Stiri pe scurt 24 Ianuarie 2016

Stiri pe scurt  24 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 ianuarie. În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. Pe 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Aproximativ 6-7.000 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii, din Iaşi, la manifestările organizate cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, iar la ora transmiterii ştirii preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au ajuns în piaţă. Manifestările au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară susţinut de Grigore Leşe, Veta Biriş şi Matilda Pascal Cojocăriţa.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi în jurul orei 11.30. Şeful statului a trecut în revistă garda de onoare, iar apoi a fost intonat Imnul naţional, aceste momente desfăşurându-se fără incidente şi fără huiduieli. La manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române mai participă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi minişttri ai Cabinetului Cioloş. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu se află la manifestările de la Iaşi.

Evenimente tematice, cu cântece, dansuri şi expoziţii, au loc duminică în peste 80 de gări, cu ocazia aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Tricolorul şi ia românească vor colora tradiţional Gara de Nord din Bucureşti, unde călătorii împreună cu cadrele didactice şi elevii Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brăneşti vor cânta şi se vor prinde în dansul Unirii, iar o locomotivă tricoloră va tracta,”Trenul Unirii”, pe drumul istoriei, până la Iaşi.

Gările Timişoara, Arad şi Constanţa se transformă şi ele într-o scenă aniversară pentru artiştiii şi copiii de la Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş, Palatul Copiilor din Arad, Şcoala Populară de Artă Arad, care vor celebra Unirea prin cântecul şi dansul popular românesc, în timp ce reprezentanţii Muzeului de Istorie din Constanţa prezintă o expoziţie cu fotografii tematice.

Aproape 100 de manifestări vor avea loc în toată ţara, de Ziua Unirii, la acestea fiind aşteptate peste 100.000 de persoane. Peste 3.500 de efective ale MAI vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape 100 de manifestări omagiale organizate la nivel naţional în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt aşteptate peste 100.000 de persoane. Principalele manifestări vor fi organizate, în municipiile Cluj, Focşani şi Iaşi, unde se estimează prezenţa unui public numeros.

Ziua Unirii este sărbătorită la metroul bucureştean, precum şi în Aeroportul „Henri Coandă”, unde se va cânta şi juca „Hora Unirii”. La metrou, la staţia Piaţa Unirii 2, susţine un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric „Cununa Carpaţilor”. Punctul central al spectacolului va fi „Hora Unirii”, în care călătorii vor fi invitaţi să se prindă. „Hora Unirii” se cântă şi dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparţinând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogalniceanu, titlul original fiind „Hora Unirei”. Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.

Premierul Dacian Cioloş a fost huiduit la Ziua Unirii, la Iaşi. Cioloș a declarat că România este alături de Republica Moldova, iar guvernul de la București reconfirmă sprijinul pentru aspirațiile cetățenilor acestei țări. Şi preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş au fost întreruţi în timpul discursurilor de mai mulţi oameni care au scandat pentru unirea cu Republica Moldova

Echipele de montaj ale unei uzine Renault din Algeria sunt în şomaj tehnic de câteva zile în contextul în care livrările de elemente componente au întârzieri din cauza viscolului care a afectat partea de sud a României. Din cauza vremii nefavorabile din România, livrările de elemente componente pentru fabricarea vehiculelor marca Renault Symbol au avut întârzieri, astfel că producţia a fost suspendată. Reluarea activităţii ar urma să se producă în ultima săptămână din ianuarie.

Delegaţia de parlamentari care a mers în Norvegia a concluzionat că în cazul Bodnariu a fost un abuz din partea unor funcţionari, liderul delegaţiei Mircea Dolha precizând că va fi emis un ordin către autorităţile locale să fie foarte atente şi că, în opinia sa, familia îşi va recupera copiii. Întrebaţi dacă a fost comis un abuz în cazul familiei Bodnariu, ai cărei copiii au fost plasaţi în familii surogat, parlamentarii au spus că a fost „categoric” un abuz.

Filmul românesc „Brâncuşi din eternitate”, regizat de Adrian Popovici, va fi distribuit în cinematografele din Marea Britanie. Premiera peliculei în această ţară are loc pe 24 ianuarie. Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului „Brâncuşi din eternitate”, poveste care îşi propune să zugrăvească personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi. Fiecare personaj „vorbeşte”, în felul sau, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti români.

Accident rutier grav în Capitală, după ce un conducător auto a pătruns pe contrasens și a lovit alte două mașini care se deplasau regulamentar. În urma impactului, patru persoane au fost rănite, două au fost deja preluate de medicii SMURD, iar alte două se află blocate între fiarele mașinilor. Pompierii fac eforturi să le salveze.

Gerul din România face tot mai multe victime. Patru oameni au fost găsiţi morţi din cauza hipotermiei, numai în ultimele 24 de ore. Două persoane au murit în Prahova, iar un alt bătrân a fost găsit fără suflare în Botoşani. Şi în Constanţa, unui om al străzii a murit tot din cauza frigului. De la începutul lunii decembrie, valul de frig a luat nu mai puţin de 30 de vieţi.

Pensionarii militari vor protesta astăzi în faţa Guvernului. O delegatie a protestatarilor trebuia sa se intalneasca astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis, dar Administraţia Prezidenţială a anunţat că a luat act de revendicările protestatarilor. Reprezentanţii protestatarilor au anunţat că nu vor înceta mitingul până când şeful statului nu va anunţa că va ţine cont de revendicările lor. În Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului României, sunt așteptați să participe peste 20.000 de cetățeni din București și din țară.

În timp ce mulţi dintre români nu au bani nici de pâine, unii bugetari o duc extrem de bine. Iată care sunt bugetarii cu cele mai mari salarii. Miniştri tehnocraţi au acum, după ordonanţa prin care le-au fost crescute salariile, 13.891 de lei lunar. Însă, în ministerul Finanţelor, de exemplu, un auditor superior din corpul consilierilor pentur afaceri externe înasează aproape cât ministrul: 13.188 de lei. Şi directorii generali din acelaşi minister au salarii bune: peste 9.000 de lei pe lună. Asta în timp ce un şofer încasează 2.300 de lei.

Un bărbat de 28 de ani din Tulcea, băut bine, a cerut ajutorul pompierilor după ce s-a rătăcit în mijlocul unui lac îngheţat. Salvatorii ISU au ridicat din aer un elicopter al Ministerului de Interne pentru a-l localiza. Iniţial, pompierii au amplasat un tractor cu lumini puternice pe un deal pentru a-i da bărbatului un punct de reper.

Nu au avut succes însă, pentru că tânărul a decis să se culce pe gheaţă. Ba chiar le-a spus pompierilor la telefon că e obosit şi să îl lase să doarmă până dimineaţă. In momentul în care nu a mai răspuns la telefon, echipele de salvare au solicitat ajutorul Ministerului de Interne, iar un elicopter a mers în zonă pentru a-l localiza pe bărbat. Piloţii au făcut însă cale întoarsă, pentru că bărbatul a fost găsit într-un final de nişte colegi şi dus cu ATV-ul la mal.

Este unul dintre cei mai apreciaţi actori din vechea generaţie, dar Valentin Uritescu trăieşte o dramă. De peste 35 de ani, acesta luptă cu o boală necruţătoare: sindromul Piramidal. Maladia îl face să aibă uneori paralizii şi scurte pierderi de memorie. „Cu sănătatea stau mai prost, s-au agravat simptomele, dar nu mă las. Nu e nici chiar atât de rău pe cât spun alţii… Am căzut în genunchi, pe stradă. S-a uitat lumea la mine, dar nu mi-a păsat. M-am ridicat şi am mers mai departe, aşa cum am făcut mereu în viaţă”, a declarat Valentin Uritescu. Cu toate acestea, maestrul nu e singur în lupta sa. O are alături pe soţia lui, Valeria, care îi este parteneră de peste 48 de ani. „Am o soţie uluitoare!”, a mai spus actorul.

Concernul Apple lucrează intens la dezvoltarea primului său automobil electric, Apple Car.Construit în colaborare cu Tesla Motors, modelul ar urma să ajungă pe piaţă până în 2020, într-o versiune cu pilot automat. Conform unui articol din Wall Street Journal, Apple are deja câteva sute de angajaţi care lucrează la acest proiect, echipa urmând să ajungă la 1.000 de oameni. Nu va fi o maşină clasică, cu motor pe carburant, pentru că Apple vrea un model electric. Co-fondatorul Apple, Steve Jobs și-a dorit toată viața sa să proiecteze o mașină obișnuită, intitulată Apple Car, iar managerii de la Apple vor să-i transforme visul în realitate.

Noul smartphone Samsung Galaxy S7 şi-ar putea face debutul pe piaţa americană pe 11 martie, zi în care nu este exclus să ajungă şi în Europa. Cel puţin asta susţine presa internaţională, care citează citează sursele companiei sud-coreene. Este vorba de prezenţa în ofertele retailerilor, pentru că Samsung Galaxy S7 şi S7 edge le vom vedea, în premieră, pe 21 februarie, cu ocazia Mobile World Congres de la Barcelona.

GadgetReport.ro relata, recent, despre noua generaţie Galaxy S7 că aceasta va veni cu câteva noutăţi importante. În primul rând, Galaxy S7 şi S7 edge vor adopta o carcasă din magneziu care va acoperi spatele telefoanelor, fapt care le vor face mult mai rezistente la căderi şi zgârieturi. O altă noutate este că S7 va permite extinderea memoriei telefonului prin microSD, un astfel de slot urmand sa fie prezent pe marginea telefonului.

Washington şi New York, două dintre cele mai importante oraşe de pe coasta de est a Statelor Unite, sunt paralizate de furtuna Jonas, poreclită „Snowzilla”, considerată a fi cea mai gravă din ultimul secol. Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza viscolui, iar în 11 state a fost declarată starea de urgenţă. De asemenea, peste 10.000 de zboruri au fost anulate, iar 240.000 de locuinţe din Carolina de Nord şi New Jersey au rămas fără curent electric. Meteorologii au avertizat că situaţia se va îmbunătăţi abia la începutul săptămânii viitoare.

Magnatul Michael Bloomberg, proprietarul unui trust media şi fost primar al oraşului New York, le-a cerut consilierilor să elaboreze un plan pentru eventuala sa candidatură, ca independent, la funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Consilierii omului de afaceri, a şaptea cea mai bogată persoană din Statele Unite şi a 13-a din lume, au declarat că Bloomberg este încurajat să candideze în contextul în care în tabăra republicană domină Donald Trump, iar în cea democrată se observă o ascensiune a lui Bernie Sanders, care se pare că o va depăşi pe Hillary Clinton.

SPORT

Ionel Ganea va fi noul antrenor al celor de la FC Voluntari. Deşi la numirea sa în funcţia de preşedinte de onoare al clubului ilfovean Dumitru Dragomir declara că este tentat să-l păstreze pe Gigi Mulţescu, se pare că în cele din urmă tehnicianul în vârstă de 64 de ani va fi înlocuit. Ionel Ganea vine de la liderul Seriei 1 din Liga a 2-a, Dunărea Călăraşi, şi va semna contractul în cursul acestei zile. Ganea va semna iniţial o înţelegere valabilă până la finalul sezonului şi dacă va reuşi să salveze echipa de la retrogradare i se va prelungi contractul şi pentru sezonul următor.

Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 2 mondial, a anunţat, pe contul său de Facebook, că va fi supusă unei intervenţii chirurgicale, astfel că nu va participa la meciul României cu Cehia din Fed Cup, dar nici la turneele de la Doha şi Dubai. Ea speră să se recupereze la timp pentru Indian Wells: „Sper că mă voi recupera la timp pentru a putea participa la Indian Wells. Îmi doresc să trec cu bine peste această intevenţie şi să mă pot deplasa la Cluj, să fiu alături de echipă, chiar şi din tribună. Vă mulţumesc pentru susţinerea constantă, o să vă simt lipsa în aceste săptămâni de pauză. În această perioadă, o să fac tot ceea ce este necesar să revin pe teren mai puternică şi într-o formă bună”, a adăugat Halep.

Anul a început cum nu se poate mai bine pentru Florin Niţă, portarul fără aere de vedetă al echipei antrenate de Laurenţiu Reghecampf, FCSB. Goalkeeperul în vârstă de 28 de ani e unul dintre cei 6 stelişti convocaţi de selecţionerul Anghel Iordănescu la echipa naţională în vederea cantonamentului din Antalya, care va avea loc în perioada 25 ianuarie-6 februarie.

Transferul lui Constantin Budescu la formaţia Umm Salal din Qatar are şanse minime să se mai concretizeze. Deşi jucătorul Astrei anunţa că în proporţie de 95% va merge la Umm Salal, gruparea arabă nu a mai aştepta ca românul să se decidă şi şi-a luat un fotbalist cu profil ofensiv.

Mounir El Hamdaoui este un atacant marocan în vârstă de 31 de ani care deţine şi cetăţenie olandeză. El Hamdaoui a jucat în Europa la echipe de prestigiu precum Tottenham, Ajax, Fiorentina sau AZ Alkmaar. În aceste condiţii, este aproape imposibil ca Budescu să mai ajungă în Qatar. La revenirea în ţară, în urmă cu trei zile, Budescu declara că dacă nu se va înţelege cu arabii va continua la Astra, varianta Steaua fiind exclusă.

Americanca Serena Williams, numărul 1 mondial, s-a calificat în sferturile de finală la Australian Open, unde va juca în compania rusoaicei Maria Şarapova, favorită numărul 5. Serena Williams a trecut, în optimi de Margarita Gasparian, din Rusia, scor 6-2, 6-1. Şarapova a învins-o pe elveţianca Belinda Bencic, favorită 12, scor 7-5, 7-5.

Espanyol a ajuns la cinci meciuri consecutive fără victorie în campionatul Spaniei. Dacă punem la socoteală şi dubla manşă cu Barcelona din Cupă, echipa lui Gâlcă nu a mai cunoscut gustul victoriei de şapte partide. Catalanii au fost aproape de succes în meciul cu Villarreal de sâmbătă seară, însă au fost egalaţi pe final. Tehnicianul român se declară îngrijorat de faptul că formaţia sa nu reuşeşte să-şi apropie victoria deşi îşi creează ocazii de marca.

Sâmbătă seara s-au tras la sorţi grupele turneului preolimpic, la care România şi-a asigurat prezenţa în urma locului 10 ocupat la CE. Competiţia se va desfăşura la Trieste (Italia / 3-10 aprilie), iar România a nimerit într-o grupă tare, cu Ungaria, Canada, Rusia, Franţa şi Slovacia. Cealaltă grupă este formată din Italia, Spania, Germania, Olanda, Kazahstan şi Africa de Sud. Cele 12 echipe se vor lupta pentru trei locuri-cotă (este posibil să fie patru, în funcţie de ce se întâmplă cu locul rezervat continentului african).

Pentru a avea şanse, naţionala tricoloră are nevoie de ocuparea locului 2 în grupă, ceea ce ar însemna victorii Rusia, Franţa, Slovacia şi Canada. Nu este imposibil, însă naţionala condusă de Dejan Stanojevic trebuie să arate o altă atitudine faţă de modul în care a jucat cu Franţa, în ultimul meci de la European.

Perechea Florin Mergea/Rohan Bopanna (România/India), cap de serie numărul 4, a fost eliminată, duminică, în optimile probei de dublu din cadrul turneului Australian Open, primul Grand Slam al anului. Mergea şi Bopanna au fost învinşi în turul trei, cu scorul de 6-4, 6-3, de perechea Treat Huey/Max Mirnîi (Filipine/Belarus), cap de serie numărul 14. Pentru accederea în turul trei, Mergea şi Bopanna şi-au asigurat un premiu de 40.000 de dolari australieni.

Perechea Horia Tecău/Coco Vandeweghe (România/SUA) s-a calificat, duminică, în optimile probei de dublu mixt de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Horia Tecău şi Coco Vandeweghe au trecut în primul tur de echipa Lucie Hradecka/ Marcin Matkowski (Cehia/Polonia), favorită numărul 6, scor 1-6, 7-5, 10-8. În optimi, Horia şi Coco vor întâlni perechea italiană Sara Errani/Fabio Fognini.

Osmanlispor, cu Torje şi Rusescu printre titulari, a oferit surpriza etapei a 19-a a campionatului turc reuşind să învingă pe Galatasaray. Gazdele au deschis scorul prin Umar în minutul 20, însă Galata a revenit destul de repede după golurile marcate de Yilmaz şi Sneijder. Scorul pauzei a fost stabilit de acelaşi Umar care a izbutit „dubla” cu doar un minut înainte de încheierea primului act. La reluare, Cagiran (min. 52) a stabilit rezultatul final.

Jose Mourinho a fost demis de la Chelsea luna trecută, iar de atunci presa engleză a speculat pe seama viitoarei sale destinaţii. Toate indiciile duc spre Manchester United, iar ultimul gest al portughezului nu face decât să confirme această ipoteză. „The Special One” a vrut să-şi asigure într-un fel poziţia la United aşa că le-a trimis şefilor clubului o scrisoare de şase pagini. În această scrisoare, Mourinho a explicat ce schimbări va aduce echipei astfel încât trupa de pe „Old Trafford” să nu mai traverseze perioada cenuşie cu care se confruntă sub conducerea lui Van Gaal.

Manchester United pare dispusă să cheltuiască oricât pentru a redeveni o forţă în Anglia şi la nivel european, după două în care „diavolii” şi-au dezamăgit profund fanii. După un start de sezon sub aşteptări, Van Gaal şi-a pus chiar problema demisiei, însă ultimele rezultate ale lui United îi dau speranţe că se poate lupta inclusiv pentru titlu în acest sezon. Iar olandezul vede în perioada de transferuri din această iarnă şansa de a aduce jucătorii de care are nevoie pentru a-şi îndeplini obiectivele.

Războiul fotbalistic din Craiova, dintre CS U şi Adrian Mititelu, pare fără sfârşit. După deja ani şi ani de lupte, omul de afaceri încă speră că adevărata Ştiinţa îşi va regăsi locul în fotbalul românesc, iar formaţia înfiinţată de primarul Lia-Olguţa Vasilescu va dispărea. De data aceasta, a venit rândul lui Gică Craioveanu să fie luat la rost de fostul finanţator al Universităţii Craiova.

CS U Craiova nu trece prin cele mai bune momente pe plan sportiv. Are şanse infime să prindă play-off-ul, Bawab a plecat la Steaua, iar problemele financiare îi fac pe conducătorii clubului din Bănie să renunţe la fotbaliştii care au de încasat salarii mari. În acest context. Gică Craioveanu, simbol al vechii Universitatea Craiova, susţinător al proiectului pus la cale de Olguţa Vasilescu şi Mihai Rotaru, face un pas în spate şi spune că nu se mai identifică cu iniţiativa autorităţilor locale. Reacţia lui Adrian Mititelu faţă de schimbarea de optică a fostului fotbalist a venit imediat, pe pagina personală de facebook. Omul de afaceri îl consideră pe fostul atacant al echipei naţionale un trădător şi un profitor, care a fost ademenit la început de promisiunile primarului Olguţa Vasilescu.

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 243 WTA, s-a calificat în finala turneului ITF de la Guaruja (Brazilia), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari. Cîrstea, cap de serie numărul 2, a trecut în semifinale de brazilianca Beatriz Maia Haddad, locul 246 mondial, scor 2-6, 6-3, 6-1. În finală, Cîrstea va juca în compania sportivei Monsterrat Gonzalez, din Paraguay, cap de serie numărul 4 şi locul 258 mondial.

PROGNOZA METEO
24 Ianuarie 2016

In cea mai mare parte a țãrii, vremea se va menține deosebit de rece, geroasã mai ales dimineața și noaptea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -12 și -2 grade, iar cele minime se vor situa între – 18 și – 4 grade, izolat mai scãzute în sud. Nebulozitatea se va accentua treptat și va ninge slab, la începutul zilei izolat în vestul țãrii, iar spre searã, dar mai ales noaptea în nordul, nord-vestul și local în centrul teritoriului. În special în zonele joase din sud și sud-est va mai fi ceațã, asociatã cu chiciurã sau nebulozitate joasã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane.

Bucuresti

Vremea va continua sã fie deosebit de rece, geroasã mai ales dimineața și noaptea. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -8 grade, iar cea minimã va fi de -15…-14 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã. Cerul va fi variabil și îndeosebi la începutul și la sfârșitul intervalului, vor fi condiții de ceațã, asociatã cu chiciurã și de nebulozitate joasã. Vântul va sufla slab pânã la moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *