Stiri pe scurt 25 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 25 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 ianuarie. In anul 1911, s-a născut economistul şi omul politic Alexandru Bârlădeanu, membru al Academiei Române, preşedinte al Senatului României în perioada 1990-1992. (m. 13 ian 1997).

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, mai multe avertizări nowcasting cod galben de ceaţă pentru opt judeţe ale ţării. Meteorologii avertizează că în judeţele Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi se semnalează ceaţă care determină reducerea vizibilităţii local sub 200 metri şi izolat sub 50 metri. În judeţul Iaşi, este în vigoare un cod galben de polei.

România continuă să înregistreze progrese în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei, dar critici ale politicienilor şi presei la adresa instituţiilor judiciare, în special a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), riscă să submineze încrederea în justiţie. In privinţa „ameninţărilor la adresa independenţei justiţiei”, raportul MCV notează că „în 2016 s-a observat intensificarea criticilor la adresa magistraţilor şi a instituţiilor judiciare, fiind vizată în principal Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Consilierul local PNL Caracal şi şef al Ocolului Silvic din zonă, Mircea Popescu, şi-a anunţat, trecerea la ALDE, alături de 21 de liberali, Popescu venind în ALDE cu probleme, după ce a fost cercetat pentru tăierea ilegală a 800 de metri cubi de lemne din Pădurea Reşca. Trecerea lui Popescu şi a celorlalţi 21 de membri ai PNL Caracal la ALDE a fost anunţată, într-o conferinţă de presă la care au participat şi preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Mihai Niţă, dar şi preşedintele executiv Ioan Ciugulea. Imediat după venirea în partid, Mircea Popescu a fost numit preşedinte interimar la ALDE Caracal, în fruntea unui birou interimar care va funcţiona până la alegerile interne. Mircea Popescu a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că în PNL nu avea „de lucru”.

Contribuţia ofiţerilor de informaţii a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanţa de judecată, aceştia nedesfăşurând niciun fel de activităţi de urmărire penală. Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX în contextul „dezbaterilor în spaţiul public cu privire la prevederile Protocolului dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii”, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că încheierea unui protocol de cooperare a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul Serviciului Român de Informaţii (SRI). Prin urmare, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituţională.

Un bărbat de 45 de ani, din Sibiu, a fost transportat, la spital, după ce a fost prins sub un utilaj de presat, incidentul având loc în incinta unei fabrici de cărămidă din oraş. Purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Ramona Nistor, a declarat că bărbatul, rănit în zona capului, a fost scos de sub utilaj înainte de a sosi pompierii. La locul intervenţiei, în Sibiu, funcţionează o fabrică de cărămidă. Poliţiştii sunt la faţa locului şi au fost anunţaţi şi inspectorii ITM pentru a verifica dacă a fost vorba de un accident de muncă.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a infirmat existenţa unui document atribuit instituţiei, care relevă „scenarii de destabilizare a României puse la cale de servicii secrete din Rusia, Ungaria şi Moldova” şi care ar urma să fie discutat în CSAT. SIE denunţă „existenţa unei ample campanii de manipulare şi dezinformare” şi informaţiile ajunse pe „surse din SIE” la „vectori media periferici”, care sunt preluate de presa cu acoperire naţională, afirmând că folosirea „numelui şi autorităţii” Serviciului pentru a da „credibilitate unor informaţii false”- dar şi „invocarea „informaţiilor din surse apropiate” – scuteşte „autorii de obligaţia de a aduce probe în favoarea alegaţiilor prezentate”.

Miniştrii audiaţi la începutul şedinţei de Guvern au anunţat că vor prezenta noi limite pentru bugetele alocate ordonatorilor de credite. Proiectul bugetului de stat pe 2017, publicat recent pe site-ul Ministerului Finanţelor, ar putea suferi unele modificări, având în vedere noile limite bugetare. În deschiderea şedinţei Executivului, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că noul proiect de buget, rescris în urma discuţiilor cu miniştrii din ultimele zile, va fi trimis „vineri seară” la Parlament.

Un schior rătăcit în Masivul Vâlcan, învăţător de meserie, care a fost salvat, alături de un coleg, după 19 ore, spune că a trăit coşmarul vieţii lui. Schiorii au fost surprinşi de ceaţă, iar când au schimbat traseul au pierdut schiurile, au căzut într-un pârâu şi aproape au degerat. Andrei este un cunoscător al muntelui şi are o condiţie fizică bună, care l-a ajutat să treacă prin labirintul la care l-a supus muntele pentru a supravieţui. De meserie învăţător în Valea Jiului, Andrei cunoaşte zona bine şi o explorează ori de câte ori are ocazia. Nu pleacă niciodată singur pe munte, însă în experienţa din staţiunea montană Straja a fost însoţit doar de un prieten. Cei doi schiori au plecat duminică la prânz în Masivul Vâlcan, însă la un moment dat au fost surprinşi de o ceaţă densă şi au schimbat traseul.

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că este evident faptul că Serviciul nu a avut nicio implicare în protestele de duminică, care vizau modificarea legislaţiei penale prin două proiecte de OUG, de către guvernul Grindeanu. Hellvig a făcut aceste declaraţii înaintea audierii conducerii SRI de către noua Comisie de control a activităţii Serviciului. La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Comisiei SRI este în desfăşurare.

Bugetul pe 2017 vizează investiţii totale în 2017 de 34,4 de miliarde de lei, echivalent a 4,2% din PIB, însă mare parte din aceşti bani ar urma să vină din fonduri europene, ceea ce face ca investiţiile din buget (cheltuielile de capital), singurele care pot fi anticipate într-o mai mare măsură, să ajungă să fie anul acesta unele dintre cele mai mici, dacă nu cele mai mici, din ultimii 12 ani. Raportul privind situaţia macroeconomică pe 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020, document explicativ care însoţeşte bugetele anuale, vorbeşte despre cheltuieli de investiţii (în majoritate din buget şi din fonduri UE), de 34,4 mld. lei, dar, la venituri, mizează pe 22 de miliarde de lei din fonduri nerambursabile.

Acest lucru poate însemna că, din buget, (scăzând sumele aşteptate de la UE), ar urma să fie cheltuite pe investiţii 12 mld. lei, cea mai mică sume de la aderarea la UE încoace. Pe de altă parte, acelaşi document arată, la un alt capitol, că în structură cheltuielile de investiţii din buget (cheltuielile de capital) vor fi de 2,47% din PIB, iar din fondurile UE de 1,56% din PIB, adică 20 mld. lei din fonduri publice şi 12 miliarde din banii UE. Chiar dacă scenariul investiţional real ar fi acesta din urmă, cheltuielile de capital tot vor fi cele mai mici încă de dinainte de aderare încoace, cel puţin din 2006, ultimul an pentru care Finanţele mai păstrează date despre execuţiile bugetare anuale. (Rămâne ca astăzi Finanţele să publice execuţia pe 2016 şi atunci se va vedea structura cheltuielilor, inclusiv a investiţiilor.)

Niciunul dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu este oportun din punctul de vedere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că, dacă aceste proiecte de ordonanţă vor fi adoptate, prejudiciile constatate nu vor mai putea fi acoperite. Plenul CSM analizează miercuri solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse.

România se află pe locul 57 la nivel global în raportul privind indicele de percepţie corupţiei, cu 48 de puncte din maxim 100, în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2016. Cu cele 48 de puncte obţinute, România se află pe locul 57 la nivel global, respectiv pe locul 24-25 la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Ungaria. Singurele ţări din UE care au punctaje mai mici decât România sunt Italia (47), Grecia (44) şi Bulgaria (41). În 2016, pe primul loc la nivel global se află Danemarca şi Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) şi Norvegia (87 de puncte.

Un incendiu puternic a izbucnit, la acoperişul unei hale de turnătorie a unei fabrici de prelucrări metalice din municipiul Botoşani, iar potrivit ISU, există pericol de explozie, întrucât un cuptor era alimentat cu gaze naturale. 14 muncitori s-au autoevacuat. Incendiul a izbucnit, la acoperişul unei hale de turnătorie a unei fabrici de prelucrări metalice din municipiul Botoşani. La sosirea Gărzii de Intervenţie ardea acoperişul clădirii pe o suprafaţă de circa 1.500 de metri pătraţi, fiind posibilităţi de propagare a flăcărilor la bunurile din interiorul clădirii. Totodată, există pericol de explozie, întrucât cuptorul aferent uscătoriei era alimentat cu gaze naturale. Potrivit Nicoletei Federciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, poliţiştii asigură delimitarea zonei.

Un fost sediu al cooperativei din comuna olteană Grădinari a fost transformat într-o fabrică de conserve, cu fonduri europene, legumicultorii din localitate având posibilitatea să-şi aducă aici produsele refuzate de comercianţi. Primarul din Grădinari, Mihai Ioana, a declarat, că imobilul a fost reabilitat, iar spaţiile au fost adaptate întregului flux tehnologic pentru conservarea legumelor. Pentru că 70 la sută din gogoşarul de pe piaţa din ţară este produs la Grădinari, autorităţile locale îşi doresc să obţină denumirea protejată pentru această legumă care a făcut celebră comuna din judeţ.

Fermierii din Grădinari au reuşit să se organizeze în două asociaţii, iar cu ajutorul autorităţilor locale a fost demarat un proiect pentru înfiinţarea unei fabrici de conserve în comună. Astfel, fostul sediu al Federalcoop, situat la două sute de metri de Primărie, a fost reabilitat şi transformat într-o fabrică. Proiectul este finanţat cu bani europeni, întreaga investiţie ridicându-se la 300.000 de franci elveţieni. Această cooperativă îi va ajuta pe legumicultorii locali să-şi vândă produsele în stare proaspătă, legumele refuzate de comercianţi urmând să fie procesate în fabrica locală. Fabrica va fi dotată în aprilie cu toate utilajele necesare, urmând ca o lună mai târziu să devină funcţională.

Prea puţine companii lucrează cu furnizori pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care au legătură cu produsele pe care le cumpără de la alţii, precum componente de metal sau electronice. În total, doar 22% din cele 4.300 de companii analizate lucrau cu furnizorii pentru a reduce emisiile. Potrivit raportului, companiile au raportat reduceri ale emisiilor echivalente cu 434 de milioane de tone de dioxid de carbon, în 2016. Mai mult, acestea susţin că au economisit 12,6 miliarde de dolari în 2016, economiile având legătură, în special, cu eficienţa energetică.

Două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav într-un accident rutier produs în localitatea Ştefan cel Mare din judeţul Constanţa, în care au fost implicate două autoturisme şi un TIR, circulaţia în zonă fiind oprită pe ambele sensuri. Mai multe autospeciale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au intervenit, în localitatea Ştefan cel Mare din judeţul Constanţa.

La locul accidentului a ajuns şi un echipaj de descarcerare pentru a scoate victimele prinse între fiarele contorsionate ale maşinilor. Potrivit primelor informaţii, în accident au fost implicate două autoturisme şi un autotren. Cele două persoane rănite sunt conştiente şi vor fi transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, una dintre ele cu elicopterul SMURD, cealaltă cu o ambulanţă. Din cauza accidentului rutier, circulaţia pe DN 22C Murfatlar – Cernavodă a fost oprită pe ambele sensuri, în zona localităţii Ştefan cel Mare.

Paturile de la Spitalul Judeţean Reşiţa au fost suplimentate din cauza numărului mare de copii internaţi cu rujeolă, iar accesul vizitatorilor a fost restrâns. De asemenea, în judeţul Caraş-Severin a fost epuizat vaccinul care protejează împotriva acestei boli. Conducerea Spitalului Judeţean Reşiţa a luat decizia de a suplimenta cu 20 de paturi secţia de boli infecţioase, după ce numărul copiilor internaţi cu rujeolă a ajuns la 60. Directorul Spitalului Judeţean Reşiţa, din Caraş-Severin, medicul Dumitru Secăşan, a declarat, că, în prezent, pe secţia de boli infecţioase a unităţii medicale sunt internaţi 60 de copii cu rujeolă, motiv pentru care a decis să restrângă numărul vizitatorilor care intră în această secţie.

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul Oscar la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul de decernarea a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles. Lungmetrajul, filmat aproape integral în România, este singura peliculă lansată în 2016 inclusă în Top 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture. Ada Solomon devine primul producător din istoria cinematografiei româneşti care este nominalizat la prestigiosul trofeu oferit de Academia Americană de Film.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, regizorul Roman Polanski s-a recuzat. Conform precizărilor făcute publice de către avocatul său, Polanski a decis să nu dea curs invitaţiei organizatorilor Festivalului. Reţelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus preşedinţia Premiilor César, organizaţiile feministe au chemat la boicotul festivalului şi însuşi Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

Pakistanul a anunţat testarea cu succes a unei rachete balistice care poate transporta focoase nucleare. Este vorba de o rachetă sol-sol cu raza de acţiune de 2.200 de kilometri care poate transporta încărcătură nucleară. Potrivit armatei pakistaneze, racheta Ababeel poate induce în eroare radarele inamice pentru a efectua atacuri multiple foarte precise. Pakistanul şi rivalul regional India au devenit puteri nucleare la sfârşitul anilor 1990. Ambele ţări au rachete cu raze lungă de acţiune.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a invitat în timpul unei conversaţii telefonice pe premierul Indiei, Narenda Modi, să îi viziteze ţara. În cadrul acestei discuţii, Donald Trump a subliniat că Washingtonul vede India „ca pe un adevărat prieten şi partener în abordarea provocărilor din întreaga lume”. Cei doi au discutat despre oportunităţi de a consolida parteneriatul dintre Statele Unite şi India în domenii extinse precum economia şi apărarea. Modi a spus că l-a invitat la rândul său pe Trump să viziteze India.

Şaizeci şi doi de deţinuţi sunt căutaţi în Brazilia după ce au evadat, în timpul unei revolte declanşate de confiscarea unui telefon mobil. Incidentul a avut loc când un supraveghetor din centrul de detenţie din statul Sao Paulo, destinat deţinuţilor cu regim de semilibertate, a confiscat telefonul mobil al unui deţinut în timpul unei inspecţii de rutină. A urmat o revoltă în semn de protest în timpul căreia deţinuţii au dat foc la acoperişul unei clădiri, care a fost rapid controlat de pompieri, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul administraţiei penitenciarului. Profitând de haos, peste o sută de deţinuţi au evadat din centru. Administraţia penitenciarului a dat asigurări că forţele de ordine i-au prins deja pe 90 din cei 152 de deţinuţi care au fugit.

Poliţia a efectuat percheziţii la opt locuinţe din regiunea Bruxelles,în cadrul unei operaţiuni antiteroriste care nu are legătură cu atacurile teroriste de la Paris din noiembrie 2015 sau atentatul din capitala belgiană din martie 2016. Autorităţile belgiene sunt în stare de alertă după atentatele de la Paris şi Bruxelles, despre care anchetatorii au stabilit că au fost comise de membrii unei celule teroriste care acţiona din zona capitalei belgiene. Ofiţeri din cadrul poliţiei antiteroriste şi forţele speciale au descins la mai multe locuinţe din Molenbeek, Schaerbeek, Anderlecht şi Laeken. Potrivit sursei citate, mai multe persoane au fost reţinute pentru audieri, existând suspiciuni că fie au călătorit în Siria ori au revenit în ţară dintr-o zonă război.

Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri europene şi eurasiatice, a fost înlocuită de adjunctul ei, John Heffern. Decizia infirmă zvonurile că Nuland s-ar fi aflat pe o lista cu înalţi oficiali care ar fi fost rugaţi să rămână şi după instalarea noii Administraţii Trump. Săptămâna trecută, Sean Spicer, noul responsabil pentru relaţia cu presa de la Casa Albă, a anunţat că aproximativ 50 de înalţi oficiali numiţi în funcţii de Administraţia Obama vor rămâne în posturi şi după instalarea noii administraţii, pentru a asigura continuitatea actului de guvernare, relata Reuters într-un material din data de 19 ianuarie.

Însă, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii şi doi diplomaţi de rang înalt ar fi anunţat că plănuiesc să-şi părăsească funcţiile în pofida cererilor de a rămâne şi în timpul Administraţiei Trump, au declarat actuali şi foşti funcţionari americani. Cei trei, printre care şi Victoria Nuland, apăreau pe o listă parţială de înalţi oficiali rugaţi de echipa de tranziţie a lui Donald Trump să rămână în funcţii şi după instalarea noului preşedinte. Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, lista ar fi fost întocmită pe data de 17 ianuarie.

Bilanţul avalanşei care a afectat un hotelul Rigopiano a ajuns la 24 de morţi, în timp ce alte cinci persoane sunt în continuare dispărute. Echipele de intervenţie au descoperit trei cadavre în cursul nopţii, iar alte trei au fost descoperite în dimineaţa zilei de miercuri. Până acum fost scoase de sub Hotelul Rigopiano, situat în regiunea Abruzzo, 11 persoane în viaţă, inclusiv o femeie originară din România şi cei doi copii ai acesteia. Procurorii italieni au anunţat că au deschis o anchetă în cazul hotelului Rigopiano care a fost afectat de o avalanşă, spunând că studiază posibilitatea formulării unor acuzaţii de ucidere din culpă şi neglijenţă criminală.

Toyota Motor Corp a anunţat că va crea 400 de noi locuri de muncă pentru construcţia mai multor SUV-uri la fabrica din Indiana, Statele Unite, în contextul în care preşedintele Donald Trump le cere producătorilor să construiască mai multe maşini în ţară. Producătorul japonez de maşini susţine că locurile de muncă fac parte din planul de îmbunătăţire a fabricii din Princeton, Indiana şi au fost incluse în planurile anunţate la începutul lunii ianuarie care vizează investiţii de 10 miliarde de dolari în operaţiunile din Statele Unite în următorii cinci ani. Anunţul vine după ce Trump s-a axat în prima săptămână de când a preluat adiministraţia pe politici protecţioniste, remarcându-se retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TPP). Mai mult, preşedintele Donald Trump a spus că va aplica o taxă de 35% maşinilor din import, susţinând că va renegocia Acordul comercial nord-american cu Mexic şi Canada.

Normele care reglementează repatrierea imigranţilor sunt absente atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel naţional. Gyorgy Bakondi a subliniat că în Germania, cererile de azil a 500.000 de imigranţi au fost respinse. Din cauza faptului că nu a fost definit un sistem care prevede repatrierea lor, aceştia vor rămâne în ţară pe perioadă nedefinită, a spus el. În ceea ce priveşte presiunea exercitată de migraţia ilegală dinspre sud, Bakondi a declarat că toate controalele la frontieră nu au sens decât cu condiţia ca o ţară să le poată pune în aplicare în mod corespunzător.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intenţionează să organizeze, la Moscova, o întâlnire cu reprezentanţii opoziţiei siriene. Alexander Lavrentyev, şeful delegaţiei ruse la discuţiile de la Astana pe tema crizei din Siria, a declarat anterior că o delegaţie a opoziţiei siriene armate va vizita Moscova pe data de 27 ianuarie. Negocierile de pace de la Astana pe tema crizei din Siria au avut loc în perioada 23-24 ianuarie, iar în urma lor a fost elaborat un comunicat care stipulează stabilirea unui mecanism de monitorizare a armistiţiului din această ţară.

China doreşte dialog cu noua Administraţie SUA pentru a gestiona disputele şi a promova relaţiile bilaterale, dar numai având la bază respectarea intereselor principale ale fiecăruia, cum ar fi principiul „unei singure Chine”. Preşedintele american Donald Trump, care a fost investit vineri în funcţie, a generat tensiuni cu Beijingul înainte de a-şi ocupa locul la Casa Albă, după ce a pus sub semnul întrebării principiul unei singure Chine.

Vorbind la o recepţie, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a spus că direcţia viitoare a relaţiilor chinezo-americane a „atras atenţia”. China este dispusă să „crească nivelul de încredere reciprocă, să se concentreze pe cooperare, să gestioneze şi să controleze disputele şi să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-SUA, să aducă beneficii şi mai mari ambelor popoare”. În orice război comercial, ambele state ar avea de suferit.

Preşedintele Donald Trump va semna mai multe ordine executive, prin care va impune interdicţii temporare pentru majoritatea refugiaţilor din Siria şi din alte şase state din Orientul Mijlociu sau din Africa. De asemenea, ordinul va suspenda eliberarea vizelor pentru cetăţenii unor state precum Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, au mai declarat experţii, care au cerut să-şi păstreze anonimatul. Măsurile cu privire la securitatea frontierelor vor include construirea unui zid la graniţa Mexicului, dar şi alte acţiuni menite să reducă numărul imigranţilor care locuiesc în Statele Unite ale Americii.

Islamişti ai grupării Al Shabaab au atacat,un hotel din capitala Somaliei cu o maşină-capcană, iar confruntări au loc în interiorul clădirii. Bilanţul victimelor din urma atacului de la hotelul din capitala somaleză a ajuns la şapte morţi, majoritatea civili şi gărzi din cadrul securităţii, şi mai mulţi răniţi care au fost spitalizaţi. Mai multe persoane au fost rănite şi spitalizate. Hotelul vizat de atac, Dayah, este un loc frecventat de liderii politici. Islamiştii Al Shabaab, care spun că vor să răstoarne guvernul prooccidental de la Mogadishu, comit de mai multe luni astfel de atacuri în capitala Somaliei.

SPORT

Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, se judecă apelul în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. In prima instanţă, în iunie 2016, Tribunualul Bucureşti dictase condamnări la 3 ani cu suspendare pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir şi decidea că Adrian Mititelu ar trebui să primească despăgubiri în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro din partea LPF şi FRF. Decizia iniţială a fost contestată atât de procurorii DNA, care şi-ar fi dorit condamnări de până la 14 ani de închisoare, dar şi de Sandu şi Dragomir care se aşteptau să fie achitaţi. Deşi ar fi trebuit să fie audiat astăzi, Cristi Borcea nu s-a prezentat, invocând probleme medicale după operaţia suferită la picior. Gigi Becali a fost citat în calitate de martor, in încercarea curţii de a stabili prejudiciul creat
Urmăreşte pas cu pas ce se întâmplă în sala de judecată.

Gabi Torje îşi doreşte să revină la Dinamo. Mijlocaşul în vârstă de 27 de ani a răspuns pe pagina sa Facebook întrebărilor fanilor şi a precizat că vrea să-şi încheie socotelile cu cei de la Terek Grozny. Torje nu ştie sigur dacă se va putea despărţi de actualul său club în această iarnă, dar speră să o poată face la vară, moment în care s-ar întoarce în Liga 1. Torje a afirmat că nu va veni singur la Dinamo, ci îl va lua cu el şi pe Gicu Grozav. Gabi Torje a jucat la Dinamo în perioada 2008-2011 după care a plecat la Udinese. A jucat însă doar 22 de meciuri pentru italieni, fiind împrumutat pe rând la Granada, Espanyol, Konyaspor şi Osmanlispor. În 2016 a fost achiziţionat de Terek Grozny.

Atacantul Mircea Axente, al treilea golgheter din Liga I, a fost cedat la Al Faisaly, locul 9 în Arabia Saudită. Gaz Metan s-a despărţit în această iarnă şi de golgheterul campionatului, Lullaku, plecat la Astana, în Kazahstan. Surpriza finalului de an în Liga I, Gaz Metan Mediaş, se dezintegrează. Nou-promovata care a terminat anul 2016 pe locul 4 a suferit o nouă pierdere grea. Mircea Axente, al doilea golgheter al echipei, cu 9 reuşite şi prima opţiune în atac, a fost vândut de Gaz Metan în Arabia Saudită. Atacantul de 30 de ani a plecat în Asia, pentru a efectua vizita medicală. Al Faisaly e pe locul 9 în campionatul din Arabi Saudită, are un antrenor sârb şi mai are în componenţă 3 jucători străini, cu toţii brazilieni.

Miercuri s-au disputat ultimele două sferturi de finală de la Australian Opne, turneu transmis live de Eurosport, iar Grigor Dimitrov (Bulgaria) şi Rafael Nadal (Spania) s-au calificat fără emoţii în semifinale. Nadal şi Dimitrov se vor duela pentru un loc în marea finală, în timp ce Federer îl înfruntă pe Wawrinka în cealaltă semifinală. Grigor Dimitrov, al 15-lea favorit, a făcut instrucţie cu David Goffin (Belgia), cap de serie numărul 15, bulgarul câştigând cu 6-3, 6-2, 6-4! Dimitrov joacă un tenis de mare clasă, spulberându-i lui Goffin visul de a deveni primul belgian care ajunge în semifinale la Australian Open. Grigor a rămas concentrat pe toată durata partidei, s-a deplasat excelent pe teren şi a obţinut calficarea în puţin peste două ore.

În aceste zile, ProSport a evidenţiat faptul că sportul românesc se află într-o situaţie proastă, din moment ce a mai rămas doar cu 80.000 de legitimaţi la toate disciplinele olimpice şi neolimpice, exceptând fotbal. Adică puţin peste 10% din câţi legitimaţi are Franţa doar la handbal, că tot vorbim despre această disciplină. Conform cifrelor publicate recent de MTS, Federaţia Română de Handbal este pe locul 2 la numărul de seniori legitimaţi – 1.900. La nivel global este însă depăşită de baschet şi atletism, sporturi care au mai mulţi juniori legitimaţi. În total, FRH avea declaraţi 5.945 de legitimaţi la sfârşitul anului 2015, număr care oricum este foarte mic raportat la naţiunile care contează cu adevărat în acest sport la nivel mondial.

Simona Halep se menţine pe locul 4 mondial şi după încheierea turneului de la Australian Open! Constănţeanca a pierdut în primul tur la Melbourne, dar a fost ajutată de jocul rezultatelor. Singura jucătoare care o mai putea devansa pe Halep în această săptămână, Johanna Konta (Marea Britanie, 9 WTA), a fost eliminată miercuri de Serena Williams (SUA, 2 WTA) în sferturile de finală de la Australian Open, scor 6-2, 6-3! Britanica ar fi urcat deasupra Simonei în clasament în cazul în care ar fi cucerit primul Mare Şlem al sezonului, iar dacă trecea de Serena ar fi devenit principala favorită a turneului. Nu a fost cazul, pentru că Serena a jucat formidabil şi s-a apropiat la două victorii de revenirea pe locul 1 WTA, ajutând-o în acest fel şi pe Halep să-şi păstreze poziţia.

Federaţia Română de Handbal este a doua din ţară după numărul de sportivi seniori legitimaţi – 1.900 de sportivi. Pe locul 1 este fotbalul. În total, în handbalul românesc au fost declaraţi aproape 6.000 de ”legitimaţi”. Naţionalele de handbal sunt conduse de doi dintre cei mai titraţi antrenori din lume, Xavier Pascual (masculin) şi Ambros Martin (masculin)
România deţine trofeul Champions League în handbalul feminin, după ce a fost câştigat de CSM Bucureşti
Naţionala feminină de handbal este pe locul 3 la nivel de Campionat Mondial şi locul 5 la nivel de Campionat European. 400.000 de euro este suma pe care o plătesc televiziunile DigiSport, Dolce Sport şi TVR pentru drepturile TV ale Ligilor Naţionale şi echipelor naţionale.

Steaua a perfectat transferul internaţionalului român de tineret Mihai Bălaşa, care urmează să se alăture lotului pregătit de Laurenţiu Reghecampf în cel mai scurt timp. Fundaşul de 22 de ani, care poate juca atât în flancul drept cât şi în defensivă reprezintă al treilea transfer al iernii pentru vicecampioană, după Denis Alibec şi Harlem Gnohere, iar campania de transferuri a roş-albaştrilor e departe de a se fi încheiat. Gigi Becali ar putea perfecta o nouă mutare, după ce a ajuns la un acord de principiu cu elveţianul François Affolter, care ultima dată a evoluat la FC Luzern. Affolter are 25 de ani şi evoluează pe postul de fundaş central, iar în sezonul 2011-2012 a jucat în Bunedsliga, fiind legitimat la Werder Bremen, unde a strâns 13 partide, toate ca titular.

Agentul italian Pietro Chiodi a anunţat prin intermediul paginii personale de Facebook, transferul fostului fundaş de la FC Steaua Bucureşti, Bogdan Mitrea, la gruparea cipriotă AEL Limassol. Fundaşul Bogdan Mitrea (29 de ani), care a fost împrumutat de la divizionara secundă italiană Ascoli Picchio, a adunat 5 prezenţe în Liga 1 şi câte una în Cupa României, Cupa Ligii, play-off-ul UEFA Champions League, respectiv grupele UEFA Europa League. Bogdan Mitrea nu a fost luat în primul cantonament din această iarnă al Stelei, efectuat în Turcia. N-a fost prezent nici la reunirea lotului, n-a făcut nici vizita medicală alături de ceilalţi coechipieri.

Din păcate pentru fotbalul românesc, cel considerat odată noul “Marius Niculae” a ales o altă cale, dezamăgit de cum a fost tratat la echipele pe unde a trecut. Când aspiraţiile pe care ţi le construieşti de-a lungul anilor dispar ca un abur fragil, senzaţia primului gol marcat nu te mai încearcă, iar gustul victoriei pe teren devine sălciu, nu-ţi mai rămâne decât să abandonezi anii de muncă din iarbă şi să te gândeşti la anii pe care i-ai fi putut câştiga făcând altceva. În versiunea lui Ştefan Zonea, expusă în continuare, regăsim elemente spuse şi de colegul său de generaţie, Gabriel Arsene.

Pandurii a încheiat prima parte a campionatului pe locul 11, cu 18 puncte, la 9 puncte de primul loc retrogradabil, însă gorjenii speră să evite retrogradarea la finalul sezonului. Pandurii s-a despărţit de Petre Grigoraş şi de o parte dintre jucători din pricina problemelor financiare. Steaua şi Dinamo s-au oferit să-i ajute pe gorjeni. Echipa condusă de Reghecampf este dispusă să le ofere celor de la Pandurii patru jucători, fotbalişti care nu intră în calcule pentru lotul primei echipe, iar Dinamo ar accepta să trimită, tot sub formă de împrumut, alţi trei jucători.

Philippe Coutinho şi-a prelungit contractul cu Liverpool. Jucătorul brazilian în vârstă de 24 de ani a semnat o nouă înţelegere valabilă pe cinci sezoane. Coutinho va avea un salariu săptămânal de 150.000 de lire ceea ce îl transformă în cel mai bine plătit jucător din lotul lui Klopp. Coutinho a marcat 35 de goluri în cele 162 de meciuri jucate pentru Liverpool în toate competiţiile. Coutinho a fost crescut de Vasco da Gama, iar în 2008 a fost achiziţionat de Inter Milano. Italienii l-au împrumutat în două rânduri, o dată la fosta sa echipă şi încă o dată la Espanyol, înainte de a-l ceda la Liverpool în 2013 pentru 8,5 milioane de lire sterline.

Miercuri dimineaţă s-a stabilit şi a doua semifinală feminină de la Australian Open: Serena WIlliams (SUA, 2 WTA) se va duela cu Mirjana Lucic-Baroni, a 79-a jucătoare din ierarhia mondială. Cealaltă luptă pentru marea finală se va da între Coco Vandeweghe (SUA, 35 WTA) şi Venus Williams (SUA, 17 WTA).

Mirjana Lucic-Baroni nu mai credea că va ajunge în a doua semifinală de Grand Slam a carierei la vârsta de 34 de ani: „Sunt şocată! Nu mă aşteptam!” Sportiva din Croaţia a dispărut din prim-planul tenisului mondial după ce a acces în careul de aşi de la Wimbledon 1999, pentru ca acum, la aproape 18 ani distanţă, să obţină o calificare fabuloasă în penultimul act de la Australian Open. Lucic-Baroni a reuşit o mare surpiză în sferturi, trecând de Karolina Pliskova, a 5-a favorită, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-4. Mirjana a jucat chiar şi accidentată în decisiv, dar a reuşit imposibilul, câştigând în faţa unei adversare redutabile după o oră şi 50 de minute.

Mirjana Lucic, sportivă care în turul secund a trecut de o altă mare favorită – Agnieszka Radwanska (Polonia, 3 WTA), va avea un meci de povestit nepoţilor în semifinale, contra Serenei Williams, deţinătoare a 22 de titluri de Grand Slam! Americanca a fost impresionantă în sferturi, învingând-o pe Johanna Konta (Marea Britanie, 9 WTA), scor 6-2, 6-3! Williams a dominat clar partida, obţinând calificarea în a 10-a semifinală consecutivă de Mare Şlem. La 35 de ani, Serena joacă un tenis fenomenal, doar două victorii mai despărţind-o de revenirea pe locul 1 mondial. Turneul de la Australian Open, dotat cu 34,85 de milioane de euro.

Real Betis a confirmat transferul lui Alin Toşca şi pe site-ul oficial. Fostul fundaş al Stelei a pozat deja în tricoul noii echipe. Jucătorul de 24 de ani a semnat un contract pe cinci sezoane cu Betis. Fundaşul va avea un salariu de aproximativ 30.000 de euro pe lună în primul sezon. Toşca ar putea debuta la Betis chiar în acest weekend, duminică, atunci când andaluzii o vor întâlni pe FC Barcelona pe teren propriu. Alin Toşca a trecut bine de testele medicale şi a fost prezentat oficial marţi seara. Reamintim că FCSB l-a cedat în schimbul a un milion de euro. Toşca ar putea debuta chiar împotriva lui Messi, duminică, pe teren propriu.

Naţionala feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Campionatul European din acest an după victoria în faţa Olandei, scor 3-2. Astfel reprezentativa ţării noastre va avea şansa să continue seria rezultatelor extraordinare începute cu cele patru medalii (una de aur şi trei de bronz) de la Europenele din toamnă şi continuate cu titlul mondial la junioare. Echipa României revenea în incinta Televiziunii Române pentru încă o partidă foarte importantă. Faptul că întrarea a fost liberă şi-a spus cuvântul, iar locurile disponibile au fost ocupate până la refuz de fanii români. Peste 300 de oameni le-au încurajat pe componentele naţionalei feminine la victoria care a trimis echipa noastră la Europeanul din Luxembourg. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Federaţiei Europene de Tenis de Masă, Ronald Kramer, preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu şi Ministrul Sportului, Marius Dunca.

Napoli a câştigat, marţi, meciul de pe teren propriu cu Fiorentina, scor 1-0 (0-0), şi s-a calificat în semifinalele Cupei Italiei. Jose Callejon a înscris singurul gol de pe San Paolo, în minutul 71. Spaniolul a trimis o lovitură de cap din centrul careului, după o centrare de la Marek Hamsik. Portarul Ciprian Tătăruşanu a atins mingea, dar nu a putut să o respingă peste poartă. Fundaşul albanez Hysaj a fost eliminat de la gazde în minutul 90, pentru cumul de cartonaşe galbene. Maxi Olivera a primit cartonaşul roşu la oaspeţi în minutul 90+4, în urma unui incident cu un adversar. Napoli a dominat partida, iar internaţionalul român a avut mai multe intervenţii foarte bune în prima repriză. Fundaşul Vlad Chiricheş este în continuare accidentat şi nu a făcut parte din lotul formaţiei napoletane. Ianis Hagi a rămas pe banca de rezerve a Fiorentinei.

După Danemarca şi Germania un alt nume mare al handbalului mondial a părăsit Campionatul Mondial de handbal din Franţa. Este vorba despre Spania, care a cedat cu 30-29 în faţa Croaţiei, în ultimul sfert de finală. Ibericii nu au reuşit să blocheze linia de 9 metri a Croaţiei, care a reuşit să facă diferenţa în multe momente. De asemenea, au contat prea puţin cu propria linie de 9 metri în atac, în cele 60 de minute marcând numai două goluri de la distanţă. Aşadar, la acest capitol, Croaţia a câştigat net, 13-2. Apoi, Spania a comis şi mai multe greşeli pe parcurs, în special în partea secundă, când a fost într-o cursă contracronometru pentru a reveni în joc. Adversarii au condus la jumătatea reprizei a doua şi cu 5 goluri, scor 21-16. Aşadar, Croaţia s-a calificat mai departe şi va juca pentru un loc în finală cu Norvegia, care a eliminat Ungaria cu 31-28.

Un alt meci foarte interesant s-a desfăşurat între Franţa şi Suedia. Gazdele competiţiei au primit o replică destul de solidă din partea uneia dintre cele mai frumoase echipe de la acest turneu final. Chiar dacă s-a prezentat cu un lot destul de tânăr, Suedia a dat mari bătăi de cap Franţei, a condus atât la pauză, 16-15, dar şi în multe momente ale reprizei secunde. În cele din urmă, experienţa la acest nivel a înclinat decisiv balanţa. Susţinută de 28.000 de spectatori, Franţa s-a desprins în ultimele minute la 3 goluri, omul numărul unui fiind tânărul Remili, care a înscris goluri importante. După 60 de minute, Franţa a câştigat cu 33-30 şi merge mai departe în fazele finale de la Paris.

Clubul CSM Poli Iaşi a oficializat împrumutul lui Florin Plămadă de la FC Botoşani. Fundaşul central în vârstă de 24 de ani a semnat contractul în Antalya, marţi seară, în prezenţa preşedintelui Florin Prunea şi a antrenorului Eugen Neagoe, urmând să joace la gruparea din Copou până în vară, sub formă de împrumut. Plămadă revine, astfel, la Iaşi, club la care a mai jucat 40 de meciuri în două sezoane, în anii 2014 şi 2015. Plămadă s-a pregătit separat de când a ajuns sub comanda lui Eugen Neagoe, fiind în urmă cu pregătirea. Noul stoper al Iaşiului nu va juca în ultimul meci amical programat în Antalya, astăzi, împotriva echipei bulgare Dunav Ruse. Nici Milan Mitic nu va evolua, din cauza unei accidentări, în schimb ar putea apărea în teren atacantul Bojan Golubovic, revenit în această iarnă de la Steaua.

PROGNOZA METEO
25 Ianuarie 2017

Cerul va fi variabil la deal și la munte, iar noaptea și în vest, nord-vest și nord, în timp ce în celelalte regiuni va avea înnorãri și va ninge slab, local în Moldova, Muntenia și Dobrogea și izolat in rest. Fațã de intervalul precedent, regimul termic va marca o scãdere, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 2 grade, iar cele minime între -12 și -3 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali. Va fi ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã, în interiorul arcului carpatic și doar izolat în sud-vest și sud. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în regiunile estice, sud-estice și zona montanã înaltã.

Bucuresti

Vremea va fi în general închisã. Vor fi condiții de fulguialã, îndeosebi noaptea, dar și de ceațã asociatã cu depunere de chiciurã, dimineața. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã, ușor mai scãzutã decât cea din ziua precedentã, va fi de -2…-1 grad, iar cea minimã de -7…-5 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *