Stiri pe scurt 24 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 24 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  24 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 24 august. In anul 1929, s-a născut Yasser Arafat, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene din 1994 (aceasta dată este trecută în certificatul său de naştere înregistrat la Cairo/Egipt; dupa alte surse, s-ar fi născut la 4 sau 27 august 1929); Premiul Nobel pentru pace pe 1994. (m. 11 noiembrie 2004).

Absolvenţii clasei a XII-a susţin proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceal absolvit, potrivit calendarului celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat 2016. Vineri are loc ultima probă scrisă din cadrul examenului şi anume, proba la alegere a profilului, care se susţine la una din 10 materii: geografie, biologie, chimie, fizică, informatică, filosofie, logică, economie, psihologie sau sociologie. Afişarea rezultatelor se va face în data de 29 august, până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi între orele 16:00-20:00, urmând ca pe 1 septembrie să fie afişate rezultatele finale. În sesiunea din iunie a examenului de Bacalaureat, au fost declaraţi respinşi 41.037 de candidaţi, rata de promovare fiind de 68,1%.

Mai multe şcoli cu zeci de elevi din judeţul Dolj au şi acum grupurile sanitare în curte, iar unele dintre acestea arată ca în Evul Mediu. Cu o astfel de situaţie se confruntă chiar şi elevi din Craiova, respectiv copii de clase primare care învaţă la şcoala 27 din cartierul Popoveni. Unitatea de învăţământ este o structură a şcolii “Gheorghe Bibescu” din Craiova. Clădirea are doar două săli, unde învaţă aproape o sută de elevi de clasele I-IV, în condiţii nedemne de un oraş municipiu reşedinţă de judeţ. Chiuveta unde dascălii şi elevii trebuie să se spele este chiar la intrarea în clădire. În plus, wc-ul „turcesc” se află în curtea unităţii şcolare şi are trei compartimente. Se fac igienizări, însă mare lucru nu se va schimba până la începerea anului şcolar.

Peste drum de şcoală se află o grădiniţă care aparţine de aceeaşi structură, Şcoala „Gheorghe Bibescu”. Faţada grădiniţei este vopsită frumos, iar în interior, spun localnicii, este curăţenie. Lângă clădire, însă, se află un loc de joacă pentru copii, cu bănci şi mese de ciment rupte în bucăţi şi buruieni care au înghiţit cu totul leagănele. Unele piese de mobilier nici nu se mai văd, iar poarta de acces a dispărut. Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” a primit de la Primărie aproape 100.000 lei pentru proiectarea reabilitării corpului şcolii şi amenjarea de grupuri sanitare, la unitatea din Popoveni şi, de asemenea, pentru construirea şi amenajarea de grupuri sanitare la Grădiniţa nr.34.

Şi în celalălalt capăt al oraşului, spre Filiaşi, în cartierul Izvorul Rece, elevii unei şcoli învaţă în condiţii precare. Cartierul este cochet, cu case frumoase, iar în zonă este curăţenie. Şcoala face însă notă discordantă. Vopseaua de pe clădire s-a scorojit pe alocuri, iar grupul sanitar, aflat în curtea unităţii, are nevoie de unele amenjări. Şcoala Izvorul Rece aparţine de Şcoala nr. 12 Decebal Craiova. Aici învaţă 19 copiii din clase I-IV şi 18 preşcolari. Primăria a alocat anual diverse sume de bani unităţilor de învăţământ din oraş, însă primarul spune că majoritatea nu i-au cheltuit. Pe 1 septembrie, directorii de şcoli şi administratorii de patrimoniu, nu doar din Craiova, ci din întregul judeţ, vor fi chemaţi la raport, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pentru a explica ce lucrări au făcut înainte de începutul anului şcolar, dar şi cu ce alte probleme se confruntă.

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat,că zona din Italia în care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 este cunoscută cu astfel de riscuri încă din 1915, atunci când a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori. 6,2 la o adâncime de 10 kilometri înseamnă foarte mult. Adâncimea de zece kilometri este dată de americani, Institutul Naţional de Vulcanologie din Italia dă adâncimea de 4-5 kilometri. Cu cât adâncimea scade, efectele vor fi din ce în ce mai mari. Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adâncimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori.

Purtătorul de cuvânt al MAE Ionuţ Vâlcu a declarat că au fost români care au solicitat asistenţă pentru că nu-şi puteau contacta rudele din Italia. Vâlcu a reafirmat că o echipă consulară mobilă de la Consulatul General al României la Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative. De asemenea, Ministerul Afacertilor Externe a exprimat miercuri pe Twitter solidaritatea cu poporul italian, spunând că toate rugăciunile şi gândurile sunt pentru cei afectaţi de cutremurul din Italia.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe preciza, referitor la cutremurul din Italia, că până în acest moment nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români şi că o echipă consulară mobilă se va deplasa la faţa locului. O echipă consulară mobilă de la Consulatul General al României la Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative. Ambasada de la Roma s-a autosesizat şi a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locaţie. Mai este în 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locaţie. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adâncimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Însă la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile.

Scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au reuşit, să găsească şi să aducă la ţărm trupului tânărului de 17 ani dispărut, în apele mării, pe plaja din Saturn. Tânărul, care venise pe litoral din Mureş, a fost dat dispărut încă de luni dimineaţă, când a intrat să se scalde, deşi marea era agitată, cu curenţi puternici şi valuri mari. El a fost căutat încă de atunci de scafandri, în zona digurilor din dreptul plajei, unde se presupunea că ar fi fost aruncat de valuri. Militarii ISU au revenit şi în zilele următoare, iar astazi au reuşit să găsească trupul tânărului şi să-l aducă la mal.

Mai multe persoane au ignorat, la începutul acestei săptămâni, avertizările salvamarilor din sudul litoralului, care arătau că scăldatul era interzis, marea fiind agitată, iar patru persoane, între care doi tineri de 17 ani, au murit. În afara tânărului care s-a înecat la Saturn, un tată şi fiul său, în vârstă de 17 ani, din Dej, şi un alt tânăr de 24 de ani din Bacău au murit înecaţi la Mangalia.

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, este audiat, la Poliţia Capitalei. Scopul anchetei este de a stabili dacă Gregorian Bivolaru a fost ajutat să fugă din ţară, şi, în cazul în care se confirmă că a primit ajutor, cine sunt persoanele care au intervenit. Agenţia MEDIAFAX a scris, în exclusivitate, imediat după aducerea în ţară a lui Bivolaru, că structuri ale MAI au demarat o anchetă cu scopul de a stabili cine l-a ajutat pe liderul MISA. Vizate de anchetă sunt atât persoane cât şi instituţii ale statului român. Suspiciunile autorităţilor sunt întărite şi de declaraţia pe care liderul MISA a dat-o la momentul capturării, în Franţa. Bivolaru le-ar fi spus poliţiştilor, în timpul audierilor de la Paris, printre altele, că sunt persoane care ar putea avea de suferit după extrădarea lui.

Circulaţia rutieră pe DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, în zona Balota, după un accident în care au fost implicate un autoturism şi un microbuz, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, iar altul este rănit grav. Circulaţia a fost întreruptă din cauza unui accident rutier în care au fost implicate un autoturism şi un microbuz, cel mai probabil din cauza unei depăşiri neregulamentare. In urma coliziunii de pe DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu între un autoturism şi un microbuz, doi tineri, în vârstă de 21, respectiv 22 de ani, au murit. Şoferul maşinii în care se aflau cei doi a fost grav rănit, fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

Doar 20% din tinerii români se înscriu la şcoala profesională, comparativ cu Germania, unde procentul este de 70%, principalul motiv fiind acela că şcolile de meserii sunt considerate pentru elevii slabi. Companiile au început să se implice, în speranţa că vor produce forţă de muncă. În momentul de faţă, în România, doar 20% dintre elevi se îndreaptă spre şcolile profesionale, iar principalul motiv îl reprezintă mentalitatea faţă de aceste instituţii, spun specialiştii. În lipsă de specialişti şi de forţă de muncă, unii patroni au luat în considerare să importe muncitori din Rep. Moldova şi Ucraina.

Specialiştii susţin că o rezolvare a problemelor de pe piaţa muncii poate fi orientarea corectă a tinerilor, în condiţiile în care doar anul acesta 50.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. „Unii poate ar fi interesaţi să aibă un job, o meserie. Dar ce şansă au în clipa de faţă? Se pot duce undeva să facă un curs de formare adulţi, care costă, sau merge la unele finanţate din fonduri europene. Mai sunt unele cursuri pe care le fac companiile de la care ar avea certitudinea unui loc de muncă. Dar şi aici sunt multe situaţii nelalocul lor, pentru că ajung să facă un curs de formare pentru o calificare pe care deja o au dacă au absolvit liceul industrial.

Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii de fructe şi legume, cantitatea repartizată României fiind de 3.000 tone de produse proaspete retrase de pe piaţă, dar un solicitant poate primi sprijin numai pentru maximum de 750 tone. Cantitatea maximă de produse repartizată Romaniei este de 3000 tone, iar măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea produselor de pe piaţă. În baza prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 921/2016, statul membru poate stabili pentru fiecare produs, cantităţile aplicabile în cazul retragerilor de pe piaţă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a selectat societatea de avocatură Eversheds Romania pentru a reprezenta Autoritatea în instanţă în vederea depunerii cererii de faliment a Carpatica Asig. Eversheds Romania face parte din reţeaua firmei de avocatură Eversheds International, care are la nivel global 55 de birouri în care activează peste 4.000 de avocaţi, oferind servicii juridice sectorului de business şi financiar, public şi privat. În România, societatea are o echipă care a dezvoltat proiecte în arii de practică precum: instituţii şi servicii financiar-bancare, insolvenţă, litigii şi arbitraj, energie, comercial, imobiliar şi dreptul muncii, combinând cunoaşterea pieţei locale cu accesul la specializarea, resursele şi competenţele uneia dintre cele mai mari firme de avocatură din lume.

Alegerea societăţii de avocatură este prima etapă a procedurilor de lichidare a societăţii Carpatica Asig, căreia i s-a retras prin Decizia ASF 1.498/27.07.2016 autorizaţia de funcţionare pe baza unui set de rapoarte care au evidenţiat deteriorarea accentuată a indicatorilor financiari ai societăţii, precum şi starea de insolvenţă a acesteia. Potenţialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig se pot adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru cereri de plată şi de deschidere a dosarelor de daună, plăţile urmând a fi efectuate doar în urma emiterii de către instanţă a unei hotărâri definitive în ceea ce priveşte falimentul societăţii.

Pacientul de la Spitalul Bagdsasar-Arseni este în stare staţionară, iar cei doi pacienţi de la Spitalul de Arşi sunt în stare stabilă şi urmează să fie operaţi. De asemenea, ambii pacienţi de la spitalul de Arşi sunt stabili şi urmează intervenţii chirurgicale în cursul zilei de miercuri. Bărbatul în vârstă de 58 de ani a beneficiat şi de un consult oftalmologic care nu a constatat leziuni grave. Un alt bărbat, de 48 de ani, rănit în explozia de la Petromidia a murit în urma leziunilor foarte grave suferite, având arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. Inspecţia Muncii va iniţia, începând cu data de 29 august 2016, o acţiune de control în toate unităţile de prelucrare a ţiţeiului din ţară, măsura venind după explozia produsă la rafinăria Petromidia din Năvodari.

Ministerul Apărării Naţionale(MApN) organizează ceremonii militare şi religioase dedicate celor 330.000 de eroi care au căzut în luptă în Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în această conflagraţie mondială. Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma Primului Râzboi Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie. Prin Hotărârea Guvernului României 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea prim-ministrului, activităţile se desfăşoară sub patronajul preşedintelui României.

Cel puţin 2.900 de imigranţi au decedat sau au fost daţi dispăruţi, în primele şase luni ale anului 2016, în timpul încercării de traversare a Mării Mediterane, reprezentând o creştere de 37 la sută faţă de ultimele şase luni ale anului precedent. Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost înregistrate în zona centrală a Mării Mediterane. Pe ruta din această zonă, folosită de imigranţii care încearcă să traverseze marea venind dinspre Africa de Nord pentru a ajunge în Italia, au călătorit aproximativ 70.000 de persoane în prima jumătate a anului 2016, fiind înregistrate un număr de 2.484 de decese.

Autorităţile franceze au interzis purtarea costumelor de baie de tip burkini în 15 oraşe, evocând îngrijorările ulterioare atacurilor teroriste care au avut loc în ţară. Autorităţile din mai multe oraşe franceze au implementat legea conform căreia este interzisă purtarea acestui tip de îmbrăcăminte, care acoperă trupul şi capul, evocând preocupările în legătură cu hainele religioase în urma asasinatelor teroriste care au avut loc în Franţa. Imagini cu poliţia confruntând o femeie care nu se supunea legii, făcute în Nisa, înfăţişează patru poliţişti stând în jurul unei femei care se odihnea pe ţărm, în Promenade des Anglais, ultima scenă a atentatului de luna trecută, când un camion a intrat în mulţime de Ziua Naţională a Franţei.

Interzicerea din Nisa face referire în special la atentatul din acest oraş, care a avut loc pe 14 iulie, când un camion a lovit în mulţimea adunată în oraş pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, ce s-a soldat cu 86 de morţi. De asemenea, se referă şi la atentatul care a avut loc 12 zile mai târziu, unde preotul catolic Jacques Hamel a fost ucis în biserica sa parohială din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate dintr-o suburbie a Rouenului. Interdicţia din mai multe oraşe vine înainte de cea a celei mai înalte instanţe administrative din Franţa, în urma unui apel al Ligii pentru Drepturile Omului, un ONG francez. Acesta provoacă decizia unei curţi inferioare din Nisa, care a admis o interdicţie a ţinutei vestimentare în Villeneuve-Loubet. Burkini era „predispus să ofenseze convingerile religioase sau non-convingerile religioase ale altor oameni care stau pe plajă”, şi „s-ar fi simţit ca o sfidare sau o provocare la tensiuni exacerbate de către” comunitate.

Tancuri ale armatei turce au ajuns pe teritoriul Siriei şi atacă spre poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) din localitatea Jarablos. Armata turcă, susţinută de forţele coaliţiei internaţionale antiteroriste, a lansat înainte de zorii zilei o operaţiune împotriva poziţiilor Stat Islamic din localitatea Jarablos, situată la graniţa cu Turcia.

Uniunea Europeană încă nu plătit cele trei trei miliarde de euro promise Turciei pentru acordul privind limitarea imigraţiei. Ankara şi-a dat aprobarea pentru primirea înapoi a imigranţilor sirieni care au ajuns ilegal până Grecia în schimbul trimiterii unor refugiaţi în Europa, aceştia urmând să fie redistribuiţi în statele membre. În schimb, Ankara a primit o serie de concesii din partea UE, printre care un ajutor financiar consistent, liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţeni turci şi accelerarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Blocul comunitar. Preşedintele turc a mai acuzat liderii europeni că nu şi-ar respecta partea lor de înţelegere.

O devărsare masivă de petrol a avut loc pe coasta Oceanului Pacific, în zona statului Nicaragua, contaminând o pădure de mangrove precum şi zonele de pe coasta statelor Honduras şi Costa Rica. Compania multinaţională Puma Energy ar putea fi responsabilă pentru această devărsare de petrol care a avut loc pe coasta Oceanului Pacific din zona statului Nicaragua. Omar Lizano, oceanograf la Universitatea Costa Rica, a declarat luni că petrolul a ajuns la Golful Fonseca, la care au acces statele El Salvador, Honduras şi Nicaragua, iar acum afectează plajele şi biodiversitatea pădurilor de mangrove. Devărsarea a urmat unei explozii a două dintre cele patru rezervoare de petrol. În urma acesteia au avut loc daune produse mediului.

O femeie în vârstă de 21 de ani a fost înjunghiată mortal şi un bărbat de 30 de ani a fost grav rănit în Australia în oraşul Home Hill din statul Queensland de către un cetăţean francez care striga „Allahu akbar”. Se presupune că suspectul, un cetăţean francez de 29 de ani, a rostit cuvintele „Allahu Akbar”, atât în timpul atacului, cât şi în timpul arestului său. Suspectul se află acum la spitalul din localitatea Townsville, unde primeşte îngrijiri medicale pentru răni care nu îi pun viaţa în pericol. Un al doilea bărbat a suferit răni uşoare şi a fost externat din spital. Gollschewski a adăugat că atacul nu are legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic şi că francezul se afla în ţară de aproximativ un an, având o viză temporară.

Un atac cu maşină-capcană care a avut loc în sudul Thailandei s-a soldat cu un mort şi peste 30 de răniţi. Persoana ucisă este o thailandeză în vârstă de 34 de ani care se afla în apropierea hotelului Southern View din provincia Pattani. Spitalele unde sunt tratate victimele au anunţat că niciun străin nu se află printre răniţi. Provincia Pattani, una dintre cele trei din ţară în care este activă o rebeliune musulmană locală, nu este una turistică şi atrage puţini străini. Atacurile cu bombă sunt frecvente în sudul Thailandei. De obicei, ele nu sunt revendicate, dar sunt atribuite acestei rebeliuni separatiste musulmane.

Un submarin nord-coreean a lansat, o rachetă balistică ce a zburat pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia. Racheta a fost lansată din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, se află o bază submarină. Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză pentru prima oară. Comandamentul strategic al Statelor Unite a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11 lansată de pe un submarin şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri. Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a avertizat cu privire la aplicarea mai multor sancţiuni şi la izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, măsuri ce „nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat”.

Zeci de mii de militari sud-coreeni şi americani au iniţiat, manevre simulând un atac nord-coreean, la care Phenianul a replicat prin ameninţări cu un atac nuclear preventiv. Aceste manevre anuale, denumite „Ulchi Freedom”, sunt în principal o similare pe calculator, dar ele mobilizează de asemenea, 50.000 de sud-coreeni şi 30.000 de americani. În fiecare an, ele provoacă o creştere a tensiunii în pensinulă. În urma mai multor luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi sunt de părere că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.

Trei militari turci au fost răniţi în cadrul unui atac armat în apropiere de Antalya. Militarii au fost răniţi în timpul unui atac asupra vehiculului armatei. Nu se ştie deocamdată cine se află în spatele acestui atac, ce a avut loc în regiunea Beldibi, la vest de staţiunea Antalya. Beldibi este o regiune turistică unde se află zeci de hoteluri şi staţiuni. Militanţii formaţiunii Partidul Muncitorilor din Kurdistan atacă în mod frecvent forţele de securitate din Turcia.

Pretendentul la conducerea partidului Laburist, Owen Smith, promite să voteze împotriva declanşării Articolului 50, în condiţiile în care firmele din Uniunea Europeană iau în considerare reducerea activităţii din regat. Owen Smith vrea să capitalizeze pe nemulţumirea legată de Brexit în încercarea sa de a prelua conducerea Partidului Laburist de la Jeremy Corbyn. El a promis că va încerca să blocheze startul exitului Marii Britanii prin votarea împotriva oricărei tentative de declanşare a Articolului 50, cu condiţia ca premierul Theresa May să nu supună actul final de „divorţ” de UE la un alt referendum.

Centrul Italiei a fost afectat de trei cutremure de suprafaţă, cu magnitudini de 6,0, 5,4 şi 4,8 grade, urmate de zeci de replici, bilanţul provizoriu fiind de cel puţin 22 de morţi. Bilanţul cutremurului de 6,0 grade produs în cursul nopţii în centrul Italiei este de cel puţin 20 morţi, dar există persoane dispărute, zeci de oameni fiind răniţi, anunţă Serviciul protecţiei civile, în timp ce autorităţile locale au transmis că jumătate din localitatea Amatrice este devastată. Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri.

Cutremurul a fost simţit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice. În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde. Situaţia cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. „Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este. Acesta nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbuşească”, a declarat primarul localităţii, Sergio Pirozzi. Printre persoanele dispărute figurează două afgane de 26 şi 27 de ani, membre ale unui grup de refugiaţi primiţi în Italia.

SPORT

Vicecampioana României se pregăteşte de a doua confruntare cu echipa lui Guardiola, iar roş-albaştrii vor avea parte de un susţinător „de lux” în această seară. Steliştii s-au întâlnit aseară cu marele rival din Anglia al lui Pep Guardiola, Jose Mourinho, în prezent antrenor la Manchester United. Sulley Muniru s-a fotografiat cu tehnicianul portughez şi a publicat imediat imaginea pe reţelele de socializare, alături de un mesaj pentru fratele său, Sulley Muntari, care a fost antrenat de Jose Mourinho în perioada în care juca la Inter Milano. În tur, Manchester City s-a impus cu 5-0 în faţa Stelei, iar partida din această seară de pe Etihad Stadium va fi doar una „de palmares” pentru trupa engleză.

Marius Şumudică va sta pe bancă la partida West Ham – Astra Giurgiu, însă nu a primit permisiunea din partea UEFA şi a FIFA să facă deplasarea alături de echipa sa la Londra şi nici să conducă antrenamentul oficial premergător meciului. Deşi suspendarea sa se apropie de final, tehnicianul campioane e în continuare supărat pentru situaţia în care se află şi a găsit o nouă comparaţie prin care să-şi explice frustrarea. Tehnicianul de 45 de ani spune că e imposibil ca formaţia sa să se prezinte în condiţii optime la partide, în condiţiile în care el nu are permisiunea să lucreze cu elevii săi, ci doar să-i „conducă” de pe bancă la ora partidei cu West Ham.

Forma senzaţională pe care a demonstrat-o Simona Halep (5 WTA) la ultimele turnee din circuitul WTA i-a convins pe bookmakeri, aceştia plasând-o pe româncă pe locul al treilea în topul favoritelor de la US Open! În ierarhia întrocmită de casele de pariuri, Halep îi ia faţa nemţoaicei Angelique Kerber, a doua jucătoare din clasamentul WTA şi campioana de la Australian Open 2016. Simona a reuşit o serie fabuloasă de 13 victorii consecutive în ultima lună, iar constanţa este una dintre calităţie ce o recomandă drept candidată serioasă la titlul de la US Open, turneu de Grand Slam care începe săptămâna viitoare la New York.

În oferta caselor de pariuri, Halep e cotată cu şansa a treia la cucerirea trofeului, fiind devansată doar de campioanele ultimelor competiţii majore: Serena Williams (SUA, 1 WTA), triumfătoare la Wimbledon, şi Garbine Muguruza (Spania, 3 WTA), sportivă care a câştigat la Roland Garros. Pentru a cuceri primul trofeu de Grand Slam al carierei chiar în acest an, constănţencei în vârstă de 24 de ani i-a fost acordată o cotă de 10,00 (cu 100 de lei pariaţi se obţine un profit de 900 de lei). Serena e mare favorită la US Open, cu o cotă de de 2,25, în timp ce Garbine are o cotă de 8,00.

Simona Halep o devansează pe Angelique Kerber în topul cotelor de la US Open! Nemţoaica a învins-o pe Simona sâmbătă, în semifinalele de la Cincinnati, scor 6-3, 6-4, dar bookmakerii nu au fost impresionaţi: Kerber a primit o cotă de 11,00 la câştigarea trofeului. De asemenea, Agnieszka Radwanska (Polonia, 4 WTA), o altă tenismenă care se află peste Simona Halep în clasamentul WTA, este spulberată de româncă în ierarhia întocmită de casele de pariuri. Poloneza are o cotă de 34,00, fiind devansată şi de jucătoare precum Madison Keys (cotă 15,00), Belinda Bencic (cotă 21,00) şi Monica Puig (cotă 29,00).

Echipa românilor Cosmin Moţi, Andrei Prepeliţă şi Claudiu Keşeru, Ludogoreţ Razgrad, s-a calificat în grupele Ligii Campionilor după ce a trecut în dublă manşă de campioana Cehiei, Viktoria Plzen, cu scorul general de 4-2. După 2-0 la Sofia, Ludogoreţ a făcut un meci bun şi la Plzen şi a reuşit să plece neînvinsă din Cehia, graţie unui gol marcat în minutul 90+5 de Claudiu Keşeru. Atacantul român a înscris pentru 2-2 după o acţiune personală încheiată cu un şut din marginea careului, la colţul lung. Keşeru a lovit perfect balonul, care s-a dus direct în vinclu, iar portarul advers a privit neputincios cum mingea întră în poartă.

Gruparea indiană FC Pune City a anunţat, miercuri, prin intermediul paginii oficiale de Twitter, transferul atacantului islandez Eidur Gudjohnsen, în vârstă de 37 de ani, adus pentru cel de-al treilea sezon al campionatului din India. Cea de-a treia ediţie a Superligii Indiene de Fotbal se va desfăşura în perioada octombrie-decembrie 2016. În sezonul din 2015, Adrian Mutu a jucat 10 meciuri şi a reuşit să înscrie patru goluri pentru Pune City. Eidur Gudjohnsen a activat ultima oară la Molde, club de care s-a despărţit în această vară şi a devenit liber de contract. Pune City reprezintă cea de-a 17-a echipă din cariera lui Gudjohnsen. Islandezul a mai jucat, printre altele, la PSV Eindhoven, Bolton Wanderers, Chelsea Londra, unde a fost coechipier cu Adrian Mutu, FC Barcelona, AS Monaco sau Tottenham Hotspur, precum şi la Shijiazhuang Ever Bright, în China.

Bastian Schweinsteiger nu are de gând să plece de la Manchester United, chiar dacă Jose Mourinho i-a arătat în cel mai urât mod cu putinţă că nu are nevoie de serviciile sale. Pus de portughez să se antreneze cu echipa U21 a lui United, Schweinsteiger a urmărit din tribune primul meci jucat de „diavoli” pe Old Trafford în acest sezon şi şi-a arătat susţinerea faţă de Ibrahimovic şi Compania. Astăzi, campionul mondial din 2014 a oferit o nouă mostră de profesionalism şi a anunţat într-un mesaj publicat pe contul oficial de Facebook că nu are de gând să plece de la United şi că îşi va aştepta rândul. „United va fi ultimul meu club în Europa”, spune Schweini, care nu a făcut nici măcar un comentariu negativ în legătură cu decizia lui Mourinho.

Managerul formaţiei West Ham United, Slaven Bilic, în vârstă de 47 de ani, este precaut înaintea meciului cu Astra Giurgiu, programat joi, de la 21:45, pe Stadionul Olimpic din Londra, în manşa a doua din play-off-ul Europa League. Confruntarea cu Astra Giurgiu reprezintă doar al treilea meci oficial pe care West Ham îl dispută pe teren propriu pe Stadionul Olimpic din Londra. Formaţia londoneză a câştigat precedentele partide, iar Slaven Bilic crede că succesele respective, scor 1-0 cu Bournemouth în Premier League şi 3-0 cu Domzale în turul 3 preliminar din Europa League, le dau încredere jucătorilor săi.

Cornel Dinu a analizat în termeni duri jocul Stelei din derby-ul cu Dinamo, încheiat la egalitate, scor 1-1, deşi roş-albaştrii şi-au dominat teritorial rivala. Steaua a folosit o formulă ultraofensivă, însă ocaziile cu adevărat importante au întârziat să apară, cu excelpţia unei faze în care De Amorim putea marca pentru 2-1, în prima repriză. Fostul antrenor al lui Dinamo pune acest lucru pe seama absenţei automatismelor pe faza ofensivă. Mai exact, Dinu spune că nu a reperat nicio tentativă de combinaţie între jucătorii de pe benzile terenului şi nici acţiuni prin care atacantul central să paseze cu jucătorii din benzi pentru a destabiliza defensiva adversă. „Asta trebuie să-i dea de gândit lui Reghe”, spune Mister, care a vorbit despre o singură „fază lucrată” văzută în jocul Stelei: pasele lungi ale lui Tamaş prin care fundaşul central încerca să schimbe direcţia de atac.

Pep Guardiola este pe punctul de a perfecta transferul portarului chilian, de la FC Barcelona, într-o tranzacţie de aproximativ 18 milioane de euro. Goalkeeperul de 33 de ani a ajuns marţi seară în Manchester, iar astăzi urmează să semneze cu gruparea de pe Etihad. Manchester City s-a înţeles deja de săptămâna trecută cu jucătorul în privinţa salariului, iar luni a ajuns la un acord şi cu Barcelona pentru o sumă de transfer de 18 milioane de euro, ce poate ajunge la aproximativ 22 de milioane, în funcţie de performanţele portarului. Barcelona şi-a acoperit deja postul de portar prin aducerea olandezului Jasper Cillessen.

Atacantul francez de la Atletico Madrid, Antoine Griezmann, în vârstă de 25 de ani, se numără printre cei trei nominalizaţi la titlul de cel mai bun jucător al sezonului 2015-2016 în Europa şi crede că merită să câştige trofeul. În sezonul 2015-2016, Antoine Griezmann a fost prezent atât în ultimul act al Ligii Campionilor, cât şi în finala Euro 2016. Însă, fără succes. Atletico a pierdut în faţa rivalei Real Madrid, scor 1-1 (3-5 după loviturile de departajare), iar Franţa a fost învinsă, scor 0-1, de Portugalia, după un gol marcat de Eder, în prelungirile partidei.

Cu 5 zile înaintea turneului de la US Open, Simona Halep a făcut mai multe declaraţii interesante despre Serena Williams, cea mai valoroasă candidată la ultimul titlu de Grand Slam al anului. Discuţia a pornit de la lupta pentru locul 1 WTA care se dă între americancă şi Angelique Kerber din Germania, Simona având numai cuvinte de laudă despre actualul lider mondial. Simona Halep, a 5-a jucătoare din clasamentul WTA, a dezvăluit că Serena Wiiliams a fost un model pentru ea încă din ziua în care constănţeanca şi-a început cariera profesionistă.

Are 22 de ani, joacă la Everton şi e considerat a fi unul dintre cei mai promiţători jucători englezi ai momentului, însă aseară a arătat că faima şi banii nu l-au schimbat. Titularizat de Ronald Koeman în partida din Cupa Ligii cu Yeovil Town, Ross Barkley a fost protagonistul probabil al celui mai frumos gest din acest început de sezon, după ce a reuşit să marcheze. Mijlocaşul a înscris pentru 2-0 (Everton s-a impus cu 4-0) cu o execuţie superbă din lovitură liberă şi imediat a afişat un mesaj ce s-a dorit a fi un omagiu pentru un om cunoscut doar de cei mai înfocaţi suporteri ai lui Everton.

Clubul de fotbal Olympiacos Pireu a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul mijlocaşului german de origine din Bosnia şi Herţegovina, Marko Marin, de la Chelsea Londra, pentru care a plătit trei milioane de euro. Marko Marin a semnat un contract valabil pe trei ani cu Olympiacos Pireu, la patru ani după ce a fost transferat de Chelsea de la Werder Bremen, în schimbul sumei de opt milioane de euro. Dintre cele patru sezoane în care s-a aflat sub contract cu Chelsea, Marin a petrecut doar unul pe Stamford Bridge, 2012-2013, timp în care a jucat în total 142 de minute în Premier League şi a reuşit să marcheze un gol. Până să fie vândut la Olympiacos, fotbalistul ajuns la 27 de ani a fost împrumutat la patru echipe: FC Sevilla, Fiorentina, Anderlecht şi Trabzonspor.

Cristiano Ronaldo, de la Real Madrid, se află pe lista scurtă cu cei trei fotbalişti nominalizaţi la titlul de cel mai bun fotbalist al sezonului 2015-2016 în Europa, alături de coechipierul Gareth Bale, precum şi de Antoine Griezmann, de la Atletico Madrid. Cel mai bun fotbalist al Europei va fi desemnat joi, 25 august, cu prilejul tragerii la sorţi a fazei grupelor din Liga Campionilor, eveniment ce va avea loc la Monaco. Dacă va ieşi câştigător, Ronaldo se va afla la al treilea titlu de cel mai bun fotbalist al sezonului în Europa, după cele obţinute pentru stagiunile 2008-2009 şi 2013-2014, alături de Manchester United, respectiv Real Madrid.

FC Porto, Celtic Glasgow, Legia Varşovia, AS Monaco şi Ludogoreţ Razgrad sunt echipele care au obţinut, marţi, calificarea în grupele Ligii Campionilor, după ce au reuşit să treacă de play-off-ul competiţiei. La Ludogoreţ Razgrad au evoluat internaţionalii români Cosmin Moţi şi Claudiu Keşeru, dar doar fundaşul central de 31 de ani a fost titular şi integralist. Keşeru a început partida din postura de rezervă, dar a fost introdus în teren de antrenorul Giorgi Dermendzhiev în minutul 75, în locul olandezului Vura. Fostul fotbalist al Stelei a şi marcat un gol pentru echipa sa, în ultimul minut de joc. În afara celor doi, un alt român a fost impplicat în play-off-ul Ligii Campionilor. Ovidiu Hoban, cu Hapoel Beer Sheva, care deşi a câştigat meciul de pe teren propriu cu Celtic, scor 2-0, în care a şi marcat, a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor. Israelienii au fost învinşi în tur, scor 5-2

Formaţia germană Bayer Leverkusen a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului austriac Aleksandar Dragovic, de la Dinamo Kiev, pentru care a plătit 18 milioane de euro. Aleksandar Dragovic, în vârstă de 25 de ani, s-a înţeles cu Leverkusen pentru un contract valabil pe cinci sezoane, scadent la data de 30 iunie 2021. Fundaşul austriac este cel de-al şaselea fotbalist transferat în această vară de Bayer Leverkusen, după Kevin Volland, adus de la Hoffenheim în schimbul sumei de 20 de milioane de euro, Julian Baumgartlinger, de la Mainz, pentru patru milioane, Jonas Meffert, de la Karlsruher, la schimbul a 600.000 de euro, Ramazan Ozcan şi Danny da Costa, ultimii doi aduşi de la FC Ingolstadt pentru o suma totală de un milion de euro.

Ana Bogdan (România, 117 WTA) a trecut în turul doi al calificărilor de la US Open, învingând-o cu 6-3, 7-5 pe japoneza Hiroko Kuwata (154 WTA). Bogdan, cap de serie numărul 11, a avut nevoie de doar o oră şi 23 de minute pentru a obţine calificarea, iar în runda următoare o va înfrunta pe Ysaline Bonaventure (Belgia, 162 WTA). Ana este pentru prima oară favorită în cadrul calificărilor unui turneu de Grand Slam, iar sportiva din Sinaia pare hotărâtă să-şi respecte statutul până la capăt! Bogdan a făcut primul pas către tabloul principal de la US Open, confirmând forma bună pe care a arătat-o şi în urmă cu trei săptămâni, atunci când a ajuns până în semifinale la Florianopolis (6-7, 3-6 cu Timea Babos).

Ana Bogdan se va duela pentru un loc în play-off cu Ysaline Bonaventure, jucătoare pe care românca în vârstă de 23 de ani a mai învins-o o dată! În singurul meci direct disputat de cele două în circuit, Bogdan a triumfat cu 6-3, 3-6, 6-1, în calificările turneului de la Rio de Janeiro 2015. Ceilalţi doi sportivi pe care tenisul românesc îi aruncă în focurile calificărilor de la US Open, Andreea Mitu şi Marius Copil, vor juca în turul I miercuri seară, cu Barbara Haas, după 22:30, respectiv Go Soeda, în jurul aceleiaşi ore.

Cunoscuţi ca mari iubitori ai tehnologiei, japonezii au venit cu o idee ECO de a produce medaliile de la Jocurile Olimpice şi Paralimpice 2020, de la Tokyo. Astfel, Japonia dispune de resursele necesare pentru a realiza medaliile sportivilor din produse electronice reciclate. Organizatorii JO şi Paralimpice din 2020 de la Tokyo au declarat pentru publicaţia Nikkei că telefoanele scoase din uz şi alte produse electronice vor fi reciclate, iar mai apoi transformate în medalii. În 2014, Japonia a prelucrat materialele din dispozitivele scoase din uz şi le-a transformat în 143 de kilograme de aur, 1.566 de kilograme de argint şi 1.112 tone de cupru. Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat pe 7 septembrie 2013 că cea de a-XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice se va desfăşura la Tokyo, între 24 iulie şi 9 august 2020 în timp ce Jocurile Paralimpice vor începe aproximativ două săptămâni mai târziu, pe 25 august şi se vor termina pe 6 septembrie.

Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern a devenit primul for sportiv din România care a prezentat pe siteul oficial o analiză a evoluţiei sportivilor la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Prin vocea antrenorului federal Silviu Anastase, federaţia condusă de Camelia Potec a arătat cam cum ar trebui să se desfăşoare o avtivitate transparentă după o competiţie de un asemenea nivel. prezenta Echipei de Inot a Romaniei la J.O. RIO 2016 a fost un succes. Ii asteptam cu drag acasa si le dorim o vacanta placuta, pe care o merita din plin. Privim cu incredere startul noului ciclu olimpic Tokyo 2020.”

FRF anunţă pe site-ul oficial ca a sistat vânzarea de bilete pentru partida România – Muntenegru, din preliminariile CM 2018, în urma inpecţiei UEFA de la Cluj Arena şi că procesul de vânzare nu va fi reluat până în momentul în care forul continental nu va comunica concluziile Federaţiei Române de Fotbal. Suporterii care au achiziţionat deja bilete pentru acest meci, precum şi toţi ceilalţi suporteri ai echipei naţionale, vor primi, de îndată ce vor fi comunicate, informaţii cu privire la concluziile UEFA şi opţiunile derivate din acestea prin care vor putea susţine “tricolorii” în drumul spre Mondial. Foarte probabil, federalii se aşteaptă la un raport negativ al UEFA, ţinând cont că gazonul nu se prezintă în cele mai bune condiţii şi iau foarte serios în calcul schimbarea locului de disputare a partidei.

PROGNOZA METEO
24 August 2016

Gradul de instabilitate atmosfericã va fi în diminuare, dar în zonele montane, precum și în regiunile sudice și centrale, vor mai fi înnorãri temporar accentuate, în special în cursul zilei și local se vor semnala averse și descãrcãri electrice. Punctiform se vor cumula cantitãți de apã de peste 20…25 l/mp și vor fi condiții de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala cu totul izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri, mai ales în prima parte a intervalului, în est, la munte și în extremitatea de nord-vest a teritoriului, dar de scurtã duratã și în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 și 21 de grade, mai scãzute în estul Transilvaniei, spre 8 grade. Izolat, spre sfârșitul intervalului, în zonele joase, vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Gradul de instabilitate atmosfericã va fi în diminuare, dar în cursul zilei vor mai fi înnorãri temporar accentuate, favorabile averselor însoțite de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *