Stiri pe scurt 25 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 25 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 martie. In anul 1999, Revoltă antiNATO la Skopje. Aproximativ 10.000 de protestatari au atacat cu cockteiluri Molotov ambasadele Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii, precum şi Hotelul Aleksander (unde erau găzduiţi verificatorii OSCE evacuaţi din Kosovo) şi Hotelul Continental, sediul NATO la Skopje, provocînd pagube clădirilor şi incendiind automobilele diplomatice.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 25 martie spre 26 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00. CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Astfel, trenurile de călători vor circula după ora acutală, cea de iarnă, până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Totodată, trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 03.00, care devine ora 04.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2017, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc, sâmbătă, Ora Pământului (Earth Hour), stingând lumina în intervalul 20:30 – 21:30, gest-simbol în lupta împotriva schimbărilor climatice, instituţii din România precum Palatul Cotroceni sau Palatul Parlamentului alăturându-se evenimentului. În Capitală, începând cu ora 17.00, va fi organizat un eveniment în Parcul Izvor, unde cercetaşii „Cireşarii” au pregătit ateliere şi jocuri pentru copiii prezenţi în zonă. Pentru a promova mijloacele de deplasare prietenoase cu natura şi benefice pentru organism, de la ora 20.30, până la 21:30, bucureştenii pot alege o tură cu bicicleta pe traseul: Parc Izvor (alveola Naţiunile Unite) – str. B.P. Haşdeu – Splaiul Independenţei – Ştirbei Vodă – Berzei – Calea Griviţei – Dacia – Romană – Universitate – Unirii – Splaiul Independenţei – Naţiunile Unite – Izvor.

Palatul Parlamentului va întrerupe iluminatul în intervalul 20:30 – 21:30, pentru a marca Ora Pământului. Guvernul României se alătură, de asemenea, celei mai mari mişcări de mediul din istorie. Şi Administraţia Prezidenţială se va alătura mişcării globale „Ora Pământului”, prin întreruperea iluminatului interior şi exterior al Palatului Cotroceni în intervalul orar 20:30 – 21:30. La fel şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care a anunţat că se raliază campaniei, pompierii salvatori stingând luminile unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, în intervalul orar 20.30 – 21.30, fără ca acest lucru să afecteze eficienţa misiunilor. Şi în ţară, foarte multe instituţii au anunţat că se vor alătura evenimentului.

Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat, pentru prima oară, pe 31 martie 2007, în Sydney, Australia, şi este cel mai mare eveniment internaţional care atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale, încălzirea globală. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări. În România, „Ora pământului” se sărbătoreşte din anul 2009, ţara noastră devenind astfel parte dintr-o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.

Peste o mie de poliţişti protestează, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Pro Lex solicitând „o salarizare corectă”. Mitingul se va desfăşura în faţa MAI şi va continua cu un marş până în Piaţa Victoriei. Poliţiştii cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază de la 01 aprilie 2017. De asemenea, sindicatele cer ca legea pensiilor militare să nu fie modificată.

Delta Dunării, Băile Felix, Tenerife sau Dubai sunt câteva dintre ofertele agenţiilor de turism pentru petrecerea sărbătorilor de Paşte. Preţurile pornesc de la câteva sute de lei şi pot ajunge până la câteva mii de euro. De exemplu, în Delta Dunării, trei nopţi de cazare în camera dublă, la o structură de primire turistică de patru stele, cu demipensiune (mic dejun şi cină), prânz festiv de Paşte şi cină pescărească în ziua de Paşte costă 155 de euro/persoană. În schimb, preţul pentru un sejur şi croazieră în Caraibe şi Cuba ajunge la 2399 de euro/persoană.

Cei de la Holiday Office le propun celor ce vor să petreacă Paştele în locaţii exotice un sejur de şapte nopţi în Tenerife, pachetul de servicii ce include şi transportul cu avionul costând de la 783 de euro/persoană. O altă variantă este Dubai, o excursie de şapte nopţi şi bilet de avion pornind de la 700 de euro/persoană. Pe litoralul bulgăresc, trei nopţi de cazare în regim All Inclusive costă 146 euro/persoană la un hotel de cinci stele, iar o excursie în Creta, şase nopţi de cazare şi transport cu avionul începe de la 470 de euro/persoană.

Pentru a petrece Paştele în Egipt, la Sharm el Sheikh, fiecare turist plăteşte pe pachet (cazare şapte nopţi, la hotel de patru stele, All Inclusive, plus bilet de avion) 638 de euro. În schimb, Eximtur recomandă pentru petrecea vacanţei de Paşte Băile Herculane, trei nopţi de cazare cu demipensiune şi masă festivă, la un hotel de patru stele ajungând la 725 de lei/persoană.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că a plantat primul puiet cu prilejul marcării pentru întâia oară, în România, a Zilei Naţionale a Pădurii, afirmând că nu este de ajuns să ne opunem defrişărilor ilegale, ci trebuie să sprijinim acţiunile de împădurire. Klaus Iohannis a afirmat că nu este de ajuns să ne opunem defrişărilor ilegale, ci trebuie să sprijinim acţiunile de împădurire. Propunerea legislativă prin care se instituie Ziua Naţională a Pădurilor a fost a fost iniţiată de parlamentari UNPR, PSD şi PNL, fiind adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional la data 28 februarie 2017.

Operatorii din sectorul alimentar ar putea fi obligaţi ca limiteze conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) la 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora şi să eticheteze produsele care conţin AGTN. Legea privind conţinutul de Acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman, depusă de senatorul USR Adrian Wiener, la Senat, obligă operatorii din sectorul alimentar ca, în produsele alimentare prelucrate, conţinutul de AGTN să nu depăşească 2 grame/ 100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora.

În produsele „libere de AGTN”, conţinutul de AGTN să nu depăşească 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit. Operatorii din sectorul alimentar vor fi obligaţi să eticheteze produsele alimentare care conţin AGTN cu informaţii privind cantităţile de acizi graşi trans-nesaturaţi, exprimate în grame/ 100 de grame de ulei sau de grăsime individuală din produsul finit. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, iar produsele alimentare care nu respectă standardele amintite se confiscă de organele de control abilitate şi se distrug pe cheltuiala contravenientului, potrivit sursei indicate.

Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale. Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic şi produsele care se găsesc, în special, pe piaţa sud şi est Europeană au un conţinut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susţine senatorul USR Adrian Wiener, invocând studii şi rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că vor fi folosiţi câini-poliţişti care detectează substanţele pirotehnice la partida România – Danemarca de pe Cluj Arena, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Această măsură specială, în premieră pentru desfăşurarea unui meci internaţional organizat de Federaţia Română de Fotbal, a fost luată în urma incidentelor de pe Arena Naţională la meciul cu Polonia şi care au avut drept consecinţă suspendarea stadionului pentru meciurile României.

Câinii Poliţiei Române, special antrenaţi să găsească materiale pirotehnice, vor fi aduşi la porţile de intrare în Cluj Arena şi vor asista la controlul obişnuit care se aplică spectatorilor la intrarea pe stadion. O informare din partea Poliţiei anunţă că a fost depistată deja o persoană care a încercat să introducă materiale pirotehnice în Cluj Arena, cu trei zile înaintea meciului. Persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal, iar controlul prealabil al forţelor de ordine a fost întărit.

Patru sute de căsuţe şi cabane construite după un proiect unic în România îşi aşteaptă vizitatorii la Băile Figa. Numărul turiştilor a ajuns, în cei şase ani de funcţionare a complexului, la un milion de persoane. Primăria oraşului Beclean a gândit un proiect inedit, unic în România, de a dezvolta turismul, dar şi comunitatea din zona Băilor Figa, până acum un milion de turişti trecând prin acest complex. Autorităţile pun mare accent pe micii întreprinzători, pe care îi ajută să dezvolte afaceri în zona Băilor Figa şi să crească odată cu băile şi calitatea vieţii localnicilor. În doar doi ani, lângă complexul de agrement au apărut sute de vile şi căsuţe, aproape identice, care sunt pline întreaga vară.

Anul trecut, ţara noastră a urcat 12 locuri în Europa în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, fiind realizat cel mai mare salt pozitiv înregistrat în vreo ţară. Astfel, ca urmare a legii împotriva fumatului în spaţiile publice, România a urcat de pe locul 19, pe locul 7. Raportul dat publicităţii, în cadrul celei de-a 7-a Conferinţe Europene Tobacco or Health, prezintă rezultatele activităţilor de dezvoltare şi implementare de politici privind controlul consumului de tutun în 35 de ţări europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Ţările europene au fost evaluate în privinţa măsurilor considerate a fi componente esenţiale ale unor programe cuprinzătoare de control al consumului de tutun, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Băncii Mondiale

Tara noatră se alătură grupului-lider al ţărilor europene care prioritizează şi acordă atenţia cuvenită luptei cu consumul de tutun ca una din dependenţele cu efecte devastatoare asupra sănătăţii publice.Raportul este publicat la fiecare 3 ani, ultimul, cel aferent anului 2013 fiind dat publicităţii în anul 2014 la A 6-a Conferinţă Europeană Tobacco or Health de la Istanbul, 26-29 Martie 2014. În Raportul 2013, România se afla pe un ruşinos loc 19, în scădere cu 3 locuri faţă de raportul precedent. De asemenea, România era prezentată ca una dintre cele 4 ţări care votase împotriva adoptării Directivei Europene privind Produsele din Tutun.

Brandul italian OBag a deschis un magazin în mall-ul Sun Plaza din Bucureşti, genţile vândute fiind de tip modular, cu elemente care se achiziţionează separat, oferind clientelor posibilitatea de a crea propriul produs în funcţie de garderobă sau de personalitatea fiecăreia. Reprezentanţii firmei care deţine masterfranciza OBag în România au declarat, că o asfel de geantă poate fi reinterpretată de la o zi la alta şi de la un sezon la altul cu ajutorul accesoriilor. Gama de produse este completată de ceasuri şi ochelari care se combina pe elemente, urmând acelaşi concept.

Magazinul deschis în Sun Plaza este al doilea dintr-o serie de 9 locaţii care vor fi deschise în Romania. Primul magazin din reţea a fost deschis în aprilie 2016 în Cluj-Napoca, urmând ca în următorii doi ani să fie deschise magazine şi în Timişoara (aprilie 2017), Oradea, Sibiu, Braşov, Craiova, Bucureşti (3 locaţii). Brandul OBag a fost înfiinţat în anul 2009 în Padova (Italia), având magazine în peste 55 de ţări.

Fabrica de componente electronice Continental din Timişoara, care numără peste 1.300 de angajaţi, livrează în fiecare an 15 milioane de unităţi pentru automobile. Unul dintre cei mai mare furnizori internaţionali de componente electronice, la fabrica din Timişoara sunt produse în fiecare an 15 milioane de unităţi. În cadrul fabricii din judeţul Timiş sunt realizate, în principal, display-uri, unităţi de control airbag şi instrumente de bord. Fabrica din Timişoara are peste 1.300 de angajaţi şi a livrat peste 60 de milioane de componente clienţilor în cei peste zece ani de activitate.

Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Bucureşti au fost implicate, în anul 2016, în aproape 2.000 de accidente rutiere, cele mai multe fiind produse de şoferii care nu au acordat prioritate mijloacelor de transport în comun. Astfel, au avut loc 1.191 de accidente în care au fost implicate autobuze ale RATB, 156 de cazuri în care troleibuzele au fost implicate şi 569 de situaţii în care au fost implicate tramvaie. Conform RATB, în anul 2016 au fost înregistrate, în total, 1.916 accidente rutiere în care au fost implicate vehicule de transport în comun, ceea ce înseamnă aproximativ 26 cazuri la fiecare milion de kilometri efectuaţi. În plus, o statistică realizată de Regia de Transport public arată că vinovăţia conducătorilor RATB în acest gen de incidente se situează în jurul a 10%. Principalele cauze de producere a accidentelor, mai spune RATB, au fost depăşirea necorespunzătoare, neacordarea priorităţii de trecere şi nepăstrarea distanţei în mers.

Peste o mie de persoane participă, în Bucureşti, la „Marşul pentru Viaţă”, o manifestare anti-avort organizată de Coaliţia pentru familie atât în Capitală, marşul având loc de la Piaţa Unirii în Parcul Tineretului, dar şi în peste 280 de oraşe din ţară şi Republica Moldova. Manifestanţii au ţinut să sublinieze că nu cer interzicerea avortului, ci vor, prin acest marş, să susţină femeile însărcinate. La manifestaţie participă şi George Becali. La finalul Marşului pentru viaţă, va fi organizat un concert în Parcul Tineretului.

Ambasada saudită din Marea Britanie a comunicat că autorul atacului de la Londra a călătorit de trei ori în Arabia Saudită, ultima oară în martie 2015, însă nu a fost supravegheat de serviciile saudite de spionaj şi nici nu există informaţii că ar fi comis vreo infracţiune acolo. Teroristul a predat limba engleză în Arabia Saudită în perioadele noiembrie 2005-noiembrie 2006 şi aprilie 2008-aprilie 2009, având viză de lucru. Khalid Masood a mai vizitat Arabia Saudită în martie 2015, atunci când a stat şase zile.

Khalid Masood, al cărui nume adevărat era Adrian Russell Ajao, a fost împuşcat mortal de forţele de ordine după ce a lovit intenţionat cu un vehicul zeci de persoane pe Podul Westminster din Londra, iar apoi l-a înjunghiat mortal pe agentul de poliţie Keith Palmer. Bărbatul a fost condamnat în Marea Britanie pentru o serie de agresiuni şi pentru deţinerea de arme, însă nu era vizat de nicio investigaţie curentă şi nu existau indicii că ar fi urmat să comită un atac terorist.

Peste 250 de imigranţi africani sunt dispăruţi în Marea Mediterană, existând temeri că s-au înecat, după răsturnarea a două ambarcaţiuni. Cinci cadavre au fost găsite plutind vineri în sudul Mării Mediterane. O ambarcaţiune a organizaţiei spaniole Proactiva Open Arms a descoperit două ambarcaţiuni răsturnate în apropiere. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a exprimat „preocupare” profundă în legătură cu soarta a peste 250 de imigranţi dispăruţi în largul Libiei. Conform unor surse, două ambarcaţiuni gonflabile în care se aflau câte 120-140 de imigranţi s-au răsturnat în Mediterană, în largul Libiei.

Cel puţin trei persoane au fost rănite, vineri seară, într-un incident armat produs în oraşul francez Lille, în ceea ce pare a fi o reglare de conturi. Atacul a avut loc în zona staţiei de metrou Porte d’Arras, în partea de sud a oraşului Lille. Potrivit elementelor preliminare ale investigaţiei, „este vorba de o reglare de conturi între traficanţi de droguri, fără victime colaterale”.

Aproximativ 60 % dintre britanici se declară confuzi din cauza schimbării orare bianuale şi solicită ca zilele succesoare acestora să devină sărbători naţionale care să le permită recuperarea. Weekendul acesta se va trece la ora de vară. Sâmbătă noaptea ceasul va fi dat cu o oră înainte. Aproximativ 88% dintre britanici admit că dorm şi mai puţin noaptea următoare, din cauza confuziei legate de schimbarea orară. Cinci la sută dintre britanici afirmă că pierd şi mai multe ore de somn din cauza schimbărilor orare, deşi acest lucru are loc de două ori pe an. Puţini dintre noi ştiu că dispozitivele noastre electronice şi ceasurile se schimbă automat, aşa că mulţi dintre noi se vor trezi duminică dimineaţa fiind suspicioşi faţă de ora pe care acestea o afişează.

Serviciul de Presă al Casei Albe a emis un comunicat în care felicită Uniunea Europeană cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea actului fondator al comunităţii europene, Tratatul de la Roma, şi subliniază valorile şi angajamentele comune împărtăşite de State Unite şi UE. În trecut, preşedintele american Donald Trump a făcut mai multe afirmaţii controversate în legătură cu UE, despre care a spus că este „vehiculul Germaniei” şi a salutat ieşirea Marii Britanii din Blocul Comunitar. Totuşi, la finalul lunii februarie, Trump a declarat că Statele Unite susţin Uniunea Europeană, o organizaţie „minunată”.

Liderii statelor membre al Uniunii Europene, mai puţin premierul britanic Theresa May, participă sâmbătă la summitul informal de la Roma dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, unde va fi adoptată o nouă declaraţie privind viitorul UE. Evenimentul aniversar a 60 de ani de Uniune Europeană vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia. Planul pentru Uniunea Europeană în viitor a ridicat tensiunea la nivel diplomatic după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a pus în discuţie cinci scenarii, între care cel mai disputat a fost cel al Europei cu mai multe viteze, respins categoric de România, dar şi de ţările din Grupul de la Vişegrad.

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28. La reuniune participă toţi şefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Poliţia a înconjurat hotelul şi cazionul Bellagio din oraşul american Las Vegas după ce forţele de ordine au primit informaţii privind un jaf armat în desfăşurare. Clienţii hotelului au indicat că au auzit focuri de armă la primele ore ale dimineţii de duminică, mai multe înregistrări de la locul incidentului arată oamenii care sunt evacuaţi dintr-o porţiune a clădirii. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliţie din Las Vegas a declarat că forţele de ordine anchetează un posibil jaf, adăugând că nu sunt informaţii că ar fi fost cineva rănit. Potrivit informaţiilor existente, atacatorul purta o mască de cap de porc şi avea în mână o geantă.

SPORT

Runda a cincea a preliminariilor europene pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2018 a debutat vineri, iar Spania şi Italia au înregistrat victorii şi se menţin la egalitate în fruntea grupei G.

Grupa D: Ţara Galilor, Austria, Serbia, Irlanda, Moldova, Georgia.

Georgia – Serbia 1-3 (Katcharava 6′ / Tadic 45′ – penalty, A. Mitrovic 64′, Gacinovic 86′), Austria – Moldova 2-0 (Arnautovic 75′, Harnik 90′), Irlanda – Ţara Galilor 0-0.

Clasament:

1. Serbia 5 3 2 0 12-6 11 puncte
2. Irlanda 5 3 2 0 7-3 11
3. Ţara Galilor 5 1 4 0 8-4 7
4. Austria 5 2 1 2 8-7 7
5. Georgia 5 0 2 3 4-8 2
6. Moldova 5 0 1 4 2-13 1

Grupa G: Spania, Italia, Albania, Israel, Macedonia, Liechtenstein.

Italia – Albania 2-0 (De Rossi 12′ -penalty, Immobile 80′), Liechtenstein – Macedonia 0-3 (Nikolov 43′, Nestorovski 68′, 73′), Spania – Israel 4-1 (Silva 13′, Vitolo 45+1′, Diego Costa 51′, Isco 88′ / Refaelov 76′)

Clasament:

1. Spania 5 4 1 0 19-2 13 p
2. Italia 5 4 1 0 13-4 13
3. Israel 5 3 0 2 9-9 9
4. Albania 5 2 0 3 4-8 6
5. Macedonia 5 1 0 4 7-11 3
6. Liechtenstein 5 0 0 5 1-19 0

Grupa I: Croaţia, Islanda, Ucraina, Turcia, Finlanda, Kosovo

Kosovo – Islanda 1-2 (Nuhiu 52′ / Sigurdarsson 25′, G. Sigurdsson 35′ – penalty), Croaţia – Ucraina 1-0 (N. Kalinic 38′), Turcia – Finlanda 2-0 (Cenk Tosun 9′, 13′)

Clasament:

1. Croaţia 5 4 1 0 11-1 13 p
2. Islanda 5 3 1 1 8-6 10
3. Ucraina 5 2 2 1 7-4 8
4. Turcia 5 2 2 1 7-5 8
5. Finlanda 5 0 1 4 3-8 1
6. Kosovo 5 0 1 4 2-14 1

Sâmbătă, 25 martie, vor avea loc meciuri din grupele A, B şi H:

Suedia – Belarus (ora 19:00), Bulgaria – Olanda, Luxemburg – Franţa (ora 21:45)

Andorra – Feroe, Elveţia – Letonia (ora 19:00), Portugalia – Ungaria (ora 21:45)

Cipru – Estonia, Bosnia-Herţegovina – Gibraltar (ora 19:00), Belgia – Grecia (ora 21:45)

Jucătoarea de tenis Simona Halep (locul 5 în clasamentul mondial) a declarat sâmbătă, după victoria în faţa japonezei Naomi Osaka (49 WTA), din turul secund al turneului Premier Mandatory de la Miami, că a ajuns la un nivel ridicat de joc, dar că nu este refăcută complet din punct de vedere fizic. Simona Halep, în vârstă de 25 de ani, a trecut de Naomi Osaka cu scorul de 6-4, 2-6, 6-3 şi va juca în turul trei împotriva estonei Anett Kontaveit (21 de ani, 112 WTA).

În 2016, românca a ajuns până în sferturile de finală ale turneului de la Miami, SUA, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari. România va disputa la Mamaia (Constanţa) meciul cu Marea Britanie din Fed Cup, contând pentru menţinerea în Grupa Mondială II, în perioada 22-23 aprilie, partida urmând a se desfăşura la Tenis Club IDU, pe zgură roşie, locul fiind ales de Federaţia Română de Tenis la sugestia Simonei Halep.

Jucătoarele de tenis Sorana Cîrstea (locul 65 WTA) şi Patricia Ţig (locul 95 în clasamentul mondial) s-au calificat, sâmbătă dimineaţă, în turul trei al turneului Premier Mandatory de la Miami, SUA, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari.

Sorana Cîrstea a trecut de letona Anastasija Sevastova (26 de ani, locul 25 WTA), scor 7-6 (4), 3-6, 6-3, după două ore şi 13 minute. Partida a fost extrem de echilibrată, Sevastova câştigând mai multe puncte decât Cîrstea. Românca a servit 3 aşi şi a comis 4 duble greşeli, iar procentajele de reuşită la serviciu au fost de 64% cu prima minge şi 37% cu a doua. Fiecare dintre cele două sportive a reuşit câte 7 break-uri.

În runda următoare, Sorana Cîrstea (26 de ani) va juca împotriva danezei Caroline Wozniacki (26 de ani, 14 WTA), duminică dimineaţă, în jurul orei 04:30, pe arena centrală. Bilanţul confruntărilor directe este 4-3 pentru Wozniacki, fost lider mondial. Daneza a reuşit două finale în acest an, pe suprafeţe rapide, la Doha (înfrângere la Karolina Pliskova) şi Dubai (înfrângere la Elina Svitolina). Pentru accederea în turul trei, Sorana Cîrstea şi-a asigurat 65 de puncte WTA şi un cec în valoare de 41.350 de dolari. În 2013, românca a ajuns până în optimile de finală ale întrecerii de la Miami.

Patricia Ţig a învins-o pe franţuzoaica Kristina Mladenovic (23 de ani, locul 18 WTA), scor 7-6 (4), 6-2, după două ore de joc. Românca a reuşit un as şi a comis 4 duble greşeli, iar procentajele la serviciu au fost 76% cu primul şi 56% cel de-al doilea. Patricia a reuşit 4 break-uri şi a cedat serviciul de doar două ori. Sportiva din Galaţi, aflată pentru prima dată în carieră pe tabloul principal al turneului de la Miami, a venit din calificări şi a învins pentru prima oară o jucătoare din Top 20.

Pentru acest succes, Ţig şi-a asigurat 95 de puncte în clasamentul mondial şi un cec în valoare de 41.350 de dolari. În turul al treilea al competiţiei americane, Patricia Ţig, în vârstă de 22 de ani, va juca împotriva americancei Venus Williams (35 de ani, 12 WTA), fost lider mondial şi deţinătoare a 7 titluri de Mare Şlem. Turneul WTA de la Miami se desfăşoară în perioada 20 martie – 2 aprilie şi este dotat cu premii totale în valoare de 6.993.450 de dolari.

Aflat în cantonamentul naţionalei de tineret a României, Ianis Hagi primeşte o veste excelentă din Italia. Jurnaliştii de la ‘La Nazione’ notează că în partea a doua a sezonului Fiorentina ar putea acorda mai multe şanse jucătorilor care au impresionat la formaţia ‘Primavera’. Sub titlul ‘Hagi jr. şi gaşca de violeţi’, italienii scriu că Ianis Hagi şi Diakhate vor primi mai multe şanse de joc în partea a doua a campionatului. Echipa lui Paulo Sousa se află în acest moment pe locul 8 în clasament după 29 de etape, cu 48 de puncte. Inter Milano, echipă aflată pe locul 5, ultimul ce permite accesul în cupele europene, are 55 de puncte. Ianis Hagi a jucat până acum doar 14 minute pentru echipa mare a Fiorentinei, într-un meci câştigat de formaţia din Firenze cu 5-3 pe terenul celor de la Cagliari. Puştiul român s-a aflat însă pe foaia de joc a echipei mari la 20 de meciuri de Serie A.

ROMÂNIA – DANEMARCA, duminică, 21:45, Cluj Arena (liveblog pe www.prosport.ro, TVR 1). Meciul face parte din etapa a cincea a Grupei E din preliminariile CM 2018, Rusia. Contra danezilor România va juca partida cu numărul 677 din palmaresul ei general. Bilanţul la zi este de 298 victorii, 174 egaluri, 204 înfrângeri, golaveraj 1116-865. De asemenea, va fi a 280-a partidă susţinută pe teren propriu, a 5-a la Cluj-Napoca. Până acum, în oraşul de sub Dealul Feleacului nu am învins vreodată.

01.07.1923 Cluj (Municipal): ROMÂNIA – CEHOSLOVACIA 0-6 (0-2) amical
06.09.2008 Cluj-Napoca (CFR-„dr. Constantin Rădulescu”): ROMÂNIA – LITUANIA 0-3 (0-1) prel.CM
27.03.2016 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA – SPANIA 0-0 amical
04.09.2016 Cluj-Napoca (Cluj Arena): ROMÂNIA – MUNTENEGRU 1-1 (0-0) prel.CM

Simona Halep (5 WTA) întâlneşte o sportivă din afara Top 100 WTA în turul 3 la Miami, pe estoniana Anett Kontaveit, ocupantă a locului 112 mondial. Meciul dintre Halep şi Kontaveit va avea loc duminică seară şi va putea fi urmărit în direct pe Digisport 2 şi LIVE BLOG pe www.prosport.ro. Adversara Simonei este una dintre surprizele frumoase de la Miami, venind din calificările turneului de categorie Premier Mandatory. În turul precedent, Kontaveit a învins-o pe Ekaterina Makarova (Rusia, 35 WTA), cu scorul de 6-7(1), 6-2, 6-2. Tot de un meci lung a avut parte şi Simona, care în manşa secundă a trecut de Naomi Osaka (Japonia, 49 WTA), cu 6-4, 2-6, 6-3.

Simona nu a mai întâlnit-o pe Anett până acum, având în vedere că estoniana a evoluat la un nivel mai scăzut decât constănţeanca. Cea mai bună poziţie ocupată în carieră de Kontaveit este 73 WTA, pe 7 martie 2016. Anett are 21 de ani, iar până acum nu a câştigat niciun titlu WTA, având în palmares doar trofee ITF, 11 la număr. Sportiva născută la Viimsi (Estonia) a impresionat mai mult în perioada junioratului, atunci când a jucat finala de la US Open 2012, pierdută în faţa americancei Samantha Crawford.

Dacă va trece de Kontaveit, jucătoarea noastră o va întâlni în optimile de finală pe câştigătoarea partidei dintre Samantha Stosur (Australia, 19 WTA) şi Shuai Peng (China, 43 WTA). În optimi ar mai putea ajunge alte două românce, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig, însă misiunea lor este mult mai dificilă. Sorana joacă împotriva Carolinei Wozniacki, înt-un meci programat duminică dimineaţă, după 04:30, iar Patricia o înfruntă duminică seară pe Venus Williams.

La capătul a două zile extrem de interesante în ceea ce priveşte felul în care piloţii s-au adaptat condiţiilor dificile de pe Losail International Circuit din Qatar, clasa MotoGP şi-a stabilit ierarhiile în aşteptearea sesiunii de calificări. Prima mare surpriză este prezenţa lui Jorge Lorenzo în rândul celor care vor merge în Q1, adică partea calificărilor care va da doar doi piloţi ce se vor bate pentru pole-position. Pilotul care a venit în acest sezon la Ducati a avut trei sesiuni de antrenamente libere foarte dificile, iar cel mai bun timp pe care l-a obţinut a fost 1:55.461 cu 1.145 secunde mai slab decât timpul reper al lui Maverick Vinales. Lorenzo a venit abia pe poziţia a 12-a în clasamentul cumulat şi are de trecut prin Q1 în programul de astăzi.

Vestea bună pentru spaniolul de la Ducati este faptul că din acest sezon cei doi piloţi care vor promova din Q1 în Q2 vor avea la dispoziţie un set în plus de gume soft Michelin cu care să aibă şanse reale în duelul cu primii zece. Antrenamente grele a avut şi Valentino Rossi. Uriaşul pilot italian de la Yamaha are în continuare probleme reale în a găsi setările potrivite pentru motocicleta M1 aşa cum a reuşit colegul său, Maverick Vinales. ”Il Dottore” a avut emoţii pe finalul FP3 şi s-a calificat totuşi de pe locul 10 în Q2 cu timpul obţinut în cea de-a doua sesiune de antrenamente: 1.55.414. Vinales a fost, în ciuda unei trânte, într-o formă de zile mari şi este cel mai rapid în clasamentul cumulat al timpilor cu acel 1:54.316 scos în prima sesiune de antrenamente.

Minaur Baia Mare a învins CSM Oradea cu 30-18 într-un meci din cadrul etapei a 19-a a Diviziei A, Seria B, iar în proporţie de 99,9% şi-a aasigurat promovarea în Liga Zimbrilor. Băimărenii au în acest moment un avans de 8 puncte, astfel că îşi pot face deja planurile pentru prima ligă. Minaur Baia Mare a defilat în acest sezon în Divizia A, câştigând 16 din cele 17 meciuri disputate, iar unul l-a terminat la egalitate, partida tur cu CSM Oradea, scor 23-23. Nucleul de bază a fost format din jucătorii echipei care anul trecut s-a retras din Liga Zimbrilor, adică din Tudor Marta, Bogdan Mihai, Daniel Mureşan, Paul Simulescu şi Alexandru Sabău. În jurul lor au fost aduşi la echipă mai mulţi jucători tineri din Baia Mare.

Cu promovarea asigurată, formaţia băimăreană a început să-şi pregătească deja viitorul sezon în Liga Zimbrilor. ”Lucrăm în această perioadă să completăm lotul cu 3-4 jucători cu experienţă, care să ne ajute în prima ligă. În rest, vom miza în continuare pe handbalişti tineri, Baia Mare va fi o rampă de lansare pentru ei. Vom încerca să exploatăm tinerii crescuţi la cluburile din Baia Mare. Nu ne vom arunca să aducem jucători cu cotă, în acest moment sumele sunt mari pe piaţă. Antrenorul este şi el deja stabilit, Minaur va continua cu omul care a dus-o spre promovare, Raul Fotonea. Un alt obiectiv al clubului va fi să ”exploatăm brandul Minaur pentru a atrage şi alte fonduri. În acest sezon nu am avut nicio zi de întârziere la salarii, încercăm ca de la o zi la alta să ne câştigăm din nou credibilitatea, iar pe viitor să fin nou o echipă căutată pe piaţă”, după cum a concluzionat Ionuţ Marta.

Delegaţia echipei naţionale de fotbal a României a aterizat, la Cluj-Napoca, acolo unde duminică tricolorii vor întâlni Danemarca în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Tricolorii au decolat de pe aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti la ora 11:00 şi, după aproximativ 45 de minute, au aterizat la Cluj-Napoca, cazându-se la hotel. Sâmbătă, la ora 19:15, echipa naţională va susţine antrenamentul oficial dinaintea meciului cu Danemarca, pe Cluj Arena. Şedinţa de pregătire va fi deschisă reprezentanţilor presei în primele 15 minute. Înainte, de la ora 18:30, la stadion va avea loc conferinţa de presă a selecţionerului Christoph Daum. Partida România – Danemarca se joacă duminică, 26 martie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena. După patru runde din preliminarii, tricolorii se află pe locul patru în grupa E, cu 5 puncte, iar danezii ocupă poziţia a treia, cu 6 puncte.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că vor fi folosiţi câini-poliţişti care detectează substanţele pirotehnice la partida România – Danemarca de pe Cluj Arena, în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Această măsură specială, în premieră pentru desfăşurarea unui meci internaţional organizat de Federaţia Română de Fotbal, a fost luată în urma incidentelor de pe Arena Naţională la meciul cu Polonia şi care au avut drept consecinţă suspendarea stadionului pentru meciurile României.

Câinii Poliţiei Române, special antrenaţi să găsească materiale pirotehnice, vor fi aduşi la porţile de intrare în Cluj Arena şi vor asista la controlul obişnuit care se aplică spectatorilor la intrarea pe stadion. O informare din partea Poliţiei anunţă că a fost depistată deja o persoană care a încercat să introducă materiale pirotehnice în Cluj Arena, cu trei zile înaintea meciului. Persoanei în cauză i s-a întocmit dosar penal, iar controlul prealabil al forţelor de ordine a fost întărit.

Tha’er Bawab, atacantul lui Dinamo, a reuşit un gol spectaculos în partida amicală pe cale naţionala Iordaniei a susţinut-o în compania reprezentativei Hong Kong-ului. Naţionala Iordaniei s-a impus cu 4-0, iar ultimul gol, cel al lui Bawab, a fost unul special. Atacantul în vârstă de 32 de ani a reluat din ‘foarfecă’, din 11 metri – central, iar italienii de la Gazzetta dello Sport notează că vârful lui Dinamo intră în cursa pentru trofeul Puskas cu această reuşită.

Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) va pleca din pole position în Marele Premiu de Formula 1 al Australiei, prima cursă a sezonului, după ce a înregistrat cel mai bun timp în calificările de sâmbătă. În ultima sesiune de calificări, Lewis Hamilton a fost cronometrat cu timpul de 1 minut, 22 de secunde şi 188 de miimi. Germanul Sebastian Vettel (Ferrari) a fost cu 0.268 secunde mai lent, iar finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes) a completat podiumul, cu 1:22.481.

Au mai încheiat ultima sesiune de calificări finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari, +0.845 s), olandezul Max Verstappen (Red Bull, +1.297 s), francezul Romain Grosjean (Haas, +1.886 s), brazilianul Felipe Massa (Williams, +2.255 s), spaniolul Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso, +2.299 s) şi rusul Daniil Kvyat (Toro Rosso, +2.324 s). Lewis Hamilton, în vârstă de 32 de ani, a fost campion mondial în 2008, 2014 şi 2015 şi va porni pentru a şasea oară în carieră din pole position în Marele Premiu de Formula 1 al Australiei. Prima cursă a sezonului 2017 din Formula 1 va avea loc duminică, de la ora 8.00, ora României, pe circuitul de la Melbourne, şi prevede 58 de tururi. Germanul Nico Rosberg, retras la finele sezonului trecut după ce a cucerit titlul mondial, este campionul en titre din Australia.

România va primi vizita danezilor duminică, pe Cluj Arena, de la ora 21:45. Va fi un meci decisiv privind echipa care va termina grupa de calificare pe poziţia secundă. Desigur, în cazul în care Polonia va juca la capacitate maximă în restul partidelor, şi nu se va încurca cum a făcut-o în Kazakhstan. Faţă de celelalte selecţii, de această dată selecţionerul ne dă impresia unui lot din care fac parte toţi jucătorii care meritau să se afle la echipa naţională. Chiar dacă la nivel individual jucătorii danezi sunt mult mai bine cotaţi, aportul publicului şi forţa de grup poate reprezenta un atu pentru echipa noastră. Nu trebuie neglijat faptul că nordicii au şi ei punctele lor slabe.

Din patru partide disputate în aceste preliminarii, Danemarca a câştigat două (cu Armenia şi Kazahstan, codaşele grupei) şi a pierdut două (cu Muntenegru şi Polonia, echipele ce ocupă în acest moment primele locuri din grupă). E doar al doilea meci disputat în deplasare de băieţii lui Age Hareide în această campanie, primul a fost în Polonia, pierdut cu scorul de 3-2. Golgheterul de la Ajax, Kasper Dolberg, va absenta duminică din motive medicale.
Danemarca a câştigat două din cele opt întâlniri directe cu România, 3-0 în 1989 şi 5-2 în 2003. Ultima victorie obţinută într-o deplasare de reprezentativa Danemarcei datează din 14 noiembrie 2014! Nordicii se impuneau cu 3-1 la Belgrad în dauna Serbiei, în cadrul preliminariilor pentru EURO 2016.

S-au vândut toate biletele pentru România – Danemarca, astfel că ne aşteptăm la o atmosferă incendiară pe Cluj Arena. Tricolorii vor juca duminică de la 21:45. Buffon a ajuns la meciul 1000 în carieră, pentru club şi echipa naţională. De asemenea, legendarul portar italian a ajuns la selecţia cu numărul 168, partidă în care şi-a păstrat poarta intactă. În minutul 58 al meciului dintre Italia şi Albania arbitrul a întrerupt partida din cauza lipsei de vizibilitate. Suporterii albanezi au aprins torţe şi fumigene. Întreruperea a ţinut aproximativ 15 minute. Italia rămâne în continuare principala favorită pentru calificarea directă de pe locul 2 din grupă după ce a trecut de Albania, scor 2-0. Semifinalista EURO 2016 Ţara Galilor a ratat ocazia de a se apropia de locul 2 în grupa D, remizând 0-0 în Irlanda.. Fundaşul irlandez Seamus Coleman şi-a rupt piciorul în meciul cu galezii şi cel mai probabil nu va mai juca în acest sezon

Marian Drăgulescu a obţinut o medalie de bronz în prima zi cu finale de la Cupa Mondială de la Doha. Gimnastul de la Steaua s-a calificat cu a treia notă la sol şi rămas pe aceeaşi poziţie şi după finală. El a fost recompensat cu 14.100 (5.700+8.400) pentru exerciţiul prezentat astăzi, cu o zecime mai mult decît în calificări (14.000). Marian a fost întrecut de Tanf Chia-Hung (Taipei) 14.366 şi de Milad Karimi (Kazahstan) 14.266. Mâine, Marian va concura şi în finala de la sărituri. Tot mâine, Cătălina Ponor va evolua în finala de la bârnă. Drăgulescu şi Ponor se pregătesc pentru Campionatele Europene de la Cluj-Napoca (19-23 aprilie).

Barcelona a demarat ‘operaţiunea Coutinho’. Catalanii vor încerca cu orice preţ să-l transfere în vară pe mijlocaşul lui Liverpool. Brazilianul în vârstă de 24 de ani este ţinta numărul 1 a Barcelonei, iar oficialii de pe Camp Nou ştiu că va fi nevoie de un efort financiar considerabil pentru ca mutarea să se perfecteze. Coutinho tocmai a semnat prelungirea contractului cu Liverpool până în 2022, iar în noua înţelegere nu este prevăzută o clauză de reziliere ce ar putea fi activată. Barcelona trebuie să facă o ofertă de nerefuzat englezilor. Sursa citată menţionează că oamenii din conducerea clubului blau-grana se gândesc chiar să vândă unul sau chiar doi jucători de bază pentru a face rost de suma necesară.

CSA Steaua trăieşte o adevărată dezamăgire la handbal masculin în acest sezon. În loc să lupte pentru o clasare în Top 4, aşa cum şi-a fixat la începutul sezonului, clubul din Ghencea va juca pentru evitarea retrogradării. Echipa pregătită de Ovidiu Mihăilă a irosit şi o ultimă şansă de a mai spera la play-off, după ce a pierdut sâmbătă, la Chiajna, cu 20-18, partida cu HC Vaslui. Astfel, Steaua rămâne pe locul 10 în Liga Zimbrilor, cu o etapă înainte de finalul sezonului regulat şi cu un meci de disputat pe terenul echipei Dinamo Bucureşti.

În partida cu HC Vaslui, Steaua a făcut încă o partidă slabă, în care a ratat cât pentru alte trei jocuri din situaţii ideale. Băieţii lui Ovidiu Mihăilă nu au fost în stare să-l învingă pe Bogdan Pralea, omul numărul unu din tabăra oaspeţilor, în multe ocazii de singur cu portarul. În acelaşi timp, au făcut multe greşeli chiar şi de prindere-pasare, astfel că victoria HC Vaslui a venit logic. Trupa lui Sandu Iacob a speculat la maximum erorile din tabăra gazdelor, iar la final s-a impus mai clar de cât a arătat-o scorul. În urma acestui rezultat, HC Vaslui a devenit a şaptea echipă calificată în play-off, având chiar şanse să termine pe locul 6 după ultima etapă.

Steaua va juca în play-out cu CSM Satu Mare, CSM Făgăraş, CSM Focşani şi foarte probabil CSU Suceava. Cu toate aceste echipe, CSA a cedat puncte în timpul sezonului regulat şi va avea mult de tras pentru a evita turneul de baraj, ma ales că nu are un joc care să-i garanteze menţinerea. Cel mai probabil, în play-out se va porni de la următorul clasament: 1. CSU Suceava – 18 p, 2. CSM Focşani – 16 p, 3. Steaua – 15 p, 4. CSM Făgăraş – 7 p, 5. CSM Satu Mare – 1 p. Ultima echipă va retrograda direct, iar formaţiile de pe locurile 3-4 vor merge la turneul de baraj.

PROGNOZA METEO
25 Martie 2017

Vremea se va rãci accentuat în majoritatea zonelor. În cursul zilei cerul va fi variabil în vest și nord-vest, dar cu înnorãri persistente în rest, iar local în centrul și sud-estul țãrii, va ploua slab. Noaptea nebulozitatea va fi în extindere și se vor semnala precipitații mixte în regiunile nordice și ploi în est și centru și izolat în restul teritoriului. În zona montanã, precipitațiile, în general slabe, vor fi mai ales sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri pe timpul zilei pe crestele montane și local în regiunile sudice și sud-estice, precum și în cele din extremitatea de vest a țãrii. Temperaturile maxime se vor încadra între 7…8 grade în depresiuni și 17…18 grade în sudul Banatului și în vestul Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între -1 și 7 grade.

Bucuresti

Vremea se va rãci accentuat, astfel cã temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 11 grade. Cerul va fi noros și trecãtor, îndeosebi noaptea, va ploua slab. Mai ales în prima parte a zilei vântul va sufla moderat, cu unele intensificãri. Minima termicã va fi de 5…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *