Stiri pe scurt 25 Martie 2016

loading...

Stiri pe scurt 25 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificatii istorice pentru ziua de 25 martie. In anul 1999, Revolta antiNATO la Skopje. Aproximativ 10.000 de protestatari au atacat cu cockteiluri Molotov ambasadele Statelor Unite, Germaniei si Marii Britanii, precum si Hotelul Aleksander (unde erau gazduiti verificatorii OSCE evacuati din Kosovo) si Hotelul Continental, sediul NATO la Skopje, provocînd pagube cladirilor si incendiind automobilele diplomatice.

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a fost cel care a oficiat slujba din Joia Mare de la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia si a spalat si sarutat picioarele a 12 studenti la teologie. Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a declarat ca, în cadrul Cinei Celei de Taina, Iisus a vrut sa arate, printr-un gest simbolic precum spalarea picioarelor apostolilor, ce înseamna ”iubiti-va unii pe altii”. Potrivit traditiei romano catolice, în cadrul slujbei de Joia Mare, reprezentantii clerului spala picioarele a 12 persoane pentru a readuce în memoria colectiva gestul de umilinta pe care Iisus l-a facut pentru cei 12 apostoli.

Un kilogram de carne de miel ajunge, înaintea Pastelui Catolic, în pietele din Cluj, la preturi cuprinse între 10 si 13 lei, în Covasna si Harghita costa între 11 si 12 lei, în timp ce în Alba costa 10 lei. În marile magazine pretul pentru un kilogram de miel ajunge la 30 de lei. Autoritatile sanitar veterinare din judetul Cluj au autorizat patru puncte de sacrificare a mieilor înaintea Pastelui Catolic, unul fiind lânga Cluj-Napoca, iar celelalte trei în Turda, Câmpia Turzii si Huedin.

Reprezentantii Consiliul Judetean Cluj au declarat ca în Cluj-Napoca functioneaza, începând de vineri, în cadrul Centrului Agro Transilvania, de lânga Cluj-Napoca, un punct autorizat pentru sacrificarea mieilor care va functiona dupa toate normele igienico-sanitare, de unde clujenii „pot sa aleaga si sa cumpere mielul dorit direct de la crescatori, miel care va fi sacrificat pe loc, având astfel garantia achizitionarii unui produs sigur si de calitate”.

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, este arestat preventiv pentru 30 de zile, în acelasi dosar fiind arestata si avocata Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani. Sutru Toma, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat ca ar fi solicitat pentru interventia sa doua milioane de euro, banii fiind mascati sub forma unui contract de vânzare cumparare pentru un teren care nu putea fi utilizat, pretul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii.

Universitatea Bucuresti critica proiectul de lege prin care Academia Oamenilor de Stiinta ar putea avea un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Stiinte si eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician. Universitatea spune ca reactia actualei conduceri a Academiei Române la aceasta initiativa este pe deplin îndreptatita si se alatura criticii formulate de catre Academie. Universitatea mai deplânge „modul în care stradaniile de 150 de ani încoace de a edifica un for suprem, de certa autoritate, al vietii spirituale românesti, sunt subminate de o initiativa ce nesocoteste valoarea traditiei si ridica semne de întrebare privind evolutiile viitoare”.

Deputatul Sebastian Ghita a declarat ca le va cere colegilor din Camera Deputatilor sa respinga solicitarea DNA de încuviintare a retinerii si arestarii sale, afirmând ca denuntatorul sau este un ”personaj” care a vândut droguri, a facut contrabanda si si-a trimis în închisoare procurorul. El a sustinut ca nu este singura ”victima” a celui care l-a denuntat, ”acel personaj caruia îi spunem om de afaceri Razvan Alexe”.El a sugerat ca nu crede ca deputatii vor da curs cererii DNA. A aratat ca nu exista în dosarul sau interceptari, astfel ca nu se va folosi de decizia CCR pe acest subiect. Totodata, deputatul a vorbit si despre acuzatiile de santaj prin intermediul unei televiziuni pe care o controla.

Grupul Renault România anunta ca ofera, la Târgul Angajatori de Top ce are loc vineri si sâmbata în Capitala, peste 500 de posturi pentru activitatile de inginerie, servicii si fabricatie. Pe lânga cele 500 de posturi, Grupul Renault România a mai anuntat 100 de locuri pentru studenti si masteranzi care îsi doresc sa faca practica în cadrul companiei. „Grupul cauta pentru activitatea de R&D ingineri, absolventi ai facultatilor tehnice, în domeniul automobilelor (Automotive), cu urmatorul profil: competente proiectare CATIA, calcul, simulare numerica, experienta de minim 2 ani în domeniul auto sau conex, experienta de management de proiect, cunostinte despre tehnica automobilului.

Alte 200 de posturi sunt disponibile în echipele de supply chain, post-vânzare si studii de piata. Pentru activitatea de fabricatie vehicule, pentru platforma industriala de la Mioveni, compania cauta automatisti si analisti calitate. Târgul Angajatori de Top îsi prezinta oferta de job-uri în Bucuresti,la Sala Palatului. La eveniment sunt asteptati peste 10.000 de profesionisti, studenti si proaspat absolventi care pot interactiona cu 300 de specialisti HR din cadrul a 100 de companii participante din peste 14 domenii de activitate. La târg vor fi scoase la concurs în jur de 5.000 de joburi si peste 700 de pozitii în cadrul programelor de internship&trainee.

Omul de afaceri Dan Adamescu a ajuns,la DNA, pentru a i se pune sechestru pe avere. Pe 17 martie, procurorii DNA au anuntat ca au admis cererea omului de afaceri Dan Adamescu de depunere a unor garantii imobiliare si mobiliare în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul de abuz în serviciu, spalare de bani si complicitate la abuz în serviciu, în legatura cu falimentul societatii Astra.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca DNA a contestat condamnarile în dosarul Microsoft date în prima instanta de Înalta Curte de Casatie si Justitie. Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a dat joi prima decizie în dosarul „Microsoft”, astfel ca trei dintre cei cercetati, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, au primit condamnari cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsa cu suspendare. Omul de afaceri Dorin Cocos a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia.

Directoarea unei gradinite private din Capitala a fost filmata de camerele de supraveghere batând copiii pe care îi avea în grija, iar doi parinti au depus plângere la Sectia 17 de Politie din Sectorul 5. În imaginile filmate se vede cum femeia târaste un copil mic într-un colt al scarilor si îl bate. Copilul se zbate si reuseste sa scape din mâinile agresorului, catarându-se pe scara în mâini si picioare, plângând. De asemenea, pe camere mai apare o scena în care femeia intra într-o sala unde copiii dorm si îl bruscheaza pe un micut, târându-l din pat de un brat, dupa care mai apuca cu violenta un alt copil si îl trage din patutul lui. Surse apropiate anchetei au declarat ca joi a fost audiata directoarea si doua angajate ale gradinitei. De asemenea, anchetatorii au ridicat un calculator de la fata locului pentru probe.

Daniel Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT, a declarat ca exista suspiciuni de finantare a terorismului în România, anuntând ca a fost reînfiintat Biroul de Terorism în cadrul DIICOT. DIICOT a reînfiintat Biroul pentru Terorism în cadrul Serviciului de Terorism preexistent si a participat în grupul de lucru pentru modificarea legii 535 pentru prevenirea si combaterea terorismului. Una dintre propunerile noastre a fost introducerea ca infractiune a accesului în mod repetat a site-urilor cu caracter jihadist. Celelalte infractiuni sunt constituriea unui grup infractional specializat pentru infractiunea de terorism si pedepsirea unor infractiuni privind luptatorii straini, pentru ca nu aveam un text de infractiune iar România este parte la semnarea conventiei împotriva terorismului a Consiliului Europei din 2005 devenind parte în 2007. A semnat si protocol aditional cred ca acum doua saptamâni.

Furnizarea apei reci a fost sistata, în 11 localitati din judetul Hunedoara, printre care si Deva, iar în jur de 100.000 de consumatori au ramas fara apa potabila. Reprezentantii ApaProd s-au deplasat în teren pentru a identifica motivele pentru care apa este tulbure. Acestia vor efectua, de asemenea, spalarea retelelor afectate. Reprezentantii unitatii nu au putut preciza o ora exacta la care alimentarea cu apa va fi reluata.

Procurorii au solicitat date suplimentare în cadrul expertizei deja existente în dosarul „Colectiv”, iar specialistii au la dispozitie o saptamâna sa dea raspunsurile. Date din raportul obtinut de Agentia MEDIAFAX arata ca nu au fost identificate „dovezi ca s-ar fi desfasurat activitati de inspectie, control, îndrumare etc. pe parcursul a ultimilor cinci ani, când în acel spatiu s-au desfasurat activitati similare, de catre trei chiriasi, succesiv, astfel încât sa identifice si sa constate respectarea cadrului legal si sa impuna masuri de intrare în legalitate” de catre Primaria Sectorului 4.

Numarul de tranzactii imobiliare a crescut anul trecut cu peste 65.000 fata de 2014, fiind înregistrate la nivel national 890.169 de contracte de vânzare-cumparare, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Cele mai multe tranzactii au avut în Bucuresti (83.312), judetul Ilfov (57.169) si judetul Timis (44.218). Judetele cu cele mai putine imobile tranzactionate anul trecut sunt Covasna (7.736), Bistrita-Nasaud(7.898) si Gorj (9.109). Numarul ipotecilor si al privilegiilor înscrise în cartea funciara la nivel national s-a cifrat la 185.381, fata de 151.050 în 2014.

Omar Hayssam a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio si Semiconductori (IPRS) Baneasa. In cadrul procedurii de privatizare a fostei IPRS Baneasa au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea societatii: IPRS Baneasa a fost înfiintata în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 actiuni al întreprinderii a fost cumparat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlata de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Baneasa si-a încetat activitatea.

Noile televiziuni HBO2 si HBO3 au fost incluse, din 25 martie, în oferta de servicii de televiziune prin cablu digital si satelit Digi TV, cele doua fiind disponibile pentru clientii Digi TV care au achizitionat pachetele extra „HBO” si „HBO MaxPak”. Operatorul de cablu RCS&RDS a introdus în grila de televiziune Digi TV prin cablu digital si prin satelit doua noi televiziuni din portofoliul HBO: HBO2 si HBO3 (fostul HBO Comedy), care au fost lansate în România pe 21 martie.

De asemenea, HBO3 va fi disponibil gratuit (cu scop promotional), în cadrul weekendului 26-27 martie, pentru abonatii Digi TV prin cablu digital si satelit. Potrivit site-urilor upc.ro si telekom.ro, noile televiziuni HBO2 si HBO3 se regasesc si în grilele acestora (UPC, Telekom), tot în cadrul unor pachete speciale, de tip extraoptiune. Din 25 martie, extraoptiunea „HBO” include televiziunile HBO2, HBO3 si HBO3 HD, pe lânga cele existente deja în pachet, HBO, HBO HD, care potate fi acizitionat pentru un tarif lunar de 12,58 lei (cu TVA inclus).

Volumul de memorii „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, scris de actorul de Ion Dichiseanu, publicat la Polirom, va fi lansat pe 10 aprilie, de la ora 17:00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, în prezenta autorului. Actorul de teatru si cinema Ion Dichiseanu a lansat o carte de memorii la editura Polirom, în care descrie pasionala poveste de dragoste pe care a trait-o cu actrita Sara Montiel. Sara Montiel (10 martie 1928 – 8 aprilie 2013) era considerata, în vremea sa, cea mai renumita actrita spaniola de la Hollywood si a fost distribuita în peste 60 de filme. Cele mai multe dintre acestea au fost mari succese comerciale.

Metallica este prima trupa de heavy metal ce „strapunge portile” dincolo de care domneste cultura elitista, ale prestigioasei Biblioteci publice din SUA, odata ce albumul „Master of puppets” va fi arhivat, alaturi de hituri mitice interpretate, printre altii, de Gloria Gaynor si Louis Armstrong. Metallica este considerata de reprezentantii Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii drept trupa „esentiala cultural, istoric si estetic”. Albumul „Master of Puppets” va intra în arhiva institutiei datorita semnificatiei aparte în istoria muzicii.

Biblioteca publica cea mai mare si importanta din Statele Unite, girata de Guvernul federal, selecteaza anual 25 de opere, considerate jaloane în istoria culturii, conservând editii princeps de calitate superioara ale operelor, pentru generatiile viitoare. Albumul „Master of Puppets” din 1986 este cel de-al treilea înregistrat de starurile heavy metal de la Metallica si „ilustreaza îndepartarea trupei de heavy metal-ul agresiv de la geneza acestul val muzical pentru a explora noi forme muzicale”, în cuvintele expertilor din cadrul Library of Congress.

Presedintele Klaus Iohannis a conferit vineri Ordinul Meritul Cultural Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiintare. Iohannis a semnat decretul de decorare a Muzeului Satului pentru conservarea si promovarea patrimoniului cultural si pentru implicare în organizarea activa a unor evenimente culturale.

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit vineri la Bruxelles, unde va discuta despre lupta împotriva terorismului cu oficiali UE si belgieni si va aduce un omagiu victimelor atacurilor sângeroase de marti. În aceasta vizita, în cadrul unui turneu de cinci zile, Kerry urmeaza sa se întâlneasca cu presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, premierul belgian Charles Michel, ministrul belgian de Externe Didier Reynders si sa fie primit de regele Philippe. Seful diplomatiei americane urmeaza sa depuna o jerba de flori la memorialul victimelor de pe aeroport.

Rusia va instala sisteme de rachete în Insulele Kurile, situate în Oceanul Pacific, si analizeaza posibilitatea construirii unei baze a Flotei Pacificului în aceasta zona, anunta ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu. Specialistii armatei ruse vor initia o expeditie de trei luni pentru explorarea Insulelor Kurile, în scopul construirii unei baze a Flotei Pacificului. Rusia si Japonia nu au semnat niciun acord de pace dupa al II-lea Razboi Mondial, iar Insulele Kurile sunt disputate între cele doua tari. Japonia sustine ca insulele Shikotan, Khabomai, Iturup si Kunashir sunt teritorii proprii.

O explozie si schimburi de focuri s-au auzit în cursul unei operatiuni antiteroriste a politiei belgiene la periferia orasului Bruxelles. Un tramvai care oprise în zona a fost evacuat. Conform agentiei Belga News, un barbat a fost „neutralizat” în cursul descinderii.

Politia germana a arestat, în vestul tarii, doua persoane banuite ca ar avea legaturi cu suspectii în atacurile comise saptamâna aceasta la Bruxelles, dintre care una ar fi trimis SMS-uri suspecte, în timpul atentatelor. Ofiteri din cadrul Fortelor speciale l-au retinut pe Samir E., un membru cunoscut al miscarii salafiste locale, într-un raid la Düsseldorf. Anchetatorii încearca acum sa afle daca acesta avea legaturi cu Ibrahim si Khalid El Bakraoui, fratii acuzati ca au comis atacurile din capitala belgiana, soldate cu 31 de morti.

Salah Abdeslam, islamistul arestat în urma cu o saptamâna, si-a recunoscut rolul în cadrul atentatelor teroriste din Paris, în cadrul audierii de catre autoritatile belgiene, admitând ca a renuntat sa se mai detoneze pe stadionul din Paris si ca Abdelhamid Abaaoud a planificat toata operatiunea. El l-a învinuit pe Abdelhamid Abaaoud, care s-a detonat în atentatele din Paris, pentru planificarea întregii operatiuni. Însa cei doi au fost condamnati în 2010 în Belgia pentru furt. Fratele lui Salah, Brahim Abdeslam, a murit în atentatele din Paris, fiind unul dintre atacatorii kamikaze.

Un barbat de nationalitate franceza a fost arestat de autoritati, suspectat ca planuia sa comita un atentat în Franta, într-o ampla operatiune în suburbiile Parisului. Barbatul fusese condamnat în 2015 la 10 de ani de închisoare, alaturi de Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din Paris într-un proces intentat unei filiere teroriste din Siria. Dupa retinerea barbatului, identificat drept Reda K., politistii francezi au efectuat raiduri în apartametul suspectului din orasul Argenteuil, departamentul Val-d’Oise, regiunea Ile-de-France, unde au descoperit „o cantitate mica” de explozibili.

Politia a arestat un barbat care a fost vazut, în imaginile surprinse de camerele de luat vederi, în compania lui Khalid El Bakraoui, atacatorul care s-a detonat într-o statie de metrou din Bruxelles, relateaza publicatia De Standaard, însa informatia nu a fost confirmata de procurorul federal. Ziarul De Standaard, citat de Reuters online, a informat ca barbatul a fost arestat dupa ce un politist l-a recunoscut dupa ce l-a vazut anterior în imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Khalid El Bakraoui, în vârsta de 27 de ani, care s-a aruncat în aer într-o statie de metrou din Bruxelles, este fratele lui Brahim El Bakraoui, care s-a detonat cu o ora înainte, pe aeroportul Zaventem din capitala.

Phenianul a prezentat un nou detinut american în fata presei vineri, la noua zile dupa ce a condamnat un turist american la 15 ani de munca fortata pentru „subversiune”. Kim Tong Chol a declarat într-o conferinta de presa, în capitala nord-coreeana, ca a comis fapte de spionaj, pe care nu le-a precizat, cu scopul de a submina regimul. El a declarat ca a fost retinut în octombrie. Aceasta nu este prima data când regimul organizeaza astfel de conferinte de presa în care detinuti straini citesc declaratii prin care îsi asuma infractiuni si lauda dictatura nord-coreeana. Dupa ce au fost eliberati, ei au declarat ca au fost obligati sa faca asemenea declaratii.

Anchetatorii belgieni au identificat, vineri, un nou suspect care ar fi avut un rol în atentatele teroriste de marti din Bruxelles, un sirian pe numele de Naim al-Hamed, de 28 de ani. Barbatul se afla pe o lista a serviciilor de securitate din alte state europene dupa atentatele teroriste din Bruxelles de marti, alaturi de Najim Laachraoui si Khalid El Bakraoui.

Un politist de la sectia de politie din orasul Mechelen, la nord de Bruxelles, a obtinut adresa la care se ascundea Salah Abdeslam din Molenbeek, de unde a fost arestat în urma cu o saptamâna, de pe 7 decembrie, dar dosarul nu a mai ajuns la autoritatile din capitala. Pe 7 decembrie, politistul a fost informat de un coleg ca fiul unui anume Jamilla Mohamed, Abid, are multe contacte cu Salah Abdeslam. În dosar se mai precizeaza ca barbatul se deplasa la bordului unui Citroen negru si ca locuia la adresa strada Quatre Vents, nr.79, comuna Molenbeek. Autoritatile belgiene au deschis o ancheta în acest caz pentru a-i trage la raspundere pe cei responsabili de transmiterea dosarului, care nu a mai ajuns la politia din capitala.

Najim Laachraoui, unul dintre kamikazele de pe aeroportul din Bruxelles, a fost un elev foarte bun al liceului catolic din oras, dar si-a întrerupt studiile de inginerie pe care le începuse la o universitate în anul 2009. Orele de religie catolica fac parte din curriculumul scolii pentru toti elevii, indiferent de religia lor, iar Laachraoui a participat la acest ore ca orice alt elev. Nu este neobisnuit pentru elevii musulmani sa studieze în scoli catolice, care pot fi vazute ca fiind mai conservatoare sau mai exclusiviste decât scolile de stat.

SPORT

Legenda fotbalului olandez si mondial, Johan Cruyff a încetat din viata, joi, într-o clinica din Barcelona, la vârsta de 68 de ani, dupa o lupta dura cu cancerul pulmonar. Dupa decesul legendei fotbalului mondial, Johan Cruyff, suporterii echipelor FC Barcelona si Ajax Amsterdam le-au cerut oficialilor celor doua cluburi ca stadioanele echipelor lor de club sa poarte numele fostului mare fotbalist. Noul stadion al echipei FC Barcelona, a carui constructie se va termina în 2017, ar putea avea un nou nume. Fanii echipei din capitala Cataluniei le-au cerut sefilor ca arena sa fie numita Johan Cruyff, în memoria fostului mare jucator, antrenor si manager al clubului catalan.

Afectat de decesul lui Johan Cruyff, Lionel Messi i-a dedicat fostului mare fotbalist olandez victoria din meciul cu Chile, si a spus ca pentru el, ziua de 24 martie nu va mai fi la fel de acum înainte. Messi este unul dintre produsele de success ale celebrei academii de fotbal a echipei FC Barcelona, academie despre care se spune ca este opera marelui Cruyff. Cel mai valoros fotbalist al planetei a ajuns la celebra La Masia, la vârsta de 13 ani.

Meciul amical din aceată seară dintre Olanda şi Franţa va avea parte de un moment special: va fi întrerupt în minutul 14, pentru un moment de reculegere în memoria fostului mare fotbalist, Johan Cruyff, decedat ieri, la vârsta de 68 de ani, după o luptă de 5 luni cu cancerul pulmonar. Minutul nu a fost ales întâmplător. 14 este numărul pe care l-a purtat Cruyff în toate meciurile pe care le-a disputat în cariera sa de fotbalist. Considerat alături de Maradona şi Pele ca fiind unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, Cruyff a fost căpitanul naţionalei Olandei în finala Cupei Mondiale din 1974 şi a primit de trei ori Balonul de Aur.

Petre Cozma, tatal regretatului handbalist Marian Cozma, simte cum cineva îi înfige un burghiu în stomac de fiecare data când sub ochi îi apare o informatie legata de ucigasii sufletelului lui, asa cum îsi alinta uriasul cu par blond si mers robotic. Cu pleoapele grele de somn, dis-de-dimineata, înaintea unui meci de handbal pe care copiii de la scoala ce-i poarta numele fiuluii sau l-au jucat, Nea Petre a aflat ca unul dintre agresorii lui Marian îsi oxigeneaza plamânii în libertate. „Stii cum spun eu… parintii ucigasilor îsi vor mai vedea copiii, eu nu o sa-l mai vad niciodata pe baiatul meu. Cu bani se face totul… sunt scârbit”, spune seniorul Cozma, cu o voce gâtuita.

Pal Gabor, unul dintre curajosii care l-au lovit pe la spate pe fostul campion cu Dinamo, a fost eliberat pe 4 martie nu pentru ca ar fi fost curat ca un nufar, ci pentru buna purtare. Cuminte ca un îngeras sau scos basma curata de o pleiada de avocati de soi, Gabor a petrecut cinci ani dupa gratii. Agili ca niste casaloti esuati, politistii maghiari l-au prins pe Gabor abia în 2011, la doi ani de la asasinarea lui Cozma. Curtea Suprema de Justitie din Ungaria, Kuria, a majorat în octombrie 2012 pedeapsa lui Ivan Sztojka, unul dintre cei trei asasini. Kuria a decis sa majoreze pedeapsa lui Ivan Sztojka de la opt la 13 ani, dar a lasat neschimbate pedepsele de 18 ani de închisoare ale celorlalti doi acuzati, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth. Kuria a decis sa schimbe acuzatia în cazul lui Sztojka de la ranire corporala grava la tentativa de crima.

Oficialii Federatiei Spaniole i-au informat pe organizatorii amicalului de la Cluj Napoca, de faptul ca nu mai doresc sa permita accesul publicului la antrenament. Initial sedinta oficiala de pregatire, de sâmbata, ora 19:30 a fost anuntata ca fiind deschisa publicului. Din pricina atacurilor teroriste din Belgia, oficialii Federatiei din Spania au decis, împreuna cu organizatorii sa închida acest antrenament, care ar fi necesitat masuri severe de securitate.

Amicalul dintre Feyenoord si Sparta Rotterdam, care s-a jucat aseara si s-a încheiat cu victoria gazdelor cu 2-0, a fost oprit în minutul 14, pentru un moment de reculegere în memoria lui Johan Cruyff. Legendarul fotbalist si antrenor a decedat ieri, într-o clinica din Barcelona, dupa ce a pierdut lupta cu cancerul de la plamâni. Lumea fotbalului a fost zduguita joi de o veste tragica. Johan Cruyff, unul dintre cei mai mari jucatori si antrenori din toate timpurile, a decedat la vârsta de 68 de ani. Emblema fotbalului olandez suferea de cancer la plamâni, afectiune descoperita în urma cu un an si se trata într-o clinica din Barcelona. Imediat, tot ce înseamna lumea sportiva si nu numai au transmis mesaje de regrete.

„Fotbalul românesc e în colaps”, spune directorul Administratiei de Licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, care anunta noi masuri drastice în Liga 1. ASA Târgu Mures si-a anuntat intrarea în insolventa, însa decizia luata de conducatorii formatei ardelene nu va scapa echipa lui Mutu de depunctare în noul sezon, spune Duru. Într-o interventie la ProSport LIVE, oficialul FRF a declarat ca în mod sigur „mai multe echipe” din Liga 1 vor fi depunctate, singura „necunoscuta” fiind numarul formatiilor ce vor fi depunctate.

Tenismenul Roger Federer, locul 3 în clasamentul mondial ATP, a declarat, vineri, ca nu exista o problema majora privind dopajul în tenis, dar este de parere ca protocolul antidoping nu este luat în serios în unele parti ale lumii. Câstigator a 17 turnee de Mare Slem, elvetianul Roger Federer (34 de ani) a vorbit înaintea meciului din turul doi al turneului de la Miami, Statele Unite ale Americii. Roger Federer este de parere ca ar trebui sa fie o frecventa mai mare a testarilor antidoping în lume si a precizat ca în Elvetia este testat împotriva substantelor interzise mai des decât oriunde.

Boxerul britanic James DeGale, care îsi va apara centura IBF la categoria supermijlocie pe 30 aprilie, a declarat, joi, ca îsi doreste un meci în Anglia pentru unificarea centurilor IBF si WBC, dar a precizat ca ar prefera sa nu mai boxeze cu Lucian Bute. James DeGale va boxa cu Rogelio Medina în data de 30 de aprilie, pe arena DC Armory în Washington. În aceeasi zi, Badou Jack îsi apara titlul mondial WBC într-o confruntare cu Lucian Bute, care a pierdut împotriva lui DeGale, în noiembrie 2015. Învingatorii din aceste doua partide trebuie sa se confrunte pentru unificarea centurilor, într-un meci care va avea loc în vara acestui an.

James DeGale va boxa cu Rogelio Medina în data de 30 de aprilie, pe arena DC Armory în Washington. În aceeasi zi, Badou Jack îsi apara titlul mondial WBC într-o confruntare cu Lucian Bute, care a pierdut împotriva lui DeGale, în noiembrie 2015. Învingatorii din aceste doua partide trebuie sa se confrunte pentru unificarea centurilor, într-un meci care va avea loc în vara acestui an. Grigoras revine ca antrenor în Liga 1, dupa experienta nereusita pe banca lui ASA Târgu Mures, la începutul acestui an. Initial, antrenorul în vârsta de 51 de ani refuzase oferta, deoarece conducerea clubului nu i-a garantat ca vor fi rezolvate problemele financiare.

Arsenal a fost de acord sa plateasca 43 de milioane de euro pentru Granit Xhaka, un mijlocas de 23 de ani de la Borussia Monchengladbach. Xhaka este international elvetian si îl vom putea vedea pe teren contra României, la EURO 2016. Arsenal a fost de acord sa plateasca 43 de milioane de euro, cât au cerut cei de la Borussia Monchengladbach în schimbul lui Granit Xhaka. Potrivit sursei citate, Arsene Wenger s-a întâlnit cu tatal jucatorului si l-a convins ca Arsenal este cea mai buna varianta pentru fiul sau. Dupa aceasta discutie, englezii le-au transmis celor de la Borussia Mönchengladbach ca sunt de acord cum suma de transfer.

Pe lânga Diego Costa, Iniestasi Busquets, selectionerul Spaniei, Vicente del Bosque l-ar putea pierde pentru meciul de duminica seara de la Cluj-Napoca si pe capitanul lui Real, Sergio Ramos. Fundasul de 29 de ani ar fi resimtit dureri la spate chiar la ultimul antrenament de dinaintea meciului cu Italia, însa a fortat, intrând titular aseara la Udine în Italia-Spania 1-1. Capitanul echipei Real Madrid a rezistat doar pâna la pauza, când a fost schimbat de coechipierul sau de la echipa de club, Nacho Fernande iar staff-ul medical al nationalei Spaniei nu este foare optimist în privinta prezentei lui Ramos pe teren, contra României.

AC Torino este ultima echipa din seria celor care-l monitorizeaza pe Andrei Ivan. Site-ul calcionews24.com sustine AC Torino ar vrea sa-l transfer în vara. Andrei Ivan ar putea prinde în vara transferul mult visat, dupa ce în iarna nu s-a concretizat nicio oferta. Atacantul lui CS U Craiova este monitorizat de mai multe echipe si selectiile de la echipa nationala l-au facut si mai interesant. AC Torino este ultima echipa intrata în cursa pentru semnatura lui Ivan. Sub titlul ”Torino si-a gasit propriul Morata”, sursa citata anunta interesul echipei italieni pentru jucatorul de 19.

Tenismena Simona Halep (locul 5 WTA) a câstigat, meciul cu Daria Kasatkina (Rusia, 36 WTA), scor 6-3, 7-5, în turul secund al turneului de la Miami, dar a recunoscut, la conferinta de presa, faptul ca a complicat finalul de meci, întrucât a comis câteva greseli în serie. Halep a dominat partida, dar a avut un moment delicat pe finalul setului 2. Conducea cu scorul 6-3, 5-3, si servea pentru meci, dar Kasatkina a facut break la 15 si a prelungit deznodamântul jocului. La finalul meciului, Simona a avut doar cuvinte de lauda pentru adversara ei în vârsta de 18 ani. Simona Halep o va înfrunta în faza urmatoare pe Julia Goerges (Germania, 66 WTA), care a eliminat un cap de serie în turul doi: 3-6, 6-1, 6-4 cu Samantha Stosur (Australia, favorita 26).

Organizatorii Copa America i-au lansat invitatia lui Barack Obama de a veni pe stadion, dupa ce presedintele Statelor Unite ale Americii a declarat ca fiicele lui vor sa-l întâlneasca pe Messi, dar el nu le poate aranja o întâlnire. Copa America se va disputa în SUA, în perioada 3-26 iunie. În cadrul unei vizite în Argentina, Barack Obama a declarat că cele două fiice ale sale îl admiră foarte mult pe Lionel Messi şi şi-ar dori să-l întâlnească, dar el n-a putut face nimic în acest sens: „Fetele mele, Sasha şi Malia, l-au cunoscut deja pe Papa Francisc şi mi-au spus pe drumul spre Buenos Aires că şi-ar dori să-l cunoască şi pe Lionel Messi, pe care îl admiră foarte mult. Însă nici măcar eu, Preşedintele Statelor Unite, nu am reuşit să rezolv această întâlnire”.

Gigi Becali susţine că Denis Alibec ar putea deveni cel mai bun atacant român, dacă ar veni la Steaua. Patronul campioanei spune că Alibec are nevoie să slăbească în jur de cinci kilograme, pentru a face următorul pas în carieră. Patronul Stelei n-a renunţat la ideea de a-l transfera pe Denis Alibec, atacant pe care l-a curtat atât în vară, cât şi în perioada de transferuri din această iarnă. Cele două părţi nu s-ai înţeles însă la bani. Becali susţine însă că-l va oferta din nou în vară, îl va pune la slăbit şi-l va transforma în acel mai bun atacant român.

Dublul Florin Mergea/Rohan Bopanna (România/India) a pierdut, vineri dimineaţă, meciul cu perechea Pablo Cuevas/Marcel Granollers-Pujol (Uruguay/Spania), scor 6-2, 4-6, 4-10, în primul tur al turneului de tenis de la Miami, Statele Unite ale Americii. Cuevas şi Granollers s-au impus după o oră şi 8 minute de joc. Mergea şi Bopanna au început foarte bine meciul şi au câştigat primul set după 2 breakuri pe serviciul adversarilor. În setul secund, Cuevas şi Granollers au speculat singura minge de break şi s-au impus la 4. În maxi-tiebreak, dublul Mergea/Bopanna a pierdut 3 puncte pe serviciul secund şi nu a reuşit să câştige niciun punct la retur.

Adversara naţioanalei României de duminică, Spania a terminat la egalitate, 1-1, meciul amical disputat joi seară la Udine contra naţionalei Italiei. Golul spaniolilor a fost marcat în minutul 70 de Aritz Aduriz.Adversara de duminică a României, a dezamăgit, trimiţând primul său şut pe spaţiul porţii abia după o oră de joc. Fără Iniesta sau Busquets, Spania a scăpat de înfrângere datorită portarului lui Manchester United, David De Gea, care a intervenit salvator în câteva rânduri.

Steaua Bucureşti a câştigat, joi seară, meciul de pe teren propriu cu CSM Bucureşti, scor 29-28, în etapa a 26-a din Liga Naţională de handbal masculin.CSM Bucureşti a condus la pauză cu 16-13, iar Steaua s-a impus la limită, pe final de meci. A fost a 6-a victorie pe teren propriu pentru Steaua şi al 7-lea meci fără înfrângere în Liga Naţională. De cealaltă parte, CSM Bucureşti întrerupe o serie de 12 partide fără înfrângere şi păstrează şanse mici la câştigarea titlului. Tot Steaua Bucureşti era ultima echipă care învinsese CSM-ul, în noiembrie 2015, scor 30-28. În urma acestui rezultat, Steaua Bucureşti ocupă locul 4 în Liga Naţională, cu 51 de puncte. În schimb, CSM Bucureşti se află pe poziţia a doua, cu 59 de puncte. Ambele echipei sunt calificate pentru play-off-ul Ligii Naţionale.

PROGNOZA METEO
25 Martie 2016

Vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar se va menține rece pentru aceastã datã. Cerul va fi mai mult noros în sud-vestul teritoriului, unde va mai ploua, iar la munte vor predomina ninsorile. În restul țãrii cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare în cursul zilei, dar numai cu totul izolat vor mai fi posibile precipitații slabe. Vântul va avea intensificãri, ziua, în est și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 2…3 grade în estul Transilvaniei și nordul Moldovei și 11 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -8 și 2 grade. Se va produce brumã în majoritatea regiunilor.

Bucuresti

Vremea se va menține rece pentru aceastã perioadã. Cerul va fi mai mult noros, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimã va fi de 0…2 grade. Noaptea este posibil sã se producã brumã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *