Stiri pe scurt 24 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 24 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 24 martie. La data de 24 martie 1999, secretarul general al NATO, Javier Solana a ordonat lansarea bombardamentelor aeriene împotriva Iugoslaviei, oprite la 10 iunie, după retragerea trupelor iugoslave din provincia sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză.

Elevii se pregătesc pentru vacanţa de Paşte 2017, care teoretic are loc între 19 aprilie şi 30 aprilie. Practic, aceştia vor sta acasă peste 2 săptămâni. In acest an, atât Paştele catolic cât şi cel ortodox cad în aceeaşi zi, pe 16 aprilie. Conform structurii anului şcolar 2016-2017, vacanţa de primăvară este programată în perioada 19 – 30 aprilie 2017, iar vacanţa de vară (17 iunie – 10 septembrie 2017). De asemenea, elevii vor primi liber pe 18 aprilie, deoarece 16-17 aprilie sunt libere pentru Paşte, şi 1 Mai, zi de sărbătoare naţională. Astfel, elevii se pregătesc pentru vacanţa de Paşte 2017, care teoretic are loc între 19 aprilie şi 30 aprilie. Practic, şcolarii vor avea peste 2 săptămâni de vacanţă, deoarece şcoala se va încheia pe 14 aprilie, vineri, şi va reîncepe pe 2 mai.

Incepe a doua etapă a înscrierilor în învăţământul primar, acesta desfăşurându-se în intervalul 24-30 martie. Rezultatele finale vor afişate în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare în data de 6 aprilie. În perioada 7-13 aprilie vor fi soluţionate, la nivel local, toate cazurile nerezolvate. În prima etapă pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2017-2018, au fost depuse şi validate, la nivel naţional, 154.102 cereri, fiind admise 99,2% din totalul solicitărilor. 83.286 de cereri (54%) provin din mediul urban, iar 70.816 cereri (46%) din mediul rural. Anul trecut, în prima etapă au fost admise 166.698 de cereri, adică 99,1% din totalul celor 168.226 de cereri înregistrate.

Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an şi este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, informează Crestinortodox.ro. Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice. In Apus, această sărbătoare este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului, iar în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie sau Ziua Cucului. Buna Vestire este o sărbătoare creştină care se celebrează pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare. În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor şi este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori.

Aeroporturile din România trec la programul de vară începând de duminică, 26 martie 2017, intrând în vigoare noul orar al zborurilor, valabil până în 28 octombrie, modificările fiind legate de orele de zbor şi de frecvenţe, transmit reprezentanţii Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara. În sezonul de vară sunt incluse zboruri suplimentare către destinaţiile cele mai solicitate de pasageri, precum şi o destinaţie internă nouă, Constanţa. Începând din luna iunie va fi introdusă o nouă destinaţie: Constanţa, cu două zboruri pe săptămână, în zilele de vineri şi duminică.

Vor creşte frecvenţele pentru cursele de Memmingen (de la două la trei zboruri/săptămână) şi Roma (de la două la trei zboruri/săptămână). Timp de o săptămână – în perioada sărbătorilor Pascale şi apoi permanent, din luna iunie, va creşte frecvenţa săptămânală a zborurilor spre şi dinspre: Dortmund (de la două la trei zboruri pe săptămână) şi Valencia (de la două la trei zboruri pe săptămână). Pe de altă parte, va fi redus numărul de zboruri spre Bucureşti, de la 39 de curse pe săptămână, la 31. In sezonul estival vor fi reluate zborurile charter spre destinaţiile cunoscute de vacanţă din Turcia şi insulele greceşti.

Traficul de pe cele 17 aeroporturi din ţară a crescut anul trecut cu peste 23%, până la aproximativ 16 milioane de pasageri; dintre aceştia, circa 11 milioane au trecut prin aeroportul Henri Coandă. Din punctul de vedere al ritmului de creştere înregistrat, aeroportul Henri Coandă, care a avut o creştere de 18,3% a traficului aerian, a ocupat anul trecut al patrulea loc la nivel european la categoria aeroporturilor de 5-10 milioane de pasageri, după aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) şi Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto, potrivit informaţiilor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Premisele de creştere în continuare a numărului de pasageri care trec prin aeroportul Henri Coandă sunt evidente, astfel că în curând, capacitatea maximă a aeroportului va fi atinsă.

În acest context, directorul general al CNAB a confirmat Business Magazin redeschiderea pentru zborurile comerciale a Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa, închis pentru acest tip de activitate în 2012. Redeschiderea aeroportului Băneasa reprezintă mai mult decât o posibilă soluţie, se lucreaza deja la operaţionalizarea aeroportului pentru zboruri comerciale de linie şi de tip charter; terminalul de la Băneasa a fost consolidat şi restaurat în exterior. Se spune restaurat deoarece el a fost catalogat ca monument istoric, în acelaşi timp, avea şi aşa-zisa bulină roşie; acum se continuă amenajarea interioară. Licitaţia pentru proiectare este în curs, sperăm să finalizăm lucrările anul viitor şi să fie reintrodus în exploatarea comercială pentru linie şi charter.

Poliţiştii din Târgovişte au primit un apel anonim în care o persoană anunţa că sunt bombe amplasate la două licee din Târgovişte. Oamenii legii s-au deplasat la faţa locului, alături de ei intervenind şi specialiştii SRI. Pirotehniştii au încheiat verificările la cele două licee din Târgovişte la care o persoană a anunţat că ar fi amplasat o bombă. Specialiştii nu au găsit obiecte periculoase, echipa de pirotehnişti a SRI retrăgându-se.

Avocatul care a provocat accidentul din Iaşi, în urma căruia o persoană a murit şi alte patru au fost rănite, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către magistraţii Curţii de Apel Iaşi. Acesta a fost surprins de camera de supraveghere a restaurantului în care se afla înainte de accident. Pe imaginile surprinse de camera de supraveghere a restaurantului se vede cum avocatul Victor Ioan Axinte iese din local, împreună cu prietena lui. În parcare, cei doi discută câteva minute, timp în care avocatul îşi menţine destul de greu echilibrul. Apoi, cei doi se urcă în maşină, iar avocatul se aşează la volan.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au anunţat că în urma analizelor medicale „a rezultat faptul că inculpatul Axinte Victor Ion a prezentat valori însemnate ale alcoolemiei, de 1,95 g %0, prima probă şi de 1,80 g%0, a doua probă”. În urma accidentului, un tânăr în vârstă de 31 de ani a murit, iar alte patru persoane au fost rănite. Între persoanele rănite s-a aflat şi prietena avocatului, aceasta suferind însă răni uşoare şi a fost deja externată. Pe de altă parte, femeia din maşina tânărului în vârstă de 31 de ani care a murit este în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Blocajul din sănătate pentru transplanturile pulmonare a fost subiectul care a marcat întreaga săptămână, după ce o mare clinică din Viena a anunţat că nu va mai primi români pentru astfel de operaţii. Atacul terorist de la Londra, în care patru persoane au fost ucise, iar o româncă se zbate încă între viaţă şi moarte după ce a căzut de pe pod, a generat un val de reacţii în toată lumea. Nu lipsită de importanţă a fost criza de la CFR, în care sindicaliştii au decis să declanşeze spontan o grevă care a afectat circulaţia trenurilor din toată ţara şi a bulversat sute de călători.

Blocaj la transplanturile de plămâni pentru pacienţii români, 80 de persoane din lista de aşteptare fiind direct afectate. La începutul săptămânii cea mai mare clinica din Viena, AKH, ar fi transmis o scrisoare către ministrul Sănătăţii în care acesta era anunţat că pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la clinică pentru transplant.

Anunţul a venit chiar de la ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care acuza spitalul din Viena că nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol şi că blocarea transplantului într-un asemenea mod este „puţin în afara legii”. El a fost contrazis de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, acesta arătând că este vorba despre o „scrisoare de intenţie” semnată cu Eurotransplant valabilă până la sfârşitul acestei luni şi care ar fi trebuit înnoită, dar de care autorităţile nu s-au preocupat până acum.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la Tulcea, că primarii trebuie să se raporteze ”la doi elefanţi” – fondurile europene şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală, el precizând că aceştia ”nu trebuie să se ciocnească”. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul şedinţei de Guvern din 18 ianuarie 2017, pe care a prezidat-o, că a primit asigurări din partea premierului că nu va pune pe ordinea de zi suplimentară modificarea Codului Penal şi ordonanţa privind graţierea.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege privind profesia de avocat. Conform noilor prevederi, procurorii nu mai pot ridica înscrisuri care conţin comunicări dintre avocaţi şi clienţii acestora. Potrivit actului normativ, avocaţilor nu le pot fi ridicate sau confiscate ”înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client”. O altă prevedere a legii statuează că ”raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute în art. 139 ali. (2) din Codul de procedură penală”.

De asemenea, potrivit noii legi, avocaţii sunt exceptaţi de la denunţarea infracţiunilor ”despre care iau la cunoştinţă în exercitarea profesiei”, cu excepţia celor de ”omor, ucidere din culpă sau altă infracţiune care a avut ca urmare moartea unei persoane; genocid, infracţiuni contra umanităţii sau infracţiuni de război contra persoanelor şi cele prevăzute de art. 32-38 din legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”. Comisia juridică a eliminat, potrivit raportului final, articolul care interzicea avocaţilor să fie lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

La finalul lunii martie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va analiza două proiecte propuse de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Edilul propune ca municipalitatea să transmită Guvernului României o solicitare de transfer a pachetului de acţiuni S.C. Metrorex S.A. din proprietatea Ministerului Transporturilor în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti. Gabriela Firea doreşte ca municipalitatea să ia în administrare şi şoseaua de centură a Capitalei, care, în prezent, se află tot în aria Ministerului Transporturilor.

In cadrul şedinţei de consiliu din data de 29 martie se va propune ca în subordinea Primăriei Generale a Bucureştiului să fie înfiinţate 10 noi companii de transport, infrastructură şi administrare locală. Astfel, se propune înfiinţarea ,,Companiei Municipale Energetice Bucureşti”, care va avea ca principal obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar ca activitate secundară, producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică, producţia gazelor şi distribuţia combustibililor gazoşi prin conducte.

O altă societate este ,,Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti” S.A., care ar urma să se ocupe de coordonarea şi consultanţă pentru proiectele mari de infrastructură ale Capitalei. Gabriela Firea propune, de asemenea, înfiinţarea ,,Companiei Municipale Managementul Traficului Bucureşti” S.A., care să se ocupe de fluidizarea circulaţiei autovehiculelor în Capitală cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generaţie, dar şi de concepea unor servicii de informare a şoferilor în timp real cu privire la evenimentele din trafic.

Celelalte societăţi pe care Primarul General al Capitalei doreşte să le înfiinţeze sunt ,,Compania Municipală Consolidări”, ,,Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti”, ,,Compania Municipală Parking Bucureşti”, ,,Compania Municipală Medicală Bucureşti”, ,,Compania Municipală Turistică Bucureşti”, ,,Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti” şi ,,Compania Municipală Agrement Bucureşti”.

O cisternă înmatriculată în Republica Moldova încărcată cu 32 de tone de motorină s-a răsturnat,pe DE 581, la cinci kilometri de intrarea în Huşi. Purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui spune că există scurgeri minore din cisternă. În urma accidentului nu a rezultat nicio victimă, iar şoferul în vârstă de 45 de ani nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. În acest moment cisterna este răsturnată în afara părţii carosabile, circulaţia se desfăşoară normal pe drumul european. Există scurgeri minore din cisternă, de circa un litru pe minut. Se aşteaptă un nou mijloc de transport de la firma transportatoare din Chişinău. De alfel, va ajunge la faţa locului şi o macara de la o societate comercială din Vaslui.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a primit, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Poliţiei, drapelul cu noua stemă a României, care include acvila de aur încoronată, fiind primul din ţară căruia i s-a înmânat drapelul cu însemnul de stat adoptat anul trecut. Drapelul a fost înmânat şefului IPJ Cluj de către reprezentantul IGPR Antonio Iacob Ciobanu, în urma unui ordin al Ministrului de Interne, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Parcul Mare din Cluj-Napoca. La finalul ceremoniei, la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, a avut loc o defilare a poliţiştilor clujeni.

Cantitatea de energie pe care gospodăriile românilor ar putea să o economisească în timpul Orei Pământului, dacă ar stinge luminile, ar fi suficientă pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an. Gospodăriile românilor ar putea economisi 1,4 milioane kilowaţi-oră, ceea ce corespunde cu aproape 400 de tone de emisii dioxid de carbon, dacă românii ar stinge luminile şi ar deconecta aparatele electronice timp de o oră, cu ocazia Orei Pământului. „Un bec clasic de 100 KWh consumă anual 100 W, dar din această cantitate doar 6% este transformată în lumină, restul de 94% se pierde. De aceea, este de preferat să trecem de la această variantă ineficientă la iluminatul inteligent cu LED-uri care consumă doar 20% din energia pe care o foloseşte un bec clasic”. Ora Pământului este celebrată sâmbătă, 25 martie, la 20.30, ora României.

Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au ajuns la o concluzie în privinţa metodei de calcul pentru preţul medicamentelor, păstrându-se scăderea de 35% a preţului pentru tratamentele care urmează să îşi pieardă brevetul. Asociaţiile de pacienţi se tem că vor dispărea medicamente. Ministerul Sănătăţii a avut o ultimă întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, înainte de a semna ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente. Tratamentele inovative care urmează să îşi piardă brevetul şi să devină unele generice, vor avea o scădere a preţului de 35%. Practic, preţul medicamentelor care au depăşit termenul în pot fi considerat inovative va fi mai mic cu 35%.

Astfel, producătorii de medicamente explică faptul că scăderea preţului de 35% se produce la medicamente care îşi pierd brevetul după intrarea în vigoare a ordinului. Iar la medicamentele care au fost deja ieftinite, se mai scade preţul cu diferenţa până la 35%. În urma înţelegerii dintre minister şi producători, asociaţiile de pacienţi se tem că, după ce va fi semnat acest ordin, vor asista la dispariţia multor tratament, şi aşa ieftine, de pe piaţa de la noi din ţară. În timpul dezbaterii publice, Florian Bodog a declarat că au fost găsite depozite ilegale de medicamente alte anumitor firme şi a spus că va face public numele acestor companii care încearcă să aducă prejudiciu, în primul rând, pacientului.

Un restaurant din localitatea Remetea Mare, judeţul Timiş, asigură clienţilor care doresc să consume alcool la cină transport gratuit, dus-întors, cu scopul de a-i determina să nu se mai urce băuţi la volan. George Momirov, patronul unui restaurant din localitatea Remetea Mare, aflată la aproximativ zece kilometri de Timişoara, a declarat, că această campanie a debutat în martie şi va continua în lunile următoare. Deocamdată, beneficiază de transport gratuit la cină, dus-întors, doar clienţii din localitate, urmând ca în viitor serviciul să se extindă. George Momirov spune că localnicii sunt încântaţi de ideea de a beneficia de transport dus-întors, dacă iau cina în restaurantul din Remetea Mare. Transportul gratuit la cină se asigură în intervalul orar 16.00 – 22.30, în fiecare zi.

Un incendiu a izbucnit, la o hală de depozitare din Sectorul 3 al Capitalei, desfăşurându-se pe o suprafaţă de 400 mp. În încăpere erau depozitate cabluri, nefiind posibilităţi a propagare a focului. La faţa locului au ajuns şapte autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Incendiul a fost localizat însă hala a fost distrusă în totalitate de flăcări, fiind pericol de prăbuşire. La momentul transmiterii ştirii nu sunt informaţii cu privire la posibile victime.

Savji Dholakia, un miliardar indian din regiunea Surat, este binecunoscut în industria diamantelor la nivel mondial. Un alt lucru pentru care a devenit cunoscut este faptul că fiul său a lucrat ca muncitor, pentru că antreprenorul indian îşi dorea ca acesta să înveţe valoarea reală a banilor. Miliardarul a făcut cadou 400 de apartamente şi 1.260 de maşini, pentru cei mai performanţi dintre angajaţii săi. Acordarea acestor bonusuri a fost anunţată informal în cursul săptămânii şi este legată de celebrarea a 50 de ani de activitate a companiei Hare Krishna Exports, pe care o controlează antreprenorul indian.

In şedinţa de guvern, s-a discutat proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului pe anul 2017 al Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului de Mediu. În acest an vor fi finanţate 11 măsuri, cu 840 de milioane de lei, printre care programul Rabla, Rabla Plus, Casa Verde etc. Administraţia Fondului pentru Mediu este principala instituţie care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plăteşte” şi „responsabilitatea producătorului”.

Guvernul ar putea beneficia de un venit suplimentar la buget de 400 mil. euro în urma deciziei favorabile României în procesul pe care l-a avut cu compania italiană de utilităţi Enel, ceea ce va reprezenta o gură de oxigen pentru veniturile buge­ta­re, tensionate în acest an ca urmare a reducerii de taxe. Cele 400 mil. euro ar reprezenta, dacă vor intra anul acesta la buget, circa 0,25% din PIB, semnificativ în condiţiile în care deficitul bugetar este prevăzut la 2,96% din PIB, iar pe primele două luni veniturile sunt în scădere nominală faţă de anul trecut.

Reprezentanţii Enel s-au declarat dispuşi să achite încă de anul acesta prejudiciul stabilit faţă de statul român, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a decis ca italienii să restituie circa 400 mil. euro României. Compania se obligase să achiziţioneze o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud. Pe de altă parte, compania a anunţat un buget total de investiţii de 329 de milioane de euro pe piaţa locală până la sfârşitul anului viitor.

Două cutremure cu magnitudinea 3,3, respectiv 3 pe scara Richter au avut loc, în Buzău. Primul seism, cu magnitudinea 3 pe scara Richter, a avut loc la ora 1.22 şi s-a produs la o adâncime de 141,3 kilometri. Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter, s-a produs la ora 4,02, tot în judeţul Buzău. Al doilea seism s-a produs la o adâncime de 84,1 kilometri.

Organizaţia Amnesty International a acuzat joi Washingtonul şi Londra că alimentează criza umanitară din Yemen prin livrarea de arme Arabiei Saudite. Organizaţia a precizat că Statele Unite şi Marea Britanie au livrat Arabiei Saudite armament în valoare de peste 5 miliarde de dolari de când această ţară a intevenit, în urmă cu doi ani, în conflictul din Yemen în fruntea unei coaliţii militare arabe. Această valoare este de 10 ori superioară celei rezprezentate de ajutorul oferit de aceste state Yemenului în termen de doi ani, a mai anunţat organizaţia. Arabia Saudită a intervenit pentru susţinerea forţelor guvernamentale, care se confruntă cu rebelii şiiţi Houthi. Aceştia din urmă au cucerit începând cu 2014 teritorii extinse din Yemen, inclusiv capitala Sanaa.

Cancelarul german Angela Merkel este de părere că alte state UE nu vor urma exemplul M.Britanii de a părăsi Blocul comunitar, adăugând că, în pofida diferenţelor de idei între statele membre, viziunea generală despre viitorul UE este în favoarea intensificării cooperării. Întrebată în legătură cu posibilitatea ca alte state UE să urmeze exemplulul britanic, cancelarul german a declarat pentru cotidinaul Passauer Neue Presse că „nu, deşi desigur că statele membre au idei diferite despre cum ar trebui să ne modelăm viitorul, însă calea generală este clară: mai multă cooperare”.

Merkel a identificat zona securităţii, controlul frontierelor externe ale UE, politica economică şi combaterea terorismului islamic drept domenii de cooperare. Cancelarul de la Berlin a mai adăugat că iniţierea procesului de Brexit nu va eclipsa summitul UE de sâmbâtă, ce va marca scurgerea a 60 de ani de la semnarea actului fondator al Uniunii Europene, Tratatul de la Roma. Premierul britanic Theresa May ar urma să iniţieze miercuri procesul de Brexit.

Candidatul conservator Francois Fillon îl acuză pe preşedintele francez Francois Hollande că ar fi orchestrat scurgerea de informaţii către presă despre ancheta ce îl vizează, cu scopul discreditării sale. Fillon a declarat că Hollande a coordonat o „celulă secretă” care se face responsabilă pentru divulgarea de informaţii către presă şi a descris această presupusă situaţie drept „un scandal în care este implicat statul”. François Fillon, candidatul partidului Republicanii (centru-dreapta) în scrutinul prezidenţial din Franţa, a fost pus sub acuzare, săptămâna trecută, pentru deturnare de fonduri publice, în investigaţia privind angajarea fictivă a unor rude apropiate ca asistenţi, iar ulterior ancheta a fost extinsă la suspiciuni de escrocherie agravată, fals şi uz de fals.

Premierul Li Keqiang a declarat că Beijingul nu doreşte militarizarea insulelor artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, care au în principal scopuri civile, adăugând că echipamentele militare amplasate acolo au doar rolul de a asigura „libertatea de navigaţie”. China este angrenată în dispute teritoriale cu numeroase ţări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul şi Filipine. Administraţia Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertăţii de navigaţie pentru a proteja aliaţi regionali. Statele Unite pledează pentru respectarea dreptului de navigaţie în zone revendicate de China în dispute cu ţări învecinate.

Hosni Mubarak, fost preşedinte egiptean, a fost eliberat din detenţie la şase ani după ce a fost înlăturat de la putere. Mubarak a părăsit spitalul militar din sudul oraşului Cairo şi s-a îndreptat spre casa din suburbia Heliopolis. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru acuzaţiile de complicitate la crimă, după moartea a sute de manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care a înlăturat regimul său de la putere după 30 de ani. O parte din acuzaţiile de corupţie care îl vizau pe Hosni Mubarak erau legate de un caz de vânzare de gaze naturale egiptene Israelului, realizată sub preţul pieţei.

Mubarak, în vârstă de 88 de ani, a devenit preşedinte în anul 1981, după asasinarea lui Anwar Sadat. El se afla în detenţie în spitalul militar Maadi încă din 2013, când a fost transferat pe cauţiune din închisoare Torah. Peste 846 de persoane au fost ucise în timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile şi în timpul căreia manifestanţii care cereau plecarea lui Mubarak au înfruntat poliţia şi au incendiat secţii de poliţie. Brutalitatea poliţiei şi abuzurile forţelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.

Tatăl lui Andreas Lubitz, copilotul care a prăbuşit pe data de 24 martie 2015 un avion al companiei Germanwings în Alpii francezi, a spus într-o conferinţă de presă, că fiul său nu era deprimat la momentul tragediei. Günter Lubitz a contestat, la exact doi ani de la tragedie, descoperirile făcute de anchetatori potrivit cărora fiul său a prăbuşit intenţionat avionul, atrăgând astfel critici din partea familiilor victimelor. Procurorii au ajuns la concluzia că Andreas Lubitz suferea de despresie în momentul în care a avut loc tragedia aviatică şi că este singurul responsabil pentru aceasta. Ei cred că tânărul, care avea 27 de ani, l-a încuiat pe comandantul de bord în afara cabinei de pilotaj şi a setat ca avionul să urmeze o traiectorie descendentă, în timpul unei curse pe ruta Barcelona-Dusseldorf, pe data de 24 martie.

Lubitz a spus că fiul lui a suferit de depresie cu şase ani înainte de prăbuşirea avionului Germanwings, în 2009, dar că a învins boala şi că în anii dinainte de tragedie era „plin de viaţă”. El a adăugat că doctorii şi psihologii care l-au consultat pe fiul său în 2014 şi în 2015 nu au găsit niciun indiciu privind depresia sau gânduri de sinucidere. Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, care se deplasa de la Barcelona spre Dusseldorf, s-a prăbuşit pe data de 24 martie 2015 în Alpii francezi, provocând moartea a 150 de persoane, între care 72 de germani şi 50 de spanioli.

Bărbatul arestat preventiv după ce a încercat să lovească intenţionat cu maşina pietoni în centrul oraşului belgian Anvers a fost pus sub acuzare pentru tentativă de atac terorist. Autorităţile belgiene au stabilit că Mohamed R. are cetăţenie tunisiană, deşi joi anunţaseră că ar avea cetăţenie franceză. Vineri s-a anunţat că este rezident în oraşul francez Lens (nordul Franţei). Mohamed R. este acuzat că a încercat să lovească un grup de pietoni cu maşina, în oraşul Anvers.

David Friedman, un susţinător al activităţilor evreieşti de colonizare în Cisiordania şi un critic al soluţiei cu două state, a fost aprobat de Senatul american în funcţia de ambasador al Statelor Unite în Israel, cu 52 de voturi pentru şi 46 împotrivă. Friedman, care a fost consilier al lui Donald Trump în perioada cursei pentru Casa Albă, se opune soluţiei coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, spunând că este o „iluzie”, şi-a manifestat susţinerea faţă de activităţile evreieşti de colonizare în Cisiordania şi este în favoarea mutării Ambasadei SUA la Ierusalim.

Mutarea ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în pofida obiecţiilor Autorităţii Palestiniene, care vrea ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian, ar putea conduce la o nouă intensificare a conflictului între israelieni şi palestinieni. În cursul audierii în Senat, Friedman şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile dure din trecut şi a promis că va dovadă de „respect şi moderaţie”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat nominalizarea lui Friedman.

Poliţia britanică a anunţat că au arestat încă două persoane în cursul anchetei privind atacul terorist de la Londra, autorităţile încercând să stabilească dacă atacatorul a fost dirijat de cineva. Mark Rowley, ofiţer pentru combaterea terorismului în cadrul Scotland Yard, a declarat că nouă persoane au fost reţinute până acum după atentatul de miercuri de la Londra. Poliţia a indicat că autorul atacului purta numele de Adrian Russell Ajao înainte de a se converti la religia musulmană, când şi-a luat numele de Khalid Masood. Bilanţul atacului terorist de la Londra a ajuns la cinci morţi, incluzându-l pe atacator, în urma decesului unui bărbat în vârstă de 75 de ani care era internat în spital în stare gravă.

Khalid Masood, autorul atacului, a fost împuşcat mortal de forţele de ordine după ce a lovit intenţionat cu un vehicul zeci de persoane pe Podul Westminster din Londra, iar apoi l-a înjunghiat mortal pe agentul de poliţie Keith Palmer. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat joi atacul care a avut loc miercuri în apropierea clădirii Parlamentului britanic din Londra. O sursă guvernamentală americană a indicat că unii apropiaţi ai lui Masood ar fi încercat să se alăture unor grupări teroriste islamiste din străinătate, însă autorul atacului nu ar fi încercat niciodată să facă acest lucru.

Moscova consideră afirmaţia unui oficial militar american privind presupusul sprijin logistic rus pentru insurgenţii talibani din Afganistan ca fiind „o minciună” care să acopere eşecul SUA în această ţară. Scaparrotti, care este şi comandatul operaţiunilor NATO în Europa, nu a oferit detalii despre presupusul rol al Rusiei în aprovizionarea insurgenţilor talibani din Afganistan. În pofida speculaţilor că Rusia ar oferi ajutor talibanilor, oficialii ruşi au negat permanent acest lucru, spunând că rolul contactelor autorităţilor ruse cu insurgenţii este doar acela de a încerca să medieze negocierile de pace din Afganistan.

Frank-Walter Steinmeier a averizat, în primul său discurs în calitate de preşedinte al Germaniei, că Recep Tayyip Erdogan riscă să distrugă tot ceea ce a realizat ţara sa în ultimii ani. Steinmeier, fost ministru de Externe, a declarat că Ankara riscă de asemenea să producă un efect negativ asupra relaţiilor diplomatice după ce a acuzat Berlinul că recurge la „practici naziste” pentru a-i împiedica pe politicienii turci să facă campanie în Germania în favoarea referendumului din aprilie.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că va continua să folosească termenii de „fascist” şi „nazist” la adresa liderilor europeni atât timp cât el va fi calificat drept „dictator” de aceştia din urmă. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care relaţiile dintre Ankara şi UE s-au tensionat foarte mult în ultimele săptămâni după anularea, în mai multe state membre, a unor mitinguri de campanie în favoarea referendumului privind consolidarea puterilor lui Erdogan, în special în Germania şi în Olanda.

Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional şi candidată la preşedinţia Franţei, a denunţat „diplomaţia UE bazată pe ameninţări şi şantaj” împotriva Rusia, adăugând că poziţia ei faţă de conflictul din Ucraina rămâne identică cu cea a Moscovei. Politiciana franceză a acuzat Statele Unite că „încerca să provoace un război real în Europa prin înarmarea Ucrainei” şi de mai mult timp a depus eforturi pentru a-şi „consolida controlul asupra Europei de Est”.

Brexit este un eşec şi o tragedie, voi fi la fel de trist ca atunci când a avut loc referendumul din Marea Britanie, pentru mine este o dramă. Preşedintele Comisiei Europene a promis că Bruxellesul va aborda negocierea ieşirii Marii Britanii din UE într-un mod ”prietenos” şi corect, dar a avertizat că instituţiile europene nu au fost ”naive” cu privire la procedură. Acesta a confirmat că Marii Britanie îi vor fi prezentate obligaţiile financiare restante, care nu reprezintă o pedeapsă pentru ieşirea din Blocul comunitar, ci achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani.

Marea Britanie va plăti aproape 50 de miliarde de lire când va pleca din Uniunea Europeană, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul în care prim-ministra Marii Britanii, Theresa May, se pregăteşte să declanşeze oficial Brexitul. Deşi nu există o dorinţă de a pedepsi Marea Britanie pentru ieşirea din blocul comunitar, Uniunea Europeană trebuie să descurajeze alte ţări să facă acelaşi lucru. Întrebat dacă suma pe care Marea Britanie o va plăti va fi în jur de 50 de miliarde de lire (58 de miliarde de euro), Junker a susţinut că suma se apropie de estimare.

May intenţionează să înceapă procesul de negociere pentru a ieşi din Marea Britanie pe 29 martie, declanşând articolul 50. Suma pe care Marea Britanie va trebui să o plătească va fi primul subiect de discuţie, miniştrii britanci sugerând că ei nu cred că Marea Britanie ar trebui să plătească o sumă atât de mare. Cele 27 de ţări din Uniunea Europeană se pregătesc să celebreze, sâmbătă, a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, documentul fondator al blocului european, fără participarea Marii Britanii.

Poliţia metropolitană londoneză a anunţat că bărbatul suspectat că a comis atacul terorist din centrul Londrei folosea mai multe presudonime şi că numele adevărat al acestuia este Adrian Russell Ajao. El a făcut apel la oricine l-a cunoscut pe „Masood” sau cei care ştiau despre acţiunile lui recente să contacteze Poliţia. Poliţia metropolitană londoneză (Scotland Yard) anunţa că bărbatul suspectat că a comis atacul terorist din centrul Londrei se numeşte Khalid Masood, un islamist care a fost la un moment dat în atenţia serviciilor secrete. Potrivit presei britanice, serviciile secrete l-au monitorizat la un moment dat pe islamist, dar acesta nu fusese considerat periculos.

SPORT

O cercetare cantitativă realizată de compania de cercetare de piaţă Ipsos România în parteneriat cu COSR arată că unul din doi români (mai exact 56%) îşi doreşte să asiste din tribune la competiţia de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Gimnastica românească, o adevărată mitologie începută cu Nadia Comăneci, este sportul olimpic care a adus României cel mai mare număr de medalii (71). Atletismul („regina sporturilor”), disciplina olimpică pe care românii şi-ar dori să o urmărească din tribune la Tokyo, adaugă şi el 32 de medalii pentru Romania la Jocurile Olimpice. La tenis de câmp, ne bucurăm că amintirea lui Ilie Năstase şi Ion Ţiriac şi, mai recent, noua generaţie de jucători de tenis români, care au adus de la Rio o medalie de argint, aşează acest sport în Top 5.

Conform studiului Ipsos, a cărui marjă de eroare este de ± 2.5%, scrima este cel mai relevant sport pentru cei mai tineri (18-24 ani), asta şi pentru că performanţele notabile ale României la această disciplină s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. Handbalul a reuşit să adune doar patru medalii la Jocurile Olimpice (argint şi bronz), dar este posibil să se suprapună, în percepţia românilor din mediul urban peste amintirea titlurilor mondiale obţinute de România. Pe de altă parte, spre deosebire de alte sporturi, românii pot vedea constant handbal de cel mai înalt nivel în arenele din România. Fotbalul este perceput de români ca sport olimpic într-o mult mai mică măsură, deoarece nu a avut realizări notabile în istoria Jocurilor Olimpice. Nu în ultimul rând, frapează, într-o ţară ca România, lipsa din Top 5 a canotajului (unde ţara noastră a obţinut 37 de medalii), a kaiacului-canoe şi a luptelor care, fiecare în parte, au adus câte 34 de medalii.

România va găzdui, în aprilie, Campionatul European de Gimnnastică Artistică Petrom 2017, iar in august-septembrie Campionatul European de Baschet, după ce, în februarie, în premieră, a fost gazda Campionatului Mondial de Sanie pe piste naturale, iar in martie a Campionatului European de Box pentru sportivi cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Sunt doar câteva dintre competiţiile de anvergură de la noi unde mari sportivi ai lumii au evoluat şi vor evolua alături de marii sportivi ai României, în faţa unui public cunoscut pentru pasiunea pentru sport. Gimnastica a ocupat şi ocupă un loc special în sufletele românilor şi acum avem confirmarea faptului că foarte mulţi români şi-ar fi dorit să fi fost alături de gimnaştii noştri când au obţinut marile performanţe pentru România la Jocurile Olimpice. În luna aprilie, la Cluj-Napoca, vor putea să trăiască pe viu emoţiile unei competiţii majore de gimnastică artistică, să ia parte activ la scrierea unor noi poveşti frumoase ale sportului românesc.

Un nou proces pierdut de George Becali în duelul cu CSA Steaua. Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată cererea finanţatorului FC Steaua de a anula marca „Steaua”, câştigată de Clubul Sportiv al Armatei în decembrie 2014. La scurt timp după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că Becali a folosit ilegal marca Steaua şi îi revoca acest drept, fostul europarlamentar a dat în judecată CSA Steaua şi OSIM (Oficiul de Stat pentri Invenţii şi Mărci), în încercarea de a anula marca „Steaua”, însă instanţa a decis că cererea e nefondată.

Teoretic, Becali mai poate ataca decizia la ÎCCJ, însă şansele de câştig sunt minime, în condiţiile în care această instanţă va lua cazul în considerare doar în cazul în care se vor constata abuzuri ale Curţii de Apel în judecarea cauzei. Decizia Curţii de Apel Bucureşti reprezintă astfel o nouă înfrângere a lui Becali în „meciul” cu reprezentanţii MApN, după ce în 2014 pierdea dreptul de a folosi marca Steaua, iar doi ani mai târziu instanţele abilitate decideau că acesta nu mai poate folosi nici numele Steaua.

Meciul Soranei Cîrstea (65 WTA) cu Anastasija Sevastova (Letonia, 25 WTA), din turul doi al turneului de la Miami, competiţie dotată cu premii în valoare totală de 6,993,450 de dolari, a fost întrerupt din cauza ploii. Partida dintre cele două sportive s-a oprit la scorul de 6-6, în primul set, după aproape o oră de joc. Organizatorii au anunţat întreruperea partidelor din cadrul turneului printr-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter al turneului american. Meciul Sorana Cîrstea – Anastasija Sevastova se va relua vineri, 24 martie, în jurul orei 18:00, ora României, pe terenul opt din cadrul complexului de la Miami, după întâlnirea dintre Jiri Vesely şi Albert Ramos-Vinolas.

Câştigătoarea partidei o va întâlni turul următor pe daneza Caroline Wozniacki, fostă lider mondial. Sportiva aflată acum pe locul 12 în clasamentul WTA a trecut de Varvara Lepchenko (SUA, 83 WTA), în două seturi, 6-1, 6-2. În primul tur al turneului de la Miami, Sorana Cîrstea a trecut de Monica Puig, în două seturi, scor 6-2, 6-4. Pentru parcursul până în turul secund, Cîrstea va încasa un cec în valoare de 22,325 de dolari şi 35 de puncte în clasamentul WTA, iar în cazul în care va accede în turul trei, românca va primi un cec în valoare de 41,350 de dolari şi 65 de puncte în ierarhia mondială.

Meciul Simonei Halep, ocupanta locului 5 în clasamentul WTA, cu Naomi Osaka (Japonia, 49 WTA), din turul secund al turneului de la Miami (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 6,993,450 de dolari, este programat vineri, 24 martie, cu începere de la ora 17:00, ora României. Partida celei mai bine clasate jucătoare din România în ierarhia mondială va fi prima pe terenul central din cadrul complexului de la Miami, conform ordinii de joc prezentate de organizatorii turneului, fiind urmată de întâlnirea dintre Garbine Mugurza şi Christina McHale. Pentru Halep va fi primul meci la turneul american, sportiva de 25 de ani având primul tur liber.

Va fi a doua întâlnire directă dintre Simona Halep şi Naomi Osaka. Precedenta a avut loc în luna mai a anului 2016, în turul trei al turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, atunci când sportiva din Constanţa s-a impus în trei seturi, scor 4-6, 6-2, 6-3. În cazul în care va trece de Osaka, Halep se va duela pentru un loc în turul trei cu câştigătoarea partidei Ekaterina Makarova (Rusia, 35 WTA) – Anett Kontaveit (Estonia, 112 WTA). Anul trecut, Simona Halep a ajuns până în sferturile de finală ale turneului american, fiind învinsă de elveţianca Timea Bacsinszky, în trei seturi, cu 4-6, 6-3, 6-2.

Cătălina Ponor a intrat astăzi în focurile concursului de Cupă Mondială de la Doha (Qatar), a doua etapă de verificare în vederea Campionatelor Europene de la Cluj Napoca (19-23 aprilie). Cu titlurile olimpice în palmares şi cu victoriile de la Cupa Mondială de la Baku, de săptămâna trecută, românca a fost cotată drept una dintre vedetele competiţiei. Cătălina a fost înscrisă la cele două probe favorite, însă doar la una a reuşit să intre în finală. Ponor a obţinut a doua notă din concurs la bârnă, 13.766 (5.700+8.066). Cătălina şi-a făcut exerciţiul, dar nu i-au fost punctate toate elementele. La bârnă, ea a fost întrecută doar de chinezoaica Liu Tingting, cu 13.933.La sol, Ponor s-a clasat abia pe poziţia a 11-a, cu 11.963 (4.800+7.166). Gimnasta antrenată de Matei Stănei a ratat una dintre linii, astfel că nu a avut nicio şansă la lupta pentru medalii.

Mai îngrijorătoare a fost însă evoluţia Oliviei Cîmpian. La 16 ani şi la primul an de seniorat, micuţa gimnastă aflată pe lista de europene nu şi-a putut stăpâni emoţiile şi a ratat la toate aparatele: locul 12 la bârnă (11.833), locul 14 la bârnă (11.800). Dacă nu ar fi căzut la bârnă ar fi prins finala, unde ultima notă de accedere a fost 12.633. La masculin, Marian Drăgulescu s-a mai calificat într-o finală. După cea de la sol, stelistul şi-a asigurat astăzi prezenţa şi la sărituri, cu a patra medie: 14,366 (5.600+8.966=14.566 / 5.000+9.166=14.166). Finalele sunt programate vineri şi sâmbătă. Drăgulescu va concura vineri la sol şi sâmbătă la sărituri. Ponor va intra şi ea sâmbătă în finala de la bârnă.

Ion Ion a devenit oficial antrenorul principal al echipei de fotbal CSA Steaua, anunţul fiind făcut de gruparea din Ghencea prin intermediul unui comunicat de presă. Tehnicianul în vârstă de 63 de ani va avea ca obiectiv „romovarea succesivă a echipei în ligile superioare prin merit sportiv”, astfel încât CSA Steaua să joace în Liga 1 începând cu sezonul 2020-2021. Ion Ion a jucat pentru Steaua timp de 9 ani, între 1971 şi 1980, perioadă în care a cucerit două titluri de campion şi două Cupe ale României, fiind la un moment dat şi căpitan al echipei. Acesta va fi prezentat oficial ca antrenor al CSA Steaua Bucureşti în cursul săptămânii viitoare, miercuri, 29 martie, de la 13:00.

„Câinii” fac haz de necaz după scandalul provocat la echipa naţională de tineret, încheiat cu un clip ce a stârnit amuzamentul microbiştilor din România, în care Ionuţ Nedelcearu, Patrick Petre şi Alin Dudea şi-au cerut scuze în faţa fanilor citind un text. Imediat după publicarea imaginilor au apărut şi glumele pe seama celor trei şi, în mod paradoxal, una dintre acestea a fost propagată chiar de personajul principal al clubului publicat de clubul Dinamo, Ionuţ Nedelcearu. Acesta a postat pe pagina personală de Instagram o imagine sugestivă, cu mesajul „Irak 2017, salvaţi-ne!”.

Helmut Duckadam, preşedintele de onoare al Stelei (fcsb), consideră că există pericolul ca la ligile inferioare de la noi să se aranjeze meciuri pentru pariuri: „Nu cred că fotbalul a căzut pradă Mafiei pariurilor, dar nu exclud ca în ligile inferioare să se facă aranjamente”. De asemenea, Duckadam este de părere că Departamentul de integritate al FRF trebuie să fie atent la unele meciuri din play-out, mai ales pe finaluil sezonului, când unele echipe nu vor mai avea obiectiv. Eroul de la Sevilla consideră că oamenii din fotbalul românesc care au fost prinşi că au pariat şi care vor fi prinşi din nou făcând acelaşi lucru trebuie excluşi din fotbal, referindu-se şi la Marius Şumudică.

De mare importanta pentru echipa nationala a Romaniei, meciul cu Danemarca, programat duminica in cadrul campaniei de calificare la CM 2018, vine cu o oferta speciala pentru pasionatii de pariuri sportive. Intr-o analiza video a perspectivelor partidelor de pe 26 martie din Grupa E, Ilie Dumitrescu prezinta si cota promotionala oferita de agentia de pariuri online clientilor noi: 5,00 in loc de 1,12 pentru situatia in care se marcheaza cel putin un gol (de catre oricare echipa) in partida Romania – Danemarca de la Cluj-Napoca. Sansele de reusita sunt imense, daca ne uitam doar la statistici: Romania are 39 de meciuri consecutive gazduite in preliminariile Campionatelor Mondiale in care nu s-a consemnat un egal cu scor 0-0.

Vineri de la ora 19:00 (ora României) începe etapa cu numărul cinci din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Rusia. Portugalia şi Ungaria se întâlnesc din nou după confruntarea de vara trecută de la EURO. S-au vândut toate biletele pentru România – Danemarca, astfel că ne aşteptăm la o atmosferă incendiară pe Cluj Arena. Tricolorii vor juca duminică de la 21:45.

Fotbalistul britanic Dele Alli (20 de ani), legitimat la Tottenham Hotspur, a fost suspendat trei meciuri de către UEFA pentru faultul dur comis asupra lui Brecht Dejaegere, în meciul cu Gent din Europa League. Meciul Tottenham – Gent, încheiat la egalitate, 2-2, a adus un moment greu de imaginat pe un teren de fotbal. Extrem de nervos, Alli a avut o intrare foarte dură asupra lui Brecht Dejaegere, cu talpa pe genunchi, şi a fost trimis la cabine de către arbitrul Manuel De Sousa, în minutul 40. La o lună distanţă de la acel meci, Dele Alli şi-a aflat pedeapsa: trei meciuri de suspendare, ceea ce înseamnă că va rata jumătate din meciurile din grupele Ligii Campionilor, în cazul în care Tottenham se va califica acolo. Imediat după meci, Dele Alli i-a cerut scuze lui Brecht Dejaegere, acesta fiind considerentul pentru care mijlocaşul englez nu a primit o suspendare şi mai drastică, de cinci meciuri.

Gigi Becali a dezvăluit că a oferit nu mai puţin de trei milioane de euro pentru doi dintre cei mai buni jucători ai Viitorului, iar Gheorghe Hagi lasă să se înţeleagă că suma nu e deloc departe de ceea ce şi-ar dori să obţină în eventualitatea unui transfer. Florinel Coman şi Dragoş Nedelcu sunt cei doi jucători doriţi de Gigi Becali la Steaua, iar Hagi nu exclude o nouă tranzacţie pe această rută, dar nici nu vrea să discute deocamdată. Tehnicianul şi patronul Viitorului anunţă că va discuta despre eventualele transferuri abia la finalul sezonului, în acest moment fiind concentrat pe lupta pentru câştigarea titlului.

Viitorul este încă în cursă şi pentru câştigarea Cupei României, iar Hagi aşteaptă confruntarea cu Astra din sferturile competiţiei, convins fiind că acesta este principalul „hop” aflat în calea echipei sale înainte de finală. Hagi spune că, în semifinale, Viitorul ar fi favorită în faţia oricărei echipe, în condiţiile în care meciurile se vor juca în dublă manşă. Partida Viitorul – Astra, din sferturile Cupei României se va juca joi, 30 martie, de la 21:00. Celelalte partide din sferturile Cupei României sunt ACS Poli Timişoara – CFR Cluj (28 martie, 20:30), CS Mioveni – FC Voluntari (29 martie, 18:30), CSU Craiova – Dinamo (29 martie, 21:30).

Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) a amendat cluburile Barcelona, Saint-Etienne, Napoli şi FK Rostov, formaţiile românilor Vlad Chiricheş şi Andrei Prepeliţă, pentru incidentele create de fani la meciurile din cupele europene. Barcelona a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 19.000 de euro pentru că fanii au „invadat” terenul la finalul meciului cu PSG din Liga Campionilor, la capătul căruia catalanii au obţinut o calificare istorică în sferturile de finală. Francezii de la Saint Etienne trebuie să plătească 50.000 de euro amendă, fiind sancţionaţi pentru „comportamentul nepotrivit” al fanilor la meciul cu Manchester United (0-3), de Old Trafford, când au folosit torţe.

Italienii de la Napoli au primit o amendă în valoare de 38.000 de euro pentru o serie de „nereguli” la meciul pierdut pe teren propriu, scor 1-3, în faţa celor de la Real Madrid, în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Atunci, fanii echipei napoletane au blocat drumul autocarului spaniolilor la sosirea în Italia, în drumul acestora spre hotelul în care urmau să fie cazaţi. Ultimul pe lista sancţiunilor date de UEFA, cu suma cea mai mică, clubul FK Rostov a fost amendat cu 16.000 pentru că suporterii ruşi au folosit torţe pe stadionul cehilor de la Sparta Praga, luna trecută.

Karim Benzema încă resimte situaţia mai puţin plăcută în care a fost acuzat de complicitate în cazul şantajului sexual al prietenului şi internaţionalului său Mathieu Valbuena din noiembrie 2015. De atunci, starul Realului nu a mai prins lotul echipei naţionale a Franţei. La noua acţiune a primei reprezentative franceze, Benzema a fost „uitat” din nou de selecţionerul Didier Deschamps. Atacantul Madridului a fost acuzat de tentativă de şantaj, complicitate şi participare la o conspiraţie criminală în cazul Sextape. Împreună cu alţi complici printre care şi Djibril Cisse au fost suspectaţi că i-ar fi cerut lui Valbuena o sumă de bani importantă ca să nu facă publice imagini erotice cu el şi iubita lui, furate de pe telefonul mobil al acestuia. Franţa va întâlni Luxemburg, pe 25 martie, de la 21:45. Deschapms i-a convocat în linia ofensivă pe Kevin Gameiro, Olivier Giroud, Antoine Griezmann şi Kylian Mbappe.

Clubul ASA Tîrgu Mureş a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că Ionuţ Chirilă (51 de ani) a fost numit antrenor principal la gruparea ardeleană, după plecarea lui Ilie Stan. Chirilă s-a înţeles cu şefii de la Tîrgu Mureş în cursul zilei de joi, 23 martie, şi a condus în această dimineaţă primul antrenament din calitate de antrenor principal al echipei. În prezent, ASA ocupă ultima poziţie a clasamentului din Liga 1, cu nouă puncte, după două etape scurse din play-out-ul Ligii 1. Chirilă îl înlocuieşte pe Ilie Stan, care a fost demis de la ASA Tîrgu Mureş după victoria, scor 2-1, obţinută pe teren propriu în faţa celor de la Concordia Chiajna. De-a lungul carierei sale, Ionuţ Chirilă a mai pregătit formaţiile Electromagnetica Bucureşti, Unirea Focşani, Jiul Petroşani, UTA Arad, Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi.

Norvegianul John Arne Riise a dezvăluit într-o emisiune radio cum, la scurt timp după ce cucerea Liga Campionilor cu Liverpool, în 2005, a revenit în oraşul natal, Molde, unde s-a întâlnit întâmplător cu cel care îi făcuse copilăria un coşmar prin agresiuni fizice şi verbale. În vârstă acum de 36 de ani, Riise s-a retras în 2016, la capătul unei cariere în care a jucat pentru formaţii precum AS Monaco, AS Roma sau Liverpool. Fără îndoială, momentul de vârf a fost atins în 2005, când Liverpool câştiga Liga Campionilor după finala memorabilă cu AC Milan, în care englezii au revenit de la 0-3 pentru a cuceri trofeul.

Jean Claude Bozga este al doilea jucător român din istorie care a activat în prima ligă daneză, după George Florescu (ex-Midtjylland). Bozga şi-a început cariera la Dunărea Galaţi, de unde Petrolul l-a achiziţionat în 2007 în schimbul a 150.000 de euro. După patru ani petrecuţi la Ploieşti, fundaşul a plecat la Concordia Chiajna. Un singur sezon a petrecut gălăţeanul la gruparea ilfoveană, după care a plecat în Belarus la FK Minsk. Tot un an a durat şi aventura lui Bozga în capitala Belarusului, urmând ca în 2013 să plece în Danemarca la Slagelse Vestsjaelland. Falimentul clubului l-a făcut pe Jean Claude să părăsească Europa şi să accepte un contract în Coreea de Sud. Rămas fără echipă, Bozga e deschis la negocieri şi aşteaptă să revină pe teren. Fundaşul central în vârstă de 32 de ani, născut la Galaţi, a vorbit despre condiţiile din Danemarca, dar şi de şansele pe care România le are în partida de duminică seara, din etapa a cincea a Grupei E din preliminariile CM 2018 (Rusia).

Gianluigi Buffon, căpitanul echipei naţionale de fotbal a Italiei, va juca, vineri, în confruntarea cu Albania din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, al 1000-lea meci din cariera profesionistă. În vârstă de 39 de ani, Buffon şi-a început cariera de profesionist în 1995, la vârsta de 17 ani, la Parma, club de la care a fost transferat de Juventus în 2001, pentru 49,2 milioane de euro. La naţionala Italiei, experimentatul goalkeeper a debutat în octombrie 1997, într-un meci cu Rusia, încheiat la egalitate, scor 1-1. De atunci, Buffon a strâns 167 de selecţii, fiind liderul clasamentului la acest capitol, urmat de Fabio Cannavaro (136) şi Paolo Maldini (126).

Dragoş Grigore, căpitanul echipei naţionale de fotbal a României, a acordat, un interviu pentru FRF TV în care a vorbit despre meciul cu Danemarca, de pe 26 martie, şi a spus că doar o victorie ne menţine în lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018. România s-a calificat ultima dată la un Campionat Mondial în 1998, în Franţa, când a ajuns optimile de finală, fiind eliminată de Croaţia. La aproape 20 de ani distanţă, naţionala are parte de o nouă încercare de calificare, dar situaţia în grupă este una destul de complicată. Dragoş Grigore vrea cu orice preţ cele trei puncte în meciul cu danezii, conştient fiind că doar victoria ne menţine în lupta pentru calificare. Meciul România – Danemarca va avea loc duminică, de la ora 21:45, în cea de-a cincea partidă a Grupei E, în calificările pentru Campionatul Mondial din 2018. Înaintea meciului, naţionala antrenată de Christoph Daum ocupă locul patru în clasamentul grupei, cu cinci puncte, la două de echipa lui Age Hareide.

Pentru prima dată după desfiinţarea Oltchimului, Sala Sporturilor Traian a fost ieri arhiplină, peste 2.500 de spectatori fiind prezenţi la jocul din Liga Naţională, HCM Rm.Vâlcea – CSM Bucureşti, scor 23-37. Deţinătoarea Ligii Campionilor nu a luat deloc piciorul de pe acceleraţie şi s-a impus detaşat, în faţa unei echipe care se luptă pentru a prinde un loc european. Tehnicianul echipei CSM Bucureşti, Aurelian Roşca spune că jocul de ieri, de la Vâlcea, a fost un bun antrenament pentru dubla din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Ferencvaros (Ungaria). Pivotul Oana Manea crede că nivelul scăzut din Liga Naţională defavorizează CSM-ul, care are parte de adversari mult mai tari în Liga Campionilor.

Adriana Ţăcălie-Crăciun (28 ani) va juca din sezonul următorul pentru echipa franceză Fleury Loiret, cu care a semnat un contract până în vara anului 2019. Anunţul a fost făcut chiar de fosta campioană a Franţei în 2015. Adriana Ţăcălie-Crăciun va fi la a doua experienţă externă după cea de la Buducnost Podgorica, în 2011-2012, când a şi câştigat Liga Campionilor. Din 2012 şi până în prezent, interul a activat la Corona Braşov, unde a fost o componentă de bază şi a făcut pasul inclusiv la echipa naţională. În 2014, ea era o jucătoare de bază la lot, dar a ieşit din circuit în urma unei accidentări grave. Handbalista Coronei este a patra componentă a naţionalei după Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Gabriela Perianu şi Denisa Dedu (ambele la Siofok) care vor părăsi din vară Liga Naţională.

Convocat la prima reprezentativă a Argentinei pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2018, pe Lionel Messi l-au lăsat nervii la primul meci disputat contra naţionalei chiliene. Starul Barcelonei i-a luat la înjurături pe arbitri, atât în timpul meciului, cât şi la finalul partidei. Argentina a reuşit doar un 1-0 contra celor de la Chile. Şi asta în urma unui penalty transformat de Messi în prima repriză a meciului. Partida a fost tensionată şi Messi s-a dezlănţuit.

Nemulţumit de deciziile arbitrilor, Messi a ripostat dur şi i-a înjurat în nenumărate rânduri pe oficiali. La finalul partidei, Messi şi-a vărsat nervii şi pe al doilea asistent. Cel vizat a fost brazilianul Marcelo Vangasse, care voia să îl salute pe argentinian, însă Messi nu l-a iertat şi i-a aplicat şi lui acelaşi tratament. Arbitrii nu au reacţionat împotriva argentinianului şi nu au făcut nici o plângere pentru a nu-i cauza probleme. În urma victoriei cu Chile, Argentina a urcat pe locul al treilea, cu 22 de puncte, iar diferenţa de poziţia secundă ocupată de Uruguay este de un singur punct. Brazilia este liderul clasamentului cu 30 de puncte.

PROGNOZA METEO
24 Martie 2017

Vremea va fi deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii martie în cea mai mare parte a țãrii, cu excepția zonei litorale unde valorile vor fi în continuare apropiate de mediile climatologic specifice. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 24 grade, mai scãzute în estul Dobrogei. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în nordul, centrul și estul țãrii, precum și la munte, unde local vor fi averse și se vor semnala descãrcãri electrice. Mai ales în a doua parte a intervalului, în nord-est vor fi condiții pentru grindinã sau mãzãriche. Pe crestele Carpaților Orientali, în cursul nopții, precipitațiile vor fi sub formã de lapovițã și ninsoare. Cantitãțile de apã vor depãși pe arii restrânse 15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri locale, cu viteze mai mari noaptea în est și în sud. Minimele termice vor fi cuprinse între 1 și 11 grade. În orele dimineții, în Dobrogea izolat ceața va persista.

Bucuresti

Vremea se va menține mult mai caldã decât în mod obișnuit în aceastã perioadã din an, iar pe timpul zilei va fi frumoasã, cu cer variabil și vânt în general slab. Noaptea vor fi înnorãri temporare și condiții pentru ploi de scurtã duratã, iar vântul se va intensifica. Temperatura maximã va fi de 20…21 de grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 8 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *