Stiri pe scurt 26 August 2016

Stiri pe scurt 26 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  26 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 26 august. La data de 26 august 1910, s-a născut, la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice ”Surorile carităţii”, cu sediul la Calcutta. A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5 septembrie 1997).

CUTREMURUL din Italia. Un copil de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat, decesul, în urma cutremurelor, micuţul fiind găsit, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti. Preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Elisei” din Fermo a declarat că micuţul de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat decesul, în urma cutremurelor din centrul Italiei.

Întrebat despre tatăl copilului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informaţii despre acesta. MAE a informat că medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea celor 5 răniţi este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol. De asemenea, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente. Oraşele cel mai grav afectate de seisme sunt: Amatrice, Arquata, Accumoli şi Pescara del Tronto. Acestea sunt de obicei slab populate, dar în sezonul estival sunt pline de turişti, de aceea numărul persoanelor dispărute este greu de prognozat.

O tânără din Sinaia care munceşte în Rieti spune că în centrul Italiei, unde au avut loc cutremurele, „coşmarul nu se mai termină”. „Orice mişcare, orice sunet .. rămân blocată, mă ia tremuratul. În stradă vezi numai ambulanţe, carabinieri şi sute de elicoptere”. Ana Maria Rotaru este o tânără de 30 de ani din Sinaia, mama unui copil, care a plecat în Italia pentru un trai mai bun, iar de trei ani munceşte în Rieti. Ea povesteşte că dormea în momentul în care s-a produs primul cutremur. Apoi, tânăra a mers la bătrâna cu care locuieşte: “Am ţinut-o de mână, sperând şi rugându-mă la Dumnezeu să se termine cu bine”.

Ea adaugă că înainte de cutremur a trăit momente stranii, ca şi când ar fi existat semne care prevesteau că se va întâmpla ceva rău. Întrebată dacă are de gând să se întoarcă în România, de frica altor cutremure, Ana Maria Rotaru a spus că intenţionează să rămână în Italia pentru că nu vrea să renunţe. Noul bilanţ al victimelor cutremurului din Italia a ajuns la 267 de morţi şi aproximativ 400 de răniţi, potrivit Serviciul italian al Protecţiei Civile, citat de site-ul affaritaliani.it.

Anul şcolar 2016-2017 începe luni, 12 septembrie, are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în Semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi Semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017). Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 – 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie – 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Absolvenţii clasei a XII-a care s-au înscris la a doua sesiune de Bacalaureat de anul acesta vor susţine, astazi proba la alegere a profilului, la una din 10 materii la care pot opta. A doua sesiune a examenului de Bacalaueat 2016 se încheie cu proba la alegere, care se susţine la una din 10 materii: geografie, biologie, chimie, fizică, informatică, filosofie, logică, economie, psihologie sau sociologie. Afişarea rezultatelor se va face în data de 29 august, până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi între orele 16:00-20:00, urmând ca pe 1 septembrie să fie afişate rezultatele finale. Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 42.261 de absolvenţi de liceu, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia, 27.848 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.413

Românii din diaspora spun că nu ştiu de posibilitatea de a vota prin corespondenţă, deşi legea a fost adoptată la finalul anului trecut, sau explică faptul că nu au timp pentru procedurile considerate prea complicate de înscriere în registrul electoral. Legea votului prin corespondenţă a adus câteva inovaţii notabile. Principala prevedere, aşa cum îi spune şi numele, este posibilitatea de a vota prin corespondenţă, adică de acasă. Ce-i drept, această posibilitate este rezervată exclusiv românilor aflaţi în afara graniţelor, dar nu celor plecaţi în vacanţă, ci pentru cei cu reşedinţa sau domiciliul într-o ţară străină. Pentru a putea vota prin corespondenţă, un român din diaspora trebuie să se înscrie în Registrul electoral, adică să trimită prin poştă sau să depună personal o cerere scrisă în acest sens la misiunea diplomatică sau oficiul consular din ţara în care se află.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, că diferenţele dintre salariile din administraţia centrală şi locală trebuie reduse şi că primarii au nevoie de salarii „decente” care să le asigure o pensie mai mare, afirmând că pensiile speciale creează dezechilibre. Emil Boc a refuzat să explice ce înseamnă „salariu decent”, afirmând ca Guvernul „care guvernează în funcţie de resursele pe care le are” ar trebui să răspundă la această întrebare. Liberalul a mai spus că nu este admisibil să existe diferenţe atât de mari între salariile miniştrilor, ale deputaţilor şi cele din administraţia locală.

Boc a spus că dacă salariile ar fi mai mari şi pensiile ar creşte, criticând pensiile speciale. Întrebat dacă l-ar mai tenta funcţia de prim-ministru, în contextul în care liberalii caută un premier în perspectiva alegerilor din iarnă, Emil Boc a negat categoric. „Nici poveste, pe mine personal nu, niciodată”. Liberalii, reuniţi în cadrul Ligii Aleşilor Locali, urmează să adopte o rezoluţie prin care propun majorarea salariilor pentru primari, dar şi o creştere medie de 22% a salariilor pentru funcţionarii publici, începând cu 2017.

Trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile, transmis prin înţepătură de ţânţar, au fost confirmate în judeţul Dolj, în sezonul estival, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj anunţând că este vorba de pacienţi cu vârste cuprinse între 46 şi 63 ani. Unul dintre cazurile de infecţie neuroinvazivă cu virus West Nile în sezonul estival 2016, boală transmisă prin înţepătură de ţânţar, a fost confirmat la o femeie în vârstă de 63 ani cu domiciliul în Craiova, internată în 6 august la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova şi transferată a doua zi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Coloane de maşini s-au format, la punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad, unde se aşteaptă chiar şi o oră şi jumătate pentru a ieşi din ţară, după ce mulţi români îşi încheie concediile şi se întorc la locurile de muncă din străinătate. Poliţiştii de frontieră susţin că au luat măsuri speciale pentru a face faţă aglomeraţiei, iar vineri se lucrează pe şase benzi de ieşire din ţară. Totodată, pe sensul de intrare în ţară nu este aglomeraţie, maşinile mici aşteptând circa 20 de minute.

Pentru evitarea aglomeraţiei, Poliţia de Frontieră Arad recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa cu Ungaria. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand. În judeţul Timiş se poate trece în Ungaria pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.

Designerul de modă Sonia Rykiel, născută în mai 1930 dintr-un tată francez şi o mamă română, a murit (la vârsta de 86 de ani), în locuinţa sa din Paris, din cauza bolii Parkinson de care suferea. Rykiel, supranumită „Regina Tricotajelor”, suferea de ceva timp de boala Parkinson. Nathalie Rykiel, manager şi director artistic al firmei de modă, a declarat joi: „Mama mea a murit, în casa ei din Paris, din cauza efectelor bolii Parkinson”. Preşedintele francez Francois Hollande a considerat-o „un pionier”. Acesta spunea că Sonia Rykiel a „oferit femeilor libertate de mişcare” prin tricotajele sale în linii „relaxate”, considerate o schimbare faţă de costumele formale.

Cea mai aşteptată comedie românească a anului, „#Selfie69”, regizată de Cristina Iacob, a fost selectată să participe la prestigiosul Festival des Films du Monde de Montréal, acolo unde, de 39 de ani, elita cinematografică din Canada celebrează cele mai bune lungmetraje din întreaga lume. Comedia românească plină de adrenalină şi de sex-appeal se va afla într-o companie selectă în minunatul oraş simbol Quebec, în perioada 25 august – 5 septembrie, având privilegiul să fie urmărită alături de cele mai apreciate pelicule din 2016 din zeci de ţări. De la începutul lunii septembrie vor avea loc spectacolele de avanpremieră a filmului în mai multe oraşe, unde o parte din echipa #selfie69 va fi prezentă alături de spectatori. #selfie a primit Premiul pentru cel mai bun film la Broad Humor Film Festival (SUA) şi la Southampton International Film Festival (Marea Britanie).

Fondat în 1977, Festivalul de film de la Montréal este unul dintre cele mai vechi evenimente de profil din lume. Spre deosebire de Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (omologul său din partea vorbitoare de limbă engleză a Canadei), Festivalul de la Montréal prezintă diferite tipuri de pelicule din toată lumea şi foarte puţine filme produse la Hollywood. #Selfie69 (2016) este sequel-ul succesului de public #selfie (2014), cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 şi va fi lansat în cinematografe în 16 septembrie, distribuit de ZAZU Film. Cristina Iacob este regizoare şi scenaristă, autoarea comediei #selfie, cel mai bine vândut film românesc al anului 2014, cu cel mai mare număr de spectatori veniţi la cinema la un film de debut (102.000 de intrări în numai 20 de săptămâni).

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că va investi în construirea unui centru de sănătate complet, dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Noua clinică va funcţiona ca un spital municipal, fiind un operator de servicii medicale pentru toţi bucureştenii, şi va fi situată în zona de nord a Capitalei, pe strada Bucureşti-Târgovişte, la numărul 10. Spitalul, a cărui construire va fi finanţată integral de către Primăria Sectorului 1, va avea un principiu complet de eficientizare a actului medical, respectiv investigaţiile, diagnosticul, tratamentul şi recuperarea pacienţilor vor fi făcute în acelaşi centru medical.

România doreşte să exporte ovine în Kuweit, iar acest stat arab este interesat să importe de la parteneri români produse agroalimentare care să corespundă cerinţelor consumatorilor, respectiv produse vegetale şi lactate, cele două părţi dorind să coopereze şi în creşterea bovinelor şi acvacultură. O delegaţie din Kuwait, condusă de ministrul Lucrărilor Publice, Agriculturii şi Relaţiilor cu Parlamentul, Dr. Ali Saleh Al Omair, se află în vizită oficială în România, până pe 27 august, pentru a prospecta şi a se informa asupra sectorului agricol, dar şi pentru a găsi oportunităţi de investiţii. MADR anunţă că delegaţiei kuweitiene i s-a propus vizitarea unor unităţi de producţie-procesare lactate, procesare legume-fructe, ferme de creştere sturioni şi de creştere bovine, unităţi care sunt situate în judeţele Constanţa, Brăila, Buzău, Botoşani şi Suceava.

Actorul şi fostul wrestler profesionist Dwayne Johnson „The Rock” a fost desemnat de revista Forbes drept cel mai bine plătit actor, după ce acesta a câştigat anul trecut nu mai puţin de 64.500.000 de dolari. Dwayne Johnson se află în fruntea listei celor mai bine plătiţi actori.”The Rock” i-a depăşit pe toţi ceilalţi actori din topul realizat de revista Forbes, după ce, în acest an, actorul a câştigat 64.500.000 de dolari. Pentru Dwayne, suma înseamnă mai mult decât dublul venitului său de anul trecut. Proiectele care i-au rotunjit cel mai bine veniturile, au fost „Central Intelligence”, noul „Baywatch”, şi bineînţeles „Fast and Furious 8”.

Dwayne Johnson a devenit în ultimii ani unul dintre actorii care generează cele mai mari încasări la Hollywood, în principal graţie evoluţiei sale spectaculoase din filmele francizei „Furios şi iute”. Actorul s-a remarcat şi în alte filme de succes, precum „Mumia revine/ The Mummy Returns”, „Dă-te mare şi tare!/ Be Cool”, „Plan de joc/ The Game Plan”, „Zâna Măseluţă/ Tooth Fairy”, „Călătoria 2: Insula misterioasă/ Journey 2: The Mysterious Island”, „Trage tare şi te scoţi/ Pain & Gain”, ” G.I. Joe: Represalii/ G.I. Joe: Retaliation” şi „Hercules”.

Jackie Chan se află şi el în topul realizat de Forbes, cu un venit de 61 milioane de dolari, datorită filmelor lansate în China, în acest an, iar Matt Damon este al treilea pe listă, cu un venit de 55 milioane dolari, datorită filmului „The Martian”. Un sfert dintre actorii de pe listă sunt actori din afara Statelor Unite ale Americii. Shahrukh Khan, actorul indian de la Bollywood, se numără şi el pe listă, după ce a câştigat 33 de milioane de dolari, anul acesta. Jennifer Lawrence a condus lista celor mai bine platite actriţe, pentru al doilea an consecutiv. Filmele care i-au adus lui Lawrence venituri masive au fost „Hunger Games”, partea a 2-a de la „Mockingjay” şi „Passagers”, care urmează apară. Doar patru actriţe au câştigat mai mult de 20 milioane de dolari, anul acesta, iar acestea sunt Lawrence, Melissa McCarthy, Scarlett Johansson şi Jennifer Aniston.

Poliţiştii de frontieră au prins, în noaptea de joi spre vineri, 27 de migranţi sirieni şi un irakian, în timp ce încercau să intre ilegal în România, pe jos, din Serbia, câteva ore mai târziu fiind depistată şi o posibilă călăuză, un sârb reţinut după ce oamenii legii au tras un foc de armă. Grupul era format din 28 de persoane, 26 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 ani, şi doi copii, cu vârste cuprinse între 10 luni şi 3 ani. Din primele declaraţii şi din documentele descoperite asupra adulţilor, a rezultat că 27 dintre aceştia sunt cetăţeni sirieni, iar unul irakian. De asemenea, s-a stabilit că bărbatul reţinut câteva ore mai târziu este cetăţean sârb, acesta fiind cercetat pentru a se stabili dacă este implicat în călăuzirea grupului de migranţi.

Câteva ore mai târziu, poliţiştii au observat un bărbat care se îndrepta spre frontiera cu Serbia, pe acelaşi traseu urmat de grupul de migranţi. Poliţiştii de frontieră l-au somat pe acesta, însă bărbatul nu s-a oprit, încercând să fugă spre Serbia, astfel că pentru reţinerea sa poliţiştii au folosit armamentul din dotare, trăgând un foc de armă în plan vertical. Autorităţile de frontieră române le-au contactat pe cele sârbe pentru derularea în comun a cercetărilor şi punerea în aplicare a acordului de readmisie. De asemenea, dispozitivul de supraveghere a frontierei a fost întărit, conform planului comun de acţiune pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale.

Sute de persoane au participat, în centrul Craiovei, la Parada Păpuşilor, în deschiderea Festivalului Puppets Occupy Street, ce se va desfăşura, până pe 1 octombrie, în organizarea Teatrului “Colibri” şi Primăriei. Festivalul Puppets Occupy Street se află la cea de-a treia ediţie, tema din acest an fiind focul. Evenimentul este organizat de Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri” şi Primăria Craiova, sute de spectacole stradale urmând să se desfăşoare pe străzile Băniei. Parada Păpuşilor s-a desfăşurat, pe strada Alexandru Ioan Cuza, din centrul oraşului, sute de oameni, copii şi adulţi, însoţind carele alegorice pe traseu, până în Piaţa „Mihai Viteazul”, acolo unde, apoi, a avut loc un spectacol de muzică.Copii au fost cei mai încântanţi de spectacolul stradal. Festivalul se va desfăşura până pe 1 octombrie. În fiecare zi vor fi organizate spectacole de teatru, dar şi spectacole interactive pentru copii. Festivalul se va încheia tot cu o paradă a păpuşilor, dar şi cu o prezentare de modă.

Chefi din Italia şi bucătari italieni din întreaga lume se folosesc de talentul lor şi de specialităţile din Amatrice pentru a strânge bani pentru victimele cutremurului. Oraşul Amatrice din Italia, distrus de puternicul seism de miercuri, în urma căruia peste 240 de oameni au murit, se pregătea pentru a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all’amatriciana, cel mai aşteptat şi pregătit în detaliu eveniment al anului. Înainte de cutremurul devastator, Amatrice era cunoscut pentru spaghetti all’Amatriciana, spaghete cu sos de tomate şi bucăţi de carne de porc, ulei de măsline, vin alb, chili şi brânză pecorino. Mai mult de 600 de restaurante au pus în meniul lor acest fel de spaghete pentru a dona 2 euro la Crucea Roşie pentru fiecare porţie servită, într-o campanie organizată de Paul Bell, un blogger din Roma care îi ajuta să se organizeze. Spaghete all’amatriciana au fost inventate în 1700 şi pentru că au devenit populare, oraşul ţinea în fiecare an un festival în onoarea lor.

Chiar înaintea cutremurului, Amatrice se pregătea de sărbătoare. În acest weekend, urma să aibă loc a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all’amatriciana, care era şi unul dintre motivele pentru care în oraş se aflau mulţi turişti.Oraşul Amatrice, bijuterie medievală a Italiei, era celebru pentru pitorescul mediu rural italian, dar şi pentru unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din lume – pastele all’amatriciana.Miercuri dimineaţa, primarul din Amatrice a declarat în faţa presei locale: „Oraşul nu mai este”. Turnul cu ceas, din secolul 13, blocat la ora 03:36 a.m, exact momentul în care a avut loc cutremurul, şi câteva ziduri pe care se mai zăresc urme ale afişelor festivalului sunt tot ce a mai rămas în picioare.

Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezintă una dintre cele mai de preţ moşteniri, pe care nu au ezitat niciodată să o apere. Inclusiv în 2015, când unul dintre cei mai cunoscuţi chefi ai Italiei, Carlo Cracco, a dezvăluit într-o emisiune televizată, la o oră de mare audienţă, secretul pastelor all’amatriciana: usturoiul sotat. La scurt timp, celebrul bucătar a fost ridiculizat de către locuitorii oraşului, pe Facebook, aceştia amintindu-i că pasta all’amatriciana înseamnă doar şase ingrediente şi nimic mai mult: guanciale, pecorino, chili, piper, vin alb şi roşii din San Marzano. Să înlocuieşti un ingredient cu un altul va schimba nu doar gustul preparatului, ci şi istoria sa. Să foloseşti usturoi sau ceapă în amatriciana înseamnă să ignori o tradiţie de peste 1000 de ani, transmisă şi preţuită din generaţie în generaţie, declara pe atunci unul dintre oficialii oraşului. Cracco şi-a cerut public scuze pentru gafa pe care a făcut-o.

În perioada 29 august – 4 septembrie 2016, la Abrud va avea loc a doua ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie organizată de Primăria oraşului Abrud. Initiator şi coordonator proiect: pictorul şi graficianul Cristina Gloria Oprişa. În acest an participă artiştii: Dan Ioan Cîrjoi – pictor (Deva); Dorina Cioplea – pictor (Târgu Jiu – redactor AgenţiadeCarte.ro); Tudor Frâncu – pictor (Beiuş); dr. prof. Dorel Găină – artist fotograf (Cluj Napoca); Stefan Gnandt – pictor, grafician (Germania); Ovidiu Haţeganu – pictor-sticlar (Satu Mare); Maria Olteanu – pictor (Satu Mare); Angela Szabo – pictor (Oradea); Kalman Sztrharszky – artist fotograf (Simeria); Segiu Zancu – pictor (Paris); Ovidiu Munteanu – artist fotograf (corespondent TVR).

Anul trecut, la prima ediţie a taberei, au participat 12 artişti din ţară şi din străinătate: Marius Coman – Sibiu, Dan Cârjoi şi Mugurel E. Manea – Deva, Ştefan Gnandt – Germania/Ungaria, Dorel Găină – Cluj Napoca, Marilena Ghiorghiţă şi Mihaela Laslo – Ploieşti, Marta Mekker S. – Germania, Ovidiu Munteanu şi Kalman Sztrharszky – Simeria, iar din Satu Mare au sosit Maria Olteanu şi Cristina Gloria Oprişa – coordonatorul taberei. Cristina Gloria Oprişa, coordonatorul proiectului, s-a născut la Abrud, judeţul Alba, în 20 mai 1954, şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1976.

Leo DiCaprio s-a retras brusc: nu mai găzduieşte strângerea de fonduri pentru candidata Partidului Democrat la preşedinţia SUA, care s-ar fi desfăşurat în casa lui din Los Angeles şi unde invitaţii ar fi trebuit să achite 33.400 de dolari pe meniu. DiCaprio a invocat scuza programului prea încărcat, dar nu toată lumea este convinsă de veridicitatea ei. Mişcarea vine la câteva zile după ce publicaţia Hollywood Reporter a spus că starul şi fundaţia sa omonimă ar fi fost asociate cu un scandal în care este implicat un fond suveran din Malaezia, în acelaşi timp în care propria organizaţie a lui Hillary şi Bill Clinton este investigată.

Artileria turcă a bombardat combatanţi kurzi aflaţi în nordul Siriei, unde Ankara desfăşoară o operaţiune militară de anvergură, acuzându-i pe aceştia că nu respectă o înţelegere cu Statele Unite privind retragerea. Prin această operaţiune, Turcia urmăreşte, de asemenea, să oprească expansiunea kurdă la frontiera sa cu Siria, în timp ce Partidul Uniunii Democratice (PYD), principala miliţie kurdă din Siria, care beneficiază de susţinerea militară americană, îşi extinde teritoriul.

Trupele militare ale Guvernului de la Damasc sunt responsabile pentru două atacuri cu gaze toxice care au avut loc în Siria, fapt presupus şi confirmat de o anchetă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Există suficiente dovezi pentru a stabili că elicopterele forţelor aeriene arabo-siriene au lansat bombe care au eliberat substanţe toxice în Talemens, în anul 2014, şi în Sarmin, în 2015, ambele localităţi fiind situate în provincia Idlib. Aceste cazuri au implicat utilizarea clorului. Potrivit unui raport confidenţial, efectuat de un supraveghetor al utilizării armelor chimice la nivel global din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), se presupune că militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor „gazul de muştar” (iperita).

Ancheta s-a concentrat asupra a nouă atacuri care au avut loc în şapte zone din Siria, unde o investigaţie individuală a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a constatat deja folosirea armelor chimice în aceste sectoare. De asemenea, investigaţia a stabilit că militanţii Stat Islamic au fost „singura entitate cu abilitatea, capacitatea, motivele şi mijloacele” să folosească „gazul de muştar” în oraşul sirian Marea la data de 21 august 2015. În pofida solicitărilor din partea jurnaliştilor, Guvernul sirian nu a făcut nicio declaraţie. În urma acestei constatări, un Consiliu de securitate ONU va avea loc săptămâna următoare pentru a discuta impunerea unor sancţiuni. Secretarul general ONU Ban Ki-moon a declarat că raportul despre folosirea gazelor toxice va fi făcut public după întrunirea celor 15 membri ai Consiliului Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Autorităţile cantonale din Elveţia au propus, Guvernului federal instituirea unor criterii locale de selectare a personalului străin, în scopul limitării imigraţiei din ţările Uniunii Europene fără a exista repercusiuni asupra libertăţii de circulaţie. Planul de protejare a locurilor de muncă din Elveţia intervine în contextul negocierilor dintre Guvernul de la Berna şi Comisia Europeană pe tema limitării imigraţiei, după ce elveţienii au avut această opţiune într-un referendum desfăşurat în 2014.

Planul prezentat de cele 26 de cantoane semiautonome prevede acordarea de prioritate la angajare elveţienilor în anumite sectoare dacă imigraţia netă din UE depăşeşte nivelul din ţările membre ale Blocului comunitar. Sectoarele din Elveţia în care rata şomajului este cea mai mare sunt construcţiile, retailul şi serviciile de catering. Rămâne de văzut dacă Uniunea Europeană şi statele membre vor accepta propunerile Elveţiei.

Ministrul adjunct de Interne din Bolivia, Rodolfo Illanes, a fost ucis de mineri aflaţi în grevă după ce fusese răpit de aceştia. l a fost bătut până când a decedat. Guvernul anunţa anterior că oficialul, în vârstă de 56 de ani, fusese răpit şi că risca să fie torturat în localitatea Panduro, situată la o distanţă de 160 de kilometri de capitala La Paz. Protestele minerilor care cer schimbări legislative au cauzat mai multe blocaje rutiere în această săptămână. Aceştia susţin că au fost ţinta unor focuri de armă trase de poliţie.

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai afectate de cutremurul de miercuri, iar speranţa de a găsi supravieţuitori este din ce în ce mai mică, pe măsură ce trece timpul. Oraşele cel mai grav afectate de seisme sunt: Amatrice, Arquata, Accumoli şi Pescara del Tronto. Acestea sunt de obicei slab populate, dar în sezonul estival sunt pline de turişti, de aceea numărul persoanelor dispărute este greu de prognozat. Echipele de salvare au continuat să caute semne de viaţă, sub dărâmături, şi în cea de-a doua noapte de la producerea tragedie. Cu toate acestea, eforturile depuse de cei 5.000 de salvatori sunt îngreunate de sutele de replici seismice care au avut loc. Salvatorii au amintiti de cutremurul din 2009, când un supravieţuitor a fost scos dintre ruine la L’Aquila, după 3 zile de la producerea seismului. Atunci 300 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Exerciţiile navale ruso-chineze vor avea loc în Marea Chinei de Sud, în perioada 12-19 septembrie. Rusia şi China vor avea o serie de conferinţe în Zhanjiang, provincia Guandong din sudul Chinei, în privinţa efecturării unor exerciţii militare şi asupra stabilirii planului şi măsurilor de protejare a mijloacelor de comunicare şi oferirea de suport logistic. Flota rusă din Pacific şi cea chineză se vor concentra asupra măsurilor de asigurare a protecţiei ambarcaţiunilor navale şi susţinerea unei operaţiuni la care vor participa autovehicule de luptă ce se pot deplasa pe uscat şi prin apă în Marea Chinei de Sud.

O persoană a murit şi alte patru au fost rănite în cursul nopţii de joi spre vineri, în urma unei explozii care a avut loc la un centru sportiv din oraşul belgian Chimay. Doi dintre răniţi se află în stare gravă. Potrivit echipelor de salvare, o explozie a cărei origine nu a fost determinată a avut loc în complexul sportiv din Chimay, la ora locală 00.01, când cinci persane se aflau încă în clădire. Deocamdată, cauzele exploziei sunt necunoscute. „Clădirea nu este alimentată cu gaz din oraş”.

O maşină-capcană a explodat în faţa unei clădiri a poliţiei din oraşul Cizre situat în sud-estul Turciei, incidentul soldându-se cu mai mulţi morţi şi răniţi. Opt poliţişti au fost ucişi în deflagraţie şi cel puţin 45 de oameni au fost răniţi. Explozia a avit loc la 7.00 dimineaţa. Agenţia de stat Anadolu anunţă, citând surse din cadrul securităţii, că militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan ar fi detonat maşina-capcană. Ministrul turc de Interne, Efkan Ala, a acuzat grupul de atacarea unui convoi în care se afla liderul opoziţiei din Turcia, Kemal Kilicdaroglu. În imagini postate pe reţelele de socializare pot fi văzute ruinele unei clădiri cu mai multe etaje. Nu se ştie deocamdată cine a comis atacul.

Noul bilanţ al victimelor cutremurului din Italia a ajuns la 267 de morţi şi aproximativ 400 de răniţi. Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafaţă – cu magnitudini de 6,0, 5,4 şi 4,8 grade – urmate de sute de replici. Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensităţi între 2 şi 4 grade.

Situaţiile cele mai grave sunt în comunele Amatrice, Accumoli şi Arquata del Tronto. Cutremurul iniţial a fost simţit puternic în centrul şi în sudul Italiei, până la Napoli, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma şi Napoli, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice. O altă replică a seismului, cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc vineri dimineaţa în regiunea italiană Amatrice.

SPORT

Alexandru Badea, bărbatul de 25 de ani reţinut pentru uciderea suporterului dinamovist nu face parte din galeria Stelei, aşa cum au circulat zvonurile, ci din cea a Rapidului, susţin pentru ProSport surse autorizate. Poliţia l-a reţinut imediat după decesul lui Adrian Matei, puştiul de 18 ani care a fost lovit cu o sticlă în cap în timp ce se întorcea de la meciul Steaua – Dinamo, iar apropiaţii lui Badea vorbesc despre felul în care presupusul criminal s-ar fi comportat în seara de sâmbătă. Omul care a ţinut să îşi păstreze anonimatul a susţinut pentru ProSport că Alexandru Badea a făcut parte dintr-un grup care se afla în zona conflictului în seara meciului Steaua – Dinamo. Cu privire la echipa cu care simpatizează Badea, mărturiile sunt că este fan al Rapidului.

Marius Şumudică este în al nouălea cer după ce a eliminat-o din nou pe West Ham din Europa League şi a dus-o pe Astra în faza grupelor. Giurgiuvenii aşteaptă tragerea la sorţi a grupelor Europa League pentru a-şi afla adversarele. Dincolo de ceea ce s-a întâmplat pe teren, tehnicianul Astrei s-a arătat impresionat de reacţia tehnicianului croat Slaven Bilic, care a dat dovadă de mult fair-play după meci. Antrenorul lui West Ham a intrat în vestiarul propriei echipe abia după ce toţi jucătorii Astrei au revenit de pe teren şi a ţinut să-i felicite pe fiecare în parte pentru meciul făcut la Londra. Şumi a dezvăluit că a discutat puţin cu Bilic, pe care l-a învins pentru a doua oară în doi ani, iar la final croatul i-a transmis cu umor că speră ca Astra şi West Ham să nu se mai întâlnească în cupele europene.

Astra Giurgiu s-a calificat în grupele Europa League eliminând pentru al doilea an consecutiv pe West Ham. Teixeira a marcat unicul gol al meciului câştigat de giurgiuveni la Londra. România va avea două echipe la tragerea la sorţi pentru grupele Europa League, eveniment ce va avea loc mâine de la ora 14:00. Astra Giurgiu se alătură Stelei după ce a reuşit un retur excepţional la Londra, cu West Ham. Elevii lui Marius Şumudică au jucat inteligent un retur în care au avut nevoie de gol, au început cu presiune pe adversar, cu presing avansat, însă au cedat iniţiativa şi s-au mulţumit cu ieşirile pe contraatac. O mişcare care a dat roade pe finalul primei reprize, atunci când Teixeira a rămas singur cu portarul pe care l-a executat uşor, pentru un 1-0 aproape incredibil.

Forul european a confirmat, modificarea formatului de accedere în Liga Campionilor, astfel că din sezonul 2018-2019 primele patru campionate din clasamentul coeficienţilor UEFA vor avea câte patru locuri garantate în grupele celei mai importante competiţii intercluburi. UEFA a anunţat deocamdată doar faptul că primele trei ţari din clasamentul coeficienţilor vor trimite direct în grupe primele patru echipe, nu însă şi de unde vor fi repartizate respectivele locuri (e vorba de trei locuri direct în grupe în plus faţă de formatul actual).

În prezent, 22 de echipe se califică direct în grupele Champions League, celelalte 10 fiind decise în urma partidelor din preliminarii. Dacă totalul echipelor calificate direct se va menţine la 22 şi din noul ciclu Champions League (2018 – 2021), de suferit vor avea campionatele „mici”, printre care se numără şi Liga 1. UEFA a anunţat că se va modifica şi modul în care vor fi calculaţi coeficienţii europeni, unde va fi luat în calcul şi „succesul istoric”, pentru care se vor adăuga puncte suplimentare. În acest caz, Steaua ar putea fi avantajată, în calitate de deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni

UEFA a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că echipele din cele patru campionate din clasamentul coeficienţilor nu vor mai avea nevoie de runde preliminare pentru accederea în grupele Ligii Campionilor. În momentul de faţă, Spania, Germania, Anglia şi Italia ocupă primele patru poziţii în clasamentul coeficienţilor UEFA. Potrivit noului sistem de calificare, câştigătoarea Europa League va beneficia de asemenea de un loc în grupele Ligii Campionilor. Actualul format îi garantează câştigătoarei Europa League un loc în play-off. O altă modificare prevede mai mulţi bani pentru cluburile care se califică în Liga Campionilor, precum şi pentru parcursul în această competiţie.

Invitat să extragă echipele din urna a patra, fostul câştigător al competiţiei cu Real Madrid a avut un moment de ezitare după că a extras o bilă. Roberto Carlos a ţinut-o pentru câteva secunde în mână, după care a pus-o la loc şi a luat altă bilă din bol. Echipa extrasă în cele din urmă a fost Ludogoreţ Razgrad, formaţia românilor Moţi, Prepeliţă şi Keşeru, pe care a repartizat-o în Grupa A, alături de PSG, Arsenal şi FC Basel. Cum de-a lungul timpului au existat destule acuzaţii nedovedite că UEFA ar fi „aranjat” anumite trageri la sorţi din cupele europene, gestul lui Roberto Carlos a fost speculat imediat de cei care susţin astfel de teorii. „Nu era destul de caldă bila?”, s-au întrebat ironic fanii pe Twitter.

Cazul Jean Jony Alcenat e încheiat oficial pentru Steaua, după ce haitianul şi-a găsit în sfârşit o nouă echipă. Fundaşul a semnat cu gruparea portugheză Feirense, care evoluează în prima ligă. Transferat de Steaua în vara lui 2015, Alcenat a strâns doar 11 partide în tricoul vicecampioanei, după care a intrat în dizgraţia patronului Gigi Becali şi s-a încercat îndepărtarea sa. Cu un salariu lunar de aproximativ 15.000 de euro, Alcenat a refuzat în iarnă rezilierea contractului, iar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în această vară, deşi devenise clar că Steaua nu se va mai baza pe el. Fundaşul de 30 de ani s-a confruntat însă în ultimele luni cu o nouă problemă – nu a reuşit să-şi prelungească viza de şedere în România – şi în cele din urmă s-a decis să accepte oferta unui alt club.

Preşedintele COSR, Alin Petrache, a decis, conform legislaţiei în vigoare, dublarea premierilor pentru medaliaţii olimpici. De asemenea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman va oferi recompense financiare, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru locurile IV, V şi VI. Astfel, conform HG 1447/2007, medaliaţii cu aur vor primi contravaloarea a 70.000 euro, câştigătorii medaliei de argint 56.000 euro, iar pentru medalia de bronz fiecare sportiv va încasa 42.000 euro. Pentru locurile IV, V şi VI se vor primi 14.000 euro, 10.500 euro, respectiv 7.000 euro.

Antrenorii, precum şi colectivele tehnice, care au contribuit la realizarea acestor performanţe la JO vor fi de asemenea recompensaţi de către COSR, scrie siteul forului de lângă Arcul de Triumf. Sportivii care au urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic la Rio 2016 vor fi recompensati de Renault Commerciale Roumanie cu autoturisme Kadjar, cei medaliati cu argint vor primi cheile modelului Captur, in timp ce sportivii distinsi cu medalii de bronz vor primi automobile Clio.

Un suporter în vârstă de 18 de ani al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti a fost ucis după derby-ul cu Steaua Bucureşti, din etapa a 5-a din Liga 1. Fanul dinamovist ar fi fost lovit cu o sticlă în cap de către un susţinător al formaţiei rivale.Un tânăr în vârstă de 25 de ani, presupusul criminal al suporterului dinamovist mort după derby-ul cu Steaua de sâmbătă, a fost reţinut de către anchetatori, surse judiciare confirmând că bărbatul a recunoscut, în timpul audierilor, că a avut un conflict cu victima. Bărbatul, în vârstă de 25 de ani, locuieşte în zona în care a avut loc agresiunea. Presupusul autor al omorului de după derby-ul Dinamo Bucureşti-Steaua Bucureşi este agent de pază. La nivelul Poliţiei Capitalei, poliţiştii de la Serviciul Omoruri, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au deschis, miercuri seară, un dosar penal în care se investighează fapta de omor după ce un suporter dinamovist a fost ucis după derby-ul cu Steaua.

Cristiano Ronaldo, fotbalistul în vârstă de 31 de ani de la Real Madrid, a fost desemnat de UEFA, în cadrul galei de la Monte Carlo, cel mai bun jucător al Europei în sezonul trecut. Cu ocazia tragerii la sorţi a grupelor din Liga Campionilor, UEFA a desemnat cel mai bun jucătoar din Europa de sezonul trecut, ce mai bună jucătoare şi cel mai frumos gol marcat din sezonul trecut. Portughezul i-a devansat pe francezul Antoine Griezmann şi pe galezul Gareth Bale. Ronaldo primise ultima dată acest primeiu în 2014. Cea mai bună jucătoare din fotbalul european a fost desemnată Ada Hegerberg, legitimată în Franţa, Olympique Lyon. Jucătoarea 21 de ani care joacă pe postul de atacant a câştigat duelul cu Amandine Henry şi Dzesenifer Marozsan. Hegerberg a marcat 54 de goluri în 34 meciuri pentru Lyon, în sezonul trecut.

Peste 57.000 de fani West Ham au fost prezenţi pe Stadionul Olimpic din Londra pentru a asista la partidă, însă prestaţia sub aşteptări a elevilor lui Bilic i-a făcut pe câţiva dintre aceştia să uite de fotbal şi să ofere scene regretabile. În timp ce Valencia, Tore sau Kouyate alergau după egalare, doi fani ai londonezilor s-au luat la bătaie în tribune reuşind să capteze atenţia tuturor celor din jur. S-au schimbat lovituri grele, iar clipul filmat de un alt suporter al „ciocănarilor” a circulat cu repeziciune pe reţelele de socializare. Stewarzii n-au intervenit.

Unii martori susţin că fanul agresat era român. Într-o altă filmare se vede cum acelaşi suporter e lovit şi de alt fan West Ham, în timp ce doi stewarzi privesc scena fără să intervină. Fanii West Ham s-au plâns de lipsa de reacţie a stewarzilor, însă se pare că la final spectatorii implicaţi în agresiune au fost reţinuţi de forţele de ordine. Nu e clar de la ce a pornit scandalul, însă câţiva martori susţin că suporterul agresat era român şi totul a pornit după ce i-ar fi jignit pe englezi.

West Ham United a anunţat, chiar pe parcursul meciului cu Astra Giurgiu, un nou transfer. Formaţia londoneză a plătit 6,4 milioane de euro pentru aducerea elveţianului de origine portugheză Edimilson Fernandes, de la FC Sion. Mijlocaşul în vârstă de 20 de ani a semnat un contract valabil pe patru ani şi a devenit cel de-al nouălea fotbalist transferat în această vară de West Ham, după Sofiane Feghouli, Havard Nordtveit, Ashley Fletcher, Gokhan Tore, Jonathan Calleri, Edimilson Fernandes, Arthur Masuaku, Andre Ayew şi Manuel Lanzini. Lanzini a fost transferat definitiv după un prim sezon în care a evoluat sub formă de împrumut de la Al-Jazira.

Cu trei zile înainte de startul US Open, Simona Halep (5 WTA) a rememorat un moment special din cariera ei profesionistă, petrecut chiar la Flushing Meadows în urmă cu 5 ani. Halep avea doar 20 de ani şi obţinea prima victorie la Grand Slamul din SUA, în faţa unei jucătoare care a scris istorie în tenis, chinezoaica Na Li. Simona este acum una dintre marile favorite la câştigarea titlului de la US Open şi spune că performanţa reuşită în 2011, chiar dacă a fost urmată de o eliminare în turul doi (6-3, 2-6, 2-6 cu Suarez Navarro), a ajutat-o să ajungă la nivelul la care se află în prezent. Halep o învingea pe Li cu 6-2, 7-5, în primul tur, iar românca le-a explicat jurnaliştilor de la US Open cât de mult a însemnat pentru ea victoria contra fostului număr 2 mondial. Chinezoaica triumfase la Roland Garros în acel an, aşa că Simona dădea lovitura pe hardul american.

Chelsea Londra l-a transferat pe portarul portughez Eduardo, în vârstă de 33 de ani, de la Dinamo Zagreb. Eduardo a semnat un contract valabil pe un sezon cu formaţia engleză. Eduardo a jucat ultimul meci pentru Dinamo Zagreb, miercuri, când campioana en-titre a Croaţiei s-a impus cu 2-1 pe terenul echipei Red Bull Salzburg şi s-a calificat în grupele Ligii Campionilor cu scorul de 3-2 la general. Din 2014, an în care a fost transferat de la Genoa, până în prezent, Eduardo a strâns 98 de meciuri pentru Dinamo Zagreb. Noul portar al echipei Chelsea a mai activat la Beira-Mar, Vitoria Setubal, Benfica, Medipol Basaksehir şi Braga. Portarul în vârstă de 33 de ani are 35 de selecţii la prima reprezentativă a Portugaliei. De asemenea, a fost prezent şi în lotul de Euro 2016, însă nu şi-a făcut apariţia pe teren.

Ultimul grup olimpici din delegaţia care a reprezentat România la Rio de Janeiro a sosit astăzi în ţară. De la aeroport, Corina Căprioriu şi antrenorul lotului de judo, Florin Bercean, au plecat direct la CS Dinamo, de care aparţin amândoi. Motivul: o întâlnire cu ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, care a dorit să-i felicite pe sportivii şi antrenorii dinamovişti care s-au remarcat la Jocurile Olimpice. Dinamo a contribuit la obţinerea a trei medalii din totalul de cinci al României, aur la echipa feminină de spadă – Loredana Dinu, argint prin tenismanii Florin Mergea şi Horia Tecău, bronz prin cinci componente ale bărci de 8+1, în speţă Ioana Strungaru, Mădălina Bereş, Adelina Boguş.

Andreea Boghian şi Mihaela Petrila. Dinamo a punctat însă şi prin sportivii clasaţi pe locurile 4-6: Tiberiu Dolniceanu (sabie), Alin Alexuc (lupte greco-romane), Corina Căprioriu (judo), Horia Tecău (dublu mixt) şi Andrei Muntean (gimnastică). Sportivii şi antrenorii au primit, din partea conducerii ministerului, Placheta de Onoare a MAI, cea mai importantă distincţie a Ministerului Afacerilor Interne. La evenimentul organizat în sala trofeelor CS Dinamo Bucureşti au participat Elisabeta Lipă, ministru al tineretului şi sportului, George Cosac, preşedintele CS Dinamo Bucureşti, reprezentanţi ai conducerii MAI. Dinamo a avut 24 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio (cu două rezerve), 12 dintre ei aducând puncte (locurile 1-6).

Anderlecht şi Osmanlispor, echipele internaţionalilor români Alexandru Chipciu şi Raul Rusescu, au obţinut, calificarea în grupele Europa League, după ce s-au impus în dublă manşă, în faţa cehilor de la Sparta Praga, respectiv danezilor de la Midtjylland. Pentru Anderlecht, golurile au fost marcate de Youri Tielemans (22′ – penalty), Lukasz Teodorczyk (40′ – penalty) şi Michael Heylen (61′). Alexandru Chipciu a început partida ca titular şi a rămas pe teren toate cele 90 de minute, fiind păstrat de antrenorul Rene Weiler. Fostul jucător al Stelei a obţinut primul penalty, din care formaţia sa a deschis scorul. În tur, Anderlecht s-a impus, în deplasare, la Praga, scor 3-0.

Ipoteză incredibilă care vine să confirme amatorismul celor care au preluat conducerea echipei feminine de baschet CSM Târgovişte: trei jucătoare care nu au drept de joc pentru CSM, respectiv Chadijah Whtington, Chastity Reed şi Amber Jones au semnat contracte pe un sezon cu gruparea dâmboviţeană. Cele trei n-au evoluat constant în România după aplicarea deciziei BAT din aprilie 2014, aşa cum prevăd noile reglementări FIBA. Înţelegerile sunt parafate şi de agenţii baschetbalistelor, iar din partea clubului semnează Cătălin Tănase, care nu are vreo legătură contractuală cu echipa de baschet. CSM poate scăpa relativ uşor doar dacă jucătoarele îşi găsesc repede alte angajamente. Relativ uşor înseamnă fără să plătească – cu bani grei – jucătoare care nu ar putea să evolueze în LNBF, dar cu o pată imensă la capitolul imagine.

PROGNOZA METEO
26 August 2016

Vremea va fi predominant frumoasã, cu cer variabil, mai mult senin în jumãtatea de nord. Unele înnorãri și averse vor fi posibile, izolat, în extremitatea de sud-vest, iar seara și noaptea pe litoral. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare, în cursul zilei, în sud-estul țãrii și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 30 de grade, iar cele minime între 4…6 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 19…20 de grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea se va menține frumoasã, cu cer mai mult senin și vânt moderat. Temperatura maximã va fi de 27…28 de grade, iar cea minimã va fi de 15…16 grade, din nou mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *