Stiri pe scurt 28 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 28 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 28 februarie. In anul 2011, a încetat din viaţă actriţa Annie Girardot, figură emblematică a cinematografiei franceze a anilor 1970 – 1980; a debutat în cinema cu „Treize à table”, de André Hunebelle, în 1955 şi a primit premiul Cesar pentru rolurile din „Profesoara de pian” (2001) şi „Mizerabilii” (1995) (n. 25 octombrie 1931).

Harry Potter în defavoarea Stejarului din Borzeşti. La orele de literatură, profesorul are libertatea să-i înveţe pe elevi fabulele lui Caragiale sau pe cele ale lui La Fontaine. Se vor studia postări online şi chiar sms-uri. Acestea sunt noutăţile din anul şcolar 2017-2018 care vor face literatura mai puţin plictisitoare. Din toamnă, elevii de gimnaziu nu vor mai fi obligaţi să citească operele scriitorilor clasici, iar profesorul poate propune texte din literatura universală, potrivit unui site de ştiri. Aşadar noua generaţie de elevi înţelege cu greu scrierea de la începutul secolului al XIX-lea şi nu mai gustă plăcerea cititului.

Secretarul de stat, Liviu Pop a declarat săptămâna trecută că elevii de clasa a V-a vor primi, în septembrie, atât manuale tipărite cât şi în format digital, pe stick. În Comisia de manuale a Ministerului Educaţiei s-a hotărât achiziţionarea unor manuale mai scumpe şi de o calitate mai bună. O soluţie bună, spun reprezentanţii elevilor, dar nu pentru România. Mulţi elevi, în special cei din mediul rural, nu au calculator nici acasă şi, de cele mai multe ori, nici la şcoală.

Aproape 88% din persoanele intervievate din mediul urban intenţionează să ofere cadouri celor dragi în perioada 1-8 Martie, acestea cheltuind în medie 180,15 lei. Aproape 88% din persoanele intervievate din mediul urban intenţionează să ofere cadouri celor dragi în perioada 1-8 Martie, acestea cheltuind în medie 180,15 lei. Majoritatea respondenţilor intenţionează să ofere cadouri atât de 1, cât şi de 8 Martie, doar 1,4% din aceştia intenţionând să se limiteze la cadouri sau mărţişoare de 1 Martie. Principalele destinaţii de shopping sunt vânzătorii ambulanţi sau târgurile de 1-8 Martie (66,2%), centrele comerciale – magazine/supermarketuri/hipermarketuri, mall-uri etc. (58,7%) – şi florăriile sau vânzătorii ambulanţi de flori (54,8%).

Mediul online este, de asemenea, o importantă resursă de shopping pentru orăşeni, peste 20% din aceştia luând în considerare şi magazinele online pentru un posibil cadou de 1-8 Martie. Această posibilitate de shopping prezintă un grad de atractivitate mai ridicat în rândul bucureştenilor, comparativ cu orăşenii din provincie. Cei mai mulţi dintre oamenii care locuiesc în oraş, aproape 60%, vor aloca sume cuprinse în intervalul 100-299 de lei (36,8% vor aloca între 100 şi 199 de lei şi 22,3% sume între 200 şi 299 de lei) pentru cumpărăturile de cadouri din perioada 1-8 Martie. Din totalul respondenţilor care şi-au exprimat intenţia de a oferi cadouri sau mărţişoare pentru a sărbători 1 Martie, mai mult de trei sferturi vor oferi un cadou mamei (75,2%) şi peste jumătate vor oferi cadouri prietenelor (cu excepţia iubitelor).

Pentru români, ziua de 8 Martie reprezintă ziua în care îşi sărbătoresc mamele, cea mai mare parte a orăşenilor (76%) oferind cadouri mamelor lor cu acest prilej. Peste 85% din bărbaţi intenţionează să ofere cadouri partenerelor de viaţă cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. În privinţa tipurilor de cadouri oferite, 73,2% din orăşenii care intenţionează să ofere cadouri de 8 Martie vor opta pentru flori. Alte cadouri pe care locuitorii din mediul urban ar dori să le ofere sunt bijuteriile (40,1%), cosmeticele/parfumurile (30,9%), dulciurile (28%) sau obiectele meşteşugăreşti (25%).

Decesul celor două persoane care au primit sânge la Spitalul „Filantropia” din Craiova a survenit în urma unui infarct miocardic, respectiv a unei insuficienţe respiratorii. Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a amendat Spitalul cu suma de 25.000 lei. Rezultatele preliminare ale necropsiilor efectuate pe cadavrele celor doi pacienţi morţi, vineri, la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova, au fost transmise de medicii legişti anchetatorilor, iar surse apropiate anchetei declară că decesul a survenit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. Pacientul în vârstă de 67 ani avea şi leucemie, şi aceasta fiind o cauza probabilă a decesului.

Şi specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au finalizat verificările la Spitalul Municipal, dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, declarând, că au fost respectate procedurile privind efectuarea transfuziilor.În cel mult 30 de zile se aşteaptă şi rezultatele analizelor histopatologice. Pe de altă parte, mai multe cadre medicale de la Spitalul „Filantropia” vor fi audiate la Secţia 1 Poliţie. Conducerea Spitalului „Filantropia” din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii au finalizat schimbările aduse ordinului privind copiii cu dizabilităţi, modificările fiind trimise asociaţiilor de pacienţi pentru feedback. In faţa Ministerului Sănătăţii, zeci de părinţi au protestat faţă de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilităţi. Potrivit ordinului, copiii cu dizabilităţi ar fi încadraţi la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligenţă de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50. Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilităţi pierderea sumelor destinate însoţitorului şi îngrijirii.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat, că la trei luni după lansarea Monitorului Preţurilor platforma prezintă interes pentru consumatori fiind accesată zilnic, în medie, de 10.000 de utilizatori. Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că se intenţionează ca acest proiect, care în prezent este funcţional doar pentru Bucureşti, să fie extins pentru toată ţara dacă „lucrurile merg bine”. Bogdan Chiriţoiu a spus că, utilizând acelaşi model, se doreşte dezvoltarea unei platforme de comparare a preţurilor la carburanţi.

Mediafax Talks şi revista Agrointeligenţa organizează marţi conferinţa „Fermierii României”, eveniment moderat de către directorul editorial al Mediafax, Dorin Oancea şi de către directorul general al Agrointeligenţa, Vlad Macovei.Temele conferinţei privesc oportunităţile şi riscurile pentru fermieri în agricultura anului 2017 şi traseul optim al produselor alimentare autohtone către coşul du cumpărături al consumatorului. Partenerii evenimentului sunt: Kaufland România, DuPont Pioneer, Agricover, Nissan, AgriSo.

Decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern în cazul OUG 13 arată că există “un derapaj”, a declarat, la RFI, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, afirmând că se impune o demisie de onoare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, scrie pe Facebook că orice şef de instituţie, care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat, ar fi demisionat după decizia CCR de luni, dar refuzul şefului DNA de a pleca din funcţie arată „corupţia de putere”. Al doilea om în stat face referire şi la cazul procurorului Negulescu, care şi-a dat demisia din magistratură după apariţia înregistrărilor cu el şi soţia unui arestat, căreia îi oferea detalii dintr-un dosar penal.

CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare referitor la maniera în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar şi privind modul cum Procurorul General a gestionat comunicarea după emiterea ordonanţei. Ordinea de marţi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost suplimentată cu două puncte. Un judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, membru în Colegiul de Conducere al instanţei supreme, a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul cere să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Totodată, magistratul a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii. Planul Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă îşi va însuşi aceste puncte de vedere. Augustin Lazăr a declarat, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul de interese Guvern- DNA, procurorii continuând ancheta deoarece Ministerul Public a fost sesizat cu fapte penale concrete.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, că nu a avut posibilitatea până acum să vadă forma din Parlament a proiectului privind graţierea, precizând că va merge după şedinţa CSM, pentru a-l consulta. Pe ordinea de zi a plenului CSM de marţi se află şi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care susţine că proiectul de Lege privind graţierea unor pedepse este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială, iar unele dispoziţii pot da naştere la interpretări în practica instanţelor prin felul în care sunt formulate. Mai precis, magistraţii susţin că legea nu ar trebui să se aplice persoanelor care au săvârşit fapte penale deosebit de grave şi care prezintă pericol social deosebit, subliniind că pedepsele prevăzute de noul Cod penal sunt mai mici decât cele prevăzute în Codul penal din 1968, astfel că, în prezent, aplicarea unei pedepse de cinci ani pentru o persoană aflată la prima infracţiune este consecinţa săvârşirii unei fapte grave.

Mecanicul unui tren de metrou a primit de la călători informaţia despre existenţa unui colet suspect, din motive de securitate staţia Berceni fiind evacuată. Alarma pentru coletul suspect s-a dovedit a fi falsă, circulaţia fiind reluată, iar staţia Berceni a fost redeschisă. Trenul în care s-a aflat coletul a fost garat pe o linie de rezervă din aceeaşi staţie. Dispecerii Metrorex au aplicat procedura specifică pentru astfel de situaţii de urgenţă şi au anunţat echipele de intervenţie.

Primul autogrill din România se va deschide, în aprilie, pe DN 1, în Prahova, iar construcţia va arăta ca un OZN. Valoarea investiţiei depăşeşte 1.500.000. Conducerea societăţii care ridică primul autogrill din România a declarat, că ETU Autogrill este amplasat pe DN1, la kilometrul 96, pe raza localităţii Cornu din judeţul Prahova şi va funcţiona într-o clădire de tip OZN, despre care, spun sursele citate, este unică în peisajul unităţilor de profil din România. În ETU Autogrill vor funcţiona un restaurant de tip fast-food, pizzerie sau bar. Constucţia va fi inaugurată în prima parte a lunii aprilie. Autogrill este o companie multinaţională de catering, care oferă mâncare caldă, pe autostrăzi şi drumuri naţionale în peste 40 de ţări din Europa şi SUA.

Câteva zeci de persoane s-au îmbulzit, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, unde se depun dosarele privind înmatricularea maşinilor, jandarmii fiind nevoiţi să intervină pentru menţinerea ordinii. Unii dintre cei prezenţi au întocmit o listă de aşteptare scrisă de mână încă de luni seară, dar multe persoane care au sosit marţi dimineaţă nu au ştiut de existenţa ei, astfel că au stat la coadă pentru a prinde un număr de ordine emis de instituţie, eliberat de un automat instalat la intrarea în sediu. La 8,30, ora de începere a programului cu publicul, mai multe persoane au reclamat că lista nu ar fi fost respectată şi că unele persoane au sărit rândul.

Redactarea unui “denunţ” către „partid” a „elementului duşmănos” Ilie Moromete. Cam aşa a sunat enunţul unuia dintre subiectele date la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, desfăşurată în Prahova. Deşi a citit „de două sau de trei ori romanul Moromeţii”, fostul ministru al Educaţiei, deputatul ALDE, Sorin Cîmpeanu, membru al Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, susţine, însă, că nu a „reţinut acest fragment” şi că alegerea acestui subiect „este în egală măsură nefericită şi complet inoportună”.

De cealaltă parte, colegul său, deputatul PMP, Robert Turcescu, refuză să creadă că „pregătim o generaţie de tineri care se antrenează în a deveni denunţători”, fiind de părere că atât cazul din Prahova, cât şi cel din Bistriţa, unde elevii de clasa a XII-a au fost puşi să explice, într-un eseu, cum Ordonanaţa 13 poate afecta securitatea naţională, nu sunt „o întâmplare”, ci „o încercare a celor care fac aceste subiecte să pună în acord realitatea cu procesul de învăţământ”. Cu toate acestea, Turcescu consideră că se putea da dovadă „de mai multă imaginaţie”, iar cadrele didactice, care au formulat subiectele, se puteau gândi la un enunţ care să fie „mult mai apropiat” de lumea copiilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, atenţionări de cod galben de ceaţă pentru mai multe judeţe. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, atenţionări cod galben de ceaţă pentru judeţele Vrancea şi Bacău, unde ceaţa va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, iar în unele zone sub 50 de metri. Sub atenţionare cod galben de ceaţă se află, şi judeţele Constanţa şi Tulcea si Galaţi. Totodată, potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei, pe toate drumurile din judeţul Constanţa traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă, cu vizibilitate de 100 – 150 de metri. Pe DN22, între Constanţa şi Tulcea vizibilitatea scade, în unele zone, chiar sub 50 de metri, iar carosabilul este umed.

Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Mangalia sunt închise, din cauza ceţii dense. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei, din cauza ceţii dense, sunt închise porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Mangalia. Portul Midia este operaţional. Pe de altă parte, în judeţul Olt este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN64 Găneasa – Râmnicu Vâlcea, între kilometrii 34+000 şi 40+915 metri, din cauza unor degradări apărute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrişoara (comuna Găneasa). Traficul greu se desfăşoară deviat, pe următoarea rută ocolitoare: DN65 Găneasa –Salcia, DJ677 Salcia –Pleşoiu (DN64), potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

Pe DN13C, pe sectorul Vânători (judeţul Mureş) – Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita), este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeţ avariat de o viitură. Tot din cauza unui pod avariat de o viitură, în judeţul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) este restricţionat pe DN17A, pe tronsonul Vatra Moldoviţei – Ciumârna (între kilometrii 23 şi 27). Restricţii pentru traficul greu există şi în judeţul Vrancea, pe drumurile naţionale secundare DN2M (Andreiaşu de Jos – 7,5 tone) şi DN2N (Chiojnedeni – Vintileasca – 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecărilor de teren.

Doi turişti spaţiali sunt pe cale să facă o excursie în jurul Lunii anul viitor, cu rachetele SpaceX. Elon Musk, şeful SpaceX , a anunţat că turiştii în spaţiu au achitat deja un o parte din suma consistentă pe care o au de dat pentru această călătorie unică. Cei doi norocoşi vor fi supuşi mai multor teste şi vor începe pregătirea fizică încă din acest an. Pentru decolarea spre Lună, SpaceX va utiliza aceeaşi rampa de lansare de la Cape Canaveral, Florida, care a fost folosită şi pentru programele din misiunile Apollo. „Plimbarea” în jurul Lunii va dura aproximativ o săptămână, dar deşi racheta se va apropia extrem de mult de suprafaţa selenară, nu va exista niciun modul care va aseleniza.

România ocupă locul 11 în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană (UE) privind preţul locuinţelor, înregistrând o creştere de 2,9% a cotaţiilor la casele noi şi vechi, în 2015 comparativ cu 2010. Timp de cinci ani, România a înregistrat doar evoluţii negative ale indexului preţului caselor. În 2015 s-a înregistrat singura valoare pozitivă, de 2,9%, comparativ cu 2010. În 2010, România raportase o scădere de 7,5% a preţului caselor, apoi în 2011 a înregistrat o scădere de 12,3%, în 2012 a avut o scădere de 5,1%, în 2013 au raportat -0,3%, iar pentru 2014 datele Eurostat indică o scădere de 2%. În 2015, Bulgaria a raportat o creştere de 2,8%, faţă de 2010. Cele mai mari creşteri în 2015 faţă de 2010 au fost înregistrate în Ungaria (+11,3%) şi Suedia (+13,1%). La polul opus, cu cele mai mari scăderi, se situează Letonia (-3,4%) şi Croaţia (-2,9%).

La capitolul construcţii noi, România se clasează pe ultimele poziţii, raportând în 2015 o scădere de 1,6%. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Letonia (-7,7%), iar cea mai mare creştere, în Danemarca (11,7%). În 2010, România raporta o scădere de 6,8%. În ceea ce priveşte clădirile existente, România a raportat o creştere de 3,4%, comparativ cu 2010, spre deosebire de Letonia, care a raportat o scădere de 2,1% şi Suedia, care a înregistrat o creştere de 14,8%. În 2010, România raporta o scădere de 7,7%.

Poliţiştii din Arad fac cercetări după ce urme de gloanţe au apărut în geamurile casei unui cunoscut interlop din oraş, Ioan Fizidean, zis „Fizi”. Acesta a postat un mesaj pe contul său de pe o reţea de socializare, îndeamnând persoanele care au tras focurile de armă să-l împuşte pe el. Surse din cadrul anchetatorilor declară că focurile de armă s-ar fi tras luni seara, când în casă se aflau trei persoane, însă în altă încăpere decât cea în care s-a tras. Poliţiştii au ridicat de la faţa locului mai multe gloanţe.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, la bilanţul instituţiei că România este pregătită pentru evoluţiile complexe din mediul de securitate din regiune, iar Armata trebuie să menţină un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională. La autoevaluarea instituţiei, care a avut loc marţi, ministru a explicat nevoia unei securităţi bine puse la punct având în vedere ameninţările externe, în special la graniţa de est a Alianţei. Ministrul a vorbit şi despre creşterea bugetară alocată ministerului pentru anul 2017, în comparaţie cu anul precedent.

Primarul comunei Brebu din judeţul Prahova pleacă, alături de un inspector şi doi consilieri locali, într-o excursie de zece zile în Las Vegas, Orlando Miami şi Florida, suma necesară acesteia, 45.000 de lei, fiind alocată de Consiliul Local. Consiliul Local Brebu a aprobat recent deplasarea unei delegaţii din partea comunei într-o vizită de studiu şi schimb de experienţă în SUA. Din delegatie fac parte primarul Gheorghe Adrian Ungureanu, inspectorul Al Niti Elena şi consilierii locali Elena Magdalena Tănase şi Romeo Topală. Timp de zece zile, delegaţia va merge în Las Vegas, Orlando, Miami şi Florida, tema vizitiei fiind „actul administrativ în SUA, importanţa parteneriatului cu actori pubici şi privaţi, parteneriatul cu cetăţenii”.

Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, a fost comemorat, marţi, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, locul în care s-a desfăşurat supliciul de acum 232 de ani. Au fost depuse coroane şi jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloşca şi Crişan”, iar la locul execuţiei, pe Dealul Furcilor, s-a ţinut un ceremonial religios. Coroane au depus Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba, instituţii deconcentrate, partide politice şi instituţii de învăţământ şi culturale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul MApN, că prelungirea conflictului din Ucraina, războiul din Siria, afluxul masiv de refugiaţi şi virulenţa terorismului islamic anti-occidental sunt principalele provocări la adresa securităţii globale şi regionale. În opinia şefului statului, prelungirea conflictului din Ucraina, fără întrevederea unei soluţii politice viabile, tergiversarea găsirii unei căi rezonabile şi negociate pentru a pune capăt războiului din Siria, care se suprapune pe un context deja precar al securităţii regionale în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, virulenţa terorismului islamic anti-occidental practicat de Daesh şi criza produsă de afluxul masiv de refugiaţi în căutare de azil în Europa sunt cele mai semnificative coordonate ale acestei situaţii.

Un tânăr sârb în vârstă de 28 de ani, pe numele căruia autorităţile germane au emis mandat european de arestare pentru că a călăuzit migranţi în Germania, a fost prins de poliţiştii din Caraş-Severin şi reţinut. Potrivit Poliţiei, sârbul ar fi facilitat întrarea ilegală a unor migranţi pe teritoriul Germaniei. Bărbatul a fost reţinut de poliţişti pe bază de ordonanţă de reţinere, pentru trafic de migranţi. Sârbul va fi prezentat, magistraţilor Curţii de Apel Timişoara, cu propunere de arestare preventivă, urmând să fie apoi predat autorităţilor judiciare din Germania.

Poliţiştii fac, 19 percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov la societăţi din domeniul construcţiilor, publicităţii şi comerţului, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Valoarea prejudiciului este de 10 milioane de lei şi cinci persoane vor fi audiate. Persoanele vizate ar fi evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori ar fi evidenţiat alte operaţiuni fictive. Cinci persoane vor fi audiate în acest caz. Totodată, vor fi puse în aplicare 60 de ordonanţe de ridicare de înscisuri de la alte societăţi despre care există date că ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de aceleaşi „societăţi-fantomă”.

Luna martie vine cu un nou tur ghidat Harta senzorială a Bucureştiului. Turiştii interesaţi vor vizita case din cartierele Armenesc şi Cotroceni. Obiectivele au legătură cu evenimente istorice – de la Revoluţia din 1848, la Mica Unire din 1859 şi la Marea Unire din 1918, trecând prin cele două războaie mondiale. Casele din acest tur au fost locuite cândva de scriitori importanţi,studiaţi în şcoală, percum Liviu Rebreanu. Conform comunicatului, turul îşi propune să „îi coboere din manuale“ şi să ni „prezente aşa cum erau în viaţa de zi cu zi“. Un alt punct de atracţie are legătură cu istoria presei româneşti. Pentru prima dată două dintre tururi vor fi destinate în special copiilor. Harta Senzorială a Bucureştiului este un proiect cultural care constă într-un tur ghidat performativ prin istoria recentă şi mai puţin recentă a unor locuri relevante pentru oraş.

Lansarea filmului având ca subiect viaţa lui Recep Tayyip Erdogan va avea loc luni, cu şase săptămâni înaintea referendumului, programat pentru 16 aprilie, asupra unor reforme constituţionale, care ar urma să acorde preşedintelui turc puteri mult sporite. Intitulat „Reis” („Şeful”) filmul urmăreşte evoluţia lui Erdogan de la copilăria petrecută într-un cartier popular din Istambul, trecând prin perioada în care a fost primar al oraşului (1994-1998), până în zilele noastre. Erdogan şi soţia sa, Eminel, vor fi interpretaţi de actorii Reha Beyoglu şi Özlem Balci. Conform presei turce, filmul va fi difuzat şi în Germania, Franţa şi Anglia.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs în regiunea de est şi nord-est a Japoniei, a anunţat Institutul Geologic American (USGS), deocamdată neexistând informaţii privind victime sau daune provocate de seismul care s-a simţit şi la Tokyo. Seismul s-a produs la ora locală 16.49 (09.49, ora României), la aproximativ 28 de kilometri est-nord-est de oraşul Namie şi 76 de kilometri est-sud-est de Fukushima. Epicentul cutremurului a fost localizat la adâncimea de 38 de kilometri. Nu a fost emisă alertă de tsunami şi deocamdată nu există informaţii că seismul ar fi provocat victime sau daune. Potrivit Reuters, cutremurul a fost resimţit şi în capitala japoneză Tokyo, oraş aflat la peste 250 de kilometri depărtare de epicentru.

Procurorul General din Malaysia a anunţat că două femei, una de origine indoneziană şi alta de origine vietnameză, vor fi puse sub acuzare miercuri pentru presupusa implicare în asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean, ele riscând pedeapsa capitală. Kim Jong-Nam, care critica dinastia la putere de la Phenian, a murit după ce a fost agresat pe aeroportul din Kuala Lumpur de două femei care i-au aplicat pe faţă substanţa toxică VX, inclusă de ONU în categoria armelor de distrugere în masă. Ele vor fi puse oficial sub acuzare miercuri, în conformitate cu secţiunea 302 din Codul Penal, fiind pasibile de pedeapsa cu moartea. Coreea de Sud îi acuză pe agenţi nord-coreeni de acest asasinat. Malaysia a identificat opt nord-coreeni suspectaţi de implicarea în această crimă.

Cinci înalţi oficiali din Coreea de Nord au fost executaţi cu artilerie antiaeriană pentru că au furnizat informaţii false ce l-au ”înfuriat” pe liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Aceste informaţii au fost oferite de Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud, prin intermediul unei scurte şedinţe informative, în timp ce Malaysia investighează moartea prin otrăvire a fratelui vitreg al liderului nord-coreean. Se presupune că Kim Jong-Un a ordonat asasinarea lui Kim Jong-Nam, ce a avut loc la data de 13 februarie, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Cei cinci oficiali nord-coreeni, ce făceau parte din Departamentul Securităţii de Stat, au fost executaţi cu tunuri antiaeriene din cauza unor informaţii false oferite liderului de la Phenian.

Preşedintele american Donald Trump a avut o scurtă întrevedere cu diplomatul şi consilierul de stat chinez Yang Jiechi în cursul căreia au discutat pe marginea unor teme de interes comun şi despre o posibilă întâlnire cu şeful de stat al Chinei, Xi Jinping. Yang Jiechi este primul oficial chinez care efectuează o vizită la Casa Albă după învestirea lui Donald Trump. Întrevederea între cei doi a avut loc după discuţiile purtate de Yang Jiechi cu noul consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Herbert McMaster, consilierul şi ginerele lui Trump, Jared Kushner, şi consilierul prezidenţial pentru Strategie politică, Steve Bannon.

Vulcanul Etna din sudul Italiei a intrat într-o nouă fază de erupţie care a generat apariţia unor râuri de lavă, explozii, dar şi a unei mici scurgeri de lavă. Fenomenul de erupţie a avut loc pe creasta ce combină vechiul şi noul crater din zona de sud-est a vulcanului. Acesta se concentrează în prezent în zona crestei celui mai înalt vulcan activ din Europa, neconstituind însă un pericol, fenomenul fiind însă vizibil din oraşele Catania şi Taormina. Vulcanul este monitorizat de Institutul Naţional de geofizică şi vulcanologie din Italia (INGV). O serie de camere care capturează imaginea radiaţiilor termice urmăresc evoluţia situaţiei. În ultimele săptămâni, INGV-ul a notat o creştere a mişcărilor tectonice interne ale canalelor alimentate de magmă. Prima emisie de cenuşă a fost înregistrată pe 15 decembrie 2016. După data de 20 ianuarie când Etna a emis fumarole, trei zile mai târziu au început primele explozii de lavă, care au ajuns la câteva zeci de metri înălţime.

Ministrul Sănătăţii din Malaysia a spus că Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, a „avut o moarte foarte dureroasă” după ce a fost expus la substanţa toxică VX, decedând la circa 20 de minute după ce a intrat în contact cu aceasta. Kim Jong Nam a murit pe data de 13 februarie pe aeroportul din Kuala Lumpur după i s-a aplicat pe faţă un material textil îmbibat cu substanţa toxică, acţiune descrisă de Poliţia din Malaysia drept asasinare. Malaysia nu a acuzat în mod oficial Guvernul nord-coreean de comiterea acestui atac, însă relaţiile dintre cele două state au devenit mai tensionate.

Vicepreşedintele Samsung Group, Jay Y. Lee şi alţi patru executivi vor fi acuzaţi de dare de mită şi deturnare de fonduri, în contextul scandalului în care e implicată preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a anunţat purtătorul de cuvânt al procurorului special. Cei cinci executivi vor fi acuzaţi de dare de mită, deturnare de fonduri şi ascunderea bunurilor în străinătate, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului special. Lee va mai fi acuzat de mărturie mincinoasă în faţa parlamentului. Ceilalţi oficiali Samsung care vor fi arestaţi sunt vicepreşedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, preşedintele Chang Choong-ki, preşedintele Samsung Electronics Co Ltd, Park Sang-jin şi vicepreşedintele executiv, Hwang Sung-soo.

Patru persoane au fost ucise, după ce un mic avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-un cartier rezidenţial din Riverside, California. Avionul de tip Cessna 310, cu cinci oameni la bord, a căzut în apropiere de aeroportul din Riverside, iar două case au fost lovite, a declarat Ian Gregor, purtător de cuvânt al Aviaţiei Federale. Aparatul decolase de la Riverside cu destinaţia San Jose. Oficialul a mai declarat că în avion se aflau doi adulţi şi trei adolescenţi, din aceeaşi familie, care mergeau spre casă după ce au participat la un concurs de majorete.

Un adolescent a fost scos din avion şi a fost transportat la spital cu răni minore. Pompierii au mai descoperit o persoană rănită în incinta unei case distruse în urma incidentului aviatic, victima fiind transportată la un spital din San Bernardino unde a fost operată. Autorităţile sunt în căutarea a trei până la cinci persoane despre care se crede că se aflau în interiorul sau în apropierea caselor afectate de prăbuşirea avionului.

Un jurnalist turco-german al publicaţiei Die Welt, reţinut în urmă cu aproape două săptămâni, a fost arestat preventiv în Turcia, fiind acuzat de „propagandă teroristă” şi „subminarea Guvernului”, măsura fiind dur criticată de autorităţile germane. Deniz Yucel, un corespondent din Turcia al publicaţiei germane Die Welt, a fost reţinut în urmă cu 13 zile, fiind suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, răspândirea propagandei teroriste şi folosirea ilegală a unor date. O parte din aceste emailuri păreau să provină din corespondenţa primită de ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Erdogan.

SPORT

Dinamo a reuşit a doua mutare de la venirea lui Cosmin Contra pe banca trupei din „Ştefan cel Mare”. Dan Spătaru este noua achiziţie a „câinilor”, informează DigiSport. Mijlocaşul moldovean a semnat contractul cu Dinamo şi urmează să fie anunţat oficial în cursul zilei de astăzi. În vârstă de 22 de ani, Spătaru vine de la Zimbru Chişinău şi se va afla la a doua experienţă în Liga 1 după ce în 2015 a jucat 6 partide pentru Astra Giurgiu. Spătaru este internaţional moldovean având 5 selecţii pentru prima reprezentativă. În perioada Contra, Dinamo l-a mai adus pe portarul Vytautas Cerniauskas după ce Brănescu s-a accidentat. Pe parcursul perioadei de transferuri, roş-albii i-au mai transferat pe Bumba, Bawab, Dielna şi Rivaldinho.

A făcut tot posibilul să ajungă la FCSB, de la Astra, dar mutarea nu i-a făcut deloc bine. Transformat de Laurenţiu Reghecampf din mijlocaş în fundaş dreapta, Gabi Enache (26 de ani) nu a dat randamentul scontat de echipa patronată de Gigi Becali, evoluţiile sale fiind des criticate de către specialişti. Perioada nefastă de formă prin care trece este reflectată şi de cota sa, care a scăzut drastic. Valoarea estimativă de piaţă a lui Enache a scăzut cu mai mult de un milion de euro.

Oficialii „roş-albaştrii” îl percepeau drept soluţia perfectă pentru partea dreaptă a apărării, un post cu probleme pentru echipa lui Laurenţiu Reghecampf. A strâns 45 de meciuri într-un sezon şi jumătate petrecut la FCSB şi a survolat banda dreaptă, fiind folosit şi mijlocaş şi fundaş. Evoluţiile neconvingătoare, greşelile, cele mai frecvente atunci când a fost folosit fundaş, au dus la o scădere considerabilă a cotei de piaţă.

Astra a acumulat 6 victorii consecutive în Liga 1, iar acum echipa lui Şumudică depinde de propriile rezultate şi prestaţii în ceea ce priveşte calificarea în play-off. Ultima „ispravă” a giurgiuvenilor a fost partida cu Concordia Chiajna, meci la finele căruia patronul Ioan Niculae l-a felicitat pentru victorie. Marius Şumudică a precizat că relaţia dintre el şi finanţator a revenit în parametrii normali, dar a pus o condiţie capitală pentru a continua la Giurgiu: să-i fi păstrat întreg lotul şi pentru sezonul următor.

Şumudică a vorbit şi despre o posibilă rămânere la Astra, asta deşi cu câteva săptămâni în urmă nici nu lua în calcul să mai continue la Giurgiu. Şumi spune că relaţiile sale cu patronul Ioan Niculae sunt pe punctul de a se normaliza şi ar fi dispus să rămână la campioană, dacă i se vor da asigurări că jucătorii importanţi ai echipei vor fi păstraţi. Antrenorul echipei campioane a precizat şi că ar accepta să se întoarcă la Rapid, echipa sa de suflet, în momentul în care formaţia va ajunge în liga a doua. Şumudică a dezvăluit ce i-a spus George Copos la începuturile carierei sale de antrenor, sfat pe care i-l dă şi lui Reghecampf.

Asemuit de oamenii din fotbalul românesc cu argentinianul Diego Simeone, în special datotită modului în care se comnportă pe marginea terenului în timpul partidelor, Cosmin Contra spune că nu refuză comparaţia, dar că îşi doreşte ca aceasta să fie făcută prin prisma rezultatelor echipei. „Atâta timp cât am rezultlatele lui Cholo, nu mă deranjează…”, spune Contra, precizând că a avut ocazia să asiste la antrenamentele lui „Cholo” de la Atletico şi a învăţat cât mai multe de la acesta, dar şi de la alţi tehnicieni cu care a avut ocazia să lucreze de-a lungul carierei.

Şumudică e din nou pe cai mari după ce echipa sa a făcut un pas important în play-off, după victoria din deplasare, cu Concordia Chiajna, scor 3-1, iar antrenorul campionilor l-a „înţepat” pe Vasile Miriuţă şi surprinzător le-a luat apărarea celor doi oficiali ai FCSB-ului, Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica, în urma “episodului Zurich”. Marius Şumudică a evidenţiat din nou performanţa Astrei de a ajunge în fazele eliminatorii ale Europa League, iar antrenorul i-a transmis un mesaj lui Vasile Miriuţă, cu care nu este în cele mai bune relaţii. Episodul în care au fost implicaţi Mihai Stoica şi Laurenţiu Reghecampf, de la Zurich, a fost comentat şi de Marius Şumudică, iar antrenorul chiar i-a felicitat pe cei doi pentru atitudinea lor înaintea unui meci foarte important din Europa League.

Departamentul de Scouting al Federaţiei Române de Fotbal organizează în perioada 27 februarie – 3 martie, în Torreblanca, regiunea Castellon, Spania, o acţiune destinată juniorilor români din străinătate. In prima zi a acţiunii, au fost prezenţi 28 de juniori, născuţi în 1999 şi 2000. Au venit tineri din Spania, Kuweit şi Germania. De asemenea, acţiunea de selecţie va continua şi în zilele următoare. Toţi cei care vor să participe la acţiunea de selecţie pentru echipele naţionale de juniori trebuie să se înscrie printr-un e-mail la Departamentul de Scouting al FRF, la adresa scoutingextern@frf.ro. Mail-ul trebuie să conţină, pentru fiecare junior care doreşte să se înscrie, următoarele informaţii: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, clubul la care evoluează, postul sau posturile pe care joacă şi un număr de telefon.

Jucătorii au obligaţia să se prezinte la trialul din Spania cu echipamentul sportiv propriu, cu un act de identitate şi cu acordul scris al clubului legat de participarea lor la acţiunea de selecţie a FRF. Totodată, jucătorii trebuie să prezinte şi o adeverinţă medicală care să ateste că sunt apţi pentru activitate sportiv. Acţiunea de selecţie pentru echipele naţionale de juniori este a opta de acest gen organizată pe parcursul ultimilor doi ani şi jumătate de Departamentul de Scouting al FRF, după cele pentru juniorii români din Spania (Madrid, 15-16 octombrie 2014), Ungaria (Salonta, 17-19 noiembrie 2014), Germania şi Benelux (Bitburg, 24-26 aprilie 2015), Italia (Roma, 18-20 septembrie 2015), Franţa (Tremblay-en-France, 20-22 noiembrie 2015), Spania şi Portugalia (Sevilla, 18-21 februarie 2016) şi Germania (Traunreut, 13-15 mai 2016).

Maria Şarapova mai are de aşteptat o lună şi jumătate până la revenirea pe teren, dar rusoaica nu este primită cu căldură de celelalte jucătoare. Garbine Muguruza a avut o reacţie răutăcioasă atunci când a fost întrebată despre întoarcerea Mariei în circuitul WTA. Muguruza, a 7-a jucătoare din clasamentul mondial, a făcut o declaraţie surprinzătoare despre Şarapova, deţinătoare a 6 titluri de Grand Slam. Într-un interviu acordat ziarului „Marca”, Garbine a spus că nu este preocupată de revenirea rusoaicei pe terenul de tenis.

Leicester s-a impus fără probleme contra lui Liverpool, scor 3-1, campioana en-titre reuşind să scape pentru moment de zona „roşie” a clasamentului. A fost primul meci după demiterea lui Claudio Ranieri, iar fanii echipei nu l-au uitat pe omul care a adus primul titlu din istorie pe King Power Stadium. Iată câteva dintre cele mai sugestive mesaje de mulţumire pentru tehnicianul italian. Fanii campioanei au încercat să strângă semnături pentru a le cere conducătorilor să-l aducă înapoi pe Ranieri. După ce tentativa nu a avut niciun rezultat, suporterii „vulpilor” au început să strângă bani pentru a construi o statuie în cinstea lui Claudio Ranieri, chiar în faţa stadionului.

Gael Clichy, 31 de ani, fundaşul celor de la Manchester City încearcă să-şi asigure o nouă carieră după ce se va lăsa de fotbal. Francezul a fost surprins având un întreg echipament de DJ în avionul echipei, în timp ce băieţii lui Pep Guardiola se întorcea din Abu Dhabi. Nu e prima oară când Clichy îşi ia cu el mai multe cabluri decât tricouri. Fostul internaţional a mai repetat isprava şi în 2015, când Manchester City a plecat într-un turneu de pregătire în Australia. Gael Clichy a venit în 2011 pe Etihad, fiind transferat în schimbul a 7,75 de milioane de euro de la Arsenal. În cei şase ani petrecuţi la Manchester, Clichy a bifat 188 de partide, reuşind 3 goluri şi 14 pase decisive. De curând şi Djibril Cisse, fostul mare atacant francez, s-a lăsat de fotbal pentru a începe o nouă carieră pe post de DJ.

Clubul spaniol de fotbal Deportivo La Coruna a anunţat,numirea lui Pepe Mel în funcţia de antrenor principal, după ce Gaizka Garitano a fost demis, duminică, de la conducerea echipei, din cauza rezultatelor slabe înregistrate în actuala ediţie de campionat. Jose „Pepe” Mel Perez, în vârstă de 54 de ani, a semnat un contract valabil până la finalul sezonului cu opţiune de prelungire, se arată în comunicatul postat pe site-ul grupării Deportivo. Noul antrenor al formaţiei Deportivo La Coruna a mai pregătit, printre altele, echipele Getafe, Deportivo Alaves, Rayo Vallecano, West Bromwich Albion şi Real Betis, iar pe ultima a promovat-o de două ori în Primera Division.

Chiar daca sezonul rece nu ne-a adus cantitatea de zapada care sa-i bucure pe deplin pe iubitorii sporturilor de iarna, in ultimul week-end de iarna, 111 schiori si snowboarderi au luat startul intr-o noua aventura la Red Bull Oslea Hiride, singura competitie de hike & ride din tara noastra. Pe langa competitia clasica de freeride, concurentii au fost nevoiti sa faca fata unei provocari – sa urce pe jos versantul pe o distanta de aproximativ 4 km cu plecare de la cota 1300 m, pana la nivelul crestei la 1940 m. O misiune grea, mai ales in conditii de zapada in care te afundai pana la brau pe anumite portiuni, frig, vant si greutatea echipamentului pe care trebuie sa-l care in spate… Pentru unii nu a parut atat de dificil, cel mai bun timp de urcare fiind de 50 de minute, realizat de participantul la Clasa Open, sectiunea snowboard – Florin Nita, insa multi dintre concurenti au petrecut mai bine de doua ore pana au reusit sa ajunga pe creasta.

Odata ajunsi in varful crestei, fiecare participant isi alege linia pe care doreste sa o urmeze pe “terenul virgin”, cu o coborare de aproximativ 1 km si o inclinatie de aproximativ 45˚. Traseul are portiuni de stanca, ideala pentru realizarea unor trick-uri spectaculoare, numai bune de punctate de catre membrii juriuliu, format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier si TTR), Constantin Bodea si Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Gavozdea, Bogdan Stanila si Stefan Mirescu, personaje cheie in zona locala de freeride, la schi.

La start, l-am regasit si pe Toto Eremia aka Deliric, revenit pe partie dupa o accidentare suferita la snowboard in decembrie. Aceasta este prima competitie la care participa si a facut fata cu brio, clasandu-se pe pozitia 52. Smaranda Munteanu, castigatoarea categoriei Schi fete Pro, a venit direct din Alaska, la Oslea. Nascuta in Brasov, Smaranda s-a mutat in Alaska in 1990 si este o impatimita a sporturilor de iarna, avand numeroase titluri la diverse competitii internationale, sora ei mai mare, Alexandra, participand chiar si la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Salt Lake City, din 2002. Anul acesta, fiecare dintre cele doua sectiuni Snowboard si Schi au inclus patru categorii – Feminin Open, Masculin Open, Feminin Pro si Masculin Pro. Competitia de anul acesta s-a bucurat si de participare internationala, la start fiind prezenti si sportivi din Germania, Polonia, Serbia.

Viitorul s-a detaşat din nou în fruntea clasamentului, după o victorie la scor în faţa codaşei ACS Poli. O victorie care are mai multe semnificaţii. Mai întâi, egalează cea mai mare diferenţă de scor cu care a învins Viitorul pe prima scenă, un 6-1 cu Ardeal din sezonul trecut, în timp ce perdanta şi-a egalat diferenţa cea mai mare la care a pierdut în Liga I, 1-6 cu FC Botoşani şi un alt 0-5 în faţa lui FC Voluntari, ambele suferite tot în sezonul trecut. De asemenea, un jucător al Viitorului a izbutit prima sa „triplă” în Liga I, fiind totodată şi prima din carieră pentru Vlad Morar (un jucător a cărui maximă de goluri, de până acum, pe parcursul unui sezon de prim-aşalon, era de… 3 goluri).

Gheorghe Mulţescu a primit al 350-lea gol ca antrenor principal pe prima scenă. În schimb, Gheorghe Hagi a trăit ca tehnician marcarea golului cu numărul 150. Cifre rotunde la numărul de meciuri pentru unii jucători: al 150-lea pentru Mateiu (CSU Craiova), al 100-lea pentru Acsinte (FC Voluntari) şi S. Filip (Dinamo), al 50-lea pentru Boli (Viitorul) şi Poparadu (ACS Poli). Trei debuturi (două autohtone): Barthe (CSU Craiova), Panţîru (CSMP Iaşi) şi D.Fl. Popescu (Pandurii). A. Cristea (CSMP Iaşi) a marcat al 80-lea său gol în Liga I, în timp ce D. Florea (Astra) l-a izbutit pe al 10-lea. Primele reuşite pentru Peteleu (CFR Cluj) şi Fabricio (Astra).

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, prin intermediul site-ului oficial, că va pune în vânzare biletele pentru meciul România – Danemraca, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, miercuri, 1 martie, preţurile tichetelor fiind cuprinse între 35 de lei şi 100 de lei. Fanii vor putea să îşi cumpere bilete de pe site-urile bilete.frf.ro şi bilete.ro. Conform sursei amintite, fiecare persoană poate să cumpăre maximum patru bilete, care vor fi nominale – numele, data şi locul naşterii ale titularului vor fi inscripţionate pe toate. În cazul modificării titularului, tichetele vor putea fi preschimbate – inscripţionate cu noul nume – la casieria stadionului din Cluj-Napoca, în 25 şi 26 martie.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, în vârstă de 32 de ani, a fost numit la conducerea grupului de lucru UEFA-Uniunea Europeană. După activitatea desfăşurată în cadrul grupului de lucru pentru Diplomaţie Sportivă din cadrul Comisiei Europene, preşedintele FRF a fost propus în noua funcţie în contextul deschiderii, la 1 martie 2017, a biroului UEFA de la Bruxelles. Grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană s-a constituit ca urmare a impactului major pe care deciziile autorităţilor publice europene îl au asupra reglementării, guvernării, reputaţiei şi comercializării fotbalului.

UEFA a identificat nevoia continuării şi intensificării abordării proactive pentru a ajuta la configurarea mediului politic astfel încât acesta să favorizeze obiectivele strategice ale forului fotbalistic continental. Parteneriatul istoric de cooperare încheiat în 2014 între UEFA şi Comisia Europeană este nu doar unic în rândul entităţilor sportive, ci poate furniza un fundament pentru întărirea şi dezvoltarea cooperării UEFA cu instituţiile Uniunii Europene într-o serie de zone esenţiale. Numirea preşedintelui FRF ca lider al acestui grup de lucru vine în contextul deschiderii, pe 1 martie 2017, la Bruxelles, a biroului UEFA pentru consolidarea relaţiilor cu instituţiile Uniunii Europene, Consiliul Europei şi guvernele ţărilor membre UEFA.

Fosta gimnastă sovietică Olga Korbut, cvadruplă campioană olimpică, şi-a vândut o parte dintre medaliile cucerite la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, la o licitaţie organizată în Statele Unite ale Americii. În urma vânzării la licitaţie a trei medalii olimpice, dintre care două de aur şi una de argint, precum şi a altor patru trofee, fosta sportivă a primit 183.300 de dolari (173.140 de euro). Cea mai scumpă a fost medalia de aur pe echipe, 66.000 de dolari (62.340 de euro). Fosta sportivă şi-a vândut medaliile din cauza problemelor financiare.

Postul lui Mircea Lucescu la Zenit Sankt-Petersburg nu este în pericol. După ce presa din Rusia au apărut zvonuri conform cărora antrenorul român ar urma să fie demis, clubul din Sankt-Petersbrug dezminte categoric astfel de informaţii. O sursa din cadrul grupării ruse a precizat că nu se pune problema despărţirii de Mircea Lucescu în ciuda faptului că Zenit a fost eliminată din Europa League şi din Cupa Rusiei. În cel mai rău caz, se va pune în discuţie o eventuală plecare a românului la finalul sezonului dacă Zenit va rata titlul în Rusia. În acest moment, Zenit se află pe locul 2 în clasamentul primei ligi din Rusia, cu 35 de puncte. Lider este Spartak Moscova, cu 40 de puncte.

Preşedintele lui Palermo, Mauricio Zamparini (75 de ani), a anunţat astăzi că va renunţa la postul pe care îl deţine pentru a face loc unur noi investitori. Conform presei italiene, un grup de investiotri americani ar fi interesat să preia gruparea siciliană. Plecarea lui Zamparini a fost confirmată de club printr-un comunicat oficial. În 2002, Zamparini prelua clubul Palermo, aflat la acel moment în liga secundă italiană. În 15 ani de activitate acesta a reuşit să ducă echipa în Europa. În 2005 gruparea siciliană se întorcea în elita fotbalului italian, pentru prima dată din 1973 încoace. În sezonul 2005-2006, primul în Serie A sub conducerea excentricului milionar italian, Palermo reuşea să termine pe locul şase şi urma să respire aerul fotbalului european pentru prima dată în istorie.

Fiorentina, cu portarul Ciprian Tătăruşanu integralist şi mijlocaşul Ianis Hagi rezervă, a încheiat la egalitate, luni seara, pe teren propriu, cu FC Torino, scor 2-2, în ultimul meci al rundei a 26-a din campionatul Italiei.Pentru prima dată titular după transferul de la Empoli, mijlocaşul Riccardo Saponara a marcat primul său gol pentru Fiorentina, în minutul 8, în timp ce croatul Nikola Kalinic a dus scorul la 2-0 în minutul 38. Golurile oaspeţilor au fost înscrise de atacantul Andrea Belotti, în minutele 65, respectiv 85. Belotti, care a irosit o lovitură de la 11 metri în minutul 62, a ajuns astfel la 19 goluri stagionale şi l-a egalat pe Edin Dzeko în fruntea ierarhiei marcatorilor din Serie A.

PROGNOZA METEO
28 Februarie 2017

Vremea va fi deosebit de caldã pentru ultima zi a lunii februarie. Cerul va fi variabil cu înnorãri și ceațã, dimineața și noaptea, local în sudul și estul țãrii și izolat în restul teritoriului. Spre sfârșitul intervalului, vor fi condiții de ploi slabe, în extremitatea vest-nord-vesticã. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificãri la munte, în Câmpia și Dealurile de Vest. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 20 de grade, iar cele minime între 2 și 10 grade, mai scãzute în estul Transilvaniei, spre -4…-2 grade.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de caldã pentru sfârșitul lunii februarie. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 15 grade, cea minimã va fi de 3…5 grade. Cerul va fi variabil cu unele înnorãri și ceațã, dimineața și mai ales noaptea. Vântul se va menține, în general, slab.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *