Stiri pe scurt 28 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 28 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 martie. La data de 28 martie 2005 opinia publică a aflat de răpirea în Irak de către grupări paramilitare a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci de la Prima Tv şi lui Ovidiu Ohanesian de la România Liberă. Aceştia au stat în detenţie 55 de zile.

Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat. Poliţiştii spun că minorul obişnuia să acceseze internetul şi povestea des despre un joc virtual, fiind vorba, din primele informaţii, despre Balena Albastră. Anchetatorii au ridicat o unitate de calculator şi două telefoane mobile. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Din primele informaţii, copilul ar fi povestit colegilor că se joacă Balena Albastră. Prima victimă din România a acestui joc a fost o tânără de 19 ani, instituţionalizată la Codlea, care ar fi primit un cod pe telefonul mobil şi locaţia unde ar fi fost în siguranţă pentru a se sinucide. Fata a anunţat imediat conducerea centrului în grija căruia era şi, ulterior, poliţia.

Jocul „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România. După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii români au început o campanie de prevenire. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire. Jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova. Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie.

Tribunalul Bucureşti a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul deputat PMP Adrian Gurzău cu DNA, acesta fiind condamnat, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul Carpatica. Decizia nu este definitivă. Contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015, iar obiectul acestuia îl constituia „furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing”, pe o durată minimă de 5 ani”, valoarea totală fiind de 270.000 de euro.

Samsung speră să recondiţioneze cele 2,5 milioane de smartphone-uri Galaxy Note 7 pe care le-a rechemat în service din cauza faptului că mai multe telefoane au luat foc, problema identificată fiind la baterie. Dacă autorităţile locale şi furnizorii sunt de acord, este posibil ca Samsung să revândă telefoanele, în contextul în care a existat cerere. Compania a prezentat, de asemenea, două alte propuneri pentru reciclarea dispozitivelor, inclusiv detaşarea componentelor şi recuperarea metalelor utilizate. Gigantul IT a spus că va stabili cu autorităţile de reglementare şi cu furnizorii şi va măsura cererea locală pentru a determina când şi unde vor relansa dispozitivele recondiţionate. Samsung va lansa miercuri, 29 martie, noul dispozitiv Samsung 8.

Dependenţii de cafea au reuşit să creeze diverse combinaţii ingenioase de-a lungul anilor, cafeaua meringue, cafeaua cu unt şi chiar o variaţie de cafea cu ciuperci, dar iată, totuşi, că printre acestea şi-a găsit locul un nou trend: espressotonic. Încercând să-şi resusciteze dependenţa de cofeină, radicalii au decis să adauge apă tonică în ecuaţie. Iată noua creaţie: espresso tonic. Deşi ciudăţică, combinaţia poate fi deja găsită în meniurile cafenelelor din Tokyo, Melbourne, Sockholm sau Berlin, în timp ce hashtag-ul #espressotonic se găseşte pe aproape fiecare cont de Instagram. Este o combinaţie care pare cam neferictă, din cauza gustului amar al celor două băuturi, dar entuziaştii nu se lasă. Potrivit lor, e cea mai cool chestie de băut acum. Unii hipsteri merg atât de departe încât îşi creează propriile versiuni ale băuturii adăugând în ceaşcă diverse condimente precum mentă, rozmarin, coajă de portocală sau cireşe.

Anca Boagiu a fost realeasă, în funcţia de preşedinte PNL Sector 2, cu o largă majoritate, îndemnând partidul la unitate, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu, înscrişi în cursa pentru şefia PNL, dar şi europarlamentarul Theodor Stolojan, exprimându-şi susţinerea pentru candidatura sa. Boagiu a susţinut că îşi doreşte ca cei care s-au aşezat „în linie de luptă” Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu, dar şi cei care îşi vor anunţa în perioada următoare candidatura la preşedinţia partidului să rămână „camarazi, ca în seara” alegerilor interne ale filialei PNL Sector 2. Viceprimarul PNL Dan Cristian Popescu deşi nu a fost prezent la alegerile interne a transmis un mesaj care a fost citit de un coleg de partid, transmitându-le membrilor filialei: „Împreună vom face România să meargă înainte. Avem o echipă fantastică. Adevărul ne va elibera de populism”.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, că ne apropiem de un prag în care majorarea datoriei publice ne vulnerabilizează şi creşte riscul de recesiune. De aceea, este bine să folosim această perioadă de boom economic pentru a ţine sub control datoria publică. Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că, riscurile sunt destul de mari dacă nu facem corecţii şi execuţia continua la fel ca în primele luni. Astfel, există riscul să avem un deficit mai mare de 3%. Ionuţ Dumitru spune că, pe de ată parte, datoria publică este la un nivel destul de înalt pentru nivelul nostru de dezvoltare.

Conform datelor făcute de Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane de lei, respectiv 0,05% din PIB, faţă de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

Un accident rutier a avut loc, în jurul orei 4.00, la intersecţia dintre Şoseaua de Centură şi Splaiul Independenţei, fiind implicate două maşini. În urma impactului unul dintre autoturisme a plonjat în râul Dâmboviţa, şase persoane fiind transportate la spital. În maşina care a căzut în apă se aflau cinci bărbaţi, trei dintre ei fiind găsiţi în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator. Cei trei au fost resuscitaţi şi stabilizaţi. În al doilea autoturism se afla un alt bărbat, fiind şi el transportat la spital.

Instanţa supremă ar trebui să anunţe, prima sentinţă în dosarul Gala Bute, în care este judecată Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului a declarat, la secţia de poliţie la care a mers în cadrul controlului judiciar, că se aşteaptă la achitare. Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen al procesului, pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute” în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită. Tot închisoare au cerut procurorii şi pentru fostul ministru Ion Ariton, dar şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu. În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă, care au făcut cu toţii acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.

Patru poliţiştii de la Secţia 4 din Capitală sunt cercetaţi disciplinar de superiori după ce au apărut imagini în care aceştia fac grătar în timpul serviciului. Filmul apărut pe internet îi arată pe cei patru poliţişti, aflaţi în timpul serviciului, la o hală părăsită, unde fac grătar şi ascultă muzică. Poliţia Capitalei anunţă că oamenii legii sunt cercetaţi disciplinar, stabilindu-se că filmarea a fost făcută în urma cu zece zile, în timpul programului, în intervalul 17.00-18.00. Poliţiştii au fost deja audiaţi în cadrul anchetei.

Compania de consultanţă CTIR Group a publicat luni un studiu potrivit căruia 92% din oamenii de afaceri care au trecut printr-un eşec se retrag din antreprenoriat, considerând pierderea ca „o sentinţă pe viaţă”. O analiză de piaţă comandată de CITR arată că 69 din 100 de manageri pun dificultatea activităţii companiei pe seama conducerii defectuoase, neperformante, mai degrabă decât pe contextul economic (scăderea comenzilor, diminuarea numărului de clienţi, contractarea pieţelor). Conform studiului „Value of Failure”, realizat cu ajutorul datelor Eurostat şi finanţat de Comisia Europeană, 92% dintre oamenii de afaceri care au trecut printr-un eşec renunţă la antreprenoriat, deşi, conform experţilor, se află în cel mai propice moment din punctul de vedere al experienţei şi au şanse mai mari de reuşită cu un nou business.

Veniturile bugetului consolidat au fost în primele două luni din an cu 1,4% mai mici decât cele din ianuarie – februarie 2016, dar o veste bună pentru buget este că ele au crescut în februarie, faţă de februarie 2016, cu 4,5%, ceea ce oferă perspectiva unei reveniri, care este însă, deocamdată, departe de a fi liniştitoare, având în vedere că bugetul este construit pe un scenariu de creştere a veniturilor cu 14%. Pe primele două luni, veniturile sunt afectate de prăbuşirea neaşteptată din ianuarie, când încasările la buget au scăzut cu aproape 6%, în special din cauza căderii severe înregistrate la TVA, cu un minus de 25% (urmare a vânzărilor slabe din decembrie 2016). În februarie însă, prima lună care înregistrează, de fapt, situaţia TVA din 2017, veniturile din această sursă au crescut cu 2,5% faţă de februarie 2016.

Cheltuielile totale au fost mai mici în februarie cu 3,4% faţă de februarie 2016, dar aici nu există niciun semn bun pentru că întreaga tăiere este de la cheltuielile de investiţii. Au scăzut, astfel, cu 1,7 miliarde de lei cheltuielile efectuate în proiecte cu fonduri UE – 192 de milioane în februarie curent faţă de aproape 2 miliarde de lei în februarie 2016.

Cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 5,7%, până la 396 de milioane de lei. Au scăzut uşor şi cheltuielile de bunuri şi servicii, cu 3,4%, până la 2,6 mld. lei. În rest, în februarie, creşterile sunt pe linie, de aşteptat, de altfel, date fiind majorările salariale şi de pensii. Astfel, cheltuielile cu salariile au crescut major, cu aproape 19%, până la aproape 5,5 miliarde de lei. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut şi ele, februarie/februarie, cu 9,4%, până la 7,2 mld. lei.

În privinţa veniturilor, în februarie, faţă de februarie 2016, au scăzut veniturile din impozitul pe profit, cu 7%, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 1%, deşi salariile au avansat semnificativ (inclusiv salariul minim pe economie a crescut), ceea ce ar fi trebuit să însemne venituri mult mai mari la buget. Veniturile din TVA au cres­cut cu 2,5%, dar s-au redus semnificativ cele din accize, cu 12%. Banii primiţi de la UE sunt nesemnificativi, doar 107 milioane de lei. Per total, veniturile au crescut în fe­bruarie 2017 faţă de februarie 2016 cu 4,5%.

Deputaţii au adoptat, luni, pe articole iniţiativa pentru revizuirea Constituţiei, în sensul stabilirii că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, Gabriel Andronache (PNL) afirmând că mamele care îşi cresc singure copiii vor fi lipsite de protecţia Constituţiei. PSD, ALDE, PMP şi deputaţii PNL Daniel Gheorghe şi Ben-Oni Ardelean au declarat că vor susţine la votul final iniţiativa cetăţenească pentru modificarea Constituţiei. Deputaţii USR nu au luat cuvântul în dezbaterile din plen. Deputaul ALDE Varujan Vosganian a susţinut că „şansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care îşi educă odraslele în spritul valorilor tradiţionale”.

Pentru aceia care spun că Uniunea Europeană nu poate supravieţui din cauza divergenţelor economice dintre ţările membre, Statele Unite ar putea veni ca o revelaţie. Cea mai mare economie a lumii are multiple focare de crize financiare, state excesiv de cheltuitoare şi altele rătăcite în recesiune şi cu toate acestea nu i se cântă prohodul. Guvernul statului Illinois cheltuie aproape la fel de mult ca oricare alt stat american cu excepţia unui singur domeniu, unul care distruge bugetul, după cum le-a explicat congresmenilor Thomas Walstrum, economist la Federal Reserve Bank of Chicago.

Fondurile de pensii din acest stat au un deficit de peste 130 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât bugetul operaţional, scrie Illinois News Network. Cheltuielile cu pensiile reprezintă un sfert din cheltuielile anuale ale Illinois. Dintre oraşe, campion la cheltuială este Chicago, responsabil pentru mai mult de jumătate din datoria locală de 50 de miliarde de dolari acumulată în timp de municipalităţi pentru plata pensiilor. Deficitul bugetar al statului a început să se dezvolte în urmă cu mulţi ani.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) critică intenţia Primăriei Generale a Capitalei de a introduce linii RATB în zona Bucureşti-Ilfov, considerând că măsura ar fi o încălcare a legislaţiei şi ar face concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi care au câştigat licitaţiile pentru a opera pe aceleaşi linii de transport rutier de persoane. Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR a adăugat că preţul unui astfel de autobuz este între 70.000 şi 150.000 de euro, la care se adaugă alte cheltuieli de mentenanţă, salarii, taxe şi impozite. În acest moment circulă 180 de mijloace de transport ale firmelor private care au câştigat licitaţiile pentru a opera pe liniile Bucureşti-Ilfov.

În opinia COTAR, iniţiativa Primăriei Generale de extindere a liniilor RATB ar putea falimenta firmele care operează în prezent pe aceste rute, ceea ce va afecta nu doar afacerile private, ci şi bugetul statului şi bugetul PMB. La şedinţa de Consiliu General care va avea loc miercuri, 29 martie se va discuta şi modificarea Hotărârii C.G.M.B nr.267/29.10.2010 pentru aprobarea programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate pe raza Municipiului Bucureşti şi a Judeţului Ilfov, a modelului licentei de traseu şi a contractului de transport public între Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi oraşele/comunele din Judeţul Ilfov.

Poliţiştii din Capitală fac, 22 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Prahova, Ialomiţa şi Vâlcea, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul prestării serviciilor de pază şi service auto. Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii au înregistrat în evidenţa contabilă şi au declarat organelor competente achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 7.000.000 lei, iar suma ce formează obiectul procesului de spălare a banilor este de aproximativ 12.000.000 lei.

Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică. Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este suprasolicitat. Unicul laborator de imagistică prin rezonanţă magnetică din judeţul Gorj este insuficient pentru bolnavii care aşteaptă chiar şi de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigaţii medicale. Pe lista de aşteptare se află peste 700 de persoane. Faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.

Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, porneşte de la 400 de lei. Pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu există liste de aşteptare. Examenul este efectuat gratuit, iar cazurile urgente sunt preluate imediat, iar celelalte în câteva zile de la solicitare. Bolnavii din Bistriţa aşteaptă între 6 şi 9 luni pentru o investigaţie RMN. Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

O femeie de 37 de ani a murit, în urma unui accident rutier care a avut loc pe podul Pipera. Tânăra era pasager al unui taxi, transmite Bridaga de Poliţie Rutieră a Capitalei. În zona în care a avut loc accidentul se circulă înrgreunat. Taxiul ar fi pierdut controlul direcţiei în timp ce cobora pe pod, a lovit parapetul despărţitor al celor două sensuri de mers, a pătruns pe trotuar şi s-a răsturnat. În urma impactului, femeia de 37 de ani a murit, şoferul fiind rănit uşor. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Rebelii sirieni sprijiniţi de Statele Unite au preluat controlul asupra unei baze aeriene a Stat Islamic în apropiere de Raqqa, a anunţat un reprezentant al Forţelor Siriene Democratice (SDF), o coaliţie de arabi şi kurzi sirieni. Talal Sello, un purtător de cuvânt al SDF, au anunţat că au preluat controlul asupra aeroportului militar Tabqa. o bază aeriană ocupată de militanţii Stat Islamic în anul 2014. Stat Islamic a executat apoi militarii capturaţi aici. Capturarea bazei aeriene este parte a ofensivei SDF care are drept scop să elibereze oraşul Tabqa şi barajul din zonă. Recent, organizaţia teroristă Stat Islamic a avertizat asupra riscului prăbuşirii barajului Tabqa, acuzând coaliţia internaţională coordonată de SUA că ar fi bombardat instalaţia, lucru negat de coaliţie.

Experţii ruşi vor inspecta marţi o instalaţie militară din România, în concordanţă cu prevederile Documentului de la Viena privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE. Oficialul rus nu a precizat mai exact locul unde se va desfăşura inspecţia. Documentul de la Viena, adoptat în anul 2011, are rolul de a spori încrederea şi securitatea în spaţiul OSCE prin schimbul de informaţii militare între statele membre, incluzând inspecţii şi trimiterea de observatori militari. Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat marţi că inspecţia pe care experţii din Rusia o fac la o instalaţie militară din România este „o acţiune normală”, care nu reprezintă „nicio problemă” din punctul de vedere al României.

Statele Unite şi-au semnalat opoziţia faţă de iniţiativa a peste o sută de state de a demara discuţii în cadrul ONU privind un acord internaţional de interzicere a armamentului nuclear, negocierile pe această temă fiind boicotate şi de Franţa, M.Britanie, Israel şi Rusia. Încă dinainte de începutul conferinţei, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, s-a pronunţat împotriva acestei iniţiative, citând situaţia actuală la nivelul securităţii globale. Haley a estimat că „aproape 40 de ţări” nu participă la negocierile pe tema iniţiativei propuse de Austria, Irlanda, Mexic, Brazilia, Africa de Sud şi Suedia.

Statele despre care se ştie sau se crede că au în posesie armament nuclear au votat împotrivă ori s-au abţinut de la vot. Marea Britanie, Franţa, Israel, Rusia şi Statele Unite au votat contra propunerii, în timp ce China, India şi Pakistan s-au abţinut de la vot. Chiar şi Japonia, singura ţară care a suferit de pe urma atacurilor cu arme nucleare, în 1945, a votat împotriva iniţiativei, afirmând că negoicierile ar putea submina progresul privind dezarmarea nucleară.

Uniunea Europeană ar trebui să studieze opţiunea restricţionării acordării de vize pentru oficialii de rang înalt din statele africane şi din alte zone care refuză repatrierea imigranţilor ilegali. La finalul unei reuniuni UE la Bruxelles, oficialul german a declarat că ar trebui folosite toate mijloacele disponibile pentru a asigura cooperarea ţărilor non-UE în chestiunea deportării imigranţilor care nu primesc statutul legal de refugiat. În condiţiile în care Uniunea Europeană se confruntă cu un flux relativ constant de imigranţi, guvernele UE sunt tot mai iritate de refuzul multor ţări din Africa şi Asia care refuză să accepte repatrierea propriilor cetăţeni care au emigrat ilegal.

Alianţa Nord-Atlantică va investi trei miliarde de euro în sateliţi pentru comunicaţii militare şi echipamente de securitate cibernetică, semnalând eforturile NATO de adaptare la noile ameninţări cu care se confruntă organizaţia. Un oficial din cadrul Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informaţii a declarat că planurile includ investiţii de 1,7 miliarde de euro în sateliţi de comunicaţii care să îmbunătăţească coordonarea trupelor, avioanelor şi navelor alianţei, ajutând inclusiv la utilizarea dronelor. Nu este clar dacă NATO va investi în lansarea unor noi sateliţi de comunicaţii militare sau doar va fi vorba de intensificarea utilizării sateliţilor americani şi ai altor state din alianţă. Oficialii NATO au declarat că numărul atacurilor cibernetice vizând reţelele alianţei a crescut de cinci ori în ultimii trei ani, existând suspiciuni că Rusia este responsabilă pentru o parte însemnată din aceste atacuri.

David Davis, ministrul pentru Brexit, a declarat că Guvernul de la Londra are un „plan de urgenţă vast” pentru cazul în care Marea Britanie nu reuşeşte să ajungă la un acord cu UE privind ieşirea ţării din Blocul comunitar, adăugând că nu este deloc un scenariu dorit de Guvern. Ministrul britanic a subliniat că acesta este un scenariu pe care Guvernul nu ar dori să-l vadă realizat, adăugând că autorităţile au folosit cele nouă luni după referendumul privind Brexit pentru a pregăti planuri. Davis a mai afirmat că Marea Britanie îşi va achita obligaţiile financiare faţă de Uniunea Europeană. însă a respins informaţiile că valoarea acestora s-ar ridica la 50 de miliarde de lire sterline.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a ţinut o conferinţă de presă, unde atenţia publicului a fost îndreptată către igiena orală a acestuia. În timpul conferinţei, cei din sală au fost distraşi de o bucată de salată, care îi rămăsese între dinţi lui Spicer. Bineînţeles, internauţii nu l-au lăsat să scape atât de uşor. Platforma Twitter a fost inundată de glume şi filmuleţe cu purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Trupul lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean care a fost ucis luna trecută, se află în continuare în Kuala Lumpur. Malaysia încearcă să obţină eliberarea a nouă cetăţeni blocaţi în Phenian după ce Coreea de Nord, deranjată de suspiciunile generate de investigaţia Poliţiei de la Kuala Lumpur, a impus o restricţie de călătorie malaezieilor care vor să păsăsească statul nord-coreean. Drept răspuns, Malaysia a impus la rândul său o rstricţie de călătorie şi a cerut Coreei de Nord să îi elibereze imediat pe toţi cetăţenii săi.

In cadrul unei intervenţii pentru o „dispută de familie” în nord-estul Parisului, „încă de când a fost deschisă uşa”, un bărbat a agresat un funcţionar, rănindu-l cu o armă albă. Unul dintre colegi a deschis apoi focul, împuşcându-l mortal pe agresor. Familia defunctului neagă această versiune de desfăşurare a faptelor. Bărbatul împuşcat mortal, care se afla cu cei patru copii cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani, era pe punctul de a tăia peşte. Tatăl „nu a lovit” şi „nu s-a năpustit” asupra poliţiştilor, care ar fi „tras focuri de armă fără avertisment”.

China a cerut Franţei, să apere „securitatea şi drepturile” cetăţenilor săi, la două zile după ce un chinez a fost împuşcat mortal de poliţişti la Paris în cadrul unei intervenţii pentru o „dispută de familie”. În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a indicat faptul că Beijingul şi-a exprimat în mod oficial nemulţumirea în faţa autorităţilor franceze şi a cerut ca Parisul „să facă lumină în acest caz”.

Mama atacatorului din Westminster, Khalid Masood, a declarat că este „şocată, întristată şi împietrită” de acţiunile fiului său. Janet Ajao a spus că „a vărsat multe lacrimi pentru oamenii care au căzut victime acestui incident oribil”. Masood a omorât trei oameni când a intrat cu un autoturism miercurea trecută, în pietonii aflaţi pe podul Westminster. Apoi, acesta a înjunghiat mortal un poliţist înainte de a fi împuşcat mortal. Între timp, reprezentanţii poliţiei au declarat că nu există dovezi între Madood şi aşa-zisul Stat Islamic sau între atacator şi organizaţia teroristă al-Qaeda.

Autorităţile britanice nu au găsit nicio dovadă că autorul atacului terorist de la Londra ar fi avut legături cu reţelele extremiste Stat Islamic sau Al-Qaida, a declarat un ofiţer din cadrul forţelor antiteroriste ale poliţiei, care a precizat că atacatorul era clar „interesat de jihad”. Oficialul britanic a mai adăugat că atacul de săptămâna trecută „pare să fie bazat pe tehnici puţin sofisticate şi lowcost copiate de la alte atacuri”. Basu a mai spus că nu există dovezi că Massod s-ar fi radicalizat în timpul detenţiei,în 2003, descriind acest lucru drept pură „speculaţie”. Neil Basu a mai spus că Masood nu era considerat o ameninţare de către servicile de seucirtate sau de poliţia contra-terorist.

Coreea de Nord a testat săptămâna trecută un motor despre care se crede că ar putea fi folosit pentru a propulsa o rachetă intercontinentală. Acesta ar fi cel de-al treilea test efecutat cu „o tehnologie similară” în ultimele câteva săptămâni, fapt ce ar semnala eforturile regimului nord-coreean de a dezvolta o rachetă balistică nucleară care să poată ataca ţinte de pe teritoriul Statelor Unite. Regimul de la Phenian a efectuat săptămâna trecută şi un nou test balistic, însă acest a fost un eşec, au declarat oficiali sud-coreeni şi americani. Autorităţile militare americane au comunicat că a fost detectată lansarea unei rachete, însă se pare că aceasta a explodat la câteva secunde după decolare.

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis că sancţiunile impuse de UE la adresa firmelor din Rusia pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina sunt valide, după ce compania Rosneft a contestat validitatea acestor măsuri în justiţia britanică. Compania rusă Rosneft din domeniul gazelor şi energie a deschis o acţiune legală în Marea Britanie împotriva sancţiunilor, cerând anularea deciziei liderilor UE privind restricţionarea anumitor tranzacţii financiare şi comerciale cu Rusia. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon s-a declarat frustrată de faptul că premierul britanic Theresa May nu a făcut nicio concesie pe tema cererilor liderilor de la Edinburgh pentru un acord de Brexit distinct în cazul Scoţiei. Nicola Sturgeon şi Theresa May au avut o întrevedere la un hotel din Glasgow, cu doar o zi înainte ca Parlamentul de la Edinburgh să reia dezbaterea cu privire la independenţă Scoţiei, în urma căreia este de aşteptat ca Sturgeon să primească autoritatea pentru organizarea unui nou referendum. Premierul scoţian a declarat ulterior că discuţiile au fost cordiale şi a urat succes Theresei May la negocierile cu UE, adăugând că Guvernul din Scoţia doreşte să joace un rol constructiv în cadrul acestor negocieri. Sturgeon s-a arătat nemulţumită de fapul că May nu a dorit să discute descentralizarea la nivelul Scoţiei a puterilor pe care Marea Britanie le va recăpăta de la UE.

Guvernul canadian va legaliza marijuana de uz recreaţional până la 1 iulie 2018 – o mişcare care ar împlini una dintre promisiunile lui Justin Trudeau făcute în cadrul campaniei electorale. Canada poate deveni astfel prima ţară din G7 care legalizează complet uzul de marijuana, întrucât marijuana de uz medical este deja legală aici. De când a devenit premier, Trudeau a vorbit public despre nevoia de a legaliza marijuana de uz recreaţional, argumentând că astfel drogul va fi ţinut departe de copii, iar profiturile nu ar ajunge în mâinile celor pe care el îi numeşte ”elemente criminale”.

La scurt timp după ce a ajuns la putere, guvernul condus de Trudeau a semnalat că legislaţia va rămâne o prioritate, promiţând să o dezvăluie până în primăvară. Canadienii care vor să îşi cultive propriile plante vor fi limitaţi la doar 4 plante per gospodărie. Guvernele provinciale vor decide cum va fi vândută planta şi la ce preţ. În timp ce guvernul federal va stipula că vârsta cumpărătorilor trebuie să fie de cel puţin 18 ani, cele provinciale ar putea seta o limită de vârstă mai ridicată dacă vor.

SPORT

Simona Halep (5 WTA) s-a calificat, în sferturile de finală ale turneului de la Miami după o revenire fabuloasă în faţa australiencei Samantha Stosur. Condusă cu 6-4, 5-2, românca a salvat o minge de meci, a câştigat setul al doilea cu 7-5, iar în setul decisiv nu i-a mai dat nicio şansă adversarei, câştigând, scor 4-6, 7-5, 6-2, după două ore şi 10 minute. Halep şi-a egalat, astfel, performanţa din 2016 de la Miami şi va juca pentru un loc în semifinale cu britanica Johanna Konta, numărul 11 WTA. Simona Halep a dat, unul dintre cele mai importante teste ale acestui sezon învingând-o pe Samantha Stosur, punând în scenă una dintre cele mai importante reveniri ale carierei.

România nu a impresionat şi a rispit în mare parte şansele de calificare la Campionatul Mondial din 2018 după 0-0 cu Danemarca, la Cluj. Chiar dacă echipa nu a făcut un joc bun, o parte dintre jucători au avut prestaţii apreciate. Printre cei remarcaţi se numără şi Romario Benzar, de Viitorul. Nu doar suporterii naţionalei au fost cei care au apreciat evoluţia lui Benzar, ci şi scouterii lui Galatasaray. Potrivit presei turce, clubul din Istanbul a trimis oameni pe Cluj Arena pentru a-l monitoriza pe Benzar. Conform jurnaliştilor turci, emisarii celor de la Galata i-au întocmit un raport favorabil lui Benzar şi l-au recomandat pentru transfer. Este de aşteptat ca în perioada de transferuri din vară, turcii să îi înainteze o ofertă lui Gică Hagi pentru jucător.

Cosmin Contra speră ca dinamoviştii excluşi de la naţionala U21 să înveţe din experienţa negativă din cantonamentul din Spania şi să-i demonstreze pe teren că regretă cu adevărat ieşirea în decor. Tehnicianul lui Dinamo este îngrijorat că echipa sa nu a marcat în primele două meciuri din play-off, însă speră să reuşească acest lucru în partida cu CS U Craiova. Dinamoviştii au efectuat un mini stagiu de pregătire la Braşov în pauza prilejuită de meciul echipei naţionale cu Danemarca, iar Contra este mulţumit de felul în care s-au pregătit elevii săi.

Lupta pentru titlu continuă în Liga 1 după ce echipele au luat o pauză prilejuită de partida României cu Danemarca, din preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din Rusia. În acest weekend vom avea un nou episod al întâlnirilor FCSB – Dinamo, meci care se va disputa pe Naţional Arena, duminică de la 20:30. Chiar dacă Dinamo mai are un meci până la derby, jocul cu CSU Craiova din Cupa României, ambele echipe au intrat deja în pregătirile pentru jocul de duminică. Vedetele FCSB au fost mobilizate pentru o vizită la cei pe care elevii lui Laurenţiu Reghecampf vor să îi ”convertească” drept fani. Denis Alibec, Florin Tănase şi Harlem Gnohere au vizitat Şcoala Gimnazială ”Tudor Arghezi” din Bucureşti acolo unde au acordat autografe, au participat la o sesiune de selfie-uri şi au schimbat câteva pase cu cei mici.

România a remizat pe teren propriu cu Danemarca, scor 0-0, iar şansele de calificare la Campionatul Mondial din Rusia au rămas doar la nivel teoretic. Adrian Mutu, fost căpitan al echipei naţionale, este de părere că Daum nu a fost tocmai inspirat atunci când a decis să schimbe tactica. Mutu dă vina şi pe jucători pe care îi acuză de indiferenţă. După cinci etape scurse din actuala campanie de calificare, România se află pe locul 4, cu 6 puncte. Muntenegru, cu 7 puncte, ocupă în acest moment poziţia a doua – loc de baraj, iar lider autoritar este Polonia cu 13 puncte.

Echipa, dar şi oamenii din conducerea clubului Shanghai Shenhua din China au avut o dimineaţă nefastă. Şi-au văzut stadionul arzând, fără să poată interveni. Flăcările şi fumul negru au blocat traficul, iar trecătorii nu au ezitat şi au pozat evenimentul. Din fericire, în urma incendiului inopinat nu au fost înregistrare victime, însă pagubele materiale sunt majore, atât în exteriorul stadionului, cât şi în interior. Autorităţile din Shanghai Hongkou District şi poliţia investighează cauza incendiului, iar o primă ipoteză este că focul ar fi luat naştere din cauza lucrărilor de modernizare din interiorul stadionului.

Echipa Shanghai Shenhua are programat pe 16 aprilie primul joc de pe teren propriu împotriva clubului Changchun Yatai. Oficialii clubului încă nu ştiu dacă reparaţiile vor fi făcute în timp util şi dacă partida va putea fi jucată acasă. Argentinianul Carlos Tevez a semnat în această iarnă cu formaţia chineză pe un salariu săptămânal de 710.000 euro. Alături de el, joacă şi fostul jucător al lui Chelsea şi Besiktas, Demba Ba, dar şi Obafemi Martins, trecut şi el prin fotbalul englezesc la Birmingham. Stadionul Hongkou este primul stadion profesionist de fotbal din China, inaugurat în martie 1999.

Veste uriaşă pentru unul dintre cei mai talentaţi boxeri români. Viorel Simion (35 de ani, 21-1, 9KO) va lupta în cea mai aşteptată gală a primăverii, programată pe 29 aprilie la Londra, pe celebrul stadion Wembley. Capul de afiş al galei este meciul Wladimir Klitschko – Anthony Joshua, la categoria grea. Soarele (Mercur) a apărut pe strada lui Viorel Simion. Pugilistul aflat sub contract cu King Promotion, compania deţinută de Sorin Florea – patronul de la Mercur Casino, se va bate pe 29 aprilie cu englezul Scott Quigg (28 de ani, 32-1, 24KO) pentru centura WBA International la categoria pană. Trofeul îi aparţine în acest moment englezului, dar este foarte probabil ca în joc să intre şi centura IBF Intercontinental, pe care o are Viorel Simion. Meciul a fost perfectat de King Promotion prin Bogdan Muşat.

Scott Quigg este un pugilist cotat la cinci stele pe siteul de specialitate boxrec. A deţinut centura mondială WBA la super-cocoş, între 2013-2016, timp în care a apărat-o cu succes de patru ori. Anul trecut a urcat o categorie, când a şi cucerit centura WBA International. Quigg are în palmares două victorii la ploielşteanul Gheorghe Ghiompirică, ambele obţinute la puncte în 2008. Englezul este reprezentat de Eddie Hearn, promoterul galei din 29 aprilie. Sorin Florea, patronul de la King Promotion, este convins că Viorel Simion poate câştiga marea partidă de luna viitoare. Viorel Simion a boxat ultima dată în octombrie 2016, când s-a impus la puncte, prin decizie unanimă, în meciul cu Andoni Gago.

Prima gală Superkombat, transmisă de celebrul post american CBS Sports Network, va avea loc pe 7 aprilie la Pavilionul Central al complexului Romexpo, urmând să programeze 11 meciuri, dintre care 4 eliminatorii la categoria grea pentru marea finală a anului. Aşa cum se arată într-un comunicat, evenimentul la care vor participa luptători din România, Elveţia, Australia, Grecia, Polonia, Spania, Marea Britanie şi Maroc va beneficia de cea mai mare producţie de televiziune la o gală de sporturi de contact din România din ultimii 15 ani. Din program nu vor lipsi luptători români precum Sebastian Cozmâncă (ascensiunea anului 2016), Cristian Ristea, Bogdan „Ciobanul” Năstase, Adelin Mihăilă, Eduard Chelariu, Valentin „Pistolarul” Bordianu şi Dumitru Ţopai. De asemenea, va avea loc şi un meci eliminatoriu pentru titlul mondial la categoria semigrea între spaniolul Imanol Rodriguez şi elveţianul Daniel Stefanovski.

Mihai Bujor (HC Vaslui) a fost desemnat cel mai bun handbalist al etapei a 25-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin, după ce echipa lui a obţinut o victorie mare la Chiajna cu Steaua, scor 20-18. Un jucător polivalent în linia de 9 metri, Mihai Bujor a înscris 7 goluri, fiind practic dirijorul echipei în acest meci. El a fost susţinut la înălţime şi de portarul Bogdan Pralea, care a apărat fantastic în multe momente cheie. În urma acestui rezultat, HC Vaslui a obţinut în premieră calificarea în play-off-ul campionatului, fiind la cea mai bună performanţă din istoria recentă a clubului. Săptămâna viitoare, după ultima etapă a sezonului regulat, se va anunţa cea mai bună echipă a campionatului, dar şi cel mai bun ”7” al jucătorilor români, pe baza punctelor individuale acumulate în cele 26 de etape.

Campioana olimpică Laura Badea Cârlescu împlineşte astăzi 47 de ani, prilej pentru noi, cei de la ProSport, să îi urăm ”La mulţi ani!”, alături de toţi cei care au urmărit-o de-a lungul carierei, cu admiraţie, mândrie, speranţă şi respect. Laura Badea ne-a făcut de atâtea ori să iubim scrima încât n-am avea destule cuvinte să-i mulţumim. Conştientă sau nu, Laura a pus fundamentul a ceea ce este scrima în momentul de faţă: un sport al distincţiei, cu oameni frumoşi şi inteligenţi, care dau linia în sportul românesc. Pe drumul deschis de ea s-au aşezat frumos toate campioanele care au urmat, culminând cu cele patru graţii care au adus aurul la Rio, Ana Maria, Loredana şi cele două Simone.

Campioană olimpică, mondială şi europeană, Laura intră mâine într-o competiţie nouă pentru ea, cea pentru preşedinţia Federaţiei Române de Scrimă. Nu este singură în cursă, mai are un contracandidat puternic, pe fostul secretar general Marius Florea, însă Laura are atuuri extrem de solide: imagine impecabilă, eleganţă, o echipă cu care pleacă la drum şi, indiscutabil, inteligenţă. Citiţi-i scrisoarea de intenţie depusă la FR Scrimă odată cu propria candidatură.

Perioada de mercato s-a încheiat în Liga 1, însă ProSport a obţinut o ‘derogare’. Mihaela Măncilă, new-entry în echipa noastră, vă va întâmpina în fiecare dimineaţă cu cele mai importante, noi şi amuzante ştiri ale zilei într-o abordare total diferită pentru spaţiul media din România. Mihaela Măncilă, redactor şi prezentatoare de ştiri, a revenit în presă după o pauză de 3 ani. A debutat în presa scrisă la ziarul Gazeta Sporturilor, ca mai apoi să facă un internship în redacţia de sport a televiziunii PRO TV. Acolo a trecut prin toţi paşii realizării unui jurnal sportiv, începând cu şedinţa de sumar până la genericul final. A scris şi ştiri din domeniul politic, social, economic în redacţia celor de la B1 TV. Visul i s-a împlinit la Dolce Sport, unde pe lângă rolul de redactor a devenit şi prezentatoare de ştiri. După 3 ani de pauză, s-a întors în domeniul pe care îl iubeşte şi care a consacrat-o – redacţia de sport şi în platoul de ştiri ProSport.

Multipla campioană olimpică la gimnastică Monica Roşu a fost vedeta prezentării de modă ”70s baby”, lansată de brandul de încălţăminte Mineli Boutique, în cadrul festivalului internaţional de modă Romanian Fashion Philosophy. Vedeta sportului românesc a fost de nerecunoscut într-o ţinută din moda anilor 70: rochiţă albastru închis, bendiţă roşie pe cap şi dresuri albe mat până sub genunchi. O apariţie în stilul lui Jackie Kennedy într-o variantă modernă, pentru a pune în evidenţă o pereche perfectă de sandale cu platformă, din catifea neagră cu toc brodat cu mărgele. Ajuns la ediţia a doua, festivalul internaţional de modă Romanian Fashion Philosophy, s-a bucurat de prezenţa unor nume uriaşe din moda internaţională, brandul Mineli Boutique fiind singurul pentru care a defilat o campioană olimpică la gimnastică artistică de talia Monicăi Roşu.

Rapid, Sportul, FC Naţional şi Rocar sunt echipele bucureştene care au dispărut din fotbalul profesionist, însă un nou club vrea să promoveze în Liga I în următorii doi ani, acesta fiind Metaloglobus Bucureşti. În curând, Capitala poate avea însă noi derby-uri. După Juventus Colentina, aproape promovată în Liga I, o altă echipă visează la duelurile cu Steaua şi Dinamo. Echipa de fotbal Metaloglobus există din 1956 şi a făcut parte doar din ligile de amatori până în 2011. Cele mai bune performanţe sunt locul trei în Liga a 3-a, ocupat în 2013 şi 2016.

În vârstă de 30 de ani, fundaşul central Cristian Sârghi va semna zilele acestea cu CS Pandurii Târgu Jiu, din postura de jucător liber, după ce şi-a reziliat în iarnă contractul cu prim-divizionara cipriotă Ermis Aradippou. Fost campion al României cu Oţelul Galaţi, în sezonul 2010-2011, Sârghi s-a antrenat ieri sub comanda lui Flavius Stoican, iar dacă va trece vizita medicală va lupta să salveze Pandurii de la retrogradare. După despărţirea de Oţelul, Sârghi a mai jucat în prima ligă din Israel, la Maccabi Netanya (2014-2015), după care a revenit în campionatul autohton şi a evoluat la Concordia Chiajna (2015-2016). Fără victorie în 2017, dar neînvinsă în primele 2 etape din play-out, CS Pandurii Târgu Jiu va întâlni vineri fosta echipă a lui Sârghi din Liga I, Concordia Chiajna.

Roger Federer l-a învins, scor 6-3, 6-4, pe argentinianul Juan Martin del Potro, într-un meci din turul al treilea al turneului de la Miami, dotat cu premii în valoare de 6.993.450 dolari. Partida a durat o oră şi 22 de minute. Roger Federer, favorit numărul patru la turneul de la Miami, a avut nevoie de un singur break în primul set, obţinut în game-ul opt, pentru a se impune cu 6-3. Scenariul s-a repetat şi în manşa secundă, când elveţianul în vârstă de 35 de ani a câştigat împotriva serviciului la scorul de 2-2, pentru a închide setul cu 6-4. Campion de două ori la Key Biscaine, în 2005 şi 2006, Federer îl va întâlni în optimile de finală pe Roberto Bautista Agut, care a trecut cu 3-6, 6-2, 6-3 de americanul Sam Querrey. În disputele directe cu Juan Martin del Potro, Roger Federer conduce cu scorul de 16-5.

PROGNOZA METEO
28 Martie 2017

Vremea va fi predominant frumoasã și se va încãlzi fațã de ziua precedentã, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 și 21 de grade. Cerul va fi variabil spre senin, iar vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificãri în Moldova, Banat și pe crestele montane. Temperaturile minime se vor încadra între 1 și 9 grade, mai scãzute în depresiunile intramontane, unde se va produce brumã. În zonele joase de relief, dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi predominant frumoasã și se va încãlzi fațã de ziua precedentã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 18 grade, iar cea minimã va fi de 4…6 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *