Stiri pe scurt 25 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  25  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   25  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 25 februarie. In anul 1817,a fost deschis oficial „Muzeul Brukenthal” din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România. Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp din colecţiile baronului Samuel von Brukenthal, care a construit muzeul între anii 1778 şi 1788.

Numărul de români care susţin examenul de limba engleză Cambridge a crescut cu 80% în ultimii opt ani, iar majoritatea din ei promovează cu succes. Astfel, 88% din elevi promovează cu succes examenul Cambridge English First (FCE – primul nivel de engleză), iar pentru Cambridge English Advanced (CAE), cel mai popular examn de acest gen, rata de promovarea românilor este de 78%. În România, un examen Cambridge English Advanced poate înlocui proba de limba engleză de la Bacalaureat. De altfel, 6 din 10 părinţi români recunosc Cambridge English drept furnizor internaţional de examene de atestare a cunoştinţelor de limba engleză.Deşi diploma are termen de valabilitate nedefinit, faţă de IELTS sau TOEFL care au termen de doi ani, universităţile străine cer, de obicei, ca diploma să fie relativ recentă, nu mai veche de 4-5 ani.

Dacă studentul are o diplomă mai veche de atât, este posibil ca universitatea să ceară o testare suplimentară. În general, aceasta nu este o problemă pentru tineiri români, având în vedere că ei susţin examenele acestea în clasele a XI-a şi a XII-a tocmai în vederea admiterii la o universitate din străinătate. Peste 5 milioane de candidaţi din peste 130 de ţări participă la examenele Cambridge English în fiecare an. De asemenea, peste 20.000 de universităţi, angajatori, administraţii guvernamentale şi alte organizaţii se bazează pe examenele şi atestatele Cambridge English ca dovadă a cunoştinţelor de limbă engleză.

Legea dării în plată, prezentată de către iniţiatori, pe rând, ca o lege socială, a dreptăţii sau ca o lege economică a creat o confuzie foarte mare în rândul societăţii, care nu trebuie lăsată să persiste. Mugur Isărescu, a tradus termenul de haiduc în engleză (outlaw), care înseamnă „în afara legii”, astfel că legea dării în plată ar fi „o lege în afara legii”. Isărescu a amintit că în anul 1991, când a fost organizată la Bucureşti prima licitaţie valutară, oamenii erau entuziaşti, dar ştiau ce au de făcut, spre deosebire de prezent, când există o mare confuzie în societate, precum şi o avalanşă de critici la adresa liberalizării contului de capital, comentând că libertate fără responsabilitate „nu prea merge”.

Un copil de 11 luni, din Câmpulung (Argeş) cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic va fi adus, la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti, după ce un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii din Piteşti ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, Vasile Stan, a declarat că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie . Angajaţii Spitalului de Pediatrie au precizat că iau în calcul o demisie în bloc, în condiţiile în care conducerea unităţii spitaliceşti este destituită.

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a criticat prezentarea ”pe surse” a informaţiilor din dosarele DNA, susţinând că ”acţiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzaţional în programele de televiziune şi în presa scrisă”. El a militat pentru prezentarea activităţii DNA ca fiind una normală, fără elemente de ”senzaţional”. Mircea Aron a mai spus că raportul de activitate al DNA pe anul 2015 evidenţiază ”fără tăgadă” un ritm şi o calitate specială a activităţii procurorilor anticorupţie. Preşedintele CSM a menţionat că procurorii DNA nu sunt ”importaţi din vreun sistem judiciar al unui stat ultraperformant sau ultrademocratic”, ci provin din rândul procurorilor formaţi în România.

Grupul britanic Vodafone se concentrează „pentru moment” pe piaţa din România doar pe operaţiunile de telefonie mobilă, fără a exclude, însă, „în viitor” un eventual acord care să-i permită să adauge şi servicii fixe şi de televiziune în portofoliu. Vodafone, care este în România al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă şi oferă servicii prin linii fixe doar clienţilor mari din segmentul business, a înregistrat în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2015 venituri din servicii de 174 milioane de euro, mai mari cu 5%, pe fondul creşterii numărului total de clienţi cu 6%, la 9,1 milioane.

Lupta împotriva corupţiei este „importantă şi vitală” pentru România, spune ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, în opinia căruia fenomenul reprezintă „o otravă pentru orice democraţie”. Acesta a afirmat că anul trecut a fost martorul unor evenimente remarcabile în Bucureşti şi alte oraşe mari din ţară petrecute după tragedia de la Colectiv. Hans Klemm şi-a manifestat speranţa că mulţi dintre cei care au protestat vor vota la alegerile din iunie şi decembrie lideri responsabili pentru ţară şi care se vor afla în slujba poporului. Ambasadorul american a menţionat că, prin corupţie înţelege furtul bunurilor publice şi folosirea lor în scop personal, fie că se petrece acest lucru în statul american Illinois sau în judeţul Cluj.

Mars România retrage câteva loturi de ciocolată din magazine, ca măsură de prevenţie după ce o mică bucată de plastic a fost identificată în unul dintre aceste produse vândute în Germania. În România, deşi nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de acest fel din partea consumatorilor, compania Mars a decis în mod voluntar şi preventiv să retragă loturile de produse fabricate în Olanda.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, întrebat dacă i-a solicitat demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, că i-a cerut ”să ia măsuri în primul rând”. Ministrul Sănătăţii a cerut public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale, ca urmare a situaţiei copilului din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă de acum 11 zile de medicii din Piteşti.

Apropiaţii DJ-ului Alex Dumitrache, dispărut după ce a lăsat un mesaj de adio pe Facebook, au fost chemaţi la audieri. Fosta iubită a artistului, de care acesta se despărţise în urmă cu circa un an, a fost chemată ieri la audieri pentru a le povesti anchetatorilor tot ce ştie despre Alex Dumitrache. In acest moment fosta iubită a DJ-ului nu mai vrea să facă nicio declaraţie despre această situaţie pentru că „a fost luată cu asalt de toată lumea”. Nici DJ Miez, un prieten al artistului Alex Dumitrache, nu vrea să facă nicio declaraţie despre relaţia pe care o avea cu DJ Axu, aşa cum era cunoscut artistul dispărut. Surse judiciare au declarat că familia tânărului dispărut nu vrea ca acest caz să fie mediatizat.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au raportat încă trei cazuri de gripă AH1 în judeţul Sibiu, înregistrate în decurs de o săptămână. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu, au fost recoltate 4 probe pentru detectare de virus gripal, dintre care una are rezultat negativ, iar trei sunt pozitive pentru virus gripal tip A H1 pandemic 2009. Alte două probe, recoltate săptămâna precedentă pentru detectare de virus gripal, care erau în curs de investigare, de la o tânără în vârstă de 15 ani şi o femeie de 56 de ani, au rezultat pozitiv pentru virus gripal Tip A H1 pademic 2009. Comunicatul DSP Sibiu arată, de asemenea, că în cadrul Sistemului de supraveghere de rutină a infecţiilor respiratorii şi a gripei, la nivelul judeţului, în săptămâna 15 – 21 februarie, cazurile de suspiciuni de gripă raportate au fost 18.

Angajaţii RATB organizează un protest prin care vor încerca să atragă atenţia autorităţilor cu privire la neregulile sesizate în cadrul Regiei. Printre nemulţumirile angajaţilor se numără managmentul neperformant inpus de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, subfinanţarea RATB, furturile şi distrugerile din RATB sau accidentele de muncă despre care sindicaliştii susţin că sunt ascunse. De asemenea, pe 8 martie va fi organizat un alt protest, de data aceasta în faţa Palatului Parlamentului.

Avioanele vor putea efectua zboruri doar dacă sunt dotate cu dispozitive de localizare, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care îşi propune să împidice tragedii precum accidentul aviatic din Munţii Apuseni (2014) sau cel din masivul Postăvaru (2015). Mai mult, pentru a preîntâmpina situaţiile în care piloţii ar putea dezactiva dispozitivele de localizare, iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că este oportună prevederea utilizării unor dispozitive care să nu poată fi dezactivate şi introducerea unor sancţiuni care să reflecte gradul de pericol pe care îl reprezintă o astfel de operaţiune. Proiectul nu prevede însă şi sancţiunile, acestea fiind menţionate doar în expunerea de motive

Afacerile Allianz-Ţiriac s-au apropiat anul trecut de nivelul de dinaintea crizei, primele subscrise depăşind suma de un miliard de lei. Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător local, a vândut poliţe de peste un miliard de lei (230 milioane de euro) anul trecut şi s-a apropiat de nivelul atins în anii 2008-2009, când criza financiară nu se simţea încă pe piaţa locală. Grupul german Allianz şi-a prezentat rezultatele pe 2015 săptămâna trecută, însă nu a făcut nicio referire la situaţia din România. Reprezentanţii locali ai asigură­torului au declarat că un sfert din primele subscrise, echivalentul a 256 milioane de lei, au venit din vânzarea de asigurări auto obli­gatorii (RCA), ceea ce înseamnă că primele totale subscrise în România au cumulat 1,024 mi­liarde de lei anul trecut.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat că maşina din dosarul lui Gabriel Oprea se află la DIPI şi că, din 2005, toţi miniştrii de Interne au avut la dispoziţie un echipaj de poliţie rutieră pentru fluidizarea traficului. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări, a anunţat DNA la începutul lui februarie. A doua cerere DNA de urmărire penală a senatorului a ajuns săptămâna trecută la Senat, fostul ministrul ministru fiind acuzat de abuz în serviciu pentru achiziţionarea nelegală a unei limuzine A8 pentru uzul său.

Educatoarea unei grădiniţe din satul Iohanisfeld, judeţul Timiş, a fost suspendată, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost sesizat că aceasta strigă la copii şi îi jigneşte, numindu-i „ciobani” şi „analfabeţi”. Educatoarea a fost înregistrată de mama unui copil care a spus acasă că nu mai vrea să meargă la grădiniţă, pentru că educatoarea strigă. Văzând că băiatul şi-a schimbat comportamentul, mama acestuia a ascuns un reportofon în hainele micuţului. Potrivit inspectorului general al ISJ Timiş, sancţiunea în acest caz poate merge până la desfacerea contractului de muncă.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii economice din Timiş fac 35 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului, la persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete, la acţiune participând 130 de poliţişti. În iunie 2015, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane necunoscute desfăşoară activităţi ilegale de comerţ cu ţigări de contrabandă, în pieţele din municipiul Lugoj şi în localităţile din mediul rural arondate, respectiv Găvojdia, Coşteiu, Racoviţa, Nădrag, Ghizela, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului. Anchetatorii vor pune în aplicare 32 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi duse pentru audieri la sediul Poliţiei Municipiului Lugoj.

Punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat cu aromă caracteristică sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie, va fi interzisă. Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.

Dan Suciu a explicat că prin proiectul de lege se introduc noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea şi prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate şi comerţul transfrontalier la distanţă cu produse din tutun şi conexe. El a mai adăugat că sunt reglementate ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

Etichetarea produselor din tutun se modifică şi vor trebui să conţină un avertisment general ”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafaţa laterală, un mesaj de informare ”Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafaţa laterală, avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză şi număr de telefon la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment.

Există dimensiuni minime pentru avertismentele combinate, 44mm x 52mm. Avertismentele trebuie schimbate anual şi rotate pe pachete. Chenarul exterior negru va avea dimensiunea de 1 mm şi va fi inclus în suprafaţa avertismentului. Fac excepţie de la prevederile de mai sus trabucurile şi ţigările de foi ambalate individual, precum şi produsele din tutun care nu ard, etichetarea în cazul acestora fiind supusă unui număr mai mic de rigori.

O reţea de peste 90 firme a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de peste 21,42 milioane euro (96,4 milioane lei) prin sustragerea de la plata TVA şi a impozitului pe profit către bugetul de stat, din activităţi de intermediere în sectorul cerealelor. Grupul de firme acţiona ca intermediar între producătorii de cereale, traderii din portul Constanţa şi procesatorii de pe piaţa internă. Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a sesizat, la finele anului trecut, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care au efectuat 39 de percheziţii la domiciliile şi la sediile unor firme de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti.

Marius Manole a declarat, în postura de „librar pentru o zi”, la Librăria Bizantină, că „teatrul e exact cum e cu Halep la tenis, ea e o jucătoare bună, dar dacă nu se întâmplă în ziua meciului să-i meargă mintea, să fie inspirată, să primească harul divin, să prindă energia, nu poate juca perfect”.Actorul Marius Manole a participat, la campania „Librar pentru o zi”, organizată de Librăria Bizantină din Bucureşti, unde le-a recomandat cititorilor mai multe volume, respectiv: „În pielea goală”, de David Sedaris, „Sutton”, de J. R. Moehringer, „Ai toată viaţa înainte”, de Romain Gary (Émile Ajar), „Oscar şi tanti roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt, „Puşcăriaşul”, de Kurt Vonnegut, „Eleganţa ariciului”, de Muriel Barbery, şi „Jurnalul” Oanei Pellea.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, o recomandare privind asigurarea de către radiodifuzori a respectării limbii române în cadrul comunicărilor comerciale, având în vedere impactul greşelilor mai ales asupra minorilor. De asemenea, recomandarea precizează că reclamele sunt tot „programe audiovizuale”. „Comunicările comerciale audiovizuale sunt parte a programelor audiovizuale şi nu sunt exceptate de la respectarea normelor de folosire corectă a limbii române stabilite de Academia Română”.

Regizorul Radu Muntean şi producătorul Dragoş Vîlcu spun că înscrierea filmului „Un etaj mai jos” în competiţia pentru premiile Gopo 2016 a fost făcută în mod „abuziv” de către organizatorii evenimentului, precizând că nu doresc să se asocieze cu această gală transformată într-un eveniment monden. „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, se numără printre peliculele nominalizate la trofeul pentru cel mai bun film, dar şi la alte şase categorii, inclusiv pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu, la gala premiilor Gopo 2016, care este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Spectacolele „Suflet românesc” şi „Vis”, creaţii ale actorului şi regizorului Dan Puric, vor intra în repertoriul Teatrului de Comedie din Bucureşti, începând din luna martie. Primele reprezentaţii sunt programate pe 1 martie („Suflet românesc”) şi 15 martie („Vis”), de la ora 19.00, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie. Ulterior, cele două spectacole vor fi programate lunar.

Circa 80 de imigranţi au fost descoperiţi, miercuri, de autorităţile belgiene la frontiera cu Franţa, la o zi după ce Belgia a anunţat introducerea temporară a controalelor la graniţa dintre cele două state. Majoritatea imigranţilor descoperiţi la frontiera franco-belgiană sunt cetăţeni afgani. Imigranţii au fost interceptaţi la punctul de frontieră La Panne. Ei intenţionau să se deplaseze de-a lungul coastei vestice, pentru a încerca să ajungă în Marea Britanie pe cale maritimă prin portul Zeebruge din nord-vestul Belgiei.

Guvernul german estimează că aproximativ 3,6 milioane de imigranţi vor ajunge în ţară până în 2020. Calculele se bazează pe estimările făcute de Ministerul Economiei, în colaborare cu alte ministere din ţară. Pentru a proteja economia ţării, Ministerul Economiei a făcut „o estimare internă, pur tehnică în privinţa imigranţilor în colaborare cu alte departamente ale guvernului german”. Nu există nicio estimare oficială despre numărul de imigranţi care urmează să ajungă în ţară în următorii ani.

Circa 35.000 de persoane au rămas fără locuinţe şi trăiesc în centre de adăpost, în urma ciclonului Winston care a lovit arhipelagul Fiji în weekend şi în care au murit 42 de persoane. Potrivit autorităţilor din Fiji, bilanţul a rămas la 42 de decese, dar procesul de gestionare a pagubelor produse de ciclonul Winston s-a agravat. Căile de acces către unele insule din arhipelagul Fiji rămân în continuare blocate sau restricţionate, fiind din ce în ce mai dificilă livrarea de ajutoare umanitare. Cu unele comunităţi izolate, precum cele de pe insula Yasawa, nu s-a stabilit încă niciun contact după mai bine de cinci zile de la dezastru. Mai multe ONG-uri au indicat că transporturile umanitare sunt în curs de livrare, dar procesul este îngreunat din cauza căilor de acces avariate.

Miniştri din state UE şi Blacani participă, la Bruxelles, la o reunine în care vor încerca să soluţioneze disensiuni tot mai puternice în criza migraţiei. Austria, Serbia şi Macedonia au luat măsuri în vederea unei limitări a pătrunderii migranţilor pe teritoriile lor, ceea ce a înfuriat Grecia, care se teme că aceste măsuri vor conduce la blocarea migranţilor pe teritoriul său. O intensificare a migrării şi un eşec în ajungerea la un acord asupra gestionării crizei la nivelul întregii Uniuni i-au determinat pe unii să avertizeze că supravieţuirea blocului european este în pericol. Peste 100.000 de migranţi au sosit în Europa de la începutul anului, cei mai mulţi pe ruta din Balcani.

Rusia a îndemnat, insurgenţii talibani afgani să iniţieze negocieri directe cu Administraţia de la Kabul, exprimând speranţa că discuţiile vor începe curând. Premierul Afganistanului, Abdullah Abdullah, a exprimat speranţa, recent, că în următoarele şase luni vor fi lansate negocieri de pace cu insurgenţii talibani.

Firme din 20 de ţări, printre care se află şi România, sunt implicate în furnizarea de componente folosite de reţeaua teroristă Stat Islamic în fabricarea de bombe, susţine un studiu publicat, sugerând necesitatea ca guvernele şi firmele să monitorizeze fluxul echipamentelor produse. Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Ungaria are dreptul să organizeze un referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranţi, a declarat, Klaas Dijkhoff, ministrul Migraţiei din Olanda, stat care deţine temporar preşedinţia UE. Orice ţară are dreptul să organizeze referendum. Este o idee din ce în ce mai populară în aceste zile în privinţa problemelor europene.

Cele 28 de state NATO au convenit asupra unui plan privind operaţiunile din zona Mării Egee pentru a ajuta autorităţile din Turcia şi Grecia să combată reţelele de traficanţi de persoane care aduc imigranţi în Europa. Relaţiile dintre Grecia şi Turcia au fost tensionate în general din cauza disputelor privind apele teritoriale, dar s-au amplificat pe 11 februarie, odată cu decizia miniştrilor Apărării din statele NATO de a trimite nave care să patruleze pe Marea Egee pentru a descuraja traficul de persoane în rândul imigranţilor, când ministrul grec a acuzat Turcia că subminează întelegerea.

SPORT

Liniştea aparentă în duelul CSA Steaua – FCSB a fost tulburată în startul acestei săptămâni de un comunicat eliberat de MApN în care au fost prezentate rezultatele evaluării brandului Steaua. Potrivit studiului comandat de Armată, valoarea brandului a fost stabilită la 57.306.150 euro, o sumă uriaşă în peisajul sportiv autohton. Chiar dacă în comunicatul de presă cei de la MApN nu fac precizarea importantă că valoarea acoperă plaja tuturor disciplinelor sportive de la clubul Steaua şi este dată de performanţele sportivilor de la înfiinţare şi până în prezent, ulterior a fost lămurit şi acest aspect. În ciuda acestor lămuriri, discuţia la nivel public a rămas pe coordonatele FC Steaua = 57,3 milioane de euro, iar reacţiile oficialilor FCSB au fost tranşante.

Novak Djokovic, liderul mondial din tenis, îşi spulberă pe rând adversarii întâlniţi în circuit, iar victoriile reuşite pe bandă rulantă îl plasează pe sârb într-o galerie selectă. Djokovic a reuşit miercuri succesul cu numărul 700 în cariera sa de tenismen, învingându-l pe Malek Jaziri (Tunisia), scor 6-1, 6-2 în optimile turneul de la Dubai (Emiratele Arabe Unite). Palmaresul lui Nole este unul impresionant în acest moment, 700 de victorii şi 146 de înfrângeri, cifre atinse în 10 ani de tenis profesionist.

Djokovic devine al treila jucător activ care se poate lăuda cu 700 de victorii reuşite în carieră, după Roger Federer (Elveţia, 1.067 de victorii) şi Rafael Nadal (Spania, 775 de victorii). Sârbul în vârstă de 28 de ani are astfel şanse reale să îşi depăşească rivalii la acest capitol, ţinând cont că Federer are 34 de ani, iar Nadal, ajuns la aproape 30 de ani, se află într-o formă mizerabilă. Ilie Năstase (69 de ani), fostul mare jucător român, pare „victimă” sigură în faţa lui Novak Djokovic, ţinând cont că „Nasty” a acumulat 775 de victorii în decurs de 16 ani de tenis profesionist.

Comitetul Executiv din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a decis ca din sezonul următor, toate echipele din Liga 1 vor trebui să aibă în teren un jucător sub 21 de ani, iar imediat au apărut şi primele reacţii ale cluburilor din prima ligă. Deloc surprinzător, majoritatea formaţiilor sunt împotriva introducerii acestei reguli, care ar reprezenta o raritate la nivel de primă ligă în fotbalul european. Steaua şi-a exprimat clar punctul de vedere în momentul în care preşedintele Valeriu Argăseală – reprezentant al Ligii 1 în Comitetul Executiv – a votat împotriva deciziei. Şi el membru în Comitetul Executiv, preşedintele CSMS Iaşi, Florin Prunea, a declarat că ia în calcul o acţiune în justiţie pentru a stopa aplicarea deciziei.

Directorul turneului de la Dubai, Salah Tahlak, a lansat o ofensivă puternică la adresa principalelor staruri ale circuitului WTA, după ce săptămâna trecută, concursul dotat cu premii totale în valoare de 1.734.900 de dolari s-a confruntat cu trei abandonuri de ultim moment ale jucătoarelor din Top 10 (Serena Williams, Angelique Kerber şi Agnieszka Radwanska), apoi a înregistrat un record negativ pentru tenisul feminin, atunci când toate cele opt jucătoare aflate pe lista capilor de serie au părăsit competiţia fără meci câştigat.

Serena Williams a renunţat pentru a treia oară în carieră la disputarea turneului de la Dubai, citând o răceală sâcâitoare. Angelique Kerber, campioana surpriză de la Australian Open, a decis să nu participe la Dubai din cazua unei accidentări la coapsa piciorului drept. Radwanska, campioana ediţiei 2012 a turneului, Timea Bacsinszky, Shuai Peng şi Alize Cornet au completat lista de retrageri pe care s-a regăsit şi Caroline Wozniacki, ambasadoarea competiţiei din Abu Dhabi. Maria Şarapova nu s-a aflat pe lista jucătoarelor înscrise la Dubai, în timp ce Simona Halep a primit un wildcard târziu, întrucât declarase forfait în primă fază, pentru a se opera la nas.

Mirajul unei noi calificări în grupele Champions League l-a determinat pe Gigi Becali să transfere 12 jucători la Steaua în această iarnă, iar investiţiile vor continua foarte probabil şi în vară, dacă Laurenţiu Reghecampf îşi va atinge obiectivul şi va câştiga titlul în Liga 1. Dacă Steaua va obţine „biletele” pentru preliminariile Champions League, Becali e dispus să investească pentru a-şi asigura o calificare ce îi poate aduce aproximativ 20 de milioane de euro în conturi. Iar principala ţintă a roş-albaştrilor se anunţă a fi polonezul Piotr Celeban, jucător pe care Gigi Becali şi Laurenţiu Reghecampf au încercat să-l aducă şi în această iarnă.

România va întâlni Spania pe 27 martie, partidă ce trebuia iniţial să se dispute pe Naţional Arena. Problemele generate de lipsa avizului ISU fac însă aproape imposibilă programarea meciului la Bucureşti, iar oficialii FRF sunt pregătiţi să pună în aplicare planul „de rezervă”. În contractul semnat cu reprezentanţii campioanei europene en-titre a fost trecut şi un al doilea stadion, cel de la Cluj, iar în această săptămână o delegaţie FRF a inspectat „Cluj Arena”, unde se va juca şi partida cu Lituania, programată pe 23 martie. Singurele probleme reperate de oficialii Federaţiei au legătură cu suprafaţa de joc, aflată momentan sub standardele cerute de o astfel de confruntare. În acest sens, conform sursei citate, FRF le-a cerut celor de la U Cluj ca partida cu Baia Mare, din etapa 23 a ligii secunde, programată pe 19 martie, să se dispute pe alt stadion.

Lipsa avizului ISU şi refuzul Primăriei Bucureşti de a-şi asuma responsabilitatea pentru desfăşurarea meciurilor pe Arena Naţională face ca cel mai mare stadion din România să rămână închis, iar Steaua se numără printre principalii perdanţi. Campioana ultimelor trei sezoane e nevoită să joace şi ultimul meci de pe teren propriu în sezonul regulat la Piteşti, iar şansele ca dubla manşă cu Dinamo, din semifinalele Cupei României, să se dispute pe Arena Naţională sunt infime.

Reprezentativa feminina de baschet a Romaniei a fost invinsa de selectionata similara a Bosniei&Hertegovina, cu scorul de 77-63 (15-13, 19-20, 17-8, 26-22), la Tuzla, intr-un meci contand pentru etapa a IV-a din Grupa H a preliminariilor Eurobasket Women 2017. Intr-un alt meci din grupa noastra, Israel a dispus intr-un final de infarct de Turcia, cu scorul de 63-62, rezultat care, coroborat cu restul rezultatelor din celelalte opt serii, mentine intacte sansele de calificare ale echipei Romaniei la turneul final continental de anul viitor.

Palatul Sporturilor din Tuzla a gazduit, confruntarea dintre reprezentativele feminine ale Romaniei si Bosnia&Hertegovina, o partida extrem de importanta pentru ecuatia calificarii la Eurobasket Women 2017, informează siteul FRB, for condus de Horia Păun. Datorita mizei, meciul a inceput sub semnul echilibrului, ambele echipe tatonandu-se reciproc in primele zece minute si cautand brese in defensivele adverse. Fara Pascalau, accidentata, antrenorul principal Miroslav Popov a contat pe o formula tricolora formata din Marginean, Ursu, Stoiedin, Pop si Parau, incercand sa impuna un ritm alert jocului si sa compenseze astfel lipsa pivotului nostru de baza.

20 de burse vor fi acordate tinerilor sportivi care au obţinut rezultate excepţionale, însă întâmpină dificultăţi financiare în drumul către marea performanţă. Bursierii selectaţi vor primi timp de un an, o bursa lunară de 300 de lei pentru a-şi susţine cheltuielile cu echipamentul, alimentaţia şi eventuale deplasări. Pot aplica pentru aceste burse tinerii care practică un sport olimpic şi au vârsta cuprinsă între 9 şi 16 ani. Candidaturile pot fi depuse până în data de 9 martie 2016. Mai multe informaţii despre program şi despre modalitatea de a aplica pentru burse, precum şi documentele necesare înscrierii se regăsesc pe site-ul www.fundatiaolimpica.ro.

Transferaţi în această iarnă în Liga 1, jucători precum Ciprian Marica, Adrian Mutu, Gabriel Tamaş sau Eric Bicfalvi nu prind cel mai bun 11 al campionatului intern, cel puţin în ceea ce priveşte cota de piaţă calculată de Transfermarkt. Steaua şi Astra sunt cele două echipe care domină primul 11 al celor mai scumpi jucători din campionatul intern, oferind câte cinci, respectiv patru jucători în echipă. Transferul lui Gabriel Enache, realizat în ultima zi a perioadei de transferuri a înclinat balanţa în favoarea roş-albaştrilor. Alături de Enache mai apar Fernando Varela, care este şi jucătorul cu cea mai mare cotă din campionatul intern,3,5 milioane de euro şi mijlocaşii Adi Popa, Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu. Astra are trei titulari în blocul defensiv: portarul Silviu Lung şi fundaşii Valerică Găman şi Junior Morais, plus atacantul Denis Alibec.

La Istanbul, se va desfăşura un meeting internaţional indoor unde România va fi reprezentată de un nucleu important de atleţi, printre care Mihai Donisan şi Cătălin Câmpeanu. 60 m – Andreea Ogrăzeanu, Ioana Gheorghe – Cătălin Câmpeanu, Ionuţ Neagoe, Petre Rezmiveţ; 400 m – Bianca Răzor, Adelina Pastor, Andrea Mikloş , Mirela Lavric, Anamaria Ioniţă, Camelia Gal, Sanda; Belgyan – Adrian Drăgan, Sebastian Ursachi, Mihai Pîlaruş; Lungime – Cristian Staicu; 800 m – Florina Pierdevară, Elena Tănăsie; Înălţime – Mihai Donisan, Mihai Atanasiu, Marius DumitrachE; Greutate – Andrei Gag, Rareş Toader.

Sâmbătă, tot la Istanbul, este programată ediţia din acest an a Campionatelor Balcanice indoor, unde vor participa următorii sportivi; 60 m – Andreea Ogrăzeanu, Ana Maria Roşianu – Cătălin Câmpeanu; 400 m – Mirela Lavric, Adelina Pastor – Sebastian Ursachi, Adrian Drăgan; 800 m – Mihaela Nunu, Florina Pierdevară – Cosmin Trofin; 1500 m – Elena Panaet – Cristian Vorovenci; 3000 m – Ancuţa Bobocel – Daniel Betej; 60 m g – Anamaria Nesteriuc – Cosmin Dumitrache; Înălţime – Mihai Donisan, Marius Dumitrache; Lungime – Adrian Vasile; Triplusalt – Cristi Boboc; Greutate – Lenuţa Burueană – Andrei Gag, Rareş Toader; 4X400 m – B Răzor/A Pastor/A Mikloş /M Lavric/ S Belgyan – S Ursachi/A Drăgan/ C Trofin/ C Vorovenci.

Dinamo dovedeşte încă o dată că este cea mai în formă echipă din acest sezon la handbal masculin. Echipa antrenată de Eliodor Voica şi Sebastian Bota s-a impus miercuri în deplasare, la HC Odorhei, scor 38-34 (19-14) şi nu mai poate pierde primul loc la finele sezonului regulat decât în condiţii pur teoretice. Cu patru etape înainte de finalul sezonului regulat, Dinamo are 9 puncte avans în faţa următoarei clasate, CSM Bucureşti (50 p) şi zece înainte echipe de pe locul 3, HC Odorhei (49 p). Chiar dacă mai are meciuri dificile în următoarele etape, cu CSM Bucureşti, cu Steaua şi cu Timişoara, trupa dinamovistă este mult prea bine sudată pentru a mai putea pierde locul întâi.

FC Barcelona traversează o perioadă de graţie sub spectrul evoluţiilor formidabile ale trioului MSN, iar catalanii se află la un pas de a egala un nou record istoric deţinut de marea rivală, Real Madrid. La finalul anului trecut, Barcelona depăsea borna de 179 de goluri marcate într-un sezon şi corecta recordul deţinut până atunci de Real Madrid. Acum, echipa lui Luis Enrique e foarte aproape de a egala o altă performanţă incredibilă a clubului de pe Santiago Bernabeu. Victoria cu 2-0 contra lui Arsenal, pe Emirates, în manşa tur a optimilor de finală a Ligii Campionilor a reprezentat al 33-lea meci consecutiv fără înfrângere în toate competiţiile şi doar Sevilla mai poate sta între Barcelona şi recordul marii rivale.

Momente dificile pentru Hakan Şukur, fostul atacant legendar al lui Galatasaray şi al naţionalei Turciei. Coleg cu Gheroghe Hagi şi Gică Popescu la Galatasaray la finalul anilor ’90, în cea mai bună perioadă din istoria clubului, Hakan Şukur s-a retras din activitate în 2008, după care a intrat în politică. Acum, fostul mare atacant al Turciei riscă o condamnare la patru ani de închisoare dintr-un motiv incredibil în Europa secolului 21: Şukur e acuzat că l-a jignit în mediul online pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

CSM Bucureşti îşi face simţită prezenţa în Europa şi la fileu, nu doar pe semicercul de handbal. Echipa feminină a clubului Capitalei s-a calificat în semifinalele Cupei Challenge după un dublu succes cu echipa germană Wiesbaden. Returul întâlnirii a avut loc în Sala Elite din Capitală şi s-a încheiat cu victoria clară, în minimum de seturi, a echipei antrenate de Francois Salvagni: 3-0 (20, 14, 22) în o oră şi 16 minute. Echipa feminină CSM Bucureşti este la cea mai mare performanţă din scurta sa istorie. În semifinale (9 şi 13 martie), CSMB va întâlni echipa turcă Bursa BBSK, prima manşă fiind programată în Turcia. Cu trei echipe prezente în fazele superioare ale cupelor europene – handbal feminin, handbal masculin şi volei feminin, clubul condus de Bogdan Vasiliu este cea mai de succes grupare din ţară în acest sezon.

PROGNOZA METEO
25 Februarie 2016

Valorile termice, în creștere fațã de cele din intervalul precedent, vor fi mai ridicate decât în mod normal la sfârșitul lunii februarie. Cerul va avea înnorãri și temporar va ploua, în general slab, pe arii relativ extinse în vestul, centrul și nordul țãrii și local în rest. La munte și izolat în Maramureș și nordul Moldovei, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului, Moldova, Bãrãgan și Dobrogea, precum și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 7 grade. În zonele joase de relief, cu precãdere din sud-estul teritoriului, pe arii restrânse va fi ceațã.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri, dar numai trecãtor vor fi condiții sã plouã slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 3 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *