Stiri pe scurt 24 Iunie 2016

Stiri pe scurt 24 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 24 iunie. La 24 iunie 2008, Leonid „Leo” Hurwicz, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2007, a încetat din viaţă. Născut la 21 august 1917, în Rusia, Hurwicz, a emigrat împreună cu familia în Statele Unite ale Americii în 1940. El a deţinut şase doctorate, de la tot atâtea universităţi.

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE. Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va avea o nouă rundă de consultări cu liderii politici, cu premierul şi cu guvernatorul BNR după Consiliul European de săptămâna viitoare pentru a le prezenta concluziile reuniunii şi pentru a decide împreună paşii de urmat. Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că pentru toată lumea este clar că Uniunea Europeană are mult de lucru, proiectul european trebuie redefinit, trebuie să fie mai performant şi mai aproape de înţelesul oamenilor.

În context, şeful statului a mai spus că aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru România în condiţiile în care nu a existat un proiect post-aderare la UE. Actuala criză declanşată de Brexit prezintă „oportunităţi” pentru România şi că acum este momentul ca întreaga clasă politică să recupereze faptul că nu a existat o viziune după integrarea europeană şi să vină cu un proiect de ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că România regretă, dar respectă votul britanicilor pentru ieşirea din UE, precizând că România rămâne ataşată proiectului european şi că este nevoie de calm şi de solidaritate, iar impactul asupra economiei este mic.

Fostul primar al Londrei şi un promotor important al campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, Boris Johnson, este favorit pentru a-i succeda lui David Cameron la conducerea Guvernului britanic. Premierul britanic David Cameron a anunţat că va demisiona, în următoarele trei luni, în urma rezultatului referendumului privind apartenenţa la Uniunea Europeană. Într-un discurs suţinut în faţa reşedinţei oficiale a premierului Marii Britanii, David Cameron, însoţit de soţia sa, Samantha, a declarat că voinţa poporului britanic trebuie să fie respectată, iar ţara necesită o nouă conducere, hotărâtă şi puternică, care să se ocupe de negocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Populismul anti-european şi xenofobia sunt, după Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atenţie şi determinare, inclusiv de România. În context, el a remarcat că azi, „în numele poporului britanic vorbeşte Nigel Farage, liderul UKIP fiind singurul dintre conducătorii suporterilor Brexitului care s-a grăbit să anunţe adevărata raţiune a campaniei pentru Brexit ,cea «Uniunea Europeană a murit»”.

Referindu-se la consecinţele mai ales pe termen scurt ale Brexit-ului, Diaconescu a remarcat faptul că decizia de separare a Regatului Unit de UE este „ireversibilă”, dar că Europa nu va reacţiona „isteric”, ceea ce este o atitudine normală şi că se va concentra pe „minimalizarea consecinţelor, încercând să dilueze prin mijloace politice impactul formidabil al valului ieşirii”.

Londra a fost anul trecut destinaţia cu cei mai mulţi pasageri pentru companiile aeriene care zboară de pe Aeroportul International Henri Coandă, capitala Marii Britanii depăşind la acest capitol alte capitale europene precum Parisul sau Roma. În plus, către Londra (aeroporturile Heathrow, Luton, Gatwick, Stansted) zboară şi cele mai multe avioane de pe cel mai mare aeroport din România. În sezonul de vară din acest an sunt programate 69 de zboruri săptămânal.

Către aeroporturile din Londra oprezează zboruri companii precum Wizz Air, Tarom, Blue Air, Britsh Airways şi Ryanair, iar lupta dintre companii a fost din ce în ce mai acerbă în condiţiile în care în Marea Britanie sunt înregistraţi peste 140.000 de români. Rata ocupării (16-64 ani) a cetăţenilor români este de aproximativ 80%, conform datelor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Din datele transmise de CNAB se observă că către doar două destinaţii din primele zece către care zboară românii este necesar paşaportul (Istanbul, Tel-Aviv), restul fiind oraşe din state membre UE. Principalele destinaţii de calătorie ale românilor sunt în special ţări cu comunităţi mari de români precum Italia sau Spania.

BVB a reacţionat imediat după Brexit, ieşirea Marea Britanii din UE, principalul indice, BET, înregistrând o pierdere de 6%. Scăderea este în ton cu bursele externe unde pierderile sunt masive. Petrom, cea mai mare companie de la bursă, avea un minus de 7% la deschidere, iar Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune, avea un minus de 7,42%. BRD a scăzut cu 6,7%, iar Fondul Proprietatea cu 5,4%.

SIF-urile au un minus de 5,6%, SIF 3 înregistrând cea mai mare piedere, de 6,45%. BET a scăzut de la 6.500 de puncte cât încheiase şedinţa de ieri la 6.134 de puncte. De asemenea şi ceilalţi indici ai BVB sunt pe minus: BET-TR, minus 5,5%, BET-FI, minus 5,5%, BET-XT, minus 5,4%. Brokerii spuneau că întreg impactul referndumului se va simţi pe pieţele bursiere astăzi şi că volatilitatea va fi excepţional de mare.

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar. După anunţarea rezultatelor finale, reacţia clasei politice din România nu a întârziat să apară. Populismul anti-european şi xenofobia sunt, după Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atenţie şi determinare, inclusiv de România, a declarat vineri, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. În context, el a remarcat că azi, „în numele poporului britanic vorbeşte Nigel Farage, liderul UKIP fiind singurul dintre conducătorii suporterilor Brexitului care s-a grăbit să anunţe adevărata raţiune a campaniei pentru Brexit ,cea «Uniunea Europeană a murit»”.

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE va avea drept consecinţe reanalizarea relaţiei dintre instituţiile europene şi cetăţenii statelor membre, iar în ceea ce-i priveşte pe românii din Regat, aceştia pot sta, deocamdată, liniştiţi. În ceea ce-i priveşte pe românii din Marea Britanie, Winkler spune că, cel puţin deocamdată, aceştia nu ar trebui să fie îngrijoraţi. Europarlamentarul UDMR mai spune că în urma deciziei luată de britanici, va urma o ”analiză legată de viitorul Uniunii Europene”.

Brexitul este „un un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie”, în urma căruia România pierde „un aliat-cheie în politica la Răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice”, a declarat europarlamentarul S&D Sorin Moisă. În urma Brexitului, „România pierde un aliat-cheie în politica la răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice”, crede Moisă.

Europarlamentarul Victor Negrescu a scris, pe Facebook, că reacţiile lui la rezultatul referendumului din Marea Britanie sunt revoltă, dezamăgire şi determinare, susţinând că este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE. El a mai afirmat că o prioritate pentru România este să lupta pentru viziunea proprie privind politica Europei, precum dreptul la mobilitatea forţei de muncă, politica de coeziune sau apărarea frontierelor de Est.

Românii care muncesc în Marea Britanie spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă. Mulţi sunt decişi ca, dacă situaţia economică a Regatului Unit se va înrăutăţi, să se întoarcă în România. Claudiu Avram, un român din Sălaj care locuieşte de 10 ani în Londra, a declarat,că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE este un rezultat neaşteptat, un duş rece. Avram va rămâne în Marea Britanie dar, pe viitor, în cazul în care situaţia economică se va înrăutăţi, nu exclude posibilitatea de a pleca în altă ţară. Claudiu Avram a precizat că nu înţelege de ce se bucură cei care au votat pentru ieşirea ţării din UE, în condiţiile în care rezultatul referendumului aduce instabilitate.

Amada Udreş, originară din Slatina, judeţul Olt, s-a declarat şocată de votul dat de majoritatea britanicilor pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ea a declarat că englezii şi-au aruncat ţara în incertitudine. Dragoş Zdrânc, un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia care s-a întors recent din Marea Britanie după ce a lucrat un an şi jumătate în comerţ, a declarat, după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, că mulţi români se vor întoarce în ţară. Dragoş a mai spus că românii care muncesc în Marea Britanie nu şi-ar fi dorit această schimbare.

Pe de altă parte, Mihai Bogdan Tutunaru, un bărbat de 40 de ani din Craiova, stabilit din 2014 în al doilea oraş ca mărime în Regatul Unit, este mulţumit de rezultatul referendumului. „Eu mă bucur foarte mult că au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, pentru că nu vor mai avea toate leprele beneficii, după această decizie. Atmosfera nu stă chiar pe roze, pentru că nu se ştie ce va fi, dar rezultatul este foarte bun. Atâta timp cât suntem corecţi şi plătim taxe săptămânal, în jur de 150 de lire, suntem muncitori şi ne vedem de treaba noastră, cred că Regatul are grijă de noi. Se aude că lira va ajunge dolar, dar Regina are grijă de noi, nu ne lasă. De afectat, eu cred că nu ne va afecta pe noi, românii. Muncim, plătim taxe şi suntem corecţi. Este un avans de peste un milion de voturi, deci e un rezultat bun”, a declarat, Mihai Bogdan Tutunaru, din Craiova.

Ultimul Digital News Report de la Reuters Institute spune că în materie de ştiri, reţelele sociale, în primul rând Facebook, sunt la putere. 46% dintre cei chestionaţi, în 26 de ţări, spun că le folosesc pentru consumul de ştiri. Dacă pare puţin, află că procentul s-a dublat faţă de 2013. Pe lângă Facebook, la nivel global şi nu neapărat în România, alte reţele pe care vine la tine informaţia sunt Twitter, Instagram şi Snapchat.

Lucrurile astea par că ar putea interesa numai profesioniştii. Noi am citit însă studiul Reuters aşa încât să-ţi faci o imagine despre tine însuţi, în funcţie de ce şi cum consumi. Fiindcă, într-un fel sau altul, eşti ceea ce citeşti. Vezi mai jos câteva constatări şi interpretările noastre. L-ai lăsat baltă de televizor pentru mobil, la capitolul ştiri, dacă ai între 18 şi 24 de ani. Pentru prima oară în istoria studiilor Reuters, mai mulţi tineri din acest segment de vârstă (28%) spun că îşi iau ştirile de pe reţele decât de la TV (24%).

Cursul valutar a sărit vineri dimineaţă la Bucureşti la 4,55 lei/euro, iar tendinţa este de creştere dacă BNR nu va interveni. Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. La ora 9:08, cursul era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro. Daniel Dăianu, membru al Consiliul de Administraţie al BNR a declarat că rezultatele referendumului din Marea Britanie sunt „un punct de inflexiune”, implicaţiile fiind nu numai economice, ci şi geopolitice.

Lira sterlină a înregistrat o depreciere semnificativă în raport cu dolarul, în cursul nopţii, iar indicele FTSE a scăzut cu 2% în contextul incertitudinii privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.Lira sterlină s-a apreciat până la nivelul de 1,50 dolari joi seară, imediat după sondajele care arătau un avans al mişcării favorabile rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Însă, pe măsură ce rezultatele relevă o situaţie incertă, moneda britanică a scăzut până la nivelul de 1,48 dolari. De asemenea, indicele bursier FTSE a scăzut cu 2%.

Traderii se pregătesc pentru vânzare masivă de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice. Sky News deja estimează o victorie a taberei Leave cu 52%, la fel şi ITV. BBC de asemenea estimează o victorie pentru tabăra Leave cu 52%.

Revista Business Magazin a acordat, zece premii tinerilor manageri care au atins performanţa în afaceri, în cadrul Galei Tineri Manageri de Top, eveniment care a ajuns la a 11-a ediţie. Gala premiilor Business Magazin, care a avut loc la Fratelli Social Club, a adus pe scenă o nouă serie de tineri manageri de top care au avut o evoluţie spectaculoasă şi au adus în prim-plan viziunea noii generaţii din business-ul românesc, cea care ar putea dicta creşterea economică în următorii ani. Anul acesta se poate spune cu că „Vin Milenialii!”, noua generaţie tehnologizată, generaţia de tineri care intră puternic în societate şi reprezintă schimbarea societăţii şi a economiei în bine.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus, la Alba Iulia, răspunzând unei întrebări, că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma nu este foarte uşor de stabilit, el precizând că ancheta în acest caz progresează. Augustin Lazăr a declarat că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma nu este foarte uşor de stabilit, având în vedere activitatea destul de îndelungată desfăşurată de firmele respective, el precizând că pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General se află două dosare privind acest caz.

Procurorii anticorupţie au anunţat că au cerut instanţei arestarea preventivă a lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, în prezent condamnat într-o altă cauză, şi a lui Ion Krech, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei. Cei doi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani după ce ar fi primit, între 2012-2014, 620.000 euro de la o firmă de software, respectiv un procentaj de 15% valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei.

Un accident a avut loc, pe şoseaua Progresulului, un motociclist fiind rănit grav, ambele sensuri de circulaţie în zona Trafic Greu fiind blocate. Potrivit poliţiştilor, un autoturism a lovit o motocicletă, primele informaţii arătând că şoferul autoturimului nu a acordat prioritate motociclistului. Circulaţia a fost oprită în zonă pe ambele sensuri.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe foştii manageri ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, aceştia fiind cercetaţi pentru luare de mită, dosarul urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. In perioada primirii banilor, Petruţa Lazăr a ocupat funcţia de manager al spitalului şi ulterior pe cea de director financiar. După ce Petruţa Lazăr a fost înlocuită Alexandru Ciocâlteu, acesta din urmă, „i-a pretins aceleiaşi persoane şi a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menţionat, inclusiv semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, în total 2.880.000 lei”.

Ministerul Sănătăţii anunţă că decontarea tratamentelor pentru cele 38 de victime ale incendiului din clubul Colectiv ale căror tratamente fuseseră invalidate a fost deblocată, spitalele recuperând cea mai mare parte din sumă. Ministerul Sănătăţii recomandă acestor spitale să se adreseze Şcolii Naţionale de Sănătate Publică pentru analiza motivelor pentru care acele servicii au fost respinse. În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, 64 de persoane au decedat. 27 dintre acestea au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 în spitalele din străinătate. 146 de răniţi au fost internaţi în spitalele din Bucureşti după incendiu.

De la rezistenţa faţă de aderarea la construcţia europeană la manifestaţii contra achitării contribuţiilor, până la dispute aprinse în privinţa politicii monetare şi a ameninţărilor că va părăsi Uniunea, Marea Britanie a avut o istorie cu hopuri în UE. Britanicii au decis: părăsesc Uniunea. Britanicii şi-au decis viitorul în afara Uniunii Europene după o relaţie lungă şi tumultoasă cu aceasta.

Artiştii au început să reacţioneze la aflarea veştii că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, în urma rezultatelor de la Referendumul Brexit. „Neîncrezător, trist, speriat şi furios”, iată trăirile lui Ed Simons, membru al formaţiei britanice The Chemical Brothers. 52% dintre votanţi au optat ieşirea din UE. Rezultatul a generat o imensă incertitudine din punct de vedere financiar, valoarea lirei sterline scăzând şi ajungând la cel mai mic prag din perioada 1985-2016. Locuitorii din Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru a rămâne.

Rezultatele au venit după ce o substanţială majoritate de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, cu 75% dintre votanţii acestui grup de vârstă votând împotriva Brexitului în comparaţie cu 39% dintre votanţii cu vârsta peste 65 de ani.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie. Anterior, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că este „în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic”, dar că „UE nu este doar un proiect al vremurilor bune”.

Scoţia îşi vede viitorul în interiorul Uniunii Europene în pofida votului britanicilor de a părăsi Blocul comunitar, a anunţat premierul Nicola Sturgeon, sugerând posibilitatea unui nou vot pentru independenţă şi posibila disoluţie a Marii Britanii. Scoţia a votat cu o marjă de 62 la sută să rămână în UE la referendumul de joi. Fostul premier Alex Salmond a spus în mod explicit că Scoţia ar putea acum face presiuni pentru un al doilea referendum privind independenţa.

Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat că UE este bine pregătită pentru rezultatul referendumului, dar regretă decizia, adăugând că respectă voinţa suverană a alegătorilor.

Partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional cere organizarea unui referendum cu privire la statul de membru UE al Franţei, după ce Marea Britanie a votat în favoarea părăsirii Blocului comunitar. Caracterizând Uniunea Europeană ca fiind din ce în ce mai „anti-democratică şi brutală,” într-un mesaj publicat pe contul de twitter al partidului se mai afirmă că Marea Britanie va „trăi bine”, dupa ruperea legăturii cu blocul european. Anterior, Le Pen a declarat că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor, va demara imediat negocierile cu Bruxelles cu privire la o serie de probleme de suveranitate, inclusiv moneda unică. Dacă negocierile nu au un rezultat favorabil, ea va cere alegătorilor să susţină ieşirea din UE, într-un referendum, a mai spus ea.

David Cameron a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii după ce aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. David Cameron a anunţat că va renunţa la funcţia de prim-ministru înainte de începutul conferinţei Partidului Conservator din octombrie, astfel el va rămâne premier încă trei luni.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat că în momentul de faţă este nevoie de stabilitate, atât în interiorul cât şi în afara U.E., şi trebuie limitate efectele negative produse de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. La scurt timp după ce rezultatele oficiale au fost făcute publice, iar premierul britanic David Cameron a anunţat că se va retrage, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că cel mai important lucru în momentul de faţă este stabilitatea de ambele părţi, adică atât în interiorul cât şi în afara U.E.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, în urma anunţării rezultatului referendumului din Marea Britanie, că este „în totalitate conştient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic”, dar că „UE nu este doar un proiect al vremurilor bune”. Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi stabilite în tratate. Pentru a discuta detalii privind procedurile ulterioare, am oferit liderilor o reuniune informală a celor douăzeci şi şapte în marja summitului Consiliului European. Şi voi propune liderilor, de asemenea, să începem o reflecţie mai amplă cu privire la viitorul Uniunii noastre.

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a declarat că este un lucru extraordinar că britanicii „şi-au luat ţara înapoi” votând pentru ieşirea statului din UE. Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informează BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

SPORT

Naţionala României a avut o evoluţie submediocră la Campionatul European de fotbal din Franţa, iar prestaţia tricolorilor a născut un val de comentarii din partea vocilor autorizate. Au fost găsiţi vinovaţi, de la jucători la conducerea FRF, iar în aceste zile va fi numit un nou selecţioner în locul lui Anghel Iordănescu. Într-un material, au fost evidenţiate calităţile pe care ar trebui să le întrunească viitorul antrenor al primei reprezentative, iar articolul a fost construit şi pe o declaraţie-pilon dată de Andrei Vochin, jurnalist GSP şi consilier al şefului FRF Răzvan Burleanu.

Vochin susţinea ideea potrivit căreia „noul selecţioner nu ar trebui să fie unul tânăr, ci experimentat, care să aibî cel puţin 45-50 de ani”. Afirmaţia şi articolul l-au lezat pe Gheorghe Hagi, patronul Viitorului, cel care pe când avea doar 36 de ani a condus prima reprezentativă. „Regele” a redactat pe pagina echipei sale un text dur la adresa lui Burleanu şi a lui Vochin.

Răspunsul lui Gheorghe Hagi pentru Andrei Vochin, consilierul preşedintelui FRF, vis-a-vis de articolul, cu titlul “Tinerii au dat greş”. Personal, cred că a fost o formă foarte subtilă de a mă ataca, invocând eşecul, amintind de perioada foarte scurtă ca antrenor al echipei naţionale, de cinci luni (iulie-noiembrie 2001), în care am bătut Ungaria în deplasare pentru prima oară în istorie şi am pierdut barajul cu Slovenia din calificările pentru World Cup 2002.

Jucătoarele din România şi-au aflat adversarele de la Wimbledon 2016 (27 iunie – 10 iulie), în urma tragerii la sorţi efectuate vineri.

Halep o înfruntă în turul I pe Anna Schmiedlova (Slovacia, 40 WTA), Cîrstea debutează contra Petrei Kvitova (Cehia, favorită 11), iar Ţig se duelează cu Sara Errani (Italia, favorită 21).
Begu o întâlneşte pe Carina Witthoeft (Germania, 104 WTA) în meciul de deschidere, în timp ce Niculescu are parte de o adversară venită din calificări. Simona Halep ar putea să o întâlnească pe marea favorită Serena Williams doar în finală.

Anna este campioana en-titre de la BRD Bucharest Open (7-6, 6-3 în finală cu Sara Errani). În acelaşi timp, slovaca e o jucătoare periculoasă, dar care nu se află într-o formă prea bună. Schmiedlova nu a trecut de turul I în circuitul WTA din acest an decât o singură dată, în luna ianuarie, la Sydney. Halep nu a mai jucat împotriva ei până acum în circuitul WTA.

Irina Begu, a 26-a favorită a competiţiei, nu ar trebui să aibă mari probleme în manşa inaugurală: duel cu Carina Witthoeft (Germania, 109 WTA)! Begu are 2-0 în meciurile directe şi nu a pierdut niciun set contra nemţoaicei: 6-3, 6-3 la Bad Gastein 2013 şi 6-4, 6-4 la Australian Open 2015. În turul doi, Begu s-ar putea înfrunta cu Madison Brengle (SUA, 62 WTA) sau Kurumi Nara (Japonia, 94 WTA).

Chiar dacă nu e cap de serie, Monica Niculescu (47 WTA) va întâlni o adversară accesibilă în primul tur! La fel ca şi Serena Williams, românca aşteaptă o sportivă venită din calificări.

Patricia Ţig (100 WTA) are şi ea meci greu în turul I. La prima prezenţă pe tabloul principal de la Wimbledon, gălăţeanca va juca în faţa Sarei Errani (Italia, cap de serie numărul 21)! Va fi prima partidă directă dintre cele două.

Ce ghinion pentru Sorana Cîrstea! Sportiva din Târgovişte, impresionantă pe iarbă în acest an, o va înfrunta pe Petra Kvitova (favorită 11) în manşa inaugurală! Kvitova joacă fantastic pe iarbă, fiind dublă campioană la Wimbledon (anii 2011 şi 2014). Scorul meciurilor directe dintre Sorana şi Petra îi este favorabil cehoaicei: 2-4! Cîrsta a învins-o pe Kvitova la Toronto 2013, cu 4-6, 7-5, 6-2, dar şi la Copenhaga 2010, scor 4-6, 6-2, 6-4!

Transferul de la Steaua la Trabzonspor, unul făcut în iarna anului 2014 pentru 1,3 milioane de euro, a fost începutul sfârşitului pentru cel care era văzut drept unul dintre titularii naţionalei României şi unul dintre cei mai valoroşi mijlocaşi centrali din România. Alexandru Bourceanu a avut condiţii financiare excelente în Turcia, un salariu de start de 725.000 de euro pe an, însă din punct de vedere sportiv totul a fost un eşec răsunător. După 12 meciuri în Superliga turcă şi alte 2 în Europa League contra lui Juventus, Bourceanu a încetat să mai fie privit drept un jucător de bază la Trabzon şi a fost împrumutat la Steaua, iar mai apoi contractul i-a fost reziliat.

Adrian Porumboiu, fost finanţator la Vaslui, afirmă că nu s-ar mai întoarce în fotbal date fiind problemele pe care le-a întâmpinat pe vremea când finanţa echipa moldavă. Cel mai mare regret al lui Porumboiu este că nu a reuşit să câştige titlul în Liga 1 deşi, susţine fostul mare arbitru, avea cea mai bună echipă în acea perioadă. Porumboiu nu crede că proiectul lui Hagi de la Viitorul va mai avea o perioadă de viaţă lungă atât timp cât şi „Regele” este nevoit să înoate contra curentului şi să se lupte de unul singur cu întreg sistemul din fotbalul românesc.

Campionatul European din Franţa a strâns fotbalişti care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara natală, împreună cu familiile lor, din cauza conflictelor armate, a politicilor dictatoriale ori a situaţiilor materiale dificile. Fare este o organizaţie care încearcă să îmbunătăţească situaţiile precare ale persoanelor prin intermediul sportului. Astfel, ei au alcătuit un prim “11” al fotbaliştilor prezenţi la EURO 2016 pentru a accentua succesul cauzei pentru care luptă.

Zlatan Ibrahimovic este istorie pentru naţionala Suediei, atacantul anunţând oficial că meciul cu Belgia a fost ultimul pentru el în tricoul selecţionatei antrenate de Janne Andersson. Săptămâna viitoare este aşteptat să semenze un contract pe un sezon cu Manchester United. Cel mai bun marcator din istoria naţionalei Suediei, cu 62 de goluri în 116 meciuri, Zlatan Ibrahimovic a spus, conform Reuters, că nu regretă niciun moment prezenţa la Campionatul European din Franţa, în ciuda parcursului dezamăgitor al echipei sale.

Reprezentanţii fotbalului pietrean, ai municipalităţii dar şi ai mediului de afaceri din oraş s-au întâlnit miercuri la Primăria Piatra Neamţ unde au purtat o primă serie de discuţii referitoare la baza sportivă şi la constituirea încă din această vară a unei echipe reprezentative de fotbal pentru municipiul Piatra Neamţ.

Dacă în priviinţa bazei sportive s-a convenit ca aceasta să fie în administrarea municipalităţii prin societatea Locativ Serv, asta până se vor găsi alte soluţii mai viabile (nu trebuie neglijat faptul că adimistrarea unei baze sportive de calibrul stadionului Ceahlăul, ultramodern cu dotări şi utilităţi la nivel înalt pentru România necesită sume importante lunar din bugetul primăriei), în ceea ce priveşte echipa de fotbal care să benficieze de această bază sportivă, care să se bucure de susţinerea mediului de afaceri nemţean şi nu în ultimul rând să se bucure de aprecierea şi susţinerea fanilor, lucrurile sunt în stadiul de discuţii, de tatonări.

InfoStrada, celebra companie ce oferă statistică sportivă redenumită Gracenote, a realizat o serie de teste în încercarea de a stabili parcursul echipelor calificate în faza eliminatorie de EURO. După compilarea mai multor rezultate, statisticienii au putut oferi pentru fiecare naţională procentajul aferent trecerii de fiecare fază a competiţiei.

Cele mai dezechilibrate partide din optimi sunt Ungaria – Belgia, Germania – Slovacia, Italia – Spania, Franţa – Irlanda şi Anglia – Islanda. În sferturi, Spania va elimina Germania, iar Franţa va trece de Anglia, în timp ce Polonia şi Ţara Galilor vor fi eliminate. Prima semifinală, meciul dintre Croaţia şi Belgia, va extrem de echilibrată ambele naţionale având şanse egale de calificare. Pe cealaltă parte a tabloului, Franţa va trece destul de uşor de Spania, campioana europeană en-titre. Finala va fi câştigată de ţara gazdă după un duel dezechilibrat cu Belgia.

Cele mai bune 16 echipe de la EURO 2016 se vor întâlni de sâmbătă în optimile de finală. Privind tabloul fazei finale, nu îţi poate scăpa un amănunt interesant, unul ce poate cântări decisiv în economia echipei care va ridica trofeul. Se poate observa că o jumătate a tabloului final concentrează în general echipe mai slabe (Elveţia, Polonia, Croaţia, Portugalia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Ungaria şi Belgia). Nici una dintre ele nu a câştigat vreodată Campionatul European. Cealaltă jumătate conţine nume aproape unul şi unul (Germania, Italia, Spania, Franţa şi Anglia, pe lângă aparent outsiderele Slovacia, Irlanda şi Islanda).

CSM Bucureşti (feminin) şi Dinamo (masculin) au fost confirmate la startul grupelor Ligii Campionilor, sezonul 2016-2017, conform informaţiilor prezentate de Board-ul Federaţiei Europene de Handbal. Deţinătoarea trofeului la feminin se regăseşte între cele 13 formaţii acceptate direct, alături de Buducnost (Muntenegru), Gyor (Ungaria), Vardar Skopje (Macedonia), Larvik (Norvegia), Esbjerg (Danemarca), Astrakhan (Rusia), Thuringer (Germania), Savehof (Suedia), Metz (Franţa), Ferencvaros (Ungaria), FC Midtjylland (Danemarca) şi Rostov-Don (Rusia). Celelalte trei locuri vor fi ocupate de echipe care vor câştiga turnele de calificare, la care vor fi prezente 12 formaţii: Hypo Vieba, Podravka, MKS Selgros Lublin, Conversano, Bera Bera, Sercodak Dalfsen, HC Gomel, Yenimahalle BSK, Glassverket, Leipzig, Krim Mercator, Iuventa Michalovce.

La masculin, Dinamo Bucureşti revine în grupele Ligii Campionilor după o pauză de 11 ani. Pentru prima dată, clubul din Ştefan cel Mare a afost acceptat direct, fără a juca tururi preliminare sau turneu de calificare. Dinamo va evolua în Grupele C sau D, alături de La Rioja (Spania), Motor Zaporojie (Ucraina), Chehovskie Medvedi (Rusia), Elverum (Norvegia), Montpellier (Franţa), Metalurg Skopje (Macedonia), Tvis Holstebro (Danemarca), Nantes (Franţa) şi două echipe venite din calificări. În calificări vor evolua: ABC Minho (Portugalia), Tratran Presov (Slovacia), Red Boys Differdange (Luxemburg), Achilles Bocholt (Belgia), Cocks (Finlanda), Maccabi Tel Aviv (Israel), Gorenje Velenje (Slovenia) şi Bregenz (Austria).

În Grupele A şi B ale Ligii Campionilor au fost acceptate echipele: Veszprem, Rhein Neckar Lowen, FC Barcelona, Vive Tauron Kielce, PSG, Vardar Skopje, PPD Zagreb (Croaţia), Bjerringbro-Silkeborg (Danemarca), HC Meshkov Brest (Belarus), Celje Pivovarna Lasko (Slovenia), Kadetten Schaffhausen (Elveţia), Kristianstad (Suedia), Flensburg (Germania), Pick Szeged (Ungaria), THW Kiel (Germania) şi Orlen Wisla Plock (Polonia). Tragerea la sorţi este programată pe 1 iulie, în Danemarca.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea efecte negative asupra deţinătoarei Ligii Campionilor la fotbal, Real Madrid, în condiţiile în care galezul Gareth Bale va deveni jucător extracomunitar. Real Madrid are acum în lot patru jucători extracomunitari, James Rodriguez (Columbia), Casemiro (Brazilia), Danilo (Brazilia), şi va fi nevoită să renunţe la unul dintre ei în această vară, după ce Bale va deveni non-european. Normele UEFA dictează că echipele din Spania pot avea doar trei jucători extracomunitari. În prezent, Bale (26 de ani) se află cu naţionala Ţării Galilor la Euro 2016 şi este cel mai bun marcator al competiţiei.

Joi seară a avut loc petrecerea jucătoarelor de la Wimbledon, iar starurile din tenis au fost eclipsate de jucătoarea română Sorana Cîrstea! Sportiva în vârstă de 26 de ani a făcut senzaţie la tradiţionalul eveniment, apărând într-o rochie transparentă. Fanii se aşteaptă ca Sorana să impresioneze pe iarba de la Wimbledon, având în vedere forma excelentă prin care trece românca. Până atunci însă, starea de spirit pozitivă a numărului 86 WTA se vede şi în afara terenului, apariţia la petrecerea jucătoarelor fiind de-a dreptul strălucitoare.

Bineînţeles că la evenimentul organizat la Londra a fost prezentă şi Simona Halep, însoţită de antrenorul Darren Cahill, iar a cincea jucătoare a lumii a optat pentru o rochie albă. Simona a dorit probabil să intre în atmosfera turneului, ţinând cont că tradiţia de la Wimbledon le obligă pe jucătoare să evolueze în echipamente complet albe.

După de ani de zile în care loturile universitare nu au fost băgate în seamă şi au fost alcătuite cu mare dificultate pentru a participa la întrecerile majore, în acest an România se prezintă la Campionatul Mondial Universitar de la Malaga (26 iunie – 3 iulie) cu două echipe care au şanse reale de a urca pe podium la sfârşitul întrecerilor. Atât naţionala feminină de profil, cât şi cea masculină au în componenţă handbaliste / handbalişti de la primele reprezentative.

La Malaga, echipele universitare vor avea în tribune şi cei doi selecţioneri, Tomas Ryde, respectiv Xavier Pascual, situaţie care vorbeşte de la sine despre importanţa competiţiei pentru România. Mai mult, lotul feminin va avea tot staff-ul tehnic al naţionalei mari, alături de Nicoleta Alexandrescu pe bancă urmând să stea atât Costică Buceschi, cât şi antrenorul cu portarii Fort Maurie. Pentru prima dată, România merge la un turneu final fără un antrenor principal stabilit, ci mai degrabă va aborda competiţia pe modelul nordic, cu doi antrenori principali, Alexandrescu şi Buceschi.

Oficialii celor de la Voluntari afirmă că lucrurile nu sunt atât de simple şi se poartă încă negocieri pentru transferul lui Achim. George Galamaz spune că deocamdată nu s-a ajuns la un acord definitiv cu Steaua, dar recunoaşte că tratativele sunt avansate şi „sunt şanse mari” ca mutarea să se perfecteze. Directorul sportiv al clubului ilfovean a confirmat venirile lui Cernat, Marinescu şi Ivanovici şi a declarat că anumiţi jucători de la Voluntari pot „prinde” un transfer „afară”.

Fotbalistul galez Gareth Bale face parte dintr-un grup elitist de jucători care au marcat în fiecare meci din faza grupelor la un Campionat European, iar site-ul oficial al UEFA a trecut în revistă parcursul acestor jucători în fazele finale ale competiţiei. Gareth Bale (26 de ani) a înscris din acţiune în ultimul meci al Ţării Galilor din faza grupelor, 3-0 cu Rusia, adăugând la reuşitele din lovitură liberă cu Slovacia şi Anglia. Fotbalistul lui Real Madrid a devenit doar al şaptelea fotbalist din istoria Campionatelor Europene care să marcheze în fiecare meci din grupe. UEFA anticipează că Gareth Bale va câştiga Gheata de Aur dacă va urma parcursul predecesorilor săi.

Arbitrul român Ovidiu Haţegan părăseşte Campionatul European după faza grupelor. Centralul din Arad se regăseşte pe lista celor şase arbitri care nu vor mai arbitra partide la EURO în fazele eliminatorii. Scoţianul William Collum, rusul Serghei Karasev (centralul de la România – Elveţia), norvegianul Svein Oddvar Moen, francezul Clement Turpin şi cehul Pavel Kralovec (centralul de la România – Albania) sunt ceilalţi cinci arbitri care nu vor mai fi delegaţi la această ediţie a turneului final. Ovidiu Haţegan a arbitrat două partide din faza grupelor: confruntarea dintre Polonia şi Irlanda de Nord şi meciul dintre Irlanda şi Italia.

La clubul de echitaţie Equestria din Tâncăbeşti se desfăşoară zilele acestea, între 24 şi 26 iunie, primul şi cel mai important concurs naţional de dresaj de anul acesta – Cupa Equestria la Dresaj. Aflat la prima ediţie, evenimentul marchează un an de la inaugurarea secţiei oficiale la această disciplină a Clubului Equestria şi reuneşte sportivi şi cai de la toate cluburile din ţară care au secţii de dresaj.

Evenimentul se desfăşoară pe durata a trei zile şi cuprinde probe pentru toate nivelurile: de la Preliminar şi Elementar, până la nivel Mediu, Avansat, nivel „Sfântul Gheorghe”, cu un grad de dificultate mai ridicat şi Free Style, care are la bază dresajul pe muzică. De asemenea, programul competiţiei cuprinde şi probe pentru categoriile Amatori, Copii şi Ponei. La concurs vor participa 30 de cai alături de sportivi din mai multe oraşe din ţară: Bucureşti, Bacău, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara.

Peste 400 de atleţi vor lua startul, sâmbătă şi duminică (25-26/06), în cadrul celei de-a 75-a ediţii a Campionatelor Balcanice rezervate seniorilor, întrecere găzduită pentru a treia oară consecutiv de către Stadionul Municipal „Nicolae Dobrin” din Piteşti. Cu excepţia Georgiei, şi-au anunţat prezenţa toate celelalte ţări afiliate Asociaţiei Balcanice, adică Albania, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia. În plus, într-un an cu conotaţii speciale, de competiţia desfăşurată sub semnul celor cinci cercuri îngemănate ne mai desparte aproximativ o lună, vor evolua, în premieră, sportivi din Kosovo.

Coordonatoarea de joc Maria Alexandra Gavrilă (21 ani) a semnat un contract valabil pentru doi ani cu echipa de Ligă Naţională, HCM Râmnicu Vâlcea. Este cel de-al doilea transfer al verii pentru Vâlcea, după pivotul Nicoleta Safta (21 ani). Produs al Şcolii nr.181 Bucureşti, unde tatăl său Maximilian Gavrilă este antrenor şi director al clubului ACS, Maria a cucerit 6 titluri de campioană naţională la competiţiile de junioare, apoi a îmbrăcat tricoul naţionalelor de junioare, cadete sau tineret ale României. Gavrilă a evoluat în Liga Naţională la SC Craiova, Slobozia şi Ploieşti. Astfel, echipa pregătită de Constantin Ştefan şi-a asigurat postul de coordonator de joc, poziţie pe care o mai are pe Mihaela Ani Senocico. Campania de transferuri a clubului finanţat de Primăria Râmnicu Vâlcea va continua zilele următoare şi cu două straniere.

Conform presei din Spania, vedetele echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo şi Gareth Bale îşi vor prelungi actualele înţelegeri cu vicecampioana Spaniei după revenirea de la Campionatul European, acolo unde atât Portugalia cât şi Ţara Galilor s-au calificat în optimile de finală. Cei doi fotbalişti le-au promis şefilor de le Bernabeu că nu vor pleca de la Real Madrid în această vară. Jurnaliştii din Spania susţin că antrenorul echipei Real Madrid, Zinedine Zidane a insistat ca atât Bale cât şi Ronaldo să nu fie lăsaţi să plece. Mai mult, lui Bale, oficialii vicecampioanei Spaniei vor să îi propună un contract pe viaţă la Real, acolo unde câştigă acum 470 000 de euro săptămânal, iar după ce va semna noua înţelegere este de aşteptat să devină unul dintre cei mai bine plătiţi sportivi ai planetei.

CSU Craiova a pierdut primul amical al verii, în cantonamentul din Austria, contra albanezilor de la Teuta Durres (locul 4 în sezonul trecut), scor 1-2. Albanezii au condus cu 2-0 la pauză, iar juniorul Manea a redus din handicap pe final de meci. Gigi Mulţescu a folosit echipa: Popescu (75 Vlad)– Briceag (59 Vlădoiu), Dumitraş (66 Kay), Popov (55 Hreniuc), Vătăjelu (72 R. Bogdan) – Mateiu (46 Ciocoteală) – R. Petre (46 Screciu), Manea (46 Jurj), Băluţă (71 Manea) – Ivan, Măzărache (68 R. Petre).

Gheorghe Mulţescu a tras concluziile după primul amical al său pe banca Universităţii: „Suntem într-o perioadă de acumulări, iar în această partidă câştigurile au primat în faţa nerealizărilor. Mi-a plăcut repriza a doua, echipa a funcţionat mai bine, a adus mai repede mingea în faţa porţii. Nu mă mulţumeşte rezultatul, încă sunt multe lucruri de pus la punct. Ne-au lipsit o parte dintre jucătorii experimentaţi, care nu sunt recuperaţi total, am folosit mulţi copii. Una peste alta, a fost un joc care ne-a edificat în privinţa unor jucători, drept urmare vom trage concluziile în privinţa completării lotului“.

PROGNOZA METEO
24 Iunie 2016

În Banat, Crișana, Maramureș, sudul Olteniei și al Munteniei și pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menține canicularã. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã – umezealã (ITU) va depãși pragul critic de 80 de unitãți. Instabilitatea atmosfericã va fi temporar accentuatã și, mai ales dupã-amiaza și seara, local la deal și la munte, și pe spații mai mici în restul teritoriului, vor fi averse, izolat torențiale, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului și condiții de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în nordul Moldovei și în jurul a 35 de grade în zonele de câmpie din vest și sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral și în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Vremea se va menține cãlduroasã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge și depãși pragul critic de 80 de unitãți al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, cu înnorãri dupã-amiaza și seara, când vor fi posibile averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimã va fi de 19…20 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *