Stiri pe scurt 26 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 26 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 ianuarie. În 1918, s-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989).

Aproape o sută de persoane din localitatea argeşeană Mărăcineni ar putea ajunge în stradă după ce ANAF a emis o decizie de executare a locuinţelor în care ele stau de zeci de ani, după ce Institutul Pomicol din localitate, proprietarul imobilelor, nu şi-a plătit datoriile către stat. Chiriaşi şi chiar proprietari care locuiesc de zeci de ani în garsoniere şi apartamente care aparţin Institutului Pomicol de la Mărăcineni, din Argeş, riscă să ajungă în stradă în plină iarnă.

Directorul ANAF Argeş, Petre Cojocaru, a declarat, la rândul lui, că nu a făcut altceva decât să urmeze paşii legali pentru recuperarea unui debit. La rândul său, directorul Institutului Pomicol Mărăcineni, Mihail Coman, este de părere că nu se va ajunge ca oamenii să fie scoşi din case. Deocamdată, ANAF vrea să recupereze cei 2,7 milioane de lei, restanţă pe care Institutul o are, iar acesta poate da doar din patrimoniu. În urma anunţului publicat, conform căruia locuinţele se vor scoate la licitaţie cu preţuri infime, între 4000 şi 10.000 de euro, au apărut şi doritori. În cazul în care situaţia nu se va remedia, oamenii ameninţă cu proteste. Ei spun că nu vor pleca din locuinţele în care au trăit de zeci de ani şi în care şi-au investit agoniseala de-o viaţă.

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere vor fi convocate vineri pentru a distribui comisiilor proiectul de buget pe 2017, pe ordinea de zi fiind probabil să figureze şi scrisoarea preşedintelui Iohannis pe tema referendumului. Introducerea acestui punct pe ordinea de zi nu este, însă, certă, având în vedere că în acest moment Camerele se află în sesiune extraordinară, iar ele urmează a fi convocate în sesiunile ordinare, activitatea fiind una „intercalată”. De asemenea, pe ordinea de zi a BPR va figura şi solicitarea Comisiilor de buget de a amâna pentru 15 februarie termenul de depunere a raportului privind ancheta în cazul rectificărilor bugetare din 2017.

Comisia de ancheta privind rectificările din 2017 trebuie să îi mai audieze pe fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe Anca Dragu, reprezentanţii Consiliului Fiscal şi ai Curţii de Conturi, după care va finaliza, cel mai probabil după votul asupra bugetului pe 2017, şi raportul.

Activitatea a 12 cluburi de pe raza Sectorului 2 al Capitalei a fost suspendată din cauza lipsei autorizaţiei pentru comercializare în regim alimentar. Localurile îşi vor putea relua activitatea după ce vor obţine avizele necesare. Este un control în desfăşurare care vizează toate unităţile de alimentaţie publică. Măsurile vin după ce, a izbucnit un incendiu la clubul Bamboo din Capitală, în urma căruia clădirea a ars în întregime. 44 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului, doar două fiind în continuare internate. Primăria Sectorului 2 a anunţat după incendiu că Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare.

Un tânăr a fost rănit, în urma unei explozii produse în locuinţa acestuia din Cluj-Napoca, mai mulţi locatari fiind evacuaţi din bloc, iar Inspectoratul de Stat pentru Construcţii verifică structura de rezistenţă a blocului. Explozia a fost urmată de un incendiu. Trei apartamente şi scara blocului au fost grav afectate. Inspectoratul de Stat pentru Construcţii verifică structura de rezistenţă a blocului. Explozia a fost urmată de un incendiu, pe care pompierii au reuşit să-l stingă.

Arhiepiscopia Tomisului susţine că poliţiştii despre care Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol susţinea că ar fi fost închişi, nopţile, singuri, în biserici, pentru a preveni furturile, „erau liberi să intre şi să iasă” din lăcaşurile de cult. Arhiepiscopia Tomisului adaugă că „nu comentează detalii legate de acţiunea în sine a poliţiştilor, aceasta fiind apanajul IPJ Constanţa”. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului precizează că a decis să nu mai lase bani, peste noapte, în biserici.

Israelianul Weiner Ron, unul dintre angajaţii Black Cube, acuzat de încercări de intimidare la adresa Laurei Codruţa Kovesi, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Pe durata termenului de supraveghere Weiner Ron trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Instanţa supremă urmează să anunţe prima decizie în dosarul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horia Simu. La ultimul termen s-a discutat schimbarea încadrării juridice. Alina Bica ar putea primi o sentinţă pentru favorizarea făptuitorului şi nu pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, cum fusese încadrată iniţial. În acelaşi dosar, pentru Horia Simu ar putea fi schimbată încadrarea juridică din dare de mită în cumpărarea de influenţă, în timp ce pentru Pop Şerban s-ar putea schimba din complicitate la infracţiunea de dare de mită în trafic de influenţă.

În urmă cu 26 de ani, Nicolae Ceauşescu era omagiat cu mare fast pe 26 ianuarie cu ocazia împlinirii vârstei de 71 de ani, însă nu aceasta era data lui de naştere. Cel mai iubit fiu al poporului, aşa cum era supranumit Ceauşescu, nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, în 23 ianuarie. Dovada este înscrisă în fişa lui Nicolae Ceauşescu din Registrul Stării civile pentru naşteri din Scorniceşti, comuna natală a dictatorului.

Un accident rutier a avut loc, în localitatea Săftica din judeţul Ilfovm un autocar lovind din spate un autoturism. În urma impactului, şoferul maşinii lovite a fost rănit.Potrivit poliţiştilor, în autocar se aflau pasageri însă nicio persoană nu a fost rănită. La volanul maşinii lovite se afla un bărbat, acesta fiind rănit în urma impactului.

Americanii de la Amazon, cel mai mare retailer online din lume, vor să închirieze 10.000 mp de birouri în Bucureşti, suprafaţă suficientă pentru a recruta cel puţin 1.000 de angajaţi. Cererea pentru extindere vine la mai puţin de un an de când compania americană a semnat pentru închirierea unei suprafeţe de 13.500 mp în Iaşi, în clădirea United Business Center (UBC) 5 din cadrul proiectului de birouri Palas, controlat de Iulian Dascălu. La o chirie medie de 12 euro/mp, contractul s-ar ridica la circa 1,4-1,5 mil. euro.

Printre cele mai mari clădiri noi care vor fi gata anul acesta sunt cele din zona Orhideea, precum The Bridge şi Orhideea Towers alături de primele două clădiri de birouri ale InterIkea de la Timpuri Noi. Pe lângă acestea, Ioannis Papalekas va livra în acest an proiectul Globalworth Campus pe Dimitrie Pompeiu în Pipera Sud de 60.000 mp de birouri. De ase­me­nea, în 2018 sunt aşteptate spre finalizare proiecte precum Skanska Pumac de pe Iuliu Maniu, dar şi Bucharest Business Garden al Vastint, tot din zona Orhideea/Grozăveşti.

Compania tehnologică Cisco Systems Inc a anunţat că este de acord să cumpere firma americană de software AppDynamics pentru aproape 3,7 miliarde de dolari. Oferta de 3,7 miliarde de dolari lansată de Cisco este aproape dublă faţă de evaluarea de 1,9 miliarde de dolari pe care AppDynamics a primit-o în ultima rundă de finanţare, în noiembrie 2015. Oferta Cisco reprezintă aproape 26 de dolari per acţiune, mai mare decât cea estimată de 12-14 dolari per acţiune. Rob Salvagno, vicepreşedinte al Cisco pentru dezvoltare corporativă, a spus, într-un interviu, că achiziţia se încadrează în direcţia pe termen lung a Cisco şi a tranziţiei către software.

Localnicii satului argeşean Podu Dâmboviţei sunt terorizaţi de lupi, după ce animalele sălbatice au omorât, numai în ultimele zile, 12 oi din mai multe gospodării. Primarul comunei de care aparţine satul Podu Dâmboviţei: „E vorba de lupta pentru existenţă”. Lupii au atacat gospodăriile din nordul judeţului Argeş, peste zece oi fiind omorâte numai săptămâna aceasta, iar localnicii se tem că viaţa le este pusă şi lor în pericol. Gerul năprasnic şi lipsa hranei i-au făcut pe lupi să atace gospodăriile din mai multe localităţi din nordul judeţului Argeş. În satul Podu Dâmboviţei din Dâmbovicioara, numai săptămâna aceasta lupii au omorât 12 oi din mai multe gospodării.

Aproximativ 30 de angajaţi ai Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel din Constanţa au protestat, în faţa Curţii de Apel, cerând majorări salariale şi suplimentarea personalului, în timpul acţiunii activitatea instanţelor nefiind afectată. Protestatarii cer creşterea uniformă a salariilor, în condiţiile în care există categorii de angajaţi plătiţi cu salariul minim. De asemenea, ei sunt nemulţumiţi şi de creşterea volumului de activitate şi sporirea atribuţiilor, ceea ce duce la un program de lucru de peste opt ore pe zi.

Ei susţin că în urma acestui protest spontan şedinţele de judecată programate s-au desfăşurat fără probleme, acţiunea urmând să fie susţinută şi de alţi colegi, dar în „ture”, tocmai pentru ca activitatea instanţelor să nu fie afectată. Protestatarii spun vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, adăugând că dacă situaţia persistă se poate ajunge la grevă. Salariaţii care au participat la protest au revenit în birouri, protestul desfăşurându-se paşnic, fără să fie înregistrate probleme.

Ministerul Apărării din Rusia plănuieşte să construiască peste 100 de elemente de infrastructură în regiunea arctică, până la sfârşitul anului 2017. Acestea sunt localizate pe teritoriul bazelor militare ruse din regiunea arctică din Arhipelagul Ţara Franz Josef, grupul de insule Severnaya Zemlya, Capul Schmidt, Insulele Wrangel şi Kotelny, conform comunicatului. Peste 30 de edificii vor fi construite pe Insula Ţara Alexandrei, din Arhipelagul Ţara Franz Josef, inclusiv Aerodromul Nagursjoye.

Congresmanul democrat Tulsi Gabbard a declarat că s-a întâlnit cu preşedintele sirian, Bashar-al-Assad, şi a discutat despre posibilitatea obţinerii păcii. Aceasta a declarat într-un interviu acordat CNN că în timpul vizitei de patru zile pe care a efectuat-o în Siria a vrut să îşi facă o idee despre suferinţa poporului sirian. Gabbard s-a pronunţat împotriva politicii Administraţiei Obama de a susţine opoziţia moderată împotriva lui Assad în războiul civil.

Gary Cohn, principalul consilier pe teme economice al preşedintelui SUA Donald Trump, va primi bonusuri restante de peste 100 de milioane de dolari de la fostul angajator, compania Goldman Sachs. Banca de investiţii Goldman Sachs îi va achita fostului preşedinte şi director executiv Gary Cohn bonusuri în valoare de 65 de milioane de dolari, precum şi profit din dividende în valoare de 35 de milioane de dolari. Goldman Sachs va elimina restricţiile impuse la acţiuni în valoare de 23 de milioane de dolari, astfel că Gary Cohn le va putea vinde. În contextul noului statut, de consilier prezidenţial principal pe teme economice, Gary Cohn nu va putea avea legături formale cu Goldman Sachs.

Norbert Hofer, fost candidat la preşedinţia Austriei din partea unui partid de extremă-dreapta, este de părere că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va convinge şi alte state să părăsească Blocul comunitar. Hofer, care a candidat din partea formaţiunii eurosceptice şi antiimigraţioniste Partidul Libertăţii, a subliniat importanţa relaţiilor economice dintre Marea Britanie şi UE după Brexit.

Un tribunal din Germania a condamnat o adolescentă în vârstă de 16 ani la şase ani de închisoare, după ce aceasta a rănit grav un poliţist în cursul unui atac despre care se crede că a fost comandat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Adolescenta, identificată drept Safia S., pe atunci în vârstă de 15 ani, a încercat să taie gâtul unui ofiţer de poliţie în zona gării principale din Hanovra, în luna februarie 2016. Poliţistul a fost grav rănit, însă a supravieţuit atacului. În luna aprilie, procurorii federali germani au comunicat că tânăra de origine germano-marocană „a adoptat ideologia radicală jihadistă” a reţelei teroriste Stat Islamic din noiembrie 2015 şi că a avut contact online cu membrii grupării din Siria.

Un imigrant african s-a înecat în Canal Grande din Veneţia, în timp ce turişti ce se aflau pe ambarcaţiuni navale din apropierea sa îl filmau cu telefoanele mobile şi făceau remarci rasiste. Înregistrările video îl arată pe tânărul în vârstă de 22 de ani, Pateh Sabally, originar din Gambia, în timp ce se zbătea în apa canalului maritim. Cel puţin trei colace de salvare au fost aruncate în apă în apropierea sa, dar acesta părea a nu încerca să se îndrepte spre ele, existând posibilitatea ca acesta să fi dorit să se sinucidă. Niciunul dintre cei prezenţi la faţa locului nu a sărit însă în apă pentru a-i veni în ajutor.

Donald Trump, preşedintele SUA, a declarat că o consideră pe Chelsea Manning, fost analist de informaţii al armatei americane, ”o trădătoare nerecunoscătoare” a cărei sentinţă nu ar fi trebuit redusă. Preşedintele în funcţie Barack Obama a comutat pedeapsa soldatului Chelsea Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru furnizarea de documente secrete către WikiLeaks. Manning, care la momentul săvârşirii faptelor era bărbat, a declarat că a fost diagnosticat în 2013 cu disforie de gen şi un judecător din Kansas i-a aprobat fostului analist de informaţii al armatei cererea de a-şi schimba numele în Chelsea Elizabeth Manning. Manning a fost închisă pentru furnizarea unor documente secrete către Wikileaks.

Forţele aeriene ruse, armata siriană şi opoziţia sunt pregătite să coopereze în lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI). Ministrul a vorbit despre rezultatul discuţiilor de la Astana, care s-au încheiat marţi, iar în urma lor a fost elaborat un document care stipulează stabilirea unui mecanism de monitorizare a armistiţiului din această ţară. Discuţiile de Astana vor facilita negocierile intra-siriene care au drept scop să genereze o rezolvare pe cale politică a crizei, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedintele Cubei, Raul Castro, a declarat că ţara sa speră să continue procesul de normalizare a relaţiilor cu Statele Unite, însă a subliniat că Administraţia Trump nu ar trebui să se aştepte la concesii care afectează suveranitatea statului. Înainte de a prelua mandatul, preşedintele Donald Trump a ameninţat că va paraliza starea de detensionare încă fragilă între foştii inamici din timpul Războiului Rece dacă nu se ajunge la „un acord mai bun”, fără a oferi detalii. Consilierii său au spus că politica actuală este în curs de revizuire.

Salvatorii au scos ultimele două trupuri fără viaţă din avalanşa petrecută la hotelul din centrul Italiei, săptămâna trecută, bilanţul final al victimelor ajungând la 29 de decese. După descoperirea cadavrului unui bărbat şi cel al unei femei, se cunosc toţi cei care s-au aflat la Hotelul Rigopiano când a avut loc avalanşa. 11 oameni au supravieţuit dezastrului care s-a petrecut din cauza zăpezii abundente şi a mai multor cutremure, pe 18 ianuarie. Procurorii au deschis un dosar în cazul tragediei. Mai mulţi oameni cazaţi la hotelul Rigopiano au dorit să plece, însă nu au putut face asta din cauza faptului că accesul rutier a fost blocat din cauza zăpezii.

Preşedintele american Donald Trumo a declarat că „în mod sigur vor crea zone sigure în Siria” pentru refugiaţii care fug din calea războiului, adăugând că Europa a făcut o greşeală imensă prin primirea a milioane de imigranţi din Siria şi alte state din Orientul Mijlociu. Noul lider de la Casa Albă a mai afirmat că Europa a făcut o greşeală imensă pentru ca permis sosirea a milioane de refugiaţi din Siria şi alte state cu probleme din Orientul Mijlociu, adăugând că „nu aş vrea să se întâmple aşa ceva şi aici”.

Casa Albă s-a distanţat de documentul care prevede reintroducerea tehnicilor dure de interogare a teroriştilor şi posibilitatea redeschiderii centrelor secrete pentru detenţie ale CIA, iar preşedintele Donald Trump a semnalat că va ţine cont de sfaturile membrilor Administraţiei. Însă trei oficiali de rang înalt au confirmat că în cadrul Casei Albe a circulat un proiect de document de acest gen începând din dimineaţa zilei de 24 ianuarie.

Preşedintele Donald Trump a reiterat că tehnicile dure de interogare a teroriştilor i se par justificate, precizând însă, într-un interviu acordat ABC News, că va ţine cont de opiniile viitorului secretar al Apărării, James Mattis, şi noului director CIA, Mike Pompeo. Donald Trump, a elaborat o ordonanţă executivă care prevede revizuirea metodelor de interogare a suspecţilor de terorism şi posibila redeschidere a centrelor secrete pentru detenţie administrate de CIA în afara Statelor Unite, a relatat miercuri site-ul agenţiei Associated Press. De asemenea, ordonanţa prezidenţială va anula angajamentul privind închiderea Penitenciarului militar de la Guantanamo Bay.

Documentul le cere consilierilor prezidenţiali „să analizeze posibilitatea de a recomanda reînceperea programului de interogare a teroriştilor străini importanţi în centre din afara Statelor Unite şi dacă un astfel de program ar trebui să includă centre pentru detenţie administrate de Agenţia Centrală de Informaţii. În plus, documentul dă asigurări că legislaţia americană trebuie respectată în toate situaţiile, respingând explicit „tortura”. Însă analizarea posibilităţii reintroducerii tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism, interzise de Administraţia Barack Obama şi de Congres, în mod sigur va inflama spiritele în Statele Unite şi în străinătate.

Candidaţii conservator şi social-democrat la funcţia de cancelar al Germaniei, Angela Merkel şi Martin Schulz, sunt la egalitate în prefereinţele de vot, relevă un sondaj de opinie. Angela Merkel, candidata Uniunii Creştin-Democrate, şi Martin Schulz, candidatul Partidului Social-Democrat, sunt la egalitate, cu 41% din preferinţele de vot. Sprijinul pentru Merkel a scăzut cu două puncte faţă de septembrie, în timp ce Schulz a câştigat cinci puncte. Liderul Partidului Social-Democrat german, vicecancelarul Sigmar Gabriel, a anunţat că nu va candida pentru funcţia de cancelar, propunându-l în locul lui pe Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European.

SPORT

Gigi Becali se pregăteşte pentru momentul în care va fi forţat de justiţie să schimbele numele echipei de fotbal şi a depus deja la OSIM actele pentru înregistrarea a două mărci. Deşi a vehiculat iniţial mai multe variante, afaceristul din Pipera s-a oprit asupra opţiunilor „Fotbal Club Sporting Bucureşti” şi, surpriză, „Fotbal Club Sporting Becali”. Iniţial, Becali anunţase că echipa i-ar putea prelua numele, însă ulterior nu mai adusese în discuţie acestă variantă. Necesitatea schimbării numelui vine după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis la finalul lui 2016 că echipa patronată de Gigi Becali nu mai poate folosi numele Steaua.

Naţionala U21 a României va juca în grupa a opta, alături de Portugalia, Elveţia, Ţara Galilor, Bosnia Herţegovina şi Liechtenstein, în preliminariile Campionatului European de fotbal – Italia 2019, conform tragerii la sorţi de joi, de la Nyon. Preliminariile sunt programate să înceapă în martie 2017 şi se vor încheia în noiembrie 2018. UEFA a decis ca următoarele echipe participante la tragerea la sorţi să nu poată face parte din aceeaşi grupă de calificare: Spania şi Gibraltar, Kosovo şi Serbia, Kosovo şi Bosnia Herţegovina. Se califică la turneul final câştigătoarele celor nouă grupe, în timp ce patru ocupante ale locurilor secunde cu cel mai bun punctaj vor juca meciuri de baraj. Echipele care se vor impune în meciurile de baraj se califică, de asemenea, la Campionatul European. Turneul final va fi găzduit de Italia, echipă calificată direct.

Fostul arbitru Cristian Balaj (45 de ani) a dezvăluit, joi, într-o intervenţie la ProSport LIVE, care sunt şansele şi în ce circumstanţe va candida la şefia Federaţiei Române de Fotbal. Băimăreanul a spus că, mai intâi, trebuie să-şi facă o idee complexă despre ceea ce înseamnă problemele fotbalului românesc şi abia atunci va lua o decizie. Balaj şi-a încheiat cariera de arbitru la finalul anului 2016, după ce a dus la bun sfârşit meciul Gaz Metan – Astra 0-1, alături de asistentul Aurel Oniţa. Băimăreanul a promovat în Liga 1 în anul 2000, iar din 2003 a devenit arbitru internaţional. În primul eşalon a arbitrat peste 300 de meciuri şi are nouă derby-uri. A arbitrat patru finale de Cupa României şi o Supercupă. Are în palmares 11 partide interţări, două în grupele Ligii Campionilor şi 24 în Europa League.

Conducerea clubului Pandurii Târgu Jiu a întârziat să plătească banii de cazare la hotelul Sense din localitatea Side, provincia Antalya, unde echipa va sta până pe 29 ianuarie, iar joi jucătorii au fost cât pe ce să fie daţi afară. Surse din cadrul clubului susţin că jucătorii de la Pandurii au aşteptat timp de o oră cu bagajele făcute, însă în cele din urmă au fost anunţaţi că vor rămâne până duminică.

Reprezentanţii hotelului din Turcia au confirmat că iniţial au vrut să îi evacueze pe fotbalişti, după care au primit o notificare prin e-mail că vor primi banii respectivi. Pandurii Târgu Jiu se află, în perioada 15-29 ianuarie, într-un stagiu de pregătire în Antalya. Până să revină în ţară, formaţia gorjeană va mai juca două partide amicale, joi, de la 15:30, cu formaţia FK Istiqlol Dushanbe, care se află pe locul 1 în Liga I din Tadjikistan, iar sâmbătă împotriva divizionarei secunde din Ungaria, FC Szeged.

Scene incredibile în cantonamentul Astrei din Cipru, în timpul partidei amicale cu Pogoń Szczecin, pe care gruparea poloneză a câştigat-o cu 3-1. Ambele formaţii au avut câte un penalty ratat în timpul partidei, loviturile de la 11 metri fiind ratate intenţionat de jucătorii celor două echipe. Motivul? Uşurinţa cu care brigada de arbitri a acordat cele două penalty-uri. Astra a primit 11 metri după o fază fixă la care niciunul dintre jucătorii campioanei nu a fost jenat. Săpunaru a executat pe centrul porţii, iar arbitrul partidei a dictat repetarea execuţiei. Săpunaru nu a vrut să mai bată, iar locul său a fost luat de Daniel Niculae, care părea să nu ştie cum să execute. „Nico, dă bă gol!”, i s-a strigat de pe margine atacantului, însă în cele din urmă acesta a executat pe lângă poartă.

Şi polonezii au primit un penalty la fel de jenant, după un duel umăr la umăr în careul Astrei, iar deznodământul a fost acelaşi: şut pe lângă poartă. Mai mult, prima repriză a partidei a fost prelungită cu 7 minute, notează Sport.ro, iar tehnicianul Marius Şumudică a protestat vehement la adresa brigăzii. „Ce faceţi bă, jucaţi la pariuri?!”, ar fi strigat Şumi spre arbitri. Astra a condus cu 1-0, în minutul 50, prin reuşita lui Junior Morais, dar a primit apoi trei goluri, de la Fraczczak (52′), Drygas (66′) şi Rudol (85′).

Roger Federer (Elveţia), cel mai talentat jucător din istoria tenisului, continuă să scrie istorie la vârsta de 35 de ani: „Fedex” s-a calificat joi în marea finală de la Australian Open, după ce a câştigat un meci de povestit nepoţilor în faţa conaţionalui Stan Wawrinka (favorit 4), scor 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3. Roger, al 17-lea favorit al competiţiei, nu se mai calificase în ultimul act de la Melbourne din 2010, atunci când a triumfat în faţa lui Andy Murray cu 6-3, 6-4, 7-6. Federer face din nou magie pe terenul de tenis şi îl învinge pe Wawrinka într-un meci de 3 ore şi 8 minute, obţinând calificarea în a 28-a finală de Grand Slam a carierei! Campionul elveţian a jucat fantastic şi a rezistat admirabil, în condiţiile în care, la vârsta de 35 de ani, s-a întors după o operaţie grea la genunchi. Dar aceste impedimente nu mai contează atunci când te numeşti Federer, iar geniul şi experienţa fac diferenţa contra oricărui adversar.

Patru din cele opt naţionale calificate în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de handbal masculin din Franţa au avut pe banca tehnică selecţioneri străini. Aducerea unor antrenori din alte ţări pe băncile tehnice ale primelor reprezentative nu mai este azi un moft, ci mai degrabă o modă. Una pe care a adoptat-o şi Federaţia Română de Handbal, care a pus antrenori străini în fruntea ambelor reprezentative, pe Ambros Martin (feminin) şi Xavier Pascual (masculin).

Veste excelentă pentru fanii tenisului din România, dar mai ales pentru suporterii Simonei Halep. În ciuda problemelor fizice pe care le-a acuzat la Australian Open, a 4-a tenismenă a lumii va juca în meciul cu Belgia, programat în perioada 11-12 februarie, în primul tur al Grupei II din Fed Cup. Halep va reveni peste două săptămâni pe terenul de tenis, într-un meci important pe care România îl va disputa contra Belgiei, în Sala Polivalentă din Bucureşti (11-12 februarie). Va fi prima partidă oficială jucată de Simona după eşecul suferit la Australian Open, pe 16 ianuarie, atunci când a pierdut în manşa inaugurală din cauza unei accidentări la picior, scor 3-6, 1-6 cu Shelby Rogers.

Steaua a suferit în ofensivă în prima parte a sezonului, însă tehnicianul Laurenţiu Reghecampf crede că nu lipsa unui marcator a afectat cel mai mult echipa în acest an, ci problememe din defensivă şi în special faptul că nu s-a putut baza pe un fundaş dreapta solid, fiind nevoit să improvizeze în mai multe meciuri. Fost coleg cu Reghecampf la Steaua, Valeriu Răchită a dezvăluit că a vorbit cu Reghe, care s-a arătat dezamăgit de erorile din defensivă. Transferat în această iarnă, Mihai Bălaşa poate evolua atât în flancul drept al defensivei, cât şi în centru. Steaua mai încearcă aducerea a cel puţin unui fundaş central, primul pe listă fiind elveţianul Francois Affolter.

Brazilia a învins Columbia cu 1-0 în meciul de caritate disputat pentru strângerea de fonduri pentru familiie victimelor de la Chapecoense, care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la finalul lunii noiembrie a anului trecut. S-au strâns aproximativ 350.000 de euro. Singurul gol al partidei a fost înscris de Dudu, mijlocaşul celor de la Palmeiras, în minutul 47. Patru dintre cei şase supravieţuitori, trei fotbalişti şi un comentator, au fost prezenţi la stadionul Olimpic din Rio de Janeiro. Meciul dintre cele două reprezentative a fost organizat pentru strângerea de fonduri ce vor fi donate familiilor victimelor accidentului aviatic. 351.270 de euro este suma strânsă, conform jurnaliştilor britanici.

Cei de la Chapecoense au jucat primul meci după tragedia în care şi-au pierdut viaţa 19 jucători. Brazilienii au remizat, 2-2, împotriva campioanei Palmeiras. Echipa a fost reconstruită cu nu mai puţin de 22 de jucători veniţi împrumut de la alte cluburi. Flamengo, Palmeiras şi Sao Paulo sunt cluburile care şi-au oferit sprijinul celor de la Chapecoense. 71 de oameni dintre cei 77 aflaţi la bordul avionului prăbuşit au decedat, printre care majoritatea jucătorilor şi membrii din staff-ul lui Chapecoense. Doar 6 persoane au supravieţuit: 3 fotbalişti, portarul Jackson Ragnar Follmann, fundaşii Helio Hermito Zampier Neto şi Alan Luciano Ruschel, jurnalistul Rafael Henzel, însoţitoarea de bord Jimena Suarez şi tehnicianul de zbor Erwin Tumiri.

Paris Saint-Germain a anunţat, miercuri seara, prin intermediul site-ului oficial, transferul atacantului portughez Goncalo Guedes de la Benfica, pentru care a plătit, conform site-ului de specialitate transfermarkt.de, 30 de milioane de euro. În vârstă de 20 de ani, Goncalo Guedes a semnat un contract valabil pe patru sezoane şi jumătate cu PSG, echipă la care va purta tricoul cu numărul 15. Atacantul portughez, care a trecut miercuri vizita medicală, a debutat la nivel de seniori în octombrie 2014. De atunci, el a jucat 68 de meciuri pentru Benfica, în toate competiţiile, şi a reuşit să marcheze 11 goluri şi să dea 16 pase decisive.

Olympique Marseille a anunţat, miercuri seara, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului Patrice Evra, ultima dată la Juventus Torino, care a semnat un contract valabil pe un sezon şi jumătate cu gruparea de pe Stade Velodrome. Fundaşul stânga francez, în vârstă de 35 de ani, şi-a reziliat în această iarnă contractul cu Juventus şi a ajuns la un acord pe 18 luni cu Olympique Marseille. Patrice Evra revine în campionatul Franţei după 11 ani, perioadă în care a mai jucat la Manchester United. În Ligue 1, Evra a evoluat la OGC Nice şi AS Monaco. La nivel internaţional, Evra are 81 de selecţii la prima reprezentativă a Franţei. Olympique Marseille se află pe poziţia a şaptea în actuala stagiune a campionatului Franţei, cu 30 de puncte acumulate în 21 de etape.

Gigi Mulţescu şi-a împărţit lotul pentru cele două amicale pe care CS U Craiova le-a avut ieri în Malta. Dacă titularii au învins cu 4-0 formaţia austriacă Wolfsberger (goluri: Ivan 2, Băluţă şi Nuno Rocha), rezervele oltenilor s-au impus, 2-0, în faţa celor de la Zimbru Chişinău (locul 5 în prima ligă a Republicii Moldova). Bancu şi Gustavo au punctat în prima repriză. Măzărache a fost ratangiul meciului, cu şase ocazii mari irosite, inclusiv un penalty obţinut de Bârzan, pe final. În schimb, Bancu a fost cel mai inspirat jucător al lui Mulţescu, marcând primul gol dintr-o acţiune personală, apoi l-a servit pe Gustavo pentru 2-0 şi a mai avut un şut în bară în finalul primei părţi.

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams, a doua favorită a competiţiei şi locul 2 WTA, s-a calificat, joi, în finala turneului Australian Open, unde o va înfrunta pe sora sa, Venus Williams, cap de serie numărul 13 şi locul 17 WTA. În semifinale, Serena Williams a trecut în două seturi de croata Mirjana Lucic-Baroni, sportivă aflată pe locul 79 WTA, scor 6-2, 6-1, în 52 de minute de joc. Serena Williams şi-a asigurat astfel un cec în valoare de 1,9 milioane de euro şi 1.300 de puncte WTA, iar în finala competiţiei o va întâlni, pe Venus Williams. Venus Williams a obţinut calificarea în ultimul act al Openului Australiei după ce a învins-o pe compatrioata Coco Vandeweghe, locul 35 WTA, scor 6-7 (3), 6-2, 6-3, în două ore şi 29 de minute de joc.

Va fi cea de-a noua finală a unui turneu de Grand Slam între surorile Williams şi, totodată, prima după opt ani. În 2009, surorile îşi disputau finala de la Wimbledon, iar câştig de cauză avea Serena. Cele două sportive s-au mai întâlnit o singură dată în finala turneului Australian Open, în 2003, iar Serena Williams a câştigat partida respectivă în trei seturi. Serena Williams, în vârstă de 35 de ani, a câştigat de-a lungul carierei 22 de turnee de Mare Şlem, în timp ce Venus Williams, 36 de ani, are în palmares şapte trofee de Grand Slam.

Alexandru Dedu, preşedintele FR de Handbal, a susţinut la ProSport LIVE că suma de 400.000 de euro încasată de la televiziuni este mult prea mică în comparaţie cu ce primeşte fotbalul, dar şi faptul că Federaţia maghiară este de 10 ori mai bogată decât forul român. În momentul de faţă, FRH de handbal încasează 400.000 de euro pentru drepturile TV de la DigiSport, Dolce Sport şi TVR. Una din cele mai fierbinţi subiecte la nivelul Ligii Naţionale este ce sumă revine cluburilor din drepturile TV. În sezonul trecut, cele 28 de echipe au primit o treime din suma obţinută, adică în jur de 100.000 de euro. Mai toată lumea a fost nemulţumită, în condiţiile în care restul de 200.000 a rămas la Federaţie. Preşedintele FRH susţine că banii din drepturile TV o să revină în totalitate cluburilor în momentul în care vor funcţiona sub tutela Ligii Profesioniste de Handbal.

Formaţia Southampton a câştigat, scor 1-0, meciul jucat cu Liverpool, pe stadionul Anfield, în manşa secundă a semifinalelor Cupei Ligii Angliei, şi s-a calificat în finala competiţiei cu 2-0 la general. În tur, pe 11 ianuarie, Southampton s-a impus tot cu scorul de 1-0, prin golul înscris de Nathan Redmond, în minutul 20. Unicul gol al meciului de pe Anfield a fost marcat de Shane Long, în prelungirile reprizei a doua, la cel de-al doilea şut pe poartă al echipei sale, de-a lungul partidei. Liverpool a avut de partea sa doar statisticile: posesie 72 la sută, 3-2 la şuturi pe poartă şi 5-2 la şuturi pe lângă poartă.

CSM Poli Iaşi a încheiat cu o victorie cantonamentul din Antalya. Elevii lui Eugen Neagoe au învins formaţia bulgară de primă ligă Dunav Ruse cu scorul de 2-1 (0-0), aceasta fiind ultima repetiţie înaintea startului minireturului. La meci a asistat şi selecţionerul echipei naţionale, Christoph Daum, care s-a întreţinut cu preşedintele Prunea şi cu antrenorul Eugen Neagoe. Lukacs Bole a deschis scorul pentru ieşeni, în minutul 52, dar echipa bulgară a restabilit egalitatea trei minute mai târziu. Vasile Gheorghe a marcat golul victoriei, în minutul 80.

În prima repriză, tot ieşenii au avut ocaziile mai clare. Ciucur a trimis balonul bară, în minutul 21, iar Bole (22) şi Ştefănescu (24) au ratat şi ei situaţii bune. Bojan Golubovic a intrat în teren în minutul 59 şi a fost foarte aproape de a marca la primul meci de la revenirea la formaţia ieşeană, dar a lovit bara, în minutul 67. CSM Poli încheie neînvinsă stagiul de pregătire din Antalya, înregistrând trei victorii, 2-1 cu Dunav Ruse (Bulgaria), 2-0 cu Vereya Stara Zagora (Bulgaria) şi 1-0 cu Jagiellonia Bialystok (Polonia) şi două remize, 3-3 cu FC Tosno (Rusia) şi 0-0 cu Şahtior Karagandy (Kazahstan). Ieşenii au marcat în cele cinci meciuri amicale opt goluri şi au primit patru, autorii golurilor fiind Andrei Cristea-2, Bole, Vasile Gheorghe, Panţîru, Bădic, Boiciuc şi Ciucă. Delegaţia echipei ieşene va reveni în ţară în cursul serii de vineri.

Pugilistul Lucian Bute a anunţat miercuri, pe contul personal de Facebook, că a trecut cu bine proba cântarului de 30 de zile, înaintea meciului împotriva columbianului Eleider Alvarez din data de 24 februarie, la Quebec, în cadrul categoriei semigrea. Eleider Alvarez (32 de ani) este neînvins în cele 21 de meciuri la profesionişti (10 victorii prin knockout). Lucian Bute (37 ani) a disputat 36 de meciuri la profesionişti – 32 de victorii, dintre care 25 prin knockout, trei înfrângeri şi o remiză.

Lucian Bute a boxat ultima dată în data de 1 mai 2016 şi a remizat cu americanul Badou Jack, într-un meci pentru titlul mondial WBC la categoria supermijlocie. La 25 noiembrie 2016, pugilistul român a scăpat de suspendarea pentru dopaj din partea Comisiei de box a Districtului Columbia, SUA. Suspendarea de şase luni pentru consumul de Ostarină (substanţă interzisă) a expirat la 6 noiembrie, iar Bute a fost de acord cu verdictul şi a donat 50.000 de dolari în contul versiunii WBC, pentru lupta împotriva dopajului. Bute a deţinut timp de aproape cinci ani (2007-2012) centura de campion IBF la categoria supermijlocie.

PROGNOZA METEO
26 Ianuarie 2017

Vremea se va rãci și va fi ger, dimineața, îndeosebi în nord și centru, iar noaptea în cea mai mare parte a țãrii. Temperaturile maxime, vor fi cuprinse între -9 și 2 grade, iar cele minime între -19 și -9 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, spre -27 de grade, dar și mai ridicate în Dealurile de Vest, pânã la -6 grade. Cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse va mai ninge slab, îndeosebi în regiunile sudice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în cursul zilei în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și pe crestele montane. În zonele joase se va semnala ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã, dimineața, îndeosebi în regiunile intracarpatice, iar noaptea și în rest.

Bucuresti

Vremea se va rãci, devenind geroasã noaptea. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -3 grade, iar cea minimã va fi de -12…-10 grade. Cerul va fi temporar noros. În primele ore ale zilei vor fi condiții de ninsoare slabã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Spre sfârșitul nopții vor fi condiții de ceațã și chiciurã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *