Stiri pe scurt 27 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 27 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  27  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 27 septembrie. In anul 1933, s-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor „Nostalgica triadă” (1970), „Miazănoaptea miresmelor” (1973) şi „Descântece de gravitaţie” (1977). A primit distinctii ca Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968) (m. 1 februarie 1985).

Actorul Sebastian Papaiani, cunoscut pentru rolurile sale din filme de comedie, dar şi pentru roluri în teatru, s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani. Sebastian Papaiani fusese internat de urgenţă, în luna mai, pe secţia de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrucât actorul suferise un atac cerebral. Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Piteşti (Argeş). Copilăria şi-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten…”.

Tatăl sau, Alecu Papaiani, era grec de origine, Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.

Un protest a fost convocat, pe Facebook, românii fiind invitaţi în faţa Ambasadei Rusiei să doneze câte un cent, ca răspuns la ”donaţia modestă” a Ambasadei Rusiei, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Totodată, anunţul este însoţit de o replică video la clipul lansat de o agenţie de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice.

Judecătorii instanţei supreme au decis trimiterea la DNA a unui dosar în care este judecat Sebastian Ghiţă, magistraţii constatând că în cauză există o declaraţie folosită nelegal ca probă, procurorii având la dispoziţie cinci zile pentru remedierea problemelor depistate. Este vorba despre dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.

Primarul Capitalei anunţă că nu se pune problema opririi apei calde în Bucureşti ca urmare a anunţului făcut de Romgaz, Gabriela Firea precizând că până la finalul anului primăria va acorda 42 de milioane de euro către RADET, o parte din bani urmând să ajungă la Romgaz. Municipalitatea anunţă că până la finalul anului va plăti 42 de milioane de euro către RADET astfel încât regia să poată face plăţi către Electrocentrale iar Elcen către Romgaz, Distrigaz si Transgaz, precizând că problema este acum de competenţa Guvernului. Datoria actuală a ELCEN către Romgaz este de 319 milioane lei.

Angajaţii Poştei Române din mai multe oraşe din ţară au protestat, acuzând conducerile Companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemelor oamenilor, printre solicitările lor numărându-se creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Aproape 200 de persoane au participat la mitingul, de marţi dimineaţa, organizat, în Craiova, de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Dolj. Oamenii cer majorarea salariilor cu 200 lei şi să fie plătiţi pentru cât muncesc efectiv.

Parlamentarul Adrian Gurzău a fost audiat, la sediul DNA, acesta fiind vizat în dosarul în care au fost reţinuţi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig, şi Dan Hosu, soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT. În aceeaşi cauză este cercetat sub control judiciar şi Marian Cătălin Cataramă, şeful Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Poliţiei Române, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

În luna august, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA (Certified Financial Analysts) România a înregistrat valoarea de 64,8 puncte, în creştere cu 14 puncte faţă de iulie. Majorarea s-a datorat ambelor sale componente, respectiv evalurării condiţiilor curente şi anticipaţiilor. În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs de 4,4900 lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni – 4,5000 lei/euro. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2017/septembrie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (valoare în creştere cu 0,53% faţă de exerciţiul anterior).

Tamas Szasz, un tânăr în vârstă de 18 ani, a fost surprins de poliţiştii de pe Autostrada A3, tronsonul Tuda-Borş, la kilometrul 42, în timp ce gonea cu nu mai puţin de 255 km/h. Este un record pentru şoselele din România. Incredibil, dar tânărul şi-a luat permisul în luna iunie, adică în urmă cu aproximativ trei luni. Tamas Szasz se afla la volanul unei maşini sport, Nissan GTR. Un astfel de model are în jur de 600 de cai putere, poate atinge viteza maximă de 315 hm/h şi accelerează de la 0 la 100 de kilometri în doar 2,8 secunde. Preţul unui Nissan GTR se învârte în jurul a 200.000 de euro. Pentru infracţiunea comisă, Tamas Szasz a fost amendat cu 1.125 de lei permisul i-a fost suspendat pentru 90 de zile.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011 cu scopul de a cuantifica anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România. Potrivit CFA România, indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească). Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă etc.

Senatorii au decis ca, 3 octombrie, să fie liberi pentru a participa la deschiderea anului universitar, urmând ca demisia lui Gabriel Oprea să intre pe ordinea de zi a Biroului Permanent de marţea viitoare. Senatul a votat programul de lucru pentru săptămâna viitoare. Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat luni seara că acceaşi solicitare care a fost respinsă de Senat privind începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, nefiind nevoie de date suplimentare la dosar.

Secţia a II-a Civilă Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalul Prahova va funcţiona, din luna noiembrie, într-un mall din centrul Ploieştiului, măsura fiind luată deoarece imobilul în care funcţionează, în prezent, instanţa, reprezintă risc seismic. Reprezentanţii Tribunalului Prahova au declarat, că, din cauza stării în care se află clădirea în care funcţionează acum Secţia a II-a Civilă Contencios Administrativ şi Fiscal, cei care vin la această instanţă sunt în pericol.

Votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană i-a făcut pe mai bine de trei sferturi dintre şefii companiilor mari să spună că iau în considerare mutarea sediilor operaţiunilor în afara Marii Britanii. Aproximativ 72% dintre cei 100 de lideri de business implicaţi în studiu au spus că au votat pentru rămânerea UK în UE în cadrul referendumului din iunie. 69 dintre aceştia sunt optimişti că economia britanică va creşte pe parcursul anului viitor, în timp ce 73% dintre ei şi-au exprimat încrederea că şi companiile lor vor creşte. 76 dintre CEO au spus că se gândesc să îşi mute business-ul din Anglia.

Guvernul de la Bogota a semnat un tratat de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), punând capăt unui război de gherilă vechi de zeci de ani. Zeci de preşedinţi au participat ca martori la semnarea acordului de pace dintre Guvernul aflat sub administraţia lui Juan Manuel Santos şi rebelii comunişti din cadrul FARC, care a avut loc în oraşul Cartagena, aflat pe coasta nordică a Columbiei. Reprezentanţii grupării marxiste FARC au părăsit sâmbătă regiunea izolată Yari, în urma deciziei luate în cadrul celei de-a zecea Conferinţă Naţională a Gherilelor, unde 200 de delegaţi au votat în unanimitate aprobarea acordului de pace.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a criticat retorica nucleară a Moscovei şi s-a declarat îngrijorat de investiţiile făcute de Rusia în modernizarea şi lărgirea arsenalului nucelar. Cu ocazia unei vizite la baza aeriană Minot din statul american Dakota de Nord, oficialul american a declarat că acţiunile şi retorica Rusiei privind arsenalul nucear „ridică întrebări serioase cu privire la angajamentul liderilor săi faţă principiul stabilităţii strategice, respectul lor pentru acordurile împământenite privind utilizarea armelor nucelare şi dacă mai ţin cont de profunda reţinere pe care liderii din perioada Războiului Rece au manifestat-o în ceea ce priveşte afişarea armelor atomice.”

Două bombe artizanale au explodat în oraşul german Dresda, una vizând o moschee, iar cealaltă, un centru internaţional de conferinţe, însă nimeni nu a fost rănit în urma deflagraţiilor. Autorităţile au anunţat găsirea de elemente ale unui dispozitiv exploziv improvizat în faţa centrului de conferinţe. De asemenea, securitatea din jurul tuturor moscheilor din oraş a fost sporită. Dresda este capitala landului Saxonia şi a fost scena mai mult incidente cu caracter xenofob în ultima perioadă.

Hillary Clinton şi Donald Trump au dus o bătălie strânsă în prima dezbatere televizată din cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA, schimbul lor de replici bazându-se în special pe planurile privind economia din SUA, sistemul de taxe sau politica externă, ceea ce le-a pus încă o dată în contrast personalităţile, dar şi viziunile asupra viitorului Statelor Unite. Încă de la prima întrebare adresată de către moderatorul Lester Holt, dezbaterea a degenerat într-un schimb de acuzaţii pe care Trump şi Clinton şi le-au făcut unul altuia, bazându-se pe declaraţiile şi înregistrările din trecut.

Hillary Clinton este considerată câştigătoarea dezbaterii de luni seară. Majoritatea alegătorilor au fost de părere că Hillary Clinton şi-a exprimat mai clar viziunea decât Trump şi a dovedit o mai bună înţelegere a chestiunilor discutate. Mai mult, 56% dintre respondenţii au afirmat că Hillary Clinton a părut să fie un lider mai puternic, în timp ce doar 39% au spus acest lucru despre Trump. Sondajul CNN/ORC s-a bazat pe răspunsurile acordate de 521 de alegători înregistraţi care au urmărit dezbaterea din data de 26 septembrie. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4.5 puncte procentuale.

SPORT

Perioada slabă prin care trece Steaua l-a făcut pe principalul finanţator al acestei echipe să revină la vechile obiceiuri, acelea de a critica public fotbaliştii. Gigi Becali i-a luat la rând pe cei mai importanţi fotbalişti din echipa lui Laurenţiu Reghecampf într-o intervenţie la Sport.ro. Totul în ciuda faptului că echipa sa este lider în Liga 1, cu trei puncte peste CS U Craiova, în condiţiile în care în această vară au plecat trei dintre cei mai importanţi fotbalişti din lotul lui Laurenţiu Reghecampf: Nicuşor Stanciu, Alexandru Chipciu şi Jugurtha Hamroun.

Simona Pop, campioană olimpică la Rio 2016 cu echipa de spadă a României, a dezvăluit un nou episod stânjenitor legat de echipamentele puse la dispoziţie de COSR. Simona spune că pantalonii i-au plesnit chiar în momentul în care s-a urcat pe podium, pentru a fi premiată. Sportivii care au reprezentat la Jocurile Olimpice de la Rio s-au plâns de calitatea proastă a echipamentelor. Ulterior, s-a descoperit că acestea erau contrafăcute. Poliţiştii au deschis chiar şi o anchetă şi au ridicat mai multe documente de la sediul COSR, sub suspiciunea că echipamentele ar fi făcut parte dintr-o afacere în urma căreia ar fi avut de câştigat Alin Petrache şi Ioan Dobrescu.

După patru etape în Liga 5, nici CFR Bucureşti, nici AFC Rapid – cele două formaţii care încearcă să ţină sus steagul rapidismului după falimentul vechii echipe, SC FC Rapid SA – nu sunt lidere în cele două serii ale competiţiei. În Seria 1, CSM CFR Bucureşti, susţinută de Clubul Sportiv Rapid, sindicatul feroviarilor şi grupul de suporteri din Clubul Aristocratic Rapid, are două victorii şi două egaluri şi ocupă locul 2, după liderul CS Sport Team. Giuleştenii au însă cel mai bun golaveraj şi cel mai bun atac. Aparent, această serie este destul de echilibrată, iar CFR e favorită la primul loc, pentru care s-ar mai putea lupta cu CS Sport Team. Ar mai putea conta Power Team, Tracţiunea şi Atletico.

Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat, marţi, că analizează o serie de acuzaţii împotriva selecţionerului Angliei, Sam Allardyce, care ar fi profitat de poziţia sa pentru a negocia primirea a 400.000 de lire sterline în schimbul unor sfaturi privind evitarea regulamentelor sportive. The Telegraph susţine că deţine înregistrări video care arată că Sam Allardyce s-a întâlnit cu reprezentanţii unei companii din Orientul Îndepărtat şi le-a oferit acestora sfaturi pentru evitarea regulamentelor sportive privind transferurile de jucători, mai exact acordurile cu o terţă parte. Allardyce a fost însoţit la discuţii de către agentul său, Mark Curtis, şi consilierul său financiar, Shane Moloney.

Marius Şumudică ironizează din nou Steaua, după ce Gigi Becali a declarat că îi vrea în iarnă pe Junior Morais şi Denis Alibec. Antrenorul Astrei a comentat şi o eventuală ofertă, pentru el, din partea Stelei. Gigi Becali este decis să se întărească în continuare de la Astra. Pentru următoarea fereastră de transferuri, patronul Stelei şi-a făcut un obiectiv din a-i aduce pe Morais şi Alibec, în cazul în care Astra nu va reuşi să prindă play-off-ul. Marius Şumudică spune însă că sunt şanse mici ca aceste transferuri să se realizeze. Antrenorul Astrei a fost întrebat şi despre o eventuală ofertă din partea Stelei. Şumudică spune că nu vrea să audă de aşa ceva. În schimb, n-ar refuza-o pe Dinamo.

Cluburile de fotbal Juventus şi Barcelona au stabilit cele mai mari preţuri la bilete pentru meciurile de pe teren propriu din grupele Ligii Campionilor. Juventus Torino, campioana Italiei în ultimii cinci ani, a stabilit preţuri la bilete care pornesc de la 45 de euro. Cel mai ieftin tichet la un meci al Barcelonei, campioana Spaniei, pe Camp Nou valoarează aproximativ 44 de euro. Campioana Angliei, Leicester City, şi Arsenal urmează în ordine în acest clasament întocmit de Spreadex. În grupele actualei ediţii a Ligii Campionilor, cel mai accesibil bilet pe stadionul Emirates din Londra costă 42.50 de euro, iar pe King Power Stadium costă 40 de euro.

Harlem Gnohere susţine că mintea lui nu să la un transfer şi speră să fie păstrat de Dinamo până la finalul sezonului. Atacantul de 28 de ani a fost reprimit în lotul echipei mari, după o discuţie pe care a avut-o ieri cu Ioan Andone. Gnohere se antrenează din nou cu echipa mare, după ce ieri s-a întâlnit şi a discutat cu Ioan Andone. Atacantul francez fusese trimis să se antreneze cu echipa secundă, deoarece a refuzat propunerile de prelungire. Acum, Gnohere spune că nu se mai gândeşte la transfer şi speră să joace în tricoul lui Dinamo până la finalul sezonului. Gnohere mai are contract cu Dinamo până în vara viitoare. Gigi Becali a declarat că va încerca să-l transfere în iarnă, când intră în ultimele şase luni de contract şi poate semna cu orice echipă.

Antrenorul francez Zinedine Zidane are un bilanţ identic cu al italianului Carlo Ancelotti, după 35 de meciuri pe banca tehnică a echipei spaniole Real Madrid, câştigătoarea Ligii Campionilor în sezonul precedent. Zinedine Zidane (44 de ani) a fost numit antrenorul principal al lui Real Madrid la 5 ianuarie 2016, în locul spaniolului Rafael Benitez. Până la ora actuală, Zidane are un bilanţ de 28 de victorii, 5 egaluri şi 2 înfrângeri, identic cu al italianului Carlo Ancelotti după primele sale 35 de meciuri pe banca tehnică a madrilenilor. În mandatul lui Zinedine Zidane, Real Madrid a câştigat Liga Campionilor şi Supercupa Europei şi s-a clasat pe locul doi în Primera Division (la un punct în spatele Barcelonei).

Azdren Llullaku, golgheterul Ligii 1, a fost convocat la naţionala Albaniei, în vederea meciurilor cu Liechtenstein şi Spania. Jucătorul de 28 de ani are un debut de sezon excelent, cu 8 goluri în primele 10 etape. Gaz Metan Mediaş trimite un jucător la naţionala Albaniei, una dintre surprizele de la EURO 2016. Selecţionerul Giovanni de Biasi a rămas impresionat de startul de sezon pe care-l are Llullaku şi l-a anunţat că face parte din lotul pentru partidele cu Liechtenstein şi Spania, din preliminariile CM 2018. Llullaku a mai fost chemat o dată la naţională, în 2013, pentru un meci cu Norvegia, însă n-a apucat să debuteze. În vârstă de 28 de ani, Llullaku a ajuns în România în vara lui 2012, când a semnat cu Gaz Metan Mediaş. În ianuarie 2016 a plecat la CSMS Iaşi, însă a revenit la Gaz Metan după numai 6 luni.

Dunărea Brăila a dat o lecţie teribilă campioanei Europei. Trupa lui Costică Buceschi i-a arătat galonatei echipe din Bucureşti că nu e de ajuns să se prezinte pe teren pentru a bifa victorii în Liga Naţională. CSM Bucureşti s-a uitat de sus la Dunărea şi a plecat de la Brăila cu o înfrângere cât o ”bombă”: 30-27. Atitudine! Acesta este cuvântul care a definit meciul de la Brăila. Atitudine cu plus în tabăra gazdelor şi cu minus pentru oaspete. CSM a început în forţă, cu 5-1, şi poate că startul lansat a adormit combativitatea în tabăra campioanei en titre. Dunărea a revenit puternic, a avut câteva jucătoare de excepţie – Tiron 9 goluri, Timea Tătar 7 – şi o apărare extrem de agresivă, şi a trecut la timonă. Gazdele nu au mai lăsat hăţurile din mână şi s-au impus fără drept de apel. În tabăra campioanei Europei, prea puţină strălucire, prea puţine lucruri de remarcat.

PROGNOZA METEO
27 Septembrie 2016

Vremea va fi în general frumoasã, iar în cea mai mare parte a țãrii valorile termice diurne vor crește ușor și se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii septembrie. În prima parte a intervalului cerul va avea înnorãri temporare, dar numai izolat vor fi ploi slabe, de scurtã duratã, în zonele de munte și în regiunile sudice. Noaptea cerul se va însenina treptat. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 și 23 de grade, iar cele minime se vor situa între 0 grade în estul Transilvaniei, unde vor fi condiții de brumã, și 12 grade pe litoral. Dimineața și noaptea, izolat, în zonele joase de relief va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi în general frumoasã. Ziua cerul va avea înnorãri trecãtoare, iar seara și noaptea va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã, ușor mai ridicatã decât în ziua precedentã, va fi de 20…21 de grade. Temperatura minimã va fi de 9…10 grade, mai coborâtã în zona preorãșeneascã spre 7…8 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *