Stiri pe scurt 25 Iunie 2017

Stiri pe scurt 25 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 25 iunie. La 25 iunie 2009, a încetat din viaţă Michael Jackson. Supranumit Regele muzicii pop, Michael a murit din cauza unui stop cardiac. Născut la 29 august 1958, el a influenţat muzica încă de când interpreta în anii ’70 alături de The Jackson 5. Cele mai importante albume ale lui au fost „Thriller”, „Bad”, „Dangerous”, „HIStory”, „Invincible”.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională 2017 află luni, până la ora 16:00, rezultatele de la examen, care vor fi afişate la avizierele şcolilor, pe mediafax.ro şi pe site-ul evaluare.edu.ro. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse eventualele contestaţii (până la ora 20:00). Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie. Rezultate Evaluare Naţională 2017. Calendarul afişării rezultatelor la Evaluare Naţională 2017: 26 iunie – Afişarea rezultatelor înainte de contestaţii (până la ora 16:00). 26 iunie – Depunerea constestaţiilor (în intervalul orar 16:00 – 20:00). 30 iunie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Cele mai bune licee din ţară şi cele mai căutate rămân Colegiul Naţonal „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Sfantul Sava” sau Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, toate din Capitală. Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o cerere tipizată în care se menţionează faptul că nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii. Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale va transmite comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti tipizatul cererii de depunere a contestaţiei.

75% dintre elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională 2016 au obţinut note peste 5. În 2016, 75% dintre elevii care au susţinut examenul de Evaluare Naţională 2016 au obţinut note peste 5. În Bucureşti, 47 de elevi au obţinut nota zece la examenul de Evaluare Naţională. În total, 75% din elevii care au susţinut Evaluarea Naţională în 2016 au luat note peste 5, rata fiind în scădere faţă de 2015 când 79,3% dintre elevi au obţinut note peste 5.

La examenele din acest an a apărut o controversă legată de enunţul unui exerciţiu la matematică. Mai mulţi profesori, elevi şi părinţi au reclamat că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi. Mai mulţi părinţi şi elevi spun că vor depune contestaţii la proba Matematică de la Evaluarea Naţională din cauza problemei 6 de la Subiectul I, care nu ar fi clar enunţată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

Două persoane au fost rănite, dintre care una grav, după ce şoferul unui autoturism a pierdut controlul maşinii, a pătruns pe trotuar în zona unei staţii RATB din Capitală, a lovit doi pietoni şi apoi s-a răsturnat, victimele fiind transportate la spital. Reprezentanţii Brigăzii Rutiere au anunţat că un autoturism care se deplasa pe Calea Văcăreşti din direcţia Piata Sudului spre podul Mihai Bravu, din cauza, se pare, neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a pătruns pe trotuar, un zona unei staţii RATB, a lovit doi pietoni, apoi s-a răsturnat.

Viteza trenurilor care circulă în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia va fi redusă, din cauza caniculei. In anumite intervale de timp, cu 20-30 km/h faţă de viteza normală. În aceste zone se vor înregistra temperaturi de 37 de grade. Reducerea vitezei este obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar, arată sursa citată, deoarece temperatura înregistrată la nivelul şinei poate depăşi 50 de grade C.

Dragoste cu năbădăi sau, mai bine zis, cu bătăi şi abuzuri. Este imaginea unei ţări în care o femeie este bătută la 30 de secunde, iar violenţa domestică este acceptată tacit. Femeile, în cele mai multe dintre cazuri, nu iau măsuri şi preferă să ascundă agresivităţile pe care le suportă pentru a nu-şi strica imaginea personală, a familiilor şi pentru a nu se face de ruşine în faţa comunităţii. În unele situaţii, inclusiv copii ajung să suporte consecinţele faptelor părinţilor săi, să fie afectaţi şi la rândul lor să le preia comportamentul.

Nu puţine sunt şi cazurile în care, femeia, pe lângă abuzurile fizice, psihice şi emoţionale pe care le suferă, ajung să fie abuzate sexual deoarece bărbaţii cu care sunt într-o relaţie consideră că femeia este un bun care le aparţine şi de care poate dispune după bunul lor plac, iar ele trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile conjugale, fie că o fac de bună voie sau obligate.

Duminică, 25 iunie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 22 iunie, Loteria Romana a acordat 10.012 castiguri in valoare totala de 454.556,14 lei. Loteria Romana organizeaza Tragerile Speciale Loto 6/49 ale Verii, constand in doua trageri: o tragere principala si o tragere suplimentara. Astfel, cu fiecare varianta jucata si validata pentru jocul Loto 6/49 din data de 25 iunie, se participa la ambele trageri. Pentru tragerea Loto 6/49 suplimentara fondul de castiguri al categoriei I se suplimenteaza cu 100.000 de lei.

La Loto 6/49, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 4,56 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro). La Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 2,64 milioane de lei (peste 576.000 euro). In urma tragerii Joker de joi, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 6,82 milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro), iar la categoria a II-a reportul este de aproximativ 215.000 de lei (peste 46.000 de euro). La Noroc Plus a ramas in joc, la categoria I, un report in valoare de peste 147.000 de lei (peste 32.000 de euro).

Instagram le va permite de acum încolo utilizatorilor să îşi creeze o listă cu cei mai buni prieteni, numită ‘Favorites/ Favoriţi‘. Platforma socială a început să testeze câteva noi caracteristici care permit utilizatorilor să distribuie postări unui grup restrâns de oameni, nu doar tuturor persoanelor care îi urmăresc. Schimbarea funcţionează atât în cazul fotografiilor, cât şi a postărilor de tip Story, permiţând utilizatorului să selecteze persoanele care le pot vizualiza. Utiizatorii îşi vor putea marca anumiţi urmăritori ca ‘urmăritori preferaţi‘, oferindu-le acces la anumite postări.

Atunci când o astfel de postare este distribuită, aceasta va apărea doar în news feed-ul oamenilor selectaţi la ‘Favorites‘, fiind marcată cu o etichetă verde. Utilizatorii pot adăuga şi revoca persoane după bunul plac în lista cu ‘Favorites‘, fără ca persoanele respective să primească vreo notificare în acest sens. De asemenea, oricine îşi poate vedea postările ‘favorite‘ din noul tab care va apărea pe profil. Pentru cei care nu aparţin listei de favoriţi, tab-ul va apărea gol. Această caracteristică se află în lucru de mai bine de un an, iar în prezent este testată de un mic procent de utilizatori ai aplicaţiei, înainte de a fi disponibil un update.

Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii sub nicio formă şi în niciun moment, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că programul de guvernare prevede scăderea cu 35% a preţului la medicamentele inovative care şi-au pierdut patentul. Rezoluţia comună a fost de implementare a măsurii privind ieftinirea medicamentelor, dublată de o serie de acţiuni menită să prevină posibilitatea de dispariţie de pe piaţă în cazul unora dintre acestea. Ministerul Sănătăţii transmite în final că, sub nicio formă şi în niciun moment, scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii.

Surprinzător, îngheţata nu se află pe lista celor mai recomandate alimente pentru a fi consumate pe vremea caniculară, ci caiul şi andwich-urile cu castravete. Cercetătorii au realizat o listă a alimentelor indicate pentru a fi consumate pe vremea caniculară, acestea având efecte benefice asupra corpului atunci când temperaturile sunt ridicate. O ceaşcă de ceai şi sandwich-urile cu castravete sunt principalele produse care pot avea un efect benefic asupra corpului atunci când temperaturile sunt ridicate. Deşi foarte tentante, îngheţata sau produsele ţinute la frigider nu fac bine corpului, atrag atenţia cercetătorii. Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei.

Poate cel mai bun aliment în zilele călduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub formă de sandwich cu maioneză şi sare, spun cercetătorii de la Societatea Chimică Americană. De asemenea, legumele şi fructele bogate în apă sunt cheia unei bune alimentaţii pe timp de caniculă, pepenele fiind un alt produs bun de consumat atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate. Mâncărurile bogate în cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece constituie un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea, pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, la fel ca şi berea, însă consumată cu moderaţie şi la o temperatură adecvată.

Deşi tentaţia este mare, produsele alimentare reci, în general îngheţata sau băuturile cu gheaţă trebuie evitate. Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vară este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci. Băuturile calde sunt indicate pentru a fi consumate vara, chiar dacă, momentan există o serie de dezbateri cu privire la efectele cofeinei regăsite în cafea sau ceai. Mâncărurile picante sunt şi ele bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt metoda prin care acesta îşi menţine un nivel optim din punct de vedere al căldurii.

Un incendiu a izbucnit, la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş. Nu s-au înregistrat victime. O comisie internă, la care participă şi reprezentanţi ISU, a fost constituită la nivelul combinatului producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu-Mureş pentru a stabili cauzele incendiului. Incendiul s-a declanşat în timpul procedurilor de oprire a unei instalaţii de pe platforma Azomureş.

Pompierii din cadrul Azomureş au intervenit imediat, iar conform procedurilor a fost anunţat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, care a deplasat pe platformă mai multe autospeciale de intervenţie. Datorită manevrelor operatorilor din cadrul instalaţiei nu a mai fost nevoie de intervenţia celor de la ISU. O comisie internă, la care participă şi reprezentanţi ISU, verifică în prezent cauzele acestui incident. Nu au fost înregistrate victime, pagubele materiale urmează a fi evaluate:

Trupul neînsufleţit al băiatului în vârstă de 15 ani, dispărut vineri seara în Dunăre, la Corabia, a fost găsit şi adus la mal, duminică dimineaţă, de echipele de căutare ale ISU Olt şi Poliţiei de Frontieră. Echipele din cadrul ISU Olt şi STPF Corabia care executau misiuni de patrulare, împreună cu familia şi rudele băiatului, au observat trupul neînsufleţit în apropierea unei insule, la aproximativ 500 de metri de locul unde martorii spun că l-au văzut ultima oară, în aval. Băiatul în vârstă de 15 ani s-a înecat în Dunăre, vineri seara, în zona Falezei din Corabia. Copilul de afla la scăldat şi, când a vrut să iasă la mal, după câţiva metri în care a mers în apa până la genunchi, nu a mai fost văzut de apropiaţi, dispărând în Dunăre.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, până la acaestă oră, Partidul Social Democrat are circa patru-cinci propuneri de candidaţi pentru funcţia de premier, pe listă fiind şi doamne. Edilul a precizat că noul lider de la Palatul Victoria trebuie să ştie să-şi alcătuiască echipa. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că va desemna un premier după ce va asculta „toate părţile” şi va trage concluziile, afirmând că majoritatea va fi verificată în Parlament.

Un băiat în vârstă de 14 ani este căutat de câteva ore de către circa 200 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari din judeţul Arad, după ce s-a rătăcit între localităţile Sânpetru German şi Pecica, din sud-vestul judeţului. Zona este foarte dificilă, împădurită şi fără vizibilitate. UPDATE: Băiatul în vârstă de 14 ani căutat circa 7 ore de către 200 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari din judeţul Arad, după ce s-a rătăcit între localităţile Sânpetru German şi Pecica, din sud-vestul judeţului, a fost găsit.

Românii se împrumută ca să-şi renoveze casa sau să-şi cumpere o maşină, indiferent dacă este nouă sau second hand. În 2005-2007, creditele se luau pentru electrocasnice, care se plăteau timp de zece ani. Rata de aprobare a creditelor în magazin este de peste 60% şi nu există o diferenţă foarte mare faţă de situaţia din alte ţări din regiune. Rata de acceptare a Cetelem este mai mare decât a băncilor, fără ca acest lucru să influenţeze costurile de risc. Bogdan Spuză afirmă că în zona de credite persoanele „media sistemului bancar a Dobânzii Anuale Efective (DAE) este de 10% pentru creditele noi”.

Un întreprinzător care se ocupa de producţia de sere şi solarii a pus bazele unei ferme de legume organice pe un teren de 3.5 hectare situat într-un sat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Aici se cultivă peste 30 de legume şi fructe care sunt livrate gratuit la domiciliul clienţilor. Liviu Baltă, investitorul Colina Farms, a declarat, că pentru a avea la fermă apă de calitate, necontaminată, necesară irigării culturilor, s-a forat la peste 100 de metri adâncime. Potrivit acestuia, ferma mai are şi două sere moderne, încălzite, de 900 de metri pătraţi şi o răsadniţă cu mese de cultură care se întinde pe o suprafaţă de 240 de metri pătraţi, iar pentru monitorizarea pesticidelor din sol şi din legume se lucrează cu un laborator al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca.

În cadrul fermei lucrează şase angajaţi, la care se adaugă zilieri în momentele de vârf de sezon, munca fiind, în cea mai mare parte, manuală. Aici sunt cultivate peste 30 de tipuri de legume şi fructe, de la cele clasice – ceapă, salată, usturoi, măcriş, pătrunjel, ţelină, ridichi, roşii, morcovi, fasole, castraveţi, ruccola, ardei, zmeură, mure, până la până la cele recomandate de nutriţionişti, cum sunt salata Kale, salata asiatică Pak – choi, tarhon, creson, iarba de grâu, broccoli. Colina Farms are peste 100 de clienţi din Cluj-Napoca şi Floreşti care primesc, săptămânal, la domiciliu sau la birou, cutii speciale cu 7 – 9 produse, în funcţie de sezon, care sunt de două tipuri, Green Box – pentru 1 – 2 persoane, şi Green Box Maxi – pentru 2 – 3 persoane, capacitatea maximă a fermei fiind de 250 de clienţi. Transportul produselor este gratuit.

Localnicii din Cireşoaia, comuna Braniştea, patria cireşelor din Transilvania, au rămas cu doar 30 la sută din producţia din acest an din cauza frigului care a avut loc în primăvară. Puţinele cireşe rămase sunt extrem de scumpe, iar Festivalul Cireşelor a fost anulat. Frigul din primăvară a afectat producţia de cireşe din localitatea Cireşoaia, care este acum la doar 30 la sută faţă de anii trecuţi, anul acesta oamenii preferând să le vândă direct în curţi, fără să trimită la export sau către comercianţii autohtoni. Dacă le vând, din curţile localnicilor din Cireşoaia cireşele pleacă cu 5 lei/kg, iar în pieţele din Bistriţa delicioasele fructe se vând chiar şi cu 16 lei, în funcţie de soi şi mărime.

Pentru că producţia de cireşe este mică, autorităţile locale şi sătenii au decis să anuleze în acest an Festivalul Cireşelor, o tradiţie din 1893, care ar trebui să aibă loc în ultima săptămână din luna iunie. Pentru organizarea Festivalului Cireşelor fiecare familie din sat dona 10 kilograme de cireşe, iar vizitatorii care plăteau o taxa modică de acces puteau să se înfrupte pe săturate din peste 40 de soiuri de cireşe aduse de localnici la festival. În urmă cu 10 ani a mai fost o situaţie similară în zonă, cireşele fiind puţine şi foarte scumpe după ce frigul a afectat cele peste 300 de hectare de teren pe care sunt plantaţi cireşi în localitate.

În anii buni sătenii din Cireşoaia reuşesc să câştige din cireşe suficienţi bani pentru a-şi întreţine familia până în primăvara viitoare când se coc din nou delicioasele fructe. Încă din anul 1800 cireşele sunt cultivate în mica localitate din Bistriţa-Năsăud, la aceasta oră existând livezi care se întind pe o suprafaţă de peste 300 de hectare, din peste 40 de soiuri. În Cireşoaia nu există familie care să nu aibă câţiva cireşi care să îi asigure un venit sigur vară de vară. Cel care a reuşit să îi convingă pe săteni să planteze cireşi a fost un preot din localitate care, în urmă cu 100 de ani, îi obliga pe tineri să planteze un cireş înainte de a-i cununa.

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale au depistat, sâmbătă, 11 şoferi care conduceau cu peste 50km/h peste limita legală de viteză, pe autostrăzile 1 şi 3. Doi dintre aceştia conduceau cu viteza de 204 km/h. Vitezele înregistrate de aparatele radar variază între 181 km/h şi 204 km/h. Astfel, poliţiştii i-au sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de 1.305 lei pe şapte dintre conducătorii auto şi cu 1.450 de lei pe altul. Trei şoferi, care au fost depistaţi cu viteze de 204 km/h (2) şi 203 km/h(1) au fost sancţionaţi cu amendă de 2.900 de lei. Totodată, celor 11 conducători auto le-a fost reţinut permisul de conducere.

Un cutremur cu o magnitudine de 4,2 pe scara Richter s-a produs, în judeţul Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a avut loc în Vrancea, la ora locală 12.48, producându-se la o adâncime de 150 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: Nehoiu (41km), Covasna (42km), Slănic-Moldova (49km), Târgu Secuiesc (52km) şi Târgu Ocna (55km). Cel mai puternic cutremur înregistrat de la începutul anului a avut loc pe 8 februarie în Vrancea, seismul având magnitudinea 5 pe scara Richter.

Decizia Norvegiei de a extinde durata prezenţei unui contingent de puşcaşi marini americani pe teritoriul ţării va conduce la deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi ar putea escalada tensiunile cu NATO, a transmis Ambasadă rusă la Oslo. Aproximativ 330 de puşcaşi marini americani urmează să fie staţionaţi până la finalul anului 2018, a anunţat Guvernul norvegian, astfel aproape dublând durata prezenţei militarilor americani în ţară. Puşcaşii marini au fost trimişi în Norvegia în luna ianuarie pentru a participa la exerciţii comune, fiind primele trupe străine staţionate în această ţară după finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cel puţin 11 mineri au murit şi alţi doi sunt daţi dispăruţi, în urma unei deflagraţii ce s-a produs într-o mină din Columbia din cauza gazului metan acumulat, au anunţat autorităţile de la Bogota. Explozia s-a produs vineri în apropierea oraşului Cucunuba din provincia Cundinamarca, zonă în care sunt efectuate extracţii ilegale de cărbune, iar accidentele de acest fel sunt comune. ”Bilanţul provizoriu este de 11 morţi, un rănit şi doi dispăruţi”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Guvernul columbian. Autorităţile au precizat că cel puţin trei cadavre au fost descoperite şi urmează să fie aduse la suprafaţă.

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a ratificat un acord de demarcare maritimă prin care ţara cedează Arabiei Saudite două insule nelocuite din Marea Roşie. Cele două insule din Marea Roşie au fost un subiect sensibil pentru preşedintele Sisi, suportând criticile publice care au fost urmate de proteste la care au participat egiptenii revoltaţi de atingerea adusă suveranităţii naţionale. Preşedintele Sisi vede în Arabia Saudită un aliat cheie, ţinând cont de miliardele de dolari pe care Guvernul de la Riyad le investeşte în Egipt. Acum câteva zile, Parlamentul Egiptului a aprobat acordul de retrocedare a insulelor Tiran şi Sanafir.

Intenţia de a ceda cele două insule nelocuite a fost anunţată de Guvernul de la Cairo încă din aprilie 2016, asepct ce a stârnit mari controverse şi proteste. Tot cu prilejul unei vizite efectuate de regele Salman al Arabiei Saudite, suveranul saudit a promis oficialilor egipteni Arabia Saudită va investi masiv în Egipt după transferul insulelor. Pentru a răspunde criticilor, Guvernul de la Cairo a argumentat că respectivele insule ar aparţine de drept saudiţilor, aflându-se în apele teritoriale ale Arabiei Saudite. Pentru egipteni, cele două insule au o importanţă atât simbolică, cât şi strategică. Ele sunt importante pentru egipteni deoarece sunt legate de cele patru războaie purtate cu Israelul. Din perspectivă strategică, insulele în cauză sunt poziţionate la intrarea în Golful Aqaba şi permit controlul asupra portului israelian Eilat.

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că lista de solicitări trimisă Qatarului de patru state arabe este contrară „dreptului internaţional” pentru că aduce atingere suveranităţii unui stat, iar apelurile ca Ankara să închidă baza militare turcă din această ţară sunt lipsite de respect. Patru ţări arabe care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului au formulat vineri o serie de solicitări adresate Administraţiei de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor.

Liderul de la Ankara a mai declarat că apelurile ca Ankara să închidă baza militară pe care o are în Qatar denotă „lipsă de respect faţă de Turcia”. Guvernul de la Ankara, cel mai puternic aliat din regiune al autorităţilor de la Doha, a trimis în Qatar aproximativ o sută de avioane cu provizii de la începutul crizei din zona Golfului. Mai mult, Turcia a adoptat legislaţia necesară pentru suplimentarea efectivelor militare desfăşurate la baza turcă din Qatar. Erdogan a mai declarat că s-a oferit să stabilească o bază militară şi în Arabia Saudită, însă n-a primit niciodată un răspuns clar în această privinţă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, îl acuză pe predecesorul său Barack Obama că nu a făcut absolut nimic în privinţa ingerinţelor Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Trump a spus că Obama a fost informat cu mult timp înainte de votul din 8 noiembrie de campania cibernetică lansată de Rusia şi, cu toate acestea, nu „a făcut nimic”. Comentariile preşedintelui SUA vin în contextul în care un articol al publicaţiei Washington Post dezvăluie faptul că Barack Obama ştia din luna august a anului trecut despre „implicarea directă” a liderului de la Moscova în alegerile prezidenţiale. Presupusele ingerinţe fac subiectul unei investigaţii ample în SUA. Preşedintele rus Vladimir Putin a negat în repetate rânduri implicarea în alegerile prezidenţiale.

Fostul preşedinte american Barack Obama a decis, după ce a fost informat de CIA în 2016 că omologul său rus Vladimir Putin ordonase perturbarea scrutinului prezidenţial din SUA, o serie de măsuri contra Rusiei, inclusiv ample atacuri cibernetice, care s-ar putea derula în mandatul lui Donald Trump. În august 2016, la Casa Albă a fost primit un plic care conţinea restricţii de securitate extraordinare. Trimis de Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA), plicul, cu restricţia „informaţii doar de citit”, era adresat doar preşedintelui Barack Obama şi pentru trei consilieri.

Raportul CIA, alcătuit pe baza unor surse din interiorul instituţiilor guvernamentale ruse, conţinea detalii despre implicarea directă a preşedintelui Vladimir Putin în campania cibernetică ce avea scopul perturbării şi discreditării scrutinului prezidenţial american. Însă raportul mergea mai departe: existau detalii specifice despre obiectivele ambiţioase ale îndrăzneţei operaţiuni a lui Vladimir Putin – înfrângerea sau cel puţin afectarea imaginii candidatului democrat, Hillary Clinton, şi facilitarea victoriei adversarului, republicanul Donald Trump, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post. La solicitarea serviciilor americane, publicaţia a decis să nu difuzeze toate informaţiile obţinute despre acest caz.

În acel moment, se ştia deja că hackeri ai servciilor secrete ruse accesaseră de un an sistemele informatice ale Partidului Democrat şi Partidului Republican din SUA. În iulie 2016, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) iniţiase o anchetă privind contacte între oficiali din Rusia şi apropiaţi ai lui Donald Trump. Tot în iulie, aproape 20.000 de emailuri sustrase de la Comitetul Naţional Democrat fuseseră publicate de site-ul WikiLeaks. Barack Obama a aprobat şi un plan secret care prevede instalarea unor arme cibernetice în infrastructura Rusiei, echivalentul digital al bombelor, care ar urma să fie detonate în situaţia escaladării conflictului dintre Washington şi Moscova. Proiectul era încă în etapa de planificare în momentul încheierii mandatului preşedintelui Barack Obama. Noul preşedinte, Donald Trump, poate decide asupra oportunităţii utilizării acestei arme cibernetice.

Planul secret lansat de Barack Obama constă în instalarea unor coduri cibernetice în sisteme din Rusia. În acest sens, fostul preşedinte a emis un ordin care autorizează un program secret efectuat de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA), Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Comandamentul cibernetic american. Operaţiunea cibernetică încă este în etapele primare şi implică instalarea unor softuri în reţele ruse „considerate importante pentru adversar”; „efectele vor fi dureroase şi vor genera disconfort”. Softurile au fost dezvoltate de NSA şi pot fi activate de la distanţă, ca parte a reacţiei cibernetice la agresiunile Rusiei, putând viza, printre altele, reţeaua de electricitate sau sistemul electoral prezidenţial.

SPORT

FCSB a realizat mutări importante în această vară, însă gruparea roş-albastră întârzie să-şi rezolve problemele din defensivă. Nicolae Dică a plecat în al doilea cantonament cu doar doi fundaşi centrali de meserie în lot – Larie şi Bălaşa. Mihai Stoica spune că staff-ul FCSB lucrează pentru aducerea unui fundaş central valoros şi că vicecampioana nu este interesată de belgianul Bruno Godeau (25 de ani), despre care s-a scris că ar fi în vederile roş-albaştrilor. Managerul sportiv al FCSB spune că Godeau a fost propus echipei sale, dar că Nicolae Dică a decis în cele din urmă ca jucătorului să nu-i fie făcută o ofertă. MM susţine că mulţi dintre jucătorii despre care s-a vehiculat că ar putea ajunge sub comanda lui Dică au încercat doar să-şi „crească cota” alăturându-şi numele cu cel al vicecampioanei României.

Getafe, echipa românului Paul Anton, a obţinut promovarea în Primera Division, după ce a câştigat barajul cu Tenerife, cu 3-2 la general. Învinsă cu 1-0 în tur, Getafe a răsturnat soarta barajului pe teren propriu şi s-a impus cu 3-1, rezultat graţie căruia va reveni pe prima scenă a fotbalului din Spania, după un singur an petrecut în Segunda Division. Împrumutat de Dinamo la Getafe, Paul Anton nu a jucat deloc în returul de pe teren propriu, însă a trăit meciul la intensitate maximă, pe banca de rezerve. Mijlocaşul spune că emoţiile au fost mult mai mari în afara gazonului. Chiar dacă în finalul sezonului apariţiile sale în tricoul lui Getafe au fost episodice, Paul Anton nu se gândeşte la o revenire în Liga 1, la Dinamo, fiind convins că va continua într-un campionat puternic.

Fotbalistul brazilian Miguel Bianconi, în vârstă de 25 de ani, a semnat un contract valabil pe două sezoane cu formaţia ACS Poli Timişoara. În înţelegerea parafată există şi dreptul de prelungire a contractului, dacă parteneriatul va fi unul benefic. Atacantul de 1,90 metri a crescut la şcoala lui Palmeiras. La naţionalele U17 şi U20 ale Braziliei a fost coleg cu Casemiro şi Neymar, iar ulterior a mai evoluat la Comercial, Ponte Preta şi Bonsucceso. A avut două experienţe în afara ţării, la Chungju (Coreea de Sud) şi Kamatamare (Japonia). Miguel Bianconi a ajuns la Timişoara din postura de jucător liber de contract, după ce s-a despărţit de formaţia braziliană Palmeiras la începutul anului.

Mateo Kovacic s-a căsătorit în această vară cu Izabel Andrijanic, alături de care se afla într-o relaţie de mai mulţi ani, iar tânăra de 22 de ani pare să-l ajute pe starul Realului să se menţină în formă chiar şi în timpul lunii de miere. Licenţiată în economie, Izabel pare să se descurce extrem de bine şi la fotbal. Proaspăt câştigător al Ligii Campionilor cu Real Madrid, Kovacic a postat pe reţelele de socializare un clip în care el şi noua sa soţie reuşesc să ţină mingea în aer pentru secunde bune, pasând doar cu capul. Iar fanii sunt impresionaţi. Pe bună dreptate 🙂 „Trebuie să-mi găsesc şi eu o astfel de jumătate!”, scrie unul dintre prietenii lui Kovacic de pe Istagram, fermecat de talentul tinerei.

Jose Mourinho vrea să întărească atacul lui Manchester United cu Harry Kane, golgheterul ultimelor două sezoane din Premier League, şi nu cu portughezul Cristiano Ronaldo, aşa cum se speculase intens în ultimele săptămâni. Presa din Anglia notează astăzi că managerul portughez le-a transmis şefilor săi că-l doreşte pe Harry Kane, de la Tottenham, vârful de 23 de ani fiind un atacant care o poate ajuta pe United pe termen lung, spre deosebire de Ronaldo, jucător aflat în anii de final ai carierei. Tottenham îl consideră pe Kane netransferabil, însă Daily Mirror notează că United pregăteşte o ofertă de peste 110 milioane de euro, care cu siguranţă i-ar pune pe gânduri pe londonezi.

Memphis Depay (23 de ani) a dat uitării experienţa neplăcută de la Manchester United, iar după un start bun de an petrecut în tricoul lui Olympique Lyon se pregăteşte să facă şi cel mai important pas din viaţa sa: căsătoria. Starul olandez de 23 de ani şi-a surprins iubita, Lori Harvey, în timpul vacanţei petrecute în California, şi a cerut-o de soţie în timpul unei plimbări romantice pe plajă. Din fericire, tânăra de 22 de ani a spus „Da”, iar ulterior Depay a împărtăşit imagini surprinse în timpul momentului şi cu fanii de pe reţelele de socializare. La scurt, gestul a fost „copiat” şi de viitoarea sa soţie, care a anunţat că se simt „binecuvântată pentru că are şansa să se căsătorească cu cel mai bun prieten al ei”.

FCSB a ratat transferul lui Dragoş Nedelcu, de la Viitorul, după ce jucătorul a refuzat în ultima clipă oferta vicecampioanei. Gruparea roş-albastră se înţelesese cu echipa lui Hagi în privinţa unei sume de transfer de 1,5 milioane de euro, iar managerul sportiv Mihai Stoica susţine că nu e „mâhnit” de ratarea mutării în condiţiile în care, din punctul său de vedere, FCSB ar fi plătit mult mai mult decât „valoarea reală” a jucătorului din acest moment. MM Stoica îl cotează pe Nedelcu la maxim 500.000 de euro şi că timpul va decide dacă FCSB a avut de pierdut prin ratarea transferului sau nu.

Cu mai puţin de un an rămas până la startul CM 2018, un imens scandal de dopaj ce are în centru chiar gazda turneului final de anul viitor, Rusia, stă să erupă. Publicaţia engleză Daily Mail anunţă astăzi că întreg lotul Rusiei care a participat la CM 2014 face obiectul unei investigaţii sub suspiciunea de dopaj. Cei 23 de fotbalişti care au reprezentat Rusia la mondialul din Brazilia, plus alţi 11 fotbalişti apar pe o listă cu peste 1000 de „persoane de interes” ce fac obiectul unui nou scandal uriaş de dopaj. 10 miliarde de euro a investit Rusia în organizarea CM 2018. Cinci dintre fotbaliştii Rusiei prezenţi la CM 2014 au făcut parte şi din lotul formaţiei care a participat la Cupa Confederaţiilor, în această lună. Este vorba de Maksim Kanunnikov, Denis Glushakov, Igor Akinfeev, Aleksandr Samedov şi Yuri Zhirkov.

Echipa de fotbal american Cluj Crusaders a devenit campioană a României pentru a treia oară în istorie! Clujenii au câştigat sâmbătă finala Campionatului Naţional, scor 17-12 (10-6) în faţa celor de la Bucharest Warriors. Finala CNFA – RoBowl VIII, găzduită de Stadionul Orăşenesc din Buftea, a fost adjudecată de echipa mai experimentată! Cluj Crusaders a trecut cu 17-12 de Bucharest Warriors, formaţie care nu a profitat de avantajul terenului propriu. Ardelenii au obţinut al treilea titlu în Campionatul Naţional de fotbal american, după ce au mai câştigat ediţiile din anii 2012 şi 2013. Performanţa reuşită de Cluj Crusaders nu este una surprinzătoare, ţinând cont că ardelenii i-au răpus pe „războinicii” din Bucureşti şi în sezonul regulat, încheiat pe primul loc de noua campioană a României la fotbal american. Finala mică a avut loc tot la Buftea, fiind câştigată de Timişoara 89ers, scor 17-7 contra echipei Mureş Monsters.

FCSB merge în al doilea cantonament al verii cu lotul complet, iar Mihai Stoica a anunţat că doi dintre jucătorii de bază ai echipei din ultimii ani, Mihai Pintilii şi Florin Niţă, şi-au prelungit înţelegerile cu gruparea roş-albastră. Aflat la final de contract, Pintilii a fost convins în cele din urmă să rămână la FCSB, deşi a avut mai multe oferte din străinătate, iar managerul sportiv se declară încâtat că acesta va rămâne la echipă şi din noul sezon. Mai mult, Mihai Stoica susţine că Pintilii va lucra în cadrul clubului şi după ce se va retrage din activitatea de fotbalist. Pintilii şi Niţă au lipsit din primul cantonament al verii, fiind învoiţi după ce au făcut parte din lotul României pentru meciurile cu Polonia şi Chile, însă acum s-au alăturat lotului FCSB.

A patra rachetă a României în clasamentul ATP, Nicolae Frunză are însă, la 19 ani, un 2017 straniu. Numele lui a ajuns în prim-plan la jumătatea lunii ianurie, după ce Marius Vecerdea, candidat la preşedenţia FR Tenis, l-a acuzat de blat pe terenul de tenis. Cu toate acestea, la cinci luni mai târziu, Nicolae Frunză a înregistrat cele mai bune rezultate ale carierei: titlu în săptămâna 16-21 mai la turneul Futures F1 de la Bucureşti şi finală în proba de dublu alături de Andrei Ştefan Apostol, apoi titlu de simplu la Futures-ul F3 de la Arad, plus o altă finală de dublu alături de acelaşi partener. Nicolae Frunză nu arată niciun moment că ar fi fost afectat de acel scandal din iarnă în care numele lui a fost asociat cu trucarea de meciuri.

Dinamo Bucureşti a scăpat de primele emoţii în vederea abordării sezonului 2017-2018. Federaţia Europeană de Handbal a anunţat că echipa campioană va juca în grupele Ligii Campionilor, astfel că tot efortul trupei din Ştefan cel Mare, din această perioadă, va fi îndreptat în acest sens: o echipă şi mai puternică decât în sezonul 2016-2017, gata să treacă de faza grupelor. Astfel, campania de achiziţii a fost destul de agresivă, iar întăririle au venit în special la linia de 9 metri, compartimentul numărul 1 şi în sezonul recent încheiat.

Până în acest moment, Dinamo şi-a asigurat serviciile a şase handbalişti puternici pentru linia de 9 metri. În primul rând, Sajad Esteki, omul care a făcut senzaţie în Liga Campionilor, va continua sub comanda lui Eliodor Voica. Sajad Esteki a fost unul dintre cei mai curtaţi handbalişti de la Dinamo în ultimele luni, el având oferte inclusiv de la două echipe din Top 16 al Ligii Campionilor, Montpellier şi Meshkov Brest. Eliodor Voica va avea în sezonul următor cei mai buni trei interi stânga din ultimul sezon al Ligii Naţionale, întrucât Ciprian Şandru (poate juca şi centru) şi-a prelungit la rândul lui contractul, iar la echipă a fost transferat şi rusul Vitalij Komogorov, omul numărul 1 la HC Odorhei.

Cu multe probleme înaintea participării la Campionatul European din Slovenia (27 iulie – 6 august), naţionala feminină de tineret (sub 19 ani) a obţinut două rezultate încurajatoare la Constanţa, în cadrul turneului amical Trofeul Carpaţi. După 28-25 cu Olanda în prima zi, România a învins, sâmbătă, Franţa, cu 26-25. Tricolorele au câştigat deja competiţia, indiferent de rezultatul partidei cu Rusia. Echipa pregătită de Ion Crăciun a câştigat mult la capitolul încredere încă după prima zi, când a reuşit să învingă Olanda, una din cele trei adversare ale României din grupa de la Campionatul European. În Slovenia, România va mai înfrunta Ungaria şi Suedia.

Pilotul britanic Lewis Hamilton, de la Mercedes Petronas, va pleca de pe prima poziţie a grilei de start la Marele Premiu de Formula 1 din Azerbaidjan, după ce a terminat calificările cu timpul de 1:40.593. Podiumul va fi completat de Valtteri Bottas, colegul finalndez de la Mercedes, care a obţinut timpul de 1:41.027, şi Kimi Raikkonen, de la Ferrari, cu timpul de 1:41.693. Primele patru poziţii pe grilă sunt ocupate de Mercedes şi Ferrari, după ce Sebastian Vettel, de la echipa italiană, a terminat al patrulea, cu un timp de 1:41.841. Sebastian Vettel conduce clasamentul piloţilor, cu trei victorii şi 141 de puncte, înaintea cursei de la Baku, urmat de Lewis Hamilton, cu 129 de puncte, şi Valtteri Bottas, cu 93.

Simona Halep şi Agnieszka Radwanska, două jucătoare care au dezvoltat o rivalitate extraordinară în ultimii ani, au oferit o imagine „altfel” înaintea turneului de la Eastbourne (Marea Britanie). Halep şi Radwanska s-au înfruntat de nu mai puţin de 10 ori în circuitul profesionist, şi se pare că meciurile jucate una împotriva celeilalte le-au apropiat! Simona şi „Aga” au decis să nu mai fie veşnic adversare, aşa că au devenit partenere de antrenament la Eastbourne. Halep s-ar putea întâlni din nou cu Radwanska, jucătoare cu care se află la egalitate în meciurile directe, scor 5-5, chiar săptămâna viitoare. Turneul de la Eastbourne, în care tenismenele importante îşi fac încălzirea pentru Wimbledon, se desfăşoară între 25 iunie şi 1 iulie.

Arsene Wenger şi-a prelungit cu încă doi ani contractul cu Arsenal în această vară şi pare decis să îi readucă în top pe tunari înainte de a se despărţi de gruparea londoneză. Tânărul Kylian Mbappe, care a avut un sezon impresionant la AS Monaco, este primul nume pe lista de transferuri a lui Wenger, însă vârful de 18 ani pare tot mai aproape de Real Madrid, iar managerul francez ar putea fi nevoit să se orienteze. Dacă tânărul star al lui AS Monaco va ajunge la Real Madrid, Wenger şi-ar dori să-l aducă în schimb pe Anthony Martial, de la Manchester United, într-o afacere de aproximativ 45 de milioane de euro.

Transferat la United în 2015, atacantul de 21 de ani nu pare un jucător tocmai pe gustul lui Jose Mourinho, iar în ultimul sezon a fost titular în mai puţin de jumătate din meciurile lui United din Premier League. Din acest motiv, oficialii lui Arsenal sunt încrezători că ar putea ajunge la o înţelegere cu rivalii din Anglia. Un alt argument în favoarea transferului e reprezentat de informaţiile care îl dau pe croatul Ivan Perisic, un jucător care evoluează cel mai bine tot în flancul stâng al ofensivei, tot mai aproape de echipa lui Jose Mourinho.

PROGNOZA METEO
25 Iunie 2017

Vremea va fi în continuare călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară după-amiază în vestul, sud-vestul și izolat în restul teritoriului. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și pe spații mici averse și descărcări electrice, după-amiaza la munte, iar noaptea posibil în regiunile vestice și nord-vestice. Vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 și 37 de grade, iar cele minime între 15 și 23 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei.

Bucuresti

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiază când disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *