Stiri pe scurt 25 Ianuarie 2016

Stiri pe scurt  25  Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  25  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 ianuarie. In anul 2012,a încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Balanţa” (n. 24 noiembrie 1941).

Ziua Unirii a fost sărbătorită la metroul bucureştean. Ansamblu Folcloric „Cununa Carpaţilor” a susţinut, la staţia Piaţa Unirii 2, un concert, punctul central al spectacolului fiind momentul în care călătorii au fost invitaţi să se prindă în „Hora Unirii”. De asemenea, românii care s-au întors cu avionul în ţară, de Ziua Unirii Principatelor, au avut parte de un moment emoţionant. Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, pasagerii au putut dansa „Hora Unirii” în spectacolul oferit de ansamblul Doiniţa, la terminalul Sosiri.

De evenimente tematice, cu cântece, dansuri şi expoziţii, s-au putut bucura şi cei care au ales să călătorească cu trenul. Cu ocazia aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, în peste 80 de gări, ansambluri de dansatori, artişti, cluburi de copii, cadre didactice şi liceeni au sărbătorit împreună cu feroviarii şi cu miile de călători.

Interesul pentru munca interconectată este în creştere şi în România, tot mai mulţi români cu abilităţi IT, de design sau de scriere, traducere şi editare de text în diferite limbi străine fiind prezenţi pe platformele globale de tip freelance. Ionuţ Simion consideră că noua generaţie de companii antreprenoriale din România va fi din ce în ce mai deschisă la ideea de a angaja liber-profesionişti pentru proiecte punctuale, păstrându-şi astfel o schemă de personal suplă şi ţinând costurile sub control. Pe de altă parte, partenerul PwC apreciază că ascensiunea muncii interconectate ridică o serie de întrebări cu privire la viitoarea protecţie socială aferentă locurilor de muncă, precum pensiile, ajutoarele sociale şi sănătate.

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne şi senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol. În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 .

Judecarea procesului în care preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa solicită revizuirea deciziei de anulare a contractului pentru un imobil cumpărat de aceştia în centrul Sibiului a fost amânată de Curtea de Apel Braşov pentru 6 iunie, pentru citarea unei părţi care locuieşte în SUA. Intre timp, ar urma să fie analizată, în luna februarie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o cerere de strămutare a procesului, depusă de familia Iohannis.

Companiile străine prezente pe piaţa românească arată că schimbarea frecventă a legislaţiei, obţinerea unui sprijin adecvat din partea statului şi implementarea exigenţelor legislative sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă. Majoritatea firmelor fac faţă acestor provocări întrucât beneficiază de o creştere accelerată a economiei naţionale şi de un dinamism al pieţei, care înseamnă şi numeroase oportunităţi pentru business.

Oamenii legii din Constanţa au tras 18 focuri de armă pentru prinderea unor tineri care nu au oprit autoturismul pentru control, maşina fiind blocată după o urmărire în trafic şi după ce a lovit autospeciala Poliţiei, iar în portbagaj erau unelte care ar fi fost folosite la spargerea unor locuinţe. Incidentul a avut loc duminică seara, după ce un echipaj a încercat să oprească pentru control, la Eforie Nord, un autoturism suspect, cu numere de înmatriculare bulgăreşti, în care se aflau patru tineri.

Şoferul acestuia a demarat în trombă, încercând să fugă şi lovind autospeciala de Poliţie. Urmărirea s-a desfăşurat pe o distanţă de mai mulţi kilometri, poliţistul şi jandarmul din maşina de Poliţie folosind armamentul din dotare în încercarea de a-i prinde pe suspecţi. În total, cei doi au tras 18 cartuşe şi au lovit şi cauciucurile maşinii fugarilor, care în cele din urmă s-a oprit în sensul giratoriu de la Agigea, aflat la intrarea pe autostradă. Trei dintre cei patru tineri din autoturism au reuşit să fugă, dar şoferul a fost prins de oamenii legii şi dus la audieri. În portbagajul maşinii suspecţilor au fost găsite mai multe unelte pe care anchetatorii cred că aceştia le foloseau la spargerea locuinţelor.

Medicii pot elibera certificate medicale răniţilor în incendiul din clubul Colectiv, în termen de cel mult 90 de zile de la data internarii, adică până cel târziu în 30 ianuarie. În cazurile obişnuite, medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului. Ordinul mai prevede că, în situaţia în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durata de 30/31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 – 30/ 1 – 31 a lunii respective. În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, arată ordinul.

ASF va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator temporar. ASF va întocmi Planul de rezoluţie în cel mult şase luni, urmând ca un evaluator independent să realizeze o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (248 milioane euro), în scădere uşoară faţă de 2014, producţia şi afacerile companiei fiind de asemenea mai mici, potrivit datelor anunţate de producătorul de electricitate. Afacerile companiei au fost de 3,18 miliarde lei (716,2 milioane euro). De la intrarea în insolvenţă, costurile de producţie ale Hidroelectrica au scăzut de la 184 lei/MWh la 110 lei/MWh.

În 2015 Hidroelectrica şi-a asumat un buget de investiţii pe următorii cinci ani de 1,3 miliarde euro. Din acest buget de investiţii s-au alocat 75 de milioane euro retehnologizării centralei Stejaru, contract încheiat în mai 2015 şi încă 240 milioane euro pentru retehnologizarea centralelor Vidraru, Mariselu şi Răul Mare Retezat, urmând că în cursul acestui an compania să atribuie prin licitaţie internaţională contractele de retehnologizare.

Piaţa imobiliară românească a crescut cu 10% în 2015, comparativ cu anul precedent, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, previziunile pentru 2016 indicând o creştere de cinci procente. În acest moment, preţurile medii din principalele oraşe din ţară sunt stabile, acestea variind de la oraş la oraş. Astfel, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, preţul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidenţial, este de circa 1.000 – 1.100 euro, iar în Braşov ajunge la 850 euro/mp.

Economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% în 2015, din cauza evoluţiei negative a cererii de consum şi a investiţiilor, pe fondul sancţiunilor occidentale şi prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potrivit datelor publicate luni de Serviciul Federal de Statistică. Vânzările de retail, care reflectă puterea cererii interne, au scăzut anul trecut cu 10%, în timp ce investiţiile de capital s-au redus cu 8,4%. Veniturile disponibile reale ale populaţiei au coborât pentru al doilea an consecutiv, cu 4%, din cauza inflaţiei, care s-a menţinut timp de mai multe luni la peste 15%.

Companiile British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris cer amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că schimbările implică investiţii mari în achiziţia de maşini, utilaje şi materiale. Reprezentanţii producătorilor, care reprezintă 98% din piaţa locală a ţigaretelor, precizează că vor să se conformeze prevederilor Directivei şi că au solicitat oficial, în ultimul an şi jumătate, transpunerea acesteia.

Un număr de patru directori ai Twitter vor pleca din companie, a anunţat duminică seara directorul general Jack Dorsey, pe reţeaua de socializare, acestea fiind cele mai mari schimbări din conducere de la revenirea sa în funcţie, în condiţiile în care încearcă relansarea creşterii. irectorul de media, Katie Jacobs Stanton, şeful pentru produse, Kevin Weil, directorul diviziei de inginerie, Alex Roetter, şi directorul pentru resurse umane, Brian „Skip” Schipper, vor părăsi compania, a arătat Dorsey. Dorsey a apreciat activitatea celor patru directori şi a spus că este trist să facă acest anunţ.

Acţiunile Twitter au scăzut cu aproape 50% de la revenirea lui Dorsey în funcţia de director general, în iulie, şi sunt tranzacţionate în prezent sub preţul ofertei publice iniţiale, din cauza îngrijorării investitorilor că numărul utilizatorilor nu a crescut semnificativ, în pofida produselor noi lansate. Directorul de media, Katie Jacobs Stanton, şeful pentru produse, Kevin Weil, directorul diviziei de inginerie, Alex Roetter, şi directorul pentru resurse umane, Brian „Skip” Schipper, vor părăsi compania, a arătat Dorsey.

Dorsey a apreciat activitatea celor patru directori şi a spus că este trist să facă acest anunţ. Acţiunile Twitter au scăzut cu aproape 50% de la revenirea lui Dorsey în funcţia de director general, în iulie, şi sunt tranzacţionate în prezent sub preţul ofertei publice iniţiale, din cauza îngrijorării investitorilor că numărul utilizatorilor nu a crescut semnificativ, în pofida produselor noi lansate.

Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunţat,că va lansa în luna mai ruta Bucureşti – Lisabona, la preţuri de la 179 de lei. Zborurile vor începe pe 22 mai 2016 şi vor fi operate de două ori pe săptămână, în zilele de miercuri si duminică. Aceasta este prima rută Wizz Air între România şi Portugalia. Cu acest nou serviciu, Wizz Air oferă în prezent 42 de rute spre 15 ţări din Bucureşti, inclusiv o rută internă între Bucureşti şi Cluj-Napoca. Wizz Air operează, cu o flotă de 65 de aeronave Airbus A320 şi A321, peste 400 de rute, de la 23 de baze, care asigură conexiunea între 118 destinaţii din 38 de ţări.

McDonald’s România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de restaurante, cu afaceri de circa 100 milioane euro şi cu aproape 70 de unităţi de tip fast-food, şi-a schimbat acţionarul weekend-ul trecut. Gigantul american McDonald’s a vândut operaţiunile locale către un francizat din Malta, grupul maltez Premier Capital, România fiind o piaţă prea mică pentru o prezenţă directă. Pentru Premier Capital din Malta, România devine a şasea piaţă unde compania deţine franciza McDonald’s şi va fi totodată şi cea mai mare, în contextul în care local sunt deschise 67 de unităţi sub brandul fast-food. Prin comparaţie, în toate celelalte cinci pieţe sunt circa 60 de restaurante.

McDonald’s a mai aplicat acest model de business – intrare directă şi apoi transferul operaţiunilor către un francizat – pe mai multe pieţe din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afaceri Ilie Năstase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan. McDonald’s a realizat o mişcare de acest gen şi în America de Sud, când un singur francizat a preluat toate cele circa 1.800 de localuri de pe continent. Această politică se aplică de regulă pieţelor unde sunt deschise sub 150 de unitaţi. Încheierea unui astfel de acord înseamnă că în buzunarele americanilor vor intra câteva zeci de milioane de euro. La nivel de profit, gigantul McDonald’s ar putea avea de câştigat, mai ales că în ultimii ani rezultatele nete ale companiei au fost mai slabe pe piaţa locală.

Reprezentanţi ai industriei lemnului vor protesta, la Guvern, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300% preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, motiv pentru care acestea au fost boicotate, creându-se un blocaj, în timp ce regia susţine că preţurile sunt ca în 2015. Acţiunea de protest este prevăzută a se desfăşura în Piaţa Victoriei, fiind anunţată participarea a peste 5.000 de angajaţi din domeniul forestier.

Actorul şi regizorul Dan Puric va susţine conferinţa „Dan Puric: A iubi”, pe 2 martie, de la ora 20:00, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, în care va vorbi despre starea de îndrăgostire, despre iubirea de ţară, despre iubirea de aproape şi despre iubirea de mamă. Dan Puric şi-a propus să relateze cu umor, ironie şi sensibilitate situaţii de viaţă, mărturisind întâmplări şi vorbe memorabile ale marilor filosofi, oameni de carte, duhovnici şi oameni simpli care i-au marcat devenirea.

Euforia TV se va transforma începând din 8 martie în Happy Channel, o televiziune dedicată femeilor şi care va difuza seriale consacrate, precum „Dr. House” şi „Downtown Abbey”, dar şi producţii sud-americane şi un reality-show experiment. Happy Channel se va adresa în principal segmentului feminin din zona comercială (femei din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani), dar va avea oferte dedicate şi întregii familii.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Mediterană, în apropierea coastelor Spaniei, fiind resimţit în Andaluzia, de la Malaga, Granada, Jaen şi până la Sevilia, dar şi în enclava spaniolă Melilla. Seismul s-a produs la ora 4.22 (6.22, ora României), în Marea Alboran (vestul Mediteranei), în apropiere de Al Hoceima (Maroc), la o adâncime de zece kilometri. Seismul a avut 6,6 grade pe scara magnitudinii momentului, dar ulterior l-a revizuit la 6,1. SGS a precizat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 62 de kilometri nord de oraşul marocan Al Hoceima şi la 164 de kilometri est-sud-est de Gibraltar.

Cel puţin 29 de persoane au murit în SUA, majoritatea în accidente rutiere produse pe fondul viscolului care a paralizat întreaga Coastă de Est a Statelor Unite, lăsând mii de locuitori fără electricitate şi fiind anulate mii de zboruri. Washington şi New York sunt cele mai afectate oraşe de furtuna de zăpadă „Snowzila”. Nivelul de zăpadă a ajuns la 90 de centimetri, blocând zeci de mii de călători. În Central Park, zăpada a ajuns la peste 68 de centimetri, cel de-al doilea record înregistrat după cel din 1869 (recordul anterior al nivelului de zăpadă a fost atins în 2006).

Cele mai multe dintre victime au murit în accidente rutiere produse pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile. Printre victimele decedate se află şi un adolescent din Ohio care a murit după ce a fost lovit de un camion, în timp ce era la săniuş. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Pennsylvania, a murit după ce a rămas prins în interiorul maşinii în care se afla, din cauza unei maşini de dezăpezire care i-a blocat ţeava de eşapament.

În Carolina, aproximativ 50.000 de locuitori au rămas fără curent electric, iar alţi 20.000 încă nu au acces la electricitate în New Jersey. Aeroporturile Reagan şi Dulles din zona Washington DC au rămas închise duminică şi zborurile au fost limitate la regiunea New Yorkului. Peste 3.500 de zboruri au fost anulate duminică, iar peste 800 de zboruri,luni.

Vicepreşedintele formaţiunii conservatoare Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din Germania, Julia Kloeckner, a propus construirea unor centre pentru refugiaţi de-a lungul frontierei cu Austria, în scopul accelerării procesului de repatriere a solicitanţilor de azil care au fost respinşi. Julia Kloeckner este de părere că efortul cancelarului de a găsi o soluţie europeană pentru diminuarea fluxului de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa este în continuare decizia corectă, adăugând că propunerea ei vine în completarea poziţiei lui Merkel. Propunerea subliniază frustarea existentă în partidul lui Merkel în ceea ce priveşte progresul lent înregistrat în găsirea unei soluţii UE la criza refugiaţilor, care afectează infrastructura multor municipalităţi germane.

Gruparea Stat Islamic a difuzat o înregistrare video care prezintă nouă dintre autorii atacurilor de la Paris, realizată înainte de a comite atentatele din 13 noiembrie, în timp ce decapitează ostatici şi efectuează antrenamente militare în Orientul Mijlociu, ameninţând Marea Britanie. Înregistrarea video prezintă de asemenea locurile vizate de atacurile din 13 noiembrie din capitala Franţei, în care au murit 130 de persoane. Înregistrarea, difuzată prin intermediul canalului media al organizaţiei jihadiste, se încheie cu imagini în care apar parlamentarii britanici care susţin raidurile aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria.

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres, în vârstă de 92 de ani, a fost spitalizat de urgenţă duminică seara, la zece zile după ce a suferit un atac de cord „minor” şi a fost supus unei cateterizări cardiace. Paramedicii au stabilit că bătăile inimii acestuia erau neregulate şi au decis să-l transporte la spital. „În urma diagnosticului, doctorii săi au decis că al 9-lea preşedinte îşi va petrece noaptea la spital, pentru a fi ţinut sub observaţie şi supus testelor.

Şapte persoane au fost spitalizate după ce un avion al companiei American Airlines, care efectua o cursă de la Miami (SUA) către Milano (Italia), a întâlnit turbulenţe severe. Aeronava a aterizat în siguranţă în Newfoundland, Canada, unde a fost întâmpinată de paramedici care au evaluat pasagerii şi echipajul”, a adăugat compania aeriană americană. Trei însoţitori de bord şi patru pasageri au fost transportaţi la spital în urma incidentului petrecut duminică noaptea.

Politicianul de centru-dreapta Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Portugalia, desfăşurate duminică, obţinând 52% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale. Potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 99% din voturi, Marcelo Rebelo de Sousa a obţinut 52% din sufragii, în timp ce principalul său contracandidat, Antonio Sampaio da Novoa (de stânga), a primit doar 22% din voturi. Un număr record de zece candidaţi au participat la alegerile prezidenţiale de duminică, iar unul dintre ei avea nevoie de cel puţin 50% din voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe 14 februarie.

Temperaturile extrem de scăzute au provocat haos în mai multe ţări din Asia, cel puţin 85 de decese fiind înregistrate în Taiwan şi zeci de mii de persoane blocate pe aeroporturi. Cel puţin 90.300 de persoane au fost afectate în weekend de anularea zborurilor în Coreea de Sud, din cauza vremii nefavorabile, iar peste 10.000 de călători au fost afectaţi de întârzieri semnificative ale zborurilor pe aeroportul Kunming din sud-vestul Chinei. Capitala sud-coreeană Seul a înregistrat duminică cele mai scăzute temperaturi din ultimii 15 ani, cu minime de minus 18 grade Celsius.

Un marinar sirian cu documente falsificate a fost găsit, la sfârşitul săptămânii trecute, la bordul unei nave din Portul Constanţa Sud – Agigea, acestuia fiindu-i interzisă intrarea în ţară. În urma verificărilor s-a stabilit că documentul, care îi aparţinea unui cetăţean sirian, în vârstă de 26 de ani, încadrat în lista de echipaj pe funcţia de marinar, fusese falsificat. Tânărul a declarat că şi-a achiziţionat carnetul de marinar din Egipt, în schimbul sumei de 300 de dolari.

Miniştrii de Interne din statele membre UE discută luni la Amsterdam despre ameninţările la adresa Europei, de la terorism,în paralel cu crearea unui organism european în lupta împotriva terorismului şi până la prăbuşirea spaţiului Schengen din cauza crizei migraţiei. Este vorba despre „o structură permanentă, decisă la nivel politic, care înfiinţează pentru prima dată în Europa un centru operaţional dedicat, care acţionează pe continent în probleme sensibile legate de terorism”, a declarat pentru AFP directorul Europol Rob Wainwright.

SPORT

FK Krasnodar (locul 5 în Rusia) este interesată de transferul stelistului Nicuşor Stanciu. Ruşii pregătesc o primă ofertă de 3 milioane de euro pentru mijlocaşul campioanei. Stanciu a fost propus ruşilor de un agent de jucători român şi va fi urmărit în al doilea cantonament pe care Steaua îl va face în Turcia. Negocierile pe care Steaua le poartă cu Timo Gebhart, unele care sunt aproape de a fi finalizate, vin ca urmare a unor presiuni din străinătate pentru cedarea celui mai în formă stelist din prima parte a campionatului. Nicuşor Stanciu este în vizorul unei echipe din Rusia. În prima parte a cantonamentului de iarnă din Antalya, mai mulţi trimişi care reprezintă clubul FK Krasnodar au strâns date despre Nicuşor Stanciu, cel pe care l-au şi urmărit la lucru timp de 79 de minute în amicalul terminat 2-2 cu elveţienii de la Young Boys Berna.

Într-un comunicat postat pe site-ul FRF, preşedintele Răzvan Burleanu a reconfirmat că trece, cu arme şi bagaje, din tabăra ofiţerului de securitate iordanian Ali bin Hussein în cea a birocratului elveţian Gianni Infantino, pe care promite că-l va vota pe 26 februarie, la alegerile pentru preşedinţia FIFA. Astă-vară, la precedentele alegeri pentru şefia forului mondial, Răzvan Burleanu reitera public argumentele care fundamentau decizia de a susţine viziunea şi strategia prinţului, şef al forţelor de securitate din Iordania. Hussein a pierdut atunci alegerile în faţa elveţianului Joseph Blatter. Ultimul a demisionat la câteva zile după aceea, iar pe 26 februarie 2016 urmează o nouă rundă de alegeri.

Telenovela transferului lui Budescu îşi va afla finalul în cursul zilei de astăzi susţine Dani Coman, Oficialul celor de la Astra a declarat că mijlocaşul ofensiv are mai multe oferte, inclusiv din ţară, iar astăzi va lua o decizie finală în privinţa viitorului său. În privinţa lui Enache, discuţiile cu Steaua s-au sistat, iar Dani Coman spune că suma oferită de roş-albaştri nu este una care să le ofere un comfort financiar giurgiuvenilor.

Constantin Budescu este, cu siguranţă, cel mai dorit jucător român al momentului, iar plecarea sa de la Astra îşi consumă un nou episod spectaculos. După ce a negociat cu Steaua, apoi a fost la un pas de a se înţelege cu Umm Salal, mijlocaşul de 26 de ani a primit astăzi o a treia ofertă care, la prima vedere, este şi cea mai avantajoasă. Sursele ProSport indică faptul că o nouă echipă s-a înscris în cursa pentru semnătura lui Constantin Budescu. Este vorba despre o formaţie din liga a doua din China, care-i oferă vedetei Astrei nu mai puţin de 600.000 de euro la semnătură, iar suma pe care asiaticii sunt dispuşi să o plătească este cu mult mai mare decât cele oferite de Gigi Becali şi qatarezii de la Umm Salal.

Adrian Iencsi (40 de ani), fost căpitan şi jucător emblematic al Rapidului, a fost invitatul lui Andru Nenciu. Actual absolvent al cursurilor Licenţei PRO , Iencsi a tratat toate subiectele fierbinţi din fotbalul românesc şi a evaluat şansele pe care Rapid le are la promovare. Pe lângă acestea, fostul antrenor de la Corvinul Hunedoara a devenit protagonistul rubricii „Totul despre colegii mei”. Acesta şi-a spus părerea despre câţiva dintre colegii săi, dar nu din echipa Rapidului, ci din echipa naţională, cea pentru care a strâns 30 de prezenţe şi un gol. Rând pe rând, Nicolae Dică, „Tigrul” Adrian Mutu, Bogdan Lobonţ, Flavius Moldovan, Florin Şoavă, Flavius Stoican, Ionel Dănciulescu, Răzvan Raţ, Florentin Petre şi Daniel Pancu au trecut „prin mâinile” lui Adrian Iencsi.

Decizia campioanei României de a nu permite jucătorilor convocaţi de Anghel Iordănescu să participe la cantonamentul naţionalei divizionare în Antalya provoacă reacţii dure în Liga 1. Astra Giurgiu a reacţionat imediat prin vocea preşedintelui Dani Coman, iar acum o altă echipă implicată în lupta pentru titlu condamnă gestul. Narcis Răducan, şeful celor de la Pandurii Tg. Jiu, cere o reacţie din partea Federaţiei Române de Fotbal.

După despărţirea de FC Voluntari, Mihai Costea şi-a găsit un angajament în zona Golfului. Atacantul de 27 de ani a semnat un contract până în vară, cu posibilitate de prelungire, cu echipa Ittihad Kalba, ocupanta locului 5 în liga secundă din Emiratele Arabe Unite. Noua echipă a lui „Nilă” a efectuat un turneu în România în septembrie anul trecut, disputând şi un amical cu Steaua. Fostul jucător al Craiovei şi al Stelei va încasa la Ittihad Kalba un salariu de apriximativ 10.000 de dolari pe lună. Cel mai cunoscut jucător de la Ittihad Kalba este atacantul senegalez Papa Waigo (ex-Southampton, Fiorentina, Genoa, Lecce).

Formaţia Espanyol Barcelona negociază transferul atacantului Andrei Ivan (19 ani), de la CSU Craiova. formaţia antrenată de românul Constantin Gâlcă e interesată de un împrumut al lui Ivan până în vara lui 2016, cu opţiune de cumpărare de 4 milioane de euro. Cotidianul catalan precizează că şi FC Barcelona este interesată de Ivan, dar că Espanyol l-ar „putea fura”, amintind şi de faptul că Andrei Ivan a lucrat cu tehnicianul Constantin Gâlcă la echipa naţională U17 a României, iar dorinţa jucătorului este să semneze cu gruparea din Barcelona.

Un site important a suspendat pariurile pe un meci modest de dublu-mixt, la Australian Open, din cauza sumelor mari mizate. Site-ul Pinnacle Sports, unul dintre cele mai mari şi mai influente din industria de betting sportiv, a luat măsura ca urmare a unei activităţi suspecte detectate înainte de partida de dublu mixt dintre Lara Arruabarrena – David Marrero şi Andrea Hlavackova – Lukasz Kubot. Câteva persoane au plasat sume neobişnuit de mari pentru competiţia de dublu-mixt, iar aproape toţi banii au fost mizaţi pe victoria echipei Hlavackova – Kubot. Cei doi au câştigat în două seturi, 6-0, 6-3, iar primul set a durat doar 20 de minute.

Boca Juniors – River Plater, superclasicul fotbalului argentinian încheiat 1-0 pentru River, nu avea cum să fie lipsit de incidente dacă ţinem cont de rivalităţile care există între cele două cluburi. Cinci cartonaşe roşii şi 9 „galbene” a împărţit centralul partidei. Carlos Tevez, fostul jucător al lui Juventus, a fost printre protagoniştii evenimentelor neplăcute din meci. Acesta a fost lovit cu capul în faţă de un adversar în urma unui schimb de cuvinte mai puţin ortodoxe. Fost jucător, printre altele, la West Ham, Manchester United şi Manchester City, atacantul a fost implicat într-o încăierare cu Jonathan Maidana. Apăratorul celor de la River a fost unul din cei cinci oameni eliminaţi, colegul său, Leonardo Pisculichi, văzând, la rândul său, cartonaşul roşu.

Espanyol a ajuns la un acord cu fundaşul central Oscar Duarte (26 de ani). Jucătorul lui FC Bruges va semna un contract pe patru sezoane şi jumătate cu echipa antrenată de românul Costel Gâlcă. El este aşteptat să sosească azi la Barcelona. Transferul o va costa pe Espanyol suma de 1,5 milioane de euro. Duarte are contract cu Bruges până în 2017, însă a refuzat să intre în negocierile pentru reînnoirea înţelegerii propuse de conducere. Din această cauză, el nu a fost numit în lotul pentru ultimele două meciuri de campionat. Espnayol a fost interesată şi de Varela, jucătorul Stelei, dar în aceste condiţii este puţin probabil ca mutarea să se mai realizeze.

Gigantul producător de echipament sportiv Adidas va întrerupe contractul cu Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) cu patru ani mai devreme decât data prevăzută în înţelegere. Oficialii Adidas, care aveau un contract semnat pe o perioadă de 11 ani cu IAAF, au luat decizia drastică în urma scandalului de dopaj şi corupţie din atletism, izbucnit la finele lui 2015. Potrivit BBC, Adidas consideră acuzaţiile de corupţie aduse oficialilor IAAF drept o încâlcare a prevederilor contractului.

Steaua le-a interzis celor şase jucători convocaţi de Anghel Iordănescu să plece alături de lotul naţionalei în cantonamentul de pregătire din Turcia. Decizia a fost luată de conducerea clubului după ce Laurenţiu Reghecampf şi selecţionerul nu au ajuns la un acord în privinţa modului în care vor ajunge cei şase fotbalişti la lot. Anghel Iordănescu spune că le-a propus celor de la Steaua patru variante prin care jucătorii s-ar fi putut alătura naţionalei, dar roş-albaştrii nu au fost de acord. Selecţionerul acuză Steaua de faptul că a boicotat echipa naţională.

Horia Tecău (România) şi Jean-Julien Rojer (Olanda) au acces luni dimineaţă în sferturile turneului de Grand Slam de la Australian Open, învingând în minimum de seturi echipa italiană formată din Andreas Seppi şi Marco Cecchinato. Chiar dacă scorul celor două manşe a fost strâns, 7-6(0), 6-3, Horia şi Julien, favoriţi numărul 1 la Melbourne, s-au aflat în permanenţă în control. Perechea româno-olandeză nu şi-a cedat serviciul într-o oră şi 28 de minute, atât cât a durat partida, în timp ce italienii au clacat pe propriul serviciu o singură dată, la 3-4 în actul doi.

Jucătorii de dublu ai momentului în ATP au obţinut o victorie logică, iar următorul meci pare cel puţin la fel de accesibil. Tecău şi Rojer se vor duela în sferturi cu alţi doi outsideri, francezii Adrian Mannarino şi Lucas Pouille, care au trecutut în optimi de cuplul Juan Sebastian Cabal/Robert Farah (Columbia), scor 6-3, 7-6(6). Totodată, echipa româno-olandeză a devenit mare favorită la câştigarea trofeului după ultimele rezultate înscrise pe tabloul principal. Toţi ceilalţi capi de serie din Top 5 au părăsit turneul, inclusiv titrata echipă a gemenilor Bob şi Mike Bryan. Americanii au pierdut luni contra lui Raven Klaasen (Africa de Sud) şi Rajeev Ram (SUA), scor 3-6, 6-3, 6-4.

Steaua construieşte o nouă echipă capabilă să se califice în grupele Champions League, iar Ciprian Marica este văzut unanim drept un jucător fundamental pentru trupa roş-albastră în cursa pentru titlu şi pentru calificarea în cea mai tare competiţie inter-cluburi. Staff-ul şi fanii Stelei aşteaptă multe de la atacantul de 30 de ani, aşteptări justificate de o carieră umbrită doar de accidentările din ultimii ani. Dacă va rămâne sănătos, Marica poate fi privit drept o confirmare, fiind evident de la primul meci jucat în tricoul Stelei că va aduce un mare plus în jocul campioanei.

FC Porto a învins cu scorul de 1-0 (1-0) pe Maritimo Funchal pe teren propriu într-un meci din etapa a 19-a din campionatul Portugaliei. Unicul gol al partidei a fost marcat de portarul lui Maritimo, francezul Romain Salin, în propria poartă, în minutul 22. Este prima victorie obţinută de Porto după două înfrângeri consecutive şi prima de când echipa este antrenată de Jose Peseiro. Fostul antrenor de la Rapid a fost instalat în funcţie săptămâna trecută şi a pierdut primul joc, în Cupa Ligii Portugaliei, 0-1 pe terenul lui Famalicao, echipă din liga a doua.

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 243 WTA, a pierdut, finala turneului ITF de la Guaruja (Brazilia), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari. Cîrstea, a fost învinsă în ultimul act al competiţiei, cu scorul de 1-6, 7-6 (5), 6-2, de Monsterrat Gonzalez, din Paraguay, cap de serie numărul 4 şi locul 258 mondial. La turneul de la Guaruja au participat şi Raluca Georgiana Şerban şi Cristina Dinu, eliminate în primul tur, respectiv în sferturile de finală.

Un spectator a decedat, la stadionul San Mames, la începutul meciului dintre echipele Athletic Bilbao şi Eibar, contând pentru etapa 21 a campionatului Spaniei. Spectatorul respectiv urmărea meciul din tribuna principală în momentul în care i s-a făcut rău. El a fost dus la cabinetul medical de la stadion, unde a decedat. Se pare că bărbatul a încetat din viaţă din cauza unei probleme cardiace. Pe de altă parte, alt spectator s-a rănit înainte de startul meciului căzând pe scări în incinta arenei.

PROGNOZA METEO
25 Ianuarie 2016

Deși valorile termice vor marca o ușoarã creștere fațã de zilele precedente, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țãrii, chiar deosebit de rece, geroasã mai ales dimineața în sud și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -8 și 2 grade, iar cele minime se vor situa între – 12 și 0 grade. Cerul va avea înnorãri și îndeosebi dupã-amiaza și noaptea, temporar va ninge în general slab, pe arii extinse în jumãtatea nordicã a teritoriului și local în rest. În vest și sud-vest, cu precãdere spre sfârșitul nopții, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã sau ploaie și izolat se va forma polei. În special în prima parte a zilei, în zonele joase de relief din sud și sud-est și izolat în celelalte regiuni se va semnala ceațã. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare la munte.

Bucuresti

Deși valorile termice vor fi în creștere, mai ales cele nocturne, vremea se va menține deosebit de rece, geroasã dimineața. Cerul va fi mai mult noros și în cursul nopții va ninge slab, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de -7…-6 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de -8 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *