Stiri pe scurt 28 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 28 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  28  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 28 august. In anul 1987, a încetat din viaţă scenaristul şi regizorul de film John Huston, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 pentru „Comoara din Sierra Madre” şi al Premiului „Leul de argint” – „Moulin Rouge”: „Noaptea iguanei”, „Omul în mantaua de ploaie”, „Şoimul maltez” (n. 5 august 1906).

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, merge astăzi în centrul Italiei, regiune puternic afectată de cutremurul care a avut loc miercuri şi în care şi-au pierdut viaţa şi 11 cetăţeni români. Potrivit MAE, corpurile neînsufleţite a cinci dintre românii decedaţi vor fi repatriate luni, 29 august. Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgenţă aflat la dispoziţia ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni, pe cale rutieră, către ţară.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor va lua parte duminică, în Rieti, la ceremonia religioasă oficiată de Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. De asemenea, Maria Ligor se va afla în zonele afectate de seism, unde va vizita cetăţenii români spitalizaţi şi se va întâlni cu românii din regiune. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că încă un cetăţean român din Italia şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului produs pe 24 august, ceea ce ridică bilanţul total al celor decedaţi la 11 şi al celor dispăruţi la 14, în vreme ce alţi şase români au fost răniţi şi se află în spital. Numărul victimelor în urma seismului din Italia a ajuns la 291.

Sâmbătă seară, bărbatul în vârstă de 23 de ani, care a condus miercuri fără permis şi a produs un accident mortal după care a fugit de la locul accidentului, a fost lăsat în libertate după ce un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a decis că nu se impune o măsură preventivă. În urma accidentului produs, la data de 24 august, pe strada Energeticienilor din Bucureşti, o femeie a decedat. Tânărul care a provocat accidentul a părăsit locul accidentului fără acordul poliţiştilor. Ulterior, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore. După verificări s-a stabilit că acesta nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Duminică, 28 august 2016, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc. La tragerile loto de joi, 25 august 2016, Loteria Română a acordat peste 14.300 de câştiguri în valoare totală de peste 534.200 de lei. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 2,2 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro). La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 3,2 milioane lei (aproximativ 718.000 de euro).

În urmă tragerii Joker de joi, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de aproximativ 12,41 milioane lei (peste 2,78 milioane euro) iar la categoria a II-a se înregistrează un report în valoare de aproximativ 116.000 de lei (peste 26.000 de euro). La Noroc Plus a rămas în joc, la categoria I, un report în valoare de peste 31.200 lei (peste 7.000 de euro). Loto 5/40 are la categoria I un report de peste 268.500 lei (peste 60.200 de euro), iar la jocul Super Noroc, reportul categoriei I este de aproximativ 63.000 lei (peste 14.000 de euro).

Singura soluţie pentru ca România să recupereze din decalajul care o desparte de statele din Vest este să schimbe structura economiei, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Pârvan apreciază că majorările salariale ale bugetarilor sunt o soluţie doar pentru acest sector, însă nu ajută economia per ansamblu. Pârvan evidenţiază că structura salariaţilor este disproporţionată în contextul în care avem 1,2 milioane de bugetari, adică 25% din totalul numărului de salariaţi.

Pârvan spune că reducerea TVA de anul trecut a evidenţiat slăbirea bazei de producţie locale, creşterea consumului realizându-se pe baza creşterii importurilor. TVA-ul la alimente a fost redus anul trecut la 1 iunie de la 24% la 9%, iar acest lucru a dus la o reducere a preţurilor locale. Declinul preţului la alimente s-a văzut şi în cazul preţurilor de consum per ansamblu, acestea ajungând la 51,9% din media UE în 2015, faţă de peste 53% în cei doi ani anteriori. În momentul aderării la UE, România avea preţuri situate la peste 63% din media preţurilor uniunii. Eliminarea taxelor şi atragerea de investiţii a tras în jos această medie.

O maşină a căzut, în râul Dâmboviţa, la ieşirea din Bucureşti către Glina, şoferul acesteia nefiind rănit. În interiorul maşinii nu se afla decât o femeie în vârstă de 33 de ani, care nu a fost rănită. Ea a rămas în autoturism până la sosirea primului echipaj de pompieri. Ulterior a fost scoasă din maşină şi preluată de echipajul SMURD. Femeia a refuzat transportul la spital. Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a acţionat cu o autospecială, un echipaj SMURD şi un echipaj de descarcerare.

Preţul cărnii de porc a crescut cu o medie de 54% de la începutul acestui an după ce excedentul de carne de porc de pe piaţă a scăzut, marii producători de carne de porc din UE preferând să exporte în Asia. Marii producători şi exportatori pre­cum Spania, Germania, Danemarca au exportat în Asia cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, ca atare a scăzut presiunea pe piaţa europeană, implicit şi la noi“. Alţi factori care au contribuit la creş­terea preţului cărnii de porc este con­sumul crescut de carne de porc proaspătă din perioada verii, un fenomen care are loc în fiecare an.

Procesatorii de carne din piaţă confirmă modificările apărute asupra preţurilor, însă afirmă că pentru unele produse din carne de porc preţurile au rămas neschimbate. Marcel Rusu, proprietarul companie Superstar Com din Rădăuţi, cu activităţi în prelucrarea cărnii, spune că preţurile s-au stabilizat deja, iar din septembrie se aşteaptă la o scădere. Deşi preţurile au crescut ca urmare a cererii crescute de carne de porc din Europa, care merge la export în ţări precum China, Tailanda sau Japonia, crescătorii locali de porci spun că deocamdată nu au simţit o creştere a veniturilor din cauza pierderilor suferite în ultimele luni.

După aproape un deceniu de la marea recesiune, băncile centrale trebuie să ”slăbească” şi să îşi reducă activele financiare pe care le deţin. Chiar dacă FED îşi ţine în frâu şi relativ constant nivelul activelor deţinute, în Japonia şi Europa bilanţul creşte continuu. La întâlnirea anuală FED din Jackson Hole, Wyoming, reprezentanţi ai băncilor centrale se întreabă cât tim mai este sustenabil actualul model.

Dacă luăm exemplu Băncii Centrale Europene, instituţia s-a angajat într-un program de achiziţie de active de aproximativ 1.700 de miliarde de euro până în martie anul viitor, într-un efort de a împinge inflaţia în cele 19 ţări ale zonei euro departe de pericolul deflaţionist. Oficialii din fruntea operaţiunilor de pieţe financiare de la BCE, se întreabă cum vor putea băncile centrale din economiile dezvoltate să revină la fosta ”greutate”. Un bilanţ ”slab” al unei bănci centrale poate fi definit ca unul care are active apropiate de valoarea bancnotelor emise”, a spus Urlich Bindseil, director general la BCE.

Instituţiile educaţionale şi culturale ungare trebuie consolidate în oraşul Târgu Mureş, a declarat Secretarul de stat pentru politica naţională a Ungariei, Arpad Potapi, cu ocazia unei vizite în oraş.După ce a participat la cea de-a patra ediţie a festivalului cultural „Vâltoarea Mureşeană” organizat la Târgu Mureş, Arpad Potap a spus că întâlnirea a „mutat sfera civilă în oraş”. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane şi a fost susţinut de Guvernul ungar, dar a fost organizat la nivel local. Anul acesta, oaspetele de onoare a fost oraşul ungar Kecskemét.

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) vă invită duminică, 28 august, de la ora 18.00, la o plimbare pietonală pe un traseu cultural. De la Palatul de Justiţie din Splaiul Independenţei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domniţa Bălaşa) şi până în str. George Georgescu, ghizii ARCEN îi vor conduce pe bucureşteni prin una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureştiului. Un adevărat memorial al demolărilor de acum 30 de ani, zona Podul Calicilor – Calea Rahovei Veche, Mahalaua Sfinţii Apostoli şi Antim mai păstrează încă rămăşiţele organice ale unui ţesut urban care a fost şters cu buldozerul de pe harta oraşului.

Pe parcursul traseului, mergând pe străzile Sfinţii Apostoli – Palatul de Justiţie – Danielopol Gheorghe – Apolodor – Vânători – Bulevardul Unirii – Mitropolit Antim Ivireanul – Gladiolelor – George Georgescu, participanţii vor străbate un peisaj urban inedit pentru centrul unei capitale europene şi vor afla detalii despre ceea ce încă se vede sau nu se mai poate vedea în materie de arhitectură, istorie şi poveşti. În încercarea de a recompune atmosfera de la sud de Dâmboviţa, din cele mai importante epoci, vor fi evocate Halele Centrale, Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Antim, obiceiurile din casele şi familiile vechi bucureştene, istoriile mahalalelor şi ale personajele lor şi poveşti din timpul marilor demolări.

Traseul va fi însoţit şi de un material vizual care îi va ajuta pe participanţi să înţeleagă modificările brutale prin care s-a intervenit în această zonă la nivel urbanistic şi identitar. Ediţia a 7-a a proiectului „Cu bastonul prin Bucureşti” este organizată în parteneriat cu ARCUB, susţinând proiectul „Bucureşti 2021” şi candidatura Bucureştiului la titlul de capitală culturală europeană. Participarea la plimbările ARCEN este gratuită.

Născut în 1945, Silviu Neguţ este profesor la Academia de Studii Economice (ASE), a fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, fondator al Masterului Geopolitică şi Relaţii Internaţionale (azi Geopolitică şi Afaceri). Profesorul Neguţ a primit mai multe premii (între care cel al Academiei Române), este vicepreşedinte al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a scris circa 60 de cărţi (dintre care 16 ca unic autor). Cea mai recentă carte a sa,un volum masiv de aproape 700 de pagini, se numeşte „Geopolitică”.

Cântăraeţa Emma Bunton a declarat într-un interviu că Victoria Beckam, fosta sa colegă de trupă, încurajează reînfiinţarea trupei Spice Girls, chiar dacă aceasta nu va mai face parte din formaţie. Emma Bunton a răspuns pozitiv invitaţiei la emisiunea „This Morning”, unde cântăreaţa a dezvăluit faptul că Victoria Beckam, fosta componentă Spice Girls, susţine reuniunea trupei chiar şi fără să mai facă parte din componenţa acesteia, deşi e posibil ca la un moment dat să îşi schimbe părearea în privinţa implicării.

Prin declaraţia sa despre opinia Victoriei, Emma a reuşit să stârnească, într-adevăr, atenţia fanilor asupra a ceea ce urmează să facă pe plan muzical, împreună cu celelalte trei colege de trupă. Miercuri, 24 august, Emma a mărturisit că a avut o discuţie cu Victoria în privinţa reînfiinţării trupei, chiar la petrecerea organizată de ziua lui David Beckam, soţul actualei creatoare de modă. Emma a dezvăluit că a insistat ca Victoria să se întoarcă şi ea în grup. După cum mărturiseşte Emma, aceasta a refuzat oferta, concentrându-se pe noua ei carieră, dar în acelaşi timp, a spus că există şanse ca la un moment dat să îşi schimbe părerea în privinţa acestui aspect şi să revină în trupă.

Un bărbat canadian a reuşit să-şi redobândească funcţiile mâinii paralizate după ce a fost supus primei operaţii de transfer de nerv. Tim Raglin înota deseori cu familia sa în lacul din faţa casei. Acesta sărea mereu cu capul înainte, fără să păţească nimic, până la accidentul din 2007, când Raglin s-a lovit cu capul de o piatră, distrugându-şi o vertrebă din coloana cervicală. Familia sa l-a scos la mal pentru a nu se îneca, însă timp de nouă ani mâinile şi picioarele sale au rămas paralizate. Raglin a fost supus unei intervenţii de transfer de nervi. Medicul Kristy Boyd de la Spitalul din Ottawa a recreat legăturile din corpul lui Raglin, conectând nervii de la coate de cele ale mâinii.

Bărbatul a aşteptat câteva luni până când nervii au început să se dezvolte, procedura l-a ajutat să-şi recapete mobilitatea mâinii stângi. După 18 luni, Raglin a reuşit să-şi mişte degetele, ca urmare a mai multor şedinţe de terapie. Procesul este îngreunat de faptul că muşchii lui Reglin s-au atrofiat deoarece nu au fost utilizaţi. Deoarece un alt nerv este legat de mâna sa, creierului îi va trebui ceva timp până când se va obişnui cu noua funcţie. În ciuda provocărilor, acesta a învăţat să-şi mişte degetele prin flexarea bicepsului.

Folosit de ceva timp în aplicaţia pentru mobil,modul autoplay responsabil cu redarea automată a clipurilor video prezente în News Feed ar putea deveni mult mai intrusiv, administratorii reţelei de socializare testând redarea clipurilor cu sunet, ca setare implicită pentru toţi utilizatorii Facebook. Pentru început, modul autoplay cu sunet va fi testat cu un grup restrâns de utilizatori din Australia, administratorii reţelei de socializare evaluând două posibile implementări: activarea sunetului imediat ce clipul video a intrat în câmpul vizual, sau prin apăsarea opţională a unui buton suprapus peste fluxul video.

Pentru început doar pe dispozitivele cu sistem iOS, procesarea pozelor pentru obţinerea unui efect artistic cu ajutorul aplicaţiei Prisma nu mai necesită prezenţa unei conexiuni la internet. Actualizată la versiunea 2.4, aplicaţia primeşte suport pentru utilizare offline, limitat deocamdată la un set de 16 filtre, numărul acestora urmând să crească în perioada următoare. În afară de mai multă libertate de mişcare şi economisirea traficului de date inclus în abonamentele de internet mobil, schimbările aduse au rolul şi de a scurta timpii de aşteptare pentru procesarea pozelor pe servere aflate la distanţă, deseori copleşite de numărul foarte mare de solicitări.

În modul de funcţionare online, pozele obţinute cu ajutorul camerei foto sunt încărcate întâi pe serverele Prisma pentru procesare, urmând ca versiunea modificată să fie returnată pentru afişare pe ecranul telefonului mobil. În schimb, modul offline permite aplicarea locală a filtrelor de imagine, folosind puterea de procesare a telefonului mobil. Eliberate parţial de efortul procesării pozelor realizate de utilizatori, serverele Prisma ar putea lua curând un rol suplimentar, aplicând celebrele filtre şi imaginilor în mişcare. În timp ce suportul pentru clipuri video în aplicaţia Prisma nu este deocamdată confirmat, extinderea funcţiei pentru procesare offline şi la dispozitivele cu Android este practic o certitudine, chiar dacă nu a fost comunicată o dată de lansare precisă.

În caz că întreaga copilărie ţi s-a reproşat că eşti o persoană dezordonată şi întotdeauna te-ai confruntat cu părinţii pentru că te trimiteau prea devreme la culcare, trebuie să ştii că nu tu erai problema în toată povestea asta. Se pare că experţii au ajuns la concluzia că astfel de persoane sunt foarte inteligente. Persoanele inteligente folosesc uneori un limbaj nepotrivit. Deşi se spune că doar oamenii săraci şi lipsiţi de educaţie folosesc un limbaj nepotrivit pentru că au un vocabular limitat, se pare că cei care nu înjură sunt cei care, de fapt, au un vocabular limitat. Câteva academii din America au decis să facă un experiment: le-au cerut câtorva persoane să spună cât mai multe înjurături, iar rezultatul a fost unul surprinzător.

Se pare că, cei care şi-au amintit un număr cât mai mare de cuvinte neadecvate erau cei cu un IQ foarte ridicat. Oricum, oamenii inteligenţi sunt caracterizaţi şi de abilitatea de a folosi cuvintele potrivite în funcţie de situaţie şi, pe lângă asta, ştiu şi când să-şi păstreze calmul şi să tacă. Persoanele inteligente adorm foarte târziu. De foarte mult timp, experţii au studiat oameni cu talente impresionante, ajungând la concluzia că cei care stau până noaptea târziu, au un nivel ridicat de inteligenţă. Aşa că, dacă te numeri printre persoanele care adorm foarte târziu, se pare că faci parte din aceeaşi categorie cu Charles Darwin, Winston Churchill şi Elvis Presley.

Dezordinea şi inteligenţa merg mână-n mână. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au ajuns la concluzia că haosul din biroul unor persoane indică faptul că sunt concentraţi asupra lucrurilor care sunt într-adevăr importante, nu că sunt dezordonaţi. Mai mult, psihologii spun că un mediu haotic este un mod perfect pentru a ne stimula creativitatea şi pentru a ne ajuta să dezvoltăm noi idei.

Poliţia din Indonezia anchetează un presupus atac terorist comis duminică de un individ înarmat cu un cuţit asupra unui preot, iar o echipă de dezamorsare a bombelor a fost trimisă la faţa locului pentru a verifica dacă în ghiozdanul suspectului se aflau materiale explozive. Nu au existat persoane accidentate grav, iar preotul şi atacatorul său au suferit răni minore, potrivit poliţiei din oraşul Medan, situat în provincia Sumatra de Nord. Un martor a declarat pentru Reuters că atacatorul a stat lângă alţi credincioşi înainte de a se îndrepta spre preot.

Forţele de securitate din Bangladesh au eliminat patru presupuşi islamişti, inclusiv pe individul care s-ar fi aflat în spatele atacului comis la începutul lunii iulie la restaurantul din Dhaka, în care au murit 22 de persoane. Indivizii au fost găsiţi, la primele ore ale dimineţii, la periferia capitalei din Bangladesh. Toţi au fost neutralizaţi după ce au refuzat să se predea. Tamim Ahmed Chowdhury, un canadian născut în Bangladesh, presupusul organizator al atacului de la restaurant, se numără printre cei eliminaţi.

Douăzeci şi două de persoane au fost ucise în atacul din iulie cu macetă la un restaurant situat într-o zonă în care sunt misiuni diplomatice, în capitala Bangladeshului. Cel puţin şase indivizi înarmaţi au fost eliminaţi iar unul a fost prins în viaţă, în timp ce 13 ostatici, inclusiv străini, au fost salvaţi în timpul unei operaţiuni a poliţiei, a declarat atunci premierul Bangladeshului.

Sute de mii de refugiaţi vor fi expulzaţi din Germania în următorii trei ani, preconizează Ministrul de finanţe al landului Bavaria, Markus Soder. Anul trecut, în Germania au sosit peste un milion de refugiaţi, cei mai mulţi din Siria, dar şi din Afganistan sau Irak. În ceea ce priveşte ultimele două ţări, Soder spune că refugiaţi care provin de acolo se pot întoarce acasă, în zonele considerate sigure.

Aeroportul din oraşul turc Diyarbakir a fost ţinta unor rachete lansate de presupuşi militanţi kurzi, a anunţat agenţia de presă Dogan, subliniind că nu au fost înregistrate victime. Patru rachete au ţintit sâmbătă un post de control al poliţiei din faţa unei săli de aşteptare VIP a aeroporului, iar pasagerii şi personalul au fost duşi în clădirea unui terminal pentru siguranţă. Rachetele au ratat ţinta şi au aterizat în apropiere, anunţă postul de televiziune NTV. Guvernatorul provinciei Diyarbakir a confirmat că nu există nicio victimă. El a adăugat că zborurile nu vor fi perturbate. Diyarbakir este principalul oraş din sud-estul Turciei cu o populaţie majoritar kurdă. În această localitate militanţii kurzi conduc o rebeliune de aproximativ treizeci de ani.

SPORT

Steaua va juca miercuri, 31 august, restanţa cu CSMS Iaşi, meci ce trebuia să se dispute în prima etapă din campionat. Acţiunile echipelor naţionale din perioada următoare pun însă echipa lui Reghecamnpf într-o situaţie extrem de dificilă, nu mai puţin de opt jucători fiind convocaţi (patru la naţionala de seniori, patru la echipa U21). În plus, trei dintre titularii obişnuiţi sunt accidentaţi asftel că Laurenţiu Reghecampf va fi nevoit să improvizeze pe câteva posturi. CSM Poli Iaşi are doar doi jucători convocaţi la loturile de juniori, însă preşedintele Florin Prunea spune că echipa sa nu va avea niciun avantaj în confruntarea pe de Naţional Arena şi nu este de acord cu o posibilă amânare.

Alexandru Maxim are probleme în a-şi face loc în prima echipa a lui Stuttgart şi în acest sezon, chiar dacă şvabii au retrogradat şi au un nou antrenor, pe olandezul Jos Luhukay. Rezerva unui puşti de 18 ani: Apreciat de fani, Maxim a fost din nou rezervă în a treia etapă a sezonului, în victoria obţinută de Stuttgart pe terenul lui SV Sandhausen, scor 2-1. Internaţionalul român a fost trimis pe teren în minutul 66, imediat după ce Stuttgart marcase pentru 2-0 (Gentner 65). Pe postul său a fost preferat un tânăr de 18 ani, abia promovat de la echipa U19. Berkay Özcan a evoluat pe postul de coordonator de joc şi a făcut-o foarte bine, pasând decisiv la ambele reuşite ale şvabilor. Deşi românul e evident nemulţumit de situaţia sa, publicaţia Stuttgarter Zeitung notează că VfB nu este dispusă să-l lase să plece la o altă echipă în această vară.

Tricolorii se reunesc pentru partida cu Muntenegru, prima din preliminariile CM 2018 şi totodată prima cu noul selecţioner Christoph Daum pe banca tehnică. Ovidiu Hoban se numără printre cei 26 de jucători convovaţi de Daum pentru meciul programat să se joace pe 4 septembrie, de la 21:45, pe Cluj Arena, dar recunoaşte că a fost surprins de decizia antrenorului german. Hoban spune că se aştepta ca jucătorii trecuţi de o anumită vârstă să fie trecuţi în linia a doua, iar lotul naţionalei să conţină mai mulţi fotbalişti din noul val. Mijlocaşul lui Hapoel Be’er Sheva a dezvăluit şi ce a discutat cu Daum în momentul în care acesta a venit să-l urmărească jucând pentru formaţia din Israel.

Lot România pentru meciul cu Muntenegru, din preliminariile CM 2018

Portari: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra)

Fundaşi: Cristian Săpunaru (Astra), Valerică Găman (Karabükspor), Vlad Chiricheş (Napoli), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al Sailiya), Alin Toşca (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Steliano Filip (Dinamo), Gabriel Enache (FC Steaua Bucureşti)

Mijlocaşi: Vlad Achim (FC Steaua Bucureşti), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Răzvan Marin (FC Viitorul), Nicolae Stanciu (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Gabriel Torje (Terek Grozny), Romario Benzar (FC Viitorul), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti)

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Deportivo La Coruña), Claudiu Keşeru (Ludogorets), Dorin Rotariu (Dinamo)

Joe Hart e aşteptat să se despartă în următoarele zile de Manchester City, după ce Pep Guardiola l-a adus pe Claudio Bravo de la Barcelona, în schimbul a 18 milioane de euro. În vârstă de 29 de ani, Hart nu va accepta statutul de rezervă pe Etihad, în condiţiile în care acest lucru ar putea duce şi la pierderea locului în echipa naţională a Angliei şi încearcă să se transfere la o altă echipă, chiar şi sub formă de împrumut. David Moyes, e gata să facă prima propunere oficială pentru un împrumut al lui Joe Hart, după ce italanul Vito Mannone (actualul titular al lui Sunderland) a suferit o accidentare ce îl va ţine departe de gazon până la trei luni.

Steaua s-a impus în partida cu Pandurii Târgu Jiu, scor 1-0, şi a urcat pe primul loc al Ligii 1, deşi are un meci mai puţin disputat faţă de celelalte echipe (restanţa cu CSM Poli Iaşi), iar directorul sportiv Mihai Stoica a profitat de moment pentru a trasmite noi înţepături spre marea rivală, Dinamo. „Doar Dinamo Bucureşti”, mesajul afişat de ultraşii dinamovişti cu „ajutorul” fanilor Stelei, la partida vicecampioanei cu Manchester City, pare să fi devenit un laitmotiv pentru oficialul Stelei, care după partida cu Pandurii a ţinut să evidenţieze din nou superioritatea Stelei în faţa adversarelor din campionat, aşa cum o făcuse şi după meciul direct cu Dinamo, chiar dacă derby-ul s-a încheiat la egaltiate, scor 1-1.

Astăzi este ziua decisivă pentru transferul lui Nicolae Stanciu la Anderlecht. Oficialii grupării belgiene au venit în România pentru a negocia cu Gigi Becali transferul mijlocaşului, iar cele două părţi se vor întâlni pentru a discuta detaliile mutarii. După ce oferta iniţială de 7 miliooane de euro a fost refuzată din start de Steaua, Anderlecht s-a arătat dispusă să crească suma la 9 milioane de euro, adică foarte aproape de ceea ce aşteaptă Becali în schimbul jucătorului său (10 milioane de euro).

Este posibil ca Anderlecht să pluseze cu anumite bonusuri, plus un eventual procent dintr-un următor transfer, ultima parte fiind cu siguranţă pe placul patronului roş-albaştrilor. Cumpărat cu 700.000 de euro de la FC Vaslui, în 2013, Stanciu i-ar putea aduce astfel un profit de peste 9 milioane de euro lui Becali şi are şansa să devină cel mai scump jucător vândut din Liga 1. 10 milioane de euro vrea Gigi Becali pentru Stanciu, cu 500.000 de euro mai mult decât a încasat pentru transferul lui Vlad Chiricheş la Tottenham. Fundaşul român deţine în acest moment recordul pentru cel mai scump fotbalist vândut de un club din Liga 1

Florentin Matei a reuşit aseară primul său gol pentru Rijeka în acest sezon, în victoria obţinută pe teren propriu în faţa lui Slaven Belupo Koprivnica , scor 2-0. Mijlocaşul român a deschis scorul în minutul 29, după ce a executat perfect o lovitură liberă de la marginea careului, iar portarul advers nu a putut interveni. Rijeka ajunge astfel la 19 puncte după 7 etape (6 victorii şi o remiză) şi ocupă primul loc în Croaţia, cu trei puncte peste Dinamo Zagreb, care are însă un meci mai puţin disputat. În vârstă de 23 de ani, Florentin Matei joacă la Rijeka de la începutul acestui an, când a fost cumpărat de la Volyn Lutsk cu 500.000 de euro. Mijlocaşul şi-a început cariera la Steaua, însă şi-a reziliat contractul în 2011, după care a fost legitimat pentru o perioadă la Cesena.

Formaţia engleză West Ham United l-a împrumutat, cu o clauză de transfer, pe atacantul italian Simone Zaza, în vârstă de 25 de ani, de la Juventus Torino. West Ham a plătit cinci milioane de euro pentru împrumutul lui Zaza, dar suma totală ar putea să ajungă la 28 de milioane, record în istoria clubului londonez. Potrivit contractului încheiat între cele două cluburi, Simone Zaza are o clauză de transfer definitiv pentru 20 de milioane de euro, plus alte trei în funcţie de performanţe, dacă va bifa un anumit număr de meciuri în Premier League. Englezii nu au precizat însă de câte partide este nevoie pentru activarea clauzei respective.

Simone Zaza a jucat în total 24 de meciuri în toate competiţiile pentru Juventus şi a reuşit să marcheze opt goluri şi să paseze decisiv la alte două reuşite. La nivel internaţional, Zaza are 14 selecţii şi un gol pentru naţionala Italiei. Pe lângă transferul lui Zaza, West Ham, echipă eliminată de către Astra Giurgiu în play-off-ul Europa League, a mai adus nouă jucători în această vară, pentru care a plătit în total 57 de milioane de euro. Cel mai scump a fost internaţionalul ghanez Andre Ayew, de la Swansea City, care a costat 24 de milioane de euro.

Atletico Madrid a încheiat la egalitate, scor 0-0, partida disputată marţi pe terenul nou-promovatei Leganes, în etapa a doua din La Liga, după ce în runda inaugurală a remizat pe Vicente Calderon, scor 1-1 cu Deportivo Alaves. Atacantul francez Antoine Griezmann, care a jucat primul său meci oficial în acest sezon, crede că Atletico trebuie să îşi îmbunătăţească jocul cât mai repede. Atletico Madrid, care a încheiat campionatul trecut pe locul 3 şi a ajuns până în finala Ligii Campionilor, se află pe poziţia a 11-a după primele două etape din La Liga, cu două puncte. Nou-promovata Leganes se află temporar pe locul 3, cu patru puncte.

Ragnar Klavan (30 de ani) a fost protagonistul unui transfer neaşteptat în Premier League, la Liverpool, în schimbul a 5 milioane de euro. Fundaşul a dezvăluit că e o glumă făcută de coechipierii săi de la Augsburg atunci când a a primit un mesaj din partea lui Klopp. Fotbalistul în vârstă de 30 de ani a semnat un contract valabil pe trei ani cu formaţia de pe Anfield şi a fost titular în primele două meciuri pe care echipa lui Klopp le-a disputat în startul sezonului.

ŢSKA Sofia, noua echipă a antrenorului Edward Iordănescu, a învins-o cu scorul de 2-0 pe Lokomotiv Gorna, într-un meci jucat sâmbătă seară în etapa a cincea a campionatului din Bulgaria. După o primă repriză fără goluri, mijlocaşul columbian Gustavo Culma a deschis scorul pentru ŢSKA, în minutul 66, iar fundaşul bulgar Bozhidar Chorbadzhiyski a stabilit scorul final în ultimul minut al prelungirilor. Între cele două reuşite, Dimo Atanasov, mijlocaşul oaspeţilor, a primit al doilea cartonaş galben şi a fost eliminat după ce mai primise unul în prima repriză.

La primul meci ca antrenor la ŢSKA Sofia, Edward Iordănescu a folosit următoarea echipă: Kitanov – S. Atanasov, Dyulgerov, Chorbadzhiyski, Nedyalkov – Malinov, Galchev (Ayass 72′) – Viana (Malamov 9′), Arsenio, Culma (Despodov 67′) – Simao.

Lokomotiv Gorna: Kunchev – Apostolov, Kavdanski, Kerchev, Zhelev – Hristov (Genchev 84′), Mechev – Smirnov, D. Atanasov, Trifonov (Karaneychev 78′) – Kanev (Uzunov 69′).

ŢSKA Sofia ajunge la 10 puncte – trei victorii, un egal şi o înfrângere – şi urcă pe locul 2, în timp ce Lokomotiv Gorna ocupă locul 13, penultimul în clasamentul campionatului bulgar, cu două puncte.

Zinedine Zidane, antrenorul echipei Real Madrid, a anunţat că internaţionalul columbian James Rodriguez va rămâne pe Santiago Bernabeu, deşi a fost rezervă în toate cele trei meciuri oficiale din acest sezon. La fel ca în partidele cu Sevilla, în Supercupa Europei, şi cu Real Sociedad, în runda inaugurală din La Liga, James Rodriguez a fost lăsat pe banca de rezerve şi cu Celta Vigo, în cea de-a doua etapă de campionat, însă a fost introdus pe parcursul meciului. James Rodriguez a fost transferat de Real Madrid după Campionatul Mondial din 2014, turneu în care a marcat şase goluri şi a câştigat titlul de golgheter. Adus de la AS Monaco, în schimbul sumei de 75 de milioane de euro, James Rodriguez a adunat 80 de meciuri în toate competiţiile pentru formaţia de pe Santiago Bernabeu şi a reuşit să marcheze 25 de goluri şi să ofere 29 de pase decisive.

Clubul de fotbal Internazionale Milano l-a transferat pe mijlocaşul portughez Joao Mario, de la Sporting Lisabona, în schimbul sumei de 45 de milioane de euro, dintre care cinci sub formă de bonusuri, a informat clubul din Portugalia. Joao Mario a devenit cel mai scump jucător portughez vândut vreodată din liga Portugaliei. Precedentul record a fost stabilit tot în această vară, după ce Bayern Munchen a plătit 35 de milioane de euro pentru transferul lui Renato Sanches de la Benfica. Joao Mario, în vârstă de 23 de ani, a jucat de-a lungul carierei doar la Sporting, formaţie pentru care a adunat 93 de meciuri şi a reuşit să marcheze 14 goluri şi să ofere 18 pase decisive. La nivel internaţional, a evoluat pentru toate naţionalele de juniori şi tineret ale Portugaliei, după care a strâns 18 selecţii la prima reprezentativă a aceleiaşi ţări. În această vară, Joao Mario a devenit campion european cu selecţionata din Portugalia.

Dorit insistent de Anderlecht şi Southampton, Nicolae Stanciu (23 de ani) nu a mai strălucit în meciul de la Severin, câştigat de Steaua, 1-0, cu Pandurii. La finalul partidei, decarul echipei lui Reghecampf a vorbit despre posibilul său transfer în străinătate şi a ţinut să-i dedice victorie lui Adrian Matei, suporterul dinamovist decedat după derby-ul de sâmbăta trecută. Fernando Boldrin a înscris singurul gol al partidei de la Severin, în minutul 68. În urma acestui rezultat, Steaua este noul lider al campionatului, cu 13 puncte şi un meci mai puţin disputat, în timp ce Pandurii se află pe poziţia a patra, cu 9 puncte.

Deşi au câştigat turneul WTA de la New Heaven, Monica Niculescu şi indianca Sania Mirza au dezvăluit că acest parteneriat este unul de scurtă durată, iar la US Open vor juca alături de partenerele pe care le au de obicei. Niculescu, în vârstă de 28 de ani, şi Mirza, 29 de ani, făcusera pereche ultima dată în 2010, când au ajuns în sferturile de finală ale turneului WTA de la Cincinnati. La şase ani de atunci, cele două sportive s-au reunit şi s-au impus la New Heaven, Statele Unite ale Americii, după ce le-au învins pe Katerina Bondarenko şi Chia-Jung Chuang, scor 7-5, 6-4, în finala competiţiei de dublu.

Aflată pe primul loc în clasamentul de dublu, Sania Mirza a recunoscut că voia să ia o pauză înainte de participarea la US Open şi să nu participe la New Heaven, însă nu a putut să o refuze pe Niculescu. Niculescu şi Mirza au început turneul de la New Heaven cu o victorie în două seturi împotriva cuplului american, beneficiar al unui wild-card, Alison Riske/Louisa Chirico, după care le-au învins într-un mod asemănător pe Darija Jurak şi Anastasia Rodionova, din Croaţia, respectiv Australia. În semifinale, perechea româno-indiană a trecut în super tie-break de dublul sloven cotat cu şansa a treia la câştigarea turneului Andreja Klepac/Katarina Srebotnik.

Petre Grigoraş, antrenorul echipei Pandurii Tîrgu Jiu, a declarat, sâmbătă, după înfrângerea formaţiei sale pe teren propriu cu FC Steaua Bucureşti, scor 0-1, faptul că jucătorii săi au greşit de multe ori în privinţa pasei decisive. Fernando Boldrin a înscris singurul gol al partidei de la Severin, în minutul 68. În urma acestui rezultat, Steaua este noul lider al campionatului, cu 13 puncte şi un meci mai puţin disputat, în timp ce Pandurii se află pe poziţia a patra, cu 9 puncte.

PROGNOZA METEO
28 August 2016

În cea mai mare parte a țãrii, vremea se va încãlzi ușor și se va menține predominant frumoasã, cu cer variabil la senin și vânt slab. Excepție vor face regiunile sud-estice, unde vor fi înnorãri temporar accentuate și unele intensificãri ale vântului; vor fi averse și descãrcãri electrice pe arii relativ extinse în Dobrogea, unde se pot cumula izolat cantitãți de apã de peste 15…20 l/mp și local, mai ales seara și noaptea, în Muntenia. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 32 de grade, ușor mai mici în sudul litoralului; minimele termice vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali. Dimineața și noaptea izolat va fi ceațã, în special în zonele depresionare.

Bucuresti

Vremea va deveni cãlduroasã, astfel cã temperatura maximã va fi de 30…31 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri noaptea când vor fi condiții pentru averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Minima termicã va fi de 17…19 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *