Stiri pe scurt 24 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 24 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 24 februarie. In anul 1945, are loc la Bucureşti o violentă demonstraţie, în cursul căreia grupuri de agitatori bolşevici au deschis focul asupra armatei şi a demonstranţilor. Acest eveniment a permis ca A.I.Vîşinski, ministrul adjunct de Externe al URSS şi preşedinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să înlocuiască Guvernul Rădescu, prin forţă, cu guvernul Groza.

Salariile medicilor vor porni de la un minimum de 1.200 de euro lunar, ajungând până la un maximum de 3.600 de euro în cazul medicilor din serviciile de urgenţă, iar firmele vor primi 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic pe care îl vor angaja pentru 3 ani. Această majorare ar urma să se facă progresiv, până la sfârşitul anului 2020. Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că la nivelul instituţiei au fost elaborate două proiecte de lege pentru stimularea angajării tinerilor. Proiectele se află în faza de avizare şi prevăd că firmele vor primi 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic pe care îl vor angaja pe o perioadă de cel puţin trei ani, iar pentru cei care vor oferi un loc de muncă unui absolvent de facultate, sub formă de stagiu de pregătire, tot pe o perioadă de trei ani, statul ar urma să dea 300 de euro lunar pentru fiecare tânăr încadrat.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că dosarul este unul solid şi că tatăl său a fost asasinat politic intenţionat, magistraţii instanţei supreme dispunând amânarea cauzei pentru data de 16 martie. Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) şi pe Vasile Hodiş (colonel în rezervă), foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, ambii fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi George Homoşteanu, fost ministru de interne, şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

Într-un interviu, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a spus că, în acest an, până la 1 iulie, se va finaliza proiectul Legii Turismului, Masterplanul pentru investiţii în turism şi vor fi acordate vouchere de vacanţă pentru bugetari. Iar, până la sfârşitul lunii februarie vor apare normele de aplicare a Legii impozitului specific, lege prin care se urmăreşte combatea evaziunii fiscale. Acesta recunoaşte că, în prezent, atât în turism, cât şi în alimentaţie publică nivelul evaziunii fiscale este foarte ridicat.

Mircea-Titus Dobre este de părere că turiştii străini ocolesc România fiindcă aceasta nu a fost bine promovată, dar şi pentru că infrastructura de transport şi cea de utilităţi sunt nedezvoltate, existând staţiuni de interes naţional care nici la ora actuală nu au canalizare. Ministrul Turismului spune că, în acest an se va pune accent pe promovarea turismului balnear şi că, România va avea trei noi birouri de promovare externă: unul în ţările nordice, altul la Bruxelles şi unul în Ungaria.

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi, 28 februarie, vor fi supuse mai multe proiecte de hotărâre pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale deţinute de Municipalitate, care urmează să desfăşoare activităţi în domeniul serviciilor publice. Astfel, cele 19 societăţi comerciale au ca obiect de activitate producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă; realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public; administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii; protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia; servicii în tehnologia informaţiilor; construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport; punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică.

Administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti; serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti; administrarea spaţiilor publicitare; întreţinerea copacilor, arbuştilor şi sub-arbuştilor situaţi pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti; asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat; consolidarea clădirilor cu risc seismic; servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti; gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti; administrarea drumurilor; administrarea parcărilor publice; dispecerizarea activităţii de transport local de persoane în regim de taxi şi managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public.

Trei persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar alte şase vor fi prezentate magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă în dosarul deschis ca urmare a violenţelor din noaptea de 01 spre 02 februarie înregistrate în Piaţa Victoriei. Cu ocazia percheziţiilor efectuate joi dimineaţă au fost găsite şi ridicate peste 3.000 materiale pirotehnice ce urmează a fi expertizate, se arată într-un comunicat de Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Qualitance, o companie globală de tehnologie înfiinţată în România, în 2007, a fost inclusă pentru a doua oară în clasamentul Inc. 5000 Europe datorită creşterii veniturilor sale cu 165% din 2012 până în 2015. Revista Inc. Magazine a desemnat Qualitance drept una din companiile private europene cu cea mai rapidă creştere, incluzând-o pe lista sa anuală ce conţine cele mai de succes firme ce s-au dezvoltat extrem de repede din 2012 până în 2015. Topul Inc. 5000 Europe reprezintă o imagine de ansamblu a celui mai dinamic segment al economiei globale – firmele private în plină ascensiune.

In februarie, companiei Qualitance i s-a decernat trofeul pentru Compania anului de către Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS). De asemenea, a fost inclusă pe Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, o listă a companiilor care produc inovaţii tehnologice care contribuie la progresul întregii regiuni. Pentru a intra în topul celor 5000 de companii private cu cea mai rapidă creştere economică de pe vechiul continent, o firmă trebuie să aibă sediul în Europa, să fie privată, orientată spre profit şi independentă şi să fi generat un venit minim în 2012 de 200.000 de euro şi de două milioane de euro în 2015. Suma veniturilor companiilor din clasament a ajuns la 90,3 miliarde de euro faţă de 20,7 de miliarde în 2012, iar rata lor medie de creştere în trei ani a fost de 331%.

Economiile ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) se dovedesc mai atrăgătoare decât cele din G7 pentru investiţiile străine, o competiţie în care România punctează modest, situându-se pe locul 27 din 45 de economii la capitolul valorii investiţiilor străine directe în 2015. România a atras 4,3 miliarde de dolari în 2015, valoare egală cu investiţiile străine directe (ISD) din Austria, dar sub cele atrase de Filipine, Rusia sau Vietnam.

Valoarea este peste ce a atras Cehia (2,5 miliarde dolari), Bulgaria (1,9 miliarde dolari) sau Slovacia (1,2 miliarde dolari). Datele fac parte dintr-un nou studiu al UHY, reţeaua internaţională a companiilor independente care oferă servicii de contabilitate şi consultanţă. Conform UHY, anul trecut, fluxurile totale de ISD au reprezentat 2,3% din PIB-ul total al ţărilor BRIC. Comparativ, ISD s au cifrat la 1,7% din PIB-ul ţărilor G7 şi la 2,2% din PIB-ul total mondial.

Românilor le place cel mai mult, dintre est-europeni, să meargă la cumpărături, cu acest lucru fiind de acord 9 din 10 cumpărători, în timp ce în Cehia, Slovacia şi Austria, 7 din 10 consideră mersul la cumpărături plăcut, iar în Bulgaria doar jumătate dintre cumpărători afirmă acelaşi lucru. In România cumpărătorii resimt mai mult presiunea timpului la cumpărături decât în alte ţări, relevă un studiu GfK. Austria şi Cehia sunt ţările în care acest sentiment este cel mai puţin perceput.

In România, aproximativ 35% din cumpărători resimt această presiune atunci când fac achiziţiile zilnice. Acest lucru poate fi influenţat şi de o dezvoltare sub potenţial pentru comerţul modern de proximitate, comparativ cu Austria de exemplu. Cumpărătorii bulgari folosesc cel mai mult lista de cumpărături, aproape 7 din 10, în timp ce în România 5 din 10 cumpărători îşi organizează cumpărăturile cu ajutorul unei liste, dar numărul acestora scade de la un an la altul. Cea mai mare parte dintre cumpărătorii români şi bulgari declară, de asemenea, că în achiziţiile de zi cu zi reuşesc să se încadreze în bugetul planificat. La polul opus, se află cumpărătorii din Cehia şi Austria.

Primăria Bistriţa vrea să amenajeze, un Aquapark, ale cărui lucrări sunt estimate la 8 milioane de euro, autorităţile urmând să acceseze fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Consilierii municipali din Bistriţa au aprobat,studiul de fezabilitate pentru realizarea unui proiect de 8 milioane de euro prin care municipalitatea vrea să amenajeze un Aquapark, cu piscine acoperite, dar şi în aer liber, cu spaţii de relaxare şi zonă de agrement, banii urmând să fie accesaţi de la Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Noul complex Aquapark ar urma să aibă o suprafaţă de 5 hectare iar proiectul prevede amenajarea unei clădiri care va permite accesul în Aquapark, în acest imobil urmând să fie casa de bilete, birourile şi spaţiile administrative şi o clădire principală cu o suprafaţă de cel puţin 1.200 metri pătraţi, unde va exista un bazin acoperit, un bazin de înot pentru adulţi şi o piscină pentru copii, grupuri sanitare, saună uscată, saună umedă şi saună cu infraroşii, jacuzzi, topogane, SPA, salon de jocuri, popicărie/bowling, biliard, tenis de masă, duşuri, vestiare şi un punct de prim ajutor.

Poliţia de Frontieră a informat, că echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operaţiunii Comune „EPN POSEIDON SEA”, a observat,pe Marea Egee, în apele teritoriale ale Greciei, o barcă pneumatică cu motor, supraîncărcată cu persoane. Ambarcaţiunea era supraaglomerată şi risca să se scufunde, iar persoanele aflate în aceasta riscau să intre în şoc hipotermic, poliţiştii de frontieră au transbordat cei 79 de oameni pe nava Gărzii de Coastă. Persoanele salvate – 37 bărbaţi, 15 femei şi 27 copii – au declarat că provin din Siria, Irak, Iran şi Palestina.

Poliţiştii de frontieră le-au oferit asistenţă şi hrană, iar câteva ore mai târziu acestea au fost debarcate în Portul Chios şi predate autorităţilor elene. Nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de poliţişti de frontieră la bord, desfăşoară în Grecia misiuni de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene în Marea Egee, de la începutul anului, pentru o perioadă de 4 luni. Pe timpul detaşării în Grecia, poliţiştii de frontieră români au salvat, individual, dar şi în cooperare cu Poliţia Locală din Chios, Poliţia Portuară şi cu echipele Frontex de pe uscat, 416 persoane care au ajuns în apele teritoriale elene, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni.

Complexul Greenfield din Băneasa, în care sunt în prezent, potrivit Primăriei Capitalei 5.000 de locuitori, iar conform companiei dezvoltatoare un total de 6.000 de locuinţe pe un teren cu o suprafaţă de 60 de hectare, depinde acum integral de un drum cu o bandă pe sens care se intersectează cu o bretea de acces din DN1 spre Centura Capitalei, după ce Primăria Bucureştiului a blocat accesul maşinilor pe drumul forestier, neasfaltat, dintre str. Erou Iancu Nicolae şi Greenfield, care străbătea Pădurea Băneasa. Până acum, cei 5.000 de locuitori ai cartierului unde se vindeau 40-50 de apartamente pe lună depindeau de un drum neasfaltat, prin pădure pentru acces, în contextul în care drumul asfaltat se intersectează cu o bretea aglomerată în permanenţă.

De asemenea, complexul nu este racordat nici la sistemul de apă şi nici la sistemul de canalizare al Bucureştiului, acesta având propriul sistem de epurare. Bartosz Puzdrowski, directorul general al Impact Developer&Contractor, dezvoltatorul imobiliar al Greenfield Băneasa, licenţiat în filozofie, a spus că următorul pas de dezvoltare al companiei, după modelul Greenfield Băneasa este în Ghencea, un alt cartier al Bucureştiului sufocat de trafic, unde primăria doar a promis că va îmbunătăţi infrastructura rutieră. Pe de altă parte, preţurile din Greenfield rivalizează cu cele din ansamblurile imobiliare construite în zona de sud a Capitalei şi din Popeşti Leordeni, unde de asemenea există probleme cu sistemul de canalizare şi de apă curentă.

Poliţiştii de frontieră din Oraviţa au prins 28 de cetăţeni irakieni, între care cinci copii, care intenţionau să intre din Serbia în România pentru a ajunge apoi în ţări din vestul Europei. Cetăţenii irakieni – 16 bărbaţi, 7 femei şi 5 copii – au vârste cuprinse între 1 an şi 40 de ani şi nu aveau documente asupra lor. Aceştia au declarat că au trecut frontiera din Serbia în România cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei. Cei 28 sunt cercetaţi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Două persoane, mamă şi fiu, au fost rănite, în Suceava, după ce un copac rupt de vântul puternic în parcul central al municipiului a căzut peste maşina lor. Alin Găleată a spus că cele două persoane erau ieşite din maşină la sosirea echipajelor de intervenţie şi au fost transportate la spital pentru investigaţii. Echipele ISU Suceava au intervenit cu o autospecială cu accesorii pentru descarcerare şi SMURD. Judeţul Suceava se află sub atenţionare cod galben de vânt puternic.

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, obiectivele şi finanţarea etapei a XVIII-a 2017 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010-2024, fondurile aprobate pentru acest an ridicându-se la 121 milioane lei. Se urmăreşte realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia şi Maramureşdar şiealizarea unui studiu privind concepţia de elaborare şi/sau achiziţie şi implementare a tehnologiei de creştere/uniformizare a precipitaţiilor. Totodată, programul vizează şi realizarea de programe experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile: Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul României, dar şi realizarea de studii privind concepţia de sistem şi strategii de dezvoltare a sistemului şi a unităţilor din structură.

Târgul Mărţişorului are loc în perioada 25 februarie–1 martie, între orele 10:00-18:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, artişti plastici, meşteri ţărani şi studenţi aşteptându-i pe cei interesaţi cu o ofertă bogată de mărţişoare, târgul oferind şi produse gastronomice tradiţionale. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ, obicei de 1 martie consemnat de etnologii începutului de secol XX, era prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb şi roşu ca să fie feriţi de boală, pe care aceştia îl legau după 12 zile în pom ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăţa fir roşu cu alb ca să fie sănătoase şi la fel, bune de rod. Preluată de lumea urbană şi devenită modă, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir şi mai nou cadou, povestea mărţişorului supravieţuieşte în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la mărţişorul virtual.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a semnat avizul pentru restaurarea şi conservarea unui spaţiu expoziţional pentru Crucea de pe Vârful Caraiman, printre modificări fiind înlocuirea sistemului de iluminat. Se prevăd lucrări de restaurare şi refacere a finisajelor teraselor, a finisajelor exterioare şi interioare, a confecţiilor metalice, a tâmplăriilor la partea de soclu, precum şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în interiorul soclului.

De asemenea, vor fi revizuite instalaţiile şi se va înlocui sistemul de iluminat al crucii, iar un sistem performant va asigura protecţia împotriva descărcărilor electrice din atmosferă. În luna iulie a anului trecut, Guvernul a aprobat înscrierea ”Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război mondial” de pe Masivul Caraiman în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, pentru darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Gala de decernare a Premiilor César 2017 va avea loc astăzi, la Paris. Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César nu va avea în acest an un preşedinte al juriului, după ce regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la această funcţie. Filmul „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, şi lungmetrajul „Toni Erdmann”, cu participare românească, în regia lui Maren Ade, au fost nominalizate în categoria „cel mai bun film străin” la Premiile César 2017. „Bacalaureat”, care îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi Maria Drăguş, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareş Andrici, şi Tudor Smoleanu.

Haruki Murakami, cunoscutul autor al unor bestseller-uri cum este „Pădurea norvegiană”, îşi va lansa în Japonia, cel mai recent roman-fluviu, în două volume, conţinutul cărţii fiind ţinut secret de autor şi de editură. Doar titlul este cunoscut: „Kishidancho Goroshi”, care s-ar traduce prin „Asasinarea comandantului cavaleriei”. Haruki Murakami a vândut milioane de exemplare din cărţile sale, este tradus în peste 50 de limbi, a luat mai multe premii în ţară şi în străinătate şi este văzut drept un candidat la Premiul Nobel pentru literatură.

Numărul în creştere al cererilor de azil în Germania au generat un timp mai mare de aşteptare din partea imigranţilor pentru procesarea solicitărilor lor. Persoanele care au cerut azil în Germania trebuie să aştepte mai mult timp pentru a afla dacă vor avea voie să rămână în această ţară. În anul 2016, solicitanţii de azil erau nevoiţi să aştepte în medie aproximativ 7 luni pentru a afla dacă cererea lor va fi acceptată. În 2015 în schimb, Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) avea nevoie în medie de doar circa 5 luni pentru a procesa cereri de azil.

Israelul a refuzat să acorde vize unor angajaţi ai unei organizaţii non-guvernamentale, Human Rights Watch (HRW), acuzând grupul ca având o ”agendă extremă, ostilă şi anti-israeliană”. Acuzaţiile Israelului faţă de organizaţia pentru drepturile omului are loc în urma unei creşteri ale ostilităţilor oficiale în privinţa activiştilor locali pentru drepturile omului. Organizaţia Human Rights Watch a condamnat această mişcare ca fiind ”o schimbare nefavorabilă”, adăugând că aceasta ”ar trebui să îngrijoreze pe oricine este preocupat de angajamentul Israelului faţă de valorile democratice de bază”.

Cel puţin 45 de persoane au decedat şi zeci altele au fost rănite după ce o maşină-capcană, ce viza rebelii sirieni, a explodat vineri într-un sat din apropierea oraşului sirian al-Bab. Rebelii sirieni, susţinuţi de Ankara, au atacat militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic din al-Bab, unul dintre cele mai puternice bastioane ale grupării din nordul Sirie. Aceştia au vizat de asemenea localităţi din apropiere, precum Kabassine şi al-Bezah . Vehiculul capcană a explodat în apropierea unor clădiri ale Armatei şi forţelor de securitate din Soussiane, la aproximativ 8 km de al-Bab. Al-Bab a fost capturat de forţele siriene, după două luni de conflicte împotriva militanţilor SI, ce s-au retras din oraş dar controlează în continuare zonele din apropierea acestuia.

Unităţi de elită ale forţelor irakiene au pătruns, într-un cartier din vestul oraşului Mosul, o premieră de la lansarea ofensivei, în urmă cu patru luni, pentru recucerirea oraşului de sub ocuparea Stat Islamic. Sami al-Aridhi, locotenent în cadrul unităţilor de elită care luptă împotriva terorismului, a afirmat că oamenii săi au recucerit o bază militară şi un sat din sud-vestul oraşului Mosul şi au pătruns într-un cartier din localitate care a fost ocupat de Stat Islamic în 2014. Forţele irakiene au preluat controlul asupra aeroportului din Mosul după mai multe ore de la lansarea ofensivei militare asupra acestuia şi a taberei militare al-Ghazlani, aflate sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic.

Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare în produsele destinate vânzării în statele membre mai sărace. Statele „vor cere Comisiei să adopte măsuri legislative care să interzică aceste practici care umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”. Grupuri de consumatori şi guverne susţin că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est faţă de aceleaşi bunuri vândute în Germania şi Austria.

Donald Trump, preşedintele SUA, a declarat că vrea să se asigure că arsenalul nuclear al Statelor Unite este superior altor ţări, declarând că America a rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea nucleară. El a adăugat totodată că statul chinez ar putea rezolva provocarea în privinţa securităţii naţionale pe care o reprezintă Coreea de Nord, punând astfel presiune asupra Beijingului pentru a exercita mai multă influenţă pentru a ţine sub control acţiunile tot mai agresive ale Phenianului.

FBI-ul a respins o solicitare recentă din partea Casei Albe de a demonta public relatările media cu privire la presupusele discuţii dintre asociaţii preşedintelui american, Donald Trump, şi Rusia, pe parcursul campaniei prezidenţiale. Conform unui oficial al Casei Albe, solicitarea a fost făcută după ce FBI-ul a indicat Casei Albe că nu consideră că relatările presei ar fi fost precise. Casa Albă a căutat ajutorul FBI-ului şi al altor agenţii ce investighează această chestiune, pentru ca aceştia să declare eronate rapoartele. Comunicarea directă între FBI şi Casa Albă este neobişnuită din cauza restricţiilor în privinţa unui asemenea contact.

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, ar fi fost omorât cu un agent neurotoxic, susţin autorităţile din Malaysia. Una dintre cele două femei suspectate că l-ar fi asasinat pe Kim Jong-Nam a suferit de asemenea efecte ale contaminării. Malaysia nu a dat vina pe statul nord-coreean de moartea lui Jong-Nam, însă susţine că regimul stalinist de la Phenian este în spatele acestui incident. Şeful poliţiei din Malaysia, Khalid Abu Bakar, a declarat că prezenţa agentului neurotoxic a fost detectată în monstre prelevate de la ochi şi faţă de Departamentul Chimic al statului. Acesta a adăugat că mai multe probe se află încă în analize şi că poliţia investighează cum a intrat această substanţă pe teritoriul malaysian.

SPORT

DINAMO – CSU Craiova, sâmbătă, de la 20:30. „Câinii” sunt obligaţi să câştige pentur a mai spera la o calificare în play-off, însă nici cu o victorie n-ar fi siguri de locul în TOP 6. Trupa lui Cosmin Contra a ajuns la mâna marii rivale Steaua, care joacă în această etapă la Mediaş, cu Gaz Metan. Noul tehnician al „câinilor” spune însă că nu îşi pune problema ca Steaua să nu-şi apere corect şansele doar pentru a-i lăsa pe roş-albi în afara play-off-ului. „Guriţă” a vorbit şi despre declaraţiile făcute de Gigi Becali la adresa lui Sergiu Hanca. Mijlocaşul dinamovist se află la cel mai bun sezon al carierei şi le-a atras atenţia rivalilor, dar Contra e convins că forma acestuia nu va fi afectată de declaraţiile lui Becali.

Astra pierdut, scor 0-1, meciul disputat în deplasare cu Genk, după o primă repriză în care putea marca prin Budescu. La finalul meciului, mijlocaşul Filipe Teixeira s-a declarat nemulţumit de rezultat, dar şi de maniera de arbitraj a centralului Serdar Gozubouyuk. Fotbalistul portughez de 36 de ani este de părere că Astra putea obţine mai mult din meciul cu belgienii pentru că şi-a creat ocazii şi a jucat un fotbal bun. În tur, cele două echipe au remizat, 2-2, la Giurgiu.

Astra a părăsit Europa League în faza şaisprezecimilor, după 2-3 la general cu belgienii de la Genk, iar România rămâne fără nicio reprezentantă în această ediţie a cupelor europene, ceea ce înseamnă că nu mai putem acumula puncte în clasamentul UEFA al coeficienţilor. Cu 3,300 puncte strânse în acest sezon, Liga 1 rămâne pe locul 17, cu un total de 24,350 de puncte şi riscă să mai cadă un loc în clasament, în dauna Danemarcei. FC Copenhaga s-a calificat în optimile Europa League, după ce a trecut de Ludogoreţ şi în funcţie de performanţele viitoare nordicii ar putea depăşi România (Danemarca are un cofeicient total de 23,500).

Meciul Lucian Bute – Eleider Alvarez nu va fi televizat în România. Partida e programată să se dispute sâmbătă, 25 februarie, în jurul orei 05:30 (ora României). Pugilistul Lucian Bute a anunţat, pe contul personal de Facebook, că meciul său împotriva columbianului Eleider Alvarez, la categoria semigrea WBC, nu a fost preluat de nicio televiziune din România şi şi-a manifestat dezamăgirea faţă de această situaţie. Eleider Alvarez (32 de ani) este neînvins în cele 21 de meciuri la profesionişti (10 victorii prin knockout). Lucian Bute (37 de ani) a disputat 36 de meciuri la profesionişti – 32 de victorii, dintre care 25 prin knockout, trei înfrângeri şi o remiză. Învingătorul acestei partide va boxa pentru titlul mondial cu Adonis Stevenson, în toamna anului 2017. Canadianul în vârstă de 39 de ani are 28 de victorii (23 prin KO) şi o singură înfrângere în carieră.

Noua şi mult lăudata bază sportivă a celor de la FCSB, construcţie finalizată recent la ieşirea din cartierul Berceni spre Centura Bucureştiului, a trecut peste prima iarnă grea. Cantitatea mare de zăpadă căzută peste România în ultima lună a afectat gazonul pe care se antrenează elevii lui Laurenţiu Reghecampf. Dacă acum exact două săptămâni iarba era în totalitate acoperită cu zăpadă, la antrenamentul din această dimineaţă fotbaliştii au găsit un teren curăţat. Gazonul, deşi ofilit, s-a prezentat în condiţii mai mult decât acceptabile şi jucătorii s-au putut antrena fără să fie incomodaţi de noroi.

Claudio Ranieri a fost demis din funcţia de antrenor al lui Leicester, la nici un an după ce transforma micuţa echipă de pe King Power Stadium în campioana Angliei, iar şefii vulpilor se grăbesc să numească un nou tehnician. Favorit pentru înlocuirea lui Ranieri este un tot un italian, Roberto Mancini, care a mai antrenat în Premier League, în perioada 2009-2013, când a fost pe banca lui Manchester City şi i-a condus pe „cetăţeni” spre titlu, în 2012.

Mancini, care ultima dată a antrenat-o pe Inter Milano, este un tehnician obişnuit să antreneze la cel mai înalt nivel şi care a cucerit trofee cu toate formaţiile pregătite până acum. Fostul mare atacant italian şi-a început cariera de antrenor la Fiorentina, unde a câştigat Cupa Italiei, în 2001, iar ulterior a mai trecut pe la Lazio, Inter Milano, Manchester City, Galatasaray şi din nou Inter. Pe lângă titlul cucerit cu City în Premier League, Mancini a mai devenit de trei ori campion al Italiei, cu Inter, în 2006, 2007 şi 2008.

Serena Williams a redevenit lider mondial după ce a triumfat la Australian Open, în luna ianuarie, dar americanca poate fi detronată după nici o lună. Serena poate pierde şefia clasamentului în favoarea lui „Angie”, iar şansele nemţoaicei sunt destul de importante. Kerber are nevoie să câştige titlul de la Dubai, competiţie în cadrul căreia a ajuns în semifinale după ce a trecut de Ana Konjuh cu 6-3, 6-2. Pentru un loc în finală, Angelique se va duela vineri cu Elina Svitolina (13 WTA) din Ucraina, în timp ce Caroline Wozniacki (Danemarca, 15 WTA) o întâlneşte pe Anastasija Sevastova (Letonia, 35 WTA) în cealaltă semifinală.

Principala urmăritoare Angelique Kerber îi ameninţă poziţia Serenei, nemţoaica aflându-se la doar doi paşi de locul 1 WTA. Angelique Kerber a mai fost lider mondial timp de 5 luni, în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017, dar sportiva de 29 de ani a coborât pe locul secund după ce Serena Williams a cucerit titlul de la Australian Open (6-4, 6-4 în finală cu Venus Williams). Americanca în vârstă de 35 de ani nu a jucat în această săptămână la turneul Premier 5 de la Dubai, astfel că a rămas cu 7.780 de puncte. În schimb, Angelique va acumula 7.955 de puncte dacă va câştiga turneul din Emiratele Arabe Unite.

Italianul Claudio Ranieri o părăseşte pe Leicester la nici un an după ce reuşea să câştige titlul în Premier League. În acest sezon, „vulpile” sunt implicate în lupta pentru evitarea retrogradării, iar şefii grupării de pe King Power Stadium au decis să-l demită pe italian, în încercarea de a readuce echipa pe linia de plutire. În ciuda rezultatelor mult sub aşteptări, demiterea lui Ranieri a luat prin surprindere lumea fotbaluli, iar mulţi tehnicieni au ţinut să-şi arate susţinerea pentru cel care în urmă cu o lună era desemnat „antrenorul anului 2016” în gala FIFA.

Ministerul Tineretului şi Sportului are începând de joi şi secretar de stat, după ce Marius Dunca a preluat, la începutul anului, conducerea acestui portofoliu. Astfel, succesorul Narcisei Lecuşanu este Cosmin Răzvan Butuza (33 ani), un fan al echipei de handbal Minaur Baia Mare. Numărul băimărenilor care vor avea un rol important în cadrul MTS a crescut la doi membri, după ce fostul arbitru internaţional Cristi Balaj a fost numit consilier al ministrului Marius Dunca

Noul secretar de stat este licenţiat în Economie (Universitatea de Nord, Baia Mare), are un masterat în Management, specilizarera Managementul Dezvoltarii Afacerilor (Universitatea Babes Bolyai, Cluj Napoca). Ca experienţă profesională, a activat 5 ani în domeniul economic, iar din 2012 este implicat în administraţia publică. Pe lângă faptul că ţine cu Minaur, Comsin Butuza se declară un un iubitor al sportului şi un susţinător al performanţei în toate domeniile.

FK Krasnodar, Schalke, Manchester United, Olympiakos, Ajax, APOEL Nicosia, AS Roma, Beşiktaş, Anderlecht, FC Copenhaga, Borussia Monchengladbach, Genk, Lyon, FK Rostov şi Genk sunt echipele calificate în optimile Europa League. Raul Rusescu a fost rezervă neutilizată în înfrângerea suferită de Osmanlispor, 0-3, pe teren propriu cu Olympiakos. Zenit şi Anderlecht le-au oferit fanilor un adevărat spectacol, cu răsturnări incredibile de situaţie. După ce a pierdut în tur, 0-2, echipa lui Mircea Lucescu a condus, pe teren propriu, cu 3-0, după „dubla” lui Giuliano şi golul lui Dzyuba, dar reuşita lui Thelin din minutul 90 a interzis visul ruşilor la calificarea în optimi.

Ovidiu Hoban a fost integralist în înfrângerea suferită de echipa sa, Hapoel Beer Sheva, scor 1-2, pe terenul turcilor de la Beşiktaş. Israelienii au ratat calificarea în optimi. Fiorentina, cu Tătăruşanu integralist, a ratat accederea în optimile de finală ale Europa League, chiar dacă a condus cu 2-0, pe teren propriu. Toscanii au încasat 4 goluri, după ce Stindl a reuşit un hat-trick şi Christensen a înscris în minutul 60. Ludogoreţ, cu Moţi şi Keşeru pe teren, n-a putut întoarce rezultatul din Bulgaria (1-2) şi au remizat, 0-0, pe Parken, cu FC Copenhaga. Bulgarii au ratat calificarea în optimi. Prepeliţă a jucat o repriză în remiza lui FK Rostov, 1-1, pe terenul celor de la Sparta Praga. Ruşii s-au calificat în optimile de finală, după ce în tur au câştigat cu 4-0, pe teren propriu.

Mircea Lucescu, antrenorul echipei Zenit Sankt Petersburg, a declarat, după ce formaţia sa a ratat calificarea în optimile de finală ale Europa League, că jucătorii săi au evoluat foarte bine, dar au fost neatenţi în ultimele minute ale meciului cu Anderlecht Bruxelles. În returul şaisprezecimilor, Zenit a învins Anderlecht pe teren propriu cu 3-1, dar a ratat calificarea, în condiţiile în care echipa belgiană s-a impus în tur cu scorul de 2-0. Zenit a condus cu 3-0, după reuşitele lui Giuliano (24′, 78′) şi Dzyuba (72′), dar Thelin a punctat pentru Anderlecht în minutul 90. „Il Luce” pune eliminarea şi pe seama ghinionului său „tradiţional”.

Gigi Mulţescu a prefaţat derby-ul de sâmbătă (ora 20:30), de pe Arena Naţională, dintre echipa pe care o antrenează, CS Universitatea Craiova, şi cea la care s-a consacrat ca jucător, Dinamo Bucureşti. Ambele formaţii încearcă să obţină calificarea în play-off, iar dacă oltenii şi-ar îndeplini obiectivul cu un egal sâmbătă, dinamoviştii sunt obligaţi să câştige pentru a păstra şanse de intrare în Top 6 la finalul sezonului regulat al Ligii 1. Tehncianul este mulţumit că derby-ul cu Dinamo se joacă pe Arena Naţională, considerând că suprafaţa de joc mai bună favorizează echipa sa.

Mulţescu nu şi-a recunoscut erorile de la meciul cu FCSB, când nu a ştiut să contracareze schimbările lui Reghecampf, el mutând abia pe final şi fără a epuiza cele trei modificări. Antrenorul Universităţii a continuat să spună că nu avea jucători de rezervă ofensivi, deşi, evident, el era cel care decisese conţinutul băncii. Mai mult, Mulţescu a uitat şi pe cine a înlocuit, pretinzând că atacantul Fajic a intrat în locul lui Popov, deşi cel schimbat fusese Băluţă. Totuşi, tehnicianul a admis că pentru jocul cu Dinamo va efectua câteva schimbări în primul 11 faţă de partida cu FCSB.

Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors, Portland Trail Blazers, Detroit Pistons, Houston Rockets şi Sacramento Kings au înregistrat victorii, vineri, în Liga nord-americană de baschet masculin (NBA). Cleveland Cavaliers s-a impus pe teren propriu cu New York Knicks, scor 119-104 (34-33, 35-18, 18-28, 32-25). Kyrie Irving (23 de puncte, 6 pase decisive, 3 recuperări) şi LeBron James (18 puncte, 15 pase decisive, 13 recuperări) au contribuit decisiv la victoria formaţiei din Cleveland, care şi-a consolidat poziţia de lider în Conferinţa de Est. De cealaltă parte, Courtney Lee (25 puncte, 5 pase decisive, 6 recuperări) şi Carmelo Anthony (20 de puncte, 5 pase decisive, 5 recuperări) au fost evidenţiaţii formaţiei newyorkeze, aflată pe locul 12 în Conferinţa de Est.

Golden State Warriors a câştigat în faţa propriilor suporteri cu Los Angeles Clippers, scor 123-113 (31-24, 18-37, 50-26, 24-26). Stephen Curry (35 de puncte, 5 pase decisive, 7 recuperări) şi Kevin Durant (25 de puncte, 7 pase decisive, 15 recuperări) au fost în formă bună pentru gazde, în timp ce Austin Rivers (19 puncte, 2 pase decisive, 2 recuperări) şi Jamal Crawford (19 puncte, 4 pase decisive, o recuperare) s-au remarcat de la oaspeţi. Golden State Warriors ocupă prima poziţie în Conferinţa de Vest, iar Los Angeles Clippers se află pe locul 4 în aceeaşi Conferinţă.

Marius Şumudică a ratat şansa de a merge cu Astra în optimile Europa League, iar la finalul meciului pierdut cu Genk (1-0) a ţinut să evidenţieze maniera de arbitraj a lui Serdar Gozubuyuk, olandezul de origine turcă, dar a fost sincer şi a recunoscut că dubla a fost pierdută în urma meciului de la Giurgiu. Antrenorul campioanei a vorbit din nou despre penalty-ul neacordat Astrei în meciul tur, a reclamat alte faze la care echipa sa a fost dezavantajată, a subliniat aportul fanilor români prezenţi în Belgia şi a explicat de ce a ales o formulă cu trei închizători, Lovin, Seto şi Boubacar

Simona Halep are timp pentru mai multe activităţi în această perioadă, după ce a suferit o accidentare la genunchi, iar a 4-a jucătoare a lumii nu putea să rateze revederea cu plaja din Mamaia. Chiar dacă vremea de afara nu este cea mai indicată pentru o plimbare la mare, Simona s-a întors în locurile care îi trezesc amintiri frumoase. Sportiva a mers miercuri pe plaja din Mamaia, unde s-a amuzat şi a căutat scoici în nisip. Halep s-a bucurat de timpul petrecut pe litoral şi a postat o fotografie pe Instagram, împreună cu mesajul: „Plaja din Mamaia. Iubesc acest loc!” Simona mai are două săptămâni de relaxare, până pe 8 martie – atunci când începe Indian Wells.

PROGNOZA METEO
24 Februarie 2017

Vremea se va menține deosebit de caldã pentru aceastã perioadã. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 grade în depresiuni și 20 de grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 0 și 7 grade. În cursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorãri în vestul, nord-vestul și centrul țãrii, unde local va ploua, în general slab cantitativ. Noaptea înnorãrile vor cuprinde și restul teritoriului și vor fi precipitații pe arii relativ extinse sub formã de ploaie, iar în zona montanã, Maramureș, Transilvania și dealurile Moldovei, treptat, vor predomina ninsorile. Pe arii restrânse, la deal și la munte, cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp. Îndeosebi ziua, vântul va avea intensificãri temporare în majoritatea regiunilor, dar mai ales la munte, cu viteze de peste 80…90 km/h pe crestele înalte.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã pentru aceastã datã. Cerul va fi mai mult senin în cea mai mare parte a intervalului, dar se va înnora spre sfârșitul nopții, când va ploua. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificãri mai ales în prima parte a zilei. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 18 grade, iar cea minimã va fi de 2…4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *