Stiri pe scurt 25 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 25 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 25  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 mai. In anul 2011, a încetat din viaţă pictoriţa şi sculptoriţa britanică Leonora Carrington, multe dintre sculpturile ei sunt amplasate de-a lungul celui mai mare bulevard din capitala mexicană, Paseo de la Reforma (n. 6 aprilie 1917).

Creştinii serbează, Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii români. Slujbele de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit tradiţiei, ca Sărbătoare Naţională a românilor.

În ultimii ani, românii au renunţat la vacanţele în ţară, fiind atraşi de obiectivele din străinătate. Specialiştii explică care sunt riscurile la care ne supunem, cum am putea avea o vacanţă sigură şi cum ar trebui să reacţionăm dacă suntem părtaşi ai unui atentat. Recentul atentat terorist din Manchester, Marea Britanie, a reamintit întregii lumi de conflictul dintre oragnizaţia Stat Islamic (ISIS), care doreşte să semene groază în rândul occidentalilor, şi autorităţi, care încearcă să contracareze acţiunile extremiste. Dacă cetăţenii unui stat care a trecut printr-o asemenea experienţă iau în calcul şi riscurile unui atentat atunci când îşi planifică vacanţa, nu sunt foarte mulţi români care s-au lăsat influenţaţi de aceste evenimente.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor care vor pleca în următoarea perioadă în străinătate „să îşi procure un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă, să se informeze asupra situaţiei de securitate din zonă, să acceseze periodic pagina web a MAE – rubricile „Sfaturi de călătorie>> şi <<Vize şi servicii consulare>>, să verifice şi informaţiile altor instituţii ale statului, precum Poliţia sau Poliţia de Frontieră, dar şi informaţii furnizate de autorităţile ţării în care doreşte să se deplaseze”. De asemenea, SRI, recomandă românilor care vor pleca în vacanţă să fie foarte atenţi la informările care sunt emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), şi la alertele de călătorie care pot prevesti producerea unor evenimente periculoase.

În cazul unui atentat terorist armat, SRI ne recomandă să nu intrăm în panică , să fugim de la locul atacului doar dacă acea cale de acces este sigură, iar în caz contrar, să încercăm să ne ascundem şi să dăm telefonul pe silenţios. De asemenea, dacă este posibil, să sunăm la 112 şi, în şoaptă, pentru a nu atrage atenţia atacatorilor, să dăm detalii despre locul în care ne aflăm, numărul atacatorilor, înfăţişarea acestora, armamentul utilizat, victime sau ostatici. În ceea ce priveşte România ca destinaţie de vacanţă, niveltul de alertă terorită se menţione la albastru precaut. Cu toate astea, Ministerul Afacerilor Interne a înăsprit măsurile de securitate pentru concerte.

Câteva sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri, care vor acţiona în sistem integrat, sunt pregătiţi să vegheze asupra celor câteva zeci de mii de turişti care sunt aşteptaţi să ajungă pe litoral. În ajutorul forţelor locale de ordine, 160 de poliţişti din ţară vor fi detaşaţi pe litoral, în serii. Autorităţile locale din judeţul Constanţa, reunite, în şedinţa Colegiului Prefectural, susţin că sunt pregătite pentru sezonul estival care stă să înceapă şi că au luat toate măsurile pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă. Câteva sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri, care vor acţiona în sistem integrat, urmează să vegheze asupra celor câteva zeci de mii de turişti care sunt aşteptaţi să ajungă pe litoral.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mircea Vizitiu, a declarat că, în perioada 1 iunie – 3 septembrie, se va acţiona în sistem integrat la nivelul întregului judeţ, în principal ”cu colegii de la Jandarmerie, dar şi cu alte forţe care vin în sprijin”. Potrivit acestuia, de-a lungul verii vor fi detaşaţi pe litoral, în serii, peste 160 de poliţişti din ţară, cărora li se vor adăuga peste 300 de jandarmi. El a fost completat de şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Constantin Dima, care a anunţat că 106 dintre cadrele instituţiei vor asigura ordinea în Eforie, Techirghiol, Neptun şi Mangalia, în timp ce 216 jandarmi de la Gruparea Mobilă ”Tomis” vor patrula în Mamaia, Năvodari, Costineşti, Vama Veche şi 2 Mai.

Adolescenta de 15 ani din Iaşi plecată de acasă de marţi, după ce a fost certată de către un profesor deoarece a făcut un cont de Facebook fals cu numele lui, a fost găsită, pe marginea unui drum. Adolescenta va fi supusă unui examen medical amănunţit care să stabiliească dacă faptul că a stat două nopţi în frig i-a afectat sănătatea. Zeci de oameni au căutat adolescenta plecată de acasă de marţi, împreună cu o colegă, după ce ar fi fost certate de către un profesor deoarece au făcut un cont de Facebook fals cu numele lui şi ar fi fost ameninţate cu corigenţa. Cele două eleve în clasa a 8-a la şcoala din localitatea ieşeană Moşna au fost certate şi ameninţate cu corigenţa, de către profesorul de istorie, după ce fetele făcuseră un cont de Facebook fals cu numele cadrului didactic şi publicaseră acolo mai multe fotografii cu acesta şi cu familia lui.

Speriate, fetele au fugit de la şcoală, iar noaptea de marţi spre miercuri au petrecut-o pe câmp, la mai bine de 20 de kilometri de satul în care locuiesc. Miercuri au fost văzute pe o şosea de către un localnic, care a convins-o pe una dintre ele să se întoarcă acasă, dar cealaltă a fugit. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Iaşi, inspectorul Anca Vâjiac, tânăra de 15 ani a fost căutată de către poliţişti, polişti de frontieră, pompieri şi jandarmi, iar în sprijinul acestora a fost şi un echipaj al Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi, care a survolat zona cu un elicopter.

Potrivit listei Ministerului Justiţiei, ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. Unul dintre cei care au avut acces la documente a fost Florian Teodor Andronache, consilier al ministrului şi fost ofiţer SRI. Ministerul Justiţiei a publicat, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Cele mai multe vizite au fost efectuate în perioada 2007-2008. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

Evenimentul Zilei prezintă raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Documentul,care are menţiunea ”Secret de serviciu” arată o serie de nereguli: documentele copiate, un xerox depozitat chiar în spaţiul de arhivă şi acte care au ajuns la Monica Macovei, dar apoi li s-a pierdut urma. Ministerul Justiţiei a publicat, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Raportul prezentat aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007 şi a fost înregistrat un an mai târziu, pe vremea când ministru al Justiţiei era Cătălin Predoiu. Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie. Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate. Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator.

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, că a procedat corect trimiţând raportul privind arhiva SIPA la CSAT şi clasificându-l, afirmând că nu cunoştea conţinutul arhivei şi că procedat legal nefăcând nici un pas fără să cunoască poziţia CSAT. Fostul ministru al Justiţiei a afirmat, că în situaţia în care nu avea de unde să ştie ce conţinea arhiva SIPA a considerat să procedeze „legal şi responsabil”, nefăcând niciun pas fără a cunoaşte poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT.

Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate „în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil. Ministrul Justiţiei are în curte un incident de securitate conform HG 585, a spus Iulia Scântei, afirmând că este datoria lui Tudorel Toader să verifice cum a fost posibil acest incident. Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.

Scântei a spus că ministrul justiţiei ar trebui să răspundă şi cu privire la aspectele sesizate în raportul din 2008,”respectiv, cei care au intrat anterior cum au lucrat şi de ce nu au lăsat rapoarte şi cum se face că în mandatul acesta al domnie sale i-a apărut un incident de securitate”. Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”

Judecătorul Cristi Danileţ spune, din nou, că din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente, după ce evz.ro a prezentat raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhivă, în care s-ar arăta că ar fi existat documente copiate şi acte cărora li s-ar fi pierdut urma. Reacţia, după ce Evenimentul Zilei prezintă raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Raportul prezentat de ziarul Evenimentul Zilei aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007 şi a fost înregistrat un an mai târziu, pe vremea când ministru al Justiţiei era Cătălin Predoiu.

Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate.

Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator. La nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA. Documentele făceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau înregistrate sau erau înregistrate defectuos. Documente ar fi ajuns şi la ministrul Macovei. Membrii comisiei din 2007 arată în raport că nu pot stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, şi nici dacă ”au fost dispuse alte măsuri de valorificare de către Monica Macovei”.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că redirecţioneaza 2% din impozitul pe venit pe anul 2016 către OPTAR – Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România. Anunţul Primarului General vine la doar câteva zile după ce a fost dur criticată de o parte dintre şoferii care au circulat la începutul acestei săptămâni prin Capitală. Pe DN 1 s-au format un ambuteiaj de peste 16 kilometri, pe sensul spre Bucureşti, după ce primăria a decis să monteze stâlpi de demarcaţie pe şosea prin care una din benzi a fost restricţionată traficului rutier, fiind alocată exclusiv circulaţiei autobuzelor.

După mai multe ore de în care traficul a fost paralizat aproape în zona de nord a Capitalei, Gabriela Firea a anunţat că măsura de instituire a benzii unice pentru RATB a fost doar un test, restricţiile au fost ridicate, iar aceste tronsoane dedicate transportului public vor fi create după ce elevii vor intra în vacanţă. Ulterior, administraţia locală a demontat şi stâlpii de demarcare a benzii pentru autobuze.

Fostul fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, că oricât ar încerca „băieţii deştepţi” să arunce responsabilitatea la CSAT, SIPA a fost subordonat „strict” Ministerului Justiţiei, afirmând că ar fi fost ilegal dacă el sau CSAT ar fi luat decizii legate de arhiva SIPA. Fostul preşedinte le-a transmis “băieţilor veseli” din media, din politică şi din breasla analiştilor care “se dau cu capul de toţi pereţii şi-şi dau ochii peste cap, explicând naţiunii cum au furat Băsescu şi “ai lui” alegerile prezidenţiale din 2009 şi cum a lăsat de “izbelişte” arhiva SIPA să “cânte la altă masă”.

Angajaţii din administraţia locală din Constanţa au declanşat, greva japoneză, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării. Ei se tem de discrepanţele salariale care se vor crea între angajaţii care au aceleaşi funcţii şi aceeaşi vechime. Greva japoneză este organizată pe durata întregului program de lucru, la aceasta participând membri ai Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică Constanţa, constituit în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa.

Greva are drept scop modificarea şi completarea proiectului Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv păstrarea salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii, constituirea unei noi familii ocupaţionale ale cărei atribuţii sunt specifice şi distincte privind colectarea şi constituirea veniturilor bugetare, “familia ocupaţională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare”, şi tratament nediscriminatoriu şi transparent pentru toţi bugetarii, fără excluderea salariaţilor din administraţia publică locală din grilele de salarizare.

O femeie fără adăpost din Mizil, în vârstă de 52 de ani, a fost găsită, moartă pe stradă, cu muşcături de animale pe corp. Poliţiştii prahoveni au început o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat. Femeia din Mizil în vârstă de 52 de ani a fost găsită moartă pe o stradă din localitate. Pentru că avea numeroase muşcături de animale pe corp, oamenii care au găsit femeia au chemat Ambulanţa, însă medicii nu au mai putut face nimic, deoarece aceasta murise. Potrivit Poliţiei Prahova, femeia nu avea locuinţă. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat. Cadavrul femeii a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală din Ploieşti unde, în urma necropsiei, se va stabili dacă femeia a murit după ce a fost atacată de animale sau înainte.

Oficiali ruşi de rang înalt au discutat despre cum ar putea încerca să-l influenţeze pe Donald Trump prin intermediul consilierilor săi, potrivit datelor colectate în vara anului 2016 de agenţii americani. Discuţiile s-au axat asupra lui Paul Manafort, pe atunci şeful echipei de campanie a lui Donald Trump, şi Michael Flynn, un general în retragere care în acel moment îl consilia pe Trump în ceea ce priveşte chestiunile de securitate, potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani la curent cu acest caz. Amândoi aveau legături indirecte cu oficiali ruşi, care păreau siguri că cei doi ar putea fi folosiţi pentru a influenţa opiniile lui Donald Trump despre Rusia.

Autorităţile pakistaneze au anunţat că au arestat un lider taliban despre care se crede că ar fi orchestrat trei atentate cu bombă în provincia Baluchistan din sud-vestul ţării, potrivit unui oficial al guvernului local. Saeed Ahmed Badani, liderul taliban arestat recent, se număra printre organizatorii a trei atacuri teroriste în anul 2016, soldate cu peste 180 de morţi, a anunţat Anwar ul Haq Kakar, un purtător de cuvânt al administraţiei provinciei Baluchistan.

În cursul audierilor, Badani a mărturisit că ar fi primit fonduri de la serviciile secrete afgane şi indiene, a declarat Safraz Bugti, ministrul de Interne al provinciei. Şi un lider al grupării islamiste Jamaat-ul-Ahrar, o facţiune desprinsă din mişcarea talibană pakistaneză, care s-a predat luna trecută autorităţilor din Pakistan, a declarat că ar fi primit fonduri de la serviciile secrete din ţări vecine. India şi Afganistanul, care de mai multe ori au acuzat Pakistanul că ar orchestra atacuri teroriste pe teritoriul lor, au respins aceste afirmaţii.

Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite asupra Siriei, în care sute de copii îşi pierd viaţa. Jomana Abedi, sora lui Salman Abedi, a declarat într-un interviu că fratele ei era „bun şi iubitor” şi că este surprinsă de ceea ce a făcut acesta luni. De asemenea, femeia crede că Abedi a fost mânat de atacurile militare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Încercarea femeii de a justifica actul fratelui său a fost catalogată drept ”dezgustătoare”.

Mii de demonstranţi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de sosirea preşedintelui american Donald Trump, la Bruxelles. Liderul SUA se întâlneşte cu liderii Uniunii Europene şi participă la summitul NATO. Capitala Belgiei găzduieşte sediile NATO şi UE, iar Donald Trump a criticat ambele instituţii. În 2016, preşedintele american a declarat că rezidenţii din Bruxelles „trăiesc într-un loc extrem de neplăcut/într-o văgăună”. La proteste iau parte muzicieni, oameni de afaceri, actori şi antreprenori. Aceştia au steaguri ale Belgiei şi bannere inscripţionate cu sloganuri precum „Luptăm împotriva lui Donald Trump şi a prietenilor lui miliardari”, „Stai departe de văgăuna noastră” şi „Domnule Trump, nu sunteţi binevenit aici”.

Poliţişti, militari şi genişti desfăşoară o operaţiune de urgenţă la o şcoală din oraşul Manchester, în urma primirii unui apel privind un incident în zonă. Este vorba despre un colegiu din zona metropolitană Trafford, în sud-vestul oraşului Manchester. Poliţiştii au blocat accesul în zonă şi au format un cordon de protecţie. Un elicopter al poliţiei survolează zona. Nu există informaţii potrivit cărora incidentul are legătură cu investigaţia privind atacul cu bombă din sala de concerte Manchester Arena.

Theresa May va discuta cu Donald Trump problema scurgerii de informaţii în mass-media din SUA despre atacul cu bombă de pe Manchester Arena. Oficialii din Marea Britanie au fost înfuriaţi de faptul că fotografii care surprindeau probe şi rămăşiţe ale atacului de pe stadionul Manchester Arena, unde a avut loc atacul de luni seară. Se aşteaptă ca premierul britanic să atace problema cu preşedintele SUA când se vor întâlni la summitul NATO de la Bruxelles. Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc la summitul NATO de la Bruxelles, în timp ce poliţia britanică va continua să investigheze o presupusă „reţea” ce are legături cu atacatorul sinucigaş Salman Abedi.

Egiptul a blocat accesul la 21 de site-uri, inclusiv la pagina de web a televiziunii al Jazeera, acuzată de ”susţinerea terorismului”, potrivit presei locale. Reuters a încercat să acceseze cinci dintre cele 21 de site-uri ale căror nume a fost dat publicităţii de publicaţii egiptene, dar accesul la acestea nu a fost permis. Oficialii nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Unul dintre oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare a Telecomunicaţiilor nu a putut nici confirma, nici infirma ştirea dar a declarat ”că în cazul în care aceasta ar fi adevărată, nu ar trebui să reprezinte o problemă”.

O navă militară a Statelor Unite a navigat în apropierea unei insule artificiale construite de statul chinez în Marea Chinei de Sud, în prima provocare în faţa revendicărilor Beijingului asupra apelor maritime teritoriale, de la punerea în funcţie a preşedintelui Donald Trump. Nava americană Dewey a navigat la aproximativ 22 km de Mischief Reef. China revendică aproape întreaga parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv recifii şi insulele ce sunt sunt pretinse şi de alte state. Statele Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei se opun.

SUA insistă asupra faptului că poate conduce operaţiuni în orice ape internaţionale. Deşi statul american nu se implică în dispute teritoriale, în trecut a desfăşurat nave militare şi avioane în apropierea insulelor disputate, numindu-le operaţiuni pentru ”libertatea de navigare”, menite să asigure accesul rutelor comerciale pe mare şi pe uscat.

Washingtonul a criticat de asemenea în mod repetat eforturile Beijingului de a limita libertatea de navigare în apele strategice. În ultimii ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni. China şi SUA s-au acuzat reciproc de ”militarizarea” Mării Chinei de Sud şi există îngrijorări în privinţa escaladării tensiunilor, fapt ce ar putea avea consecinţe globale grave.

Două persoane au fost arestate în Manchester, numărul celor aflaţi în custodia poliţiei ajungând la opt. Toţi sunt suspectaţi de legături cu atacul de la Manchester Arena, în urma căruia 22 de persoane au murit. Printre cei arestaţi se află şi fratele lui Abedi, Islamil Abedi, în vârstă de 23 de ani. De asemenea, tatăl atacatorului, Ramadan Abedi, şi fratele mai mic al lui Salman Abedi, Hashem Abedi, care locuiesc în Libia, au fost şi ei arestaţi de către Rada, miliţia din Tripoli. Oficialii libanezi susţin că Hashem ştia de atacul plănuit de fratele său. O femeie arestată ieri, în Blackley, a fost eliberată fără acuzaţii. A şaptea persoană reţinută a fost arestată în Nuneaton, Marea Britanie, în urma anchetei efectuate de către poliţie.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite la unul dintre domiciliile suspecţilor materiale explozibile. Autorităţile au transmis că încearcă să oprească o reţea ce ar avea legături cu atacatorul sinucigaş Salman Abedi. Salman Abedi a fost în Dusseldorf, cu doar patru zile înainte de atac. Un membru senior al comitetului de senatori din SUA a declarat că explozibilii folosiţi în atacul de la Manchester Arena erau identici cu cei utilizaţi de către extremiştii ISIS în atacurile de la Paris din noiembrie 2015 şi de la Bruxelles din martie 2016. Republicanul texan Mike McCaul, preşedinte al House Homeland Security Committee, a declarat pentru AP că în toate cele trei atacuri s-au folosit explozivi TATP. Bomba de la Manchester “era un exploziv clasic folosit de terorişti” ceea ce poate indica “un nivel de sofisticare”. El a mai spus că dovezile de până arată că “nu avem de-a face cu un lup singuratic.”

Marea Britanie a suspendat distribuirea de informaţii despre atacul din Manchester agenţiilor americane de aplicare a legii din cauza unor serii de dezvăluiri de informaţii. Marea Britanie a suspendat distribuirea de informaţii despre atacul din Manchester agenţiilor americane de aplicare a legii din cauza unor serii de dezvăluiri de informaţii. Scurgerile de informaţii includ sugestii cum că familia atacatorului a avertizat serviciile de securitate că acesta este un individ periculos, că aceştia erau îngrijoraţi faţă de brusca sa radicalizare, reuşiseră să-l convingă să-i însoţească în Libia şi îi confiscaseră paşaportul. Se pare că membrii familiei sale i-au returnat însă paşaportul lui Abedi după ce acesta i-a convins că va merge în pelerinaj la Mecca.

Amber Rudd, ministerul de Interne al Marii Britanii, a recunoscut anterior faptul că Abedi era vizat de serviciile de securitate britanice ”până la un anumit punct”. Serviciile de informaţii britanice vor trebui însă să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie. Comentând dezvăluirile de informaţii ale publicaţiei The New York Times cu privire la fotografii ale fragmentelor bombei şi rucsacului folosit de Abedi pentru a-şi ascunde dispozitivul explozibil, Consiliul Naţional al Şefilor de Poliţie din Marea Britanie a transmis că ”acestea subminează investigaţia şi încrederea victimelor, martorilor şi familiilor lor”.

Politicienii americani însă sunt mult mai deschişi în faţa presei cu privire la informaţiile ce le-au fost transmise despre Abedi şi ”celula sa inspirată din terorişti ai SI”. Congresmanul american Mike McCaul a declarat că bomba avea un ”nivel sofisticat” ce ar putea indica faptul că autorul dispozitivului ar fi avut pregătire străină. El a descris bomba drept „un dispozitiv clasic folosit de terorişti”, fiind utilizată aceeaşi substanţă ca în cazul atacurilor din Paris, din noiembrie 2015, şi din martie 2016 de la Bruxelles. McCaul a adăugat că dovezile de până acum ”sugerează faptul că poliţia nu se confruntă cu un caz al unui lup singuratic, ci cu unul al unei reţele inspirate de teorişti ai Stat Islamic”.

Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau de naţionalitate română. Accidentul s-a produs, când un camion a intrat în coliziune cu un autoturism Nissan Micra, pe autostrada M6 din comitatul Staffordshire. Cele cinci persoane aflate în autoturism – patru femei şi un bărbat, toţi adulţi – au murit în accidentul rutier. Poliţia din Stoke-on-Trent a contactat Ambasada României în Marea Britanie şi a anunţat că „va dura ceva timp” până când cei cinci cetăţeni români vor fi identificaţi în mod oficial. Şoferul camionului, în vârstă de 60 de ani, a fost eliberat joi pe cauţiune, după ce fusese reţinut sub suspiciunea de omor din culpă provocat prin conducerea în mod periculos a unui vehicul. Investigaţia poliţiei continuă în acest caz.

Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui Donald Trump care ar avea legături cu Rusia. Democraţii din Comisia pentru Servicii Financiare au trimis o scrisoare directorului filialei din SUA a Deutsche Bank, John Cryan, în care cer informaţii despre credite primite de Donald Trump pentru afacerile imobiliare şi dacă acestea au fost garantate de Administraţia Rusiei. De asemenea, congresmenii cer şi informaţii despre o schemă financiară care a permis transferul din Rusia a zece miliarde de dolari.

SPORT

Simona Halep a făcut un anunţ îngrijorător chiar înainte de Roland Garros, spunând că are 50% şanse să joace la turneul de Grand Slam după ce s-a accidentat la gleznă. Simona era văzută drept favorită la câştigarea titlului până în această săptămână, iar o posibilă retragere de la Roland Garros ar echivala cu pierderi uriaşe atât pe plan sportiv, cât şi din punct de vedere financiar. Dacă nu participă la Roland Garros, Simonei i se va nărui un vis frumos, acela de a câştiga primul Grand Slam al carierei şi de a deveni lider mondial la finalul turneului programat în perioada 28 mai – 11 iunie. Şansele ca Halep să devină regina tenisului mondial ar fi considerabile dacă joacă la Paris: Simona, care săptămâna viitoare va ocupa locul 3 WTA, are nevoie să câştige turneul, iar Angelique Kerber (1 WTA) să nu prindă semifinalele.

Este un scenariu realist, în condiţiile în care Angelique Kerber a dezamăgit în ultima vreme, iar Simona Halep a defilat în sezonul de zgură. Halep a câştigat ambele meciuri cu Marea Britanie din Fed Cup, a atins semifinalele la Stuttgart, a cucerit titlul de la Madrid şi a disputat finala de la Roma. Dacă ar triumfa la Roland Garros, jucătoarea antrenată de Darren Cahill ar acumula 7.550 de puncte, în timp ce Kerber, actualul lider mondial, ar rămâne cu 7.455 de puncte dacă s-ar opri în semifinale. Miza financiară de la Roland Garros: Halep câştigă 35.000 de euro doar dacă se prezintă şi 2,1 milioane de euro dacă triumfă la Paris.

Simona va suferi o pierdere importantă şi pe plan financiar, în cazul în care absentează de la Roland Garros. Francezii au pregătit premii extraordinare la ediţia din acest an, jucătoarele fiind recompensate cu câte 35.000 de euro doar pentru simpla prezenţă în manşa inaugurală. Iar recompensele cresc substanţial pe măsură ce avansezi în turneu: 60.000 de euro pentru turul doi, 120.000 de euro pentru turul trei, 175.000 de euro pentru optimi, 300.000 de euro pentru sferturi, 500.000 de euro pentru semifinale, 1 milion de euro pentru finală şi 2,1 milioane de euro pentru titlu.

Totuşi, sunt semnale că Simona Halep va intra pe teren la Roland Garros, ea reuşind să se antreneze miercuri pe centralul Philippe Chatrier, e adevărat, cu un bandaj serios la gleznă. Halep are un ligament rupt, aşa că rămâne de văzut, în varianta în care se prezintă, dacă va putea evolua la un nivel ridicat. Turneul de la Roland Garros este unul special pentru constănţeancă, aducându-i cea mai mare satisfacţie dintre toate competiţiile majore: finală jucată în anul 2014 (scor 4-6, 7-6, 4-6 cu Maria Şarapova).

FCSB începe pregătirile pentru noul sezon. Primul obiectiv al lui Dică este calificarea echipei în grupele UEFA Champions League, dar pentru faptul că nu a câştigat campionatul echipa roş-albastră va avea parte de un traseu extrem de greu. Gigi Becali încearcă să construiască o echipă puternică, o formaţie capabilă să se califice în Liga Campionilor şi să câştige titlul în Liga 1. Finanţatorul FCSB a dezvăluit ce ofertă i-a făcut lui Budescu şi ce alte transferuri mai are în plan.

Cristi Chivu, fostul căpitan al echipei naţionale, a dezvăluit că a fost la un pas de a ajunge fie la Steaua, fie la Rapid. Niciuna dintre aceste mutări nu s-a concretizat chiar dacă tânărul jucător îşi pusese deja semnătura pe un contract cu roş-albaştrii. Discuţiile au avut loc în anul 1998 înainte ca Chivu să fie transferat de Craiova de la CSM Reşiţa. Tânărul fundaş semnase cu Steaua, dar totul a picat după ce Chivu a cerut ca Reşiţa să primească 200.000 de dolari în urma transferului. Aceeaşi discuţie a avut-o Chivu şi cu George Cops. Nici patronul Rapidului nu a dorit să achite suma. Ulterior, Copos i-a mărturisit lui Chivu că decizia luată în 1998 a fost una dintre cele mai neinspirate hotărâri luate de omul de afaceri din perioada în care s-a ocupat de destinul echipei din Giuleşti.

„Articolul 18/1 se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii conform alin. (1) şi alin. (2) în limita a maxim 5% din bugetul aprobat“. Aceasta este una din modificările aduse de guvernul Grindeanu, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. Executivul a luat în discuţie şi aprobat OUG joi, 18 mai 2017. Să facem socoteala: 5% dintr-un miliard (1.000.000.000) de euro, atât cât reprezintă bugetul Bucureştiului, înseamnă 50 de milioane de euro. Pe an. Aşadar, conform OUG de modificare a Legii 69/2000, până la această sumă va putea Gabriela Firea să alimenteze conturile clubului înfiinţat de predecesorul său, Sorin Oprescu, din bani publici. Până azi, CSM Bucureşti primea 10-13 milioane de euro. Şi nu are (încă) echipă de fotbal.

Viitorul Constanţa, echipă ridicată de la zero de Hagi, 100% privată, s-a încadrat anul acesta, când a câştigat titlul în Liga 1, în limita a 3,5 milioane de euro. La anul, suma poate urca spre 6 milioane. Repet, asta după o muncă titanică şi riscantă a lui Hagi, timp de un deceniu. Adăpat la banii UEFA şi ranforsat de transferurile pe bani mulţi către piaţa externă, FCSB-ul lui Gigi Becali este, prin comparaţie cu Hagi, un mamut: aproape 8 milioane de euro s-au cheltuit în sezonul încheiat doar pe transferuri. Cu ce s-a mai dat pe salarii, cantonamente şi alte activităţi, să spunem că suma aproape se dublează. Deci, s-ar apropia de 15 milioane de euro.

În general, celelalte echipe private care îşi fac veacul prin play-off-ul Ligii 1, şi care uneori speră la titlu, cheltuiesc 5-6 milioane de euro pe an. Dinamo a avut undeva, pe la vreo 5 milioane de euro, Astra, CFR Cluj şi CSU Craiova au fost cam tot pe-acolo. Atât au, atât îi duce capul pe şefii lor să producă, atât permit condiţiile economice din ţară. În concluzie, cam aici este fotbalul românesc. Mult, puţin, asta e. Atât se poate.

Adrian Mititelu, fost patron al Universităţii Craiova, este din ce în ce mai sigur de victorie în disputa pe care o are cu CS U Craiova, actuala echipă care reprezintă oraşul în fotbalul românesc. Omul de afaceri oltean este convins că în cursul acestui an justiţia îi va dreptate şi va fi repus în drepturi, ceea ce înseamnă că Universitatea Craiova va reveni în liga a doua şi îşi va relua activitatea. În aceste condiţii, Mititelu este de părere că CS U Craiova are două variante: fie o să dispară din peisajul fotbalului românesc, fie se va muta într-un alt oraş ceea ce înseamnă că nu va mai reprezenta Oltenia. Mititelu l-a atacat şi pe Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, pe care îl acuză că „a distrus naţionala Românei”.

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan va evolua în premieră pe tabloul principal al turneului de Grand Slam de la Wimbledon (3-16 iulie). Sportiva din Sinaia, clasată pe locul 106 WTA, a prins in extremis lista oficială, fiind ultima jucătoare acceptată la turneul de la All England Club. Organizatorii de la Wimbledon au anunţat numele jucătoarelor care vor intra direct pe tabloul principal, iar Ana Bogdan (24 de ani) închide lista! Pentru prima oară, Ana nu mai e nevoită să joace calificări în cadrul unui turneu de Grand Slam, iar asta o bucură enorm pe talentata sportivă care bate la porţile Top 100 WTA.

Pe tabloul principal de la Wimbledon au mai fost acceptate direct alte patru românce: Simona Halep (favorită 3), Irina Begu, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea. Ana Bogdan este singura jucătoare din tabăra tricoloră care nu a mai evoluat niciodată la All England Club. Ea a intrat în calificările din anii 2015 şi 2016, însă a cedat de fiecare dată în primul tur.

Vinicius Junior e numele care a ţinut capul de afiş în presa spaniolă zilele trecute, fiind primul transfer anunţat de Real Madrid în această vară. La numai 16 ani, brazilianul va deveni cel mai scump junior transferat vreodată. Spaniolii au plătit 45 de milioane de euro în schimbul său, acesta urmând să mai petreacă un sezon în ţara natală, după care să facă pasul spre Europa. E al doilea cel mai scump jucător care părăseşte Brazilia, după Neymar, care a fost cumpărat de FC Barcelona în 2013 pentru 88 de milioane de euro.

Pentru selecţionata Braziliei U15, Vinicius a bifat şase meciuri, reuşind să puncteze de tot atâtea ori. Promovat la reprezentativa U17, puştiul minune a jucat 15 meciuri şi a marcat 12 goluri. La o săptămână după ce şi-a prelungit contractul cu Flamengo până în 2022, Vinicius Junior a fost cumpărat de Real Madrid, spaniolii activând clauza de reziliere de 45 de milioane. În tricoul „Canarinho”, aripa stângă a cucerit Campionatul Sud-American la U15 (2015) şi U17 (2017). La U17 a fost desemnat golgheterul competiţiei, reuşind să puncteze de şapte ori în cadrul turneului. De asemenea, a fost premiat cu titlul de cel mai bun jucător al competiţiei.

Victoria Azarenka (27 ani) a anunţat oficial că revine pe teren, după mai bine de un an, la Mallorca, la turneul de categorie International dotat cu premii în valoare de 226,750 de dolari. Competiţia spaniolă debutează pe 19 iunie şi îşi va desemna campioana pe 25 iunie. Azarenka nu are clasament la simplu în acest moment, nu a mai jucat de la ediţia 2016 a Roland Garros-ului, iar pentru Wimbledon 2017 îşi va folosi „protected ranking”-ul pentru accesul pe tablou.

Vika Azarenka a născut un băieţel, pe Leo, în decembrie 2016 şi, iniţial, şi-a propus să revină în circuit în luna august a acestui an. Dublă câştigătoare la Australian Open, fostul număr unu mondial îşi reia cariera cu cifre impresionante în CV, între care 20 de turnee WTA câştigate. Bielorusa a disputat ultimul meci pe iarbă, în 2015, în sferturile de finală de la Wimbledon, fiind învinsă atunci de Serena Williams, scor 3-6, 6-2, 6-3.

Şahul are o tradiţie importantă în România şi încă mai produce poveşti frumoase şi în 2017! ProSport a intrat în fascinanta lume a sportului minţii, cunoscând doi şahişti iscusiţi în mutări inteligente, dar şi la vorbă. Raluca Sgîrcea, maestră internaţională şi fostă campioană naţională, şi Renier Castellanos, maestru internaţional şi antrenor de origine spaniolă, colaborează cu succes la CSM Bucureşti, iar cei doi sportivi povestesc cum au ajuns să formeze un cuplu şi în afara competiţiilor, oferindu-ne numeroase motive pentru a practica şahul la orice vârstă.

Raluca Sgîrcea (27 de ani) şi Renier Rodriguez Castellanos (34 de ani) le-au făcut în această săptămână o surpriză copiilor de la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Sfânta Maria” din Bucureşti, provocându-i pe aceştia la mai multe partide interactive. Întâlnirea sportivilor cu copiii a avut loc în cadrul proiectului „Natura în şcoala mea”, implementat de Asociaţia pentru Implicare Socială, Educaţie şi Cultură (ASISED), care a montat mesele de şah la şcoală, şi finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Stadionul lui Atletico Madrid, Vicente Calderon, va găzdui sâmbătă (27 mai) ultimul meci oficial. Finala Regelui dintre Barcelona şi Alaves va trage cortina peste casa echipei pregătită de Diego Simeone, formaţie care se va muta pe alt stadion la începutul sezonului următor. Pentru Barcelona este ultima şansă la câştigarea unui trofeu în acest sezon, în timp ce, rivala din finală, Alaves, vine hotărâtă să ridice prima „cupă” din istoria clubului. Pentru finală ambele echipe şi-au pregătit echipamente speciale. Tricoul purtat de Messi & Co va avea pe piept numele celor două cluburi care vor disputa trofeul, data finalei, 27 mai 2017, numele stadionului, Vicente Calderon, iar logo-ul finalei Cupei Regelui va fi imprimat pe mânecă.

Fără îndoială, Xavi Hernandez (37 ani) a rămas dedicat Barcelonei, motiv pentru care nu poate alege Real Madrid în finala Ligii Campionilor, unde ”galacticii” vor juca împotriva echipei lui Allegri, Juventus. Totuşi, acest lucru nu îl împiedică să admire talentul jucătorilor lui Zidane. Într-un interviu acordat revistei germane Sport Bild, Xavi a prezentat calităţile lui Toni Kroos şi a recunoscut că mijlocaşului Realului este ”motorul” clubului Real Madrid. În ceea ce priveşte finala Ligii Campionilor, care se va disputa între Juventus şi Real Madrid pe 3 iunie, la Cardiff, Xavi nu a lăsat loc de interpretări.

Semimaratonul Bucureşti, mai 2017. Deşi sunt mii de oameni pe traseu, el e imposibil să treacă neobservat: aleargă cu o poziţie nefirească, cu mâinile împreunate în faţă, ca într-un moment de rugăciune. Este gălăţeanul Gheorghe Pătraşcu (65 de ani), omul care impresionează prin incredibila voinţă ce-l poartă spre linia de sosire, deşi are hemipareză. Şi-a început „cariera” sportivă în anul 1998, când a participat la primul său maraton, chiar în ziua în care aniversa împlinirea a 47 de ani, tot la Bucureşti.

Anul trecut, a avut un accident care i-a schimbat viaţa. Pentru alergătorul gălăţean, cursa din această lună a fost de o importanţă aparte, deoarece era prima competiţie după accidentul vascular cerebral (AVC) suferit în urmă cu şase luni şi, cu toate că îşi propusese iniţial să alerge în proba de 10 km, a reuşit să termine semimaratonul (21 km), cu un timp foarte bun pentru condiţia sa: 2 ore şi 31 de minute. Rămas cu o hemipareză pe partea stângă, Pătraşcu nu a renunţat nicio clipă să creadă în recuperarea sa. Accidentul i s-a întâmplat departe de casă, în staţiunea Băile Herculane, şi poate doar un noroc a făcut ca în acel moment să nu fie singur şi astfel cei de la Ambulanţă să poată interveni repede. În aceste situaţii, orice clipă de întârziere poate însemna o perioadă de recuperare mai lungă.

Campioana Italiei, Juventus, se alătură marilor cluburi europene în lupta pentru achiziţionarea tânărului jucător Kylian Mbappe. De altfel, francezul nu este unicul pe care ”zebrele” au pus ochii la Monaco, conducerea clubului manifestându-şi interesul şi pentru Bakayoko, Fabinho şi Lemar. ”Bătrâna doamnă” a fost informată în legătură cu preţul cerut de către conducerea monegască pe atacantul în vârstă de 18 ani, de 100 de milioane de euro”. Aceştia îl consideră exagerat, dar nu imposibil de plătit.

Acest preţ ar însemna maximum pe care Juventus ar fi dispus să îl plătească. De altfel, Monaco a informat conducerea clubului din Torino că Real Madrid şi diverse cluburi din Premier League şi-au manifestat interesul pentru Mbappe. Aflat sub contract cu campioana Franţei până în 2019, Mbappe este evaluat la 10 milioane de euro, potrivit site-ului trasfermakt.com, însă conducerea din Monaco a precizat că tânărul francez nu va părăsi echipa pe mai puţin de 50 de milioane de euro.

FC Botoşani şi CSM Poli Iaşi se întâlnesc astăzi în epilogul etapei cu numărul 12 din play-out. Partida va începe la ora 20:30 şi va fi transmisă pe Digi Sport, Dolce Sport, LOOK TV şi LIVE SCORE. Scăpate de emoţiile retrogradării, cele două grupări din nordul ţării joacă pentru palmares în acest final de sezon. Oaspeţii de la Iaşi sunt lideri în play-out, cu trei jocuri rămase de disputat, având un punct avans faţă de Gaz Metan Mediaş, respectiv două faţă de FC Voluntari. Trupa antrenată de Leo Grozav e prima deasupra „Triunghiului Bermudelor” format din Concordia Chiajna, Pandurii Tg. Jiu şi ACS Poli Timişoara.

PROGNOZA METEO
25 Mai 2017

Vremea va deveni rãcoroasã în majoritatea zonelor, iar în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Transilvaniei și local în Moldova instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului ce pot lua și aspect de vijelie. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp și va cãdea grindinã. În restul țãrii cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spații mici și la cote mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 și 23 de grade, iar cele minime între 8 și 13 grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și vor fi averse, descãrcãri electrice și posibil intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã, în scãdere fațã de ziua precedentã, va fi în jurul a 22 de grade, iar cea minimã de 12…13 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *