Stiri pe scurt 26 Octombrie 2016

Stiri pe scurt 26 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 octombrie. In anul 1977, in plenara C.C. al PCR s-a hotarât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea românilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşa” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”.

Ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei are loc astăzi 26 octombrie. Ortodoxia serbează ziua prin hramuri, iar credincioşii jocuri cu focuri vii. Este începutul iernii.În ajun de Sânmedru cine sare peste focurile vii aprinse pe dealuri este sănătos tot anul şi cine-i tânăr se căsătoreşte. Focul alungă fiarele şi este semn de rod, astfel încât cenuşa şi cărbunii sunt răspândiţi prin curte. Femeile împart covrigi şi roadele toamnei, nuci, mere, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

Sânmedru era considerat patronul pîstorilor. Aceştia obişnuiesc să-şi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor. Daca o oaie neagra se aşează înseamnă ca iarna va fi una bună. În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În Oltenia, cine păstrează cu stricteţe tradiţiile are gospodăria protejată de lupi. De sfântul Dumitru se taie şi coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumoasă. Şi tot acum, cine are datorii şi le plăteşte ca să meargă bine anul viitor. În unele zone, ţăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Programul pilot ”Masă caldă pentru elevi” va fi adoptat de Guvern, a anunţat în debutul şedinţei premierul Dacian Cioloş, în primă fază fiind incluse 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. El a mai spus că Executivul susţine financiar acest program, dar a făcut apel la administraţia locală pentru sprijin. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei, sprijinul constă într-un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi în limita a 7 lei pentru fiecare beneficiar.

Cinci studenţi care au dat examen şi au fost declaraţi admişi la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) au aflat cu stupoare că nu se pot prezenta la cursuri, deoarece pe locurile lor sunt aşteptaţi ”studenţi din diaspora”Şocaţi, tinerii i-au cerut explicaţii rectorului, care se apără spunând că vina este mai sus. Ministerul Educaţiei promite că va face lumină în acest caz. Alexandra, Elena, Cezar, Andreea şi Maria au venit la facultate ca într-o zi de studiu obişnuită. Pentru ei însă, cursurile nu s-au mai ţinut. Profesorul îndrumător de an le-a arătat poarta şi i-a sfătuit să încerce la alte şcoli. Au aflat că nu mai sunt studenţii Facultăţii de Kinetoterapie, deşi în septembrie se bucurau că au prins un loc. În septembrie, părinţii au achitat taxele de înscriere şi şcolarizare, de 250 de euro. Unii au plătit chiar şi căminele pentru un an, peste o mie de euro de student.

Avocatul a 20 de părţi vătămate în urma incendiului din Colectiv a anunţat că a solicitat extinderea anchetei faţă de ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcţii care a ridicat clădirea unde se afla clubul şi faţă de societatea care a montat buretele din încăpere. Cererea de extindere a fost depusă pe 11 aprilie, după finalizarea expertizei în construcţie de Antoniu Obancia, reprezentantul legal a douăzeci de persoane implicate în tragedie sau rude ale celor decedaţi.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie, 64 de de persoane au murit iar alte peste o sută au fost rănite. Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete, una în care sunt judecaţi patronii clubului şi cei ai firmei care a distribuit artificiile şi alta care îl vizază pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acesta fiind judecat alături de alţi funcţionari. O a treia anchetă este în curs de investigare la DNA şi îi vizează pe angajaţii ISU care ar fi acoperit lipsa avizelor privind siguranţa clubului în caz de incendiu.

Directorul TVR, Irina Radu, a declarat,că alături de directorul SRR, Ovidiu Miculescu, îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea PSD privind eliminarea taxei radio-TV, afirmând i-a cerut lui Liviu Dragnea o întrevedere şi că va face asta şi în scris. Irina Radu a afirmat că a reţinut afirmaţiile lui Klaus Iohannis făcute săptămâna trecută cu privire la iniţiativa legislativă şi că nu ştie dacă lucrurile au rămas la fel, însă, “întâlnirea este necesară” şi va fi urmată şi de alte demersuri.

Cântăreţul american Justin Timberlake a publicat pe contul personal de Instagram un selfie realizat în timp ce se afla în cabina de vot, fapt ce încalcă legea electorală, însă artistul nu va fi investigat. Într-un efort de a-şi încuraja cele 37 de milioane de urmăritori de pe platforma online să meargă la vot, artistul de 35 de ani a încălcat o lege recent adoptată în statul său natal, Tennessee. Din păcate pentru Timberlake, anul trecut a fost aprobată legea conform căreia sunt interzise fotografiile sau filmările în secţiile sau cabinele de votare. Prin urmare, artistul ar fi putut avea probleme cu legea.

Curtea Constituţională a României a decis că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL. Dorneanu a mai spus că pe lângă încălcarea principiului bicameralismului, Parlamentul nu a respectat nici articolul 1, alineatul 5 din Constituţie ”cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă”. Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunţaseră cu o zi în urmă că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege.

Cursa TAROM RO371 care trebuia să decoleze de pe Aeroportul Otopeni şi să aterizeze la Bruxelles la ora (locală) 9.10 a fost anulată din cauza unei defecţiuni tehnice. Ca urmare a mai multor incidente similare, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a cerut recent măsuri suplimentare de control privind siguranţa avioanelor aflate în portofoliul companiei de stat TAROM, iar verificările să fie efectuate şi de către alţi angajaţi decât cei care le fac pe cele zilnice.

Compania Tarom va fi restructurată, iar pentru aceasta va fi ales un consultant strategic, al cărui nume va fi anunţat în zece zile, a declarat, marţi, la Europa FM, ministrul Sorin Buşe. El a explicat că acesta va recomanda „un alt tip de business” pe care să-l practice TAROM şi care să ducă inclusiv la reorganizarea rutelor, dar şi la modernizarea sistemului de vânzare a biletelor. În ceea ce priveşte incidentele înregistrate la Tarom, ministrul Transporturilor a declarat că nu sunt probleme de siguranţă a traficului.

Cristian Ghinea şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene pentru a candida pe lista USR la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Alţi doi secretari de stat şi-au anunţat opţiunea pentru politică şi demisionează din cabinetul tehnocrat. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a decis să accepte oferta USR de a candida pe listele acestui partid pentru alegerile parlamentare. Premierul Dacian Cioloş va trebui să desemneze un înlocuitor la şefia ministerului Fondurilor Europene.

Şapte cetăţeni irakieni, patru turci şi un sirian, între care trei copii, au fost prinşi, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, când încercau să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria. Potrivit Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, un grup de persoane. Grupul de persoane a fost preluat şi transportat la sediul Poliţiei de Frontieră, pentru cercetări. Grupul era format din şapte cetăţeni irakieni, patru turci şi un sirian, respectiv nouă adulţi cu vârste cuprinse între 26 şi 50 ani şi trei copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani.

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost adus,la DNA Ploieşti, unde a fost citat pentru acte procedurale în dosarul în care este cercetat alături de Vasile Blaga. Fostul primar din Piatra Neamţ a fost adus de la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat. În acest caz, DNA a început urmărirea penală a lui Vasile Blaga pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. De altfel, în dosar sunt urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă.

Deputatul Ana Birchall este audiată, la DNA Ploieşti, ca martor în dosarul în care fostul premier Victor Ponta este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiţă un loc eligibil la alegerile din 2012. Ana Birchall a declarat, la intarea în sediul DNA Ploişeti, că a fost citată în calitate de martor, refuzând să dea alte detalii. În septembrie, deputatul Ana Birchall scria pe pagina personală de Facebook detalii despre aducerea lui Tony Blair în România, în primăvara anului 2012, susţinând că i s-a transmis foarte limpede că acesta nu va percepe onorariu.

Bucureştenii care au mers cu metroul au aşteptat câteva minute în plus trenurile din cauza unei defecţiuni la uşa unui metrou care circula pe linia Berceni-Pipera, acesta staţionând câteva minute la Eroii Revoluţiei, până la remedierea problemei. Trenul era în staţia Eroii Revoluţiei la ora 08.05 când a fost sesizată o defecţiune la una dintre uşi, aceasta fiind remediată. Ulterior, s-a luat decizia de suplimentare a trenurilor pentru a putea fi preluat fluxul mare de călători, au precizat reprezentanţii Metrorex. Şi pe data de 18 octombrie la metrou au fost înregistrate întârzieri, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău.

Un elev în vârstă de 17 ani de la Liceul „General Magheru” din Râmnicu Vâlcea a ajuns, la spital, după ce a fost înjunghiat de un coleg în vârstă de 16 ani, altercaţia dintre cei doi petrecându-se chiar în incinta unităţii de învăţământ. Reprezentanţii IPJ Vâlcea au declarat, că incidentul s-a produs înainte de începerea cursurilor, pe fondul unui conflict spontan, elevul în vârstă de 17 ani fiind înjunghiat de cel în vârstă de 16 ani cu un briceag. Victima a sângerat foarte mult, potrivit medicilor de pe Ambulanţă, lama de cuţit străpungându-i traheea. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea, unde a fost operat.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad caută muncitori pentru companiile din judeţ în toată ţara, iar o bursă pentru un angajator care are nevoie urgentă de forţă de muncă, va fi organizată în cursul acestei săptămâni la Botoşani. În judeţul Arad există 300 de şomeri care primesc indemnaţii, şi alţi 1000 care se regăsesc în acte, dar care nu primesc bani. Compania, care activează în domeniul automotive, are nevoie urgentă de 30 de locuri de muncă în această săptămână. În condiţiile în care mulţi arădeni nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc, mai multe companii au început să ridice oferta.

Ioan Angelini din comuna Salva este singurul producător autorizat de ţuică din Bistriţa-Năsăud; deşi 60% dintre venituri merg la stat, micul producător de ţuică tradiţională din prune bistriţene este dezamăgit că statul nu îl ajută deloc, pentru acest tip de activităţi neexistând subvenţii. Istoria ţuicii cu mărgele de Salva a început în urmă cu aproape 100 de ani, din 1918, când bunicul lui Ioan Angelini, un italian, s-a stabilit pe Valea Runcului, din Salva. Tot familia a fost şi cea care a dat numele celebrei ţuici, care a ajuns astăzi în toate colţurile lumii.

Ţuica de Bistriţa este de cea mai bună calitate însă are şi ea secretele ei. În primul rând fructele trebuie să fie bine coapte. Dacă nu sunt coapte băutura nu e de bună calitate – povesteşte bărbatul care mai spune că ţuica de prune şi cea de pere cel vând cel mai bine, dar din oferta sa nu lipseşte nici ţuica de mere, şi, începând cu acest an, cea de gutui. Micul producător din Salva are peste 80 de hectare de livezi pe care le-a concesionat şi de unde reuşeşte să îşi adune fructele necesare ţuicii pe care o produce. Nu foloseşte decât prune bistriţene pe care le considera cele mai potrivite pentru ţuica de calitate.

Cafeneaua Ziferblat din Manchester, Marea Britanie are o metodă inedită de-a îşi monetiza afacerea: clientul nu cheltuieşte bani pentru mâncare, băutură sau Wi-Fi ci este taxat cu 6 pence (30 de bani) pentru fiecare minut petrecut în local. Clienţii pot mânca brioşe şi bea câte cafele vor pentru că preţul rămâne acelaşi. Astfel, un client va cheltui 18 lei pentru fiecare oră petrecută acolo. Conceptul a apărut în Rusia, iar în urmă cu doi ani şi jumătate a ajuns şi în Marea Britanie. Clienţii îşi fac un check in, ca la un hotel, şi check out la plecare când vor fi nevoiţi să plătească.

Numărul solicitărilor de azil în Suedia ar putea să scadă anul acesta cu aproximativ 80% comparativ cu 2015, drept rezultat al înăspririi controalelor la frontiere şi a legislaţiei privind imigraţia. Cele mai recente estimări ale Agenţiei suedeze pentru Migraţie indică că Suedia ar urma să primească între 28.000 şi 32.000 de solicitări de azil anul acesta. Anterior, în luna iulie, agenţia guvernamentală estima între 30.000 şi 50.000.

Printre factorii care explică această evoluţie se numără acordul UE-Turcia privind limitarea imigraţiei, întărirea frontierelor pe ruta balcanică şi reintroducerea controalelor selective la frontiere, în interiorul zonei Schengen. Şi alte state europene, inclusiv Germania, a raportat o scădere importantă a numărului de imigranţi. Suedia a primit anul trecut peste 163.000 de solicitări de azil, fapt ce a provocat tensiuni în cadrul societăţii suedeze, în condiţiile creşterii rapoartelor privind infracţiuni comise de cetăţeni străini şi a cheltuielilor generate de sosirea unui mare număr de imigranţi.

Mai multe incendii au izbucnit în interiorul taberei clandestine de la Calais, în timp ce autorităţile franceze continuă operaţiunile de evacuare a imigranţilor, după ce în zilele anterioare au evacuat peste 4.000 de extracomunitari. Incendiile au izbucnit la câteva ore după ce mai multe echipe de muncitori au început marţi să demoleze construcţiile ridicate ilegal de imigranţi. Un bărbat de origine siriană a fost rănit în urma exploziei unei canistre cu gaz, fiind transportat la spital. Fabienne Buccio, prefectul regiunii Pas-de-Calais, a declarat pentru televziunea BFMTV că „este o tradiţie a migratorilor să-şi distrugă locuinţele înainte de a pleca”.

Refugiaţi sirieni, printre care şi copii, lucrează în condiţii mizerabile pentru furnizori intermediari ai marilor companii de articole vestimentare, în Turcia. Refugiaţi sirieni, adulţi, dar şi copii, au fost filmaţi în ateliere din Turcia care produc articole vestimentare pentru companii de îmbrăcăminte, precum Marks and Spencer, Asos, Zara sau Mango. Refugiaţii sirieni sunt plătiţi cu salarii sub renumeraţia minimă a statului turc şi lucrează în condiţii de muncă îngrozitoare, a declarat Darragh MacIntyre, jurnalist britanic. Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiilor mai sus menţionate, acestea nu tolerează exploatarea refugiaţilor şi nici a copiilor. Criticii afirmă însă, că acţiunile acestora nu sunt suficiente pentru a sista problema exploatării refugiaţilor şi minorilor.

Un judecător din Statele Unite a aprobat plata unei sume record de 14,7 miliarde de dolari pe care Volkswagen o va plăti în urma scandalului legat de testele de poluare. În urma înţelegerii, producătorul auto din Germania a fost de acord să plătească 10 miliarde de dolari pentru compensaţii pentru proprietari sau pentru retragerea automobilelor. Restul de 4,7 miliarde de dolari va merge către programe de reducere a emisiilor de gaze şi proiecte de maşini ecologice. Maşinile implicate în scandal vor putea fi răscumpărate de Volkswagen la preţul anterior scandalului sau vor putea fi reparate, dacă organismele de control vor aproba modificările. Mai mult, posesorii vor primi compensaţii între 5.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de vechimea autovehiculului.

Publicaţia The New York Times dezvăluie lista completă a celor 281 de oameni, locuri şi lucruri pe care Donald Trump le-a insultat pe Twitter, printre care se numără Hillary Clinton, Barack Obama, Angela Merkel, dar şi actorii Samuel L. Jackson, Whoopi Goldberg şi Alec Baldwin. Din momentul în care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a folosit reţeaua Twitter pentru a insulta contracandidaţii la prezidenţiale, jurnalişti, agenţii de ştiri, naţiuni, un cântec de-al lui Neil Young şi chiar şi un pupitru din Biroul Oval.

Un individ împuşcat mortal într-un apartament din vestul Londrei, unde, potrivit vecinilor, ar fi avut loc activităţi de trafic de droguri, a fost identificat de detectivi ca fiind român. Individul a ajuns în Marea Britanie cu doar două zile înainte de moartea sa. Detectivii au anunţat numele victimei incidentului care a avut loc pe strada Askew din districtul londonez Shepherd’s Bush, la câteva ore după ce un adolescent a fost arestat în legătură cu acest incident. Adolescentul de 18 ani, suspectat de crimă, a fost arestat şi s-a aflat noaptea trecută la o secţie de poliţie din vestul Londrei.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa că Acordul comercial între UE şi Canada ar putea fi semnat la summitul, în cazul în care liderii belgieni vor reuşi să ajungă la un compromis care să permită semnarea acordului. Donald Tusk a adăugat că vor exista consecinţe în ceea ce priveşte poziţia la nivel global a Europei în cazul eşecului de a semna un acord de liber schimb cu Canada „cea mai europeană ţară din afara Europei şi un stat prieten şi aliat”.

SPORT

Selecţionerul Christoph Daum a revenit din ţara natală unde i-a urmărit la lucru pe doi dintre „tricolori”. Daum a fost în Germania pentru a-i urmări pe Stanciu în meciul din Europa League dintre Mainz şi Anderlecht şi pe Maxim în confruntarea Monchengladbach – Stuttgart din Cupa Germaniei. Daum a dezvăluit şi că trebuie să le explice conanţionalilor săi ce face în România deoarece germanii nu ştiu prea multe despre fotbalul românesc. România – Polonia se va disputa pe 11 noiembrie, pe Arena Naţională, şi va fi ultimul meci al naţionalei din acest an. Înaintea partidei, România ocupă locul trei în Grupa E, cu cinci puncte.

Transferul lui Teixeira la Steaua a revenit în actualitate. Finanţatorul Stelei a declarat că este interesat de mijlocaşul Astrei şi ar dori să-l aducă sub comanda lui Reghecampf. Teixeira s-a mai aflat în negocieri cu Steaua şi în urmă cu doi ani, dar atunci cele două părţi nu au ajuns la un consens. Acum situaţia este diferită dat fiind faptul că în iarnă jucătorul ajuns la 36 de ani intră în ultimele şase luni de contract. Potrivit Digisport, Gigi Becali este dispus să ofere 500.000 de euro pentru a-l transfera. Ţinând de situaţia financiară a Astrei, precum şi de faptul că la finalul sezonului îl va pierde gratis, giurgiuvenii nu prea ar avea motive să refuze oferta Stelei.

Faza şaisprezecimilor de finală ale Cupei României, ediţia 2016-2017, continuă astăzi, 26 octombrie, cu alte opt jocuri, după ce ieri s-au desfăşurat primele patru. CFR Cluj, Luceafărul Oradea, Pandurii Târgu Jiu şi CS U Craiova au obţinut calificarea ieri în optimi, echipa lui Gigi Mulţescu fiind singura care a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de asversarul direct, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Miercuri, 16-imile continuă cu meciul de la Ştefăneşti, de la ora 13:00, dintre Unirea Tărlungeni şi ASA Târgu Mureş. Apoi, de la ora 14:30, avem cinci jocuri, pe stadioanele din Satu Mare, Deva, Clinceni, Brăila şi Cugir. De la ora 18:00, la Mioveni, joacă Chindia şi ACS Poli, iar ziua va fi încheiată cu anomalia Dinamo II – Dinamo, din „Ştefan cel Mare”, care începe la ora 21:00.

Antrenorul italian Walter Zenga, demis de la Wolverhampton, l-ar putea înlocui pe Frank De Boer pe banca celor de la Internazionale Milano, club la care a şi evoluat în perioada 1982 – 1994. Fostul antrenor al Stelei şi al lui Dinamo a fost demis, marţi, de la Wolverhampton, după mai puţin de trei luni de la instalarea în funcţie. Conform relatărilor jurnaliştilor italieni, mandatul antrenorului olandez Frank De Boer la formaţia de pe Giusseppe Meazza se apropie de final, Inter aflându-se pe locul 14 în prima ligă din Italia, iar printre numele vehiculate ca variante de înlocuire se numără şi cel al lui Walter Zenga.

Messi a declarat în repetate rânduri că atunci când va pleca de la Barcelona se va întoarce la fostul său club. Argentinianul a precizat că şi-ar dori să se retragă de la Newell’s Old Boys, formaţie la care a evoluat la juniori. Maxi Rodriguez, fost jucător la Atletico Madrid şi Liverpool şi bun prieten cu starul Barcelonei, le dă speranţe fanilor argentinieni. Messi a ajuns la 29 de ani, iar la finalul turneului din Rusia va avea 31 de ani. Cel mai probabil, Messi va mai dori să continue încă 2-3 sezoane în fotbalul european înainte de a reveni în ţara natală.

În istoria recentă a clubului Pandurii Tg. Jiu, gorjenii au vândut fotbalişti pe sume importante în ţară sau în străinătate. Chiricheş, Pintilii şi Maxim au fost doar câţiva dintre cei care au alimentat conturile Pandurilor cu sume importante, însă în urmă cu mai bine de trei ani un alt transfer uimea Liga 1. Fundaşul stânga Alexandru Vlad prindea un contract la formaţia ucraineană Dnipro Dnipropetrovsk, una dintre forţele Ucrainei la acea vreme. Pandurii primea 1,2 milioane de euro pentru Vlad, iar fotbalistul intra automat pe lista stranierilor ce puteau face pasul la echipa naţională.

Totuşi, într-o echipă în care concurenţa era foarte puternică, Vlad nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. A jucat numai 30 de partide din 2013 şi până în prezent, cu perioade foarte lungi de timp în care nu a prins nici măcar lotul. Problemele financiare serioase prin care trece recent Dnipro îl ajută pe fundaşul român. Într-o echipă părăsită de vedete şi care se străduieşte să nu retrogradeze din prima ligă, Vlad s-a impus ca titular în ultimele meciuri. Românul a prins cinci partide în acest sezon, în patru dintre ele fiind titular şi integralist, în ciuda rezultatelor proaste înregistrate de echipa lui.

Giuseppe Marotta, directorul general de la Juventus Torino, a dezvăluit, miercuri, că agentul lui Paul Pogba, Mino Raiola, a primit 27 de milioane de euro, comision, din suma plătită de Manchester United pentru transferul mijlocaşului francez. Paul Pogba a revenit, în această vară, la Manchester United pentru o sumă de transfer record de 105 milioane de euro. Marotta susţine însă că adevarata suma încasată de Juventus a fost de 72 de milioane de euro, după ce toate plăţile au fost efecuate, deoarece 27 de milioane de euro au intrat în contul lui Mino Raiola. În 2012, Paul Pogba a fost transferat de Juventus Torino de la Manchester United, în schimbul a 1,5 milioane de euro. Pogba a strâns deja 11 meciuri în acest sezon pentru Manchester United, timp în care marcat trei goluri, dar nu a oferit nicio pasă decisivă.

Faza 16-imilor din Cupa României propune un duel inedit. Dinamo II se va duela cu Dinamo pentru o calificare în optimile competiţiei. Meciul-eveniment va fi ultimul de acest gen: Federaţia Română de Fotbal va schimba regulamentele astfel încât din sezonul următor să nu se mai poată întâlni într-o partidă directă două echipe aparţinând aceluiaşi club. Ioan Andone, antrenorul echipei mari a lui Dinamo, s-a declarat deranjat de această situaţie. De partea cealaltă, cei de la Dinamo II sunt puşi într-o situaţie şi mai delicată. Fotbaliştii lui Diniţă nu ştiu cum să abordeze meciul.

Craiovenii au simţit, cel puţin pentru un meci, că au revenit în cupele europene şi joacă în deplasare, fiindcă arena din Braşov a devenit oază maghiară în seara meciului din şaisprezecimile Cupei României. A României doar prin prezenţa trupei lui Mulţescu şi a celor 50 de fani alb-albaştri, altfel maghiara fiind limba oficială pe „Tineretului”. Cu o oră înainte de meci, vreo 2.500 de secui au ocupat tribuna a doua şi în cele două ore şi un sfert, cât a durat disputa dintre Sepsi şi Universitatea, au controlat sonor atmosfera. Au fost acompaniaţi de crainicul arenei, şi el de aceeaşi etnie probabil, cel care a încercat să demonstreze că are valenţe de comentator TV, fiindcă a comentat la staţia de amplificare fazele importante ale jocului. Scandările „România, România”, venite din peluza fanilor olteni, au răzbătut cu greu prin marea de maghiari.

În prima repriză nu s-a văzut că între cele două echipe ar fi o diferenţă de un eşalon, mai ales că pe teren ar fi vicecampioana turului din Liga I. Cea mai mare ocazie au ratat-o covăsnenii, prin stoperul Ursu, care a nimerit bara şi a ratat şansa ca de la staţia de amplificare să-i fie tradus numele în maghiară. Doar o repriză i-au ţinut balamalele pe cei de la Sepsi, care au încercat apoi să se baricadeze în sparanţa că vor avea şansa calificării la penalty-uri. Iar pentru acest ţel s-au dăruit total, ba chiar în exces, fiindcă ultimele minute aveau să le joace în inferioritate numerică.

Luptătorul rus Besik Kudukhov, care a decedat într-un accident de maşină, nu va fi deposedat de medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, deşi a fost depistat pozitiv cu o substanţă interzisă. La ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice de vară, Besik Kudukhov a câştigat medalia de argint la lupte libere, categoria 60 de kilograme, iar în 2013 a avut un accident de maşină, în urma căruia a murit. În 2016, Agenţia Mondială Antidoping a reanalizat probele fostului sportiv şi a reieşit că acesta a luat Turinabol, un steroid interzis.

Comisia de Disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional a anunţat, însă, că nu va lua măsuri în acest caz. Luptătorul indian Yogeshwar Dutt, medaliat cu bronz la Londra, a afirmat, în august, că nu vrea să intre în posesia medaliei de argint. „Dacă este posibil, ar trebui să i se permită să păstreze medalia. Aşa, onoarea familiei lui nu ar avea de suferit. Pentru mine, umanitatea este mai presus de toate”, scria sportivul indian, într-o postare pe pagina personală de Twitter.

Internaţionalul român Alexandru Maxim, în vârstă de 26 de ani, a jucat 18 minute în înfrângerea lui VfB Stuttgart, scor 0-2, cu Borussia Monchengladbach, în şaisprezecimile Cupei Germaniei. Golurile partidei au fost marcate de americanul Fabian Johnson, în minutul 31, din pasa lui Andre Hahn, şi Lars Stindl, în 84, din pasa lui Fabian Johnson. Alexandru Maxim a ajuns, astfel, la a 12-a partidă pentru formaţia germană la care a fost transferat în 2013, pentru care a marcat un gol şi a oferit patru pase decisive în acest sezon. Echipa trimisă în teren de către antrenorul Hannes Wolf: Langerak – Klein, Baumgartl, Sunjic, Insua – Gentner, Zimmermann – Mane, Ozcan, Asano – Tashchy. Pe parcurs au mai intrat, în afara lui Alexandru Maxim, Kevin Grosskreutz şi Hans Nunoo Sarpei.

Răzvan Burleanu mai are un an şi jumătate din mandatul de preşedinte la Federaţia Română de Fotbal, însă mai mulţi conducători de club din Liga 1 vorbesc deja despre variantele de înlocuire ale acestuia. Cel mai vocal dintre finanţatori, Gigi Becali, l-a propus în repetate rânduri pentru şefia forului fotbalistic pe Gheorghe Hagi, iar discuţiile au fost preluate şi au luat amploare în lipsa unei poziţii clare a ”Regelui”.

Recent întors din Italia, acolo unde a călătorit pentru a-l felicita pe Ianis Hagi pentru debutul în Serie A chiar la împlinirea vârstei de 18 ani, Gică Hagi a acceptat să comenteze, scurt, poziţia lui Becali. În faţa jurnaliştilor, Hagi a comentat şi unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultimele zile în fotbalul românesc, regula prin care cluburile din România vor fi obligate să reinvestească zece la sută din sumele încasate din transferuri în centrele de copii şi juniori.

Ion Pascu, cel mai bun luptător român de arte marţiale mixte, revine în cuşcă pe 31 octombrie în Divizia MMA, eveniment care va avea loc la Circul Globus cu începere de la ora 20:00. Pascu este supranumit Bombardierul pentru agresivitatea ieşită din comun pe care o arată în cuşcă şi pentru forţa loviturilor sale. În momentul de faţă, constănţeanul are 14 victorii şi 6 înfrângeri. Nu a cedat niciodată prin KO, iar dintre cele 14 victorii, 8 au fost obţinute prin KO, 3 prin tehnici articulare şi 3 la decizie.

Ion Pascu şi-a început cariera sportivă cu luptele, a continuat cu wushu iar din 2008 a trecut la MMA. A luptat în cele două promoţii importante de MMA din Anglia, BAMMA şi UCMMA, iar visul său este acela de a ajunge în UFC, cea mai puternică organizaţie de arte marţiale mixte din lume. Până atunci, “Bombardierul” Pascu a hotărât să schimbe categoria, astfel că va trece de la 84 kg la 77. Luni 31 octombrie, de la ora 20:00, la Circul Globus din Bucureşti, Ion Pascu va lupta în Divizia MMA, cea mai tare promoţie de arte marţiale mixte din România, contra sârbului Djordje Markovic, al cărui nume de ring este tot….Bombardierul!

PROGNOZA METEO
26 Octombrie 2016

Temperatura aerului va marca o scãdere în toate regiunile, mai accentuatã la valorile diurne și cu precãdere în partea de vest și nord-vest a țãrii, astfel cã temperaturile maxime vor caracteriza o vreme rece pentru aceastã datã, chiar deosebit de rece în Moldova. În schimb, minimele termice se vor situa în cea mai mare parte a teritoriului ușor peste cele specifice perioadei. În prima parte a zilei cerul va fi noros și va ploua în majoritatea regiunilor, dar începând din orele amiezii aria precipitațiilor se va retrage treptat cãtre partea de est a țãrii și cerul se va degaja treptat în vest și nord-vest. Noaptea, înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local la munte și pe arii restrânse în Transilvania și Oltenia. Cantitãțile de apã vor depãși local 10…15 l/mp și pe spații mici 20…25 l/mp, îndeosebi în zona montanã, precum și est, sud-est și centru. Mai ales în a doua parte a intervalului, în Carpații Orientali și la altitudini mari în Carpații Meridionali vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane, precum și în Moldova, Dobrogea și Bãrãgan în cursul nopții. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 14 grade, cu cele mai coborâte valori în nordul Moldovei, iar cele minime se vor situa între 1 și 10 grade. Spre sfârșitul intervalului, izolat va fi ceațã.

Bucuresti

Mai ales ziua, vremea va fi închisã și rece, temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 9…10 grade, iar cea minimã de 7…8 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *