Stiri pe scurt 26 Mai 2016

loading...

Stiri pe scurt 26 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 mai. În 2008 a murit regizorul american Sydney Pollack, câştigător a două premii Oscar pentru filmul „Departe de Africa” (1985), celebru pentru rolurile din „Tootsie” şi „Michael Clayton” (n. 1 iulie 1934). În acelaşi an a încetat din viaţă compozitorul Earle Hagen, câştigător de premii Emmy pentru teme muzicale ale unor producţii precum „The Andy Griffith Show,” „The Dick Van Dyke Show,” „That Girl”şi „Fără reguli” (n. 1919).

Fosta soţie a lui Dan Condrea a declarat după audierea sa la Tribunalul Bucureşti, unde a cerut instituirea de urgenţă a unui ordin judecătoresc pentru protecţia copilului pe care îl are cu patronul Hexi Pharma, că fostul şoţ era cu siguranţă ofiţer SIE şi a fost filat de SIE şi CIA. Femeia a arătat şi mai multe fotografii în care, susţine ea, ar apărea lucrători din cadrul serviciilor. Întrebată dacă este sigură că a fost filată în prezent, ea a răspuns ” întrebaţi-l pe domnul Cristian George Maior, dispozitivele lor sunt superioare celor ale lui Coldea. Nu avea cum să nu-l fileze. Doar în ultimele două luni, de când cu aceea lege, nu au mai putut să-l fileze”. Femeia spune că documentele cu privire la activitatea Hexi Pharma le-ar fi luat dintr-un apartament al lui Dan Condrea, când acesta era plecat din ţară. Aceleaşi acte le-ar fi depus la un denunţ formulat în septembrie 2015 şi le-ar fi înmânat şi jurnalistului Cătălin Tolontan.

Curtea Constituţională a României a decis, că OUG a Cabinetului Cioloş care permitea organizarea de referendumuri locale simultan cu alegerile locale este neconstituţională, admiţând astfel contestaţia Avocatului Poporului. OUG permitea organizarea de referendumuri locale concomitent cu alegerile locale precum şi utilizarea aceleiaşi infrastructuri. Iniţiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă. Dan Suciu, a susţinut că decizia de modificarea a Legii referendumului are la bază „stimularea democraţiei participative şi scăderea costurilor”. La alegerile locale din 5 iunie se vor organiza referendumuri în două localităţi, au mai spus sursele citate.

O cercetătoare din România, Ioana Cozmuţa, lucrează la centrul din Silicon Valley al Agenţiei Spaţiale Americane NASA la un proiect care vizează integrarea orbitei Pământului în viaţa noastră de zi cu zi, astfel încât generaţiile viitoare să ajungă să lucreze în spaţiul cosmic. Ioana Cozmuţa s-a născut la Baia Mare şi a absolvit Facutatea de Fizică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Intenţiona să se facă jurnalistă, la fel ca tatăl ei, dar a ales o altă profesie, fizica, pentru ca în final să ajungă să lucreze la Space Portal (Portalul Spaţial) al centrului de cercetare NASA Ames din Silicon Valley în SUA, fiind o specialistă recunoscută la nivel internaţional în domeniul microgravitaţiei.

Hackerul român Guccifer a pledat vinovat în faţa unei curţi federale din SUA la acuzaţiile privind spargerea conturilor de email a numeroase personalităţi americane, inclusiv membri ai familiei Bush şi Hillary Clinton, şi furt de identitate, riscând să primească până la 7 ani de închisoare. Guccifer, pe numele său adevărat Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 44 de ani, a ajuns la o înţelegere cu procurorii americani şi a s-a declarat vinovat în cazul acuzaţiilor de accesare neautorizată a unui computer protejat şi furt de identitate într-un tribunal federal din Alexandria, Virginia. Procurorii americani susţin că Guccifer a spart conturile a circa 100 de americani, printre aceştia aflându-se secretarul american de stat Colin Powell şi membri ai familiei fostului preşedinte american George W. Bush.

Trei din cele patru probe coprobacteriologice recoltate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş de la membrii familiei fetiţei diagnosticate cu sindrom hemolitic uremic şi de la cea care le furniza lapte au rezultat pozitive la E.Coli verotoxină. Astfel, din cele patru pro­be prelevate de la membrii familiei copilului şi de la familia care le furniza laptele, trei au rezultat pozitive la E.Coli verotoxină. După aflarea rezultatelor, reprezentanţii DSP Argeş au anunţat Ministerul Sănătăţii şi DSVSA Argeş, astfel ancheta epidemiologică va fi extinsă.

O noapte de cazare la un castel sau conac din Transilvania pornesc de la 200 lei, putând fi cu până la 15% mai mari decât preţul la un hotel obişnuit cu acelaşi grad de confort. Cele mai căutate patru castele din zonă sunt Haller Ogra, aflat la 17 km de Târgu Mureş, în localitatea Ogra, Castelul Hotel Daniel Tălişoara, Castel Templul Cavalerilor Vălişoara şi Castelul Prinţul Vânător & Dracula Turda. Numărul de căutări online care fac referire la castele sau conace din România a crescut simţitor, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulţi români şi străini aleg să îşi petreacă vacanţa în astfel de locaţii.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă propriile celule din sistemul imunitar al pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar al altei persoane ar putea face acest lucru. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune (celule T) de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, ei pot „învăţa” aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace.

Lira sterlină a crescut pentru a treia zi consecutiv, apropiindu-se de maximul ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul, după ce un sondaj arată că aproape 65% dintre britanici cred că Regatul Unit va rămâne în Uniunea Europeană după referendumul din 23 iunie. Lira a crescut cu 0,1% la 1,4718 dolari, după ce miercuri a urcat la 1,4729 dolari, cel mai ridicat nivel de pe 3 mai. Părăsirea Uniunii Europene ar putea obliga Marea Britanie să se împrumute zeci de miliarde de lire, crescând astfel datoria publică a ţării şi forţând ministrul de finanţe să extindă măsurile de austeritate în deceniul următor.

Un tânăr din judeţul Prahova a fost reţinut, de poliţiştii din Capitală după ce ar fi înşelat mai multe persoane cu importante sume de bani, postând anunţuri fictive pe un site de vânzări online cu oferte de pui de câini de rasă. Tânărul ar fi postat anunţuri fictive pe un site de vânzări online şi ar fi încasat banii prin sistem de transfer bancar rapid, mai anunţă sursa citată. Pentru a nu fi descoperit, şi-ar fi trimis doi apropiaţi pentru a ridica sumele, motivând că are carte de identitate expirată. Tânărul a fost prins miercuri în flagrant imediat după ce păcălise o femeie de 23 de ani din Bucureşti.

Un poliţist din municipiului Iaşi a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, fiind acuzat că, în timp ce conducea la secţia de Poliţie două fete, de 11, respectiv 12 ani, le-a înjurat şi le-a lovit în zona feţei. In seara zilei de 4 august 2015, poliţistul din Iaşi a preluat două persoane vătămate minore – A.I.D. (12 ani) şi S.C. (11 ani), pentru a le conduce la secţie. Le-a coborât din autospeciala în care se aflau, le-a înjurat şi le-a lovit succesiv în zona feţei. Leziunile astfel provocate persoanelor vătămate au necesitat 2-3 zile, şi respectiv 1-2 zile de îngrijiri medicale.

Echipe de poliţişti sunt prezente, la sediul Hexi Pharma din centrul Capitalei pentru a ridica noi documente, solicitate de procurorul care instrumentează dosarul penal de la Parchetul General. Acţiunea vine după ce în urmă cu o săptămână poliţiştii au ridicat documente de la depozitul Hexi Pharma, din Mogoşoaia, de la trei spitale din Capitală şi de la sediul RENAR. Anchetatorii caută date ce ar putea susţine indiciile pe care le au în dosar, fiind începută urmărirea penală pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Încă o persoană din judeţul Argeş a fost diagnosticată cu boala Lyme, astfel că doar alte trei mai aşteaptă rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino după ce au fost muşcate de căpuşe. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani din comuna Ungheni, care se află internat la Secţia Boli Infecţioase Adulţi de la Spitalul Judeţean, fiind sub tratament cu antibiotice. Miercuri, şase argeşeni erau internaţi în spitale din ţară după ce au fost muşcaţi de căpuşe, doar doi dintre ei fiind diagnosticaţi cu boala Lyme, iar în cazul celorlalţi patru pacienţi se aşteptau rezultatele de la Institutul Cantacuzino.

Pe locul I al Autostrăzii Sebeş-Turda, care se întinde de la Sebeş până la Pârâul Iovului, în zona localităţii Lancrăm, au răsărit şi înflorit macii. Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda este cel mai în urmă cu lucrările, care, conform contractului încheiat între CNADNR SA şi Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL în data de 2 decembrie 2014, ar trebui finalizate în data de octombrie a.c. La aproape doi ani de la semnarea contractului de execuţie nu se vede nici urmă de autostradă, dar, în schimb, pe terenul unde ar urma să se construiască, în zona Lancrăm, au răsărit şi înflorit macii. Mai mulţi localnici din Lancrăm declară că situaţia este revoltătoare, pentru că la ei se circulă, de multe ori, bară la bară.

Reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă cu protecţia animalelor acuză că mai multe vieţuitoare, printre care şi broaşte ţestoase, au fost puse în pericol de casetarea unui canal colector din Craiova, unele fiind chiar îngropate de vii. Autorităţile spun însă că nu era un habitat natural înregistrat. Vieţuitoarele s-ar fi adăpostit în canalul Corniţoiu, un canal colector din cauza căruia în zonă, de ani de zile, mirosea foarte urât, spun localnicii. Administraţia locală a reuşit decolmatarea şi casetarea lui printr-un proiect cu o valoare de circa şase milioane de lei. Lucrările se apropie de final, iar acum organizaţiile neguvernamentale care se ocupă cu protecţia animalelor au observat că în această zonă sunt mai multe animale şi acuză că unele dintre ele, broaşte ţestoase, dar şi pui de lişiţă, au fost îngropate de vii pe parcursul lucrărilor.

A şasea ediţie a Festivalului Femei pe Mătăsari are loc între 27-29 mai în Bucureşti, timp în care strada Mătăsari numărul 17 va fi închisă pentru trei zile, iar bucureştenii vor putea participa la concerte, spectacole de teatru, prezentări de modă, expoziţii, dezbateri şi evenimente artistice. Timp de trei zile, între 27-29 mai, Strada Mătăsari din Bucureşti va înlocui maşinile cu idei, proiecte, muzică bună, prezentări de modă, expoziţii, teatru, dezbateri şi energie bună. Trei zile de frumuseţe, oraş, schimbare, exprimare creativă, muzică, teatru, modă, proiecte inedite ale ONG-urilor, artizani şi autori, femei curajoase, artişti şi artiste, prieteni şi susţinători, design şi culoare.

Participanţii la ediţia a 19-a a Beijing International High-Tech Expo, desfăşurată în perioada 19-22 mai 2016, au putut admira replica în miniatură a unui autobuz ce poate circula deasupra şoselelor, permiţând autoturismelor cu o înălţime maximă de 2,1 metri să se deplaseze sub el. Autobuzul va circula pe două benzi de circulaţie în acelaşi timp şi va avea o capacitate de până la 1.400 de pasageri. Vehiculul va călători deasupra nivelului străzii, pe o pistă specială, cu o viteză maximă de 65 km/h.

Vehiculul va fi alimentat cu energie electrică şi urmează să ia locul a 40 de autobuze, ceea ce ar putea reduce consumul anual de combustibil cu 800 de tone şi emisiile de carbon cu aproape 2.500 de tone. Se estimează că autobuzul va costa mai puţin decât o garnitură de metrou şi, mai mult decât atât, el nu necesită realizarea unei infrastructuri corespunzătoare mijloacelor de transport pe cale ferată subterană. Ideea unui astfel de autobuz nu este nouă. Arhitecţii Craig Hodgetts şi Lester Walker au venit cu un concept similar în anul 1969. Vehiculul a fost denumit atunci ,,Bos-Wash Landliner”, deoarece urma să circule între Washington, D.C. şi Boston.

Regretatul actor britanic Alan Rickman a murit în luna ianuarie a acestui an, în urma unui cancer pancreatic, iar acum au fost dezvăluite detaliile testamentului său, iar acestea includ donaţii în valoare de 100.000 de lire către organizaţii de caritate. Rickman a lăsat cea mai mare parte a activelor sale, în valoare de 4,060,033 lire sterline, conform înregistrărilor probate, soţiei sale Rima Horton, în vârstă de 68 de ani, cu care a trăit în vestul Londrei. De asemenea, a lăsat câte 25.000 de lire pentru fiecare dintre cele trei nepoate ale sale. Patru organizaţii caritabile au beneficiat de o parte din averea lui, acesta cedând câte 25.000 de lire pentru organizaţiile: Academia Roială de Arte Dramatice, Arte Sponsorizate pentru Educaţie, Fundaţia de Cercetare pentru Chirurgie Facială (cunoscută ca Saving Faces) şi Trustul pentru Asistenţa Interpreţilor Internaţionali.

Mama actriţei Jennifer Aniston, Nancy Dow, a murit la 79 de ani din cauza unei boli necunoscute publicului. Diverse rapoarte sugerează că fostul model Nancy a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale în urma cărora şi-a pierdut abilitatea de a vorbi şi a merge. Aniston şi-a vizitat mama bolnavă pentru prima oară în 5 ani, în această lună, după ce a aflat că aceasta este bolnavă. Cele două nu se aflau în cele mai bune relaţii. Jennifer a încetat să mai vorbească cu mama sa după ce aceasta şi-a publicat cartea „From Mother And Daughter To Friends: A Memoir/ De la mamă şi fiică la prietene: O memorie”, în anul 1999. Actriţa a fost furioasă din cauza dezvăluirilor făcute de Nancy în carte, fapt ce a distrus relaţia dintre cele două.

Totuşi, într-un interviu din 2015, acordat site-ului The Hollywood Reporter, Jennifer a insistat că se înţeleg mai bine, în ciuda trecutului lor tumultos. Jennifer este singura fiică a cuplului Nancy şi John Aniston, care au fost căsătoriţi între 1965 – 1980. Anterior acestui mariaj, Dow a avut o căsnicie cu Jack Melick. Cei doi au împreună un băiat, numit John T. Melick III, care în prezent este director în Los Angeles.

Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după doar 15 luni de căsnicie, actriţa depunânând cererea de divorţ luni, în care a invocat „diferenţe ireconciliabile”. Vestea divorţului vine la doar câteva zile după ce mama actorului american, Betty Sue Palmer, a decedat. Cuplul s-a căsătorit anul trecut, în luna februarie, iar actriţa americană cere acum suport conjugal. Johnny a răspuns prin intermediul avocatei sale, Laura Wasser, şi îi cere judecătorului să respingă cererea lui Amber pentru suport conjugal.

Fotograful Daniel Sorine care a pozat în anul 1974 doi mimi talentaţi şi expresivi din Central Park, a descoperit la o distanţă de 35 de ani după ce a revăzut imaginile, că unul dintre cei doi era tocmai regretatul actor american de comedie Robin Williams în tinereţe. În 1974, un fotograf pe nume Daniel Sorine a găsit doi mimi în Central Park din New York şi s-a oprit pentru a fotografia duetul în timp ce aceştia interpretau un număr în tăcere. La aproape 35 de ani mai târziu, fotograful din New York a dat peste negative şi şi-a dat seama că unul dintre cei doi mimi talentaţi din parc era chiar actorul Robin Williams în tinereţe.

Actriţa Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran şi una dintre cele mai intens celebrate frumuseţi din lume. Sex simbol al anilor ’50 – ’70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Survival Capsule este un sistem personal de siguranţă (PSS), conceput pentru a proteja împotriva tsunamiurilor, tornadelor, uraganelor, cutremurelor şi furtunilor, fiind dotat cu două ferestre mici, astfel încât pasagerii să poată vedea ce se întâmplă în jurul lor. Pentru calamităţile naturale, precum tsunami sau un cutremur, există foarte puţine locuri unde se poate găsi un adăpost, iar spre rezolvarea acestei probleme, inginerii au inventat capsula de supravieţuire, care reprezintă un sistem personal de siguranţă sub forma unei mingi gigante.

Pentru calamităţile naturale, precum tsunami sau un cutremur, există foarte puţine locuri unde se poate găsi un adăpost, iar spre rezolvarea acestei probleme, inginerii au inventat capsula de supravieţuire, care reprezintă un sistem personal de siguranţă sub forma unei mingi gigante. Această minge gigantă a fost creată pentru a oferi unor grupuri individuale sau familii mai mult control al supravieţuirii lor în situaţii de urgenţă.

Potrivit unui nou studiu, îngrijirea copiilor neajutoraţi ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unui creier uman mai mare, iar în cele din urmă acest lucru poate stimula inteligenţa. Cercetătorii susţin că părinţii inteligenţi dau naştere la copii cu creiere mai mari, care trebuie să se nască mai devreme pentru a trece în condiţii de siguranţă prin canalul de naştere şi pentru a supravieţui. Dar, acest lucru înseamnă că bebeluşii născuţi prematur sunt mult mai dependenţi de părinţii lor după naştere, deci au nevoie de părinţi mai inteligenţi care să aibă grijă de ei, toate acestea au condus la dezvoltarea inteligenţei la nivel uman, spun cercetătorii.

O persoană a murit şi alte trei au fost rănite, într-un atac armat care a avut loc într-o sală de concerte din New York, unde trebuia să apară artistul hip-hop T.I. Incidentul a avut loc, la cel de-al treilea etaj al complexului Irving Plaza, New York. Un bărbat de 33 de ani a fost împuşcat în stomac, fiind transferat de urgenţă la un spital unde a murit la scurt timp. Un alt bărbat de 34 de ani a fost împuşcat în piept şi se află în stare critică. Alte două persoane, o femeie de 26 de ani şi un bărbat de 30 de ani, au împuşcate la nivelul picioarelor, dar rănile lor nu le pun în pericol vieţiile.

Creditorii internaţionali au ajuns la un acord care va permite livrarea către guvernul elen o nouă tranşă din ajutorul financiar, de 10,3 miliarde de euro, menite să uşureze datoria de 321 miliarde de euro a Greciei. ntr-o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro, FMI a arătat mai puţină rezistenţă legată de întârzierea plăţii, după ce insistase că programul grec de guvernare nu oferă o cale solidă către sustenabilitate fiscală. După 11 ore de discuţii în Bruxelles, miniştri din zona euro şi FMI-ul au ajuns la un consens legat de măsurile care trebuie luate pentru restructurarea datoriei Greciei, când bailout-ul de 86 de miliarde de euro se va finaliza în 2018. Deciziile semnificative însă vor fi luate abia după alegerile din Germania de anul viitor, când vor avea un guvern stabil de lungă durată.

Guvernul de la Cairo a angajat două companii din Franţa şi Italia pentru a ajuta la căutarea avionului de pasageri prăbuşit în Marea Mediterană. Preşedintele companiei EgyptAir, Safwat Moslem, nu a dezvăluit numele companiilor implicate, precizând doar că vor efectua căutări la adâncimea de 3.000 de metri. Un avion Airbus A320 al companiei EgyptAir care zbura din Paris (Franţa) spre Cairo (Egipt), efectuând cursa MS804, s-a prăbuşit săptămâna trceută în Marea Mediterană, în largul insulei elene Karpathos. La bord erau 56 de pasageri şi zece membri ai echipajului. Este vorba de 30 de cetăţeni egipteni, de 15 francezi şi de cetăţeni din Marea Britanie, Belgia, Irak, Kuwait, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria şi Canada.

SPORT

Fotbalul românesc e zguduit după ce Comisia de Disciplină şi Etică a FRF a dictat suspendări şi amenzi record împotriva fotbaliştilor şi tehnicienilor Gloriei Buzău, în dosarul de meciuri aranjate deschis de Comisia de Integritate în urmă cu aproape şase luni. 14 ani şi şase luni de suspendări pentru Viorel Ion, alţi doi antrenori şi 14 jucători. Cel mai şifonat nume din această anchetă este cel al antrenorului Viorel Ion (48 ani), fost jucător la Gloria Buzău, Oţelul, Steaua, Bochum, Rapid sau naţionala României.

”Vioară”, aşa cum este alintat de apropiaţi, a primit o suspendare de 2 ani din partea FRF şi o amendă de 200 de mii de lei, aceeaşi sancţiune fiind luată şi de secunzii săi, Romică Bunică şi Marian Roşu. Viorel Ion îşi pregătea oricum ieşirea din fotbal la finalul acestui sezon, deoarece s-a înscris în cursa de a deveni primar al oraşului Buzău. În total au fost dictate suspendări de 14 ani şi şase luni şi amenzi de aproximativ 200.000 de euro.

Irina Begu (28 WTA) a obţinut o victorie memorabilă miercuri seară, în turul doi la Roland Garros, învingând-o pe Coco Vandeweghe (SUA, 43 WTA) într-un meci fabulos, scor 6-7, 7-6, 10-8. Irina şi Coco s-au luptat timp de trei ore şi 40 de minute, în cea mai lungă partidă disputată de două fete în circuitul din 2016. Meciul a trebui să aibă o câştigătoare şi aceea a fost Irina, care a rezistat mai bine din punct de vedere fizic, dar şi mental. Jucătoarele s-au autodepăşit şi nici măcar lor nu le-a venit să creadă ce încleştare au generat pe Terenul 2 de la Roland Garros.

Nicuşor Stanciu continuă să fie singurul tricolor care ţine steagul sus. Stelistul a marcat singurul gol al României în egalul cu RD Congo, 1-1, iar la finalul partidei a avut un discurs moderat, în care a susţinut că el şi Sânmărtean pot juca în acelaşi timp şi a vorbit despre presupusa ofertă de 10 milioane de euro de la Zenit, noua echipă a lui Mircea Lucescu.

După mai multe zile în care Florin Prunea a insistat că Bojan Golubovic nu a semnat cu Steaua, deşi Gigi Becali îl anunţase deja pe bosniac drept primul transfer al roş-albaştrilor în această vară, oficialul CSMS Iaşi a vorbit despre atacant ca despre viitorul jucător al vicecampioanei. Prunea a ţinut să-i mulţumească atacantului pentru munca depusă la CSMS Iaşi şi s-a declarat convins că acesta se va integra foarte bine la Steaua. În vârstă de 32 de ani, Golubovic a mai evoluat în România la Ceahlăul Piatra Neamţ, iar la Iaşi a reuşit 15 goluri şi 5 pase decisive, în toate competiţiile. Atacantul a jucat la CSMS în returul sezonului trecut şi în acest an competiţional.

Ilie Năstase, primul lider mondial din ATP, a trăit intens meciul dramatic disputat de Irina Begu contra americancei Coco Vandeweghe, miercuri seară, în turul doi la Roland Garros. Năstase a fost prezent în tribunele Terenului 2 în calitate de expert al Eurosport, susţinând-o pe Irina timp de 3 ore şi 40 de minute, atât cât a durat partida câştigată cu 6-7, 7-6, 10-8 de româncă. Năstase a sărit în sus de bucurie la finalul celui mai lung meci din 2016 în circuitul feminin, iar imaginea este superbă.

Ilie pare că se bucură pentru succesul Irinei la fel de mult precum a făcut-o în urmă cu 43 de ani la Roland Garros, atunci când a câştigat al doilea titlu de Grand Slam al carierei (6-3, 6-3, 6-0 în finala din 1973 cu Nikola Pilic). „Nasty” a avut şi o intervenţie în direct la Eurosport, după primul set al partidei dintre Begu şi Vandeweghe, vorbind despre atmosfera din tribune: „Irina a avut o oprtunitate la 5-2 şi 30-0, iar acolo trebuia să fructifice. Americanca şi-a intrat în ritm şi jocul s-a întors. Suntem vreo 20 de români în tribune, 50 de americani, aşa că eu încerc să fac şi pe comentatorul, şi pe suporterul”.

După mai multe zile în care Florin Prunea a insistat că Bojan Golubovic nu a semnat cu Steaua, deşi Gigi Becali îl anunţase deja pe bosniac drept primul transfer al roş-albaştrilor în această vară, oficialul CSMS Iaşi a vorbit despre atacant ca despre viitorul jucător al vicecampioanei. Prunea a ţinut să-i mulţumească atacantului pentru munca depusă la CSMS Iaşi şi s-a declarat convins că acesta se va integra foarte bine la Steaua. În vârstă de 32 de ani, Golubovic a mai evoluat în România la Ceahlăul Piatra Neamţ, iar la Iaşi a reuşit 15 goluri şi 5 pase decisive, în toate competiţiile. Atacantul a jucat la CSMS în returul sezonului trecut şi în acest an competiţional.

Simona Halep (6 WTA) s-a calificat în turul 3 la Roland Garros, după ce a trecut de Zaina Diyas (Kazahstan – 90 WTA), scor 7-6(5), 6-2, iar acum se pregăteşte de o dispută teoretic facilă cu Naomi Osaka (Japonia – 108 WTA). Simona spune că nu se gândeşte la ultimul act al competiţiei, unde ar putea să o întâlnească pe Serena Williams, dar recunoaşte că principalul său ţel în acest an este să cucerească marele trofeu. Halep consideră că principalul atu al următoarei adversare este lipsa presiunii şi se aşteaptă la o confruntare echilibrată, chiar dacă o despart peste 100 de locuri WTA de următoarea adversară.

România a remizat cu RD Congo, scor 1-1, într-o partidă amicală disputată în Itala, la Como, după o prestaţie neconvingătoare. Totuşi, elevii lui Iordănescu rămân optimişti înainte de Euro 2016. Mijlocaşul Gabi Torje a remarcat că, în ciuda golului egalizator reuşit de Bokila pe final de meci, naţionala a ajuns la o serie de 15 meciuri fără înfrângere, o serie care ne dă speranţe înainte de turneul final. Mijlocaşul care a evoluat în ultimul sezon în Turcia, la Osmanlispor, spune că nimeni nu poate fi sigur de locul în lotul de 23 pentru Campionatul European şi că toţi cei 28 de fotbalişti chemaţi acum la lot trebuie să demonstreze că merită să joace în Franţa în următoarele partide amicale, cu Ucraina şi Georgia.

Federaţia Rusă de Tenis a anunţat, joi, faptul că sportiva Maria Şarapova, care, în urma unui test antidoping, a fost depistată pozitiv cu Meldonium, a fost inclusă în lotul cu care Rusia va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, competiţie ce va începe în luna august. Regulamentul Jocurilor Olimpice susţine că ţările participante la competiţie, în proba de tenis, pot înscrie cele mai bine clasate patru jucătoare din ierarhia WTA. Oficialii ruşi le-au numit pe Svetlana Kuznetsova, Maria Şarapova, Anastasia Pavlyuchenkova şi Darya Kasatkina.

Marcus Rashford poate fi marea surpriză a naţionalei Angliei la turneul final al Campionatului European din Franţa, ce va debuta pe 10 iunie. În vârstă de 18 ani, Rashford a prins lotul lărgit al naţionalei Albionului, însă era cotat cu şanse mici să facă parte din cei 23 de jucători păstraţi de selecţionerul Roy Hodgson pentru EURO 2016. O accidentare de ultim moment a lui Daniel Sturridge (Liverpool) îl plasează însă acum pe tânărul atacant al lui United cu şanse să prindă primul turneu al carierei la doar câteva luni după ce şi-a făcut debutul în fotbalul mare.

Jose Mourinho nu a fost încă numit oficial la Manchester United, însă asta nu îl împiedică deja pe portughez să gândească strategia de transferuri a „diavolilor”. Portughezul pregăteşte o ofertă de aproximativ 70 de milioane de euro pentru noua senzaţie a fotbalului spaniol, Saul Niguez, omul care a marcat un gol memorabil în semifinala câştigată de Atletico Madrid în faţa lui Bayern Munchen. În vârstă de 21 de ani, Saul Niguez joacă la echipa de seniori a lui Atletico Madrid din 2012 şi are selecţii la toate naţionalele de tineret ale Spaniei, fiind convocat în prezent la naţionala mare pentru Euro 2016, deşi încă nu a debutat la nivel de seniori.

Atacantul Florin Andone a jucat timp de 87 de minute pentru Cordoba, miercuri, în victoria echipei sale în deplasare cu Mirandes, scor 3-0, în etapa cu numărul 40 a ligii secunde de fotbal din Spania, dar internaţionalul român nu şi-a trecut numele pe lista marcatorilor. Florin Andone se afla la un singur cartonaş galben de suspendare şi dacă ar fi fost avertizat în partida câştigată pe terenul celor de la Mirandes, ar fi fost suspendat pentru partida de etapa următoare (Mallorca – Cordoba), programată pe 29.05, ceea ce i-ar fi permis să se alăture lotului naţional în timp util. Andone nu a văzut însă cartonaşul galben şi va disputa şi partida cu Mallorca, urmând să ajungă la naţională abia pe 31 mai, cu 10 zile înainte de startul Euro 2016.

Controversatul Joey Barton (33 de ani) a „lovit” din nou în această săptămână, după ce a semnat cu Glasgow Rangers, asta deşi în urmă cu patru ani posta pe Twitter un mesaj în care se declara fan al marilor rivali din campionat, Celtic. Asta după ce în urmă cu un an, când semna cu Burnley (Liga secundă din Anglia), fanii scoteau la iveală mesaje postate în trecut în care mijlocaşul glumea pe seama oraşului din nord-vestul Angliei şi îi numea „şoferi de tractor” pe cei de la Lancashire, rivalii echipei care din sezonul viitor va juca din nou în Premier League. Iar exemplele ar putea continua.

Clubul FC Botoşani a anunţat, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul oficial, faptul că suporterii care vor dori să însoţească echipa în deplasarea de la Iaşi, pentru meciul cu CSMS Iaşi, vor beneficia de transport gratuit. CS U Craiova, CSMS Iaşi şi FC Botoşani se luptă, în ultimele două etape ale play-out-ului Ligii 1, pentru locul şapte, cel care duce în calificările Europa League. În acest moment, cele trei echipe sunt despărţite de doar un singur punct în clasament, iar meciul direct dintre CSMS Iaşi şi FC Botoşani va fi decisiv pentru stabilirea participantei în Europa.

Cristiano Ronaldo, portughezul în vârstă de 32 de ani de la Real Madrid, a anunţat, joi, că îşi va prelungi, săptămâna viitoare, contractul cu Real pentru încă trei sezoane, fiindcă doreşte să se retragă din fotbal de pe Santiago Bernabeu. După semnarea noii înţelegeri, contractul lui Ronaldo cu Real Madrid se va întinde până în anul 2021. Jurnaliştii spanioli notează faptul că acesta va fi semnat imediat după finala Ligii Campionilor, dintre Real Madrid şi Atletico Madrid, care va avea loc sâmbătă, 28 mai, de la ora 21:45, pe stadionul San Siro din Milano.

Clubul britanic Newcastle United, retrogradat în liga secundă din Anglia la finalul sezonului, a anunţat, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial, că antrenorul spaniol Rafael Benitez a semnat un contract pe trei sezoane şi va rămâne pe banca echipei până în 2019.

În vârstă de 56 de ani, Benitez a început sezonul pe banca echipei Real Madrid, fiind numit antrenor principal la Newcastle în luna martie a acestui an, cu obiectivul de salva echipa de la retrogradare. Cu tehnicianul iberic pe bancă, Newcastle a câştigat doar trei din cele 10 meciuri disputate, terminând sezonul pe locul 18 în Premier League, la două puncte de locul 17, cel care asigura rămânerea în Premier League, loc ocupat de rivalii de la Sunderland.

Dorin Goian (35 de ani) a anunţat, la ProSport Live, că există mari şanse să renunţe la fotbal în această vară. Component al echipei Stelei care a atins semifinalele Cupei Uefa în 2016, „Goe” şi-a terminat colaborarea cu grecii de la Asteras Tripolis, accidentările l-au făcut să piardă lotul României pentru EURO, iar 2016 poate fi ultimul an în fotbal. Fundaşul central a dezvăluit că doar o ofertă atractivă din străinătate sau una venită din partea Stelei l-ar face să mai continue în fotbal. Goian a numit şi cel mai bun fotbalist împotriva căruia a jucat în cei aproape 20 de ani de carieră: Zlatan Ibrahimovic.

CSMS Iaşi şi FC Botoşani şi vor lupta, pentru un loc în preliminariile Europa League. Oficialii FC Botoşani aşteaptă cu nerăbdare această partidă şi spun că singurul obiectiv este victoria. Cornel Şfaiţer, preşedintele clubului FC Botoşani, susţine că partida de mâine seară va fi un adevărat derby al Moldovei deoarece meciul are o miză foarte mare. În acelaşi timp, oficialul botoşănean se gândeşte şi la meciul cu CFR Cluj care se va juca duminică sau luni, în funcţie de rezultatul partidei de la Iaşi. El îşi doreşte revanşa în faţa CFR-ului după înfrângerea cu 6-0 din tur.

PROGNOZA METEO
26 Mai 2016

Vremea va fi în continuare în general instabilã în sudul, centrul și estul țãrii, precum și la munte. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta cu precãdere dupã-amiaza și seara, prin înnorãri temporar accentuate și pe arii relativ extinse averse, însoțite trecãtor și de descãrcãri electrice. În Carpații Orientali și Meridionali, precum și în Moldova cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp. Vor fi condiții de grindinã. În restul teritoriului vremea va fi în general frumoasã, iar averse slabe vor apãrea izolat, în a doua parte a zilei. Vântul va avea unele intensificãri în zona montanã, în estul și vestul teritoriului, dar izolat și în celelalte regiuni. Temperaturile maxime, în creștere fațã de intervalul anterior, se vor încadra în general între 17 și 27 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și mai ales în cursul zilei vor fi averse și trecãtor descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã, în creștere fațã de intervalul anterior, se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimã va fi de 12…13 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *