Stiri pe scurt 26 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  26  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   26  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 26 februarie. In anul 1993,a fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural „World Trade Center” cunoscut şi sub numele de „Gemenii”, una dintre cele mai înalte clădiri din lume (410 m.), imagine-simbol a oraşului New York; la 11 septembrie 2001, turnurile clădirii s-au prăbuşit în urma impactului cu două avioane deturnate, moment considerat de analiştii politici drept începutul unei noi ere în politica mondială.

Turiştii români care îşi caută pachete de vacanţă pentru acest an ar fi de preferat să evite o parte din statele din zona Orientului Mijlociu şi Africa de Nord, precum Tunisia, Egipt sau capitala Turciei, Ankara, din cauza atentatelor teroriste. Răzvan Pascu atrage atenţia că mai există şi alte state din zonă asupra cărora planează anumite semne de întrebare referitoare la securitatea turiştilor, dar nu există interdicţii clare sau recomandări de a nu călători spre acele destinaţii.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că i-a solicitat vicepremierului Vasile Dîncu să inventarieze clădirile care sunt nefolosite de administraţia publică locală astfel încât acestea să fie utilizate de alte entităţi, şeful Executivului adăugând totodată că va cere acelaşi lucru şi pentru şcoli. Dacian Cioloş a făcut această afirmaţie în contextul în care unul dintre participanţii la „Elaborarea strategiilor de dezvoltare locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene” i-a semnalat faptul că în zona rurală sunt imobile nefolosite care aparţin administraţiei, iar grupurile de acţiune locală (GAL) nu le pot utiliza şi duc lipsă de spaţiu.

Două boli care nu au simptome clare în stadiile incipiente omoară anual peste 4.000 de femei în România. Cancerul de col uterin şi cancerul de sân sunt afecţiunile cu care sunt diagnosticate tot mai multe românce, dar a căror apariţie şi dezvoltare poate fi prevenită prin prezentarea periodică la un control ginecologic şi testarea Babeş-Papanicolau. Prevenţia reprezintă, de fapt, totalitatea testelor pe care le facem cu scopul de a diagnostica leziuni precanceroase.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că lumea actuală se confruntă cu ameninţări din toate direcţiile, menţionând că la Est există o Rusie „revanşardă”, care destabilizează securitatea europeană. Potrivit acestuia, în conformitate cu doctrina militară a Federaţiei Ruse, elaborată în 2014, Kremlinul evidenţiază NATO drept “principalul pericol militar extern”, susţinând că amplasarea şi dislocarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice, cum este cazul celui de la Deveselu, ar submina stabilitatea globală.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) contrazice datele prezentate de ASF potrivit cărora preţurile poliţelor RCA pentru autoutilitare sau autocamioane au crescut în ianuarie cu 46%, precizând că au prezentat ASF sute de poliţe cu tarife dublate sau triplate. Reprezenţantii transportatorilor cer astfel preşedintelui ASF să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor şi „să nu mai manipuleze opinia public”.

Ion Iliescu a revenit, asupra declaraţiei sale potrivit căreia „în loc să stăm să tot plângem morţii” Revoluţiei mai bine „tragem concluziile politice adecvate”, susţinând că regretă faptul că „o exprimare elipitică poate suna a indiferenţă faţă de suferinţa rudelor celor morţi în acele zile”. Iliescu a mai spus că afirmaţiile sale au fost făcute, la sfârşitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, fiind întrebat de jrunalişti despre intenţia redeschiderii dosarului ”Revoluţia din decembrie”, şi despre decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Cei trei bărbaţii suspectaţi că i-au spart casa bodyguardului de la clubul Colectiv, Florin Cristian Popescu, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Judecătoriei Sectorului 4. De asemenea, poliţiştii au precizat că „în urma investigaţiilor efectuate a rezultat faptul că bănuiţii, cunoscând faptul că proprietarul apartamentului se afla internat în spital, au pătruns prin efracţie în locuinţă.Din cauza stării precare de sănătate a victimei şi ulterior decesului acesteia, aceasta nu a putut fi audiată”.

O tânără de 26 de ani a murit, după ce a căzut cu maşina în râul Dâmboviţa, în apropiere de Târgul Vitan din Capitală. La faţa locului am găsit autoturismul răsturnat pe plafon şi în interior scafandii au identificat victima în vârstă de 26 de ani, blocată în autourism şi în stare de inconştienţă. A fost preluată de echipajul SMURD în vederea aplăcării manevrelor de resuscitare, însă la scurt timp au declarat decesul acesteia. Scafandrii au continuat verificarea zonei respective pentru căutarea altor posibile victime, până în aceste moment nefiind identificate alte persoane. Intervenţia a fost dificilă pentru că autoturismul era răsturnat pe plafon, în rest căutarea s-a făcut cu destulă uşurinţă pentru că apa nu are o adâncime foarte mare”, a declarat Daniel Vasile.

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile avansând cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%. În ianuarie anul trecut, execuţia bugetară a fost pe plus cu 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 20,4 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB. Acestea s-au majorat cu 11,1% faţă de ianuarie 2015, înregistrându-se creşteri de 48% la încasările din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA şi de 11,1% la contribuţii de asigurări sociale. Cheltuielile au însumat 15,6 miliarde lei, în urcare cu 8,7% şi cu un punct procentual ca pondere în PIB.

Angajaţii RATB organizează un protest prin care vor încerca să atragă atenţia autorităţilor cu privire la neregulile sesizate în cadrul Regiei. Angajaţii RATB vor protesta vineri în faţa Autobazei Militari din Bucureşti, încercând să atragă atenţia autorităţilor cu privire la problemele cu care se confruntă Regia. Nemulţumirile angajaţilor se numără managmentul neperformant inpus de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, subfinanţarea RATB, furturile şi distrugerile din RATB sau accidentele de muncă despre care sindicaliştii susţin că sunt ascunse.

Jennifer Lawrence, nominalizată la categoria „cea mai bună actriţă” la premiile Oscar 2016, pentru rolul din pelicula „Joy”, este cea mai bine plătită din lista nominalizaţilor, urmată de Leonardo DiCaprio, nominalizat la categoria „cel mai bun actor”, pentru „The Revenant”. Actriţa Jennifer Lawrence a câştigat 50 de milioane de dolari între iunie 2014 şi iunie 2015 şi a fost desemnată de publicaţia financiară Forbes cel mai bine plătit artist din lista nominalizaţilor de la premiile Oscar 2016. Actriţa americană a scris un text anul trecut în care declara că a fost plătită mai puţin decât vedetele alături de care a jucat în „American Hustle”.

Pe poziţia a doua, în topul realizat de Forbes, este Leonardo DiCaprio, care a câştigat 29 de milioane de dolari. Matt Damon, rivalul lui DiCaprio la categoria „cel mai bun actor” pentru rolul din „The Martian”, ce se află pe locul trei în lista celor mai bine plătiţi actori din lista nominalizaţilor la premiile Oscar de anul acesta, a câştigat 25 de milioane de dolari. Ceilalţi actori nominalizaţi la Oscar,inclusiv rivalele lui Lawrence, Brie Larson, Saoirse Ronan, Charlotte Rampling şi Cate Blanchett,nu se găsesc în lista realizată de publicaţia Forbes.

Cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din UE, excepţie făcând Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru, însă Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE. În rândul celor 21 de ţări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia şi România sunt prezente cu câte cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia şi Franţa cu câte una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei.

Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat, care utilizează date din 2014. În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%. Singura regiune a României care trece de media UE este Bucureşti-Ilfov, cu 129%. Uşor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest – cu 58%, precum şi Centru – cu 52%.

Veniturile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au scăzut anul trecut cu 1,2%, la 601,7 milioane de euro, în timp ce divizia de telefonie mobilă, Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România), a consemnat un declin de 0,2%, cu venituri totale de 438,5 milioane euro. Nivelul veniturilor Telekom Romania Communications reflectă în principal scăderea continuă a segmentului de voce fixă generată de tendinţa de înlocuire a serviciilor fixe cu cele mobile, cu venituri aferente mai mici cu 17% la finalul lui 2015 versus perioada similară din 2014.

Un turist ucrainean, în vârstă de 35 de ani, este căutat de salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş şi Braşov, după ce a dispărut de la un refugiu din masivul Piatra Craiului, joi dimineaţa, dispariţia lui fiind anunţată de către prietenii lui după nouă ore. Şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, a precizat,că sunt şanse mici ca turistul să fie găsit în viaţă după ce a petrecut toată noaptea în ger. Nu este exclusă varianta ca bărbatul să fi alunecat într-o râpă. El a menţionat că a fost solicitat şi ajutorul unui elicopter SMURD pentru a survola zona şi pentru a interveni în caz de nevoie.

Managerul spitalului „Marie Curie”, Daniel Buzatu a declarat, că încă un copil internat cu sindrm hemolitic uremic va fi externat. Buzatu a spus că în cursul zilei un alt copil diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic va fi externat, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să alt copil să fie externat. „De ieri, nu s-a modificat situaţia. Astăzi încă un copil va fi externat şi luni, cel mai probabil, altul va pleca acasa”, a precizat managerul spitalului.

Scriitorul Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 – 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri „Frumoasele străine”. Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena, în cadrul unor evenimente literare la care vor participa, de asemenea, traducătorul volumului, Ernest Wichner, şi scriitoarea Dana Grigorcea, informează Institutul Cultural Român.

Gigantul IT Google a început promovarea unui sistem de articole în format web de tip AMP (sistem accelerat de accesare a paginilor mobile), prin care conţinutul vizualizat de pe dispozitive mobile va fi încărcat mult mai rapid, iniţiativa fiind susţinută de agenţiile de presă. O mare parte a celor mai mari agenţii de presă susţin iniţiativa Google. Astfel, gigantul IT a început promovarea unui sistem de articole în format web prin care paginile accesate de pe dispozitivele mobile se vor încărca mult mai rapid.

Încă 26 de persoane sunt date dispărute după ce o galerie dintr-o mină de cărbuni s-a surpat joi, în nordul Rusiei, în contextul în care bilanţul a ajuns la patru morţi. Patru persoane au murit în surparea galeriei miniere şi alte 26 sunt căutate în continuare, a precizat, vineri, un purtător de cuvânt al comisiei de investigaţie. Incidentul s-a produs joi, în regiunea Komis, din nordul Rusiei, iar la momentul producerii, 110 persoane se aflau înăuntru minei. Serviciile de intervenţie au salvat 80 de persoane aflate la suprafaţa minei.

Unsprezece deţinuţi au murit şi alţi 17 au fost răniţi după ce poliţia a lansat focuri de armă în timpul unei evadări în masă dintr-o închisoare din Papua Noua Guinee. Peste 30 de prizonieri au atacat doi paznici de la închisoarea Buimo din oraşul Lae, situat la 320 de kilometri nord de capitala statului, Port Moresby, înainte de a evada. Nu se ştie exact câţi deţinuţi au fost implicaţi în acest plan de evadare. În 2009, 73 de prizonieri au evadat din aceeaşi închisoare.

Negocierile mediate de ONU între guvernul sirian şi opoziţie, în vederea unui acord de pace, ar putea fi reluate pe 7 martie, la Geneva. ONU încearcă să medieze prima serie de negocieri în vederea soluţionării războiului civil din Siria care durează din 2011, după ce, în decembrie, Guvernul sirian şi membrii opoziţiei au semnat un acord care prevede o tranziţie politică de 18 luni în vederea stabilizării situaţiei din ţară.

ONU a eşuat în prima sa încercare de a paraşuta ajutoare sirienilor blocaţi la Deir Ezzor, iar toate cele 21 de tone de alimente au fost pierdute şi distruse. Cele mai multe dintre ajutoarele largate au fost împinse de curenţi de aer şi nu au ajuns la destinaţie, iar unele dintre paraşute nu s-au deschis, miercuri, în cadrul acestei operaţiuni. Livrarea unor ajutoare la Deir Ezzor – un oraş asediat de către jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) – reprezintă un obiectiv-cheie, în contextul în care în oraş se află aproape jumătate dintre cei 480.000 de oameni blocaţi în zone asediate în Siria, a declarat Jan Egeland, un consilier ONU.

Exerciţiul NATO Anaconda, prevăzut în Polonia în iunie, este cel mai important eveniment militar din istoria modernă a ţării, la care urmează să participe peste 27.000 de militari din 22 de ţări. Tomaszycki a subliniat că cel mai important este numărul ţărilor participante şi nu numărul militarilor. „Este mult mai important pentru noi să vedem un asemenea număr de state participante la exerciţiu decât potenţialul militar cantitativ, deoarece acest lucru arată un nivel înalt de participare politică”.

Mişcarea ultranaţionalistă ungară Jobbik susţine referendumul convocat de premierul Viktor Orban pe tema cotelor de imigranţi, încurajând cetăţenii să respingă planul Uniunii Europene. Guvernul ungar a decis să convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii imigranţilor prin cote obligatorii, propus de către Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban. Alegătorii ungari vor fi invitaţi să răspundă la întrebarea: „Vreţi să permiteţi Uniunii Europene să impună ca obligatorie mutarea unor cetăţeni care nu sunt unguri în Ungaria?”, a declarat Viktor Orban, care s-a remarcat în ultimul an printr-o serie de măsuri radicale pentru oprirea tranzitului extracomunitarilor.

Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au revelat secrete de stat, au fost eliberaţi, după trei luni de închisoare. Can Dundar şi Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost reţinuţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi că au revelat secrete de stat după ce au prezentat un material în care acuzau guvernul turc că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria. Curtea Constituţională de Justiţie a Turciei a respins aceste acuzaţii, care încalcă libertatea de exprimare a presei. Cei doi au fost eliberaţi vineri dimineaţă, după ce au petrecut 92 de zile în închisoare. Procesul lor a fost programat pentru data de 25 martie.

Milioane de iranieni sunt aşteptaţi, la urne pentru a alege noii membri ai Parlamentului şi ai Adunării Experţilor, un test pentru aliaţii preşedintelui iranian Hassan Rouhani care speră să-şi extindă influenţa. Votanţii vor trebui să aleagă 290 de parlamentari şi cei 88 de membri ai Adunării Experţilor care vor numi succesorul liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei. În alegerile se vor lupta reformiştii lui Rouhani, care au reuşit anul trecut să convină asupra acordului nuclear cu marile puteri ale lumii, cu opoziţia conservatoare.

Un avion de mici dimensiuni cu 11 pasageri la bord, care efectua o cursă internă, s-a prăbuşit, vineri, în vestul statului Nepal, fiind al doilea accident de acest tip într-o săptămână din ţară. Avionul aparţinea companiei Kasthamandap Airlines şi efectua o cursă pe ruta Nepalgunj-Jumla. Potrivit unui oficial al guvernului, Padamlal Lamichane, avionul ar fi întâmpinat probleme tehnice, încercând să aterizeze de urgenţă pe un câmp deschis dintr-o regiune montană. Aeronava s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Tikha, situată la 400 de kilometri nord de capitala statului, Kathamandu. Cel puţin o persoană a murit.

Iran propune companiilor din Europa plata livrărilor de petrol în produse petroliere rafinate, întrucât unii clienţi ai Teheranului au încă probleme la procesarea plăţilor bancare, chiar dacă sancţiunile impuse din cauza programului nuclear al ţării au fost ridicate. Compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) recurge la acest tip de schimburi, întrucât unele restricţii financiare generate de SUA pun încă piedici relaţiilor comerciale, au declarat mai mulţi oficiali iranieni pentru Bloomberg.

Grecia a refuzat,solicitarea ministrului austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, de a efectua o vizită în Atena pentru a discuta pe fondul tensiunilor greco-austriace, la o zi după ce ambasadorul grec din Viena a fost chemat în ţară. Ministerul grec de Externe i-a solicitat ambasadorului grec în Viena, Chryssoula Aliferi, să se întoarcă în ţară pentru a participa la consultările care vizează decizia Austriei de a exclude Grecia din cadrului unui summit pe tema migraţiei.

Din vara anului 2015, primăria din Beirut nu a semnat un contract de colaborare cu nicio companie de colectare a gunoiului, astfel că străzile au fost luate cu asalt de deşeuri. Străzile capitalei Libanului sunt invadate de saci de resturi menajere, iar la periferia oraşului s-au strâns în timp aproximativ 2 milioane de tone de gunoi. Luând în considerare mirosul stringent şi neplăcut, această situaţie poate cauza grave afecţiuni în rândul cetăţenilor, mai ales odată cu încălzirea vremii, informează CNN prin intermediul unui material video ce arată gravitatea situaţiei. De altfel, corespondentul CNN în zonă a declarat că, în ciuda faptului că locuieşte la etajul 9, mirosul este de cele mai multe ori de nesuportat. Localnicii au iniţiat câteva proteste, dar toate s-au soldat cu un eşec, degenerând în conflicte între cetăţeni şi forţele de ordine.

Procurorul general al Republicii Moldova şi-a anunţat demisia vineri, la o zi după ce Parlamentul a adoptat unele măsuri în vederea unei eficientizări a activităţii procuraturii. Parlamentarii moldoveni au adoptat joi o reformă prin care organismul de luptă împotriva corupţiei se uneşte cu o agenţie însărcinată cu cazuri speciale, în cadrul unei reforme judiciare promise de către Guvern.

SPORT

Chiar înaintea meciului cu Gyor, în Liga Campionilor la handbal feminin, CSM Bucureşti a semnat un contract important de sponsorizare, în valoarea de 400.000 de euro, cu Electromontaj SA. Acesta este al doilea contract de sponsorizare semnat de campioana României în acest sezon, după cel cu Diangi, în valoare de 250.000 de euro. CSM Bucureşti a dat un semnal puternic în privinţa viitorului apropiat, faptul că devine unul dintre „jucătorii” importanţi în handbalul feminin şi la nivel continental. Pe lângă bugetul asigurat de autorităţile locale, formaţia din Capitală a început să convingă şi sponsori privaţi să se alăture clubului. Astfel, campioana României a ajuns deja la 650.000 de euro atraşi numai din contracte de sponsorizare, dar voi mai veni şi alţi parteneri în perioada următoare, după cum au anunţat oficialii clubului.

Pentru prima dată, Gabi Szabo a vorbit despre ciocnirea cu atletul Kofi Amoah Prah, într-un episod care a rămas în istoria atletismului mondial. S-a întâmplat în 2001, în timpul unui concurs în sală organizat în Stuttgart. Faza în care Kofi Amoah Prah a loveşte din plin pe Gabi Szabo a făcut înconjurul lumii şi a rămas o scenă memorabilă în istoria atletismului românesc. Atleta română îşi terminase cursa şi se retrăgea lângă echipa sa. În drumul spre vestiare, a traversat pista de sărituri în lungime, acolo unde Kofi Amoah Prah se pregătea să sară.

Tenisul feminin continuă să înregistreze reacţii dure, la finalul unei luni în care principalele protagoniste,jucătoarele de Top 20,au lăsat impresia că păcălesc sportul, fie prin retrageri de ultim moment, fie prin evoluţii palide. Fost număr cinci mondial la simplu, câştigătoare a tuturor celor patru titluri de Mare Şlem în probele de dublu, Daniela Hantuchova a dat un verdict dur în ceea ce priveşte sportul care i-a adus numeroase satisfacţii: „Inteligenţa în jocul de tenis dispare”.

De la ora 14:00 are loc tragerea la sorţi a optimilor Europa League. Echipele calificate: Fenerbahce, Sparta Praga, Lazio, Leverkusen, Liverpool, Valencia, Şahtior, Bilbao, FC Basel, Dortmund, Manchester Unted, Sevilla, Tottenham, Anderlecht şi Braga (a jucat miercuri). În această fază nu există capi de serie şi nu există restricţii de ţară. Ceea ce înseamnă că putem vedea un duel Dotmund – United încă din optimi. Fenerbahce şi-a asigurat un loc în optimile Europa League, cu 3-1 la general, în faţa lui Lokomotiv Moscova. Valencia s-a impus cu 10-0 la general în faţa lui Rapid Viena, un rezultat care ne asigură două locuri în preliminariile Ligii Campionilor peste două sezoane. Dacă Rapid ar fi învins, Austria ne depăşea în clasamentul coeficienţilor.

Radu Ştefan a reuşit o pasă de gol, din care Klose a făcut 3-1 în meciul Lazio – Galatasaray 3-1
Tătăruşanu a fost titular în Tottenham – Fiorentina 3-0. Din păcate, toscanii au ratat calificarea în optimile Europa League, cu scorul general de 1-3. Nici Chiricheş n-a mers mai departe. Titular cu Villarrel, n-a reuşit să întoarcă rezultatul din tur, când spaniolii s-au impus cu 1-0. Manchester United s-a calificat în optimi, însă a avut mult de tras cu danezii de la Midtjylland. Van Gaal a avut insa 13 accidentati pentru acest meci si a fost nevoit sa apeleze la jucatori de la echipa de tineret. FC Basel – Saint Etienne a fost unul dintre cele mai dramatice meciuri. Francezii s-au impus cu 3-2 în tur, pe teren propriu, dar în retur au fost conduşi până în minutul 90. Saint Etienne a egalat în minutul 90 şi era calificată, însă Basel a mai marcat o dată, în prelungiri, şi s-a calificat.

Naţionala de rugby a României întâlneşte sâmbătă, 27 februarie, Rusia, în cel de-al treilea meci al Cupei Europene a Naţiunilor. Meciul care are loc la Iaşi, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, de la ora 14:00, va fi transmis în direct de Dolce Sport 1 şi rugbytv.ro. Staff-ul tehnic al echipei, format din Lynn Howells, Marius Tincu si Rob Moffat, a stabilit echipa care va intra pe teren.

Faţă de echipa care a întâlnit Spania, la Madrid (scor 21-18 pentru România), s-au produs cinci modificări în Primul XV. În prima linie revine Horaţiu Pungea, aflat la primul meci pentru România după Cupa Mondiala din Anglia din 2015, iar în linia a treia s-a întors Viorel Lucaci. O modificare importantă a avut loc la mijlocul echipei, Valentin Calafeteanu urmând să facă pereche cu Jody Rose, aflat la cel de-al doilea meci pentru România. În plus, pentru acest meci s-a refăcut şi Mădălin Lemnaru, accidentat după partida cu Portugalia, de la Cluj.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), la care participă cinci candidaţi, au loc, în cadrul unui Congres extraordinar, care va avea loc la Zurich. Cei cinci candidaţi care vor participa la alegerile pentru funcţia de preşedinte FIFA sunt:Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Tokyo Sexwale.

Raul Rusescu este, alături de Florin Andone, cel mai în formă atacant român. Fostul jucător al Stelei a început să prindă echipa în ultimele etape, la Osmalispor, şi n-a dezamăgit: a marcat în fiecare dintre ultimele trei meciuri. Rusescu se anunţă o variantă de luat în seamă pentru EURO 2016. Cariera lui Raul Rusescu a fost formată din multe suişuri şi coborâşuri. Cu evoluţii bune la Urziceni, a fost transferat de Steaua, însă a avut nevoie de ceva timp pentru a se adapta. Ba chiar Becali l-a criticat dur de câteva ori. Uşor-uşor, a reuşit să se impună însă şi a devenit golgheter în Liga 1 la finalul sezonului 2012-2013.

Gregory Tade (29 de ani) a revenit la antrenamentele Stelei, după ce a fost anunţat, în această iarnă, că nu mai face parte din lotul primei echipe. Antrenorul Stelei nu şi-a pierdut încrederea în Ciprian Marica (30 de ani). Partida Steaua – CSMS Iaşi se va disputa, sâmbătă, de la ora 20.30, în ultima etapă din sezonul regulat al Ligii 1.

Mircea Lucescu (70 de ani), antrenorul echipei Şahtior Doneţk, a declarat, după calificarea în optimile de finală ale Europa League, că participarea naţionalei României la Euro 2016 îi poate ajuta pe jucători. Şahtior s-a calificat în optimile de finală ale Europa League, după 0-0, acasă, şi 3-0, în deplasare, cu Schalke 04. Tehnicianul Şahtiorului crede că Marius Şumudică, care poate fi suspendat din cauza pariurilor, nu ar trebui pedepsit.

Conducerea lui Ludogoreţ este nemulţumită de condiţiile financiare în care municipalitatea din Razgrad vrea să-i închirieze stadionul şi susţine că are trei variante de arene pe care echipa se poate muta. Şi campioana Bulgariei are probleme cu stadionul. Din vară, autorităţile locale din Razgrad vor să impună un nou contract de închiriere, cu care însă oficialii lui Ludogoreţ nu sunt de acord. Pe scurt, conform noului contract, Ludogoreţ trebuie să cedeze către primărie 0,5% din veniturile totale, inclusiv din transferuri, pentru a putea folosi stadionul din Razgrad. Cealaltă variantă este ca cei de la Ludogoreţ să plătească în 10 ani aproximativ nouă milioane de euro, adică suma investită în renovarea arenei.

Leicester City, revelaţia din Premier League, este gata să-i ofere un contract lui Francesco Totti, jucător intrat în conflict cu Luciano Spalletti. Francesco Totti ar putea îmbrăca un alt tricou decât cel al lui AS Roma, pentru prima dată în aproape 24 de ani ca jucător profesionist. Ajuns la 39 de ani, legendarul atacant italian a intrat în conflict cu Luciano Spalltetii, pe motiv că nu joacă mai des. Totti l-a acuzat pe Spalletti că ar dori să-i încheie cariera mai devreme decât îşi doreşte el.

Prelungirea contractului lui Neymar cu FC Barcelona s-a transformat într-o telenovelă. Tatăl jucătorului susţine că nu a semnat niciun contract, deşi ESPN Brazilia a anunţat ieri că Neymar şi-a pus semnătura pe o înţelegere valabilă cinci ani. Neymar mare are contract cu FC Barcelona încă doi ani şi tatăl jucătorului, care-i este şi impresar, vrea să scoată cât mai mulţi bani din conturile catalanilor, pentru salariul fiului său. Curtat de mai multe cluburi importante din Europa, Barcelona vrea să-i prelungească înţelegerea pentru încă cinci ani. În prezent, internaţionalul brazilian are un salariu de 8,8 milioane de euro, însă tatăl acestuia îşi doreşte în noul contract o remuneraţie cât mai apropiată de cea a lui Messi, care câştigă în jur de 20 de milioane de euro pe sezon.

Clubul de fotbal CFR Cluj a emis, joi, un comunicat oficial în care precizează că nu înregistrează nicio datorie către jucători sau cluburi începând cu data de 4 februarie 2015. Oficialii CFR Cluj au subliniat faptul că datoriile pentru care au fost sancţionaţi din nou cu deducerea celor 4 puncte sunt exclusiv datorii anterioare datei de 4 februarie 2015 şi care nu pot fi achitate decât prin planul de reorganizare.

Steliano Filip (21 de ani) rămâne la Dinamo, după ce Ionuţ Negoiţă a refuzat oferta venită din Rusia, de la Dinamo Moscova. Fundaşul stânga, unul dintre cei mai buni jucători ai „câinilor” în actualul sezon a căzut în dizgraţia lui Mircea Rednic, după ce a criticat public decizia antrenorului din Ştefan cel Mare de a-i acorda banderola de căpitan lui Paul Anton. În condiţiile în care ambii au căzut de acord asupra despărţirii, plecarea tânărului fotbalist în Rusia părea iminentă. Dinamo Moscova şi CSKA Moscova şi-au manifestat interesul pentru Filip, iar zvonurile apărute în presă au indicat o ofertă de 1,3 milioane de euro din partea fostei echipe a lui Dan Petrescu.

Cosmin Contra (40 de ani) a dezvăluit că a fost la un pas de revenirea în Primera Division, dar Granada, echipa care l-a dorit, a ales să meargă pe mâna altui antrenor. Experienţa nereuşită în China, la Guanghzou R&F, unde a rezistat doar şase luni, nu i-a afectat prea mult cota lui Cosmin Contra în fotbalul spaniol. Fost antrenor la Getafe, echipă pentru care a şi jucat, „Guriţă” a fost ofertat din nou de o echipă din Primera Division, dar discuţiile nu au dus la un final fericit pentru antrenorul român. De asemenea, fostul fundaş dreapta al echipei naţionale a negat zvonurile conform cărora s-ar fi aflat pe lista posibililor înlocuitori ai lui Costel Gâlcă pe banca lui Espanyol Barcelona.

Turneul de categorie Premier 5 de la Doha a pierdut, în faza sferturilor de finală, şi a treia dintre primele patru favorite la trofeu. Spaniola Garbine Muguruza (5 WTA) a fost învinsă la capătul unui meci foarte spectaculos, de două ore şi 23 de minute de joc, de nemţoaica Andrea Petkovic (27 WTA), scor 1-6, 7-5, 2-6. Chiar dacă Petkovic a câştigat mult mai clar cele două seturi care au încadrat manşa ce i-a revenit ibericei, statistica a înregistrat câte 29 de lovituri câştigătoare pentru fiecare dintre jucătoare. Reprezentanta Germaniei a avut jocul mai îngrijit, cu 22 de erori neforţate mai puţin, susţinut şi de un procentaj la prima minge mai consistent – 67%, faţă de 56% pentru Garbine.

PROGNOZA METEO
26 Februarie 2016

Valorile termice, în creștere fațã de cele din intervalul precedent, vor fi mai ridicate decât în mod normal la sfârșitul lunii februarie. Cerul va avea înnorãri și temporar va ploua, în general slab, pe arii relativ extinse în vestul, centrul și nordul țãrii și local în rest. La munte și izolat în Maramureș și nordul Moldovei, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului, Moldova, Bãrãgan și Dobrogea, precum și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 7 grade. În zonele joase de relief, cu precãdere din sud-estul teritoriului, pe arii restrânse va fi ceațã.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri, dar numai trecãtor vor fi condiții sã plouã slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 3 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *