să fie capabile să gestioneze şi o înfrângere, nemaîntâlnidu-se cu o situaţie similară de-a lungul sezonului. Simona nu şi-a făcut însă temele din acest punct de vedere, deşi simţise pe propria piele cât de înşelătoare poate fi o victorie urmată de un eşec.

Steaua s-a calificat în optimile Cupei României după ce a trecut cu 2-1 de Foresta, la Suceava, iar Gigi Becali se gândeşte acum la campania de transferuri din iarnă. Patronul vicecampioanei spune că vrea să aducă doi fundaşi centrali, dar şi pe portughezul Filipe Teixeira, care a împlinit 36 de ani la începutul acestei luni. Becali spune că vârsta fotbalistului de la Astra nu constituie un impediment, în condiţiile în care acesta va semna un contract pentru o perioadă destul de scurtă. Patronul Stelei spune că şi-ar dori să-l vadă jucând mai des şi pe mijlocaşul Rareş Enceanu, dar recunoaşte că şansele mijlocaşului de 22 de ani vor veni tot mai rar, în condiţiile în care Steaua se va întări şi mai mult în ofensivă, începând din iarnă.

Sezonul de poveste avut de Leicester City anul trecut, când micuţa echipă antrenată de Claudio Ranieri a devenit campioana Angliei, după ce a răpus toate forţele din Premier League, e rememorată de fundaşul austriac Christian Fuchs într-un  articol scris pentru siteul american www.theplayerstribune.com, o platformă dedicată jucătorilor şi antrenorilor din sporturile profesioniste. Fundaşul ajuns liber de contract la Leicester chiar în vara premergătoare câştigării titlului povesteşte cele mai importante momente ale sezonului, de la întâlnirea cu algerianul Riyad Mahrez, tehnicianul Claudio Ranieri sau momentul în care Leicester a devenit oficial campioană a Angliei, după meciul Chelsea – Tottenham 2-2.

Patronul clubului FC Botoşani, Valeriu Iftime, a intrat în dialog la ProSport LIVE cu managerul de dezvoltare al FRF, Felix Grigore, care a fost observatorul partidei CS Afumaţi – FC Botoşani 1-0, din 16-imile Cupei României. Conducătorul grupării moldave s-a arătat dezamăgit de condiţiile în care echipa sa a fost nevoită să joace, precizând că infrastructura ar trebui să fie prioritară în acest moment pentru fotbalul românesc. Acesta s-a plâns că echipa sa s-a văzut pusă în situaţia de a juca pe un gazon îmbibat cu apă şi plin de noroi, în condiţii improprii pentru practicarea fotbalului.

Dublu campion olimpic la 10.000 m şi cvadruplu campion mondial, Haile Gebrselassie (43 de ani) i-a transmis Gabrielei Szabo un mesaj de susţinere pentru candidatura sa la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (15 noiembrie). Fostul recordmen mondial la maraton şi campioana olimpică de la Sydney sunt amici de aproape 20 de ani, din perioada în care câştigau prestanţă pe stadioanele lumii în probele pe distanţe lungi. Personalitate marcantă a sportului mondial, etiopianul în vârstă de 43 de ani, multiplu câştigător al Maratonului din Berlin, traseul pe care se doboară constant recorduri mondiale, spune în mesajul său video: „O cunosc de mult timp pe Gabriela Szabo, toată lumea sportului o cunoaşte. E cea mai bună alegere pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Votul vostru va ajuta sportul românesc”.

Cristian Popovici, antrenorul echipei Foresta Suceava, a declarat vineri la ProSport Live faptul că jucătorii săi au vrut să creeze un spectacol pentru suporteri în meciul pierdut cu FC Steaua Bucureşti, scor 1-2, în şaisprezecimile Cupei României. La Suceava, Ovidiu Popescu a deschis scorul în minutul 9 pentru Steaua, Marius Matei a egalat pentru gazde în minutul 18, iar Adnan Aganovic a înscris golul victoriei pentru oaspeţi în minutul 47. Tehnicianul sucevenilor a spus că s-a pus prea mult accent pe factorul financiar în acest meci de Cupă împotriva vicecampioanei României. Pe de altă parte, Popovici a observat un interes al autorităţilor locale pentru crearea unor condiţii de Liga 1 la Suceava.

Cotidianul Washington Post a prezentat  un caz tulburător, despre adevărul din spatele strălucirii gimnasticii artistice din Statele Unite ale Americii. Articolul, care preia informaţii de la ESPN (vezi aici), prezintă cazul unei foste gimnaste de top care le-a intentat un proces celor care i-au fost alături în perioada sportului de performanţă. Rămasă deocamdată în spatele cortinei anonimatului, gimnasta i-a dat în judecată pe fostul medic al echipei feminine a SUA, care a abuzat-o sexual, şi pe antrenorii Bela şi Marta Karolyi, care ar fi închis ochii la ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, cei doi tehnicieni sunt acuzaţi de implementarea unui regim bazat pe abuzuri fizice şi emoţionale.

Acţiunea în instanţă a fost depusă în California, de o sportivă în vârstă de 24 de ani, care a fost membră a echipei de gimnastică a SUA din 2004 până în 2010 (de la 12 şa 18 ani). Aceasta susţine că medicul echipe, Larry Nassar, i-a introdus degetul în vagin, pe motiv că i-ar ajusta oasele. În septembrie, o altă gimnastă americană, medaliată la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, a depus o altă plângere în instanţă cu acuzaţii similare la adresa lui Nassar. Conform celor mai recente acuzaţii, abuzul sexual a avut loc la ferma din Texas deţinută de familia Karolyi, care a servit drept cartier general de pregătire al lotului olimpic feminin al SUA începând cu 2001. Bela şi Marta Karolyi ar fi închis ochii a abuzul lui Nassar şi au instituit un ”regim de intimidare şi frică”, prin lovirea şi traumatizarea sportivelor. Acestea erau lipsite de hrană şi apă, erau umilite, spunându-li-se că sunt grase, şi erau puse să-şi dea hainele jos pentru a fi judecate de colege.

Prima parte a campionatului intern a adus multe date interesante pentru microbişti, dar şi pentru amatorii de pariuri sportive. Specialiştii Betano.com au realizat o analiză a primelor 13 etape din Liga 1, care în formatul său nou cuprinde 26 de etape şi apoi play-off pentru cei mai buni şi play-out pentru cei mai slabi. Cele 13 etape din Liga 1 disputate până acum au scos în evidenţă favoritele la câştigarea sezonului regulat. Cel mai incisiv atac este al celor de la CFR Cluj, fotbaliştii ardeleni marcând 23 de goluri (medie de 1,7 goluri pe meci) şi având cel mai bun golaveraj (+12). Dacă CFR nu ar fi fost depunctată, acum ar fi fost pe un meritoriu loc 3.

Campioana en-titre, Astra Giurgiu, cotată cu şansa a doua la titlu la startul acestei ediţii, nu excelează prin nimic în acest tur, fiind mai aproape de retrogradare decât de podium. Favorita „pe hârtie” a fost Steaua în vară, iar militarii au confirmat predicţiile caselor de pariuri, conducând plutonul având şi cea mai bună apărare, doar 10 goluri primite. Roş-albaştrii au şi cele mai mari şanse (cota 1,01) să termine pe unul dintre primele două locuri la finalul campionatului, fiind urmaţi de surprizele plăcute ale sezonului 2016/2017, Viitorul şi Craiova (2,15) şi de marea rivală, Dinamo (3,00).

Florin Lampagiu este ultimul produs al “regizorului” Mihai Constantin de la Scoprions Iaşi, omul care i-a lansat pe orbita sporturilor de contact pe Cătălin Moroşanu şi pe Sebastian Ciobanu. Mihai Constantin s-a trezit cu Lampagiu în uşa sălii anul trecut. Florin, de loc din satul Scânteia de lângă Iaşi, îl văzuse pe Moroşanu luptând şi îşi dorea să fie ca el. Până în momentul de faţă, Rambo din Copou a disputat două meciuri de MMA şi alte două de kickboxing, câştigându-le pe toate. Lampagiu va lupta luni 31 octombrie la Circul Globus din Bucureşti, de la ora 20:00, în Divizia MMA, gala urmând a fi transmisă live de Sport.ro.

Conducerea clubului CSM Politehnica Iaşi a stabilit preţurile biletelor pentru meciul cu Steaua Bucureşti, de duminică, programat pe stadionul din Copou, de la ora 20.30. Faţă de meciurile precedente din acest sezon, oficialii ieşeni au decis să majoreze preţurile la fiecare sector. Astfel, un tichet la peluze la meciul cu Steaua va costa 15 lei, biletele la tribunele A şi B – 30 lei, iar cele la tribunele 0A şi 0B – 50 lei. La tribuna 0, un tichet va costa dublu decât înainte, adică 80 lei. Biletele vor putea fi cumpărate de la magazinul oficial CSM Poli Iaşi din Iulius Mall – etajul 2 si la stadionul “Emil Alexandrescu”.

PROGNOZA METEO
28 Octombrie 2016

Valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai rece decât ar fi normal la aceastã datã, în special în jumãtatea de sud-est a țãrii. În cursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorãri în jumãtatea de sud a teritoriului, dar și în regiunile estice; izolat va ploua slab în sud-vest, iar în rest vor fi condiții de burnițã. Pe timpul nopții înnorãrile vor cuprinde nordul și centrul, iar precipitațiile se vor semnala local în zona Carpaților Orientali, unde la peste 1500 m altitudine vor predomina ninsorile. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificãri local în sud-est, mai ales spre sfârșitul intervalului când în zona montanã va sufla tare. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 13 grade, iar cele minime între -3 și 5 grade. Dimineața izolat va fi ceațã, iar spre sfârșitul nopții în centru și în sud vor fi condiții de brumã.

Bucuresti

Vremea se va menține mult mai rece decât ar fi normal în aceastã perioadã din an. Cerul va avea înnorãri în cursul zilei, iar noaptea va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 9 grade, iar cea minimã va fi de 1…3 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *