Stiri pe scurt 26 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  26  Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 26 ianuarie. În 1918, s-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989).

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului protestează, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase. Principala nemulţumire a forestierilor este preţul mare al masei lemnoase. „Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată”.

Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România utilizează reţelele sociale pentru promovare, vânzare sau recrutare, 91% considerând că utilizarea acestora le oferă un avantaj competitiv faţă de companiile care nu le folosesc. În 2015, 74% dintre respondenţi au declarat că utilizează reţelele de socializare pentru promovarea companiei şi plănuiesc să le utilizeze în continuare. 21% dintre respondenţi au afirmat că utilizarea reţelelor de socializare face parte din strategia de comunicare a companiei, în creştere cu două procente faţă de 2014, conform studiului EY România, Social media şi mediul de afaceri românesc 2015, lansat marţi.

Cea mai utilizată platformă şi anul acesta în România rămâne Facebook cu 92% din răspunsuri, comparativ cu 93% la nivel global, urmată de LinkedIn cu 75% (71% la nivel global) şi de YouTube cu 37% (55% la nivel global). În România se remarcă creşteri semnificative ale utilizării LinkedIn (+14% faţă de 2014), YouTube (+8% faţă de 2014) şi Twitter (+8% faţă de 2014).

Cel mai mare procent de respondenţi (23%) foloseşte reţelele de socializare pentru activităţi de promovare, pe care le utilizeazǎ de doi-trei ani. 20% dintre respondenţi declarǎ cǎ au început utilizarea reţelelor sociale recent, în ultimii doi ani. Peste jumătate dintre companii (58%) alocă până la cinci ore săptămânal pentru comunicarea pe reţelele sociale, în timp ce 20% alocă între şase şi zece ore săptămânal – procente asemănătoare cu cele înregistrate în 2014.

Vicepremierul român Costin Borc a declarat, într-un interviu pentru publicaţia franceză Les Echos, că dacă europenii ar accepta aderarea României la spaţiul Schengen ar transmite Europei mesajul că zona de liberă circulaţie „este în viaţă şi are un viitor”. În contextul avertizărilor recente privind riscul destrămării Spaţiului Schengen, pe fondul crizei imigraţiei şi ameninţării teroriste, viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a reconfirmat voinţa României de a adera la zona de liberă circulaţie fără paşaport, într-un interviu pentru cotidianul financiar francez Les Echos, publicat în ediţia online.

INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv şi l-a predat, marţi, Institutului Naţional pentru Expertize Criminalistice, documentul având peste 500 de pagini, plus anexe. Directorul INSEMEX Petroşani a afirmat că nu poate spune care sunt concluziile raportului.

România ocupă locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top global format din 40 de ţări. Banca Naţională a României deţine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), fiind înaintea unor bănci centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale australienilor au două cifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

România ocupă locul 32 din 35 de ţări studiate în ediţia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) şi se află pe ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori,rezultatele tratamentelor. Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) este realizat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse.

România a obţinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) şi Muntenegrului (484).Autorii comentează că „România are probleme severe cu managementul întregului său sector public” şi că, alături de Albania şi Bulgaria, „suferă din cauza unei structuri învechite de asistenţă medicală, cu o proporţie ridicată şi costisitoare de internări”.

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele. Combinaţia acestor indici,obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale şi din chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi îşi propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia. Întâlnirea de la Guvern a premierului României cu omologul său, Pavel Filip s-a închieat. Reprezentantul Republicii Moldova se îndreaptă spre Cotronceni pentru o întrevedere cu Klaus Iohannis.

Premierul român a precizat că această primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloş, arătând că a avut o discuţie pe această temă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

ROMATSA a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă la contestaţia depusă împotriva executării silite de către fraţii Micula a veniturilor pe care regia le încasează de la EUROCONTROL, urmând ca sechestrul să fie ridicat în cel mai scurt timp. Hotărârea este executorie şi stipulează ridicarea sechestrului în cel mai scurt timp (cinci zile), precum şi sumele care vor fi plătite ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român şi ROMATSA.

O anchetă a fost declanşată la o şcoală din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, după ce părinţii unor eleve de clasa a III-a au reclamat că profesorul de religie le-a arătat fetelor imagini obscene pe telefonul mobil. Părinţii susţin că elevele au fost chemate la catedră în timpul orei de religie, iar profesorul le-a arătat imagini cu caracter obscen pe telefon.

Actorul Joseph Fiennes va interpreta rolul lui Michael Jackson într-un film de comedie despre o călătorie din New York în Los Angeles, pe care „regele muzicii pop” a făcut-o alături de Marlon Brando şi Elizabeth Taylor, la scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001. Există un zvon potrivit căruia Michael Jackson ar fi fost atât de hotărât să ajungă acasă în urma unui concert pe care l-ar fi susţinut în New York, încât ar fi închiriat o maşină care să îl ducă, împreună cu prietenii lui, Marlon Brando şi Elizabeth Taylor, înapoi în California, după ce toate zborurile au fost anulate în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.Potrivit lui Joseph Fiennes, rolul lui Marlon Brando va fi interpretat de Brian Cox, iar rolul actriţei Elizabeth Taylor va fi jucat de Stockard Channing.

Silvius Prigoană a devenit principalul acţionar al Etno TV, după ce a preluat de la Honorius Prigoană, unul dintre fraţii săi, 80 de părţi sociale în compania Etno Folclor Media SRL, care deţine licenţa audiovizuală a acestei televiziuni de muzică populară. Până în prezent, asociaţii Etno Folclor Media SRL au fost Honorius Prigoană (80%) şi Rareş Gărduş (20%). În urma modificării acţionariatului, principalul asociat al Etno TV va deveni Silvius Prigoană (80%), în timp ce Rareş Gărduş îşi va menţine actuala participaţie.

Actorul David Duchovny, starul serialelor de televiziune „Dosarele X/ The X Files” şi „Californication”, a fost recompensat cu o stea pe Walk of Fame din Los Angeles. După o carieră în film şi televiziune care se întinde pe aproape trei decenii, David Duchovny a fost elogiat, luni, în cadrul ceremoniei în care a primit cea de-a 2.572-a stea de pe Aleea Celebrităţilor din Hollywood.

Viaţa creatorului de modă britanic Alexander McQueen, care a decedat în anul 2010, va fi transpusă într-un film regizat de cineastul Andrew Haigh. Chris Urch, scenaristul filmului despre Alexander McQueen, se va folosi în demersul său de biografia lui Andrew Wilson, „Blood Beneath The Skin”, dar şi de propriile cercetări despre viaţa creatorului de modă. Este de aşteptat ca acest proiect să intre în producţie până la sfârşitul anului 2016.

Formaţia Proconsul sărbătoreşte 17 ani de activitate printr-un concert, intitulat „Povestea noastră” şi organizat pe 10 martie, de la ora 20:00, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Printre invitaţii trupei Proconsul la acest concert se numără Andra, Dida Drăgan şi Mircea Baniciu, informează organizatorul concertului, Music Management Event. Biletele pentru concert se găsesc în reţeaua Eventim.

Uniunea Europeană va monitoriza cu atenţie acţiunile Turciei de stopare a fluxului de refugiaţi, anunţă comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, în contextul acordului pentru oferirea de asistenţă în valoare de trei miliarde de euro Ankarei. În anul 2015, majoritatea imigranţilor care tranzitau Turcia erau sirieni. Pe de altă parte, Hahn a exprimat disponibilitatea de a coopera cu Turcia pentru ajungerea la un acord de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Un grup de cinci hoţi a înjunghiat mortal un bărbat de origine pakistaneză la frontiera dintre Grecia şi Macedonia. La graniţa dintre Grecia şi Macedonia, unde a avut loc incidentul, se adună zilnic mii de imigranţi, sperând să ajungă spre destinaţii din nordul Europei. Poliţia locală a anunţat că alţi doi pakistanezi au fost răniţi într-un atac care a avut loc luni dimineaţa şi ai cărui autori se presupune că ar fi afgani. Ambii supravieţuitori au fost spitalizaţi, însă unul se află în stare critică. Presa din Grecia a anunţat că atacatorii au furat 400 de euro şi un telefon mobil.

Un solicitant de azil în vârstă de 15 ani a înjunghiat mortal, o angajată a unui centru de refugiaţi din Suedia, însă poliţia a precizat că incidentul nu este clasificat ca terorism. Băiatul, care a fost reţinut de poliţie, nu a fost identificat, dar ţara sa de origine este cunoscută. Incidentul s-a produs la un centru pentru solicitanţi de azil cu vârste sub 18 ani, unde locuia autorul agresiunii, la aproximativ zece kilometri de centrul oraşului Molndal, în regiunea Gothenberg din vestul Suediei.

Noul premier moldovean, Pavel Filip, a recunoscut într-un interviu pentru BBC că politicienii de la Chişinău au o ultimă şansă de a restaura încrederea opiniei publice în clasa politică şi a respins apelurile protestatarilor la demisie, avertizând că nu va tolera manifestaţiile violente. Peste 20.000 de persoane au protestat duminică la Chişinău, denunţând legăturile lui Pavel Filip cu oligarhi puternici din ţară. Republica Moldova se confruntă cu o criză politică de peste un an, de când a fost descoperită dispariţia din trei bănci a unui miliard de dolari, echivalentul unei optimi din PIB-ul ţării.

Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. De asemenea, MAE informează că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Zece maşini au fost incendiate, în oraşul german Dresda, în timpul unui miting al mişcării antiislam PEGIDA. Poliţia locală a anunţat ulterior că zece maşini au fost incendiate în timpul protestului. Vehiculele ar putea aparţine unor susţinători ai PEGIDA, întrucât erau parcate sub podul Marienbrucke din oraş, unde mulţi simpatizanţi ai mişcării antiislam îşi lasă autovehiculele în timpul manifestaţiilor săptămânale. Deocamdată nu se ştie dacă maşinile au fost incendiate de membri ai mişcării anti-PEGIDA.

SPORT

Dumitru Dragomir spune că Steaua i-a oferit nu mai puţin de opt jucători, dar politica pe care vrea să o implementeze la FC Voluntari nu se bazează pe împrumuturile de jucători. Chiar dacă preşedintele de onoare al echipei ilfovene a ezitat să confirme achiziţiile celor patru, sursele ProSport susţin că jucătorii şi-au pus semnăturile pe contractele oferite de FC Voluntari.

Garda financiară italiană face percheziţii şi cercetări la sediul lui AC Milan, într-un caz în care procurorii din Napoli anchetează o reţea vastă de evaziune fiscală. preşedinţii de club Adriano Galliani (AC Milan), Aurelio De Laurentiis (Napoli), Claudio Lotito (Lazio) şi fostul. Preşedinte al lui Juventus, Jean Claude Blanc, se numără printre suspecţi, alături de fotbaliştii argentinieni Lavezzi şi Hernan Crespo şi de mai mulţi impresari, printre care şi Alessandro Moggi. Până acum, autorităţile italiene au pus sechestru pe bunuri în valoare de 12 milioane de euro.

Luna de miere a lui Costel Gâlcă la Espanyol a trecut. Instalat la clubul din Barcelona pe 14 decembrie, antrenorul român a câştiga primele două partide, apoi a început criza: şapte partide consecutive fără victorie, dintre care cinci înfrângeri. Între timp, Espanyol a fost preluată de omul de afaceri chinez Chen Yansheng care a promis o investiţie serioasă în club.

Ieşirea din impas e dificilă, dar Gâlcă speră să poată face transferurile necesare în această perioadă de mercato. Deşi oamenii care l-au adus la Espanyol au plecat, românul spune că nu se simte rămas fără sprijin. ProSport a discutat cu el într-o săptămână delicată. Duminică seară, Espanyol merge pe Santiago Bernabeu pentru un nou meci infernal, contra Realului lui Zinedine Zidane.

S-a stabilit prima semifinală de la Australian Open, care îi va pune faţă în faţă pe Novak Djokovic (Serbia), jucătorul care domină categoric tenisul mondial, şi Roger Federer (Elveţia), cel mai talentat sportiv din Era Open! Djokovic şi Federer se vor întâlni pentru a 45-a oară în circuitul ATP, în cadrul unui meci de vis, mult aşteptat de fanii tenisului încă de la tragerea la sorţi.

Atât Novak Djokovic (1 ATP), cât şi Roger Federer (3 ATP) au jucat cel mai bun tenis al lor în sferturile de finală, obţinând calificarea în minimum de seturi. După ce duminică se chinuise cu Gilles Simon în optimi (6-3, 6-7, 6-4, 4-6, 6-3), Novak Djokovic şi-a regăsit prospeţimea marţi, trecând neaşteptat de uşor de Kei Nishikori (Japonia, 7 ATP), scor 6-3, 6-2, 6-4. Probabil că sârbul a dorit să stea pe teren la fel de mult ca viitorul său adversar, Roger Federer impunându-se şi el în trei seturi contra lui Tomas Berdych (Cehia, 6 ATP), 7-6, 6-2, 6-4.

Lucian Sânmărtean va împlini pe 13 martie 36 de ani şi poate fi unul dintre cei mai bătrâni jucători care vor evolua la Campionatul European din Franţa care va avea loc în această vară. După o prestaţie bună în primul meci din 2016 al lui Al Ittihad, cu un gol şi două pase de gol, Lucian Sânmărtean a vorbit pentru site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal despre forma în care se află, despre aşteptările de la Euro şi despre reuşitele din ultimul meci.

Atacantul român Mihai Roman (23 de ani) este pregătit să devină titular la NEC Nijmegen, crede tehnicianul grupării olandeze, Ernest Faber. Transferat în vară, în ultima zi a perioadei de transferuri, fostul jucător de la Pandurii Târgu Jiu a depăşit perioada de adaptare şi ar putea deveni titular la NEC, dacă atacantul venezuelean Christian Santos va fi vândut la altă echipă.

Portarul Dragoş Balauru de la FC Voluntari a fost chemat de selecţionerul Anghel Iordănescu în lotul pentru turneul de pregătire din Antalya. Fotbalistul în vârstă de 26 de ani îi va lua locul lui Florin Niţă, pe care Steaua refuză să-l lasă în cantonamentul echipei naţionale. Balauru a evoluat pentru FC Voluntari în 1837 de minute din actualul sezon de Liga 1 şi a primit 32 de goluri, cele mai multe înacasate de un portar din prima ligă în cele 23 de etape. Pe locul 2 este Florin Matache de la Concordia Chiajna, cu 29 de goluri.

FIFA a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, cei cinci candidaţi la alegerile pentru desemnarea noului preşedinte. Scrutinul va avea loc pe 26 februarie şi se va desfăşura pe sistemul votului secret. Prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein (40 de ani), şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa (50 de ani) din Bahrain, francezul Jerome Champagne (57 de ani), italo-elveţianul Gianni Infantino (45 de ani) şi sud-africanul Tokyo Sexwale (63 de ani) sunt cei cinci candidaţi admişi. Zilele trecute, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, şi-a declarat public sprijinul pentru Gianni Infantino la alegerile care vor avea loc peste o lună.

Fanii din tenis au condamnat pe Twitter decizia televiziunii Channel Seven de a difuza imagini cu notiţele Dariei Gavrilova, scrise de antrenorul ei şi puse în geantă. Craig Tyzzer, antrenorul jucătoarei australiene aflate pe locul 39 WTA, a fost anunţat de fiica sa că notiţele sale au fost arătate de două ori unei audienţe de milioane de telespectatori, în timpul meciului pierdut de Gavrilova în optimi, duminică seară. Pe foi, antrenorul scosese la imprimantă mai multe idei, iar planul de joc era schiţat în câteva fraze scrise cu pixul.

Dan Petrescu nu se dezminte. După speculaţiile privind o eventuală mutare a lui Fredy Guarin la Jiangsu, „Bursucul” vrea să transfere un al mijlocaş de clasă. Este vorba despre Ramires de laChelsea, echipă care nu trece prin cea mai bună perioadă a existenţei clubului, iar din această cauză unii jucători doresc să părăsească echipa, printre care şi Pedro. Suma de transfer va fi de aproximativ 25 de milioane de euro.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a confirmat două amicale pentru naţionala României în cantonamentul din Turcia, cu Torpedo Kutaisi (Georgia), pe 30 ianuarie, şi cu Zimbru Chişinău (Republica Moldova), pe 2 februarie. Andrei Ivan, atacantul echipei CSU Craiova, a declarat, la sosirea în cantonamentul naţionalei din Turcia, că este mândru să fie convocat la lot.

Lucian Sânmărtean a marcat un gol şi a reuşit două pase decisive în victoria echipei Al Ittihad, scor 4-0, cu Al Riyadh, în 16-imile de finală ale Cupei Regelui din Arabia Saudită. Al Ittihad, echipa antrenată de Victor Piţurcă, a câştigat primul meci oficial din 2016, scor 4-0, cu Al Riyadh, în 16-imile Cupei Regelui din Arabia Saudită. Lucian Sânmărtean (35 de ani) a marcat un gol şi a dat două pase decisive în această partidă.

Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), favorită 1, a pierdut în trei seturi, 6-7 (5), 7-6 (2), 4-6, în faţa cuplului francez Adrian Mannarino/Lucas Pouille, în sferturile de finală ale probei de dublu masculin de la Australian Open, informează site-ul oficial al competiţiei. Francezii au trecut de Roger şi Tecău după două ore şi 20 de minute de joc. Tecău şi Roger vor primi un premiu de 55.000 de dolari şi 360 de puncte în clasament pentru parcursul de la Australian Open, primul Grand Slam al anului.

Serena Williams s-a calificat în semifinalele turneului de simplu feminin de la Australian Open după ce a învins-o în două seturi, 6-4, 6-1, pe rusoaica Maria Şarapova. Liderul mondial a obţinut a 18-a victorie consecutivă în faţa rivalei sale, cap de serie numărul 5. Ultimul succes al Şarapovei (28 de ani) contra jucătoarei din Statele Unite a fost înregistrat acum aproape 12 ani, în 2004, în finala de la Wimbledon.

Iaşiul bate pasul pe loc în privinţa transferurilor. Deşi s-a renunţat la trei jucători, Dantas, Grigorie şi Liviu Ganea, oficialii din Copou nu au reuşit încă să acopere posturile deficitare. Dat la un moment dat ca şi transferat la CSMS, Julius Wobay, jucător pe care antrenorul Nicolo Napoli şi-l dorea în lot, nu va mai ajunge la Iaşi.

Campionatul European de handbal masculin a intrat în ultima săptămână de competiţie, dar nu putem să nu remarcăm deja faptul că în Polonia se joacă un handbal dintr-o altă galaxie comparativ cu ce se vede de regulă prin România, faţă de ce ”partitură” a prezentat naţionala tricoloră în ultimele campanii de calificare. În timp ce oficiali, jucători, suporteri, ziarişti trăiesc cu regretele unei noi calificări ratate, naţiunile majore, cele care dictează ritmul în handbalul masculin, au timp şi de calcule, se gândesc la Jocurile Olimpice, trăiesc practic prin şi pentru handbal de cea mai bună calitate.

PROGNOZA METEO
26 Ianuarie 2016

Vremea se va încãlzi, iar valorile termice se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Temperatura maximã va fi de 2…3 grade, iar cea minimã de -6…-4 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri la începutul intervalului când vor fi condiții reduse de ninsoare slabã și din nou noaptea când este posibil sã se formeze ceațã. Vântul va sufla slab și moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *