Stiri pe scurt 24 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 24 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 ianuarie. În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. Pe 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Pe 24 ianuarie România modernă îşi aminteşte că s-a născut la Iaşi, dar puţini mai ştiu unde şi cum s-a luat decizia ca Alexandru Ioan Cuza să fie domn al Principatelor. Astăzi, în sala unde hotărârea a fost luată se mai află scheletul elefantului Gaba şi o colecţie de păsări împăiate. La 3 ianuarie 1859, într-o sală de muzeu din Iaşi s-a făcut istorie. Muzeul există şi astăzi, este Muzeul de Ştiinţe Naturale, aşa cum era şi atunci, însă de mai bine de trei ani niciun vizitator nu i-a mai călcat pragul.

În acea clădire era păstrată intactă camera în care colonelul Cuza a fost ales drept candidat la domnia Moldovei. Curatorii muzeului au păstrat peste ani urna în care s-a votat, masa şi scaunele. Dar acum, în sala Cuza, aşa cum este denumită, este depozitată colecţia de păsări împăiate a muzeului, iar obiectele ce păstrau atmosfera acelei seri au fost trimise către alte muzee. În Sala Cuza miroase a insecticid. Întreaga colecţie de păsări din patrimoniul muzeului a fost mutată aici.

Muzeul de Istorie Naturală are uşile închise pentru vizitatori de aproape trei ani de zile. Clădirea de patrimoniu se degradează pe zi ce trece, iar din mai 2013 conducerea a decis că poate fi un pericol pentru cei care îi trec pragul. Pereţii sunt crăpaţi, plini de igrasie, iar, de multe ori, ploaia a trecut de acoperiş şi a afectat exponatele. De aceea, în ultima vreme, muzeografii acopereau obiectele cele mai de preţ cu folie, pentru a le proteja. Recent, însă, tot patrimoniul a fost aşezat în cutii şi saci. Clădirea ar urma să intre într-un amplu proces de renovare. După ani de procese, clădirea este acum în patrimoniul Primăriei Iaşi.

„Hora Unirii” (titlul original „Hora Unirei”) este un poem de opt strofe scris de Vasile Alecsandri şi publicat în 1856, cu trei ani înainte de Unirea Principatelor, în revista „Steaua Dunării”. „Steaua Dunării” a fost o publicaţie înfiinţată de Mihail Kogălniceanu, la Iaşi, în 1855, dar şi numele unei loji masonice din vremea lui Cuza Vodă. Muzica pentru „Hora Unirii” a fost scrisă de un compozitor cu origini săseşti, Alexandru Flechtenmacher. Flechtenmacher a mai colaborat cu Alecsandri, compunând muzica pentru seria de spectacole „Chiriţa”. Istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) a făcut o interesantă incursiune în povestea „Horei”. «Hora Unirii» a apărut şi ea cu prilejul acelui eveniment şi am avut surpriza să descopăr că nu ar fi fost rezultatul unui sentiment puternic de manifestare a mulţimilor înflăcărate de patriotism.

Zeci de persoane, oficialităţi locale şi judeţene, civili şi militari, s-au prins în Hora Unirii, de Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol şi templu al României Mari, unde s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri. Participanţii la aniversarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor s-au adunat, marţi dimineaţa, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă rugăciune, alocuţiuni privind semnificaţia zilei şi la un program artistic cu cântece patriotice.

Manifestarea a început cu intonarea imnului naţional al României. În deschidere, şeful secţiei de istorie din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, le-a spus celor prezenţi că Mica Unire a fost posibilă, în primul rând, datorită unui context internaţional favorabil şi a slăbirii Rusiei. Hora Unirii a fost interpretată de către fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a judeţului Alba, iar o parte din spectacolul artistic a fost susţinut de reprezentanţii Cercului Militar din Alba Iulia.

Elevii vor intra pe 4 februarie în vacanţa intersemestrială, care se va încheia pe 12 februarie. Semestrul al doilea începe în 13 februarie şi se încheie vineri 16 iunie, în perioada 19 aprilie – 30 aprilie fiind programată vacanţa de primăvară. În funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Preşedintele Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional în privinţa continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanşarea referendumului. Potrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Premierul Sorin Grindeanu se întâlneşte cu unii dintre membrii Cabinetului său, la sediul din cartierul Băneasa al formaţiunii social-democrate, întrunirea având un caracter informal. La întâlnire este aşteptat şi preşedintele PSD Liviu Dragnea. Dragnea, a declarat că atât el, cât şi premierul Grindeanu sunt nemulţumiţi pentru că nu s-a aplicat în proiectul de buget ce s-a stabilit la plecarea în SUA.

O cursă Tarom de la Bucureşti spre Timişoara, cu 21 de pasageri la bord, s-a întors, la Otopeni, pentru că nu a putut să aterizeze pe aeroportul timişorean din cauza ceţii dense. Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional Timişoara, ceaţa densă cu vizibilitate de 100 de metri a afectat un zbor. Este vorba de cursa Tarom 601 Bucureşti – Timişoara, cu 21 de pasageri la bord, care s-a întors la Otopeni pentru că nu a putut ateriza pe aeroportul din “Capitala Banatului”, fiind necesară o vizibilitate de minim 300 de metri.

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit, a declarat într-o intervenţie televizată nora acestuia, Adriana Constantinescu. Omul de afaceri Dan Adamescu era internat la un spital privat din Capitală. Familia acuza la finalul anului 2016 că nu a fost lăsată să îl vadă. Femeia mai spunea, pe 26 decembrie, că omul de afaceri „a venit cu nenumărare bacterii din închisoare”. Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti. Avocatul lui Adamescu susţinea, la sfârşitul anului trecut. că omul de afaceri se afla la Terapie Intensivă, într-un spital privat, sora sa primind acceptul să stea într-o încăpere alăturată, pentru a-l putea supraveghea.

Omul de afaceri Dan Adamescu nu credea că într-un stat de drept poate fi condamnat fără probe şi a murit „pierzându-şi încrederea în România şi pofta de viaţă”, a transmis fiul său, Alexander Adamescu. Pe 24 ianuarie, imediat după miezul nopţii, omul de afaceri Dan Adamescu, în vârstă de 68 ani, a decedat la un spital din Bucureşti, fără familie lângă el. Avocatul lui Dan Adamescu, Cătălin Breazu, că trupul neînsufleţit va fi dus marţi la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru autopsie. Întrebat dacă familia intenţionează să dea în judecată penitenciarul Jilava, apărătorul a precizat că nu a avut încă asemenea discuţii cu familia omului de afaceri.

Circulaţia rutieră la ieşirea din localitatea Oiejdea către municipiul Alba-Iulia se desfăşoară, pe un singur sens, alternativ, din cauza unui TIR care a derapat. Pe alte drumuri traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă, cu vizibilitate sub 50 de metri. De asemenea, în unele zone ale ţării, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă. Fenomenul este prezent şi pe unele tronsoane ale autostrăzii A1 Lugoj – Arad – Nădlac. În judeţul Vrancea, pe DN2(E85), vizibilitatea este cuprinsă între 50 şi 100 de metri. Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu viteză adaptată, să mărească distanţa în mers, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire şi pe cele de ceaţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia aniversării Micii Uniri, făcând din nou o comparaţie a clasei politice din trecut şi cea pe care o are în prezent România. „Unirea Principatelor s-a înfăptuit pentru că voinţa populară a fost auzită, înţeleasă, respectată şi aplicată de politicieni. Unirea, naţiunea a făcut-o! spunea Mihail Kogălniceanu. Elitele acelor vremuri au înţeles că binele unei întregi naţiuni este mai presus de intrigi şi interese mărunte”, a scris Iohannis pe Faceboook.

Şi în mesajul dedicat zilei Micii Uniri, Iohannis a făcut din nou referire la referendumul pe care îl iniţiază. „Dar această zi este şi o lecţie a prezentului. Ca şi în trecut, cele mai periculoase ameninţări nu vin din afara ţării, ci mai ales din interior. Unirea a fost vocea oamenilor curajoşi care au crezut în lege şi dreptate. Fiţi încrezători că împreună vom reuşi, că vom avea înţelepciunea de a face ce este corect şi bine pentru viitorul naţiunii române. La mulţi ani, România!”, a scris preşedintele.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că toţi miniştrii sunt chemaţi pentru a rediscuta bugetul şi a arătat că atât el, cât şi premierul Grindeanu sunt nemulţumiţi pentru că nu s-a aplicat în proiect ce s-a stabilit la plecarea în SUA. Întrebat ce este în neregulă, Dragnea a precizat: ”Nu am înţeles nici eu, nici premierul de ce a trebuie să se mărească bugetul SRI. Poate SRI nu putea să aibă o reducere aşa cum am dat eu semnalul de la Cameră de 17,8%. La Cameră putem funcţiona. De ce s-a mărit buget SRI? Nici eu, nici premierul Grindeanu nu am primit răspunsuri serioase, argumentate, urmând ca mâine să se reia discuţia”. El a arătat că nu a înţeles nici de ce la Administraţia Prezidenţială a fost prevăzută doar o reducere de 4%.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,mai multe avertizări nowcasting cod galben de ceaţă pentru opt judeţe ale ţării. Meteorologii avertizează că în judeţele Mureş, Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Alba, Cluj şi Timiş se semnalează ceaţă care determină reducerea vizibilităţii local sub 200 metri şi izolat sub 50 metri. Totodată, pe Autostrada 3 Câmpia Turzii – Gilău, între kilometrii 0 şi 19, vizibilitatea scade sub 50 de metri.

Procesele clasice de recrutare sunt înlocuite cu cele sociale, punându-se accent pe mediul online, pe social media şi pe interviurile informale. Procesele clasice de recrutare au devenit tot mai „sociale”, iar mediul online are o importanţă crescută. De asemenea, formalitatea de la interviu a dispărut, fiind în acest fel adaptat tot procesul generaţiei Millennials.

La interviu, este important ca recrutorii să menţioneze aspecte legate de mediul organizaţional, pachetul de beneficii extrasalariale, flexibilitatea programului de lucru, existenţa oportunităţii de a evolua profesional cât mai rapid şi distanţa faţă de domiciliu – lucruri considerate a fi foarte importante pentru candidaţii care fac parte din generaţia Millennials.

Statul român a pierdut peste 670 de milioane de euro, în 2016, din cauza contrabandei cu produse din tutun. Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015, de 16%, procentul din 2016 reprezentând cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent. Potrivit vicepreşedintelui ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale, Dorel Fronea, „comerţul ilegal cu ţigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicaţii serioase asupra securităţii statului şi a intereselor naţionale”.

În vederea creşterii eficienţei activităţii ANAF, în august 2016, a fost demarat reoperaţionalizarea structurilor vamale şi au fost relansate echipele canine, iar în ianuarie 2017 au fost reînfiinţate echipele mobile. De asemenea, Strategia Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, iniţiată de Vamă, a fost finalizată şi urmează să fie lansată public. Producătorii de ţigarete, împreună cu autorităţile de aplicare a legii solicită, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, necesitatea clarificării situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora, pieţe, oboare, staţii de metrou.

Operatorul judeţean de apă şi canalizare, Apa CTTA Alba, creşte procentual tariful, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă şi canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor staţii de pompare, epurare şi tratare a apei. În prezent, tariful pentru un metru cub de apă potabilă este de 3,01 lei, iar tariful pentru un metru cub de apă uzată este 2,86 de lei. Acesta va creşte, procentual, cu 3,75% în 2017 şi 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, şi 2021. În 2022, tariful la apa potabilă va creşte cu 7%, iar tariful la canalizare va creşte cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.

Guvernul trebuie să găsească resurse financiare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II, care prevedea o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II). Invocând rezultatele studiului realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare, Better Finance, potrivit cărora fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din Uniunea Europeană în perioada 2008-2015.

APAPR susţine că aceste rezultate ar trebui să convingă proaspăt instalatul Guvern al României să găsească resursele financiare necesare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II conform Legii nr. 411/2004, care prevedea (înaintea mai multor întârzieri) o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II) ale românilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel că nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% încă din 2016. Din păcate, în prezent nivelul acestei contribuţii este încă de 5,1%, din cauza mai multor întârzieri decise de guvernele precedente.

Conectarea maşinilor la internet poate reduce cu 390.000 de tone emisiile de dioxid de carbon, iar sistemele de siguranţă şi funcţiile bazate pe cloud pot preveni aproximativ 260.000 de accidente cu vătămare corporală, potrivit unui studiu realizat de Bosch şi firma de consultanţă Prognos. Studiul „Efectul Maşinii Conectate 2025”, realizat de Bosch şi firma de consultanţă Prognos, a investigat ce va însemna conectarea maşinilor la internet în special pentru Statele Unite, Germania şi oraşele principale din China. Peste 260.000 de accidente implicând vătămări corporale (SUA: 210.000, China: 20.000, Germania: 30.000) vor fi evitate anual – la fel de multe accidente câte se produc în doi ani în Berlin.

Cererea de spaţii industriale şi de logistică a crescut anul trecut cu 50%, la peste 460.000 de metri pătraţi, înregistrând cel mai ridicat nivel din istoria pieţei de profil din România. Creşterea a avut ca motor consumul, ţinând cont că 40% din cerere a venit din partea companiilor de retail şi e-commerce. Bucureştiul a contribuit cu 65% la total. Retailerii au închiriat anul trecut spaţii logistice de aproape 186.000 de metri pătraţi, extinderea activităţii de logistică a acestora venind în contextul creşterii continue a reţelelor de magazine pe care le operează. Companiile de logistică şi de producţie au tranzacţionat aproximativ 140.000 metri pătraţi, respectiv o treime din cererea totală, în timp ce producătorii din domeniul auto au încheiat contracte de circa 72.000 metri pătraţi.

Un număr de 180 de şcoli, grădiniţe şi primării, dar şi câteva peşteri turistice din mai multe judeţe ale României sunt expuse la valori ridicate de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar şi leucemie, specialiştii recomandând aerisirea încăperilor. Alexandra Cucoş Dinu, manager proiect la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, a declarat, marţi, presei, că valorile ridicate de radon au fost constatate cu ocazia realizării primei hărţi de radon din România care prezintă zonele de risc la nivel naţional.

Ambulanţa Prahova aşteaptă zeci de persoane pe care să le pregătească ca voluntari şi să participe la intervenţii, alături de echipajul medical, în condiţiile în care reprezentanţii instituţiei, care se confruntă cu o criză de personal, consideră că voluntarii reprezintă “o gură de oxigen”. Totodată, directorul SAJ Prahova a adăugat că cei mai buni voluntari ar putea fi angajaţi. Recrutarea voluntarilor se face în perioada 19 ianuarie -10 februarie 2017, conducerea SAJ Prahova aşteptând zeci de persoane pentru a depune cereri spre a deveni voluntari. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova are angajaţi aproximativ 140 de asistenţi medicali şi conform organigramei, ar fi nevoie de 250.

Două curse aeriene au fost redirecţionate la Timişoara, în noaptea de luni spre marţi, din cauza ceţii de pe aeroportul din Sibiu, iar alte două curse, de la Sibiu către Munchen şi Milano, au fost anulate, judeţul Sibiu aflându-se sub atenţionare cod de ceaţă. Cursa Lufhasa de la Munchen, care trebuia să aterizeze la ora 00.45, şi cursa Wizz Air, de la Londra, care trebuia să aterizeze la ora 00.50 au fost direcţionate către Timişoara, din cauza condiţiilor de vizibilitate scăzută (ceaţă). Pasagerii au fost aduşi la Sibiu cu autocarul. Ca urmare, cursa de întoarcere la Munchen, cu plecarea programată la ora 05.55 şi cursa Sibiu-Milano, cu plecarea programată la ora 06.10, au fost anulate. Pasagerii au fost transportaţi la Timişoara cu autocarul, de unde vor fi îmbarcaţi cu alte curse spre destinaţii. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, mai multe avertizări nowcasting cod galben de ceaţă pentru opt judeţe ale ţării, între care şi Sibiu.

Două persoane au ajuns, la spital, în urma unui incendiu izbucnit la locuinţa lor din Piteşti, din cauza unei defecţiuni la un aparat electric. Femeia a suferit arsuri la faţă şi mâini, iar fiul ei s-a intoxicat cu fum. La locul incendiului au fost trimise două autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj SMURD, două autospeciale de pompieri, dar şi două ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Argeş. În casa care a luat foc locuiau trei persoane, o femeie în vârstă de 86 de ani şi cei doi băieţi ai săi. Potrivit anchetatorilor, atât femeia, cât şi unul dintre fii, în vârstă de 55 de ani, au ajuns la spital.

Noua Administraţie de la Casa Albă a promis că Statele Unite vor preveni China să preia apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, acţiune în privinţa căreia presa de stat chineză a avertizat că va conduce la conflict. Comentariile în privinţa politicii noii Administraţii a lui Donald Trump faţă de chestiunea apelor teritoriale din Marea Chinei de Sud au fost făcute în cadrul unei şedinţe informative de către purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer. Acesta a semnalat o deviere de la abordarea anterioară prudentă a SUA cu privire la revendicările teritoriale ale statului chinez în Marea Chinei de Sud.

Angela Merkel, cancelarul german, a declarat că deschiderea, nu populismul, polarizaţia sau izolarea, este răspunsul în faţa provocărilor globalizării şi digitalizării lumii. Deşi unii visează la ”reîntoarcerea către o lume mai mică”, a adăugat aceasta, răspunsul corect nu este izolarea, ci deschiderea. Merkel nu a menţionat numele preşedintelui Donald Trump, dar declaraţiile sale contrastează promisiunile acestuia de a ”pune America pe primul loc”, de a pune capăt unor acorduri comerciale multilaterale, de a pune limite imigrării ilegale şi de a construi un zid la frontiera cu Mexicul.

Donald Trump, preşedintele SUA, a reinstituit o restricţie oficială care interzice finanţarea din fonduri federale a organizaţiilor globale ce efectuează şi promovează întreruperile de sarcină. Legea, care afectează organizaţiile americane non-guvernamentale ce activează în străinătate, a fost utilizată de noii preşedinţi pentru a semnala poziţia lor în privinţa drepturilor femeilor. Aceasta a fost creată pe perioada mandatului fostului preşedinte american Roland Reagan, în 1984. Trump, un oponent al întreruperilor de sarcini, a semnat reinstalarea directivei în cadrul unei ceremonii la Casa albă, în cea de-a patra sa zi ca preşedinte. Fostul preşedinte Barack Obama anulase această restricţie în anul 2009.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” în privinţa celor 750.000 de civili ce locuiesc în vestul oraşului irakian Mosul, înaintea unei ofensive susţinute de SUA pentru a îndepărta organizaţia teroristă Stat Islamic din zonă. Mosul este cel mai mare oraş din nordul Irakului, acesta este divizat în două părţi de către râul Tigris. Oficialii irakieni au anunţat luni preluarea părţii estice a Mosulului, după 100 de zile de luptă împotriva militanţilor islamişti ce au capturat oraşul în anul 2014. Înainte de declanşarea războiului populaţia din Mosul era în jur de două milioane de persoane.

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în sudul SUA în urma unor tornade ce au afectat case mobile, furtunile puternice îndreptându-se apoi spre coasta de est a Statelor Unite, unde ploile torenţiale şi vânturile puternice au oprit circulaţia aeriană şi feroviară. Furtuna, ce a provoca tornade puternice în Mississippi şi Georgia, şi-a pierdut din intensitate pe măsură ce a avansat spre nord-est, unde localnicii au întâmpinat avertizări de inundaţii şi întreruperea electricităţii. Două linii ferate de navetişti, folosite zilnic de peste 100.000 de persoane, şi-au suspendat serviciile între New York şi zone ale New Jersey-ului, din cauza lipsei electricităţii. Aproximativ 750 de curse aeriene au fost anulate, aeroporturile din New York fiind cele mai afectate de acestea.

Paisprezece persoane au murit, iar 15 rămân în continuare dispărute, în urma avalanşei care a cuprins un hotel din centrul Italiei. Operaţiunile de salvare sunt în curs. În total, în Hotelul Rigopiano, situat în localitatea Farindola (regiunea Abruzzo), erau între 28 şi 38 de persoane în momentul producerii avalanşei, numărul exact al turiştilor nefiind cunoscut. Hotelul Rigopiano se află în zona oraşului Farindola din Pescara şi a fost afectat de o avalanşă. Clădirea a fost lovită direct de avalanşă, fiind împinsă zece metri.

Curtea Supremă a Marii Britanii urmează să decidă dacă Guvernul de la Londra are nevoie de aprobarea Parlamentului britanic pentru invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiează în mod formal procesul de Brexit. Guvernul a făcut apel la decizia Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra în care se stipula că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără acordul Parlamentului. Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să retragă ţara din tratatele internaţionale.

Senatul american l-a confirmat pe controversatul candidat Mike Pompeo în funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) pe perioada noii Administraţii a lui Donald Trump. Acesta a primit 66 de voturi pentru şi 32 împotriva. Numirea sa a fost confirmată în pofida opoziţiei unor democraţi, care au subliniat mai multe puncte de vedere ale republicanului în privinţa unor subiecte cheie, cum ar fi sistemul de supraveghere, tortura şi influenţa Rusiei în cadrul campaniei prezidenţiale din 2016. În timpul audierii Senatului, Pompeo a refuzat să accepte descoperirile în privinţa schimbărilor climatice şi a afirmat că nu va permite credinţelor sale personale faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex să intervină în noul său rol.

Preşedintele Donald Trump a declarat într-o întâlnire privată cu liderii Congresului că ar fi câştigat votul popular la alegerile din 2016 dacă cele 3 milioane de imigranţi ilegali din SUA, din cele 5 milioane existente, nu ar fi votat. Trump a făcut declaraţiile controversate fără a oferi date concrete, în cadrul unei şedinţe de la Casa Albă, luni seară, cu liderii Partidului Democrat şi Partidului Republican, potrivit unui asistent al democraţilor care a adus dezvăluirile referitoare la întâlnirea cu uşile închise, cu condiţia păstrării anonimatului.

Industria germană va valorifica orice oportunitate comercială în Asia şi Ameria de Sud apărută în urma retragerii SUA din Acordul de parteneriat transpacific (TTP). În cadrul unui interviu preluat de ziarul Handelsblatt, Sigmar Gabriel a declarat: ”Trump trebuie să recunoască că economia americană nu este adeseori competitivă, spre deosebire de cea germană”, criticând ameninţarea lui Trump de a impune un tarif de 35% maşinilor germane importate din Mexic. Acesta a adăugat faptul că acest lucru ar fi contraproductiv Statelor Unite.

Australia şi Noua Zeelandă susţin că vor să continue Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), în ciuda retragerii formale a Statelor Unite, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care anulează participarea la TPP. Acordul între cele 12 state, conduse de Statele Unite, ar fi urmat să acopere 40% din producţia economică mondială. Ministrul Comerţului, Steve Ciobo, susţine că Australia nu va abandona TPP doar din cauza faptului că va necesita un efort mai mare pentru a fi susţinut. Noua Zeelandă susţine TPP, dar se concentrează şi pe acordurile bilaterale.

Ministrul Comerţului, Todd McClay, a confirmat că Noua Zeelandă discută cu reprezentanţii din Sri Lanka în vederea stabilirii unor acorduri comerciale şi de investiţii. În schimb, China, care nu face parte din TPP, susţine că este în favoarea acordurilor economice regionale deschide şi transparente. Retragerea din TPP a fost una dintre primele iniţiative ale preşedintelui Donald Trump, de când a preluat biroul de la Casa Albă, îndeplinind, astfel, o promisiune susţinută în campania electorală. Trump a semnat luni un ordin executiv prin care anulează participarea Statelor Unite la Acordul de Parteneriat Transpacific negociat de predecesorul său, Barack Obama.

Guvernul britanic trebuie să solicite votul Parlamentului pentru declanşarea procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Guvernul Theresa May spera că va putea activa Articolul 50 al Tratatului UE, care prevede părăsirea comunităţii europene, fără votului Parlamentului britanic. Însă Curtea Supremă de Justiţie a confirmat decizia luată acum câteva luni de Înalta Curte de Justiţie – Parlamentul britanic trebuie să aprobe procedura de ieşire din UE, dat fiind că referendumul care a decis Brexit nu a avut caracter juridic obligatoriu. Decizia instanţei supreme, anunţată marţi şi care este definitivă, a fost susţinută de opt judecători, în timp ce trei au votat împotrivă.

SPORT

Constantin Budescu a ales să rămână la Astra, deşi în cursul zilei de ieri Gigi Becali anunţa că a ajuns la un acord cu fotbalistul în vârstă de 27 de ani. Finanţatorul Stelei a precizat că nu este supărat pe mijlocaş şi a dezvăluit cum au decurs negocierile. Becali i-a oferit mijlocaşului 200.000 de euro la semnătură şi un salariu lunar de 20.000 de euro. În plus, Budescu va primi alte 100.000 de euro la începutul fiecărui an, jucătorul urmând a semna o înţelegere valabilă pe 3 ani şi jumătate. Fotbalistul va avea şi prime de obiectiv: 150.000 de euro pentru calificarea în grupele UEFA Champions League şi 50.000 de euro pentru calificarea în grupele Europa League.

Sorana Cîrstea va urca pe locul 58 WTA după ce a jucat în optimi la Australian Open – o performanţă incredibilă în contextul în care românca se afla pe 244 WTA anul trecut! Ascensiunea extraordinară a Soranei a fost realizată prin mari sacrificii, dar şi prin decizii inspirate luate de jucătoarea în vârstă de 26 de ani.

La numai două sezoane după ce atingea cel mai bun loc în ierarhia mondială – 21 WTA (anul 2013), Sorana Cîrstea trecea prin momente teribile, accidentându-se grav la umăr şi părăsind Top 200 din această cauză! După operaţie, Sorana a decis să-şi schimbe radical tehnica de executare a serviciului, lucru extrem de dificil pentru o tensmenă aflată la maturitate. Ea recurge acum la o mişcare mai scurtă atunci când serveşte, spre deosebire de extensia completă pe care o făcea în trecut, iar asta o ajută să îşi pună în aplicare planurile ofensive.

Iuliu Mureşan, preşedintele celor de la CFR Cluj, a declarat că echipa ardeleană este la un pas de a ieşi din insolvenţă. Oficialul clubului din Cluj speră ca în maximum două luni echipa să depăşească acest moment şi să devină astfel al doilea club după Dinamo care reuşeşte să iasă din insolvenţă. Obiectivele pe termen scurt şi mediu ale ardelenilor sunt calificarea în play-off şi câştigarea Cupei României. În ceea ce priveşte scandalul momentului din România, Mureşan nu consideră că ar fi corect ca echipa finanţată de Gigi Becali să fie exclusă din campionat.

Roger Federer (17 ATP) şi Stanislas Wawrinka (4 ATP) vor disputa o semifinală 100% elveţiană la Australian Open, după ce ambii au câştigat în minimum de seturi în „sferturi”. S-a stabilit prima semifinală masculină de la Australian Open, turneu transmis de Eurosport, iar spectacolul va fi asigurat de doi jucători fenomenali: Federer, deţinător a 17 titluri de Grand Slam, şi Wawrinka, de trei ori campion în turneele de Mare Şlem! Cei doi prieteni s-au mai întâlnit 21 de ori până acum, iar scorul meciurilor directe este unul covârşitor: 18-3 în favoarea lui Roger.

Federer, aflat la a doua tinereţe după operaţia suferită la genunchi, a defilat şi în sfertul de finală contra lui Mischa Zverev (Germania, 50 ATP), scor 6-1, 7-5, 6-2! Neamţului nu i-a mai mers tactica de serviciu-vole prin care a câştigat incredibil în faţa lui Andy Murray (7-5, 5-7, 6-2, 6-4 în optimi), iar maestrul elveţian l-a pasat pe Mischa din orice poziţie.

Wawrinka a câştigat neaşteptat de uşor un meci care se anunţa complicat, învingându-l cu 7-6(2), 6-2, 6-3 pe Jo-Wilfried Tsonga (Franţa, 12 ATP)! Stan a jucat cel mai bun tenis al său, dominându-l pe francez atât cu reverul, cât şi în duelurile de forehand. Şi încă o dată, Wawrinka a demonstrat că se metamorfozează atunci când ajunge în fazele superioare ale turneelor importante.

A doua semifinală de la Australian Open va fi stabilită în dimineaţa de miercuri, când sunt programate meciurile: David Goffin (Belgia, 11 ATP) vs Grigor Dimitrov (Bulgaria, 15 ATP), după ora 05:30, şi Rafael Nadal (Spania, 9 ATP) vs Milos Raonic (Canada, 3 ATP), după ora 10:30. Pentru calificarea în semifinale, fiecare jucător va primi câte 680.000 de dolari.

Echipa României se află într-o situaţie delicată înaintea meciului din Belarus, contând pentru prima rundă a Grupei I din Cupa Davis (3-5 februarie)! Florin Mergea, omul pe care căpitanul Andrei Pavel se baza în meciul de dublu, a anunţat că nu va răspunde convocării. Florin Mergea, numărul 27 în clasamentul ATP de dublu, nu va juca în partida cu Belarus, programată peste o săptămână şi jumătate la Minsk! Mergea, care a pierdut în optimi la Australian Open alături de Dominic Inglot (6-2, 5-7, 2-6 cu Herbert/Mahut) spune că a luat respectiva decizie atât din motive fizice, cât şi strategice.

După retragerea lui Mergea, selecţionata tricoloră devine outsideră în meciul disputat pe hard, în sală. România va avea următoarea componenţă în Belarus: Marius Copil (127 ATP), Adrian Ungur (316 ATP), Nicolae Frunză (582 ATP) şi Horia Tecău (19 ATP la dublu). Dacă vor alinia aceeaşi echipă ca la precedenta partidă (4-1 cu Danemarca), gazdele se vor baza pe Ilya Ivaşka (177 ATP), Egor Gerasimov (326 ATP), Yaraslav Şila (519 ATP) şi Max Mirnyi (21 ATP la dublu).

România luptă în Belarus pentru calificarea în turul secund al Grupei I, acolo unde elevii lui Andrei Pavel sunt aşteptaţi de Austria. Potenţialul meci cu Austria ar conta pentru calificarea la barajul de accedere în Grupa Mondială a competiţiei inter-ţări din tenisul masculin. România a mai întâlnit o singură dată reprezentativa Belarusului, în anul 2005, la Braşov, iar tricolorii au câştigat cu 3-2.

Dinamo va disputa astăzi, ora 17:00, a treia partidă de pregătire din cantonamentul din Spania în compania celor de la FC Zurich. Dinamoviştii au mai jucat până acum cu Tianjin Teda şi Eintractht Braunschweig, ambele meciuri fiind câştigate cu 1-0. Dinamo mai are programat un meci amical pe 27 ianuarie cu Videoton, liderul campionatului din Ungaria.

Steaua va juca astăzi, al doilea amical al iernii în compania celor de la Vardar Skopje. Macedonenii sunt lideri în competiţia internă şi îl au în lot pe Boban Nikolov, fostul jucător al lui Hagi la Viitorul. În prima partidă test, echipa lui Reghecampf a înregistat o înfrângere, scor 0-2 cu Qarabag. Steliştii mai au programate patru partide amicale în acest stagiu de pregătire: cu Terek Grozny pe 26 ianuarie, cu Slovan Bratislava pe 28 ianuarie, cu Wisla Cracovia pe 21 ianuarie şi cu Hajduk Split pe 2 februarie.

Campionatul Mondial de handbal masculin din Franţa a ajuns la ora sferturilor de finală, toate cele patru jocuri fiind programate miercuri între orele 18:00 şi 23:30 (Dolce Sport). După cum arată şi ”ţintarul”, în sferturi vom avea două partide ”clasice”, Franţa – Suedia, Spania – Croaţia, şi două jocuri mai puţin aşteptate în urma suprizelor uriaşe produse de Ungaria şi Qatar în primul tur eliminatoriu, care au eliminat Danemarca, respectiv Germania. Interesant, dacă la precedentele turnee finale am avut întreceri dominate de antrenorii danezi sau islandezi, Mondialul din Franţa aparţine tehnicienilor spanioli. Nu mai puţin de trei naţionale au în frunte antrenori din Spania: Jordi Ribera (Spania), Valero Rivera (Qatar) şi Xavi Sabate (Ungaria).

Franţa – Suedia: Este un meci în care cele două naţiuni au împreună 9 titluri. De altfel, într-un clasament all-time pe medalii, Franţa este pe locul 1, iar Suedia pe locul 2, treapta a treia a podiumului aparţinându-i încă României. ”Cocoşii” au dominat handbalul mondial în ultimii ani, preluând ştafeta de la Suedia, care în anii 90 a câştigat două trofee, iar în alte patru ocazii a fost pe podiumul mondial. Suedia a pierdut apoi terenul cu cele mai tari naţiuni ale handbalului masculin, iar la ultimele 7 ediţii a mai ocupat doar un loc 4, ba chiar la două a ratat calificarea. Partida se va desfăşura pe un teren amenajat în cadrul arenei de fotbal din Lille, la care sunt aşteptaţi aproximativ 28.000 de spectatori! Este şi cel mai mare număr de spectatori care a asistat vreodată la un meci de handbal într-un Campionat Mondial de sală, recordul fiind stabilit la meciul Franţa – Islanda din optimi.

Spania – Croaţia: S-au întâlnit la nivel oficial la .ultimele două ediţii ale Campionatului European şi de fiecare dată s-a impus Spania. În 2014, jocul a fost în finala mică (29-28), iar în 2016 disputa a avut loc în semifinale (33-29). De remarcat faptul că iebricii sunt dubli campioni mondiali (2005, 2013), iar la ultimele trei ediţii au ajuns de fiecare dată cel puţin în semifinale. Croaţia este campionaă mondială în 2003, iar de atunci a mai urcat de trei ori pe podium.

Norvegia – Ungaria: Lumea s-a aşteptat la un sfert de finală între Danemarca şi Norvegia, dar tabloul s-a adeverit doar pe jumătate. Ungaria şi-a taxat adversara din optimi pentru că a subestimat-o şi a revenit în Top 8 după 4 ani. Echipa lui Xavi Sabate vizează prima semifinal după o pauză de 20 de ani. Norvegia nu a mai încheiat între primele 8 naţiuni din 2005, când sistemul de desfăşurare era diferit, cu grupe principale, urmate apoi de semifinale.

Slovenia – Qatar: Deşi nu mai are aşa mulţi europeni naturalizaţi în echipă, Qatar a pătruns din nou în sferturile de finală, după ce la ediţia precedentă a câştigat medalia de argint. Şi totuşi, ”naturalizaţii” Danijel Saric şi Rafael Capote au fost oamenii principali şi la Mondialul din Franţa. Slovenia este pentru a treia oară în istorie în sferturile de finală, după ediţiile 2013 şi 2015. La mondialul din Spania, Slovenia a jucat chiar semifinale.

Cupa Africii pe Naţiuni este cea mai importantă competiţie din Africa. Prima ediţie a avut loc în 1957, în Sudan, astfel că anul acesta, turneul final împlineşte vârsta de 60 de ani. La prima ediţie au participat numai trei echipe: Egipt, Sudan şi Etiopia. Africa de Sud trebuia şi ea să participe, dar a fost exclusă deoarece dorea să folosească numai jucători de culoare albă. În 1959, la a doua ediţie, s-au întâlnit aceleaşi reprezentative, iar Egiptul a triumfat din nou. A treia ediţie a avut loc în 1962, iar de această dată s-au aliniat la start şapte naţionale (Tunisia, Nigeria, Ghana, Kenya, Uganda, Etiopia şi Egipt). Turneul a continuat să crească de-a lungul timpului, astfel că în prezent, 16 echipe iau parte la această sărbătoare a fotbalului african.

Cupa se organizează din doi în doi ani, iar din 2013 se desfăşoară în ani impari, pentru a nu se ţine în acealşi an cu un Campionat Mondial. Cea mai titrată echipă este naţionala Egiptului, care a cucerit de şapte ori Cupa Africii pe Naţiuni (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010), în opt finale disputate. Etiopia le-a suflat „faraonilor” trofeul, în 1962. Coasta de Fildeş este deţinătoarea trofeului, după ce în 2015 s-a impus dramatic în faţa Ghanei, scor 9-8 în urma loviturilor de departajare.

Cu trei victorii din tot atâtea meciuri disputate în acest an, oficialii şi handbalistele de la HCM Râmnicu Vâlcea încep să spere în premieră la o participare în cupele europene. Una dintre tinerele care s-a remarcat în ultimele jocuri ale echipei vâlcene este Maria Gavrilă, jucătoare care speră să aibă parte de un retur perfect cu HCM. O altă jucătoare care a ”explodat” în ultimele meciuri la HCM este şi pivotul Nicoleta Safta (22 ani), una dintre tinerele propuse la echipa naţională de senioare de către fostul selecţioner, Gheorghe Tadic. Antrenorul Gheorghe Sbora este bucuros de ce a realizat la Vâlcea, dar este adeptul paşilor mărunţi şi avertizează că programul este unul infernal. După 12 jocuri disputate în acest sezon, HCM Rm.Vâlcea ocupă locul 6 în Liga Naţională, cu 19 puncte.

Au rămas mai puţin de trei luni până la startul Campionatului European de Gimnastică Artistică, iar organizatorii spun că au stabilit toate detaliile. Competiţia are loc în perioada 19-23 aprilie în Sala Polivalentă din Cluj Napoca. S-au vândut deja peste 1.000 de biletele la competiţia unde sunt aşteptaţi 6.000 de spectatori şi 750 de oficiali. România organizează Campionatul European de Gimnastică Artistică, după 60 de ani. Competiţia se derulează în perioada 19-23 aprilie în Sala Polivalentă din Cluj Napoca, iar ţara noastră se va baza pe cei mai buni gimnaşti din acest moment. Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Marian Drăgulescu sau Andrei Muntean fiind aşteptaţi să participe. Va fi al doilea eveniment ca amploare organizat de Sala Polivalentă din Cluj, unde se va disputa şi Campionatul European de Baschet, în această toamnă.

Britanicul Bernie Ecclestone, în vârstă de 86 de ani, a anunţat, că nu mai este directorul executiv al Formula 1 Group, întrucât i-a fost cerută demisia de către Chase Carey, preşedintele grupului Liberty Media, noul proprietar al Formula 1 Group. Bernie Ecclestone spune că a primit un rol onorific de preşedinte, pe care l-a refuzat. Chase Carey, un american în vârstă de 62 de ani, este preşedintele Liberty Media din 2016 şi a fost vicepreşedintele companiei 21st Century Fox, deţinută de către omul de afaceri Rupert Murdoch. Grupul Liberty Media controlează Formula 1 Group din luna septembrie a anului trecut, dar preluarea urmează să fie definitivată în această lună. Marţi, Liberty Media va face un anunţ oficial în privinţa lui Bernie Ecclestone.

AS Monaco a învins, duminică seara, cu 4-0 pe Lorient şi s-a distanţat la două puncte în fruntea clasamentului din Ligue 1. Momentul bun de formă pe care îl traversează monegascii este reliefat şi mai mult în momentul în care privim spre golaverajul echipei din Principat. Trupa lui Leonardo Jardim a marcat 64 de goluri şi a primit numai 21, în 21 de etape, fiind cea mai bună marcatoare din primele cinci campionate ale lumii.

După infuzia de capital din decembrie 2011, atunci când afaceristul rus Dimitri Rybolovlev a preluat clubul, AS Monaco a intrat într-o nouă eră. A urcat încet, încet spre prima divizie, după retrogradarea din luna mai a aceluiaşi an, iar după promovarea în Ligue 1 a reuşit, imediat, o clasare pe locul secund, ceea ce a însemnat participarea în Liga Campionilor. Aducerea unor jucători precum Radamel Falcao, James Rodriguez sau Yannick Ferreira Carrasco au ajutat la această performanţă. Odată cu plecările numelor importante de la echipă s-a crezut că începe un nou declin al formaţiei din Principat. Dar nu a fost aşa.

Cu jucători tineri precum Bernardo Silva, Kylian Mbappe , Fabinho sau Gabriel Boschilia, dar şi experimentaţi precum Falcao (revenit după împrumuturile la Manchester United şi Chelsea), Kamil Glik sau Andrea Raggi, Monaco a reuşit să preia şefia clasamentului în acest sezon. În ciuda investiţiilor masive făcute de rivala PSG, campioana ultimelor cinci sezoane din Franţa. Antrenorul Leonardo Jardim a creat o adevărată maşinărie de goluri în Principat. Monegascii înscriu pe bandă rulantă. Francezii au marcat 64 de goluri, mai mult ca orice echipă din primele cinci campionate ale lumii. Barcelona a înscris de 51 de ori, Real Madrid de 48, PSG de 41, Juventus de 42, iar Bayern Munchen de doar 40.

Fotbalul a progresat, nu mai există echipe mici, însă Cupa Arficii pe naţiuni reuşeşte să ne arate la fiecare ediţie că încă mai există „romantism” în fotbal. Iar ediţia din acest an, organizată în Gabon, nu face excepţie. Una dintre cele mai amuzante faze ale turneului a fost oferită luni seară de portarul Senegalului, în minutele de final ale confruntării cu Algeria, scor 2-2. Cu meciul ajuns în prelungiri, portarul Khadim N’Diaye a dorit să se asigure că echipa sa rămâne neînvinsă la această ediţie a Cupei Africii şi a „inventat” o accidentae care face acum înconjurul internetului. N’Diaye trebuia să degajeze un balon după un aut de poartă, însă nu a mai reuşit să o facă, după ce şi-a pus singur piedică şi apoi a cerut intervenţia medicilor.

FC Viitorul a învins, scor 5-0, echipa lituaniană FK Atlantas, în ultimul meci de verificare din cadrul stagiului de pregătire din Cipru, informează site-ul oficial al liderului din Liga I. Formaţia pregătită de Gheorghe Hagi a întâlnit formaţia lituaniană de primă ligă FK Atlantas, partida încheindu-se cu succesul clar al elevilor lui Gheorghe Hagi, scor 5-0 (3-0). Pentru FC Viitorul au punctat Kevin Boli 6, Alex Nimely 28, Gabi Iancu 37, Andrei Ciobanu 82 şi Carlo Casap 90+8. Constănţenii au mai trimis mingea în bară în alte trei rânduri prin Iancu (min.26), Stoica (min.73) şi Coman (min.87).

Halep, eliminată încă din primul tur de Rogers, se va menţine aproape sigur pe locul 4 mondial la finalul turneului de la Australian Open. Simona profită de jocul rezultatelor, singura tenismenă care mai avea şanse reale să o depăşească cedând marţi dimineaţă în sferturile primului Grand Slam din 2017. Muguruza, principalul pericol pentru Halep, a cedat fără drept de apel în sferturi la Australian Open

Simona s-a accidentat şi a pierdut în manşa inaugurală de la Melbourne (3-6, 1-6 cu Shelby Rogers), însă norocul nu a părăsit-o definitiv pe a patra jucătoare a lumii! Garbine Muguruza (7 WTA), sportiva care avea nevoie de o calificare în finala de la Australian Open pentru a o devansa pe Halep, a cedat surprinzător în sferturile de finală: 4-6, 0-6 cu Coco Vandeweghe (SUA, 35 WTA)! Americanca reuşeşte un parcurs uluitor, ţinând cont că în manşa precedentă a trecut cu 6-2, 6-3 de liderul mondial „Angie” Kerber.

Helmuth Duckadam, preşedintele de onoare al clubului FC Steaua Bucureşti, a declarat că nu crede în proiectul de la CSA Steaua, pentru că niciun investitor nu ar avea răbdarea ca echipa să promoveze din Liga a 4-a sau a 5-a până în primul eşalon al fotbalului românesc.FC Steaua, echipa finanţată de George Becali, a pierdut litigiul la Curtea de Apel cu Clubul Sportiv al Armatei şi nu mai are dreptul să folosească numele Steaua Bucureşti. Florin Talpan, juristul CSA Steaua a insistă asupra obligativităţii clubului finanţat de către George Becali să pună imediat în aplicare decizia Curţii de Apel Bucureşti şi să schimbe numele echipei, însă precizează că regulamentul Federaţiei Române de Fotbal permite această schimbare a denumirii doar în luna iunie, ceea ce ar trebui să ducă la excluderea echipei din campionat.

Echipa României de Cupa Davis a României va disputa meciul cu Belarus din grupa I (zona Europa / Africa) fără unul dintre cei mai importanţi jucători, Florin Mergea, care a anunţat că nu fac face deplasarea la Minsk. Partida va avea loc în 3-5 februarie, contând pentru turul 1. În aceste condiţii, echipa României pentru partida cu Belarus va fi formată din Marius Copil, Adrian Ungur, Horia Tecău şi Nicolae Frunză, ultimul fiind un tânăr jucător, în vârstă de 19 ani, aflat pe locul 582 ATP. Cel mai probabil, Andrei Pavel va miza la simplu pe Marius Copil şi Adrian Ungur, iar la dublu va intra cu Horia Tecău şi Marius Copil, formulă care a mai fost utilizată în trecut. Dacă partida va fi decisă până la meciul 5, n-ar fi exclus ca Nicolae Frunză să-şi facă debutul în Cupa Davis. Medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de dublu, Forin Mergea a motivat faptul că în ultimele luni s-a confruntat cu probleme medicale, iar în această perioadă se află în refacere.

PROGNOZA METEO
24 Ianuarie 2017

Regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru această dată în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua în regiunile extracarpatice, în timp ce noaptea nebulozitatea va cuprinde în special centrul, sudul şi estul teritoriului şi va ninge slab în nordul Moldovei şi posibil în Lunca Dunării. Mai ales dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief local va fi ceață, posibil persistentă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în a doua parte a intervalului în est şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor situa în general între -4 şi 4 grade, iar cele minime între -11 și -3 grade, local mai scăzute în Transilvania.

Bucuresti

Cerul va avea înnorări în general persistente, iar dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de -1…0 grade, iar cea minimă de -8…-6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *