Stiri pe scurt 25 Mai 2016

loading...

Stiri pe scurt 25 Mai  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 25 mai. La data de 25 mai 1817 are loc deschiderea oficială a muzeului Naţional Bruckenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România.

Analizele de laborator realizate de către Institutul Cantacuzino la cerera medicilor de la Spitalul Elias au arătat că săpunul dezinfectant Maxil produs de firma Romchim, folosit în spital, avea, în 2014, două milioane de bacterii pe milimetru. În iulie 2014, un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza săpunului lichid Maxil care era contaminat cu două milioane de bacterii pe milimetru, după cum au descoperit medicii spitalului. Directorul medical Dana Safta declara atunci că în urma analizelor, s-a găsit în săpun bacteria Serratia marcescens. Medicii au trimis probe şi la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.

Produsele au fost imediat retrase din spital, iar la următoarea licitaţie, conducerea Elias a interzis firmei care le producea să mai participe, acordând, în schimb, contractul pentru dezinfectanţi tocmai firmei Hexi Pharma. Romchim a dat în judecată spitalul, dar a pierdut. Informaţiile au fost din nou scoase la lumină de jurnaliştii Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac în cadrul unei anchete ample publicate în ultimele săptămâni în Gazeta Sporturilor. Medicii de la Elias au explicat pentru GSP că practic, într-o picătură de săpun lichid vorbim de 400.000 de bacterii, adică o substanţă mai murdară decât apa de la chiuvetă.

Firma Hexi Pharma a transmis, într-un comunicat de presă că nu a avut niciodată bacterii în dezinfectanţi, cum s-a întâmplat în cazul dezinfectanţilor de la Romchim. Niciodată nu a plecat din fabrica Hexi Pharma vreun dezinfectant cu bacterii. De fiecare data, pe fiecare lot în parte, s-au făcut teste, dacă au fost probleme s-au identificat la timp, astfel încât sub nici o forma nu au ajuns produse cu bacterii către orice fel de utilizator, fie el spital clinica sau persoana fizica”, a transmis Hexi Pharma

Un bărbat a evadat din Arestul Central al Capitalei, „atribuindu-şi identitatea altei persoane ce urma să fie pusă în libertate la expirarea ordonanţei de reţinere” acesta fiind pus în urmărie. Bărbatul a fost prins de poliţişti, în zona Piaţa Chirigiu din Bucureşti. Acesta este cercetat acum şi pentru evadare şi fals privind identitatea fiind audiat la de poliţişti. Anchetatorii susţin că „din primele verificări a rezultat că bărbatul a evadat în momentul în care a fost declanşată procedura de punere în libertate a celui reţinut şi i-a indus în eroare pe agenţi declarându-şi în mod fals identitatea”.

Mai mult, acesta s-a îmbrăcat în hainele celuilalt bărbat şi având asupra sa documentele celui ce urma să fie pus în libertate şi profitând şi de o asemănare fizică cu acela, a fost pus în libertate în mod eronat. Mai mulţi angajaţi ai Arestului Central al Capitalei, de unde a evadat un bărbat, sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Comisia parlamentară de control SRI precizează, că Serviciul nu a avut mandat de securitate naţională pentru Hexi Pharma şi Dan Condrea, întrucât nu au fost întrunite condiţiile juridice pentru o astfel de solicitare care presupune restrângerea temporară a unor drepturi. In urma controlului realizat de Comisie, a reieşit că în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă. De asemenea, referitor la clasificarea cazului Hexi Pharma drept caz de securitate naţională, Comisia precizează că, în urma verificărilor, a rezultat că Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală, însă dosarul nu este unul de securitate naţională.

Şase argeşeni sunt internaţi în spitale din ţară după ce au fost muşcaţi de căpuşe, doi dintre ei fiind diagnosticaţi cu boala Lyme, iar în cazul celorlalţi patru pacienţi se aşteaptă rezultatele de la Institutul Cantacuzino. Persoanele au ajuns la medic prezentând o roşeaţă pe piele în jurul zonei unde au fost muşcaţi de căpuşe. Acest simptom specific bolii poate fi asociat cu febră, dureri de cap, astenie, dureri musculare şi de articulaţii. Pacienţilor li s-au recoltat probe care au fost trimise pentru confirmare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Primul caz de boală Lyme confirmat a fost la o femeie de 70 de ani, din Piteşti, care a fost internată la Institutul „Matei Balş”, din Capitală. Celălalt caz confirmat este al unui bărbat, de 44 de ani, din Piteşti, care a fost internat la Secţia Boli Infecţioase Adulţi de la Spitalul Judeţean Argeş.

România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, i-a transmis premierul Dacian Cioloş vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, în cadrul întrevederii de la Washington. Convorbirile au vizat şi stadiul pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia, din luna iulie a acestui an. Premierul Dacian Cioloş a prezentat aspectele de securitate şi apărare care prezintă un interes particular pentru România, precum şi poziţia naţională în raport cu principalele tematici care vor fi supuse dezbaterii în cadrul reuniunii la nivel înalt a Aliaţilor. Şeful Executivului a evidenţiat faptul că România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Încrederea în creştere că Regatul Unit va evita un Brexit, precum şi incertitudinea economică ce ar urma după, înseamnă că investitorii acceptă prime mai mici pentru obligaţiunile denominate în liră sterlină în loc de euro .Aceste titluri nou-emise au venit împreună cu noi companii precum Next sau Travelodge Hotels, punând la bătaie 2,5 miliarde de lire sterline de obligaţiuni în ultimele trei săptămâni, potrivit datelor Bloomberg. Drept comparaţie, în cele cinci săptămâni anterioare perioadei, bondurile puse la tranzacţionare erau de numai 1,5 miliarde de lire sterline.

Airbus a obţinut un brevet pentru cel mai rapid elicopter din lume, prototipul fiind bazat pe modelul actual Eurocopter X3 al companiei, care este în faza de dezvoltare şi deţine deja recordul mondial de viteză. X3 este capabil să atingă o viteză maximă de 488 Km/h, faţă de 258 Km/h în cazul unui elicopter normal. Modelul pentru care compania a obţinut brevet nu are rotor în coadă, la fel ca Eurocopter X3, iar stabilizarea se face cu ajutorul a două elice aşezate pe aripi de o parte şi de alta a aparatului de zbor. Ca în cazul oircărui brevet, nu este sigur faptul că Airbus va produce noul model de elicopter.

Tehnologia în exces, în timpul vacanţei, poate duce la discuţii şi neînţelegeri în viaţa de cuplu. Patru din zece persoane au declarat că sunt mai puţin deschise spre iniţierea contactelor sexuale dacă partenerul este concentrat asupra telefonului mobil sau a tabletei în pat, în timp ce 41% dintre persoane au recunoscut că şi-au petrecut nopţile de concediu împreună cu partenerul, în pat, dar fiecare concentrându-se mai mult pe telefon. Social media este principalul obstacol în calea relaţiilor sexuale din timpul concediilor, o treime dintre persoanele sub 35 de ani recunoscând că tehnologia le afectează viaţa sexuală în vacanţe.

65% dintre participanţi au declarat că postează chiar şi de trei ori pe zi în timpul concediului, iar 42% dintre aceştia au împărtăşit momentele speciale din vacanţă prietenilor virtuali mai degrabă decât partenerilor. Astfel, mai mult de un sfert dintre participanţii la studiu au declarat că tehnologia în exces în timpul vacanţei poate duce la discuţii şi neînţelegeri. 59% au adims că petrec prea mult timp folosind telefonul, însă marea surpriză vine de la cei 72 de participanţi care au recunoscut că folosesc telefonul chiar şi în timpul actului sexual. Femeile obişnuiesc să folosească telefoanele mobile sau tabletele într-o proporţie cu 27% mai mare decât bărbaţii.

Potrivit Monteagro Invest, companie controlată de investitori spanioli, în prezent există un exces de apă în sol, care inundă o parte din terenurile agricole, deci productivitatea la culturile mari, în special grâu şi orz, nu va fi atât de mare pe cât se preconizează în piaţă. Monteagro Invest, companie controlată de investitori spanioli, care se ocupă de cultivarea cu cereale pe o suprafaţă agricolă de 1.900 hectare în judeţul Dâmboviţa, a încheiat 2015 cu o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro, în scădere cu 15% faţă de anul precedent.Monteagro Invest îşi vinde cerealele pe piaţa locală. Principalii lor clienţi sunt Moara Băneasa, care fabrică produse de panificaţie, şi fermele de porci din proximitatea judeţului Dâmboviţa.

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale companiei, Monteagro Invest ia în calcul varianta de a intra pe segmentul agriculturii ecologice, adică să nu mai folosească niciun fel de chimicale, un segment care s-ar putea dovedi mai profitabil decât agricultura clasică, datorită subvenţiilor primite. Cei mai mari competitori ai companiei Monteagro Invest, de pe piaţa locală, sunt producătorii agricoli Interagro, Cerealcom Dolj, Grupul Maria, Racova Grup şi Agricost. Cultivarea cerealelor este o industrie formată din aproximativ 7.700 de companii, care cumulat a avut vânzări totale de peste 18,9 miliarde de lei în 2014.

Mai puţin de 10% din evenimentele publice din România beneficiază de o asigurare, deşi anual sunt organizate mii de concursuri, concerte, festivaluri, a căror organizare presupune riscuri considerabile în privinţa siguranţei participanţilor şi a echipamentelor. Una din cele mai expuse la potenţiale riscuri este cea a evenimentelor sportive pentru amatori, care în ultimii ani au luat amploare, fiind deja zeci de competiţii de bicicletă / MTB, alergare, triatlon, water rafting, călărie, înot, arte marţiale. Potenţialele riscuri specifice evenimentelor sportive sunt anularea evenimentului din cauza condiţiilor meteo nefavorabile sau din alte motive neprevăzute, pagube aduse locaţiei sau echipamentelor, sau chiar vătămari corporale ale participanţilor. Situaţia este mult diferită în alte ţări europene sau în Statele Unite, unde marea majoritate a evenimentelor sunt asigurate.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că fondurile pentru finanţarea programului Infrastructura de acces agricolă (Submăsura 4.3A), aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate în primele şase minute de la deschiderea sesiunii. In total, miercuri fost depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare şi Timiş.

Un medic din cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Lugoj a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că a primit bani şi bunuri pentru a elibera sau prelungi decizii medicale de pensionare. Rămneanţu, în calitate de medic în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Lugoj, este acuzată de comiterea a 17 acte materiale de luare de mită, respectiv că, în decembrie 2015, în schimbul unor sume de bani sau bunuri pe care le primea de la pacienţi, a eliberat sau prelungit decizii medicale de pensionare. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Timiş.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la Suceava, despre moartea lui Dan Condrea, că exclude impicarea vreunui serviciu românesc, în condiţiile în care acestea „te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar, dar nu să meargă la abordări de tip mafiot”. Băsescu a afirmat, despre cazul Hexi Pharma, pe care îl consideră „grav”, că nu se poate pronunţa încă, pentru că are foarte multe neclarităţi, dar este sigur că în legătură cu moartea lui Dan Condrea nu sunt implicate serviciile secrete. Fostul preşedinte a evitat să spună care sunt neclarităţile pe care le are faţă de acest caz.

Peste 240 de case şi mai mult de 500 de gospodării au fost inundate,în localităţi din zece judeţe, din cauza ploilor abundente. Doar în satul Mânăstirea Caşin din judeţul Bacău s-a intervenit la 150 de gospodării inundate. În Broşteni, judeţul Vrancea, pompierii intervin „pentru asanarea fântânilor şi decomaltarea unor podeţe”. Peste 20 de gospodării şi anexe din trei comune ale judeţului Vrancea au fost inundate, iar circulaţia pe Drumul Naţional 2M a fost îngreunată de aluviuni, în urma precipitaţiilor abundente.

Pe raza satului Pituluşa, 12 pompieri au intervenit cu un autocamion de intervenţie, pentru degajarea aluviunilor care îngreunau circulaţia pe Drumul Naţional 2M. Pompierii au mai intervenit şi în comuna Jariştea şi satul Scînteia, pentru evacuarea apei din nouă curţi, cât şi pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale. În comuna Mera şi satele Vulcăneasa şi Milcovelu au fost afectate şi s-a intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale.

În deschiderea acţiunii Open Documentary Session 6 de la Timişoara se va proiecta filmul documentar „Citizenfour”, recompensat cu Oscar în 2015, care spune povestea lui Edward Snowden, fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA). Snowden a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic din Statele Unite ale Americii.

Cântăreaţa Rihanna a realizat designul unei colecţii futuriste de ochelari de soare pentru casa Dior, cu rame inspirate din Star Trek, care vor fi putea fi achiziţionaţi începând cu luna iunie, cea mai scumpă dintre perechi fiind una placată cu aur care va costa aproximativ două mii de dolari. Ochelarii de soare Rihanna vor fi vânduţi doar în magazinele Dior, începând cu luna iunie. Fiecare model va fi disponibil în şase culoari, în timp ce versiunea de lux va fi placată cu aur de 24 de karate şi va costa 1.940 de dolari.

Céline Dion a promis fanilor săi că va lansa piesa „Encore un soir”, compusă de Jean-Jacques Goldman pentru soţul cântăreţei, René Angélil, care a murit în luna ianuarie, relatează L’Express. Céline s-a ţinut de cuvânt, a lansat cântecul despre iubirea puternică şi viaţa efemeră. Céline Dion cântă despre timpul pe care-l regretă, despre dorinţa de a fi petrecut mai mult timp alături de soţul ei, René. Piesa „Encore un soir” va fi inclusă pe noul său album, cu piese exclusiv în limba franceză, pe care Céline Dion îl va lansa la sfârşitul lunii august. Cântăreaţa a anunţat că va lansa un album cu piese în limba engleză, la sfârşitul anului 2017, deşi o dată fixă nu a fost încă stabilită.

O fetiţă în vârstă de patru ani a fost uitată o zi întreagă în sala unei grădiniţe din Franţa, în timp ce colegii ei şi educatoarele se aflau într-o excursie. Incidentul a avut loc într-o grădiniţă din localitatea Villers-les-Pots, situată în vestul Franţei, în apropierea oraşului Dijon. În momentul plecării în excursie, fetiţa a rămas într-o sală a grădiniţei, fără ca educatoarele să observe lipsa ei. Alţi 54 de copii şi nouă educatoare au petrecut întreaga zi în excursie, fetiţa de patru ani fiind găsită în clasă, aşezată pe o saltea, la revenirea la grădiniţă. Educatoarea responsabilă de această fetiţă a fost suspendată pe durata anchetei.

Haibatullah Akhunzada a fost desemnat ca noul lider al talibanilor afgani, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al grupării, fiind prima confirmare oficială a mişcării privind decesul mullahului Akhtar Mansour într-un raid aerian al forţelor americane. Haibatullah este un adjunct al lui Mansour şi a reprezentat puterea judecătorească în cadrul grupării. Sirajuddin Haqqani, coordonatorul unei reţele responsabile pentru atacuri puternice în Kabul în ultimii ani, şi Mullah Mohammad Yaqoob, fiul fostului lider Mullah Mohammad Omar, au fost numiţi adjuncţi, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării Taliban.

Un cetăţean portughez şi unul rus au fost arestaţi la Roma, fiind suspectaţi de spionaj. Presa din Portugalia relatează că cetăţeanul portughez lucra pentru SIS, serviciul de informaţii de la Lisabona şi se suspectează că era agent dublu, furnizând Rusiei informaţii clasificate despre NATO şi Uniunea Europeană. Procurorul general al Portugaliei a confirmat faptul că autorităţile de la Lisabona au solicitat arestarea celor doi, afirmând că ancheta sugerează că cetăţeanul portughez, în schimbul unor foloase materiale, a transmis informaţii unui „cetăţean străin suspectat de legături cu un serviciu de spionaj străin”. Eurojust a mai anunţat că în afară de cele două arestări, în cadrul operaţiunii au mai fost efectuate şi o serie de percheziţii în Portugalia.

În jur de 3.000 de cetăţeni ruşi au părăsit ţara pentru a se alătura grupărilor teroriste internaţionale. Cei mai mulţi dintre aceştia erau din Districtul Federal Nord-Caucazian, fără educaţie, cu probleme financiare şi aveau între 20 şi 29 de ani. Majoritatea celor care susţineau ideologie extremistă s-au îndreptat spre zonele cu „activitate teroristă intensă,” trecând prin Turcia şi Egipt. Oficialul rus a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe pe tema terorismului care a avut loc, la Krasnoyarsk, Rusia.

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost eliberată de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina. Nadia Sancenko a fost eliberată în schimbul cetăţenilor ruşi Evgheni Ierofeiev şi Aleksander Aleksandrov, care erau deţinuţi în Ucraina. Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost găsită vinovată de moartea jurnaliştilor ruşi Igor Korneliuk şi Anton Voloşin şi a fost condamnată de o instanţă rusă la 22 de ani de închisoare. Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a fost transferată din oraşul rus Rostov-on-Don la Kiev cu avionul preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko.

Potrivit unui sondaj recent efectuat în Ungaria de Institutul Nezopont pentru publicaţia Heti Valasz, 77 la sută dintre respondenţi s-au poziţionat împotriva „cotelor obligatorii de imigranţi”. Data referendumului privind cotele de imigranţi nu a fost încă stabilită, însă se estimează că în jur de 62 la sută dintre unguri vor vota în cadrul referendumului. De asemenea, sondajul a măsurat şi susţinerea partidelor politice în luna mai, partidul de guvernământ Fidesz având susţinerea a 30 la sută din electorat, fiind urmat de partidul naţionalist Jobbik, cu 12 la sută, iar partidul socialist, principala formaţiune de opoziţie, având 9 la sută. Sondajul are la bază 1.000 de interviuri prin telefon, efectuate în luna mai.

O listă cu posibile ţinte de atac din Franţa a fost găsită în memoria unui calculator din apartamentul unde s-a ascuns Salah Abdeslam. Salah Abdeslam, singurul terorist în viaţă care a participat la atacurile de la Paris, schiţase o listă cu locuri din Franţa unde intenţiona să comită noi atacuri. Printre aceste locuri se numărau cartierul parizian La Defense, care a fost vizat şi de Abdelhamid Abaaoud, zona portuară din Marsilia, Parlamentul European de la Strasbourg şi aeroportul Toulouse-Blagnac. Printre metodele de atac descrise în document se numără cele cu dronă, montarea unor bombe la bordul avioanelor sau atacuri armate. Aceste locuri au fost deja menţionate în luna ianuarie într-un document al serviciului militar francez de informaţii, ce conţinea lista cu şapte posibile ţinte ale teroriştilor. Este posibil ca Abdeslam să se fi inspirat din acel document.

Părăsirea Uniunii Europene ar putea obliga Marea Britanie să se împrumute zeci de miliarde de lire, crescând astfel datoria publică a ţării şi forţând ministrul de finanţe să extindă măsurile de austeritate în deceniul următor. În loc să se întoarcă la surplus în 2019-2020, după cum este planificat în prezent, Marea Britanie ar putea avea un deficit bugetar de aproximativ 30 de miliarde de lire dacă britanici votează pentru Brexit luna viitoare. Intervenţia IFS reprezintă un câştig major pentru George Osborne, ministrul britanic de finanţe, care doreşte rămânerea Marii Britanii în UE şi încearcă să îşi argumenteze opţiunea folosind argumente economice.

Infracţiunile comise de militanţi de extremă-dreapta au crescut semnificativ în 2015 în Germania, pe fondul venirii imigranţilor extracomunitari. În Germania, în anul 2015 au fost comise 1.485 de agresiuni contra străinilor, comparativ cu 1.029 în 2014. Conform Ministerului german de Interne, infracţiunile cu caracter rasist sau antisemit au crescut cu 77%, atingând nivelul de 10.373 faţă de 5.858 în 2014. Peste 1,1 milioane de imigranţi extracomunitari au ajuns în Germania în 2015.

India se alătură cursei navetelor spaţiale reutilizabile şi a lansat un vehicul de mici dimensiuni (aproximativ 6,7 metri lungime), care urmează să fie folosit pentru a testa posibilitatea trimiterii unei aeronave standard în spaţiul cosmic. India speră să lanseze navete spaţiale reutilizabile standard în următorii 10 ani. Naveta, având o greutate de circa 1,75 tone, va putea călători la o altitudine de maximum 70.000 de metri deasupra atmosferei terestre, fără a avea echipaj la bord. Inginerii indieni nu se aşteaptă ca vehiculul pe care l-au proiectat să reziste impactului de la aterizare, însă ei vor profita de desfăşuarea testelor pentru a afla informaţii referitoare la viteza şi intensitatea intrării vehicului în atmosferă, precum şi la capacitatea aeronavei de a ateriza fără ajutorul unui pilot.

Avionul EgyptAir prăbuşit în Marea Mediterană nu a avut probleme tehnice înainte de a decola din Paris, afirmă surse din cadrul comisiei egiptene de investigaţie, fiind trimise 11 mesaje electronice înainte de a dispărea de pe radar. Surse din cadrul comisiei egiptene de investigaţie au declarat că avionul nu a putut lua legătura cu turnul de control aerian din Egipt, dar controlorii egipteni de trafic aerian ar fi putut vedea avionul pe radar într-o zonă de la graniţa aeriană dintre Egipt şi Grecia cunoscută ca KUMBI, aflată la 260 de mile nautice de Cairo.

Avionul a dispărut de pe radar fără a efectua niciun viraj brusc sau a-şi schimba cursul de navigaţie, la mai puţin de un minut după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean, însă oficialii greci şi egipteni au versiuni diferite în această privinţă. Primele două mesaje indicau că motoarele erau funcţionale, abia cel de-al treilea,trimis cu câteva minute înainte de a dispărea, ar fi semnalat o creştere a temperaturii în zona geamului unde se afla copilotul. Avionul ar fi continuat să trimită mesaje în următoarele trei minute după care a dispărut de pe radare. Până în prezent au fost descoperite 18 fragmente ale avionului şi 23 de rămăşiţe umane, potrivit comisiei egiptene de investigaţie, dar avionul şi cutiile negre nu au fost localizate încă.

Aproape jumătate din statele membre UE, inclusiv România, au încălcat măsura europeană de suspendare a transferului de arme către Egipt, riscând astfel să devină complice la crime, dispariţii forţate şi tortură. În pofida impunerii măsurii de suspendare a transferului de arme către Egipt, instituită după ce în august 2013, sute de protestatari au fost ucişi de forţele de ordine, 13 din 28 de state membre UE au rămas printre principalii furnizori de armament şi echipament de poliţie către această ţară. În anul 2014, state membre UE au aprobat 290 de licenţe pentru echipament militar cu destinaţia Egipt, în valoare totală de peste şase miliarde de euro. Printre echipamentele exportate se numără arme de mici dimensiuni, arme uşoare şi muniţie, vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu destinat operaţiunilor antiteroriste şi militare şi tehnologie de supraveghere.

SPORT

Simona Halep s-a calificat în turul trei la Roland Garros, pentru a doua oară în carieră, după ce a trecut de Zarina Diyas (Kazahstan, 90 WTA). Simona a mai acces în manşa a treia şi în 2014, atunci când s-a oprit în finala competiţiei, pierdută la Maria Şarapova (Rusia), scor 4-6, 7-6, 4-6. Sportiva din Constanţa s-a impus în două seturi miercuri, scor 7-6, 6-2, şi este pentru a treia oară când o învinge pe Diyas în confruntările de la marile turnee. Halep va juca în runda următoare cu o surpriză din afara Top 100 WTA: Naomi Osaka (Japonia, 101 WTA), sportiva care a trecut în manşa secundă de Mirjana Lucic-Baroni (Croaţia, 52 WTA), scor 6-3, 6-3.

Simona Halep (6 WTA) şi australianul Darren Cahill formează deja o echipă bine sudată, oferind un exemplu de relaţie înfloritoare între jucătoare şi antrenor. „Darremona” se află sub lumina reflectoarelor şi la Roland Garros, iar Simona şi Darren au savurat un prim moment de glorie luni, atunci când românca a defilat în primul tur. Halep a trecut de japoneza Nao Hibino (71 WTA) cu scorul de 6-2, 6-0, în mai puţin de 45 de minute de joc, iar Simona a simţit nevoia să-i mulţumească lui Darren la conferinţa de presă. Halep consideră tehnicianul în vârstă de 50 de ani a adus-o la un nivel excelent, prin sfaturile preţioase pe care i le-a oferit. Simona a dezvăluit lucrurile importante pe care le-a dobândit după un an de colaborare cu Darren Cahill.

Instanţa de Fond a Comisiei de Licenţiere a decis astăzi să aplice penalizări pentru 4 echipei, pentru sezonul viitor. Conform deciziei, CFR ar urma să înceapă sezonul viitor cu 9 puncte în minus. În actualul sezonul, clujenii au fost depunctaţi cu 12 puncte. Sancţiunile sunt din pricina restanţelor salariale, iar ASA, Rapid şi Petrolul vor începe cu 6 puncte în minus. Penalizarea se aplică doar pentru echipele care vor juca în noul sezon al Ligii 1.

Mureşenii încearcă să găsească un tehnician cu care să reconstruiască echipa, chiar şi în insolvenţă. Liviu Ciobotariu rămâne prima variantă a ardelenilor, dar acesta a cerut răgaz pentru a studia şi alte posibile oferte. Daniel Stanciu spune că va prezenta noul antrenor săptămâna viitoare. În insolvenţă şi cu majoritatea jucătorilor ca şi plecaţi, ASA Târgu Mureş nu pare foarte tentantă pentru un antrenor. Totuşi, mureşenii vor să dea lovitura şi să-l readucă pe tehnicianul cu care au obţinut cea mai mare performanţă, locul secund, în precedentul sezon. Tehnicianul şi-a încheiat contractul cu Al Faysaly, echipa din Arabia Saudită, cu care a terminat campionatul pe locul 10. Ciobotariu le-a spus oficialilor de la ASA că va lua în calcul oferta lor, doar dacă nu va primi o altă propunere din zona Golfului.

Preşedintele executiv al echipei CSMS Iaşi, Florin Prunea, este convins că atacantul Bojan Golubovic va face o figură frumoasă la Steaua. Gigi Becali, finanţatorul vicecampioanei României. Atacantul ieşean a evitat să comenteze pe marginea subiectului, afirmând că nu e corect faţă de colegi să discute despre Steaua înaintea meciului cu FC Botoşani. Bojan Golubovic a mai evoluat în Liga 1 pentru Ceahlăul, timp de trei sezoane, şi apoi la CSMS Iaşi în ultimii doi ani. Bosniacul a bifat 38 de apariţii în acest sezon pentru ieşeni şi a înscris de 10 or

FC Voluntari – ACS Poli Timişoara este singura partidă programată pentru această zi în Liga 1. Confruntarea este una extrem de importantă ţinând cont că va decide echipa care va juca în barajul pentru rămânerea în prima ligă. Gazdele ocupă deocamdată locul ce duce la baraj, cu 25 de puncte, cu 5 mai multe decât bănăţenii. În eventualitatea unui succes al oaspeţilor, ACS Poli speră până în ultima etapă. Pe banca celor de Timişoara va sta Ionuţ Popa, proaspăt instalat după demiterea lui Petre Grigoraş.

Imaginaţia sportivilor în alegerea ”terenului de joacă” parcă nu are margini uneori, ei alegând să cucerească unele dintre cele mai inaccesibile zone ale globului, precum Sahara, Everest, Antarctica sau chiar spaţiul cosmic. Iar alegerea închisoarei de maximă siguranţă Alcatraz pentru o competiţie de triatlon se înscrie în topul destinaţiilor speciale. Înainte de start, participanţii sunt aliniaţi pe puntea unui feribot aflat la câţiva zeci de metri de insula Alcatraz (fosta închisoare de maximă securitate), iar toţi cei 2.000 de participanţi sar, în mai puţin de 8 minute, în apele îngheţate ale oceanului.

Escape From Alcatraz Triathlon 2016 constă în parcurgerea a următoarelor probe:
⦁ 2.5 km de înot în ocean, unde temperatura apei nu depăşeşte 10 grade Celsius. Însă, printre pericole se numără valurile, curenţii oceanici foarte puternici şi animale marine foci, lei de mare şi rechini;
⦁ 30 km bicicletă pe un traseu vălurit, ce culminează cu traversarea podului Golden Gate
⦁ 12 km alergare pe nisip, ce includ urcarea a 400 de trepte, iar sosirea este în faţa miilor de spectatori veniţi din toată lumea.
Deşi la prima vedere distanţele nu par imposibile pentru majoritatea triatloniştilor, Escape From Alcatraz Triathlon este considerată o competiţie dificilă din cauza condiţiilor extreme la care este supus sportivul.

Clubul britanic Arsenal Londra a anunţat, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial, transferul mijlocaşului elveţian Granit Xhaka, în vârstă de 23 de ani, sosit de la formaţia germană Borussia Moenchengladbach, pentru care a evoluat în perioada 2012-2016. Borussia Moenchengladbach, cu Xhaka în postura de căpitan al echipei, a terminat pe sezonul pe locul patru în Bundesliga. Detaiile contractului mijlocaşului elveţian nu au fost încă făcute publice de oficialii englezi. De-a lungul carierei, Xhaka a strâns 41 de selecţii în naţionala Elveţiei, care va fi adversara României la Campionatul European care va începe pe 10 iunie. A fost transferat de Borussia Moenchengladbach în 2012 de la FC Basel, clubul din oraşul său natal, unde şi-a făcut junioratul.

Coborâtă de pe locul 7 după două eşecuri consecutive, CSMS Iaşi încă păstrează şanse la şefia play-out-ului, cu două etape înainte de finalul stagiunii. Pentru a intra în istoria fotbalului ieşean cu o primă participare europeană, jucătorii şi staff-ul echipei din Copou trebuie să strângă rândurile şi să câştige ultimele două meciuri ale sezonului, dar au nevoie şi de un pas greşit al Craiovei. Elevii lui Nicolo Napoli sunt obligaţi să învingă Botoşaniul, joi, în Copou, în penultima etapă a sezonului, nu doar pentru a rămâne în cursa pentru Europa, ci şi pentru îndeplinirea obiectivului impus în contracte.

Deşi au admis că atmosfera nu este tocmai roză în vestiar după ultimele două eşecuri simetrice (2-3 cu Chiajna şi CSU Craiova), elevii lui Nicolo Napoli sunt decişi să strângă rândurile şi să bifeze (doar) al doilea succes pe teren propriu în play-out. „Chiar dacă am pierdut ultimele două meciuri, cred în continuare că noi avem prima şansă la locul 7. Sper ca publicul să ne ajute şi să câştigăm cu Botoşaniul”, a declarat jucătorul de bandă stângă Narcis Bădic, acesta fiind completat de mijlocaşul Andrei Enescu: „Botoşaniul este în formă, dar noi avem forţa să ne redresăm. Suntem dezamăgiţi după ultimele rezultate, însă trebuie să ne revenim şi să câştigăm ultimele două meciuri”.

Dorin Goian, fost jucător în Italia, a povestit un episod incredibil petrecut pe vremea când juca în fotbalul din peninsulă. Întrebat ce părere are despre flagelul pariurilor, fostul internaţional român a precizat că există „cazuri izolate”, dar a rememorat un moment petrecut pe vremea când evolua în Serie B. Jucătorii italieni s-au înţeles pe teren, în timpul jocului, ca partida să se încheie cu o remiză. Goian a jucat în acel meci, dar a ieşit după scurt timp pentru că a suferit o accidentare importantă.

Căpitanul echipei FC Botoşani este ca şi transferat la Slavia Praga. Oficialii FC Botoşani au negociat cu reprezentanţii clubului Slavia Praga şi au ajuns la un acord în privinţa sumei de transfer. De asemenea, Michael Ngadeu a acceptat oferta primită. Interesant este că între timp, pe adresa clubului FC Botoşani au mai venit şi alte oferte pentru fundaşul Michael Ngadeu. Slavia Praga a acceptat să plătească 500.000 de euro pentru fotbalistul botoşănean dar încă se negociază procentul pe care îl va încasa FC Botoşani în cazul unui viitor transfer. Cert este că Ngadeu va rămâne la Botoşani şi pentru ultimele două meciuri din acest sezon. El va fi titular în partida de mâine după amiază de la Iaşi.

Antrenorul Diego Simeone, în vârstă de 45 de ani, a cerut ca ultimele două sesiuni de antrenamente ale echipei Atletico Madrid, dinaintea finalei Ligii Campionilor, de pe 28 mai, de la Milano, să se desfăşoare cu porţile închise, anunţă cotidianul spaniol Marca. Este prima oară când tehnicianul argentinian cere acest lucru de când este la Atletico. Nici oamenii din presă nu vor primii cele 15 minute dedicate lor la începutul antrenamentelor.

Atletico Madrid şi Real Madrid se vor întâlni pentru a două oară în ultimii doi ani într-o finală de Liga Campionilor. În 2014, cele două formaţii s-au confruntat la Lisabona, iar Realul, pregătit la acea vreme de italianul Carlo Ancelotti, a câştigat, scor 4-1, după prelungiri. Sergio Ramos a egalat atunci, în prelungirile ultimele secunde ale partidei, iar mciul s-a decis după cele două reprize de prelunigiri.

HC Vaslui a făcut, Apel la Consiliul de Administraţie, după ce a aflat, că trebuie să se prezinte peste trei zile la un turneu de baraj pentru menţinerea în Liga Naţională. Federaţia Română de Handbal a anunţat că Minaur Baia Mare va evolua la sfârşitul săptămânii, la Braşov, pentru supravieţuire în primul eşalon, însă Comisia de Competiţii a omologat o zi mai târziu clasamentul la sfârşitul sezonului play-out cu Minaur în faţa Vasluiului. Cele două echipe au terminat la egalitate de puncte, iar confuzia a provenit de la faptul că, în primă fază, departamentul tehnic a luat în considerare doar meciurile directe dintre cele două formaţii doar din play-out. La „Competiţii” au contat şi jocurile directe din sezonul regular, astfel că situaţia a fost total diferită. HC Vaslui a câştigat bătălia cu Minaur în play-out, dar pe întreg sezonul campioana en-titre a avut rezultatele directe de partea ei.

Antrenorul român Mircea Lucescu, în vârstă de 70 de ani, a parafat o înţelegere valabilă două sezoane cu formaţia rusă, Zenit Sankt Petersburg, şi şi-a fixat deja prima ţintă pentru următoarea perioadă de transferuri, fundaşul Jeison Murillo de la Inter. Plecat de la Şahtior după 12 sezoane în care a cucerit nu mai puţin de 22 de trofee, Mircea Lucescu va încerca să-i readucă pe ruşi în Liga Campionilor, după ce formaţia la care evoluează, printre alţii, brazilianul Hulk, a terminat sezonul pe locul al treilea şi va evolua doar în Europa League.

Clubul catalan FC Barcelona a ajuns la un acord în ceea ce priveşte transferul fundaşului brazilian Sidnei, în vârstă de 26 de ani, de la Deportivo La Coruna, care mai are încă doi ani de contract cu formaţia de pe Riazor. Dacă l-ar ceda la Barcelona, Deportivo ar scăpa şi de cele trei milioane de euro pe care mai trebuie să le plătească portughezilor de la Benfica pentru transferul definitiv al lui Sidnei. Fundaşul a refuzat deja ultima ofertă de prelungire a contractului făcută de La Coruna, în speranţa transferului la campioana Spaniei.

Încă din prima zi a weekendului GP-ului de la Mugello a fost evidentă superioritatea motocicletelor Ducati pe linia dreaptă. Andrea Iannone şi Andrea Dovizioso au fost aproape în permanenţă cei mai rapizi pe această porţiune, iar datele publicate de team-ul italian după cursă certifică acest lucru. Andrea Iannone a stabilit un nou record de viteză în MotoGP, prototipul Desmosedici GP pe care l-a pilotat fiind înregistrat de radar cu 354,9 km/h pe linia dreaptă a circuitului italian.

Clubul olandez Ajax Amsterdam a anunţat, miercuri, numirea lui Peter Bosz, în vârstă de 52 de ani şi fost tehnician la formaţia israeliană Maccabi Tel Aviv, în funcţia de antrenor principal al echipei, după demisia lui Frank De Boer. Bosz, fost jucător şi director sportiv al rivalilor de la Feyenoord, a semnat un contract valabil pe trei sezoane. Venit în luna ianuarie la Maccabi, antrenorul olandez a terminat sezonul pe locul secund în Israel, după Hapoel Beer Sheva, echipa românului Ovidiu Hoban.

Sezonul viitor se anunţă unul extrem de complicat pentru ASA Târgu Mureş. Fosta vice-campioană va experimenta problemele întâmpinate de CFR şi Petrolul, în acest sezon, din pricina intrării în insolvenţă. Mureşenii se aşteaptă la o penalizare, încă din startul sezonului. Motivul ar fi similar cu cel avut de CFR şi Petrolul. ASA a început procedurile de intrare în insolvenţă şi nu a mai putut achita datorii. Regulamentele sportive penalizează însă cluburile, în această situaţie. Daniel Stanciu se aşteaptă la un debut de sezon cu 3 puncte în minus.

Jucătorii echipei Paris Saint-Germain vor fi răsplătiţi cu câte 800.000 de euro după ce au reuşit să câştige în acest sezon titlul de campioană, Cupa Ligii şi Cupa Franţei. În această sumă este inclusă şi calificarea în sferturile de finală din Liga Campionilor. Fotbaliştii echipei Paris Saint-Germain, antrenorul Laurent Blanc şi secundul său, Jean-Louis Gasset, vor încasa câte 470.000 de euro pentru câştigarea titlului, 40.000 de euro pentru câştigarea Cupei Ligii şi a Cupei Franţei şi 250.000 de euro pentru calificarea în acest sezon în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

PROGNOZA METEO
25 Mai 2016

Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri și, îndeosebi în cursul zilei, pe arii extinse vor fi averse și descãrcãri electrice. În centrul, estul și sud-estul țãrii cantitãțile de apã vor mai depãși 20 l/mp și izolat, mai ales la deal și la munte, 30 l/mp. Vor fi condiții de grindinã. Vântul va avea intensificãri temporare în majoritatea regiunilor, dar îndeosebi în zona montanã. Temperaturile maxime, în scãdere fațã de ziua anterioarã în cea mai mare parte a țãrii, se vor încadra între 15 și 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest, iar cele minime între 8 și 14 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã și se va rãci. Cerul va avea înnorãri, vor fi averse, posibil și descãrcãri electrice, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimã va fi de 12…13 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *