Stiri pe scurt 28 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 28 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 ianuarie.  In anul 1990, in piaţa Victoriei a avut loc un miting al opoziţiei, organizat de PNŢ-CD, PNL, PSDR. În paralel s-a desfăşurat o contramanifestaţie organizată de FSN. La aceasta au participat muncitori şi mineri sosiţi din Valea Jiului. La sfîrşitul zilei au avut loc tratative între reprezentanţii partidelor istorice şi FSN.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat au fost aprobate printr-o hotărâre de guvern. Obiectivul acestui program este de a stimula accesul copiilor la educaţie, respectiv prezenţa elevilor şi preşcolarilor la şcoală sau la grădiniţă. Adoptarea actului normativ face parte din măsurile de intervenţie integrată pentru diminuarea riscului de excluziune şi de abandon şcolar care grevează populaţia şcolară din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educaţiei Naţionale şi anume asigurarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate a tuturor copiilor şi tinerilor din România.

Hotărârea cuprinde prevederi referitoare la definirea suportului alimentar, precum şi a principiilor ce trebuie respectate în prepararea acestuia, prin detalierea tipurilor de suport alimentar posibil. Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar, pe perioada cursurilor, conform structurii anului scolar, îl au numai elevii prezenţi la cursuri. Suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanţelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.

Documentul menţionează situaţiile în care, într-o unitate de învăţământ, se aplică unul sau altul dintre tipurile respective de suport alimentar sau a situaţiilor în care în aceeaşi unitate de învăţământ se utilizează mai multe variante, în funcţie de specificul dat de structura ciclurilor de învăţământ, de dispunerea geografică, de programul şcolar al elevilor sau de alţi factori. De asemenea, la cererea scrisă a părinţilor, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare şi masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor şi preşcolarilor.

Societatea Română de Radiodifuziune va primi de la bugetul de stat 383 de milioane de lei, cu 98,61% mai mult decât în 2016, când a primit 192,842 de milioane de lei. Bugetul Societăţii Române de Televiziune este de 950 de milioane de lei, de circa 7,6 ori mai mare decât în 2016, cât acesta a fost de 124,685 de milioane de lei. Conform proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Societatea Română de Radiodifuziune va avea alocată, în acest an, o sumă de 383 de milioane de lei. Proiecţia bugetară prezentată anterior de Finanţe a fost aceeaşi, nefiind operată nici o modificare.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, pe Facebook, că îşi asumă legalitatea şi corectitudinea hotărârilor CSAT care au vizat lupa anticorupţie şi crima organizată, care sunt acum contestate, afirmând că raportul MCV arată progresele justiţiei din perioada mandatelor sale. CSAT şi-a făcut datoria „pe deplin” faţă de interesele ţării în raport de nivelul ridicat al corupţiei şi al crimei organizate la data luării deciziilor, susţine Băsescu. Traian Băsescu afirmă că „pleava retrogradă” care nu mai „pridideşte cu acuzaţii” ar trebui să citească ultimul raport MCV pentru a avea o imagine cu privire la progresele justiţiei în timpul mandatelor sale.

Sumele alocate în noul proiect de buget, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, sunt mai mici decât cele alocate prin proiectul anterior pentru Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Administraţia Prezidenţială, dar sunt mai mari pentru Ministerul Apărării (MApN). În proiectul anterior, publicat pe 23 ianuarie, SRI avea alocat un buget de 1,88 miliarde de lei, dar în proiectul actual acest buget a scăzut la 1,70 miliarde de lei. Administraţia Prezidenţială, de asemenea, are un buget redus de la 46,3 milioane de lei în forma iniţială la 41 de milioane de lei în forma actuală. Ministerul Apărării, în schimb, a primit 16,3 miliarde de lei prin noua formă a proiectului de buget, faţă de 11,02 miliarde de lei în vechea formă.

Cinci persoane, între care şi un copil, au fost transportate, la spital după ce au fost rănite într-un accident în care au fost implicate un microbuz şi două autoturisme, pe Şoseaua Alexandriei, la ieşirea din Capitală. În accident au fost implicate trei autovehicule, între care şi un microbuz, în total fiind 20 de persoane în cele trei mijloace de transport. Accidentul a avut loc pe Şoseaua Alexandriei, pe sensul de intrare în Bucureşti, cauza probabilă fiind pătrunderea pe contrasens, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Traficul în zonă este dirijat de către poliţişti, circulaţia fiind blocată pe o bandă.

Coregraful italian Renato Zanella, coordonatorul trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, îi răspunde lui Ioan Holender, fostul director de la Opera din Viena. Holender despre Zanella: incompetent. Zanella: 20 de ani am colaborat la Viena. Renato Zanella, coordonatorul trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, subliniează în scrisoarea sa, vârsta, lipsa de viziune şi machismul excesiv al lui Ioan Holender.

Anul Cocoşului de Foc, în care chinezii intră astăzi, va fi un an al siguranţei, în care vor avea succes cei care vor să se dezvolte, chinezii fiind convinşi că vor primi, în Anul Cocoşului, exact ceea ce merită. Directorul Institutului Confucius din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Song Shaofeng, a declarat că anul Cocoşului de Foc va fi anul echilibrului. Se spune că în acest an chinezii vor primi exact ceea ce merită atât din punct de vedere personal, cât şi profesional.

Conform mitologiei antice chineze, Zeiţa Nu Wa ar fi creat, după asemănarea Zeilor, omul, din lut, după ce Zeul Pangu a creat Natura. Despre zeiţa Nu Wa se mai spune că înainte să creeze omul, a creat, în prima zi, cocoşul, apoi câinii, următorii fiind porcii, iar în ziua a patra a creat caprele, pentru ca în ziua a cincea să creeze boii, iar în ziua a şasea, caii. Cocoşul a fost creat pentru ca fiinţele umane să cunoască timpul, câinele pentru companie şi pază, porcul şi capra pentru hrană, boul şi calul pentru a-l ajuta pe om la munca agricolă.

La doar 22 de ani, un tânăr din Iaşi s-a transformat în eroul doamnelor şi domnişoarelor care circulă cu mijloacele de transport în comun, pentru că alături de câţiva prieteni merge zi de zi cu autobuzul şi tramvaiul şi îi dau jos pe hoţii de telefoane şi portofele. Tinerii cheamă mai apoi poliţia, însă, pentru că de cele mai multe ori hoţii de buzunare sunt minori, autorităţile nu au ce să le facă. În ultima vreme, în Iaşi au fost sesizate din ce în ce mai multe infracţiuni comise în mijloacele de transport în comun. Din ce în ce mai multe cazuri de furturi sunt semnalate şi la poliţie şi pe reţelele de socializare, ba chiar şi la prefectură.

Situaţia i-a atras atenţia şi unui tânăr de 22 de ani din Iaşi care a decis că e momentul să încerce să rezolve problema. Alături de câţiva prieteni şi oameni pe care i-a mobilizat pe reţelele de socializare, tânărul, care vrea să rămână anonim, a decis să meargă cu mijloacele de transport în comun şi să îi dea jos pe hoţii de buzunare. El spune că cei mai mulţi hoţi sunt minori şi că deja se ştie care sunt zonele în care acţionează. Politiştii din departamentul de prevenire din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi au reînceput şi ei campaniile de prevenire şi conştientizare. Poliţistii ieşeni au stat vineri în cele mai aglomerate staţii din Iaşi pentru a le explica cetăţenilor cum să aibă grijă de bunurile lor.

Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de guvern, Ordonanţa de urgenţă pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, program care încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin “Start-up Nation – Romania” se acordă ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Se estimează, astfel, crearea a minim 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înfiinţate care vor trebui să angajeze minimum 2 salariaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani.

Divizia de elicoptere a Grupului Airbus, Airbus Helicopters, a livrat 418 elicoptere în 2016, cu 5% mai mult decât în 2015, în condiţiile unei pieţe în scădere. Airbus Helicopters a înregistrat comenzi brute de 388 de elicoptere în 2016, o performanţă stabilă, comparabilă cu 2015 când a avut 383 de comenzi brute. În 2016 au fost comandate, printre altele, 188 de elicoptere uşoare mono-motor, 163 de aparate H135/H145 şi 23 de aparate din familia Super Puma. La finalul anului 2016, comenzile în curs erau de 766 de elicoptere. Printre evenimentele notabile care au marcat anul 2016 se numără licitaţii-cheie câştigate în domeniul achiziţiilor militare cu elicopterul H225M, care a fost selectat de Singapore şi Kuweit, precum şi cu familia de elicoptere H135/H415 care a fost aleasă de Marea Britanie pentru instruirea militarilor. Tot anul trecut au fost livrate primele exemplare ale noului elicopter AS565 Mbe Panther în versiune navală şi a avut loc primul zbor al NH90 Sea Lion pentru marina germană.

Referitor la versiunea civilă, primul elicopter H175 de clasă medie, cu dublu motor, în configuraţie VIP a intrat în serviciu în 2016 şi tot atunci au început testele de zbor pentru versiunea sa dedicată serviciilor publice, în vederea obţinerii certificării în 2017. Un consorţiu din China a semnat o comandă de 100 de elicoptere tip H135s care vor fi asamblate local în următorii 10 ani. În noiembrie 2016, Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA) a certificat versiunea H135 dotată cu echipament Helionix iar pe parcursul întregului an au avut loc zboruri-test pentru noua generaţie de elicoptere H160, creând premisele semnării primelor contracte în 2017. În 2016, flota globală de aproximativ 12.000 de elicoptere Airbus, aflată în serviciul a peste 3.000 de operatori, a ajuns la 90 de milioane de ore de zbor.

După aproape cinci ani de dobânzi negative, gospodăriile danezilor au devenit mai bogate ca niciodată. Ţara deţine acum atât un al dobânzilor negative, cât şi unul din punct de vedere al valorii depozitelor bancare ale populaţiei. Informaţiile deţinute de Bloomberg au crescut până la 812,3 miliarde de coroane daneze (circa 117,1 miliarde de dolari) în decembrie, acesta fiind cel mai înalt nivel de când prima statistică de acest tip a fost realizată, în urmă cu 16 ani. Danezii s-au bucurat de ”o creştere impresionantă a salariilor reale”, spune Tore Stramer, economist şef în cadrul instituţiei financiare daneze Nykredit.

Rata negativă a dobânzii la depozit a ajuns la minus 0,65%. Depozitele negative au coincis cu o creştere susţinută a ratei angajărilor şi, în mod crucial, a unei pieţe imobiliare înfloritoare. El estimează că fiecare bărbat, femeie sau copil are avea un echivalent de 21.000 de dolari într-un cont de depozit, dacă s-ar face o medie după valoarea cumulată a depozitelor persoanelor fizice din Danemarca. Numărul danezilor care şi-au depozitat surplusul de bani în fonduri de investiţii a crescut cu 42.000 de oameni, până la 832.000, acest număr fiind cel mai ridicat din ultimul deceniu.

Primăria Orşova a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi după ce, de mai bine de două săptămâni, gunoiul din oraş nu a mai fost ridicat de operatorul de salubritate, acesta cerând majoarea tarifelor pentru acest serviciu, solicitare refuzată însă de municipalitate. Oficial, SC Floricola SA, operatorul de salubritate din Orşova, a anunţat că din 18 ianuarie nu mai ridică gunoiul din oraş, însă consilierii locali spun că operatorul nu şi-a mai îndeplinit îndatoririle de mai mult timp. Operatorul de salubritate spune că nu îşi permite să suporte din bugetul propriu taxa pe depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/ tonă, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017 şi cere ca aceasta să fie plătită de populaţie.

Actriţa franceză Emmanuelle Riva, cunoscută pentru rolurile din filme ca ”Hiroshima mon amour” (1959), de Alain Resnais, şi ”Amour” (2012), de Michael Haneke, pentru care a fost nominalizată la Oscar, a murit la vârsta de 89 de ani.  Paulette Germaine Riva s-a născut pe 24 februarie 1927, în Cheniménil. A visat să devină actriţă de la vârsta de şase ani şi, deşi familia ei s-a opus, a reuşit să ajungă la Paris, în 1953, pentru a studia actoria. A devenit cunoscută sub numele Emmanuelle Riva. A jucat în peste 80 de filme artistice şi de televiziune. În 1962, a câştigat, la Festivalul de la Veneţia, trofeul Volpi Cup pentru cea mai bună actriţă, pentru filmul ”Thérèse Desqueyroux”.

Peste trei sute de persoane s-au îmbulzit, la deschiderea unei pieţe private din municipiul Craiova, pentru a prinde tichete promoţionale de cumpărături în valoare de 20 de lei, mai multe femei căzând la pământ. Incidentul a avut loc, la deschiderea Pieţei 1 Mai, situată în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Proprietarii au oferit vouchere de în valoare de 20 de lei, pentru cumpărături de 50 lei, iar pentru acestea oamenii s-au călcat în picioare. Mai multe femei au căzut la pământ, iar cei rămaşi în picioare au continuat să se îmbulzească. Proprietarul pieţei ar putea fi sancţionat.

Şapte dintre cei şaptesprezece suspecţi reţinuţi de către procurorii DIICOT Arad în cazul reţelei de traficanţi de migranţi pe ruta Turcia-România-Ungaria-Germania au fost arestaţi preventiv, iar ceilalţi zece au primit măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT Arad au anunţat că vor face recurs în cazul persoanelor pentru care s-a luat măsura controlului judiciar.Dintre cei 20 de suspecţi identificaţi, 16 au fost duşi iniţial la audieri, iar după câteva ore a mai fost prins al optusprezecelea suspect în punctul de trecere a frontierei Nădlac, când încerca să intre în ţară. Alte două persoane sunt căutate în continuare.

Actorul britanic John Hurt, cunoscut pentru roluri în filme ca „The Elephant Man” şi ”Midnight Express”, a murit vineri, la vârsta de 77 de ani. Actorul suferea de cancer pancreatic, boală cu care a fost diagnosticat în 2015. Premiat cu BAFTA şi nominalizat de două ori la premiile Oscar, John Hurt a jucat în peste 200 de filme artistice şi de televiziune, iar unul dintre cele mai recente este ”Jackie” (2016), în care interpretează rolul părintelui Richard McSorley.

Ambasadorul Paul Brummell a declarat, la Alba Iulia, că Marea Britanie, fiind o ţară democratică, trebuie să respecte votul privind ieşirea din Uniunea Europeană, dar ţara sa va fi „un prieten pentru România şi alte ţări din UE”. 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat, în vară, pentru ieşirea ţării din blocul comunitar. Ambasadorul Paul Brummell a participat, vineri, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la o conferinţă cu tema „stilul de conducere al Reginei Maria”, după ce joi a vizitat localitatea Roşia Montană, despre care a spus că este un ”loc deosebit, foarte frumos, foarte valoros, dar cu probleme”.

Doi agenţi de tranzacţionare din Londra, care au conspirat la fraudarea a peste 165 milioane de euro ai unei bănci din Rusia, au fost condamnaţi vineri la 12, respectiv 7 ani de închisoare. Georgy Urumov, 37, a fost condamnat la 12 ani, iar Vladimir Gersamia, 33, la şapte ani de închisoare, după ce au fost găsiţi vinovaţi de multiple fraude financiare. Urumov s-a alăturat companiei Otkritie Securities Ltd (OSL) şi a manipulat firma în a-i plăti aproape 2 de milioane de euro creând falsa impresie că această sumă va fi distribuită altor persoane care se alătură companiei. Urumov a păstrat însă marea majoritatea sumei de bani primită de la compania OSL. Urumov a săvârşit mai multe infracţiuni efectuând tranzacţii financiare cu fonduri argentiniene. Acesta îşi minţea angajatorul că obligaţiuni garantate cu creanţe sunt de fapt de patru ori mai scumpe şi încasa diferenţa, transferând-o în conturi bancare din Marea Britanie.

Relaxarea eforturilor anticorupţie, relativizarea normelor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite „semnale false” din partea României, i-a transmis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintelui Klaus Iohannis. În cursul convorbirii, cancelarul (Angela Merkel – n.red.) i-a mulţumit preşedintelui (Klaus Iohannis – n.red.) pentru determinarea în sensul unor relaţii bilaterale excelente şi a exprimat apreciere pentru cooperarea strânsă în tematica politică europeană. In privinţa situaţiei politice interne din România, cancelarul (Angela Merkel – n.red.) l-a asigurat pe preşedintele (Klaus Iohannis – n.red.) de întreaga sa susţinere în continuarea cu fermitate a parcursului anticorupţie. O relaxare a acţiunilor de combatere a corupţiei şi o relativizare a principiilor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite semnale complet false.

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a „menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA”. El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare. De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni. Cu toate acestea, o menţiune de a crea „zone sigure” în Siria, prevăzută într-un proiect anterior, a fost eliminată din ordinul final.

Guido Raimondi, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăţi de ordin sistemic sau structural şi cere găsire a unor soluţii la nivel naţional.Decizia-pilot Torreggiani la care face referire preşedintele CEDO a fost pronunţată în ianuarie 2013. CEDO a stabilit atunci ca supraaglomerarea şi condiţiile din penitenciarele italiene reprezintă o problemă „endemică şi structurală incompatibilă cu Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului”. În septembrie 2014, la peste un an de la pronuntarea deciziei-pilot Torreggiani, CEDO a constatat că Guvernul de la Roma a realizat progrese notabile prin adoptarea unor măsuri menite să soluţioneze problema supraaglomerării din închisori, printre care şi plata unor compensaţii financiare, utilizarea alternativelor la detenţie şi reducerea sentinţelor în cazul infracţiunilor minore, dar şi renovarea penitenciarelor deja existente şi construcţia unor centre de detenţie noi.

SPORT

În această iarnă, fotbaliştii români au fost la mare căutare în campionatele străine, iar în timp ce unii jucători au prins transferuri de vis, la echipe puternice din vestul Europei, alţii au ales campionate de nivelul Ligii 1 ori experienţe exotice prin zona Golfului sau Malaezia. ProSport a alcătuit primul “11” al celor mai buni fotbalişti români plecaţi în campionatele străine. Cojocaru este singurul „intrus” din formaţia de start, dar fotbalistul care încă aparţine de FCSB a fost împrumutat la Frosinone, în această iarnă, după ce în primă instanţă a fost împrumutat la Crotone, acolo unde nu a prins niciun minut.

Cojocaru (Frosinone) – Gabriel Matei (Gornik Leczna), Alexandru Creţu (Olimpija Ljubljana), Toşca (Real Betis), Vătăjelu (Sparta Praga) – Răzvan Marin (Standard Liege), Bourceanu (Arsenal Tula) – Popa (Reading), Sânmărtean (Al – Taawon), Vali Lazăr (Al-Sailiya) – Axente (Al – Faisaily)

Rezerve: Mitrea (AEL Limassol), Andrei Cordoş (Maziya S&RC), Istvan Fulop (Diosgyor), Astafei (Selangor), Antal (Anorthosis Famagusta).

FCSB propune 4 jucători printre titulari, Toşca (1 milion de euro) şi Adi Popa (600.000 de euro) fiind vânduţi pentru o sumă totală de 1.6 milioane de euro, Bourceanu plecând liber de contract în Rusia, în timp ce Cojocaru este împrumutat în Italia. Rivala vicecampioanei, Dinamo, a încasat pentru împrumutul lui Lazăr 200.000 de euro, iar fotbalistul va încasa pentru cele patru luni de contract 400.000 de euro, în timp ce Viitorul a primit o sumă mare pentru Răzvan Marin, cedat la Standard Liege pentru 2.4 milioane de euro.

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams, a doua favorită a competiţiei şi locul 2 WTA, s-a impus, scor 6-4, 6-4, în finala turneului Australian Open, în meciul cu sora sa, Venus Williams, cap de serie numărul 13 şi locul 17 WTA. Finala a început foarte frumos, cu patru break-uri în primele patru game-uri ale meciului, câte două de fiecare parte. Serena Williams a reuşit să mai câştige pe serviciul advers în jocul şapte şi nu a mai cedat avantajul până la final, impunându-se cu 6-4. În manşa secundă, Serena Williams a avut trei mingi de break la scorul de 1-1, însă sora sa a reuşit să le salveze pe toate. Nu s-a mai întâmplat acelaşi lucru în game-ul şapte, când Serena a câştigat pe serviciul advers şi apoi şi-a consolidat avantajul creat, cu un game la 0. Cea mai mică dintre surorile Williams s-a impus cu 6-4, 6-4 şi a câştigat pentru a şaptea oară turneul de la Australian Open şi va reveni pe primul loc în clasamentul mondial.

A fost cea de-a noua finală a unui turneu de Grand Slam între surorile Williams şi, totodată, prima după opt ani. Cele două sportive s-au mai întâlnit o singură dată în finala turneului Australian Open, în 2003, iar Serena Williams a câştigat partida respectivă în trei seturi. Serena Williams, în vârstă de 35 de ani, a câştigat al 23-lea turneu de Mare Şlem, în timp ce Venus Williams, 36 de ani, are în palmares şapte trofee de Grand Slam. Pentru câştigarea finalei de la Australian Open, Serena Williams va încasa un cec în valoare de 2.701.000 de dolari şi 2.000 de puncte WTA, în timp ce Venus Williams va fi recompensată cu 1.387.000 de dolari şi 1.300 de puncte WTA.

După o cursă de 3 kilometri, primii participanţi la proba de sprint au trecut linia de „finish” după aproximativ 15 minute, acolo unde au fost aşteptaţi cu diplome, ceaiuri şi vin fiert de organizatorii Primei Ieşiri. Concomitent cu „finsh-ul” primei probe s-a dat startul probei pe biciclete, acolo unde participanţii au avut un traseu ceva mai lung, de 9 kilometri. Evenimentul a fost onorat şi de câteva dintre cele mai mari personalităţi din sportul românesc: Gabriela Szabo, Victor Hănescu, Ana Maria Popescu, Camelia Potec şi Dănuţ Simion.

Un grup de suporteri ai Universităţii Craiova i-au aşteptat azi-noapte pe jucătorii lui Gigi Mulţescu pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, la sosirea delegaţiei Ştiinţei din stagiul de pregătire din Malta. Fanii i-au felicitat pe alb-albaştri pentru rezultatele din cantonament şi le-au smuls promisiunea că la finalul acestui sezon un trofeu va ajunge în Bănie. Suporterii au aprins torţe şi au cântat împreună cu jucătorii lângă autocarul care-i aştepta pe aceştia pentru a-i duce la Craiova.

Amicalele Craiovei în Malta: 1-1 (gol Alex Popescu) cu Fortuna Dusseldorf (Germania, locul 8 în Liga a II-a), 2-1 (goluri: Ivan şi Măzărache) cu St. Gallen (Elveţia, locul 6 în Liga I), 3-1 (goluri: Markovic 2 şi Băluţă) cu Hibernians Paola (Malta, locul 2 în Liga I) şi 4-1 (goluri: Markovic, Gustavo, Fajic şi R. Petre) cu Winterthur (Elveţia, locul 8 în Liga a II-a), 4-0 (goluri: Ivan 2, Băluţă şi Nuno Rocha) cu Wolfsberger (Austria, locul 8 în Liga I) şi 2-0 (goluri: Bancu şi Gustavo) cu Zimbru Chişinău (Moldova, locul 5 în Liga I). Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 14, Universitatea joacă pe Extensiv cu FC Voluntari în etapa a 22-a a Ligii I.

Răzvan Marin a debutat cu dreptul la noua sa echipă. Mijlocaşul român a fost transferat de Standard Liege, de la Viitorul, în schimbul a 2,4 milioane de euro şi i-a impresionat pe belgieni. Marin, în vârstă de 20 de ani, a oferit o pasă de gol în meciul cu Eupen şi deja a atras privirile asupra sa. Marin a jucat primele sale minute la Standard în confruntarea cu Club Brugge, meci pierdut cu 0-3, când a intrat din postura de rezervă pe final.

Clubul FC Viitorul a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, achiziţionarea jucătorului Neluţ Roşu, de la Concordia Chiajna. În turul actualului sezon Neluţ Roşu a evoluat în 20 de partide în Liga I pentru Concordia Chiajna, marcând două goluri şi oferind un assist. În vârstă de 23 de ani, Neluţ Roşu a adunat până acum 94 de prezenţe în Liga I (pentru Concordia Chiajna, FC Botoşani şi CFR Cluj), adunând 11 goluri şi 5 assist-uri. Neluţ Roşu a semnat un contract pe trei ani şi jumătate cu FC Viitorul, devenind jucătorul formaţiei lui Gheorghe Hagi până în vara anului 2020. Roşu se va alătura imediat lotului Viitorului şi va însoţi formaţia constănţeană în stagiul de pregătire din Italia.

Cei mai galonaţi doi sportivi din istoria tenisului, Roger Federer şi Rafael Nadal, se întâlnesc duminică dimineaţă în marea finală de la Australian Open. Suntem în anul 2017, dar „dinozaurii” tenisului nu se predau şi arată că încă sunt la putere. Finala feminină de la Australian Open arată acest lucru, finala masculină nu face excepţie. Calificarea lui Nadal în finală a făcut ca întreg „careul de aşi” de la Melbourne să aibă vârste de peste 30 de ani, cea mai bătrână fiind Venus Williams, 36 de ani. Va fi a 35-a întâlnire directă dintre Nadal şi Federer, la 13 ani distanţă de la primul meci, la 12 ani distanţă după primul lor meci de Mare Şlem, la 11 ani distanţă de prima lor finală de Mare Şlem şi la 6 ani distanţă faţă de ultima finală. Finala masculină îu aduce faţă în faţă pe sportivii cu cele mai multe trofee de Mare Şlem din istoria tenisului ((Federer – 18, Nadal – 14). La feminin sunt în finală cele mai premiate campioane active de Mare Şlem (Serena – 22, Venus, 7).

George Puşcaş este foarte aproape de o revenire în Serie A. Presa italiană notează că Benevento, echipa actuală a atacantului român, a ajuns la un acord cu Cagliari în vederea unui schimb. Astfel, vârful în vârstă de 20 de ani urmează a fi împrumutat la Cagliari de gruparea aflată momentan pe locul 5 în Serie B, iar Benevento îl va primi pe Giannetti. Conform jurnaliştilor italieni, mutarea se va realiza la începutul săptămânii următoare, cel mai probabil în cursul zilei de luni. După 21 de meciuri jucate, Cagliari se află pe poziţia a 11-a în Serie A, cu 26 de puncte. Puşcaş, în vârstă de 20 de ani, este jucătorul lui Inter Milano care l-a achiziţionat în 2013 de la Liberty Oradea. Puşcaş a jucat doar 7 meciuri pentru Inter fiind împrumutat la Bari şi Benevento.

FC Ufa a anunţat oficial transferul lui Cătălin Carp. Fundaşul moldovean, care a evoluat la Steaua şi Viitorul, a semnat un contract pe 3 ani şi jumătate cu gruparea rusă. FC Ufa a terminat turul de campionat pe locul 8 în prima ligă din Rusia, cu 25 de puncte. Cătălin Carp, în vârstă de 23 de ani, poate juca atât ca fundaş central, cât şi la mijlocaş la închidere. A fost junior la Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev, iar în 2014 a fost achiziţionat de CFR Cluj. Ardelenii l-au cedat în 2015 la Steaua, iar un sezon mai târziu a trecut la Viitorul. Carp are 8 selecţii la naţionala de seniori a Moldovei şi un gol marcat. Unicul gol reuşit în tricoul primei reprezentative a fost reuşit într-o partidă amicală cu România, meci disputat pe 14 februarie 2015 şi pierdut de moldoveni cu 1-2.

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat că echipele din China au cheltuit peste 450 de milioane de dolari pentru transferurile de jucători în ultimul an, mai mult cu 283 de milioane faţă de situaţia din 2015. Creşterea bruscă a investiţiilor în jucători de valoare evidenţiază clar încercarea de ridicare a nivelului fotbalului chinez. China este a cincea ţară în clasamentul banilor investiţi în transferuri, după Anglia, Germania, Spania şi Italia. În 2013, cluburile din China au cheltuit doar 27,8 milioane de dolari. În 2015 a început creşterea, investiţiile ajungând la 168,3 milioane de dolari, iar în 2016 au atins cel mai înalt prag, de 451,3 milioane de dolari.

În 2016, jucători precum Hulk, Axel Witsel, Oscar, Ramires, Alex Teixeira sau Carlos Tevez au ajuns în campionatul din China. Mai mult, odată cu transferul la Shanghai Shenhua, argentinianul Tevez a devenit cel mai bine plătit fotbalist din lume, cu un salariu anual de 40 de milioane de euro. Infuzia de jucători extracomunitari i-au determinat pe oficialii chinezi să modifice regulamentul, astfel că formaţiile din Superligă vor avea voie să folosească doar trei extracomunitari pe meci începând de sezonul viitor, care va debuta în luna martie. Anglia este lider în topul cheltuielilor pe transferurile de jucători în 2016, cu un total de 1,37 miliarde de dolari investite. Doar transferul lui Paul Pogba de la Juventus la Manchester United, din august 2016, a costat 116 milioane de dolari. La nivel global, cheltuielile pe transferuri au înregistrat o creştere cu 14% şi au atins un nou record, de 4,79 miliarde de dolari.

Claudiu Keşeru, atacantul echipei Ludogoreţ Razgrad şi fostul jucător al Stelei, a declarat că se bucură foarte mult pentru transferul prietenului său, Adrian Popa, la formaţia engleză Reading, care evoluează în Championship. Reading va plăti 600.000 de euro în schimbul lui Adrian Popa, care va primi un salariul stagional de 700.000 de euro. Reading ocupă locul 4 în acest sezon din Championship, cu 49 de puncte acumulate în 27 de partide, la 11 puncte de liderul Brighton. Adrian Popa a mai jucat în Liga 1 la Gloria Buzău şi Concordia Chiajna. La echipa naţională a României, mijlocaşul dreapta a jucat 23 de meciuri, în care a marcat patru goluri şi a dat patru pase decisive.

Echipa Al Nasr, pregătită de Dan Petrescu, a fost învinsă, vineri, pe teren propriu de formaţia Al Wasl, scor 1-2, în etapa a 16-a din campionatul Emiratelor Arabe Unite .Formaţia lui Dan Petrescu a deschis scorul în minutul 19, după autogolul lui Ali Abdulrahman. Pentru Al Wasl au marcat Ronaldo Mendes şi Fabio Lima, în minutele 28, respectiv 69. În urma acestui rezultat, Al Nasr rămâne pe locul 7 în clasament, cu 22 de puncte, în timp ce Al Wasl urcă pe poziţia a doua, cu 33 de puncte. Lider este Al-Jazira, care are 38 de puncte. În runda următoare, Al Nasr va evolua în deplasare cu Al-Ain, echipă aflată pe locul 4, într-un meci programat vineri, 3 februarie.

Campionatul Mondial de handbal masculin din Franţa se încheie la superlativ. A doua semifinală Norvegia – Croaţia (scor 28-25) a avut un dramatism mai rar întâlnit, dar care a contribuit din plin la ridicarea gradului de spectaculozitate al întrecerii, poate cea mai bună din ultimii ani din punct de vedere calitativ.

Norvegia a învins Croaţia după 70 de minute, în condiţiile în care semifinala a doua a avut nevoie de prelungiri. La sfârşitul celor 60 de minute, cele două naţionale au terminat la egalitate, 22-22. După un joc conducerea s-a schimbat de câteva ori, în ultima secundă a timpului regulamentar Croaţia a obţinut o aruncare de la 7 metri. Horvat şi-a asumat responsabilitatea, dar a ratat, iar Norvegia a supravieţuit. Mai mult, nordicii au prins aripi în prelungiri şi de la scorul de 22-24 nu au mai putut fi opriţi. Astfel, Norvegia s-a calificat în premieră într-o finală de Campionat Mondial, asigurându-şi şi prima medalie din istoria handbalului masculin.

PROGNOZA METEO
28 Ianuarie 2017

Vremea va fi în continuare rece în cea mai mare parte a țãrii, geroasã noaptea pe spații restrânse în centru și sud și doar la amiazã, la deal și munte, valorile termice se vor apropia de mediile climatologice ale acestei datei. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în regiunile estice, dar temporare și în cele sudice și centrale. În zonele joase, local, va fi ceațã, asociatã și cu chiciurã. Vântul va sufla în general slab, exceptând sudul Banatului unde va fi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 și 5 grade, iar cele minime se vor situa între -18…-16 grade în estul Transilvaniei și -3…-2 grade în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Valorile termice vor rãmâne sub mediile climatologice specifice perioadei. Cerul va avea înnorãri, mai ales dimineața și noaptea, când vor fi condiții de ceațã, asociatã cu chiciurã. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 1…2 grade, iar cea minimã de -9…-7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *