Stiri pe scurt 25 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 25 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 octombrie. La 25 octombrie 1921, s-a născut, la Sinaia, Regele Mihai, fiu al principelui moştenitor Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al prinţesei Elena. Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen. El a domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947.

La reşedinţa privată din Elveţia, Majestatea Sa Regele Mihai I va aniversa împlinirea vârstei de 95 de ani alături de Alteţa Sa Regală Principesa Elena şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia. Pe de altă parte, în România, în perioada 20-28 octombrie, o serie de evenimente vor avea loc spre a marca aniversarea Regelui Mihai precum o piesă de teatru radiofonică scrisă de Regele Mihai şi de Regina Ana, ce va putea fi audiată la Sala Radio din Bucureşti, vernisaje de fotografie la Castelul Pelişor, ceremonii de decorare, un concert de gală, lansări de cărţi şi alte manifestaţii.

Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români. În Bucureşti, au loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. Între orele 9.00 şi 16.00 are loc Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, iar începând cu ora 18.30, are loc retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Forţelor Terestre, potrivit MAPN. La ora 19.30, va fi prezentată noua uniformă militară combat a Armatei României, la Palatul Cercului Militar Naţional.

În timp ce autorităţile sanitare susţin că aşteaptă ca serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, să fie furnizat de către Ministerul Sănătăţii, sute de bebeluşi din întreaga ţară aşteaptă, încă de la finele lunii august, să fie imunizaţi. În schimb, primesc o garanţie: că vor fi vaccinaţi de îndată ce serul va intra pe stoc. Între timp, cifrele vorbesc de la sine: vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeş şi Arad, aproape 800 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi, de la sfârşitul lunii august, împotriva tuberculozei.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, promite, în schimb, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternităţile din ţară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

Deşi părinţii bebeluşilor din Argeş s-au agitat în ultimele zile, după ce ar fi auzit că, începând cu data de 17 octombrie, vaccinul va ajunge în dispensare, s-a dovedit, în final, că nu era vorba despre vaccinul BCG, ci despre altele. 400 de bebeluşi nu au fost astfel imunizaţi la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeş au fost puse în situaţia de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face faţă solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găseşte din nou în niciun spital din judeţ.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Arad, unde aproape 400 de nou-născuţi nu au fost vaccinaţi cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârşitul lunii august. Este şi cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care nu au mai fost vaccinaţi contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul aşteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.

Deputaţii au adoptat Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice. Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să plece la promulgare. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând începând de anul viitor o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat.

Judecătorii CCR au admis excepţii la legea dării în plată şi au respins altele, a anunţat preşedintele CCR Valer Dorneanu, precizând că se poate spune că legea e parţial neconstituţională .Preşedintele CCR a mai spus că a fost admisă parţial o altă excepţie: „Am admis, de asemenea, excepţia de neconstituţionalitate şi am constatat că prevederile art. 11 teza I, raportate la art. 3, teza II, art. 4, art. 7 şi art. 8 din legea 77 sunt constituţionale în măsura în care instanţa judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii. Fac precizarea că această posibilitate nu o aveau instanţele sesizate de bănci sau de părţi şi de aici încolo instanţele de judecată vor trebui să aibă în vedere toate implicaţiile teoriei impreviziunii, şi cu privire la riscuri şi la proporţionalitate şi la celelalte aspecte”.

Una dintre cele trei adolescente rănite într-un accident produs pe DN7 în timp strângea bani pentru balul bobocilor a murit, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, poliţiştii făcând cercetări la şcoala la care învăţau fetele. Fata avea 16 ani şi era grav rănită, fiind transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinc Judeţean de Urgenţă Timişoara. Adolescenta avea politraume şi traumatism cranian, suferind două intervenţii chirurgicale pe creier. Tânăra a fost în comă de gradul IV şi a murit ca urmare a unui stop-cardio respirator. Celelalte două fete rănite în accident, cu vârste de 16 şi 17 ani, au fost externate din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a atacat în termeni duri pe Dacian Cioloş şi pe Klaus Iohannis după ce şeful Guvernului a anunţat că este de acord să fie propunerea PNL pentru un nou mandat de prim-ministru, adăugând că PSD nu va nominaliza un premier înainte de alegeri. Potrivit liderului PSD, neimplicarea în politică a premierului a fost garantată şi de Klaus Iohannis. ”S-a dovedit că au fost doi mincinoşi de la început, doi ipocriţi. Nu mă interesează că s-a implicat în politică, ci doar că nu au curaj să îşi asume, să spună foarte clar că sunt implicaţi în campania PNL, că susţin PNL în aceste alegeri… Stau deoparte, crezând că mai păcălesc pe cineva. Nu păcălesc pe nimeni”, a spus Liviu Dragnea. El a reiterat că PSD nu va nominaliza un premier înainte de alegeri.

ANSVSA a anunţat, că în perioada 03.10- 14.10, a depistat prezenţa Escherichia Coli (Ecoli) la 10 probe prelevate dintr-un supermarket din Gorj şi trei abatoare din Vâlcea, Sibiu, Timiş. Este vorba despre o probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, judeţ Gorj, de 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Vâlcea, de alte 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Sibiu şi 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un alt abator din judeţul Timiş.

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Timiş, Călăraşi, Cluj, Botoşani, Gorj, Iaşi, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Mureş, Vrancea, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucureşti, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Buzău. In perioada 16.05.2016-14.10.2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.

Un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC, a avut premiera naţională la Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu.”The New Gypsy Kings” introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi şi palate luxoase. Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate şi sărace din Europa şi timp de foarte mulţi ani muzica tradiţională ţigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou – manele – care a invadat întreaga ţară. Maneliştii-vedete pot câştiga şi 20.000 de euro pe seară, la nunţi opulente, unde invitaţii aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanţii tradiţionali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp şi care au apărut în mai multe producţii cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment şi că vor distruge muzica ţigănească. Acest documentar analizează soundtrackul unei schimbări sociale şi culturale de excepţie. Documentarul prezintă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor. „The New Gypsy Kings” a fost proiectat pe 20 octombrie, în premieră în România, la Astra Film Festival 2016. Filmul a fost urmat de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul Liviu Tipuriţă şi personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci şi Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul superstarului Florin Salam.

Serviciul Român de Informaţii nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru. Serviciul Roman de Informaţii respinge cu fermitate afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube. Menţionam că niciodată, în nicio situaţie şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar. De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informaţii relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz. Precizările vin după ce, recent, în spaţiul public a apărut declaraţia directorului general al Black Cube, Dan Zorella, care susţine că operaţiunea firmei a fost susţinută de şeful SRI şi de preşedintele României.

Amazon, cel mai mare retailer online din lume şi numărul unu pe piaţa furnizorilor de servicii cloud, continuă să se diversifice şi vrea să devină furnizor de internet în Europa. Compania doreşte să ofere internet împreună cu serviciul Prime pe pieţele pe care acesta este disponibil. Amazon trebuie, însă, să primească undă verde de la autorităţile antitrust din UE. Gigantul american vrea, prin această mutare, să devină mai competitiv pe piaţa furnizării de servicii video. În acest moment, Amazon Prime include şi serviciul de streaming video în Marea Britanie, Germania şi Austria. Comisia Europeană nu priveşte, însă, cu ochi buni modul în care marile companii americane fac afaceri în blocul comunitar.

Ministrul Economiei, Costin Borc, le-a explicat participanţilor la Topul Naţional al Firmelor Private de ce a întârziat, anume că a fost audiat în Parlament pentru modul în care se prezintă România la târgurile internaţionale, arătând că „avem accidente care ne-au făcut de râs”. Adrian Hădean, chef cunoscut în România, a postat un video pe Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor. Corpul de control al premierului a fost trimis miercurea trecută la Ministerul Economiei pentru a verifica demersurile făcute de instituţie pentru participarea României la târgul de produse alimentare SIAL de la Paris.

Cu mai mult de o lună după ce problema a intrat în atenţia opiniei publice, reprezentanţii companiei sud-coreene au declarat pentru publicaţia Wall Street Journal că încă nu ştiu cauza exactă pentru incidentele care au afectat seria Note7. După ce în septembrie anunţau oprirea de vânzare a telefoanelor Galaxy Note7, punând gestul pe seama unor probleme cu funcţionarea acumulatorului care necesită investigaţii suplimentare, oficialii companiei au forţat demararea unei campanii de înlocuire a tuturor dispozitivelor comercializate până atunci, oferind asigurări că problemele au fost pe deplin rezolvate. Însă, realitatea a dovedit exact contrariul, ultimul incendiu declanşat chiar la bordul unui avion de pasageri punând Samsung în situaţia de a opri definitiv producţia şi rechema toate dispozitivele rămase în circulaţie

Premierul Dacian Cioloş a declarat, că Guvernul a decis să atace Legea conversiei creditelor la CCR nu pentru că nu este de acord cu ea, ci pentru că trebuie clarificate anumite vulnerabilităţi constituţionale ale legii înainte ca ea să îşi producă efectele, astfel încât să fie aplicabilă. Şeful Executivului a mai spus că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, serveşte oamenii cu probleme reale sau unor speculatori, adăugând că Guvernul va corecta actul normativ imediat după decizia Curţii Constituţionale. Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei.

Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ”pentru”, niciunul împotrivă şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma ”prin hotărâre judecătorească”. Deputaţii nu au fost însă de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni să fie mai mică de 60 de zile, aşa cum prevede textul iniţial al proiectului.

Steve Ballmer, fostul şef al Microsoft, a declarat că gigantul software a încercat la un moment dat să cumpere Facebook cu 24 miliarde de dolari. Ballmer a părăsit Microsoft în 2014 şi este acum proprietarul echipei de baschet Los Angeles Clippers şi investitor major în Twitter. Facebook a primit de-a lungul timpului mai multe oferte de preluare, iar Microsoft a încercat să cumpere compania atunci când aceasta nu era atât de puternică. Mark Zuckerberg a refuzat, însă, oferta şi a făcut alegerea corectă. Acum, compania pe care o conduce are o valoare de piaţă de 375 miliarde de dolari, iar Zuckerberg o avere de 57 miliarde de dolari. Ballmer a mai spus că nu şi-a dorit niciodată să cumpere Twitter, companie care la un moment dat era văzută ca o ameninţare pentru Facebook.

Ancheta deschisă după ce mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu au acuzat că au fost bătuţi „cu bestialitate” după protestele din vară va fi preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în dosar fiind vizaţi şi jandarmi. Dosarul este în prezent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, fiind începută urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, rele tratamente şi tortură. În cauză există plângerile mai multor deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu, în care susţin că au fost bătuţi, dar şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), instituţia făcând o sesizare pentru abuz în serviciu.

Educatoarea de la grădiniţa din satul Poiana, judeţul Vrancea, care a fost filmată în timp ce lovea copiii, nu s-a mai prezentat la serviciu după ce a fost înlocuită, iar colegii bănuiesc că ar fi internată în spital. Aceasta a fost suspendată din funcţie. Educatoarea de la grădiniţa din satul Poiana, judeţul Vrancea, care a fost filmată în timp ce lovea copiii, a fost suspendată, marţi, decizia aparţinându-i exclusiv directorului unităţii de învăţământ. Comisia ar putea decide ca educatoarea să fie chiar concendiată, mai spune directorul şcolii.

Lista celor 623 de doctoranzi a fost publicată pe site-ul Academiei Naţionale de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Printre deţinătorii titlurilor de doctor află oameni politici, oameni de afaceri, angajaţi din poliţie ori justiţie, care au lucrări confirmate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, de la înfiinţarea Şcolii Doctorale până în prezent. Lista este împărţită pe două domenii – Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi Drept. Potrivit datelor, de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au ieşit 345 de doctori în drept.

Printre cei care au obţinut titlul de doctor în drept, la Academie, se află şi Mihai Şova, fost secretar general adjunct al Ministerului de Interne în mandatul lui Gabriel Oprea. Este una dintre cele patru persoane care au obţinut acest titlu în cursul anului 2016. Şova este cercetat de DNA, încă din 2015, după ce ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice şi ar fi luat documente din dosare ale DNA.
În 2004, a obţinut titlul de doctor în drept şi William Brânză, fost candidat la alegerile prezidenţiale, cu lucrarea „Infracţiuni asimilate corupţiei”. În 2015, Brânză a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 1 milion de euro. El a fost unul dintre cei 19 doctorazi ai anului 2004.

Cel puţin 59 de persoane au fost ucise şi alte 100 rănite după ce bărbaţi înarmaţi care purtau veste cu explozibili au luat cu asalt o academie de poliţie din Pakistan şi au luat ostatici, au declarat oficiali din cadrul Guvernului. Statul Islamic a revendicat atacul terorist.Incidentul a avut loc în oraşul Quetta. Peste 200 de cadeţi se aflau în imobil, când a avut loc atacul, au spus oficiali. Unii dintre ei ei fost luaţi ostatici în timpul atacului, care a durat cinci ore. Majoritatea celor morţi erau cadeţi de poliţie. Mir Sarfaraz Bugti, ministrul de Interne al provinciei Baluchistan cu capitala la Quetta, a spus că indivizii au atacat un cămin din cadrul instituţiei în timp ce cadeţii dormeau.

Parlamentul European a anulat imunitatea eurodeputatului francez Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional (FN), la solicitarea Justiţiei care doreşte anchetarea acestuia pentru incitare la ură rasială, în urma comentariilor sale faţă de diverşi artişti. Într-o înregistrare difuzată în iunie 2014 pe site-ul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen face comentarii în privinţa artiştilor care insultă partidul său de extremă dreapta, în mod special la adresa cântăreţului Parick Bruel, Madonnei şi lui Yannick Noah.

Mulţi scriitori şi-ar dori să fie răsplătiţi cu un milion de dolari pentru a oferi o prelegere. Dar tăcerea lui Bob Dylan după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea însemna că muzicianul nu va primi banii atribuiţi pentru premiu, cei 900,000 de dolari. Cântăreţul şi compozitorul american, un simbol cultural al disidenţei şi protestului din 1960 încoace, nu a reacţionat după acordarea Premiului Nobel în urmă cu două săptămâni. Dar, în conformitate cu normele Academiei Nobel, câştigătorul trebuie să ofere o prelegere despre literatură, sau, în cazul lui Dylan chiar şi un concert, în termen de şase luni, pentru a primi premiul în bani, în valoare de 900,000 de dolari.

Per Wastberg, un membru al Academiei Suedeze, a declarat că tăcerea lui Dylan este „nepoliticoasă şi arogantă”. Fundaţia Nobel nu acceptă refuzul premiului. Numele lui Dylan va fi listat drept câştigător în 2016, indiferent de reacţia muzicianului. Dar banii atribuiţi sunt o chestiune diferită. Există o condiţie pentru a primi suma de bani echivalentă prestigioasei distincţii. Dylan trebuie să ţină o prelegere pe un subiect „relevant pentru munca ce a constituit motivul pentru care premiul a fost acordat”, la nu mai mult de şase luni după data de 10 decembrie, când se comemorează trecerea în nefiinţă a lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

Ungaria este „frustrată” de amânarea semnării Acordului Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Szijjarto a menţionat că negocierile privind acest acord s-au desfăşurat pe parcursul a şapte ani, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte suficient timp pentru a clarifica orice neînţelegere.

Danuta Hubner, şefa Comitetului pentru Afaceri Constituţionale al Uniunii Europene (AFCO) a avertizat luni că engleza nu va mai fi limbă oficială a UE după ieşirea Marii Britanii. În prezent, engleza este una dintre cele 24 de limbi recunoscute oficial pentru că Marea Britanie a desemnat-o ca proprie limbă oficială, după ieşirea britanicilor din organizaţia europeană, nu vor mai exista motive pentru ca engleza să aibă un statul oficial. Comisia Europeană a început deja să folosească mai des franceza şi germana în actele oficiale, ca o mişcare simbolică la adresa rezultatului de la referendumul din Marea Britanie.

O explozie a avut loc în parcarea clădirii Camerei de Comerţ din staţiunea turcă Antalya, iar ambulanţe au fost trimise la faţa locului. Presa turcă anunţă că deocamdată nu se cunoaşte cauza exploziei. Deflagraţia a avut loc în jurul orei 08.50. Potrivit unui corespondent al agenţiei de presă Dogan, un vehicul a fost distrus şi mai multe persoane au suferit răni uşoare. Acesta a adăugat că alte patru vehicule şi imobile din apropiere au fost avariate. Primarul oraşului Antalya, Menderes Türel, a declarat că explozia ar putea fi un accident având în vedere că nimeni nu se află în stare critică, unele persoane prezentând doar leziuni uşoare cauzate de geamuri sparte.

Cel puţin 12 persoane au murit în Kenya, în urma unui atac cu materiale explozive care viza o casă de oaspeţi din oraşul Mandera. „Am găsit până acum 12 trupuri”, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul poliţiei. „Desfăşurăm în continuare căutări în zonă cu ajutorul poliţiei antiteroriste şi al câinilor special dresaţi”, a adăugat acesta. La începutul lunii, şase persoane au murit într-un atac atribuit islamiştilor somalezi shebab, comis într-o zonă rezidenţială din provincia Mandera.

Bilanţul victimelor exploziei care a avut loc în nord-estul Chinei a ajuns la cel puţin14 morţi şi 147 de răniţi. Explozia a avut loc într-un oraş din provincia Shaanxi şi a distrus mai multe imobile, inclusiv un spital. Unsprezece răniţi primesc îngrijiri la secţia de terapie intensivă. Primele rezultate ale anchetei arată că explozibilii depozitaţi ilegal ar fi la originea acestei explozii. Autorităţile l-au arestat pe proprietarul imobilului.

Militanţii din Fâşia Gaza riscă să fie complet distruşi în cazul în care vor declanşa un nou război împotriva Israelului. Lieberman, care este considerat unul dintre cei mai intransigenţi membrii ai Cabinetului Netanyahu, este în favoarea soluţiei cu două state pentru a rezolva conflictul între israelieni şi palestinieni. Născut în Republica Sovietică Moldova, Avigdor Lieberman a emigrat în 1978 în Israel, unde s-a alăturat Likud. În 1999 şi-a creat propria formaţiune de extremă-dreapta, Israel Beiteinu.

SPORT

Claudiu Vaişcovici, fost atacant la Dinamo, nu înţelege ultimele schimbări de la gruparea din „Ştefan cel Mare”. Vaişcovici consideră că noul manager general al clubului nu ar trebui să aducă în discuţie schimbarea lui Ioan Andone. De asemenea, Vaişcovici este de părere că Mutu ar trebui să beneficieze de un buget consistent de transferuri din moment ce a fost numit într-o funcţie executivă la Dinamo.

Gigi Becali pregăteşte o noua campanie de achiziţii spectaculoasă la Steaua. Finanţatorul trupei roş-albatre a anunţat deja că îi doreşte pe Teixeira de la Astra şi Răzvan Marin de la Viitorul, dar mai are şi alte nume pe listă. Becali spune că a pus ochii pe 3-4 fotbalişti de la echipa lui Hagi şi va încerca să-i transfere. Cu excepţia lui Marin, Gigi i-a mai ochit şi pe Benzar, Ţîru, Chiţu, Nedelcu şi Ganea.

Faza 16-imilor Cupei României propune un meci eveniment: Dinamo va juca împotriva echipei secunde a clubului. Aceasta va fi ultima confruntare de acest gen. Din sezonul următor, FRF schimbă regulamentele astfel încât două echipe aparţinând aceluiaşi club să nu se mai poată întâlni în meci direct. Ioan Andone este în egală măsură deranjat şi amuzat de situaţie. Pe de o parte, tehnicianul echipei mari a lui Dinamo spune că nu i se pare normal să existe o asemenea partidă, dar pe altă parte glumeşte şi afirmă că mai bine meciul se juca la baza de la Săftica şi fără televizare. Tehnicianul „câinilor” i-a avertizat pe jucătorii primei echipe: dacă sunt învinşi de copii, aceştia din urmă vor intra pe teren la meciul de Liga 1 cu Astra din etapa următoare.

Astăzi debutează faza 16-imilor din Cupa României. Dinamo – Dinamo II şi Foresta Suceva – Steaua sunt cele mai importante partide ale acestei faze a competiţiei. Partidele se vor disputa pe parcursul a trei zile, pe 25, 26 şi 27 octombrie. Primele două meciuri ale acestei runde sunt programate marţi, 25 octombrie, de la ora 14:30, iar ultimul meci se va disputa joi, 27 octombrie, cu începere de la ora 21:30.

CS U Craiova a avut cel mai bun tur de campionat din ultimii 26 de ani, perioadă în care a acumulat 24 de puncte şi a încheiat pe locul doi în clasamentul Ligii 1, notează site-ul oficial al grupării oltene. În sezonul 1990-1991, în care a realizat eventul, formaţia din Craiova s-a încoronat, onorific, campioană de toamnă. De atunci, la finalul turului de competiţie a mai prins de două ori podiumul, încheind pe locul 3 în anii 1994 şi 1995. De atunci, fie că turul de campionat a avut 17, 15 ori 13 meciuri, Craiova nu a mai izbutit în sezonul de toamnă să fie sus în clasament. În această stagiune, CS U Craiova ocupă locul secund, la trei puncte de liderul FC Steaua Bucureşti. Alb-albaştrii au învins rivala Dinamo Bucureşti şi au fost imbatabili pe teren propriu, cu 5 victorii şi o remiză.

Golul înscris de Mihai Căpăţînă de la FC Voluntari pe terenul din Iaşi a adus aminte de Hagi şi vremurile lui bune din bogata-i carieră de fotbalist, când n-au fost rare reuşitele sale de la distanţe foarte mari, chiar dincolo de centrul terenului cum s-a întâmplat acum. Execuţia slătineanului a impresionat cu atât mai mult, cu cât nu vezi des aşa ceva pe terenurile noastre. Ca dovadă, tocmai de peste opt ani nu se mai marcase pe prima noastră scenă un asemenea gol de dincolo de mijlocul terenului. Iar din 2000 încoace s-au înregistrat doar şase asemenea reuşite.

O fază petrecută, în meciul de la Turneul Campioanelor dintre Svetlana Kuzneţova şi Agnieszka Radwanska, i-a amuzat teribil pe spectatorii din Singapore. Pe lângă jocul în sine, rusoaica a fost preocupată şi de alte lucruri mai ciudate, specifice unui salon de înfrumuseţare. În timpul unei pauze de odihnă din setul al treilea, la scorul de 1-2, Svetlana a scos o foarfecă din termobag, tăindu-şi o bună parte din păr.

Adversara rusoaicei a fost amuzată de faptul că aceasta şi-a făcut singură coafura, chiar pe terenul Turneului Campioanelor: „Bine că nu s-a tăiat”, a spus Agnieszka, râzând, după meci. Momentul hilar a ajutat-o pe Kuzneţova, sportivă care a evoluat mai bine cu noul look. Svetlana a revenit pe teren extrem de puternică, producând prima mare surpriză de la Singapore. Calificată in extremis la Turneul Campioanelor, după ce sâmbătă a cucerit titlul de la Moscova, Kuzneţova a trecut de campioana en-titre Radwanska cu 7-5, 1-6, 7-5.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, luni, faptul că au fost vândute aproape 30.000 de bilete pentru meciul cu Polonia de pe Arena Naţională, la 11 noiembrie, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Partida România – Polonia, din etapa a patra a Grupei E, va începe la ora 21.45. România se află pe locul trei în grupă, cu 5 puncte, în timp ce Polonia se află pe poziţia secundă, cu 7 puncte.

Fotbalistul francez Antoine Griezmann, legitimat la formaţia spaniolă Atletico Madrid, a primit premiul pentru cel mai bun jucător în La Liga în sezonul competiţional 2015-2016. Atacantul în vârstă de 25 de ani a înscris 22 de goluri şi a oferit şase pase decisive în cele 38 de meciuri de campionat. În plus, francezul a contribuit la calificarea lui Atletico în finala Ligii Campionilor, pierdută la loviturile de departajare cu Real Madrid. Griezmann a fost apoi cel mai bun marcator de la Euro 2016, cu şase goluri. Franţa a pierdut finala cu Portugalia. Argentinianul Diego Simeone a primit distincţia acordată celui mai bun antrenor, deşi Atletico Madrid a încheiat pe locul 3 în Spania, după Barcelona şi Real Madrid.

Simona Halep (4 WTA) şi Angelique Kerber (1 WTA) se întâlnesc în ce mai aşteptat meci din faza grupelor de la Turneul Campioanelor! Cele două rivale din circuitul feminin promit să genereze un spectacol pe cinste, iar ProSport îţi prezintă 5 lucruri pe care trebuie să le ştii înaintea încleştării dintre Simona şi „Angie”. Simona va fi sigură de accederea în careul de aşi din Singapore dacă trece în minimum de seturi de Angelique! Românca ar ajunge la două victorii în Grupa Roşie, cu un setaveraj de 4-0, astfel că nu ar mai putea pierde locul al doilea îndiferent ce se întâmplă în ultima rundă. Halep se poate califica încă de marţi în semifinale chiar şi în situaţia în care câştigă cu 2-1 la seturi, cu condiţia ca Madison Keys să o învingă pe Dominika Cibulkova în celălalt meci al Grupei Roşii.

PSG a fost la un pas să dea una dintre cele mai mari lovituri pe piaţa transferurilor în perioada de mercato din vară. Clubul francez s-a aflat în negocieri cu Neymar, însă mutarea a picat din pricina pretenţiilor fotbalistului brazilian. Potrivit ziarului francez, şeicii erau dispuşi să achite clauza de reziliere a jucătorului în valoare de 190 de milioane de euro şi să-i ofere un salariu anual de 40 de milioane de euro net. Discuţiile s-au încheiat în momentul în care Neymar a cerut un bonus de 45 de milioane de euro. Jucătorul Barcelonei avea nevoie de această sumă pentru a achita datoriile pe care le are în Spania.

Marţi seara, de la ora 18:00, va avea loc actul decisiv din barajul pentru calificarea la Campionatul European din 2017, iar naţionala feminină a României porneşte cu un uşor avantaj, în faţa naţionalei similare a Portugaliei, după ce a obţinut un rezultat bun, scor 0-0, la Lisabona. Camora a fost transferat în 2011, de CFR Cluj, iar în prezent este titularul postului de fundaş stâng din echipa antrenată de Vasile Miriuţă. Portughezul a oferit un interviu site-ului Federaţiei Române de Fotbal, unde a prefaţat întâlnirea dintre ţara sa natală, Portugalia, şi România, ţara în care „a câştigat cel mai mult”:

Walter Zenga a fost instalat ca “principal”, în august, la echipa din Championship, Wolverhampton, iar italianul a plecat la drum cu gândul la promovarea în Premier League, dar planurile i-au fost date peste cap, după rezultatele modeste înregistrate în ultimul timp. Bilanţul lui Wolverhampton, în ultimele 10 meciuri, arată dezastruos: două victorii, două remize şi şase înfrângeri, iar fanii echipei au ajuns la capătul răbdării cu Walter Zenga. „Lupii” ocupă locul 18, cu doar 16 puncte acumulate, iar ultimul meci pierdut, acasă, în faţa celor de la Leeds, scor 0-1, a adâncit criza în care se află echipa. Fanii “lupilor” au luat cu asalt Twitter-ul, unde au postat mesaje prin care îi cer demisia italianului, iar alţii au mers mai departe şi au scris că nu mai speră că acest sezon să mai fie salvat, chiar şi cu un alt antrenor.

Florin Mergea revine în această săptămână alături de un nou partener în circuitul ATP, la Basel, iar reîntâlnirea cu britanicul Dominic Inglot a fost una specială. Florin şi Dominic, sportivi care au mai făcut tandem şi în perioada septembrie 2014 – iulie 2015, au sărbătorit reînnoirea parteneriatului cu mai multe pahare de bere. Mergea şi Inglot au pus la care tactica pentru turneul ATP 500 de la Basel într-un pub, alături de ceilalţi membri ai staff-ului. Pe masă apar mai multe pahare de bere, însă soţia lui Florin a dorit să precizeze că nu toate le erau rezervate sportivilor. Pentru Florin, turneul de la Basel va fi primul din acest an după despărţirea de indianul Rohan Bopanna. Sunt toate şansele ca noua echipă româno-britanică să debuteze cu o victorie la turneul „de casă” al lui Federer, ţinând cont că primii adversari sunt doi elveţieni slab cotaţi, Adrien Bossel şi Henri Laaksonen.

Luptătorul de mma Corneliu Lascăr a trecut de preselecţia showului de televiziune “Românii au talent” şi are şanse mari să ajungă în semifinalele concursului, adică în prima etapă a secţiunii televizate. Lascăr, supranumit Bestia Moldovei, a lăsat juriul cu gura căscată reuşind să ridice 120 de kg din pod. Practic, Lascăr a împins de la piept haltera de 120 de kg, sprijinindu-se numai în picioare şi în gât.

Corneliu Lascăr a apărut în peisajul artelor marţiale mixte din România la începutul acestui an şi are până în acest moment 4 victorii şi nici o înfrângere. Fost campion naţional de juniori la lupte, Lascăr este pregătit la Scorpions Iaşi de Mihai Constantin, antrenorul care i-a inventat pe Sebastian Ciobanu şi Cătălin Moroşanu. “E mic, rău şi puternic. Îşi merită pe deplin porecla de Bestia Moldovei”, spune antrenorul Mihai Constantin. Corneliu Lascăr, Bestia Moldovei, va intra din nou în cuşcă pe 31 octombrie în Divizia MMA, eveniment de arte marţiale mixte programat la Circul Globus de la ora 20.00.

PROGNOZA METEO
25 Octombrie 2016

În sudul și estul țãrii valorile termice diurne vor fi ușor mai scãzute decât mediile climatologice, cerul va fi mai mult noros și ploi slabe sau burnițã vor cãdea pe arii restrânse. În restul teritoriului va fi mai cald decât în mod obișnuit la aceastã datã, înnorãrile se vor accentua seara și noaptea, când ploile se vor extinde, iar, izolat, în vest, se vor acumula cantitãți de apã de peste 15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în Banat, sudul Crișanei, Moldova, pe litoral, în deltã, dar și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 9 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade. Pe arii restrânse va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi închisã. Vor fi condiții de ceațã și burnițã, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã, ușor mai scãzutã decât în mod normal la aceastã datã, se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimã va fi de 6…7 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *