Stiri pe scurt 26 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 26 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 septembrie. Este sărbătorită Ziua Limbilor Europei. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. În Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Ioan Gyuri Pascu avea se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate. Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, la Agnita, a fost muzician şi actor, membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae.

Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu a trecut pe lângă moarte în 2010 când a suferit un accident vascular cerebral. Într-unul din ultimele interviuri, în 2014, artistul spunea că se simte mult mai bine, că plănuieşte turnee în ţară şi că şi-a schimbat stilul de viaţă şi obiceiurile. Trupul lui Ioan Gyuri Pascu a fost depus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, iar marţi va avea loc autopsia.

Angajaţii din penitenciare nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, orice formă de protest în context legal reprezentând un drept al funcţionarilor publici cu statut special. Revendicările sindicaliştilor din penitenciare fac referire la modul de aplicare a OUG 20/2016 cu privire la corectarea unor inechităţi în sistemul de apărare şi ordine publică. În urma ordonanţei, angajaţii din sitemul penitenciar nu primesc sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. ANP precizează că salariile lucrătorilor din sistemul penitenciar sunt stabilite prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei categorii profesionale.

Circa o sută de salariaţi din penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin, afiliaţi Sindicatului Solidaritatea, protestează în Piaţa Mihai Viteazul din centru Craiovei. Protestatarii spun că vor salarii egale cu cele ale angajaţilor din sistemul de apărare şi reclamă faptul că au acumulat, anual, peste 180 de ore suplimentare de muncă. Protestatarii cer demisia Ralucăi Prună din funcţie. Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost huiduit, când a ajuns la Penitenciarul Gherla, în faţa căruia peste o sută de angajaţi protestează cerând majorarea salariilor. La Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa au protestat circa 50 de sindicalişti. Negocierile dintre sindicaliştii din penitenciare şi ministrul Justiţie, Raluca Prună, care au avut loc, la Penitenciarul Gherla, au eşuat, iar angajaţii din sistemul penitenciar au anunţat că vor continua protestele. O delegaţie a sindicatelor din penitenciare s-a întâlnit, cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, căreia i-au adus la cunoştinţă nemulţumirile legate de plata orelor suplimentare, inechităţile salariale din sistem, lipsa de personal.

Angelina Jolie se gândea de mai multă vreme la divorţul iminent de Brad Pitt, speculează presa, după ce o sursă apropiată de Jolie a dezvăluit că actriţa a închiriat o locuinţă cu 95.000 dolari pe lună pentru a avea unde să stea împreună cu cei şase copii. O sursă anonimă a declarat pentru US Weekly că e vorba de „o casă cu 5 dormitoare, de 4,400 de metri pătraţi, un imobil cu un drum privat care duce către plajă”. Casa are, de asemenea, o piscină încălzită în stil lagună, vedere la ocean, cameră de media, spaţiu în care este amenajată o sală de proiecţii şi o scenă pentru teatru, bucătărie gourmet, o casă de oaspeţi separată cu dormitor, baie, sală de gimnastică, terase spaţioase, cu vedere la ocean, şi spaţiu de luat masa, dar şi spaţiu pentru activităţi de divertisment”.

Premierul Dacian Cioloş a convenit cu Mircea Valentin să rămână în funcţia de şef al Corpului de Control al prim-ministrului, după ce acesta şi-a anunţat intenţia de a pleca din Executiv. El precizează că proiectul de OUG privind înfiinţarea Inspecţiei Generale a Guvernului prevede că la conducerea acestei noi structuri să se afle un functionar public, în vederea asigurării profesionalismului şi stabilităţii structurii de control a guvernului. Şeful Corpului de Control al prim-ministrului, Mircea Valentin, va părăsi funcţia guvernamentală începând cu data de 1 octombrie, plecarea acestuia din funcţie fiind anunţată în urmă cu câteva săptămâni.

Conferinţa „Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian”, suţinută de Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române va avea loc marţi, 27 septembrie, la ora 18.00, în sala Rotondă (Auditorium) a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de conferinţe ce vor fi dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi, marcând lansarea unor programe speciale pentru public, susţinute la MNAR în zilele în care muzeul este închis. Conferinţa „Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian” oferă o perspectivă de ansamblu asupra creaţiei brâncuşiene, rezultat al recursului la tehnici intensive de reconstrucţie a limbajului în arta abstractă.

Producţia de vin a anului 2016 va fi in parametrii ultimilor ani, de circa 4 milioane de hectolitri. Vinurile vor fi de calitate, pentru că strugurii au acumulat cantităţi suficiente de zaharuri, dar se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal, arată un comunicat al patronatului. Aceste diferenţe sunt create de condiţiile climatice şi atenţia dată aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare.

În Moldova (Huşi, Iaşi, Cotnari) – producţie este cu 15 – 20% mai mare, în Vrancea cu 20% mai mare, la Dealu Mare egală cu cea de anul trecut, în Dobrogea cu 30% mai mică, în Oltenia cu 20 % mai mică, în Banat cu 10% mai mare, iar în Transilvania este egală cu cea de anul trecut. La nivel european, la începutul verii Franţa anunţa diminuarea producţiei de struguri iar Spania anunţa creşterea acesteia; acear ultim aspect care genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.

Se împlineşte aproape un deceniu de la marea criză globală din 2007-2008, iar rănile provocate de aceste turbulenţe financiare în diferite părţi ale Europei încă sângerează. Economii anemice, bănci şubrede şi datoriile enorme ale Greciei, toate reamintesc că liderii europeni mai au mult de lucru pentru a readuce pe continent liniştea de dinainte de criză. Economia Franţei, a doua ca mărime din zona euro, s-a comprimat uşor în al doilea trimestru, cu 0,1% faţă de cele trei luni anterioare, potrivit datelor revizuite ale institutului naţional de statistică francez. Estimarea anterioară sugera că economia a stagnat. Franţa ocupă locul trei în topul destinaţiilor expor­turilor româneşti, după Germania şi Italia.

Economiştii se aşteaptă ca anul acesta economia să avanseze în acelaşi ritm ca anul trecut, după ce în primul trimestru creşterea PIB-ului a fost de 0,7%. Franţa se îndreaptă spre ale­gerile pentru preşedinte din primăvară în condiţiile în care politicile actualului şef al statului, socialistul François Hollande, nu au reuşit să aducă economia pe o traiectorie sigură de relansare. Mai grav, reformele pe care guvernul său intenţionează să le implementeze pe piaţa muncii sunt contrate prin proteste violente în marile oraşe franceze. Pentru zona euro, un indicator PMI (purchasing manager’s index) arată că în septembrie afacerile au crescut în cel mai slab ritm din ultimele 20 de luni. Au încetinit inclusiv afacerile din Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană. Evoluţia indicatorului PMI, calculat de Markit, sugerează că revenirea economică din regiune este lipsită de forţă.

Primele două săptămâni ale lunii septembrie au adus la frontierele României mai mulţi imigranţi ilegali ca în orice altă lună din acest an, după ce şi în luna august se înregistrase un record. Aproape zilnic, Poliţia de Frontieră anunţă interceptarea unor grupuri de imigranţi sau refugiaţi care încearcă să pătrundă ilegal în România, pentru a trece mai departe către Occident.Luna august a adus cu sine de asemenea un vârf pentru anul 2016, 111 imigranţi ilegali fiind opriţi de poliţiştii de frontieră români la graniţe.

Cu toate acestea, statisticile imigraţiei ilegale sunt în scădere în România. În perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost depistaţi 666 de imigranţi ilegali sau refugiaţi care încercau să treacă graniţele româneşti. Spre comparaţie, în perioada similară a anului 2015, au fost prinse 1.076 de persoane în această ipostază, scăderea fiind astfel de 38%, conform statisticilor Poliţiei de Frontieră, transmise gândul. Cei mai mulţi încearcă să intre sau să iasă ilegal din România pe la „frontiera verde”, ascunzându-se în autovehicule sau folosind acte false. Totuşi, există şi tentative de a trece Dunărea cu ambarcaţiuni. În septembrie, doi irakieni, printre care un copil de 5 ani, au fost găsiţi înecaţi în Dunăre, după ce ambarcaţiunea lor s-a răsturnat, iar alţi 4 irakieni au fost găsiţi naufragiaţi de poliţiştii bulgari pe insula Dobrina de pe Dunăre, în apropiere de Calafat.

In primele nouă luni ale anului 2016, dintre cei 666 de cetăţeni străini prinşi că voiau să treacă ilegal frontierele româneşti, 472 încercau să intre în România, iar 194 voiau să iasă. Poliţiştii de frontieră au depistat şi 52 de călăuze care organizau contra cost grupuri de refugiaţi şi imigranţi pentru a-i trece prin România către Vest. Dintre aceste călăuze, doar 20 erau români, restul de 32 fiind bulgari, turci, sârbi, ucraineni, dar şi din Bangladesh. Cei prinşi că voiau să treacă ilegal frontierele provin cei mai mulţi din Siria (157), Afganistan (80), Pakistan (67), Turcia (49), Irak (41), dar şi din Albania (36), Maroc (29), Kosovo (28), Sri Lanka (23) sau Somalia (18). Au mai existat imigranţi ilegali din Iran, Bangladesh sau Vietnam, prinşi la graniţele româneşti.

Victoria Vassilenko, din Bulgaria, în vârstă de 23 de ani, a câştigat Premiul I al Secţiunii Pian a Concursului Internaţional George Enescu 2016, la sfârşitul unei Finale de Pian în care a interpretat Concertul Nr 1. Op. 15 în re minor de Brahms, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului John Axelrod, urmându-şi visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Takuma Ishii din Japonia, iar pe locul al treilea Danor Quinteros din Chile. Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătoarea Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Proiecţia de film „Livada de vişini”, după Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Alexandru Lustig, va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie). Este un proiect al Teatrului Naţional de Televiziune, o coproducţie TVR şi Fundaţia Teatru Contemporan, care va aduce în această stagiune teatrală în faţa telespectatorului nume de referinţă ale teatrului românesc: Valeria Seciu în rolul Liubovei Ranevskaia, Marian Râlea întruchipându-l pe fratele ei – Gaev, Ion Besoiu interpretându-l pe Firs, Dan Aştilean dându-i viaţă lui Lopahin, alături de o pleiadă de valoroşi actori ai generaţiei scenei contemporane.

Prin această expunere în cadrul Festivalului Naţional de Teatru a celei mai noi variante de platou a capodoperei cehoviene, organizatorii FNT se pun şi în slujba publicului spectator, aducând pe scena vie un eveniment cultural ce se înscrie în seria producţiilor valoroase ale Televiziunii Române care au rămas valabile în orice timp şi semnalând în acest fel importanţa Teatrului de Televiziune, ca pagină de memorie perenă a evoluţiei teatrului românesc. Puterea şi în impactul social al Teatrului de Televiziune sunt de necontestat, iar producţiile de teatru în platou au însemnat un punct de rezistenţă a instituţiei, de la începuturi şi până în prezent. „Livada de vişini” este, fără îndoială, unul din cele mai puternice şi mai „vizitate” texte dramatice scrise şi imaginate pe scenă vreodată, de la premiera sa din 1904 şi până în prezent.

Într-un concert în Las Vegas, U2 a făcut un truc artistic şi, după un dialog cu frânturi de discurs al lui Donald Trump, solistul Bono a concluzionat că americanii au totul de pierdut dacă-l aleg pe reprezentantul republicanilor. Momentul a fost intercalat în hit-ul lor Desire – Dorinţă. Dialogul de pe scenă a fost postat de U2 pe pagina de Facebook, cu întrebarea ce ai de pierdut, un lait motiv al intervenţiei lor artistico-politice.

Alegătorii din Elveţia au votat în favoarea acordării de puteri sporite serviciilor de informaţii, autorizându-le să intercepteze comunicaţiile telefonice şi electronice, în contextul temerilor tot mai mari în legătură cu securitatea. În cadrul referendumului naţional pe acestă temă, peste 65% dintre votanţii au decis în favoarea noii legi care ar drept rol să permită serviciilor de informaţii să contracareze mai bine ameninţările la adresa securităţii ţării, venite din partea spionilor străini, hackerilor sau a extremiştilor violenţi.

Serviciul Federal de Informaţii şi alte instituţii au permisiunea de a intercepta comunicaţiile telefonice şi electronice şi de a monta camere şi microfoane pentru a monitoriza suspecţii care sunt consideraţi că ar reprezenta o ameninţare clară, însă aceste măsuri trebuie să fie în prealabil autorizate de un tribunal administrativ federal şi consilieri de control. Opozanţii acestei măsuri spun că va afecta negativ libertăţile civile şi va pune sub semnul întrebării neutralitatea Elveţiei.

Cotidianul The New York Times anunţă că o susţine în mod oficial pe Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale, despre care spune că este mult mai calificată să facă faţă provocărilor cu care se confruntă Statele Unite decât contracandidatul ei republican Donald Trump. Cotidianul o descrie pe Clinton drept „unul dintre cei mai tenace oameni politici ai generaţiei sale”, iar în cei opt ani ca senatoare şi patru în funcţia de secretar de Stat, candidata democrată şi-a construit o „reputaţie de persoană cu tărie de caracter şi deschisă la posibilitatea colaborării bipartizane”.

Ocazionalele erori făcute de Hillary Clinton, combinate cu atacurile la adresa credibilităţii sale, au denaturat percepţiile despre caracterul său, mai afirmă jurnaliştii de la New York Times, care laudă eforturile depuse de aceasta în sensul restabilirii credibilităţii Statelor Unite în plan extern şi sprijinul acordat de Hillary Clinton pentru proiectele în beneficiul copiilor, femeilor şi familiilor. Cât despre candidatul republican Donald Trump, The New York Times afirmă că acesta este „cel mai slab candidat nominalizat de un partid important în întreaga istorie modernă a Americii” şi se precizează că într-un editorial care urmează să fie publicat în ediţia de luni, cotidianul îşi va explica poziţie în ceea ce piveşte candidatura lui Trump.

În cadrul discuţiilor purtate cu premierul Benjamin Netanyahu, candidatul republican Donald Trump i-a spus şefului de guvern de la Tel Aviv că, în cazul în care va fi ales preşedinte, Statele Unite ar recunoaşte Ierusalimul drept capitala nedivizată a Israelului. Cu toate că Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa, puţine ţări recunosc acest lucru, iar cele mai multe, inclusiv Statele Unite, îşi au ambasadele la Tel Aviv. Pe de altă parte, palestinienii intenţionează să stabilească la Ierusalimul de Est capitala statului pe care doresc să-l înfiinţeze, în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Marea Britanie mai are multe de făcut până să iniţieze în mod oficial procedura de ieşire din Uniunea Europeană, însă, odată declanşat, Londra nu va tărăgăna procesul. Premierul Theresa May s-a angajat să negocieze un „acord unic” pentru Marea Britanie, să obţină termeni comerciali favorabili şi să limiteze imigraţia, o combinaţie despre care liderii europeni au declarat că nu este posibilă, aceştia condiţionând accesul la zona de liber schimb de garantarea libertăţii de circulaţie a persoanelor.

Patru persoane au fost rănite, dintre care una se află în stare critică, după ce mai mulţi atacatori mascaţi au deschis focul pe o stradă din oraşul suedez Malmo. Atacul a avut loc pe o stradă din cartierul Fosie al oraşului Malmo, în jurul orei locale 19:00 (ora României 20:00). Dintre cele patru victime, una a fost transportată de urgenţă la spital de poliţie, în timp ce ceilalţi trei răniţi au fost transportaţi la spital de locuitorii din zonă. Potrivit martorilor, mai mulţi indivizi înarmaţi aflaţi pe mopeduri au deschis focul asupra unei maşini în care se aflau patru persoane. Aceştia au tras aproximativ 20 de focuri de armă. Nivelul general al criminalităţii în Suedia este scăzut, însă în cartierele sărace din oraşe ca Stockholm, Gothenburg şi Malmo au loc relativ frecvent incidente violente.

Explozia din centrul Budapestei, în urma căreia au fost răniţi grav doi ofiţeri de poliţie, a fost cauzată de o bombă artizanală plasată de un tânar care este acum căutat autorităţi. Explozia a fost cauzată de detonarea unei bombe artizanale cu şrapnel, autorităţile fiind acum în căutarea unui suspect cu vârsta între 20 şi 25 de ani. Poliţia a anunţat că oferă o recompensă de 10 milioane de forinţi (32.600 de euro) pentru informaţii privind suspectul. Karoly Papp, şeful poliţei naţionale ungare, a descris incidentul drept un caz de tentativă de omor, adăugând că nu există indicii că ar fi fost vorba de un atac comis de o organizaţie militantă străină, însă nu a exclus în totalitate această ipoteză.

SPORT

Viorel Moldovan a fost demis de la Auxerre. Publicaţia franceză L’Equipe notează că decizia a fost luată de conducerea clubului în cursul acestei dimineţi. Moldovan (44 de ani) plăteşte tribut lipsei de rezultate, dar şi faptului că după ultima partidă de campionat a criticat în termeni foarte duri conducerea clubului Auxerre. Viorel Moldovan a preluat-o pe Auxerre imediat după ce România şi-a încheiat parcursul la Campionatul European din vară, competiţie desfăşurată în Franţa. Moldovan îi lasă pe cei de la Auxerre pe locul 19 al clasamentului din liga a doua franceză. Auxerre are 6 puncte, la egalitate cu echipa de ultimul loc – Tours. Sub conducerea lui Moldovan, Auxerre a câştigat un singur meci, a înregistrat cinci remize şi a pierdut cinci partide.

Ianis Hagi a avut evoluţii bune la formaţia Primavera a Fiorentinei reuşind două goluri spectaculoase şi a fost răsplătit de Paulo Sousa. Antrenorul echipei de seniori l-a convocat pe tânărul mijlocaş român în lotul pentru meciul cu AC Milan, dar nu l-a folosit niciun minut. Hagi, în vârstă de 17 ani, nu se declară nemulţumit de acest lucru şi spune că are tot viitorul în faţă.

Steaua s-a impus cu emoţii în partida cu FC Voluntari, scor 3-2, graţie unui gol înscris de fundaşul Marko Momcilovic în minutul 85. Tehnicianul Laurenţiu Reghecampf s-a declarat din nou nemulţumit de atitudinea jucătorilor săi, iar brazilianul William De Amorim a vorbit la final despre problemele întâmpinate de Steaua în ultimele săptămâni. Fostul jucător al Astrei cere timp şi spune că echipa suferă din cauza lipsei de omogenitate, în condiţiile în care au fost aduşi foarte mulţi jucători pe ultima sută de metri. De Amorim a dezvăluit că el şi colegii săi au fost certaţi de antrenorul Reghecampf după meci, acesta reproşându-le în special modul în care au tratat faza defensivă şi uşurinţa cu care adversarii au reuşit să înscrie.

Real Madrid încearcă să-şi apere trofeul câştigat în faţa lui Atletico Madrid, după executarea loviturilor de departajare, în finala de pe San Siro. Elevii lui Zinedine Zidane vor avea însă parte de concurenţă puternică, echipe precum Barcelona, Bayern Munchen, PSG sau Juventus având drept obiectiv declarat câştigarea competiţiei. Nici în acest an Liga 1 nu va fi reprezentată în faza grupelor Ligii Campionilor, după ce Astra şi Steaua au părăsit competiţia în preliminarii. Onoarea României va fi însă apărată de Vlad Chiricheş (Napoli), Cosmin Moţi, Claudiu Keşeru (ambii Ludogoreţ), Andrei Prepeliţă (FC Rostov) şi Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb).

La 35 de zile după terminarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, preşedintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni cu reprezentanţii delegaţiei tricolore. ProSport a semalat în urmă cu 10 zile lipsa de reacţie a înaltelor oficialităţi ale statului care au omis să-i invite, aşa cum prevede orice lege nescrisă a normalităţii din statele care iubesc sportul, măcar pe medaliaţii României din Brazilia. Din informaţiile ProSport, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni au fost invitaţi doar sportivii care au urcat pe podium şi câţiva antrenori.

Oamenii din jurul lui Iohannis, mare iubitor de tenis, se pare că ar fi aşteptat, potrivit unei surse ProSport., să se clarifice cazul halterofilului Gabriel Sâncrâian, bronz la Rio. TVR a anunţat în urmă cu două săptămâni că bistriţeanul ar fi fost depistat pozitiv, însă până în acest moment nu a sosit vreun document oficial pe adresa Comitetului Olimpic Sportiv Român, Federaţiei de Haltere sau pe e-mailul Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

România a cucerit cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, unde a deplasat o delegaţie formată din 95 sportivi. Aur a luat reprezentativa feminină de spadă, iar argint dublul Florin Mergea – Horia Tecău. Bronz au luat echipajul feminin de 8 plus 1 (canotaj), luptătorul Albert Saritov şi halterofilul Gabriel Sâncrăian. Imediat după terminarea JO, preşedintele COSR, Alin Petrache, dar şi secretarul general, Ioan Dobrescu, şi-au depus demisiile. Funcţia de conducător al forului de lângă Arcul de Triumf a fost preluată de vicepreşedintele COSR, Nicu Vlad. Aspiranţii la cel mai important fotoliu de la COSR îşi vor depune candidaturile până pe 17 octombrie, alegerile urmând a avea loc pe 15 noiembrie, ora 11:00.

FIFA a luat o decizie controversată: forul mondial a desfiinţat Comisia Antirasism.”FIFA a desfiinţat Comisia Antirasism precizând că aceasta şi-a îndeplinit menirea, asta deşi rămân încă îngrijorări mari în ceea ce priveşte Cupa Mondială din 2018 ce se va desfăşura în Rusia. FIFA a trimis o scrisoare membrilor Comisiei în care precizează că „misiunea temporară a fost îndeplinită cu succes”, iar „Comisia a fost dizolvată şi nu mai este operativă”.

Zenit Sankt-Petersburg a înregistrat cea de-a patra remiză din acest sezon, 2-2 cu Anzhi în etapa a opta a primei ligi din Rusia. Echipa pregătită de Mircea Lucescu a început bine meciul şi în minutul 18 avea deja 2-0 după „dubla” lui Dzyuba. Gazdele au revenit însă prin Berisha (min. 28) şi Boli (min. 64). După meci, antrenorul român şi-a certat jucătorii, dar a găsit şi alte cauze pentru acest rezultat: terenul şi arbitrul.În urma acestui rezultat, Zenit se află pe locul trei cu 16 puncte, la trei puncte în spatele liderului Spartak Moscova. Anzhi ocupă poziţia a şaptea, cu 12 puncte.

Monica Niculescu a urcat şase locuri, până pe 49, în clasamentul WTA la simplu, în timp ce Simona Halep se menţine pe locul 5. Monica Niculescu este, de altfel, singura jucătoare din România aflată în top 100 care urcă în clasamentul mondial. Niculescu profită astfel de parcursul bun avut la turneul WTA de la Seul, unde a ajuns până în finală, fază în care a fost învinsă în trei seturi de Lara Arruabarrena, din Spania. Niculescu, care a împlinit 29 de în ziua finalei de la Seul, duminică, şi-a asigurat 43.000 de dolari şi 280 WTA şi a urcat şase locuri în clasamentul WTA, până pe 49, cu 1.170 de puncte.

Irina Begu, în schimb, a fost eliminată în optimile turneului de la Seul din postura de deţinătoare a trofeului, astfel că a pierdut 250 de puncte în clasament şi a coborât trei poziţii, până pe 26. Simona Halep, care nu a mai participat la vreun turneu de la US Open, se menţine pe locul 5, în timp ce Sorana Cîrstea îşi păstrează de asemenea poziţia 85.

Fiorentina, formaţie la care evoluează şi doi români, Ciprian Tătăruşanu şi Ianis Hagi, a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul cu AC Milan, disputat duminică seară, în etapa a şasea din campionatul Italiei. Dacă Tătăruşanu, în vârstă de 30 de ani, a apărat poarta gazdelor pe tot parcursul meciului, mijlocaşul în vârstă de 17 ani, Ianis Hagi, s-a aflat pe banca de rezerve şi nu a debutat nici de această dată la Fiorentina. Portarul român a fost lăudat de presa italiană care i-a oferit nota 6. Doar Salcedo a primit o notă mai mare, respectiv 6,5.

După ce au oprit seria nefastă de şapte meciuri fără victorie cu un succes în faţa Pandurilor, fotbaliştii ieşeni speră să dea lovitura şi pe terenul campioanei Astra. Chiar dacă lotul lui CSM Poli este decimat de accidentări şi suspendări, elevii lui Nicolo Napoli sunt optimişti şi cred că pot pleca neînvinşi de la Giurgiu, fiind convinşi că pot profita de forma mai puţin bună a Astrei. La fel de optimist este şi jucătorul de bandă dreaptă Gabriel Bosoi, cel care va juca în defensivă în locul căpitanului Ionuţ Voicu, suspendat. Antrenorul Nicolo Napoli nu crede că problemele financiare ale Astrei se vor răsfrânge în jocul echipei lui Marius Şumudică. Napoli nu va conta în meciul cu Astra pe şapte jucători. Voicu şi Ţigănaşu sunt suspendaţi, Creţu este exclus din lot, iar Cristea, Bole, Mihalache şi Ciucă sunt accidentaţi.

Americanul Arnold Palmer, considerat unul dintre cei mai mari jucători de golf din istorie, a murit, la vârsta de 87 de ani. Palmer a decedat la Spitalul Presbyterian UPMC din Pittsburgh, Pennsylvania, unde i se făceau investigaţii la inimă. Arnold Palmer a fost omagiat atât de oameni din sport, cât şi din alte domenii. În timp ce preşedintele Statelor Unite ale Americii a postat pe Twitter o fotografie cu Arnold Palmer, în timp ce acesta se afla la Casa Albă, precum şi mesajul: „Cinste regelui, care a fost pe cât de extraordinar pe terenul de golf, pe atât de generos cu ceilalţi. Mulţumesc pentru amintiri, Arnold”.

PROGNOZA METEO
26 Septembrie 2016

În centrul, estul și sudul țãrii, vremea se va menține ușor mai rece decât în mod obișnuit la aceastã datã, în timp ce în restul teritoriului, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare și ploi sub formã de aversã, local în regiunile sudice, unde mai pot fi însoțite și de descãrcãri electrice și pe arii restrânse în rest, cu precãdere în zonele de munte. În Carpații Orientali și Carpații Meridionali, la peste 1900 m altitudine, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în Bãrãgan și Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 22 de grade, iar cele minime între 3 și 13 grade. Noaptea, în zonele joase de relief izolat va fi ceațã.

Bucuresti

Valorile termice vor fi în continuare ușor mai coborâte decât cele specifice pentru aceastã datã din an. Cerul va fi temporar noros, iar mai ales dupã-amiaza vor fi posibile ploi de scurtã duratã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 19…20 de grade, iar minima se va situa în jurul valorii de 10 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *