Stiri pe scurt 28 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 28 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 28 iulie. In anul 1468, a  fost încheiat Tratatul moldo-polon, care a confirmat vechile raporturi politice dintre Moldova şi Polonia. Cazimir al IV-lea, regele Poloniei, se obliga să nu ocrotească în ţara sa nici un pretendent la scaunul Moldovei.

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România şi Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România au organizat, joi, festivitatea de celebrare a Zilei Naţionale a Ambulanţei din România. Un marş festiv a fost organizat joi dimineaţă, pe traseul P-ţa George Enescu, Calea Victoriei, după trecerea podului se intră pe B-dul Naţiunilor Unite, B-dul Libertăţii, P-ţa Constituţiei cu oprire de 5 minute pentru salutul Parlamentului României şi difuzarea imnului ambulanţei. Coloana a mers pe B-dul Unirii până în P-ţa Alba Iulia cu întoarcere spre P-ţa Universităţii (Hotel Intercontinental), B-dul Nicolae Bălcescu, B-dul Magheru, spre Piaţa Romană, pe B-dul Lascăr Catargiu până în Piaţa Victoria, cu finalizarea traseului în Piaţa George Enescu.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative(SNSPA), va prezenta, marţi, proiectul „Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi pentru sprijinirea dezvoltării la nivel local”. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014–2020 (POCA) şi şi are o valoare totală eligibilă de 37.138.773,25 lei, din care: 31.208.453,94 lei valoarea eligibilă nerambursabilă (84,032%) şi 5.930.319,31 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului (15,968%).

Pachetul General a anunţat că dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este cercetat pentru ameninţare la adresa Gabrielei Firea nu va fi trimis în judecată iar cercetările vor fi reluate după ce Augustin Lazăr a infirmat decizia procurorului de caz, pe motiv că ancheta este incompletă. Procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru două acte de ameninţare. Soluţia a fost confirmată şi de şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Camelia Sutiman însă a fost fost infirmată de Procurorul General al României, Augustin Lazăr. Mandatul de şef de secţie al Cameliei Sutiman a expirat vineri, aceasta confirmând rechizitoriul înainte de încetarea mandatului.

În dosarul Băsescu- Firea, urmărirea penală a fost suspendată pentru o perioadă de trei de luni, timp în care fostul preşedinte Traian Băsescu şi senatorul PSD Gabriela Firea puteau să ajungă la o înţelegere prin mediere. Urmărirea penală în dosarul Băsescu- Firea s-a redeschis în luna februarie, după ce Parchetul General a fost înştiinţat printr-un proces verbal că medierea a eşuat. Disputa Băsescu – Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”.

Mai mulţi muncitori care lucrează la demolarea unei clădiri din centrul Piteştiului au spart o ţeavă de gaze de două ori în două zile, fiind nevoie de intervenţia pompierilor, reprezentanţilor firmei de distribuţie gaze, dar şi de un echipaj de poliţie în zonă. Din cauza incidentului şi a lucrărilor din zonă, traficul a fost îngreunat, au informat şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Papa Francisc, în vârstă de 79 de ani, s-a împiedicat şi a căzut în timp ce oficia o slujbă la Mănăstirea Jasna Gora din Polonia. Momentul în care Papa Francisc cade în timpul unei slujbe la o mănăstire din Polonia a fost transmis în direct, astfel că milioane de oameni ce-l urmăreau pe Suveranul Pontif au asistat la momentul delicat. În vârstă de 79 de ani, Papa Francisc s-a împiedicat în altar şi a fost nevoit să fie ridicat de alţi preoţi în timpul sjubei Maslului de la Mănăstirea Jasna Gora din sudul oraşului Częstochowa. Papa călătoreşte în Polonia în cadrul unei vizite cu scopul de a întâlni tineri pelerini din toată lumea. Pontiful nu a suferit răni şi a reuşit să termine slujba Maslului.

Conducerea RADET anunţă că a demisionat, după ce Primăria Capitalei a cerut acest lucru, cei care şi-au prezentat demisiile fiind Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET şi alţi patru membri, directorul general al regiei părăsind funcţia începând cu luna septembrie. Mandatele conducerii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) au început în urmă cu 15 luni şi ar fi urmat să se încheie în anul 2019, însă joi, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei, Gabriel Dumitraşcu, a anunţat demisia conducerii.

Al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România, fiind vorba despre un bărbat care s-a întors în urmă cu câteva zile din Republica Dominicană şi care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu febră şi erupţie tegumentară, anunţă Ministerul Sănătăţii. Pacientul a fost externat întrucât starea sa generală de sănătate era bună. Bărbatul a revenit în România în data de 21 iulie iar o zi mai târziu s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu simptome de febră şi erupţie tegumentară generalizată. Probele prelevate au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenţa virusului Zika.Pacientul este în afara oricărui pericol şi reaminteşte că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Cele 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 de poliţe RCA emise de Carpatica Asig rămân în vigoare până la data expirării.Numărul dosarelor de daună deschise până la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520. Conform legislaţiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei pentru un asigurat. Pe baza calculelor experţilor ASF, FGA va suporta, în urma pronunţării falimentului Carpatica Asig, un impact net de până la 624 milioane de lei.

Conform Deciziei ASF, societatea are obligaţia ca în termen de 30 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial să predea Fondului de Garantare a Asiguraţilor evidenţele complete ale dosarelor de daună, în vederea publicării listei potenţialilor creditori în asigurări. Totodată, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit în vederea îndeplinirii acestei obligaţii de către societate. Asigurătorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru notificarea asiguraţilor atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a acestora.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu a solicitat în numele PMP funcţia de viceprimar rămasă liberă prin demisia lui Tudor Ionescu (ALDE). Ea a comentat că situaţia juridică celor doi consilieri UNPR aleşi pe listele PSD-UNPR este problematică. Ea a dezvăluit că Valeriu Steriu a solicitat funcţia de viceprimar al Capitalei în numele PMP, o decizie urmând să fie luată în următoarele 2 săptămâni. Preşedintele ALDE Bucureşti, senatorul Daniel Barbu, revendică în continuare postul de viceprimar al Capitalei pentru partidul său, susţinând că un viceprimar ales din partea PMP cu sprijinul PSD este ”o simplă ipoteză” care nu i se pare probabilă.

Românul Voicu Razvan Florea, fost fotbalist în Liga 1 pentru Gloria Bistriţa, a fost arestat în Anglia, după un control de rutină al poliţiştilor rutieri. Fostul mijlocaş, în vârstă acum de 31 de ani, a fost oprit pe autostrada M6, în apropiere de Crew, şi a fost rugat să deschidă portbagajul. Răzvan Florea s-a conformat, iar poliţiştii au descoperit 16 pachete de cocaină ascunse în zona portbagajului, în valoare de aproape 6 milioane de euro. Pe 22 iulie, Florea a pledat vinovat în faţa unui tribunalului din Chester şi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare”. Românul, care a evoluat în cariera sa pentru echipele Gloria Bistriţa, FC Bihor, Farul, Unirea Alba Iulia, Dunărea Galaţi şi Unirea Slobozia, a fost condamnat la şase ani de închisoare

Aproximativ 50 de oameni au participat la un flashmob sportiv în faţa Primăriei Capitalei, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de faptul că evenimentele sportive de pe bulevardul Kiseleff nu se mai ţin. Cei care s-au strâns în faţa Primăriei Capitalei şi-au exprimat nemulţumirea prin activităţi sportive: s-au jucat badminton, tenis sau au sărit coarda. Oamenii au anunţat evenimentul pe pagina de Facebook ,,Bucureştiul nu stă pe tuşă!”, lansată după ce Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, a demarat lucrările la marcajele stradale, fiind suspendate activităţile sportive în zona Kiseleff. Organizatorii anunţaseră că se vor ,,îngrămădi zece minute pe trotuarul de vis a vis de primărie, printre maşinile funcţionarilor parcate pe trotuar, după care vor pleca la treburile lor”. Aceştia consideră că ideea de relocare a evenimentului Via Sport în parc contravine chiar ideei evenimentului, cu motto-ul: STOP TRAFIC! START JOC!

Conacul Brătienilor din localitatea argeşeană Răteşti, deţinut de doi cetăţeni italieni, şi-a găsit cumpărător pe OLX, fiind semnat antecontractul între proprietari şi un bucureştean care a oferit 35.000 de euro. Cumpărătorul este un cetăţean din Bucureşti, un român care a avut curajul să investească în această proprietate, un iubitor al istoriei familiei Brătianu. Vrea să-l restaureze şi să fie şi locuinţa dânsului …după o anumită vârstă vrea să se retragă aici. Momentan locuieşte în Bucureşti şi lucrează la o multinaţională. Actualii proprietari vor să înstrăineze conacul de cel puţin 6 ani. În acest timp au venit foarte mulţi cumpărători, de mai multe naţionalităţi, italieni, francezi, un chinez, grupuri de evrei. Iniţial a fost scos la vânzare cu 60.000 de euro, doar conacul, nu şi clădirea industrială, iar acum a fost vândut cu 35. 000 de euro.

Un incendiu a izbucnit la subsolul Palatului Parlamentului, din cauza unui scurtcircuit produs în timpul efectuării unor lucrări de mentenanţă la instalaţia electrică, flacăra fiind stinsă de pompieri, alimentarea cu energie electrică fiind oprită în cea mai mare parte din clădire. Alimentarea cu energie electrică a fost oprită în cea mai mare parte din clădire, administratorul clădirii şi firma care execută lucrările urmând să stabilească ce măsuri vor lua în continuare.

Compania IKEA recheamă şase sortimente de ciocolată după ce a stabilit că acestea nu sunt potrivite pentru persoanele alergice sau sensibile la alune şi/sau migdale. Produsele rechemate şi preţurile acestora sunt, conform unui comunicat al companiei, CHOKLAD LINGON & BLÅBÄR Ciocolată cu lapte cu merişoare şi ciocolată neagră cu afine 180g – 18,50 lei; CHOKLAD LJUS Ciocolată cu lapte 100g – 2,50 lei; CHOKLAD NÖT Ciocolată cu lapte şi alune de pădure 100g – 4 lei; GODIS CHOKLADKROKANT Ciocolată cu lapte cu bucăţi de caramel 450g – 20 lei; GODIS CHOKLADRÅN Napolitane umplute şi acoperite cu cremă cu aromă de ciocolată cu lapte 168g – 9,50 lei; CHOKLADKROKAND BREDBAR Pastă tartinabilă cu aromă de ciocolată şi bucăţele de caramel (16%) 400g – 12 lei.

Alunele şi migdalele au fost găsite frecvent, şi nu ocazional, în cele şase produse, iar din această cauză acestea nu sunt sigure pentru a fi consumate de către persoanele alergice sau sensibile la aceşti alergeni. Informaţia de pe etichetă nu raportează suficient de clar prezenţa frecventă a acestor ingrediente, fiind menţionată după formularea: „Poate conţine…”. Această informaţie de pe ambalaj ar putea induce în eroare consumatorii şi, în anumite ţări, este interpretată ca nefiind conformă cu legislaţia. Toate cele şase produse din ciocolată afectate de rechemare pot fi consumate în siguranţă de persoanele care nu prezintă alergii sau sensibilitate la alune şi/sau migdale. Compania IKEA nu a primit nicio sesizare legată de cele şase produse adăugate acţiunii de rechemare.

Compania aeriană de stat Tarom a lansat o ofertă pentru zborurile din Bucureşti către Roma şi Viena, preţul unui bilet dus-întors fiind de 79 de euro. De asemenea, din oferta Tarom fac parte şi zboruri către Atena, Salonic, Praga şi Stockholm, preţul acestora fiind de 99 de euro/bilet dus-întors. Biletele sunt puse în vânzare în perioada 28-31 iulie. Oferta este valabilă pentru călătoriile dus-întors efectuate în perioada 01 octombrie 2016 – 31 octombrie 2016 (data ultimului retur), pe curse operate de Tarom şi este supusă unor termene şi condiţii (durata minimă de şedere la destinaţie este de două zile sau noaptea de sambătă spre duminică, iar durata maximă de şedere este de 15 zile, modificări permise cu plata unor diferenţe tarifare şi a unei taxe de 50 euro, restituirea nu este permisă), conform datelor prezentate pe site-ul companiei.

Rezerva Federală Americană a păstrat dobânzile de referinţă neschimbate în şedinţa de miercuri, în intervalul 0,25-0,5%, însă riscurile pe termen scurt la adresa economiei americane s-au redus, redeschizând speculaţiile conform cărora vom vedea o înăsprire a politicii monetare. Banca Centrală americană spune că economia a avut o creştere moderată, cu un avans puternic al numărului de locuri de muncă şi al consumului în iunie. Reprezentanţii FED adaugă că, deşi urmăresc în continuare evoluţia inflaţiei şi a situaţiei de pe pieţele internaţionale, posibilitatea unor şocuri care să afecteze grav economia este redusă.

Fiscul vrea să primească, necondiţionat, „toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului” ori de câte ori se efectuează o plată electronică. Această prevedere figurează într-un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe, în 12 iulie.

Practic Fiscul, va avea acces necondiţionat la toate detaliile privind tranzacţiile electronice din România, aici incluzând atât datele operatorului, dar şi datele personale ale posesorului de card bancar, fără notificarea, permisiunea utilizatorului sau mandat de la o instanţă. Noile norme metodologice vin în contextul în care operatorii economici sunt obligaţi să înlocuiască vechile case de marcat cu rolă cu noi aparate de marcat electronice, dotate cu jurnal electronic.

Germanii de la Leoni şi Dräxlmaier continuă investiţiile în producţia de componente auto în România şi recrutează noi angajaţi pentru a face faţă comenzilor uzinelor auto din Europa de Vest. Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Ro din Bistriţa recrutează în prezent 300 de muncitori necalificaţi, cu studii medii, pentru asamblarea şi montarea pieselor. Leoni a ajuns la aproximativ 17.000 de angajaţi în cele trei fa­brici de pe plan local şi continuă angajările. Angajaţii Leoni din România reprezintă 22% din forţa de muncă globală a grupului.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac percheziţii la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti după ce un cadru didactic a fost prins în flagrant primind 10.500 de lei, pentru a îi ajuta pe studenţi să treacă examenele. Ulterior, bărbatul va fi dus la sediul Parchetului General pentru audieri, urmând ca procurorii să stabilească ce măsuri legale se impun.

Mai mulţi angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti s-au strâns în faţa sediului RATB pentru a protesta faţă de condiţiile de muncă, susţinând că salariaţii sunt obligaţi să încheie un act adiţional la Contractul de Muncă, prin care consideră că se încalcă Codul Muncii. In jur de 30 de angajaţi ai RATB s-au strâns în faţa sediului pentru a protesta faţă de condiţiile de muncă.

Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG) a lansat, la Cluj-Napoca, primul site de informaţii din România dedicat surzilor, acestea fiind traduse în limbajul semnelor. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), Gelu Bogdan, a declarat, la lansare, că site-ul îi ajută pe surzi în relaţia cu administraţia publică, la ghişeele de relaţii cu publicul.

Tot mai multe persoane surde din România utilizează internetul, telefoanele mobile inteligente sau tabletele pentru a putea comunica prin mesaje sau apeluri video, astfel încât site-ul este foarte important. Site-ul a fost înfiinţat în cadrul proiectului ,,Acces la informatii pentru surzi’’ realizat de Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG), înfiinţată în 2008, în parteneriat cu Fundaţia Orange, şi are o valoare de peste 200.000 de lei. La nivel naţional există aproximativ 25.000 de persoane surde din care 2.000 sunt elevi.

Un atac cu mortiere comis în Irak asupra unei tabere în care se aflau persoane strămutate din cauza războiului cu organizaţia SI s-a soldat miercuri cu moartea a 4 copii şi a unei femei, iar un poliţist a murit în urma unui atentat cu bombă în nordul capitalei irakiene. Trei obuze au fost proiectate în interiorul taberei Al Salam. Niciunul dintre atacuri nu a fost deocamdată revendicat. Organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) recurge în mod frecvent la atacuri sinucigaşe şi la atacuri cu bombă asupra civililor şi a forţelor de poliţie din capitala Bagdad.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a susţinut un discurs, în cadrul Convenţiei Democrate din Philadeplhia, în favoarea lui Hillary Clinton, candidata desemnată oficial de Partidul Democrat pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, criticându-l pe Donald Trump. Obama a susţinut la Convenţia Democrată din Philapdeplhia că Hillary Clinton este cea mai calificată persoană care a candidat vreodată la Casa Albă. Acesta a spus că votanţii au de ales între speranţă şi frică, atacându-l pe republicanul Donald Trump.

Obama a lăudat caracterul lui Hillary Clinton, numind-o „un lider cu planuri concrete de a elimina barierele şi de a lărgi cercul de oportunităţi pentru fiecare american”. Acesta a făcut referiri şi la imaginea ţării sale proiectată de Trump, subliniind că „nu este America” pe care o ştie el. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a criticat, de asememea, pe Donald Trump, spunând că acesta din urmă „susţine tortura”, „intoleranţa religioasă” şi că „trădează valorile” statului.

În unele regiuni izolate din îndepărtatul Malawi există o tradiţie neobişnuită:Fetele ajunse la pubertate sunt făcute femei de către un soi de „taur comunal”, un „june prim” anume ales pentru veritabilele sale valori morale,care este şi plătit de către comunitate pentru munca depusă. Acest mentor într-ale amorului este numit în tradiţia locului „hienă”. Actul nu este văzut de bătrânii satului drept un abuz sexual, ci mai degrabă e o formă de purificare ritualică.

Cu toate acestea, după cum relatează reporterul Ed Butler de la BBC, obiceiul are potenţialul de a fi opusul curăţirii, fiind mai degrabă un mod de răspândire a unor boli cu transmitere sexuală. Un alt fapt neobişnuit în Nsanje este că fetele adolescente, după prima lor menstruaţie, trebuie să facă sex vreme de trei zile, pentru a marca trecerea lor de la copilărie la feminitate. În cazul în care fetele refuză, se crede că o boală sau vreo nenorocire fatală s-ar putea abate asupra familiilor lor sau chiar mai rău, asupra întregului sat.

Doi terorişti au descins într-o biserică din orăşelul francez Saint-Etienne-du-Rouvray, luând ostatici un preot, două călugăriţe şi alţi doi credincioşi. Preotul a fost omorât de terorişti, iar alţi trei ostatici au fost răniţi, unul fiind în stare gravă. Cei doi terorişti au fost împuşcaţi mortal de forţele speciale. Parchetul General al Franţei a anunţat că cel de-al doilea atacator care a participat la uciderea preotului Jacques Hamel în timpul unei luări de ostatici la o biserică din orăşelul francez Saint-Etienne-du-Rouvray a fost identificat cu numele de Abdel Malik Nabil Petitjean. Celălalt suspect se numeşte Adel Kermiche şi are 19 ani.

Şoferul unui camion de marfă înmatriculat în România a efectuat o manevră periculoasă pe o autostradă din Italia, strecurându-se printr-un pasaj situat între cele patru benzi de circulaţie după ce şi-a dat seama că a greşit drumul. Camionul circula în urmă cu câteva zile pe autostrada A15 din Italia, care face legătura între localităţile La Spezia şi Parma.

Autorităţile turce ar avea informaţii ce indică că Fethullah Gulen ar încerca să părăsească teritoriul Statelor Unite pentru a evita extrădarea în Turcia. Bozdag a declarat pentru postul de televiziune Haberturk TV că Fethullah Gulen ar putea să fugă în Australia, Mexic, Canada, Africa de Sud sau Egipt. Pe de altă parte, premierul egiptean Sherif Ismail a declarat că autorităţile de la Cairo nu a primit vreo cere de azil politic pentru Gulen, însă dacă o astfel de cererea va fi formulată, Egiptul va studia cazul. Fethullah Gulen, clericul musulman acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, trăieşte în Statele Unite de mai mulţi ani, într-un exil autoimpus. Pe de altă parte, Gulen neagă orice implicare în acestă acţiune şi chiar a condamnat lovitura de stat.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane, Donald Trump, a declarat la o conferinţă de presă din Florida că ar analiza aspectele privind recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus şi cele privind eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei ca urmarea crizei din Ucraina. Întrebat de un reporter dacă ar recunoaşte regiunea Crimeea ca parte a Rusiei şi dacă ar lua în considerare posibilitatea de a elimina sancţiunile impuse Rusiei în cazul în care ar câştiga scrutinul prezidenţial, Trump a spus că ar analiza aceste aspecte, însă nu a oferit detalii. Între timp, delegaţii partidului au susţinut menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei în Platforma Republicană 2016, aprobată în cadrul Convenţiei Naţionale Republicane de la Cleveland, Ohio.

Poliţia a efectuat percheziţii la o moschee şi câteva adrese din oraşul Hildesheim, sub suspiciunea că unele persoane care serveau la această moschee ar fi răspândit idei extremiste. Autorităţile de securitate au descoperit că musulmanii erau radicalizaţi în cadrul organizaţiei DIK, fiind îndemnaţi să „urască necredincioşii” şi încurajaţi să plece la război în zonele de conflict.

Un adolescent german, în vârstă de 15 ani, a fost arestat în apropiere de Ludwigsburg, acesta fiind suspectat că plănuia să comită un atac armat la şcoala unde studia şi ar fi avut legături cu autorul atacului de la Munchen. Poliţia a confiscat mai multe obiecte din casa părinţilor lui, inclusiv cuţite, pumnale şi cartuşe. Adolescentul a fost arestat marţi dimineaţa la Ludwigsburg, în sud-vestul Germaniei. Autorităţile au mai precizat că suspectul comunica online cu autorul atacului de la Munchen, care a ucis nouă persoane, după care s-a sinucis, însă nu există dovezi care să indice complictatea adolescentului la atac şi nici că acesta ar fi ştiut de ceea ce urma să se întâmple.

Autorităţile din Turcia au anunţat că vor închide 131 de instituţii mass-media, în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie. Lista instituţiilor care urmează să fie închise cuprinde trei agenţii de ştiri, 16 canale de televiziune, 23 posturi radio, 45 de ziare, 15 reviste şi 29 de edituri. În cele mai multe cazuri este vorba de instituţii media locale, însă pe listă sunt şi câteva care au o audienţa naţională. Multe dintre aceste instituţii au legături cu clericul musulman Fetullah Gulen, care este acuzat de guvernul turc că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din data de 15 iulie. In această săptămână, autorităţile au emis mandate de reţinere pe numele mai multor zeci de jurnalişti, inclusiv 47 de foşti jurnalişti de la publicaţia Zaman, unul dintre cele mai populare ziare din Turcia înainte de a fi preluat de stat în luna martie.

Autorităţile militare de la Beijing au anunţat că forţele navale şi aeriene ruse şi chineze vor organiza exerciţii comune în Marea Chinei de Sud, la scurt timp după ce Curtea internaţională de Arbitraj de la Haga a respins revendicările Chinei în această zonă maritimă. Exerciţiile ar urma să aibă loc în luna septembrie şi au drept obiectiv să îmbunătăţească relaţiile între cele două state, dar şi să întărească capacitatea de reacţie în cazul ameninţărilor maritime. Oficialul chinez nu a oferit detalii cu privire la zona în care urmează să se desfăşoare exerciţiile. Recent,Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că revendicările Beijingului privind drepturi economice asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud sunt nefondate.

SPORT

Plecare neaşteptată de la Dinamo. Mijlocaşul Paul Anton a plecat în Spania, la Getafe. Mutarea a fost anunţată oficial pe site-ul grupării spaniole. Getafe a retrogradat sezonul trecut din prima ligă spaniolă după ce a terminat pe locul 19. Mijlocaşul de 25 de ani a confirmat transferul. Anton va juca la Getafe sub formă de împrumut, spaniolii având opţiune de cumpărare la finalul sezonului. Transferat de Dinamo în vara lui 2015, de la Pandurii Târgu Jiu, Anton s-a impus rapid în primul 11 al „câinilor” şi la scurt timp a primit banderola de căpitan al echipei din partea tehnicianului de atunci, Mircea Rednic. 32 de meciuri a jucat Paul Anton în tricoul lui Dinamo. Mijlocaşul a marcat un gol şi a dat patru pase decisive: 138 de meciuri a jucat Anton în Liga 1, pentru Gloria Bistriţa, Pandurii şi Dinamo

Românul Voicu Razvan Florea, fost fotbalist în Liga 1 pentru Gloria Bistriţa, a fost arestat în Anglia, după un control de rutină al poliţiştilor rutieri. Fostul mijlocaş, în vârstă acum de 31 de ani, a fost oprit pe autostrada M6, în apropiere de Crew, şi a fost rugat să deschidă portbagajul. Românul a fost condamnat la şase ani de închisoare Răzvan Florea s-a conformat, iar poliţiştii au descoperit 16 pachete de cocaină ascunse în zona portbagajului, în valoare de aproape 6 milioane de euro.

Dinamo a mai perfectat un transfer. Clubul din „Ştefan cel Mare” a anunţat pe site-ul oficial că a ajuns la un acord cu Chindia Târgovişte pentru achiziţia atacantului Daniel Popa. Popa a împlinit în această lună 22 de ani, iar sezonul trecut a fost unul dintre golgheterii formaţiei din Târgovişte în liga secundă cu 16 goluri. Tânărul atacant a efectuat deja vizita medicală şi se va alătura lotului pregătit de Ioan Andone în cursul acestei zile. „Câinii” i-au mai adus în această vară pe Brănescu, Cobrea, Penedo, Romera, Busuladzic şi Oliva.

Astra e în criză de atacanţi după ce Alibec, principala „gură de foc” a giurgiuvenilor, s-a accidentat la Campionatul European şi se află în perioada de recuperare, iar Daniel Niculae este pe final de carieră. În aceste condiţii, echipa lui Şumudică negociază cu vârf cunoscut din Europa, jucător ce şi-a trecut în CV grupări precum Liverpool sau PSG. David N’Gog, în vârstă de 27 de ani, se află deja în România şi negociază cu Astra pentru o trecere în Liga 1. Discuţiile au fost confirmate şi de Dani Coman, preşedintele celor de la Astra.

Simona Halep (5 WTA) o întâlneşte pe Karolina Pliskova (Cehia, 17 WTA), de la ora 19:30, în optimile de finală ale turneului Premier 5 de la Montreal (Canada). Halep, cap de serie numărul 5, deschide ziua de tenis la Montreal, pe terenul central, într-un meci dificil contra Pliskovei, a 14-a favorită a competiţiei dotate cu 2,4 milioane de dolari. Cehoaica nu mai are niciun secret pentru Simona, cele două întâlnindu-se pentru a 4-a oară în circuit. În precedentele partide din WTA, Halep a demolat-o pe Pliskova, nelăsându-i niciun set: 6-4, 7-6 în finala de la Dubai 2015 (hard), 6-4, 6-4 în optimile de la Indian Wells 2015 (hard) şi 6-4, 7-5 în sferturile de la Sydney 2016 (hard). Karolina s-a răzbunat însă cu vârf şi îndesat, învingând-o pe Simona în acest an, chiar în România, în cadrul Grupei Mondiale din Fed Cup, scor 6-7, 6-4, 6-2.

După două turnee excelente făcute la Wimbledon (sferturi) şi Bucureşti (campioană), Simona a convins la debutul în turneul de la Montreal, trecând cu 6-2, 6-3 de australianca Daria Gavrilova. Deşi nu a avut bye la fel ca Halep, jucătoarea din Cehia a disputat tot un meci până acum, câştigat cu greu în manşa inaugurală: 3-6, 6-2, 7-5 în faţa Katerinei Bondarenko (Ucraina). Pliskova a fost norocoasă în turul al doilea, adversara ei, Sara Errani, declarând forfait înaintea meciului. Halep, finalista ediţiei din 2015 a Rogers Cup, are astfel o şansă importantă în faţa Pliskovei, atât prin prisma rezultatelor directe, cât şi a formei de moment. Meciul dintre Simona Halep şi Karolina Pliskova, ce are ca miză un cec în valoare de 57.690 de dolari.

Remiza de pe terenul Spartei Praga, scor 1-1, o duce pe Steaua cu un pas în play-off-ul Champions League, care le-ar asigura roş-albaştrilor prezenţa în grupele cupelor europene (Steaua ar juca în grupele Europa League în cazul unei înfrângeri în play-off), iar Gigi Becali pare din nou dispus să investească în transferuri. Astăzi, Becali a anunţat transferul fundaşului Bogdan Mitrea şi încearcă şi aducerea lui Constantin Budescu, sub formă de împrumut, însă campania de transferuri a Stelei nu se va încheia aici.

Patronul Stelei îi doreşte în continuare pe Florin Tănase şi Răzvan Marin, de la Viitorul, doi dintre cei mai buni tineri jucători din Liga 1. Hagi a refuzat prima propunere pentru cei doi, însă Becali e convins că îl va convinge în cele din urmă pe patronul şi antrenorul de la Viitorul. Cu o singură condiţie, însă: Viitorul să fie eliminată din cupele europene. În vârstă de 21 de ani, Tănase (foto) a fost golgheterul 2015-2016, cu 15 goluri marcate şi şase pase decisive. La bază mijlocaş ofensiv stânga, Tănase poate juca şi ca vârf de atac, dar şi în spatele vârfului. Răzvan Marin are 20 de ani şi este fiul fostului fundaş stânga al Stelei, Petre Marin. Internaţionalul de tineret este mijlocaş central, dar poate evolua şi în flancul drept.
Ambii jucători s-au format la Academia Hagi, fiind promovaţi la prima echipă a Viitorului în 2013.

George Ţucudean a fost prezentat astăzi oficial drept noul jucător al formaţiei Pandurii Târgu Jiu. Fostul atacant de la Dinamo şi de la Steaua a semnat cu gruparea pregătită de tehnicianul Petre Grigoraş şi se va alătura în scurt timp lotului gorjean. Pandurii Târgu Jiu continuă campania spectaculoasă de achiziţii, iar astăzi gorjenii au realizat un nou transfer spectaculos. După ce luni a fost oficializată aducerea lui Lucian Sânmărtean, astăzi trupa pregătită de Petre Grigoraş l-a convins şi pe atacantul George Ţucudean să semneze. În vârstă de 25 de ani, Ţucudean a jucat deja pentru cele mai titrate echipe ale României, Dinamo (2010-2013 şi 2013-2014) şi Steaua (2015) şi a avut două experienţe în străinătate, la Standard Liege şi Charlton Athletic.

Disputat de Astra şi Dinamo, Budescu este cu un pas în curtea Stelei. Finanţatorul Gigi Becali a declarat că va face tot ce e posibil să-l aducă pe mijlocaş. Becali a precizat că Budescu este o slăbiciunea a sa şi îl va achiziţiona până în iarnă, sub formă de împrumut, de la formaţia chineză. În ceea ce-l priveşte pe Stanciu, Becali e sigur: jucătorul nu mai pleacă nicăieri indiferent de oferte. Budescu a mai jucat în România la Petrolul şi Astra. La echipa giurgiuveană a strâns 155 de meciuri şi a marcat 61 de goluri reuşind să câştige o Cupă şi o Supercupă a României. Sezonul trecut a contribuit din plin la câştigarea titlului deşi nu s-a mai aflat în lotul lui Şumudică până la finalul stagiunii.

După Steaua şi Astra, care au jucat în preliminariile Champions League, acum intră în scenă şi reprezentantele noastre din Europa League. Pandurii şi Viitorul vor disputa în această seară meciurile tur din turul trei preliminar al Europa League. Pandurii primeşte pe teren propriu vizita celor de la Maccabi Tel-Aviv, meci ce va începe la ora 21:00. Aproximativ 10.000 de suporteri sunt aşteptaţi pe stadionul din Turnu Severin pentru a susţine echipa lui Petre Grigoraş. Viitorul debutează în această seară în cupele europene. Echipa lui Gheorghe Hagi va juca în Belgia, pe terenul celor de la Gent, în turul trei preliminar al Europa League. Gent a trecut sezonul trecut de faza grupelor în Europa League, însă Viitorul pleacă la drum cu gânduri mari.

ProSport vă prezintă lista românilor care intră în competiţie, potrivit COSR, în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, 6 august.

ora 9:00 – Ana Maria Brânză-Popescu scrimă spadă individual calificări Carioca Arena 3
ora 9:00 – Simona Gherman scrimă spadă individual calificări Carioca Arena 3
ora 9:00 – Simona Pop scrimă spadă individual calificări Carioca Arena 3
ora 9:00 – Daniela Dodean Monteiro tenis de masă tur 1 Rio Centro Pavillion 3
ora 9:00 – Eliza Samara tenis de masă tur 1 Rio Centro Pavillion 3
ora 9:30 – Sergey Tvetcov ciclism şosea finala Flamengo Park
ora 9:45 – Adrian Crişan tenis de masă tur 1 Rio Centro Pavillion 3
ora 9:45 – Ovidiu Ionescu tenis de masă tur 1 Rio Centro Pavillion 3
ora 10:00 – Monica Ungureanu judo 48 kg calificări Carioca Arena 2 Barra
ora 10:30 – George Palamariu, Cristi Pîrghie cantoj 2- calificări Lagoa Stadium
ora 10:30 – Marian Drăgulescu gimnastică individual compus calificări Rio Olimpic Arena, Barra
ora 10:30 – Andrei Muntean gimnastică individual compus calificări, Rio Olimpic Arena, Barra
ora 10:45 – Irina Begu tenis simplu tur 1 Olympic Tennis Centre
ora 10:45 – Monica Niculescu tenis simplu tur 1 Olympic Tennis Centre, Barra
ora 10:45 – Florin Mergea / Horia Tecău tenis, dublu, tur 1 Olympic Tennis Centre, Barra
ora 10:45 – Raluca Olaru / Andreea Mitu tenis, dublu, tur 1 Olympic Tennis Centre, Barra
ora 15:30 – Monica Ungureanu judo, cat.48 kg, recalificări şi finale Carioca Arena 2, Barra
ora 16:00 – Ana Maria Brânză Popescu scrimă, spadă, individual, semifinale şi finală Carioca Arena 3
ora 16:00 – Simona Gherman scrimă, spadă, individual, semifinale şi finală Carioca Arena 3
ora 16:00 – Simona Pop scrimă, spadă, individual, semifinale şi finală Carioca Arena 3
ora 19:50 – România – Angola, handbal feminin, Future Arena, Barra de Tijuca

Orele de intrare în concurs ale sportivilor români de la JO 2016 pot suferi modificări în funcţie de şedinţele tehnice de la fiecare disciplină olimpică.

Reţeta spectacolului într-un meci de dublu? Simona Halep şi Monica Niculescu jucând în aceeaşi echipă! Cele două românce au făcut tandem pentru prima oară în circuit în această săptămână, iar iniţiativa lor s-a dovedit a fi una de succes. Stilurile Simonei şi Monicăi s-au împletit perfect la Montreal, generând o calificare în sferturile de finală, dar şi un punct memorabil. Halep şi Niculescu au câştigat în meciul din optimi cu Katerina Bondarenko şi Olga Savchuk, un schimb de mingi absolut fabulos. Nu mai puţin de 31 de lovituri spectaculoase au executat cele patru jucătoare implicate, ultima minge fiind închisă de Simona Halep din apropierea fileului.

Florin Gardoş a suferit o nouă accidentare după cea suferită vară trecută care l-a ţinut aproape un an pe bară. Fundaşul român s-a reaccidentat şi nu a fost inclus de antrenorul Claude Puel în lotul care face deplasarea pentru turneul amical din Olanda. Jucătorul lui Southampton a suferit o accidentare la spate, însă nu este una foarte gravă. Cel mai probabil, Gardoş va fi din nou apt de joc în trei săptămâni. Puel l-a lăsat pe român la baza de pregătire a clubului pentru a se recupera astfel încât să îl poată folosi pe 31 august atunci când debutează noul sezon de Premier League. Gardoş s-a accidentat în iulie 2015 într-o partidă amicală cu Feyenoord şi a absentat nouă luni. Românul a revenit pe teren abia la finalul stagiunii trecute şi a jucat doar două partide pentru echipa a doua a „Sfinţilor”.

Clubul CS Universitatea Craiova i-a invitat pe suporteri să-şi procure abonamente pentru sezonul actual chiar de la jucători, primii invitaţi la această acţiune fiind Vătăjelu, Ivan, Gustavo şi Rambe, care au oferit bonus fanilor o sesiune de fotografii şi autografe. Andrei Ivan n-a comentat interesul Stelei pentru el, însă a spus că se simte flatat de declaraţia selecţionerului Daum, care a afimat pentru Prosport că „Ivan are un talent fantastic”. Brazilianului Gustavo Vagenin i-a sosit „cartea verde” şi va debuta luni în tricoul Ştiinţei.

Clubul din Bănie a vândut circa 1.000 de abonamente pentru sezonul care a început săptămâna trecută, primul meci pe teren propriu al alb-albaştrilor fiind programat luni, de la ora 18.30, cu ASA Tg. Mureş. Abonamentele pentru întregul sezon, asta incluzând şi meciuri pe noul stadion “Ion Oblemenco”, în a doua parte a campionatului, costă: 64 de lei la peluză, 152 de lei la tribuna a II-a, 240 de lei la tribuna I, 400 de lei la tribuna zero şi 4.500 de lei la sectorul VIP. Pentru pensionarii care prezintă cupon de pensie şi studenţii care vin cu carnetul de student clubul din Bănie oferă o reducere de 50 la sută.

Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Alina Tecşor, consideră că organizarea la Tenis Club Curtea de Argeş a turneului de calificare din grupa C a European Summer Cups Girls U 16 le ajută pe „tricolore” şi contribuie la dezvoltarea sportului alb românesc. European Summer Cups reprezintă unul dintre cel mai aşteptat eveniment din cadrul Tennis Europe Junior Tour.

Partidele din cadrul European Summer Cup pot fi urmărite pe live streaming, care se poate accesa la link-ulhttp://astenisclub.ro/europeansummercupgirls16/live-broadcast. Pe site-ul oficial al turneului: www.astenisclub.ro si pagina de Facebook Tennis Junior Stars se găsesc ştiri şi informaţii actualizate pe toată durata desfăşurării competiţiei. Partenerul oficial al European Summer Cup este Dr. Oetker România, iar organizatorii turneului Tenis Club Curtea de Argeş si Federaţia Română de Tenis. Turneul se bucura de sprijinul sponsorilor: Karcher, Steinel, Râureni, Consiliul Local Curtea de Argeş, Consiliul Judeţean Argeş, Hotel Posada, Păstrăvăria Brătioara, Aldis, Vodafone. Parteneri media: Radio Argeş Expres si Ziarul Argeş Expres. Promotorul turneului este SCG – Smart Corporation Group.

Cătălin Moroşanu a fost diagnosticat cu hernie discală posterioară şi va rata participarea la gala Superkombat, de sâmbătă, de la Mamaia, înlocuitorul său în confruntarea cu turcul Murat Aygun, elevul lui Peter Aerts. După ce a acuzat dureri puternice în zona gâtului, greul ieşean a făcut un RMN, iar medicii i-au interzis să lupte împotriva lui Aygun. „Riscă o accidentare gravă, orice lovitură îl poate scoate pentru totdeauna din circuit”, a fost mesajul medicilor care l-au consultat pe Moroşanu, luptătorul începând deja tratamentul de recuperare la o clinică din Iaşi, iar în aceste zile va continua la Bucureşti. Promotorul Eduard Irimia a anunţat că evenimentul se va desfăşura conform programului, urmând ca Moroşanu să fie înlocuit până joi dimineaţă de un alt sportiv.

Fotbalistul echipei FC Botoşani, Deivydas Matulevicius, din Lituania, s-a arătat dezamăgit după ce Liga Profesionistă a amânat debutul formaţiei pregătite de Leo Grozavu în noul sezon din Liga 1, din cauza situaţiei de la Rapid. FC Botoşani trebuia să joace în prima etapă pe terenul echipei Rapid Bucureşti, dar Liga Profesionistă a amânat această partidă, decizie care l-a nemulţumit pe atacantul în vârstă de 27 de ani. Matulevicius a dezvăluit că delegaţia echipei din Botoşani era pregătită pentru un meci în deplasare cu ACS Poli Timişoara, echipă va ocupa locul lăsat liber de Rapid, în cazul unei excluderi din campionat.

După un sezon fabulos, încununat cu clasarea pe podiumul Superligii Naţionale de fotbal feminin şi cu medalia de bronz obţinută la Cupa Balcanică, fetele de la Navobi Iaşi au revenit la antrenamente. Din păcate, starea de spirit în sânul echipei nu este tocmai bună, viitorul echipei fiind incert, din cauza lipsei fondurilor. În momentul de faţă, managerul echipei, Adrian Ambrosie, nu ştie în ce ligă va înscrie echipa.

Cu toţii îşi doresc continuarea parcursului excelent din sezonul trecut, dar există riscul ca echipa să se înscrie în liga secundă, cu junioarele, în cazul în care promisiunile făcute de Fundaţia Sporului Ieşean nu se vor concretiza în fapte. Sezonul 2016-2017 va începe pe 10 septembrie, având 10 echipe care sunt aşteptate până pe 31 iulie să se înscrie în Superligă: Olimpia Cluj, ASA TG Mureş, Navobi Iaşi, Vasas Femina Odorheiul Secuiesc, Real Craiova, Independenţa Baia Mare, Fair Play Bucureşti, Heniu Prundu Bârgăului şi nou promovatele CSS Târgovişte şi CFR Timişoara.

Astra a remizat cu FC Copenhaga, scor 1-1, în prima manşă a turului 3 preliminar din Liga Campionilor, iar la partidă a asistat şi noul selecţioner al României, Christoph Daum. În ciuda prestaţiei mai slabe din repriza secundă, tehnicianul german s-a arătat impresionat la final de ceea ce a văzut pe teren şi vede posibilă o calificare a Astrei în urma partidei retur, care se va disputa în Danemarca, miercurea viitoare. Daum a vorbit şi despre „dubla” Stelei cu Sparta Praga, precizând că trupa pregătită de Laurenţiu Reghecampf merită să meargă mai departe, ţinând cond de cum a decurs meciul din Cehia.

Managerul formaţiei Liverpool, Jurgen Klopp, în vârstă de 49 de ani, susţine că Mamadou Sakho a încălcat mai multe reguli în timpul cantonamentului din Statele Unite ale Americii, motiv pentru care fundaşul francez a fost exclus din lot. Tehnicianul german a dezvăluit că fotbalistul scăpat recent de o suspendare provizorie pentru dopaj a încălcat trei reguli în stagiul de pregătire din Statele Unite ale Americii. Întrebat dacă Sakho va fi amendat, Klopp a afirmat că preferă să-şi pedepsească jucătorii prin alte metode. Mamadou Sakho, în vârstă de 26 de ani, a fost suspendat provizoriu până pe 28 mai, după ce a fost depistat pozitiv cu o substanţă care ajută la slăbit, la un meci jucat cu Manchester United, pe 17 martie, în optimile de finală din Europa League.

PROGNOZA METEO
28 Iulie 2016

În vestul, nord-vestul și parțial centrul țãrii, vremea va fi în general instabilã și mai ales dupã-amiaza și seara vor fi înnorãri accentuate și local averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Cu totul izolat se vor cumula cantitãți de apã de peste 20…25 l/mp și vor fi posibile cãderi de grindinã. În restul teritoriului, vremea va fi în continuare cãlduroasã, cu cerul variabil, iar fenomenele asociate instabilitãții atmosferice vor fi pe spații mici, cu precãdere în zonele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 36 de grade, astfel încât în Câmpia Românã local va fi caniculã și disconfort termic. Temperaturile minime se vor situa între 15 și 24 de grade, mai scãzute în depresiuni, spre 10 grade.

Bucuresti

Vremea cãlduroasã și disconfortul se vor menține, urmând ca dupã-amiaza temperatura aerului sã urce pânã la 34…35 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã sã atingã și sã depãșeascã ușor pragul critic de 80 de unitãți. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Minima termicã va fi de 20…21 de grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *